Pozor: Možnost půjčky ze svépomocného fondu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pozor: Možnost půjčky ze svépomocného fondu"

Transkript

1

2 Pozor: Možnost půjčky ze svépomocného fondu S tále je členům k dispozici Svépomocný fond Svazu PRO-BIO. Moţnost bezúročné půjčky je aţ do výše ,- pro členy Svazu PRO-BIO aţ na dva roky. V současné době má svaz prioritu v poskytování půjček právě pro bioprodejny na vybavení prodejny chladícím pultem a na prodej regionálních výrobků. Ţádosti se schvalují 1x za čtvrt roku. Datum rozhoduje Rozhoduje i datum zaslání přihlášky. Další uzávěrka ţádostí Více informací a podmínky půjčky vám budou zodpovězeny v centrále S v a z u P R O - B I O Š u m p e r k Tel.: Podmínky, za kterých je půjčka ze svépomocného fondu poskytnuta, najdete na svazových stránkách. Priority půjček 1) zpracování a prodej bioproduktů a biopotravin 2) vybavení bioprodejen a skladů na výrobky nebo produkty určené k přímé konzumaci 3) stavba a pořízení skleníků a fóliovníků 4) welfare zvířat aj. 5) ostatní účely (red) Vyplňte dotazník, chceme vědět, jak můžeme efektivněji pracovat J ak jste jistě zaznamenali, dochází v práci pobočky bioprodejen Svazu PRO-BIO ke změnám. S novou krví spojené s příchodem mladé administrativní pracovnice Johany Maškové se očekávají příznivé změny v chodu pobočky. V tuto chvíli probíhá průzkum, jehoţ výsledky mají napomoci zefektivnění práce. Prosíme zástupce bioprodejen, aby vyplnili dotazník, který přišel se zápisem z valné hromady. Čím více odpovědí dostaneme, tím lépe a více bude moci pobočka pracovat pro bioprodejny, říká Johana Mašková. Těm bioprodejnám, které jiţ pár minut na zodpovězení otázek věnovaly, děkujeme. Dotazník o 14 otázkách je jednoduchý a nezabere moc času. Z vašich odpovědí lépe pobočka pozná, jaké potřeby máte, a s čím můţe pomoci. Zároveň lze efektivně naplánovat exkurze, přizpůsobit je přímo vašim potřebám, nebo vyhodnotit, jaké obalové materiály či další typy prodejní podpory potřebujete. Dotazník je stále dostupný ZDE

3 Nepřehlédněte! Aktuální změny v legislativě Ručení za nezaplacené DPH dodavatele platnost posunuta od Nutnost se podívat na do registrace plátců DPH a podívat se (najdu dle DIČ) zda-li mám tam správné a aktuální číslo účtu, zda jsem či nejsem nespolehlivý plátce,pokud špatné číslo účtu musím dojít na místní FÚ na oddělení registrací a číslo účtu zaregistrovat nové. Od října 2013 musím zkontrolovat číslo účtu na kaţdé fa dodavatele, zda je registrováno na MF. Pokud ne, já budu ručit za odevzdané DPH z dané faktury! Nárok na odpočet DPH aţ za zdaňovací období, kdy má plátce k dispozici daňový doklad. V praxi to znamená, ţe pokud bude dnem uskutečnění zdanitelného plnění 26. květen, daňový doklad bude vystaven 29. května, ale plátce obdrţí daňový doklad aţ 5. června 2011, bude si moci uplatnit nárok na odpočet daně aţ v daňovém přiznání za měsíc červen. Dosud se nárok uplatňoval v měsíci uskutečnění zdanitelného plnění. Novela zákona o specifických zdravotních sluţbách přinesla od 1. dubna 2012 povinné vstupní lékařské prohlídky. Podle paragrafu 59 se totiţ osoba ucházející se o zaměstnání, která se před vznikem pracovněprávního nebo obdobného vztahu nepodrobí vstupní lékařské prohlídce, povaţuje za zdravotně nezpůsobilou. S takovou osobou nelze uzavřít pracovněprávní vztah. Podle novelizovaného paragrafu 59 odst. 1 b zajistí zaměstnavatel vstupní lékařskou prohlídku vţdy před uzavřením: 1) pracovního poměru 2) dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, má-li být osoba ucházející se o zaměstnání zařazena k práci, která je podle zákona o ochraně veřejného zdraví prací rizikovou nebo je součástí této práce činnost, pro jejíţ výkon jsou podmínky zdravotní způsobilosti stanoveny jinými právními předpisy (řidiči) Zaměstnavatel můţe vstupní lékařskou prohlídku vyţadovat téţ, má-li pochybnosti o zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o práci, která není prací rizikovou a která má být vykonávána na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti 3) vztahu obdobnému vztahu pracovněprávnímu. Pojmem obdobný vztah je míněn např. pracovní vztah mezi členem druţstva a druţstvem, práce společníka společnosti s ručením omezeným nebo komanditisty komanditní společnosti. Z toho tedy plyne, ţe vstupní lékařské prohlídky by se měly od 1. dubna 2013 týkat i společníků, komandistů, předsedů představenstva apod. Jestliţe se uchazeč dle výše uvedených podmínek nepodrobí vstupní lékařské prohlídce, bude povaţován za osobu zdravotně nezpůsobilou k výkonu práce. U vstupních prohlídek bylo zachováno pravidlo, kdy můţe budoucí zaměstnanec zařazený do kategorie první podle zákona o ochraně veřejného zdraví absolvovat prohlídku u svého obvodního lékaře (pokud nestanoví zvláštní právní předpis jinak). Ostatní, tj. zaměstnanci zařazení v druhé aţ čtvrté rizikové kategorii, musí vyuţít sluţeb poskytovatele pracovně lékařské péče zaměstnavatele. (red)

4 V dubnu se sešla volební valná hromada Bioprodejen Svazu PRO-BIO D ne 14. dubna 2013 se v Praze v Melantrichově ulici konala valná hromada členů pobočky PRO-BIO Svazu ekologického zemědělství Bioprodejen Svazu PRO-BIO. Po zahájení volební valné hromady v 10 hodin paní Jana Lukešová, správce odborné sekce, zahájila volební valnou hromadu, přivítala přítomné. Oznámila, ţ e s e p ř í t o m n í n e s e š l i v usnášeníschopném počtu a po 30 minutách vyhlásila náhradní valnou hromadu, se začátkem v 10:30 hodin. Dle stanov Svazu PRO-BIO je valná hromada je usnášeníschopná, jsou-li přítomni členové osobně nebo prostřednictvím zástupců v počtu vyšším neţ 50% členů svazu registrovaných ke dni konání valné hromady. Není-li valná hromada usnášeníschopná do 30 minut od doby uvedené na pozvánce jako počátek valné hromady, zahájí se po uplynutí této doby náhradní valná hromada, jednající s nezměněným pořadem jednání. Ta je usnášeníschopná bez ohledu na počet přítomných či zastoupených nadpoloviční většinou platných hlasů. Přítomni byli níţe uvedení zástupci bioprodejen: Melanie Kautzová Zdravá výţiva, Bruntál Otakar Jiránek Country Life, Praha Jana Lukešová Bazalka, Hradec Králové Jarmila Chladová Zdravá výţiva Litomyšl Anna Losenická Zdravá výţiva Zbraslav Monika Kopecká - BiJo jako od maminky a dva hosté: Johana Mašková nová administrativní pracovnice Ema Jiránková zástupkyně PR Country Life Přítomní se navzájem představili a pan Otakar Jiránek je seznámil se svou firmou Country Life, která hostila v letošním roce Valnou hromadu Biop r o d e j e n S v a z u P R O - B I O v Melantrichově ulici v Praze. Paní Lukešová oznámila ukončení činnosti paní Dany Jindrové ve vedení administrativy odborné sekce Bioprodejny Svazu PRO- BIO. Tuto funkci převzala Johana Mašková, která se zároveň představila. V současnosti působí jako projektová manaţerka Bazalka s.r.o. Všechny kontaktní údaje zůstávají stejné. Na valné hromadě došlo ke schválení Výroční zprávy o činnosti pobočky za rok Přítomní s ní nejprve byli seznámeni a paní Lukešová krátce shrnula dění v loňském roce. Schválení výroční zprávy a účetní uzávěrky za rok 2012 Přítomni měli moţnost si prohlédnout zpracované účetnictví za rok 2012, byli seznámeni s peněţním stavem na účtu a hotovosti v pokladně. Hospodářský výsledek za rok 2012 činí 16344,44 Kč, ke dni byl zůstatek na účtu ,09 Kč. Účetně byly odepsány pohledávky z letákové akce 2009 (Moravan masná výroba a Lněničková Bio spirilína) do nedaňových poloţek. Výroční zpráva i uzávěrka byly schváleny.

