František Hudek. červenec Informační a komunikační technologie MS Excel Výpočet čistého příjmu. Funkce SUMA, ZAOKROUHLIT, výpočty procent.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "František Hudek. červenec 2012. Informační a komunikační technologie MS Excel Výpočet čistého příjmu. Funkce SUMA, ZAOKROUHLIT, výpočty procent."

Transkript

1 VY_32_INOVACE_FH13 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červenec ročník Informační a komunikační technologie MS Excel Výpočet čistého příjmu Funkce SUMA, ZAOKROUHLIT, výpočty procent.

2 Čistý příjem (mzda) se vypočítá tak, že od hrubého příjmu (mzdy) odečteme sociální a zdravotní pojištění a daň státu. Základní pojmy, se kterými budeme při výpočtu pracovat: a) Základní mzda smluvní měsíční plat zaměstnance. b) Hrubá mzda součet základní mzdy, odměn, příplatků, dovolené, atd. c) Sociální pojištění 6,5% z hrubé mzdy (částka zaokrouhlená na celé koruny nahoru). d) Zdravotní pojištění 4,5% z hrubé mzdy (částka zaokrouhlená na celé koruny nahoru). e) Odpočet daně (zvýhodnění) částka, která se odečítá od vypočítané daně (měníse,současnáje 2070,-Kčzadospěléhoa1117,-Kčzakaždédítě). f) Superhrubá mzda - 1,34 násobek hrubé mzdy zaokrouhlený na celé koruny. g) Daň - 15% z nahoru zaokrouhlené superhrubé mzdy, od které odečteme odpočet daně(zvýhodnění).

3 Připravíme si tabulku podle předlohy: a) ve sloupci C budeme zadávat částky k výplatě a daňové zvýhodnění b) ve sloupci G budeme provádět jednotlivé výpočty. Budeme počítat příklad, kdy zaměstnanec pobírá mzdu 20600,- Kč měsíčně s osobním příplatkem 500.-Kč a dostal mimořádnou odměnu 950,-Kč.

4 Výpočet zvýhodnění (odpočet daně): a) Klikneme do buňky C14, do které budeme vkládat první vzorec. b) Do řádku vzorců zapíšeme vzorec: = *C12 (2070 Kč je částka, která se následně odečítá od vypočítané daně, 1117 Kč je odpočet za jedno dítě, v buňce C12je zapsán počet dětí (v našem příkladu uvažujeme 2 děti. Řádek vzorců Buňka C12, na kterou se ve vzorci odkazuje (počet dětí). Tímto číslem se násobí odpočet 1117,-Kč za jedno dítě. Zkontrolujeme si výsledek.

5 Výpočet hrubé mzdy: a) Klikneme do buňky G2, do které budeme vkládat vzorec. b) Kliknemenatlačítko ΣnakartěDomůvzáložceÚpravy vložímetímfunkci SUMA, která pro vádí součet. c) Následně označíme buňku C2, ve které je uvedená částka základní mzdy a se stisknutým tlačítkem CTRL další buňky, které se započítávají do hrubé mzdy: C4 osobní příplatek C6 dovolená C8 odměna, přesčas, další příjem d) Jednotlivé buňky budou ve výsledném vzorci odděleny středníkem. Poznámka: Druhou možností je kliknout na tlačítko f x u řádku vzorců. Z nabídky pro výběr funkce vybereme funkci SUMA. Do polí Číslo1, Číslo2, při zadávání argumentů funkce potom zadáváme adresy buněk C2, C4, C6 a C8.

6 Výpočet hrubé mzdy: =SUMA(C2;C4;C6;C8) Výpočet čistého příjmu Klikneme na funkci SUMA - Σ Výsledný vzorec potvrdíme tlačítkem ENTER Jednotlivé buňky označujeme se stisknutým tlačítkem CTRL Zkontrolujeme výsledek

7 Výpočet superhrubé mzdy: a) Klikneme do buňky G4, do které budeme vkládat vzorec. b) Klikneme na tlačítko f x u řádku vzorců vybereme funkci ZAOKROUHLIT v kategorii Matematických funkcí. c) Vyplníme argumenty funkce: 1. Do pole Číslo zapíšeme G2*1,34 tj. 1,34 násobek hrubé mzdy v buňce G2. 2. Do pole Číslice zapíšeme číslo 0 zaokrouhlíme na jednotky. d) Potvrdíme OK (vidíme zde i výsledek tj ).

