Česká televize. Centrum vzdělávacích pořadů. Šéfdramaturgyně: Alena Müllerová. Scénář: Jitka Škápíková. Vzduchoplavec Kráčmera.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Česká televize. Centrum vzdělávacích pořadů. Šéfdramaturgyně: Alena Müllerová. Scénář: Jitka Škápíková. Vzduchoplavec Kráčmera."

Transkript

1 1 Česká televize Centrum vzdělávacích pořadů Šéfdramaturgyně: Šéfproducent: Alena Müllerová Daniel Růžička Scénář: Jitka Škápíková Název pořadu: Vzduchoplavec Kráčmera Nad Zlínskem Stopáž: 16 min. Datum vysílání: 2011 Číslo a datum výroby: /0004 Natáčení: Dramaturg: Olga Janků Kamera: Produkce: Režie: Robert Riedl Ján Novák

2 2 Česká televize Centrum vzdělávacích pořadů VZDUCHOPLAVEC KRÁČMERA Nad Zlínskem Scénář: Jitka Škápíková Dramaturgie Olga Janků Produkce: Robert Riedl Režie: Ján Novák

3 3 Postavy: Tomáš Děda hrabě Josef Seilern ( ) Tomáš Baťa ( ) architekt František Lydie Gahura ( ) Kontakty pro produkci: ZŠ Slušovice, Školní 222, PSČ učitelka Věra Janská mobil , Zoologická zahrada a zámek Lešná Lukovská 112, Zlín Zoo: Zámek: office@zoozlin.eu, zamek@zoozlin.eu zatím jsem nedomlouvala Obuvnické muzeum Zlín + Baťův mrakodrap Expozice muzea ve vstupu do bývalého průmyslového areálu Svitu, budova č. 1 (u podchodu na náměstí Práce) + skupinové prohlídky bývalé Správní budovy firmy Baťa a.s Mgr. Miroslava Štýbrová naše kontaktní osoba a odborná poradkyně , , m.stybrova@seznam.cz Fotky: Spousta fotek Zlína všeho druhu: Pozůstatky Baťovy dálbice Zástřizly jsou dobře dostupné z hlavního silničního tahu Brno - Uherské Hradiště.

4 4 Znělka 1. OBRAZ: exteriér let balónem Tomáš letí, rozhlíží se, kochá se a zároveň listuje v dědově deníku. Tomáš vzhlédne od deníku a libuje si. Podíváme se dolů, letíme zrovna nad přehradou u Slušovic. Tomáš čte dál. Ještě si nestihnul všimnout toho, co už my vidíme: hořák zhasnul a balon podezřele klesá. Překvapení z toho, co se dočetl, vystřídá překvapení z toho, co se děje: Tomáš zjistí, že klesá, už je skoro nad vodou. Zděsí se a začne se honem a překotně snažit zapálit zhaslý hořák. Koš se blíží k vodní hladině, Tomáš si strčí dědův deník pod bundu, aby ho chránil, a ucpe si nos. Stylizovaný pád do vody. Tomáš: (čte) Tu zavál příznivý vítr a před mými zraky se objevily Vizovické a Hostýnské vrchy. Malebný kraj, kterým protéká říčka Dřevnice Tomáš: Hezky si to můj praděda zapsal! Tomáš: Ale vsadil bych se, že tahle přehrada na Dřevnici tehdy ještě nebyla. Tomáš: (pokračuje ve čtení) Avšak nehoda, která mě vzápětí postihla, způsobila, že jsem málem zanevřel na balonářství navždy. (překvapeně vzhlédne od deníku) No ne, dědo?! Tomáš: Zatraceně! To ne! Proč to nehoří? Já nechci! Kde mám sirky? Do vody ne! Pradědečkůůů!

5 5 2. OBRAZ: exteriér u slušovické přehrady Za dostihovou dráhou, směr na obec Hrobice, odbočka vpravo ke hrázi. Tomáš sedí u ohýnku skoro svlečený, suší si mokré oblečení. Vylévá vodu odevšad, vyloví rybku za košilí a hodí ji zpátky do vody Za ním leží převržený balonový koš. S úlevou zjišťuje, že deník přežil. Objeví se děda Děda přisedne k ohníčku za Tomášem a rozpovídá se. Tomáš se obléká a balí si usušené věci. Děda zmizí jako dým nad ohýnkem. Mimo obraz ještě stihne odpovědět: Tomáš si nalistuje v deníku správnou stránku. Tomáš: Člověk by myslel, že ten koš bude plavat, ale ono né No, aspoň že jsem zachránil pradědův deník! Děda: Kapitola sedmdesát pět: Vyhněte se vodním plochám. Co ti to říká, pravnuku? Tomáš: Jsem teprve u kapitoly šedesát devět. Děda: Máš štěstí, Františku, že ses trefil aspoň do přehrady. To já jsem tehdy havaroval do jakéhosi toho Tomáš: Žabníku? Děda: (stranou) No, spíš hnojiště. (Tomášovi) Zařekl jsem se, že do balónu už víckrát nevlezu. Tomáš: Vážně?! A jak to bylo dál? Děda: (MO) Jen si to přečti, vypsal jsem to dopodrobna!

