červen 2013 I ročník 55 junák Zvaž, odměř, odlij Dýmovnice Družinová soutěž na tábory! Výprava dobrodružství na táboøe

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "červen 2013 I ročník 55 junák Zvaž, odměř, odlij Dýmovnice Družinová soutěž na tábory! Výprava dobrodružství na táboøe"

Transkript

1 červen 2013 I ročník 55 junák Zvaž, odměř, odlij Dýmovnice Družinová soutěž na tábory! Výprava dobrodružství na táboøe

2 NATOČ VIDEO! A ZÍSKEJ PRO SVŮJ ODDÍL HRU PIATNIK ZDARMA! Stačí natočit se svými kamarády z oddílu či družiny video s návodem na hraní vybrané deskové hry. Jak? Je to snadné. Napiš na skaut@junak.cz a vyber si ze seznamu hru, kterou bys chtěl získat. My ti jí pošleme. Na oplátku je třeba natočit krátký video návod, podle kterého se hru naučí hrát ostatní. Nemáš kameru nebo herecký kurz? Nevadí. Spot lze natočit na mobilní telefon a herecké nadání není rozhodující. Důležitá je jednoduchost a nápaditost. PŘEŽILI BYSTE V PRAVĚKU? Možná jste šikovní a bystří, ale obstáli byste v době kamenné, kdy neexistovaly dnešní technické vymoženosti? Život byl jedno velké putování krajinou a hledání něčeho k snědku. Naučte se s novou hrou vytvořit strategii přežití, odkázáni pouze na přírodu a vlastní ruce. Každá hra od PIATNIK rozvíjí vaše dovednosti a výborně vás pobaví. 9 kostek, 54 obrázků, 10 miliónů kombinací, nekonečné příběhy... Jedinečná společenská hra, která rozvíjí představivost a fantazii dětí i dospělých. Hoďte kostkami a vyprávějte příběh. Pohádku, horor, nebo jakýkoli jiný. Podívejte na obrázky a příběh se sám začne rozvíjet! Chcete hry na svůj letní tábor? Ozvěte se na mail tabory@mindok.cz.

3 Rasa Tharanů si hlídá své posvátné ohně před invazí ze Země, pozemšťané se je snaží uhasit a tak si podrobit tuto bojovnou rasu. Foto: Vašek Havlíček, oddíl Wakan, Šumperk Neoznačená fota: archiv oddílu Vločka Plzeň Nabít a k palbě připravit! Domluvte se s vedením oddílu a po stavte si vlastní lezeckou stěnu nebo jinou táborovou stavbu! Mrkejte, co všechno se dá na táboøe s družinou podniknout! Ze svých letošních táborových zážitkù nám pak nezapomeòte do redakce zaslat pár vydaøených fotografií. Nìkolik vylosovaných samozøejmì sladce odmìníme. Fotky posílejte na skautjunak@ skaut.cz, do pøedmìtu zprávy pište TÁBOROVÉ FOTO Lítání na lanových překážkách. Foto: Martin Pittner Píťa, středisko Přelouč Hurá na tábor! Co takhle loutkové divadlo s vlastnoručně vyrobenými loutkami? Rytířská klání táborníků střediska Zlatá stezka Prachatice. Foto: Jiří Chlumecký Georgina Válení sudů v kopřivách zvládnou jen ty největší drsonia drsoňky! Na táborovém závodním okruhu to vře!

4 Jak na stezku? Než zaèneš s plnìním úkolù, najdi své místo pro prozkoumání jeskynì. Oznaè si u každé barvy tvrzení, které splòuješ. Èím více vpravo je tvrzení položené, tím vìtší má na tebe nároky. Mùže se stát, že nesplníš ani to umístìné nejvíce vlevo, nevadí, zaèneš úplnì pøed jeskyní. Po splnìní všech úkolù se k jeskyni vraś a zjisti, jak jsi se v jednotlivých oblastech (barvách) zlepšil. Posunul-li ses alespoò o jeden stupeò dál nebo jsi jeskyni prošel, mùžeš si podepsat bod stezky stejné barvy! Podle mapy naplánuji celodenní výpravu pro družinu nebo oddíl, popíšu trasu a podle mapy urèím délku a nároènost cesty. Tvůj úkol bude nejnáročnější. Jako ten velký a zkušený v družině musíš všechno dobře naplánovat a vést celou výpravu. Ve skutečnosti to ale není tak tvrdý oříšek. A družina ti jistě trochu pomůže. Nejprve se domluvte, kam chcete výlet podniknout. Můžete jít celou cestu pěšky, nebo si putování zkrátit vlakem či autobusem. Tak se zase dostanete dál od tábora do míst, která neznáte. Co může být cílem? Hrad, přírodní zajímavost, jeskyně, známý vrchol hor, město, farma, kde se dá domluvit prohlídka nebo jízda na koni a mnoho dalších. Když si nebudete vůbec vědět rady, zkuste třeba projít minulá čísla časopisů, najdete tam hned několik tipů na výlety ve svém kraji. A pokud i tak nevíte? Zkuste se zeptat někoho, kdo okolí zná, nejen vůdce, ale třeba v nejbližším infocentru, skautů v sousedním táboře nebo místních obyvatel. Pokud plánujete puťák už před táborem, máte to o hodně snazší. Na internetu najdete spoustu super tipů na výlety. Čím víc zajímavostí navštívíte, tím pestřejší výlet bude. Cíl/cíle puťáku:.. Teď jak se tam dostanete. Prober oddílové mapy. Pokud tam nenajdeš vhodnou turistickou mapu oblasti, kam se chcete vydat, popros vůdce, ať ji koupí. Při plánování trasy může vyvstat mnoho otázek: Kolik dní nám výlet zabere? Nejlepší je putovat pro začátek 2 3 dny (tedy 1 2 noclehy mimo tábor). Až si příští rok budete jistější svojí zdatností, můžete se vydat na delší túru třeba mimo dobu tábora. Jakou vzdálenost za den zvládneme ujít? Na to si odpověz s pomocí znalostí zdatnosti svojí družiny. Pokud jste všichni sportovci a ostřílení táborníci, 20 km zvládnete hravě. Máš-li ale v družině hodně malé skautíky, raději zvol na den kratší trasu kolem 12 km. 4 SKAUT 06/2013

5 Musíš počítat s tím, že někteří nejsou zvyklí na chůzi s batohem. Cestu si přece můžete kdykoli prodloužit. Není špatné mít v záloze také náhradní kratší variantu pro špatné počasí. Jaká trasa je vhodná? Vol trasu po turistických značkách. Vyhni se silnicím, ale raději i chůzi po neznačených cestách. Kde a jak budeme spát? To je dost důležitá otázka. Nejlepší je najít si nějaké veřejné tábořiště. Těch je ale málo. Pokud je vaším cílem národní park nebo chráněná krajinná oblast, možná najdete v mapě nouzové nocoviště či chatku, kde se smí spát. Pokud budete tábořit mimo chráněné oblasti, máte to snazší. Můžete si rozložit stan klidně na louce. Jak to bude s vařením? Zjisti si, jaká jsou pravidla pro rozdělávání ohně v krajině! Pravidla pro rozdělávání ohně oheň nesmí být umístěn oheň musí Na tom, co budete vařit, se domluvte s družinou. Budeme cestovat také vlakem nebo autobusem? Pokud ano, dej někomu z družiny za úkol najít vhodný spoj. Čím se budeme bavit, když zrovna nepůjdeme? Nech každého člena družiny, ať si samostatně připraví jednu hru, která se dá hrát za chůze, a jednu, kterou si zahrajete při přestávce. Sám si jich raději vymysli víc. Budeme potřebovat nějaké speciální vybavení? Nezapomeň probrat s družinou, co si mají vzít s sebou a kdo co ponese. Rozděluj společné vybavení podle zdatnosti svých skautů. Až budeš mít tohle všechno připravené, nech si svoje plány raději ještě zkontrolovat vůdcem! TIP Je mokro a ty máš rozdìlávat veèer oheò? Dívej se už cestou po co nejlepším suchém chrastí. Až ho najdeš, nalámej si trochu tìch co nejtenèích vìtvièek do kapes u kalhot. Sice v nich pak budeš mít spoustu lesního smetí, ale chrastí takhle za pár desítek minut doschne.

