Otázka: Co jsou společenské vědy? Čím se společenské vědy liší od věd exaktních? (pojem exaktní = založený na přesnosti, přísně vědecký)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Otázka: Co jsou společenské vědy? Čím se společenské vědy liší od věd exaktních? (pojem exaktní = založený na přesnosti, přísně vědecký)"

Transkript

1 Ekonomie: Samostatná společenská věda. Otázka: Co jsou společenské vědy? Čím se společenské vědy liší od věd exaktních? (pojem exaktní = založený na přesnosti, přísně vědecký) S ekonomií se setkáváme denně, když se ptáme: kdo to vyrábí, kde se to dá sehnat, kolik to stojí, je na to nějaká sleva, mám na to mohu si to dovolit? Ekonomie nám pomáhá objasnit a pochopit pojmy nabídka, poptávka, inflace, deflace, nezaměstnanost, statek, služba, potřeba, zdroj, hrubý domácí produkt, daně a další a jejich vzájemné vztahy, můžeme proto např. ekonomii definovat jako vědu o hospodářství. Protože jde o obor společenskovědní, existuje nejen na každou ekonomickou otázku více odpovědí, ale i definice oboru a co je jeho cílem se mohou různit. Základní rozdělení: Makroekonomie je to ekonomika státu nebo několika států dohromady, existují-li mezi nimi nějaké smluvní vazby (Evropská unie) Mikroekonomie je to ekonomika jednotlivých subjektů státu (ekonomika firmy, ekonomika domácnosti), zabývá se vztahy mezi kupujícím a prodávajícím, mezi výrobcem a spotřebitelem, mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem Ekonomika: Je na rozdíl od ekonomie, což je společenská věda, hospodářská realita Podstata fungování tržní ekonomiky: potřeby, statky, služby, spotřeba, životní úroveň Ekonomika je založena na potřebách člověka. Potřeby má každý člověk, ať už se týkají čehokoliv, potřeby jsou rozmanité, vyvíjejí se (mění se) a s životní úrovní nebo vzděláním se navyšují. Potřeby jsou ovlivňovány věkem, fyzickým a psychickým založením, okolím (společností): jiné potřeby mají lidé na venkově, jiné ve městech, jiné ve vyspělých ekonomikách a jiné v rozvojových státech, mění se i v čase: jiné potřeby měli lidé před 10, 20, 50 lety a jiné budou mít v budoucnu. Podnikatelé na ně reagují produkováním výrobků a služeb, o které mají spotřebitelé zájem a jsou ochotni za ně zaplatit nějakou cenu, která přinese podnikatelům zisk po odečtení nákladů.

2 Potřeby dělíme podle řady hledisek, např. na fyzické a duševní. Fyzické vyplývají z biologických procesů, duševní vyplývají z nadstavby člověka vůči ostatním živočichům, tedy z touhy dále se rozvíjet a obohacovat svůj intelekt. Potřeby jsou buď individuální nebo kolektivní. Individuální vyplývají z osobních potřeb a cílů každého jednotlivého člověka. Kolektivní jsou potřeby, které mají lidé v rámci určitého společenství: obec, zaměstnání, stát (zajištění zdravotní péče, zájem o zaměstnanecké benefity, o dobudování infrastruktury apod.) Potřeby vytvářejí navazující řetězce, v závislosti na hospodářské úrovni společnosti (v čase, kvantitě i kvalitě) tyto potřeby nabývají na rozmanitosti a specifičnosti. Potřeby jsou uspokojovány buď prostřednictvím statků nebo služeb. Statky jsou předměty, které uspokojí naše potřeby. Statky jsou buď hmotné (věci včetně potravin) nebo nehmotné (získání nějakých intelektových dovedností, nějaké duševní výtvory apod.). Některé statky uspokojí potřebu člověka přímo (nezprostředkovaně), některé musí člověk spojit s jinými. Přímo uspokojí potřeby tzv. volné statky, které jsou bezprostředně k dispozici: voda, vzduch, lesní plody. Statky, které jsou výsledkem činnosti (aktivity) člověka a získáváme je výměnou za jiné věci nebo peníze nazýváme ekonomické statky: Ekonomické statky rozlišujeme na spotřební, kapitálové a veřejné statky. Spotřební ekonomické statky slouží k uspokojování našich fyzických nebo duševních (intelektových) potřeb: potraviny, ošacení, zábavní věci (televizor, radio apod.). Kapitálové ekonomické statky slouží k produkování jiných (dalších) statků a k poskytování služeb (nástroje, suroviny apod.). Veřejné ekonomické statky získáváme od státu (obce) v rámci určitého hospodářského systému sekundárně zadarmo (tyto statky jsou uhrazeny z daní, nepřímo, je to cosi ve formě předplatného/pojistného). Veřejný ekonomický statek charakterizuje nevyloučitelnost ze spotřeby, to je např. veřejné osvětlení nebo ohňostroj, který zaplatí obec. Každý se na něj může dívat, ale ne každý za něj musí zaplatit. Charakterizuje jej také nedělitelnost spotřeby (každý jej spotřebovává potenciálně stejně/společně) a nulové mezní náklady na spotřebu každého dalšího spotřebitele, to znamená, že se nedojde k žádnému přírůstku vstupů, pakliže se zvýší množství konzumentů. Potřeby jsou uspokojovány také prostřednictvím služeb.