8 Zaokrouhlení superhrubé mzdy: Výpočet čistého příjmu Zaokrouhlujeme, protože daň z příjmu se počítá ze zaokrouhlené superhrubé mzdy. Provedeme podobné vložení funkce jako v předešlém výpočtu: a) Klikneme do buňky G6, do které budeme vkládat vzorec. b) Klikneme na tlačítko f x u řádku vzorců vybereme funkci ZAOKR.NAHORU v kategorii Matematických funkcí. c) Vyplníme argumenty funkce: 1. Do pole Číslo zapíšeme G4 tj. odkaz na vypočítanou superhrubou mzdu. 2. Do pole Číslice zapíšeme číslo 100 zaokrouhlujeme na stovky nahoru! d) Potvrdíme OK (vidíme zde i výsledek tj ). Funkce, která zaokrouhlí na celé 100 nahoru: =ZAOKR.NAHORU(G4;100)

9 Výpočet sociálního pojištění: Výpočet čistého příjmu 6,5% z hrubé mzdy (částka zaokrouhlená na celé koruny nahoru) a) Klikneme do buňky G8, do které budeme vkládat vzorec. b) Klikneme na tlačítko f x u řádku vzorců vybereme funkci ZAOKR.NAHORU v kategorii Matematických funkcí. c) Vyplníme argumenty funkce: 1. Do pole Číslo zapíšeme G2*6,5% tj. 6,5%z hrubé mzdy v buňce G2 (MS EXCEL při zadání znaku % za hodnotou počtu procent, danou hodnotu vydělí 100 a následně vynásobí počtem procent. 2. Do pole Číslice zapíšeme číslo 1 zaokrouhlíme na jednotky. d) Potvrdíme OK. Zkontrolujeme výsledek: 1434.

10 Výpočet zdravotního pojištění: Výpočet čistého příjmu 4,5% z hrubé mzdy (částka zaokrouhlená na celé koruny nahoru) a) Klikneme do buňky G10, do které budeme vkládat vzorec. b) Klikneme na tlačítko f x u řádku vzorců vybereme funkci ZAOKR.NAHORU v kategorii Matematických funkcí. c) Vyplníme argumenty funkce: 1. Do pole Číslo zapíšeme G2*4,5% tj. 4,5%z hrubé mzdy v buňce G2 2. Do pole Číslice zapíšeme číslo 1 zaokrouhlíme na jednotky. d) Potvrdíme OK. Zadaná funkce ve tvaru: =ZAOKR.NAHORU(G2*4,5%;1) Výsledek 993

11 Výpočet odváděné daně z příjmu: 15% z nahoru zaokrouhlené superhrubé mzdy, od které odečteme odpočet daně (zvýhodnění). a) Klikneme do buňky G12, do které budeme vkládat vzorec. b) Do řádku vzorců zapíšeme vzorec: =G6*15%-C14, kde G6 je adresa buňky se zaokrouhlenou superhrubou mzdou (tj. základ pro výpočet daně) a C4 je adresa buňky s daňovým zvýhodněním(tj. odpočet od daně). Skutečná daň z příjmu (=G6*15%) Daň po odečtení daňového zvýhodnění (=G6*15%-C14)

12 Výpočet čistého příjmu: Čistý příjem (mzda) se vypočítá tak, že od hrubého příjmu (mzdy) odečteme sociální a zdravotní pojištění a daň státu. V případě vyplacení cestovného se tato částka připočítá k čisté mzdě(cestovné, které zaměstnanec vykázal se nedaní). a) Klikneme do buňky G14, do které budeme vkládat vzorec. b) Do řádku vzorců zapíšeme vzorec: =G2-G8-G10-G12+C10, kde: G2jeadresabuňkyshruboumzdou G8 je adresa buňky se sociálním pojištěním(odečítáme) G10 je adresa buňky se zdravotním pojištěním(odečítáme) G12 je adresa buňky s upravenou daní(odečítáme) C10 je adresa buňky s vykázaným cestovným(přičítáme).

13 Vzorec můžeme potvrdit tlačítkem ENTER, nebo tlačítkem Zadat. Zkontrolujeme výsledek: čistého příjmu.

14 Provedeme grafické úpravy tabulky: 1. Označíme vždy ty buňky (popř. skupinu), které chceme formátovat. 2. ZkartyDomůnazáložceBuňkyrozbalíme nabídku Formát, ze které vybereme poslední položku: Formát buněk 3. Nastavíme: a) Na kartě Číslo Účetnický druh s nulovým počtem desetinných míst a symbolem Kč. (Ne u položky počet dětí!) b) Ohraničení buněk. c) Výplň buněk. d) U buněk, kde jsou položky, které se odečítají nastavíme na kartě Písmo červené písmo, u ostatních písmo modré. Černé písmo ponecháme u buněk Počet dětí, odpočet daně a Zaokrouhlená superhrubá mzda. Po rozbalení vybereme Formát buněk.

