FCHODoviny ZPRAVODAJ FARNOSTI CHODOV ROČNÍK (L 2,34 35)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FCHODoviny ZPRAVODAJ FARNOSTI CHODOV ROČNÍK 7 2008 (L 2,34 35)"

Transkript

1 FCHODoviny ZPRAVODAJ FARNOSTI CHODOV ROČNÍK A Simeon jim požehnal a řekl jeho matce Marii: Hle, on jest dán k pádu i k povstání mnohých v Izraeli a jako znamení, kterému se budou vzpírat i tvou vlastní duší pronikne meč aby vyšlo najevo myšlení mnohých srdcí. (L 2,34 35)

2 2 ŽIVOT FARNOSTI FCHODO V I N Y Probíhají pravidelné katecheze. V současné době navštěvuje výuku náboženství ve farnosti 80 dětí. 25. října Pouť do Roudnice nad Labem a kláštera v Doksanech. 28. října Koncert irské skupiny Samsoiri Kilkenny v KCMT. 6. listopadu Literární večer v KCMT - prezentace knihy Marie Kostohryzové. 9. listopadu Divadelní představení pro děti v KCMT. 11. listopadu Den veteránů - modlitba u pomníku padlých a zádušní mše sv. za oběti 1. světové války.

3 FCHODO V I N Y SLOVO NA PROSINEC 3 Advent má také svůj duchovní obsah! Nový liturgický rok začíná první adventní nedělí. Adventní doba naštěstí není pouze časem horečných nákupů. Má především svůj duchovní obsah. A tím je nejen příprava na Vánoce! Vyzývá nás k setkávání se s Kristem v našem každodenním životě a připravuje nás na jeho slavný druhý příchod. Obsah adventní doby výstižně vyjadřují staré české adventní písně roráty, sestavené podle biblických textů, převážně prorockých, a také adventní věnec. Roráty připomínají očekávání spásy, vyvedení ze zajetí a uvedení do Boží blízkosti. Přinášejí ujištění o Boží věrnosti v příslibu spásy. Tyto staré písně nás spojují s vírou našich předků. Byla to víra hluboká, poučená Božím slovem. Nápěvy i slova písní překlenují celé generace. Dávají nám zakusit společenství církve, které je rozprostřeno přes celá století. Věnec je od nepaměti symbolem vítězství a královské důstojnosti. Adventní věnec je holdem tomu, kdo je očekáván a kdo zároveň již přichází jako vítěz, jako král a osvoboditel: Ježíš Kristus. Rozlévající se světlo z hořících svící vyjadřuje přicházejícího Krista, který rozptyluje temnotu a strach. Každému, kdo věrně a s láskou vyhlíží příchod Páně, bude předán věnec spravedlnosti, vítězný věnec života. V biblické knize Zjevení svatého Jana říká Ježíš: Hle, stojím u dveří a klepu. Kdo uslyší můj hlas a otevře dveře, k tomu vejdu a budu jíst - já u něho a on u mě. (Zj 3,20). Tyto dveře našeho srdce mají jen jednu kliku: zevnitř. Kristus je ani nevylomí, ani nevypáčí. Zevnitř je můžeme otevřít jen my... Prožít plodně adventní dobu znamená nově se setkávat s Pánem, který nabízí naplněný život a cestu dál. Přijmout výzvu adventu znamená vycházet mu v ústrety, obracet se k němu, pozvedat k němu své oči, smířit se s ním a s těmi, kdo jsou kolem nás, a odhazovat všemožnou zbytečnou přítěž, která nám znemožňuje jít po jeho cestách. převzato z: Úmysly Apoštolátu modlitby na prosinec Všeobecný úmysl: Aby tváří v tvář kultuře násilí a smrti církev šířila kulturu života svými apoštolskými a misionářskými aktivitami. 2. Misijní úmysl: Aby v misijních zemích křesťané ukazovali projevy bratrství, že Dítě narozené v Betlémě je zářivou nadějí světa. 3. Národní úmysl: Aby blížící se svátky vánoční přispěly k posílení úcty k životu v naší společnosti.

4 4 AKTUALITY FCHODO V I N Y Byla jmenována Ekonomická rada farnosti Ekonomická rada farnosti je pomocný a poradní orgán faráře, který se podílí na hospodaření s majetkem farnosti. Jejím úkolem je účast na spolehlivé, šetrné, obezřetné a starostlivé správě majetku farnosti, péče o zdroje příjmů, starost o zajištění potřeb a plnění všech úkolů spojených s účastí na správě majetku. Je nápomocná při zajišťování zdrojů příjmů, kterými zejména jsou: sbírky při bohoslužbách i mimo ně, sponzorské dary právnických a fyzických osob, pronájem, podnikání, příspěvky obecních a městských úřadů, dary ze zahraničí, příspěvky diecéze, státní příspěvek, prodej, dědictví a jiné. Dbá o to, aby účelové dary nebyly použity na jiné účely; nebyl-li účel daru výslovně určen, lze jej použít k úhradě obecných potřeb farnosti. Navrhuje a pomáhá při vypracování žádostí o příspěvky ze svépomocného fondu a rovněž vypracovává zdůvodnění pro žádosti o udělení státního příspěvku. ERF posuzuje nutnost a opodstatněnost výdajů na potřeby farnosti, kterými zejména jsou zabezpečení běžné pastorační činnosti farního obvodu (pořizování, provoz a údržba aut, cestovné, poštovné, telefonní a další nutné poplatky, náklady na topení a elektrický proud v místnostech pro pastorační činnost), údržba kostelů v obvodu farnosti, plánování, zřizování a údržba objektů pro kněze, služebních bytů a budov, vybavení služebních místností, pojištění budov, obstarávání a údržba vnitřního zařízení kostelů a zajištění běžných potřeb pro bohoslužby při zachování jejich důstojného uspořádání, odměňování zaměstnanců farnosti, prostředky pro rozvoj pastorační činnosti (misie, práce s dětmi a mládeží, vzdělávání dospělých, péče o staré a nemocné, kurzy, školení a pod.). ERF kontroluje vedení a běžné doplňování inventárního seznamu movitých věcí, zpracování inventarizace, hospodaření s financemi, členové ERF nebo jimi zmocněné osoby zajišťují vyčíslení sbírek, realizaci schváleného finančního rozpočtu, provádění diecézí vyhlášených sbírek, včasné odeslání jejich výtěžku a příspěvků do svépomocného fondu, plnění daňových a jiných povinností stanovených podle obecně závazných právních předpisů. ERF má právo mít zevrubný přehled o movitém a nemovitém majetku příslušného farního obvodu, mít přehled o hospodaření s majetkem farnosti, včetně smluv, které se ho týkají, mít přehled o finanční situaci farnosti, nahlížet do deníků a běžných účtů, znát výsledky hospodaření podle pololetních a ročních účetních výkazů. Více Stanovy ekonomických rad farností AP: V souladu se Stanovami jmenuji do Ekonomické rady farnosti tyto farníky: Zvolený Pastorační radou farnosti: Martin Flosman Jmenovaní farářem: Ing. Petr Dvořák, Vojtěch Pecka, Ing. Josef Rendl, Ing. Markéta Tomková. Všichni se svým jmenováním souhlasili. Přeji vám požehnané prožití adventní doby. P. Michal Bator

