Kritéria pro úspěšné ADR (Georg Mentschl, ředitel Evropského spotřebitelského centra, Rakousko)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kritéria pro úspěšné ADR (Georg Mentschl, ředitel Evropského spotřebitelského centra, Rakousko)"

Transkript

1 Systémy mimosoudního řešení sporů v některých zemích EU Kritéria pro úspěšné ADR (Georg Mentschl, ředitel Evropského spotřebitelského centra, Rakousko) Všeobecně lze stanovit některá kritéria pro úspěšné ADR, nicméně neexistuje přesně jedna podmínka, která musí být splněna. ADR by spotřebiteli a podnikateli mělo být vnímáno jako: - možná alternativa k soudnímu sporu, - odůvodněná šance dosáhnout poctivého a spravedlivého řešení, - rozhodnutí, která budou aplikována v praxi. Všeobecná známost: - spotřebitelé musí vědět, že ADR existují, a to i před uzavřením smlouvy, - etický kodex, mají-li jej společnosti, je třeba sledovat, zda se jím skutečně řídí a požadovat závaznost takového kodexu. Přístupnost: - je vhodné, aby ADR bylo přístupné online. Zatíženost, množství případů: - má-li ADR v průměru méně jež jeden případ týdně, nelze jej považovat za úspěšný, - je třeba, aby se nespecializovalo na příliš úzkou výseč spotřebitelských problémů. Rychlost: - podle hesla, kdo pomáhá rychle, pomáhá dvakrát, není vhodné delší řešení sporu než 3 měsíce. Odbornost a zkušenost: - nezávislost, nestrannost rozhodců či mediátorů, - nestranné odborné posudky. Přijetí podnikateli: - plnění rozhodnutí musí být založeno buď formálně: rozhodnutí je vynutitelné, nebo neformálně: vytvořením černé listiny, - pokud podnikatelé ADR nepřijmou, není možné řešit tímto způsobem spory. Cenově výhodné: - je třeba systém financovat zvenčí, - je třeba umožnit znalecké posudky levné nebo zcela zdarma. Spravedlnost: - ADR by nemělo fungovat coby aréna pro právní teorie, vše by mělo být srozumitelné i laickému spotřebiteli.

2 Belgický model (Edith Appelmann, ředitelka Evropského spotřebitelského centra, Belgie) V Belgii neexistuje jedno ADR s všeobecnou působností. Existují zde tři způsoby řešení: a) mediace často u některého ze spotřebitelských ombudsmanů, bez poplatků, dává doporučení. b) arbitráž: u komisí pro spory, obě strany prezentují svá stanoviska, závazné rozhodnutí c) konciliace: je něco mezi mediací a arbitráží. Znalci se snaží najít smírné řešení. Pokud není dosaženo znalecký posudek může být oběma stranami uplatněn před soudem. ADR jako takových je v Belgii 25. Často jsou soukromé. 1. The Travel Disputes Commission (komise pro cestovní spory) 2. The Furniture Disputes Commission (komise pro spory týkající se nábytku) 3. The Arbitration Board for Disputes between Consumers and the Laundry Service (arbitrážní orgán pro spory mezi spotřebiteli a čistírnami) 4. Commission d'arbitrage Consommateurs-Entreprises de l'entretien du textile (CACET) (arbitrážní komise mezi spotřebiteli a společnostmi v textilním průmyslu) 5. The Used Car Conciliation Board Conciliation Board for construction disputes (konciliační orgán zybývající se ojetými auty) 6. Commission de Conciliation Construction - Verzoeningscommissie Bouw (konciliační komise řešící stavby) 7. Insurance Ombudsman (ombudsman pojišťovnictví) 8. Rail ombudsman service (ombudsman drážních služeb) 9. Postal Services Ombudsman (ombudsman poštovních služeb) 10. Ombudsman auprès de la Poste - Ombudsdienst bij de Post (ombudsman pošty) 11. Ombudsman for telecommunication problems (ombudsman pro telekomunikační problémy) 12. Mediation Service Banks - Credit Investments (mediace pro bankovní služby úvěry investice) 13. Ombudsman of the Wallonia Region (ombudsman regionu Valonsko) 14. Ombudsman of the Flanders Region (ombudsman regionu Flandry) 15. Ombudsman of the Frenchspeaking Community (ombudsman francouzsky hovořící komunity) 16. Children's rights Commissioner of the French Community (komisař pro dětská práva ve francouzské komunitě) 17. Ombudsman of the city of Charleroi (ombudsman města Charleroi) 18. Service Ombudsman of La Louviere (ombudsman města La Louviere) 19. Ombudsman of the city of Antwerp (ombudsman města Antwepy) 20. Ombudsman of the city of Puurs (ombudsman města Puurs) 21. Ombudsman of the city of Leuven (ombudsman města Leuven) 22. Ombudsman of the city of Bruges (ombudsman města Brugy) 23. Ombudsman of the city of Ghent (ombudsman města Ghent) 24. Ombudsman of the city of Sint- Niklaas (ombudsman města Sint- Niklaas)