5 S hostem o marketingu Host Valné hromady projektová manaţerka Johana Mašková přednesla prezentaci o marketingu. Prezentace se týkala hlavně praktického vyuţití marketingu, podpory značky prodejny a bio. Zabývala se facebookem a jeho vyuţitím jako prostředku komunikace se zákazníky. Dále moţnostmi prodejních akcí s podporou velkoobchodů, jeţ mohou pozitivně zvýšit trţby. V neposlední řadě moţnosti certifikace prodejny či stravovacího provozu KEZ. Valná hromada se zabývala i moţnostmi půjček ze svépomocného fondu. Diskuze Obohacením valné hromady byla diskuze. Dění okolo Bio ve Francii a GMO potraviny velice poutavě přednesl pan Jiránek. Na pobočce jsou k dispozici zajímavé materiály k GMO od paní Jarmily Chladové. Je moţné je zapůjčit. Paní Monika Kopecká z prodejny Bio od maminky vnesla dotaz, proč paní Nesrstová uvádí v rozhlase ceny bioproduktů jako prodejní a pro nás obchodníky to jsou ceny nákupní, coţ nás jako obchodníky znevýhodňuje. Na Radě Svazu jsme se s manaţerkou Svazu dohodly, ţe pokud se bude udávat jakákoliv prodejní cena biovýrobku, musí se i říci, jestli to jsou ceny na obchodě nebo na farmě, uvedla k tomuto bodu Jana Lukešová. Podobná témata se diskutovala i během oběda (mezi 12,30 a 13,00), jeţ si přítomní mohli vychutnat v restauraci Country Life. Po příjemném jídle se potom diskuze ubírala na téma budoucnosti Bioprodejen Svazu PRO-BIO. (red)

6 Vzájemné sdílení informací o probíhajících kontrolách ve členských bioprodejnách N a tomto místě bychom vás rádi informovali o průbězích různých kontrol, které se u vás uskutečňují, abychom se mohli připravit, poučit z jiţ proběhnuvších šetření. Níţe jsou uvedeny poţadavky, které vyţaduje KEZ k certifikaci. Dále pak sdílíme zkušenosti z kontroly Oblastního inspektorátu práce. KEZ k certifikaci Ke kontrole KEZ pro výrobnu Bio produktů v prvé zajistěte přítomnost osoby odpovědné za dodrţování podmínek ekologické výroby a připravte si tyto podklady: 1. Aktuální popis provozní jednotky ekologické výroby včetně plánu provozovny (článek 63 NK 889/2008) 2. Praktická a bezpečnostní opatření včetně odběru vzorků (článek 63 NK 889/2008) 3. Postupy při zpracování (článek 26 odst. 2 NK 889/2008), HACCP, systém jakosti 4. Provozní a účetní doklady a záznamy prokazující dodrţování pravidel ekologické výroby (článek 67 NK 889/2008) 5. Evidenci o druhu a mnoţství vyrobených ekologických výrobků (článek 26 odst. 5 NK 889/ Sloţení výrobků, aktuální receptury (článek 27 NK 889/2008) 7. Evidenci o dodavatelích, certifikáty a záznamy o vnitřní kontrole a ověřování původu surovin před příjmem na sklad nebo do výroby (článek 66 NK 889/2008) 8. Prohlášení dodavatelů o GMO prostých vstupech nepocházejících z ekologického zemědělství (článek 69 NK 889/2008) 9. Doklady o dovozech surovin ze třetích zemí - dovozní zmocnění, osvědčení o kontrole (článek 84 NK 889/2008) 10. Evidenci o odběratelích ekologických výrobků (článek 66 NK 889/2008) 11. Vzory etiket pro ekologické výrobky (článek 23, 24 NK 834/2007 a článek 31 NK 889/2008) 12. Skladovou evidenci - včetně prostředků k čištění (článek 31 NK 889/2008) 13. Evidenci o proškolení pracovníků zajišťujících ekologickou výrobu 14. Evidenci o čištění výrobních zařízení při souběţné konvenční a ekologické výrobě (článek 26 NK 889/2008) 15. Zápisy z kontrol orgánů dohlíţejících na výrobu (SZPI, SVS, ÚKZÚZ) 16. Roční obrat v Kč za ekologické produkty za předchozí účetní rok. Důležité! Pokud máte oprávněné námitky vůči mému jmenování inspektorem EZ u vašeho podniku, sdělte to neprodleně KEZ o.p.s, oddělení inspekce ekologického zemědělství. Inspektorát práce V Bazalce, s.r.o., proběhla kontrola v letošním roce i z Oblastního inspektorátu práce. Kontrola nebyla ohlášena předem. Předmětem kontroly na provozovně bylo dodrţování pracovněprávních vztahů a pracovních podmínek. Z počtu 13 zaměstnanců v provozovně si vybrali 5 zaměstnanců a u nich chtěli vidět pracovní smlouvu nebo DPP. Datum na pracovní smlouvě musel být maximálně v den vzniku pracovního poměru. Dále je zajímala evidence pracovní doby u zaměstnanců na pracovní smlouvu. Zaměstnanec na DPP nemusí evidovat svoji pracovní dobu. Ale nesmí překročit 300 hodin odpracovaných za rok. Také se kontrolovalo dodrţování délky směny a doby odpočinku (doba odpočinku musí být evidována!). Noční práce (22-6 hodin) musí být označena na výplatnici a proplacena vyšší sazbou dle koeficientu. Proplácení evidovaných přesčasů s koeficientem 1,25 a práce o sobotách a nedělích 1,5. Dodrţení zaručené mzdy u osob s menšími úvazky. Doloţení výplaty mzdy za vybrané měsíce výdajovým lístkem (v hotovosti) nebo výpisem z banky (u bankovního převodu). Kontrolu zajímala výše hodinové mzdy, která musí odpovídat kvalifikaci (pozor nejde zaměstnávat za minimální mzdu, prodavačka musí mít minimálně 9800 Kč hrubý plat). Prosíme vás, pokud u vás proběhne nějaká kontrola o zaslání informacích o průběhu na bioprodejny@seznam.cz. (red)

