Pojednání o nejefektivnější části tréninku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pojednání o nejefektivnější části tréninku"

Transkript

1 výkonnost Pojednání o nejefektivnější části tréninku Víte, kdy skutečně roste vaše výkonnost? A v jaké fázi se nejvíce rozhoduje o únavě znatelné na následujícím tréninku? Je to v době regenerace po právě skončeném výkonu! Taková regenerace, to je tak trochu alchymie, která ale má své fyziologické zákonitosti. A kdo je bude dodržovat, bude mít oproti soupeřům náskok. A to hned trojí, protože díky lepší regeneraci: a) můžete zařazovat více tréninkových jednotek b) můžete i častěji absolvovat intenzivní tréninky, které se nejvíce podílejí na růstu výkonnosti c) půjdete do závodu optimálně připraveni, tedy s dostatkem energetických zásob Regenerace je vlastně nejdůležitější část samotného tréninku. Mnozí sportovci se chybně domnívají, že k růstu výkonnosti dochází během tréninku, ale opak je pravdou trénink znamená pokles výkonnosti, růst únavy a vyčerpání, kdy se organizmus nachází v nežádoucím stavu katabolismu (nedostatek energie). trénink zotavení adaptace čas - únava, vyčerpání - úbytek energie (katabolismus) - pokles výkonnosti - regenerace - růst výkonnosti na výchozí úroveň - doplňování vyčerpaných sacharidů, minerálních látek - oprava poškozených svalových vláken - superkompenzace - růst výkonnosti nad výchozí úroveň - snaha přizpůsobit se na další tréninkový impulz K růstu výkonnosti naopak dochází v následné fázi regenerace (zotavení) a poté ve fázi tzn. superkompenzace (adaptace), kdy se organizmus snaží přizpůsobit a lépe připravit na předcházející negativní zkušenost tím, že se jakoby předzásobí. Tato bezvýkonová fáze se tak nejvíce podílí na růstu výkonnosti. Proto bychom ji neměli nijak omezovat nebo zkracovat, ale maximálně ji podpořit. A jak na to?

2 v procentech (%) 1. První fáze regenerace: prvních třicet minut po výkonu Tomuto časovému období se říká tzv. anabolické okno. Anabolismus je opakem katabolismu. A jestliže jsme si řekli, že v katabolismu je tělu ouvej a je unavené z nedostatku energie, tak naopak v anabolismu je mu moc prima a má dostatek energie, aby mohl opravovat poškozené tkáně nebo regenerovat svalová vlákna a případně i stavět nová. A především, aby doplňoval vyčerpané zásoby, v případě vytrvalce jsou to nejčastěji zásoby důležitého svalového glykogenu. Půlhodinka těsně po tréninku znamená, že buňky jsou maximálně otevřeny všemu, co jim pomůže se zastavením katabolismu a co nejrychlejším navozením anabolismu. Z důvodu rychlé vstřebatelnosti se doporučuje nápoj v optimálním složení (sacharidy, aminokyseliny, vitamíny), protože zde jde skutečně o minuty. O minuty, které se pak přetaví v drahocenné vteřiny během závodu, takže jde vlastně o hodně. Proto v tomto čase doporučujeme postupně vypít regenerační nápoj Enervit R2 sport, a to už třeba během vyklusávání, převlékání či protahování. Graf znázorňuje doplnění zásob glykogenu, které je zvláště rychlé v prvních desítkách minut po výkonu (na inzulínu nezávislá fáze), protože molekula GLUT4 (glukózový přenašeč) je přítomna na povrchu svalových vláken. Tento proces se však postupně zpomaluje. Aby mohla probíhat resyntéza svalového glykogenu, musí být přijaty sacharidy. Zdroj Price a kol. (1994). čas (v minutách) po skončení výkonu Enervit R2 sport jako osvědčený optimální regenerační nápoj během povýkonové fáze každé tréninkové jednotky.

3 2. Druhá fáze regenerace Na půlhodinové anabolické okno byste měli navázat komplexním výživovým programem založeným na: - dostatečném a průběžném pitném režimu (je třeba doplnit až 150% tekutin ztracených během výkonu) - nepřetržitém příjmu sacharidů pro obnovu vyčerpaného glykogenu v praxi to znamená sníst sacharidové jídlo s rychlým zdrojem energie a trochou bílkovin, a to: o první takovéto jídlo do jedné hodiny po skončení výkonu o další dvě jídla pak s odstupem dvou hodin (přičemž tato jídla již jsou spíše se středním glykemickým indexem a drobným zastoupením bílkovin. o vhodnými jídly mohou být např. rizoto, těstoviny s masem, špenátové palačinky, rýžový nákyp, špagety apod. Doporučení: - nemáte-li možnost sníst první jídlo do jedné hodiny po skončení výkonu, nejlepší řešení je přijmout druhou dávku regeneračního nápoje Enervit R2 sport - určitě platí, že bílkoviny je vhodnější doplnit formou tzv. proteinových koncentrátů, a to z důvodu rychlejší vstřebatelnosti a menšího zatížení organismu než v případě těžkého masa. Mezi ty optimální patří i Enervit Soy protein, a to proto, že kromě doplnění kvalitních bílkovin disponuje dalšími pro sportovce po výkonu důležitými aspekty (antioxidační vlastnosti, potlačení volných radikálů, nižší úroveň stresového hormonu kortizolu atd., více níže). Sójový protein se zdá být optimálním doplňkem povýkonových jídel v druhé regenerační fázi, neboť kromě potřebných aminokyselin na obnovu poškozených svalových vláken dodá i další látky, které urychlí obnovu vnitřního prostředí organismu (sója má např. antioxidační vlastnosti, potlačuje činnost volných radikálů a snižuje hladinu stresového katabolického hormonu kortizol). Tato druhá fáze musí být tak dlouhá a tak intenzivní, jak dlouhý a intenzivní byl předcházející výkon. Je tedy jasné, že jinak budete přistupovat k lehkému 45 minutovému výklusu a jinak k regeneraci po náročném maratonu. Ale to asi není nic nového ;-)

4 3. Třetí fáze regenerace: podpora regeneračního hormonu Regeneračním hormonem v lidském těle můžeme nazvat růstový hormon. Ten je přirozeným hormonem lidského těla, stejně jako jiné známé hormony (např. inzulin, adrenalin apod.) a má za úkol regenerovat tkáně poškozené během dne, opravovat svalová vlákna a umožnit tělu hluboký odpočinek (regeneraci). Pro tělo sportovce je proto činnost růstového hormonu nezbytná. Vylučování růstového hormonu se děje automaticky a přirozeně, v největší míře je vylučován v prvních hodinách spánku, ale my můžeme jeho činnost ovlivnit, a to: - negativně tím, že se večer najíme rychlých sacharidů, tedy sladkostí, bílého pečiva, nevhodně upravené rýže nebo těstovin, které nadměrně zvýší hladinu krevního cukru a tím potlačí vyloučení růstového hormonu - pozitivně, neboť vyloučení růstového hormonu můžeme podpořit příjmem bílkovin, a to optimálně těch, které přinášejí dlouhodobé uvolňování aminokyselin. Tímto procesem jednak podpoříme činnost růstového hormonu a tudíž regeneraci, a současně i zajistíme průběžné uvolňování živin během noci. To je další přínos, neboť tělo tak nebude během noci strádat. Abychom tedy podpořili činnost regeneračního hormonu ve třetí (noční) fázi regenerace a současně i zamezili tradičnímu nočnímu lačnění (které vyústí až v nežádoucí katabolismus), doporučujeme vypít třicet minut před usnutím bílkovinový nápoj. Tento krok se zdá být pro vytrvalce velmi důležitý: - podpoříte tak činnost regeneračního růstového hormonu - zabráníte nočnímu katabolismu spojenému s poškozením svalových vláken - současně navýšíte příjem bílkovin, které jsou pro vytrvalce nesmírně důležité pro zdraví a celkovou vitalitu A zde se nabízí rovněž Enervit Soy protein, který kromě výše uvedeného působí i uklidňujícími účinky na vyčerpaný organizmus třeba tím, že minimalizuje oxidační stres (což je běžná součást povýkonového stavu), potlačuje vznik volných radikálů i katabolického hormonu kortizol. Zapojte do své regenerační fáze Enervit Soy Protein: - podpoříte tak činnost regeneračního růstového hormonu - zabráníte nočnímu katabolismu spojenému s poškozením svalových vláken - současně navýšíte příjem bílkovin, které jsou pro vytrvalce nesmírně důležité pro zdraví a celkovou vitalitu - minimalizujete povýkonový oxidační stres a svalová poškození - potlačíte vznik volných radikálů - pomůžete snížit hladinu stresového katabolického hormonu kortizol - dodáte tělu živiny, které vytrvalec nezbytně potřebuje pro své zdraví

5 Proč vám doporučujeme Enervit Soy protein pro podporu regenerace po výkonu Sója je luštěnina původem z Asie, kde je jednou z nejběžnějších potravin již více než 5000 let. Ve srovnání s jinými druhy luštěnin je mnohem stravitelnější a má i bohatší obsah kvalitních bílkovin, jejichž příjem doporučují odborníci na výživu u vytrvalostních sportovců navýšit. Sója vykazuje mnohé zdraví prospěšné účinky (snižuje špatný cholesterol, má antioxidační účinky ad.), a tyto pozitivní účinky se ještě umocňují v případě tzv. sójového izolátu, který je právě obsažen v Enervit Soy protein, kde základem je vysoce kvalitní Supro izolát sojových bílkovin. 1. Sójové bílkoviny zlepší zotavení po cvičení, minimalizují oxidační stres a svalová poškození Sójové bílkoviny jako součást stravy mají schopnost ovlivňovat fyzický výkon z celé řady důvodů, a to zejména vzhledem k vysokému příjmu kvalitních živin s fytochemickým účinkem, jako jsou izoflavony, a působením některých peptidů vzniklých během trávení. Řada studií prováděných v Ohio State University ukázala, že příjem 40 g sójových bílkovin denně po dobu 3-4 týdny může zlepšit zotavení po tréninku, neboť urychluje obnovu svalových funkcí, které se podílejí na fyzickém cvičení a potlačení bolesti svalů, minimalizaci vzniku zánětlivých stavů, oxidačního stresu a svalového poškození (Rossi a kol., 2000; Hill a kol., 2004; Box a kol., 2006). Jiná studie (Bazzoli, 2002) rovněž prokázala, že sójové bílkoviny zlepšují regeneraci po tréninku. Jiná studie provedená na ženách, které pravidelně prováděly aerobní cvičení a přijímaly denně 40 g sójových bílkovin po dobu 4 týdnů, prokázaly, že se u nich prudce snížil oxidační stres, zatímco u druhé skupiny, která spotřebovávala pouze syrovátkovou bílkovinu, zůstal oxidační stres na vysoké úrovni. 2. Nižší úroveň stresového katabolického hormonu kortizol Dalším pozitivním zjištěním týkajícím se příjmu sójových bílkovin je, že po tréninku vykazoval katabolický hormon kortizol, který je přímo úměrný s úrovní stresu, nižší hodnoty v souvislosti s konzumací sójových bílkovin (Disilvestro, 2005). 3. Pozitivní komplexní efekt sójových bílkovin při cvičení díky potlačení vzniku volných radikálů Mnoho sportovců má tendenci se vyhýbat sójovým bílkovinám, protože se domnívají, že jejich biologická hodnota a účinnost, pokud jde o růst svalové hmoty, jsou nižší než u syrovátkových proteinů. Výzkum však prokázal, že sójové bílkoviny a k nim přidružené antioxidanty mohou naopak přispět k růstu a obnově svalových vláken (Kalman a kol., 2007). Antioxidanty jsou látky, které jsou buď přijímané stravou, nebo si je organizmus vyrábí sám (Rossi a kol., 2000). Působí proti poškození svalů způsobeným činností volných radikálů. Výhoda Enervit Soy protein, který obsahuje proteiny izolované ze sóji, je, že obsahuje směs antioxidantů, mezi které patří izoflavony, saponiny a měď. Ta je základním prvkem v řadě

6 antioxidačních enzymů (Box a kol., 2006). Produkce volných radikálů v lidském těle je obzvláště intenzivní během cvičení a výsledný oxidační stres by mohl přispívat k poškození svalové hmoty a k růstu únavy (Hill a kol., 2004). Uvedené poškození a pocit únavy zpomalují regeneraci svalů mezi tréninky, což snižuje růst výkonnosti. 4. Sója je důležitý zdroj živin pro namáhaný organizmus Bylo provedeno několik studií (Brown a kol., 2004; Candow a kol., 2006; Lukaszuk a kol., 2007; Philips a kol., 2009), které ukázaly, že sójové bílkoviny mohou být užitečným zdrojem živin pro kompenzaci potřeb organizmu během tréninkového programu.