5 FCHODO V I N Y advent 5 Maria jako plný obraz lidství Bůh koncipuje veškeré plány s pohledem na lidskou formu Syna, Krista, a je jeho úmyslem, aby se Syn narodil z ženy. Použijeme-li světskou metaforu plánování, můžeme říci, že trojjediný Bůh nejprve rozhodl, že Syn se vtělí jako člověk, a pak si vybral ženu, která bude vyzvána, aby své lidství sdílela s Bohem. Jaká lidská bytost to bude? Zcela příhodně bude nejčistším obrazem Syna - bude plně člověkem. A proto to byla podle Božího záměru žena, která žila jako plně lidská bytost. Zdá se, jako by Boží logika postupovala nazpátek od jednoho úhlu pohledu. Bůh začíná Novým zákonem a pak se vrací na začátek Starého. Kristus je dřív než Adam a Maria je dřív než Eva. Středověcí scholastikové to vyjadřovali latinskou větou primum in intentione, ultimum in executione - co jsi nejprve zamýšlel, se stalo až nakonec. Podle této logiky je nejprve Kristus, pak Maria, pak Adam a Eva. Jak čteme příběh Genesis, vidíme proměnu plného Božího obrazu ve chvíli, kdy si Adam a Eva svobodně zvolí, že budou něco jiného než plný Boží obraz. Toto rozhodnutí umenšuje jejich lidství - je to popření plného lidství, ale rozhodli se k tomu a Bůh jim nebrání, aby své rozhodnutí uskutečnili. Kdyby jim vzal jejich svobodu, stali by se neúplnými obrazy svobodného Syna. Toto rozhodnutí nazýváme prvotní hřích a podle Písma ovlivnilo další pokolení od Kaina a Abela dále k Noemovi, Abrahámovi, Mojžíšovi, Davidovi, Šalomounovi až do dneška. Ale Boží obraz se neztratil, jen potemněl. Je obtížnější vidět pravé lidství, to Kristovo, ale obraz, ač zakalený, trvá. Mariiným početím začíná Velký plán, kniha, která byla před Genesis. Je počata lidská bytost v plném lidství. Maria je taková, jací ve skutečnosti jsme všichni: její lidství je svobodné, plně, tělem i duší k dispozici pro Krista, v Kristu, z Krista. z knihy Chudoba a radost od W.A. Shorta vybrala Renata

6 6 KCMT FCHODO V I N Y Abrahám vyráží na pouť k posluchačům Právě vychází CD Abrahám s třinácti zbrusu novými písněmi. Byly napsány pro děti z Komunitního centra Matky Terezy, které je na cédéčku také zpívají. K placičce vydává Karmelitánské nakladatelství i zpěvník. Na jaře jsem v komunitním centru dával dohromady dětský sbor. Přihlásila se dvacítka kluků a holek mezi osmi a třinácti. Naším společným přáním bylo vytvořit vánoční dárek pro školáky od Aše po Lanžhot v podobě cédéčka s novými písněmi. Měsíc se sešel s měsícem, děti pilně nacvičovaly, při natáčení zpívaly jako o život a cédéčko je na světě. Podle jedné z písní se jmenuje Abrahám. Volně navazuje na kazetu písniček pro děti Daniel, která vyšla v roce 1994 a kterou také nazpívaly děti z farnosti Chodov. Liší se od ní ovšem zvukem: zatímco na Danielovi doprovázela zpěv jen kytara, Abrahám obsahuje více muziky. Může za to kytarista Ondřej Škoch, hráč na dechové nástroje a různá hrkátka Štěpán Škoch (oba jsou ze skupiny Chinaski) a bubeník Jan Linhart. Karmelitáni vydávají k cédéčku i zpěvník, který ilustrovala akademická malířka Jindra Hubková. Ta je také autorkou Abraháma s velbloudem na přebalu CD. V komunitním centru písně vznikaly a v komunitním centru bychom je také s dětmi chtěli představit vám, farníkům, jakož i širší veřejnosti. Zvu vás proto na náš adventně laděný koncert 7. prosince, kterým Abraháma uvedeme na trh. Vystoupit by s námi měli i muzikanti, kteří desku natáčeli. Za sebe i za zpívající děti bych chtěl poděkovat vám všem, kteří jste nás v minulých měsících podporovali nehmotně i hmotně. Rádi bychom v započatém díle pokračovali i po Novém roce; budeme vám proto vděčni, zachováte-li nám svoji přízeň. Bob Fliedr, muzikant a novinář!!! Premiéra!!! Poprvé zazní písně z nového CD Boba Fliedra a dětského sboru Bobci v Komunitním centru Matk y Terezy v neděli 7. prosince v 16:00. Všichni jste srdečně zváni.

7 FCHODO V I N Y ksk praha 7 Novinky z Křesťanského sportovního klubu KSK Praha vyzvalo Modřany na zápas v softballu. Proti mužstvu ministrantů a farníků nastoupily Modřany dne Nakládačka, kterou schytali farníci, byla 21:6. Chtělo by to trénovat. Tréninky všestranných sportovců probíhají každý čtvrtek. Od pro děti do 12 let a od pro starší. Sraz je u věže KCMT. Turistický oddíl KSK Praha přijme nové děti. Další generace vedoucích odchovaná takovými kapacitami, jako byli Alice, Tomáš, Ozzy nebo Radek, mají pro celoroční činnost turistického oddílu rezervovaná pondělní odpledne od Stačí se přihlásit telefonem nebo em. Dramaťák, který probíhá v KCMT každé pondělí od 17.00, přijme nové umělce, amatérské zvukaře, scénáristy, režiséry a osvětlovače z řad dětí a mládeže. Každou první středu v měsíci od v KCMT probíhá modlitba nešpor následovaná seminářem pro všechny, kdo se zajímají o vedení dětí a zájmových kroužků. Mikulášská 5. prosince od v KCMT. Mikulášská je určena pro farníky i širokou veřejnost. Začátek je v 17 hodin. Budeme potřebovat řadu dobrovolníků, kteří nám s Mikulášskou pomůžou. Přípravná schůzka pro dobrovolníky a školení bezpečnosti práce pro anděly a čerty je ve středu od hned po Mikulášské pro děti následuje společenský večer pro mládež, ráno se nevstává, protože po Mikulášské je sobota, a tak si Mikuláš dovolí studentstvo malinko pozdržet a něčím dobrým občerstvit. Na od chystá KSK Praha program s názvem Kamínek včera a dnes. Program je určen pro každého, kdo se chce setkat s bývalými vedoucími, jejich dětmi, bývalými i současnými účastníky projektů navazujících na činnost o.s. Kamínek i pro všechny, kdo se chtějí na vlastní oči přesvědčit o kontinuitě všech aktivit, které po Kamínku převzal klub KSK Praha. Paralelně bude probíhat zábavně sportovní program pro děti budou jarní prázdniny pro Prahu 1 až 5, kam spadá kupodivu i Praha 11. KSK Praha chystá na jarní prázdniny tradiční lyžařský výcvik v Krkonoších s doprovodným programem zaměřeným na astrofyziku. Hlásit se je možné již teď. Ing. Jaroslav Olšanský jarda.olsansky@kskpraha.org

