Stažení a instalace. Následně klasicky vyhledáme právě stažený instalační soubor v počítači a standardně jej otevřeme.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stažení a instalace. Následně klasicky vyhledáme právě stažený instalační soubor v počítači a standardně jej otevřeme."

Transkript

1 Obchodní platforma

2 1 Investiční platformu jménem MetaTrader 4 lze zcela zdarma stáhnout na adrese: Autorem platformy je společnost MetaQuotes Software Corporation. V tomto ebooku bych rád popsal základní funkce obchodní platformy MetaTrader 4, přičemž hned ze začátku si ukážeme jednoduchý proces instalace, v rámci kterého předpokládáme stažení platformy z již uvedené adresy. Pokud však využíváte služeb nějakého brokera, který zároveň podporuje platformu Meta- Trader 4, není problém si stáhnout platformu přímo od něj a začít tak využívat jeho služeb přes investiční platformu jménem MetaTrader 4. V takovém případě by měl být postup instalace velmi podobný, akorát můžete mimo jiné v průběhu instalace narazit na brokerem přidané texty a loga. Stažení a instalace Jak jsem již zmínil, platforma MetaTrader 4 je dostupná na adrese www. metatrader4.com, odkud ji jednoduše stáhneme. Po zobrazení stránky se nám ihned vybízí tlačítko Free download, které je zakroužkované na obrázku níže. Po kliknutí na uvedené tlačítko se soubor začne neprodleně stahovat. Následně klasicky vyhledáme právě stažený instalační soubor v počítači a standardně jej otevřeme.

3 2 Pojďme si nyní popsat proces instalace krok za krokem. Po rozbalení instalačního souboru nás program přivítá a zobrazí základní informace včetně odkazu na licenční smlouvu, kterou jakožto uživatelé musíme přijmout. V procesu instalace pokračujeme pomocí tlačítka Další. Po zvolení funkce Další se nám zobrazí následující obrazovka:

4 3 Zde můžeme zvolit umístění instalace, programovou skupinu či měnit preference ve smyslu, jestli chceme vytvořit zástupce na ploše a spustit plně funkční obchodní platformu po úspěšné instalaci. Tento krok lze ponechat bez povšimnutí a jednoduše pokračujeme tlačítkem Další. Následně už pouze stačí vyčkat na dokončení dílčích fází samotné instalace, přičemž každý úspěšně dokončený bod instalace je vždy odškrtnut zelenou fajfkou. Po zpřístupnění tlačítka Dokončit, pomocí kterého poté opustíme instalační program, jsme úspěšně nainstalovali obchodní platformu jménem MetaTrader 4. Pokračováním přes tlačítko Dokončit se instalační program ukončí, a pokud jsme ponechali zaškrtnutí boxu s názvem Launch program after successful installation, v nejbližší chvíli se spustí již plně funkční investiční platforma MetaTrader 4. Po úspěšné finalizaci instalace se můžeme začít seznamovat s platformou a začít tak sbírat první investiční zkušenosti. Platforma je v současné době dostupná pouze pro operační systémy Windows a případně je také možné se k investičnímu účtu připojit přes mobilní telefon.

5 4 Celkový průběh instalace nebyl podle mého názoru nijak extra složitý a komplikovaný, vše je jednoduché a jasné, přesto pokud se vyskytly jakékoli potíže, kdykoli nás kontaktujte. Pojďme se dále podívat na platformu MetaTrader 4 podrobněji. První spuštění, základní funkce Po prvním spuštění platformy se Vám pravděpodobně okamžitě zobrazí následující okénko: V této fázi je potřeba založit si nový investiční demo účet. To znamená, že pro začátek budeme investovat virtuální finance, fiktivní investiční kapitál. Velkou výhodou je, že veškeré funkce platformy a realizaci samotných obchodů si můžeme vyzkoušet zcela zdarma bez nutnosti vložení reálných financí, tudíž vůbec nic neriskujeme. V případě, že bychom chtěli začít investovat s reálnými financemi, museli bychom zkontaktovat a využít služeb brokera, který nám umožní přístup na burzu a přes kterého budeme zadávat následné skutečné investiční pokyny (o brokerech více v našich samostatných článcích na webu FXstreet.cz).

6 5 Přestože drtivá většina brokerů v dnešní době mimo jiné taktéž nabízí možnost vyzkoušet si investování na demo účtu, pro prvotní sbírání zkušeností nám plně vystačí doposud popisovaná varianta, s výběrem brokera si prozatím hlavu lámat nemusíme. Hlavní výhodou doposud popisovaného získání platformy je, že většina brokerů začíná časově omezovat demo účty, na druhou stranu demo účet na serverech zpřístupněných výrobcem však není nijak časově omezen. Pakliže začínáte investovat na kapitálových trzích, rozhodně důrazně nedoporučuji bez jakýchkoli zkušeností a rozvahy začít investovat reálné finance! Kdy nastává vhodný čas začít investovat reálné finance, se dočtete v tomto článku: Vraťme se ale k postupu zakládání nového demo účtu a zároveň k poslednímu obrázku výše. Vyplňte prosím Vaše údaje a ujistěte se, že máte zaškrtnutý box, který jsme na obrázku výše vyznačili červeným obdélníkem. Pro pokračování zvolíme tlačítko Další. V další fázi se dostaneme k následující obrazovce:

7 6 V současné situaci si už vybíráme dostupné servery, na kterých demo účet poběží. Tento krok nijak podrobněji řešit nemusíme, jak si můžeme všimnout, já mám v současné době na výběr pouze jeden server. Pokud případně máte dostupných více serverů, pak bez problémů zvolte právě ten, který uznáte za vhodný, respektive rozhodněte se například na základě kolonky Ping (odezva, čím nižší, tím lepší). Pokračujeme opět tlačítkem Další, které je na obrázku výše červeně zakroužkováno. V případě úspěšného navázání kontaktu se zvoleným serverem a zaregistrování nového demo účtu se Vám zobrazí okénko s informacemi o nově vytvořeném demo účtu: Doporučuji si položky Login, Heslo a Server pečlivě zapsat nebo zapamatovat (údaje jsou vypsány v červeném obdélníku na obrázku výše a položka Server je pak umístěna nad červeným obdélníkem, v našem případě: MIGBank-Demo ). Důvod je jednoduchý. Za prvé můžete být někdy nuceni přeinstalovat současný operační systém a tím budete muset proces instalace zopakovat, Váš účet zde ale po nové instalaci nebude uložen, nebo se k účtu budete chtít připojit i na nějakém jiném počítači. Právě v obou uvedených případech budete potřebovat zmíněné důležité přihlašovací údaje.

8 7 Následně pokračujeme tlačítkem Dokončit a proces vytvoření našeho nového investičního demo účtu je tak kompletní. Po úspěšném dokončení registrace demo účtu a při prvním spuštění by se měla zobrazit standardně přednastavená platforma MetaTrader 4. Pokud v platformě provedete jakékoli změny, přizpůsobíte si například rozmístění jednotlivých částí, při dalším spuštění platformy je nově provedené nastavení uloženo a zachováno. Na první pohled se pravděpodobně platforma jeví jako velmi nepřehledná, nicméně přesto se ničeho nemusíte obávat, věřím, že tato příručka Vám představí veškeré potřebné základy používání. Po registraci nového obchodního demo účtu se Vám platforma zobrazí v následující fázi: Na obrázku jsme zakreslili šipky a u každé z nich jsou uvedená čísla. Šipky a čísla představují jednotlivé části, respektive konkrétní základní funkce, které si nyní podrobněji představíme. Šipka číslo 1: Zde vidíte číslo Vašeho otevřeného účtu a je tu mimo jiné napsáno Demoúčet (případně aktuálně otevřený graf). Pokud v budoucnu budete obchodovat na reálném účtu a budete mít v platformě i demo účty, vždy si zkontrolujte, jaký účet máte aktuálně otevřený.

