Úloha 1 - THEVENINŮV PRINCIP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úloha 1 - THEVENINŮV PRINCIP"

Transkript

1 Úloha 1 - THEVENINŮV PRINCIP CÍLE Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni : Určit U (THEVENINA) z měření, provedených voltmetrem. Určit R (THEVENINA) z měření, provedených ohmmetrem. Připojit Theveninův náhradní obvod. Přezkoušet původní obvod a Theveninův, zda dodávají stejný proud a napětí při různých zatíženích. ZAŘÍZENÍ 1 Multimetr (analogový nebo digitální) 1 Miliampérmetr 1 Základní jednotka PU Hlavní panel 1 Deska plošného spoje EB DISKUSE Theveninův princip se používá pro převedení jakéhokoliv obvodu se dvěma vývody na náhradní obvod, sestávající ze zdroje napětí v sérii s odporem. Nejdříve vypočítejte výstupní napětí otevřeného obvodu. To je hodnota U (THEVENINA). Potom, se zkratovaným zdrojem napětí a bez zatížení na výstupu, vypočítejte hodnotu odporu mezi výstupy. To je R (THEVENINA). POSTUP 1. Umístěte desku plošného spoje EB-102 do vedení desky a připojte konektor jednotky PU Zapněte hlavní panel. Jsou-li dostupná napětí proměnná, nastavte ± 12V. 3. Provedete iniciační postup, popsaný v části všeobecné informace. 4. Vyhledejte obvod na Obr.1(a). Připojte šňůru mezi R 1 a +12V.

2 Obr.1(a):Původní obvod. Obr.1(b):Theveninův náhradní obvod 5. Překontrolujte obvod 6. Změřte výstupní napětí otevřeného obvodu a zaznamenejte ho. To je hodnota U (THEVENINA). U (THEVENINA) = 7. Nastavte napájení na PS-1 v Obr.l(b) na U (THEVENINA). 8. Pro měření R (THEVENINA) má být umístěn zkrat místo napájení 12V. Odpojte R X od napájení +12V a uzemněte levý vývod R 1. Připojte multimetr na výstupy obvodu, změřte výstupní odpor a zaznamenejte ho. To je R (THEVENINA). R (THEVENINA) = 9. Odstraňte zkrat z R 1 na zem. 10.Připojte ohmmetr na RV 1 + R 6, potom nastavte RV 1, aby hodnota odporu byla rovna R (THEVENINA). 11.Nyní jste nastavili napájení PS-1 a RV 1 + R 6 jako Theveninův ekvivalent obvodu, sestaveného ze zdroje 12V, R 1, R 2 a R 3. Pro ověření, že původní a Theveninův náhradní obvod jsou totožné, zatěžujte původní obvod rezistorem R 4, potom R 5 a nakonec spojením nakrátko. Při každé zátěži měřte U OUT a I OUT a zaznamenejte je do tabulky na Obr.2. ZÁTĚŽ U OUT I OUT R 4 R 5 Zkrat Obr. 2: Původní obvod

3 12. Opakujte tyto testy pro Theveninův náhradní obvod a zaznamenejte výsledky do Obr.3. ZÁTĚŽ U OUT I OUT R 4 R 5 Zkrat Obr.3: Theveninův náhradní obvod OTÁZKY: Dokázal tento experiment, že obvod navržený na Obr.1(b) je rovnocenný obvodu, uvedenému na Obr.1(a)? Vyjmenujte rozdíly. Vypočítejte Theveninův náhradní obvod. Jsou výsledky stejné jako naměřené?

4 Úloha 2 - POTENCIOMETR CÍLE Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni : Zapojit potenciometr jako dělič napětí. Změřit výstupní napětí bez a se zatížením potenciometru, zapojeného jako dělič napětí. Vynést graf, udávající závislost mezi otáčením jezdce potenciometru a výstupním napětím. ZAŘÍZENÍ 1 Multimetr (analogový nebo digitální) 1 Základní jednotka PU Hlavní panel 1 Deska plošného spoje EB-102 DISKUSE Potenciometr je vyroben podle náčrtku. Pohyb jezdce mění bod připojení ke středu odporu, což způsobuje změnu hodnot dvou odporů, i když vždy mají stejný celkový odpor. Toto zapojení tvoří dělič napětí s konstantním celkovým odporem a výstupní odpor se mění podle postavení jezdce potenciometru. Výstupní napětí se proporcionálně mění podle postavení jezdce. Jeli celkový odpor R a odpor části, na které je výstup měřen je n x R, potom výstupní napětí je dáno vztahem: U out = n x U in

5 POSTUP 1. Umístěte desku plošného spoje EB-102 do vedení desky a připojte konektor jednotky PU Zapněte hlavní panel. Jsou-li dostupná napětí proměnná, nastavte ± 12V. 3. Provedete iniciační postup, popsaný v části všeobecné informace. 4. Změřte a zaznamenejte celkový odpor potenciómetru. R (celk.) =.. 5. Nastavte potenciometr na 20% celkové hodnoty otáčením doprava a měřte odpor mezi jezdcem a zemí. 6. Připojte napájení PS-1 na potenciometr dle Obr.1 a potom nastavte PS-1 na 6V. Obr. 1: Obvod děliče napětí 7. Změřte a zaznamenejte výstupní napětí mezi jezdcem a zemí. Výsledky zapište do Obr Odpojte PS-1 od obvodu. 9. Opakujte tento postup pro 40%, 60%, 80% a 100% otáčení. Při každém použití OTÁČENÍ 20% 40% 60% 80% 100% ohmmetru pro měření odporu musí být napájení odpojeno. ODPOR % Z CELKOVÉHO R Obr. 2 U out bez zátěže U out zátěž R 17 U out zátěž R Připojte R 17 na jezdec p 1 a opakujte měření napětí. Výsledky zaznamenejte do Obr.2.

6 Obr. 3: Obvod děliče napětí 11. Nahraďte R 17 v obvodu za R 18 a opakujte měření napětí, výsledky zaznamenejte do Obr Vyneste graf změřeného U out (svisle) v závislosti na otáčení jezdcem (vodorovně) pro všechny tři obvody do Obr.4. OTÁZKY Co nám demonstruje graf na Obr.4 za stavu bez zatížení? Vysvětlete rozdíly v křivkách za zatíženého stavu potenciometru. Potenciometr se často používá k ovládání hlasitosti v rozhlasovém přijímači. Vysvětlete jeho činnost.

