Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA. 6. volební období. Pozměňovací návrh poslance Davida Kádnera

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA. 6. volební období. Pozměňovací návrh poslance Davida Kádnera"

Transkript

1 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období 827 Pozměňovací návrh poslance Davida Kádnera k vládnímu návrhu zákona o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky)

2 Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (sněmovní tisk č. 827) 1. 6 zní: Dítě narozené mimo manželství, jehož matka není státní občankou České republiky, nabývá státní občanství České republiky dnem nabytí právní moci rozhodnutí soudu o určení otcovství státního občana České republiky nebo dnem, kdy bylo učiněno souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství státního občana České republiky. To neplatí, jde-li o případy dle 7. ODŮVODNĚNÍ: Pozměňovací návrh se vrací k dnešnímu znění 4 současného zákona o nabývání a pozbývání státního občanství. Takto jsou doplňována zejména slova dítě narozené mimo manželství, aby byl text zákona jasný. Respektuje se způsob nabývání občanství ex lege na základě principu "Ius sanguinis", tedy příbuzenských vazeb mezi občanem České republiky a jeho potomkem, který je tradiční již od dob rakouského práva. 6 je obecnou normou ve vztahu k 7 a občanství připisuje bez dalšího dítěti otce-občana České republiky, jehož otcovství bylo určeno na základě druhé domněnky či soudním rozhodnutím. Tato varianta, jež poskytuje občanství ze zákona bez zahájení správního řízení je v případě určení otcovství souhlasným prohlášením rodičů omezena na matky-cizinky, které jsou občankami Evropské unie, států Evropského hospodářského prostoru, bezdomovkyně a cizinky s trvalým pobytem na území ČR. V ostatních případech je kladen důraz na vyšší míru kontroly případné účelovosti takového prohlášení zní: (1) V případě souhlasného prohlášení před matričním úřadem o otcovství dítěte, jehož matka není státní občankou České republiky, občankou jiného členského státu Evropské unie, Švýcarské konfederace nebo státu, který je smluvní stranou Dohody o Evropském hospodářském prostoru 2 (dále jen stát Evropské unie ), bezdomovkyní ani cizinkou, která má na území České republiky povolen trvalý pobyt, nabývá dítě státní občanství České republiky dnem, kdy bylo učiněno souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství státního občana České republiky, pokud rodiče prokázali otcovství matričnímu úřadu genetickou zkouškou formou znaleckého posudku podle zákona o znalcích a tlumočnících. (2) Nepředloží-li rodiče při prohlášení o určení otcovství znalecký posudek dle odstavce 1, poučí je matriční úřad o možnosti podat za dítě žádost o udělení státní občanství České republiky dle 28. ODŮVODNĚNÍ: Vládní návrh přináší závažný průlom do základního principu transmise českého státního občanství, totiž automatického předávání občanství z rodičů na děti. Tento průlom je každopádně třeba omezit na nezbytné minimum. Pozměňovací návrh ponechává v zákoně možnost státu zabránit tomu, aby občanství nabylo dítě na základě souhlasného prohlášení rodičů, které bylo pouze účelové (fingované). Oproti vládnímu 1) Přílohy V a VIII Dohody o Evropském hospodářském prostoru, vyhlášené pod č. 34/2010 Sb. m. s.