6 Jak na stezku? TIP Dùvìøuj, ale provìøuj. Všichni èlenové tvojí družiny jsou sice šikovní skauti, ale radìji pøed odchodem zkontroluj, jestli nikdo nezapomnìl nic dùležitého. Tøeba tropiko od spoleèného stanu by mohlo skuteènì chybìt. Ohodnoś se! U každého z následujících tvrzení ohodnoś svùj výkon pøi plnìní stezky. Nejsme ale ve škole, takže žádné známkování. Vždy napiš aspoò jedno slovo nebo slovní spojení, které tebe nebo tvoje snažení vystihuje (sotva, mizernì, dobøe, hustì, s pochvalou apod.). Splnil jsem celý bod stezky Zkusil jsem nìco nového Zdokonalil jsem se Spolupracoval jsem s kamarády Plnìní stezky mì bavilo Ohodnoś se! TIP Zjisti si pøed puśákem, jaké bude poèasí. Není špatné poèasí, jsou jen špatnì obleèení lidé. U každého z následujících tvrzení ohodnoś svùj výkon pøi plnìní stezky. Na místì s rozhledem najdu své stanovištì na mapì a podle mapy popíšu okolí (názvy kopcù, vesnic...). 6 SKAUT 06/2013 Orientovat se dobře v terénu i mapě může být důležité. Určitě bys na výpravě, kterou budete podnikat s družinou, měl vést alespoň část cesty. Nenechávej všechnu práci a zodpovědnost nejstarším skautům a starej se také. Můžeš třeba připravit pořadí, podle kterého kdo povede výpravu podle mapy. Nováčkům a mladším skautům nechte jednoduché úseky a starším rozděl náročnější. Až budeš přebírat mapu po tom, kdo vedl předchozí úsek, nenech si k ní nic říct a sám najdi, kde se právě nacházíte, a splň si i zbytek úkolů tohoto bodu stezky. Zbytek družiny tě zkontroluje. Nepovedlo se ti to napoprvé? Na puťáku máš mnoho příležitostí trénovat a zkusit úkol znovu. Splnil jsem celý bod stezky Zkusil jsem nìco nového Zdokonalil jsem se Spolupracoval jsem s kamarády Plnìní stezky mì bavilo TIP Svoji polohu na mapì najdeš dobøe tøeba podle barvy turistického znaèení, rozcestí nebo blízké vesnice. TIP Podívej se pozornì, z jakého roku je tvoje mapa. Pokud je více než 10 let stará, mìl bys nìkteré údaje v ní brát s rezervou. Kopce ani vesnice sice nikdo nepøestìhoval, ale turistické znaèení se mohlo zmìnit. Také vznikly nebo byly zpevnìny nìkteré cesty a jiné se docela pøes taly používat.

7 Pøespím v pøírodì s bìžným vybavením. Ohodnoś se! U každého z následujících tvrzení ohodnoś svùj výkon pøi plnìní stezky. Splnil jsem celý bod stezky Jaké vybavení potřebuješ k přespání v přírodě? Troufneš si na spaní pod širákem, nebo raději zvolíš stan? Napiš sem seznam věcí, které budeš potřebovat na puťáku k přespání. Pak nech seznam zkontrolovat rádcem Zkusil jsem nìco nového Zdokonalil jsem se Spolupracoval jsem s kamarády Plnìní stezky mì bavilo Stan si na puťák raději vezměte alespoň 1. I když předpověď počasí vypadá dobře, vždy je lepší se připravit i na horší počasí nebo mít alespoň kam schovat batohy před rosou. Tuhle funkci může zastat i dobrá celta. Najdu vhodné místo (rovné, suché) k přespání pod stanem, s kamarádem postavím stan. Tvoje úkoly na této výpravě ještě neskončily. Až vedoucí puťáku určí místo, kde budete tábořit, najdi vhodné místo k postavení stanu nebo ke spaní pod širákem. Nejen pro sebe, ale pro všechny členy skupiny. Pak si vezmi k ruce jednoho kamaráda a stany postav. Dbej na to, aby ses naučil stavět stan samostatně, tak abys ho dokázal postavit i se spolupracovníkem, který stan nikdy nestavěl. Pokud stany nemáte, vyber místo pro uložení bagáže a připrav ho tak, aby šlo bezpečně zakrýt celtou a zajistit proti větru. TIP Pøi hledání místa na spaní si dej pozor, aby to nebyl malý dolík. Zvlášś pokud má pršet. Mohl by ses ráno probudit v kaluži. TIP Polštáøek nebo plyšáka mùžeš klidnì nechat v táboøe. Co bys ale nemìl zapomenout, jsou náhradní ponožky. Trávit noc s mikinou pod hlavou místo polštáøe není nepohodlné, ale spát v mokrých ponožkách, které jsi nosil celý den, urèitì bude! S pomocí mapy a zadané trasy povedu èást výpravy. Tak to je přece docela jednoduché. Vyber si část cesty, na které svoji družinu povedeš. Nech si ukázat na mapě, odkud a kam jdete. Tvůj úsek by neměl být kratší než 5 km a musí mít alespoň jedno rozcestí, kde se musíš správně rozhodnout kam jít, aby sis tento bod stezky splnil. Rozdělám oheň na ohništi, které sám postavím. Ohniště správně zahladím. Tak už jste si našli místo pro táboření a blíží se čas na večeři. Teď nastává tvoje chvíle přidat taky svůj díl práce, něco si vyzkoušet a splnit si bod stezky. SKAUT 06/2013 7

8 Jak na stezku? Vyber vhodné místo pro ohniště a nech si ho schválit někým z nejstarších skautů. Určitě musí splňovat nějaké podmínky. Napadne tě jaké? Napiš je sem. Napiš také, jak se ohniště připravuje TIP Snaž se dávat pozor na cestu. Nebudeš pak tak pøekvapený, až dostaneš do rukou mapu. méně oharků. Ráno pak vystydlé větve a větší oharky (zkontroluj, jestli už jsou studené, pokud ne, tak oheň zalij vodou) z ohniště vykliď. Vystydlé ohniště zakryj původními drny a utěsni je zbytkem hlíny. Snaž se, aby bylo ohniště co nejméně poznat. Pokud uklízíš u trvalého ohniště, alespoň ho dobře uhas a zbav zbytečných zbytků. Pak kolem dobře ukliď a připrav trochu dřeva pro příští výpravu. Pokud je k dispozici stálé ohniště, tak ho využij. Pak veď svoji družinu při výpravě pro dřevo. Nezapomeň také na chrastí a suché tenké větve na podpal. Rozdělání ohně je jen na tobě. Nenech si pomáhat! Ohodnoś se! U každého z následujících tvrzení ohodnoś svùj výkon pøi plnìní stezky. Pokud nemáš k dispozici suché chrastí, vyrob si jeho dobrou náhražku. Vezmi co nejsušší větev z jehličnanu, ideálně už bez kůry. My jsme takovým větvím říkali kosti (trochu tak vypadají). Nožem z ní nakrájej hoblinky. Musíš jich mít pořádnou hrst, abys z nich oheň rozdělal, ale jsou tenké a dobře chytají. Nenech svoje hoblinky zvlhnout! Pokud je mokro, nepokládej je přímo na hlínu, ale podlož je ještě dřevem. Teď už to chce jenom zápalky a trpělivost. A za chvíli se budete moci ohřát, uvařit si večeři a užívat si báječné praskání táboráku. Splnil jsem celý bod stezky Zkusil jsem nìco nového Zdokonalil jsem se Spolupracoval jsem s kamarády Ke správě ohně patří i jeho uklizení a zahlazení. Ne odcházejte od hořícího ohně. Když už chcete jít spát, nepřikládejte a nechte hořící větve co nejvíc vyhořet, ať zbude TIP Zkontroluj si, ještì než vyrazíš, kde a jak skladuješ svoje zápalky. Krabièka ve vrchní kapse batohu mùže být snadno znehodnocena deštìm! Plnìní stezky mì bavilo TIP Místo na pøespání zaènìte hledat vèas. Po tmì to sice mùže být dobrodružnìjší, ale kdo by chtìl spát na kamenité stráni? 8 SKAUT 06/2013 Připravila: Terka, ilustrace: Honza Smolík

9 Domácí lenošení. Pomoc rodièùm doma. IN OUT Chození na diskotéky. Scházení se s kamarády ze tøídy. Chození na výlety po okolí. Výlety na kole. Výlet do zoo. Tady je seznam nìkolika èinnosti které se dají dìlat o prázdninách. Rozøaï je do dvou skupin podle toho, co si myslíš, Koupání v øece s kamarády. Uèení pøed dalším školním rokem. Dovolená v hotelu na horách. Návštìva muzea. že je IN a OUT. Shodnete se na tom s kamarády v družinì? Skautský puśák. Sportovní soustøedìní. Prázdniny na vesnici. Batikování trièek. Grilování na zahradì. Sjíždìní øeky s rodièi. Spaní pod širákem. Chození do letního kina. Skautský tábor. Hraní noèních bojovek. Nakupování v obchodním centru. Dovolená s rodièi u moøe. Hraní deskových her s kamarády z oddílu. Sezení u ohnì a zpívání písnièek. Putovní skautský tábor na vodì sjíždìní øeky. Koupání s rodièi v aquaparku. Potápìní se a šnorchlování. Houbaøení s babièkou a dìdou. Hraní poèítaèových her. A co budeš dìlat o prázdninách ty? Budeš trávit nìjaký èas s kamarády z družiny? Popovídejte si o tom, ještì než se rozjedete na prázdniny! Prázdniny u babièky a dìdy. Procházky do pøírody. Návštìva hudebního festivalu. Poznávací zájezd po Evropì. Návštìva lanového parku. Výtvarný tábor. Připravila: Titty, ilustrace: Milan Lesniak Barva SKAUT 06/2013 9