15 Zobrazíme panel Rozložení stránky. Odstraníme zobrazení mřížky na Listu. Pomocí karty Vývojář můžete vložit Ovládací prvky formuláře (tahem myši)

16 Nastavení ovládacího prvku formuláře - číselníku Na kartě Vývojář rozbalíme nabídku Vložit. Vybereme Ovládací prvek Číselník. Vykreslíme ho tahem myši. Klikneme pravým tlačítkem myši na číselník, z nabídky vybereme Formát ovládacího prvku. Můžeme nastavit Nejnižší hodnotu, Nejvyšší hodnotu a Přírůstkovou změnu. Potvrdíme OK. Nastavíme propojení s buňkou (klikneme na příslušnou buňku).

František Hudek. květen 2013. 6. - 7. ročník

František Hudek. květen 2013. 6. - 7. ročník VY_32_INOVACE_FH13_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek květen 2013

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_33_12 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních

Více

Tabulky Word 2007 - egon. Tabulky, jejich formátování, úprava, změna velikosti

Tabulky Word 2007 - egon. Tabulky, jejich formátování, úprava, změna velikosti Tabulky Word 2007 - egon Tabulky, jejich formátování, úprava, změna velikosti Jan Málek 26.7.2010 Tabulky Tabulky nám pomáhají v pochopení, jak mezi sebou souvisí určité informace, obohacují vzhled dokumentu

Více

František Hudek. duben 2012. Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu I. Seznámení s pracovním prostředím aplikace MS Excel.

František Hudek. duben 2012. Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu I. Seznámení s pracovním prostředím aplikace MS Excel. VY_32_INOVACE_FH01 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2012 8. ročník

Více

František Hudek. březen 2013. 6. - 7. ročník

František Hudek. březen 2013. 6. - 7. ročník VY_32_INOVACE_FH07_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami.

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami. VY_32_INOVACE_FH02 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2012 8. ročník

Více

František Hudek. červenec 2012

František Hudek. červenec 2012 VY_32_INOVACE_FH15 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červenec 2012 8.

Více

DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku

DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku DUM 11 téma: Nástroje pro transformaci obrázku ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu:

Více

této složky Hodnoty c) klepnutím na Smazání Typ hodnot

této složky Hodnoty c) klepnutím na Smazání Typ hodnot MS Excel 201 10 Lekce 2 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult t MU Registrační číslo: CZ.1.07/ /2.2.00/15.0224, Oblast podpory:

Více

Grafy a hromadná korespondence Word 2007 - egon. Tvorba grafů, jejich úprava a základy hromadné korespondence

Grafy a hromadná korespondence Word 2007 - egon. Tvorba grafů, jejich úprava a základy hromadné korespondence Grafy a hromadná korespondence Word 2007 - egon Tvorba grafů, jejich úprava a základy hromadné korespondence Jan Málek 30.7.2010 0 Grafy Klikneme na místo, kam chceme graf umístit. Přejdeme na kartu Vložení,

Více

Pohyb v listu. Řady a posloupnosti

Pohyb v listu. Řady a posloupnosti Pohyb v listu. Řady a posloupnosti EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT4.05 Předmět: IVT Tematická oblast: Microsoft Office 2007 Autor: Ing. Vladimír

Více

František Hudek. srpen 2012

František Hudek. srpen 2012 VY_32_INOVACE_FH17 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek srpen 2012 8. ročník

Více

Kalendář je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně.

Kalendář je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně. III. je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně. V levé spodní části okna Outlook si stisknutím tlačítka zobrazíme

Více

František Hudek. červen 2013. 6. - 7. ročník. Nastavení myši, místní a jazykové nastavení.

František Hudek. červen 2013. 6. - 7. ročník. Nastavení myši, místní a jazykové nastavení. VY_32_INOVACE_FH19_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červen 2013

Více

INFORMATIKA WORD 2007

INFORMATIKA WORD 2007 INFORMATIKA WORD 2007 Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Střední

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu

MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu Při formátování méně rozsáhlých textů se můžeme spokojit s formátováním použitím dílčích formátovacích funkcí. Tato činnost není sice nijak složitá, ale

Více

Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady

Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady Tvorba trendové funkce a extrapolace pro roční časové řady Příklad: Základem pro analýzu je časová řada živě narozených mezi lety 1970 a 2005. Prvním úkolem je vybrat vhodnou trendovou funkci pro vystižení

Více

Účtování mezd a odvodů

Účtování mezd a odvodů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Název projektu: OA Přerov Peníze středním školám Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu:

Více

Vektorový grafický editor

Vektorový grafický editor Vektorový grafický editor Jak již bylo řečeno, vektorový editor pracuje s křivkami; u vektorových obrázků se při zvětšování kvalita nemění. Jednoduchý vektorový obrázek může nakreslit ve Wordu; pro náročnější

Více

František Hudek. červen 2012

František Hudek. červen 2012 VY_32_INOVACE_FH10 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červen 2012 8. ročník

Více

MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ. vzdělávací program je akreditován MŠMT č.j. - 28872/2015-1/641

MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ. vzdělávací program je akreditován MŠMT č.j. - 28872/2015-1/641 MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ vzdělávací program je akreditován MŠMT č.j. - 28872/2015-1/641 9. 6. 1. 7. 2016 MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ Vzdělávací program akreditován MŠMT č.j. - 28872/2015-1/641 v rozsahu: 81 hodin teoretické

Více

František Hudek. červen 2012

František Hudek. červen 2012 VY_32_INOVACE_FH09 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červen 2012 8. ročník

Více

Sada 2 - MS Office, Excel

Sada 2 - MS Office, Excel S třední škola stavební Jihlava Sada 2 - MS Office, Excel 20. Excel 2007. Kontingenční tabulka Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu III

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu III VY_32_INOVACE_FH03 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2012 8. ročník

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

František Hudek. červen Informační a komunikační technologie MS Excel Funkce MAX a RANK

František Hudek. červen Informační a komunikační technologie MS Excel Funkce MAX a RANK VY_32_INOVACE_FH11 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma František Hudek červen 2012 8. ročník Informační

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 04. Text v záhlaví, zápatí, číslování stránek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Varianta 1: Doživotní důchod od státu pro variantu, že se do reformy nezapojíte

Varianta 1: Doživotní důchod od státu pro variantu, že se do reformy nezapojíte Jaké informace vám důchodová kalkulačka poskytne Věk odchodu do důchodu (uvádí se věk podle současného znění zákona) Předpokládaný měsíční důchod. Je přepočtený na současné ceny, abyste jej mohli porovnat

Více

František Hudek. květen 2012

František Hudek. květen 2012 VY_32_INOVACE_FH07 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek květen 2012 8. ročník

Více

Klávesové zkratky pro MS Excel

Klávesové zkratky pro MS Excel WALL.cz 1/5 Klávesové zkratky pro MS Excel Klávesové zkratky pro MS Excel Klávesové zkratky jsou výborné pro zjednodušení a urychlení práce. Osobně jsem klávesové zkratky nepoužíval, až do té doby, než

Více

Popis připojení elektroměru k modulům SDS Micro, Macro a TTC.

Popis připojení elektroměru k modulům SDS Micro, Macro a TTC. Popis připojení elektroměru k modulům SDS Micro, Macro a TTC. V tomhle případě předpokládáme, že modul SDS je již zapojen do sítě a zprovozněn. První zapojení a nastavení modulů SDS najdete v návodech

Více

František Hudek. červenec 2012

František Hudek. červenec 2012 VY_32_INOVACE_FH14 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červenec 2012 8.

Více

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce.

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. 9.1.9 Kombinace II Předpoklady: 9108 Př. 1: Je dána pěti prvková množina: M { a; b; c; d; e} =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. Vypisujeme

Více

František Hudek. květen 2012

František Hudek. květen 2012 VY_32_INOVACE_FH06 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek květen 2012 8. ročník

Více

Sada 2 - MS Office, Excel

Sada 2 - MS Office, Excel S třední škola stavební Jihlava Sada 2 - MS Office, Excel 03. Úvod do Excelu 2007. Vkládání dat, vzorce Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Novinky v programu Účtárna 2.09

Novinky v programu Účtárna 2.09 Novinky v programu Účtárna 2.09 Podpora pro Kontrolní hlášení Popis: Program obsahuje podporu pro plátce DPH, pro něž platí od 1.1.2016 nová legislativní povinnost Kontrolní hlášení. V knihách prvotních

Více

Práce se zálohovými fakturami

Práce se zálohovými fakturami Práce se zálohovými fakturami Jak pracovat se zálohovými fakturami Pro program DUEL je připraven metodický postup pořizování jednotlivých dokladů v procesu zálohových plateb a vyúčtování, včetně automatického

Více

DUM 01 téma: Obecné vlastnosti tabulkového editoru, rozsah, zápis do buňky, klávesové zkratky

DUM 01 téma: Obecné vlastnosti tabulkového editoru, rozsah, zápis do buňky, klávesové zkratky DUM 01 téma: Obecné vlastnosti tabulkového editoru, rozsah, zápis do buňky, klávesové zkratky ze sady: 02 tematický okruh sady: Tabulkový editor ze šablony: 07 KANCELÁŘSKÝ SOFTWARE určeno pro: 1-4. ročník

Více

5 Tabulky a seznamy dat Příklad 3 Excel 2010

5 Tabulky a seznamy dat Příklad 3 Excel 2010 TÉMA: Jednoduchá a rozšířená filtrace dat Ne vždy potřebujeme při běžné práci s tabulkami pracovat se všemi záznamy. Sekretářka společnosti Naše zahrada zpracovává seznamy prodejců, zaměstnanců a zboží