3 návrhu však tento kontrolní mechanismus za účelem ochrany práv dětí zužuje v následujících ohledech: a) přezkoumávání otcovství nebude možné v případě matek cizinek, které mají v ČR trvalý pobyt (cizinky s trvalým pobytem nemají v podstatě žádný důvod k účelovému prohlašování otcovství) b) přezkoumávání otcovství se bude dít pouze v případě souhlasného prohlášení před matričními úřady, nikoli před soudy (v případě soudů nebyly v praxi případy účelových určení otcovství ani hlášeny). Pokud rodiče nepředloží při souhlasném prohlášení o určení otcovství znalecký posudek (test DNA), což bude zřejmě drtivá většina případů, poučí je matriční úřad o možnosti požádat o udělení občanství pro dítě. Toto se pak děje v rámci správního řízení (bod 16), jehož cílem je zjistit účelovost prohlášení a které je možné v případě zjištění této účelovosti ex post opět obnovit. Cílem je umožnit rodičům, aby žádost o udělení občanství podali současně s učiněním souhlasného prohlášení a aby celý postup byl co možné nejrychlejší zní: Státní občanství se na žádost udělí žadateli, který splňuje podmínky uvedené v 13 a 14, není-li dále uvedeno jinak. ODŮVODNĚNÍ: Dosavadní koncepce udělování státního občanství vycházela z názoru, že na udělení státního občanství (na rozdíl např. Od prohlášení) není právní nárok. Tato koncepce se však v posledních 20 letech neosvědčila, neboť vedla k nekontrolovatelnému jednání úředníků Ministerstva vnitra a k neefektivnímu soudnímu přezkumu (soud může pouze vyslovit, že ministerstvo porušilo procesní práva žadatele, nikoli však, že žadatel má na udělení občanství nárok). Navrhuje se proto stanovit, že na udělení státního občanství je při splnění stanovených podmínek právní nárok. Formulace ustanovení 13 (bod 4) přitom dává dostatečný prostor pro správní uvážení úředníků rozhodujících o udělení státního občanství, takže tito nebudou muset rozhodovat jen zcela mechanicky (u formulace 13 lze dále předpokládat, že její výklad bude upřesňován judikaturou Nejvyššího správního soudu a dalších správních soudů). Pokud jde o srovnání se zahraničními úpravami, praxe je ve všech státech Evropy různá. Případy, kdy zákon žadatelům právní nárok obecně přiznává, je celá řada: např. Rakousko, Německo, Nizozemí, Španělsko. Koncepce 12 tak směřuje jednak k právní jistotě žadatelů, jednak k nastavení transparentních kritérií pro získání občanství a omezení korupčního potenciálu naturalizační procedury. 4. V 13 v odstavci 1 se slova, a splňuje ostatní podmínky stanovené v 14. nahrazují slovy a pokud přijal hodnoty demokratického právního státu.. ODŮVODNĚNÍ:

4 Vládou navržená formulace integrace cizince do české společnosti se navrhuje doplnit o výslovné zmínění akceptace hodnot demokratického právního státu, jak je to obsaženo v některých zahraničních úpravách. Tato podmínka integrace bude ve sporných případech vyložena správní judikaturou a zahrnuje zejména osvojení si koncepce lidských práv a demokratických principů žadatelem. Pro závažnost této podmínky se jedná se o výjimečnou možnost správního uvážení v návrhu, který jinak stanoví striktně vymezená kritéria pro nabytí občanství (viz odůvodnění bodu 4). 5. V 14 odst. 2 větě první se slova žadatel prokáže, že se nahrazují slovy se žadatel. ODŮVODNĚNÍ: Není přiměřené, aby na žadateli leželo důkazní břemeno ohledně jeho faktického pobytu na území ČR (může se jednat o dobu až 10 let). Faktický pobyt žadatele bude zjišťovat správní orgán přirozeně za součinnosti žadatele (viz 50 odst. 2 třetí věta správního řádu a 20 odst. 1 písm. a) vládního návrhu zákona o státním občanství) sám z úřední povinnosti. 6. V 14 odst. 3 písm. a) se slova pro nedbalostní trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, nebo vypouští. V 14 odst. 3 písm. c) se slova pro nedbalostní trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebo vypouští. ODŮVODNĚNÍ: Automatické vyloučení pachatelů nedbalostních trestných činů odsouzených k nepodmíněným trestům, bez možnosti prominutí, se nezdá přiměřené. Pokud cizinec nebyl za trest z České republiky vyhoštěn, pak zde bude žít dál a jeho náprava může být nemožností získat občanství ztěžována (zejména na trhu práce nebo na trhu s bydlením). Změna vychází z předpokladu, že úmyslný trestný čin je jedním z relevantních měřítek vztahu žadatele k právnímu řádu České republiky a zároveň měřítkem určité negativní kvality, která je nežádoucí i z hlediska získání občanství právě pro subjektivní stránku trestného činu, tedy úmyslnost. Toto však neplatí v případě nedbalostních trestných činů, kde by automatické zamítnutí udělení občanství plnilo pouze funkci dvojí sankce. 7. V 14 odst. 7 se za větu první vkládá věta druhá, která zní: Skutečnosti dle předchozí věty je žadatel povinen prokázat za období posledních 3 let předcházejících dni podání žádosti. ODŮVODNĚNÍ: Není žádoucí podrobovat žadatele o státní občanství jakémusi celkovému a časově neomezenému majetkovému přiznání, a to bez možností prominutí. Prokazování příjmů z dávné minulosti anebo ze zahraničí může být navíc často nemožné. Toto ustanovení je navíc v kolizi s předchozím ustanovením, kde jsou fiskální delikty zkoumány jen po dobu posledních 3 let. Navrhuje se proto omezit dobu, ohledně které je cizinec povinen prokazovat zdroje svých příjmů na dobu 3 let.