6 6 Tomáš: (čte) Rozhodl jsem se, že se vrátím domů do Vídně jakkoli jinak, jen ne balonem. I vydal jsem se do nejbližší vesnice, která se zove Slušovice. 3a. OBRAZ: exteriér Náměstí ve Slušovicích + DĚTI Tomáš sedí na trávníčku v parčíku u kostela a prohlíží si fotky v deníku. Archivní fotografie konfrontace městečka před sto lety a dnes Přichází k němu skupinka dětí. Chvíli ho obhlíží, pak si dodají odvahy a zeptají se: Tomáš v jednom kuse listuje deníkem. Možná z něj občas vyloví i nějakou tu chaluhu nebo šnečí ulitu. Podíváme se do deníku subjektivním pohledem dětí, které koukají Tomášovi přes rameno. Tomáš s dětmi jdou k dostihové dráze. Za jejich zády se zjeví děda. Nerad se přiznává: Dítě 1: Ahoj, co to máš? Tomáš: Pradědův deník. Dítě 2: Takže seš František Kráčmera. Já jsem si to hned myslel. Dítě 3: Chceš ukázat, jak se to u nás ve Slušovicích změnilo od dob tvého pradědy? Tomáš: To budete hodní. Ale napřed mi pomožte přečíst tohle. Děda píše: (čte) Ve Slušovicích jsem si chtěl... A pak je to rozpitý. (konstatuje bokem) Ještěže jsem to neutopil úplně Dítě 2: Tady se dá přečíst akorát dostihli. Dítě 3: Ne dostihli, ale dostihy! Dítě 1: Jo dostihy! Tak pojď!

7 7 Děda: Je tam napsáno: Ve Slušovicích jsem si chtěl vypůjčit koně, ale dostihli mě. 3b. OBRAZ: exteriér dostihová dráha ve Slušovicích + DĚTI Prohlížíme si dostihovou dráhu a golfové hřiště v ní. Vidíme Tomáše s dětmi na tribuně, jak si ukazují, co na dráze všechno je. Tomáš: (MO) Areál slušovického závodiště vznikl před třiceti lety, v době, kdy bylo na vrcholu slávy místní zemědělské družstvo. Dostihová dráha má jako jediná u nás klopené oblouky, proto se zde dá jezdit velmi rychle. Uvnitř oválu je překážková dráha a malé golfové hřiště. 3c. OBRAZ: exteriér odchod ze Slušovic + DĚTI Tomáš s dětmi na kraji obce Slušovice, u dopravní značky s koncem obce. Tomáš listuje deníkem. Dítě ukáže směr cesty. Všichni vykročí na cestu. Tomáš: Podle pradědečkova deníku bych se teď měl vydat směr Lešná. Dítě 1: To je tudy. Dítě 2: Je tam zoologická zahrada a je to tam super! Tomáš: Je to daleko? Dítě 3: Kousek. Pojď už! 4. OBRAZ: exteriér zoo v Lešné + DĚTI Tomáš s dětmi vcházejí do zoo Lešná. Tomáš: Letní sídlo hrabat Seilernů v Lešné ještě voní novotou zapsal si děda. Zde jsem dostal ten skvělý nápad

8 8 Vstříc jim po cestičce chvátá hrabě Seilern. Seilern vede hosty k zámečku. Tomáš s dětmi následují hraběte. Prostřih na nedalekou hradní zříceninu Lukov. Detaily exteriéru (interiéru?) zámečku v Lešné. Dítě pomůže najít hraběti to pravé slovo: Hrabě odchvátá a Tomáš s dětmi se procházejí lesoparkem a zoologickou zahradou. Sestřih žánrovek a detailů. Obrazovou procházkou po zoo končíme scénu. Seilern: Buďte vítáni, milí mladí přátelé! Nejste první školní výprava, která se chce kochat mými sbírkami! Tomáš: František Kráčmera, dobrý den. Seilern: Hrabě Josef Seilern. Chutě spěšte dál! Seilern: Víte, náš rod před lety pobýval na nedalekém Lukově. Jenže to staré hradní sídlo už dočista vyšlo z módy. A tak jsme si postavili něco novějšího. Rezidenci s veškerým komfortem, ústředním topením, telefonem a elektřinou. Na svou dobu prostě, prostě Dítě 3: Prostě trendy. Seilern: (odtuší) Tak nějak. A teď mě omluvte. Musím jít nakrmit své miláčky! Vy se zatím kochejte, jak je libo! Tomáš (MO) Už před sto lety navštěvovaly výpravy školních dětí zdejší park, skleníky, hřebčín, bažantnici a hlavně přírodopisné muzeum, které zde hrabě založil. Josef Seilern byl totiž významný vědec v oboru ornitologie. Vlastnil největší sbírku ptačích vajec a kolibříků v Evropě, možná i ve světě. Ze svých cest přivezl do Lešné exotické druhy savců a ptáků a tím položil základ dnešní zoologické zahrady.