7 Jak se daří? Zavítali jsme do Bazalky v Hradci Králové, nejoblíbenější bioprodejny roku 2012 P ředstavujeme vám Bazalku. K Hradci Králové neodmyslitelně patří podobně jako stejnojmenná bylina do pokrmů středomořské kuchyně. Řeč je o bioprodejně roku 2012, jejíţ historie se začala psát před jedenadvaceti lety. Za tu dobu se firma rozrostla z malého obchůdku do čtyřech provozoven. Jana Lukešová jiţ v roce 1992 otevřela první malou prodejnu v boční ulici v centru historického jádra Hradce Králové. Díky tomu bývala pravidelně kolem poledního nedaleko divadla, v Tomkově ulici, zajímavá podívaná. Do malé provozovny, kde se stěţí vešel pult a tři stolky, se hrnuly zástupy zákazníků, kteří buď čekali za zády dojídajících na volnou ţidli, nebo, a to častěji, si odnášeli do kanceláří zdravé pokrmy připravené v kuchyni ne větší, neţ máte doma. Náročné začátky Začátky byly náročné ale krásné. V Hradci Králové v té době nebyla ţádná restaurace, jídelna nebo bufet, kde by se daly koupit vegetariánské pokrmy. Zájem byl veliký. Aby jej zvládla kuchyň, musel personál pracovat přesně systematicky. Denně se pekly čerstvé celozrnné koláče, celozrnné a špaldové pizzy, připravovaly zeleninové saláty a vegetariánské speciality, vzpomíná na začátky Jana Lukešová. Při pohledu o dvě desítky let zpět si uvědomuje, ţe se jednalo o čas hledání a zkoušení. V té době v Čechách nebyla nabídka zdravé výţivy a bio výrobků natolik široká jako je tomu dnes. Průkopnické Bazalce se dařilo natolik, ţe kolem roku 2009 rozšířila Jana Lukešové firmu o dvě další provozovny: Bazalku ve dvorku a Bazalku Bio. Nakonec se přestěhovala i původní prodejna. Prostory v Tomkově ulici nám jiţ nestačily, a tak jsme přestěhovali na rušnější ulici V Kopečku. Pultová prodejna des fun-

8 guje především jako rychlé občerstvení, které nabízí vlastní výrobky z Bazalky ve dvorku, ale i výrobky stálých dodavatelů. Tato prodejna se specializuje na v ý r o b k y p r o z á k a z n í k y s bezlepkovou dietou, přičemţ zkušený personál vţdy dokáţe poradit, doplnila Jana Lukešová. Hradečtí celiaci sem míří jak pro přirozeně bezlepkové i speciální bezlepkové atestované suroviny, tak pro bezlepkové pečivo, koláče, zákusky, knedlíky nebo listové těsto. Bazalka ve dvorku Obyvatelé Salonu republiky, jak se Hradci Králové přezdívá, vědí, kam v centru za zdravým obědem. S počátkem nového tisíciletí dala Jana Lukešová nový ţivot bývalému fotoateliéru ve vnitřním traktu u Ulrichova náměstí. Denně míří do vegetariánské jídelny řady strávníků. Aby, kaţdý den mohli ochutnat jinou nabídku polévek a pestrých jídel, včetně čerstvého pečiva, začíná provoz kuchyně kolem páté ráno. Oběd si zde můţete dát od pondělí do pátku uţ od půl jedenácté dopoledne. Všechno připravujeme podle vlastních receptur. Snaţíme se, aby pokrmy obsahovaly v maximální moţné míře čerstvé suroviny, a v případě, ţe je to moţné preferujeme suroviny v bio kvalitě, říká Jana Lukešová. Pravidelně na pultech Bazalky jsou tedy k dostání třeba koláče bez cukru nebo bez vajec, či bez mléka, ba dokonce koláče z přirozeně bezlepko-

9 vých surovin a bezlepkových směsí. Nabídku doplňuje několik druhů zeleninový salátů a salátů se sójovou majonézou, vegetariánské plněné bagety a sendviče, čerstvé celozrnné pečivo nebo drobné cukrářské výrobky. Stravování v Bazalce ve dvorku je i inspirací. Jídla jsou totiţ připravována ze surovin, které zákazníci běţně v prodejně koupí, takţe podobě mohou vařit i doma. Jste-li méně šikovní, nebo zaneprázdnění, můţete si chutné jídlo odnést s sebou. Vítány jsou zde i děti, jimţ personál bez problémů vydá poloviční porci. BIO Bazalka bez bariér V sousedství Bazalky ve dvorku se nachází bezbariérová samoobsluha. Sortiment se zaměřuje na trvanlivé, chlazené a mraţené biopotraviny. Kaţdou středu se na prodejním pultě objevuje čerstvá bio zelenina a bio ovoce podle sezónní nabídky. Ačkoliv byly provozovny Ba-

10 zalka na počátku navštěvované především těmi, kdo se masu celkem vyhýbají, sloţení zákazníků se trochu proměnilo. V oddělení chlazených výrobků stále nabízíme široký výběr alternativních náhraţek masa ale také balené bio maso, které je k dispozici v oddělené sekci, uvedla Jana Lukešová. Kromě potravinářského zboţí v Bazalce BIO můţete koupit ekologicky šetrné hygienické a čisticí prostředky nebo výrobky systému Fair Trade. O Janě Lukešové se dá bezesporu říci, ţe je velmi schopná a činorodá ţena. Dokázala vybudovat jídelnu a rychlé občerstvení zdravého ţivotního stylu, které si dvacet let zákazníci vyhledávají. Dokázaly obstát v centru stotisícového města v konkurenci rychle přibývajících fastfoodů. V současné době jsme rozšířili výrobních a skladovacích prostor v objektu v Třebechovicích. Výrobní prostory v jídelně Bazalce ve dvorku jsou vyuţity na maximum a není moţné zde rozvíjet firmu dál, vysvětlila Jana Lukešová. V nových prostorách se proto chtějí zaměřit na rozšíření stávajícího sortimentu celozrnných koláčů, na rozšíření speciálního pekařského sortimentu jako nevařené a bez cukru sladkosti, bezlepkové výrobky, výrobky se stévií a speciální trvanlivý sortiment. Skladovací prostory by nám mohly umoţnit nakupovat najednou od regionálních ekologických zemědělců větší objem surovin. Pokud by se nám podařilo dobře rozjet výrobu, rádi bychom dodávali i do bioprodejen a zdravých výţiv v okolí, dodává Jana Lukešová. Plánuje se také certifikace naší jídelny na Bio jídelnu. Tým v Bazalce vymýšlí značení právě českých a místních výrobků a v tom by mohla pomoci zebra, která do této doby značila biovýrobek, ale od roku 2014 by měla značit právě český biovýrobek. Jana Lukešová se kromě vedení podniku intenzivně věnuje v PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců poradenství. Je vedoucí Odborné pobočky pro bioprodejny s celorepublikovou působností. (syh)

11 Formulář nominace Nejlepší bioprodejna Svazu PRO-BIO 13 Název prodejny: Adresa prodejny: Kontaktní osoba: Telefon, Popis prodejny: Sortiment, který prodejna nabízí: tuzemské čerstvé mléčné výrobky: kravské produkty kozí produkty ovčí produkty chlazené masné výrobky mražené výrobky čerstvá zelenina a ovoce výrobky fair trade přírodní kosmetika knihy, literatura regionální produkty Nabízí prodejna (zaměstnanci) také poradenství a informace z oblasti biopotravin a ekologického zemědělství? Je bioprodejna ekologická i v provozu (např. třídění odpadu apod.)? Je rozmístění výrobků a sortimentu v regálech přehledné?