5 8. 16 zní: (1) Ve výjimečném případě lze na návrh udělit státní občanství České republiky žadateli z důvodu významných zásluh o Českou republiku, z důvodu možného významného přínosu pro Českou republiku z hlediska vědeckého, vzdělávacího, kulturního, sportovního nebo jiného státního zájmu. Žadatel nemusí splňovat podmínky stanovené v 14, s výjimkou podmínky stanovené v 14 odst. 3. (2) Občanství podle odstavce uděluje prezident republiky. (3) Návrh na udělení občanství podle odstavce 1 může podat ministerstvo či jiný ústřední správní orgán nebo Akademie věd České republiky (dále jen navrhovatel ). (4) Navrhovatel k návrhu předloží doklad, který osvědčuje důvod pro udělení státního občanství České republiky dle odstavce 1. K návrhu se dále předloží písemná žádost žadatele o udělení státního občanství a doklady dle 19 písm. a) až f). (5) O návrhu podle rozhodne prezident republiky do 30 dnů ode dne jeho podání. Nevyjádří-li se v této lhůtě, platí, že návrh byl zamítnut. Na udělení občanství podle odstavce 1 nemá žadatel nárok. (6) Při rozhodování o žádosti si prezident republiky může vyžádat stanovisko policie a zpravodajských služeb dle 22 odst. 3 a podklady, vyjádření a informace dle 21 a 22 odst. 1 a 2. ODŮVODNĚNÍ: Navrhuje se zachovat vládou navržený mechanismus zjednodušeného udělování občanství, ovšem s tím, že - rozhodování o tomto mimořádném opatření bude svěřeno prezidentu republiky (tak je tomu i v řadě zahraničních úprav) - navrhovatelem užití této výjimečné procedury bude pouze ústřední orgán státní správy nebo Akademie věd ČR. Toto omezení sleduje patřičnou přípravu podání návrhu a jeho důvodnost v podobě záštity daného subjektu. - bude respektována výjimečnost takového postupu, a proto bude důsledně dbáno dělby moci, která oproti vládnímu návrhu zajišťuje transparentnost a výjimečnost takové procedury. - prezident má možnost o návrhu do 30-ti dnů rozhodnout. Pokud tak neučiní, návrh je zamítnut. Toto ustanovení slouží jako obranný mechanismus proti nadužívání výjimečné procedury a zároveň chrání prezidenta republiky před případnou administrativní zátěží, která by bez jeho aplikace mohla vzniknout. 9. V 20 odst. 2 se za slova životních potřeb v České Republice vkládají slova v posledních třech letech předcházejících dni podání žádosti. V 20 odst. 3 písmeni b) se slova v minulosti nahrazují slovy v posledních třech letech předcházejících dni podání žádosti. V 20 odst. 4 se slova v minulosti nahrazují slovy v posledních třech letech předcházejících dni