7 ENERVIT R2 Sport Urychluje procesy obnovy stálého vnitřního prostředí organizmu po závodě, tréninku a po déletrvající fyzické aktivitě nejvýznamnější přínos: doporučené užití: balení: postaví Vás na nohy a Vy to skutečně cítíte ihned po výkonu a) sáčky po 50 g b) dóza 400 g pomeranč rozpustit 50 g (1 sáček, 3 odměrky) v alespoň 350 ml příchuť: příprava: vody litrů nápoje: 0,35-0,5 litru (sáček 50g) 2,8 4 litrů (dóza 400g) Enervit R2 Sport patří k oblíbeným nápojům sportovců konzumovaným po výkonu. Svým složením a kombinací různých živin (aminokyseliny, vitaminy B a C, minerální látky) urychluje procesy obnovy stálého vnitřního prostředí organizmu po závodě, tréninku a po déletrvající fyzické aktivitě. - rychlé doplnění vyčerpaných zásob energie pomocí velkého množství různých druhů sacharidů (dextróza, sacharóza a maltodextriny) - aminokyseliny L-glutamin a BCAA přispívají k zachování a růstu (obnově) svalových vláken po výkonu - opětovné doplnění vypocených minerálních látek (sodík, draslík, hořčík) a vitaminů, které přispívají: o hořčík ke správné elektrolytické rovnováze o draslík, hořčík a vitaminy B (B 1, B 2, B 3 a B 6 ) k obnovení správné činnosti nervové soustavy o vitamin C, B 2 a E k ochraně buněk před oxidativním stresem o vitamin C a B 6 k udržení správné funkce imunitního systému po výkonu, kdy je organizmus díky vyčerpání výrazně oslaben o vitaminy C a B (B 1, B 2, B 3 a B 6 ) ke snížení míry únavy a vyčerpání a ke správnému energetickému metabolismu

8 Kdy použít: Nápoj připravený z jedné dávky vypijte bezprostředně po skončení fyzické aktivity. Pro optimalizaci regeneračních procesů jej vypijte během 30 minut bezprostředně po skončení výkonu viz graf znázorňující rychlost doplňování svalového glykogenu: Přednost: Díky Enervit R2 Sport můžete intenzivně trénovat častěji a čas po závodě pro Vás přestane být bolestivým utrpením. Nutriční hodnoty Energetická hodnota 100 g 401 kcal 1702 kj 50 g (1 sáček nebo 3 odměrky) 200 kcal 851 kj Bílkoviny (g) 12,8 6,4 Sacharidy (g) 86,8 43,4 z toho cukry (g) Tuky (g) 0 0 Vláknina (g) 1,1 0,55 Sůl (mg) Vitamin B 1 (mg) 1 0,5 Vitamin B 2 (mg) 2 1 Vitamin B 6 (mg) 2 1 Vitamin B 3 (mg) Vitamin C (mg) Vitamin E (mg) Složení: sacharóza, bílkovinný hydrolyzát s glutaminem (z pšenice) (4,93%), L-leucin (4,9%), kyselina citronová, L-isoleucin (2,45%), L-valin (2,45%), maltodextrin (z kukuřice), aroma, zahušťovadla: sodná sůl karboxymetylcelulosy, hydroxypropylcelulosa, citrát hořečnatý, emulgátor: estery sacharózy s mastnými kyselinami, dextrosa (z kukuřice), citronan draselný, vitamin C, náhradní sladidlo: acesulfam-k, pšeničný škrob, extrakt polykosanolu z čisté cukrové třtiny, hydrouhličitan sodný, uhličitan sodný, barvivo: beta karoten, vitamin E, vitamin PP, vitamin B1, B2, B6

9 ENERVIT SOY PROTEIN Izolát vysoce kvalitních sojových bílkovin s obsahem 84% nejvýznamnější přínos: izolát neživočišných bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a výborným aminokyselinovým spektrem příchuť: smetanové kakao, smetana obsah bílkovin: 84% časování: 2-3 hodiny po výkonu a večer před spaním obsah: 800 g Vysoce kvalitní Supro izolát sojových bílkovin s vysokou biologickou hodnotou a výborným aminokyselinovým spektrem. Bez problémů uspokojí zvýšenou poptávku po bílkovinách vyvolanou intenzivní svalovou a sportovní činností u všech druhů vytrvalostních, silových i kolektivních sportů. Obsahuje vitamin B6, který přispívá k optimálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu a ke snížení únavy a vyčerpání. Vyniká snadnou rozpustností a lahodnou krémovou chutí. Doporučené dávkování: S použitím šejkru rozmíchejte 3 odměrky produktu (30 g) ve 200 ml neperlivé vody. Doporučujeme přijmout jednu dávku během dne a druhou v závislosti na intenzitě fyzické aktivity a dalších zdrojích bílkovin ve stravě.

10 Nutriční informace Energetická hodnota Bílkoviny (Nx6.25) smetanové kakao 379 kcal (1607 kj) 100 g 3 odměrky (30 g) % dopor. denní smetana smetana dávky 376 kcal (1593 kj) smetanové kakao 114 kcal (484 kj) 113 kcal (478 kj) 84 g 84 g 25,2 g 25,2 g Sacharidy 2,35 g 3,0 g 0,71 g 0,9 g z toho cukry 0,4 g 0,48 g 0,12 g 0,14 g Tuky 3,5 g 3,0 g 1,1 g 0,9 g z toho nasycené 1,2 g 0,24 g 0,36 g 0,13 g Vláknina 1,2 g 0,45 g 0,36 g 0,13 g Sodík 1,8 g 1,8 g 0,54 g 0,54 g Vitamin B6 4,6 mg 4,6 mg 1,4 mg 1,4 mg 100 Aminogram dusíkatých látek (100 g bílkoviny + větvené aminokyseliny) Příchuť: smetana smetanové kakao Kyselina glutamová 18,19 g 18,19 g Kyselina asparagová 11 g 11 g Leucin 9,9 g 9,9 g Arginin 7,18 g 7,18 g Lysin 5,94 g 5,94 g Valin 5,85 g 5,85 g Isoleucin 5,75 g Fenylalanin 4,98 g 4,98 g Serin 4,98 g 4,98 g Proline 4,88 g 4,88 g Alanin 4,12 g Glycin 4 g 4 g Threonin 3,55 g 3,55 g Tyrosin 3,55 g 3,55 g Histidin 2,49 g 2,49 g Cystein 1,25 g 1,25 g Methionin 1,24 g 1,24 g Tryptofan 1,15 g 1,15 g Složení (smetanové kakao): Supro sojový proteinový izolát; Kakaový prášek (2%); L-leucin (2%); Aroma; čokoládový prášek (1,1%) (kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, cukr, příchutě); L-isoleucin (1% ); L-Valin (1%); Regulátor kyselosti: citrát tridraselný; Zahušťovadlo: karagenan; Protispékavá látka: oxid křemičitý; Sladidlo: sukralóza; Vitamin B6 mikrokapsle (vitamin B6, mono a diglyceridy mastných kyselin). Složení (smetana): Supro sojový proteinový izolát; Aroma; L-leucin (2%); L-isoleucin (1%); L-valin (1%); Regulátor kyselosti: citrát tridraselný; Zahušťovadlo: karagenan; Protispékavá látka: silikon siřičitý; Sladidlo: sukralóza; Vitamin B6 mikrokapsle (vitamin B6, mono-a diglyceridy mastných kyselin).