9 9 Děda zase zmizí. Tomáš nechápavě kouká. Tomáš se obrátí na děti. Děti a Tomáš se rozcházejí každý po svém. Děda: Pravnuku, nemrhej časem a pospěš dál! Pan velkoobuvník už čeká! Tomáš: Velkoobuvník? Dítě 1: Nemyslel on Baťu? Dítě 3: Tak to musíš do Zlína! Tomáš: Jdete se mnou? Dítě 2: Víš co, jdi sám. My bychom se měli vrátit. Dítě 3: Aspoň ti zatím půjdeme dosušit ten balon. 5a. OBRAZ: exteriér Zlín náměstí Tomáš na zlínském náměstí Míru. Tomáš: Zlín se prý původně jmenoval Zlaté jablko", protože tu byla všeho hojnost. A pak se začalo proslýchat, že zde žijí zlí lidé, a tak město dostalo jméno Zlín. Ale údajně to je čirá pomluva. Název Zlín pochází od slova slín, podle místní jílovité hlíny, ze které se dělaly cihly a hrnce. Odpradávna to totiž bylo město hrnčířů - než se před sto lety stalo městem obuvníků. Celkové pohledy na město Zlín. Archivní fotografie, konfrontace s aktuálním stavem- švec, pásová výroba Tomáš zalistuje v deníku. Tomáš: (čte) Jen několik málo let před mým příletem do tohoto kraje, ve stejné době, kdy hrabě Seilern pár kilometrů odtud postavil zámeček v Lešné, založil ve Zlíně Tomáš Baťa svou slavnou továrnu na boty. Švec

10 10 Pohled na areál Baťových závodů v celku a z ptačí perspektivy. vyráběl boty ručně na verpánku, ale Baťa zavedl pásovou výrobu. Inspiraci našel v Americe." 5b. OBRAZ: exteriér Zlín parková zóna Z náměstí Míru se pohybujeme přes sad Svobody kolem zámku na náměstí TGM. Tomáš prochází parkem. V parčíku na náměstí TGM sedí děda obklopen mapami a nákresy. Hledá v mapě, vymýšlí, zakresluje Z protější strany k němu přichází Tomáš Baťa. Děda je nedůvěřivý a kryje své plány tělem. Děda je lehce zmaten a omlouvá se. Ukazuje Baťovi mapy a nákresy. Tomáš: (MO) Byl to rodák ze Zlína, z rodiny chudého ševce. Díky své píli a pracovitosti se vypracoval v jednoho z největších podnikatelů své doby. Jeho myšlenky byly revoluční a i dnes, po sto letech, jsou stále moderní. Baťa: Mohu se podívat, na čem pracuješ, mladý příteli? Děda: Víte, když já bych nechtěl, aby mé nápady a vynálezy použil někdo jaksi bez mého vědomí jestli mi rozumíte Baťa: No dovolte? Já jsem Tomáš Baťa! Copak jsi mě nepoznal? Děda: Á, tak to promiňte Jsem na cestě domů do Vídně a chtěl bych si to putování trochu ulehčit. A tak mě napadlo: co takhle prokopat vodní kanál a pěkně na lodi doplout až do Dunaje?

11 11 Baťa si plán prohlíží a zálibně se usmívá. Děda ukazuje další plány: mapa dálnice, šicí stroj, helikoptéra Baťa si prohlíží obrázek šicího stroje (je na Baťa odchází, děda za ním kouká. Baťa: Kanál, říkáš (začne si notovat valčík na krásném modrém Dunaji) Děda: Nebo si zkonstruovat vlastní helikoptéru! Anebo tady: kdyby se postavila dálnice... Už dlouho se zabývám konstrukcí šlapacího automobilu. Baťa: Ukaž? To mi připadá spíš jako stroj na šití bot! Děda: Myslíte? Ovšem to by se vám mohlo hodit, ne? Víte, jak by vám takový stroj zvýšil obrat? Baťa: Budu o tom uvažovat. Ale s tím kanálem, dálnicí a helikoptérou zajdi za mým nevlastním bratrem Janem Antonínem. To já už za života nestihnu. Tomáš: (MO) A přece Tomáš Baťa toho za život stihl opravdu dost. Dělal vše pro to, aby jeho továrna úspěšně fungovala a aby jeho zaměstnanci mohli dobře a efektivně pracovat. 6a. OBRAZ: exteriér Baťovy závody + další stavby Koláž záběrů na Baťovy stavby: areál továrny, Baťova škola práce, studentské ubytovny, mateřská školka, Baťova nemocnice, závodní knihovna, obuvnické muzeum. Archivní fotografie v konfrontaci se současným stavem. Tomáš: (MO) Začal u vzdělání - založil Baťovu školu práce, pro studenty zajistil ubytování, zaměstnancům sloužila závodní

