Analýza ekologického stavu na ZŠ Dobrá

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analýza ekologického stavu na ZŠ Dobrá"

Transkript

1 Analýza ekologického stavu na ZŠ Dobrá Analýzou ekologického stavu jsme zjistili, v čem se nám podařilo změnit podmínky vedoucí k ekologizaci školy, kde máme stále ještě nějaké rezervy a kde bychom mohli stávající stav nějak vylepšit. Analýzu prováděli žáci hlavně ve volitelných předmětech, některé úkoly zajišťoval ekotým, využili jsme taktéž hodin přírodovědných předmětů. Informace pro zpracování analýzy zjišťovali ekotýmáci u ředitelky školy, vedoucí školní jídelny, školnice, údržbáře, účetní, u některých učitelů, žáků i představitelů obce. K zjišťování a vyhodnocování jsme využívali pracovní listy, které byly součástí metodiky Ekoškoly. Úkoly byly rovnoměrně rozděleny mezi žáky nejen na 2. stupni, ale také jsme se obrátili na naše mladší spolužáky. Analýza pokrývá všechny 4 oblasti odpady, energii, vodu, prostředí školy. Využívali jsme pracovní listy z manuálu Ekoškoly a učební celky k jednotlivým tématům pro 1. a 2. stupeň ZŠ. Některé materiály si učitelé pro svou výuku přizpůsobili. Analýza je zaznamenána do výstupu, který seznamuje s výchozím stavem školy, a na jejím zpracování se podíleli žáci spolu s koordinátorkou EVVO. Analýzu po poslední obhajobě jsme prošli znovu a vyhodnotili ji na základě výzkumu ve škole. Stav vedoucí k ekologizaci školy se podstatně změnil, a to hlavně díky celkové revitalizaci školy. Výsledky analýzy jednotlivých oblastí: ODPADY Většina žáků na 1. a 2. stupni si nosí svačinku a pití ve svých vlastních obalech na více použití láhve na pití a plastové krabičky, používají se ovšem i mikrotenové sáčky (bufítek). Pro rodiče je školní bufet výhodný, protože nemusí dětem doma chystat svačinu. Ve škole mají děti k dispozici i mléčný automat, kelímky odhazují do kontejneru na plasty. Zjištění: ekotýmáci oslovili celkem 385 žáků a zjistili, že 230 žáků používá na svačinu svou vlastní krabičku, 292 žáků používá láhev na pití na více použití a celkem 99 žáků si kupuje svačinku v bufítku. Ve třídách se z hygienických důvodů využívají papírové utěrky a kapesníky, které si žáci nosí do svých tříd sami. Škola nakupuje věci ve větším balení školní pomůcky se nakupují hromadně pro všechny žáky, taktéž kancelářské potřeby; zásobování do školní jídelny, či školního bufítku pak podle druhu zboží. Na školní pomůcky a kancelářské potřeby se pravidelně vypisuje výběrové řízení, v němž se preferují české papírenské firmy.

2 Mnozí učitelé kopírují oboustranně šetří místem, šmíráky využívají k poznámkám, výrobě pomůcek do geometrie, dále i ve Vv, Pč, např. na Den Země si prvňáčci vyrábějí nový papír z rozemletých proužků papíru ze skartovače. Učitelé hlavně Vv, Pč, fyziky, přírodopisu, školní družiny využívají jiné odpadové materiály, např. PET lahve, PET víčka, letáky, noviny, látky, nitě, korkové zátky, kelímky k různým výtvorům. Ve škole máme na všech chodbách kontejnery na tříděný odpad (vždy odpovídá barevně) papír, plasty, sklo, hliník, organický odpad (na nich je napsáno, co do nich patří a co by tam naopak neměli házet), také 2 kontejnery na drobné elektrospotřebiče, 1 na baterie; kromě toho pořádáme během roku pravidelně sběr papíru a PET víček. Ve třídách je 1 koš na mastné papíry, použité kapesníky, papírové utěrky, ve sborovně označená taška na papír. Kontejnery na tříděný odpad nejsou v kabinetech a ředitelně. Učitelé třídí odpad do kontejnerů na chodbách. Zjištění: na chodbách v celé škole máme celkem 48 kontejnérů, z toho 12 na papír, 11 na bioodpad, 13 na plasty, 5 na sklo a 7 na hliník. Nebezpečný odpad se odváží na Frýdeckou skládku, odkud pak dostáváme doklad o jeho likvidaci; zářivky, TV, PC sbíráme v rámci projektu Zelená škola (odvoz firma REMA) a Recyklohraní (odvoz firma ASEKOL), baterie pak ECOBAT. Ve škole používáme výrobky z recyklovaného materiálu toaletní papír, utěrky, kapesníky, papír na kopírování, školní pomůcky. Školní kuchyně a bufítek nepoužívá potraviny ve vratných obalech, využívá ale plastové přepravky, které nahrazují papírové krabice. Zbytky ze školní kuchyně odebírá myslivecké sdružení ke zkrmování kožešinové zvěře, je sepsána řádná smlouva. U školy máme velké kontejnery na plasty, papír, sklo. Uklízečky tříděný odpad shromažďují a podle potřeby 2-3x za týden vynášejí tam, kam patří. Plné kontejnery jsou odváženy buďto na třídičku do Lískovce, nebo přímo na Frýdeckou skládku. Organický odpad se rozkládá na kompostech, 1x ročně v rámci projektu Člověk v ŽP obce je přistaven ke škole velký kontejner na organický odpad (ve spolupráci s OÚ Dobrá) a odpad je pak odvezen do kompostárny v Bruzovicích. Zbytkový odpad se shromažďuje ve velkoobjemovém kontejneru na dvoře, vyváží se podle potřeby asi 1x za měsíc na Frýdeckou skládku. ENERGIE Škola má zpracovaný energetický audit. Díky získání dotací z evropských fondů prošla škola v roce 2013 celkovou revitalizací výměna oken, dveří, zateplení obvodových stěn a střešních plášťů budov. K vytápění škola používá plyn. Zjištění: V roce 2012 jsme odebrali celkem m 3 zemního plynu, v roce 2013 celkem m 3. Díky zateplení jsme zjistili, že v měsících říjen prosinec 2013 došlo ke snížení odběru o m 3 zemního plynu.