8 8 ROZHOVOR FCHODO V I N Y Nový pastorační asistent se představuje Od zimy pracují v KCMT dva noví pastorační asistenti. Jedním je ing. Jaroslav Olšanský, kterého všichni dobře známe zvláště díky jeho dlouholeté práci s dětmi a s mládeží. V KCMT také vypomáhá od samého začátku s technickými záležitostmi. Druhým je Bc. Jan Primus, kterého představujeme v následujícím rozhovoru. V říjnu Vás představil otec Michal jako bohoslovce, který u nás bude vykonávat roční praxi. Můžeme se o Vás dozvědět něco více? Začátkem listopadu jsem oslavil své 43. narozeniny a celý svůj život jsem s výjimkou několika krátkých pracovních nebo studijních pobytů na různých místech prožil v Praze. Vyrůstal jsem jako pokřtěný v rodině sice věřící, ale nepříliš praktikující, neboli mé vedení k hlubšímu prožívání víry a vztahu k Pánu nebylo zvlášť intenzivní a systematické. To ovšem nic nemění na tom, že vztahy uvnitř naší rodiny byly a jsou vždy velmi pěkné a harmonické, takže na čas v ní prožitý mám velmi pěkné vzpomínky. Před dvěma lety jste vstoupil do semináře, čím jste se zabýval do té doby? Po absolvování gymnázia jsem nějaký čas hledal své místo v profesním životě a vystřídal v poměrně rychlém sledu několik zaměstnání, mimo jiné jsem dva

9 FCHODO V I N Y ROZHOVOR 9 roky pracoval jako učitel dějepisu a tělesné výchovy na Základní škole K Milíčovu zde v Hájích, aniž bych ovšem tušil, že se do této lokality jednou vrátím. Téměř bezprostředně po sametové revoluci jsem si splnil svůj dětský sen a nastoupil k Policii, kde jsem na různých pozicích (pěší hlídka, autohlídka, operační důstojník, zástupce obvodního ředitele) působil až do svého přijetí do Teologického konviktu v Olomouci v roce Během své policejní dráhy jsem dálkově vystudoval Policejní akademii ČR v Praze. Jak se ve Vás rodilo povolání ke kněžství? V mém životě málo co nasvědčovalo tomu, že budu jednou uvažovat o duchovním, konkrétně kněžském povolání. Vedl jsem spokojený život, věnoval se celé řadě zálib a koníčků (cestování, gastroturistika, sport judo, trénování fotbalových žáků aj.) a léta plynula bez potřeby cokoli měnit. S vírou to bylo v této době velmi slabé: do kostela jsem sice chodil, modlil se, ale vše bylo jakoby mechanické, spíš jen tak pro jistotu. O Bohu jsem přemýšlel často, ale pouhým rozumem bez zapojení srdce, citu a opravdové horoucí touhy jsem byl bez šance se k Němu alespoň přiblížit. Nakonec se mně Bohu zřejmě zželelo, takže ten krok srdce, citu a touhy učinil za mě sám při jedné mé mechanické účasti na mši svaté v rámci Velikonočního Tridua, kdy jsem prožil cosi jako druhou konverzi. Pochopitelně od tohoto okamžiku, mimochodem plného pokoje a velmi intenzivního, nedefinovatelného pocitu Boží blízkosti a lásky se současnou touhou po Jeho následování, až k uvědomění si povolání ke kněžství bylo nutno urazit ještě velmi dlouhý kus cesty, ale jsem přesvědčen, že právě zmiňovaný prožitek má rozhodující podíl na tom, že dnes jsem tam, kde jsem. S povinnostmi pastoračního asistenta se pomalu seznamujete. Co je Vaší náplní práce? Moje pracovní povinnosti vyplývají především ze skutečnosti, že působím v Komunitním centru Matky Terezy. Práce, především související s chodem Centra, je velmi pestrá a zajímavá, ale zároveň i časově náročná, takže v tomto smyslu příliš velký prostor k angažování se v pastoračních aktivitách farnosti zatím nemám. Mým přáním ale je během své roční praxe poznat chod farnosti a samozřejmě se jej také účastnit v celé šíři jeho záběru: v liturgii, modlitbě, společenství a katechezi, zkrátka být zde nejen s farností, ale především pro ni. Přeji, ať se Vám práce daří, a věřím, že v naší farnosti prožijete rok, na který budete rád vzpomínat. Děkuji za rozhovor. Katka - Dramatická dílna pro děti a mládež (příležitost pro amatérské herce, scénáristy, hudebníky ). Každé pondělí v h v budově KCMT. - Turistický oddíl Lumíci každé pondělí v h v budově KCMT. - Výtvarná dílna pro děti každou středu v h v budově KCMT. - Nízkoprahový sportovní a turistický klub každý čtvrtek v h v KCMT. Informace a přihlášky na nebo (Ing. J. Olšanský)

10 10 VÝROČÍ FCHODO V I N Y Deset let Křesťanského centra Jižní Město Před deseti lety spatřil tehdejší farář na Chodově pater Bubeníček pramen vody, jak vytéká na pravé straně kostela. Praskl přivaděč pro Jižní Město a pitná voda zaplavila farní kostel. Vichřice zbořila stan sv. Pavla a radnice Prahy 11 byla vstřícná k námětům na další křesťanské využití budovy po zrovna zaniklé církevní mateřské škole v Modletické ulici. Tyto a další okolnosti nastolily před patera Bubeníčka otázku, zda jít nebo nejít do projektu Křesťanského centra a risknout, zda je možné naučit farnost za pochodu řešit problémy a rizika spojená s provozem takového objektu. Asi nikdo si nemohl být tehdy jist, jaké ovoce takový projekt přinese. Dnes však máme jedinečnou příležitost ohlédnout se za těmi deseti roky a zkusit úrodu alespoň nahrubo povážit. Z těch, kdo si užívali slavení liturgie v rodinném prostředí kaple sv. Ludmily v Křesťanském centru, asi nikdo neřekne, že to nestálo za to. Co však ostatní prostory a časy, které nebyly vyhrazeny liturgii? Díky nesmírné houževnatosti a darům Ing. Alice Žváčkové se budova brzy zaplnila hlaholem dětských hlasů, kulturou a sociální prací. Až do otevření KCMT zde měla hlavní stan farní charita, která nabízí kvalifikovanou zdravotní péči, což je mezi pražskými farními charitami vzácná výjimka. Křesťanské centrum se stalo centrem volnočasové práce s dětmi a mládeží, zá- Žehnání kaple sv. Ludmily v KCJM kladnou pro prázdninové tábory a turistický oddíl. V současnosti se o aktivity v KCJM starají vesměs jiné organizace, přeci však lze ve všem dobrém, co se zde děje, vystopovat vklad našich farářů, pastoračních asistentů i desítek farních dobrovolníků. Z kaple v Křesťanském centru stále stoupají k nebi modlitby, i když z úst bratrů odloučených, přeci snad Bohu milejších než vše ostatní, co jen může k nebi stoupat z notně sekulárního sídliště. Každou neděli se od půl deváté do půl osmé večer v kapli vystřídají celkem tři křesťanské církve, které zde mají nedělní bohoslužby. Tyto církve využívají kapli i během týdne. Schází se zde jejich modlitební společenství a evangelizační skupiny. Pestrost kulturního rámce je neskutečná. Krom češtiny je zde dvakrát týdně slyšet angličtinu. Každé úterý neúnavní misionáři církve bratrské lákají věřící i nevěřící na výuku angličtiny. Hlavní učebnicí je jim anglická bible. A tak výuka angličtiny je současně i exegezí a evangelizací. Jedna z neděl- Stan sv. Pavla spadl