3 Služby jsou činnosti, které uspokojují naše potřeby. Služby jsou buď věcné (dotknou se nějaké naší věci: řemesla) nebo osobní (dotknou se přímo osoby člověka: zdravotnictví, kadeřnictví apod.). Životní úroveň V pojmu životní úroveň je vyjádřen stupeň (míra) uspokojování potřeb lidí a souhrn životních podmínek, za nichž jsou tyto potřeby uspokojovány. Potřeby jsou rozmanité, mění se s věkem, v čase i geograficky (jiné potřeby mají Evropané, jiné v Africe, respektive jiné ve městech a jiné na venkově), a tak je obtížné vyjádřit životní úroveň penězi, je to míra blahobytu. Životní úroveň tvoří řada složek: osobní potřeba, společenská potřeba, úroveň bydlení, volný čas, sociální jistoty, pracovní podmínky, životní prostředí. Statistiky uvádí, že v současnosti (2016) je v ČR spokojeno se svým životem 67% obyvatel, což je historické maximum. Z hlediska krajů se nejlépe pochopitelně žije v Praze, stejně pochopitelně je nejhorší životní úroveň v Moravskoslezském kraji. Podle indexu kvality života v rozmezí 0 1 (minimum maximum) dosáhla Praha 0,73 a Moravskoslezský kraj 0,31. Úroveň byla hodnocena z pohledu 24 různých kritérií. Špatný výsledek má i Olomoucký kraj, na kterém je patrné, že zdravé životní prostředí (Jeseníky) není jediný faktor, který má vliv na průměrnou délku života, neboť je zde špatně dostupná lékařská péče a v důsledku vysoké nezaměstnanosti není dobrý ani životní styl tamních obyvatel. Z hlediska životní úrovně bylo srovnáváno celkem 63 měst v ČR, Praha není na 1. místě kvůli vysoké kriminalitě a cenám bydlení. Na 1. místě je Jindřichův Hradec kvůli nejnižší kriminalitě. Výsledky ukazují, že ve městech, kde bychom mohli předpokládat horší výsledky, jsou výsledky dobré a naopak. O Karlových Varech bychom asi soudili, že dopadnou dobře, a jsou na 49. místě, horší než Chomutov, Litvínov nebo Kladno. Brno je až na 22. místě, horší než Teplice, Trutnov nebo Havlíčkův Brod. Ústí nad Labem, kde bychom možná čekali horší výsledek, dopadlo jako 28. lépe, než jiná stejně velká města jako Liberec a Olomouc. Nejhorší výsledky má Moravskoslezský kraj: Opava 46., Ostrava 57. a vítězem na 63. místě je město Karviná. Hospodářský proces Potřeby uspokojujeme prostřednictvím statků a služeb. Hospodářský proces charakterizuje proces výroby, následného rozdělování, následné směny a konečné spotřeby statků a služeb. Výroba: statky a služby vznikají Rozdělování: statky a služby jsou rozdělovány podle toho, kdo je získá (dostupnost statků a služeb podle výše příjmů), část statků a služeb dostávají různě znevýhodnění jednotlivci od státu (např. nemocní a staří lidé),

4 Směna: nikdo není schopen vyrobit všechny statky a služby, a proto se od chvíle, kdy nutně došlo k dělbě práce, statky a služby směňovaly, nejprve věc za věc, později vznikly tzv. komoditní peníze (univerzálně žádané statky, nejprve to bylo více druhů statků, později bimetalický systém směny za zlato a stříbro), dnes jsou to peníze, Spotřeba: statky a služby jsou spotřebovávány, tato spotřeba je dvojí: výrobní spotřeba = statky a služby jsou spotřebovány k další výrobě, konečná spotřeba = použití k uspokojení potřeb člověka Výroba a výrobní faktory Výroba je záměrná (cílevědomá) lidská činnost, která slouží k vytváření statků a služeb. Je hlavní složkou hospodářského procesu. Výrobní proces je proces přeměny vstupů výroby na výstupy (řetězec vstupy výroba výstupy). Vstupy výroby kombinace výrobních faktorů. Výstupy výroby ekonomické statky a služby. Výrobní faktory: půda a přírodní zdroje práce kapitálové statky know how 1) Půda a přírodní zdroje Jsou dílem a darem přírody: zemědělská půda, lesní a vodní toky, energetické zdroje (zdroje, z nichž je možné vyrobit energii: uhlí, ropa, zemní plyn /fosilní paliva/) a neenergetické zdroje (rudy, kámen, kaolín). 2) Práce Cílevědomá lidská činnost vytvářející statky a služby. Množství práce je dáno počtem osob, zapojených do pracovního procesu. Kvalita práce závisí na kvalifikaci osob, které jsou zapojeny do pracovního procesu. Produktivita práce je objem vyrobených statků a služeb za určitý čas. 3) Kapitálové statky Statky, které byly vyrobeny za účelem dalšího použití ve výrobě. Fixní kapitál se na výrobě podílí opakovaně: stoje, nářadí, kdežto oběžný kapitál se na výrobě podílí pouze jednou: mouka, látka. 4) Know how Souhrn znalostí a zkušeností při výrobě: znalosti výrobních postupů (technologie), znalosti návodů a receptur pro výrobu, obchodní znalosti (dovednosti efektivního prodeje výrobků)