9 8 Pokud chceme investovat na reálném účtu, tak by právě v této části mělo být napsáno Reálný účet nebo jen uvedeno číslo reálného účtu. Na druhou stranu pakliže bychom měli dokonce více reálných účtů, je nutné si zkontrolovat taktéž číslo investičního účtu, případně se lze orientovat podle zůstatku nebo historie realizovaných obchodů. Prosím, kontrolu aktuálně zvoleného účtu rozhodně nijak nepodceňujte a nezanedbávejte. Šipka číslo 2: Zvýrazněná informační kolonka Vás upozorňuje na stav připojení a množství stažených dat. K aktuálním kurzům a možnosti zadávání investičních pokynů vždy potřebujeme dostupné internetové připojení. V případě, že se Vám v kolonce vypíše, že nejste připojeni k internetu, nesnažte se zadávat do platformy pokyny, protože to ednoduše nepůjde. Zde existuje další z mnoha důvodů, proč k jednotlivým obchodům zadávat stop loss. Pokud nemáte příliš stabilní internet a občas se stává, že internet jde velmi pomalu nebo dokonce nejde vůbec, tak to ve své podstatě znamená, že Vám za takovéto situace není umožněno daný obchod upravit, uzavřít nebo otevřít nové pozice, respektive lze si prohlížet pouze stažené grafy instrumentů. Pokud ovšem budete mít předem zadaný stop loss, budete naprosto v klidu vědět, že na obchodním účtu nemůžete mít méně peněz, než riskujete pomocí jednoznačně stanoveného stop lossu. Občas se mimo jiné taktéž stává, že pokud se platforma neúspěšně připojí na demo účet, zkouší se připojovat na další účty a na reálný účet se zrovna připojení třeba zdaří, tudíž kontrola aktuálně zvoleného investičního účtu před začátkem obchodování je bezpodmínečná. Šipka číslo 3: V okně jménem Navigátor si lze přepínat mezi vytvořenými obchodními účty, nezapomeňte si případně kolonku Účty rozbalit pomocí tlačítka +. Rozdíly mezi reálnými a demo účty existují v zobrazení v sekci Navigátor zpravidla dva, za prvé je to délka čísla účtu (demo účet má většinou delší číslo oproti reálnému účtu), za druhé je to zejména barva ikonky panáčka (vlevo od čísla účtu) - demo účet reprezentuje zelený panáček a reálný účet má žlutou/zlatou barvu panáčka.

10 9 Šipka číslo 4: Základní nabídka Soubor. V nabídce Soubor bych chtěl upozornit na následující položky: Funkce nový graf - zde je jedna z cest, jak otevřít nové okno grafu. Na obrázku výše můžeme vidět aktuálně čtyři otevřené grafy a pomocí této funkce přidáme další okno grafu zvoleného instrumentu. V průběhu dokumentu si ukážeme další možné cesty, jak nový graf otevřít. Možnosti Založit účet a Přihlásit. Pokud zvolíte Založit účet, dostanete se opět do situace, kdy jste poprvé platformu spustili, respektive k registraci nového demo účtu. Pakliže zvolíte Přihlásit, můžete se připojit k již existujícímu účtu. Veškeré účty, na které se přihlašujeme, se ukládají do již zmíněné sekce Navigátor. Dále v nabídce Soubor najdeme funkci tisku, což znamená, že si lze vytisknout libovolný graf. Další možností, jak graf také vytisknout spočívá v tom, že jej uložíme jako obrázek a následně z jakéhokoli prohlížeče obrázků stejně tak vytiskneme. Hlavní rozdíl je však následující. Pokud budeme tisknout přes platformu, většina z nás nejspíš ocení, že platforma připraví speciální úpravu grafu, konkrétně se jedná o černobílé provedení grafu, přizpůsobení na papír a přidání doplňkových informací. Ostatně jak tato úprava konkrétně vypadá, si můžete prohlédnout při zvolení funkce Náhled tisku. Poslední funkce se nazývá Exit. Na funkci Exit asi ani není potřeba upozorňovat, protože není vůbec žádný rozdíl mezi tím, jestli platformu uzavřete tímto nebo jakýmkoli jiným způsobem (například přes červený křížek v pravém horním rohu platformy).

11 10 Šipka číslo 5: Nabídka Pohled. Tato kontextová nabídka je velmi důležitá, protože určitě nebudeme chtít mít vždy vše otevřené nebo třeba někdy něco omylem zavřeme a nebudeme vědět, jak se k dané položce znovu dostat a otevřít ji. Právě v nabídce Pohled pak většinu funkcí najdeme. 1 2 Pokud Vám platforma při instalaci zvolila špatný jazyk nebo si prostě jen chcete zvolit jiný jazyk platformy, hned v první položce nabídky Pohled jej máte možnost změnit. Na výběr máte z široké škály jazyků. Po vybrání nového jazyka je nutné pro provedení změn platformu vypnout a zapnout, tedy restartovat. Nabídka Nástroje. Jedná se o funkce umístěné pod horními záložkami Soubor, Pohled, Vložit a další. Jednotlivé části jsou výstižně popsány na obrázku níže. Jak si nejspíš každý všimne, na přiloženém obrázku jsem si uvedené skupiny funkcí lehce přeházel, a to tak, že konkrétní část uchytíme levým tlačítkem myši na její levé straně (například u položky Období vlevo vedle tlačítka M1) a myší táhneme na požadované místo. Pokud se vrátíme k položce Nástroje, najdeme zde seznam jednotlivých částí a vedle každé položky seznamu se nachází fajfka, což znamená, že jsou aktuálně tyto části otevřené a zobrazené. Pakliže následně některou z částí uzavřeme, právě v této nabídce se nachází možnost ji znovu otevřít. Také se nám v seznamu nabízí funkce Přizpůsobit, pomocí které se dají přidávat a mazat různé funkce ve skupinách jednotlivě.

12 11 3 Podle nabídky Pohled a pomocí fajfek mimo jiné vidíme, že jsou otevřené následující části: Stavová lišta, Lišta grafů a dále Trh, Navigátor a Terminál (ikonky v nabídce mají modré pozadí značící aktivní či otevřenou část). Obrázek níže Vám názorně ukazuje, kde jsou dané části funkcí v platformě standardně umístěny. Pozn.: Kromě stavové lišty a lišty grafů lze ostatní zmíněné nabídky opět libovolně přesouvat již zmíněným způsobem, respektive uchycením dané nabídky za její název (vedle či pod křížkem okénka této nabídky, záleží na tom, v jakém se nabídka nachází zobrazení z hlediska otáčení) a následně držením levého tlačítka myši a tažením jednoduše nabídku přesuneme na požadované místo.

13 V nabídce Pohled se nabízí taktéž možnost zobrazení na celou obrazovku. U této funkce pravděpodobně není moc co vysvětlovat, uvedenou funkcí jednoduše skryjete většinu nabídek a zbude Vám pouze horní nabídka s grafem. Zpět do normálního zobrazení se dostaneme buďto pomocí klávesy F11 nebo kliknutím na Pohled a zvolením opět Celá obrazovka. Poslední nezmíněné nabídky se jmenují Okno údajů a Tester strategií. Tester strategií umožňuje zpětně testovat automatické obchodní systémy a strategie, přičemž tato funkce patří mezi poměrně pokročilé, proto podrobnější popis prozatím vynecháme. Okno údajů poskytuje rozšířené informace o konkrétní situaci na trhu, kterou zvolíme na grafu instrumentu. Zkuste mít otevřené okno údajů a pohybovat kurzorem myši po grafu - uvidíte, jak se jednotlivé informace a ukazatele postupně mění. Totožné informace lze ale mimo jiné vyčíst také z grafu samotného. Pozn.: Jak jste si již možná všimli, celá platforma je rozdělena do jednotlivých nabídek, okének a částí, které si můžeme libovolně přesouvat, uzavírat a otevírat, popřípadě zvětšovat nebo zmenšovat, čímž si celou platformu přizpůsobíme podle našich potřeb a preferencí. Šipka číslo 6: Pokud budete chtít najít odpověď na nějaké téma, které není zmíněné v tomto dokumentu, můžete kdykoli použít funkci pomoci přímo v platformě. Dále bych Vám rád představil další součásti investiční platformy Meta- Trader 4 včetně samotných grafů. Trh Nelekněte se zvětšeného okénka trhu, podle libosti ho opět lze libovolně rozšiřovat a zužovat. V horní části okna Trh najdeme aktuální čas. Je důležité si hlídat, aby byl tento čas shodný s časem na počítači, což představuje jednu z kontrol, že máme v platformě stažené poslední aktuální kurzy. Pokud je totiž čas v platformě o několik desítek minut pozadu, je pochopitelně něco špatně, pravděpodobně máme problém s internetovým připojením. Avšak v některých případěch, pokud máte platformu staženou od zahraniční společnosti, může být zde rozdílný čas záměrně z důvodu posunutého času - vůči rozdílu ČR od sídla společnosti poskytující platformu.

