Nauka o podniku. Prof. Ing. Ivan Jáč, CSc. Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nauka o podniku. Prof. Ing. Ivan Jáč, CSc. Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D."

Transkript

1 Nauka o podniku Přednášející pro KS: Prof. Ing. Ivan Jáč, CSc. Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D. Konzultační hodiny ÚT: 10:45-11:30 St: 12:00-12:30, jinak dle dohody em Ekonomická fakulta Katedra podnikové ekonomiky Budova H, 6. poschodí Tel.: , katerina.marsikova@tul.cz

2 Co je cílem a obsahem předmětu? Nauka o podniku - kombinované studium LS 2012/2013

3 Struktura přednášek 1. Podnik a podnikání, živnosti 2. Majetková a kapitálová struktura podniku 3. Výnosy, náklady a hospodářský výsledek 4. Investiční činnost 5. Organizační výstavba podniku 6. Kalkulace nákladů, cenová politika 7. Financování podniku 8. Marketing 9. Nákup, zásobování, logistika 10. Personální práce 11. Sanace a zánik podniku 12. Rozbor výkonnosti podniku a controling Nauka o podniku - kombinované studium LS 2012/2013

4 Základní literatura Skripta: ŽIŽKA, M. a MARŠÍKOVÁ, K. Ekonomika a řízení podniku: pro kombinovanou formu studia. 1. vyd. Liberec: Technická univerzita v Liberci, ISBN SYNEK, M. a kol.: Manažerská ekonomika. 5., AKTUALIZOVANÉ A Doplněné VYDÁNÍ, 464 s. Praha: C.H. Beck, 2011, ISBN: Dále dle seznamu literatury ve skriptech. Nauka o podniku - kombinované studium LS 2012/2013

5 Podkladovémateriály Přihlášení na adresu: elearning.tul.cz 1.krok: přihlášení jako do LIANE (jméno + heslo pro LIANE) 2. krok: Přihlášení jako do STAGu (jméno + heslo pro STAG) z důvodu propojení informací se STAGem 3. krok po přihlášení do e-learningu registrace na předmět KPE/NOP*S - Nauka o podniku Zde najdete: prezentace z přednášek, výukové materiály, klíč k otázkám jednotlivých kapitol + novinky (aktuální info pro studenty) Nauka o podniku - kombinované studium LS 2012/2013

6 Nauka o podniku - kombinované studium LS 2009/2010 šen

7 Nauka o podniku - kombinované studium LS 2009/2010

8 Podmínky - zápočet Semestrální práce Termín odevzdání: výukový blok, Forma: Tištěná rozsah cca 5 stran + přílohy, MS Word Téma: vybraná problematika v rámci předmětu libovolné téma z oblasti podnikové praxe! (mimo SWOT analýzy a motivačního systému podniku)

9 Semestrální práce - struktura Struktura práce: 1/ úvod - proč jsem si téma zvolil(a) 2/ stručné teoretické podklady (zákony, knihy ne skripta!) 3/ analýza vybrané problematiky praktický problém 4/ vlastní zhodnocení, návrhy řešení 5/ závěr.

10 ÚVOD CO se sledovalo (téma zkoumání). PROČ bylo téma zvoleno (aktuálnost, potřebnost). CÍLE práce (plánovaný přínos autora k danému tématu). METODY zpracování.

11 Formální náležitosti Úvodní strana jméno, ročník, obor, název tématu, datum zpracování. Číslování stran i kapitol. Označení obrázků a grafů, odkazy na ně v textu, zdroje pro jejich zpracování dle normy. Používání zdrojů v textu dle seznamu literatury uvedeného vzadu při použití citací nutné respektovat pravidla pro psaní odborných prací. Případné přílohy číslovat, odkaz na ně opět v textu.

12 ZDROJE - CITACE SOUPIS BIBLIOGRAFICKÝCH CITACÍ Bibliografické záznamy musí odpovídat normám ČSN ISO 690 a ČSN ISO Seznam použité literatury by měl být rozdělen na dvě části: 1.Citace zde jsou uvedeny všechny přímo a nepřímo citované dokumenty, na které se odkazuje text práce. 2.Bibliografie zde se uvádíostatnídoplňujícídokumenty a literatura.

13 Citace PŘÍMÁCITACE: Fárek a Foltýn v závěru svépráce uvádějí: Na základěposouzenídosavadního vývoje a trendů ve spotřebě i produkci ropy je realistické očekávat scénářurčitécenovéstabilizace. 1 NEPŘÍMÁCITACE: Fárek a Foltýn očekávajína základěhodnocenídosavadního vývoje spotřeby a produkce ropy, že cena této suroviny bude do značnémíry stabilní. 1 1 FÁREK, J., FOLTÝN, J., Ceny ropy: tendence, problémy, perspektivy, s. 14.

14 METODY CITOVÁNÍ LITERATURY JAK uvádět citaci v textu? JAK uvádět zdroj v seznamu literatury? 1.Pomocí prvního údaje záznamu a data vydání (tzv. Harvardský styl). (Maršíková, 2011) 2.Citování pomocí průběžných poznámek. Poznámky pod čarou viz předchozí slide 3.Citování pomocí číselných odkazů. [1, s. 2] Seznam použitých zdrojů příklady: JÁČ, I., P. RYDVALOVÁ a M. ŽIŽKA. Inovace v malém a středním podnikání. 1. vyd. Brno: Computer Press, ISBN KRAFTOVÁ, I. a J. KRAFT. Povzbudivý růst ekonomiky regionů: cílená regulace versus tržní autoregulace? Politická ekonomie. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, 2009, roč. 57, č. 6, s ISSN ČSÚ. Statistická ročenka Libereckého kraje 2010 [online]. 1. vyd. Liberec: Český statistický úřad, [vid ]. ISBN Dostupné z: csu/ 2010edicniplan.nsf/t/F50030EA93/$File/ pdf.