12 12 mateřská školka, Baťova nemocnice, závodní knihovna, působil tu hudební soubor, sportovní klub SK Baťa, firemní obuvnické muzeum. To patří k nejstarším svého druhu na světě. 6b. OBRAZ: exteriér/interiér Obuvnické muzeum Procházíme expozicí muzea obuvi, prohlížíme si jednotlivé sbírkové předměty. Objeví se Baťa a klidně promluví. Tomáš si prohlíží různé kuriózní boty. Znovu je tu Baťa a osloví Tomáše. Tomáš je v rozpacích. Baťa se na něj přísně podívá. Tomáš: (MO) O takzvané. baťovky, plátěné boty s koženou podešví a špičkou, byl obrovský zájem. Jejich cena vždycky končila na devítku, protože to líp vypadá. A pobočky závodu rostly jako houby po dešti. Baťa: Dokázal jsem lidi motivovat, aby dělali to, co jsem potřeboval. Mí zaměstnanci měli podíl na zisku i ztrátě. Když pracovali dobře, dostali větší výplatu, za chyby však platili z vlastní kapsy. Chtěl jsem mít systém, který funguje spolehlivě jako východ a západ slunce. Tomáš: V tomhle fakt někdy někdo chodil? Boty z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které sloužily v Austrálii k rituálním obřadům No to mě podržte Baťa: poslyš, mladíku, když se tak zajímáš o můj podnik, nechtěl bys v něm pracovat? Tomáš: Jako šít boty? Ale to nejde Baťa: Neříkej mi, že to nejde - řekni mi, že to neumíš". Jedno z mých oblíbených hesel.

13 13 Boty se musí nejen dobře vyrobit, ale i dobře prodat. Tomáš se pokouší boty prodávat jako velmi laxní prodavač, potom jako velmi úslužný Tomáš: To je pravda podle hesla Náš zákazník, náš pán. Měl bych tady jedny speciální botky přesně na vaši nožku. Baťa za ním zavolá: Baťa: A ne abys na svých cestách vyprávěl, že ve Zlíně sekají boty jako Baťa cvičky! 7. OBRAZ: exteriér Baťovy domky Tomáš prochází ulicemi Kotěrova a Slovenská a čte si v deníku. Spolu s ním si prohlížíme typické baťovské dělnické domky. Tomáš se rozhlédne. Tomáš: Když jsem přibyl do Zlína, píše děda, Tomáš Baťa zrovna začal stavět pro své dělníky rozkošné malé domečky z červených pálených cihel. Tomáš: To budou ony. Archivní fotografie v konfrontaci se současným stavem. Objeví se architekt Gahura a hrne se k Tomášovi. Tomáš kývne, že jo. Gahura: Vítej, Františku! Tak co, líbí se ti? Gahura: František Lydie Gahura jméno mé. Spolu s přítelem Kotěrou a dalšími architekty jsme se snažili naplnit přání pana starosty:

14 14 vystavět Zlín jako krásné moderní zahradní město plné zeleně. Tomáš: Pana starosty? Gahura: Ty to nevíš? Tomáš Baťa byl také starostou města Zlína. To víš, před sto lety se do Zlína hrnula spousta nových pracovních sil. Jenže kam je ubytovat, že? A tak vznikly čtvrti Zálešná, Lesní čtvrť a Letná. Záviděli nám je i v cizině! Sledujeme jednotlivé domky dělnické kolonie. 8. OBRAZ: exteriér - Lesní hřbitov ve Zlíně Tomáš u Baťova hrobu. Podíváme se na Baťův hrob. Tomáš: Tomáš Baťa. Zahynul při letecké nehodě 12. července Ve svém osobním letadle se chystal odletět do Švýcarska, aby se zúčastnil otevření nové pobočky. Startoval z firemního letiště v Otrokovicích za husté mlhy. Havarovali těsně po startu ještě na pozemku firmy. 9a. OBRAZ: exteriér u Baťova památníku Tomáš stojí u Baťova památníku. Prostřihneme záběry na Baťův kanál, plány dálnice (je na na torzo, které ze stavby zbylo u Zástřizel (viz úvodní mapka) Tomáš: Po smrti Tomáše Bati se podniku ujal jeho nevlastní bratr Jan Antonín. I on měl velké a smělé plány: začal stavět říční průplav i dálnici z Aše až k rumunským hranicím Tomáš: pro vrcholné manažery svého obuvnického impéria zkonstruoval i vlastní helikoptéru, aby se mohli rychle přemisťovat mezi filiálkami po celém světě. Říkalo se jí Baťova stíhačka