3 25. Federal Ombudsman service (federální ombudsman služeb) Kladem je, že se často sám podnikatelský sektor učí z chyb. Negativem je skutečnost, že každé z ADR uplatňuje svůj vlastní procesní postup a také to, že podnikatel musí být členem ADR, aby mohlo být uplatněno, přičemž špatně jednající podnikatelé nejsou členy ADR. Navíc díky velkému množství nejsou jednotlivá ADR dobré známa. Dánský model (Peter Fogh Knudsen, ředitel Evropského spotřebitelského centra, Dánko) V Dánsku je velký počet ADR subjektů. 1. Spotřebitelský orgán pro stížnosti založený roku 1975, 2.17 Evropskou komisí schválených soukromých orgánů, 3. velké množství neschválených soukromých orgánů pro stížnosti. ADR pokrývají rozsah spotřebitelských sporů z 85 %. V Dánsku nemusí být podnikatel člen určité organizace. Podnikatelova účast ve sporu vedeném před ADR není povinná nicméně se téměř všichni podnikatelé účastní. Případ je řešen i bez podnikatelovi účasti. V případě, že podnikatel spor prohraje, platí poplatek nezávisle na tom, zda se účastnil či nikoliv. Poplatek je vynutitelný. (u soukromých ADR je mnohem vyšší). Podnikatelé, kteří nesplní doporučení dané rozhodnutím, jsou zapsáni na černou listinu. Proto doporučením vyhověno zhruba v 85 % případů. Určitému procent doporučení je pak vyhověno v okamžiku, kdy jsou podnikatelé umístěni na černou listinu. Spotřebitelům je pomoženo se vznesením žaloby v případě, že podnikatel nevyhoví doporučení. Estonský model (Kristina Vaksmaa Tammaru, ředitelka Evropského spotřebitelského centra, Estonsko) V Estonsku existuje Komise pro spotřebitelské stížnosti ( Consumer Complaints Comittee dále jen CCC) od roku 2004, tedy od přijetí nového zákona na ochranu spotřebitelů. Na Internetu lze vše nalézt i v anglickém jazyce. CCC je tvořen zástupci podnikatelů (17 obchodních komor), spotřebitelů a předsedou. Před tímto soudem není možné řešit nároky z úmrtí a újmy na zdraví. Dále CCC nesmí řešit například nároky vyplývající z lékařské péče, právních služeb nebo převodu nemovitostí. Nejnižší přípustná hodnota sporu je cca 300 estonských korun, tedy cca 470 Kč. Spotřebitel může podat svou stížnost prostřednictvím Výboru ochrany spotřebitele (Consumer protection Board) či estonského Evropského spotřebitelského centra. Ve stížnosti musí být uvedeno jméno, bydliště a další kontaktní údaje spotřebitele, dále adekvátní údaje podnikatele, obsah stížnosti, zřetelně uvedený požadavek a písemné důkazy. Vše je bez poplatku. Do jednoho měsíce po přijetí stížnosti musí být zahájeno řízení. 15 dní před stáním je zaslána pozvánka. Vše je možné řešit i bez přítomnosti spotřebitele. Při státní má právo se vyjádřit i podnikatel i spotřebitel. CC má právo nechat si vypracovat znalecký posudek. Rozhodnutí je přijímáno většinou hlasů do 5 dnů po ústním slyšení a po přijetí rozhodnutí musí být toto vypracováno písemně do dvou pracovních dnů, odesláno a

4 zveřejněno na Internetu. V případě, že podnikatel neučiní požadované kroky do jednoho měsíce, bude jeho jméno uvedeno na černé listině. Rozhodnutí není závazné, ale 89,6% všech rozhodnutí je splněno dobrovolně. Pokud podnikatel nesouhlasí s rozhodnutím a nechce být na černé listině, může vše postoupit soudu. Finský model (Leena Lindstrom, ředitelka Evropského spotřebitelského centra, Finsko) Ve Finsku existuje jedno ADR s všeobecnou působností. Rozhodců je pět z toho dva zástupci spotřebitelů, dva podnikatelů a jeden právník. Vše je bez poplatků. Rozhodnutí nejsou závazná, avšak podnikatelé, kteří doporučení nesplní jsou zapsáni na černou listinu. Rozhodnutí jsou veřejná. Dříve než-li je případ předložen k rozhodcům, je spotřebiteli poskytnuta pomoc spotřebitelských poradců, kteří jsou rozmístěni u obcí. Tento pomáhá spotřebiteli právně a snaží se nalézt smírné řešení. V množství zhruba 4000 případů za rok jich je ve prospěch podnikatelů cca 50 % a 50% ve prospěch spotřebitelů. Lucemburský model (Karin Basenach, ředitelka Evropského spotřebitelského centra, Lucembursko) V Lucembursku existuje 6 různých ADR těles. Jedno má všeobecnou kompetenci, ostatních 5 je pouze úsekových. Všechny jsou notifikovány Evropské komisi. 1. Médiateur en assurances: mediátor ve věcech pojištění, kdy na straně spotřebitele může stát kterákoliv fyzická osoba, ať již lucemburský rezident či nerezident. Není použitelné pro spory s prostředníky jako jsou pojišťovací agenti. K tomu, aby bylo možné stížnost předložit tomuto ADR tělesu, je třeba nejdříve uplatnit nárok dvakrát písemně u pojišťovny a až teprve tehdy, pokud pojišťovna nevyhoví, je možné stížnost předložit. V případě, že se mediátorovi nepodaří věc vyřešit uzavřením smíru, vydá odůvodněné nezávazné doporučení. Toto těleso se tedy nezabývá čistě mediací, ale také arbitráží. 2. «Commissariat aux Assurances» Komisariát pojištění je kompetentní pro spory se zprostředkovateli pojištění. Bylo založeno v roce Dosud plně nefunguje. 3. «Bureau d arbitrage de la Fédération des Garagistes du Grand-Duché de Luxembourg (FEGARLUX): je kompetentní pro spory autoservisů sdružených v Federaci autoservisů a jejich zákazníků. Arbitrů je pět: v čele stojí právník a dále jsou zastoupeni zástupci čtyř asociací: podnikatelů a automobilistů: FEGARLUX, Automobile Club du Grand-Duché de Luxembourg (ACL)(Automobilový klub Lucemburského velkovévodství), Ordre des Experts Indépendants Professionnels en Automobiles (Asociace nezávislých profesionálních automobilových znalců), Société Nationale de Contrôle Technique (Národní technická kontrolní korporace).

5 Dříve-než-li započne samotné řízení před arbitry snaží se dva zástupci asociací, a to FEGARLUX a ACL najít smírné řešení. Teprve v případě, že se smírné řešení nepodaří najít, je případ postoupen arbitrům. Rozhodnutí arbitrů je závazné. 4. Commission de surveillance du secteur financier (CSSF): Dohlížející komise pro finanční sektor je zřízena ministerstvem a je kompetentní pro spory na poli finančního trhu. Velmi často jsou řešeny spory cizinců ( až 80 %), a proto mimo tři oficiálních jazyků Lucemburska (francouzština, němčina, lucemburština) je jazykem tohoto tělesa také angličtina. CSSF se zabývá jakýmikoliv spory kterékoliv fyzické osoby proti společnostem usazeným v Lucembursku. CSSF vydává nezávazné doporučení, nicméně tato doporučení jsou společnostmi plněna, neboť CSSF je zároveň dozorovým orgánem nad finančním trhem a má při porušení povinností ze zákona možnost velmi přísně sankcionovat společnosti. Vše je bez poplatků, nicméně při tomto řízení je vhodné, aby si spotřebitel najal advokáta, a tyto náklady musí nést sám. 5. Commission luxembourgeoise des litiges de voyages (CLLV): Lucemburská komise pro spory z cestování je kompetentní pro organizované zájezdy. CLLV se nezabývá např. nároky ze zranění, náhradou škody v případě úpadku společnosti, nároky z cestovního pojištění. Pokud spotřebitel nedostane kompenzaci do 3 měsíců, může se obrátit na CLLV. V případě, že cestovní kancelář, se kterou je veden spor, deklarovala závazek účastnit se řízení před CLLV, může odmítnout řízení pouze z velmi závažného důvodu. Naopak ostatní cestovní kanceláře musí souhlasit s vedením sporu před CLLV. Nejprve se zástupce cestovní kanceláře a zástupce spotřebitelské organizace snaží najít smírné řešení. V případě, že takovéto řešení není nalezeno, bude vydáno nezávazné doporučení, které je však všeobecně plněno. 6. Médiation du Barreau du Luxemburg (Mediation Centre of the Luxemburg Bar Association): je pouze mediace, tedy snaha najít smírné řešení pro obě strany pomocí vyjednávání. Tato mediace je situována při advokátní komoře od roku 2003 a má všeobecnou působnost. Nicméně poplatky se pohybuje od 150 do 600 podle hodnoty sporu. Problémem v Lucembursku je existence jen jedné spotřebitelské organizace. Naopak podnikatelských svazů je mnoho a často nemají zájem spolupracovat. Norský model (Lars Grondal, ředitel Evropského spotřebitelského centra, Norsko) V Norsku existují dva systémy: 1. Spotřebitelská komise pro spory (The Consumer Dispute Commission: CDC): zde se případy řeší ve dvou fázích: a) mediace cca 6 měsíců - a nedojde-li k uzavření smírného řešení, následuje arbitráž, b) arbitráž trvá také cca 6 měsíců. Řeší případy z:

6 a) nákupu movitých věcí, b) řemeslných služeb, c) práva na odstoupení. Toto těleso nepokrývá dopravu a ubytování. Dříve, než-li je spor postoupen rozhodcům, je spotřebitelova stížnost předložena Radě spotřebitelů, která zprostředkovává mediaci. Teprve není-li dosaženo smírného řešení, je spor postoupen CDC. Rozhodci jsou tři: zástupce spotřebitelů, podnikatelů a nestranný právník. Rozhodnutí je právně závazné. Vše je financováno vládou a je zdarma pro spotřebitele. V roce 2006 bylo vydáno 635 rozhodnutí, průměrná doba řešení sporu je jeden rok. 2. Complaint Boards: Orgány řešící stížnosti (CB): Existují na základě ujednání mezi Radou spotřebitelů a konkrétním odvětvím průmyslu. Oblasti, které jsou pokryty: pojištění, bankovní služby, energetické dodávky, organizované zájezdy apod. Spor je posílám přímo sekretariátu CB. Podle toho o který typ služeb jde, je určeno množství rozhodců. Typicky jich je pět. Rozhodnutí není závazné. V případě, že podnikatel prohraje, měl by hradit náklady sporu. Pro zahájení řízení není třeba uhradit poplatek a neexistují limity pro hodnotu sporu. Ve sporech o něco více vyhrávají spotřebitelé. Nicméně je kritizováno, že nejsou pokryty všechny oblasti stížností, například doprava. V některých případech podnikatelé neplní rozhodnutí, například pojišťovny. Existuje velký rozdíl v jednotlivých procesních postupech. Vše trvá příliš dlouho. Slovinský model (Mojca Burgar, ředitelka Úřadu na ochranu spotřebitele, Slovinsko) Slovinská republika dosud nemá zavedeno ADR pro spotřebitelské věci, avšak byl již představen návrh nového zákona o ADR. Dle současného návrhu se slovinské ADR zaměřuje na řešení sporů formou arbitráže. Mediace je zcela vynechána. Nejmenší hodnota sporu připuštěná před ADR bude 40, nejvyšší Předpokládaná je převážně písemná forma, nicméně i ústní bude umožněna. Poplatek je 20. Dosud není zřejmé, zda bude spory rozhodovat jednotlivý rozhodce či senát, nicméně zřejmě dojde ke kombinaci těchto dvou možností. Předpokládá se, že do částky 500 bude rozhodovat jeden rozhodce, na 500 pak senát. Co se týče poplatků, je pravděpodobné, že budou moci být odpuštěny. Více informací naleznete v anglické verzi v PowerPoint prezentacích.

Informace o ADR řízení pro spotřebitelské spory Ondřej Novák

Informace o ADR řízení pro spotřebitelské spory Ondřej Novák Informace o ADR řízení pro spotřebitelské spory Ondřej Novák Místopředseda Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky Hospodářská komora České republiky TELEDIN

Více

Provádění Směrnice 2013/11/EU (Směrnice ADR) v Německu

Provádění Směrnice 2013/11/EU (Směrnice ADR) v Německu Provádění Směrnice 2013/11/EU (Směrnice ADR) v Německu Přeshraniční ochrana spotřebitelů v Německu a Čechách 29. dubna 2015 / Marktredwitz Matthias Roder Úvod Co upravuje Směrnice EP a Rady 2013/11/EU?

Více

Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů

Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Mgr. Tereza Šamanová Hospodářská komora České republiky Mapa sítě Kontaktních míst HK ČR 20. dubna 2011 2 Služby KM HK ČR 97 kontaktních míst v 76 městech ČR 1.

Více

MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ NA FINANČNÍM TRHU. Ministerstvo financí ČR

MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ NA FINANČNÍM TRHU. Ministerstvo financí ČR SHRNUTÍ VÝSTUPŮ VEŘEJNÉ KONZULTACE MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ NA FINANČNÍM TRHU Ministerstvo financí ČR l i s t o p a d 2 0 0 8 1 M I N I S T E R S TVO FINANCÍ ČESKÉ REPUBLIKY L E T E N S

Více

Tereza Kyselovská. Řešení sporů

Tereza Kyselovská. Řešení sporů Tereza Kyselovská Řešení sporů Osnova přednášky Metody řešení sporů obecně Alternativní způsoby řešení sporů (ADR) Mezinárodní rozhodčí řízení Řízení před obecnými soudy Alternativní způsoby řešení sporů

Více

Pohledávky 1. běh Prosinec 2013

Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 VYMÁHÁNÍ POHLEDÁVEK Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/94.01311 Vymáhání pohledávky v soudním

Více

Projekt mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. říjen 2010. 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Projekt mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. říjen 2010. 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu Projekt mimosoudního řešení spotřebitelských sporů říjen 2010 Realizátorem Projektu je Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s: Hospodářskou komorou Rozhodčím soudem při Hospodářskékomoře Zástupci

Více

JEDNACÍ ŘÁD MIMOSOUDNÍHO ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ KANCELÁŘ OMBUDSMANA ČESKÉ ASOCIACE POJIŠŤOVEN Z. Ú. ve znění účinném od 1. 2.