7 Úloha 3 - MILLMANŮV PRINCIP CÍLE Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni: Vypočítat výstupní napětí na elektrické zátěži způsobené více zdroji napětí podle Millmanova principu. Ověřit Millmanův princip měřením v obvodu. ZAŘÍZENÍ 1 Multimetr (analogový nebo digitální) 1 Základní jednotka PU Hlavní panel 1 Deska plošného spoje EB-102 DISKUSE Někdy je paralelně připojeno více zdrojů napětí, které napájí jednu zátěž. Protože tyto zdroje napětí mají rozdílné vnitřní odpory, dá se očekávat, že proud dodávaný zátěži je různý. Millmanovo pravidlo poskytuje způsob určení výstupního napětí na zátěži. Výstupní napětí je dáno vzorcem: POSTUP 1. Umístěte desku plošného spoje EB-102 do vedení desky a připojte konektor jednotky PU Zapněte hlavní panel. 3. Jsou-li dostupná napětí proměnná, nastavte ± 12V. 4. Připojte obvod na Obr.1. Nastavte PS-1 na 6V a PS-2 na -4V. Obr. 1

8 5. Změřte a zaznamenejte výstupní napětí na R 15 a výstupní proud přes R15. Vyměňte zkratovací propojovací drát v sérii s R15 za miliampérmetr při měření I out. U out =.. I out =.. 6. Použitím vzorce vypočítejte hodnoty U out a I out v obvodu. U out =.. I out =.. Nápověda: pro výpočet I out se podívejte na vztah mezi U out, I out a R 15. OTÁZKY: Dokazuje tento experiment platnost Millmanova principu?

9 Úloha 4 - PRINCIP SUPERPOZICE CÍLE Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni : Změřit proud a napětí zátěže v obvodu, který obsahuje dva zdroje napětí. Ověřit princip superpozice z měřených napětí a proudů. ZAŘÍZENÍ 1 Multimetr (analogový nebo digitální) 1 Základní jednotka PU Hlavní panel 1 Deska plošného spoje EB-102 DISKUSE Často je nutno analyzovat obvody, které obsahují více zdrojů napětí. Při použití principu superpozice je obvod analyzován pouze s jedním zdrojem, s ostatními zdroji napětí zkratovanými. Chceme-li znát napětí v kterékoliv části obvodu, nebo proud v kterékoliv větvi, vypočítáme požadované napětí nebo proud pro každý zdroj napětí jednotlivě, a potom je algebraicky sečteme pro nalezení žádaného napětí nebo proudu. POSTUP 1. Umístěte desku plošného spoje EB-102 do vedení desky a připojte konektor jednotky PU Zapněte hlavní panel. 3. Jsou-li dostupná napětí proměnná, nastavte ± 12V. 4. Připojte obvod na Obr.1. Obr.1

10 5. Nastavte PS-1 na 4,5V. Všimněte si, že zdroj napětí PS-2 je nyní zkratován. 6. Změřte U out a I out s PS-2 zkratovaným a zaznamenejte hodnoty do Obr. 2. Vyměňte zkratovací propojku v sérii s R15 za miliampérmetr při měření I out ZDROJ NAPĚTÍ U out I out Jen PS-1 Jen PS-2 CELKEM Obr.2: Napětí a proudy v obvodu superpozice. 7. Zkratujte vývody PS-1 podle Obr.3. Nastavte PS-2 na -7,5V. 8. Zaznamenejte odečtené údaje pro U out a I out pouze od PS-2 do Obr Odpojte zkratovací propojení na PS-1 a nastavte 4,5V. Změřte a zaznamenejte U out a I out U out =.. I out =.. Obr.3 OTÁZKY: Jaké závěry odvozujete z tohoto experimentu?

11 Úloha 5 - ZDROJ NAPĚTÍ CÍLE Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni : Určit z měření vnitřní odpory zdrojů napětí. Určit regulaci napětí u zdroje napětí. Porovnat zdroje napětí a určit nejlepší kvalitu vyhodnocením regulace napětí. ZAŘÍZENÍ 1 Multimetr (analogový nebo digitální) 1 Základní jednotka PU Hlavní panel 1 Deska plošného spoje EB-102 DISKUSE Napěťový zdroj, například napájecí zdroj nebo baterie, se mohou jevit jako ideální 2 zdroje napětí při zapojení v sérii s malým odporem. V tomto experimentu budete měřit zatěžovací charakteristiku a vypočítáte vnitřní odpor a napětí zdroje napětí. POSTUP 1. Umístěte desku plošného spoje EB-102 do vedení desky a připojte konektor jednotky PU Zapněte hlavní panel. 3. Jsou-li dostupná napětí proměnná, nastavte ± 12V. 4. Připojte jezdec potenciometru ke spodnímu konci podle Obr. 1(a), aby tvořil proměnný odpor. Zapojte obvod na Obr. 1(a). Potenciometr je zapojen jako reostat a jeho sériové spojení s R 16 slouží jako proměnná zátěž pro zdroj napětí. Obr Nastavte PS-1 na 5V.

12 6. Změřte a zaznamenejte do Obr.2 (pro zatížení R 16 + P 1 ) napětí a proud v obvodu při různých polohách nastavení zatěžovacího potenciometru. Pro každou polohu vypočítejte odpor zátěže podle Ohmova zákona. Vyměňte zkratovací propojku v sérii s R 16 za miliampérmetr při měření I out. OTÁČENÍ 0% 20% 40% 60% 80% 100% I out U out Odpor zátěže P 1 + R 16 P l + R 16 P l P l + R 16 P l Obr.2: Zdroj napětí zatížený různými zátěžemi. 7. Zapojte obvod na Obr.1(b). Potenciometr slouží jako proměnná zátěž zdroje. R 16 v sérii s vnitřním odporem zdroje PS-1 reprezentuje Theveninův ekvivalent odporu zdroje. 8. Opakujte krok 6 pro zatížení P 1 a zaznamenejte svoje výsledky do Obr.2. Obr Nakreslete graf do Obr.3 s výstupním napětím na svislou osu a proudem zátěže na vodorovnou osu pro zátěž (P 1 + R 16 ) a zátěž P 1 OTÁZKY: Použitím grafů zjistěte, o kolik se výstupní napětí sníží při zvýšení proudu z minimální na maximální hodnotu. Vypočítejte R pro oba případy zapojení obvodu:

13 R out SníženíU ZvýšeníI out out Vypočítejte regulaci výstupního napětí u obou konfigurací obvodu. Re g. U ( U = out. pro. min. proud U ) - ( U out. pro.min. proud out. pro. max. proud ) *100 Je regulace zjištěná v ˇposledním bodu dobrá nebo špatná pro typické napájení? Srovnejte konfigurace obou obvodů a podejte vysvětlení.