3 Zjištění: Spotřeba energie v roce 2013 byla kwh, zaplatili jsme částku ,43 Kč, cena za 1kWh je 5,41 Kč. V roce 2012 byla spotřeba kwh. Spotřeba energie se během celého roku pohybuje zhruba stejně, logicky nižší je spotřeba jen o letních prázdninách. Odběr energie a plynu je pravidelně denně vyhodnocován a zapisován školnicí a topičem. Kotelna pracuje tak, že se odstaví během víkendu do útlumu na 17 C, vytápění je řízeno pomocí počítačového programu, na radiátorech jsou namontované termostatické ventily, průměrná teplota se nastavuje na 22 C 23 C, v šatnách od 19 C 22 C. V prostorách, které se tak často nevyužívají, se teplota udržuje od 17 C 19 C. Čidla jsou namontována na chodbách, v místnostech, v jednotlivých pavilonech. Za topením nejsou reflexní desky a z bezpečnostních předpisů jsou před nimi umístěny kryty s většími otvory. Součástí topného systému jsou i čerpadla. Když je škola vytopená, tak se čerpadla vypnou automaticky, a tím se šetří. Oběhové čerpadlo TUV neběží stále, je rozdíl v nastavení mezi nočním a denním provozem. Ve škole máme plynové/elektrické bojlery (napojen na ohřev TUV) a na 3 místech průtokové ohřívače vody (sborovna, sekretariát, školní dílny). V květnu 2013 byly staré kotle vyměněny za nové značky JUMBO s kapacitou 1000 l (jsou zaizolovány). Regulace ohřevu vody je automatická, zapíná se při teplotě 58 C, pro kuchyni při 60 C, pokud teplota stoupne na 63 C, vypíná se. Optimální teplota v kohoutku je C (likviduje se Legionella). Elektrospotřebiče, které používáme ve škole, jsou starší, takže na energetických štítcích je hlavně označení A, ale na některých i B. Doma jsme zjistili, že na energetických štítcích kuchyňských elektrospotřebičů máme označení A+, A++, A+++. Např. stará lednice Samsung s mrazničkou v kategorii B měla spotřebu 490 kwh za rok, nová stejná značka s A++ má spotřebu 260 kwh za rok, ušetří se téměř polovina ročních nákladů za elektrickou energii za rok. PC necháváme ve škole v režimu stand-by modu. Přístroje, které máme ve škole, se nakupovaly hlavně v letech Okna a dveře díky revitalizaci dobře těsní a nedochází k úniku energie, větráme krátce a intenzivně. Osvětlování nepřetržitě je zapnuté světlo v kotelně. Ve škole jsou používány tyto zdroje tepla: 60W žárovky, 40W zářivky, halogenový reflektor (vstup do dílny, kotelna, kuchyně rampa), sodíková výbojka je v tělocvičnách. Zjištění: VNITŘNÍ žárovková 40W (24 ks), 2x40W (26 ks), 60W (501 ks), 2x60W (29 ks), 100W (17 ks), 150W (55 ks), 200W (30 ks); zářivková 1x36W (156 ks), 2x36W (710 ks), 2x56W (1 ks), 4x18W (31 ks); výbojky 1x 250W (39 ks), nouzovky 7W (16 ks), reflektory s pohybovým čidlem 11W (2ks); VENKOVNÍ reflektory s pohybovým čidlem 150 W (4 ks), leddiodové 7 W (12 ks)

4 Ve všech učebnách došlo k výměně osvětlení, dále na WC, u bufetu, na chodbě u šaten. Jen na chodbách u tříd jsou stále neúsporné světelné zdroje. Všichni jak žáci, tak i zaměstnanci školy jsou informováni o potřebě zhasínat světla žáci třídními učiteli, letáčky ve třídách, pracovníci na poradách. Ve třídě kontrolu provádí služba žáků a na chodbách dozírající učitel nebo školnice. VODA Ve školní kuchyni se zapínají spotřebiče z důvodu šetření energií jen v době, kdy se používají. Spotřebu vody ve škole pravidelně sleduje co 3 měsíce školnice. Zjištění: V roce 2012 škola odebrala 2822 m 3 vody, do kanalizace vyteklo 2822 m 3 a zaplatili jsme celkem Kč. V roce 2013 jsme odebrali 3000 m 3 vody, do kanalizace vyteklo 3000 m 3 a zaplatili Kč. Za odvod dešťové vody do kanalizace jsme v roce 2012 zaplatili Kč (3616 m 3 ) a v roce 2013 to bylo Kč za stelné množství. Spotřeba vody se nedá přesně stanovit, ve škole jsou 2 odměrná místa stará a nová škola, spotřeba vody může být vyšší při haváriích (v našem případě poškozená a zastaralá WC) a při větších úklidových pracích. Největší spotřeba vody je v kuchyni, kdy při mytí podlahy se spotřebuje více vody než ve třídě za celý den. Zjištění: Umyvadla ve škole mají ve třídách, v učebnách Hv, Z, Aj, D kohoutek jen na studenou vodu; v učebnách Ch, Př, F, Inf, Vv, ve sborovně, na sekretariátě, v multifunkčním sále, v Tv pákové baterie; v žákovské kuchyňce a kuchyni úsporné hlavice a baterie na fotobuňku ve školní kuchyni a na WC u jídelny. Pokud kohoutky kapají, jsou rychle opraveny, kontrolu provádějí uklízečky a školnice, kromě toho i určené hlídky žáků. Ve škole máme sprchy pro dospělé součástí WC, pak také v šatnách u tělocvičen. Všechna WC (až na WC v přízemí 2. stupně, u jídelny jsou klasická) mají již dvojí splachování. Škola získává pitnou vodu z přehrady Morávka, všechna voda ve škole je pitná. Škola nemá zaveden zvláštní rozvod teplé vody, dešťová voda se nejímá. Odpadní voda jde do kanalizačního systému obce. Ve škole se používají čisticí prostředky bez fosfátu, snadno rozložitelné v přírodě mýdla, prostředky na nádobí, na úklid, občas se používá k dezinfekci Savo. Všichni zaměstnanci jsou proškoleni o tom, jaké prostředky se mohou používat a co se nesmí vylévat do odpadu. Školní kuchyně připravuje denně asi 580 jídel, nádobí se myje třemi způsoby v napuštěném dřezu černé nádobí (hrnce, kastroly), pak v myčce a pod tekoucí vodou se oplachuje nádobí (talíře). Do myčky se vejde najednou 50 talířů a jsou hned suché.