5 Princip efektivnosti: Minimalizování půdy a přírodních zdrojů, práce, kapitálových statků a know how, použitých k výrobě při výsledné maximalizaci statků a služeb.

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1. Lekce Základní ekonomické pojmy Struktura lekce: 1.1 Předmět

Více

Ekonomika je předmětem zkoumání Ekonomie. Každá ekonomika musí řešit 3 základní ekonomické otázky:

Ekonomika je předmětem zkoumání Ekonomie. Každá ekonomika musí řešit 3 základní ekonomické otázky: Otázka: Základní ekonomické pojmy Předmět: Ekonomie Přidal(a): skutr 1) Pojem: Ekonomie je společenskou vědou o nejobecnějších souvislostech v ekonomickém životě společnosti ekonomie zkoumá, jak se chová

Více

Podstata fungování tržní ekonomiky -(111)

Podstata fungování tržní ekonomiky -(111) Základní ekonomické pojmy Podstata fungování tržní ekonomiky -(111) Ekonomika je založena na potřebách člověka, podnikatelé se je snaží uplatnit produkováním výrobků a služeb, o které mají spotřebitelé

Více

Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces

Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces Otázka: Mezinárodní obchod - Ekonomie, hodnocení a hospodářský proces Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Jan Gebhart Základní ekonomický problém Co vyrábět? Jaké výrobky? Jaké množství? Jak

Více

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství Ekonomie kolem nás Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství mojmir.sabolovic@law.muni.cz PROGRAM PŘEDNÁŠEK 1. Přednáška - Ekonomie kolem nás přednášející: Ing. Bc. Mojmír Sabolovič, Ph.D. 2. přednáška

Více

Otázka: Výroba a výrobní faktory. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Kristýna. Výroba a výrobní faktory

Otázka: Výroba a výrobní faktory. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Kristýna. Výroba a výrobní faktory Otázka: Výroba a výrobní faktory Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Kristýna Výroba a výrobní faktory většina statků existuje v omezeném množství Výrobní proces: sled vzájemně souvisejících

Více

Mikroekonomie I. Úvod do Mikroekonomie. Vyučující. 1. Přednáška Úvod do Mikroekonomie. Přednáška 1. Doporoučená literatura. Co je ekonomie?

Mikroekonomie I. Úvod do Mikroekonomie. Vyučující. 1. Přednáška Úvod do Mikroekonomie. Přednáška 1. Doporoučená literatura. Co je ekonomie? Vyučující Mikroekonomie I. 1. Přednáška Úvod do Mikroekonomie Ing. Jaroslav Šetek, Ph.D. Katedra ekonomiky Kancelář č. 16 Konzultační hodiny. Pondělí 13.00-14.30 Doporoučená literatura Přednáška 1. HLADKÝ,

Více

EKONOMIKA Statky, služby výkladový materiál

EKONOMIKA Statky, služby výkladový materiál Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. EKONOMIKA Statky,

Více

PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY

PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY CZ.1.07/1.1.06/01.0043 Tento projekt je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR. SOŠ informatiky a spojů a SOU, Jaselská 826, Kolín Ekonomika Základní ekonomické

Více

Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH 1999 E.4A

Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH 1999 E.4A Soukromá střední průmyslová škola elektrotechnická spol. s r.o. TRH Žatec 1999 E.4A Bílek Viktor Trh Počátky rozvoje trhu spadají až k samým počátkům vývoje lidského společenství. Již s první dělbou práce

Více

Ekonomie-teoretická disciplína(zabývá se:výrobou, rozdělování, změnou, spotřebou

Ekonomie-teoretická disciplína(zabývá se:výrobou, rozdělování, změnou, spotřebou Otázka: Základní ekonomické pojmy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Andy Ekonomie-teoretická disciplína(zabývá se:výrobou, rozdělování, změnou, spotřebou Ekonomika-uplatnění ekonomie v praxi -zabývá se podniky

Více

I. Základní ekonomické pojmy

I. Základní ekonomické pojmy Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 I. Základní ekonomické pojmy 1. Potřeby Potřebami rozumíme vědomí nedostatku, které nás nutí tento nedostatek

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle HOSPODÁŘSKÝ PROCES

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle HOSPODÁŘSKÝ PROCES E-učebnice Ekonomika snadno a rychle HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je sledován v makroekonomické rovině. Hospodářský proces v úplné podobě probíhá ve společnosti s rozvinutou dělbou práce a tržními