15 Hodnocení zápočtové práce Obsahová stránka 6 bodů Formální stránka 4 body Maximální počet bodů: 10 - součást hodnocení ke zkoušce. Neodevzdání práce, pozdní odevzdání nebo zásadní obsahové či formální nedostatky: student nemá nárok na získání zápočtu. Bodové hodnocení práce se studenti dozví přes elearning.tul.cz Nauka o podniku - kombinované studium LS 2009/2010

16 Podmínky - zkouška - Písemná zkouška 1 hodina - 9 otázek 90 bodů - Zápočtový projekt max. 10 bofů - Minimální počet pro úspěšné absolvování zkoušky 60% (60 bodů ze 100)

17 ZAČÍNÁME PODNIKAT Základní terminologie Klasifikace podniků z hlediska různých kritérií Živnost a jak jí založit Právní formy podnikání podle obchodního zákoníku

18 Jaké právní předpisy definují oblast podnikání a živností? Zákon č. 513/1991 Sb., Obchodní zákoník, ve znění pozdějších novel Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších novel Některá vymezení pojmů také v občanské zákoníku

19 Podnikání 2 odst. (1) Obchodního zákoníku Soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku.

20 Podnikatel 2 odst. (2) Obchodního zákoníku a) osoba zapsaná v obchodním rejstříku, b) osoba, která podniká na základě živnostenského oprávnění, c) osoba, která podniká na základě jiného než živnostenského oprávnění podle zvláštních předpisů, d) fyzická osoba, která provozuje zemědělskou výrobu (samostatně hospodařící rolník).

21 Obchodní rejstřík

22 Co je to živnost 2 Živnostenského zákona Soustavnáčinnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.

23 Co je to podnik? 5 odst. (1) Obchodního zákoníku Soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání.

24 Co definuje zákon o živn. podnikání Živnostenský zákon č. 455/1991, Sb. v novel. znění: - Živnost. - Živnostenský rejstřík. - Překážky provozování živnosti. - Všeobecné podmínky provozování živnosti. - Druhy živností: ohlašovací (řemeslné, vázané a volné), koncesované. - Předmět podnikání.

25 Činnosti související se založením podniku Předmět činnosti; potřeba finančních a jiných prostředků; sociálně psychologické předpoklady pro podnikání; doplnit znalosti.

26 Typologie podniků Kritéria členění: a) podle právní formy, b) podle sektorů a hospodářských odvětví, c) podle velikosti, d) podle typu výroby.

27 Podniky podle právní formy podniky fyzických osob (podnikajících dle živnostenského zákona nebo jiných právních předpisů), obchodní společnosti (veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, společnost s ručením omezeným, akciová společnost), družstva, státní podniky, státní organizace, organizace vzniklé podle zvláštního zákona (např. Česká národní banka, veřejnoprávní instituce, veřejné vysoké školy), organizační složky státu (dříve rozpočtové organizace), příspěvkové organizace, nadace a nadační fondy, občanská sdružení (spolky), obecně prospěšné společnosti, fondy,

28 Podniky podle právní formy zdravotní pojišťovny, školské právnické osoby, veřejné výzkumné instituce, veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení, zájmová sdružení právnických osob, územní samosprávné celky (kraje a obce), politické strany a další typy organizací.

29 Podniky podle sektorů 1. Primární sektor 2. Sekundární sektor 3. Terciární sektor 4. Kvartární sektor

30 Podniky podle hospodářského odvětví (1) Dříve klasifikace OKEČ, nyní CZ-NACE (od ) - CZ-NACE zohledňuje technologický rozvoj a strukturální změny hospodářství za posledních 15 let - má lepší vypovídací schopnost s ohledem na hospodářskou realitu. CZ-NACE se skládá z hierarchické struktury, tvořenéčtyřmi stupni. Úroveň 1 SEKCE označena alfabetickým kódem (velké písmeno abecedy A až U) Úroveň 2 ODDÍLY označena dvojmístným číselným kódem (01 až 99) Úroveň 3 SKUPINY označena trojmístným číselným kódem (01.1 až 99.0) Úroveň 4 TŘÍDY označena čtyřmístným číselným kódem (01.11 až 99.00) Pokračování

31 Význam kategorií CZ-NACE A B C Zemědělství, myslivost a rybářství Těžba a dobývání 05 Těžba a úprava černého a hnědého uhlí 06 Těžba ropy a zemního plynu 07 Těžba a úprava rud 08 Ostatní těžba a dobývání 09 Podpůrné činnosti při těžbě Zpracovatelský průmysl 10 Výroba potravinářských výrobků 11 Výroba nápojů 12 Výroba tabákových výrobků 13 Výroba textilií 13.1 Úprava a spřádání textilních vláken a příze 13.2 Tkaní textilií 13.3 Konečná úprava textilií 13.9 Výroba ostatních textilií Výroba pletených a háčkovaných materiálů Výroba oděvů..... Zdroj: Český statistický úřad, 2009

32 ARES ARES neboli Administrativní registr ekonomických subjektů wwwinfo.mfcr.cz. - V registru ARES můžete vyhledávat všechny ekonomické subjekty z ČR, to znamená že v něm najdete nejen firmy a obchodní společnosti, ale také živnostníky (fyzické osoby), občanská sdružení a další organizace. - zprostředkovává zobrazení informací vedených v jednotlivých registrech a rejstřících státní správy, ze kterých čerpá data. - ARES samotný tedy není zdrojovým registrem, ale pouze sdružuje informace z jiných registrů a umožňuje jejich zobrazení na jednom místě Ministerstvo financí ČR (RES spravuje ČSÚ - registr IČO)

33 Nauka o podniku - kombinované studium LS 2009/2010

34 ARES

35 Definice malého a středního podnikání Malý a střední podnik (ve smyslu Obchodního zákoníku) v ČR (EU) pro účely podpory podnikání je definován pomocí následujících kritérií: počtu zaměstnanců, ekonomických kritérií (aktiva, nebo čistý obrat podniku za poslední uzavřené období) a nezávislosti.

36 Novádf. dle EU platnáod KATEGORIE POČET OBRAT NEBO ROZVAHA PODNIKŮ ZAMĚSTNANCŮ (MÉNĚ NEŽ) Střední < million (v r. 1996: 40 mil.) Malý < million (v r. 1996: 7 mil.) 43 million (v r. 1996: 27 mil.) 10 million (v r. 1996: 5 mil.) Drobný (mikro-) < 10 2 million (nebylo definováno) 2 million (nebylo definováno) U kritérií obratu a rozvahy se jedná o korunový ekvivalent kurs vyhlášený Evropskou centrální bankou pro poměr mezi EUR a Kč k předcházejícího roku podání žádosti o podporu

37 Podíl počtu zaměstnanců k Počet zaměstnanců Absolutně Podíl v % 0 a bez udání ,7 počtu , , ,3 250 a více ,1 Podíl podniků dle počtu zaměstnanců k Zdroj: Statistická ročenka České republiky, 2009

38 Podniky podle typu výroby a) Kusová výroba Podniky s výrobou: b) sériovou výroba stejného druhu výrobku se opakuje v sériích; podle velikosti série se rozlišuje výroba: b1) malosériová, b2) středněsériová, b3) velkosériová. c) hromadnou produkuje velké množství malého počtu druhů výrobků.

39 Kritéria volby právní formy podnikání Minimální velikost základního kapitálu. Předepsaný počet osob potřebných k založení. Obtížnost založení (formální=časová, finanční). Míra právníregulace činnosti (nejvíce u a.s., nejméně u FO). Zastupování subjektu navenek (povinné vytváření orgánů společností ). Ručení podnikatele za závazky vzniklé podnikatelskou činností.

40 Podmínky provozování živnosti Všeobecné podmínky: a) dosažení věku 18 let, b) způsobilost k právním úkonům, c) bezúhonnost, Zvláštní podmínky: odborná nebo jiná způsobilost, pokud ji zákon vyžaduje.

41 Překážky provozování živnosti Živnost nemůže provozovat: a) FO nebo PO, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs, nebo u které bylo zamítnuto insolvenční řízení nebo konkurs pro nedostatek majetku, b)fo, které byl soudem nebo správním orgánem uložen zákaz provozování činnosti týkající se oboru živnosti, c)fo nebo PO, které bylo zrušeno živnostenské oprávnění pro závažné porušení podmínek udělení koncese, a to po dobu 3 let od tohoto rozhodnutí.

42 Rozdělení živností Z hlediska odborné způsobilosti: 1) Ohlašovací: a) volné, b) řemeslné, c) vázané. 2) Koncesované, 1) Obchodní, 2) Výrobní, 3) Poskytující služby. Z hlediska předmětu podnikání:

43 Živnost volná K jejich provozování musí být splněny všeobecné podmínky. Nevyžaduje se prokazování odborné ani jiné způsobilosti. Existuje jedna volná živnost Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona, která zahrnuje celkem 80 oborů, např. výroba textilií, textilních výrobků, oděvů a oděvních doplňků, výroba motorových vozidel a karosérií, překladatelská a tlumočnická činnost, ad.

44 Živnosti řemeslné Jsou živnosti uvedené v příloze č. 1 ŽZ, např. kovářství, opravy silničních vozidel, řeznictví a uzenářství, pivovarnictví a sladovnictví, barvení a chemická úprava textilií, zednictví, čištění textilu a oděvů, atd. Odborná způsobilost se prokazuje: 1)dokladem o ukončeném vzdělání v oboru nebo 2)dokladem o ukončeném vzdělání v příbuzném oboru + dokladem o vykonání 1leté praxe v oboru (VŠ bez praxe) nebo 3)osvědčením o rekvalifikaci (MŠMT) + dokladem o vykonání 1leté praxe v oboru nebo 4)dokladem o vykonání 6leté praxe v oboru.

45 Živnosti vázané Jsou živnosti uvedené v příloze č. 2 ŽZ, např. zpracování tabáku a výroba tabákových výrobků, výroba a zpracování paliv a maziv, výroba nebezpečných chemických látek, oční optika, nakládání s nebezpečnými odpady, projektová činnost ve výstavbě, vedení účetnictví a daňové evidence, horská průvodcovskáčinnost, provozování autoškoly, a další. Odborná způsobilost je upravena zvláštními předpisy a je uvedena pro každou činnost zvlášť, např. k vedení účetnictví je třeba prokázat VŠ vzdělání a 3 roky praxe v oboru, nebo VOŠ/SŠ + 5 let praxe v oboru nebo osvědčení o rekvalifikaci a 5 let praxe v oboru.

46 Živnosti koncesované Jsou živnosti uvedené v příloze č. 3 ŽZ. Živnostenské oprávnění se prokazuje výpisem ze živnostenského rejstříku. Odborná způsobilost je upravena zvláštními předpisy a je uvedena pro každou činnost zvlášť. Týká se obecněčinností s vysokým rizikem ohrožení života, zdraví nebo majetku, např. výroba a prodej výbušnin, zbraní a střeliva, silniční motorová doprava, provádění veřejných dražeb, provozování cestovní kanceláře, ad. Příklad: Provozování cestovní kanceláře Odborná způsobilost VŠ/VOŠ/SŠ vzdělání ve studijním oboru zaměřeném na cestovní ruch nebo VŠ v jiném oboru a 1 rok praxe v oboru, VOŠ + 3 roky praxe v oboru nebo SŠ + 6 let praxe v oboru, nebo rekvalifikace + 6 let praxe v oboru. K žádosti se vyjadřuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

47 Změny živnostenského zákona od Vypuštění podmínky prokazování bezdlužnosti, dále jsou zmírněny požadavky na bezúhonnost; zjednodušení vstupu do podnikání právnickým osobám a zahraničním osobám, zapisovaným do obchodního rejstříku; v řaděpřípadů druhů živností není vyžadována praxe - snazší vstup do vlastního podnikání; snížen počet živností, u nichž je vyžadována odborná způsobilost;

48 Změny živnostenského zákona od vypuštěn institut provozování živnosti průmyslovým způsobem; průkazy živnostenského oprávněnínahrazeny, výpisem z živnostenského rejstříku; umožnění podnikatelům činit podání a vyřizovat informační povinnosti vůči živnostenským úřadům na kterémkoliv živnostenském úřaděna celém území republiky, bez ohledu na to, zda má podnikatel v jeho územním obvodu bydliště či sídlo; zavedeníjednévolnéživnost s povinností podnikatele oznámit obor činnosti, kterou bude v rámci oprávnění vykonávat.

49 Jak si založit živnost? Návštěva (centrální registrační místo) CRM a vyplnění JRF (jednotný registrační formulář. Vazba na ostatní instituce. -Trestní bezúhonnost si ověří úřad sám Sociální pojištění: -zahrnuje důchodové pojištění, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a nemocenské pojištění. Důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti platíte jako OSVČ povinně, nemocenské pojištění je dobrovolné. Celkem za rok 2013 je aktuální povinnáčást 29,2 % z vyměřovacího základu, kterým je 50% ze zisku. Větší část tvoří důchodové pojištění (28%), menší část příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (1,2%). Nejnižší možná platba zálohy pro rok 2013 činí u sociálního pojištění 1890,- Kč u hlavníčinnosti, u vedlejšíčinnosti to je 756,- Kč ,- Kč nebo s podnikáním začínáte, nemusíte platit zálohu žádnou a pojistné doplatíte po podání Přehledu o příjmech a výdajích, pokud Váš zisk Nauka o podniku - kombinované studium LS 2012/2013 tuto částku přesáhne.

50 Náležitosti při zakládání živnosti Zdravotní pojištění Pojistné pro zdravotní pojištění OSVČ pro rok 2013 je 13,5 % z vyměřovacího základu, kterým je 50% ze zisku. Nejnižší záloha zdravotního pojištění pro rok 2012 činí 1 748,- Kč. U vedlejší činnosti zálohy se neplatí. Účetnictví Jako podnikající fyzická osoba vedete buď daňovou evidenci, kdy je potřeba schovávat všechny doklady, nebo evidenci příjmů, pokud budete uplatňovat výdaje procentem z příjmů (paušální výdaje). Pokud Váš obrat podle zákona o DPH přesáhl za předcházející účetní období 25 miliónů Kč, vedete povinně účetnictví. Nauka o podniku - kombinované studium LS 2009/2010

51 Dříve Živnost Nyní

52 CRM do v

53 Náklady na zřízení živnostenského listu a) Ohlášení živnosti při vstupu do živnostenského podnikání Kč b) Další ohlášení živnosti 500 Kč c) Přijetí žádosti o koncesi při vstupu do živnostenského podnikání Kč d) Přijetí další žádosti o koncesi 500 Kč e) Změna rozhodnutí o udělení koncese 500 Kč f) Vydání rozhodnutí o schválení odpovědného zástupce pro koncesovanou 500 Kč živnost g) Vydání výpisu z živnostenského rejstříku po provedení oznámené změny 100 Kč h) Vydání úplného nebo částečného výpisu z živnostenského rejstříku na žádost 20 Kč za každou i započatou i) přijetí podání kontaktním místem veřejné správy podle 72 živnostenského zákona stránku 50 Kč

54 Založeníprávnickéosoby Nejčastěji se vyskytuje s.r.o. Sepsání společenské smlouvy (popř. zakladatelské listiny v případě jen jednoho společníka). Společenská smlouva musí obsahovat alespoň: Firmu a sídlo společnosti, určení společníků, předmět činnosti, výši základního kapitálu, první jednatelé, první dozorčí rada bude-li zřízena, určení správce vkladu, atd. Složení stanovené části základního kapitálu u správce vkladu (nejméně 30 % každého vkladu, celkem alespoň 100 tis. Kč). V případě jen 1 společníka před zápisem do Obch. rej. musí být splacen celý základní kapitál.

55 Další povinnosti v souvislosti s podnikáním FO i PO musíoznamovat změny svých údajů! Při zřízeníprovozovny musí oznámit zahájení a ukončení provozování, zajistit způsobilost provozovny, provozovnu řádně označit, stanovit odpovědnou osobu, zajistit k dispozici veškeré doklady prokazující způsob nabytí zboží, materiálu, vést spisovnu (archivace) Založeníúčtu - není povinnost, ale je upravena povinnost zákonem stanovené platby provádět bezhotovostně. Zaměstnavatel má povinnost nahlásit zaměstnané osoby na okresní správu soc. zabezp. a na zdravot. poj. včetně zajištění úrazového pojištění zaměstnanců.

56 Činnosti, které nejsou živností zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářství, činnost autorů, nezávislá povolání, která nejsou podnikáním podle zvláštních předpisů (například výtvarníci, spisovatelé, hudebníci apod.) činnosti upravené zvláštními předpisy (například daňové poradenství, činnost advokátů, znalců, soudních exekutorů, makléřů, tlumočníků, lékařská praxe, léčitelství apod.). Např. Léčebné procedury, lékařská praxe apod. = činnost lékařů, zubních lékařů, farmaceutů, ale i jiných nelékařských zdravotnických pracovníků. řídí se dle zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, případně podle dalších zákonů.

57 Živnosti dle předmětu podnikání 1)Obchodní 2) Výrobní 3) Poskytující služby Nauka o podniku - kombinované studium LS 2007/2008

58 Právníformy podnikání Vymezují zákony Obch. č. 513/1991, Sb. a Občanský z. č. 40/1964, Sb. Jaké jsou základní právní formy podnikání v ČR? Volba právní formy podnikání (čím je ovlivněna?).

59 Kritéria volby právní formy podnikání Minimální velikost základního kapitálu. Předepsaný počet osob potřebných k založení. Obtížnost založení (formální=časová, finanční). Míra právní regulace činnosti (nejvíce u a.s., nejméně u FO). Zastupování subjektu navenek (povinné vytváření orgánů společností ). Ručení podnikatele za závazky vzniklé podnikatelskou činností.

60 Obchodní společnosti Základní rozdělení na: a) osobní vytvořeny a vlastněny 2 a více osobami, společníci se osobně zúčastňují podnikání, společně ručí za závazky společnosti, veřejná obchodní společnost, komanditní společnost. b) kapitálové majetková účast společníků na podnikání, nemusí se osobně účastnit na podnikání, společníci neručí za závazky společnosti, resp. pouze do výše svého nesplaceného vkladu, společnost s ručením omezeným, akciová společnost.

61 Postup při založení obchodní společnosti 1) Sepsání společenské smlouvy a její podpis všemi společníky (notářsky ověřenými). 2) Složení základního kapitálu na účet u banky. Nepeněžní vklady je třeba ocenit znalcem. 3) Podání žádosti na místně příslušný živnostenský úřad. 4) Žádost o zapsání do Obchodního rejstříku.

62 Postup při založení obchodní společnosti Postup V.o.s. k.s. s.r.o. Sepsání společ. smlouvy a její podpis všemi společníky notářsky ověřené Základní kapitál. Společníci skládají na peněžní účet příslušnou částku (nepeněžní ocenění soudním znalcem) Žádost o výpisy z rejstříku trestů odpovědného zástupce společnosti a doklad o odborné způsobilosti Podání žádosti na místně příslušný živnostenský úřad ano ano ano ne ne ano ano ano ano ano ano ano Žádost o registraci u obchodního rejstříku ano ano ano

63 Zakladatelský rozpočet - nedílná součást přípravných prací při založení podniku - kvantifikace a specifikace finančních zdrojů - obsahuje: předpokládaný rozsah výnosů, nákladů, zisku rozsah dlouhodobého HM a NHM majetku, oběžná aktiva, zdroje krytí předpokládaná výnosnost podniku jako celku, výpočet návratnosti atd.

64 Veřejná obchodní společnost Zkratka Ručení společníků za závazky společnosti veř. obch. spol., v. o. s., Novák a spol. společně, nerozdílně celým svým majetkem Min. výše základního kapitálu není stanovena Min. počet zakladatelů 2 FO nebo PO Rozdělení zisku/ztráty rovným dílem

65 Komanditní společnost Zkratka kom. spol., k. s. Ručení společníků za závazky společnosti Min. výše základního kapitálu Komplementáři celým svým majetkem Komanditisté do výše svého nesplaceného vkladu Komanditista min Kč Min. počet zakladatelů Rozdělení zisku/ztráty zisk 1 : 1, dále komplementáři rovným dílem a komanditisté podle výše vkladů ztráta komplementáři rovným dílem

66 Společnost s ručením omezeným Zkratka spol. s r. o., s. r. o. Ručení společníků za závazky společnosti Min. výše základního kapitálu společně a nerozdílně do výše souhrnu nesplacených vkladů min Kč, každý společník min Kč Min. počet zakladatelů min. 1, max. 50 Orgány společnosti Rozdělení zisku valná hromada dozorčí rada - nepovinná podle poměru obchodních podílů

67 Akciová společnost Zkratka akc. spol., a. s. Ručení akcionářů za závazky společnosti neručí Min. výše základního kapitálu min Kč bez veřejné nabídky akcií, min Kč při veřejné nabídce akcií Min. počet zakladatelů Orgány společnosti Rozdělení zisku min. 1 PO nebo 2 FO 1 zakladatel zakladatelská listina 2 a více zakladatelů zakladatelská smlouva valná hromada nejvyšší orgán představenstvo statutární orgán dozorčí rada min. 3 členy podle poměru jmenovité hodnoty akcií k hodnotě všech akcií

68 Družstvo Zkratka Ručeníčlenů za závazky družstva Min. výše základního kapitálu Min. počet zakladatelů Orgány družstva Rozdělení zisku není musí obsahovat ozn. družstvo neručí, pokud stanovy neurčí jinak min Kč min. 5 členů nebo 2 PO členská schůze nejvyšší orgán představenstvo statutární orgán kontrolní komise min. 3 členy podle výše členského vkladu

69 Evropská společnost jako nová forma podnikání Latinsky Societa Europea (SE), dovětek za název společnosti. Podmínky vzniku SE jsou v české legislativě zakotveny od prosince 2004 zákonem č. 627/2004, Sb. o Evropské společnosti. Jednoznačnou předností SE je možnost měnit sídlo v rámci EU bez nutnosti rušení firmy likvidací.

70 Obchodníspolečnosti dle právních forem v roce 2008 a v roce 2011 Právní forma Absolutní počet Podíl v % Veřejné obchodní společnosti ,4 Komanditní společnosti 740 0,2 Společnosti s ručením omezeným ,1 Akciové společnosti ,3 Obchodní společnosti celkem ,0

71 Okolí podniku Geografické Sociální Politické a právní Ekonomické Ekologické Technologické Etické Kulturní

Nauka o podniku NAUKA O PODNIKU KONZULTAČNÍ HODINY: ST: 9:30-10:15, ČT: 9:4510:15

Nauka o podniku NAUKA O PODNIKU KONZULTAČNÍ HODINY: ST: 9:30-10:15, ČT: 9:4510:15 NAUKA O PODNIKU Nauka o podniku PŘEDNÁŠEJÍCÍ: ING. KATEŘINA MARŠÍKOVÁ, PH.D. KONZULTAČNÍ HODINY: ST: 9:30-10:15, ČT: 9:4510:15 EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA PODNIKOVÉ EKONOMIKY BUDOVA H, 6. POSCHODÍ TEL.:

Více

Základní pojmy. Právní formy podnikání.

Základní pojmy. Právní formy podnikání. Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Základní pojmy. Právní formy podnikání. Eva Štichhauerová Technická univerzita v

Více

Základní pojmy. Právní formy podnikání.

Základní pojmy. Právní formy podnikání. Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Základní pojmy. Právní formy podnikání. Eva Štichhauerová Technická univerzita v

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Podnikání fyzických a právnických osob Ekonomika lesního hospodářství 1. cvičení Podnikání

Více

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ Podnikání Podnikání je činnost: ( 2 odst. 1 ObZ) 1. soustavná, 2. prováděná samostatně, 3. vlastním jménem podnikatele, 4. na vlastní odpovědnost, 5. za účelem dosažení zisku. Rozdělení

Více

Základní pojmy. Právní formy podnikání.

Základní pojmy. Právní formy podnikání. Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Základní pojmy. Právní formy podnikání. Eva Štichhauerová Technická univerzita v

Více

Podnikání a jeho právní úprava

Podnikání a jeho právní úprava Podnikání a jeho právní úprava Základní pojmy - definice pojmu Podnikání Dřívější definice Podnikání /dle obchodního zákoníku zrušeného ke dni 1. 1. 2014/ soustavná činnost prováděná podnikatelem samostatně,

Více

Podnikový management. Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy

Podnikový management. Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy Podnikový management Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy Právní úprava Zakládání, provozování i zánik podnikatelských aktivit v ČR upravuje především živnostenský zákon (zákon

Více

M A N A G E M E N T P O D N I K U

M A N A G E M E N T P O D N I K U M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 1 Podnikání Právo podnikat je ústavně zaručeným subjektivním právem a omezení podnikatelské činnosti může být stanoveno jedině zákonem. Základní vymezení právní úpravy

Více

Ekonomika a řízení. Ing. Jan Mačí H 637 (budova H, 5. patro) St 10.40-12.10, dále dle dohody jan.maci@tul.cz

Ekonomika a řízení. Ing. Jan Mačí H 637 (budova H, 5. patro) St 10.40-12.10, dále dle dohody jan.maci@tul.cz Ekonomika a řízení Ing. Jan Mačí H 637 (budova H, 5. patro) St 10.40-12.10, dále dle dohody jan.maci@tul.cz Podmínky pro splnění předmětu Zápočet: max. 2 absence, dva testy (6. a 12. cvičení) min 60 %

Více

Příklad dobré praxe V

Příklad dobré praxe V Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe V pro průřezové téma Člověk a svět práce Richard Samec 2010

Více

Jak založit S.R.O.? Založení s.r.o. krok za krokem

Jak založit S.R.O.? Založení s.r.o. krok za krokem Jak založit S.R.O.? Založení s.r.o. krok za krokem Založení s.r.o. Prvotní potřebné informace: 1) Jak se bude společnost jmenovat? 2) Kde bude mít sídlo (adresu podnikání)? 3) Jaký bude předmět podnikání?

Více

Jak si založit živnost?

