Magazín Kam investují světoví milionáři? A jaké formy zhodnocení preferují Češi?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Magazín1 2015. Kam investují světoví milionáři? A jaké formy zhodnocení preferují Češi?"

Transkript

1 Magazín strana 5 Investice & Byznys Kam investují světoví milionáři? A jaké formy zhodnocení preferují Češi? strana 8 Téma Myslet na pohodlný start svých dětí do života se vyplatí co nejdříve

2 Investujte pro jejich budoucnost Díky Me to YOU Invest peníze pouze neodkládáte, ale zajímavě zhodnocujete. Stejně, jako Vám před očima porostou Vaše děti či vnoučata, mohou růst i Vaše finanční prostředky. S Me to YOU Invest získáte flexibilní řešení pro budoucnost Vašich potomků.

3 Vítejte na cestě světem Erste Premier Vážené čtenářky, vážení čtenáři, otevíráte letošní první jarní vydání Magazínu Erste Premier. Jak jste na tomto místě již zvyklí, velmi ráda bych vám opět poděkovala za vaše názory a komentáře k vydání minulému. Těší nás, když víme, jak jsme v našem úsilí při přípravě poutavého obsahu úspěšní, co se vám v časopisu líbí a co zde možná chybí. Rubrika Letem ekonomickým světem, kterou pro nás již tradičně připravuje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil, tentokrát své zamyšlení na aktuální makroekonomické téma věnuje úrokovým sazbám. V rubrice Investice & Byznys poradíme, jak se právě v takových podmínkách chovat a jaké se nabízejí možnosti k zhodnocení vašich finančních prostředků. Oblíbené Novinky přinášejí mimo jiné i výsledky ankety provedené závěrem loňského roku mezi klienty Erste Premier. Všem zúčastněným děkujeme za jejich čas a rovněž za vyjádření spokojenosti s našimi službami. A příjemné jsou i další z novinek informující o nárůstu počtu klientů Erste Premier nebo o oceněních, jichž se nám v uplynulém roce dostalo. Téma jsme tentokrát zaměřili na budoucnost... tedy na budoucnost, kterou každý z nás může ovlivnit. Přinášíme totiž přehled produktů a finančních služeb nabízených dětem a pro děti. Další doplnění z této oblasti uvádí i rubrika Víte, že... Rubrika Styl se naopak obrací do minulosti, neboť připomíná 190. výročí založení České spořitelny. O tom, jak to tehdy v peněžních ústavech vypadalo, jak byly vedeny účty a jaké milníky a zlomové momenty bankovnictví prožilo, se dočtete také v rubrice Pod lupou. Obsah Letem ekonomickým světem Záporné sazby nedonutí štamgasta vypít více piv Investice & Byznys Trumf podílových fondů Novinky Je libo nakoupit zlato? Téma My, peníze a naše děti Styl Česká spořitelna slaví 190 let existence Pod lupou Strojem času do minulosti bankovnictví Mezi námi Jak krmí své vlky? Benefit Club Pro radost z jídla 5 Milým hostem rubriky Mezi námi je pan Sanjiv Suri, prezident & CEO Zátiší Group a vážený klient Erste Premier. Rozhovor s ním odhalí, jak pozoruhodnou je osobností s okruhem zájmů daleko přesahujícím hranice gastronomie, jíž se věnuje profesně. Gastronomie se týká rovněž okénko Premier Benefit Clubu, v němž vás seznámíme s kategorií Gourmet, jejíž výhody si můžete plně vychutnávat. Ještě mi závěrem dovolte popřát vám zábavné i poučné čtení a zároveň se rozloučit. Příští vydání magazínu bude již plně pod vedením Magdy Martincové, nové šéfredaktorky, která bude i nadále přinášet zajímavé a inspirativní zprávy či tipy nejen ze světa financí. Ráda bych Vám poděkovala za přízeň, již jste Magazínu Erste Premier doposud věnovali, a za energii, s níž jste nám jej pomáhali spoluvytvářet. Přeji příjemné čtení, Magazín informační materiál pro klienty nadstandardního bankovnictví Erste Premier Erste Premier Magazín, Vydavatel: Česká spořitelna, a. s., Olbrachtova 1929/62, Praha 4, IČO: Šéfredaktorka: Romana Vlková Editorka: Jana Křížová Redakce: Alice Martinovská, Kateřina Ševčíková, Milena Pelová, Magdalena Bartošová, Magda Martincová, Jiří Zelinka, Ladislav Šlápota Kontakt na redakci: Spolupracovníci: David Navrátil, Milan Vávra, Marek Petráš, Klára Pačesová, Karel Nenadál, Monika Bartoňová, Lenka Němcová, Erich Handl, Alena Vocelková Premier Benefit Club: Alena Zelinková, Evidenční číslo: MK ČR E / Magazín 3

4 Letem ekonomickým světem David Navrátil Záporné sazby nedonutí štamgasta vypít více piv Na jedné straně Atlantiku se připravuje zvýšení úrokových sazeb. Inu, ekonomika roste a je téměř deset procent nad úrovní, kterou jsme viděli před krizí. Nezaměstnanost také vytrvale klesá a úroveň mírně pod pěti a půl procenty v očích centrálních bankéřů začíná vyvolávat obavy ze mzdově inflačních tlaků. Finanční trh maximálně spekuluje, který že to měsíc v letošním roce americká centrální banka (Fed) sazby zvýší z nuly. Historie ukazuje, že výnosy dluhopisů rostou dříve, než Fed začne zvyšovat sazby. Jediným důvodem, proč by se tentokrát zachoval trh jinak, by byl předpoklad, že pro zvýšení sazeb není důvod, respektive, že zvyšování sazeb je příliš rychlé a bude dusit ekonomiku. Holubice Janet Yellenová v čele Fedu toto riziko snižuje. To pohled na druhý břeh Atlantiku ukáže zcela jiný obrázek. Ekonomika eurozóny (EMU) po více než šesti letech od začátku tzv. velké recese stále nedosáhla předkrizové úrovně. Nezaměstnanost klesá jen mírně a ve srovnání s USA je dvojnásobná: přesahuje jedenáct procent. Proto růst úrokových sazeb nebude na programu jednání Evropské centrální banky (ECB) několik dalších let. Naopak. ECB spíše hledá cesty, jak podpořit ekonomiky EMU, které se stále nacházejí blízko deflační pasti. Inflace by byla hluboko pod cílem ECB i bez poklesu cen ropy. Stačí se podívat na inflační výhled. Inflační cíl těsně pod dvěma procenty totiž kontrastuje s tím, co si myslí finanční trh o schopnosti ECB tento cíl naplnit. Inflační očekávání na příštích pět let dosahují 0,7 %. Jinými slovy, finanční trh si myslí, že v příštích pěti letech bude v EMU průměrná inflace pod jedním procentem. Desetileté inflační očekávání na 1,1 procenta také ukazuje, že finanční trh rezignoval na schopnost ECB plnit svůj inflační cíl. Rezignaci dokládá reakce finančního trhu na lednové slavnostní oznámení závazku ECB nakupovat na svou bilanci každý měsíc 60 miliard eur mix státních dluhopisů, krytých dluhopisů (tzv. covered bonds and ABS), což jsou cenné papíry kryté úvěry bank. Desetileté inflační očekávání v reakci na toto oznámení vzrostla z jednoho na oněch 1,1 procenta. Štamgast dá svých pět kousků, a to, že před něj postavíte další tři, nepovede k zvýšení jeho spotřeby. ECB začala experimentovat i se zápornou sazbou a díky provázanosti evropských ekonomik i další centrální banky v Evropě zvolily tuto neprozkoumanou cestu: Švýcarsko, Dánsko, Švédsko. Výsledek? Banky v EMU se pohybují v režimu přebytku likvidity, takže zoufale hledají pro svou likviditu místo. ECB snížením depozitní sazby na -0,2 procenta říká, že pokud půjdete ke mně, tak musíte zaplatit. Banky by samozřejmě mohly půjčovat peníze ve formě úvěrů. To je i hlavní důvod tohoto experimentu. Problém je, že poptávka po úvěrech je slabá. Je to podobné, jako když hospodský chce podpořit své tržby (ekonomiku) tím, když začne před své hosty stavět další a další plné půllitry s nadějí, že je hosté vypijí. Štamgast dá svých pět kousků, a to, že před něj postavíte další tři, nepovede k zvýšení jeho spotřeby. A nic se na tom nezmění, když k těm třem novým přidáte další čtyři. Banky v EMU také díky rostoucí regulační smršti nemají dostatek volného kapitálu, který mohou použít na nové úvěry. Takže kombinace přebytku likvidity na jedné straně a neschopnost peníze rozpůjčovat (díky poptávce a kapitálu) žene banky do náruče státních dluhopisů. A pokud přebytek likvidity probublá do přebytku poptávky po dluhopisech, tak to může vést až k záporným výnosům. Tedy k situaci, kdy investoři (banky) platí za to, že si mohou nakoupit státní dluhopisy. Například zhruba 60 procent německého dluhu se obchoduje za záporné výnosy. V případě Francie či Beneluxu je to zhruba polovina. Co se týče Švýcarska, je to téměř 80 procent. Výnos státního dluhopisu obvykle vyjadřuje názor trhu na to, jak rychle ekonomika poroste, jakou inflaci bude mít a jak je daný stát rizikový. V situaci, kdy centrální banky vstoupily na trh, jsou tyto ekonomické úvahy válcovány jejich odhodláním udělat cokoliv. 4 Magazín /