JEDNACÍ ŘÁD MIMOSOUDNÍHO ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ KANCELÁŘ OMBUDSMANA ČESKÉ ASOCIACE POJIŠŤOVEN Z. Ú. ve znění účinném od 1. 2. JEDNACÍ ŘÁD MIMOSOUDNÍHO ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ KANCELÁŘ OMBUDSMANA ČESKÉ ASOCIACE POJIŠŤOVEN Z. Ú. ve znění účinném od 1. 2. 2019 I. Základní ustanovení 1.1 Kancelář ombudsmana České asociace pojišťoven

Více

SN 1316/14 rs/mv/kno 1 DG D 2A LIMITE CS

SN 1316/14 rs/mv/kno 1 DG D 2A LIMITE CS RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 30. ledna 2014 (05.02) (OR. en) Interinstitucionální spis: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE POZNÁMKA Předmět: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č..../20.., kterým se

Více

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Nabídka právní ochrany

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Nabídka právní ochrany Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR Nabídka právní ochrany Mgr. Roman Flek, ředitel obchodního úsek Nabídka pojištění právní ochrany pro členy Odborové svazu zdravotnictví a sociální péče ČR

Více

Rok existence Evropského spotřebitelského centra. 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR

Rok existence Evropského spotřebitelského centra. 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR Rok existence Evropského spotřebitelského centra Vznik ESC a předpoklady existence Iniciativa Evropské komise - Realizace Koncepce na ochranu spotřebitele na léta 2002 2006, žádost MPO ČR o grant. ESC

Více

CHARTA OMBUDSMANA SKUPINY KB

CHARTA OMBUDSMANA SKUPINY KB CHARTA OMBUDSMANA SKUPINY KB Čl. 1 Ombudsman Skupiny KB 1. Komerční banka, a.s. v roce 2004 zřídila institut nezávislého ombudsmana, mimořádného kontrolního institutu, pověřeného hledáním smírného řešení

Více

ADR a rozhodčí řízení. Přednáška VŠFS 2014

ADR a rozhodčí řízení. Přednáška VŠFS 2014 ADR a rozhodčí řízení Přednáška VŠFS 2014 Alternativní způsob řešení sporů Obecná charakteristika předpokládá dobrovolnou snahu vyřešit spor bez využití soudní moci užívání alternativních způsobů řešení

Více

D.A.S. pro OSZSP. D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR

D.A.S. pro OSZSP. D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR D.A.S. pro OSZSP Představení D.A.S. 2 Představení D.A.S. Kdo jsme? 40 mil. klientů v Evropě více jak 50.000 spolupracovníků více než 160-letá tradice jedna z nejsilnějších pojišťovacích skupin v Evropě

Více

Formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru

Formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru Formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru 1. Údaje o věřiteli spotřebitelského úvěru Věřitel: Adresa: IČO: 016 15 165 Újezd 450/40, Malá Strana, Praha 1 118 00 Telefonní číslo +420 222

Více

Krajský úřad Libereckého kraje

Krajský úřad Libereckého kraje odbor zdravotnictví Postup při vyřizování stížností dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů 1) POJEM

Více

Rozhodčí řízení. Přednáška 3-4 VŠFS 2015

Rozhodčí řízení. Přednáška 3-4 VŠFS 2015 Rozhodčí řízení Přednáška 3-4 VŠFS 2015 Právní povaha RŘ - zákon úprava rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci Výsledkem činnosti rozhodce v rozhodčím řízení nemůže být žádná

Více

DOHODA O MIMOSOUDNÍM NAROVNÁNÍ

DOHODA O MIMOSOUDNÍM NAROVNÁNÍ DOHODA O MIMOSOUDNÍM NAROVNÁNÍ DOHODA O MIMOSOUDNÍM NAROVNÁNÍ Smluvní strany: 1. IČ: se sídlem: samostatně jednající: telefon: email: jako zadavatel veřejné zakázky na straně jedné (dále jen Zadavatel

Více

Postup při podání stížnosti, reklamace

Postup při podání stížnosti, reklamace Postup při podání stížnosti, reklamace V případě, že chcete reklamovat službu poskytnutou poradcem společnosti INTERWAY INSURANCE BROKERS, spol. s r.o., případně podat stížnost na jeho činnost, postupujte

Více

MEZINÁRODNÍ ASPEKTY. Mgr. Pavla Šimoníková

MEZINÁRODNÍ ASPEKTY. Mgr. Pavla Šimoníková MEZINÁRODNÍ ASPEKTY Mgr. Pavla Šimoníková 1. Globální rozměr podnikání prostřednictvím internetu 2. Povaha smluvního partnera 3. Mezinárodní prvek 4. Volba práva 5. Volba sudiště 6. Ochrana osobních údajů

Více

MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION. SRBOVÁ, Alena. Abstract

MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION. SRBOVÁ, Alena. Abstract MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION SRBOVÁ, Alena Abstract This paper focuses on the problems of the consumer protection, firstly possibilities of consumers, how to

Více

V Praze dne 1. 2. 2012. Informace pro občany o možnosti bezplatného řešení sporů s finančními institucemi před státem zřízeným finančním arbitrem

V Praze dne 1. 2. 2012. Informace pro občany o možnosti bezplatného řešení sporů s finančními institucemi před státem zřízeným finančním arbitrem adresováno všem starostkám a starostům měst a obcí České republiky prostřednictvím datových schránek nebo e-mailových adres úřadů Evidenční číslo: 247/2012 Vyřizuje: Dana Klofáčová tel. 257 042 094 V Praze

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( Důvodová zpráva

Zákony pro lidi - Monitor změn (  Důvodová zpráva Důvodová zpráva k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění A. OBECNÁ ČÁST Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace podle obecných

Více

N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem

N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem Finančnímu arbitrovi, jako osobě příslušné k rozhodování sporů podle 1 zákona č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ_P1-2 Číslo projektu:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona VI/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ NA SÍTI G-NET č.

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ NA SÍTI G-NET č. Smlouva o poskytování služeb elektronických komunikací na síti G-NET č. 1/5 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ NA SÍTI G-NET č. (dále jen smlouva ), uzavřená podle ustanovení 63 a násl.