Jak si založit živnost? Jak si založit živnost? Návštěva (centrální registrační místo) CRM a vyplnění JRF (jednotný registrační formulář Dále doložit: -výpis zrejstříku trestů ČR (nesmí být starší 3 měsíců, není-li přiložen kžádosti,

Více

3) osoby podnikající na základě jiného oprávnění podle zvláštního předpisu

3) osoby podnikající na základě jiného oprávnění podle zvláštního předpisu Otázka: Podnik a podnikání Předmět: Ekonomie Přidal(a): barrcusik Charakteristika podnikání podnikání je soustavná činnost samostatně provozovaná podnikatelem vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice VOLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

PODNIKÁNÍ VE STAVEBNICTVÍ, ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ

PODNIKÁNÍ VE STAVEBNICTVÍ, ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ PODNIKÁNÍ VE STAVEBNICTVÍ, ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ 126EKMN - Ekonomika a management letní semestr 2013/2014 Ing. Eduard Hromada, Ph.D. eduard.hromada@fsv.cvut.cz Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme

Více

Osnova: Založení Evropské společnosti Založení společnosti cizincem v ČR Založení společnosti v EU

Osnova: Založení Evropské společnosti Založení společnosti cizincem v ČR Založení společnosti v EU Založení podniku Osnova: Výběr právní formy podnikání Zahájení podnikání živnostenské podnikání Založení společnosti Vznik společnosti Založení a vznik s.r.o. detailní postup rozklíčování zřizovacích výdajů

Více

2. Vstup do podnikání fyzická osoba

2. Vstup do podnikání fyzická osoba Odbor obecní živnostenský úřad Praktické rady - Jak postupovat při žádosti o živnostenské oprávnění Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

podniky jednotlivce (živnosti) obchodní firma jiné

podniky jednotlivce (živnosti) obchodní firma jiné podniky jednotlivce (živnosti) obchodní firma obchodní společnosti - obchodní společnosti - osobní - obchodní společnosti - smíšené - obchodní společnosti kapitálové družstva jiné státní podnik neziskové

Více

Právnická osoba je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, tj. způsobilost mít práva a povinnosti.

Právnická osoba je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, tj. způsobilost mít práva a povinnosti. 2 2. O b č a n s k é p r á v o I I P r á v n i c k á o s o b a P r á v n í o s o b n o s t a u s t a v e n í Právnická osoba je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, tj. způsobilost

Více

Je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených

Je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených Je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem (zákon č. 455/1991 Sb. v platném znění) provozování

Více

Formy vlastnictví stavebních firem- klady a zápory. Management podniku Alice Černá 2013

Formy vlastnictví stavebních firem- klady a zápory. Management podniku Alice Černá 2013 Formy vlastnictví stavebních firem- klady a zápory Management podniku Alice Černá 2013 Členění podniků dle právní formy vlastnictví a) podniky jednotlivce (živnosti) - dle živnostenského zákona; - pravidelná

Více

OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/

OKO občanské kompetence občanům. registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/ OKO občanské kompetence občanům registrační číslo :CZ.1.07/3.1.00/50.0009 Drobné podnikání Historie drobného podnikání první písemné zmínky je možné najít z doby starší než 4.000 let, rozkvétalo ve starověkých

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/PEM Podniková ekonomie a management Vyučující: Ing. J.

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

Fakulta elektrotechniky a informatiky. Ekonomika podniku. Ekonomika podniku

Fakulta elektrotechniky a informatiky. Ekonomika podniku. Ekonomika podniku 1. hodina 5.10. 2009 Vliv právní normy na založení podniku Zakončeno písemkou zápočtem vše jen ze cvičení Základní právní normy: Obchodní zákoník Živnostenský zákon Obchodní zákoník nabízí různé právní

Více

1. 1. Způsoby placení hotovostní a bezhotovostní platební styk

1. 1. Způsoby placení hotovostní a bezhotovostní platební styk 1. 1. Způsoby placení hotovostní a bezhotovostní platební styk Klíčová slova Podnikání, Obchodní zákoník, Živnostenský zákon, fyzická osoba, právnická osoba, osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), podnikatel,

Více

Fakulta elektrotechniky a informatiky Ekonomika podniku. Ekonomika podniku

Fakulta elektrotechniky a informatiky Ekonomika podniku. Ekonomika podniku 1. hodina 5.10. 2009 Vliv právní normy na založení podniku Zakončeno písemkou zápočtem vše jen ze cvik Základní právní normy: Obchodní zákoník Živnostenský zákon Obchodní zákoník nabízí různé právní formy

Více

Jak založit vlastní živnost fyzické osoby? Ladislav Šiška

Jak založit vlastní živnost fyzické osoby? Ladislav Šiška Jak založit vlastní živnost fyzické osoby? Ladislav Šiška Živnostenský zákon (zákon 455/1991 Sb., v platném znění) 2 Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost,

Více

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20 PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20 Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové organizace Účetnictví podnikatelů Základní

Více

M A N A G E M E N T P O D N I K U 1

M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 Management podniku - VŽ 1 Znalosti vztahující se k podnikání patří k základním právním a ekonomickým znalostem občana České republiky. Téměř každý občan je buď podnikatelem

Více

Podnikání soustavná činnost, provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní účet a s cílem dosahovat zisku

Podnikání soustavná činnost, provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní účet a s cílem dosahovat zisku Otázka: Podnik a podnikání Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Podnikání, právní úprava podnikání, vznik podniku, podnikatelský záměr, druhy živností, obchodní společnosti Podnikání soustavná činnost, provozovaná

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Zakládání firmy (9)

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Zakládání firmy (9) Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Zakládání firmy (9) Obsah bloku Právo podnikání Podmínky podnikání Faktory volby právní formy Fyzická osoba Právnická osoba Obchodní společnost Povinnosti podnikatele

Více

Typologie podniků Přednáška č. 2 27. září 2011 Osnova přednášky 1. Podniky dle právní formy 2. Podniky dle hospodářských sektorů a hospodářských odvětví 3. Podniky dle velikosti 4. Podniky dle převládajícího

Více

SSOS_EK 2.20 Podnikání - kvíz

SSOS_EK 2.20 Podnikání - kvíz Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název SSOS_EK 2.20 Podnikání - kvíz CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky

Více

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti. -obchodní společnosti. -daň z příjmu fyzických osob

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti. -obchodní společnosti. -daň z příjmu fyzických osob ZÁKLADY PODNIKÁNÍ -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti -obchodní společnosti -daň z příjmu fyzických osob -další povinnosti podnikatele -možnost získání podpory dle zákona o zaměstnanosti

Více

Právní základy podnikání

Právní základy podnikání Mít vlastní zaměstnance? Ano či ne? Právní základy podnikání JUDr. Markéta Schormová Jan Mandík, HK ČR Hospodářská komora České republiky www.komora.cz 27.11.2018 Podnikání Podnikání je činnost vymezená

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Podnikatelské subjekty. Daně - základní principy. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Podnikatelské subjekty. Daně - základní principy. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Podnikatelské subjekty. Daně - základní principy. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Podnikatel Podnikatel je fyzická nebo právnická osoba, která soustavně podniká. Nezáleží přitom na objemu podnikatelských

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Podnikání

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Podnikání Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Podnikání Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova: živnost, Živnostenský