10 rádcovník O prázdninách ve ètvrtek ráno jsem v naší schránce nalezl dopis. Na obálce bylo krasopisnì napsáno moje jméno. Byla lehce zažloutlá a pevná. Nepøemýšlel jsem, kdo mi mohl dopis poslat, nýbrž jsem ihned zaèal dopis rozbalovat. Vzal jsem si nožík a peèlivì obálku rozdìlal. Uvnitø jsem nalezl ruènì vyrábìný papír. Na nìm bylo na psacím stroji napsáno: 20. května 2006 V májovém slunci se rýsovalo osm dospělých postav. Bylo to už deset let, kdy tu byly poprvé. Jejich postavy byly vyšší, obličeje protáhlejší a hlasy hlubší. Jiskru v oku však měly stejnou, jako když je sem poprvé zavedl jejich vůdce. Všichni společně si na ten okamžik vzpomněli. Byl to sváteční den. A jako kdyby jim někdo zavelel, vydali se všichni k lesu, kde bylo skryto jejich tajemství. Ucítili úplně stejnou nedočkavost, jako když byli malí. Až poté, co dorazili ke skále, si začali povídat - a Johnny, který celou cestu nesl vojenskou lopatku, ji nyní konečně použil. Za chvilku bylo hotovo a už ven tahali malou truhlu. V truhle byla ještě sklenice pevně obalená látkou a igelitem. Vytáhli zápisník, kde bylo zaznamenáno vše důležité, co se jejich skautské družině přihodilo. Pak společně vzpomínali na příhody - jak vtipné, tak dobrodružné. Ještě dlouho po tom, co vše znovu uložili a pečlivě zahrabali, si povídali a smáli se. Před lesem promluvil Michal: Kluci, minule jsme si říkali, jak by to bylo super, kdyby i naše družiny měly své místo. Co kdybychom si dali slib, že své družině ukážeme sílu rituálu a založíme jim taky své místo? Poté ať si sami rozhodnou, zda-li budou čas a místo dodržovat. Po jeho proslovu všichni přikývli a na rozloučenou si potřásli rukama. Každý si toto zapsal do svého plánu s družinou. I já. Milý Jirko, spolu s ostatními bych Tě rád tímto dopisem pozval na zahájení nového skautského roku, které se uskuteční 4. září léta Páně Možná, že už si z příběhu pochopil, o co půjde, přesto to bude pouze Vaše místo, i když ho vyberu já. Už jste dost velcí, abyste se mohli takto scházet SKAUT 06/2013

11 rádcovník Když se řekne rituál, vybaví se nám spousta situací od šamanského skákání okolo ohně za zvuku bubnů přes slibový oheň až po křest po splnění Třech orlích per. Rituál má vždy svá daná pravidla, podle kterých se jeho účastníci řídí. Vždy je na něco zaměřen na stmelení skupiny, začlenění jedince, upevnění družinových pravidel nebo posunutí jedince vpřed. Musí být rituál ale nutně dlouhý, noční, tajuplný a jen pro jedince, který něco splnil, nebo vstupuje do jiné společnosti lidí? Mezi rituály zařazujeme například i činnosti, které se vám zdají už jako jasně dané, tradiční a většinou rutinního charakteru. Můžeme sem zahrnout i pokřik, nástup, skautský pozdrav, zpívání hymny apod. Každé dobře fungující společenství potřebuje pravidelný společně strávený čas a občasné ujištění, že je všem členům spolu dobře. Využijte rituály k posilování vědomí o přátelství. Nikdy není dost oslav a velkých Dnů. Pamatujte na ně, těšte se na ně a podělte se o jejich vymýšlení a organizování s ostatními. Jak na to? Máme pro vás pár jednodu chých otázek, které byste si měli při vymýšlení a zavádění nových rituálů položit. K čemu bude rituál sloužit? Pro koho je konkrétně určen? Je rituál přiměřený věku členů družiny? Zvládnu ho vymyslet a uskutečnit sám nebo potřebuji pomoc vedoucího? Nápadník rituálù Vzkazovník Zaveďte si na táboře nebo přes rok v oddíle malou poštu. Každý si můžete třeba pověsit ponožku na šňůru nebo si vyrobte misku, do které vám bude chodit pošta. Když vás napadne něco pěkného, co byste dotyčnému chtěli sdělit, nebo mu chcete něco důležitého prozradit, napište mu vzkaz a vhoďte jej do schránky. Ulička slávy Povedlo se dnes někomu něco opravdu dobrého či statečného? Udělal dnes někdo něco užitečného pro družinu? Oceňte ho za to. Uspořádejte mu uličku slávy a pořádně mu při jeho průchodu zatleskejte, třeba i s pokřikem. Vodácká varianta: ulička se zdviženými pádly. Zakončovací rituál Dokončili jste stupeň ve stezce, zdolali jste velký kopec, zvládli jste složitý úkol? Tak to pojďme řádně zakončit! Nabízí se tu spousta nápadů, například noční procházení cesty ze svíček, na jejímž konci je umístěnazapisovací listina. Poklad Pokud jezdíte každý rok se svým oddílem nebo družinou na stejné místo, zakopejte si na tajném místě truhlu a schovejte si do ní třeba předsevzetí nebo nějaký vzkaz na další rok. Až příště zase přijedete, vydejte se truhlu hledat a udělejte si pěknou chvíli nad starými vzkazy. Písnička Už se blíží konec akce nebo tábora a za sebou máte několik krásných zážitků. Zkuste je všechny vložit do nového textu vybrané písničky a složte si vaši hymnu, ke které se budete rádi vracet i za pár let a při níž si vzpomenete na těch pár společně strávených dnů. Pokřik jinak Určitě všichni máte svůj družinový nebo oddílový pokřik. I váš pokřik můžete hravě vylepšit na ještě lepší rituál. Jedna družina si například vždycky mění poslední verš, do kterého vkládá zážitek nebo vystihující slova z akce, schůzky. A na závěr výčet rituálů, které v nějaké formě nechybí nikde, nebo ano? Zahajovací a ukončovací pokřik. Skautská či státní hymna při vyvěšování státní vlajky na nástupu. Zdravení státní vlajky při vyvěšování skautským pozdravem. Rozloučení se s táborovým dnem večerkou. Hromadné přání dobré chuti před jídlem. Máte v družinì další zajímavý rituál? Pošlete ho (pokud není tajný, i takové rituály mohou být) na skautjunak@skaut.cz, do pøedmìtu napište RITUÁL. Sladká odmìna vás nemine! Připravila: Evča

12 ě mi Ou, stejn. é.. koupí nov Trochu jim to tady zvelebíme. Vždyť u ž tam nic není. Někdo k ácí soušky, j á sekám radši do živých Jen ať tu nemám tmu! Od té doby, co chodím do skauta, vím, že se to ne dělá, protože skaut je To máš za Tomáše Šance na super stolní hru! Na jaké body skautského zákona komiks odkazuje? Zkuste vymyslet, kd e sami u sebe mùžete nìco zle pšit Pouète se z chyb ostatních, mrknìte na Týpka a pøeètìte si komentáøe fotografa k aktuálnímu fotoko miksu! Získejte do druž iny stolní hru Po štovní kurýr! Co pr o to máte udělat? Na skautjunak@sk aut.cz napište: Chceme fotit sk autský zákon!. Obratem vám od povíme, který zákon je ještě vo lný, domluvíme se na termínu od evzdání a můžete se pustit do psan í scénáře a focení. Po odevzdání ko miksu vaši družin u zařadíme do sloso vání o hru. Losova t se bude jen z de seti komiksů! Komiksy, na kter é nezbyde místo v časopise, si mů žeš prohlédnout a komentovat na Teepkovi! Už zbývají jen tři komiksy! Autoři, herci a fotografové: Daniel Bečvář (autor, herec), Lukáš Funda (autor, herec), Jan Pešek (hlavní fotograf, herec), Kamil Bečvář (autor, herec), Jaroslav Schwarz (herec) a Miroslav Zemek (fotograf), 74. oddíl Šipka Plzeň