Více

STEREOMETRIE. Vzdálenost bodu od přímky. Mgr. Jakub Němec. VY_32_INOVACE_M3r0113

STEREOMETRIE. Vzdálenost bodu od přímky. Mgr. Jakub Němec. VY_32_INOVACE_M3r0113 STEREOMETRIE Vzdálenost bodu od přímky Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_M3r0113 VZDÁLENOST BODU OD PŘÍMKY V PROSTORU Při hledání vzdálenosti bodu od geometrického útvaru v prostoru je nutné si vždy úlohu

Více

Řešení. ŘEŠENÍ 16 Dotazník uchazeče o zaměstnání

Řešení. ŘEŠENÍ 16 Dotazník uchazeče o zaměstnání Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafická úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni:

Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni: 3 Tabulkový procesor Cíl kapitoly Po nastudování této kapitoly byste měli být schopni: pracovat s tabulkovým procesorem Microsoft Excel, vytvářet tabulky, kopírovat obsahy buněk a nastavovat jejich formát,

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513 Pokyny pro vyplnění elektronické žádosti podprogram 117 513 Podpora výstavby technické infrastruktury Elektronická žádost je umístěna na internetové adrese http://www3.mmr.cz/zad a lze na ni vstoupit i

Více

František Hudek. srpen 2012

František Hudek. srpen 2012 VY_32_INOVACE_FH19 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek srpen 2012 8. ročník

Více

František Hudek. červenec 2012

František Hudek. červenec 2012 VY_32_INOVACE_FH16 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červenec 2012 8.

Více

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I 9.2.5 Sčítání pravděpodobností I Předpoklady: 9203 Pedagogická poznámka: Následující problém sice zadávám jako příklad, ale minimálně na začátku s žáky počítám na tabuli. I kvůli tomu, aby jejich úprava

Více

Sada 1 - Ekonomika 3. ročník

Sada 1 - Ekonomika 3. ročník S třední škola stavební Jihlava Sada 1 - Ekonomika 3. ročník domácnosti Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru nahoru Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru vpravo Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru vlevo

Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru nahoru Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru vpravo Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru vlevo Klávesy pro zadávání dat v listu Dokončení zadání buňky a přesun ve výběru dolů ALT+ CTRL+ SHIFT+ SHIFT+ DELETE CTRL+DELETE Klávesy se šipkou F4 nebo CTRL+Y SHIFT+F2 CTRL+SHIFT+F3 CTRL+D CTRL+R CTRL+F3

Více

Elektronický formulář

Elektronický formulář Úvod Elektronický formulář a postup při jeho podání Tento dokument je průvodcem uživatele při vyplňování a odeslání elektronického formuláře žádosti. Jednotlivé žádosti o dotaci jsou ve formátu 602 XML

Více

ZŘ - Hodnocení. Otevírání nabídek

ZŘ - Hodnocení. Otevírání nabídek ZŘ - Hodnocení V tomto stavu provedeme hodnocení nabídek. V prvním kole hodnocení provedeme posouzení, zda-li je nabídka uvedena v českém jazyce a zda-li nabídka sortimentem odpovídá naší poptávce. Otevírání

Více

Modul účetnictví: Kontrolní výkaz DPH (SK) Podklady ke školení

Modul účetnictví: Kontrolní výkaz DPH (SK) Podklady ke školení Modul účetnictví: Kontrolní výkaz DPH (SK) Podklady ke školení 7.10.2015 Denková Barbora, DiS. Datum tisku 7.10.2015 2 Modul účetnictví: Kontrolní výkaz DPH (SK) Modul u c etnictví : Kontrolní vý kaz DPH

Více

A. Struktura grafického kódu na dokladech o získání základního vzdělání

A. Struktura grafického kódu na dokladech o získání základního vzdělání Příloha 1 A. Struktura grafického kódu na dokladech o získání základního vzdělání Uvedená struktura údajů je určena pro doklady vydávané podle vzoru 3.1 Vysvědčení o získání základního vzdělání v základní

Více

Excel pro začátečníky egon centrum Uherské Hradiště

Excel pro začátečníky egon centrum Uherské Hradiště egon centrum Uherské Hradiště Excel pro začátečníky Spuštění a ukončen ení programu Spuštění programu nabídka Start > Programy > Microsoft office > Excel 2003 Ukončení programu menu Soubor > Konec ikona

Více

Sada 2 CAD2. 16. CADKON 2D 2011 Nosníkový strop

Sada 2 CAD2. 16. CADKON 2D 2011 Nosníkový strop S třední škola stavební Jihlava Sada 2 CAD2 16. CADKON 2D 2011 Nosníkový strop Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 -

Více

Dopravní úloha. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno

Dopravní úloha. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno Přednáška č. 9 Katedra ekonometrie FEM UO Brno Distribuční úlohy Budeme se zabývat 2 typy distribučních úloh dopravní úloha přiřazovací problém Dopravní úloha V dopravním problému se v typickém případě

Více

Používání IS Carsystem

Používání IS Carsystem Používání IS Carsystem Filtrování dat se SW Carsys Jak řadit a filtrovat data v agendách... 1 I. Používání filtrů... 1 II. Uložené filtry... 2 III. Vyvolávání filtrů... 3 Jak zobrazit potřebná data...