15 15 Objeví se děda se svými plány v podpaždí, významně na ně ukáže, jakože to já!, zakření se a zmizí. Tomáš: Jeho plánům ale udělala konec druhá světová válka. 9b. OBRAZ: exteriér/interiér Mrakodrap Exteriér a interiér mrakodrapu. Archivní fotografie v konfrontaci se současným stavem. Tomáš jede výtahem Jedenadvacítce. Tomáš: Některé stavby ale zdobí Zlín dodnes, třeba tenhle Zlínský mrakodrap. 21. správní budova obuvnické firmy byla jednou z prvních výškových staveb v Evropě. A tenhle výtah není obyčejný výtah! Byla to prosklená kancelář šéfa firmy! 9c. OBRAZ: exteriér filmové ateliéry Záběry na filmové ateliéry Kudlov. Archivní fotografie v konfrontaci se současným stavem. V prostřizích doplníme o ukázky Modelů ke slavným filmům, eventuelně reklam. Tomáš se podívá do deníku. Tomáš znovu zalistuje v deníku. Tomáš: (MO) A ještě jedna zajímavost: Jan Antonín Baťa vystavěl také filmové ateliéry, aby v nich mohl točit reklamu na své výrobky. Inspirací mu nebylo nic menšího než Hollywood. Ateliéry Kudlov se později proslavily animovanými filmy Karla Zemana a Hermíny Týrlové. Tomáš: Jenže o tomhle všem už děda nic nepíše, protože v té době byl dávno zpátky ve Vídni. Nojo, jenže jak se tam vlastně dostal?

16 16 Tomáš se podívá na hodinky a zděsí se. Tomáš vykročí na zpáteční cestu. 10. OBRAZ: exteriér - u slušovické přehrady + DĚTI Jsme tam, kde jsme začínali. Tomáš s dětmi sedí u ohníčku. Tomáš se uloží k spánku, děti se odplíží pryč Tomáš: (čte) Naděje, že mé vynálezy spatří světlo světa, byla v nedohlednu, a tak mi nezbývalo, než obout pevné boty ze Zlína a vydat se pěšky hledat svůj balon. Tomáš: No nazdar! Já už taky budu muset! Doufám, že mi ho děcka ve Slušovicích pohlídaly a pěkně vysušily! Dítě 3: Balon máš v pořádku, Františku. Dítě 1: Vysušený, vyspravený. Tomáš: To jste hodní. Ale už je pozdě, skoro tma. Přespím pod širákem vyrazím až zítra. Dítě 2: Tak dobrou. Závěrečná znělka

VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu:

VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: VY_32_INOVACE_10_ TOMÁŠ BAŤA Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Vzduchoplavec Kráčmera. Kráčmera ve městě draka

Vzduchoplavec Kráčmera. Kráčmera ve městě draka Vzduchoplavec Kráčmera Kráčmera ve městě draka Scénář : Mikulík David Hlubuček Petr Glazarová Eliška Korbel Vojtěch Nečesal Patrik Režie: Mikulík David Postavy: Kráčmera Praděda Děti ( Janatová Daniela,

Více

Zlín město funkcionalismu

Zlín město funkcionalismu 1 - jedinečná ukázka meziválečného funkcionalismu a konstruktivismu - hlavním motivem zlínské architektury je tovární objekt - tento motiv se opakuje v různých variacích i u ostatních budov sloužících

Více

Scénář Kráčmera Krnov. obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně

Scénář Kráčmera Krnov. obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně Scénář Kráčmera Krnov obraz Scéna dialogy 1 Přistání na Cvilíně Kráčmera letí balonem a najednou slyší policejní vrtulník. Kráčmera se otočí a vidí jak se k němu rychle přibližuje, rozhodne se uhnout,

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

ostatní plochy 8,7% Přírůstek stěhováním Celkový přírůstek

ostatní plochy 8,7% Přírůstek stěhováním Celkový přírůstek Největším správním obvodem z hlediska počtu obyvatel je Zlín, žije v něm asi 17 % obyvatel kraje. Na rozloze kraje se í necelými devíti procenty a je tak pátým největším obvodem. Hustota obyvatel je druhá

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_23_Tomáš Baťa Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

DAGMAR H. MUELLEROVÁ. Pristávací ˇ dráha volná pro Molly!