Více

Světová ekonomika. Ekonomické subjekty a ekonomický koloběh

Světová ekonomika. Ekonomické subjekty a ekonomický koloběh Světová ekonomika Ekonomické subjekty a ekonomický koloběh Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

2. Zařazení a význam učiva. 3. Tvorba obsahu učiva. Podstata fungování tržní ekonomiky

2. Zařazení a význam učiva. 3. Tvorba obsahu učiva. Podstata fungování tržní ekonomiky Podstata fungování tržní ekonomiky Základní ekonomické pojmy 1. Předpoklady žáků pro studium předmětu ekonomika včetně prvního tématického celku na SŠ Samostatný předmět ekonomika na základních školách

Více

Potřeby jsou pocity lidského organismu nedostatku nebo přebytku, které si uvědomuje a snaží se je naplnit/odstranit. Maslowova pyramida potřeb

Potřeby jsou pocity lidského organismu nedostatku nebo přebytku, které si uvědomuje a snaží se je naplnit/odstranit. Maslowova pyramida potřeb Otázka: Základní ekonomické pojmy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Marek Teorie vzácnosti a potřeb Potřeby jsou pocity lidského organismu nedostatku nebo přebytku, které si uvědomuje a snaží se je naplnit/odstranit.

Více

EKONOMIKA=už je praxe, určitý konkrétní postup jak dělat dané věci např. ekonomika školy,

EKONOMIKA=už je praxe, určitý konkrétní postup jak dělat dané věci např. ekonomika školy, Otázka: Základní ekonomické pojmy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Eli EKONOMIE=věda která se zabývá penězi, bankovnictvím, kapitálem a bohatstvím. Je to také věda, která se zabývá ekonomickými procesy nebo

Více

Lenka Šťastná Mikroekonomie I: bakalářský kurz ZS 2010/2011

Lenka Šťastná Mikroekonomie I: bakalářský kurz ZS 2010/2011 Mikroekonomie I: bakalářský kurz ZS 2010/2011 PhDr. Lenka Šťastná Praha, VŠFS, 4.10.2010 Organizace kurzu Vyučující PhDr. Lenka Šťastná Institut ekonomických studíı FSV UK, http://ies.fsv.cuni.cz Kontakt:

Více

Otázka: Bankovní soustava. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Petra93. V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby

Otázka: Bankovní soustava. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Petra93. V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby Otázka: Bankovní soustava Předmět: Ekonomie Přidal(a): Petra93 V této oblasti používáme základní pojmy: Potřeba Statky Služby Potřeba je vnitřní požadavek lidí, který vyplývá z vědomí nedostatky, který

Více

ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY

ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP

Více

Základy ekonomie. Petr Musil: petrmusil1977@gmail.com

Základy ekonomie. Petr Musil: petrmusil1977@gmail.com Základy ekonomie Téma č. 2: Trh, nabídka, poptávka Petr Musil: petrmusil1977@gmail.com Obsah 1. Dělba práce 2. Směna, peníze 3. Trh 4. Cena 5. Nabídka 6. Poptávka 7. Tržní rovnováha 8. Konkurence Dělba

Více

Ekonomika je souhrn hospodářských činností na určitém území. Je to tedy hospodaření nějakého subjektu, nebo i státu.

Ekonomika je souhrn hospodářských činností na určitém území. Je to tedy hospodaření nějakého subjektu, nebo i státu. Otázka: Základní ekonomické pojmy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Dandis Ekonomie je moderní věda, která se začala rozvíjet na přelomu 18. a 19. století v návaznosti na dílo Brita Adama Smitha, především

Více

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

VEŘEJNÉ FINANCE. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. VEŘEJNÉ FINANCE 1. ÚVOD DO TEORIE VEŘEJNÝCH FINANCÍ 1.1 Předmět studia 1.2 Charakteristika veřejných financí 1.3 Struktura a funkce veřejných financí 1.4 Makro a mikroekonomické aspekty existence veřejných

Více

Ekonomie. Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D.

Ekonomie. Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D. Ekonomie Správní institut Ing. Vendula Tesařová, Ph.D. Kontakt a organizační záležitosti vendula.masatova@email.cz Zakončení studia: písemná zkouška (leden, únor, popřípadě předtermín před Vánocemi) Testové

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Základní pojmy

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Základní pojmy Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Základní pojmy Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: září 2013 Klíčová slova: ekonomie, makro-,

Více

Vedle volných a ekonomických statků využívá člověk služeb. Pod tímto pojmem rozumíme:

Vedle volných a ekonomických statků využívá člověk služeb. Pod tímto pojmem rozumíme: Ekonomie 01 Otázka číslo: 1 Napiš příslušné písmeno k jednotlivým druhům statků: a) Statky volné b) Statky hmotné c) Statky nehmotné d) Statky spotřební e) Statky kapitálové f) Statky ekonomické A - slouží