5 Investice & Byznys Trumf podílových fondů Monika Bartoňová Kam ukládají obyvatelé Česka své investiční prostředky a kde se jim loni nejvíce zhodnotily? Podle statistik Asociace pro kapitálový trh (AKAT) měli minulý rok uloženo v podílových fondech 328,9 miliardy korun. Kromě toho bylo evidováno 87,1 mld. v životním pojištění, 310 mld. v penzijních fondech a 408 mld. ve stavebním spoření. Dalších 2,62 bilionu korun bylo uloženo na bankovních účtech. Jak si vedly jednotlivé finanční nástroje? Majetek shromážděný v podílových fondech se zhodnotil o 19,2 %, což je nový historický rekord. Byl tak překonán předkrizový stav. Průměrné zhodnocení prostředků dosahovalo 7 8 % ročně, celková struktura investic se přibližuje západoevropským standardům. Podílové fondy tak překonaly své penzijní protějšky i ostatní výše uvedené finanční produkty, které jen stěží ochránily peníze před inflací. ISČS spravuje aktuálně 33 podílových fondů v celkové hodnotě převyšující 68,1 mld. Kč. Společně s aktivy privátních a institucionálních klientů pak více než 188,9 mld. Kč. Nejvíce vynášely smíšené fondy Který podílový fond si ale vybrat? Zdaleka ne všechny si totiž vedly dobře. Optikou minulého roku byly nejlepší volbou fondy smíšené (nárůst 39 mld.) a dluhopisové fondy (16,2 mld.). Do akciových fondů přitekly další 4,3 miliardy Kč, do nemovitostních 0,7 mld. Kč. Odliv prostředků zaznamenaly měnové fondy (-2,8 mld. Kč), zajištěné fondy (-5,4 %) a fondy fondů (-140 mil. Kč). Objem majetku v zahraničních fondech stoupl o 16,6 mld. na 162 mld. Kč, zbytek šel na vrub domácích fondů. Fondům České spořitelny se dařilo Loňský rok byl úspěšný pro investory globálních akciových podílových fondů Investiční společnosti České spořitelny (ISČS), stejně tak pro investory ČS nemovitostního fondu od REICO České spořitelny, kteří si připsali atraktivní výnosy. Nejúspěšnější fondy Investiční společnosti České spořitelny se zaměřily na globální vyspělé trhy, fond Top Stocks zhodnotil majetek o 21,83 %. ČS nemovitostní fond REICO České spořitelny loni zhodnotil vložené prostředky klientů o 3,6 %. Dobrý rok měly také smíšené fondy. Během loňského roku vzrostl majetek nejméně rizikového ISČS smíšeného fondu Konzervativního mixu o 7,86 mld. Kč, a dosáhl tak více než 13 mld. Kč ke konci roku. Dařilo se ale i dluhopisovým fondům, především díky pokračujícímu poklesu výnosů státních dluhopisů. Největší ISČS Sporobond vloni vzrostl o 6,38 %. Podílový fond High Yield v posledních třech letech vykázal zhodnocení 9,21 % p. a. a zvítězil v 5. ročníku analýzy českého investičního trhu Investice roku 2014 v kategorii Progresivní dluhopisový fond Fond investuje především do rizikovějších korporátních dluhopisů a je vhodný pro investory, kteří hledají zhodnocení na dluhopisových trzích a akceptují výkyvy kurzu. Nebojte se investovat Pokud s investováním nemáte dosud zkušenosti, je ten správný čas navštívit vašeho Premier bankéře. Ten vám může představit například produkt YOU Invest, určený investorům, kteří se nechtějí denně starat o své investice, ale zároveň kladou velký důraz na flexibilitu a transparentnost. Jedná se o koncept aktivně řízeného investování. K dispozici jsou tři různé strategie s rozdílnou mírou rizika šitou na míru typu investora, přičemž rovnováhu rizika a výnosu garantují moderní investiční metody a široká diverzifikace. Kam ukládat peníze v roce 2015 Rok 2015 bude podle analytiků České spořitelny přát produktům investičního charakteru, tradiční spořicí nástroje opět nepřinesou výrazné zhodnocení vzhledem k nízkým úrokovým sazbám na vkladových produktech. Letošní rok bude ve znamení velmi nízkých úrokových sazeb, tradiční bankovní produkty tak nenabídnou zajímavé zhodnocení peněžních prostředků. Dlouhodobě funkčním receptem tak zůstává investice do širšího portfolia finančních aktiv, ideálně smíšených fondů. Investor v nich může profitovat z pozitivního vývoje ať už na akciových trzích, případně v dalších segmentech finančních trhů, říká Martin Šmíd, portfolio manažer ISČS. Jak investují světoví milionáři? Na sklonku minulého roku provedla agentura Legg Mason globální průzkum investorského chování světových milionářů. Z výzkumu vyplynulo, že jejich obecným rysem je soustředění se na růst aktiv více než na ochranu nabytého majetku. Na otázku, jaké jsou jejich primární cíle investování, uvedlo 70,9 % respondentů, že je to růst mého bohatství. Na závěr výzkumu byl sestaven žebříček rozhodnutí, která měla nejvíce blahodárný vliv na jejich investiční úspěch. 29,3 % vnést globální přístup do svého investování 32,2 % změnit návyky v utrácení a více šetřit/investovat 34,8 % nenechávat peníze ladem, ale investovat je 43,9 % vytvořit finanční plán 35,4 % investovat do produktů (podílové fondy, reality apod.), spíše než akcií nebo dluhopisů g Zdroj: Legg Mason Global Investment Survey, / Magazín 5

6 Novinky Novinky Je libo nakoupit zlato? Vaše podpora pomáhá Koncem loňského roku jsme mezi klienty opět provedli anketu ověřující spokojenost s nabízenými službami. Všem, kteří se jí zúčastnili, děkujeme. Jsme hrdí na to, že máme spokojené klienty a velmi si vážíme i všech námětů k vylepšení nabídky. O tom, jak jednotlivé připomínky uvádíme do praxe, budete průběžně informováni. Ti, kteří dosud nebyli osloveni, pravděpodobně dostanou příležitost vyjádřit svůj názor v některém z dalších průzkumů. Jako poděkování za vaše odpovědi jsme připsali na účet Charity Svaté rodiny Nový Hrozenkov celkem korun. Zlato patří k tradičním investičním nástrojům a Erste Premier od 2. února 2015 rozšiřujeme nabídku zlatých slitků. Kromě tří již prodávaných typů v gramážích 10, 50 a 100 g si klienti budou moci nově zakoupit i slitek o hmotnosti jedné troyské unce čili 31,1 g. Ten bude zataven v ochranné fólii společně s certifikátem černé barvy. Uncové slitky se od ostatních liší i logem, místo značky Münze Österreich mají vyraženo logo švýcarské společnosti Argor-Heraeus. Více informací k zlatým slitkům vám poskytne váš Premier bankéř. Efektivní využití současných úrokových sazeb s Investiční hypotékou Premier Rozumní lidé zhodnocují své úspory a ti nejrozumnější k tomu využívají celou škálu finančních produktů. Díky vývoji úrokových sazeb hypotečních úvěrů, které se pohybují na historických minimech, a tržních nájmů rezidenčního bydlení představuje koupě nemovitosti určené k pronájmu zajímavou investiční příležitost. Investiční hypotéka Premier, nabízená ve spolupráci s Realitní společností České spořitelny, financuje nákup nemovitosti určené k pronájmu a umožňuje rozšíření portfolia bez nutnosti rušení stávajících investic. Jednoduchým způsobem lze rovněž refinancovat předchozí hypotéku i úvěr od jiné banky výhodnější hypotékou. A není nutno dokládat příjmy ani žádat o nový odhad nemovitosti. 6 Magazín /

7 Erste Premier roste V říjnu loňského roku oslavila služba Erste Premier čtvrtý rok existence na českém trhu, otevřela již dvanácté Erste Premier Centrum a počet klientů této exkluzivní služby překonal hranici dvaceti tisíc. Jde tak o největší bankovní službu pro movité klienty v České republice. Vzhledem k tomu, jak vysoké procento z nich přešlo od konkurence, je zřejmé, že se podařilo vyplnit mezeru na trhu a nabídnout skutečně unikátní výhody. Protože bylo téměř dosaženo cílové hranice počtu klientů, bude úkolem následujících let především zdokonalování péče o stávající klienty, pravidelná komunikace s nimi a zajištění toho, aby byli po všech stránkách spokojeni. Aktivně budeme přinášet nápady, jak by mohli své finance ještě lépe spravovat, a finanční benefity budeme dále doplňovat o neopakovatelné zážitky z nabídky partnerů Premier Benefit Clubu. Premier Benefit Club do nového roku s faceliftem Rádi bychom vás informovali o změnách na webu Premier Benefit Clubu. Snažili jsme se, aby stránky byly přehlednější, a doplnili jsme i mapu, s níž můžete vyhledávat podle regionů. Vítaná jistě bude zejména individuální sekce, kde naleznete aktuální vouchery ke stažení a kde můžete zjistit, kolik jste s Premier Benefit Clubem ušetřili. Díky nové platformě budeme také schopni personalizovat nabídku výhod a přizpůsobit ji ještě lépe vašim zájmům a potřebám. Loňský rok ve znamení úspěchů České spořitelně se dařilo jak ve světě, tak na domácí scéně. Již poosmé získala prestižní ocenění Banka roku, udílené časopisem The Banker z mediální skupiny Financial Times. Navázala tak na své předchozí tituly z let 2003, 2004, 2005, 2008 až 2010 a Erste Private Banking bylo stejným časopisem vyhlášeno Nejlepším privátním bankovnictvím v regionu střední a východní Evropy 2014 a magazín Euromoney mu udělil titul Nejlepší privátní banka regionu. Odborná porota soutěže Best Innovator 2014, pořádané mezinárodní konzultantskou společností A. T. Kearney a zaměřené na nejlepší řízení inovací ve firmách, ocenila přístup České spořitelny k inovacím a vyhlásila ji Největším překvapením soutěže. Již pojedenácté uspěla České spořitelna také u široké veřejnosti, která ji vybrala jako Nejdůvěryhodnější banku roku Konto Bariéry ve spolupráci s handicapovanými spoluobčany vyhodnotilo Českou spořitelnu jako nejvstřícnější banku vůči klientům s postižením a byl jí udělen titul Banka bez bariér roku Odborná porota propůjčila České spořitelně rovněž ocenění Hypotéka roku Premiérově se vloni Česká spořitelna stala také nejlepším poskytovatelem finančních služeb za rok 2014 v soutěži magazínu Construction and Investment Journal. Každé z těchto ocenění je potvrzením, že naše práce má smysl, že jsme se vydali správným směrem, ale představuje i závazek do budoucna. Neboť z vysokých standardů, které vnímáme jako samozřejmost, rozhodně nehodláme slevit / Magazín 7