DAGMAR H. MUELLEROVÁ. Pristávací ˇ dráha volná pro Molly! DAGMAR H. MUELLEROVÁ Pristávací ˇ dráha volná pro Molly! Title of the original German edition: Vampirinternat Schloss Schauerfels: Landebahn frei für Molly! 2012, EGMONT Verlagsgesellschaften mbh, Schneiderbuch,

Více

Památný strom. projekt Náš region

Památný strom. projekt Náš region Památný strom projekt Náš region Představuji se vám Jmenuji se JAVOR KLEN Narodil jsem se před 190 lety. Adresa: východní okraj města poblíž cesty ke klášteru, ulice Antonína Dvořáka 773, Králíky Výška:

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

Popisy staveb Název budovy: Dům pro seniory SWOT ANALÝZA. Nedávno zrekonstruováno V okolí: - obchody - knihovna - zastávka MHD - přírodní prostředí

Popisy staveb Název budovy: Dům pro seniory SWOT ANALÝZA. Nedávno zrekonstruováno V okolí: - obchody - knihovna - zastávka MHD - přírodní prostředí ZŠ Laštůvkova Mapa Popisy staveb Název budovy: Dům pro seniory Byty pro seniory 12 let Nedávno zrekonstruováno V okolí: - obchody - knihovna - zastávka MHD - přírodní prostředí Rozšíření Hluk ze silnice

Více

Disney Uč se s námi Disney Uč se s námi

Disney Uč se s námi Disney Uč se s námi Milí rodiče, díky knihám ze série Disney Uč se s námi zvládnou vaše děti spoustu učiva mnohem snadněji. Uvnitř této knihy naleznete jasné a přehledně uspořádané úkoly, které vašim dětem pomohou při osvojování

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Není Lešná jako Lešná

Není Lešná jako Lešná TISKOVÁ ZPRÁVA Dne: 13. 7. 2012 Místo: Zámek Lešná Valašské Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace Zlínského kraje Není Lešná jako Lešná Rarita Zlínského kraje způsobuje turistům

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Název školy: Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m Trasa č. 2 Janov nad Nisou - Maliník (Bedřichov) - Česká chalupa (Rudolfov) Lidové Sady (Liberec) Ruprechtice (Liberec) Rudolfov - Vodní nádrž Bedřichov Bedřichov Janov nad Nisou Popis trasy: Délka: 31,22

Více

Prezentace seznamuje žáky se základy marketingu, zabývá se historii marketingu a jeho vývojem

Prezentace seznamuje žáky se základy marketingu, zabývá se historii marketingu a jeho vývojem Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední škola hotelová a služeb Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Ing. Anna Grussová VY_32_INOVACE 29_MAR

Více

3Jak. Mach a Šebestová. udělali z dědečka Tarzana

3Jak. Mach a Šebestová. udělali z dědečka Tarzana 24 3Jak Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana Jak a Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana Jednou se babička chystala do nemocnice na kontrolu žlučníku a hned u snídaně povídá dědečkovi, oškrábej

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz)

O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) O expozici Pavel Kohout (2014) Vydáno v listopadu 2014 jako 2.publikace vydavatelství Vydavatel: Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN: epub: ISBN 978-80-88061-03-8 mobi: ISBN 978-80-88061-04-5 pdf: ISBN 978-80-88061-05-2

Více

František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař

František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař František Lýdie Gahura: architekt, urbanista, sochař Author: Ladislava Horňáková Published: 12.03.2008 František Gahura se narodil ve Zlíně 10. října 1891. Vyučil se u sochaře a štukatéra Aloise Amorta

Více

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi.

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi. Část první Trik Trik Ty dvě děti, chlapci, seděly těsně vedle sebe, zmáčknuté k sobě velkými opěrkami starého křesla. Ty jsi byl ten vpravo. Teplo druhého chlapce bylo tak blízké, přesouval pohled od

Více

Kde mohou pracovat lidé s postižením?

Kde mohou pracovat lidé s postižením? Kde mohou pracovat lidé s postižením? 30 Chráněné dílny Lidé s postižením pracují v chráněných dílnách. Většina lidí, kteří pracují v chráněných dílnách jsou lidé s postižením. V chráněné dílně ale také

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Obsah. Co za tím je? 7. Druhá kapitola: Nebyl Ježíš šílenec? 23. Třetí kapitola: Mesiáš. Mohl by to být Ježíš? 31

Obsah. Co za tím je? 7. Druhá kapitola: Nebyl Ježíš šílenec? 23. Třetí kapitola: Mesiáš. Mohl by to být Ježíš? 31 Obsah Úvod Co za tím je? 7 ČÁST PRVNÍ Kdo to ležel v jesličkách? První kapitola: Kdo si ten chlápek myslí, že je? 13 Druhá kapitola: Nebyl Ježíš šílenec? 23 Třetí kapitola: Mesiáš. Mohl by to být Ježíš?

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Ročník pololetí leden 2017

Ročník pololetí leden 2017 Ročník 18 1. pololetí leden 2017 Jan a Šimon dostali od dědy pejska. Kluci se o pejska hezky starali: venčili ho a myli. Když sourozenci přišli ze školy pozdě domů, protože jim ujel autobus,

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Jméno a příjmení: Nikola Součková Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03.