6 podání žádosti. ODŮVODNĚNÍ: Rozsah informací, které by ministerstvo dle vládního návrhu mělo o žadatelích o státní občanství shromažďovat a k jejichž poskytnutí by byl žadatel povinen, je nepřiměřeně velký. Některé z nich navíc vůbec nemusí souviset se splněním podmínek pro udělení státního občanství (např. Studium v dávné minulosti). Navrhuje se proto omezit dobu, ohledně které bude žadatel povinen předkládat doklady o své výdělečné činnosti či studiu, na poslední 3 roky (toto odpovídá koncepci bodů 8 a 9) 10. V 23 odst. 1 se číslice 180 nahrazuje číslicí 90. V 23 odst. 2 si číslice 120 nahrazuje číslicí 60 ODŮVODNĚNÍ: Není žádoucí prodlužovat správní lhůty pro rozhodnutí o udělení státního občanství na dvojnásobek oproti současné právní úpravě. Již současná lhůta 90 dnů je výrazně delší než lhůta, kterou mají ostatní úřady dle 71 správního řádu. 11. V 25 se za slova v době zamítnutí žádosti dítětem vkládají slova nebo splnil-li žadatel v mezidobí v důsledku plynutí času podmínku dle 14, jejíž nesplnění bylo důvodem zamítnutí žádosti. ODŮVODNĚNÍ: Ustanovení 25 znamená, že cizinec bude moci podat žádost o státní občanství jednou za 3 roky (přibližně 1 rok potrvá řízení o první žádosti včetně odvolání/rozkladu a následně bude muset čekat 2 roky). Tato doba je poměrně dlouhá. Je třeba ošetřit minimálně ty případy, kdy cizinec v mezidobí splní podmínku, jejíž nesplnění bylo důvodem zamítnutí předchozí žádosti. Např. Cizinec požádá po 3 letech manželství a trvalého pobytu v ČR o prominutí podmínky délky trvalého pobytu, ovšem ministerstvo mu splnění této podmínky nepromine je pak logické umožnit takovému cizinci podat novou žádost ihned po splnění této podmínky tj. Po 5 letech pobytu (a jednom roce po zamítnutí předchozí žádosti) a nikoli teprve po 6 letech (dvou letech po zamítnutí předchozí žádosti). V opačném případě by cizinci měli strach žádat o promíjení podmínek (viz 15 odst. 1, 2 a 4), že si tím zablokují možnost podat opakovanou žádost v budoucnu zní: (1) Ministerstvo udělí státní občanství České republiky dítěti, jehož matka není státní občankou České republiky, státu Evropské unie, bezdomovkyní, ani cizinkou, která má na území České republiky povolen trvalý pobyt, na základě souhlasného prohlášení rodičů o určení otcovství státního občana České republiky, pokud určení otcovství státním občanem České republiky nemělo pouze účelový charakter, jehož cílem bylo zejména získání oprávnění kpobytu dítěte a jeho matky na území České republiky nebo zneužití systému státní sociální podpory v České republice. Při posouzení, zda určení otcovství státního občana České republiky k dítěti cizí státní občanky nemělo pouze účelový charakter, ministerstvo zohlední zejména to, zda otec dítěte, ke kterému určil otcovství,

7 a) žije s dítětem ve společné domácnosti, nebo je s dítětem v pravidelném kontaktu, b) podílí se na výchově dítěte a c) plní vyživovací povinnost vůči dítěti. (2) Podmínky pro udělení občanství dle odstavce 1 se považují za splněné, pokud alespoň jeden z rodičů dítěte učiní čestné prohlášení, že určení otcovství nemělo pouze účelový charakter. Toto neplatí, vyjde-li v řízení najevo opak. (3) Žádost o udělení státního občanství České republiky podle odstavce 1 může podat ministerstvu zákonný zástupce dítěte nebo opatrovník. