Expedice Taurida květen/červen 2012 ZO ČSOP Hořepník Prostějov

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Expedice Taurida květen/červen 2012 ZO ČSOP Hořepník Prostějov"

Transkript

1 Expedice Taurida květen/červen 2012 ZO ČSOP Hořepník Prostějov

2 Předběžné informace o krymské Expedici Termín expedice je nebo Pevné datum stanovíme do konce února. Odjezd z Prostějova od Ekocentra Iris Husovo nám.67. Je domluven autobus se dvěma řidiči. Obsadíme maximálně 30. míst, některá sedadla se odšroubují, aby bylo víc místa na zavazadla. Autobus se zvolil proto, aby bylo zajištěno pohodlí na cestě, a lépe se uložila zavazadla. Počet účastníků je také proto vyšší, aby vyšla solidní cena za dopravu. Jídlo bereme sebou, s možností něco si přikoupit v místních obchodech. Spíme ve stanech v místech zakončení exkurzí. Pro nás středoevropany atraktivně téměř vždy na břehu moře. Kempy využijeme snad jen na jižním pobřeží. Voda v moři na jihu bude už dostatečně teplá na koupání. Vzhledem na vyšší počet účastníků bude nutno dodržovat jistá pravidla, aby nedošlo ke zdržování ostatních. Jsme botanická expedice. Všichni budeme jeden tým, včetně řidičů. Památky ano, ale jen na co narazíme po cestě. Herbářové položky jen v omezeném množství. Rusové jsou nevyzpytatelní, bez dozoru nás na některá místa nepustí a vše hlídají přímo v terénu. Nepřeji si žádné potíže kvůli sběrům místních chráněných rostlin. Platíme jen cenu za dopravu, parkovné a dálniční poplatky. K tomu drobné náklady vznikající při organizaci výpravy. (telefon, mapy a pod.) Cena zájezdu by byla odhadem něco málo přes 5. tis na účastníka. Vybírat zálohu 5100 Kč budu v polovině dubna. (zaplacení zálohy dopravci) Při větším počtu zájemců budou mít v prvé řadě přednost členové ZO Hořepník,dále spolupracovníci a účastníci minulých expedic, potom botanici co se chtějí přidat. Momentálně ke konci roku nabízím asi 12 volných míst s tím, že se někteří z dosavadních zájemců konečně konkrétně vyjádří. Požaduji dobrý zdravotní stav každého účastníka. Bude to fyzicky náročné, protože budeme pořád v pohybu.

3 Hlavní místa exkurzí

4 Výběr terénů k exkurzím. Pokud tedy budete chtít účastnit expedice po přečtení úvodní části... Studoval jsem terény a byl jsem překvapen jaká úžasná místa jsou tam možná ke zhlédnutí. Také květena je kupodivu asi z 50% odlišná, ale jen některé rody u nás neznáme. Je tam asi okolo 130 endemitních druhů, převážně ale vzniklých v geologicky nedávné době, kdy se poloostrov izoloval od pevniny. Třetihorních endemitních reliktů je pouze několik, a to převážně mezi dřevinami. Květena je namíchána z Balkánu, oblasti Kavkazu a Pontu. Stepní květena je oproti stepím na Donu o něco ochuzena, přesto se z prostoru Kubáně namigrovalo dost druhů. Jsou zde dva typy stepí kavylová a pelyňková. K tomu zasolená jezera se solončaky okolo. Hradba krymských hor vytvořila hráz studeným severním a západním větrům. Jižní část je prakticky součást východního submediteránu. Sice je ochuzenější o některé středomořské druhy, ale naopak jsou zde kupodivu kytky, které rostou na samém jihu Řecka a v Turecku. Lidská civilizace na Krymu zde existuje několik tisíc let. Co se sem z jihu zavleklo a co je původní nikdo již pořádně neodhadne. Botanici o tom docela polemizují. Nástin trasy. 1 a 2 den Chtěl bych se zastavit u Lvova na lokalitě s výskytem Carex obtusata, protože u Plumlova pečujeme o dvě její populace. Zatím nevím přesně kde to místo je. Takže s malou zastávku u Lvova pojedeme den a část noci 1500 km. Zastavíme se až na levém břehu Dněpru za Chersonem. Jsou tam nížinné mokřady na okraji stepi s vodními makrofyty. Potom se přesuneme na Aleškovské písky. V okolí jsou stepní druhy, které na Krymu nejsou. Kdysi podobné písky byly i u Vracova ještě než se zalesnily borovicemi. Je to jak malá Sahara a s pětimetrovými dunami. Vznikla po roce 1830 neúměrnou pastvou dobytka. Takové podobné místo je v Evropě snad jen ve Španělsku. Za SSSR zde bylo cvičiště pro letecké bombardování. Nyní je to přírodní rezervace. Zastávka tak na pět hodin. Potom pojedeme dál na Krym, po cestě budeme dělat nějaké zastávky na průzkum stepní vegetace a slanisek. Pozdě odpoledne budeme už za Černomorskoje, je to stepní enkláva na břehu moře. Tam budeme nocovat. Třetí den se podíváme po stepi a vyrazíme na Sevastopol, který jen projedeme a dojedeme na mys Fiolent. Tam bude asi deseti-kilometrový okruh po skalách. Potom budeme pokračovat jak nám čas dovolí do okolí Hončarne, kde se snad podaří navštívit nejlepší místní orchidejové lokality. Místo na nocleh u moře zatím hledám, pravděpodobně na mysu před městem Foros.

5 Aleškovské písky

6 Pobřeží okolí západního Krymu moře - step

7 (Astragalus tauricus) - эндем Крыма

8 Mys Fiolet

9 Mys Fiolet

10 Od mysu Fiolet na jih

11 Čtvrtý den se podíváme za Jaltu na botanickou zahradu Nikita a rezervaci na mysu Martyan. Osada Nikita je světoznámou botanickou zahradou. Byla založena v roce 1812 ruským zahradníkem švédského původu Stevena s podporou gubernátora území Novorossijsk A. de Richelieu. Na počátku XIX století byly vytvořeny okolo jižního pobřeží parky. Šlechtici byli vyzváni, aby vozili rostliny a semena ze zahraničí. Vznikla i zahrada pro studium vlastností místních druhů a pro testování vlivu místního prostředí na exotické druhy, dovezených z dálky. Placený vstup je v horní části parku. V celé botanické zahradě je možno najít rostliny z celého světa. Hojnost květin a cizokrajných dřevin je po celém areálu zahrady. Duby jsou z oblasti Středozemního moře, bambusovým háj z Číny, sekvojovec obrovský ze Severní Ameriky. Mnoho původní krymské flory např. jako jedovatý tis, pistácie tupolistnatá. Jeden ze stromů pistácie je oficiálně nejstarší strom na Krymu. Jeho věk - více než 1500 let! Obvod kmene u paty cm, výška stromu - 10 metrů. V růžové zahradě parku je unikátní sbírka 2000 druhů růží, kvetou téměř po celý rok. Cesta po svahu dolů vede k nižší části Parku - nejstarší části botanické zahrady. Stromy jsou zde zasazené téměř 200 let. Existuje zde velké množství teplomilných dřevin - palmy, kaki, banánovníky a mnoho dalších stromů. Pozoruhodná je velká sbírka kaktusů. Na počátku XIX století, se mys Martyan, se stal součástí nově vzniklé botanické zahrady. Navzdory tomu, že pracovníci botanické zahrady jeden a půl století pečlivě střeží nejvzácnější druhy rostlin, lesní porosty jižního pobřeží jsou stále předmětem neustálého ničení. V roce 1973 bylo toto území vyhlášeno rezervací celostátního významu "Cape Martyan." Jeho celková rozloha je 240 ha, z toho 120 má na přilehlé pobřeží Černého moře. To je nejmenší Národní přírodní rezervace na Ukrajině, ale na jeho území se nachází 537 druhů rostlin, z kterých je jedna pětina všech druhů rostoucích na Krymu, 38 druhů rostlin uvedených v Červené knize Ukrajiny a 6 zařazených v mezinárodní úmluvě o ochraně rostlin. Reliéf rezervace oplývá četnými roklemi, stržemi a terasami. Pod vlivem vln se vytvořily římsy a útesy pobřežních svahů, pobřežní terasy, kamenné hráze, sutě, ostrovy a podvodní jeskynní dutiny. Moře zde vytvořilo dlouhé oblázkové pláže. Návštěva rezervace je možná pouze organizovanými prohlídkami. Vstup do areálu pro neorganizované skupiny je zakázán. Nocujeme na místě u moře.

12 Comperia comperiana

13 Nikita botanická zahrada

14 mys Martyan

15 Pátý den Krymská přírodní rezervace Během Velké vlastenecké války byly na území rezervace těžké boje, během níž utrpěla příroda značné škody. Po válce byla rezervace nejen místem ochrany cenných druhů rostlin a živočichů, ale také jedním z předních výzkumných center pro studium přírody. Na ploše 6,5 ha zůstal neporušený bez zásahový les bez lesního obhospodařování. Celkem tu v současné době roste 1165 druhů rostlin, je nalezeno 39 druhů savců a 160 druhů ptáků. V lese můžete najít obrovské stromy: dub, tis, olše. V údolí Ulu-Uzen roste nejsilnější lípa, která dosahuje obvodu 6,5 m. V rámci rezervace je zde památný pravoslavný klášter svatého Kosmy a Damiána. Vedle něj ze země vyvěrá léčivý pramen Savluh-Su, voda je nasycena ionty stříbra, draslíku, hořčíku, manganu. Klášter byl založen v roce Když se v roce 1923 podepsal dekret o zřízení Krymské přírodní rezervace, byl klášter zavřen. K jeho znovuotevření došlo v roce Tato rezervace představuje rozmanitost přírody krymských hor. Obrovská náhorní plošina s květnatými loukami se zde střídá s malými údolími, ponuré vrcholky a strmé útesy vytváří cestu k hlubokým roklím a hlučným vodopádům. Mezi nimi je nejznámější vodopád Golovkinsky, jehož výška je 12 metrů. Vodopád je pojmenován po svém objeviteli slavném vědci N.A. Golovkinsky ( ). Na západ od průsmyku Chuchelskogo jsou husté bukové lesy. Vystupují po svazích nejvyšší hory na Krymu - Roman-Kosh (1545 m). Nad hlubokou roklí řeky Dong je druhý a třetí nejvyšší vrchol na Krymu - Demir-Hapu (1540 metrů) a Kemal Egrek (1528 m). Vstup do Krymské přírodní rezervace může být jen po předchozí domluvě s ředitelstvím. Nocujeme v horách.

16 Masiv Roman-Kosh

17 Pedicularis sibthorpii

18 Šestý den Pohoří Chater-Dag Pohoří Chater-Dag (v překladu z Tatarštiny "hora-stan") je jednou z nejkrásnějších částí krymských hor. Na místě Krymu ve velmi dávných dobách bylo dno oceánu. Když nastalo před 130 mil. let geologické vyzvedávání Krymských hor, tento proces byl nerovnoměrný. Některé regiony rostly rychleji, jiné pomaleji. Výsledek nejrozsáhlejšího zdvihu, Chater-Dag má z jihu na sever na deset kilometrů, od východu na západ pět. Od roku 1980 horská část Chater-Dag je chráněná krajinná oblast. Vrcholová část pohoří je rozdělena do dvou plošin. Horní plošina je oddělena od spodní strmým srázem. Výška oblasti Dolní plošiny se pohybuje od metrů nad mořem, Horní plošina se nachází v nadmořské výšce 1300 metrů. Zde je nejvyšší bod Chater-Dag a pátý největší vrchol Krymu Eklizi- Burun, jeho výška je 1527 metrů. Mimořádně krásná hora se nachází na severovýchodním cípu plošiny - vrchol Ankar Burun, jehož výška je 1459 metrů. Na plošinách Chater-Dag vytváří rozmanitost terénu krasové jevy. Na území masivu se nachází asi 135 různých závrtů s komíny a s jeskyněmi. Flora Chater-Dag představuje 520 druhů rostlin, z nichž 57 je zdejších endemických, Horní a Dolní plošina jsou téměř bez stromů, ale v těchto místech se nachází květnaté louky s orchidejemi i jinými vzácnými rostlinami. Jedinečná je i fauna v Chater-Dag s více než 100 druhů savců. Spát by jsme měli u moře za Aluštou.

19 Pohled na Chater-Dag

20 Horní plošina

21 Sedmý den Karadag Na severo-východě od Sudak je sopečné pohoří Karadag (v překladu z Tatarštiny Černá hora) Přírodní rezervace je unikátní komplex biotopů na vyvřelých horninách. Byla založena na území Karadag v r Zdejší prastarý vulkán začal činnost v době Jury (150mil. let) jako podmořská sopka. Opakovanými výbuchy a vyzdvižením celého Krymu nad moře se tvořil reliéf Karadag. Na poměrně malé ploše přiléhají blízko k sobě hřebeny, údolí, hluboké rokle a útesy nad mořem. Je plný mineralogického bohatství. Je tady asi 100 různých minerálů. Některé z nich polodrahokamy jako karneol, ametyst, achát, chrysopras, opál a jaspis. Pohoří Karadag obsahuje obrovské množství magnetovce, který je v těchto místech příčinou magnetické anomálie. Sopečná činnost tu ustala před 50 mil.lety. Přírodní rezervace Karadag má jako všude na na Krymu opakující se rys - na poměrně malé ploše (cca 2500 ha) kombinaci stepi, lesů a biotopů jižního pobřeží. Flóra rezervace zahrnuje více než tisíc druhů rostlin, z toho 74 endemitních druhů. Karadag bohatý na zástupce fauny. Je obývaný 35 druhy savců, 215 druhy ptáků, 12 druhy obojživelníků a plazů, a více než 2300 druhů bezobratlých. V pobřežních vodách žije asi 1000 druhů živočichů. 82 druhů zástupců fauny Karadag jsou zaznamenané jako ohrožené. Jeden z nejznámějších přírodních zajímavostí Karadag je Zlatá brána. To je skála v podobě obrovského oblouku. Jméno je dané od barvy skály - lišejníků pokrývající jeho povrch. Díky nim skála osvětlené sluncem září zlatě. Rezervace zde zahrnuje i mořské pobřeží a je zde na místě bývalé biologické stanice muzeum přírody včetně minerálů, mořské akvárium s téměř všemi obyvateli Černého moře a delfinárium. V současné době lze Karadag navštívit pouze formou nahlášené placená exkurze. Nocujeme u moře

22 Karadag od východu

23 Terén Karadag

24 Zlatá brána

25 Osmý den Přírodní rezervace Opuksky Unikátní kus přírody - Přírodní rezervace Opuksky se nachází na jižním konci poloostrova Kerč, v blízkosti vesnice Marevka, Vyaznikovo a Borisovka. Je to jedna z nejmladších rezervací na Ukrajině. Byla založena v roce 1998 a chrání více jak dvacet krajinných a přírodních prvků na ploše o rozloze více než 1500 hektarů. Růžové skály, zlomy krasové plošiny, písečné přesypy, oblasti panenské stepi a další. Zvláště nádherné skály se nachází čtyři kilometry od břehu Skalní lodě. Jde o skupinu čtyř skal, které byly ještě ve starověku spojeny s pevninou. Nyní jsou tyto ostrovy útočištěm mořských ptáků. Na území rezervace Opuksky je jedním z nejvyšších bodů Kerčského poloostrova kopec Opuk (184 m n.m). V části rezervace je jezero Opuk Koyashskoe. Nachází se v kráteru dávno vyhaslé bahenní sopky. Jezero má obrovské zásoby vzácného léčivého bahna. V rezervaci a pobřežních vodách se vyskytuje mnoho druhů zvířat uvedených v Červené knize Ukrajiny. Mezi nimi tuleň středomořský, drop velký, drop malý, jeseter, losos. Celkový počet druhů ryb v této oblasti je asi 90. V pobřežních útesech žije více než 60 druhů ptáků. Flora rezervace obsahuje 423 druhů vyšších rostlin. Uvádí se bohaté populace orchidejí. Území je v popředí zájmu archeologů. Na konci III - začátek II tisíciletí př. n.l. zde bylo město Kimmerik. Celkem bylo nalezeno v blízkosti rezervace na více než 30 starých archeologických lokalit. Bahenní sopky Kerčský poloostrov je bohatý na neobvyklé formy reliéfu vzniklých jako důsledek sopečné činnosti. Bahenní sopky jsou tvořeny tlakem plynu pod zemí. Erupce plynů na povrch vyvrhuje kameny a hlínu smíchanou s vodou a olejem. Složení vulkanického bahna tvoří oxid křemičitý, oxid hlinitý, hematit, vápník, hořčík. Bahna jsou často využívány k léčebným účelům. Bahenní sopky jsou obecně malé. Je pravidlem, že vyčnívají nad zemí jen pár metrů. V některých případech je jejich výška 50 metrů, nejvyšší bahenní sopka Dzhau Tepe má výšku 119 metrů. Sopka Dzhau Tepe se nachází v blízkosti obce Vulkanovka, kam se dostaneme po silnici z vesnice Lenin, která se nachází u dálnice Kerch - Theodosius. Nocujeme u Kazantip.

26 Přírodní rezervace Opuksky, v pozadí slané jezero.

27 Přírodní rezervace Opuksky

28 Skály - lodě

29 Devátý den Poloostrov Kazantip V roce 1998 byly na poloostrově Kazantip založena přírodní rezervace. Jeho rozloha je 450 hektarů, z toho 56 hektarů tvoří pobřežní vody Azovského moře. Relativně malém prostoru představuje různé typy reliéfu a půd, a tím vytváří celou škálu biotopů pro řadu rostlin a živočichů. Velmi cenná je pobřežní vegetace a panenská step, kde roste mnoho vzácných tulipánů. Velké množstvím xerofytů a xeromezofytů (60%), stejně jako efemerů (10%). Převládají vytrvalé trávy Středomoří a Blízkého východu. Velké množství stepních druhů (65%), vzácná rostlinné společenstva, skalní petrofyta s dřevinami (10%), písečné pláže (5%) svědčí o unikátní floře komplexu bývalého korálového útesu. Na území roste 16 druhů vzácných a ohrožených rostlin: 12 z nich je endemických a reliktních, 13 v Červené knize Ukrajiny, 4 taxony (Asparagus litoralis), (Thymus dzevanovsky), (Alyssum calycocarpum), (Dianthus lanceolatus) jsou uvedeny v evropských seznamech chráněných rostlin. Nocujeme u Azovského moře na severu

30 Kazantip (tady asi budeme stanovat)

31 Step na Kazantip

32 Desátý den Biosférická rezervace Askania-Nova Biosférická rezervace Askania-Nova - nejstarší rezervace Ukrajiny, založil ji na konci XIX století německý kolonista Friedrich Eduardovich Faltz-Fein. Skládá se s plochy panenské kavylové a kostřavové stepi, zoologického parku a dendroparku. Vyhrazené stepi si zachovaly přirozený ráz na ploše hektarů. Roste zde 478 druhů bylin, které tvoří celou řadu rostlinných společenstev. Je zde mnoho stepních geofytů tulipánů, kosatců apod. Některé stepní druhy jsou zde na hranici rozšíření a na Krymu už nerostou. Velmi cenná je mokřadní deprese o velikosti 4x6 km s obrovskou diverzitou vodních makrofyt. Uvádí se zde 368 druhů, 8 v červeném seznamu UA. Ramsarský mokřad mezinárodního významu.

33 Askania-Nova dendropark

34 Askania-Nova dendropark

35 Askania-Nova zoopark kůň Převalského (IUCN)

36 Phlomis scythia

37 Askania-Nova step

38 Askania-Nova jarní step Tulipa scythia

39 S Askania-Nova vyrazíme na noc, jedenáctý den budeme přejíždět Zakarpatskou Ukrajinu, po cestě budeme zastavovat na lokalitách při cestě. (necháme si poradit) Dvanáctý den Užhorod a Slovensko, dále přes Poprad a Žilinu (Sivá Brada, Rojkov, ) Příjezd do Prostějova k večeru.

Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku pro

Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku pro Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku projeví tím, kam nejčastěji chodí a kde již při letmém

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

Základní charakteristika území

Základní charakteristika území NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA Základní charakteristika území v r. 1991 (20.3.) vyhlášen za národní park plocha NP: 69030 ha - park plošně největší pro svoji polohu uprostřed hustě osídlené střední Evropy, relativně

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody Číslo Název 118 NPR Hrabanovská černava Zbytek polabské černavy s typickými společenstvy 1933 Horní a střední Labe 132 PR Chropotínský háj Zbytek

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM:

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: Josefovské údolí je národní přírodní rezervací, která se rozprostírá na svazích po obou stranách Křtinského potoka. Její celková rozloha je přibližně 110 ha. Ukázkové foto vybrané

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KUBA. referát. Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis II. ročník KUBA. referát. Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis II. ročník KUBA referát Jméno a příjmení: Karolína RÝDLOVÁ Petra REŠLOVÁ Jana ŠVEJDOVÁ Třída: 6. O Datum: 10. 12. 2014 Kuba 1. Obecná charakteristika ostrova

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

Šumná Vladislav Rapprich

Šumná Vladislav Rapprich Čas: 4 hod. Vladislav Rapprich Ústecký kraj GPS: 50 22 35 N, 13 8 55 E Klášterec nad Ohří 1 1. 2. 4. 3. 1. ulice Pionýrů 2. Lázně Evženie 3. údolí Ohře 4. 2 Pohled na vrch (Šumburk) od západu. 3 Úvod Na

Více

Malování v Provence. 10 - denní zájezd Francie

Malování v Provence. 10 - denní zájezd Francie Malování v Provence 10 - denní zájezd Francie Navštivte a poznejte Provence, rodiště a působiště řady slavných malířů, a přeneste její krásy na malířské plátno! Kdo už někdy držel v ruce paletu a štětec,

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 20.4.2010 Mgr. Petra Siřínková BIOSFÉRA SVĚTOVÝ EKOSYSTÉM suchozemské ekosystémy vodní ekosystémy Probíhá

Více

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005 EVROPA Národní parky I K. Kovářová a K. Čapková, 2005 Národní parky Velkoplošné chráněné území, jehož značnou část zaujímají přirozené, nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, v němž rostliny,

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY PYRENEJSKÉHO POLOOSTROVA Mgr. Iva Švecová ŠPANĚLSKO geografické vymezení výhodná poloha mezi Středozemním

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA AUSTRÁLIE A OCEÁNIE POVRCH, VODSTVO Mgr. Iva Svobodová Austrálie geografické vymezení pevnina na jižní polokouli obklopena vodami Indického a Tichého oceánu

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách

Pražský divočinový speciál! Největší lužní les v Čechách Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách Fotografie Karolína Gelatičová Nedaleko Prahy u obce Velký Osek se na pravém břehu Labe rozkládá Národní přírodní rezervace Libický luh. Se svými

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

Květnice. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území:

Květnice. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území: Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 204 Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Obec s rozš. působností 3. st. Katastrální území: Přírodní památka 14.200/88-SÚOP Jihomoravský kraj Tišnov Tišnov Vojenský újezd: - -

Více

RUMUNSKA DO DELTY DUNAJE PŘÍRODNÍMI SKVOSTY 17. - 26. 6. 2016

RUMUNSKA DO DELTY DUNAJE PŘÍRODNÍMI SKVOSTY 17. - 26. 6. 2016 PŘÍRODNÍMI SKVOSTY RUMUNSKA DO DELTY DUNAJE 17. - 26. 6. 2016 Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město a Spolek přátel cestování Quo Vehis pro Vás připravil expedici Přírodními skvosty Rumunska do

Více

SEVER MADAGASKARU + TSARABANJINA

SEVER MADAGASKARU + TSARABANJINA SEVER MADAGASKARU + TSARABANJINA ANKIFY ANKARANA DIEGO SUAREZ - TSARABANJINA PROGRAM ZÁJEZDU: DEN 1: ODLET Z PRAHY 12:25 odlet z Prahy s přestupem v Paříži mezi letišti autobusem. DEN 2: PŘÍLET MADAGASKAR

Více

SSOS_ZE_3.20 Ochrana přírody v ČR

SSOS_ZE_3.20 Ochrana přírody v ČR Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.20

Více

Pražský "divočinový" speciál! Divoká Šárka

Pražský divočinový speciál! Divoká Šárka Pražský "divočinový" speciál! Divoká Šárka Fotografie Hana Hercherová Na úbočích hluboce zařízlého údolí Šáreckého potoka se rozkládá nejstarší přírodní rezervace na území Prahy Divoká Šárka. Člověk zdejší

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

Východní Evropa opakování

Východní Evropa opakování Východní Evropa opakování Východní Evropa - kvíz 1. Hydroelektrárny zaujímají ve státech východní Evropy nejvyšší podíl na produkci elektrické energie a) v Bělorusku b) na Ukrajině c) v Lotyšsku d) v Litvě

Více

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz

Natura 2000. Údolí Oslavy a Chvojnice. www.dedictvivysociny.cz Natura 2000 Natura 2000 1 Údolí Oslavy a Chvojnice Natura 2000 je celistvá evropská soustava území se stanoveným stupněm ochrany, která umožňuje zachovat typy evropských stanovišť a stanoviště evropsky

Více

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Národní programy ČSOP Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Ochrana biodiverzity Ochrana biodiverzity Program zahrnuje řadu především lokálních projektů mapování, praktické

Více

Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO

Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Velkoplošná chráněná území ČR NP,CHKO Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,9.11 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr.

Více

Maják Sušac. Vytisknout PDF. Sušac / Ostrov Sušac / Chorvatsko. Celkový počet fotografií ve fotogalerii objektu: 6.

Maják Sušac. Vytisknout PDF. Sušac / Ostrov Sušac / Chorvatsko. Celkový počet fotografií ve fotogalerii objektu: 6. Maják Sušac Sušac / Ostrov Sušac / Chorvatsko Vytisknout PDF Vážený zákazníku, do tohoto PDF jsou vloženy pouze základní informace o objektu a jeho ubytovacích jednotkách, který Vás zaujal. Všechny fotografie,

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA PŘÍRODNÍPOMĚRY SKANDINÁVIE Mgr. Iva Švecová DÁNSKO geografickévymezení nížinatá země S Evropy na Jutském poloostrově na

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko Kontinent : Evropa Oblast: Severní Evropa Norsko Základní informace Hlavní město: Oslo Rozloha: 385 199 km² z toho pevnina 323 802 km² z toho 6,0 % vodní plochy Počet obyvatel: 4 691 849 (2011) Nejvyšší

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Les autor: Mgr. Alena Hyánková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/01.0002

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY BENELUXU Mgr. Iva Svobodová NIZOZEMSKO geografické vymezení nížinatá země na pobřeží Severního moře hranice

Více

DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací

DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací KOMPLETNÍ FOTOGALERIE ZÁJEZDU Fjordy, vodopády, písečné duny, skály na pobřeží moře To je jen malý výčet přírodních krás, které můžete na této trase spatřit. Poznávací

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem.

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem. Jeseníky Hrubý Jeseník je geomorfologický celek a dominantní pohoří Slezska a části severní Moravy, které patří ke Krkonošsko-jesenické subprovincii (respektive k Sudetům) jako jejich nejvýchodnější část.

Více

Bazény 3* hotelu San Nicola

Bazény 3* hotelu San Nicola ISCHIA TERMÁLNÍ RÁJ 18.5. - 26.5.2019 8990 Kč Organizovaný zájezd pro železničáře vlakem. Jízdenky FIP: ÖBB a FS + průkaz FIP (zajištuje si každý sám) Bazén hotelu San Nicola (nahoře), bazén v Posejdonových

Více

CK BUS TOUR-FOLTÝNOVÁ

CK BUS TOUR-FOLTÝNOVÁ PROVENCE 2011 Vážení rodiče, milí studenti! V letošním školním roce máte poprvé možnost volby komplexní zahraniční exkurze. Po několika rocích, kdy se nabízelo pouze Chorvatsko, tedy destinace relativně

Více

Autor: Jana Kakaščíková Datum: březen 2013 Ročník: sekunda Vzdělávací oblast: Člověk a příroda- zeměpis Tematický okruh: Nejvýznamnější státy světa

Autor: Jana Kakaščíková Datum: březen 2013 Ročník: sekunda Vzdělávací oblast: Člověk a příroda- zeměpis Tematický okruh: Nejvýznamnější státy světa Autor: Jana Kakaščíková Datum: březen 2013 Ročník: sekunda Vzdělávací oblast: Člověk a příroda- zeměpis Tematický okruh: Nejvýznamnější státy světa Téma: Mexiko Klíčová slova: Aztékové, Mexiko, Guadalajara

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

Březinka. Starý porost s bukem na škrapech. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace

Březinka. Starý porost s bukem na škrapech. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace Přírodní rezevace Březinka Starý porost s bukem na škrapech P. Jelínek a M. Čech Mendelova univerzita v Brně Březinka Mapový server seznam.cz OBSAH Co území chrání...3 Liána..10 Stromy.....4 Mrtvé dřevo...

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

Modrá kniha biodiverzita

Modrá kniha biodiverzita Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Modrá kniha biodiverzita Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.36 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Aleš Hruzík

Více

EU V/2 1/Z19. Evropa poloha a povrch

EU V/2 1/Z19. Evropa poloha a povrch EU V/2 1/Z19 Evropa poloha a povrch Výukový materiál (prezentaci PPTX) lze využít v hodinách zeměpisu v 7. ročníku ZŠ. Tématický okruh: Regionální zeměpis světadílů Evropa poloha a povrch. Prezentace slouží

Více

Příloha 4 k průběžné zprávě č. 2. Dílčí výsledky expedice Norsko 2015 17.7.-28-7. 2015

Příloha 4 k průběžné zprávě č. 2. Dílčí výsledky expedice Norsko 2015 17.7.-28-7. 2015 Příloha 4 k průběžné zprávě č. 2 Název projektu: Realizace záchranného programu pro rdest dlouholistý (Potamogeton praelongus Wulfen) Dílčí výsledky expedice Norsko 2015 17.7.-28-7. 2015 4.12.2015 Program

Více

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková Chráněná území v České republice RNDr. Alena Vopálková Hlavní cíle ochrany přírody a krajiny Udržení a obnova ekologické stability krajiny Zachování přírodních hodnot a krajinného rázu Ochrana biologické

Více

Słowiński Park Narodowy. PECHÁLOVÁ Kateřina, VÁCLAVÍKOVÁ Hana, RG, 4. ročník, Olomouc 2012

Słowiński Park Narodowy. PECHÁLOVÁ Kateřina, VÁCLAVÍKOVÁ Hana, RG, 4. ročník, Olomouc 2012 Słowiński Park Narodowy PECHÁLOVÁ Kateřina, VÁCLAVÍKOVÁ Hana, RG, 4. ročník, Olomouc 2012 Základní informace: poloha: pobřeží Baltského moře, západně od města Leba rok založení: 1967 rozloha: 327,4 km

Více

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1 OBSAH Zkratky právních předpisů........................................ XI Seznam předpisů citovaných v komentáři.......................... XIV Předmluva...................................................

Více

DRUHOVĚ NEJBOHATŠÍ LOKALITY NA ZEMI. David Zelený Masarykova univerzita Brno

DRUHOVĚ NEJBOHATŠÍ LOKALITY NA ZEMI. David Zelený Masarykova univerzita Brno DRUHOVĚ NEJBOHATŠÍ LOKALITY NA ZEMI David Zelený Masarykova univerzita Brno HLAVNÍ OTÁZKY: Co je to diverzita, biodiverzita a druhová bohatost? alfa, beta a gama diverzita endemismus Kde na Zemi je největší

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Marta Augustýnková Kateřina Dragonová

Marta Augustýnková Kateřina Dragonová Marta Augustýnková Mayotte je nejstarší ze čtyř velkých ostrovů souostroví Komory, řady pevnin, které vyčnívají ve formě půlměsíce z podmořského reliéfu u ústí Mosambického průlivu. Ostrov leží 250 km

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Historie ochrany přírody a krajiny. Přednáška UOZP

Historie ochrany přírody a krajiny. Přednáška UOZP Historie ochrany přírody a krajiny Přednáška UOZP Počátky První právní akty z 12.-14. století -ochrana lesů, lesních a vodních živočichů, lovených jako zvěř a ryby před pytláctvím Kníže Konrád Ota (1189)

Více

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Velmi cennou součástí sbírky rostlin pěstovaných v Květné zahradě v Kroměříži je také kolekce kamélií čítající 40 vzrostlých stromů a stejný počet menších rostlin

Více

Základní škola Dr. Miroslava Tyrše

Základní škola Dr. Miroslava Tyrše Základní škola Dr. Miroslava Tyrše Obsah ÚVOD.... 2 Popis lokality 3 Úkoly. 4 Závěr.... 5 Zdroje.. 6 Přílohy... 6 Úvod Prvním tématem, které budeme zpracovávat v rámci přírodovědného klubu, jsou Hlavní

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN

NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN NABÍDKA VÝLETŮ 2017 SVATÝ KONSTANTIN Orientační kurs 1 EUR = 1,95 lv Výlet do Nesebru Výlet autobusem do architektonické rezervace se starobylými kostely a chrámy, která je zahrnuta do seznamu UNESCO od

Více

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U Text: Jan Moravec Chlum je v naší republice poměrně běžné jméno, znamená totiž zalesněné návrší. Tak i naučných stezek s tímto názvem najdeme několik. Ta asi nejznámější vede dějištěm Bitvy u Hradce Králové,

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut ŠUMAVSKÁ JEZERA Šumavská jezera jsou všechna ledovcového původu. Na české straně je jich celkem pět: Černé, Čertovo, Prášilské, Plešné a jezero Laka. Největší je Černé jezero, nejvýše položené a zároveň

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA AUSTRÁLIE A OCEÁNIE KLIMA A BIOMY Mgr. Iva Svobodová Klimatologické vymezení australská pevnina je nejsušší kontinent na obrovské ploše Oceánie vyvinuta

Více

Invazní druhy rostlin NP Šumava. Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava

Invazní druhy rostlin NP Šumava. Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava Invazní druhy rostlin NP Šumava Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava Rostlinné invaze v Národním parku Šumava Národní park Šumava 2 Lupina mnoholistá Lupinus polyphyllus Bobovité

Více

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015. o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015. o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 3. listopadu 2015 č. 14/2015 o zřízení přírodní rezervace U Jezera a jejího ochranného pásma Rada Kraje Vysočina vydává v souladu s 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Naše vlast - přírodní dědictví Metodický list

Naše vlast - přírodní dědictví Metodický list Naše vlast - přírodní dědictví Metodický list práce s tabulí - rozlišení kulturní a přírodní památky skupinová práce na tabuli a vyhledávání na internetu nebo v zeměpisných atlasech - národní parky ČR

Více

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité.