Více

Ekonomika info k podkladům do hodiny. Úvod do ekonomiky

Ekonomika info k podkladům do hodiny. Úvod do ekonomiky Ekonomika info k podkladům do hodiny Materiály (PDF) k jednotlivým přednáškám budou ke stažení na webu pavlinastreglova.webnode.cz Materiály budete mít vytištěny na hodiny dopředu promazané přednášky kdo

Více

Téma č. 2: Trh, nabídka, poptávka

Téma č. 2: Trh, nabídka, poptávka Téma č. 2: Trh, nabídka, poptávka Obsah 1. Dělba práce 2. Směna, peníze 3. Trh 4. Cena a směnná hodnota 5. Nabídka 6. Poptávka 7. Tržní rovnováha 8. Konkurence Dělba práce Dělba práce Jednotliví lidé se

Více

Úvod. Petr Musil pmusil@econ.muni.cz

Úvod. Petr Musil pmusil@econ.muni.cz Úvod Petr Musil pmusil@econ.muni.cz Harmonogram: 1. Úvod do ekonomie 2. Trh, nabídka, poptávka 3. Úvod do chování spotřebitele 4. Rovnováha spotřebitele na trhu statků a služeb, poptávka, poptávané množství

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

ZÁKLADY EKONOMIE. Vyučující: (kancelář 522) Ukončení: písemná zkouška (abcd) Literatura:

ZÁKLADY EKONOMIE. Vyučující: (kancelář 522) Ukončení: písemná zkouška (abcd) Literatura: Základy ekonomie 1 ZÁKLADY EKONOMIE Vyučující: lipovska@mail.muni.cz (kancelář 522) Ukončení: písemná zkouška (abcd) Literatura: ppt v ISu (Studijní materiály BPE_ZEKO) LIPOVSKÁ, H.: Moderní ekonomie Jednoduše

Více

Ekonomie je věda zabývající se ekonomikou neboli hospodářstvím. Ekonomie je věda, ekonomika je faktický stav.

Ekonomie je věda zabývající se ekonomikou neboli hospodářstvím. Ekonomie je věda, ekonomika je faktický stav. Otázka: Ekonomie jako společenská věda Předmět: Ekonomie Přidal(a): Jean Základní ekonomická východiska, základní ekonomické pojmy, zákony tržního hospodářství, tržní ekonomika a konkurence, subjekty trhu,

Více

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie Model AS - AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova: Agregátní poptávka a agregátní nabídka : Agregátní poptávka a její změny Agregátní nabídka krátkodobá a dlouhodobá Rovnováha

Více

Hospodářský proces, výrobní faktory EKO3 Ing. Pavlína Štréglová. Hospodářský proces

Hospodářský proces, výrobní faktory EKO3 Ing. Pavlína Štréglová. Hospodářský proces Hospodářský proces Typy HP dle způsobu opakování. Výroba na stejné Do výroby jde Tzv. společnost Rozšířený Výroba na úrovni Do výroby jde. množství zdrojů Zabezpečuje hospodářský růst.. Zúžený Výroba na

Více

- spotřeba statku = snězení jídla, ale předtím musela předcházet řada činností

- spotřeba statku = snězení jídla, ale předtím musela předcházet řada činností Otázka: Hospodářský proces Předmět: Ekonomie Přidal(a): pajus.po - spotřeba = uspokojení potřeby - spotřeba statku = snězení jídla, ale předtím musela předcházet řada činností - hospodářský proces má 4

Více

TRH. Mgr. Hana Grzegorzová

TRH. Mgr. Hana Grzegorzová TRH Mgr. Hana Grzegorzová Vývoj trhu Pokud šlo o první formy, bylo možné vyměňovat výrobek za výrobek (tzv. barter). Postupně složitější dělbou práce se toto stává velmi obtížným a dochází ke vzniku peněz.

Více

Test Trh práce. 4. Vyjmenujte všechny výrobní faktory v procesu výroby. Uveďte praktický příklad výrobních faktorů při pečení chleba.

Test Trh práce. 4. Vyjmenujte všechny výrobní faktory v procesu výroby. Uveďte praktický příklad výrobních faktorů při pečení chleba. Test Trh práce 1. Co je to práce? 2. Jaká je cena lidské práce? 3. Vyjmenujte faktory ovlivňující cenu práce. 4. Vyjmenujte všechny výrobní faktory v procesu výroby. Uveďte praktický příklad výrobních

Více

EKONOMIE. etymologie. Ekonomie - etymologie. ř. oikos dům ř. nomos - zákon. => vedení domácnosti. Ekonomie. definice

EKONOMIE. etymologie. Ekonomie - etymologie. ř. oikos dům ř. nomos - zákon. => vedení domácnosti. Ekonomie. definice EKONOMIE etymologie - etymologie ř. oikos dům ř. nomos - zákon => vedení domácnosti definice 1 Definice ekonomie je věda, zabývající se lidským jednáním ve světě omezených zdrojů a neomezených potřeb.