14 13 Význam jednotlivých sloupců v okně trhu: Symbol Poptávka Nabídka obchodovaný instrument, například měnový pár, akcie, komodita,... cena, za kterou daný instrument prodáváme. cena, za kterou daný instrument nakupujeme. Maximum nejvyšší dosažená cena trhu za současný den. Minimum nejnižší dosažená cena trhu za současný den. Čas čas poslední změny v kurzu daného trhu (u některých instrumentů může být čas poslední změny posunut o několik minut či hodin, protože trh je zrovna uzavřený a neobchoduje se). Sloupce jako je maximum/ minimum a čas lze odstraňovat a přidávat pomocí pravého kliknutí myši na jakýkoli instrument a vyškrtnutím nebo zaškrtnutím příslušné položky (pravé kliknutí myši je také ukázáno na obrázku výše). V několika odstavcích si vysvětlíme právě nabídku, která se nám zobrazí po kliknutí pravým tlačítkem myši na jakýkoli instrument: 1 2 Nový pokyn - přes tuto funkci jednoduše řečeno otevíráme nové obchody, taktéž se ke stejné nabídce dostaneme přes dvojklik na daný instrument v seznamu symbolů nebo zvolením Nový pokyn z již zmíněné sekce Standard. Další možnost představuje kliknutí pravého tlačítka myši kamkoli do grafu a zvolení Obchod -> Nový pokyn. Různých možností se nám tak vybízí hned několik a proces otevření obchodu si popíšeme později. Okno grafu - zvolením otevřeme nový graf s instrumentem, který máme aktuálně v seznamu symbolů označený.

15 Graf ticků - tickový graf mimo jiné otevřeme stisknutím klávesy mezerník. Jedná se o graf, který se přepne místo seznamu symbolů. Je to dynamický graf, který zachycuje každý sebemenší pohyb a změnu v kurzu na trhu a následně jej graficky vykresluje. Celkové chování a kreslení grafu je ve srovnání s klasickými grafy mnohem podrobnější, ale na druhou stranu nabízí pouze nesrovnatelně menší náhled do historie vývoje ceny. Možnosti editace položek seznamu symbolů. Funkce na první pohled nejspíš působí zřejmě. V případě, že po prvním přihlášení máme zobrazených podezřele málo instrumentů, pak přes Ukázat všechny symboly bychom měli zobrazit všechny dostupné instrumenty. Nabízí se také možnost nahrát si námi sestavené skupiny instrumentů, respektive si je ukládat (funkce Sady ). Následují funkce Automaticky uspořádat pod klávesovou zkratkou A a Mřížka pod zkratkou G. Funkce mřížka odstraňuje, případně přidává mřížku do seznamu instrumentů a druhá zmíněná funkce automaticky uspořádá seznam obchodovaných trhů. Poslední funkce se jmenuje Postup ceny neboli vyskakovací cena. Jedná se o výraznější upozornění na každou změnu v ceně. Z pohledu pozičního obchodníka tato funkce pravděpodobně nebude příliš užitečná, určitě se tak dá plně vystačit s klasickým seznamem symbolů. Terminál V záložce jménem Terminál najdeme veškeré informace týkající se investičního účtu, jeho historii, případně alarmy nebo schránku pro y.

16 15 Obchod Zde se nachází seznam všech otevřených obchodů, případně čekajících pokynů, včetně podrobnějších informací. Čekající pokyny se vždy zobrazují pod šedým řádkem a otevřené obchody nad šedým řádkem. Informace o konkrétním obchodu: číslo 1 číslo 2 číslo 3 číslo 4 číslo 5 číslo 6 číslo 7 číslo 8 číslo 9 číslo 10 číslo 11 číslo 12 číselné označení daného obchodu. čas otevření obchodu. znázorňuje, jestli daný obchod spekuluje na pokles (sell) nebo na vzestup (buy), sell stop/limit nebo buy stop/ limit jsou typy čekajících pokynů. objem daného obchodu. obchodovaný instrument. cena, za kterou jsme obchod otevřeli nebo cenová úroveň, za kterou bude obchod otevřen (u čekajícího pokynu). cenová úroveň, na kterou jsme umístili stop loss neboli automatické uzavření obchodu v případě, že trh půjde proti směru otevřené pozice. cenová úroveň, na kterou jsme umístili realizaci zisku (take profit) neboli automatické uzavření obchodu v případě, že trh půjde ve směru otevřené pozice. aktuální cena trhu. provize - případné poplatky za otevření a uzavření obchodu, v závislosti na zvoleném brokerovi jsou většinou komise účtovány pouze u akcií. swap - poplatek za držení pozice déle než jeden den, každý další den dochází k tzv. rolování pozic, což probíhá automaticky a my sami se o nic nemusíme starat. S každým dalším dnem se swap zpravidla zvyšuje. Swap za určitých situací může být i kladný. aktuální zisk nebo ztráta z otevřeného obchodu (není započítán swap, provize a další případné poplatky či daně). Mimo jiné v záložce Obchod najdeme důležité informace o stavu účtu (šedý řádek v terminálu): Zůstatek Majetek výše účtu z uzavřených obchodů. výše účtu z uzavřených obchodů. Celková suma se průběžně mění a názorňuje, jaký bude stav účtu po uzavření veškerých otevřených obchodů za současného zisku nebo ztráty.

17 16 Marže množství finančních prostředků, které jsou použity pro otevřené obchody. Po uzavření obchodů se částka marže opět vrací na náš účet. Dostupná marže finance, které můžeme investovat do otevření nových obchodů. Výška marže Zisk vypočítá se vydělením majetku a marže (použité). Po vydělení posuneme desetinnou čárku o dvě místa doprava. Pakliže výška marže klesne pod 50%, dojde k tzv. margin call, respektive budete vyzváni buďto k doplnění finančních prostředků na účet nebo dojde k postupnému automatickému uzavírání obchodů, abychom se tak nemohli dostat do mínusu a být brokerovi či burze něco dlužni. Pokud hodnota výšky marže dosahuje 100%, pak vlastně investor využívá všechny dostupné finanční prostředky a nebude mu umožněno otevírat další obchody. Celkově doporučuji si úroveň výšky marže za každých okolností důsledně hlídat. celkový výsledek (zisk nebo ztráta) všech otevřených obchodů (odečten swap a provize) za současného zisku nebo ztráty. V případě, že klikneme pravým tlačítkem myši na některý z obchodů, můžeme otevřený obchod dále upravovat. K této funkci se také dostaneme pomocí dvojitého kliku levým tlačítkem myši na řádek daného obchodu. Někteří investoři mohou ocenit zobrazení zisků a ztrát přímo v pipsech. K této možnosti se dostaneme kliknutím pravého tlačítka myši na obchod a následně zvolením Zisk a V bodech. Záložka historie účtu V historii účtu najdeme veškeré uzavřené obchody, odstraněné čekající pokyny nebo případné výběry a vklady na účet. V historii účtu jsou umístěné celkově velmi podobné údaje, jako v záložce Obchod. Důležité položky v šedém řádku: Zisk/ztráta Vklad Výběr výsledný zisk nebo ztráta ze všech realizovaných obchodů. kapitál, který jsme vložili při zakládání účtu. množství peněz, které jsme případně z investičního účtu již vybrali.

18 17 Pakliže do seznamu obchodů klikneme pravým tlačítkem myši, dostaneme se k následující nabídce: Pomocí prvních čtyř položek si můžeme nastavovat časové periody, za které se historie bude zobrazovat a celkový zisk včetně dalších ukazatelů vypočítávat. Možnosti jsou následující: historie za 3 měsíce/měsíc/ celá historie a historie za námi stanovené časové období, respektive libovolně dlouhé období.

19 18 V neposlední řadě bych rád upozornil na funkce Uložit report a Uložit jako podrobnou zprávu. Pomocí těchto funkcí máme možnost uložení výpisu z účtu s příponou.htm, kterou následně otevřeme ve webovém prohlížeči. Podrobná zpráva je následně obohacena o graf vývoje stavu investičního účtu. Po uložení se automaticky report otevírá, přičemž v něm najdeme velké množství užitečných informací, které si popíšeme v samostatném ebooku. Jak si už možná někteří všimli, pokud konkrétní obchod platforma automaticky uzavře na stop lossu, v historii účtu bude mít daný obchod červeně vyplněnou kolonku stop loss. Na druhou stranu pokud Váš obchod bude ukončen na realizaci zisku, položka realizace zisku bude vyplněna zelenou barvou. Pakliže ukončíte obchod manuálně, výplně zůstanou samozřejmě standardní. Další užitečnou funkcí je možnost zobrazení uzavřeného obchodu přímo v grafu instrumentu. Uchopte levým tlačítkem myši uzavřený obchod v historii a přetáhněte jej do grafu. Na grafu se Vám pak vykreslí cenové úrovně otevření a uzavření, případně stop lossu a realizace zisku. Záložka alarmy Pokud čekáte na proražení určité cenové úrovně, užitečnou funkci nejspíš bude představovat alarm, který Vás včas upozorní přesně v době protnutí nastavené úrovně. Celkově však musíme mít zapnutou platformu, abychom si alarmu všimli, i když pravdou zůstává, že si lze nastavit upozornění na . Při prvním spuštění platformy nejsou žádné upozornění nastavené. Kliknutím pravého tlačítka myši kamkoli do oblasti alarmu lze přidat nové upozornění či upravovat nebo odstraňovat již přidané upozornění.

20 19 Vysvětlení čísel na obrázku výše: Zde si nastavujete, jaká akce se má provést. Při ponechání výběru Sound se spustí zvuk. V nabídce je také možnost zvolení již zmíněného u. Instrument/symbol, na kterém chcete hlídat danou cenovou úroveň nebo případně čas. Zde si stanovíte, jestli Vámi uvedená hodnota má být větší nebo menší než nabídka či poptávka. Jedna z možností výběru je opět i čas. Hodnota: stanovení cenové úrovně nebo času, na který chcete být upozorněni. Tlačítkem Test si můžete vyzkoušet, co se stane v případě aktivace Vámi nastaveného upozornění. Nastavení konkrétního zvuku, který má být v případě aktivace alarmu spuštěn. Lze přitom pomocí tlačítka vedle rolovacího seznamu (tlačítko s třemi tečkami) nahrát taktéž vlastní zvuky. Tlačítkem Ok potvrdíte přidání nového upozornění.

21 20 Úspěšně přidané upozornění vypadá následovně: Jak jsem již zmínil, pravým tlačítkem myši pak můžete dané upozornění dále upravovat nebo odstranit. Záložka poštovní schránka Záložku ové schránky asi není potřeba nijak blíže objasňovat. Ve většině případů budete právě do této schránky dostávat případné maily týkající se dění kolem trhů od Vašeho brokera.

22 21 Klasickým dvojklikem na zprávu zobrazíte její obsah ( jako je tomu na obrázku výše). Záložka Strategie Veškeré záznamy týkající se automatických obchodních systémů. Záložka Deník Poslední záložka v terminálu obsahuje veškeré záznamy týkající se automatických obchodních systémů. Deník představuje také jakýsi záznamník, do kterého se automaticky zapisuje historie veškerých prováděných akcí v platformě. Na obrázku výše vidíme, že alarm byl aktivován a například že došlo k otevření nového obchodu včetně jeho následného uzavření.

23 22 Navigátor Jedná se o vyznačenou část na následujícím obrázku, ve které jsme si prozatím představili pouze položku účty. Jednotlivé položky rozbalujete pomocí tlačítka + a zabalujete pomocí - po levé straně seznamu. Další položka se nazývá Indikátory. Konkrétně zde najdeme seznam indikátorů, které jsou dostupné už v základní výbavě platformy Meta- Trader 4. Přidání do grafu jednotlivých indikátorů provedeme jednoduchým přetažením daného indikátoru do grafu nebo dvojklikem na indikátor či přes nabídku Grafy, což si představíme později. Následuje položka Strategie neboli automatické obchodní systémy. Mimo jiné lze do grafu nahrávat i všelijaké systémy stažené z internetu, jejich nahrání do platformy si ukážeme spolu s přidáním indikátorů a skriptů o trochu později. V záložce Navigátor mají své místo i vlastní ukazatele, seznam indikátorů z již standardní výbavy včetně námi přidaných. Skripty představují podpůrné pomůcky pro obchodování, které taktéž lze přidávat z internetu nebo si dokonce můžeme stejně tak jako indikátory i automatické obchodní systémy naprogramovat přímo své vlastní.

24 23 Každou položku ze seznamu aktivujeme klasickým přetažením do grafu či dvojklikem levým tlačítkem myši. Ve spodní části okna se nachází záložka Oblíbené. Z již představených položek si můžeme nejoblíbenější a nejvíce využívané položky přidat právě do tohoto seznamu. Na obrázku níže tak vidíme, že se jednoduše a bez jakéhokoli hledání dostaneme k položkám, které si sem přidáme. Postup nahrávání vlastních automatických systémů, indikátorů a skriptů do platformy MetaTrader 4. Pokud jste si stáhli indikátor, automatický obchodní systém nebo skript z internetu a je správným způsobem naprogramovaný, pak ho může využít každý uživatel platformy MetaTrader, v čemž spočívá jedna z velkých výhod této rozšířené investiční platformy. Abychom měli k danému souboru přístup i v platformě a mohli ho tak použít, musíme jej nejprve správně umístit následujícím postupem: 1 2 Otevřeme si Tento Počítač a disk C Následně zvolíme Program Files

25 24 3 Najdeme a otevřeme složku námi využívané obchodní platformy. V našem případě se složka jmenuje MetaTrader 4. Složka platformy MetaTrader pocházející od brokera je však většinou pojmenována jinak, nicméně obsah, který vidíme na dalším obrázku, už je zpravidla stejný. 4 Poté otevřeme složku Experts a následně už pouze zkopírujeme nebo přesuneme vybrané soubory podle těchto pravidel. Pokud máme indikátor, pak soubor vložíme do složky Indicators (znázorněno na obrázku níže). Pokud máme skript, vložíme soubor do složky Scripts (taktéž znázorněno na obrázku). A pakliže přesouváme automatický obchodní systém, soubor jednoduše vložíme do složky, která je na obrázku aktuálně otevřená (složka Experts ).

26 25 Po přidání daného souboru musíme platformu restartovat, což obnáší její vypnutí a zapnutí. Ihned po opětovném zapnutí uvidíme právě vložený soubor v odpovídající kategorii v sekci Navigátor a můžeme jej začít používat. V několika dalších odstavcích bych se chtěl vrátit opět do platformy MetaTrader 4 a představit další nabídky jménem Trendová analýza, Standard, Grafy a Období.