Více

Rekvizity: - papír formátu A4 s textem - make-up a špinavé oblečení pro Glumy

Rekvizity: - papír formátu A4 s textem - make-up a špinavé oblečení pro Glumy PRODUKČNÍ SCÉNÁŘ název: téma: Prahneme po filmu Reklama na Filmový festival Fakulty informatiky autoři: Jakub Bohoš (422419), Adéla Králová (415324), Jana Ludvíková (359191), Jakub Špiřík (359725) Lokace:

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

POPIS TRASY - PAŠERÁCKÁ VÝPRAVA - 7 km

POPIS TRASY - PAŠERÁCKÁ VÝPRAVA - 7 km POPIS TRASY - PAŠERÁCKÁ VÝPRAVA - 7 km Lukáš se nahnul nad hlínu a nespokojeně zakroutil hlavou. Zase tu byli. Pašeráci. Poctivým lidem berou práci, táhnou svůj kontraband cestami necestami. Plíží se.

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN

TÝDEN DEN DEN DEN DEN DEN TÝ 4 určování důležitých informací Když čtenáři určují důležité informace, rozpoznávají, jaký druh textu čtou, a soustředí se na nalezení podstatných myšlenek, událostí nebo detailů v textu. V naučných

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3

Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Copyright Eric Kahn Gale, 2011, 2013 Translation Květa Kaláčková, 2013 Nakladatelství JOTA, s. r. o., 2013 ISBN 978-80-7462-381-3 Jak dělat potíže, aniž by ses do nich sám namočil, jak řídit školu a být

Více

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu.

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu. VY_32_INOVACE_08_ZLÍNSKÝ KRAJ ZAJÍMAVOSTI I. _35 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ Hurá na Prahu a její věže! Jednoho letního dne se plyšový medvěd Karamel vydal na cestu z Londýna do Prahy. V učebnici vlastivědy četl, že tam mají přesně sto věží. Moc

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

STOLETÍ PÁRY. 19. století nazýváme také stoletím páry mnoho vynálezů znamenalo rychlý hospodářský růst tím nastaly prudké změny ve společnosti

STOLETÍ PÁRY. 19. století nazýváme také stoletím páry mnoho vynálezů znamenalo rychlý hospodářský růst tím nastaly prudké změny ve společnosti STOLETÍ PÁRY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s průmyslovým a kulturním rozvojem českých zemí. Učebnice: Obrazy z novějších Českých dějin. STOLETÍ PÁRY 19.

Více

Antonín Pachl se svou třídou ve školním roce 1938/1939

Antonín Pachl se svou třídou ve školním roce 1938/1939 TONDO, UTÍKEJ! Byl slunečný zimní den, pondělí 18. prosince 1939. Děti ze Zlína šly tak jako vždy do školy, do Komenského měšťanské školy. Nikdo z nich však netušil, že by se dnes mohlo stát něco neobvyklého.

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I.

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I. 1. Jméno 1 Václav Procházka jméno příjmení 1. VYBERTE JENOM JMÉNA. mapa Antonín moře Jan sprcha Jaroslav stůl Vladimír vana Blanka 1 2. JAK SE JMENUJE AUTOR TOHOTO TEXTU. Dobrý den, jmenuji se Robert Kouba,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Základní škola a Mateřská škola Střelské Hoštice, okres Strakonice Číslo projektu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Sada Digitální učební materiál CZ.1.07/1.4.00/21. 1623 Jazyk a jazyková

Více

stories stories září architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects

stories stories září architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects S T O R I E S září 2014 architektura Design koncepty od Ateliéru Kunc architects 1 PŘEHLED PO HORKÉM A ODPOČINKOVÉM LÉTĚ K VÁM PŘICHÁZÍME S PRVNÍM VYDÁNÍM AKA STORIES, NEWSLETTERU ATELIÉRU KUNC ARCHITECTS.

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN Tomáš, Oliver, Sergej, uniformovaní slovenští policisté (kompars) Tomáš, Sergej a Oliver stojí u starého odstaveného vagónu, jeden z policistů jim ukazuje zmačkaný spací pytel a batoh s několika věcmi.

Více

VY_32_INOVACE_0618. Zlín a okolí

VY_32_INOVACE_0618. Zlín a okolí Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0618 Zlín a okolí Datum vytvoření: 1. 11. 2013 Jméno aurora: Předmět: Ročník: Anotace způsob použití ve výuce: Ing. Martina Polášková

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Základní škola a Mateřská škola Střelské Hoštice, okres Strakonice Číslo projektu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Sada Digitální učební materiál CZ.1.07/1.4.00/21. 1623 Jazyk a jazyková

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase. Tomáš Jindříšek

Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase. Tomáš Jindříšek Marketing 21. století - jak přilákat nové návštěvníky do regionu, jak je udržet a motivovat je přijet zase Tomáš Jindříšek Kdo k nám dorazí? Doba zájezdních hostinců je pryč Nečekejme, až si host udělá