11 ENERVIT 100 % MILK PROTEIN DRINK 20 gramů bílkovin ve 200 ml balení příchuť: objem: čokoláda 200 ml Proteinový mléčný nápoj Enervit 100% milk protein drink je ready to drink nápoj určený k přímé spotřebě. Překvapí Vás vysokým obsahem bílkovin - v jednom tetra-pack balení (200 ml nápoje) je obsaženo 20 gramů bílkovin a pouze 1,1 gramů tuků. Uspokojí zvýšenou poptávku bílkovin vyvolanou intenzivní svalovou a sportovní činností u všech druhů vytrvalostních, silových i kolektivních sportů. Obsahuje vitamin B6, který přispívá k optimálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu a ke snížení únavy a vyčerpání. Použití Doporučujeme vypít cca minut po skončení výkonu. Za účelem dosažení optimálního množství bílkovin je možné jej použít i jako součást dopolední či odpolední svačiny. Doporučená denní dávka je do jednoho balení (200 ml) denně, v závislosti na intenzitě denní aktivity a s přihlédnutím k dalším zdrojům bílkovin v jídelníčku. Před použitím dobře protřepejte. Po otevření uchovávejte v chladu a spotřebujte do 2 dnů. Nutriční informace 100 ml v jednom balení (200 ml) % DDD* Energie 67 kcal 286 kj 134 kcal 572 kj Tuk 0,55 g 1,1 g z toho nasycené mastné kyseliny 0,33 g 0,66 g Sacharidy 5,6 g 11,2 g z toho cukry 3,9 g 7,8 g Vláknina 0 g 0 g Bílkovina 10 g 20 g Sůl 0,115 g 0,230 g Vitamin B6 0,21 mg 0,42 mg 30 % DDD*: doporučená denní dávka Složení: odstředěné mléko (90 %) - mléčné bílkoviny - alkalizovaný kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (regulátor kyselosti: uhličitan draselný) (2 %) - čokoládový prášek (kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, cukr, příchutě) (0,28 %) - Aroma - Zahušťovadlo: karagenan - Sladidlo: sukralóza - Mikrokapslový vitamin B6 (pyridoxin hydrochlorid, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin). Může obsahovat: obiloviny obsahující lepek, sóju a ořechy.

Volba potravin a jejich časování po sportovním výkonu

Volba potravin a jejich časování po sportovním výkonu výkonnost Volba potravin a jejich časování po sportovním výkonu Víte, kdy skutečně roste vaše výkonnost? A v jaké fázi se nejvíce rozhoduje o únavě znatelné na následujícím tréninku? Odpověď lze najít

Více

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu II

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu II Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu II Co obsahuje tento díl: V tomto díle rozvíjíme problematiku zotavení a regenerace po výkonu z předchozího dílu o syntézu bílkovin po tréninku a o pohled na suplementaci

Více

Doporučené užívání: 0,5 litru asi 1 hodinu před závodem a během tréninků nebo soutěží každých 20 minut vypít cca 250 ml.

Doporučené užívání: 0,5 litru asi 1 hodinu před závodem a během tréninků nebo soutěží každých 20 minut vypít cca 250 ml. Prášek pro přípravu sportovního nápoje k uhašení žízně a dodání energie Sodík se stará o efektivní přenos sacharidů a podporuje distribuci tekutin L-Carnitin podporuje prokrvení a postará se o zlepšení

Více

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I Co obsahuje tento díl: - co rozumíme pod pojmem regenerace - čím a jak optimálně doplnit svalový glykogen - důvody, proč nepodceňovat regeneraci Může správná

Více

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od 1.12.2013)

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od 1.12.2013) 1-2 HODINY PŘED VÝKONEM ENERVIT PRE SPORT (8x 45 g) pomeranč 359 Jedinečný na trhu: dlouhodobé uvolňování energie díky sacharidům s nízkým glykemickým indexem svým složením představuje optimální jídlo

Více

Komplexní informace o produktech Enervit

Komplexní informace o produktech Enervit Komplexní informace o produktech Enervit produktové listy s detailními informacemi o každém výrobku OBSAH: strana: Energetické přípravky z řady ENERGY 2 Energetické tyčinky z řady ENERGY 16 Iontové nápoje

Více

Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino.

Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino. CAPPUCCINO SE STÉVIÍ obsahem cukrů, s cukrem a přírodním sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino. kj 1582 395 Kcal 373 93 Bílkoviny

Více

Složení a výživové hodnoty WHEY 94

Složení a výživové hodnoty WHEY 94 Složení a výživové hodnoty WHEY 94 OBJEM 425g příchuť ČOKOLÁDA SLOŽENÍ: Syrovátkový proteinový izolát 86% (Irsko), kakao výrazně zbaveno oleje 10%, zahušťovadla (mouka z guarových bobů, xanthan), emulgátor

Více

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí.

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. CHLAZENÝ CITRONOVÝ NÁKYP a sníženým obsahem cukrů, s cukrem a sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. kj 1598 400

Více

Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí.

Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí. ČOKOLÁDOVÁ TYČINKA Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí. kj 1556 622 Kcal 373 149 Bílkoviny (g) 32,7 13,1 Asimilovatelné sacharidy (g) 23,9 9,6 z toho polyoly 16,3 6,5

Více

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti.

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti. OMELETA S PŘÍCHUTÍ SLANINY v prášku Instantní směs pro přípravu omelety s příchutí slaniny. Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci

Více

Složení a výživové hodnoty

Složení a výživové hodnoty NE Složení a výživové hodnoty WHEY 94 PROTEIN DOPLNĚK STRAVY příchuť ČOKOLÁDA. SLOŽENÍ: Syrovátkový proteinový izolát 86% (Irsko), kakao výrazně zbaveno oleje 10%, zahušťovadla (mouka z guarových bobů,

Více

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11 OPTIMÁLNÍ VÝŽIVA PRO SPORTOVCE Správná sportovní výživa vám dodá sebedůvěru. Formula 1 Sport obsahuje vyvážené množství sacharidů, proteinů, vitamínů a minerálů a vytváří tak pevný základ pro dosažení

Více

Instantní dehydratovaný proteinový produkt s vitamíny, pro přípravu hotového pokrmu.

Instantní dehydratovaný proteinový produkt s vitamíny, pro přípravu hotového pokrmu. BOLOŇSKÉ ŠPAGETY Bezvaječné těstoviny z tvrdé pšenice s hovězím masem, rajčaty a cibulí. Instantní dehydratovaný proteinový produkt s vitamíny, pro přípravu hotového pokrmu. Energetická hodnota 100 g 1

Více

KRÉM S DRŮBEŽÍ PŘÍCHUTÍ V PRÁŠKU

KRÉM S DRŮBEŽÍ PŘÍCHUTÍ V PRÁŠKU KRÉM S DRŮBEŽÍ PŘÍCHUTÍ V PRÁŠKU Instantní směs s vysokým obsahem bílkovin, nízkým obsahem tuků a cukrů, na 25 g/1 porce 1521 kj/359 kcal 380 kj/90 kcal Tuky (g) 4,1 1 z toho nasycené mastné kyseliny (g)

Více

Výživové údaje. Balení obsahuje 35 porcí. Počet porcí v sáčku = 5 Velikost porce (86 g prášku ml vody = 400 kcal)

Výživové údaje. Balení obsahuje 35 porcí. Počet porcí v sáčku = 5 Velikost porce (86 g prášku ml vody = 400 kcal) Origin Výživové údaje Balení obsahuje 35 porcí. Počet porcí v sáčku = 5 Velikost porce (86 g prášku + 300 ml vody = 400 kcal) 100 g %* 100g 1 porce %* 1 porce Energetická hodnota kj/kcal 1947 / 466 23%

Více

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od )

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od ) PŘED VÝKONEM ENERVIT CARBO FLOW SPORT (440 g) 4 ks v přepravním kartonu 877 podporuje optimální okysličování svalů během výkonu začít užívat týden před náročným výkonem ENERVIT PRE SPORT (8x 45 g) 380

Více

Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu

Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu Co obsahuje tento díl: - zdroje energie pro vytrvalostní výkon - čím nejefektivněji doplňovat energii během sportu - jaké je doporučené dávkování sacharidů během

Více

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Požadavky Při načasování příjmu stravy a tedy zejména energie před výkonem je potřeba

Více

KETOFIT KETOFIT POPIS PŘÍCHUTÍ. KETOFIT Vám přináší program. Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti.

KETOFIT KETOFIT POPIS PŘÍCHUTÍ. KETOFIT Vám přináší program. Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti. KETOFIT KETOFIT Vám přináší program KETOFIT Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti. POPIS PŘÍCHUTÍ POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN BOX KETOFIT SLADŠÍ obsahuje: počet

Více

KETOFIT KETOFIT POPIS PŘÍCHUTÍ. KETOFIT Vám přináší program. Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti.

KETOFIT KETOFIT POPIS PŘÍCHUTÍ. KETOFIT Vám přináší program. Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti. KETOFIT KETOFIT Vám přináší program KETOFIT Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti. POPIS PŘÍCHUTÍ POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN BOX KETOFIT SLADŠÍ obsahuje: počet

Více

Složení a výživové hodnoty

Složení a výživové hodnoty Složení a výživové hodnoty ISOTONIC DRINK příchuť RED ORANGE 60g maltodextrin, sacharóza, fruktóza, dextróza, isomaltulóza* 9.5%, trehalóza** 9.5%, akátová vláknina 2.6%, barvící zeleninové extrakty, citrát

Více

Dietní přípravek s vysokým obsahem bílkovin, velmi nízkou kalorickou hodnotou a sníženým obsahem cukrů, určený k regulaci tělesné hmotnosti.

Dietní přípravek s vysokým obsahem bílkovin, velmi nízkou kalorickou hodnotou a sníženým obsahem cukrů, určený k regulaci tělesné hmotnosti. HOUBOVÝ KRÉM Instantní dehydratovaný proteinový produkt s vitamíny a s houbovou příchutí. kj 1514,4 378,6 Kcal 362,3 90,6 Bílkoviny (g) 72,97 18,24 Asimilovatelné sacharidy (g) 8,27 2,07 z toho cukry (g)

Více

KETOAKTIV. Společnost GRISBI s.r.o. Vám přináší program. Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti.

KETOAKTIV. Společnost GRISBI s.r.o. Vám přináší program. Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti. Společnost GRISBI s.r.o. Vám přináší program KETOAKTIV Patnáctidenní očistný program určený k optimalizaci tělesné hmotnosti. G R I S B I Přípravky KETOAKTIV obchoduje společnost GRISBI s.r.o., Vodičkova

Více

DEZERT S VANILKOVOU PŘÍCHUTÍ v prášku, se sladidly

DEZERT S VANILKOVOU PŘÍCHUTÍ v prášku, se sladidly DEZERT S VANILKOVOU PŘÍCHUTÍ v prášku, se sladidly Instantní směs s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem tuků a cukrů, se sladidly. Výrobek je vhodné konzumovat při dietách se sníženou energetickou

Více

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM Autor: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut STRAVA PŘED CVIČENÍM A PO CVIČENÍ VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE VÝKON, RYCHLOST REGENERACE, PÁLENÍ TUKŮ, ZOTAVENÍ PO VÝKONU, NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY, A TAKÉ TŘEBA TO, JESTLI

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE Pavel Suchánek Jaké jsou výkonnostní požadavky na sportovce? Rychlost, ryclost na větš Akcelerace, výbušnost Síla, vytrvalost Dlouhodobá vysoká

Více

Díl IX.: Redukce hmotnosti bez ztráty svalové hmoty

Díl IX.: Redukce hmotnosti bez ztráty svalové hmoty Díl IX.: Redukce hmotnosti bez ztráty svalové hmoty Co obsahuje tento díl: Tento článek popisuje problematiku hubnutí při sportu. Především se zaměřuje na doporučení, jak nejefektivněji redukovat tělesný

Více

Katalog nejčastějších cílů a jak na ně

Katalog nejčastějších cílů a jak na ně ne rv it sh op. cz C. 1 jjak podpořit výkonnost a minimalizovat únavu během sportu 2 jjak zkvalitnit regeneraci 3 jjak zabránit vzniku křečí 4 jjak nejlépe jíst před sportovní aktivitou 5 jjak nabírat

Více

6. chyba vytrvalců: nedostatečný příjem bílkovin

6. chyba vytrvalců: nedostatečný příjem bílkovin 6. chyba vytrvalců: nedostatečný příjem bílkovin Existují lidé, kteří se bílkovinám vyhýbají nebo jich přijímají znepokojivě málo. A z toho pak pramení mnohé zdravotní komplikace nebo únava. K těmto lidem

Více

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ VÝŽIVA Její role nezastupitelná Součástí tréninku Správná aplikace může snížit rizika přinášená specifickým tréninkovým

Více

NUTRACEUTIKA PROTEINY

NUTRACEUTIKA PROTEINY NUTRAEUTIKA PROTEINY VYUŽITÍ Proteiny, aminokyseliny, koncentráty většinou pro sportovní výživu Funkční potraviny hydrolyzáty Bílkovinné izoláty i v medicíně Fitness a wellness přípravky PROTEINY Sušená

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

NERO. ZPOŤ SE! MÁKNI! DOBIJ SE!

NERO. ZPOŤ SE! MÁKNI! DOBIJ SE! Pot je dobrý. Pot je společníkem dříčů, pro které není první krůpěj důvodem přestat, ale důkazem, že jsme ze sebe něco vydali a blahodárným povzbuzením. Povzbuzením, jenž se stalo tělesnou rozkoší, která

Více

8FTFLRJ*jaaddd+ VITALITY drink

8FTFLRJ*jaaddd+ VITALITY drink příchuť hruška & jablko & skořice vitaminy, zinkem, slazený cukrem a sladidlem. DOPORUČENÉ DÁVKO- VÁNÍ: 15,6 g směsi na 1 l vody. 100 ML NÁPOJE PRŮMĚRNĚ OBSAHUJE (% DENNÍ DOPORUČENÉ DÁVKY): energetická

Více

DÁVÁME VÁM VÍC NEŽ NAPÍT

DÁVÁME VÁM VÍC NEŽ NAPÍT DÁVÁME VÁM VÍC NEŽ NAPÍT 1 Odjistit pojistku. Láhev neklopit. Netřepat. 2 Postupným tlakem na pístek uvolňovat obsah Æ počkat na vyprázdnění Æ protřepat Æ odšroubovat uzávěr Æ vypít. 3 Naplnit láhev vodou

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům Sacharidy seminář běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání

Více

ENERGY. Balení: tyčinka 35 g. Příchutě. NOVĚ: rumové pralinky Kokos, marcipán, čokoláda, vanilka. Skvělý snack

ENERGY. Balení: tyčinka 35 g. Příchutě. NOVĚ: rumové pralinky Kokos, marcipán, čokoláda, vanilka. Skvělý snack ENERGY Balení: tyčinka 35 g Příchutě NOVĚ: rumové pralinky Kokos, marcipán, čokoláda, vanilka Skvělý snack Tato energetická bílkovinová tyčinka Vám dodá energii, ale žádné prázdné kalorie. Během chvilky

Více

NA CESTĚ K VYŠŠÍ VÝKONNOSTI: VÝŽIVA A ENERGIE

NA CESTĚ K VYŠŠÍ VÝKONNOSTI: VÝŽIVA A ENERGIE NA CESTĚ K VYŠŠÍ VÝKONNOSTI: VÝŽIVA A ENERGIE Pracujete-li na své výkonnosti, je třeba myslet nejen na tréninkové dávky, ale také na správnou výživu a regeneraci. Jinak budete postrádat energii, vaše výkonnost

Více

Polysacharidy. monosacharidy disacharidy stravitelné PS nestravitelné PS (vláknina) neškrobové PS resistentní škroby Potravinové zdroje

Polysacharidy. monosacharidy disacharidy stravitelné PS nestravitelné PS (vláknina) neškrobové PS resistentní škroby Potravinové zdroje Klasifikace a potravinové zdroje sacharidů Dělení Jednoduché sacharidy Polysacharidy (PS) monosacharidy disacharidy stravitelné PS nestravitelné PS (vláknina) Zástupci glukóza fruktóza galaktóza maltóza

Více

DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY. Pavel Suchánek

DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY. Pavel Suchánek DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY Pavel Suchánek Potřeba živin u jednotlivých sportů Basketbal, lední hokej, fotbal,volejbal: sacharidy při vysoké intenzitě tréninku : 8 10 g/kg (60%-65%) bílkoviny : 1,4 1,7

Více

Nutricomp Drink Plus Fibre broskev, meruňka

Nutricomp Drink Plus Fibre broskev, meruňka Nutricomp Drink Plus Fibre broskev, meruňka 5,0 g - nasycené mastné kyseliny 2,9 g - mononenasycené mastné kyseliny 1,0 g 20,3 g - cukry 5,8 g 0,02 g 4,2 g 2,0 g 1,8 mg, Cu 225 µg, I 20 µg, Cr 11 µg, F

Více

Dietní balíček na devět dnů + šejkr zdarma

Dietní balíček na devět dnů + šejkr zdarma KETOFIT Dietní balíček na devět dnů + šejkr zdarma Snackingový balíček s přípravky vhodnými do 2. poloviny dietního programu KETOFIT a do období po skončení diety. POPIS PŘÍCHUTÍ POT R AVINY S VYSOKÝM

Více

Co je to tvrzení...?

Co je to tvrzení...? Co je to tvrzení...? tvrzení je sdělení, které není z hlediska označování povinné živiny jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy, minerální látky (spec. sodík), jiné látky látky další s fysiologickým

Více

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Martin Poklop SCM soustředění - 27.10.2014 Kladky u Konice Motivace Program přednášky Sportovní výkon z pohledu výživy Co si tedy dát? Zajímavá témata z pohledu zdravé

Více

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení KVĚTEN 2014 Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení Výživa pro lepší život Hydratace a cvičení: Okolo 60-70% lidského těla je složeno z vody. Je tedy v pořádku říci, že

Více

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Optimální péče od samého začátku Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Bezlepkové výrobky. POEX Velké Meziříčí, a.s. Třebíčská 384 594 01 Velké Meziříčí tel.: 566502706 www.poex.cz

Bezlepkové výrobky. POEX Velké Meziříčí, a.s. Třebíčská 384 594 01 Velké Meziříčí tel.: 566502706 www.poex.cz Bezlepkové výrobky POEX Velké Meziříčí, a.s. Třebíčská 384 594 01 Velké Meziříčí tel.: 566502706 www.poex.cz Snídaňové cereálie vhodné také jako rychlá svačina, do školy, snack na cesty, jako alternativa

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

Jídlo a doplňky výživy

Jídlo a doplňky výživy Jídlo a doplňky výživy Co běžně jím a jaké doplňky výživy při závodech používám Jak si chráním některé exponované částí těla Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek Patřím mezi ty ultramaratonce,

Více

2012 Katalog produktů

2012 Katalog produktů 2012 Katalog produktů 1 Obsah Maxi Nuta Fly Dezertní Maxi Nuta Pražené mandle...3 Pistácie & Brusinky...3 Maxi Fruta...4 Borůvka...4 Jahoda...5 Kešu...5 Konopné semínko...6 Meruňky & Mandle...6 Slunečnice

Více

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních www.bileplus.cz Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních látek (vápník, mastné kyseliny, syrovátka, větvené aminokyseliny) ovlivňující metabolismus tuků spalování tuků Mléčné výrobky a mléčné

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

S radostí pečeme pro všechny.