5 PROSTŘEDÍ ŠKOLY Díky evaluačním dotazníkům zjišťujeme, zda se rodičům, žákům i učitelům ve škole líbí (veselé chodby, učebny, třídy, materiální vybavení, akce, přístup učitelů, ) Žáci si mohou prostory tříd nebo chodeb upravit svými výtvory, ve všech třídách i na chodbách jsou nástěnky. O nástěnky na chodbách se starají určení učitelé a učitelé Vv a žáci. Návštěvníkům školy slouží k lepší orientaci ukazatelé na chodbách. Květiny máme na chodbách starají se o ně žáci v Pč, ve třídách určená služba. Škola o své okolí pečuje, během roku se zapojují všichni žáci do různých úprav (stříhání živého plotu, plevání, hrabání, ) Volné hodiny nebo přestávky žáci tráví na chodbách, v herních koutcích, na hřišti, v atriu, v multifunkčním sále. Je navržen plán ekologické zahrady s odpočinkovými prvky, dále se dokončují průběžně i herní koutky v dalších patrech. Vše ale záleží na finanční dotaci, která je zajišťována díky grantům. Škola má vlastní pozemek. Na dvoře bylo realizováno z grantu dopravní hřiště. Na školním pozemku se pěstují dřeviny, byliny, keře. O zahradu pečují žáci. Zjištění: Doprava žáků do školy z 385 žáků chodí nejčastěji do školy pěšky 152 žáků, autem autobusem vlakem na kole jinak - brusle 112 žáků, 86 žáků, 83 žáků, 22 žáků, 3 žáci.

ANALÝZA TÉMAT EKOŠKOLY

ANALÝZA TÉMAT EKOŠKOLY ANALÝZA TÉMAT EKOŠKOLY Analýza ekologického stavu na ZŠ Dobrá 2018 2019 Analýzu ekologického stavu jsme prováděli po čtyřech letech. Zjišťovali jsme, zda od posledního auditu došlo k nějakým zásadním změnám

Více

Analýza ekologického stavu

Analýza ekologického stavu Analýza ekologického stavu ZŠ a MŠ Krásná Lípa Datum: DEN ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ (červen 2013), DEN EKOŠKOLY (září 2013) Provedli: členové Ekotýmu Zpracování výsledků: schůzka Ekotýmu 27.9.2013 ODPADY 1.

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY ZŠ Bystřice n. P., Nádražní 615 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Zpracoval: Ekotým Koordinátorky EVVO: Mgr. Dagmar Pivková Mgr. Hana Kopecká Školní rok: 2011/2012 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA ODPADY

SROVNÁVACÍ ANALÝZA ODPADY SROVNÁVACÍ ANALÝZA ODPADY Používání šmíráků papírů popsaných z jedné strany na psaní testů, v kanceláři školy Používání šmíráků papírů popsaných z jedné strany na psaní testů Oboustranné kopírování Využívání

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY ZŠ Bystřice n. P., Nádražní 615 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Zpracoval: Ekotým Koordinátorky EVVO: Mgr. Dagmar Pivková Mgr. Hana Kopecká Školní rok: 2007/2008 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO

Více

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH

Třída: ENERGIE SPOTŘEBA ENERGIE A JEJÍ ÚSPORA V ČÍSLECH ERGIE Třída: Spotřeba energií představuje největší ekologickou zátěž provozu školy. Jak zjistíte, stojí také školu mnoho peněz. Nižší spotřeby energie můžete dosáhnout pomocí třech kroků, jejichž realizace

Více

ANALÝZA ENERGIE b) Vytápění

ANALÝZA ENERGIE b) Vytápění ANALÝZA ODPADY Vyhýbáme se používání výrobků na jedno použití. Z ankety Svačiny vyplynulo, že žáci 1. stp. si převážně nosí svačinu z domova, a to v plastové krabičce. Pití mají v plastové lahvi, kterou

Více

A n a l ý z a - z á ř í

A n a l ý z a - z á ř í 1 1. Odpady Odpady 2015-2016 Nádoby na tříděný odpad jsou ve třídách, ředitelně, sborovnách i na chodbách Třídíme 8 složek odpadu (baterie, bioodpad, drobné elektrospotřebiče, papír, plasty, hliník (jen

Více

Přehled silných a slabých stránek jednotlivých témat Téma: Odpad Třídíte odpad? Naše analýza

Přehled silných a slabých stránek jednotlivých témat Téma: Odpad Třídíte odpad? Naše analýza Přehled silných a slabých stránek jednotlivých témat Téma: Odpad Třídíte odpad? Naše analýza Všichni dotázaní si myslí, že třídění odpadů je důležité Doma třídí veškerý odpad 54% žáků, 36% netřídí vůbec,

Více

ODPADY rok 2010/2011. ODPADY rok 2011/2013

ODPADY rok 2010/2011. ODPADY rok 2011/2013 ODPADY rok 2010/2011 S odpadovým materiálem se pracuje dále ve výuce Papíry popsané z jedné strany jsou využívány opakovaně Na školním dvoře jsou kontejnery na tříděný odpad Ve škole není dostatek nádob

Více

Používání šmíráků papírů. Využívání odpadů VV kelímky od jogurtů, sadba sazenic, PET

Používání šmíráků papírů. Využívání odpadů VV kelímky od jogurtů, sadba sazenic, PET SROVNÁVACÍ ANALÝZA ODPADY Používání šmíráků papírů popsaných z jedné strany na psaní testů, v kanceláři školy Používání šmíráků papírů popsaných z jedné strany na psaní testů Používání šmíráků papírů popsaných

Více

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY. Školní rok 2016/2017

SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY. Školní rok 2016/2017 SROVNÁVACÍ ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Školní rok 2016/2017 Druhý krok EKOŠKOLY, analýzu ekologického stavu školy, prováděly žáci II. stupně, hlavně deváťáci a osmáci. Protože naše škola má 3 samostatné

Více

Kontakt : Mgr. Radmila Benešová radmila.benesova@skolahranice.eu

Kontakt : Mgr. Radmila Benešová radmila.benesova@skolahranice.eu EKOLOGICKÝ AUDIT ZŠ HRANICE, okr. Cheb Jsme žáci 7. třídy ZŠ Hranice. Letos naše škola již potřetí obhájila mezinárodní titul Ekoškola. Ekologii se naše škola věnuje již deset let a za tu dobu jsme provedli

Více

Srovnávací analýza ekologického stavu. Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2018

Srovnávací analýza ekologického stavu. Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2018 Srovnávací analýza ekologického stavu Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2018 -1- Při zpracování srovnávací analýzy ekologického stavu naší školy jsme vycházeli z výsledků rozborů ekologického

Více

Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po leden 2012. Srovnávací analýza ekologického stavu školy

Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po leden 2012. Srovnávací analýza ekologického stavu školy Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po leden 2012 Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy byl vytvořen ve spolupráci žáků oboru Hotelnictví, žáky ekotýmu, některými

Více

Srovnávací analýza ekologického stavu. Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2013

Srovnávací analýza ekologického stavu. Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2013 Srovnávací analýza ekologického stavu Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2013 Při zpracování srovnávací analýzy ekologického stavu naší školy jsme vycházeli z výsledků rozborů ekologického stavu

Více

Vyhodnocení analýzy školy projektu Ekoškola v letech 2008-2010

Vyhodnocení analýzy školy projektu Ekoškola v letech 2008-2010 Vyhodnocení analýzy školy projektu Ekoškola v letech 2008-2010 1. Projektu Ekoškola se účastní členové Ekotýmu (zástupci 4.-9. tříd) a žáci ZŠ Bystřice n. P., učitelé, vedení školy, školník, provozní zaměstnanci.

Více

Plán práce EKOŠKOLA

Plán práce EKOŠKOLA Plán práce EKOŠKOLA 2013-2014 Období Aktivita Zodpovědnost Cílová skupina Plnění doplnění nových členů u plán práce uč. Lysková splněno září v průběhu roku zapojení do sběrových aktivit pokračování v programu

Více

Plán činností 2010 / 2011

Plán činností 2010 / 2011 Plán činností 2010 / 2011 Cíl: Omezit ztráty vody a její znečištění VODA Činnost Zodpovídá Termín Kontrola + datum kontroly kontrola protékání kohoutů a WC zpracování výsledků kontroly protékání WC a kohoutů

Více

Srovnávací analýza za období červen 2006 září 2009

Srovnávací analýza za období červen 2006 září 2009 Srovnávací analýza za období červen 2006 září 2009 Voda Analýza I 2006 Analýza II, III 2009 nová zjištění Silné stránky školy Slabé stránky školy - přesná spotřeba ve škole a na žáka nebyla zjištěna -

Více

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, pedagogové školy, členové Ekotýmu. říjen. říjen. koordinátorky. říjen.

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, pedagogové školy, členové Ekotýmu. říjen. říjen. koordinátorky. říjen. PLÁN ČINNOSTI EKOŠKOLY Plán činnosti na období školní rok 2015/2016 Název školy Datum sestavení plánu Na sestavení plánu spolupracovali ZŠ a MŠ Troubky Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana

Více

REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017

REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KATEŘINICE, okres Vsetín čp. 154, 756 21 KATEŘINICE REALIZAČNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Renata Sušňová,

Více

Vyhodnocení analýzy EKOŠKOLY. Voda

Vyhodnocení analýzy EKOŠKOLY. Voda Vyhodnocení analýzy EKOŠKOLY Voda Jaké ve škole používáte čisticí prostředky tj. mýdla, prostředky na nádobí, na úklid, na praní? Zkuste zjistit od paní uklízečky. Jar na nádobí, jar na podlahu a na záchod

Více

Plán činností. Krátkodobý 2014-2015

Plán činností. Krátkodobý 2014-2015 Plán činností Krátkodobý 2014-2015 Cíl: Omezit ztráty vody ve škole VODA umývat výtvarné potřeby v kyblíku dát PET lahve do splachovadel na WC zlepšit zachycování dešťové vody na školní zahradě do umyvadel

Více

Výsledek ekostopy školy za rok 2012

Výsledek ekostopy školy za rok 2012 třídy Výsledek ekostopy školy za rok 2012 Ekologická stopa školy v roce 2012 je 533.17 Biokapacita školy v roce 2012 je 4.04 Ekologická stopa školní jídelny školy v roce 2012 je 101.55 Ekologická stopa

Více

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, členové Ekotýmu. M. Soušková B. Petrovská V. Hodrošová V. Bršťáková. D.

Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr. Ivana Smolková, členové Ekotýmu. M. Soušková B. Petrovská V. Hodrošová V. Bršťáková. D. PLÁN ČINNOSTI EKOŠKOLY Plán činnosti na období školní rok 2016/2017 Název školy Datum sestavení plánu Na sestavení plánu spolupracovali ZŠ a MŠ Troubky říjen Mgr. Petr Vrána, Mgr. Jana Prečanová, Mgr.

Více

Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po říjen Srovnávací analýza ekologického stavu školy

Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po říjen Srovnávací analýza ekologického stavu školy Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy od října 2009 po říjen 2012 Výstup srovnávací analýzy ekologického stavu školy byl vytvořen ve spolupráci žáků oboru Hotelnictví, žáky ekotýmu, některými

Více

Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc.

Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc. Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace Školní plán EVVO pro období 2013 2018 2013 Mgr. Bc. Lenka Martinková Charakteristika školy v oblasti EVVO Na škole pracuje od

Více

ANALÝZA ODPADY. ODPADY rok 2010/2011. Silné stránky Slabé stránky Příležitosti Ve škole není dostatek nádob na třídění odpadu

ANALÝZA ODPADY. ODPADY rok 2010/2011. Silné stránky Slabé stránky Příležitosti Ve škole není dostatek nádob na třídění odpadu S odpadovým materiálem se pracuje dále ve výuce ANALÝZA ODPADY ODPADY rok 2010/2011 Ve škole není dostatek nádob na třídění odpadu Papíry popsané z jedné strany jsou využívány opakovaně Na školním dvoře

Více

ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115

ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115 č.j. 1513/2012/ZŠ a MŠ P R O V O Z N Í Ř Á D ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115 I. Údaje o zařízení organizační součást ZŠ ADRESA: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 TELEFON: 312 681

Více

Plán činnosti Ekoškoly 2016/2017

Plán činnosti Ekoškoly 2016/2017 Plán činnosti Ekoškoly 2016/2017 Oblasti Klady Zápory Cíle / Úkoly Prostředí - péče o úklid, estetickou výzdobu školy a úpravu okolí školy - školní bazén - nový nábytek v učebnách a kabinetech - vybavení

Více

ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY

ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVITAVY LAČNOV ZADNÍ 50, SVITAVY 568 02 ANALÝZA EKOLOGICKÉHO STAVU ŠKOLY Analýzu ekologického stavu školy si vypracovali členové Ekotýmu, tedy žáci 4. a 5. ročníku, zcela sami. Odpovědnost

Více

Zpráva o auditu programu Ekoškola (Eco-Schools) - obhajující -

Zpráva o auditu programu Ekoškola (Eco-Schools) - obhajující - (Eco-Schools) - obhajující - Název školy Adresa školy ZŠ Milín Školní 247, 262 31 Milín Jméno ředitele školy Jméno koordinátora programu Mgr. Jana Pižlová Mgr. Jana Pižlová Datum auditu 4.5. 2011 Jména

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Návrh projektu: Ekostopa GBN

Návrh projektu: Ekostopa GBN Návrh projektu: Ekostopa GBN Kdo projekt předkládá Třída sexta A osmiletého studia Gymnázia Benešov, Husova 470, 256 01 Benešov. Učitel: PhDr. Roman Andres Kontaktní údaje e-mail gymnázia: gymnazium@gbn.cz

Více

Vyhodnocení dotazníků TŘÍDĚNÍ ODPADU VE ŠKOLE

Vyhodnocení dotazníků TŘÍDĚNÍ ODPADU VE ŠKOLE 1. Třídíme papír? Vyhodnocení dotazníků TŘÍDĚNÍ ODPADU VE ŠKOLE Správné odpovědi: ////////////////// 18 celkem Chybné odpovědi: do papíru, do plastu, do popelnice / na chodbě u paní uklízečky / modrý kontejner

Více

Poučili jsme se z poslední analýzy aneb něco se nám opravdu podařilo!

Poučili jsme se z poslední analýzy aneb něco se nám opravdu podařilo! Poučili jsme se z poslední analýzy aneb něco se nám opravdu podařilo! Prostředí školy 2014/2015 2015/2016 Prostředí školy Slabé stránky nutno vylepšit: - Neútulná a špinavá chodba u školního klubu (je

Více

Plán činnosti: Měsíc: Úkol: Zodpovídá: Termín: Plnění:

Plán činnosti: Měsíc: Úkol: Zodpovídá: Termín: Plnění: Září: - Expedice Norsko 2013 Pivková, Kopecká 25. 8.-7. 9. 2013 splněno - Zástupci žáků do Ekotýmu TU 3. 9. 2013 splněno - plán EVVO na školní rok 2013/2014 Pivková, Kopecká 25. 9. 2013 splněno - pokračování

Více

Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014

Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014 Plán činnosti Ekotýmu na období : září 2013 květen 2014 oblasti činnost zodpovědnost termín monitorování hodnocení k 31.5. 2014 Prezentace -pravidelně informovat spoluţáky o připravovaných akcích v měsíci

Více

Ekologický audit. ZŠ Janovice. Naše motto: Naši planetu jsme nezdědili po svých předcích, ale půjčili jsme si ji od svých dětí.

Ekologický audit. ZŠ Janovice. Naše motto: Naši planetu jsme nezdědili po svých předcích, ale půjčili jsme si ji od svých dětí. Ekologický audit ZŠ Janovice Obrázek z programu Recyklohraní v 5. třídě Naše motto: Naši planetu jsme nezdědili po svých předcích, ale půjčili jsme si ji od svých dětí. září - říjen 2016 Voda Vyhodnocení

Více

Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008

Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008 Výroční zpráva o hospodaření s energiemi za rok 2008 Střední škola energetická a stavební, Chomutov, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace Na Průhoně 4800 430 11 CHOMUTOV Zpráva o hospodaření s energiemi

Více

Ekologická analýza školy

Ekologická analýza školy Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Písek, Čelakovského 24 Ekologická analýza školy únor březen 2011 Analýza probíhala v únoru a březnu roku 2011 zpracováním jednotlivých témat pomocí pracovních

Více

ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115

ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115 P R O V O Z N Í č.j. 1987/2017/ZŠ a MŠ Ř Á D ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 2115 I. Údaje o zařízení organizační součást ZŠ ADRESA: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 TELEFON: 312 681

Více

Srovnávací analýza ekologického stavu. Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2015

Srovnávací analýza ekologického stavu. Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2015 Srovnávací analýza ekologického stavu Základní školy Zelená Havířov - Ţivotice září 2015 -1- Při zpracování srovnávací analýzy ekologického stavu naší školy jsme vycházeli z výsledků rozborů ekologického

Více

ZELENÉ ÚŘADOVÁNÍ Tipy a nápady k ochraně klimatu v kancelářích

ZELENÉ ÚŘADOVÁNÍ Tipy a nápady k ochraně klimatu v kancelářích www.ekoporadna.cz www.zeleneuradovani.cz Informační materiál byl realizován za finanční pomoci Státního fondu životního prostředíčr a Ministerstva životního prostředí (www.sfzp.cz, www.mzp.cz). Zastupitelé

Více

Příloha č. 1 INVESTIČNÍ PRIORITY

Příloha č. 1 INVESTIČNÍ PRIORITY Příloha č. 1 INVESTIČNÍ PRIORITY Tabulka 1 Seznam projektových záměrů pro investiční intervence v SC 2.4 IROP a pro integrované nástroje ITI a CLLD zpracovaný pro území MAP ORP Lipník nad. Identifikace

Více

Jak je to u nás ve škole?

Jak je to u nás ve škole? Jak je to u nás ve škole? Obecná charakteristika školy a okolí Město Karviná bývá velice často a oprávněně spojováno s těžbou uhlí, haldami a odkalovacími nádržemi. Nic z toho neprospívá životnímu prostředí.