14 Úloha 6 - PRINCIP PŘENOSU MAXIMÁLNÍHO VÝKONU CÍLE Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni : Určit výkon z naměřených hodnot proudu a napětí. Vynést graf výstupního napětí, proudu a výkonu na svislou osu a odporu na vodorovnou osu. Určit vztah odporů, které vytvoří maximální výkon, z měření a grafů. ZAŘÍZENÍ 1 Multimetr (analogový nebo digitální) 1 Základní jednotka PU Hlavní panel 1 Deska plošného spoje EB-102 DISKUSE U odporových obvodů je maximální výkon přenášen do zatěžovacího odporu, je-li odpor zátěže roven odporu Theveninova zdroje nebo vnitřnímu odporu zdroje napětí. V tom případě se rovná ztráta výkonu ve zdroji ztrátě výkonu na zátěži. POSTUP 1. Umístěte desku plošného spoje EB-102 do vedení desky a připojte konektor jednotky PU Zapněte hlavní panel. 3. Jsou-li dostupná napětí proměnná, nastavte ± 12V. 4. Zapojte obvod na Obr.1. Nastavte PS-1 na 5V. 5. Potenciometr zapojený jako reostat slouží jako proměnná zátěž pro zdroj napětí. Spojení R 16 v sérii s vnitřním odporem PS-1 (jak bylo měřeno v úloze 5) představuje Theveninův ekvivalent odporu zdroje.

15 Obr Změřte napětí a proudy zatěžovacího potenciometru pro řadu hodnot, vytvořených otáčením potenciometru jak je uvedeno na Obr. 2. Vyměňte zkratovací propojku v sérii s R 16 za miliampérmetr při měření I out 7. Pro každé nastavení potenciometru vypočítejte zatěžovací odpor a výstupní výkon a výsledky zaznamenejte do Obr.2. OTÁČENÍ U out I out R zátěže P out 0% 20% 40% 60% 80% 100% Obr.2: Měření přenosu výkonu. 8. Do grafu na Obr.3 s odporem na vodorovné ose vyneste Uout, Iout a výstupní výkon P out.

16 OTÁZKY: Co se stane s výstupním napětím při snížení odporu? Jaký je vliv změny odporu na výstupní proud? Jak se změní výstupní výkon při změně odporu? Při jaké hodnotě zatěžovacího odporu je na zátěž přenášen maximální výkon? Jaká je tato hodnota ve srovnání s vnitřním odporem zdroje napětí? Kolik výkonu se ztratí na vnitřním odporu, jeli zatěžovací odpor nastaven pro získání maximálního výstupního výkonu?

17 Úloha 7 - PŘEVODY HVĚZDA-TROJÚHELNÍK, TROJÚHELNÍK-HVĚZDA CÍLE Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni : Použitím barevného kódu značení rezistorů převést zapojení do hvězdy na zapojení do trojúhelníku. Použitím různých hodnot odporů převést zapojení do trojúhelníku na zapojení do hvězdy. Měřit odpor náhradních zapojení do trojúhelníku a do hvězdy. ZAŘÍZENÍ 1 Multimetr (analogový nebo digitální) 1 Základní jednotka PU Hlavní panel 1 Deska plošného spoje EB-102 DISKUSE Dva obvody, se kterými se běžně setkáváme, jsou zapojení tří odporů "Trojúhelník" a "Hvězda". Tato zapojení jsou na Obr.1. Často je vhodné pro analýzu obvodu převést jedno z těchto dvou zapojení na náhradní ve formě druhého. TROJÚHELNÍK HVĚZDA Obr. 1 Pro převod odporů trojúhelníku Ra, Rb a Rc na odpory hvězdy R1, R2 a R3 použijte následujících vztahů:

18 Pro převod z hvězdy na trojúhelník použijte následujících vztahů: POSTUP 1. Umístěte desku plošného spoje EB-102 do vedení desky a připojte konektor jednotky PU Zapněte hlavní panel. 3. Jsou-li dostupná napětí proměnná, nastavte ± 12V. 4. Podle barevného značení rozlište a zaznamenejte hodnoty R 7, R 8 a R 9. Potom změřte tři vstupní odpory v obvodu (A-B, A-C a B-C) R 7 =..R 8 = R 9 =. R (A-B) = R (A-C) = R (B-C) =.

19 5. Nyní změřte a zaznamenejte odpory R 10, R 11 a R 12 a odpor mezi výstupy v jejich obvodech R 10 =..R 11 = R 12 =.. R (A -B ) =..R (A -C ) =..R (B -C ) = OTÁZKY: Použitím rovnic převodu trojúhelník na hvězdu převeďte R 7, R 8 a R 9 na náhradní zapojení do hvězdy. Použitím rovnic převodu hvězda na trojúhelník převeďte R 10, R 11 a R 12 na náhradní zapojení do trojúhelníku. Srovnejte výsledky výpočtů s experimentálně získaným měřením odporů mezi výstupy u každého obvodu.

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva).

Úloha 1 Multimetr. 9. Snižte napájecí napětí na 0V (otočením ovládacího knoflíku výstupního napětí zcela doleva). Úloha 1 Multimetr CÍLE: Po ukončení tohoto laboratorního cvičení byste měli být schopni: Použít multimetru jako voltmetru pro měření napětí v provozních obvodech. Použít multimetru jako ampérmetru pro

Více

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-3

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT 2-3 ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ PRACOVNÍ SEŠIT - Název úlohy: Měření vlastností regulačních prvků Listů: List: Zadání: Pro daný regulační prvek zapojený jako dělič napětí změřte a stanovte: a, Minimálně regulační

Více

Sériově a paralelně řazené rezistory. Tematický celek: Elektrický proud. Úkol:

Sériově a paralelně řazené rezistory. Tematický celek: Elektrický proud. Úkol: Název: Sériově a paralelně řazené rezistory. Tematický celek: Elektrický proud. Úkol: Zopakujte si, co platí pro sériově a paralelně řazené rezistory. Sestrojte elektrické obvody dle schématu. Pomocí senzorů

Více

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH.

MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. MĚŘENÍ NAPĚTÍ A PROUDŮ VE STEJNOSMĚRNÝCH OBVODECH. 1. Měření napětí ručkovým voltmetrem. 1.1 Nastavte pomocí ovládacích prvků na ss zdroji napětí 10 V. 1.2 Přepněte voltmetr na rozsah 120 V a připojte

Více

Laboratorní práce č. 1: Regulace proudu a napětí

Laboratorní práce č. 1: Regulace proudu a napětí Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 2. ročník šestiletého studia Laboratorní práce č. 1: Regulace proudu a napětí G Gymnázium Hranice Přírodní vědy moderně a interaktivně Přírodní vědy moderně

Více

Napájecí soustava automobilu. 2) Odsimulujte a diskutujte stavy které mohou v napájecí soustavě vzniknout.