12

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a DPH k 1.1.2013 Sazby DPH od 1.1.2013 (Zákon 500/2012 Sb.) Základní sazba 21% Snížená sazba 15% Přechodná ustanovení: dodání, odvod a čištění vody, dodání tepla a chladu rozdělení na období dodání elktřiny,

Více

Standardy pro certifikaci veřejných stravovacích zařízení PREAMBULE ZÁKLADNÍ POJMY

Standardy pro certifikaci veřejných stravovacích zařízení PREAMBULE ZÁKLADNÍ POJMY PREAMBULE KEZ o.p.s. je obecně prospěšná společnost, která na základě akreditace pro inspekční a certifikační orgán provádí nezávislou kontrolu a certifikaci producentů, zpracovatelů a obchodníků zařazených

Více

Kontrola, certifikace a značení biopotravin. Milan Berka

Kontrola, certifikace a značení biopotravin. Milan Berka Kontrola, certifikace a značení biopotravin Milan Berka Legislativa Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů Nařízení Komise (ES) č. 889/2008, kterým se stanoví

Více

FOOD PRO TY, KDO CHTĚJÍ LÉPE JÍST

FOOD PRO TY, KDO CHTĚJÍ LÉPE JÍST FOOD PRO TY, KDO CHTĚJÍ LÉPE JÍST Program FOOD Program na podporu kvalitního a vyváženého stravování www.edenred.cz Pavel Kusý Marketing & Strategic Propositions Director 1 základní informace SPOLEČNOST

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Účetnictví pro mírně pokročilé

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Účetnictví pro mírně pokročilé TaxReal s.r.o. Účetnictví pro mírně pokročilé 2018 Obsah 1. Mzdy... 4 1.1. Typy zaměstnání... 4 1.1.1. Skončení pracovního poměru... 4 1.2. Povinnosti zaměstnavatele... 5 1.3. Základní pojmy... 5 1.4.

Více

Otázka: Podnikatelský záměr - cukrárna. Předmět: Ekonomie a podnikání. Přidal(a): Karlitos PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR. Téma: Cukrárna Vranka

Otázka: Podnikatelský záměr - cukrárna. Předmět: Ekonomie a podnikání. Přidal(a): Karlitos PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR. Téma: Cukrárna Vranka Otázka: Podnikatelský záměr - cukrárna Předmět: Ekonomie a podnikání Přidal(a): Karlitos PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Téma: Cukrárna Vranka Jméno žáka: Karel Vrana Úvod Téma tohoto podnikatelského pro mě nebylo

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Mateřská škola Olbrachtova, Horova 655/2, 734 01 Karviná Ráj ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO STRAVOVÁNÍ V MATEŘSKÉ ŠKOLE Č.j.: ŘMŠ-O /66/2011 Vypracoval: Pučková Jana, ředitelka školy Schválil: Pučková

Více

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství PREAMBULE My spotřebitelé biopotravin a příznivci ekologického zemědělství se svobodně sdružujeme za účelem

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Obchodní činnost v pojišťovně Organizace prodeje pojistných produktů Odvětvová struktura Vznik pojištění Centrála Školení prodejců Pojištění osob Pojištění majetku Pojištění odpovědnosti za škodu Úrazové

Více

PERSONALIZOVANÉ POTRAVINY. Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

PERSONALIZOVANÉ POTRAVINY. Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. PERSONALIZOVANÉ POTRAVINY Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. PERSONALIZACE snaha firem (živnostníků) reagovat na individuální potřeby svých zákazníků a vyrábět produkty či poskytovat služby s přidanou

Více

CO PŘEDCHÁZELO NASTAVENÍ REŽIMU DIETNÍHO STRAVOVÁNÍ

CO PŘEDCHÁZELO NASTAVENÍ REŽIMU DIETNÍHO STRAVOVÁNÍ 1.2. 2015 vstoupila v platnost vyhlášky č. 17/2015 Sb., o školním stravování, kterou se změnila vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška umožňuje školním jídelnám

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 25. února o školním stravování

VYHLÁŠKA. ze dne 25. února o školním stravování 107 VYHLÁŠKA ze dne 25. února 2005 o školním stravování Ministerstvo školství, mládeţe a tělovýchovy stanoví podle 35 odst. 2, 121 odst. 1 a 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Č.j.: OA 134/2014 Účinnost od 1. 9. 2014 Spisový znak: A.1. Skartační znak-lhůta: A-10 Počet listů dokumentu: 4 Počet listů příloh: 1 Změny:

Č.j.: OA 134/2014 Účinnost od 1. 9. 2014 Spisový znak: A.1. Skartační znak-lhůta: A-10 Počet listů dokumentu: 4 Počet listů příloh: 1 Změny: Obchodní akademie a Střední odborná škola cestovního ruchu Choceň Choceň, T. G. Masaryka 1000, PSČ 565 36, oachocen@oa-chocen.cz Vnitřní řád školní jídelny Č.j.: OA 134/2014 Účinnost od 1. 9. 2014 Spisový

Více

HLASOVÁNÍ : PRO 7, PROTI 0, ZDRŽEL SE HLASOVÁNÍ 0 HLASOVÁNÍ : PRO 7, PROTI 0, ZDRŽEL SE HLASOVÁNÍ 0

HLASOVÁNÍ : PRO 7, PROTI 0, ZDRŽEL SE HLASOVÁNÍ 0 HLASOVÁNÍ : PRO 7, PROTI 0, ZDRŽEL SE HLASOVÁNÍ 0 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Účast dle prezenční listiny : Mgr. Luboš Žilka, RNDr. Lucie Jirsáková, Josef Čadík, Roman Klouzek, Petr

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Liberecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Liberecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Liberecký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA EUREST- školní jídelny, spol. s r. o. odloučené pracoviště Školní jídelna Roztoky u Jilemnice Adresa školského

Více

Volba bioprodejny roku 2013. Hodnotící kritéria :

Volba bioprodejny roku 2013. Hodnotící kritéria : Volba bioprodejny roku 2013 Hodnotící kritéria : Bioprodejna musí být členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Sortiment bioprodejny počet položek biopotravin na prodejně, zastoupení bio zeleniny a

Více

blízko, rychle, pohodlně

blízko, rychle, pohodlně STRATEGIE STRATEGIE STRATEGIE vize Žabka vstupuje do ČR s novým typem prodejen convenience je tu pro vás blízko, rychle, pohodlně convenience definice 1. Velikost a otevírací doba: Velikost prodejní plochy