11 FCHODO V I N Y VÝROČÍ 11 ních bohoslužeb, rozezní betonové panely bývalé mateřské školy dokonce africkými bubny doprovázejícími temperamentní anglické modlitby afričanů z mezinárodní letniční církve. YMCA PRAHA přivádí do svých nízkoprahových klubů v Modletické mladé odborníky na sociální práci, vesměs s vysokoškolskou kvalifikací. Ti nejvynalézavějším způsobem konají divy s dětmi a mládeží, nad kterými výchovné instituce a někdy i vlastní rodiny zlomily hůl. Jsou zde k vidění nenapravitelní výrostci, jak slušně zdraví, i notoričtí pohrdači jakoukoliv aktivitou, kteří respektují předpisy klubu, vykonávají zadané práce, jen aby se mohli dále účastnit klubových programů, do nichž jsou rafinovaně zašifrovány nejrůznější výchovné metody. Kromě nízkoprahových klubů provozuje Ymca Praha v budově také Mateřské centrum Domeček, hudební soubor Tensing, zkušebnu Křesťanské centrum Jižní město bylo otevřeno před deseti lety o třetí neděli adventní pro elektrifikované kapely a klub Na dně, nyní přejmenovaný na klub DNA. Soukromá umělecká škola Altera Pars učí v Modletické děti hudbě a výtvarným dovednostem. Používá k tomu alternativní metody, které lze shrnout heslem škola hrou. Křesťanský sportovní klub KSK Praha sice přenesl své aktivity s dětmi a mládeží na půdu KCMT, ale s povděkem užívá skladové a administrativní zázemí v Modletické. Budoucnost Křesťanského centra není příliš jistá, měli bychom mu k narozeninám popřát, aby mělo do budoucna co nejdelší trvání, ale i kdyby se ukázalo, že to není možné, lze říci, že pro ty tisíce modliteb, co z jeho zdí zazněly, a pro ty stovky dětí, jejichž čas i obzory program křesťanského centra naplnil, těch uplynulých deset let a snad i ta prasklá pitná voda opravdu stály za to. Ing. Jaroslav Olšanský Klub pro mládež Na dně

12 12 ROK SV. PAVLA FCHODO V I N Y Sedm pravidel pro četbu Bible 6. Nebuďte jen posluchači slova, ale jednejte podle něho. (Jk 1,22) Každé čtení Bible jako Božího slova musí být neseno ochotou konat Boží vůli, jak ji lze v Písmu poznat. To však neznamená, že se musí každý text chápat jako doslovný návod ke konkrétnímu jednání. List sv. Jakuba přirovnává posluchače Božího slova k člověku, který vidí svou tvář v zrcadle. Jak se v něm vidí, na to nesmí zapomenout, nýbrž musí ho to nutit k činu: Vždyť kdo slovo jen slyší a nejedná podle něho, ten se podobá muži, který v zrcadle pozoruje svůj vzhled. Podívá se na sebe, odejde a hned zapomene, jak vypadá. (Jak 1,23 24) Pro celou Bibli platí to, co připomíná 2 Tm 3,16n. s ohledem na Starý zákon: Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti. Cíl Božího slova, které je nám Bohem darované, spočívá tudíž v přetvoření člověka z posluchače v Božího člověka. 7. Litera zabíjí, ale Duch dává život. (2 K 3,6) Bible není chráněna před neporozuměním. Duch dává život (2 Kor 3,6, srv. J 16,13, Žd 4,12). Proto duchovní lidé (1Kor 2,15, Gal 6,1) jako sv. František z Assisi, sv. Ignác z Loyoly, sv. Terezie z Lisieux a mnozí jiní svatí rozuměli Bibli lépe než nejlepší bibličtí vědci. Každá četba Bible s vírou je proto ve své největší hloubce setkání s Ježíšem Kristem, umožněné Božím Duchem, setkání s obrazem neviditelného Boha (Kol 1,15) a s věčným Slovem, které se stalo tělem (J 1,1-18). Cílem tohoto setkání je naše proměna v nového člověka silou Ducha, dávajícího život. Jako noví lidé smíme jednou dostat podíl na Boží slávě a tak dospět k vytoužené plnosti života (srv. Fp 3,21). Co bylo od počátku, co jsme slyšeli, co jsme na vlastní oči viděli, na co jsme hleděli a čeho se naše ruce dotýkaly, to zvěstujeme: Slovo života. Ten život byl zjeven, my jsme jej viděli, svědčíme o něm a zvěstujeme vám život věčný, který byl u Otce a nám byl zjeven. Co jsme viděli a slyšeli, zvěstujeme i vám, abyste se spolu s námi podíleli na společenství, které máme s Otcem a s jeho Synem Ježíšem Kristem. (1 Jan 1,1-3) Kremer, Jakob: Sedm pravidel pro četbu Bible - Základní postoje pro plodné zacházení s Biblí dokončení z minulého čísla, převzato z Jak se modlit nad Božím slovem? Spontánní modlitba nad Písmem 1. Začni modlitbou k Duchu Sv. 2. Přečti si pozorně daný úryvek nejlépe několikrát. 3. Zamysli se nad slovem z Písma např. z těchto hledisek: co toto slovo říká o Bohu nebo o Kristu? Jaká jsou zde obsažena zaslíbení, povzbuzení či ujištění? Můžeš na dané místo klidně dosadit své křestní jméno. Jaké jsou zde vysloveny požadavky, přikázání? Z jakých hříchů tě toto Boží slovo usvědčuje? K čemu tě toto Boží slovo vede nebo vyzývá? 4. Na základě těchto pohledů Boha chval, děkuj mu, pros za odpuštění, pros o dary Ducha Svatého i o ostatní dary, zvláště o dar schopnosti dané Boží slovo uskutečňovat. 5. Zakonči krátkou modlitbou o to, aby se dané Boží slovo ve tvém životě naplnilo. 6. Snaž se k němu vracet ve své modlitbě i ve svých myšlenkách i během dne. Tak se pro tebe začne slovo z Písma stávat světlem na tvé životní stezce.

13 FCHODO V I N Y ROK SV. PAVLA 13 O žití slova Božího (Úvaha nad knížkou Chiary Lubichové Slovo života) Slovo Boží. Jaké je to slovo? Ježíš říká svému Otci: Nyní poznali, že všechno, cos mi dal, je od tebe, vždyť slova, která jsi dal mně, dal jsem jim. Oni je přijali a skutečně poznali, že jsem vyšel od tebe, a uvěřili, že jsi mě poslal. (Jan 17,6-8) Tedy všechna slova, která Ježíš řekl, jsou slova Otce. Ježíš je od věčnosti Otcem vyslovené Slovo. Slovo, které je Bůh, k nám jednoho dne sestoupilo. Splnilo svůj úkol Vykupitele a pak vstoupilo na nebesa, vrátilo se k Otci. Zůstalo ale též různými způsoby přítomno na zemi: v eucharistii, v hierarchii církve, mezi lidmi, shromážděnými v jeho jménu, ve slově Písma. Ježíš vstal z mrtvých a žije a jeho slova - i když byla vyslovena v minulosti nebyla určena jen posluchačům tehdejší doby, ale jsou to slova, která adresuje každému z nás i dnes. Tato slova je třeba uvádět ve skutek a ne je jenom poslouchat. Není slova Božího, které by člověk nemusel uvádět do života.. Chiara Lubichová mluví s velkou naléhavostí o nutnosti slovo Boží žít v každém přítomném okamžiku. Proto v Hnutí fokoláre je na každý měsíc vybrána jedna věta z Písma - Slovo života - podle které se pak snažíme žít.. K tomu, aby se člověk naučil číst, stačí pár písmen a několik gramatických pravidel. Jednotlivá Slova života jsou pro nás jako písmena abecedy, která nám umožňují poznávat Boha. O slově Božím se dá meditovat, můžeme se snažit proniknout je rozumem. Ale potom je důležité Boží slovo žít ve všech situacích života a jeho působení si mezi sebou sdělovat. Nejdříve žít a pak hovořit. Cítíme jako důležité sdělit druhým to, co jsme prožili: zkušenosti, obdržené milosti, světlo. Toto sdílení je k užitku tomu, kdo poslouchá, ale i tomu, kdo mluví. Vzájemným darováním zkušeností roste náš duchovní život. Tak jako je semeno určeno k tomu, aby zemřelo a dalo tak život rostlině, tak určením slova Božího je, aby bylo požito a tak dalo život Kristu v nás a mezi námi. Pochopili jsme, že svět se potřebuje léčit evangeliem, protože jen radostná zvěst mu může znovu vrátit život, který mu chybí. Nakonec, abych byla konkrétní, se chci podělit o radost z žití slova Božího následujícími dvěma zkušenostmi: Když jsme měli ještě malé kluky, jeden, byly mu tehdy asi dva roky, si oblíbil zvláštní zábavu. Venku při procházce pořád sbíral kamínky, házel je do všech kanálů v okolí a vždy jásal, jak kamínek žbluňkne. Hodně mě to zdržovalo, rozmlouvala jsem mu to, nelíbilo se mi to, ale marně. Ten měsíc jsme žili Slovo života: Radujte se s radujícími, plačte s plačícími. Řekla jsem si, že se zkusím s ním radovat a nebudu se na něj už zlobit. Kamínky jsme začali sbírat spolu a jásali nad každým žbluňknutím. Asi za dva dny ho tato zábava přestala bavit. A ta druhá. Nedávno jsem měla řešit jeden úkol, do kterého se mi moc nechtělo, protože jsem pořád nevěděla, jak a kde začít. Jeden den jsem se rozhodla do toho pustit, ale bylo nejdříve třeba ráno na chvíli někomu s něčím pomoci. Pak jsem viděla, že bude dobře, když nabídnu na pomoc více času, než jsem si původně plánovala. Pomohlo mi k tomu Slovo života Dejte, a bude vám dáno. Když jsem pak začala na problému pracovat po návratu domů, najednou mě napadlo řešení, které posunulo tu záležitost dopředu a přispělo k tomu, že už vím, jak postupovat dál. Jana Friedová

14 14 CHARITA FCHODO V I N Y Zprávičky z Farní charity Vážení přátelé, právě jsme vstoupili do nového církevního roku a prožíváme dobu adventní. Pro nás, pracovníky charity, je tato doba tradičně spojena s přípravou Tříkrálové sbírky. Tříkrálovou sbírku jistě nemusím představovat, v roce 2009 proběhne v celé republice již 9. ročník. Bude probíhat od 4. do 11. ledna Jako každý rok bude výtěžek sbírky rozdělen na několik skupin. 65 % vybraných finančních prostředků zůstává ve farnosti nebo charitě, která jejich vybírání organizovala, a je možné je využít na podporu sociálního nebo humanitárního projektu. 5 % vybraných prostředků je využito na provozní náklady sbírky a 30 % získává Arcidiecézní charita Praha, která z výtěžku sbírky 2009 podpoří následující projekty: 1. Dům Gloria Praha 5, Hlubočepy: vybavení nově otevřeného azylového domu pro matky s dětmi a týdenního stacionáře pro seniory. 2. Migrační centrum Praha: vybudování nových prostor specializované poradny pro migranty a uprchlíky. 3. Vyšší odborná škola v Bidaru, Indie: příspěvek na výstavbu školy v oblasti, kde ADCH Praha podporuje také chudé děti v projektu Adopce na dálku. Koordinátorem Tříkrálové sbírky jsem stejně jako posledních osm let já. Prosím všechny, kteří by byli ochotni s organizací a průběhem Tříkrálové sbírky pomoci, aby mne kontaktovali. Jakou pomoc budeme potřebovat? Tak především a hlavně budeme potřebovat koledníky a vedoucí jednotlivých kolednických skupinek. Já velmi dobře vím, že koledování není jednoduché. Zvláště v Praze je to velmi těžké. Magistrát hlavního města Praha registruje 364 celopražských sbírek, což je více, než je dní v roce. Je tedy jasné, že všichni obyvatelé hlavního města mají ke koledníkům a výběrčím při sbírkách vysokou imunitu. Lidé umí být na ulici opravdu nepříjemní. Přesto vás moc prosím, abyste se přihlásili. Nikdo od vás nechce, abyste vybírali celý týden každý den. Když budeme mít hodně koledníků, bude úplně stačit, když každá skupinka půjde na jednu nebo dvě hodiny. Moc vás prosím, abyste to zkusili třeba jen na hodinu. K vybírání se můžete přihlásit na mém mobilním telefonu (najdete na zadní straně). Musíme na ADCH Praha nahlásit počet skupinek a objednat vybavení pro koledníky. Proto vás prosím, abyste se pokud možno ohlásili již začátkem prosince. Vybavení pro

15 FCHODO V I N Y charita 15 koledníky bude k dispozici v kanceláři Farní charity v budově KCMT od středy Naši koledníci už mnoho let rozdávají vyjma tradičních cukrů a kalendářů také perníčky. I pro tento ročník sbírky plánujeme v této tradici pokračovat. Naše rodina už začala péct, několik mých spolupracovnic v charitě slíbilo pomoc se zdobením. Přesto vás prosím, pokud byste byli ochotni nám krabici doma pečených, ozdobených perníků věnovat, můžete je nechávat v KCMT. Za každý příspěvek budeme moc vděčni. Nedávejte nám, prosím, perníčky kupované, pro účel sbírky se dají využít jen velmi obtížně. Všechny, kteří se Tříkrálové sbírky zúčastní (vč. rodičů dětí, které budou koledovat), zveme na slavnostní mši sv. slouženou kardinálem Miloslavem Vlkem v neděli 4. ledna 2009 ve hodin na pražském arcibiskupství (sál kardinála Berana). Po mši svaté bude připraveno malé občerstvení. Děkuji vám všem za pomoc i podporu při organizaci i průběhu 9. ročníku Tříkrálové sbírky. Přeji vám všem požehnaný začátek nového církevního roku a krásné, klidné a pokojné prožití doby adventu. Eva Černá