Více

Obecně závazná vyhláška č. 5 / 2008

Obecně závazná vyhláška č. 5 / 2008 OBEC Výčapy Obecně závazná vyhláška č. 5 / 2008 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH A STAVEBNÍCH ODPADŮ Zastupitelstvo obce Výčapy se na svém zasedání

Více

Ano, snažíme se. Výjimku tvoří papírové ručníky, které nakupujeme z hygienických důvodů.

Ano, snažíme se. Výjimku tvoří papírové ručníky, které nakupujeme z hygienických důvodů. Základní škola a Mateřská škola Opava-Vávrovice SROVNÁVACÍ ANALÝZA ekologický provoz školy ODPADY 2012/2013 2014/2015 Vyhýbáte se používání výrobků na jedno použití? Ano, snažíme se. Výjimku tvoří papírové

Více

Třídění odpadu. V obci Petrovice se třídí následující odpady:

Třídění odpadu. V obci Petrovice se třídí následující odpady: Třídění odpadu Jak na to V obci Petrovice se třídí následující odpady: Sklo - Ekokom Plast - Ekokom Papír - Ekokom Kov - Ekokom Baterie sběr použitých baterií Ecobat (viz Obrázek 1) Sběr použitých zářivek

Více

cíl úkol termín odpovídá finanční náročnost setkat se s ředitelem Gymnázia a zeptat se říjen Výměna tabulek upozorňujících na šetření vodou

cíl úkol termín odpovídá finanční náročnost setkat se s ředitelem Gymnázia a zeptat se říjen Výměna tabulek upozorňujících na šetření vodou Plán činnosti EKOTÝMU na školní rok 2016/ 2017 Plán činnosti mění od minulých období svoji podobu dle doporučení auditorek při třetí obhajobě Ekoškoly. Plán činností je živý dokument, který je během školního

Více

Srovnávací analýza ekologického stavu školy ZŠ Za Alejí, Za Alejí 1072, Uherské Hradiště aneb naše Ekoškolí úspěchy a nedostatky rok 2013

Srovnávací analýza ekologického stavu školy ZŠ Za Alejí, Za Alejí 1072, Uherské Hradiště aneb naše Ekoškolí úspěchy a nedostatky rok 2013 Srovnávací analýza ekologického stavu školy ZŠ Za Alejí, Za Alejí 1072, Uherské Hradiště aneb naše Ekoškolí úspěchy a nedostatky rok 2013 Srovnávací analýza ekologického stavu naší školy zahrnuje základní

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2015/2016

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2015/2016 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

POPIS SOUČASNÉHO STAVU VŠECH OBJEKTŮ stav k 31. 12. 2013

POPIS SOUČASNÉHO STAVU VŠECH OBJEKTŮ stav k 31. 12. 2013 Základní údaje POPIS SOUČASNÉHO STAVU VŠECH OBJEKTŮ stav k 31. 12. 2013 Objekt: ZŠ Komenského Adresa: ul. Komenského 607 737 01 Český Těšín Kontakt: Ing. Martin Siuda 558 746 409 č. 01 1. Popis objektu

Více

Příloha 2 - Prioritizace témat při posouzení souladu pro intervenci z IROP a OP VVV

Příloha 2 - Prioritizace témat při posouzení souladu pro intervenci z IROP a OP VVV Příloha 2 - Prioritizace témat při posouzení souladu pro intervenci z IROP a OP VVV Investiční priority seznam projektových záměrů pro investiční intervence v SC 2.4 IROP a pro integrované nástroje ITI,

Více

ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2010 2011

ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2010 2011 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2010 2011 i realizované v průběhu celého školního roku: EKOŠKOLA plnění plánu Ekologická nástěnka průběžná aktualizace Nástěnka Ekoškoly Třídění odpadů: Ve sborovnách,

Více

ZŠ BYSTŘICE N. P., NÁDRAŽNÍ 615 ROK Koordinátoři Ekoškoly: Mgr. Dagmar Pivková, Mgr. Hana Kopecká Technická podpora: Mgr.

ZŠ BYSTŘICE N. P., NÁDRAŽNÍ 615 ROK Koordinátoři Ekoškoly: Mgr. Dagmar Pivková, Mgr. Hana Kopecká Technická podpora: Mgr. ZŠ BYSTŘICE N. P., NÁDRAŽNÍ 615 ROK 2005-2006 Koordinátoři Ekoškoly: Mgr. Dagmar Pivková, Mgr. Hana Kopecká Technická podpora: Mgr. Marie Slámová Relace do školního rozhlasu Projekt Ekoškola trvá již čtyři

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

Jak třídíme odpad v obci Prosetín

Jak třídíme odpad v obci Prosetín Jak třídíme odpad v obci Prosetín Pro zlepšení informovanosti občanů obce Prosetín a m.č. Brťoví a Čtyři Dvory o třídění odpadů jsme se rozhodli vydat tuto brožuru, ve které se dozvíte veškeré důležité

Více

Provozní řád základní škola, č.p. 9

Provozní řád základní škola, č.p. 9 Základní škola a Mateřská škola Jivina Provozní řád základní škola, č.p. 9 I. Údaje o zařízení Jivina 9, 294 14 IČ 75020233 Ředitelka :Mgr. Veronika Biskupová Typ školy základní škola s 1. stupněm, dvoutřídní

Více

KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY

KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY EKOLOGICKÁ STOPA plocha ekologicky produktivní země, kterou potřebujeme

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Provozní řád školy Č.j.: /2014 Číslo směrnice: /2014 Vypracovala: Schválila: Mgr. Hana Procházková, vedoucí

Více

Kompetenční centrum Kuřim kód zakázky: 077-10-20-3

Kompetenční centrum Kuřim kód zakázky: 077-10-20-3 OBSAH: 1 ZADÁNÍ PROJEKTU...2 1.1 Domovní vodovod...2 1.2 Splašková kanalizace...2 1.3 Dešťová kanalizace...2 1.4 Výpočtové výchozí parametry...2 2 PODKLADY...2 2.1 Výkresová dokumentace...2 2.2 Průzkum...2