Více

Zpráva o činnosti oblasti Jičín za rok 2016

Zpráva o činnosti oblasti Jičín za rok 2016 Zpráva o činnosti oblasti Jičín za rok 2016 I. Tým komory oblasti Jičín Předseda: Místopředsedkyně: Členové: Zdeněk Kalináč Ing. Iva Labaštová Ladislav Vosáhlo Mgr. Ladislav Groh Slavomír Psota Náhradník:

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2010

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2010 NADAČNÍ FOND STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY PRŮMYSLOVÉ V HRANICÍCH STUDENTSKÁ 1384 75301 HRANICE VÝROČNÍ ZPRÁVA ROK 2010 Březen 2011 Za SR NF: Ing. Lenka Kandlerová ZÁKLADNÍ ÚDAJE O NADAČNÍM FONDU Nadační fond

Více

Green Pan, s. r. o. V Česku ojedinělý projekt v oblasti stravování. Základní vize: Propagace českého bio zemědělství. Obsazení volné pozice na trhu

Green Pan, s. r. o. V Česku ojedinělý projekt v oblasti stravování. Základní vize: Propagace českého bio zemědělství. Obsazení volné pozice na trhu Green Pan, s. r. o. V Česku ojedinělý projekt v oblasti stravování. Základní vize: Obsazení volné pozice na trhu Propagace českého bio zemědělství Produkt Poskytování služeb v odvětví rychlého občerstvení

Více

Zelená v dm usnadňuje zákazníkům orientaci

Zelená v dm usnadňuje zákazníkům orientaci Zelená v dm usnadňuje zákazníkům orientaci Obsah Trvalá udržitelnost v dm 1. Krok k zelené v komunikaci dodavatelé Bio, vegan, bez lepku 2. Krok k zelené v komunikaci Certifikáty Etikety Bio, vegan, bez

Více

Seminář pro příjemce finanční podpory z II. výzvy OP VK v Jihočeském kraji pro oblasti podpory 1.1, 1.2 a 1.3

Seminář pro příjemce finanční podpory z II. výzvy OP VK v Jihočeském kraji pro oblasti podpory 1.1, 1.2 a 1.3 Seminář pro příjemce finanční podpory z II. výzvy OP VK v Jihočeském kraji pro oblasti podpory 1.1, 1.2 a 1.3 21. ledna 2010 Krajský úřad Jihočeského kraje Oddělení řízení grantů a projektů 1 Obsah semináře

Více

Základní škola a Mateřská škola U Lesa, Karviná, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola U Lesa, Karviná, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola U Lesa, Karviná, příspěvková organizace Vypracovala Schválil Směrnice nabývá účinnosti dne Zpracováno dne Číslo jednací SMĚRNICE PRO STRAVOVÁNÍ V MATEŘSKÉ ŠKOLE V Aleji

Více

Analýza školní jídelna rozšiřující otázky

Analýza školní jídelna rozšiřující otázky Analýza školní jídelna rozšiřující otázky Kolik kilometrů urazily suroviny na přípravu obědů ve školní jídelně předtím, než se dostaly do školy? Název suroviny Kolik km urazí Je k dispozici někde blíž?

Více

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta.

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta. 1-110_DPH_2014_Sestava 1 25.3.14 13:49 Stránka 11 M í S to p l n ě n í 3051 3054 Slovenská společnost (plátce daně) nakoupí pro své zaměstnance deset vstupenek na představení do divadla v Čr. divadlo vystaví

Více

Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj

Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj Tom Václavík Základní data Českýtrh s biopotravinami 2008 Celková spotřeba: 1,8 mld. Kč Meziroční nárůst: 40 %(2007/2008) Podíl bio na celkovéspotřebě:

Více

Dlouhodobý majetek. Tento dokument byl vyroben na kopírovacím zařízení firmy ROBINCO CS (prodej a servis digitálních systémů.)

Dlouhodobý majetek. Tento dokument byl vyroben na kopírovacím zařízení firmy ROBINCO CS (prodej a servis digitálních systémů.) Dlouhodobý majetek V účetní jednotce, plátce DPH, se uskutečnily v průběhu účetního období následující účetní případy, které se týkají dlouhodobé majetku. Zálohové faktury účetní jednotka neúčtuje, pouze

Více

Poslanecká sněmovna pracovní jednání zemědělského výboru

Poslanecká sněmovna pracovní jednání zemědělského výboru Parlament České republiky Poslanecká sněmovna pracovní jednání zemědělského výboru NÁVRH ZÁKONA O POTRAVINÁCH, PROBLEMATIKA PRODEJE ČESKÝCH POTRAVIN 11. 3. 2014 OBSAH 1. Regulace a obchod 2. Zákon o potravinách

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 Veselá biofarma, z.s. Spolek přátel ekologického zemědělství, Velké Hostěrádky Úvodní slovo Zájmové sdružení přátel ekologického zemědělství začalo v podstatě se stejnými osobami,

Více

... Trivi Jednoduše. Cena za doklad nad rámec PLÁTCE DPH NEPLÁTCE DPH / Účetní (přijatý/vydaný)

... Trivi Jednoduše. Cena za doklad nad rámec PLÁTCE DPH NEPLÁTCE DPH / Účetní (přijatý/vydaný) Jednoduše pro PRÁVNICKOU osobu Trivi Jednoduše - Vytvoření přiznání k dani z příjmů právnických osob - závěrka - Zpracování 24 dokladů (rok) - Zpracování 48 transakcí na bankovním účtu (rok) Roční poplatek

Více

VNITŘNÍ PŘEDPIS O STRAVOVÁNÍ

VNITŘNÍ PŘEDPIS O STRAVOVÁNÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA SOKOLNICE, okres Brno-venkov, příspěvková organizace VNITŘNÍ PŘEDPIS O STRAVOVÁNÍ Ředitelka MŠ Sokolnice Jarmila Fialová podle 123 zák.č. 561/2005 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Zavádění dietního stravování do brněnských školních jídelen. Mgr. Vendula Slámová Nutriční terapeut FN Brno

Zavádění dietního stravování do brněnských školních jídelen. Mgr. Vendula Slámová Nutriční terapeut FN Brno Zavádění dietního stravování do brněnských školních jídelen Mgr. Vendula Slámová Nutriční terapeut FN Brno Školní stravování v současnosti se řídí vyhláškou č. 17/2 Sb., o školním stravování, ve znění

Více

Školní jídelna Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 148 se sídlem T. G. Masaryka148,562 01 Ústí nad Orlicí

Školní jídelna Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 148 se sídlem T. G. Masaryka148,562 01 Ústí nad Orlicí Školní jídelna Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 148 se sídlem T. G. Masaryka148,562 01 Ústí nad Orlicí Provozní řád školní jídelny Školní jídelna se ve své činnosti řídí zejména zákonem č. 561/2004 Sb.,

Více

... Trivi Jednoduše. os. Účetní Klient Účetní Klient Faktura, Zálohová FA, Dobropis, Daňový doklad k záloze, pokladní doklady Přijatý/Vydaný

... Trivi Jednoduše. os. Účetní Klient Účetní Klient Faktura, Zálohová FA, Dobropis, Daňový doklad k záloze, pokladní doklady Přijatý/Vydaný Jednoduše pro PRÁVNICKOU osobu Trivi Jednoduše - Vytvoření přiznání k dani z příjmů právnických osob - Účetní závěrka - Zpracování 24 dokladů (rok) - zpracování 48 transakcí na bankovém účtu (rok) Roční

Více

Dotační program podpora zpracování projektových dokumentací vodohospodářská infrastruktura 2018

Dotační program podpora zpracování projektových dokumentací vodohospodářská infrastruktura 2018 Dotační program podpora zpracování projektových dokumentací vodohospodářská infrastruktura 2018 Článek 1. Předmět dotace Pravidla pro žadatele a příjemce dotace (dále i jen Pravidla ) Předmětem dotačního

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Autor bakalářské práce: Vedoucí bakalářské práce: Oponent bakalářské práce: Veronika Černá Ing. Lukáš Polanecký Mgr. Hana Bartošová Co je HACCP?