Více

ZALOŽENÍ PODNIKU. Nejdůležitější právní formy podnikání

ZALOŽENÍ PODNIKU. Nejdůležitější právní formy podnikání Nejdůležitější právní formy podnikání ZALOŽENÍ PODNIKU 1. Samostatný podnikatel (fyzická osoba, živnostník) 2. Obchodní společnosti (kapitálové společnosti a osobní společnosti) 3. Družstva 4. Státní podniky

Více

Klady a zápory Jan Korbel Management stavební firmy N V Praze

Klady a zápory Jan Korbel Management stavební firmy N V Praze Klady a zápory Jan Korbel Management stavební firmy N V Praze 28.11.2018 podniky jednotlivce (živnosti) - dle živnostenského zákona; - pravidelná výdělečná činnost provozovaná samostatně, pod vlastním

Více

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti. -obchodní společnosti. -daň z příjmu fyzických osob

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti. -obchodní společnosti. -daň z příjmu fyzických osob ZÁKLADY PODNIKÁNÍ -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti -obchodní společnosti -daň z příjmu fyzických osob -další povinnosti podnikatele -možnost získání podpory dle zákona o zaměstnanosti

Více

Podnikání a podnikatelské subjekty. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Podnikání a podnikatelské subjekty. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Podnikání a podnikatelské subjekty. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Založení podnikání různé důvody k rozhodnutí pro samostatnou podnikatelskou činnost: finanční snaha být nezávislý tvůrčí schopnosti

Více

Miniškola podnikání. Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013

Miniškola podnikání. Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013 Miniškola podnikání Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013 Podnikání Podnikání je činnost, kterou vykonává podnikatel soustavně, samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku.

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ŽIVNOSTI

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ŽIVNOSTI E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ŽIVNOSTI ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Zákon č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) upravuje vstup do podnikání. Tento zákon prošel za dobu své existence

Více

NAUKA O PODNIKU. Přednášející pro KS: Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D.

NAUKA O PODNIKU. Přednášející pro KS: Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D. NAUKA O PODNIKU Přednášející pro KS: Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D. Konzultační hodiny LS 2013/2014 St: 13:00-14:00, Čt: 9:30-10:00 Ekonomická fakulta Katedra podnikové ekonomiky Budova H, 6. poschodí

Více

CESKÁ REPUBLIKA. Rámcové podmínky pro podnikání

CESKÁ REPUBLIKA. Rámcové podmínky pro podnikání CESKÁ REPUBLIKA Rámcové podmínky pro podnikání Karlovy Vary 31.5.2005 Podmínky živnostenského podnikání a kontrolu nad jejich dodržováním upravuje zákon c.455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Podnikání v oboru Živnost

Podnikání v oboru Živnost Podnikání v oboru Živnost Možnosti podnikání v ČR Český právní řád umožňuje podnikání buď jako: fyzická osoba /FO/ nebo jako: právnická osoba /PO/ Možnosti podnikání fyzických osob 1)osoby podnikající

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Právní forma organizace. Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace

Právní forma organizace. Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace Právní forma podniku Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná podnikatelem samostatně, pod vlastním jménem a na vlastní odpovědnost,

Více

- klady a zápory FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví

- klady a zápory FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví FORMY VLASTNICTVÍ STAVEBNÍCH FIREM - klady a zápory Samostatná práce pro předmět Management podniku Gabriela

Více

3. 2. Živnostenský zákon, živnosti, orientace v Živnostenském zákoně

3. 2. Živnostenský zákon, živnosti, orientace v Živnostenském zákoně Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 3. 2. Živnostenský zákon, živnosti, orientace v Živnostenském zákoně Zákon č. 455/1991 Sb. ČR, o živnostenském

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Daňová evidence

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Daňová evidence TaxReal s.r.o. 2018 Obsah 1. Podnikání a jiná samostatná činnost... 4 1.1. Samostatná činnost... 4 1.2. Živnostenské oprávnění... 4 1.2.1. Ohlášení živnosti... 5 1.3. Základ daně... 5 1.4. Vedení účetnictví...

Více

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Podniková ekonomika Model podniku Ú č e t n i c t v í Stát Dodavatel Podnik (kombinace VF) Odběratel Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Prodej 2 3 Vývoj situace podniků na

Více

Rádce (nejen pro začínající) podnikatele

Rádce (nejen pro začínající) podnikatele Ministerstvo průmyslu a obchodu Rádce (nejen pro začínající) podnikatele Publikováno: 1.7.2008 Autor: sekce 04000 OBSAH 1. Úvod 2. Vstup do podnikání - fyzická osoba 2.1. Funkce CRM 2.2. Získání živnostenského

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce

Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce 1. Oprávněná osoba: Fyzická osoba Fyzická osoba prokazuje svoji totožnost platným průkazem totožnosti: a) osoba se státní příslušností

Více

Začínáte? Druhy živností. a jejich náležitosti. Příručka pražského podnikatele

Začínáte? Druhy živností. a jejich náležitosti. Příručka pražského podnikatele Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz Druhy živností a jejich náležitosti Začínáte? Příručka pražského podnikatele Živností je soustavná činnost provozovaná

Více

Živnost Všeobecnými podmínkami provozování živnosti Živnosti jsou: ohlašovací koncesované Oprávnění provozovat živnost vzniká:

Živnost Všeobecnými podmínkami provozování živnosti Živnosti jsou: ohlašovací koncesované Oprávnění provozovat živnost vzniká: Živnost Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem. Živností není v rozsahu

Více

Správní právo dálkové studium. XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání

Správní právo dálkové studium. XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání Správní právo dálkové studium XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání - pramen právní úpravy je zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ŽZ upravuje (předmět právní

Více

Živnostenský úřad a obchodní rejstřík. Vytvořila: Bc. Veronika Škrnová, NÚV 2018

Živnostenský úřad a obchodní rejstřík. Vytvořila: Bc. Veronika Škrnová, NÚV 2018 Živnostenský úřad a obchodní rejstřík Vytvořila: Bc. Veronika Škrnová, NÚV 2018 Živnostenský úřad a obchodní rejstřík. všeobecné podmínky: bezúhonnost 18 let a více u FO společenská smlouva nebo zakladatelská

Více

UČÍME SE PODNIKAT. Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/

UČÍME SE PODNIKAT. Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ UČÍME SE PODNIKAT Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/54.0055 www.kvalitaskoly.cz/podnikavost 4. PRÁVNÍ STRÁNKA ZALOŽENÍ FIKTIVNÍ FIRMY Klíčová slova Živnost Živnostenský zákon Typy obchodních společností