Napájecí soustava automobilu. 2) Odsimulujte a diskutujte stavy které mohou v napájecí soustavě vzniknout. VŠB-TU Ostrava Datum měření: 3. KATEDRA ELEKTRONIKY Napájecí soustava automobilu Fakulta elektrotechniky a informatiky Jména, studijní skupiny: Zadání: 1) Zapojte úlohu podle návodu. 2) Odsimulujte a diskutujte

Více

4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky

4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky 4.2.7 Voltampérová charakteristika rezistoru a žárovky Předpoklady: 4205 Pedagogická poznámka: Tuto hodinu učím jako běžnou jednohodinovku s celou třídou. Některé dvojice stihnou naměřit více odporů. Voltampérová

Více

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu 4.6.6 Složený sériový LC obvod střídavého proudu Předpoklady: 41, 4605 Minulá hodina: odpor i induktance omezují proud ve střídavém obvodu, nemůžeme je však sčítat normálně, ale musíme použít Pythagorovu

Více

Obrázek 1 schéma zapojení měřícího přípravku. Obrázek 2 realizace přípravku

Obrázek 1 schéma zapojení měřícího přípravku. Obrázek 2 realizace přípravku aboratorní měření Seznam použitých přístrojů 1. aboratorní zdroj DIAMETRA, model P230R51D 2. Generátor funkcí Protek B803 3. Číslicový multimetr Agilent, 34401A 4. Číslicový multimetr UT70A 5. Analogový

Více

1. Stejnosměrný proud základní pojmy

1. Stejnosměrný proud základní pojmy 1. Stejnosměrný proud základní pojmy Stejnosměrný elektrický proud je takový proud, který v čase nemění svoji velikost a smysl. 1.1. Mezinárodní soustava jednotek Fyzikální veličina je stanovena s fyzikálního

Více

Pro vš echny body platí U CC = ± 15 V (pokud není uvedeno jinak). Ke kaž dému bodu nakreslete jednoduché schéma zapojení.

Pro vš echny body platí U CC = ± 15 V (pokud není uvedeno jinak). Ke kaž dému bodu nakreslete jednoduché schéma zapojení. OPEAČNÍ ZESILOVAČ 304 4 Pro vš echny body platí U CC = ± 15 V (pokud není uvedeno jinak). Ke kaž dému bodu nakreslete jednoduché schéma zapojení. 1. Ověřte měření m některé katalogové údaje OZ MAC 157

Více

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Úloha č.: XIV Název: Relaxační kmity Pracoval: Pavel Brožek stud. skup. 12 dne 5.12.2008 Odevzdal

Více

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Úkoly měření: 1. Zvládnutí obsluhy klasických multimetrů. 2. Jednoduchá elektrická měření měření napětí, proudu, odporu. 3. Měření volt-ampérových charakteristik

Více

Přístupový systém VX800N. Vid-9200-2

Přístupový systém VX800N. Vid-9200-2 Přístupový systém VX800N Vid-9200-2 Základní vlastnosti Jedná se o kódový zámek Obsahuje 2 nebo 3 vestavěné relé (závisí na verzi) Lze každé relé má jeden kód, kterým se aktivuje relé na nastavený čas

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika VUT FSI BRNO ÚVSSaR, ODBOR ELEKTROTECHNIKY JMÉNO: ŠKOLNÍ ROK: 2010/2011 PŘEDNÁŠKOVÁ SKUPINA: 1E/95 LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika ROČNÍK: 1. KROUŽEK: 2EL SEMESTR: LETNÍ UČITEL: Ing.

Více

Měření statických parametrů tranzistorů

Měření statických parametrů tranzistorů Měření statických parametrů tranzistorů 1. Úkol měření Změřte: a.) závislost prahového napětí UT unipolárních tranzistorů typu MIS KF522 a KF521 na napětí UBS mezi substrátem a sourcem UT = f(ubs) b.)

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Otáčky DC motoru DC motor se zátěží Osvald Modrlák Lukáš Hubka Liberec 2010 Materiál vznikl v rámci projektu ESF

Více

Systém zvukové signalizace a spouštění motoru na základě stavu světla

Systém zvukové signalizace a spouštění motoru na základě stavu světla Systém zvukové signalizace a spouštění motoru na základě stavu světla vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Cílem této úlohy je sestavit systém sledující stav světla, které bude vyhodnocováno

Více

Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE. Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30

Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE. Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30 Semestrální práce NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE Daniel Tureček zadání číslo 18 cvičení: sudý týden 14:30 1. Ověření stability tranzistoru Při návrhu úzkopásmového zesilovače s tranzistorem je potřeba

Více

Převodníky AD a DA. AD a DA. Převodníky AD a DA. Základní charakteristika

Převodníky AD a DA. AD a DA. Převodníky AD a DA. Základní charakteristika Převodníky AD a DA K.D. - přednášky 1 Převodník AD v MCU Základní charakteristika Většinou převodník s postupnou aproximací. Pro více vstupů (4 16) analogový multiplexor na vstupu. Převod způsobem sample

Více

Bipolární tranzistor. Bipolární tranzistor. Otevřený tranzistor

Bipolární tranzistor. Bipolární tranzistor. Otevřený tranzistor Bipolární tranzistor Bipolární tranzistor polovodičová součástka se dvěma PN přechody a 3 elektrodami: C - kolektorem E - emitorem B - bází vrstvy mohou být v pořadí NPN nebo PNP, častější je varianta

Více

Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu

Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu Popis a funkce klávesnice Gama originální anglický manuál je nedílnou součástí tohoto českého překladu Klávesnice Gama používá nejnovější mikroprocesorovou technologii k otevírání dveří, ovládání zabezpečovacích

Více

M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ

M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ M7061 ROTAČNÍ POHONY VENTILŮ TECHNICKÉ INFORMACE VLASTNOSTI Chráněno proti přetížení a zablokování Bezúdržbový elektrický pohon pro rotační ventily Zřetelný indikátor polohy Přímá montáž na rotační ventily

Více

Převodník DL232. Návod pro instalaci. Docházkový systém ACS-line. popis DL232.doc - strana 1 (celkem 5) Copyright 2013 ESTELAR

Převodník DL232. Návod pro instalaci. Docházkový systém ACS-line. popis DL232.doc - strana 1 (celkem 5)  Copyright 2013 ESTELAR Převodník DL232 Docházkový systém ACS-line Návod pro instalaci popis DL232.doc - strana 1 (celkem 5) Popis funkce Modul DL232 slouží jako převodník datové sběrnice systému ACS-line (RS485) na signály normovaného

Více

VY_52_INOVACE_2NOV37. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9.

VY_52_INOVACE_2NOV37. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9. VY_52_INOVACE_2NOV37 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Měření

Více

Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů

Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů Úloha č. 6 Stanovení průběhu koncentrace příměsí polovodičů Úkol měření: 1. Změřte průběh resistivity podél monokrystalu polovodiče. 2. Vypočtěte koncentraci příměsí N A, D z naměřených hodnot resistivity.

Více

Jakub Kákona, kaklik@mlab.cz 19.11.2010

Jakub Kákona, kaklik@mlab.cz 19.11.2010 Čerpání rotační olejovou vývěvou Jakub Kákona, kaklik@mlab.cz 19.11.2010 Abstrakt 1 Úvod 1. Sledujte čerpání uzavřeného objemu rotační olejovou vývěvou (ROV) s uzavřeným a otevřeným proplachováním, a to

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření nízkofrekvenčního koncového zesilovače, část 3-13-4

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření nízkofrekvenčního koncového zesilovače, část 3-13-4 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření nízkofrekvenčního koncového zesilovače, část 3-13-4 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

4.2.14 Regulace napětí a proudu reostatem a potenciometrem

4.2.14 Regulace napětí a proudu reostatem a potenciometrem 4.2.14 Regulace napětí a proudu reostatem a potenciometrem Předpoklady: 4205, 4207, 4210 Nejde o dva, ale pouze o jeden druh součástky (reostat) ve dvou různých zapojeních (jako reostat a jako potenciometr).

Více

Laboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu

Laboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 5. ročník šestiletého a 3. ročník čtyřletého studia aboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu ymnázium Přírodní vědy moderně

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Pro vzdělanější Šluknovsko. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. 0210 Bc. David Pietschmann.

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Pro vzdělanější Šluknovsko. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. 0210 Bc. David Pietschmann. VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Převodníky analogových a číslicových signálů

Převodníky analogových a číslicových signálů Převodníky analogových a číslicových signálů Převodníky umožňující transformaci číslicově vyjádřené informace na analogové napětí a naopak zaujímají v řídícím systému klíčové postavení. Značná část měřených

Více

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Schéma sériového RLC obvodu, převzato z [3].

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Schéma sériového RLC obvodu, převzato z [3]. Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment Střídavý proud (SŠ) Sériový obvod RLC Fyzikální princip Obvod střídavého proudu může mít současně odpor, indukčnost i kapacitu. Pokud jsou tyto prvky v sérii,

Více

Řada CD3000S. Stručný přehled. Technické parametry. Tyristorové spínací jednotky

Řada CD3000S. Stručný přehled. Technické parametry. Tyristorové spínací jednotky Řada CD3S Řada CD3S CD3S je řada jednoduchých, jedno, dvou a třífázových tyristorových jednotek se spínáním v nule, určené pro odporovou zátěž. Ovládací vstup CD3S je standardně dvoupolohový. Některé typy

Více

Praktikum II Elektřina a magnetismus

Praktikum II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Elektřina a magnetismus Úloha č. VII Název: Měření indukčnosti a kapacity metodou přímou Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.:

Více

Osnova kurzu. Základy teorie elektrických obvodů 1

Osnova kurzu. Základy teorie elektrických obvodů 1 Osnova kurzu 1) Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů 2) Základy teorie elektrických obvodů 1 3) Základy teorie elektrických obvodů 2 4) Základy teorie elektrických obvodů 3 5) Základy teorie

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULTISIM.0) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO.

Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO. Měření na výkonovém zesilovači Návod k přípravku pro laboratorní cvičení v předmětu EO. Cílem měření je seznámit se s funkcí výkonového zesilovače, pracujícího ve třídě B, resp. AB. Hlavními úkoly jsou:

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Úvod: 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Odporové senzory teploty (například Pt100, Pt1000) použijeme pokud chceme měřit velmi přesně teplotu v rozmezí přibližně 00 až +

Více

Indukce, Kapacita, Odpor, Diody LCR MULTIMETR. Model : LCR-9083

Indukce, Kapacita, Odpor, Diody LCR MULTIMETR. Model : LCR-9083 Indukce, Kapacita, Odpor, Diody LCR MULTIMETR Model : LCR-9083 OBSAH 1. Vlastnosti... 1 2. Specifikace....1 2-1 Základní specifikace....1 2-2 Elektrické specifikace....2 A. Indukce...2 B. Kapacita....2

Více

R 3 R 6 R 7 R 4 R 2 R 5 R 8 R 6. Úvod do elektrotechniky

R 3 R 6 R 7 R 4 R 2 R 5 R 8 R 6. Úvod do elektrotechniky Metody náhradního zdroje (Théveninova a Nortonova věta) lze využít při částečné analýze elektrického obvodu, kdy máme stanovit proud nebo napětí v určitém místě obvodu. Příklad: Určete v obvodu na obr.

Více

AirGateway. Návod / rev.0. Strana 1 z 9

AirGateway. Návod / rev.0. Strana 1 z 9 Strana 1 z 9 1. Úvod... 3 2. Nastavení AirGateway jako station (klient) pro připojení k Vaší WiFi síti... 4 3. Nastavení... 5 Strana 2 z 9 1. Úvod Gratulujeme Vám k zakoupení AirGateway (WIfi propojovací

Více

El.náboj,napětí,proud,odpor.notebook. October 23, 2012

El.náboj,napětí,proud,odpor.notebook. October 23, 2012 1 JAKÝ ELEKTRICKÝ NÁBOJ PROJDE PRŮŘEZEM VODIČE ZA 5 MINUT,PROCHÁZÍ LI JÍM PROUD 800mA? ( sestav z nabídky správné řešení a zkontroluj na následující stránce ) Q = 800. 300 t = 5 min Q = 0,8. 300 Q = 240

Více

Fyzika - Tercie. vyjádří práci a výkon pomocí vztahů W=F.s a P=W/t. kladky a kladkostroje charakterizuje pohybovou a polohovou energii

Fyzika - Tercie. vyjádří práci a výkon pomocí vztahů W=F.s a P=W/t. kladky a kladkostroje charakterizuje pohybovou a polohovou energii - Tercie Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo Mechanická

Více

Rozšíření počítadla okruhů pro českou autodráhu s roztečí drážek 90 mm (ev. č.: 21103-2)

Rozšíření počítadla okruhů pro českou autodráhu s roztečí drážek 90 mm (ev. č.: 21103-2) Rozšíření počítadla okruhů pro českou autodráhu s roztečí drážek 90 mm (ev. č.: 21103-2) Rozšíření počítadla okruhů pro českou autodráhu umožňuje počítadlu ev. č.: 21102-2 zvětšit počet měřených drah až

Více

Praktikum II Elektřina a magnetismus

Praktikum II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK Praktikum II Elektřina a magnetismus Úloha č. II Název: Měření odporů Pracoval: Matyáš Řehák stud.sk.: 13 dne: 17.10.2008 Odevzdal dne:...