13 Mezi lidmi je spousta zažitých povìr, co by se mìlo, nebo nemìlo v krizových situacích dìlat. Dokážeš v tìchto tøech pøíbìzích urèit, co je dobrá rada a co ne? Oznaè si správné myšlenky nikem a špatné køížkem: Cestou domů jsem nalezl sousedku bezvládně ležící na zahradě u domu. Zeptal jsem se, co se děje, ale sousedka mi neodpověděla, ani když jsem na ni křičel z plných plic. Zatřásl jsem s ní, štípl ji do ucha, jak jsme se to učili na schůzce, jestli se bolestí neprobere, ale ona stále nic. Co hůře, dokonce ani nedýchala. Bylo jasné, že poprvé v životě využiji tolikrát cvičenou resuscitaci ve skutečnosti. V tu chvíli mi proběhla hlavou spousta věcí: Je potøeba toho èlovìka okamžitì vytáhnout. Jde o vteøiny. Pokud ten èlovìk není v bezvìdomí, není tøeba volat záchrannou službu. Záchrannou službu je tøeba volat, ještì, než toho èlovìka vytáhneš. Je mi teprve dvanáct. V družině jsem nová, ale je to tam úplně super. Holky se staly mými nejlepšími kamarádkami. Dokonce jsem si kvůli tomu zařídila ten Facebook. Moc se tam ale ještě nevyznám: Pokud tam budu dávat nìco tajného, musím si dávat pozor na nastavení soukromí, aby se k tomu nikdo nepovolaný nedostal. Musíš hrudník stlaèovat opatrnì, abys jí nepolámal žebra. Musíš ji resuscitovat, dokud se neprobere. Musíš ji resuscitovat, dokud nepøijede sanitka. Než zaèneš provádìt resuscitaci, je tøeba z nìj vylít vodu. Fotky a texty, které tam nahraju, má Facebook právo prodávat cizím lidem. Musíš se podívat, jestli nemá ucpané dýchací cesty. Není tøeba dávat umìlé dýchání. Staèí masáž srdce. Do pøátel je lepší si pøidávat jen lidi, které opravdu znám. dobrá myšlenka = chybná myšlenka = Není tøeba dávat umìlé dýchání. Staèí masáž srdce. Musíš zkusit, jestli nahmatáš tep na krkavici. První opravdu parný den v tomto roce. S kamarády jsme se rozhodli oslavit ho na místním koupališti. Voda je sice ještě studená, ale aspoň tu nejsou žádní lidé. Jenom jeden otužilec si támhle dává kraul. Moc dobrý plavec to však není. Spíš se plácá na místě. Počkat, vždyť on se topí. Co jsme si loni na táboře říkali? Jak se má v takové situaci postupovat? V hlavě to mám celé pomotané: Musíš se snažit vymyslet zpùsob, jak toho èlovìka zachránit, aniž bys musel do té ledové vody. Musím poèítat s tím, že mi Facebook možná smaže úèet. Úèet na Facebooku si nemohu úplnì zrušit. Dáváním lajkù pøíspìvkùm, za které se lidem v nouzi posílají peníze, dìlám dobré skutky. Správné odpovìdi a hru se spoustou dalších krizových situací nalezneš na realizováno v rámci projektu Skauti na netu

14 skauting Skautské prázdniny trochu jinak Za chvíli tu máme zase èervenec a srpen, dva mìsíce letních dobrodružství nerušených domácími úkoly. Dva mìsíce slunce, kdy nás školní rozvrh nebude cpát do autobusù mìstské hromadné ani nám nerozplánuje den po hodinách. A (skoro) každého z nás èeká letní tábor! Jenže tentokrát to tady o táborech nebude bude to o tìch zbývajících týdnech prázdnin. Skautské dobrodružství mùže pokraèovat také na dovolené v Egyptì s rodièi i u Tebe v pokoji, když zrovna celé srpnové odpoledne leje jako z konve. V nìkterých zemích jsou letní prázdniny jindy, než u nás, a proto máš šanci potkat se na dovolené i se skauty na docela normálních družinových schùzkách. Ale i když se letos podíváš nejdál k babièce na chalupu, poøád ještì se mùžeš se zahranièními skauty potkat alespoò skrze dopisy. Nakonec tu máme pár tipù pro ty, které zajímá, èím se èeští skauti mohou prezentovat v cizinì. Hra pro celou rodinu NAJDI SKAUTY Ať už vyrazíte s rodiči nebo prarodiči na dovolenou kamkoli do zahraničí, máš jedinečnou možnost dozvědět se něco o tamních skautech. Na vycházce městem zapátrejte po klubovnách i vývěskách, možná v přírodě najdete i živé skauty táborníky. V každém případě můžete lov rozšířit na celý Tvůj oddíl nebo družinu po prázdninách si porovnejte, kde všude jste skauty vypátrali a co nejzajímavějšího jste se o nich dozvěděli. TIP Zkus zapojit do pátrání pøed dovolenou i Google když se ti podaøí najít nìjaký nejbližší oddíl, urèitì na jeho webu najdeš i kontaktní . Tak se mùžeš jednoduše se skauty v cizinì dohodnout na krátkém setkání. Možná ti poradí skvìlý tip na výlet, možná si vymìníte skautské šátky a docela urèitì to bude zajímavé setkání. 14 SKAUT 06/2013

15 skauting Jak pátrat před dovolenou: Zjisti si jméno nejbližšího města, u kterého budete na dovolené. Zadej ho do vyhledávače spolu s heslem scout nebo jiným překladem (viz Slovníček na léto). Nejspíš nebudeš rozumět tamnímu jazyku oddílového webu popros o pomoc rodiče nebo použij Google Překladač. Mysli na své bezpečí a na uvedený kontaktní napiš spolu s mamkou nebo s tátou! Romantika dopisních obálek nebo rychlost u? Zpestři si prázdniny dopisováním v cizím jazyce! Napiš na international@junak.cz, v jaké cizí zemi hledáš kamaráda na dopisování, uveď kontakt (adresu nebo svůj ) a přidej krátkou informaci o sobě (kolik ti je let, co tě baví, s kým by tě bavilo si psát). A pokud hodláš trávit prázdniny na hony daleko od internetu, dej přednost klasické poště. Obálky z dalekých zemí ukrývají větší kouzlo než y Zvlášť když tě po dlouhé cestě dejme tomu z Brazílie dostihnou někde ve stanovém táboře uprostřed beskydských lesů. EXTRA pro ty, kteří se s cizími skauty v létě potkají TOP FIVE specialit k pøedstavení Èeska a Junáka 1. PODSAĎÁK Věř tomu nebo ne, krom Slovenska tyhle stany nikde jinde nepoužívají. Je to český vynález! 2. BRAMBORÁKY Okouzlující a jednoduché jídlo, které si připravíte na vařiči i nad ohněm. Kombinaci brambor, česneku a majoránky podlehne kdejaký cizozemský jazýček. 3. POLKA A MAZURKA Pro jednou se může u táboráku taky tančit. A zábavy je s těmihle dvěma tanci dost a dost! 4. JEŽEK V KLECI Zatímco si tvoji noví kamarádi potrápí hlavy nad hlavolamem, můžeš jim vysvětlit, jaký příběh se k němu váže. 5. TURISTICKÉ ZNAČKY Pro nás docela obyčejná věc je všude ve světě zjevení nikde jinde nemají tak hustou a tak dobře značenou síť stezek. Zahraniční skauty s nimi můžete seznámit alespoň pomocí mapy a nějaké malé hry se značkami. Slovníček do kapsy anglicky německy francouzsky italsky španělsky skaut scout der Pfadfinder le scout scout el scout (m), la escultista (ž) odznak badge das Abzeichen le Badge spilla la insignia setkání, schůzka meeting das Zusammentreffen la rencontre meeting la cita stan tent das Zelt la tente tenda la tienda hlavolam brain teaser die Denkaufgabe casse-tête rompicapo el rompecabezas klubovna club room der Klubraum la salle de réunion Sala di riunione La sala de club Připravila: Eliška SKAUT 06/