Více

Google AdWords - návod

Google AdWords - návod Google AdWords - návod Systém Google AdWords je reklamním systémem typu PPC, který provozuje společnost Google, Inc. Zobrazuje reklamy ve výsledcích vyhledávání či v obsahových sítích. Platí se za proklik,

Více

DUM 06 téma: Základní nástroje

DUM 06 téma: Základní nástroje DUM 06 téma: Základní nástroje ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

Protlak Výuková příručka Fine s. r. o. 2010

Protlak Výuková příručka Fine s. r. o. 2010 Zadání Úkolem je navrhnout výztuž proti protlačení krajního sloupu čtvercového průřezu 200x200 mm železobetonovou deskou o tloušťce 200mm. Sloup je umístěn 500mm od okrajů desky. Deska je oslabena otvorem

Více

Sada 2 - MS Office, Excel

Sada 2 - MS Office, Excel S třední škola stavební Jihlava Sada 2 - MS Office, Excel 15. Excel 2007. Finanční funkce Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE

IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE Nové formy výuky s podporou ICT ve školách Libereckého kraje IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE Podrobný návod Autor: Mgr. Michal Stehlík IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE 1 Úvodem Tento

Více

ŘÍZENÍ FYZIKÁLNÍHO PROCESU POČÍTAČEM

ŘÍZENÍ FYZIKÁLNÍHO PROCESU POČÍTAČEM VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE FAKULTA CHEMICKO-INŽENÝRSKÁ Ústav počítačové a řídicí techniky MODULÁRNÍ LABORATOŘE ŘÍZENÍ FYZIKÁLNÍHO PROCESU POČÍTAČEM Programování systému PCT40 v LabVIEW

Více

ISTAV Media, s. r. o., www.istav.cz 1

ISTAV Media, s. r. o., www.istav.cz 1 1 PŘIHLÁŠENÍ DO APLIKACE XPLORER Přihlášení do aplikace Xplorer můžete realizovat na adrese http://pm.istav.cz/login Pro přihlášení zadejte do zobrazených polí uživatelské jméno a heslo a potvrďte tlačítkem

Více

KIV/ZI Základy informatiky. MS Excel maticové funkce a souhrny

KIV/ZI Základy informatiky. MS Excel maticové funkce a souhrny KIV/ZI Základy informatiky MS Excel maticové funkce a souhrny cvičící: Michal Nykl zimní semestr 2012 MS Excel matice (úvod) Vektor: (1D) v = [1, 2, 3, 5, 8, 13] Např.: matice sousednosti Matice: (2D)

Více

Řešení. ŘEŠENÍ 10 Domácí diskotéka

Řešení. ŘEŠENÍ 10 Domácí diskotéka Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafická úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

Nové kreativní týmy v prioritách vědeckého bádání CZ.1.07/2.3.00/30.0055. Tento projekt je spolufinancován z ESF a státního rozpočtu ČR.

Nové kreativní týmy v prioritách vědeckého bádání CZ.1.07/2.3.00/30.0055. Tento projekt je spolufinancován z ESF a státního rozpočtu ČR. Nové kreativní týmy v prioritách vědeckého bádání CZ.1.07/2.3.00/30.0055 Tento projekt je spolufinancován z ESF a státního rozpočtu ČR. Téma: EXCELentní tipy a triky pro mírně pokročilé Martina Litschmannová

Více

Vývoj mezd a jeho zobrazení v účetnictví účetní jednotky (2007 2010)

Vývoj mezd a jeho zobrazení v účetnictví účetní jednotky (2007 2010) Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická Fakulta Katedra: Účetnictví a financí Studijní program: B6208 Ekonomika a management Specializace: 91 Studijní obor: Účetnictví a finanční řízení

Více

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 Uživatelská příručka pro přípravu školy Verze 1 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Kde hledat další informace... 3 1.2 Posloupnost kroků... 3 2 KROK 1 KONTROLA PROVEDENÍ POINSTALAČNÍCH

Více

HROMADNÁ KORESPONDENCE

HROMADNÁ KORESPONDENCE HROMADNÁ KORESPONDENCE Ačkoliv žijeme v době, kdy se papírové dopisy používají méně než kdy dříve, stále má funkce hromadné korespondence ve Wordu své místo. Dopisy můžeme zasílat i elektronicky, poté

Více

PŘEPOČET ZÚČTOVANÝCH ZÁLOH V 10% NA 14% V KONOCOVÉ

PŘEPOČET ZÚČTOVANÝCH ZÁLOH V 10% NA 14% V KONOCOVÉ PŘEPOČET ZÚČTOVANÝCH ZÁLOH V 10% NA 14% V KONOCOVÉ FAKTUŘE 2012 Výrazná změna, která nás v letošním roce potkala je změna sazby DPH. NASTAVENÍ SAZEB DPH Nastavení jednotlivých sazeb DPH provedete v menu

Více

František Hudek. srpen 2012

František Hudek. srpen 2012 VY_32_INOVACE_FH20 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek srpen 2012 8. ročník

Více

Novinky v programu Majetek 2.06

Novinky v programu Majetek 2.06 Novinky v programu Majetek 2.06 Možnost použít zvětšené formuláře program Majetek 2.06 je dodávám s ovládacím programem ProVIS 1.58, který umožňuje nastavit tzv. Zvětšené formuláře. Znamená to, že se formuláře

Více

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny

Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Zpracováno v rámci projektu č. CZ.1.04/4.1.00/40.00067 Vzdělávání v egoncentru ORP Louny Město Louny Obsah 1. Databáze... 4 2. Třídění pomocí filtrů... 5 3. Ukotvení a uvolnění příček... 6 3.1 Ukotvení

Více

ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE

ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE ZJEDNODUŠENÝ POSTUP PRO DOPLNĚNÍ A ZASLÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI A PŘÍLOH K ZAKÁZKÁM PŘES PORTÁL FARMÁŘE 1. kolo příjmu žádostí Programu rozvoje venkova (2014 2020) Probíhá v případě zjištění nekompletní dokumentace/vyplněné

Více

Aktualizace mapových podkladů v zařízení Garmin

Aktualizace mapových podkladů v zařízení Garmin Ujistěte se že máte připojeno Vaše zařízení Garmin k počítači dříve než začnete postupovat podle tohoto návodu. Zadejte uživatelské jméno a heslo. Klikněte na přihlášení Kliněte na správa map a stahování

Více

Domácí úkol DU01_2p MAT 4AE, 4AC, 4AI

Domácí úkol DU01_2p MAT 4AE, 4AC, 4AI Příklad 1: Domácí úkol DU01_p MAT 4AE, 4AC, 4AI Osm spolužáků (Adam, Bára, Cyril, Dan, Eva, Filip, Gábina a Hana) se má seřadit za sebou tak, aby Eva byly první a Dan předposlední. Příklad : V dodávce

Více

Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010

Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010 Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010 Novinky v PowerPoint 2010 Správa souborů v novém zobrazení Backstage Automatické ukládání verzí prezentace Uspořádání snímků

Více

1. Ceny PHM a sazby stravného v tuzemsku od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015

1. Ceny PHM a sazby stravného v tuzemsku od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015 1. Ceny PHM a sazby stravného v tuzemsku od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015 Vyhláška č. 328 - platná od 1. 1. 2015 o změně sazby základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravného a o stanovení

Více

INFORMATIKA EXCEL 2007

INFORMATIKA EXCEL 2007 INFORMATIKA EXCEL 2007 Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Střední

Více

Microsoft Office. Word styly

Microsoft Office. Word styly Microsoft Office Word styly Karel Dvořák 2011 Styly Používání stylů v textovém editoru přináší několik nesporných výhod. Je to zejména jednoduchá změna vzhledu celého dokumentu. Předem připravené styly

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Vyhledávání v databázi CINAHL with Fulltext prostřednictvím EBSCOhost. Příklad vyhledávání tématu pomocí předmětových hesel

Vyhledávání v databázi CINAHL with Fulltext prostřednictvím EBSCOhost. Příklad vyhledávání tématu pomocí předmětových hesel Vyhledávání v databázi CINAHL with Fulltext prostřednictvím EBSCOhost Příklad vyhledávání tématu pomocí předmětových hesel Základní fakta o dtb. CINAHL CINAHL = Cumulative Index of Nursing andallied Health

Více

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97. Vybrané části Excelu. Ing. Petr Adamec

Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97. Vybrané části Excelu. Ing. Petr Adamec INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97 Vybrané části Excelu Ing. Petr Adamec Brno 2010 Cílem předmětu je seznámení se s programem Excel

Více

E 405 ( 1 ) Viz instrukce str. 3 SPRÁVNÍ KOMISE PRO SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ MIGRUJÍCÍCH PRACOVNÍKŮ

E 405 ( 1 ) Viz instrukce str. 3 SPRÁVNÍ KOMISE PRO SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ MIGRUJÍCÍCH PRACOVNÍKŮ SPRÁVNÍ KOMISE PRO SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ MIGRUJÍCÍCH PRACOVNÍKŮ Viz instrukce str. 3 E 405 ( 1 ) POTVRZENÍ PRO ÚČELY SČÍTÁNÍ DOB POJIŠTĚNÍ, ZAMĚSTNÁNÍ NEBO SAMOSTATNÉ VÝDĚLEČNÉ ČINNOSTI NEBO POSTUPNÉHO

Více

V týmové spolupráci jsou komentáře nezbytností. V komentářích se může např. kolega vyjadřovat k textu, který jsme napsali atd.

V týmové spolupráci jsou komentáře nezbytností. V komentářích se může např. kolega vyjadřovat k textu, který jsme napsali atd. Týmová spolupráce Word 2010 Kapitola užitečné nástroje popisuje užitečné dovednosti, bez kterých se v kancelářské práci neobejdeme. Naučíme se poznávat, kdo, kdy a jakou změnu provedl v dokumentu. Změny

Více

Studijní informační systém. Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) I. Obecné principy

Studijní informační systém. Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) I. Obecné principy Studijní informační systém Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) Co je třeba zajistit před zadáním rozvrhu do systému 1. Všechny předměty vyučované v rozvrhovaném semestru jsou zadané v

Více

9.5 TŘÍDĚNÍ PODLE DVOU SLOVNÍCH ZNAKŮ

9.5 TŘÍDĚNÍ PODLE DVOU SLOVNÍCH ZNAKŮ Statistické třídění podle dvou slovních znaků Aleš Drobník strana 1 9.5 TŘÍDĚNÍ PODLE DVOU SLOVNÍCH ZNAKŮ Problematiku třídění podle dvou slovních znaků si vysvětlíme na následujícím příkladu. Příklad

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 Vy_32_inovace_011_Pl7 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor (okruh): Vyučovací předmět: Informační a komunikační technologie Informatika Informatika Téma: MS Excel 2007 Očekávaný

Více

Google Apps. pošta 2. verze 2012

Google Apps. pošta 2. verze 2012 Google Apps pošta verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Přečtení emailu... Napsání emailu... Odpověď na email... 6 Úvod V dnešní době chce mít každý své informace po ruce. Díky Internetu a online aplikacím je

Více

Nastavení aplikace webového prohlížeče pro portál a jeho aplikace

Nastavení aplikace webového prohlížeče pro portál a jeho aplikace ČSN ISO/IEC Nastavení aplikace webového pro portál a jeho aplikace OLTIS Group a.s. prosinec 09 OLTIS Group a.s. Hálkova 171/2, Olomouc 772 00 T) F) +420 585 511 276 IČ) 26847281 / DIČ) CZ26847281 / Společnost

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Vězeňská služba České republiky IČO: 00212423 Sídlo/místo podnikání: Soudní 1672/1a

Více

VY_32_INOVACE_In 6.,7.13 Vzorce vložení funkce

VY_32_INOVACE_In 6.,7.13 Vzorce vložení funkce VY_32_INOVACE_In 6.,7.13 Vzorce vložení funkce Anotace: Žák se seznámí se základními druhy funkcí a jejich vložením v programu MS Excel 2010. Pracuje na svém žákovském počítači dle pokynů v prezentaci.

Více

MS Wodrd pro pokročilé

MS Wodrd pro pokročilé 1.14.3 TABULÁTORY V dialogovém okně Tabulátory si můžete zadat sami umístění zarážek tabulátorů způsob jejich zarovnání, vodící znak atd. V případě, že potřebujete zarovnat čísla, je vhodné nastavit tabulátor

Více

Systém sociálních dávek a rodičovských příspěvků přináší rodičům v letošním roce řadu změn. Zde je jejich kompletní přehled:

Systém sociálních dávek a rodičovských příspěvků přináší rodičům v letošním roce řadu změn. Zde je jejich kompletní přehled: Systém sociálních dávek a rodičovských příspěvků přináší rodičům v letošním roce řadu změn. Zde je jejich kompletní přehled: PORODNÉ Jednorázová dávka, která činí 13 000 Kč na každé narozené dítě. Nárok

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 18 TVORBA PLOCH]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 18 TVORBA PLOCH] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 18 TVORBA PLOCH] 1 ÚVOD V této kapitole je probírána tématika tvorby ploch pomocí funkcí vysunutí, rotace a tažení. V moderním světě,

Více

Word 2007. Josef Pecinovský. podrobný průvodce

Word 2007. Josef Pecinovský. podrobný průvodce Word 2007 podrobný průvodce Josef Pecinovský Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 2893. publikaci Odpovědný redaktor Pavel Němeček Návrh vnitřního layoutu Miroslav Lochman Počet

Více

OBSAH. Seznam zkratek... 12 O autorech... 13 Úvod... 15

OBSAH. Seznam zkratek... 12 O autorech... 13 Úvod... 15 OBSAH Seznam zkratek................................................ 12 O autorech.................................................... 13 Úvod........................................................ 15

Více

Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE. Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30

Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE. Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30 Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30 1. Ověření stability tranzistoru Při návrhu úzkopásmového zesilovače s tranzistorem je potřeba

Více