16 16 program KCMT FCHODO V I N Y prosinec v KCMT Mikulášská besídka pro děti dobrovolné vstupné, pořádá KSK Praha Dětský karneval Druhý adventní koncert - Bob Fliedr a dětský sbor BOBCI vstupné dobrovolné P. Ing. M.Fiala: Adventní rozjímání - přednáška v rámci Klubu křesťanských seniorů Koncert ZŠ Květnového vítězství Psycholožka Mgr. V. Jančová: Přestali jste být partnery, zůstáváte rodiči aneb jak zůstat dobrým rodičem! - přednáška v rámci Denního klubu Klaunův vánoční stromeček - divadlo pro děti Mše sv. pro děti, celebruje biskup Karel Herbst Třetí adventní koncert - sbor Orfej směs evropských adventních a vánočních písní, vstupné dobrovolné Koncert ZUŠ Křtinská Předvánoční besídka pro děti, vstupenka 50,- Kč, nutno předem zakoupit v Denním klubu (v ceně vstupného dáreček pro děti) Adventní koncert Československého komorního orchestru Praha pro ZŠ a MŠ Jesenice Filmový klub: Království nebeské režie Ridley Scott, následuje debata s hostem historikem středověku Mgr. Petrem Kopalem, dramaturgem a spoluautorem projektu Film a dějiny Koncert Charmone Tou ženou je Marie - adventní události v lidových legendách Čtvrtý adventní koncert - sólistka opery Národního divadla Lydie Havláková a hosté Cyklus adventních koncertů v Komunitním centru Matky Terezy společně pořádají Římskokatolická farnost u kostela sv. Františka z Assisi Praha - Chodov a o.s. Fchod za finanční podpory MČ Praha 11.

17 FCHODO V I N Y informační servis 17 pravidelný program ve farnosti Skupinka modlitby v duchu charismatické obnovy se setkává v pondělí jednou za tři týdny v klubovně kostela od 20 h. Prosincové setkání Katka Friedová ( ) Místní společenství Hnutí fokoláre se schází každé první pondělí v měsíci ve 20 hod. v KCMT. Srdečně zveme i nové zájemce. Prosincové setkání Jana a Viktor Friedovi ( ). Setkání maminek na mateřské dovolené se konají každou středu od 9.30 do ve farním sále. Prosincová setkání jsou 3., 10. a Maminky prosí ochotné paní o pomoc. Během setkání se modlíme a sdílíme, přichází i kněz, když je někdo, kdo pomůže s hlídáním dětí, můžeme setkání prožít lépe. Paní nemusí přicházet pravidelně, může se s někým střídat. Stačí přijít před desátou a po jedenácté odejít. Děkujeme. Katka Friedová ( ) Společenství Život z víry se schází každou středu od 19 h ve farním sále. Vede jáhen Pavel Urban. Mše svaté v domově důchodců v Donovalské ulici jsou slouženy ve čtvrtek jedenkrát za čtrnáct dní v 15 h. V měsíci prosinci Dětské mše sv. jsou v kostele sv. Františka každý druhý čtvrtek v měsíci v V měsíci prosinci bude Společenství mládeže se schází na faře každý druhý pátek v měsíci v 19 hodin. Termíny prosincových setkání jsou 5. a pravidelný program v KCMT ve školním roce 2008/09 Taneční kurzy pro dospělé probíhají od každé úterý. Začátečníci , pokročilí (informace a přihlášky na tel nebo Setkání klubu autorů Jižního Města - každé poslední úterý v měsíci (Mgr. J. Polák, info. na tel ) Denní klub pro děti bez maminek - hlídání dětí, každé pondělí , cena 180 Kč. (info: Monika Mrázková ) Denní klub pro maminky s dětmi. Úterý až pátek od 9.30 do hodin. Vstup 40 Kč, děti zdarma. Prostor k posezení pro maminky a herna pro děti. V rámci klubu nabízíme půlhodinový program: každé úterý v zpívání a každou středu v cvičení pro děti. Anonymní alkoholici - každou středu v v klubovně KCMT Další informace Miloš ( ) a Eva ( )

18 18 informační servis PROGRAM FCHODO KCMT V I N21 Y program na měsíc prosinec V neděli v 8.30 bude ve farním kostele sv. Františka sloužena mše sv. v latinském jazyce. V neděli v v kapli bl. Matky Terezy v KCMT bude sloužena mše sv. pro děti. Celebruje pomocný biskup pražský Mons. Karel Herbst. Ve čtvrtek v se bude v kostele sv. Františka z Assisi konat Adventní koncert Soukromé umělecké školy Altera Pars. V neděli v vás zve Občasné divadlo do KCMT na adventní události v lidových legendách - Tou ženou je Maria. Podle lidových legend upravila Dana Bláhová, hudba Přemysl Žák. Prosím všechny, kdo v roce 2008 poskytli dar na provoz farnosti nebo KCMT a chtějí vystavit potvrzení pro odpočet ze základu daně z příjmů, aby se u mě v průběhu měsíce prosince přihlásili, pokud možno po předchozí domluvě. V novém roce bude zpracovávána účetní závěrka a podklady nebudou na faře k dispozici, takže další dohledávání nebo zapracování dokladů by bylo poněkud složité. Děkuji za pochopení. Martin Flosman V souvislosti s blížícím se koncem kalendářního roku připomínám možnost přispět finančním darem na provoz farnosti a KCMT. Můžete tak učinit na bankovní účet, a to buď jednorázově, nebo pravidelně během roku (možnost použít trvalý příkaz k úhradě, a to posílaný měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo ročně). O každém poskytnutém daru je možné obdržet potvrzení pro daňové účely. Číslo účtu KCMT je /6800 a číslo účtu farnosti je /0100. Všem stávajícím i novým dárcům srdečně děkuji. P. Michal Bator Komunitní centrum Matky Terezy nabízí možnost pronájmu: denního klubu např. k oslavám dětských narozenin atp. víceúčelového sálu (kapacita 300 osob) ke konání firemních, společenských a kulturních akcí, prezentací, módních přehlídek apod. V měsíci prosinci bývá v Komunitním centru víc živo než jindy. Větší množství akcí klade také větší nároky na provoz. Proto bychom velmi uvítali ochotné dobrovolníky, kteří by pomohli s úklidem. Hlásit se můžete u pracovníků KCMT. Budeme vděčni za Vaši pomoc. Děkujeme všem.

19 FCHODO V I N Y INFORMAČNÍ SERVIS 19 bohoslužby o Vánocích 2008 V pondělí se v v kostele sv. Františka bude konat kající pobožnost. Po ní bude příležitost přijmout svátost smíření. K dispozici by mělo být 4-6 zpovědníků. V neděli ve v kapli bl. Matky Terezy v KCMT bude sloužena mše sv., při které prosecký sbor zazpívá Českou mši vánoční J.J.Ryby. Proto není mše v kostele sv. Františka!