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité. 7. Přírodní rezervace Novodvorský močál Na jihovýchodním okraji Panských Nových Dvorů tam, kde začíná lesní komplex bývalého vojenského lesa a kde byl kdysi rybník, vzniklo samovolnou sukcesí (vývojem)

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 25.1.2010 Mgr. Petra Siřínková OCHRANA PŘÍRODY ČESKÉ REPUBLIKY Ochrana přírody je multidisciplinární,

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

2 Předmět ochrany Předmětem ochrany národní přírodní památky jsou

2 Předmět ochrany Předmětem ochrany národní přírodní památky jsou Strana 2004 Sbírka zákonů č. 205 / 2013 205 VYHLÁŠKA ze dne 4. července 2013 o vyhlášení Národní přírodní památky Stránská skála a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU 8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic Celková délka trasy: 5,5 km Poèet stromù: 4 Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom

Více

TREKKING V BARMĚ. Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla.

TREKKING V BARMĚ. Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla. TREKKING V BARMĚ Unikátní průzkumná výprava do hor nově otevřených oblastí, kde masová turistika ještě nepronikla. To nejlepší z Barmy pro aktivní a dobrodružněji založené cestovatele. Trekking v horách

Více

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín Únor 2013 VY_52_INOVACE_Z6_6 ANOTACE Vzdělávací oblast Doporučený ročník Vypracoval Název aktivity Tematické

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí. RNDr. Alena Vopálková

Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí. RNDr. Alena Vopálková Naplňování cílů národních parků z pohledu Ministerstva životního prostředí RNDr. Alena Vopálková Právní rámec Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb., (ZOPK) stanoví: Definiční znaky zvláště

Více

Řeka Klabava. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová

Řeka Klabava. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Řeka Klabava Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová 1 Obsah 1 Navštívená lokalita a náš cíl... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2 4 Náš postup... 3 5 Terénní deník... 3 7

Více

Ejpovice. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková

Ejpovice. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková Ejpovice Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Sylva Zemánková 1 Obsah 1 Navštívená lokalita... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2 3 Náš postup... 3 4 Zpracování... 4 Úkol 1.... 6 Úkol

Více

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Exkurze Nemošická stráň Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Úvod Dobrý den, jako úkol jsme dostali seznámit Vás s náplní naší exkurze, kde jsme se dozvěděli kupu novinek a zajímavostí.

Více

Zelená brána Černé země

Zelená brána Černé země směr Evropa francie Text a foto: Markéta a Michael Foktovi Zelená brána Černé země Dříve tu lidé žili kvůli rašelině, dnes tady díky její těžbě hnízdí ptáci. Během tisíců let vystřídaly zdejší lesy porosty

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: 9. ročník DEN ZEMĚ Objevování krás Kokořínska Místo konání: Mšeno Doprava: vlak Počet účastníků: cca 50 Popis trasy: 6093 Cinibulkova stezka Cinibulkova naučná stezka začíná u Městských lázní ve Mšeně

Více

Exogenní jevy (pochody)

Exogenní jevy (pochody) Exogenní jevy (pochody) snižují členitost zemského povrchu. činnost vody (koryta řek, krasové jevy, činnost mořské vody.) činnost větru činnost ledovců působení teplotních rozdílů (mrazové zvětrávání,...)

Více

Zaniklé sopky, jezera a moře mezi Novou Pakou a Jičínem

Zaniklé sopky, jezera a moře mezi Novou Pakou a Jičínem ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ PAKA, HUSITSKÁ 1695 ročníková práce Zaniklé sopky, jezera a moře mezi Novou Pakou a Jičínem Radek Vancl Vedoucí ročníkové práce: Lukáš Rambousek Předmět: Přírodopis Školní rok: 2010-2011

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Terénní exkurze Západní Sahara 2013

Terénní exkurze Západní Sahara 2013 Terénní exkurze Západní Sahara 2013 Drazí kolegové, drahé kolegyně, srdečně vás zveme na Terénní exkurzi Západní Sahara 2013, vedenou netradičním způsobem a zaměřenou na praktickou znalost terénu. Vítáni

Více

DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země

DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Bělohlávková Škola: ZŠ a MŠ Josefa Kubálka Všenory Datum (období) vytvoření: únor 2014 Ročník,

Více

3. Přírodní památka Kamenec

3. Přírodní památka Kamenec 3. Přírodní památka Kamenec Na rozhraní katastrů Panské Nové Dvory a Dobrá u Frýdku-Místku severně od silnice z Frýdku-Místku do Dobré se nalézá přírodní památka Kamenec. Velmi cenný mokřadní biotop s

Více

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Velká Javořina Monika Reňáková, 7. A Velká Javořina ( slovensky Veľká Javorina) je hora v Bílých Karpatech na moravskoslovenském pomezí.

Více

SRÍ LANKA POBYTOVÉ ZÁJEZDY

SRÍ LANKA POBYTOVÉ ZÁJEZDY Strana 1 Středozápadní pobřeží Nejznámější letovisko severně od Colomba, které je také centrem rybolovu vč. dražeb ryb na pláži. Waikkal Malé letovisko umístěné severně od Colomba je vhodné pro klidnou

Více