8 TÉMA My, peníze a naše děti Monika Bartoňová Mami, ty nemáš peníze? A máš kartu? Tak najdeme bankomat a ten nám je dá. Také už jste něco podobného od svého potomka slyšeli? Od těch maličkých je to roztomilé, ale i u nich už můžeme budovat správný postoj k hodnotě peněz. Vysvětlit jim, že bankomat peníze nedává, ale pouze zpřístupňuje ty, které jste si vydělali prací. A proto každý den odcházíte do zaměstnání. To může být první krok. Postupně můžete vysvětlovat, že každá věc má svou hodnotu, že něco stojí málo a něco zase moc, a že si vždycky nemůžeme koupit všechno, co právě chceme. Následují další kroky a některé přijdou až se schopností počítat. Od září 2013 je v naší zemi povinná výuka finanční gramotnosti v základních a středních školách, v omezeném čase, který mohou školy tématu věnovat, ale nemůže nahradit vzor rodiny ani praktické zkušenosti. Začněte co nejdříve Již nejmenším dětem můžete založit účet na jejich jméno. Od osmi až deseti let se mohou začít seznamovat i s platební kartou, vydanou buď k vašemu účtu, nebo přímo k tomu jejich. První karty bývají obvykle určené jen k výběru z bankomatů, teprve větším dětem můžete nastavit limity tak, aby mohly platit u obchodníků. Schopnost vybrat si vlastní peníze z bankomatu posouvá znalosti se zacházením s penězi na další úroveň. Od osmi až deseti let se mohou začít seznamovat i s platební kartou, vydanou buď k vašemu účtu, nebo přímo k tomu jejich. Společně se také můžete s využitím internetového bankovnictví dívat, jak na účtu dítěte peníze přibývají, nebo naopak ubývají. Od kapesného v mincích a úspor v prasátku tak můžete přejít na výplatu, jako máte vy. Moderní kapesné Ideální je, když dítěti pomůžete stanovit, kolik bude utrácet, kolik a na co si bude šetřit, co pro to musí udělat a jak může růst úspor urychlit. Tady mohou pomoci i prarodiče. Například když svůj příspěvek na vysněný mobil dítěti místo v hotovosti pošlou na jeho účet a do zprávy pro příjemce mu napíšou vzkaz ve stylu na mobil od babičky za vysvědčení. S dítětem se pak na účet podívají, vysvětlí, co mu poslali, jak a proč, a ještě vnouče pochválí, kolik si už samo naspořilo. Takto rodina dítě učí zacházet s penězi, které má, a ukazuje mu i to, že snaha a trocha trpělivosti mohou přinést velkou odměnu. Prarodiče jako první investoři Peníze od prarodičů tvoří samostatnou kapitolu příběhu. Prostřednictvím darované částky na dárek už od mala učíme děti vnímat hodnotu peněz nejen z jejich vlastního pohledu, ale pomůžeme jim nenásilnou formou uvědomit si, jaký význam má konkrétní částka pro dárce, jak dlouho a za jakých podmínek ji pro obdarovaného odkládal. Podpora šetření na dárky v dětství přinese své ovoce i v budoucnosti. Na studium, na bydlení, do začátku Na budoucnost dětí myslí jak prarodiče, tak zejména rodiče. Společně se snaží využít ty nejlepší možnosti, jak jim zajistit peníze na studium, na první bydlení nebo prostě jen tak do začátku. Velmi často hledají způsob, jak podělit všechny své děti či vnoučata stejně a jak zajistit, aby peníze, které naspoří, byly určeny právě a jen dítěti. Samozřejmě i tato oblast má svá řešení od zcela obyčejných účtů na jméno dítěte, přes vkladové produkty na jeho jméno, vkladní knížky, investiční účty až po různá pojištění. Životní pojištění Zastavme se na chvíli u životního pojištění, protože tady mají rodiče či prarodiče více možností. Mohou uzavřít pojištění rizikové, kapitálové či kombinované přímo dítěti, k němuž se pak dostane 8 Magazín /

9 v 18 letech nebo podle podmínek smlouvy. Je však možné také zvolit variantu, kdy dospělý uzavře pojištění na sebe a na děti či vnoučata myslí při rozdělení pojistné částky na jednotlivé obmyšlené osoby. Tato forma má kromě rozdělení majetku podle přání pojištěného také daňovou výhodu, neboť pojistné plnění v případě pojistné události není součástí dědického řízení. Možná vás napadne: Kdo bude vlastně bankéřem mého dítěte? Pokud využíváte službu Erste Premier, pak samozřejmě váš bankéř. Ten kromě vás a dalších dvou spřízněných osob, jejichž finance spravujete, bude obsluhovat i všechny vaše děti. Takže pokud dítě vezmete s sebou na jednání o rodinných penězích, můžete zároveň vyřešit vše, co na svém účtu potřebuje. Nastavit správné limity na kartě, například týdenní pro výběry i pro jednotlivý výběr, a to i v řádu stokorun, vybrat design karty z možností, které nabízí banka, nebo dle obrázku, který si dítě přinese... I takové návštěvy banky přispívají k uvědomění si, že peníze jsou něco, o co je nutné se starat. Osobní bankéř i pro vaši ratolest? Takže pokud dítě vezmete s sebou na jednání o rodinných penězích, můžete zároveň vyřešit vše, co na svém účtu potřebuje. Čím více se toho vaše děti o penězích a nakládání s nimi od vás dozvědí, tím lépe. Když 8. září 2013 u příležitosti Dne finanční gramotnosti agentura MindBridge Consulting provedla pro poradenskou společnost Partners průzkum mezi pedagogy, z jeho výsledků vyplynulo, že znalosti žáků jsou před zahájením výuky finanční gramotnosti poměrně chabé. Je zde sice asi 45 % dětí, které mají základní přehled o trhu, finančních institucích, povědomí o používání platební karty a bankomatu, ale 29 % dětí neví o výše zmíněném vůbec nic. Sami učitelé za nejdůležitější témata považují hospodaření domácnosti, jak vyjít s příjmy a výdaji, vytvoření rodinného rozpočtu apod. Následují principy půjček, pojišťovací nabídky a základní bankovní produkty. Je zde sice asi 45 % dětí, které mají základní přehled o trhu, finančních institucích, povědomí o používání platební karty a bankomatu, ale 29 % dětí neví o výše zmíněném vůbec nic. Aby vaše děti byly při svém vstupu do samostatného života ve výhodě, myslete už dnes na jejich budoucnost nejen pečlivým výběrem finančních produktů, které jim založíte, ale i tím, že je zasvětíte do tajů financí. Až jednou vyletí z rodného hnízda, budou připraveny na hladké přistání...erste Premier má v nabídce celou řadu produktů zaměřených přímo na dětské klienty i na jejich rodiče a prarodiče, kteří mohou pro děti výhodně investovat či spořit? Víte, že díky FRESH účtu (osobnímu účtu České spořitelny pro mladé a studenty) můžete děti naučit bezpečně hospodařit s penězi a od 8 let i používat platební kartu? Na účtu jsou nastaveny měsíční limity a kartu lze kdykoli zablokovat. nejen osobní účet, ale i dětskou vkladní knížku můžete dítěti založit prakticky ihned po jeho narození? Je totiž určena pro děti ve věku od 0 až do 26 let, tedy i pro ty, které ještě neoslavily ani první narozeniny. Je vedena na jejich jméno a vkládat na ni může kdokoli, kdykoli. Má úrokovou sazbou ve výši 2 procent ročně a pokud je knížka vedena minimálně pět let, je dětem na jejich osobní účet připsán narozeninový bonus 500 Kč v jejich 12 letech a v 18 letech pak 1000 Kč. FLEXI životní pojištění JUNIOR pomáhá řešit karamboly při prvních dětských krůčcích a je zároveň i spořením pro život v dospělosti? stavební spoření uzavřené jménem dětí je jedním z nejvýnosnějších spoření díky státní podpoře navýšené až o 2000 Kč ročně? nabízíme možnost pravidelného investování pro budoucnost vašich dětí? Me to YOU Invest uzavírají rodiče nebo prarodiče na jména svých dětí či vnoučat. Veškeré vložené prostředky se zde kumulují a budou mladým lidem k dispozici po dosažení 18 let věku. Me to YOU Invest vám umožňuje vytvořit si dlouhodobé rezervy pro děti. Fondy pracují na bázi jednorázových vkladů i pravidelného měsíčního odkládání peněz a usilují o maximalizaci výnosu z těchto úspor. Me to YOU Invest nabízíme ve třech variantách a záleží jen na vás, jakou strategii si zvolíte vzhledem k vašim požadavkům a míře investičního rizika, kterou jste ochotni akceptovat. díky službě SERVIS 24 Start získáte přehled o tom, jak vaše dítě hospodaří s finančními prostředky na svém účtu? Najdete zde i například informace o stavebním spoření, které je uzavřeno na vaše dítě / Magazín 9