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

ALBIO. Albio www.albiostyl.cz

ALBIO. Albio www.albiostyl.cz ALBIO s.r.o. ALBIO vznik 2002 Síť bioprodejen (dnes 3x v Praze, na Andělu provozujeme největší bioprodejnu v ČR) Jediná komplexní biorestaurace v ČR První tradiční biopekárna v Praze Plnohodnotný bio catering

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 06_2011 červenec,

Více

ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně

ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně ZPRÁVA Dotazník Stravování ve školní jídelně Zástupci školní jídelny vedoucí paní Hrubá Členové stravovací komise Mgr. Dosedělová Mgr. Mikešová R. Mgr. Slezák Zástupci rodičů ve stravovací komisi paní

Více

... Trivi Jednoduše. Transakce na bankovním výpisu (1 řádek) 20 Kč 18 Kč 1 účetní operace vyplývající ze smlouvy 30 Kč 20 Kč

... Trivi Jednoduše. Transakce na bankovním výpisu (1 řádek) 20 Kč 18 Kč 1 účetní operace vyplývající ze smlouvy 30 Kč 20 Kč Jednoduše pro PRÁVNICKOU osobu Trivi Jednoduše - Vytvoření přiznání k dani z příjmů právnických osob - Účetní závěrka - Zpracování 24 dokladů (rok) - Zpracování 48 transakcí na bankovním účtu (rok) Roční

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

Výsledky dotazníku o školním stravování

Výsledky dotazníku o školním stravování Výsledky dotazníku o školním stravování Z dotazníkového průzkumu, jehož se zúčastnilo celkem 225 respondentů, vyplynulo, že s nabídkou školní jídelny a skladbou jídelního lístku je zcela nebo spíše spokojeno

Více

1. Bioinova, s.r.o. se sídlem: Vídeňská 1083, Praha 4 zastoupená: Ing. Petrem Baţantem, CSc., MBA, jednatelem IČ: DIČ:

1. Bioinova, s.r.o. se sídlem: Vídeňská 1083, Praha 4 zastoupená: Ing. Petrem Baţantem, CSc., MBA, jednatelem IČ: DIČ: KUPNÍ SMLOUVA uzavřená dle 2079 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku v platném znění, kterou níţe uvedeného dne, měsíce a roku uzavřely smluvní strany: 1. Bioinova, s.r.o. se sídlem: Vídeňská

Více

7. listopadu 2014 aktuality komentáře dotazy a odpovědi

7. listopadu 2014 aktuality komentáře dotazy a odpovědi 23 / 2014 Daňový a účetní 7. listopadu 2014 aktuality komentáře dotazy a odpovědi Sleva na dani pro starobní důchodce za zdaňovací období roku 2013 Na základě nálezu Ústavního soudu, přijatým I. senátem

Více

LEGISLATIVNÍ VÝKLAD. Poskytování stravného zaměstnavatelem. www.ca-staff.cz

LEGISLATIVNÍ VÝKLAD. Poskytování stravného zaměstnavatelem. www.ca-staff.cz Poskytování stravného zaměstnavatelem Žádný právní předpis neukládá zaměstnavateli povinnost poskytovat zaměstnancům stravování nebo jim na stravování přispívat (zaměstnavatel má pouze povinnost stravování

Více

MAS Rozkvět, z.s. vyhlašuje Výzvu MAS

MAS Rozkvět, z.s. vyhlašuje Výzvu MAS MAS Rozkvět, z.s. vyhlašuje Výzvu MAS v souladu s Programovým rámcem PRV SCLLD schváleným Ministerstvem Zemědělství (ŘO Programu rozvoje venkova) Výzva MAS č. 5 PRV k předkládání Žádostí o podporu v rámci

Více

Vnitřní řád stravovacího zařízení

Vnitřní řád stravovacího zařízení Mateřská škola, Velichovky Vnitřní řád stravovacího zařízení Vedoucí školní jídelny: Jaroslava Kašparová Kuchařky: Ivana Filipová, Lenka Tomášková Telefon pro odhlašování: 499 880 187 E mail: ms.velichovky@cmail.cz

Více

Zpráva ze semináře Bioškoly místa odbytu vašich produktů

Zpráva ze semináře Bioškoly místa odbytu vašich produktů Zpráva ze semináře Bioškoly místa odbytu vašich produktů Termín: 10.2. 2010 Místo: SEV Toulcův dvůr, Praha Dne 10. února 2010 proběhl v Praze na Toulcově dvoře první další z řady seminářů pro ekozemědělce

Více

REGIONÁLNÍ POTRAVINA zkušenosti a význam

REGIONÁLNÍ POTRAVINA zkušenosti a význam REGIONÁLNÍ POTRAVINA zkušenosti a význam Ing. Václav Hlaváček, CSc. Ing. Jaromír Musil, Ph.D. RegionÁlnÍ potravina Jihomoravského kraje Definice: Regionální potravina ve smyslu metodiky soutěže je produkt

Více

Zápis z jednání Valné hromady

Zápis z jednání Valné hromady Zápis z jednání Valné hromady Místo konání: Dne: Městský úřad v Žamberku, zasedací místnost 14.04.2010, od 15.00 hodin Účastníci: Ing. Oldřich Žďárský, Ing. Josef Paďour, Ing. Dana Hubálková, Jan Vychplná

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Vývoj ekologického zemědělství v ČR ČR: -počet zem. podniků cca 47tis.

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

Skalský Dvůr 26.-27.11.2012. Mzdy novinky. Romana Pavelková

Skalský Dvůr 26.-27.11.2012. Mzdy novinky. Romana Pavelková Skalský Dvůr 26.-27.11.2012 Mzdy novinky Romana Pavelková 1. Docházka Evidence začátku a konce, 96 dost. 1) ZP a) Odpracované Směny, Práce přesčas, další dohodnuté práce přesčas, noční práce a doby v době

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona VI/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - LEGISLATIVA 1. Nařízení Rady (ES)

Více

Zápis ze schůze Výkonného výboru KSST Olomouc. č. 2/2018

Zápis ze schůze Výkonného výboru KSST Olomouc. č. 2/2018 Zápis ze schůze Výkonného výboru KSST Olomouc č. 2/2018 Datum a čas konání: 4. 4. 2018 (17:00-18:45) Místo konání: Jednací místnost ČUS, Na střelnici 1337/41, Olomouc, 779 00 Přítomni členové VV: Omluveni

Více

Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb

Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb Otázka: Financování podniku Předmět: Účetnictví Přidal(a): Terka Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb Přidaná hodnota je rozdíl mezi vstupy a výstupy, znázorňuje

Více

První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči

První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči První schůzka stravovací komise: Výsledky průzkumu mezi rodiči ZŠ A MŠ ANGEL Dokument k diskusi 13. listopadu 2014 Základní údaje Průzkum ke zřízení Stravovací komise ZŠ a MŠAngel Veřejná adresa průzkumu:

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU, zejména 2006/112/ES, Je vybírána plátci DPH od poplatníků

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Zákon o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického

Více

Výzva MAS č. 2 k předkládání Žádostí o podporu v rámci operace Programu rozvoje venkova na období

Výzva MAS č. 2 k předkládání Žádostí o podporu v rámci operace Programu rozvoje venkova na období Místní akční skupina Horní Pomoraví vyhlašuje Výzvu MAS v souladu s Programovým rámcem PRV SCLLD schváleným Ministerstvem Zemědělství (ŘO Programu rozvoje venkova) Výzva MAS č. 2 k předkládání Žádostí

Více

Výroční zpráva za rok 2011

Výroční zpráva za rok 2011 Školní jídelna Olomouc - Hejčín, příspěvková organizace, Tomkova 45, 779 00 Olomouc, IČ 72543850 Výroční zpráva za rok 2011 Název organizace: Školní jídelna Olomouc Hejčín, příspěvková organizace Se sídlem:

Více

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností (dále jen výcvik) je jednou z klíčových

Více

Protokol. o jednání valné hromady Svazu vodního hospodářství ČR (SVH ČR) dne 5. dubna 2007

Protokol. o jednání valné hromady Svazu vodního hospodářství ČR (SVH ČR) dne 5. dubna 2007 Protokol o jednání valné hromady Svazu vodního hospodářství ČR (SVH ČR) dne 5. dubna 2007 Řádnou valnou hromadu svolalo představenstvo SVH ČR podle 13 stanov. Kniha evidence členů vykazuje ke dni konání

Více

GASTROTECHNOLOGIE 07.2014 TECHNICKÁ ZPRÁVA

GASTROTECHNOLOGIE 07.2014 TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH: 1. Úvod 2. Charakteristika provozu 3. Popis technologie výroby 4. Doprava a manipulace s materiálem 5. Přehled zaměstnanců 6. Nároky na energie 7. Systém sledování kritických bodů 8. Údržba 9. Hygiena

Více

SMĚRNICE OBCE ROHATEC K DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY (DPH)

SMĚRNICE OBCE ROHATEC K DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY (DPH) SMĚRNICE OBCE ROHATEC K DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY (DPH) Účetní jednotka: Obec Rohatec Sídlo: Květná 359/1, 696 01 Rohatec IČ: 488526 DIČ: CZ00488526 Směrnici vypracovala: Ing. Jarmila Gurská Účinnost směrnice:

Více

... Trivi Jednoduše. os. Účetní Klient Účetní Klient Faktura, Zálohová FA, Dobropis, Daňový doklad k záloze, pokladní doklady Přijatý/Vydaný

... Trivi Jednoduše. os. Účetní Klient Účetní Klient Faktura, Zálohová FA, Dobropis, Daňový doklad k záloze, pokladní doklady Přijatý/Vydaný Jednoduše pro PRÁVNICKOU osobu Trivi Jednoduše - Vytvoření přiznání k dani z příjmů právnických osob - Účetní závěrka - Zpracování 24 dokladů (rok) - zpracování 48 transakcí na bankovém účtu (rok) Roční

Více

(Návrh) SMLOUVA O POSKYTNUTÍ SLUŽEB

(Návrh) SMLOUVA O POSKYTNUTÍ SLUŽEB (Návrh) SMLOUVA O POSKYTNUTÍ SLUŽEB č. KRPE-38247/ČJ-2012-1700NE-VZ I. Smluvní strany Objednatel název: Česká republika - Krajské ředitelství policie Pardubického kraje sídlo: Na Spravedlnosti 2516, 530

Více

PŘÍPRAVA TEPLÝCH POKRMŮ

PŘÍPRAVA TEPLÝCH POKRMŮ PROJEKT CZ.1.07/3.2.13/03.0015 PROFESNÍ KVALIFIKACE - DRUHÁ ŠANCE NA TRHU PRÁCE PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘÍPRAVA TEPLÝCH POKRMŮ Název školy Integrovaná střední škola Moravská Vypracoval Třebová Sojka

Více

82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské

82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské 82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské Délka studia: Čtyři roky.: Splněná povinná školní docházka, zdravotní způsobilost uchazeče doložená lékařem a úspěšně složené talentové zkoušky.

Více

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A 2 Základní

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Zápis z jednání představenstva Svazku obcí Milevska dne od 8:00 v Milevsku

Zápis z jednání představenstva Svazku obcí Milevska dne od 8:00 v Milevsku Přítomni: pí Honzíková, p. Třeštík, p. Maksa, p. Češka, pí Dolejšková, p. Souhrada, p. Hroch Omluveni: pí Bambuškarová, pí Kašparová Program: 1) Zahájení, prezence 2) Jmenování zapisovatele a ověřovatele

Více

Podpora regionálních produktů a místní ekonomiky

Podpora regionálních produktů a místní ekonomiky Podpora regionálních produktů a místní ekonomiky Co je to regionální značka? Je nebo není přeznačkováno? Značka není soutěžní, trvalá podpora regionu ve všech souvislostech Marketingový nástroj, společná

Více

Směrnice pro dietní stravování ve školní jídelně

Směrnice pro dietní stravování ve školní jídelně Směrnice pro dietní stravování ve školní jídelně Název a adresa zařízení: Odpovědná osoba za provoz: Základní škola Školní jídelna Táborská 45/421 Praha 4 Nusle Jitka Uhlíková, vedoucí školní jídelny Nutriční

Více

Průvodce pro zájemce o dotaci z PRV část 3. aneb. Co následuje po vybrání projektu Výběrovou komisí a schválení Programovým výborem?

Průvodce pro zájemce o dotaci z PRV část 3. aneb. Co následuje po vybrání projektu Výběrovou komisí a schválení Programovým výborem? Průvodce pro zájemce o dotaci z PRV část 3. aneb Co následuje po vybrání projektu Výběrovou komisí a schválení Programovým výborem? Obsah Podpis Dohody o poskytnutí dotace Výběrové řízení Realizace a administrace

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1. DODATEK č. 6

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1. DODATEK č. 6 UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, KOLEJE A MENZY, Voršilská 1, Praha 1 čj. 33/13 Praha, 17. 1. 2013 DODATEK č. 6 k Opatření ředitele č. 16/2012 - Oběh účetních a neúčetních dokladů a podpisových vzorů 1. Tímto

Více

Základní škola a Mateřská škola Brumovice, okres Břeclav, příspěvková organizace ŘÁD HACCP 1. 2. 2014 1. 2. 2014

Základní škola a Mateřská škola Brumovice, okres Břeclav, příspěvková organizace ŘÁD HACCP 1. 2. 2014 1. 2. 2014 Základní škola a Mateřská škola Brumovice, okres Břeclav, příspěvková organizace ŘÁD HACCP Č.j.: 8/2014 Vypracovala: Schválila: Mgr. Marie Michnová, Veronika Veselá Mgr. Marie Michnová Pedagogická rada