Více

Téma: Podstata fungování tržní ekonomiky 2.část

Téma: Podstata fungování tržní ekonomiky 2.část Téma: Podstata fungování tržní ekonomiky 2.část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN E VR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Ekonomické

Více

Makroekonomický produkt a důchod

Makroekonomický produkt a důchod Makroekonomie zabývá se souhrnnými ekonomickými jevy a jejich vztahy: produkt agregátní poptávka a agregátní nabídka peníze, trh peněz, měnová politika nezaměstnanost; míra nezaměstnanosti ČR 1Q. 2013

Více

Ekonomika III. ročník. 004_Potřeby, vzácnost, čas

Ekonomika III. ročník. 004_Potřeby, vzácnost, čas Ekonomika III. ročník 004_Potřeby, vzácnost, čas Zákon vzácnosti a zákon ekonomie času Zákon vzácnosti = co nemůžeme mít kdykoliv a v jakémkoliv množství je pro nás vzácné. Vzácné (omezené) jsou: přírodní

Více

Adam Smith skotský ekonom Bohatství národů, Eko jako věda (konec 18. stol.) Věda, která se zabývá ekonomickou praxí, skutečnými činnostmi podniků.

Adam Smith skotský ekonom Bohatství národů, Eko jako věda (konec 18. stol.) Věda, která se zabývá ekonomickou praxí, skutečnými činnostmi podniků. Otázka: Základní ekonomické pojmy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Misunka Ekonomie Teoretická společenská věda, která zkoumá hospodářskou stránku života společnosti. Využívá poznatků z jiných věd psychologie,

Více

Pozitivní vs. Normativní ekonomie

Pozitivní vs. Normativní ekonomie Makroekonomie A 1 Povinna literatura WAWROSZ, PETR; HEISSLER, Herbert; HELÍSEK, Mojmír; MACH, Petr 2012. Makroekonomie základní kurz. Praha: VŠFS, 360 s. ISBN 978-80- 7408-059-3. WAWROSZ, Petr; HEISSLER

Více

Střední odborná škola obchodní, s. r. o., Broumovská 839, Liberec 6

Střední odborná škola obchodní, s. r. o., Broumovská 839, Liberec 6 Střední odborná škola obchodní, s. r. o., Broumovská 839, 460 01 Liberec 6 Školní rok 2016/2017 Ekonomika maturitní okruhy pro MZ JARO 2017 Pro třídy 4.A + D5 1. Ekonomie jako společenská věda - ekonomie

Více

Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE

Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Ing. Martina Woznicová L 11484 POUŽITÉ GRAFICKÉ SYMBOLY Průvodce textem a studiem Cíle kapitol Klíčová slova

Více

MAKROEKONOMIKA. Úvod

MAKROEKONOMIKA. Úvod MAKROEKONOMIKA Úvod Co chápeme pod pojmem makroekonomie? Je to samostatná vědní disciplína nebo je jen součástí šířeji pojaté vědy? Ekonomie Ekonomie zkoumá alokaci vzácných zdrojů mezi alternativní využití.

Více

Základní ekonomické pojmy

Základní ekonomické pojmy Základní ekonomické pojmy Potřeba Potřeba je vrozený nebo získaný požadavek lidského organismu, který si člověk uvědomuje jako pocit nedostatku a má snahu jej odstranit. Potřeby dělíme: 1. z hlediska způsobu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Digitální učební materiál CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_61_INOVACE_FG.2.05 Název školy Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Autor Ing.

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Prezentace vysvětluje žákům základní funkce, členění a úkoly obchodu

Prezentace vysvětluje žákům základní funkce, členění a úkoly obchodu Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_11 Název materiálu: OBCHOD Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům základní funkce, členění a úkoly obchodu Očekávaný

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice MIKROEKONOMIE MIKROEKONOMICKÁ POLITIKA STÁTU, TRŽNÍ SLEHÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl

Více

Maturitní témata EKONOMIKA

Maturitní témata EKONOMIKA Maturitní témata EKONOMIKA Školní rok 2014/2015 1. Ekonomie jako věda - význam ekonomického vzdělání - vztah ekonomiky a politiky - makroekonomie - mikroekonomie - zákon vzácnosti - hospodaření - efektivnost

Více

Ekonomika III. ročník. 006_Rozdělování, přerozdělování, směna a spotřeba

Ekonomika III. ročník. 006_Rozdělování, přerozdělování, směna a spotřeba Ekonomika III. ročník 006_Rozdělování, přerozdělování, směna a spotřeba Znovu si připomeňme: Tzv. hospodářský proces má 4 fáze: 1. Výroba 2. Rozdělování peněz (zaměstnanec x podnikatel) a přerozdělování

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí ministra o vydání Dodatku k Metodickému pokynu. Č.j.: 15450/2008-72. Metodický pokyn

Příloha č. 2 k rozhodnutí ministra o vydání Dodatku k Metodickému pokynu. Č.j.: 15450/2008-72. Metodický pokyn Č.j.: 15450/2008-72 Metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj k hlavním zásadám pro přípravu, hodnocení a schvalování Integrovaného plánu rozvoje města (na základě Usnesení vlády ČR ze dne 13. srpna

Více

2 Vliv volby výchozího bodu v elementárním redistribučním systému. Současné možnosti využití teorií růstu při analýze vývoje národních ekonomik.