Více

ZDENÉK ŠAFAŘÍK ZDENÉK ŠAFAŘÍK PŘÍPRAVNY JÍDEL L

ZDENÉK ŠAFAŘÍK ZDENÉK ŠAFAŘÍK PŘÍPRAVNY JÍDEL L ZDENÉK ŠAFAŘÍK ZDENÉK ŠAFAŘÍK PŘÍPRAVNY JÍDEL L 1. Z á k l a d n í ú d a j e kapacita výdeje jídel - přípravna 1-18 přesnídávek - 18 obědů - 18 svačin - přípravna 2-24 přesnídávek - 24 obědů - 24 svačin

Více

ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016 ROČNÍ PLÁN ŠKOLY EVVO 2015/2016 Školní rok: 2015/2016 Ředitel školy: Mgr. Zdenka Havlíková Koordinátor EVVO: Mgr. Jitka Celoroční úkoly v oblastech ekologizace provozu školy, prostředí školy, organizace

Více

Tipy na úspory energie v domácnosti

Tipy na úspory energie v domácnosti Tipy na úspory energie v domácnosti Kategorie BYDLÍM V NOVÉM RODINNÉM DOMĚ Bez investic Větrání a únik tepla Větrejte krátce, ale intenzivně. Při rychlém intenzivním vyvětrání se vzduch ochladí, ale stěny

Více

Plán činností, téma VODA, 2014/2015

Plán činností, téma VODA, 2014/2015 Plán činností, téma VODA, 2014/2015 Krátkodobý plán Činnost 1. Upozornění na plýtvání vodou 2. Kontrola perlátorů přímo žáky 3. Zpracování projektu Říčka 4. Zakoupení a instalace nových průkotoměrů. 5.

Více

Název projektu: Regulační ventily. Kdo projekt předkládá. Kontaktní údaje. Anotace projektu. Zdůvodnění projektu problém, který má projekt vyřešit

Název projektu: Regulační ventily. Kdo projekt předkládá. Kontaktní údaje. Anotace projektu. Zdůvodnění projektu problém, který má projekt vyřešit Název projektu: Regulační ventily Kdo projekt předkládá Třída: 9.A Učitel / učitelka: Mgr. Iva Nevěčná Jméno a adresa školy: ZŠ, Znojmo, Mládeže 3 Kontaktní údaje e-mail školy: info@zsmladeze.cz e-mail

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Anotace Pracovní list Šetrná domácnost navazuje a vychází ze stejnojmenné prezentace. Žáci si formou doplňování zopakují jednotlivé rady, které šetří přírodu i peníze, pomáhají jím k tomu návodné obrázky.

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Co je to odpad? je movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo

Více

Úkol:Každý žák dostane pracovní list s úkoly, které bude muset na místě a některé doma vypracovat. viz pracovní list.

Úkol:Každý žák dostane pracovní list s úkoly, které bude muset na místě a některé doma vypracovat. viz pracovní list. Téma: Kam s odpadem? 1) Teoretická část: Motivace: Článek z novin na toto téma (popř. reagovat na televizní vysílání..) Cíl: Seznámit žáky s problematikou třídění a recyklací odpadů. Metoda EUR zjistit

Více

52, , , CZ

52, , , CZ Základní škola a Mateřská škola Štarnov, okres Olomouc, příspěvková organizace Provozní řád základní školy ČJ.: 26/15 Účinnost od : 01.09.2017 Spisový znak : Počet příloh : 0 1. Základní údaje : Název

Více

Marketingová značka Ekoregionu Úhlava

Marketingová značka Ekoregionu Úhlava Jak je na tom váš podnik s ekologickou účinností? Dotazník ke zjištění stavu provozovny a kvality nabízených služeb pro udělení Marketingové značky Ekoregionu Úhlava Verze pro restaurační zařízení Jednotlivé

Více

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok

Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) ZŠ Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, přís. org. školní rok 2016-2017 Základní škola Ústí nad Labem, E. Krásnohorské 3084/8, příspěvková

Více

Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5. Provozní řád školy

Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5. Provozní řád školy Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 Provozní řád školy č.j. ZSPLOV 87/2014 Provozní řád školy vydává ředitel školy dle ustanovení zákona č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších

Více

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás CO JE TO SPOTŘEBA1 KWH ENERGIE? 1 kwh představuje: 6,5 hod. puštěné televize o příkonu 150 W 1 hodinu žehlení vyprání 5 kg prádla (1 prací cyklus) uvaření

Více

cíl úkol termín odpovídá finanční náročnost Zjištění spotřeby vody za rok 2015; zpracování do diagramu

cíl úkol termín odpovídá finanční náročnost Zjištění spotřeby vody za rok 2015; zpracování do diagramu Plán činnosti EKOTÝMU na školní rok 2015/ 2016 Plán činnosti mění od minulých období svoji podobu dle doporučení auditorek při třetí obhajobě. Plán činností je živý dokument, který je během školního roku

Více

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí Šetrná domácnost rady a nápady

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí Šetrná domácnost rady a nápady Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí Šetrná domácnost rady a nápady Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV o základních

Více

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE

TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE TIPY NA ÚSPORU ELEKTŘINY ÚSPORNÉ ELEKTROSPOTŘEBIČE Prezentace v rámci EU projektu EL-EFF REGION: Efektivnější využívání elektřiny v osmi evropských regionech Přednášející: Ing. Josef Šťastný, energetický

Více

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO)

Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Školní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Pojem environmenální vzdělávání vychází z anglického termínu environmental education ( environment znamená životní prostředí, education

Více

Školní areál Žvahov 463 pasport 2010 (všechny údaje v m2) volné prostory podklady pro výběrové řízení Úřadu Městské části Praha 5

Školní areál Žvahov 463 pasport 2010 (všechny údaje v m2) volné prostory podklady pro výběrové řízení Úřadu Městské části Praha 5 Školní areál Žvahov 463 pasport 2010 (všechny údaje v m2) volné prostory podklady pro výběrové řízení Úřadu Městské části Praha 5 hlavní školní budova: číslo identifikace VOLNÉ TCP SPOLEČNÉ CELKEM + 3.