S radostí pečeme pro všechny. AKTUÁLNÍ DOBROTY S radostí pečeme pro všechny. QUICHE S radostí pečeme pro všechny. SLANÝ KOLÁČ QUICHE SLANÝ KOLÁČ QUICHE minimální trvanlivost: 3 dny SLOŽENÍ pšeničná mouka, smetana ke šlehání, vejce,

Více

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR

Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Informace o produktech Pivovarů Staropramen s.r.o., Nádražní 84, Praha, ČR Tento dokument obsahuje informace pro spotřebitele vyžadované zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a

Více

řez s příchutí ananasu Hmotnost: Název potraviny:

řez s příchutí ananasu Hmotnost: Název potraviny: Název potraviny: řez s příchutí ananasu Hmotnost: 90g Složení potraviny: jedlý tuk rostlinný vícedruhový (olej rostlinný (kokosový, řepkový, 28,84 palmový),, emulgátory E322, E471, E475, sůl, konzervant

Více

Kontakty: Ing. Tomáš Richtr Tel: Miroslava Vodičková Tel:

Kontakty: Ing. Tomáš Richtr Tel: Miroslava Vodičková Tel: EKOFRUKT Slaný, spol. s r.o. ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ více než čtvrt století. EKOFRUKT Slaný, spol. s r.o. EKOFRUKT Slaný, spol. s r.o., patří mezi tradiční výrobce müsli tyčinek

Více

Výživa pro vytrvalostní sportovce

Výživa pro vytrvalostní sportovce Výživa pro vytrvalostní sportovce 2 MULTIPOWER - PARTNER ATLETŮ Využijte našich zkušeností: MULTIPOWER vyvíjí sportovní výživu již 30 let. Velmi dobře víme, že vytrvalostní sportovci mají specifické požadavky

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

VYSOCE KVALITNÍ DOPLŇKY STRAVY PRO SPORTOVCE ZE SAMÉHO SRDCE SIBIŘE

VYSOCE KVALITNÍ DOPLŇKY STRAVY PRO SPORTOVCE ZE SAMÉHO SRDCE SIBIŘE VYSOCE KVALITNÍ DOPLŇKY STRAVY PRO SPORTOVCE ZE SAMÉHO SRDCE SIBIŘE TŘI DŮVODY PŘEJÍT NA SIBERIAN SUPER NATURAL SPORT: 1. VLASTNÍ VÝROBNÍ ZÁKLADNA certifikovaná podle mezinárodních norem ISO 9001-2008,

Více

WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ. Nový 100% syrovátkový protein na trhu. Uvedení na trh: 1. 3. 2011. Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů:

WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ. Nový 100% syrovátkový protein na trhu. Uvedení na trh: 1. 3. 2011. Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů: WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ Nový 100% syrovátkový protein na trhu Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů: WPC WPI - šetrná výroba metodou CFM. Vyvážený obsah živin: 76 % bílkovin, 8 % sacharidů,

Více

KETOFIT KETOFIT GURMÁN POPIS PŘÍCHUTÍ. KETOFIT Vám přináší program

KETOFIT KETOFIT GURMÁN POPIS PŘÍCHUTÍ. KETOFIT Vám přináší program KETOFIT KETOFIT Vám přináší program KETOFIT GURMÁN Snackingový balíček s přípravky vhodnými do 2. poloviny dietního programu KETOFIT a do období po skončení diety. POPIS PŘÍCHUTÍ POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM

Více

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Bc. Blanka Sekerová Nutriční terapeutka Institut sportovního lékařství a.s. Vlastní poradenská činnost

Více

Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek. Využijte maximum díky pufrování

Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek. Využijte maximum díky pufrování Nejsilnější vitamín C i pro citlivý žaludek Využijte maximum díky pufrování Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem kvalita.

Více

KVALITA BEZ PŘÍPLATKU

KVALITA BEZ PŘÍPLATKU Masný výrobek trvanlivý fermentovaný Uherská klobása 280 g vepřové maso, vepřové sádlo, hovězí maso, jedlá sůl, konzervant E 250, kořenící přípravek (dextróza, koření, maltodextrin, jedlá sůl, antioxidant

Více

Vážení reprezentanti, dovolte, abychom Vám představili nové produkty uvedené na BUSINESS DAY 10. 12. 2013

Vážení reprezentanti, dovolte, abychom Vám představili nové produkty uvedené na BUSINESS DAY 10. 12. 2013 Vážení reprezentanti, dovolte, abychom Vám představili nové produkty uvedené na BUSINESS DAY 10. 12. 2013 AMINO 1000 STAR pro podporu kostí, chrupavek a cév 525 Kč imunita vitalita tvorba kolagenu nervová

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

DATA. VÝŽIVOVÁ HODNOTA VE 100 g: ENERGETICKÁ 695. HODNOTA 621 kj/149 kcal, TUKY 0 g (Z TOHO kj/149. NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY 0 g), SACHARIDY kcal

DATA. VÝŽIVOVÁ HODNOTA VE 100 g: ENERGETICKÁ 695. HODNOTA 621 kj/149 kcal, TUKY 0 g (Z TOHO kj/149. NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY 0 g), SACHARIDY kcal 429121 Orbit Peppermint Orbit Peppermint dražé 10 ks dražé DATA ZFIN Značka Název produktu Název položky Forma Typ balení Země původu Adresa Popis produktu CUKRU S Složení ACESULFAM K; GUMOVÝ ZÁKLAD (OBSAHUJE

Více

Biochemie, Makroživiny. Chemie, 1.KŠPA

Biochemie, Makroživiny. Chemie, 1.KŠPA Biochemie, Makroživiny Chemie, 1.KŠPA Biochemie Obor zabývající se procesy uvnitř organismů a procesy související s organismy O co se biochemici snaží Pochopit, jak funguje život Pochopit, jak fungují

Více

Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost

Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost 3. 3. 2019 Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost Zajištění dostatečného množství energie

Více

Díl VIII.: Omega3 mastné kyseliny ve sportu

Díl VIII.: Omega3 mastné kyseliny ve sportu Díl VIII.: Omega3 mastné kyseliny ve sportu Co obsahuje tento díl: Účelem tohoto článku je specifikovat důvody, proč sportovci mohou mít prospěch z pravidelného příjmu omega3 esenciálních mastných kyselin.

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení potravy. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

Koktejl s příchut banau (saídbaě)

Koktejl s příchut banau (saídbaě) Koktejl s příchut banau (saídbaě) Složeaí: Mléčné bílkoviny; zahušťovadla: karboxymethylcelulosa; mikrokrystalická celulosa; směs na bázi rostlinného tuku (rafnovaný palmový olej, glukózový sirup, mléčná

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

zdraví síla rychlost vytrvalost

zdraví síla rychlost   vytrvalost zdraví rychlost vytrvalost síla www.ironpet.cz www.ironpet.cz IRONpet je přírodní české superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin jsou maso z krocana nebo hovězí maso.