20 20 KONTAKTY FCHODO V I N Y Fara a kostel sv. Františka z Assisi Na Sádce 18, Praha 4 /fax: fara.chodov@volny.cz Komunitní centrum Matky Terezy U Modré školy 1, Praha info@kcmt.cz PRAVIDELNÉ BOHOSLUŽBY Sv. František Pondělí 6.30 Matka Tereza Úterý adorace Středa Čtvrtek jednou za 14 dní dětská Pátek Sobota 7.30 Neděle Michal Antoni Bator (farář) mbator@quick.cz Antoni Kośmidek (farní vikář) abikos@tiscali.cz Pavel Urban (jáhen) Jak ti prospěje, že Kristus kdysi přišel na svět, jestliže nepřišel i do tvé duše? Modleme se, aby se jeho příchod k nám uskutečňoval denně a abychom mohli říci: Nežiji už já, ale žije ve mně Kristus. Origenes Romana Kraleva (pastorační asistentka) romi36@seznam.cz Jan Primus (pastorační asistent) janprimus@seznam.cz Martin Flosman (pastorační asistent) flosmanm@post.cz Eva Černá (ředitelka Charity) charita.chodov@ .cz Kancelář Charity (pečovatelská služba) charita.chodov@ .cz Zpravodaj farnosti Chodov redakce: Martin, Katka typografie: Josef, Martin korektury: Stáňa za obsah odpovídá: M. Bator fotografie v tomto čísle: Jarda, Pavel, Romi, Michal, FCHODoviny Tomáš, farnost fchodoviny@centrum.cz

Markéta 12/ Pojďme do Betléma!

Markéta 12/ Pojďme do Betléma! Markéta 12/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 27. 11. do 4. 12. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 1. neděle adventní Žehnání adventních věnců 27 Mše svatá v

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :00 Mše svatá v Renotech

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :00 Mše svatá v Renotech Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 20. 11. do 27. 11. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Slavnost Za farníky a zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010 pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň Drazí přátelé, f a r n í l i s t PROSINEC 2010 Přijď, Pane Jeţíši, ty, kterého národy očekávají, a potěš

Více

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání 40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání Krista. Současná doba přináší nová ohrožení, ale také

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 11. 9. do 18. 9. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 11 9:30 Mše svatá v ě 24. neděle v mezidobí Mše svatá v Renotech

Více

Přehled svátečních setkání a bohoslužeb LIBEREC, modlitebna Masarykova 22:

Přehled svátečních setkání a bohoslužeb LIBEREC, modlitebna Masarykova 22: Kontakty Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Liberci farář Filip Susa, tel. 603 916 856, kurátor Lubor Franců, tel. 728 826 699 telefon do kanceláře: 488 588 658 http: liberec evangnet.cz, mail:

Více

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI LEDEN 2015 ČÍSLO PŘÍVOZ 1 NÍK NÍK Z OBSAHU: RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI Radost Bogdan Stępień, OSPPE Vstoupili jsme do nového časového úseku

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019 jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 209 Pátek Setkání děti 5:30, Čtyřkoly Mše sv. 7:00, Pyšely 2 Sobota V první

Více

FARNÍ LIST SRPEN 2016

FARNÍ LIST SRPEN 2016 FARNÍ LIST SRPEN 2016 Milí farníci, srdečně Vás zdravím i touto cestou. Jsem rád, že již necelé dva měsíce mohu spolu s Vámi putovat na cestě k Bohu. Rád bych Vám poděkoval za to, jak se dáváte k dispozici

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Roční pastorační plán (říjen 2014 srpen 2015) CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Plakátek pastoračního roku PÍSMO Změňte smýšlení! A každý z vás ať se dá pokřtít ve jménu Ježíše Krista, aby

Více

11.12.2010 49/2010 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

11.12.2010 49/2010 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 11.12.2010 49/2010 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 9.30 10.30 Sobotní škola 10.30 10.45 Přestávka 11.prosince 2010 Společná píseň

Více

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI

PROČ A JAK SE MODLIT MÁME JISTOTU, KŘÍŽOVOU CESTU? ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI PROČ A JAK SE MODLIT KŘÍŽOVOU CESTU? (zpracováno podle Vojtěcha Kodeta) MÁME JISTOTU, ŽE NA ŽIVOT NEJSME SAMI Již dva tisíce let nás posiluje jistota víry, že na život nejsme sami. Těsně před svým návratem

Více

30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ADVENTNÍ ZVON NÁM OZNAMUJE RADOSTNOU ZPRÁVU, ŽE PŘÍCHOD VYKUPITELE SE BLÍŽÍ. PANE, PŘIJĎ, MARANATHA

30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ADVENTNÍ ZVON NÁM OZNAMUJE RADOSTNOU ZPRÁVU, ŽE PŘÍCHOD VYKUPITELE SE BLÍŽÍ. PANE, PŘIJĎ, MARANATHA 30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ZÁKLADNÍM MOTIVEM PRO NÁŠ LETOŠNÍ ADVENT JE ZVON. K čemu slouží zvon? Zve k modlitbě, svolává k bohoslužbě, hlásí denní dobu, oznamuje radostné i smutné

Více

Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna

Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna Kontakt: Brněnská 218/30 691 72 Klobouky u Brna tel.: 608 579 839 https://www.facebook.com/cceklobouky/ http://klobouky.evangnet.cz/ Přehled bohoslužeb

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

informace polenské farnosti prosinec 2013

informace polenské farnosti prosinec 2013 informace polenské farnosti prosinec 2013 Děkujeme ti, Pane, že nám v době adventního očekávání připomínáš falešnost naší zbožnosti, jsmeli spokojeni sami se sebou. Děkujeme ti za prorocké slovo, které

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Římskokatolická farnost V TÝDNU od 15. 11. do. 11. 15 www.farnostunicov.cz 33. neděle v mezidobí Za živé a + farníky zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu 15 Sbírka na Charitu Mše svatá v ě Mše

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

9:30 Mše svatá v Medlově 11:00 Mše svatá v Renotech 18:00 Adorace doprovázená rytmickými písněmi 8:00 Za živou a + rodinu a duše v očistci

9:30 Mše svatá v Medlově 11:00 Mše svatá v Renotech 18:00 Adorace doprovázená rytmickými písněmi 8:00 Za živou a + rodinu a duše v očistci Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 2. 10. do 9. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky Po 3 Út 4 St Čt Pá 27. neděle v mezidobí 2 Mše svatá v ě Mše

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově Římskokatolická farnost. neděle v mezidobí Za farníky 9 Mše svatá v ě 3 Od 9:00 hod. návštěva nemocných skupina I. Mše svatá v Renotech Společná modlitba svatého růžence Společná modlitba svatého růžence

Více

VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ

VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ VINOHRADSKÝ ZPRAVODAJ 44/2010 Modlitebna CASD - Londýnská 30 - Praha 2 - Vinohrady CÍRKEV ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE P r o g r a m s o b o t n í b o h o s l u ž b y 6. listopadu 2010 9.30-10.30 Sobotní škola

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus B Slavnost Ježíše Krista Krále On je Pán pánů a Král králů (Zj 17,14) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Dan 7, 13-14) Díval jsem se a hle s nebeskými oblaky přicházel

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to nejlepší, nejkrásnější už skončilo a teď už nemáme co očekávat.

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

I: Astronomicky a meteorologicky

I: Astronomicky a meteorologicky Rok spásy 2014 po Kristu ve farnosti Moutnice anno salutis bis millesimo quarto decimo post Christum natum parochiae moutniensis Přehled roku spásy MMXIV v moutnické farnosti, 31.12. 2014 I: Astronomicky

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Ročník XVII. Prosinec 2011 Milí farníci a ostatní čtenáři Sněženky, zatímco obchody již zdobí vánoční výzdoba a leckde dokonce zní i koledy,

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ Prezentace akcí 2014 2015 Kefasfest 27. 29. 6. 2014 - P. Bende a P. Helan. Žamboši, SBM a další -Prostor pro hudbu, divadlo a kulturu - www.kefasfest.cz Expedice Albánie země orlů 20. 31. 7. 2014 - Pokud

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Jon Paulien Pavlovy listy Tesalonickým Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Obsah Osnova listů apoštola Pavla do Tesaloniky...9 První list do Tesaloniky...9 Druhý list do Tesaloniky...10 1.