2 Vliv volby výchozího bodu v elementárním redistribučním systému. Současné možnosti využití teorií růstu při analýze vývoje národních ekonomik. Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, www.median-os.cz, 2010 Téma 4 Teorie rozdělování a její kontexty Náměty závěrečných prací www.median-os.cz/aktuality Náměty magisterských

Více

CELKOVÁ -souhrn všech zamýšlených prodejů, se kterými přichází výrobci na trh

CELKOVÁ -souhrn všech zamýšlených prodejů, se kterými přichází výrobci na trh Otázka: Trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): Eli TRH= určitá oblast ekonomiky kde dochází k výměně činnosti mezi jednotlivými ekonomickými subjekty (je to určitý virtuální prostor, kde se střetává nabídka

Více

Ekonomika témata maturitní zkoušky 2019

Ekonomika témata maturitní zkoušky 2019 Ekonomika témata maturitní zkoušky 2019 Obchodní korporace a) Druhy obchodních společností b) Charakteristika dle způsobu ručení, rozdělení zisku c) Orgány d) Družstva, státní podniky e) Další formy podnikání

Více

Cíl IPRM. Integrovaný plán rozvoje města. Definice

Cíl IPRM. Integrovaný plán rozvoje města. Definice Integrovaný plán rozvoje města IPRM je jedním z účinných nástrojů urbánní politiky, který zajišťuje koordinaci odvětvových a územních politik ve městech. Zároveň představuje nástroj pro čerpání finančních

Více

Marketing. Základní pojmy

Marketing. Základní pojmy Marketing Základní pojmy Trh Místo, kde se setkává nabídka a poptávka Zákazníci mají potřebu nakupovat a zároveň jsou ochotni a schopni účastnit se směny (mají peníze) Firmy nabízí své zboží ÚČASTNÍCI

Více

Základní pojmy makroekonomie a mikroekonomie. Mezinárodní obchod a vztahy. Podnikatelské prostředí v EU. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Základní pojmy makroekonomie a mikroekonomie. Mezinárodní obchod a vztahy. Podnikatelské prostředí v EU. Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Základní pojmy makroekonomie a mikroekonomie. Mezinárodní obchod a vztahy. Podnikatelské prostředí v EU Ing. N. Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Makroekonomie Je část ekonomie zabývající se fungováním ekonomiky

Více

Střední odborná škola obchodní, s. r. o., Broumovská 839, Liberec 6. Školní rok 2017/2018 Ekonomika maturitní okruhy Pro třídu D5

Střední odborná škola obchodní, s. r. o., Broumovská 839, Liberec 6. Školní rok 2017/2018 Ekonomika maturitní okruhy Pro třídu D5 Střední odborná škola obchodní, s. r. o., Broumovská 839, 460 01 Liberec 6 Školní rok 2017/2018 Ekonomika maturitní okruhy Pro třídu D5 1. Ekonomie jako společenská věda - ekonomie makro x mikroekonomie

Více

TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ. stát

TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ. stát TRŽNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Trh = místo, kde se střetává nabídka s poptávkou Tržní mechanismus = zajišťuje spojení výrobce a spotřebitele, má dvě strany: 1. nabídka, 2. poptávka. Znaky tržního mechanismu: - výrobky

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva 9/ Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva 9/ Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Měsíční statistická zpráva 9/2019 Zprávu předkládá: Mgr. Jana Litvíková vedoucí Oddělení metodiky http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/olk Olomouc 2019 www.uradprace.cz

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červenec 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ ALENA.KERLINOVA@LAW.MUNI.CZ VÝKON NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Založen na využívání výrobních faktorů: půda vnitřně nehomogenní faktor (liší se kvalitou),

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva březen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

1. ZÁKLADY EKONOMIKY

1. ZÁKLADY EKONOMIKY 1. ZÁKLADY EKONOMIKY 1 2 1.1. POTŘEBY 1.1.1. Vysvětlení pojmu potřeby: jsou to požadavky člověka a společnosti, lidé si je uvědomují, mají pocit nedostatku, neuspokojenosti, jedinec i společnost vyvíjejí

Více

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

ZÁKLADY EKONOMIE. vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura:

ZÁKLADY EKONOMIE. vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura: ZÁKLADY EKONOMIE vyučující: jandova@econ.muni.cz kancelář 504 (katedra ekonomie) 3 bloky výuky, ukončení: písemná zkouška literatura: ppt v ISu (Studijní materiály BPE_ZEKO) HOLMAN, R.: Základy ekonomie

Více

Charakteristické rysy a základní principy industriální společnosti

Charakteristické rysy a základní principy industriální společnosti Téma 4: Charakteristické rysy a základní principy industriální společnosti Lidstvo dosáhlo ve svých dějinách bodu, kdy musí přehodnotit, kam jde a jak se tam dostane. Za posledních 350 let lidé budovali