27 26 Období Období je ze všech pravděpodobně nejjednodušší. Pomocí této záložky si měníme časový horizont grafu. Na obrázku níže jsme aktuálně zobrazili 4 hodinový graf. Nabídka Standard Nabídku Standard výstižně popisuje následující obrázek:

28 27 Popis jednotlivých bodů z nabídky Standard 1 Přidání nového grafu - jedna z mnoha možných cest, jak přidat nový graf. Poté už pouze vybereme požadovaný instrument a po jeho zvolení se Vám přidá nový graf do lišty grafů (na obrázku níže vidíme čtyři vytvořené grafy). Další možnost spočívá v přetáhnutí levým tlačítkem myši daného instrumentu ze seznamu symbolů do volné šedé plochy mezi ostatní grafy. Pokud bychom instrument přetáhli do již existujícího grafu, nedošlo by k vytvoření nového grafu, ale ke změně zobrazeného instrumentu. Maximalizovat graf lze úplně stejně, jako okna ve Windows a minimalizovat jej můžete mimo jiné tak, že dvakrát kliknete na otevřený graf v liště grafů (spodní lišta, kde vidíme popisky grafů, příklad: USDCHF, H4) Změna profilu - vytváření a změny zobrazení grafů (vizuálních šablon). Jednotlivé profily přizpůsobují celkovou platformu. O trhu, okně údajů, navigátoru, terminálu a testeru strategií jsme se již zmínili. Ikonky v této nabídce slouží pro jejich otevření nebo uzavření. Nový pokyn - další z možností, jak otevřít nový obchod. K procesu otevření nového obchodu se dostaneme hned po představení několika dalších funkcí. MetaEditor - přesměrování do programu MetaEditor, ve kterém se programují automatické obchodní systémy, indikátory a v neposlední řadě skripty. Pomocí této funkce zapínáme a vypínáme AOS neboli automatické obchodní systémy, které jsou nahrány v právě otevřeném grafu.

29 28 Grafy První tři ikonky slouží k přepínání typu grafu (sloupcový, svíčkový, čárový). Ikonky lupy způsobují přibližování a oddalování grafu. Klávesové zkratky pro přibližování a oddalování grafu jsou: + a -. Zapnutý automatický posun grafu znamená, že se graf bude posouvat tak, jak se cena bude měnit a graf vykreslovat směrem doprava. Pokud budete listovat v historii grafu, tuto funkci doporučuji vypnout, protože jinak při každé změně ceny Vám graf přeskočí zpět na začátek. Další funkce odsune graf doleva a v pravé části grafu nám tak vznikne více místa například pro predikování budoucího vývoje ceny. Dále se zde nachází tlačítka pro přidání indikátorů a změny časové periody. Poslední funkcí jsou šablony, které si představíme později.

30 29 Nabídka Trendová analýza Téměř každá ikonka v záložce jménem Trendová analýza reprezentuje studii, kterou kreslíme přímo do grafu. Máme na výběr následující položky: horizontální a vertikální linku, kanál, trendovou linku, Fibonacci Retracement, text a textový štítek (Text Label). Hlavní rozdíl mezi textem a textovým štítkem spočívá v tom, že pokud obě textové pole zakreslíme do grafu a začneme graf posouvat, pak text zůstane na místě, ale textový štítek se posouvá zároveň s posouváním samotného grafu. Kurzorem klasicky posouváme graf a ovládáme celou platformu (první ikonka). Velmi užitečná funkce se nazývá Křížek (ikonka vedle kurzoru), pomocí které můžeme přesně najít buď požadovanou cenu (osa y) nebo čas (osa x). Pokud touto funkcí na graf klikneme a myší táhneme, pak prostřední číslo, které se Vám zobrazí, znázorňuje množství pipsů mezi dvěma zvolenými body. Funkce křížek je velmi praktická, protože nemusíme pokaždé zdlouhavě počítat rozdíly cen dvou různých bodů.

31 30 Otevření nového obchodu V průběhu ebooku jsme si již ukázali mnoho různých možností, jak se dostat k otevření obchodu. Jednu z nich představuje mimo jiné dvojklik levým tlačítkem myši na vybraný instrument ze seznamu symbolů: Jak je znázorněno na obrázku, v levé části nově otevřeného okna najdeme zmíněný graf ticků. V pravé části poté zadáváme jednotlivé požadavky a charakteristiky nově otevíraného obchodu. V první kolonce lze ještě jednou změnit instrument/symbol. Objem Zastavení ztrát Realizovat zisk Komentář Typ objem obchodu v lotech, přičemž 1 lot = základní měny. stop loss, cenová úroveň, kde se má obchod automaticky uzavřít, pokud trh půjde proti nám. take profit, cenová úroveň, kde se má obchod automaticky uzavřít v zisku, respektive pokud trh půjde naším směrem. přidání libovolného popisku k danému obchodu. okamžitá realizace, což znamená, že do trhu vstoupíme za aktuální cenu ( / ). V průběhu obchodování si dávejte prosím velký pozor na tlačítka Prodat a Koupit, zejména pak na jejich skutečný význam. Koupit znamená otevření nové pozice spekulující na růst ceny.

32 31 Prodat znamená otevření nové pozice spekulující na pokles trhu, nikoliv tak v žádném případě uzavření právě otevřeného obchodu. Poslední možností je zapnutí maximální odchylky od kotované ceny. Standardně je tato funkce vypnutá (odchylka = 0), avšak pokud používáte pomalé internetové připojení nebo je trh velmi volatilní, lze tuto možnost zapnout a znamená to, že do obchodu vstoupíte i pakliže se kurz v době realizace obchodu změní o několik pipsů (Vámi stanovených). Uzavření otevřeného obchodu Pro uzavření obchodu klikneme dvakrát na námi vybraný obchod z terminálu nebo na něj klikneme pravým tlačítkem myši a zvolíme Zavřít pokyn. Následně zvolíme žluté tlačítko zvýrazněné na obrázku výše. Lze taktéž uzavřít třeba pouze polovinu pozice. V takovém případě napíšeme do kolonky Objem (druhý červený obdélník na obrázku) část obchodu v lotech, kterou chceme uzavřít.

33 32 Změny v otevřeném obchodě V případě, že chceme pozměnit již otevřený obchod z hlediska stop lossu či realizace zisku, opět se nabízí hned několik různých cest. Buďto podle obrázku níže klikneme do vyznačené oblasti vybraného obchodu v terminálu nebo klikneme pravým tlačítkem myši na obchod v terminálu a zvolíme Upravit nebo odstranit pokyn. Ať tak či tak, vždy se poté zobrazí tato nabídka: Zde si už můžeme libovolně upravovat úrovně stop loss (Zastavení ztrát) a take profit (Realizovat zisk). Jak je napsáno pod širokým tlačítkem Upravit : stop loss i take profit se musí lišit minimálně 0 pipsů od aktuální ceny, takže lze tyto úrovně zadávat kamkoliv. Čekající pokyny Další možnost vstupu do trhu představují tzv. čekající pokyny, které nabízejí možnost nastavení libovolné cenové úrovně, za kterou chceme do trhu vstupovat a za kterou se tak má otevřít nový obchod.

34 33 Čekající pokyn zvolíme v kolonce Typ -> Čekající pokyn, čímž se zobrazí formulář k vyplnění, jako je tomu na obrázku výše. Do kolonky za cenu napíšeme konkrétní cenovou úroveň a v případě Platnost do se dá nastavit, kdy se má případně čekající pokyn automaticky smazat (pokud již nebude aktivován a obchod otevřen). Následující 4 obrázky Vám výstižně objasní, v jakých situacích máme zvolit daný čekající pokyn. Po kliknutí na tlačítko Podat pokyn se čekající pokyn zobrazí v terminálu v záložce obchod pod šedým řádkem, což můžeme brát jako potvrzení o úspěšném přidání nového čekajícího pokynu. Nesporná výhoda čekajících pokynů spočívá v tom, že jakmile tento pokyn investiční platforma a broker zaznamenají, obchod se podle parametrů pokynu otevře, i když bude náš počítač vypnutý. Pokud však trh neprotne úroveň čekajícího pokynu, nový obchod se samozřejmě neotevře.

35 34

36 35 Nemohu opomenout ani zbytek horní části platformy: Položky Vložit, Grafy a Nástroje představují pouze alternativu, jak se dostat k již představeným funkcím nebo k funkcím, které ještě budou představeny. Vložit umožňuje do grafu vkládat různé studie technické analýzy, kterým se věnujeme v samostatných článcích na webu Z položky Nástroje nám prozatím postačuje pouze možnost otevření nového obchodu a doposud nezmíněné nové funkce z nabídky Grafy si uvedeme o trochu později. Užitečné funkce však nabízí sekce Okno. Pomocí této nabídky si můžeme grafy automaticky srovnat tak, aby se nám veškeré neminimalizované grafy zobrazily v optimální velikosti, respektive přesně tak, jako je tomu na obrázku výše. Na závěr příručky by bylo vhodné uvést základní funkce a možnosti samotných grafů.

37 36 V případě kliknutí pravého tlačítka myši do grafu se zobrazí následující nabídka, avšak pokud bychom neměli na grafu zakreslené trendové linky nebo jinou podobnou studii, pak by se nezobrazila položka Seznam objektů, zároveň na grafu nemáme přidané indikátory, proto se nezobrazila položka jménem Seznam ukazatelů : Obchod Strategie slouží k otevření nových obchodů, další z mnoha možností. Pomocí položky Strategie editujeme nebo odstraňujeme přidané automatické systémy v grafu.

MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ

MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ 1 OBSAH Instalace 3 Přihlášení 4 Trh 5 Symboly 4 Graf 6 Vlastnosti grafu 7 Nový pokyn okamžitá realizace 7 Nový pokyn čekající 8

Více

xmobile Operační systém Andorid Uživatelský manuál X-Trade Brokers DM S.A., organizační složka 1/12

xmobile Operační systém Andorid Uživatelský manuál X-Trade Brokers DM S.A., organizační složka 1/12 xmobile Operační systém Andorid Uživatelský manuál 1/12 Návod xmobile OS Android Přihlášení... 3 Trh... 3 Symboly... 4 Graf... 5 Vlastnosti grafu... 6 Obchod... 6 Nový pokyn okamžitá realizace... 7 Nový

Více

xmobile Mobilní telefony iphone Uživatelský manuál X-Trade Brokers DM S.A., organizační složka 1/14

xmobile Mobilní telefony iphone Uživatelský manuál X-Trade Brokers DM S.A., organizační složka 1/14 xmobile Mobilní telefony iphone Uživatelský manuál 1/14 Návod xmobile iphone Přihlášení... 3 Trh... 4 Seznam symbolů... 5 Graf... 6 Vlastnosti grafu... 7 Obchod... 8 Nový pokyn - okamžitý... 9 Nový pokyn

Více

2

2 Goldstarway.com Goldstarway Trading + MetaTrader 4 = Moderní a spolehlivé řešení připojení na burzu. Návod na používání platformy MetaTrader 4 v prostředí Goldstrway. Tato platforma funguje také v prostředí

Více

Up & Down opce. Manuál. Obsah

Up & Down opce. Manuál. Obsah Up & Down opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 4 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 4 2.2 Market Watch... 5 2.3 Up-Down Opce... 9 2.4 Okno Obchodního portfólia... 11

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Uživatelská příručka Colosseum, a.s.

Uživatelská příručka Colosseum, a.s. Uživatelská příručka Colosseum, a.s. Londýnská 59, 120 00 Praha 2, Czech Republic Tel.: +420 2460 888 88, Fax: +420 2460 888 89 info@colosseum.cz, Celkový přehled Colosseum MetaTrader 4 (Colosseum MT4)

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

POSTUP NAHRÁNÍ SOFTWAROVÝCH ROZŠÍŘENÍ DO OBCHODNÍ PLATFORMY METATRADER 4 PRO UŽIVATELE MS WINDOWS

POSTUP NAHRÁNÍ SOFTWAROVÝCH ROZŠÍŘENÍ DO OBCHODNÍ PLATFORMY METATRADER 4 PRO UŽIVATELE MS WINDOWS POSTUP NAHRÁNÍ SOFTWAROVÝCH ROZŠÍŘENÍ DO OBCHODNÍ PLATFORMY METATRADER 4 PRO UŽIVATELE MS WINDOWS Obchodní platforma MetaTrader 4 nabízí díky své popularitě mezi tradery a zároveň mezi programátory mnoho

Více

Manuál SW lokalizace problémů a hodnot v dynamické mapě

Manuál SW lokalizace problémů a hodnot v dynamické mapě Manuál SW lokalizace problémů a hodnot v dynamické mapě Přístup na software je přes webovou stránku http://hodnoty.mapovyportal.cz, přes tlačítko Vstup do aplikace nebo přímým odkazem, například ze stránek

Více

Návod na zadávání nabídky na stránkách www.imalina.cz a orientace v administračním prostředí partnera krok za krokem. Je to jednoduché!

Návod na zadávání nabídky na stránkách www.imalina.cz a orientace v administračním prostředí partnera krok za krokem. Je to jednoduché! Návod na zadávání nabídky na stránkách www.imalina.cz a orientace v administračním prostředí partnera krok za krokem. Je to jednoduché! V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat. Jsme Vám

Více

METATRADER 4 PRŮVODCE ZAČÁTEČNÍKA

METATRADER 4 PRŮVODCE ZAČÁTEČNÍKA METATRADER 4 PRŮVODCE ZAČÁTEČNÍKA OBSAH Stažení MetaTrader 4 3 První přihlášení k MetaTrader 4 7 Přihlášení k MetaTrader 4 7 Změna jazyka 8 Změna vašeho hesla 9 Zapomenuté heslo 9 Obchodování s MetaTrader

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

Moje-Projekty.cz Dokumentace k aplikaci

Moje-Projekty.cz Dokumentace k aplikaci Moje-Projekty.cz Dokumentace k aplikaci 12. 3. 2015 Verze: 1.0 Obsah 1. Obecné informace... 3 2. Přihlášení do systému... 4 3. Odhlašování ze systému... 4 4. Jak si změnit heslo... 4 5. Nastavení projektů...

Více

Pravidla a plánování

Pravidla a plánování Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 7. května 2013

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

X-TRADE BROKERS DOM MAKLERSKI SPÓŁKA AKCYJNA,

X-TRADE BROKERS DOM MAKLERSKI SPÓŁKA AKCYJNA, Profil investora Založení Profilu investora Profil investora, jehož prostřednictvím můžete spravovat své účty, registrovat se na semináře, stahovat obchodní aplikace a školící materiály, si můžete založit

Více

2.1. Stáhneme si do počítače instalační soubor InstalImesVodne.exe zde

2.1. Stáhneme si do počítače instalační soubor InstalImesVodne.exe zde 1. Návod instalace demoverze Vodné IMES Databáze demoverze Vodné IMES je uložena na serverech (cloudu) naší společnosti. Jedná se o databázi SQL serveru. Přihlášení probíhá na náš cloudový server na zkušební

Více

Etapa I první kontakt

Etapa I první kontakt Průvodce pro používání webových stránek www.doczech.pl Níže najdete základní informace, které Vám umožní začít používat naše webové stránky. I. První kontakt II. Vytvoření uživatelského účtu III. Přidání

Více

Návod na instalaci a použití programu

Návod na instalaci a použití programu Návod na instalaci a použití programu Minimální konfigurace: Pro zajištění funkčnosti a správné činnosti SW E-mentor je potřeba software požívat na PC s následujícími minimálními parametry: procesor Core

Více

Vizualizace a evidence výroby a prostojů

Vizualizace a evidence výroby a prostojů Vizualizace a evidence výroby a prostojů v1.00 Aplikace informuje o aktuálním počtu a historii vyrobených kusů jednotlivých výrobků jednotlivých linek, eviduje prostoje a pracovníky kteří linku obsluhovali

Více

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další)

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další) Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další) - 1 - ereading Jaromír Frič Obsah O tomto dokumentu... 3 1. Instalace čtečky...

Více

Stažení a instalace platformy MetaTrader Stažení... 2 Instalace... 2 Založení účtu a přihlášení... 3 Pracovní prostředí platformy...

Stažení a instalace platformy MetaTrader Stažení... 2 Instalace... 2 Založení účtu a přihlášení... 3 Pracovní prostředí platformy... uživatelský manuál Admiral Markets UK Ltd, CZ podpora: Praha 1 - Nové Město, Opletalova 1417/25, PSČ 110 00 T.:+420 211 150 200 F.:+420 211 150 202 E:info@admiralmarkets.cz Stažení a instalace platformy

Více

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace Tento návod popisuje jak v prostředí WinQbase vytvoříme novou tiskovou sestavu, kterou bude možno použít pro tisk kalibračních protokolů. 1. Vytvoření nového typu sestavy. V prvním kroku vytvoříme nový

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini

Nápověda k systému CCS Carnet Mini Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

Aktuální výběr, nad kterým je kurzor myši

Aktuální výběr, nad kterým je kurzor myši Hlavní okno Po přihlášení do aplikace se vám zobrazí Hlavní okno. Zde můžete vidět stav vašeho účtu pro hlavní i australské konto. Stav účtů se ve výchozím nastavení automaticky aktualizuje každých 5 sekund

Více

Up & Down Opce. Manuál. Obsah

Up & Down Opce. Manuál. Obsah Up & Down Opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 3 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 3 2.2 Market Watch... 4 2.3 Click & Trade okno... 7 2.4 Okno Obchodního portfolia...

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu

Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu Návod na instalaci softwaru pro obchodní platformu Goldstarway a založení Demo účtu Proč byste měli začít trading na Demo účtu Goldstarway? Než začnete obchodovat se živým účtem a než zjistíte, že burza

Více

051.MT4.v3.28.05.2012. Orientace v Platformě MT4

051.MT4.v3.28.05.2012. Orientace v Platformě MT4 051.MT4.v3.28.05.2012 Orientace v Platformě MT4 OBSAH Následující dokument vás seznámí s podstatnými funkcemi obchodní platformy. Přečtěte si ho prosím a neváhejte nás kontaktovat s jakýmikoliv případnými

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

UCTRADER. FX Trading Online. Uživatelská příručka. Spots Forwards Swaps Online

UCTRADER. FX Trading Online. Uživatelská příručka. Spots Forwards Swaps Online UCTRADER FX Trading Online Uživatelská příručka Spots Forwards Swaps Online Jak používat UCTrader Přihlášení Klikněte na poskytnutou URL adresu, vložte Uživatelské jméno, PIN, Heslo a potvrďte tlačítkem

Více

Write-N-Cite - stručný návod

Write-N-Cite - stručný návod Nástroj pro podporu výzkumu od společnosti ProQuest Spuštění Write-N-Cite POZNÁMKA: Při prvním spuštění Write-N-Cite ve Windows musíte být připojeni k internetu, abyste se mohli přihlásit do svého RefWorks

Více

Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network)

Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network) Srovnání v T4C 3 (LELY Benchmark Social Network) Sociální síť uživatelů T4C Srovnání v T4C umožňuje vstoupit do zabezpečené webové aplikace, kde si uživatelé mohou porovnávat své výsledky stáda i robota

Více

Návod na používání Digitálního povodňového plánu povodňové komise

Návod na používání Digitálního povodňového plánu povodňové komise Návod na používání Digitálního povodňového plánu povodňové komise Obsah: 1. Spuštění programu 2. Změny údajů v povodňových komisích 3. Další možnost editace změn u osob 4. Zápis nových členů povodňových

Více

Uživatelská příručka pro portál ecardio

Uživatelská příručka pro portál ecardio Uživatelská příručka pro portál ecardio Datum: 30.9.2014 Verze: 1.0 Obsah 1. Úvod... 3 2. Spuštění a registrace... 3 3. Prohlížení kapitol... 5 3.1. Hlavní stránka... 5 3.2. Prohlížení kapitol... 6 3.3.

Více

Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica. Upgrade z verze ENG 13 na 13.2

Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica. Upgrade z verze ENG 13 na 13.2 Návod na stažení a instalaci programu Statistica. Návod na prodloužení programu Statistica Upgrade z verze ENG 13 na 13.2 Časté chyby a jejich řešení Odinstalace programu Statistica Návod na stažení a

Více

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází Tiskové sestavy Tiskové sestavy se v aplikaci Access používají na finální tisk informací z databáze. Tisknout se dají všechny objekty, které jsme si vytvořili, ale tiskové sestavy slouží k tisku záznamů

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

BALÍKONOŠ.CZ NÁVOD. 1. Obsah. 2. Aktivace účtu

BALÍKONOŠ.CZ NÁVOD. 1. Obsah. 2. Aktivace účtu BALÍKONOŠ.CZ NÁVOD 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Aktivace účtu... 1 3. První přihlášení... 2 4. Práce se zásilkami... 2 4.1. Vkládání zásilek... 2 4.2. Editace zásilek... 3 4.3. Uzavírání dávek... 4 4.4. Tisk

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence Hromadná korespondence Teoretická část: Typickým příkladem použití hromadné korespondence je přijímací řízení na školách. Uchazeči si podají přihlášku, škola ji zpracuje a připraví zvací dopis k přijímací

Více

Proces editace JOSM. Tato příručka může být stažena jako josm_more-about-josm_en.odt or josm_more-aboutjosm_en.pdf

Proces editace JOSM. Tato příručka může být stažena jako josm_more-about-josm_en.odt or josm_more-aboutjosm_en.pdf Proces editace JOSM Tato příručka může být stažena jako josm_more-about-josm_en.odt or josm_more-aboutjosm_en.pdf Zkontrolováno 12.7.2015 V předchozí části jste nainstalovali JOSM a začali kreslit své

Více

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál Vytvoření databáze Při otevření management studia a připojením se ke konkrétnímu sql serveru mám v levé části panel s názvem Object Explorer. V tomto panelu

Více

Používání u a Internetu

Používání  u a Internetu Používání e-mailu a Internetu Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR CzechAdvisor.cz Návod pro členy AHR Obsah 1. Práce s portálem... 2 2. Registrace... 3 1.1. Základní údaje... 4 1.2. Informace o zařízení... 5 1.3. Fotografie... 5 1.4. Platba a podmínky... 6 1.5. Smlouva...

Více

Nápověda pro práci s PPP. Jak vytvořit nabídku?

Nápověda pro práci s PPP. Jak vytvořit nabídku? Nápověda pro práci s PPP Jak vytvořit nabídku? Otevřete si webovou stránku Platformy plánování akcí (PPP): *url* Zvolte jazyk. Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména a hesla. Vyberte ze seznamu

Více

Internet. dobrý sluha, zlý pán

Internet. dobrý sluha, zlý pán Internet dobrý sluha, zlý pán 13. Picasa Picasa je celosvětově nejrozšířenější galerií obrázků, kterou provozuje firma Google. Její použití je zdarma včetně využití poměrně velikého diskového prostoru

Více

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Tento program slouží k vytváření vlastních filmů, která se mohou skládat z fotografií, videí, titulků a zvuku. Movie Maker je součástí instalace operačního systému Windows 7 a

Více

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý Uživatelský manuál Aplikace GraphViewer Vytvořil: Viktor Dlouhý Obsah 1. Obecně... 3 2. Co aplikace umí... 3 3. Struktura aplikace... 4 4. Mobilní verze aplikace... 5 5. Vytvoření projektu... 6 6. Části

Více

Aplikace NAM tracker pro ios. Příručka platí pro verzi NAM trackeru 1.1.0

Aplikace NAM tracker pro ios. Příručka platí pro verzi NAM trackeru 1.1.0 Příručka platí pro verzi NAM trackeru 1.1.0 Obsah: 1. K čemu je aplikace určena?....................................3 2. Přihlášení.............................................3 2.1. Seznam Objektů.........................................

Více

OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2.

OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2. Digitální fotoalbum OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2.4 Tisk fotografií...10 2.5 Webové album...11

Více

Lokality a uživatelé

Lokality a uživatelé Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 15.října 2013

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

Registr IKTA. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Registr IKTA. Příručka pro uživatele. Institut biostatistiky a analýz. Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Registr IKTA Příručka pro uživatele Vytvořil: Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Obsah Práce s Registrem IKTA 3 1 Vstup do registru 3 2 Základní okno registru 4 3 Registrace nového

Více

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR CzechAdvisor.cz Návod pro členy AHR Obsah 1. Registrace... 2 1.1. Základní údaje... 3 1.2. Informace o zařízení... 4 1.3. Fotografie... 4 1.4. Platba a podmínky... 5 1.5. Smlouva... 6 2. Přihlášení do

Více

Váš první webinář aneb jak na to?

Váš první webinář aneb jak na to? Váš první webinář aneb jak na to? 1. Po registraci k účasti na online-schůzce (webináři), obdržíte do své e-mailové schránky zprávu s instrukcemi a přístupovým odkazem pro připojení do vybraného webináře.

Více

MS PowerPoint ZÁKLADY

MS PowerPoint ZÁKLADY MS PowerPoint ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP OBSAH 1. Úvod do PowerPointu... 1 2. Otevření PowerPointu... 1 3. Pracovní prostředí PowerPointu...

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Postup: Nejprve musíme vyplnit tabulku. Pak bude vypadat takto:

Postup: Nejprve musíme vyplnit tabulku. Pak bude vypadat takto: Úkol: Jednoduchá tabulka v Excelu Obrázky jsou vytvořené v Excelu verze 2003 CZ. Postupy jsou platné pro všechny běžně dostupné české verze Excelu s výjimkou verze roku 2007. Postup: Nejprve musíme vyplnit

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV Obsah: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Registrace zařízení... 4 3.1. Generování párovacího kódu pro Set-Top box... 4 3.2. Autorizace webového prohlížeče... 6 3.3. Instalace a autorizace

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV Obsah: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Registrace zařízení... 4 3.1. Autorizace webového prohlížeče... 4 3.2. Instalace a autorizace mobilní aplikace...5 4. Popis funkcí Set-Top

Více

ipodatelna Uživatelská příručka

ipodatelna Uživatelská příručka Uživatelská příručka 1 Obsah Obsah 1 I Úvod 2 II Práce s aplikací 3 III Podání 4 1 Nové podání... 5 IV Informace o Uživateli 11 V Podatelna 13 1 Přijmout... a odmítnout podání 13 2 Seznam... došlých podání

Více

DIPL 2. Příloha č. 1 ke Směrnici rektora č. 120/08 o vysokoškolských kvalifikačních pracích. Stručný manuál pro vysokoškolské kvalifikační práce.

DIPL 2. Příloha č. 1 ke Směrnici rektora č. 120/08 o vysokoškolských kvalifikačních pracích. Stručný manuál pro vysokoškolské kvalifikační práce. Příloha č. 1 ke Směrnici rektora č. 120/08 o vysokoškolských kvalifikačních pracích DIPL 2 Stručný manuál pro vysokoškolské kvalifikační práce. Mgr. Martin Svitanek Obsah STUDENTI I. FÁZE ZADÁVÁNÍ VŠKP

Více

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace Pouze pro telefony se systémem Android Obsah 1. VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Funkce... 3 1.3 Technické požadavky na provoz aplikace...

Více

Výběr výrobku pro branding...2. Otevření nástroje brandingu 3. Výběr barevné varianty loga...4. Otevření editoru brandingu..6

Výběr výrobku pro branding...2. Otevření nástroje brandingu 3. Výběr barevné varianty loga...4. Otevření editoru brandingu..6 Obsah Výběr výrobku pro branding....2 Otevření nástroje brandingu 3 Výběr barevné varianty loga....4 Otevření editoru brandingu..6 Popis ovládacích prvků editoru brandingu....6 Ovládací prvky a klávesy

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV. RETE tv

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV. RETE tv Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV RETE tv Obsah: 1. Úvod... 2 2. Pojmy... 2 3. Registrace zařízení... 3 3.1. Generování párovacího kódu pro Set-Top box... 3 3.2. Autorizace webového prohlížeče...

Více

ABRA Software a.s. ABRA on- line

ABRA Software a.s. ABRA on- line ABRA Software a.s. ABRA online ÚVOD 2 2.1 ABRA on-line - úvod 1 ČÁST 1 2 1.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené aplikace z prostředí OS MS Windows 1 ČÁST 2 11 2.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači

Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Pokyny pro žáky k testování písemné zkoušky na počítači Posadíte se na určené místo v počítačové učebně, kde již předtím správce zkoušky spustil určený internetový prohlížeč s IP adresou zkouškového serveru.

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA Obsah Obsah... 4 Pinya CMS... 5 Přihlášení do systému... 6 Položky v menu administrace... 7 Uživatelé... 8 Správa uživatelů... 8 Nový uživatel... 9 Role... 10 Vytvoření

Více

Dealer Extranet 3. Správa objednávek

Dealer Extranet 3. Správa objednávek Dealer Extranet 3 Správa objednávek Obsah Zpracování objednávky 3 Vyhledávací pole 4 Konfigurátor 5 Rychlá objednávka 6 Rychlá objednávka náhradních dílů a nestandardních produktů 7 Oblíbené 8 Objednávání

Více

Uživatelský manuál pro lektora e-learningového portálu MAFIDIS+

Uživatelský manuál pro lektora e-learningového portálu MAFIDIS+ Uživatelský manuál pro lektora e-learningového portálu MAFIDIS+ 1 Tento uživatelský manuál slouží pro lektory e-learningového portálu MAFIDIS+ (http://elearning.mafidis-plus.info/). Manuál obsahuje popsané

Více

iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod

iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod iviewer lze použít na iphone a ipad pro zobrazení živého obrazu z DVR vzdálený server. I. Použití iphone pro přístup ke vzdálenému DVR Použití

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

OBSAH. 48 Příručka ON-LINE KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. www.kupeg.cz

OBSAH. 48 Příručka ON-LINE KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. www.kupeg.cz DODATEK č. 1 20.1.2012 OBSAH OBSAH... 48 C. PRÁCE SE SYSTÉMEM... 49 C.1 ÚVODNÍ OBRAZOVKA PO PŘIHLÁŠENÍ... 49 C.2 NASTAVENÍ VLASTNÍCH ÚDAJŮ... 50 a. Nastavení Uživatele... 50 b. Nastavení Systému... 51

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace... 4 Instalace a přihlášení... 5 Verze CLOUD... 5 Verze SERVER... 8 Verze DEMO... 10 Nastavení displeje, tlačítek... 11 Obecná konfigurace... 11 GPS pozice...

Více

THEOPHILOS. (návod k použití)

THEOPHILOS. (návod k použití) THEOPHILOS (návod k použití) Nejprve si z internetových stránek www.theophilos.com (nebo www.theophilos.sk) stáhněte všechny soubory, které Vás zajímají a nainstalujte je (podrobný návod na instalaci programu

Více

Stránky obce Olomučany

Stránky obce Olomučany Stránky obce Olomučany Uživatelská příručka 31. srpna 2011 Autor: Vojtěch Mrázek, mrazek.v@gmail.com Obsah 1 Úvod 1 2 Vytváření obsahu 1 2.1 Články................................ 1 2.2 Dokumenty.............................

Více

Návod - katalog. ANTEE s.r.o. - tel.: , fax: , helpdesk: ,

Návod - katalog. ANTEE s.r.o. - tel.: , fax: , helpdesk: , Návod - katalog Strana 1/9 Obsah 1. Úvod...3 1.1. Založení katalogu...3 1.2. Drobečková navigace...3 1.3. Popis funkcí katalogu...4 2. Struktura katalogu...4 2.1. Vytvoření kategorie...4 2.2. Hierarchie

Více

XTB VPS. XTB Virtual Private Server manuál

XTB VPS. XTB Virtual Private Server manuál XTB VPS XTB Virtual Private Server manuál Poslední aktualizace: 12/9/2012 Obsah manuálu 1 Úvod... 3 2 Správa serveru... 3 2.1 Přihlášení do administrace serveru... 3 2.2 Karta Obecné... 4 2.2.1 Okno Akce

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Manuál pro žadatele OBSAH

Manuál pro žadatele OBSAH Manuál pro žadatele OBSAH 1. Úvod... 2 2. Registrace žadatele do systému... 3 3. Přihlášení... 5 4. Změna hesla... 6 5. Obnova zapomenutého hesla... 7 6. Vyplňování formuláře žádosti o dotaci... 8 6.1.

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více