Více

Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL

Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL Vizitační protokol (formulář Biskupství litoměřického, verze č. 1) Strana 1 (celkem 8) VIZITAČNÍ PROTOKOL (Otázky pro vizitovaného a vizitátora v litoměřické diecézi) Schváleno Kněžskou radou litoměřické

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve Slavnost Matky Boží, Panny Marie 1.1. 10:45 Za živou a zemřelou rodinu Svobodovu, Hamříkovu, Žulkovskýcha na poděkování za uzdravení, Boží ochranu a pomoc 2.1. Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského,

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 26.3.2011 12/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 26.března 2011 9.30 12.00 Bohoslužba Večeře Páně uvádí br. Bohumil Špinar ml.

Více

/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 10.3.2012 10/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 10. března 2012 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Haluzová Helena 10.30 10.45 Přestávka

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus C 6. neděle v mezidobí Oči Hospodinovy jsou obráceny k spravedlivým. (Ž 34, 16a) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Jer 17,5-8) Tak praví Hospodin:,,Člověk, který

Více

Výroční zpráva Křesťanský sbor Praha Jižní Město

Výroční zpráva Křesťanský sbor Praha Jižní Město Výroční zpráva 2007 Křesťanský sbor Praha Jižní Město Hrabákova 1969, Praha 4, 148 00 tel.: 603 174 268 e-mail: KS.PRAHA.JM@POST.CZ www.ksjm.ecn.cz Obsah Poslání, základní orientace Cílová skupina (oblast)

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

STANOVY PRO EKONOMICKÉ RADY FARNOSTÍ ARCIDIECÉZE PRAŽSKÉ

STANOVY PRO EKONOMICKÉ RADY FARNOSTÍ ARCIDIECÉZE PRAŽSKÉ STANOVY PRO EKONOMICKÉ RADY FARNOSTÍ ARCIDIECÉZE PRAŽSKÉ I. Základní ustanovení 1 Ekonomická rada farnosti (dále jen ERF) je pomocný a poradní orgán faráře, administrátora nebo moderátora společné duchovní

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem,

Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem, Souhrn: Církev? Ježíš zopakoval své pozvání, aby se každý z nás stal jeho učedníkem-misionářem, aby v tom objevil nejvzácnější poklad svého života a sdílel toto bohatství s ostatními lidmi, blízkými i

Více

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už není ten stejný život, neboť my už nejsme tak úplně stejní.

Více

Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA

Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA OBRAD POSVĚCENÍ JAKO SETKANÍ S KRISTEM Vnitřní průběh Obřadu posvěcení člověka není zpočátku snadno přehledný. Po bližším seznámení s textem

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky.

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky. Děkanát Kyjov Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

respektování jedinečnosti každého člověka a úcta a porozumění vůči jeho osobě důraz na zachování důstojnosti člověka, a to v každé situaci

respektování jedinečnosti každého člověka a úcta a porozumění vůči jeho osobě důraz na zachování důstojnosti člověka, a to v každé situaci 2013 Diakonie Českobratrské církve evangelické je jednou z nestátních organizací poskytujících sociální, zdravotní, pastorační a vzdělávací služby v České republice. V přímé péči denně pomáhá tisícům klientů

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk

Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk uspoří, má věnovat sám sobě. Každá aktivita vyžaduje

Více

ZPRAVODAJ. Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách. Slovo úvodem. II. ročník 30. duben 2017 číslo 12

ZPRAVODAJ. Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách. Slovo úvodem. II. ročník 30. duben 2017 číslo 12 ZPRAVODAJ Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách II. ročník 30. duben 2017 číslo 12 Slovo úvodem Milí čtenáři, protože jsme ve Zpravodaji doposud neměli příležitost ohlédnout se za oslavami

Více

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY Neumím se sice modlit, jenom koktám. Zato vím, že pouze modlitba mě postaví na nohy. Hlavně v těch chvílích, které vytrhnu ze svého nacpaného programu. Bůh je zřejmě citlivý

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

Farní časopis. Jezernice Loučka Podhoří. Listopad Kontakt na správce a redakci: tel.: ,

Farní časopis. Jezernice Loučka Podhoří. Listopad Kontakt na správce a redakci: tel.: , Jezernice Podhoří Farní časopis Listopad 2018 Kontakt na správce a redakci: fatau@seznam.cz, tel.: 736 522 840, www.farnostitriangl.cz Zdravím Vás přátelé, v tomto dušičkovém čase. Předně bych chtěl poděkovat

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň LISTOPAD 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň LISTOPAD 2010 f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň LISTOPAD 2010 Jít ve stopách Ježíšových, to je naším povoláním. Ony jsou jedinou cestou,

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH 1.BH Jediná Pravda - Písmo Svaté 2.BH Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH Cesty k poznání Boha 4.BH Ježíš Kristus Syn Boží Vykupitel Jan 16,13 2.Petr 1,19 Jan 17,3 Jan 1,1-3.14 Jan 17,17 Amos 3,7 Řím 1,19.20

Více

Prezentace akcí

Prezentace akcí Prezentace akcí Diecézního centra mládeže v Brně a Diecézního centra života mládeže Mamre v Osové Bítýšce 2019-2020 Kurz animátorů - Dvouletý kurz pro ty, kteří se chtějí aktivně zapojit ve farnosti -

Více

Otevřené brány. Vážení spoluobčané,

Otevřené brány. Vážení spoluobčané, Vážení spoluobčané, přinášíme Vám desáté a poslední číslo Obecního zpravodaje v letošním roce. Advent jsme zahájili akcí Rozvěcování vánočního stromku. Tato akce se konala 29. 11. 2014 a nutno podotknout,

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně PROSINEC 2016

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně PROSINEC 2016 Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně PROSINEC 2016 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz Městská

Více

1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17)

1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17) 1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17) Nemilujte svět ani to, co je ve světě. Miluje-li kdo svět, láska Otcova v něm není. Neboť všechno, co je ve světě, po čem dychtí člověk a co chtějí jeho

Více

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI.

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Apoštol Ježíše Krista: promluvy o svatém Pavlovi. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 139 s. Jazyk originálu: Benedetto XVI, In cammino sotto la guida

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

Program na sobotu

Program na sobotu Program na sobotu 14. 1. Mimiškolka: Anna Kumčaková Sobotní školka: Michaela Hrachovcová M-třída: Petra Hrdinková Sobotní škola: Jana Krynská Příběh pro děti: Anna Kumčaková Kázání: Vít Vurst Po bohoslužbě

Více

říjen 2017

říjen 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz říjen 2017 Říjen ve farnosti Začátkem měsíce října, který patří modlitbě svatého růžence, budeme slavit již tradiční pouť k patronu farního kostela sv. Františka. V

Více

Střešovický. evangelík. na červen 2013

Střešovický. evangelík. na červen 2013 Střešovický evangelík na červen 2013 Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Praze 6 Střešovicích Náměstí Před Bateriemi 22, 162 00 Telefon fary a faráře Pokorného 224 312 107, kurátora Fendrycha

Více