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci Měsíční statistická zpráva srpen 2017 Zpracoval: Bc. Jaroslav Mikšaník http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/olk/statistiky Informace o nezaměstnanosti v Olomouckém kraji

Více

I. definice, dělení (hrubý x čistý, národní x domácí, reálný x nominální)

I. definice, dělení (hrubý x čistý, národní x domácí, reálný x nominální) Otázka: Domácí produkt Předmět: Ekonomie Přidal(a): gavly I. definice, dělení (hrubý x čistý, národní x domácí, reálný x nominální) II. způsoby měření HDP III. HDP na jednoho obyvatele - srovnání ekonomik

Více

Podstata fungování tržního systému

Podstata fungování tržního systému Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Ing.Vlasáková 1 Potřeba je pociťovaný nedostatek každý

Více

EKONOMIE. 1.Přednáška Základy ekonomie

EKONOMIE. 1.Přednáška Základy ekonomie EKONOMIE 1.Přednáška Základy ekonomie Proč studovat ekonomii? Od druhé světové války je společnost ekonomií naprosto ovládnuta. Základní poučka, že více se rovná lépe, se využívá na čím dál tím větší počet

Více

Energetická bilance. Doc. Ing. Milan Jäger, CSc.

Energetická bilance. Doc. Ing. Milan Jäger, CSc. Energetická bilance Doc. Ing. Milan Jäger, CSc. Energetická bilance Sestavuje se v pravidelných intervalech Kontrola chodu energetických zařízení případně celého energetického hospodářství (podniků, odvětví,

Více

Výroba a výrobní faktory

Výroba a výrobní faktory Výroba a výrobní faktory Výrobní proces Výroba neboli výrobní proces představuje sled vzájemně souvisejících a na sebe navazujících činností, které přetvářejí přírodu, její předměty a síly v užitečné věci

Více

OBSAH KAPITOLY ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY. EKONOMIE x EKONOMIKA. EKONOMIE x EKONOMIKA. EKONOMIE x EKONOMIKA. EKONOMIE x EKONOMIKA 9.11.

OBSAH KAPITOLY ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY. EKONOMIE x EKONOMIKA. EKONOMIE x EKONOMIKA. EKONOMIE x EKONOMIKA. EKONOMIE x EKONOMIKA 9.11. ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ing. Lukáš Kučera SOŠ Velešín OBSAH KAPITOLY Ekonomie x Ekonomika Základní ekonomické systémy Historický vývoj ekonomických teorií Potřeby, statky, služby Hospodářský proces Hospodářství

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva duben 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červenec 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva květen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva červenec 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva srpen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. prosinec Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. prosinec Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY E-učebnice Ekonomika snadno a rychle ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY PŘEDMĚT EKONOMIE ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika, je to společenská věda, nelze oddělovat ekonomickou

Více

PR5 Poptávka na trhu výrobků a služeb

PR5 Poptávka na trhu výrobků a služeb PR5 Poptávka na trhu výrobků a služeb 5.1. Rovnováha spotřebitele 5.2. Indiferenční analýza od kardinalismu k ordinalismu 5.3. Poptávka, poptávané množství a jejich změny 5.4. Pružnost tržní poptávky Poptávka

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva březen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Ekonomie a právo, části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Ekonomie a právo, části oboru Člověk a svět práce. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Ekonomie a právo, části oboru Člověk a svět práce 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva říjen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva září 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji k

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva 2018 Zpracoval: Pavel Literák, MSc. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti v Kraji

Více

Mikroekonomie I: Trh výrobních faktorů

Mikroekonomie I: Trh výrobních faktorů PhDr. Praha, VŠFS, 29.11.2010 Výrobní faktory Poptávka po výrobních faktorech Výrobní faktory = vzácné vstupy, které používáme k produkci statků-výstupu Tradiční výrobní faktory Prvotní výrobní faktory:

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. listopad Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva. listopad Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva listopad 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Jihlavě Měsíční statistická zpráva 2019 Zpracoval: Pavel Literák, MSc. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/vys/statisticke_prehledy/bulletin Informace o nezaměstnanosti v Kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva srpen 2018 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně Měsíční statistická zpráva květen 2017 Zpracoval: Ing. Ivona Macůrková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/zlk/statistika Informace o nezaměstnanosti ve Zlínském kraji

Více

Centrum služeb pro podnikání s.r.o. MARKETING. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2017, I. verze ( JT )

Centrum služeb pro podnikání s.r.o. MARKETING. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2017, I. verze ( JT ) MARKETING Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2017, I. verze ( JT ) Obsah 1 CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM MARKETINGU... 4 1.1 MARKETING... 4 1.1.1 Definice marketingu... 4 1.1.2 Marketingová koncepce... 5 2

Více

Pracovní list Trh práce

Pracovní list Trh práce Pracovní list Trh práce Pracovní síly ČSÚ sleduje podle několika různých hledisek: - podle vykonávaného zaměstnání (jakou práci dělají) - podle odvětvových sektorů (kde pracují) - podle dosažené kvalifikace

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj Červen 2017 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky V tomto měsíci celkový

Více