Více

Operační zesilovač. Úloha A2: Úkoly: Nutné vstupní znalosti: Diagnostika a testování elektronických systémů

Operační zesilovač. Úloha A2: Úkoly: Nutné vstupní znalosti: Diagnostika a testování elektronických systémů Diagnostika a testování elektronických systémů Úloha A2: 1 Operační zesilovač Jméno: Datum: Obsah úlohy: Diagnostika chyb v dvoustupňovém operačním zesilovači 1) Nalezněte poruchy v operačním zesilovači

Více

Elektronické zpracování signálu

Elektronické zpracování signálu , úsporná verze zpracování analogových signálů Šířka krabičky 22,5 mm pevnění na DIN lištu Elektronické zpracování signálu 4 univerzální konfigurovatelné převodníky analogových signálů. každé funkce existují

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 2, 3 Obor Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektronické obvody, vy_32_inovace_ma_42_06

Více

europeconflex MPI-A Montáž a návod k použití Přídavné jednotky pro vícebodové vstřikovací řídící jednotky benzínových motorů (mimo přímý vstřik)

europeconflex MPI-A Montáž a návod k použití Přídavné jednotky pro vícebodové vstřikovací řídící jednotky benzínových motorů (mimo přímý vstřik) europeconflex MPI-A Montáž a návod k použití Přídavné jednotky pro vícebodové vstřikovací řídící jednotky benzínových motorů (mimo přímý vstřik) EuropeconFlex MPI-A4 Návod k použití 2011-05-10 R9 Úvod...3

Více

1. Určete proud procházející vodičem, jestliže za jednu minutu prošel jeho průřezem náboj a) 150 C, b) 30 C.

1. Určete proud procházející vodičem, jestliže za jednu minutu prošel jeho průřezem náboj a) 150 C, b) 30 C. ELEKTRICKÝ PROUD 1. Určete proud procházející vodičem, jestliže za jednu minutu prošel jeho průřezem náboj a) 150 C, b) 30 C. 2. Vodičem prochází stejnosměrný proud. Za 30 minut jím prošel náboj 1 800

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

EOKO. komponenty vzt. EOKO kruhové ohřívače. Základní informace. Technické parametry. Základní parametry. info@multivac.cz info@multivac.

EOKO. komponenty vzt. EOKO kruhové ohřívače. Základní informace. Technické parametry. Základní parametry. info@multivac.cz info@multivac. EK kruhové ohřívače Základní informace Výkon, až 2 Rozměrová řada až 63 mm rovedení bez regulace (typ B) a integrovanou regulací (typ D) Elektrický ohřívač EK je určen pro vytápění a ohřívání přiváděného

Více

Zvlhčovače vzduchu řady UX

Zvlhčovače vzduchu řady UX Návod k používání a obsluze Zvlhčovače vzduchu řady UX Výrobek název: Zvlhčovač vzduchu FRANCO typ: UX56-M, UX56-T, UX71-TT, UX71-TS Dodavatel název: AGRICO s.r.o. adresa: Rybářská 671, 379 01 Třeboň IČO:

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ)

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ) VY_32_INOVACE_EL_02 Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304 Elektroinstalace 2 VODIČE (KABELÁŽ) 2.1. Silové vodiče Pro elektrickou instalaci se na motorových vozidlech používají téměř výhradně

Více

Trade FIDES, a.s. PWR 1A v.2. Popis výrobku

Trade FIDES, a.s. PWR 1A v.2. Popis výrobku Trade FIDES, a.s. PWR 1A v.2 Popis výrobku 2 PWR 1A v.2 Obsah 1 Popis...3 1.1 Popis desky...3 1.2 TTD...5 2 Dobíjení baterie...6 3 Montáž / zatížitelnost zdroje...7 Seznam obrázků Obr. 1: PWR 1A v.2...3

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

Fyzikální praktikum 1

Fyzikální praktikum 1 Fyzikální praktikum 1 FJFI ČVUT v Praze Úloha: č. 7 Rozšíření rozsahu miliampérmetru a voltmetru. Cejchování kompenzátorem. Jméno: Ondřej Finke Datum měření: 20.10.2014 Kruh: FE Skupina: 4 Klasifikace:

Více

PAVIRO Zesilovač PVA-2P500

PAVIRO Zesilovač PVA-2P500 PAVIRO Zesilovač PVA-2P500 1 PAVIRO PAVIRO zesilovač PVA-2P500. 2 Základní popis PVA-2P500 je 19 zařízení s velikostí 2HU 2-kanálový třídy D zesilovač s galvanicky oddělenými výstupy pro reproduktory (100V

Více

SCA 30. Sada solárního ohřevu, návod pro instalaci IHB 1225-1 431211 LEK

SCA 30. Sada solárního ohřevu, návod pro instalaci IHB 1225-1 431211 LEK EK SCA 0 CZ Sada solárního ohřevu, návod pro instalaci IHB - Návod pro instalaci - SCA 0 Popis Toto příslušenství se používá pro připojení solárního ohřevu k jednotce VVM 00. Solární ohřev může být použit

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

Název: Zdroje stejnosměrného napětí

Název: Zdroje stejnosměrného napětí Výukové materiály Název: Zdroje stejnosměrného napětí Téma: Zdroje stejnosměrného elektrického napětí RVP: využití Ohmova zákona při řešení praktických problémů Úroveň: střední škola Tematický celek: Praktické

Více

Opakované měření délky

Opakované měření délky Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Opakované měření délky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-10 Předmět: fyzika Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

4.SCHÉMA ZAPOJENÍ. a U. kde a je zisk, U 2 je výstupní napětí zesilovače a U vst je vstupní napětí zesilovače. Zesilovač

4.SCHÉMA ZAPOJENÍ. a U. kde a je zisk, U 2 je výstupní napětí zesilovače a U vst je vstupní napětí zesilovače. Zesilovač RIEDL 4.EB 7 1/6 1.ZADÁNÍ a) Změřte frekvenční charakteristiku korekčního předzesilovače b) Znázorněte ji graficky na semiaritmický papír. Měření proveďte při souměrném napájení 1V v pásmu 10Hz až 100kHz,

Více

Kontrolní seznam před instalací

Kontrolní seznam před instalací Revision Date: 08/2012 Kontrolní seznam před instalací Prosím proveďte všechny body tohoto seznamu a odešlete ho podepsaný na adresu: 1 Úvod Vaše společnost by měla splnit

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULISIM) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

A U =3. 1 3 =1 =180 180 =0

A U =3. 1 3 =1 =180 180 =0 Teoretický úvod Zesilovač je aktivní dvojbran, který tedy zesiluje vstupní signál. Pokud zesilovač zesiluje pouze úzký úsek frekvence, nazývá se tento zesilovač výběrový, neboli selektivní (chová se tedy

Více

MĚŘENÍ TRANZISTOROVÉHO ZESILOVAČE

MĚŘENÍ TRANZISTOROVÉHO ZESILOVAČE Úloha č. 3 MĚŘÍ TRAZISTOROVÉHO ZSILOVAČ ÚOL MĚŘÍ:. Změřte a) charakteristiku I = f (I ) při U = konst. tranzistoru se společným emitorem a nakreslete její graf; b) zesilovací činitel β tranzistoru se společným

Více

Kvantové počítače algoritmy (RSA a faktorizace čísla) http://marble.matfyz.cz

Kvantové počítače algoritmy (RSA a faktorizace čísla) http://marble.matfyz.cz Kvantové počítače algoritmy (RSA a faktorizace čísla) http://marble.matfyz.cz 14. 4. 2004 1. Algoritmus RSA Asymetrické šifrování. Existuje dvojice tajného a veřejného klíče, takže není nutné předat klíč

Více

Rap Man 3. Extruder manuál 3.1.0

Rap Man 3. Extruder manuál 3.1.0 Rap Man 3 Extruder manuál 3.1.0 Obsah Jak používat tento návod... 3 Výřezový diagram... 4 Sekce 1 Hlavní panely... 5 Sekce 2 Hnací šroub... 7 Sekce 3 - Osazení šroubu... 8 Sekce 3.1 Zprovoznění hnacího

Více

DS 200 Elektronický tlakový spínač s analogovým výstupem

DS 200 Elektronický tlakový spínač s analogovým výstupem Snímače tlaku - KD0741-2015/05 DS 200 Elektronický tlakový spínač s analogovým výstupem Rozsahy od 10 kpa do 60 MPa. Přesnost 0,35 %, 0,5 % (0,25 %). 1 analogový výstup a až 4 spínací výstupy. Čtyřmístný

Více

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika

LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika VUT FSI BRNO ÚVSSaR, ODBOR ELEKTROTECHNIKY JMÉNO: ŠKOLNÍ ROK: 2010/2011 PŘEDNÁŠKOVÁ SKUPINA: 1E/95 LABORATORNÍ CVIČENÍ Elektrotechnika a elektronika ROČNÍK: 1. KROUŽEK: 2EL SEMESTR: LETNÍ UČITEL: Ing.

Více

Multimetr: METEX M386OD (použití jako voltmetr V) METEX M389OD (použití jako voltmetr V nebo ampérmetr A)

Multimetr: METEX M386OD (použití jako voltmetr V) METEX M389OD (použití jako voltmetr V nebo ampérmetr A) 2.10 Logické Obvody 2.10.1 Úkol měření: 1. Na hradle NAND změřte tyto charakteristiky: Převodní charakteristiku Vstupní charakteristiku Výstupní charakteristiku Jednotlivá zapojení nakreslete do protokolu

Více

Určen pro přímé měření izolačního odporu v síťových kabelech, transformátorech, elektromotorech aj.

Určen pro přímé měření izolačního odporu v síťových kabelech, transformátorech, elektromotorech aj. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Měřič izolačního odporu MIC-2510 Obj. číslo: 106001377 Výrobce: SONEL S. A. Popis Digitální měřič izolačního odporu. Určen pro přímé měření izolačního

Více

Lopatkový průtokoměr. Krátký popis. Příklad montáže. Zvláštnosti. Typový list 40.6020. Strana 1/6. Typ 406020/

Lopatkový průtokoměr. Krátký popis. Příklad montáže. Zvláštnosti. Typový list 40.6020. Strana 1/6. Typ 406020/ Strana 1/6 Lopatkový průtokoměr Krátký popis Lopatkový průtokoměr je vhodný pro spojité měření rychlosti průtoku neutrálních a slabě agresivních kapalin, které mohou v malém množství obsahovat pevné částice.

Více

Fyzikální praktikum 3 - úloha 7

Fyzikální praktikum 3 - úloha 7 Fyzikální praktikum 3 - úloha 7 Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití Teorie: Operační zesilovač je elektronická součástka využívaná v měřící, regulační a výpočetní technice. Ideální model má nekonečně

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření parametrů operačních zesilovačů část 3-7-2 Test

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření parametrů operačních zesilovačů část 3-7-2 Test MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření část 3-7- Test Výukový materiál Číslo projektu: CZ..07/.5.00/34.0093 Šablona: III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Číslo materiálu: VY_3_INOVACE_

Více

BlueJ a základy OOP. Programování II 1. cvičení Alena Buchalcevová

BlueJ a základy OOP. Programování II 1. cvičení Alena Buchalcevová BlueJ a základy OOP Programování II 1. cvičení Alena Buchalcevová Konzultační hodiny v ISu doc. Alena Buchalcevová Po 14:00-15:00 NAR 220 2 Cíle 1. cvičení pochopit pojmy: třída instance konstruktor metoda

Více

Teorie grafů. Bedřich Košata

Teorie grafů. Bedřich Košata Teorie grafů Bedřich Košata Co je to graf Možina bodů (uzlů) spojených "vazbami" Uzel = vrchol (vertex, pl. vertices) Vazba = hrana (edge) K čemu je to dobré Obecný model pro Sítě Telekomunikační Elektrické

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

Sinusový měnič UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Sinusový měnič UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Sinusový měnič UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA DC-AC Power Inverter Základní vlastnosti: Zabudované pojistky 1,5 krát vyšší jmenovitý výkon po dobu 10 sec, 2 x vyšší po dobu 2 sec 120% - 150% jmenovitého výkonu po

Více

Synchronní detektor, nazývaný též fázově řízený usměrňovač, je určen k měření elektrolytické střední hodnoty periodického signálu podle vztahu.

Synchronní detektor, nazývaný též fázově řízený usměrňovač, je určen k měření elektrolytické střední hodnoty periodického signálu podle vztahu. ZADÁNÍ: ) Seznamte se se zapojením a principem činnosti synchronního detektoru 2) Změřte statickou převodní charakteristiku synchronního detektoru v rozsahu vstupního ss napětí ±V a určete její linearitu.

Více

Maják. Všeobecně. Aktivace zapojených funkcí

Maják. Všeobecně. Aktivace zapojených funkcí Všeobecně Maják Maják může být zapojen různými způsoby, v závislosti na volbě zákazníka pro dané vozidlo. Popis popisuje všechny kroky zapojení, z centrální elektrické jednotky do majáků. Všeobecně Obecné

Více

Úvod do elektrotechniky

Úvod do elektrotechniky Metody náhradního zdroje (Théveninova a Nortonova věta) lze využít při částečné analýze elektrického obvodu, kdy máme stanovit proud nebo napětí v určitém místě obvodu. Příklad: Určete v obvodu na obr.

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO USMĚRŇOVAČE STABILIZACE NAPĚTÍ

MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO USMĚRŇOVAČE STABILIZACE NAPĚTÍ Úloha č. MĚŘENÍ POLOVODIČOVÉHO SMĚRŇOVČE STBILIZCE NPĚTÍ ÚKOL MĚŘENÍ:. Změřte charakteristiku křemíkové diody v propustném směru. Měřenou závislost zpracujte graficky formou I d = f ( ). d. Změřte závěrnou

Více

A1B14SP1 ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE 1

A1B14SP1 ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE 1 A1B14SP1 ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE 1 3+2 z,zk Doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. 2 2435 2135 T2:B3-257 Doc. Ing. Vladimír Novotný, CSc. 2 2435 2150 T2:B3-247 Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. 2 2435 2150 T2:B3-247

Více

1 Měření kapacity kondenzátorů

1 Měření kapacity kondenzátorů . Zadání úlohy a) Změřte kapacitu kondenzátorů, 2 a 3 LR můstkem. b) Vypočítejte výslednou kapacitu jejich sériového a paralelního zapojení. Hodnoty kapacit těchto zapojení změř LR můstkem. c) Změřte kapacitu

Více

1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků

1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků 1.6 Měření V-A charakteristiky různých fotovoltaických článků Cíle kapitoly: Cílem laboratorní úlohy je změřit V-A charakteristiky fotovoltaických článků (monokrystalický, polykrystalický a amorfní) při

Více

"Rozvoj vědy a pokrok poznání se stávají stále obtížnější. Na experimentování již nestačí zápalky a sláma." Richard Philips Feynman

Rozvoj vědy a pokrok poznání se stávají stále obtížnější. Na experimentování již nestačí zápalky a sláma. Richard Philips Feynman "Rozvoj vědy a pokrok poznání se stávají stále obtížnější. Na experimentování již nestačí zápalky a sláma." Richard Philips Feynman Tato publikace vznikla díky operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Dualita v úlohách LP Ekonomická interpretace duální úlohy. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno

Dualita v úlohách LP Ekonomická interpretace duální úlohy. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno Přednáška č. 6 Katedra ekonometrie FEM UO Brno Uvažujme obecnou úlohu lineárního programování, tj. úlohu nalezení takového řešení vlastních omezujících podmínek a 11 x 1 + a 1 x +... + a 1n x n = b 1 a

Více

10 Měření parametrů vzduchové cívky

10 Měření parametrů vzduchové cívky 10 10.1 adání úlohy a) měřte indukčnost a ohmický (činný) odpor vzduchové cívky ohmovou metodou. b) měřte indukčnost a ohmický odpor cívky rezonanční metodou. c) měřte indukčnost a ohmický odpor cívky

Více

Digitální multimetr VICTOR VC203 návod k použití

Digitální multimetr VICTOR VC203 návod k použití Digitální multimetr VICTOR VC203 návod k použití Všeobecné informace Kapesní číslicový multimetr VC 203 je přístroj který se používá pro měření DCV, ACV, DCA, odporu, diod a testu vodivosti. Multimetr

Více

RGB ovladač s dálkovým ovládáním a pamětí VM151

RGB ovladač s dálkovým ovládáním a pamětí VM151 RGB ovladač s dálkovým ovládáním a pamětí VM151 1) Výběr efektu, volba mezi 18 vestavěnými 2) Výběr rychlosti 3) Indikátor vysílače 4) LED indikátory výstupu 5) Konektor pro napájení 6) Červený výstup

Více

ČVUT FEL. Obrázek 1 schéma zapojení měřícího přípravku. Obrázek 2 realizace přípravku

ČVUT FEL. Obrázek 1 schéma zapojení měřícího přípravku. Obrázek 2 realizace přípravku Laboratorní měření 2 Seznam použitých přístrojů 1. Laboratorní zdroj stejnosměrného napětí Vývojové laboratoře Poděbrady 2. Generátor funkcí Instek GFG-8210 3. Číslicový multimetr Agilent, 34401A 4. Digitální

Více

9xx-020320 Výdejní terminál Nero TC10

9xx-020320 Výdejní terminál Nero TC10 9xx-020320 Výdejní terminál Nero TC10 Popis Výdejní terminál Nero TC10 slouží ve stravovacích systémech jako terminál pro výdejní místo, které je schopno zobrazit více informací. Umožňuje výdej více druhů

Více

4.2.15 Konstrukce voltmetru a ampérmetru

4.2.15 Konstrukce voltmetru a ampérmetru 4.2.15 Konstrukce voltmetru a ampérmetru Předpoklady: 4205, 4207, 4210, 4214 Pedagogická poznámka: Hodina je hodně nabitá, pokud ji nemůžete roztáhnout do části další hodiny, budete asi muset omezit počítání

Více

UT20B. Návod k obsluze

UT20B. Návod k obsluze UT20B Návod k obsluze Souhrn Tento návod k obsluze obsahuje bezpečnostní pravidla a varování. Prosím, čtěte pozorně odpovídající informace a striktně dodržujte pravidla uvedená jako varování a poznámky.

Více

Prostorový termostat. Nastavení žádané teploty pod krytem, pouze pro vytápění nebo pouze pro chlazení. 2-bodová regulace Spínané napětí AC 24...

Prostorový termostat. Nastavení žádané teploty pod krytem, pouze pro vytápění nebo pouze pro chlazení. 2-bodová regulace Spínané napětí AC 24... 3 561 RAA11 Nastavení žádané teploty pod krytem, pouze pro vytápění nebo pouze pro chlazení 2-bodová regulace Spínané napětí AC 24250 V Použití Termostat RAA11 se používá pro regulaci prostorové teploty

Více