Více

Zásady racionální stravy ve sportovní výživě

Zásady racionální stravy ve sportovní výživě Zásady racionální stravy ve sportovní výživě Sportif nutriton Projekt zaměřený na racionální stravování ve sportovní výživě využívající potraviny z kontrolovaného ekologického zemědělství (BIO) Od sportovců

Více

2013 Katalog produktů

2013 Katalog produktů 2013 Katalog produktů 1 Obsah Maxi Nuta Fly Dezertní Maxi Nuta Pražené mandle...3 Pistácie a brusinky...3 Maxi Fruta...4 Borůvky a mandle...4 Jahody a mandle...5 Kešu a ořechy...5 Konopné semínko...6 Meruňky

Více

ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994.

ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994. EKOFRUKT Slaný, spol. s.r.o. ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994. Pokračuje v tradici státního podniku Ekofrukt, který na začátku 90. let 20. století jako jeden z prvních u nás

Více

Min. trvanlivost 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce. 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce

Min. trvanlivost 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce. 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce zmrzliny Cukrárny U Kláštera KIII spol.s r.o., příloha č.1 ke složení Klášter z 25.4.2017 verze 3 Alergeny ve složení jsou vyznačeny tučně dle přílohy č.1 vyhlášky č.113/2005 Sb. Výrobky obsahují alergeny

Více

PŘEHLED PRODUKTŮ Akce 2+1 ZDARMA a Sleva 22 % nelze vzájemně kombinovat. Doporučené ceny. / Platí od

PŘEHLED PRODUKTŮ Akce 2+1 ZDARMA a Sleva 22 % nelze vzájemně kombinovat. Doporučené ceny. / Platí od zdraví a vitalita PŘEHLED PRODUKTŮ Akce 2+1 ZDARMA a Sleva 22 % nelze vzájemně kombinovat. Doporučené ceny. / Platí od 1. 10. 2016 eshop.nefdesante.cz NOVINKA AKCE 2+1 ZDARMA Při zakoupení dvou produktů

Více

KETOFIT GURMÁN Snackingový balíček s přípravky vhodnými do 2. poloviny dietního programu KETOFIT a do období po skončení diety.

KETOFIT GURMÁN Snackingový balíček s přípravky vhodnými do 2. poloviny dietního programu KETOFIT a do období po skončení diety. KETOFIT KETOFIT Vám přináší program KETOFIT GURMÁN Snackingový balíček s přípravky vhodnými do 2. poloviny dietního programu KETOFIT a do období po skončení diety. POPIS PŘÍCHUTÍ POTR AVINY S VYSOKÝM OBSAHEM

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) U Studny, Karviná

Více

, www.vasicekzabreh.cz

, www.vasicekzabreh.cz , www.vasicekzabreh.cz PEKAŘSKÉ VÝROBKY- JEMNÉ PEČIVO, KORPUSY, TRVANLIVÉ PEČIVO A VÝROBKY. SKLADUJTE PŘI TEPLOTĚ DO 35 C NEBALENÉ CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY. SKLADUJTE PŘI TEPLOTĚ DO 8 O C BALENÉ CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY..

Více

KATALOG PRODUKTŮ WWW.HORICKETRUBICKY.CZ

KATALOG PRODUKTŮ WWW.HORICKETRUBICKY.CZ KATALOG PRODUKTŮ ŘADA BRAND PRODUKTŮ OŘÍŠKOVÉ Trvanlivé pečivo oplatky trubičky s oříškovou náplní 38 g náplň oříšková 76 % (rostlinný palmový tuk, cukr, sušené mléko, rýžový škrob, lískooříšková pasta

Více

PROTEINY GAINERY KREATINY AMINOKYSELINY KLOUBY PITNÝ REŽIM VITAMÍNY OSTATNÍ REDUKCE VÁHY

PROTEINY GAINERY KREATINY AMINOKYSELINY KLOUBY PITNÝ REŽIM VITAMÍNY OSTATNÍ REDUKCE VÁHY MaxxWin nutrition ( ) vznikl na základě našich dlouholetých zkušeností s distribucí sportovní výživy. Jako přímý prodejce jsme měli nejblíže svým zákazníkům, čerpali jsme z jejich poznatků a zkušeností,

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

Sport a PKU dieta. Dodržováním diety chrání žena své dítě avjeho zájmu by neměla jídelníček porušit až do jeho narození.

Sport a PKU dieta. Dodržováním diety chrání žena své dítě avjeho zájmu by neměla jídelníček porušit až do jeho narození. Strana 30 Po celou dobu těhotenství je žena s PKU v kontaktu s metabolickým centrem a svůj jídelníček upravuje podle pokynů dietní sestry. Cílem léčby dietou je udržovat hladinu PHE pod 6 mg/dl (360 mol/l).

Více

PRODUKTOVÉ LISTY Sestaveno

PRODUKTOVÉ LISTY Sestaveno PRODUKTOVÉ LISTY Sestaveno 5. 1. 2017 BEZLEPKOVÝ CHLÉB LIŠKA KMÍNOVÝ SE LNĚNÝM A SLUNEČNICOVÝM SEMÍNKEM Svou lehce kmínovou chutí připomíná klasický chléb tzv. Šumavu, navíc se slunečnicovými a lněnými

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994.

ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994. EKOFRUKT Slaný, spol. s.r.o. ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994. Pokračuje v tradici státního podniku Ekofrukt, který na začátku 90. let 20. století jako jeden z prvních u nás

Více

Proteiny. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Proteiny. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Proteiny Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Proteiny 1 = hlavní, energetická živina = základní stavební složka orgánů a tkání těla, = jejich energetickou hodnotu tělo využívá jen v některých metabolických

Více

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY...

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY... Obsah ÚVOD... 14 1 VÝŽIVA ČLOVĚKA OD HISTORIE K SOUČASNOSTI... 17 1.1 HISTORIE... 17 1.2 SOUČASNOST...20 2 ZÁKLADNÍ POJMY VE VÝŽIVĚ... 22 3 CO MÁ POTRAVA PŘINÉST ČLOVĚKU... 25 4 ENERGETICKÁ (KVANTITATIVNÍ)

Více

Tabulka č. 3: Základní složení počáteční a pokračovací kojenecké výživy (Anonym, 2004 a)

Tabulka č. 3: Základní složení počáteční a pokračovací kojenecké výživy (Anonym, 2004 a) PŘÍLOHA Tabulka č. 3: Základní složení počáteční a pokračovací kojenecké výživy (Anonym, 2004 a) POČÁTEČNÍ VÝŽIVA KRITÉRIUM MINIMUM MAXIMUM MINIMU M 1. Energie 250 kj/100 ml (60 kcal/100 ml) 295 kj/100

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více