Více

Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a

Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a Občanské právo procesní Co k tomu? Občanský soudní řád (Zákon č. 99/1963 Sb.) Zákon č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních Zákon č. 120/2001 Sb. o soudních exekutorech a exekuční činnosti (Exekuční

Více

Právo na spravedlivý proces a zrušení rozhodčího nálezu. Vít Makarius, Vídeň

Právo na spravedlivý proces a zrušení rozhodčího nálezu. Vít Makarius, Vídeň Právo na spravedlivý proces a zrušení rozhodčího nálezu Vít Makarius, Vídeň Úvod A) Povaha práva na spravedlivý proces v rozhodčím řízení B) Obsah práva na spravedlivý proces v rozhodčím řízení C) Právní

Více

ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ

ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ Osnova přednášky ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA ANO ČI NE ZÁKLADNÍ PODMÍNKY REALIZACE ROZHODČÍ SMLOUVA PRŮBĚH ROZHODČÍ NÁLEZ Rozhodčí řízení Nejčastější podoba v mezinárodním

Více

Pravidla pro postup pověřeného subjektu Sdružení českých spotřebitelů při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů

Pravidla pro postup pověřeného subjektu Sdružení českých spotřebitelů při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů Pravidla pro postup pověřeného subjektu Sdružení českých spotřebitelů při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů Sdružení českých spotřebitelů vydává na základě ustanovení 20x zákona č. 634/1992 Sb.,

Více

Mimosoudní řešení sporů v platebním styku

Mimosoudní řešení sporů v platebním styku Mimosoudní řešení sporů v platebním Doc. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., proděkan pro výzkum a publikační činnost a vedoucí Katedry financí Vysoké školy finanční a správní, a. s. a externí člen

Více

N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem

N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem Finančnímu arbitrovi, jako osobě příslušné k rozhodování sporů podle 1 zákona č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku

Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku Ing. Petr Šafránek Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky www.afiz.cz Listopad 2013 1 Finanční produkty lze

Více

Předsmluvní informace k pojištění podnikatelských rizik

Předsmluvní informace k pojištění podnikatelských rizik Předsmluvní informace k pojištění podnikatelských rizik Co je pojištění podnikatelských rizik Jedná se o pojištění, které nabízí pojistnou ochranu majetku a odpovědnosti osob při výkonu podnikatelské činnosti.

Více

PODÁVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ REKLAMAČNÍ ŘÁD

PODÁVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ REKLAMAČNÍ ŘÁD PODÁVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ REKLAMAČNÍ ŘÁD vydaný společností Fair Credit International, SE, sídlo a adresa pro doručování: Kubánské náměstí 1391/11, Praha 10 - Vršovice, PSČ: 100 00, IČO: 04424115,

Více

MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ

MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ MIMOSOUDNÍ ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ Ivana Kocová Ministerstvo průmyslu a obchodu 1 Proč ADR? Zjištění předcházející vzniku balíčku ADR a ODR: 48% spotřebitelů se neobrátí na soud se sporem s hodnotou

Více

Alternativní řešení spotřebitelských sporů na jednotném trhu 14. února 2012, Evropský dům. JUDr. Marie Moravcová tajemnice RS při HK ČR a AK ČR

Alternativní řešení spotřebitelských sporů na jednotném trhu 14. února 2012, Evropský dům. JUDr. Marie Moravcová tajemnice RS při HK ČR a AK ČR Alternativní řešení spotřebitelských sporů na jednotném trhu 14. února 2012, Evropský dům JUDr. Marie Moravcová tajemnice RS při HK ČR a AK ČR Zapojení Rozhodčího soudu do existujících systémů ADR/ODR:

Více

N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem

N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem Finančnímu arbitrovi, jako osobě příslušné k rozhodování sporů podle 1 zákona č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů,

Více

PROJEKT MIMOSOUDNÍHO ŘEŠENÍ

PROJEKT MIMOSOUDNÍHO ŘEŠENÍ Příloha Opatření č. 58/2007 ministra průmyslu a obchodu PROJEKT MIMOSOUDNÍHO ŘEŠENÍ SPOTŘEBITELSKÝCH SPORŮ [návrh pilotní fáze projektu] Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR 14. listopadu 2007 OBSAH I. Úvod...

Více

PŘIJETÍ, PROJEDNÁNÍ A VYŘÍZENÍ REKLAMACE NEBO STÍŽNOSTI

PŘIJETÍ, PROJEDNÁNÍ A VYŘÍZENÍ REKLAMACE NEBO STÍŽNOSTI 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1.1. Působnost REKLAMAČNÍ ŘÁD 1.1.1. Tento reklamační řád upravuje postupy pro náležité, bezplatné a rychlé vyřizování stížností nebo reklamací, které jsou podány potenciálními či

Více

Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru

Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru Předsmluvní formulář pro standardní informace o spotřebitelském úvěru 1. Údaje o Věřiteli/zprostředkovateli spotřebitelského úvěru Věřitel: FINFAST s.r.o., IČO: 24286168 Telefonní číslo: +420 733 787 200

Více

Pravidla pro postup pověřeného subjektu Sdružení českých spotřebitelů při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů

Pravidla pro postup pověřeného subjektu Sdružení českých spotřebitelů při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů Pravidla pro postup pověřeného subjektu Sdružení českých spotřebitelů při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů Sdružení českých spotřebitelů vydává na základě ustanovení 20x zákona č. 634/1992 Sb.,

Více

Mediační kancelář Osladil a Partneři, ul. Svobody 49, 350 02 Cheb email: kancelar@mediace-partneri.cz, tel.: 606 450 591, 797 706 816

Mediační kancelář Osladil a Partneři, ul. Svobody 49, 350 02 Cheb email: kancelar@mediace-partneri.cz, tel.: 606 450 591, 797 706 816 PRAVIDLA KONCILIAČNÍHO ŘÍZENÍ (KONCILIACE) ORGANIZAČNÍ A JEDNACÍ ŘÁD VEDENÉHO U MEDIAČNÍ KANCELÁŘE OSLADIL & PARTNEŘI (v běžném sdělení jen Organizační a jednací řád či Pravidla a Kancelář ) ČÁST PRVNÍ

Více

Alternativní řešení spotřebitelských sporů na jednotném trhu

Alternativní řešení spotřebitelských sporů na jednotném trhu Alternativní řešení spotřebitelských sporů na jednotném trhu únor 2012 Základní principy projektu MPO pro mimosoudní řešení spotřebitelských sporů 3 hlavní pilíře kvalifikovaná informace a doporučení,

Více

Informace pro klienta a zájemce o pojištění. Používání internetového portálu cestovni.hvp.cz

Informace pro klienta a zájemce o pojištění. Používání internetového portálu cestovni.hvp.cz Informace pro klienta a zájemce o pojištění Používání internetového portálu cestovni.hvp.cz Obsah dokumentu Strana 2............................. Informace pro klienta a zájemce o pojištění Strana 4.............................