Více

Zlín (nejenom) na víkend. Bc. Ľudmila Vašková Bc. David Klouda

Zlín (nejenom) na víkend. Bc. Ľudmila Vašková Bc. David Klouda Zlín (nejenom) na víkend Insight Zlín má mnoho atrakcí, a je zajímavý i pro několikadenní pobyty. Turisté však získají představu o tom, co se dá ve Zlíně dělat, až po návštěvě turistického centra Našim

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

HŘIŠTĚ A KOUPALIŠTĚ jako životabudič

HŘIŠTĚ A KOUPALIŠTĚ jako životabudič HŘIŠTĚ A KOUPALIŠTĚ jako životabudič Hřiště a koupaliště nás zaujala pro svou schopnost vytáhnout lidi ze zahrádek a Hřiště a koupaliště nás zaujala pro svou schopnost vytáhnout lidi ze zahrádek a gaučů,

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

Pražský hrad - Daniel Křišík

Pražský hrad - Daniel Křišík Pražský hrad - Daniel Křišík V létě jsem byl s rodiči na Pražském hradě.na hrad jsme dorazili před dvanáctou hodinou,kdy se koná slavnostní výměna stráží.vojáci měli vše perfektně nacvičené,nikdy jsem

Více

Omalovánkové hledání zámeckých drobností

Omalovánkové hledání zámeckých drobností Omalovánkové hledání zámeckých drobností Ahoj, já jsem Vousáč a provedu Tě dačickým zámkem. Jsem tu totiž už pěkně dlouho a všechno v zámku znám jako svoje boty. Seznamuji se i se všemi, kteří se do zámku

Více

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda.

Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. Znáte tyto údaje o vodě? Přečtěte si text. Označte, co je/není pravda. 157/3 Víte, že... 20 až 50 litrů je minimální množství vody, kterou člověk denně potřebuje pro své základní životní potřeby?... 575

Více

Zmizelé Košťany. Po stopách starých Košťan

Zmizelé Košťany. Po stopách starých Košťan Po stopách starých Košťan 1. Mírové náměstí dříve Tržní náměstí Zachovaly se jen budovy v pravé části obrázku. obě budovy nalevo byly zbourány v průběhu 50.let 20. století Víte proč? 2. Mírové náměstí

Více

T. G. Masaryk. FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní list pro žáka

T. G. Masaryk. FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní list pro žáka T. G. Masaryk AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP na základě přečteného textu stručně charakterizuje osobnost T. G. Masaryka, zjistí některé události týkající se života této významné osobnosti - porozumění

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný

Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Můj milý deníčku Moje džíny jsou fakt děsný e-kniha Copyright Fragment, 2013 Všechna práva

Více

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci

Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Rebecca Johnson Julinka a její zvířátka Školní mazlíčci e-kniha Copyright Fragment,

Více

ČERNOBÍLÉ IDOLY I JINÍ 2 PRVNÍ DÁMY

ČERNOBÍLÉ IDOLY I JINÍ 2 PRVNÍ DÁMY 6 Adina Mandlová; DIAGNOSA X (1933) Sotva se v kalendáři objevil předešlý text, dostal jsem celou řadu zaručených informací, kde je Adina Mandlová pohřbena. Začal jsem je tedy prověřovat a ukázalo se,

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Hospodářský rozvoj v českých zemích

Hospodářský rozvoj v českých zemích Hospodářský rozvoj v českých zemích Rozvoj vědy a technické vynálezy způsobily v průběhu 19. století mnoho změn v životě celé společnosti. Největší změny nastaly ve výrobě v průmyslu. Byly tak bouřlivé,

Více

Tady byla Britt-Marie

Tady byla Britt-Marie Od autora bestselleru Muž jménem Ove Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté fredrik backman Tady byla Britt-Marie Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Více

Příběhy našich sousedů: František Pakandl Scénář k audioreportáži

Příběhy našich sousedů: František Pakandl Scénář k audioreportáži Příběhy našich sousedů: František Pakandl Scénář k audioreportáži Vypracovali: Adéla Boháčová, Anna Červená, Kristýna Dusílková, Lukáš Nezbeda, Kristýna Vyhlasová Vyučující: Mgr. Marcela Marková Škola:

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

DETOX ŠATNÍKU. aneb Najděte svůj. styl

DETOX ŠATNÍKU. aneb Najděte svůj. styl DETOX ŠATNÍKU aneb Najděte svůj styl Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta

Tomáš a Jan Baťovi. K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš a Jan Baťovi K126 Teri Teorie řízení Tomáš Zahradník Lukáš Vojta Tomáš Baťa - Československý podnikatel vizionář, spoluzakladatel světové obuvnické firmy, starosta Zlína - Narodil se 3.dubna 1876

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Základní škola a Mateřská škola Střelské Hoštice, okres Strakonice Číslo projektu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Sada Digitální učební materiál CZ.1.07/1.4.00/21. 1623 Jazyk a jazyková

Více