16 tip na výpravu Kozí farma Kozodoj Farma se nachází v údolí říčky Rolavy, severozápadně od Karlových Varů, v městské části Stará Role. Nabízejí zde interaktivní prohlídku farmy s doprovodem zkušených lektorů se zajímavým výkladem o jednotlivých zvířecích rodinách, jejich potřebách a užitku, který člověku poskytují. Děti si mohou ohmatat ovčí vlnu či prasečí štětiny nebo si vyzkoušet nadojení kravského mléka. Zapomenutá názvosloví jako hňup, kapoun či fešák tu znovu nabydou konkrétního původního významu. Na farmě chovají koně, osly, lamy, krávy, kozy, ovce, prasata domácí i divoká, kunu skalní, veškerou drůbež, kočky a psy. Prohlídka trvá minimálně 1,5 hodiny. Zoopark Chomutov Opět místo, kde můžete strávit celý den. Můžete zde vidět na 50 druhů ptáků, jeleny, daňky, zubry, koně, ale také třeba sviště, tuleně nebo losa. Některé z nich lze i krmit, nebo jejich krmení přihlížet. Dále tu můžete navštívit dětské lanové centrum s nízkými překážkami či ekocentrum, které nabízí různé programy pro děti. bit.ly/tpk-chomutov Karlovarský kraj Záchranná stanice pro živoèichy a parazoo Vlašim Vydejte se na výpravu do Vlašimi nabízí hned několik zajímavých míst v jednom. Velký anglický park protkaný potoky, osazený dřevěnými sochami a plný nejrůznějších druhů dřevin, jednak zámek a zámeckou věž, na kterou je možné vystoupit. A taky parazoo a záchrannou stanici pro živočichy, kde na vás čeká rybníček s vydrou Bublinou, rys Míša, různé druhy sov a dalších dravců, fretka nebo quessantské ovečky. Dohodnout lze prohlídku s průvodcem. TIPY Zajímavým cílem výpravy, zvlášś pro družiny z vìtších a velkých mìst, mùže být farma, obora, minizoo nebo tøeba støedisko ekologické výchovy místa, kde potkáte živá zvíøata. Kromì toho zde nahlédnete i do života lidí, kteøí žijí trochu jinak než ostatní chovatelé zvíøat. Tradice, obnovování a objevování starých hodnot vìcí, postupù výroby, hluboký vztah k pøírodì a jejím zákonitostem. Zkuste, jak chutná život tam venku, mnohdy je to exotika se vším všudy kousek za humny. na výpravy Krokodýlí zoo Protivín Můžete se tu potkat se všemi druhy krokodýlů a zblízka si je prohlédnout (včetně krokodýlího albína), dále je zde expozice mláďat a také inkubátor s krokodýlími vajíčky. Součástí zoo je také expozice jedovatých hadů a zoologické muzeum. Je třeba počítat s tím, že krokodýli zrovna nevoní (ba právě naopak). Středočeský kraj Jihočeský kraj Zámecký statek Újezd nade Mží Kromě Farmářovy stezky, která je však otevřená pouze v období letních prázdnin (nejedete někam poblíž na tábor?) a na níž můžete potkat vedle králíků, ovcí a koz třeba také lamu a velblouda či papoušky, pštrosa a pávy, můžete využít nabídky nejrůznějších vzdělávacích programů pro organizované skupiny dětí, které připravuje občanské sdružení ŽINAFA. Plzeňský kraj Støedisko ekologické výchovy Toulcùv dvùr Najdete ho na jihozápadním okraji Prahy, v dosahu MHD. Na místní farmě se můžete potkat se spoustou zvířat od drůbeže přes křečky, morčata a králíky, kozy a ovce až po koně a krávy. K Toulcovu dvoru náleží cca 8,5 hektaru přírodního areálu, v němž můžete vidět pestrou škálu stanovišť les, louku, mokřad, podmáčenou olšinu, pole, sad i pastviny. Toulcův dvůr nabízí také různé programy jak pro širokou veřejnost, tak pro organizované skupiny dětí. Hlavní město Praha 16 SKAUT 06/2013

17 tip na výpravu Obora Hukvaldy Hukvaldy nejsou jenom známý hrad (který určitě stojí za to navštívit), ale i obora, v níž můžete potkat stáda daňků a muflonů, prohlédnout si divoká prasata a při troše štěstí zahlédnout i krásné bažanty královské. Další zajímavostí je několik prastarých buků s nadzemními kořeny. Vèelí farma Nosek V Kostelní Myslové nedaleko Telče můžete navštívit a prohlédnout si včelí farmu. Dozvíte se zde zajímavosti o chovu včel a po domluvě (předem) si lze vyzkoušet také drobné včelařské práce. Můžete tu ochutnat domácí medovník, medové cukroví s ořechy a osvěžit se čajem, medovinou nebo včelí vodou s citronovou šťávou a mátou. V obchůdku si můžete koupit různé druhy medu, medovinu či propolisovou tinkturu. Zlínský kraj Kraj Vysočina Živá voda v Modré u Velehradu Projekt Živá voda spočívá v představení významu vody v krajině a života v ní formou přímého i vizuálního kontaktu s živočichy a rostlinami nad i pod vodou. Návštěvníci mohou sledovat život v potoce přes prosklenou stěnu, dále ve velké tůni s chladnomilnými rybami, např. pstruhy, mníky apod., kde v prvním podzemním patře vstoupí průhledným 8 metrů dlouhým tunelem přímo do světa pod vodou. Prosklenou stěnou je možné nahlédnout na život v mokřadu a vidět např. želvy bahenní, žáby a čolky. bit.ly/tpk-zivavoda Moravskoslezský Støedisko ekologické výchovy Èeský ráj v Sedmihorkách Ekocentrum nabízí spoustu zajímavých tematických programů jak pro veřejnost, tak pro organizované skupiny zaměřených např. na běh ročních období, stromy, bylinky nebo třeba zvířata, která žijí v blízkosti lidí. Každý si může projít naučnou stezku okruh dlouhý 3 km lesem, loukami a kolem rybníků, kde na děti čeká šestnáct originálních zastavení. Každý si tu může vyzkoušet, jak zdatným je skokanem v porovnání s lesními zvířaty. Dozví se o rezonanci dřeva a sám si ji může ověřit. Uvidí nejstarší z místních památných dubů, dostane příležitost poměřit se se zdejší největší přesličkou a pozná, jak žije a roste les. Høebèín Slatiòany Hřebčín Slatiňany byl založen r jako zámecký hřebčín a nachází se na severním okraji města v zámeckém parku. Při jeho návštěvě se během výkladu seznámíte se zajímavostmi, historií i současností chovu starokladrubských koní a samozřejmě je možné si koně prohlédnout. bit.ly/tpk-slatinany Liberecký kraj Pardubický kraj Pštrosí farma Doubravice nad Svitavou Jihomoravský kraj Viděli jste někdy zblízka pštrosa? A víte, jak velké je pštrosí vejce? Nejen tohle se můžete dozvědět při návštěvě Pštrosí farmy v Doubravicích nad Svitavou. Při přednášce se dozvíte mnoho zajímavých informací o životě a chovu pštrosů, zpracování a využití pštrosích produktů. Děti si také mohou prohlédnout zvířata chovaná na farmě pštrosy emu, nandu, kozy a ovce. Za mamuty v Pøedmostí u Pøerova Naučná stezka o délce 8 km seznamuje návštěvníky se životem lovců mamutů. Při jejím procházení narazíte nejen na opravdového mamuta Tomíka, ale každé ze zastavení je také příležitostí seznámit se s archeologickými nálezy z období pravěku a důkladně si je prohlédnout. Navštívit můžete i Malé školní muzeum lovců mamutů, které vybudovali žáci místní základní školy. Olomoucký kraj Připravila: Lenka Šablová, foto: internet Ekofarma Dìdov Na farmě rodiny Tůmových vyrábějí výrobky z vlastní vlny, která je ručně praná, česaná a spředená na přízi. V případě zájmu si tu můžete vyzkoušet práci na kolíkovém stavu nebo plstění suchou jehlou (zvládnou i děti). Můžete zde také zhlédnout výrobu předmětů z vrbového proutí, ale třeba i zdobení perníčků. internet123.cz SKAUT 06/2013 Královéhradecký kraj 17