Více

Ochrana spotřebitelů v EU. Prezentace Evropského spotřebitelského centra Německo/ Evropské spotřebitelské centrum

Ochrana spotřebitelů v EU. Prezentace Evropského spotřebitelského centra Německo/ Evropské spotřebitelské centrum Ochrana spotřebitelů v EU Prezentace Evropského spotřebitelského centra Německo/ Evropské spotřebitelské centrum Od začátku až dodnes 1993 Založení německo-francouzského spolku v Kehlu od 2005 Nový úkol

Více

Comenius www.naep.cz. 13. 11. 2010 Praha Martina Fantová

Comenius www.naep.cz. 13. 11. 2010 Praha Martina Fantová Comenius www.naep.cz 13. 11. 2010 Praha Martina Fantová Program celoživotního učení LLP 2007-2013 Comenius vzdělávání ve školách Erasmus vysokoškolské vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a

Více

REKLAMAČNÍ ŘÁD. společnosti F&P Consulting.a.s

REKLAMAČNÍ ŘÁD. společnosti F&P Consulting.a.s REKLAMAČNÍ ŘÁD společnosti F&P Consulting.a.s Postup vyřizování stížností a reklamací zákazníků / potenciálních zákazníků a třetích osob s účinností od: 1.2.2019 F&P Consulting a.s. Korespondenční adresa

Více

Podmínky pro poskytování právní služby ONLINE. I. Úvod

Podmínky pro poskytování právní služby ONLINE. I. Úvod Podmínky pro poskytování právní služby ONLINE I. Úvod 1. Tyto Všeobecné obchodní podmínky pro poskytování služby ONLINE DAROVACÍ SMLOUVA (dále jenom Podmínky ) upravují vzájemná práva a povinnosti při

Více

Síť Evropských spotřebitelských center elektronický obchod. 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR

Síť Evropských spotřebitelských center elektronický obchod. 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR Síť Evropských spotřebitelských center elektronický obchod 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR I. Hlavní cíle a poslání Evropských spotřebitelských center II. Elektronický obchod z pohledu

Více

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Seznam použitých zkratek...xv. Kapitola 1. Definice sportu a předmět sportovního práva...1

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Seznam použitých zkratek...xv. Kapitola 1. Definice sportu a předmět sportovního práva...1 O autorech... V Předmluva... VII Seznam použitých zkratek...xv Kapitola 1. Definice sportu a předmět sportovního práva...1 Kapitola 2. Sportovní činnost jako zvláštní právní prostředí...3 1. Dobrovolnost

Více

Představenstvo České advokátní komory se usneslo podle 44 odst. 4 písm. b) zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii (dále jen zákon ) takto: Čl.

Představenstvo České advokátní komory se usneslo podle 44 odst. 4 písm. b) zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii (dále jen zákon ) takto: Čl. EXTRAKT USNESENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ ADVOKÁTNÍ KOMORY č. 2/1998 Věstníku ze dne 14. dubna 1998, kterým se upravuje smírčí řízení (advokátní smírčí řád), ve znění usnesení představenstva České advokátní

Více

N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem

N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem N á v r h na zahájení řízení před finančním arbitrem Finančnímu arbitrovi, jako osobě příslušné k rozhodování sporů podle 1 zákona č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 11. května 2015 Přehled přednášky Poskytovatelé úvěrů a zápůjček Banky Nebankovní instituce Lichváři a jim podobná individua Nejčastější

Více

Finanční arbitr a jeho úloha v systému ochrany spotřebitele. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,

Finanční arbitr a jeho úloha v systému ochrany spotřebitele. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, systému ochrany spotřebitele JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Finanční arbitr České republiky, Vedoucí katedry finančních obchodů BIVS, a. s. Dne 20. června 2006 systému Program: ochrany spotřebitele 1)

Více

Přístup lidí s mentálním postižením k právu a spravedlnosti

Přístup lidí s mentálním postižením k právu a spravedlnosti Vaše občanská práva Přístup lidí s mentálním postižením k právu a spravedlnosti Inclusion Europe Zpráva Inclusion Europe společně se svými 49 členskými organizacemi v 36 zemích usiluje o odstranění diskrimance

Více

Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu

Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu Úvod Tento leták vysvětluje, na jakou finanční náhradu můžete mít nárok, jestliže máte trvalé bydliště v lothianském regionu (správní oblasti

Více

INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru

INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru INFORMACE TRVALE PŘÍSTUPNÉ SPOTŘEBITELI podle 92 zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru Kdo jsme (poskytovatel úvěru)? Česká spořitelna, a.s., se sídlem Praha 4, Olbrachtova 1929/62, PSČ 140 00,

Více

Moderní bankovnictví - 2

Moderní bankovnictví - 2 Moderní bankovnictví - 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Moderní bankovnictví - 2 Obsah:

Více

Pravidla pro postup při Mimosoudním řešení spotřebitelských sporů (ADR)

Pravidla pro postup při Mimosoudním řešení spotřebitelských sporů (ADR) Pravidla pro postup při Mimosoudním řešení spotřebitelských sporů (ADR) Česká obchodní inspekce vydává na základě ustanovení 20x zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, v platném znění, (dále jen

Více

Rozhodčí soud při EACCL ROZHODČÍ ŘÁD

Rozhodčí soud při EACCL ROZHODČÍ ŘÁD Rozhodčí soud při EACCL ROZHODČÍ ŘÁD 1 1. Rozhodčí soud při EACCL (dále jen Soud ) je servisní organizací pro rozhodce s ní spolupracující ( 3). Soud není stálým rozhodčím soudem ve smyslu ust. 13 zákona

Více

Dr. Ing. František Klufa. Finanční arbitr České republiky. Čtvrtek 26. května 2011. Konferenční centrum City, Praha, Praha

Dr. Ing. František Klufa. Finanční arbitr České republiky. Čtvrtek 26. května 2011. Konferenční centrum City, Praha, Praha Ochrana spotřebitele na finančním trhu Ochrana spotřebitele na finančním trhu Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky Čtvrtek 26. května 2011 Konferenční centrum City, Praha, Praha - 1

Více

Schváleno Výroční konferencí ČSTS Statut Rozhodčí rady ČSTS STATUT ROZHODČÍ RADY ČSTS

Schváleno Výroční konferencí ČSTS Statut Rozhodčí rady ČSTS STATUT ROZHODČÍ RADY ČSTS STATUT ROZHODČÍ RADY ČSTS Článek 1 Základní ustanovení 1.1 Rozhodčí rada Českého svazu tanečního sportu (dále jen Rada ) je rozhodčím a odvolacím orgánem Českého svazu tanečního sportu (dále jen ČSTS ).

Více

SMLOUVA O PODNIKATELSKÉM ÚVĚRU č.