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ E-učebnice Ekonomika snadno a rychle PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti jsou právnické osoby založené za účelem podnikání. Zakladateli mohou být právnické i fyzické osoby. Známe tyto formy: Obchodní

Více

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ Podnikání Podnikání je činnost: ( 2 odst. 1 ObZ) 1. soustavná, 2. prováděná samostatně, 3. vlastním jménem podnikatele, 4. na vlastní odpovědnost, 5. za účelem dosažení zisku. Rozdělení

Více

Podstata podnikání, právní úprava

Podstata podnikání, právní úprava Podstata podnikání, právní úprava Podstatou podnikání je samostatné rozhodování podnikatele o oboru podnikání (co bude vyrábět nebo jaké služby bude poskytovat) kde bude vyrábět (umístění podniku) jak

Více

PODMÍNKY PRO ZALOŽENÍ ŽIVNOSTI

PODMÍNKY PRO ZALOŽENÍ ŽIVNOSTI Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace

Více

Otázka: Obchodní společnosti. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Bárbra

Otázka: Obchodní společnosti. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Bárbra Otázka: Obchodní společnosti Předmět: Ekonomie Přidal(a): Bárbra - Podniky soukromých podnikatelů mají výhody (jednotlivec je ve všem rozhodující osobou) ale i nevýhody (nedostatek kapitálu, velké podnikatelské

Více

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Zim06 Vypracoval, Dne

Více

Založení a provozování firmy

Založení a provozování firmy Založení a provozování firmy legislativní a podnikatelské minimum, povinná administrativa Rozhodnutí o podnikání Je potřeba ujasnit si, zda se bude jednat o podnikání dodržení zákona, který definuje podnikání

Více

Rádce (nejen pro začínající) podnikatele

Rádce (nejen pro začínající) podnikatele Page 1 of 8 Ministerstvo průmyslu a obchodu Rádce (nejen pro začínající) podnikatele Publikováno: 5.1.2011 Autor: sekce 04000 OBSAH 1. Úvod 2. Vstup do podnikání - fyzická osoba 2.1. Funkce CRM 2.2. Získání

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Obecná úprava obchodních společností a družstev. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.

Obecná úprava obchodních společností a družstev. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Obecná úprava obchodních společností a družstev JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Obecná charakteristika 1. Právní subjektivita, jsou právnické osoby 2. Založení na účelem podnikání (a.s. a s.r.o. mohou být

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Kdo může ohlásit řemeslnou živnost?

Kdo může ohlásit řemeslnou živnost? Ohlášení řemeslné živnosti pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského

Více

Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné

Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné 1. přednáška 1FU311 Ing. Jana Skálová, Ph.D. Podnikání Je vymezeno v 2 obchodního zákoníku Soustavná činnost Prováděná samostatně podnikatelem Vlastním jménem

Více

Otázka: Právní formy podnikání. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): lenik

Otázka: Právní formy podnikání. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): lenik Otázka: Právní formy podnikání Předmět: Ekonomie Přidal(a): lenik Právní formy podnikání (právní normy upravující právní formy podnikání, základní pojmy, státní podnik, veřejná obchodní společnost, komanditní

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více

Šablona životních situací MPO MS Word

Šablona životních situací MPO MS Word 1. 2. 3. Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) 4. Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně,

Více

Ustanovení nového odpovědného zástupce, ukončení výkonu funkce

Ustanovení nového odpovědného zástupce, ukončení výkonu funkce Ustanovení nového odpovědného zástupce, ukončení výkonu funkce 4. Základní informace k životní situaci Živnostenský zákon umožňuje podnikateli provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce, který

Více

Uzavření a podepsání společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny

Uzavření a podepsání společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny Otázka: Založení a vznik společnosti s ručením omezeným Předmět: Ekonomie Přidal(a): Majký Základní charakteristika společnosti s ručením omezeným (s.r.o.) nejnižší počet zakladatelů 1 fyzická nebo 1 právnická

Více

DEFINICE PODNIKÁNÍ činnost, která je soustavná, samostatná, vedená pod vlastním

DEFINICE PODNIKÁNÍ činnost, která je soustavná, samostatná, vedená pod vlastním Otázka: Právní formy podnikání Předmět: Ekonomie Přidal(a): Verun DEFINICE PODNIKÁNÍ činnost, která je soustavná, samostatná, vedená pod vlastním jménem na vlastní účet a za účelem dosažení zisků (soustavná

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ústní zkouška 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba, úředníci územích samosprávných celků 4. Jednání

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

2.Podnikání a podnik

2.Podnikání a podnik 2.Podnikání a podnik 1. Právní předpisy, podnikání, podnikatel 2. Podnik jako právně organizační forma podnikání 1. Živnostenské podnikání 2. Obchodní společnosti 3. Podnikání v rámci EU 1.Právní předpisy

Více

Šablona životních situací MPO MS Word

Šablona životních situací MPO MS Word 1. 2. 3. Ohlášení vázané živnosti pro právnické osoby se sídlem v některém z členských států Evropské unie, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) 4. Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Kdo je oprávněn podat žádost o koncesi?

Kdo je oprávněn podat žádost o koncesi? Žádost o koncesi pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Členění OZ: Obecná ustanovení 5 hlav: (I. V.) Obchodní společnosti a družstva Obchodní a závazkové vztahy

Členění OZ: Obecná ustanovení 5 hlav: (I. V.) Obchodní společnosti a družstva Obchodní a závazkové vztahy Členění OZ: Obecná ustanovení 5 hlav: (I. V.) Obchodní společnosti a družstva Obchodní a závazkové vztahy Obecná ustanovení Hlava I. 5 částí (I. V.) působnost OZ, definice podnikání a podnikatele, zápis

Více

POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE

POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE 1. Oprávněná osoba: fyzická osoba Fyzická osoba prokazuje svoji totožnost platným průkazem totožnosti: a)

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Veřejná správa 1. Vymezení veřejné správy 2. Realizace činnosti veřejné správy 3. Státní služba, úředníci územích samosprávných celků 4. Jednání s klientem 5.

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_18_PRÁVO_2.06_Druhy živností. Výkladová prezentace k tématu Druhy živností

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_18_PRÁVO_2.06_Druhy živností. Výkladová prezentace k tématu Druhy živností Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem mimo území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba)

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem mimo území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem mimo území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně,

Více

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba)

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba)

Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba) Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby s bydlištěm na území České republiky (Česká fyzická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Podnikání PO Aktualizace od 1. ledna 2014 Právní úprava nový

Více

Téma: Právní formy podnikání

Téma: Právní formy podnikání Téma: Právní formy podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN E VR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Úvod Vznik a zánik, fungování

Více