18 soutěž SKAUT a Teepek si pro vaši družinu pøipravily celkem dvanáct úkolù, za každý úkol získáte maximálnì 10 bodù, celkem tedy mùžete získat až 120 bodù! Nepøehlédni navíc úkol pro jednotlivce s vlastními cenami! Výsledky všech úkolù podle zadání je tøeba poslat na casopis@teepek.cz do , u tøech oznaèených úkolù je termín již ! Všechny maily s úkoly za vaši družinu musíte odeslat ze stejné adresy. Do pøedmìtu zprávy vždy napište název úkolu, který posíláte (pokud jich je víc, vypište všechny), do mailu pak vždy stejné jméno, oddíl a družinu. Hrajeme o stolní hry Afrika, Vikingové a stan Prima Scout! Jako ceny útěchy navíc rozešleme pět boxů lízátek! Pec na chleba Pečete si na táboře vlastní chleba? Ve vlastní peci? Ne? Začněte! Pos tavte si vlastní pec třeba dle návodu v Kmeni (bit.ly/kmen-pec) a upečte vlastní chleba (recept na Teepkovi bit.ly/tpk-chleba). Posílejte pěkné fotky pece a vašeho chleba. Táborová Receptář Zpěvník Ukažte s družinou, co ve vás je, Vaříte si rádi? Máte oddílové osvědčené recepty na báječné obědy či večeře? Znáte recept na těstoviny, jak je nezná nikdo jiný? Nebo máte oblíbené jídlo, na které nedáte dopustit? Neváhejte a pošlete nám svůj nej recept do ! Doručené recepty nejen publikujeme na Teepkovi, ale pokud se jich sejde dost, sestavíme i jednoduchou kuchařku, kterou si budete moci vytisknout a vzít s sebou na tábor! Neváhejte a posílejte! bit.ly/tpk-receptar Znáte to, každý oddíl zná své písničky, a co tábor, to letí jiný hit. Třeba u nás předloni Měla jsem já pejska od Trabandů, loni Penzion Česko od Jarka Nohavici. A letos? Snad to bude nějaká skvělá píseň od vás, teepků a typoňek z celé široké republiky! Zašlete nám svoji oblíbenou oddílovou píseň, ideálně název s odkazem či naskenovanou stranu ze zpěvníku, a čekejte, až všechny hity vyjdou na Teepkovi. Pokud se nám toho sejde dost, vytvoříme i zpěvník! Posílejte do TIP: Zkuste parodovat! Maraton Uběhnete maraton? Že je na vás 42,195 km moc? A co to uběhnout jako oddíl? My to zkoušíme rok co rok vytyčíme si okruh, třeba půlkilometrový. A pak vyběhneme s cílem jako oddíl uběhnout přes oněch 40 km, a to pěkně dohromady. Někdo běží deset koleček, někdo tři, jiný třeba jednadvacet. Konec je až ve chvíli, kdy hlídač (sedí na startu a škrtá čárky představující nutný počet koleček) začne radostí výskat. Čekáme na fotku z vašeho běhu (v tiskové kvalitě) a zmínku o počtu členů, kteří maraton běželi (čím méně lidí, tím více bodů). 18 SKAUT 06/2013

19 soutěž soutěž Skupinová fotka jak jste sehraná parta. Družinová trika Máte vlastní družinová trika? Že ne? To je ale škoda! Není to nic složitého a přitom výsledný efekt (my jsme super hustá družina) je obrovský! Zkuste se podívat na Teepka a nějaké triko si vyrobit, bit.ly/tpk-triko. Hotová družinová trika vyfoťte a pošlete.ty nejhezčí a nejoriginálnější publikujeme na Teepkovi! Družinové místo Fotka tábora Budíček Na táboře je vás spousta. Někdy je ale fajn být spolu jen jako družina. Domluvte se s vaším vůdcem a najděte si vlastní družinové místo. Místo, kam smíte jen vy, které je kousek od tábora, přesto schované. Kde budete mít pár svých věcí, kde občas strávíte poledňák, nacvičíte divadlo na táborák, či po domluvě s vedoucím přespíte. Své družinové místo si můžete pěkně vyzdobit a uzpůsobit. Těšíme se na pár odstavců o vašem místě jaké bylo, co jste tam vymysleli, co jste tam prožili. A můžete poslat i několik pěkných fotek ty ale nejsou podmínkou, chápeme, že družinové místo je tajné! I bez fotek můžete získat deset bodů. Soutěž pro jednotlivce! První táborová středa, Malá výzva pro každého fotografujícího táborníka, velký výsledek pro časopis SKAUT! Sbíráme fotografie z různých táborů, ze stejné chvíle! Pošli nám fotografii z první táborové středy. Vyfoť přesně to, co se na vašem táboře bude dít v h. Neboj se činnost ostatních táborníků v daný okamžik ovlivnit tak, aby fotka stála opravdu za to! Kvalitu hodnocené fotografie ovlivňuje nálada fotografovaných, jejich počet a prováděná aktivita. Fotky posílej do na adresu skautjunak@skaut.cz, do předmětu zprávy napiš STŘEDA 15.43! Ze všech došlých fotografií vybereme devět nejzdařilejších, mezi kterými rozhodne los. Vybírat budeme pouze z fotografií v tiskové kvalitě (ideálně nezmenšené rovnou z foťáku). Vyhrajte funkční doplňky do města i do přírody od české značky BOLL.Hrajeme o dva batohy Trapper a tři outdoorové ručníky Lite TrekTowel Skupinovka patří asi mezi ty nejnahlavupadlejší fotky. Skupina stojící vedle sebe u stožáru, pak u stanu, pak v kuchyni, a tak podobně. Zkuste to pojmout vtipněji! Vyfoťte a pošlete nám skupinovku, která nás pobaví. Kdo bude nejoriginálnější? Když se řekne tábor, každý si představí ten svůj. Ale táborů, i skautských, je spousty a každý vypadá docela jinak. Vyfoťte celý váš tábor (ať ani kousek nechybí) a pošlete nám ho, ať ostatní vidí, jací jste borci! Nezapomeňte ale, že fotka musí být ostrá a pěkná ošklivky nebereme :). Ráno se nikomu vstávat nechce! A na rozcvičku už teprve ne... nebo ano? Rozcvička nemusí být jen hromada cviků za sebou. Zkuste dát rozcvičkám příběh, pojmout je zábavně, vytvořit ranní show, kdy si všichni rozcvičí nejen svaly, ale načerpají i veselou mysl. Inspirovat se můžete i na Teepkovi, bit.ly/tpk-budicek. Pokud máte vlastní recept, pošlete nám ho do , uvedené tipy použijeme do článku na Teepkovi. A body vás neminou :) SKAUT 06/

20 soutěž Táborová pošta Znáte mezitáborovou poštu? Napište svou adresu na tábor na Teepka, vytiskněte si adresy ostatních a skrz tábor pošlete pár pozdravů ostatním oddílům a družinám. A čekejte, kdo napíše vám! Můžete získat až deset bodů, co dopis, to bod. TIP! Pošlete dopis i k nám do redakce. Za obrázek tábora přidáme pár bodů :-). Víc na Teepkovi! bit.ly/tpk-posta Ohníčky Nahlaste s družinou v táborové kuchyni, že dnes si vaříte sami, a uvařte si táborový oběd netradičně. Je libo na vodě, na stromě, v zemi či v nepřístupném kruhu? Čím víc si umístěním ohně vaření zkomplikujete, tím víc bodů dostanete. Do soutěže pošlete fotku z průběhu vaření a fotografii výsledného jídla. Akční malba I malba může být akční! Vezměte si na tábor několik bílých prostěradel a připravte si do rozprašovačů a kyblíků hodně tekuté barvy. Prostěradlo vypněte třeba mezi stromy u tábora a pusťte se do toho! A jaká je technika? Všechno je povoleno, do začátku nabízíme pár tipů k vyzkoušení: Namočte houbičku na nádobí nebo hadrovou kouli do barvy a hoďte ji na plátno. Vezměte malou skleničku, naberte barvu a chrstněte obsah na plátno. Smotejte starý ručník do obušku, konec namočte v barvě a máchejte s ním po plátně. Naberte barvu do velké stříkačky a pal Během malby nezapomeňte fotit, pošlete alespoň jednu fotografii z průběhu malby a její výsledek. inzerce Připravili: Vojta, Zdeněk, ilustrace: Milan Lesniak Barva, Honza Smolík OBJEVTE NOVY SVE T OD TVU RCU FILMU A TAKÉ VE3D PROPERTY OF FOX. PROMOTIONAL USE ONLY. SALE, DUPLICATION OR OTHER TRANSFER OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED. epicthemovie.com

Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Já a skauting

Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Já a skauting Nováčkovská zkouška Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Nováčkovská zkouška, po jejímž složení budeš právoplatně patřit do naší velké skautské rodiny, má čtyři části. V každé narazíš na body a úkoly, v

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Instrukce k okruhu Moje družina a oddíl v Nováčkovské zkoušce

Instrukce k okruhu Moje družina a oddíl v Nováčkovské zkoušce Instrukce k okruhu Moje družina a oddíl v Nováčkovské zkoušce Seznámím se se všemi členy své družiny a poznám, co kdo umí. - Znáš název, pokřik, pravidla a signály vaší družiny máš vše vyplněné v Nováčkovi.

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit.

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit. Proč příměstský tábor? Je to výborná varianta pro děti, které nejsou ještě příliš zvyklé na odloučení od rodičů. Zajistíme Vám hlídání po dobu vaši pracovní doby a nejen zabavíme vaše děti, ale naučíme

Více

Všichni hráči vzájemně spolupracují a snaží se sestavit stroj času.

Všichni hráči vzájemně spolupracují a snaží se sestavit stroj času. K tobě musí přijít hned na začátku nového kola (to nevědí, neříkej jim to) a vylosují si u tebe jednu kartičku s barvou (to jim řekni). Kartičku si od nich pak (až zjistí, jaká to je) vezmi a už ji znovu

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech.