10 STYL Česká spořitelna slaví 190 let existence Erich Handl Jak daleko do historie sahají kořeny České spořitelny? Za její počátek lze považovat datum 12. února 1825, kdy zahájila činnost první spořitelna v Praze. Následoval prudký rozmach bankovnictví v Čechách i na Moravě, kdy se v průběhu 19. století objevily v městech i vesnicích desítky peněžních ústavů a kampeliček. Století dvacáté přineslo potřebnou konsolidaci peněžního trhu, která za socialismu vyvrcholila sloučením všech dosavadních peněžních ústavů do České státní spořitelny. Ta prošla po sametové revoluci transformací a privatizací, která přinesla přeměnu v moderní evropskou banku. Historie spoření v Evropě První spořitelny v Evropě začaly vznikat v druhé polovině 18. století v německy mluvících zemích. Na začátku 19. století se spořitelnictví začalo rozvíjet i ve Velké Británii, kde lze koncem roku 1818 napočítat již několik set spořitelen. Jejich účelem měla být podpora chudých vrstev v hospodaření s penězi. V tehdejší habsburské monarchii byla průkopníkem Erste oesterreichische Spar-Casse (První rakouská spořitelna), budoucí vlastník České spořitelny Erste Bank. V roce 1819 se stala prvním peněžním ústavem tohoto druhu v rakouském císařství. Další peněžní ústavy začaly vznikat i v dalších městech monarchie: v Lublani roku 1820, v Innsbrucku a Bregenzi roku 1822 nebo v Hollabrunnu v roce Schraňovací pokladnice pro Prahu a Čechy V roce 1823 se v místních novinách objevila výzva k upisování základního fondu spořitelny, jenž by se pak stal zárukou budoucím střadatelům, že nepřijdou o svoje peníze. Výše fondu byla stanovena na zlatých, mezi první dárce patřili přední šlechtici a obchodníci mocnářství, přispěl i císař František I. V únoru 1825 tak mohla vzniknout první spořitelna, jejíž původní název v češtině zněl Schraňovací pokladnice pro hlavní město Prahu a pro Čechy. Postupně se však vžil kratší název Spořitelna Česká (Böhmische Sparkasse). Úřadovala několik hodin týdně ve dvou místnostech, které jí poskytly české stavy v budově zemského sněmu. Kolik by dnes bylo zlatých? Podle historických tabulek se průměrná mzda v rakouské monarchii pohybovala v 19. století kolem 30 zlatých měsíčně. Jeden zlatý tak přepočtem průměru mzdové hladiny odpovídal zhruba dnešním 1000 Kč. Prvotní stanovená výše fondu spořitelny odpovídala dnešním 12 mil. Kč. Prudký rozvoj v 19. století Do vlastního domu na Malostranském náměstí se spořitelna přestěhovala až roku Zájemci si tam mohli ukládat od 25 krejcarů do 100 zlatých (při jednorázovém vložení). Lidé získávali vkladní knížky na jméno (fungovaly však vlastně na doručitele). Úroky byly 4%, později již jen 3%. Velikost banky v následujících desetiletích rostla. Zatímco vklady z roku 1825 činily částku zlatých, deset let poté už to bylo zlatých. První republiku ukončil protektorát Po vzniku Československé republiky v roce 1918 zůstala kontinuita dosavadních peněžních ústavů zachována. Spolupracovaly při vybudování stabilní československé měny a pomáhaly také budovat sítě peněžních ústavů dle českého vzoru na Slovensku a na Zakarpatské Ukrajině. Vše se změnilo po ustavení protektorátu v roce Pod diktátem válečného hospodářství začala konsolidace bank. Vznik České státní spořitelny Po uchopení moci komunisty v roce 1948 se začalo československé peněžnictví zásadním způsobem centralizovat. Již v srpnu toho roku vstoupil v platnost zákon o organizaci peněžnictví, na jehož základě se dosavadní peněžní ústavy sloučily v rámci jednoho místa (město, vesnice) v jediný ústav lidového peněžnictví. Privatizace a nástup Erste Bank Po revoluci roku 1989 se Česká státní spořitelna začala měnit v univerzální spořitelní banku, která by se dokázala adaptovat na přechod od plánovitého hospodářství k tržní ekonomice a konkurenčnímu prostředí. V listopadu 1997 vláda Václava Klause schválila rozhodnutí prodat majetkový podíl Fondu národního majetku ve spořitelně strategickému partnerovi, při jeho hledání byla jako vhodný mezinárodní poradce zvolena uznávaná americká investiční banka Merrill Lynch. V roce 2000 se pak vláda Miloše Zemana rozhodla prodat státní podíl ve spořitelně rakouské Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG (dále jen Erste Bank) jakožto doporučenému zahraničnímu strategickému partnerovi. Rakouský investor následně završil přeměnu již plně privatizované banky v moderní, klientsky orientovaný peněžní ústav evropského významu. g Zdroj: Karel Nenadál, archiv ČS 10 Magazín /

11 POD LUPOU Strojem času do minulosti bankovnictví Erich Handl Obyvatel Československé socialistické republiky, přesunutý strojem času z roku 1989 do roku 2015, by se jistě podivil nad možnostmi moderního bankovnictví. Drobní střádalové měli tehdy k dispozici jen jedinou banku Českou státní spořitelnu. Ostatní banky obsluhovaly jen státní či národní podniky. Platební příkazy bylo před 25 lety možné podávat jen u bankovní přepážky prostřednictvím formuláře. Platební karty v Československu vlastnilo před sametovou revolucí jen pár stovek lidí. Internet a mobilní telefony ještě neexistovaly. A do socialistického Československa tenkrát nedorazily ani bankomaty, ve světě již desítky let běžné. na čokoládu, kterou ve svém přístroji nahradil bankovkami. Nový bankomat pak světlo světa poprvé spatřil 27. června 1967 v pobočce Barclays Bank v severním Londýně. Automat vydával jednu desetilibrovou bankovku po vložení děrného štítku a PIN kódu. Počet bankomatů v Evropě poté rychle narůstal. Československo: dvacet let zpoždění Jak tomu bylo v Československu? První bankomat zprovoznila Česká státní spořitelna v prosinci 1989 ve své pobočce na Václavském náměstí v Praze. Zařízení bylo zpočátku určeno jen pro zaměstnance spořitelny a pracovalo v off-line režimu. Postupně byl tento bankomat zpřístupněn širšímu spektru uživatelů. V současnosti si klienti bank mohou v Česku svou hotovost vybrat ve více než 4300 bankomatech. Nejrozsáhlejší sítí disponuje Česká spořitelna, která jich má přes Samozřejmostí je dnes, kromě vybírání hotovosti, také dobíjení mobilních telefonů, zjišťování zůstatků na účtech (poprvé v ČR v roce 1995) i zadávání platebních příkazů. Existují i bankomaty, do nichž lze peníze naopak vkládat, existují rovněž přístroje pro nevidomé. Platební karta: v ČSSR neznámý pojem Bankomaty s padesátiletou historií Podobný vývoj jako bankomaty prodělaly ve světě platební karty. Jejich prvním vydavatelem se stala v roce 1966 britská Barclays Bank. V sedmdesátých letech se obecně rozšířily plastové platební karty s magnetickým proužkem. V Československu proběhla první platba kartou už v roce Jenže dalších dvacet let o tom většina obyvatel vůbec nevěděla. Karty byly výsadou několika stovek lidí pracujících v zahraničním obchodě. Až v roce 1989 byla vydána první platební karta, kterou bylo možné použít v bankomatu. Kreditní a charge karty začaly být vydávány až koncem devadesátých let. V současnosti je vydáno v České republice přes 10 a půl milionu karet. Jejich technický vývoj vedl od magnetického proužku, přes čipové karty a placení na internetu až po dnešní bezkontaktní karty. První bankomat vymyslel Armén žijící v Americe Luther George Simjan, který svůj mechanický přístroj instaloval v roce 1939 v New Yorku. Veřejnost však o něj neměla zájem, a tak byl po půl roce zrušen. Myšlenku bankomatu znovu oživil o 28 let později Skot John Shepherd-Barron, když mu vadila omezená otevírací doba bank. Za vzor si vzal automat / Magazín 11

12 Mezi námi Jak krmí své vlky? Lenka Němcová Pochází z indického Nového Dillí, kde byl jeho otec civilním armádním zaměstnancem a maminka ředitelkou vysoké školy. Společnost Zátiší Group, jíž je prezidentem a výkonným ředitelem, provozuje restaurace V Zátiší, Mlýnec, Bellevue a Žofín Garden. Řídí také Zátiší Catering, což je exkluzivní caterer Paláce Žofín, generální caterer Kongresového centra Praha a v letech také exkluzivní caterer VIP Village Moto GP. Každodenní stravování pro děti i dospělé zajišťuje prostřednictvím dynamické divize Fresh & Tasty. Myslí si, že důležitější než jídlo na talíři je společnost u stolu. I když omáčky moc nemusí... jmenuje se Sanjiv Suri. 12 Magazín /

13 Sanjiv Suri Je absolventem francouzského Institut de Management Hotelier International. Působil v několika světových hotelích, do Prahy přišel téměř před čtvrt stoletím a začal tím, že si otevřel kavárnu v Národním muzeu a zanedlouho i restauraci V Zátiší... Vaše jméno si většina lidí spojuje s jídlem. Ale loňský rok byl pro vás i ve znamení charitativní cyklojízdy po Indii. Což byl kromě významného humanitárního počinu i úctyhodný sportovní výkon... Já jsem měl od mládí ke sportu blízko... Už v šestnácti letech jsem hrál za indický národní tým pozemní hokej. Pak jsem ale měl nehodu, polámal si ruce i nohy a pár měsíců mohl jen ležet. Od té doby to už se sportem tak slavné nebylo. O to obdivuhodnější je vzdálenost 850 kilometrů, kterou jste na kole absolvoval! Já jsem vlastně neustále v pohybu, i když bych to asi nenazýval zrovna sportem. Také s dětmi si na kolo občas vyrazíme, takže nějaký trénink jsem přece jenom měl (smích). Víc jsem se obával toho, co na tu štreku budou říkat moje záda. Před časem mi totiž vyhřezly tři ploténky a já jsem odmítl operaci i koktejl medikamentů, který by patrně utlumil bolest, ale i moji mysl. Zvolil jsem pravidelnou každodenní fyzioterapii spojenou s meditací. A cestu jste zvládl... Překvapivě dobře! Pro Lékaře bez hranic se nám díky štědrosti přátel podařilo získat dolarů, na kole teď jezdím skoro jako profesionál (smích) a záda to přečkala bez potíží. Nejdůležitější ale byly ty životní lekce, které jsem dostal. Věřil jsem, že něco dokážu i ve chvílích, kdy všichni ostatní říkali, že to není možné. A to byla moje odměna. Pocit uspokojení? Nebo i štěstí? Víte, já věřím, že člověk má v sobě dva vlky, pozitivního a negativního. A podle toho, jak kterého z nich krmí... Krmí? Čím? Pocity, prožitky, emocemi...tak ten jeden vlk roste a sílí, a toho druhého, slabšího, zažene, což se projeví i navenek. Na celém vašem jednání, chování, ale i pocitech. Já se snažím krmit toho pozitivního a negativnímu nedávám najíst vůbec, tak jsem šťastný. Meditace mi hodně pomohla zklidnit se a přemýšlet. Díky ní jsem se naučil, že i zdánlivě špatné věci a události mají svůj význam a mohou být začátkem něčeho dobrého. Všiml jsem si, že nejšťastnější lidé na světě nemají vždy to nejlepší, ale vždy si z toho, co mají, dokážou to nejlepší vzít. Ano, my máme jedno přísloví: Všechno zlé je pro něco dobré. Ale když se právě člověku děje něco zlého, těžko se s tím smiřuje... těžko uvěří, že bude líp. Musí doufat. A taky by si měl uvědomit, že jsou kolem něj lidé, kteří jsou na tom třeba ještě hůř Všiml jsem si, že nejšťastnější lidé na světě nemají vždy to nejlepší, ale vždy si z toho, co mají, dokážou to nejlepší vzít. Což nás přivádí k vaší snaze pomáhat právě těm, kteří jsou na tom hůř. Finančně podporujete Lékaře bez hranic, Unicef, Člověka v tísni, Dětské krizové centrum nebo nadaci Dobrý anděl, posíláte peníze do Afriky, Asie... Před časem jsem dával na charitu deset procent ze zisku, asi před patnácti lety jsem se rozhodl dávat 20 procent. Poslední roky věnujeme na charitu 30 procent zisku, ale rozhodli jsme se to ještě zvednout a na filantropii půjde více než padesát procent zisku Zátiší Group. Zdá se, že váš pozitivní vlk si nejvíc pochutnává, když se o své úspěchy dělíte s ostatními... Pokud jsou měřítkem úspěchu peníze, pak jsem opravdu rád, že mi mé úspěchy umožňují takto pomáhat. To mi skutečně přináší pocit štěstí. Když jsme příliš spjati s penězi, nemůže to dopadnout dobře. Peníze nemají být něco, k čemu se má člověk připoutat. Možná i proto jste klientem Erste Premier? Že mezi vámi a vašimi penězi je prostředník, váš Premier bankéř? (smích) To je zajímavá myšlenka. Ale ten důvod je daleko prozaičtější. Erste Premier má nejlepší poradenství a úroveň servisu, který jako by byl z úplně jiné planety je to pro mě taková oáza v poušti / Magazín 13

14 BENEFIT CLUB Pro radost z jídla O milovníky dobrého jídla, chutí i společnosti pečují desítky partnerů Premier Benefit Clubu v sekci Gourmet. Většina důležitých okamžiků našeho života bývá spojena s jídlem a pitím. Seznámení u sklenky vína, významná obchodní večeře anebo nezapomenutelná svatební hostina. Naším přáním je, abyste si takových momentů mohli vychutnávat stále víc a víc. Ochutnejte z našeho výběru Bellevue Restaurace Bellevue je součástí Zátiší Group a v srdci Prahy nabízí jedinečný prostor, kde se setkává česká gastronomická tradice a progresivní evropské trendy. Šéfkuchař Petr Bureš se pro své výjimečné delikatesy nechává inspirovat také impozantním výhledem na Pražský hrad a šuměním nedaleké Vltavy. 2 za 1 cenu Každé druhé menu z vaší rezervace je zdarma, odvoz z večeře po Praze či sleva až 25 % na vinný lístek. Chateau St. Havel Restaurace Chateau St. Havel sídlí v novogotickém zámku v Praze 4, má kouzelnou atmosféru s fantastickou kuchyní. Šéfuje ji Ondřej Slanina, známý z televizní show Kluci v akci. Pochutnáte si tu na specialitách klasické české a evropské kuchyně. 15% sleva Pot-au-feu Na uvítanou je pro vás připravena sklenka sektu a dále získáte 15% slevu na celkovou konzumaci v restauraci. Restaurace Pot-au-feu má zajímavý koncept, který vychází z aktuální sezonní nabídky, takže každé denní menu je originální a překvapivé. Pokrmy jsou připravovány podle tradičních českých i evropských receptů za použití postupů francouzské kuchyně pod osobním dohledem šéfkuchaře Jana Kracíka. 10% sleva Získáte slevu 10 % z celkového účtu. Angusfarm Restaurace Angusfarm Soběsuky se specializuje na hovězí steaky a jiné speciality masného plemene Aberdeen Angus z vlastní rodinné ekofarmy. Proslavené jsou ale také jejich tataráky, pomalu pečená hovězí žebra nebo burgery. Po jídle si můžete projít farmu, anebo si rovnou vychutnat i klidnou venkovskou noc v útulném penzionu v podkroví. 10% sleva V Zátiší Při využití jakékoli samostatné služby bude poskytnuta sleva 10 %, dále získáte výhodnou cenu ubytování se snídaní v apartmá pro dvě osoby a až dvě děti, včetně ochutnávky tří druhů steaků. Restaurace V Zátiší, skrytá v úzkých uličkách Starého Města pražského, zve do útulného prostředí s pohodlnými křesílky a moderními skleněnými díly výtvarníka Ronyho Plesla. Oknem do kuchyně je vidět, jak pod rukama Mahavira Kanswala a týmu kuchařů vznikají umělecké kulinářské skvosty. 2 za 1 cenu Každé druhé menu z vaší rezervace je zdarma, odvoz z večeře po Praze či sleva až 25 % na vinný lístek. Kompletní nabídku inspirující k návštěvě vyhlášených restaurací s výjimečnými cenovými zvýhodněními, přednostní rezervací a dalšími privilegii naleznete na webových stránkách: 14 Magazín /

15

16 Tento materiál vytvořila Česká spořitelna, a. s., Erste Premier a byl uvolněn k rozšiřování 9. března Jedná se o informační materiál, jehož cílem je upozornit na služby či produkty v něm uvedené a není závazným návrhem, který by zakládal jakákoli práva a povinnosti k České spořitelně, a. s., nebo ke čtenářům. Všechny informace zde obsažené mají pouze informativní charakter a jejich případné využití by mělo být vždy konzultováno s odborným investičním poradcem. 16 Magazín /

Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance

Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance Proč UniCredit Bank? zaujala mě zvýhodněná nabídka bankovních služeb pro lékaře chci být obsluhován odborníky

Více

Nechte starost o Vaše investice

Nechte starost o Vaše investice IKS INVESTIČNÍ MANAŽER Nechte starost o Vaše investice na profesionálech PŘEDSTAVUJEME PRODUKT IKS INVESTIČNÍ MANAŽER IKS Investiční manažer je moderní produkt správy klientského portfolia. Prostředky

Více

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely.

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely. POTŘEBUJI PŮJČIT Jestliže potřebujete rychle půjčit finanční prostředky a hledáte solidního partnera, pak jste v Modré pyramidě na správné adrese. Díky půjčkám z naší nabídky si můžete jednoduše a bez

Více

Rezerva = 1. zadní vrátka

Rezerva = 1. zadní vrátka Rezerva = 1. zadní vrátka Mnoha lidmi podceňovaná, mnoha přeceňovaná, ale všeobecně se ví, že je potřebná. Rezerva. Troufám si říct, že bez kvalitně vybudované rezervy není možné tvořit mnohem větší a

Více

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Vladimíra Bartejsová, Manažerka investičních produktů Praha, 2. květen 2016 Agenda dnešního online semináře Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR 1. Politika

Více

Komerční banka, a. s 31

Komerční banka, a. s 31 Příloha č. 4 Komerční banka, a. s 31 KB je univerzální bankou se širokou nabídkou služeb v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. Společnosti finanční skupiny Komerční banky nabízejí

Více

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Vítáme Vás na semináři organizovaném v rámci projektu Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.1.00/50.0015 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Zhodnocení postoje k riziku u českých investorů do fondů kolektivního investování

Zhodnocení postoje k riziku u českých investorů do fondů kolektivního investování Zhodnocení postoje k riziku u českých investorů do fondů kolektivního investování Kateřina Kořená, Karel Kořený 1 Abstrakt Příspěvek hodnotí postoj českých investorů k riziku z hlediska jejich investování

Více

Spořící chování ve vybraných zemích skupiny Erste Bank

Spořící chování ve vybraných zemích skupiny Erste Bank Spořící chování ve vybraných zemích skupiny Erste Bank Průzkum uskutečněný mezi obyvatelstvem (ve věku 15+) v několika zemích - tj. v Rakousku, České republice a na Ukrajině -září 1 - Návrh průzkumu Tato

Více

www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce.

www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce. www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce. POTŘEBUJI BYDLET Nabízíme vám produkty stabilních a silných partnerů:

Více

ČS Premier. Specializovaná nabídka produktů a služeb pro majetnější klientelu

ČS Premier. Specializovaná nabídka produktů a služeb pro majetnější klientelu ČS Premier Specializovaná nabídka produktů a služeb pro majetnější klientelu Praha 20. října 2010 Petra Radová, ředitelka odboru klientské segmenty-affluent České spořitelny Jiří Zelinka, ředitel úseku

Více

Obsah. Novinky v oblasti investičních produktů, aktuální kampaň. Investiční produkty v nabídce Volksbank

Obsah. Novinky v oblasti investičních produktů, aktuální kampaň. Investiční produkty v nabídce Volksbank SETKÁNÍ S MÉDII Marketing 16. října 2008, Botel Matylda, Praha Volksbank CZ, a.s. Obsah 2 Novinky v oblasti investičních produktů, aktuální kampaň prezentuje: Petr Žibřid, Marketing & Communication Investiční

Více

Seznam finančních produktů, za které budete po aktivaci automaticky získávat ibody od České spořitelny

Seznam finančních produktů, za které budete po aktivaci automaticky získávat ibody od České spořitelny Příloha č. 1 Seznam finančních produktů, za které budete po aktivaci automaticky získávat ibody od České spořitelny Produkt / produktová skupina Osobní účty OSOBNÍ ÚČET ČS OSOBNÍ ÚČET ČS STUDENT OSOBNÍ

Více

Era osobní účet Příručka pro klienty, kteří dovršili 18 let

Era osobní účet Příručka pro klienty, kteří dovršili 18 let Era osobní účet Příručka pro klienty, kteří dovršili 18 let Co se na vašem účtu mění Způsob podepisování Nyní už všechny dokumenty podepisujete pouze vy. Platební karta Týdenní limit pro výběry z bankomatů

Více

HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19.notebook. September 04, 2013

HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19.notebook. September 04, 2013 HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19 Mgr. Jana Horná 8. ročník ( VI/2 EU OPVK) 27. 2. 2013 Základy společenský věd 8. ročník; Finanční produkty 1 Výukový materiál je připraven pro 8. ročník s využitím interaktivní

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

PRVNÍ TŘI ČTVRTLETÍ ROKU 2008: SKUPINA ČSOB VYKÁZALA 2,8 MLD. KČ ČISTÉHO ZISKU 1F

PRVNÍ TŘI ČTVRTLETÍ ROKU 2008: SKUPINA ČSOB VYKÁZALA 2,8 MLD. KČ ČISTÉHO ZISKU 1F Praha, 6. listopadu 2008 PRVNÍ TŘI ČTVRTLETÍ ROKU 2008: SKUPINA ČSOB VYKÁZALA 2,8 MLD. KČ ČISTÉHO ZISKU 1F Objem prostředků svěřených do péče Skupiny ČSOB: 714,1 mld. Kč (10% růst) Objem úvěrů poskytnutých

Více

Výroční tisková konference AKAT Účastníci

Výroční tisková konference AKAT Účastníci 11.února 2015 Výroční tisková konference AKAT Účastníci Jan D. Kabelka, předseda AKAT Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT Pavel Hoffman, člen Výkonného výboru AKAT 1 Výroční tisková konference AKAT

Více

Česká spořitelna radí klientům, jak rozložit peníze

Česká spořitelna radí klientům, jak rozložit peníze Česká spořitelna radí klientům, jak rozložit peníze Martin Techman, ředitel úseku rozvoj obchodu České spořitelny Tomáš Reytt, ředitel odboru klientské segmenty České spořitelny Obsah Co říkají výzkumy

Více

Československá obchodní banka, a. s. Na Příkopě 854/14 115 20 Praha 1 Nové Město tel.: +420 261 351 111

Československá obchodní banka, a. s. Na Příkopě 854/14 115 20 Praha 1 Nové Město tel.: +420 261 351 111 V Praze, 21. března 2006 Čistý zisk Skupiny ČSOB v roce 2005 vyšší o 17% oproti roku 2004 (konsolidované, IFRS, auditované výsledky) Skupina ČSOB uzavřela rok 2005 se ziskem ve výši 10,3 miliardy Kč. Čistý

Více

Seznam finančních produktů, za které budete po aktivaci automaticky získávat ibody od České spořitelny

Seznam finančních produktů, za které budete po aktivaci automaticky získávat ibody od České spořitelny Příloha č. 1 Seznam finančních produktů, za které budete po aktivaci automaticky získávat ibody od České spořitelny Produkt / produktová skupina Úvěry na bydlení Překlenovací úvěr SSČS Překlenovací úvěr

Více

Moderní žena myslí na budoucnost. Jan Diviš Kateřina Dalecká

Moderní žena myslí na budoucnost. Jan Diviš Kateřina Dalecká Moderní žena myslí na budoucnost Jan Diviš Kateřina Dalecká Na úvod pár zajímavých statistik Data z r. 2004 Naděje dožití věk Muži Ženy 30 43,66 49,67 40 34,21 39,92 50 25,32 30,51 60 17,59 21,64 - střední

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

JJ Mois Année Individuální nabídka bankovních služeb pro. členy BD Sv. Ján

JJ Mois Année Individuální nabídka bankovních služeb pro. členy BD Sv. Ján JJ Mois Année Individuální nabídka bankovních služeb pro členy BD Sv. Ján Váženíčlenové družstva, předkládám Vám nabídku vybraných bankovních služeb připravenou právě pro Vás. Dovolte, abych Vám předně

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Československá obchodní banka, a. s. Radlická 333/150 150 57 Praha 5 tel.: +420 224 111 111

Československá obchodní banka, a. s. Radlická 333/150 150 57 Praha 5 tel.: +420 224 111 111 Praha, 8. srpna 2008 PRVNÍ POLOLETÍ 2008: SKUPINA ČSOB ROSTE A POSILUJE SVOU POZICI NA TRHU. 1F Objem prostředků svěřených do péče Skupiny ČSOB: 697 mld. Kč (11% růst) Objem úvěrů poskytnutých Skupinou

Více

Důchodová reforma = šance pro aktivní občany

Důchodová reforma = šance pro aktivní občany Důchodová reforma = šance pro aktivní občany 5.9.2012 Vydání 2012/09/05 Obsah Úvod - strana 1 Jak poznat dobrou firmu - strana 2 Pilíře důchodové reformy str. 3 Výhody a nevýhody II. A III. pilíře str.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

Lidé ve střední a východní Evropě usilují o vyrovnanou finanční bilanci

Lidé ve střední a východní Evropě usilují o vyrovnanou finanční bilanci Tisková zpráva 26. února 2014 Mgr. Andrea Winklerová Marketing & Communication +420 737 263 113 andrea.winklerova@gfk.com Lidé ve střední a východní Evropě usilují o vyrovnanou finanční bilanci Nejvýraznějšímu

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Úhradová forma placení Nástroje bezhotovostního placení

Úhradová forma placení Nástroje bezhotovostního placení Úhradová forma placení Nástroje bezhotovostního placení HOR_62_INOVACE_8.ZSV.4 Mgr. Jana Horná 8. ročník ( VI/2 EU OPVK) 5. 10. 2012 Základy společenský věd 8. ročník; Úhradová forma placení. Nástroje

Více

Od dubna se už nevyplatí nechat peníze u ostatních bank spát

Od dubna se už nevyplatí nechat peníze u ostatních bank spát Od dubna se už nevyplatí nechat peníze u ostatních bank spát 27. března 2013 I banku můžete mít rádi Už od roku 2011 chceme mít nejlepší služby pro lidi s běžnými bankovními potřebami 2 2011: Od našeho

Více

Také Vám rodiče spořili na byt a koupili jste si tak akorát mikrovlnku?

Také Vám rodiče spořili na byt a koupili jste si tak akorát mikrovlnku? Také Vám rodiče spořili na byt a koupili jste si tak akorát mikrovlnku? Asi všichni máme zkušenost s tím, že nám rodiče spořili, a když jsme se k penězům v osmnácti letech dostali, nebylo z nich skoro

Více

Investiční životní pojištění

Investiční životní pojištění Přehled fondů ČSOB - konzervativní fond Opatrný investor, který nerad riskuje a požaduje mírně převýšit výnosy z termínovaných vkladů u bank. ČSOB růstový fond Opatrný investor, který je ovšem ochoten

Více

Sazebník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Sazebník) část: VIII. Služby poskytované v oblasti cenných papírů

Sazebník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Sazebník) část: VIII. Služby poskytované v oblasti cenných papírů Sazebník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Sazebník) část: 1. OBSTARÁNÍ OBCHODU NA BURZE CENNÝCH PAPÍRŮ A SOUVISEJÍCÍ SLUŽBY 2. OBSTARÁNÍ OBCHODU NA MIMOBURZOVNÍM TRHU A NA ZAHRANIČNÍCH

Více

Anežka Mičková, těší mě.