Více

I. Vnitřní řád školní jídelny

I. Vnitřní řád školní jídelny Základní škola a mateřská škola Květná Květná 92, 572 01 telefon: 731449286 Odloučené pracoviště: Školní jídelna, Květná 108 I. Vnitřní řád školní jídelny Školní stravování vyplývá ze zákona č. 561/2004

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10 Úvod 11 1 Novela zákona o DPH od 1. 4. 2011 13 1 Oblasti, kterých se týká novela zákona o DPH 19 2 Změny zákona o DPH spočívající ve změně místa

Více

Závěrečná zpráva JESENÍKY originální produkt Předkládá: MAS Horní Pomoraví o.p.s. Hlavní 137 788 33 Hanušovice

Závěrečná zpráva JESENÍKY originální produkt Předkládá: MAS Horní Pomoraví o.p.s. Hlavní 137 788 33 Hanušovice Závěrečná zpráva JESENÍKY originální produkt Předkládá: MAS Horní Pomoraví o.p.s. Hlavní 137 788 33 Hanušovice Ing. Renata Baslerová ředitelka leden 2014 Popis a průběh jednotlivých aktivit Aktivity v

Více

Vzdělávání praxí pro zvýšení zaměstnatelnosti

Vzdělávání praxí pro zvýšení zaměstnatelnosti Co se dnes dozvíte? 1. Základní informace o možnosti stáží Vzdělávání praxí 2. Cíle Vzdělávání praxí 3. Co konkrétně znamená vzdělávání praxí? 4. Cílová skupina 5. Poskytovatel a mentor 6. Výhody zapojení

Více

Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky. Snídaně s novináři 17.9.2013

Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky. Snídaně s novináři 17.9.2013 Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Snídaně s novináři 17.9.2013 Obsah prezentace Jak je důležitá kvalita potravin pro zákazníka Jak hodnotí systém kontroly potravin v ČR časopis The Economist

Více

11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE

11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE 11 ZAMĚSTNANEC, ZAMĚSTNAVATEL A ÚŘAD PRÁCE Cílem této kapitoly je vysvětlení, případně zopakování, základních principů z oblasti vztahů mezi zaměstnancem, zaměstnavatelem a úřady práce. Po prostudování

Více

KATEGORIE A ÚČEL ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

KATEGORIE A ÚČEL ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ KATEGORIE A ÚČEL ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Správce osobních : Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Karoliny

Více

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou

Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Příklad 1 přijaté zálohy na prodej zboží se zálohovou fakturou Společnost s ručením omezeným Svítidla, s. r. o. se zabývá nákupem a prodejem svítidel a jejich montáží u zákazníků. Adresa firmy: Strakonická

Více

Předseda představenstva Ing. František Barák odpověděl: Bohužel jsme nedosáhli toho, o co jsme usilovali. My jsme usilovali o to, aby modernizace a re

Předseda představenstva Ing. František Barák odpověděl: Bohužel jsme nedosáhli toho, o co jsme usilovali. My jsme usilovali o to, aby modernizace a re Zápis o jednání řádné valné hromady Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s., se sídlem v Hradci Králové, Víta Nejedlého 893, zapsané v obchodním rejstříku Krajského soudu v Hradci Králové, oddíl B,

Více

Právnická fakulta Masarykovy univerzity Obor Právo a právní věda Katedra občanského práva. Diplomová práce. Odpočet DPH.

Právnická fakulta Masarykovy univerzity Obor Právo a právní věda Katedra občanského práva. Diplomová práce. Odpočet DPH. Právnická fakulta Masarykovy univerzity Obor Právo a právní věda Katedra občanského práva Diplomová práce Odpočet DPH Jan Škopek 2012/2013 Prohlášení Prohlašuji, že jsem diplomovou práci na téma: Odpočet

Více

HLASOVÁNÍ : PRO 6, PROTI 0, ZDRŽEL SE HLASOVÁNÍ 0

HLASOVÁNÍ : PRO 6, PROTI 0, ZDRŽEL SE HLASOVÁNÍ 0 Zápis z veřejného zasedání Obecního zastupitelstva obce Petrovice, konaného dne 27.6. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Účast dle prezenční

Více

SNÍŽENÍ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽE

SNÍŽENÍ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽE SNÍŽENÍ ADMINISTRATIVNÍ ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) Ing. Michal Zaorálek, náměstek ministra školství, mládeţe

Více

Program Skutečně zdravá škola

Program Skutečně zdravá škola Program Skutečně zdravá škola Školní stravování je obrovská příležitost pro pozitivní změny. Jaká jsou čísla? 8 tisíc školních jídelen 350 milionů vydaných jídel ročně 1,5 milionu vydaných jídel denně

Více

SMLOUVA uzavřená dle 1746 a násl., občanského zákoníku, v platném znění, na služby v oblasti

SMLOUVA uzavřená dle 1746 a násl., občanského zákoníku, v platném znění, na služby v oblasti SMLOUVA uzavřená dle 1746 a násl., občanského zákoníku, v platném znění, na služby v oblasti STRAVOVÁNÍ Objednatel: Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11, příspěvková

Více

ČLÁNEK I. OBECNÁ USTANOVENÍ

ČLÁNEK I. OBECNÁ USTANOVENÍ Obchodní podmínky elektronického obchodování s potravinářskými komoditami na Internetovém portálu FIRST BUY SALE podle 273 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, v platném znění, ve spojení s druhou

Více

Pravidla tvorby a pokyny pro hospodaření se sociálním fondem Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod na rok 2014

Pravidla tvorby a pokyny pro hospodaření se sociálním fondem Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod na rok 2014 Příloha č. 2, bod 43-20/2013 Pravidla tvorby a pokyny pro hospodaření se sociálním fondem Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod na rok 2014 43. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Příprava teplých pokrmů (kód: 65-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Gastronomie, hotelnictví a turismus (kód: 65) Povolání: Kuchař Doklady potvrzující ÚK: Osvědčení

Více

o. s. Sportem proti bariérám Český Ráj U Školky 488, 507 91 Stará Paka IČO: 27031161, DIČ: CZ27031161

o. s. Sportem proti bariérám Český Ráj U Školky 488, 507 91 Stará Paka IČO: 27031161, DIČ: CZ27031161 o. s. Sportem proti bariérám Český Ráj U Školky 488, 507 91 Stará Paka IČO: 27031161, DIČ: CZ27031161 Krajský úřad Královéhradeckého kraje VYŘIZUJE: Ladislav Kratina - oddělení vnitřní správy MOBIL: 739

Více

ÚČTOVÁNÍ O DLOUHODOBÉM MAJETKU

ÚČTOVÁNÍ O DLOUHODOBÉM MAJETKU ÚČTOVÁNÍ O DLOUHODOBÉM MAJETKU Příklad 0/1 Podnikatelský subjekt, akciová společnost XYZ Jičín má ke dni zapsání do obchodního rejstříku dne 11.3.20xx základní kapitál ve výši 2 mil. Kč ve formě vkladu

Více

Pracovněprávní problematika v zařízení školního stravování se zaměřením na vznik pracovního poměru a stanovení platu

Pracovněprávní problematika v zařízení školního stravování se zaměřením na vznik pracovního poměru a stanovení platu Pracovněprávní problematika v zařízení školního stravování se zaměřením na vznik pracovního poměru a stanovení platu Konference Školního stravování 2017 - Pardubice 1 Legislativa Především: Zákon č. 262/2006

Více