Slavnostní nebo také besední či táborové ohně mají dávat především světlo, přílišný žár není nutný. Používají se při slavnostních událostech. DRUHY OHNIŠŤ Bez ohně by nebylo života. Provázel lovce, zálesáky i táborníky nejen v okamžicích slavnostních, při přátelských posezeních, ale sloužil jim především jako zdroj tepla a bezpečí i k přípravě

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Čekatelský lesní kurz SEALs. Metodika. Skautská výchovná metoda. Anna Vlasáková Píšťalka

Čekatelský lesní kurz SEALs. Metodika. Skautská výchovná metoda. Anna Vlasáková Píšťalka Čekatelský lesní kurz SEALs Metodika Skautská výchovná metoda Anna Vlasáková Píšťalka Obsah Skautská výchovná metoda... 3 Slib a zákon... 3 Učení se zkušeností... 4 Družina... 4 Symbolický rámec... 5 Příroda...

Více

Jak napsat e-mail, který prodává

Jak napsat e-mail, který prodává Jak napsat e-mail, který prodává Tři kouzla prodejních mailů Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Obsah Prodejní e-mail str. 3 Principy prodejního e-mailu str. 6 Načasování str. 7 Odesílatel

Více

VÝUKOVÉ PROGRAMY A PROJEKTY ZO ČSOP VLAŠIM pro mateřské školy

VÝUKOVÉ PROGRAMY A PROJEKTY ZO ČSOP VLAŠIM pro mateřské školy VÝUKOVÉ PROGRAMY A PROJEKTY ZO ČSOP VLAŠIM pro mateřské školy Jak si mohou školy objednat naše výukové programy Výukové programy lze objednávat telefonicky na číslech 317 845 965, 317 845 169. Přehled

Více

PRímEstské tábory se školkou

PRímEstské tábory se školkou PRímEstské tábory se školkou Stejně jako v letech 2007, 2008, 2009, 2010 připravujeme pro Vaše děti Příměstské tábory Sluníčka se školkou 2011. PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORY SLUNÍČKA SE ŠKOLKOU VE ŽLUTÝCH LÁZNÍCH

Více

D A Č I C E R U H O S K OST K O U

D A Č I C E R U H O S K OST K O U D A Č I C E R U H O S K OST K O U 7. 6. 5. 4. 3. 2. 1. AHOJ KAMARÁDI, jmenuji se Kostička Cukrová a ráda bych vám ukázala své Dačice. Tady jsem se totiž v roce 1843 narodila, a představ si, že jsem byla

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Nováčkovská zkouška. pro vodní skauty a skautky

Nováčkovská zkouška. pro vodní skauty a skautky Nováčkovská zkouška pro vodní skauty a skautky Jak si splníš Nováčkovskou zkoušku? Nováčkovská zkouška, po jejímž složení budeš právoplatně patřit do naší velké skautské rodiny, má čtyři části. Na každé

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení!

PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení! PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení! Zábavu najdete na samostatných stránkách na konci časopisu, abyste si ji mohli vytisknout a vyluštit! Čtěte!

Více

Habermaaß-hra 5583. Moje první hra. Život na farmě. Figurky mláďata

Habermaaß-hra 5583. Moje první hra. Život na farmě. Figurky mláďata CZ Habermaaß-hra 5583 Moje první hra Život na farmě Figurky mláďata Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti

Více

Vesnice ve století služeb

Vesnice ve století služeb O čem to dnes bude? Vesnice ve století služeb Ing. Zdenka Nosková 17.5.2013 Venkovský cestovní ruch u nás a v zahraničí Včelí farma Nosek Projekt Prázdniny na venkově Úspěch závisí na mnoha faktorech.

Více

5 důležitých bodů pro změnu vašeho života

5 důležitých bodů pro změnu vašeho života 5 důležitých bodů pro změnu vašeho života 1 1. Naučte se být sami sebou a sami se sebou V dnešní době není vůbec jednoduché být sám sebou a zůstat přirozený a harmonický, prostě takový, jakého nás příroda

Více

Vítejte v SocialSprinters Academy

Vítejte v SocialSprinters Academy Vítejte v SocialSprinters Academy Jsem velmi rád, že s Vámi mohu sdílet své zkušenosti. V tomto pracovní sešitu si zrekapitulujeme 7 kroků, které když uděláte, budete schopni vašeho zákazníka dokonale

Více

101 her na dětské oslavy

101 her na dětské oslavy 101 her na dětské oslavy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Anna Bernhard a Silvia Schmitz 101 her na dětské oslavy e-kniha Copyright Albatros Media a.s.,

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Regionální muzeum v Chrudimi Vás zve na 9. letní příměstský tábor v muzeu 2016

Regionální muzeum v Chrudimi Vás zve na 9. letní příměstský tábor v muzeu 2016 Regionální muzeum v Chrudimi Vás zve na 9. letní příměstský tábor v muzeu 2016 Regionální muzeum v Chrudimi pořádá již podeváté letní příměstský tábor v muzeu pro děti ve věku 7-13 let. Tentokrát jsme

Více

Habermaaß-hra 5656A /4676N. Moje první hra Večer na farmě

Habermaaß-hra 5656A /4676N. Moje první hra Večer na farmě CZ Habermaaß-hra 5656A /4676N Moje první hra Večer na farmě Moje první hra Večer na farmě Hra na dobrou noc se zvířátky pro 1-4 děti od 2 let. Obsahuje i soutěžní variantu. Autor a design: Anna Lena Räckers

Více

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod na vytvoření vlastního videa. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod na vytvoření vlastního videa Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Sami nejlépe víte, že trh s finančními poradci je přesycen.každý poradce se snaží odlišit od ostatních, být nejlepší

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

7 V y k u p t o. c z. Luxusní bydlení. Koupelnový (nad)standard. Knihovny jaké svět neviděl. ... nemusí nutně znamenat to nejdražší

7 V y k u p t o. c z. Luxusní bydlení. Koupelnový (nad)standard. Knihovny jaké svět neviděl. ... nemusí nutně znamenat to nejdražší 2/3/2015 Sedmé vydání týdeníku pro všechny registrovné uživatele slevového serveru Vykupto.cz Neprodejné Všechna práva vyhrazena 2015 Vykupto.cz s.r.o. Luxusní bydlení... nemusí nutně znamenat to nejdražší

Více

Etapová hra MLADší kategorie. V říši zvířátek. Letní tábor Zámeček - Roželov pod Třemšínem

Etapová hra MLADší kategorie. V říši zvířátek. Letní tábor Zámeček - Roželov pod Třemšínem Etapová hra MLADší kategorie V říši zvířátek Letní tábor 9.8. 23.8. 2003 Zámeček - Roželov pod Třemšínem MOTTO ETAPOVÉ HRY: Naučme se, nejlépe hrou, poznávat přírodu a dění v ní očima jejich obyvatel,

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Volný čas. Mgr. Veronika Pluhařová září 2012 červen 2013 Výchova ke zdraví 6. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768

Volný čas. Mgr. Veronika Pluhařová září 2012 červen 2013 Výchova ke zdraví 6. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Volný čas Mgr. Veronika Pluhařová září 2012 červen 2013 Výchova ke zdraví 6. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Volný čas je nedílnou součástí každodenního života člověka. Je to čas, v němž

Více

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy Realizované Městskou knihovnou Písek Školní rok 2015/2016 Lekce pro mateřské školy Naší prioritou je v průběhu lekce děti do veškerého dění aktivně zapojit

Více

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě CZ Habermaaß-hra 5591 Velká vkládačka Na farmě Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Irena Šulcová BONUSY A K E M I Y U K I

Irena Šulcová BONUSY A K E M I Y U K I E-BOOK TIPY HRAVÉ LÉTO Irena Šulcová BONUSY A K E M I Y U K I B O N U S Y Léto, léto, hurááá na prázdniny. Copak budete dělat? Denní inspirace po celé prázdniny, ale i jindy. Irča Šulcová - kdo si s e-bookem

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

Habermaaß-hra 4280. Nešikovná čarodějnice

Habermaaß-hra 4280. Nešikovná čarodějnice CZ Habermaaß-hra 4280 Nešikovná čarodějnice Nešikovná čarodějnice Okouzlující sledovací hra podporující rychlé rozhodování, pro 2 až 4 hráče ve věku od 5 do 99 let. Hra má FEX efekt pro zvýšení stupně

Více

1

1 1 si 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 si Expozice svahů S Z V J Určuje na kterou světovou stranu je svah orientovaný (v mapě barevně rozlišeno 8 směrů). Pokud při cestě dolů ze svahu jdete na sever, jedná se o severní

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

INDIÁNI NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4.