SMLOUVA O PODNIKATELSKÉM ÚVĚRU č. SMLOUVA O PODNIKATELSKÉM ÚVĚRU č. I. Smluvní strany CreditKasa s.r.o., IČO 048 23 541, se sídlem Hradecká 2526/3, Praha 3, Vinohrady, PSČ 130 00, zapsaná v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze

Více

Základy práva, 23. dubna 2014

Základy práva, 23. dubna 2014 Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 23. dubna 2014 Přehled přednášky Jaké smlouvy jsou využívány k poskytnutí peněz Výpůjčka půjčitel přenechává vypůjčiteli nezuživatelnou

Více

JAK MŮŽE NAŠE FIRMA SPLNIT POŽADAVKY EVROPSKÉ INICIATIVY* PRO SPRÁVNOU OBCHODNÍ PRAXI V OBCHODNÍCH VZTAZÍCH?

JAK MŮŽE NAŠE FIRMA SPLNIT POŽADAVKY EVROPSKÉ INICIATIVY* PRO SPRÁVNOU OBCHODNÍ PRAXI V OBCHODNÍCH VZTAZÍCH? JAK MŮŽE NAŠE FIRMA SPLNIT POŽADAVKY EVROPSKÉ INICIATIVY* PRO SPRÁVNOU OBCHODNÍ PRAXI V OBCHODNÍCH VZTAZÍCH? Stručný kontrolní seznam pro malé a střední podniky *) Iniciativa pro férový obchod je národní

Více

Všeobecné obchodní podmínky s informacemi pro. zákazníky

Všeobecné obchodní podmínky s informacemi pro. zákazníky Všeobecné obchodní podmínky s informacemi pro zákazníky 1) Rozsah platnosti 1.1 Tyto obchodní podmínky obchodní společnosti nded e.k. (dále jen "prodejce"), platí pro všechny smlouvy, jež uzavře spotřebitel

Více

Nařízení Brusel I. Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc. JUDr. Jana Herboczková. Věcná působnost

Nařízení Brusel I. Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc. JUDr. Jana Herboczková. Věcná působnost Nařízení Brusel I Vzniklo transformací Bruselské úmluvy o pravomoci soudů a výkonu rozhodnutí ve věcech civilních a obchodních (1968) Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc JUDr. Jana Herboczková Upravuje

Více

Mimosoudní vyrovnání sporů v oblasti platebních služeb

Mimosoudní vyrovnání sporů v oblasti platebních služeb v oblasti platebních služeb JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha a předseda předsednictva sdružení

Více

problematika Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Dluhová problematika Daniel Bartoň problematika Prameny a literatura

problematika Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Dluhová problematika Daniel Bartoň problematika Prameny a literatura Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta instituty, Základy práva, 9. května 2016 Přehled přednášky instituty, instituty, Důvody pro jejich psaní Informace druhé strany o jejích povinnostech

Více

ADR a rozhodčí řízení. Přednáška 3 - KS VŠFS 2014

ADR a rozhodčí řízení. Přednáška 3 - KS VŠFS 2014 ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014 Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde mají sídlo (zřizovatele) vydávají svá pravidla

Více

Název: REKLAMAČNÍ ŘÁD. Vnitřní směrnice č.:

Název: REKLAMAČNÍ ŘÁD. Vnitřní směrnice č.: Název: REKLAMAČNÍ ŘÁD Vnitřní směrnice č.: Obsah: Přílohy: Určena: Vytvořil: Schválil: SÚ/4/2016 Postup vyřizování stížností a reklamací zákazníků / potenciálních zákazníků Příloha č. 1 - Formulář evidence

Více

Obec Vysoká nad Labem

Obec Vysoká nad Labem . Obec Vysoká nad Labem 503 31 Vysoká nad Labem Tel. : 495580130 Fax : 495580101 E-mail : info@vysoka-nad-labem.cz Obec Vysoká nad Labem PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU OBCE (dále také jako

Více

Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc. JUDr. Jana Herboczková

Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc. JUDr. Jana Herboczková Nařízení Brusel I mezinárodní pravomoc JUDr. Jana Herboczková Nařízení Brusel I Vzniklo transformací Bruselské úmluvy o pravomoci soudů a výkonu rozhodnutí ve věcech civilních a obchodních (1968) Upravuje

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle POJIŠŤOVNICTVÍ

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle POJIŠŤOVNICTVÍ E-učebnice Ekonomika snadno a rychle POJIŠŤOVNICTVÍ - ekonomický obor řešící minimalizaci rizik ekonomických i neekonomických činností člověka - stránky pojištění: etická stránka (= princip solidarity)

Více

Konfederace odborových organizací bezpečnostních sborů, z.s.

Konfederace odborových organizací bezpečnostních sborů, z.s. Konfederace odborových organizací bezpečnostních sborů, z.s. Pojištění povinnosti zaměstnance k náhradě škody způsobené zaměstnavateli Rizikové životní pojištění Pojištění právní ochrany D.A.S. Červen

Více

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Jednotlivé části publikace zpracovali...xv Seznam použitých zkratek... XVII

Obsah. O autorech... V Předmluva... VII Jednotlivé části publikace zpracovali...xv Seznam použitých zkratek... XVII O autorech... V Předmluva... VII Jednotlivé části publikace zpracovali...xv Seznam použitých zkratek... XVII Kapitola 1.Obecné aspekty ochrany spotřebitele...1 1. Exkurz do historie...1 1.1 Úvod...1 1.2

Více

Směrnice č. A/6/2019 společnosti JAT Service s.r.o. se sídlem Husovo náměstí 65, Katovice, IČ:

Směrnice č. A/6/2019 společnosti JAT Service s.r.o. se sídlem Husovo náměstí 65, Katovice, IČ: Reklamační řád Směrnice č. A/6/2019 společnosti JAT Service s.r.o. se sídlem Husovo náměstí 65, 38711 Katovice, IČ: 02491800. je závazná pro všechny zaměstnance, vázané zástupce a doplňkové pojišťovací

Více

ADR a rozhodčí řízení. Přednáška 5-6 VŠFS 2014

ADR a rozhodčí řízení. Přednáška 5-6 VŠFS 2014 ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS 2014 Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo (ObčZ) Přednost dána smluvní úpravě rozhodčí smlouva

Více

Dluhová problematika. Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy

Dluhová problematika. Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddluţení Rozhodčí smlouvy Spotřebitelské smlouvy EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy: zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností

Více

OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ Pohledávky 1. běh Prosinec 2013

OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 OBČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ Pohledávky 1. běh Prosinec 2013 Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/94.01311 Soudy a soudnictví Vymezení

Více

Vydané podle 273 odst. 1) zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění:

Vydané podle 273 odst. 1) zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění: 1 Obchodní podmínky Vydané podle 273 odst. 1) zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění: Podmínky blíže vymezují a upřesňují práva a povinnosti prodávajícího, kterým je společnost JSV International

Více

Smlouva o výkonu funkce člena kontrolní komise

Smlouva o výkonu funkce člena kontrolní komise Smluvní strany: Smlouva o výkonu funkce člena kontrolní komise 1. ZELENÁ HORA, stavební bytové družstvo se sídlem ve Žďáře nad Sázavou, Brněnská 1146/30, IČ: 00050784, zapsané v obchodním rejstříku vedeném

Více

POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) 1. Náležitosti reklamace a stížnosti

POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) 1. Náležitosti reklamace a stížnosti POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) Každý klient GE Money Bank, a.s. (dále jen Banka ) má právo vyjádřit svou nespokojenost s poskytovanými bankovními službami, produkty či chováním

Více

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřená dle příslušných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, (dále jen občanský zákoník ) (dále jen smlouva )

KUPNÍ SMLOUVA. uzavřená dle příslušných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, (dále jen občanský zákoník ) (dále jen smlouva ) KUPNÍ SMLOUVA uzavřená dle příslušných ustanovení zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, (dále jen občanský zákoník ) (dále jen smlouva ) Článek I. Smluvní strany Obec Chvalšiny Sídlo: Chvalšiny 38,

Více

Jednací řád Národního kontaktního místa pro Směrnici OECD pro nadnárodní podniky

Jednací řád Národního kontaktního místa pro Směrnici OECD pro nadnárodní podniky Jednací řád Národního kontaktního místa pro Směrnici OECD pro nadnárodní podniky 1. Základní ustanovení 1.1 Tento Jednací řád Národního kontaktního místa pro Směrnici OECD pro nadnárodní podniky (dále

Více

Smlouva o výkonu funkce člena orgánu společnosti

Smlouva o výkonu funkce člena orgánu společnosti Smlouva o výkonu funkce člena orgánu společnosti uzavřená v souladu s ust. 59 a násl. zákona č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích, níže uvedeného dne, měsíce a roku, mezi 1. PATRIA Kobylí, a.s. se sídlem

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA JAKO PŘEDSEDY PŘEDSTAVENSTVA

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA JAKO PŘEDSEDY PŘEDSTAVENSTVA SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA JAKO PŘEDSEDY PŘEDSTAVENSTVA uzavřená v souladu s ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku a zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech

Více

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ NA SÍTI G-NET č.

SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ NA SÍTI G-NET č. Smlouva o poskytování služeb elektronických komunikací na síti G-NET č. 1/6 SMLOUVA O POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ NA SÍTI G-NET č. (dále jen smlouva ), uzavřená podle ustanovení 63 a násl.

Více

Obsah. Základní informace Příloha účetní závěrky za rok 2018 Výkaz zisku a ztráty Rozvaha v plném rozsahu

Obsah. Základní informace Příloha účetní závěrky za rok 2018 Výkaz zisku a ztráty Rozvaha v plném rozsahu Výroční zpráva Kanceláře ombudsmana České asociace pojišťoven 2018 2 Obsah 3 5 14 15 Základní informace Příloha účetní závěrky za rok 2018 Výkaz zisku a ztráty Rozvaha v plném rozsahu 3 Základní informace

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA uzavřená v souladu s ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku a zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (dále jen Smlouva

Více

Praha 26.5. 2011. Občanské poradny a dluhové poradenství

Praha 26.5. 2011. Občanské poradny a dluhové poradenství Praha 26.5. 2011 Občanské poradny a dluhové poradenství Hlavní důvody zadlužení Představení organizace Asociace občanských poraden Prvotní předlužení Projekt Dluhové poradenství Následné Příčiny zadlužování

Více

Informace pro zájemce o pojištění uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory

Informace pro zájemce o pojištění uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory Informace pro zájemce o pojištění uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory Základní informace o pojistiteli Triglav pojišťovna, a.s., IČ: 250 73 958 akciová společnost se sídlem Brno, Město Brno, Novobranská

Více

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU

FORMULÁŘ PRO STANDARDNÍ INFORMACE O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU 1. ÚDAJE O VĚŘITELI/ZPROSTŘEDKOVATELI SPOTŘEBITELSKÉHO ÚVĚRU Věřitel Adresa Telefonní číslo E-mailová adresa Adresa internetových stránek SWISS FUNDS, a.s. Masarykovo náměstí 102/65, 586 01 Jihlava +420

Více

DÍL 0 ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ

DÍL 0 ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ Česká republika - Ministerstvo průmyslu a obchodu DÍL 0 ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ Název zakázky: Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů - Alternative dispute resolution (ADR) Evidenční číslo

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ obchodní podmínky prodávající občanský zákoník kupní smlouva kupující webová stránka webové rozhraní obchodu

OBCHODNÍ PODMÍNKY ÚVODNÍ USTANOVENÍ obchodní podmínky prodávající občanský zákoník kupní smlouva kupující webová stránka webové rozhraní obchodu OBCHODNÍ PODMÍNKY obchodní společnosti FOTOANGELO s. r. o. se sídlem V Jámě 699/1, 110 00, Praha 1 identifikační číslo: 06910335 zapsané v obchodním rejstříku vedeném spisová značka C 290900 vedená u Městského

Více

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/52/ES ze dne 21. května 2008 o některých aspektech mediace v občanských a obchodních věcech EVROPSKÝ

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/52/ES ze dne 21. května 2008 o některých aspektech mediace v občanských a obchodních věcech EVROPSKÝ Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/52/ES ze dne 21. května 2008 o některých aspektech mediace v občanských a obchodních věcech EVROPSKÝ PARLAMENT A RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o založení

Více

Sdružení rozhodců, s. r. o.

Sdružení rozhodců, s. r. o. Sdružení rozhodců, s. r. o. vydalo s účinností ode dne 1. 11. 2002 tento ROZHODČÍ ŘÁD 1 Základním účelem řízení před rozhodci Sdružení rozhodců (dále jen Sdružení ) je efektivní vyřešení majetkového sporu

Více

Dohledový benchmark č. 1/2017. Způsob generování testů při pořádání odborných zkoušek dle zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru

Dohledový benchmark č. 1/2017. Způsob generování testů při pořádání odborných zkoušek dle zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru Dohledový benchmark č. /07 Způsob generování testů při pořádání odborných zkoušek dle zákona č. 57/06 Sb., o spotřebitelském úvěru. Relevantní právní úprava Předpis Zákon č. 57/06 Sb., o spotřebitelském

Více