Anežka Mičková, těší mě. Anežka Mičková, těší mě. Profese finančního poradce je v České republice ještě v plenkách. Vždyť finanční poradci začali mít u nás význam až po revoluci v 89 roce, kdy se otevřel trh a lidé si měli z čeho

Více

Program výhod Martin Techman ředitel úseku rozvoj obchodu České spořitelny

Program výhod Martin Techman ředitel úseku rozvoj obchodu České spořitelny ERSTE GROUP Program výhod Martin Techman ředitel úseku rozvoj obchodu České spořitelny Co je? Cenové zvýhodnění klientů, kteří aktivně využívají Českou spořitelnu a její finanční skupinu Je postaven na

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 1 8 Edice Investice Petr

Více

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny FLEXI životní pojištění Pozn.: Data uvedená v Bulletinu lze využít i pro potřeby produktů FLEXI INVEST 2008 a H-FIX, zejména pro případ mimořádných

Více

Chytrá karta České spořitelny

Chytrá karta České spořitelny Chytrá karta České spořitelny Martin Techman, ředitel úseku rozvoje obchodu ČS Tomáš Reytt, manažer projektu Chytrá karta ČS 11. srpna 2008 Obsah Volně nastavitelné produkty Trh kreditních karet v ČR Chytrá

Více

BLESK peněženka předplacená platební karta. Nominace o Cenu v soutěži Zlatá koruna v kategorii finanční produkty Novinka roku. MOPET CZ a.s.

BLESK peněženka předplacená platební karta. Nominace o Cenu v soutěži Zlatá koruna v kategorii finanční produkty Novinka roku. MOPET CZ a.s. BLESK peněženka předplacená platební karta. Nominace o Cenu v soutěži Zlatá koruna v kategorii finanční produkty Novinka roku MOPET CZ a.s. Proč předplacená platební karta Na českém trhu do roku 2014 neexistovala

Více

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e learningové aplikace 0 (vyuka.iss cheb.cz) Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Ing. Radmila

Více

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI www.mojeinvestice.cz Pro Váš domov Ať již nemovitost vlastníte, nebo se na to právě chystáte, dříve či později zjistíte, že vlastnictví

Více

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Praha, 11. února 2010 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Hlavní informace: Čistý zisk vykázaný: 17,368 Čistý zisk udržitelný: 10,487 (-17 % meziročně) Provozní výnosy udržitelné:

Více

Tisková konference Volksbank CZ, a.s. Jindřišská věž, Praha, 23. 10. 2007

Tisková konference Volksbank CZ, a.s. Jindřišská věž, Praha, 23. 10. 2007 Tisková konference Volksbank CZ, a.s. Jindřišská věž, Praha, 23. 10. 2007 Výsledky hospodaření Volksbank v roce 2007 Prezentuje: Johann Lurf předseda představenstva Volksbank CZ, a.s. Základní ukazatele

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

STAVEBNÍ SPOŘENÍ V ROCE 2006

STAVEBNÍ SPOŘENÍ V ROCE 2006 STAVEBNÍ SPOŘENÍ V ROCE 2006 Stavební spoření je nedílnou součástí financování bytových potřeb v ČR Od roku 1993, kdy byly založeny první stavební spořitelny v České republice, se tento sektor významně

Více

Hlavní poslání centrální banky. Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010

Hlavní poslání centrální banky. Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010 Hlavní poslání centrální banky Vzdělávací prezentace, Jiří Böhm, červen 2010 1 Postavení centrální banky (CB) CB je vrcholnou bankou v zemi, která: určuje měnovou politiku vydává bankovky a mince řídí

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z EKONOMIE Jméno a příjmení: Datum narození: Datum testu: 1. Akcie jsou ve své podstatě: a) cenné papíry nesoucí fixní výnos b) cenné papíry jejichž hodnota v čase vždy roste c)

Více

Příloha č. 3: Stavební spořitelny a jejich nabídka produktů na financování bydlení. Českomoravská stavební spořitelna a.s.

Příloha č. 3: Stavební spořitelny a jejich nabídka produktů na financování bydlení. Českomoravská stavební spořitelna a.s. Příloha č. 3: Stavební spořitelny a jejich nabídka produktů na financování bydlení V české republice nyní působí celkem 5 stavebních spořitelen a všechny tyto spořitelny jsou sdruženy v Asociaci českých

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty www.zlinskedumy.cz Finanční produkty jsou půjčky, hypotéky, spoření, nejrozšířenější jsou produkty, jejichž hlavní zaměřením je: správa financí: běžné účty zhodnocení

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Desková Finanční svoboda

Desková Finanční svoboda Desková Finanční svoboda Metodická příručka pro učitele UKÁZKA KFP Kořený Fichtner Pavlásek, s.r.o. vzdělávací instituce akreditovaná MŠMT ČR Jak vyučovat finanční gramotnost poutavě a zábavně akreditovaný

Více

Investiční principy, kterým věříme a které využíváme při individuálním hodnotovém investičním poradenství

Investiční principy, kterým věříme a které využíváme při individuálním hodnotovém investičním poradenství Investiční principy, kterým věříme a které využíváme při individuálním hodnotovém investičním poradenství J a ro s l av H l av i c a, č e r ve n e c 2 0 1 4 V následující prezentaci se seznámíte s našimi

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Fakta a mýty o investování i riziku. Monika Laušmanová Radek Urban

Fakta a mýty o investování i riziku. Monika Laušmanová Radek Urban Fakta a mýty o investování i riziku Monika Laušmanová Radek Urban 1 Mýtus: Mezi investováním a utrácením není skoro žádný rozdíl Utrácení - koupě kabelky 35 000 30 000 Cena kabelky 25 000 20 000 15 000

Více

Juridica Business Program Bankovní služby pro notáře, advokáty, insolvenční správce a správce konkurzní podstaty

Juridica Business Program Bankovní služby pro notáře, advokáty, insolvenční správce a správce konkurzní podstaty Juridica Business Program Bankovní služby pro notáře, advokáty, insolvenční správce a správce konkurzní podstaty Strana 1 Juridica Business Program Fyzická osoba podnikatel, Právnická osoba Profesní účet

Více

Pojištění není spoření!

Pojištění není spoření! Asociace finančních poradců České republiky, spolek Tento krátký e- book je určen pro všechny občany České republiky. Přečtení a pochopení tohoto ebooku vám v budoucnu může ušetřit nemalé peníze a připraví

Více

Ostatní služby bank. Bc. Alena Kozubová

Ostatní služby bank. Bc. Alena Kozubová Ostatní služby bank Bc. Alena Kozubová Ostatní služby Obchody s cizími měnami Přímé bankovnictví Platební karty Operace s cennými papíry Poradenské služby Obchody s cizími měnami Česká národní banka na

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 ŘÍJEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Praha, 8. dubna 2013

Praha, 8. dubna 2013 Praha, 8. dubna 2013 PPF banka pokračovala v růstu i v roce 2012 PPF banka a.s. ( Banka ) dosáhla rekordního zisku, který meziročně vzrostl o 56% na téměř 1 mld. Kč za rok 2012 Banka zaznamenala rekordní

Více

JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI

JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI TISKOVÁ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/214 VYDÁNO DNE 17.2. 214 JAK HOSPODAŘÍ ČESKÉ DOMÁCNOSTI Mírně nadpoloviční většina dotázaných občanů je z hlediska úspor a půjček v plusu, téměř třetina má bilanci

Více

Novinky v platebních kartách: Karta podle Vás a nové pojištění zneužití karty

Novinky v platebních kartách: Karta podle Vás a nové pojištění zneužití karty Novinky v platebních kartách: Karta podle Vás a nové pojištění zneužití karty Miloslav Křečan, ředitel kartového centra ČS 29. dubna 2008 Obsah 1. Karta podle Vás individuální design platebních karet 2.

Více

6. února 2013. Účastnící tiskové konference. Josef Beneš, předseda AKAT Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT

6. února 2013. Účastnící tiskové konference. Josef Beneš, předseda AKAT Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT 6. února 2013 Účastnící tiskové konference Josef Beneš, předseda AKAT Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT 1 Asset Management v roce 2012 CZK = 885 258 548 936 hodnota majetku k 31.12.2012 individuálně

Více

Jak splním svoje očekávání

Jak splním svoje očekávání Jak splním svoje očekávání Zlatá investice SPOLEHLIVÝ PARTNER PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ Proč investovat do zlata? Cena (USD) Vývoj ceny zlata v letech 2000 až 2012 Zdroj: Bloomberg Investice do zlata je

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA. Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Rozvrh. Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo ZS 2009/2010

FINANČNÍ MATEMATIKA. Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Rozvrh. Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo ZS 2009/2010 Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo FINANČNÍ MATEMATIKA ZS 2009/2010 Ing. Oldřich Šoba, Ph.D. Kontakt: e-mail: oldrich.soba@mendelu.cz ICQ: 293-727-477 GSM: +420 732 286 982 http://svse.sweb.cz web

Více

@#A MĚSÍČNÍ EKONOMICKÁ ZPRÁVA ŘÍJEN 2004 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

@#A MĚSÍČNÍ EKONOMICKÁ ZPRÁVA ŘÍJEN 2004 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ V říjnu vzrostl index spotřebitelských cen o 0,5 % proti předcházejícímu měsíci a o 3,5 % za poslední rok (v září činil meziměsíční růst 0,8 % a meziroční 3,0 %). Meziroční nárůst

Více

Test obecné finanční gramotnosti

Test obecné finanční gramotnosti Test obecné finanční gramotnosti Finanční inteligence je něco, co se ve škole nenaučíte. A přitom je to obor stejně důležitý ne-li důležitější než algebra v matematice nebo historie literatury v češtině.