INDIÁNI NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4. CENTRUM ČTENÍ, TI SE MAJÍ, CELÝ DEN SI JENOM HRAJÍ. POJĎME SI HRÁT NEJEN S PÍSMENKEM I NEJPRVE SI VEZMĚTE PRACOVNÍ SEŠIT K ŽIVÉ ABECEDĚ. NA INDIÁNSKÉ STRÁNCE 13 VYPRACUJTE KAŽDÝ SÁM CVIČENÍ 4. UDĚLEJTE

Více

Kulturní akce. Nabízíme zapůjčení stolních a zahradních her (kroket, petanque, karty, míče) K potěše ducha vybízí dřevěná kaple sv. Anežky.

Kulturní akce. Nabízíme zapůjčení stolních a zahradních her (kroket, petanque, karty, míče) K potěše ducha vybízí dřevěná kaple sv. Anežky. Kulturní akce Stylově vybavený klub Špejchar je vhodným místem pro konání soukromých akcí, jako jsou oslavy narozenin, výročí, rodinná či jiná setkání. Prostor je vhodný k uspořádání koncertu, či jako

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Hana Kuklíková Česká Tábornická Unie D.T.K. POUTNÍCI Praha Plackování 2014 Úvod Volný čas dětí by neměl být pouze výplní mezi školou a dětskými

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Habermaaß-hra 4343. Bál princezen

Habermaaß-hra 4343. Bál princezen CZ Habermaaß-hra 4343 Bál princezen Bál princezen Pohádkové pexeso pro 2-6 hráčů ve věku od 4 do 99 let. Obsahuje varianty pro začátečníky i profesionály. Autoři: Christine Basler a Alix-Kis Bouguerra

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_57 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 1

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 1 Život v Yellowstonu má svá specifika. Něco jsme čekali, něco vůbec. Pojďme se společně podívat na zajímavosti ze

Více

Habermaaß-hra 4748A /4287N a jeden poklad

Habermaaß-hra 4748A /4287N a jeden poklad CZ Habermaaß-hra 4748A /4287N 1000 a jeden poklad 1000 a jeden poklad Dobrodružná hra na motivy pohádek 1000 a jedné noci pro 2-4 hráče od 5 do 99 let. Obsahuje základní variantu pro mladší hráče. Autor:

Více

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh DRUŽINOVKY Vypracovala: Lenka Lepíčková Oddíl Svišti, Modrý kruh Praha, 2016 Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Spuštění družinovek...4 1.1 Správné místo a čas...4 1.1.1 Škola vs. klubovna...4 1.2 Dohoda s okolím...5

Více

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek

Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy. Realizované Městskou knihovnou Písek Nabídka vzdělávacích lekcí pro mateřské školy Realizované Městskou knihovnou Písek Školní rok 2017/2018 Lekce pro mateřské školy Naší prioritou je v průběhu lekce děti do veškerého dění aktivně zapojit

Více

Jméno: Zkouška. 2. stupeň

Jméno: Zkouška. 2. stupeň Jméno: Zkouška 2. stupeň Tereza, Adéla 2016 Příprava výletu Cílem této části zkoušky je naučit se připravit trasu výletu přizpůsobenou zdatnosti a věku účastníků, ročnímu období časovým možnostem atd.

Více

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let

NÁVOD. SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM. vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let NÁVOD SPOJUJ SLŮVKA téma: DŮM vzdělávací hra ve 2 variantách od 7 let Dílky s obrázky a anglickými slovíčky, které popisující obsah těchto obrázků jsou jednoduchou a atraktivní formou výuky pro nejmladší.

Více

Pondělí. Přijď si zastřílet z profesionálního luku, kuše či foukačky.

Pondělí. Přijď si zastřílet z profesionálního luku, kuše či foukačky. Pondělí 10:15 11:30 Relax yourself Výroba náušnic Kongresový sál Vyrob si vlastní nášnice z různých materiálů. 15:00 16:00 Get the feel Lukostřelba - Sraz u hlavní recepce Přijď si zastřílet z profesionálního

Více

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis

Osnova, nadpis. Osnova, nadpis Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Komunikační a slohová Osnova, nadpis Tvoření osnovy a nadpisů Ročník 4. Anotace Tento pracovní list

Více

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Člověk se chová k prostředí, ve kterém žije, podle toho,

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ PŘÍPRAVA HRY

HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ PŘÍPRAVA HRY HRY, PŘÍPRAVA AKCÍ Využíváním her i soutěží v naší činnosti učíme děti poctivosti, ukázněnosti, smyslu pro kamarádství, pro společnost, ohleduplnosti k mladším. Jejích smyslem a cílem je výchova k fairplay,

Více

Outdoor club HANACE uvádí. měsíčník jménem Monitor. na měsíc září 2015. Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman,

Outdoor club HANACE uvádí. měsíčník jménem Monitor. na měsíc září 2015. Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman, Outdoor club HANACE uvádí měsíčník jménem Monitor na měsíc září 2015 Naší poslední oddílovou akcí byl Hanman, letos určitě, jako každý rok, vydařený a kromě Hanmana jsme měli podařený tábor plný srandy

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška

KOTVA PLZEŇ. Bocmanská zkouška KTVA PLZEŇ Bocmanská zkouška Být skautem, to není jen tak Budeš se muset snažit, ale určitě to zvládneš. Celá tvoje družina i všichni vedoucí se ti budou snažit pomáhat Moje skautské jméno: Družina: Bocmanskou

Více

Habermaaß-hra 3123A /4448N. Tanec s vejci

Habermaaß-hra 3123A /4448N. Tanec s vejci CZ Habermaaß-hra 3123A /4448N Tanec s vejci Tanec s vejci Živá hra plná poskakování s vejci pro 2-4 hráče ve věku od 5 do 99let. Autor: Ilustrace: Roberto Fraga Martina Leykamm Obsah: 1 dřevěné vejce 9

Více

,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ

,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ ,,KDO JSME? NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ. JEDNODUŠE:,,NÍZKOPRAHÁČ ,,A CO ZDE POSKYTUJETE?,,SOCIÁLNÍ SLUŽBU ,,Hm A CO JE VLASTNĚ TA SOCIÁLNÍ SLUŽBA? Sociální služba je vlastně pomoc lidem. Na

Více

Blíží se finále. Hrajte o zájezd do Legolandu pro celou rodinu a o kreditů!

Blíží se finále. Hrajte o zájezd do Legolandu pro celou rodinu a o kreditů! Blíží se finále. Hrajte o zájezd do Legolandu pro celou rodinu a o 10 000 kreditů! Luštili jste, stříhali, malovali, zkrátka jste se s námi drželi hesla, že nuda je trestný čin? Právě teď přichází ta správná

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková Předškoláci ve skautském oddíle Eva Dvořáková 6. oddíl vodních skautů Šestka Třebíč Přístav VS,,Žlutá ponorka Třebíč Třebíč 2008 Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak vůbec předškoláky získat aneb nábor... 4 3. Co

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_61-80

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Adrenalin park Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o...

ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o... Zahrajme si hru ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o... V ánoce jsou i časem cestování. Využijte kreativně dobu, kterou o Vánocích strávíte na cestách za příbuznými,

Více

Cestou knih. Kamila Fialová

Cestou knih. Kamila Fialová Cestou knih Kamila Fialová Jako Kryštof Kolumbus chtěla bych plout na lodi s plachtami podniknout pouť. Tak jako Robinson sám na svém ostrově, knihou teď cestuji já, slovo po slově. Nevím, kam nejdříve

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes

Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Skautská stezka 15. oddíl Žlutý Útes Přezdívka:............................. Jméno Příjmení:............................. Adresa:.......................................................................................

Více

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 Obsah: Slovo ředitele školy. Škola v přírodě, cyklistická soutěž, Výlet do Březnice, dopravní hřiště, recitační soutěž

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ

5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ 5.LEDNA SPORTOVNÍ DOPOLEDNE V LEŠTINSKÉ TĚLOCVIČNĚ Pod vedením Wyominga se uskuteční první kmenová akce v novém roce. Zahrajeme si hry, zkusíme si splnit další OP a dojde také na nějaký ten turnájek mezi

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje?

Jaká část těla tě nejvíc vzrušuje? Pravidla hry 1. Přečti otázku na pravdu nahlas. 2. Když si vybereš pravdu, uveď otevřenou a upřímnou odpověď. 3. Pokud se tě odpovědi ostatních dotýkají emocionálně nebo chceš uvést názor opačného pohlaví,

Více

VÝUKOVÉ PROGRAMY A PROJEKTY ZO ČSOP VLAŠIM 2013/14 pro mateřské školy

VÝUKOVÉ PROGRAMY A PROJEKTY ZO ČSOP VLAŠIM 2013/14 pro mateřské školy VÝUKOVÉ PROGRAMY A PROJEKTY ZO ČSOP VLAŠIM 2013/14 pro mateřské školy Jak si můžete objednat naše výukové programy Výukové programy lze objednávat telefonicky na číslech 317 845 965, 317 845 169. Přehled

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více