Více

Schválený rozpočet na rok 2019

Schválený rozpočet na rok 2019 rok 219 Středisko základní škola 218 218 51 rok 218 15 knihy, učební pomůcky, tisk 7 kancelářské potřeby (xeropapír, toner, popisovače, mazadla na tabuli,výtvarné potřeby) 1 čistící prostředky (čistidla,

Více

ZŠ Vrané nad Vltavou plán 2014

ZŠ Vrané nad Vltavou plán 2014 ZŠ Vrané nad Vltavou plán = úkolu nebylo ještě zahájeno, = úkolu zahájeno; = splněno napůl; = téměř splněno; = úkol splněn Odpady 1. snížit množství odpadu + zlepšit třídění bioodpadu umístit koše na bioodpad

Více

ZŠ Vrané nad Vltavou plán 2014

ZŠ Vrané nad Vltavou plán 2014 ZŠ Vrané nad Vltavou plán = úkolu nebylo ještě zahájeno, = úkolu zahájeno; = splněno napůl; = téměř splněno; = úkol splněn Odpady 1. snížit množství odpadu + zlepšit třídění bioodpadu umístit koše na bioodpad

Více

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák Riegrova 44, 612 00 Brno Sdružení tel. 541 245 286, 605 323 416 email: zak.apk@arch.cz projektant části PD: Ing. Jiří Dudek Sychotín 63, 67972 Kunštát PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

Více

Marketingová značka Ekoregionu Úhlava

Marketingová značka Ekoregionu Úhlava Jak je na tom váš podnik s ekologickou účinností? Dotazník ke zjištění stavu provozovny a kvality nabízených služeb pro udělení Marketingové značky Ekoregionu Úhlava Verze pro pension Jednotlivé dotazy

Více

I J. Rozpis zařízení - přehled zařízení v objektech. Děčínská čp. 389, Česká Lípa. Děčínská čp. 413, Česká Lípa. část 3.1 VZ Příloha č. 1.

I J. Rozpis zařízení - přehled zařízení v objektech. Děčínská čp. 389, Česká Lípa. Děčínská čp. 413, Česká Lípa. část 3.1 VZ Příloha č. 1. Příloha č. 1.1a) SoD Rozpis zařízení - přehled zařízení v objektech objekt WC pisoáry sprchy umyvadla kuchyňky I J K Děčínská čp. 389, Česká Lípa okna vč. parapetů v m 2 počet kanc. židlí 6 2 2 5 0 193,47

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Vnitřní směrnice DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Číslo jednací: Působnost: Zpracovala: Schválila: Účinnost SZSOs/3426/2016 všichni žáci, studenti, zaměstnanci školy, všechny úseky

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE: Poplatky v roce 2018 Výše poplatku Splatnost Místní poplatek za odpady 430 Kč/ osoba/rok

AKTUÁLNÍ INFORMACE: Poplatky v roce 2018 Výše poplatku Splatnost Místní poplatek za odpady 430 Kč/ osoba/rok AKTUÁLNÍ INFORMACE: 1. MÍSTNÍ POPLATEK ZA ODPADY NA ROK 2018 Poplatky v roce 2018 Výše poplatku Splatnost Místní poplatek za odpady 430 Kč/ osoba/rok 30.6.2018 Občané mohou poplatek zaplatit osobně na

Více

PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE platný od

PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE platný od Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie, Cyrila Boudy 2954, Kladno PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE platný od 1. 9. 2016 7 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PŘÍKAZ NÁZEV: Příkaz o ekologicky šetrném provozu v sídle Královéhradeckého kraje ČÍSLO: 13 NOVELIZACE Č.: PLATNOST OD: 01.11.2008 ROZSAH PŮSOBNOSTI: Krajský úřad Vypracoval: Za aktualizaci

Více

SSOS_ZE_3.11 Třídění odpadu

SSOS_ZE_3.11 Třídění odpadu Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.11

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA DUHA OSLAVANY. Mateřská škola Duha Oslavany okres Brno-venkov příspěvková organizace. Provozní řád

MATEŘSKÁ ŠKOLA DUHA OSLAVANY. Mateřská škola Duha Oslavany okres Brno-venkov příspěvková organizace. Provozní řád MATEŘSKÁ ŠKOLA DUHA OSLAVANY Mateřská škola Duha Oslavany okres Brno-venkov příspěvková organizace Provozní řád Ředitelka školy: Bc. Hana Kűfhaberová Provozovatel: Město Oslavany, nám. 13. prosince 664

Více

2002-2012. deset let autorizace

2002-2012. deset let autorizace 2002-2012 deset let autorizace Tříděním a recyklací odpadů se podařilo v roce 2011 snížit produkci skleníkových plynů o 1 031 238 t CO2 ekv. a uspořit tolik energie, kolik v průměru spotřebuje za rok 280

Více

Vyhodnocení dotazníků zjišťující postoje pracovníků a pracovnic k životnímu prostředí

Vyhodnocení dotazníků zjišťující postoje pracovníků a pracovnic k životnímu prostředí Vyhodnocení dotazníků zjišťující postoje pracovníků a pracovnic k životnímu prostředí V rámci projektu Environmentálně příznivé chování institucí MČ Praha-Libuš - praktická cesta k udržitelnosti Ekologický

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy IČ: 62501691. dle vyhlášky č. 78/2013 Sb.

Průkaz energetické náročnosti budovy IČ: 62501691. dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. Předmět průkazu: Objekt k bydlení Dobrovodská 734/106, 37006 České Budějovice Zadavatel průkazu: "dot. DesignStudio", spol. s r.o. Dobrovodská 734/106, 37006 České Budějovice IČ: 62501691 Zpracovatel průkazu:

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomučany, okres Blansko, příspěvková organizace. Provozní řád MŠ

Základní škola a Mateřská škola Olomučany, okres Blansko, příspěvková organizace. Provozní řád MŠ Základní škola a Mateřská škola Olomučany, okres Blansko, příspěvková organizace I. Údaje o zařízení Provozní řád MŠ Oficiální název: Základní škola a Mateřská škola Olomučany, okres Blansko, příspěvková

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Plán činnosti Ekoškoly 2017/2018

Plán činnosti Ekoškoly 2017/2018 Prostředí - péče o úklid, estetickou výzdobu školy a úpravu okolí školy - školní bazén - úspěšná rekonstrukce a nová koncepce prostředí v síni tradic - vybavení a výzdoba školní jídelny - vybavení učeben

Více