Více

Tisková zpráva Praha, 28. října 2011. Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld.

Tisková zpráva Praha, 28. října 2011. Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld. Tisková zpráva Praha, 28. října 2011 Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld. Kč Česká spořitelna vykázala za tři čtvrtletí 2011 neauditovaný

Více

Den finanční gramotnosti. Výzkum Češi a rodinné finance

Den finanční gramotnosti. Výzkum Češi a rodinné finance Výzkumy finanční gramotnosti 2 Jednou ročně monitorujeme finanční gramotnost Čechů z různých pohledů 2011 mezigenerační finanční gramotnost, 2012 muži, ženy a finance a letos Češi a rodinné finance Zaměřujeme

Více

Nabídka obsahuje čtyři základní profily, které odpovídají typickým charakteristickým

Nabídka obsahuje čtyři základní profily, které odpovídají typickým charakteristickým KB Profilové fondy Představujeme KB Profilové fondy představují jednoduché investiční řešení pro začínající i zkušenější investory. Nabídka obsahuje čtyři základní profily, které odpovídají typickým charakteristickým

Více

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav II. Státní dluh 1. Vývoj státního dluhu V 2013 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu o 47,9 mld. Kč z 1 667,6 mld. Kč na 1 715,6 mld. Kč. Znamená to, že v průběhu 2013 se tento dluh zvýšil o 2,9 %.

Více

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku Mgr. Zuzana Válková Zadání: Paní Sirotková má měsíční příjem 27.890 Kč. Bydlí v městském bytě, kde platí měsíční nájem 8.500 Kč. Celkové měsíční výdaje (včetně nájmu) činí 21.600 Kč. Vlastní majetek v

Více

Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2015

Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2015 Zpráva představenstva o podnikatelské činnosti společnosti a stavu jejího majetku za rok 2015 Česká spořitelna vstoupila v roce 2015 do velmi zajímavé fáze své historie. V jednom roce se propojila její

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?...

Obsah. 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2. 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4. 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... Obsah 1. KROK: Víte, za co utrácíte?... 2 2. KROK? Máte odpovídající životní úroveň?... 4 3. KROK: Využíváte finančního trhu?... 5 4. Nechejte si poradit od odborníka... 6 www.anekamickova.cz 1 Zdravím

Více

Den finanční gramotnosti. Výzkum: Češi a investice

Den finanční gramotnosti. Výzkum: Češi a investice Výzkum: Češi a investice Výzkum Češi a investice Nese důraz na finanční gramotnost nějaké ovoce? 2 Je éra poučování o RPSN a dluhové pasti za námi? Nechávají finančně gramotní lidé ležet své peníze na

Více

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty Pracovní list Workshop: Finanční trh, finanční produkty Úkol č. 1 Osobní půjčka Doplňte v následující tabulce kolik zaplatíte za úvěr celkem (vč. úroků) při jednotlivých RPSN. Současně porovnejte, zda

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Finanční produkty Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_39_07 Tématický celek: Rodina a finance Autor: Mgr. Drahomíra

Více

ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1

ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1 Praha, 15. května 2008 SKUPINA ČSOB V 1. ČTVRTLETÍ 2008 ZAZNAMENALA ČISTÝ ZISK VE VÝŠI 2,525 MLD. KČ. 1 Čistý zisk za 1. čtvrtletí 2008 vykázaný: 2 525 mld. Kč (4% růst) Čistý zisk za 1. čtvrtletí 2008

Více

Peníze a centrální banka. Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010

Peníze a centrální banka. Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010 Peníze a centrální banka Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010 1 Historie peněz Směna zboží a služeb za jiné zboží a služby (tzv. barter) Peníze v podobě mušlí, dobytka, soli, tabáku, či plátna

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

PPF banka v roce 2013: bilanční suma poprvé v historii banky přesáhla 100 miliard korun

PPF banka v roce 2013: bilanční suma poprvé v historii banky přesáhla 100 miliard korun MÍSTO / DATUM Praha /18. 4. 2014 PPF banka v roce 2013: bilanční suma poprvé v historii banky přesáhla 100 miliard korun Shrnutí: Bilanční suma PPF banky vzrostla v roce 2013 o 28 mld. Kč a ke k 31. 12.

Více

ING Bank N.V. Česká republika. [Media Kit] W. I N GBANK.CZ

ING Bank N.V. Česká republika. [Media Kit] W. I N GBANK.CZ 2014 ING Bank N.V. Česká republika [Media Kit] W W W.IN W. I N GBANK.CZ GBANK.CZ Obsah 1. Skupina ING 2 2. ING v České republice 2 3. ING Bank v České republice 3 4. Organizační struktura 4 5. Společenská

Více

Úvěrové instituce a jejich zprostředkovatelé, bankovní produkty. Univerzita Třetího věku Hradec Králové. Říjen 2010

Úvěrové instituce a jejich zprostředkovatelé, bankovní produkty. Univerzita Třetího věku Hradec Králové. Říjen 2010 Úvěrové instituce a jejich zprostředkovatelé, bankovní produkty Univerzita Třetího věku Hradec Králové Říjen 2010 Úvěrové instituce Banky akciové společnosti oprávněné přijímat vklady, poskytovat úvěry

Více

ZPRAVODAJ. Říjen prosinec 2004 ročník VI číslo 4

ZPRAVODAJ. Říjen prosinec 2004 ročník VI číslo 4 ZPRAVODAJ Říjen prosinec 2004 ročník VI číslo 4 Víte, jaký je Váš investiční profil? Naladíme vám investici přesně podle Vaší osobnosti. ÚVOD Váš investiční profil Milí čtenáři, v novém čísle našeho Zpravodaje

Více

Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty

Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty Patria Finance, a.s., Jungmannova 24, 11 Praha 1, Česká Republika, tel.: +42 221 424 111, fax: +42 221 424 196, e-mail: marek@patria.cz Obsah Nestabilita na

Více

Pioneer zajištěný fond

Pioneer zajištěný fond Pioneer zajištěný fond Zajištěné fondy Cílem zajištěných fondů je zabezpečit investorovi předem známou výši minimálního výnosu nebo zajistit návratnost alespoň počátečního vkladu či omezit velikost poklesu

Více

REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260

REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260 REZERVACE provoz@hoteluprince.com +420 602 462 260 Proč právě u nás a s námi? Naše rodinná společnost vždy kladla a klade velký důraz na spokojenost našich zákazníků. Díky tomu jsme byli schopni vytvořit

Více

ČS nemovitostní fond rozšiřuje portfolio o novou budovu

ČS nemovitostní fond rozšiřuje portfolio o novou budovu ČS nemovitostní fond rozšiřuje portfolio o novou budovu Martin Skalický, investiční ředitel REICO České spořitelny Filip Kubricht, finanční ředitel REICO České spořitelny 15. 11. 2010 Obsah Aktuální situace

Více

Jak mohu splnit svá očekávání

Jak mohu splnit svá očekávání Jak mohu splnit svá očekávání Investiční strategie SPOLEHLIVÝ PARTNER PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ Každý z nás má své specifické cíle, kterých může prostřednictvím investování dosáhnout. Pro někoho je důležité

Více

Investice pro každého

Investice pro každého nabídka České spořitelny 1. čtvrtletí 2012 Investice pro každého Zdá se Vám investování příliš komplikované, a že není pro Vás? Investovat však může každý! Vše se odvíjí od Vašich potřeb. Než začnete investovat,

Více

ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 2007 CITCO Finanční trhy a.s. Deviza pro Váš obchod

ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 2007 CITCO Finanční trhy a.s. Deviza pro Váš obchod ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 2007 Deviza pro Váš obchod Obsah Úvodní slovo výkonné ředitelky... 1 Profil společnosti... 3 Vývoj vybraných ekonomických ukazatelů... 5 Nejvýznamnější události roku 2007... 7 Hospodářské

Více

ING Commercial Banking Czech Republic 2010. 1 Media Kit!

ING Commercial Banking Czech Republic 2010. 1 Media Kit! ING Commercial Banking Czech Republic 2010 1 Media Kit! Duben 2010 Obsah 1. Skupina ING 1 2. ING v České republice 1 3. ING Commercial Banking 2 4. Produkty a služby 2 5. Organizační struktura 3 6. Společenská

Více

Roland Katona 11. října 2012

Roland Katona 11. října 2012 Roland Katona 11. října 2012 o ČSOB a Era Stavíme na dobrých vztazích se svými klienty. Zaměřujeme se na poskytování služeb vysoké kvality, které zjednoduší život naším klientům. Nabízíme jednoduchost,

Více

ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1

ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1 Vnitřní informace: Konsolidované neauditované výsledky skupiny ČSOB (IFRS) za 3. čtvrtletí 2009 Praha, 13. listopadu 2009 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA DEVĚT MĚSÍCŮ ROKU 2009 ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1 Hlavní

Více

ING Bank N.V. Česká republika 2011. 1Media Kit!

ING Bank N.V. Česká republika 2011. 1Media Kit! ING Bank N.V. Česká republika 2011 1Media Kit! Duben 2011 Obsah 1. Skupina ING 1 2. ING v České republice 1 3. ING Bank v České republice 2 4. Organizační struktura 3 5. Společenská odpovědnost ING Bank

Více

Věra Keselicová. Prosinec 2011

Věra Keselicová. Prosinec 2011 VY_62_INOVACE_VK11 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová Prosinec 2011 8.

Více

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním

Více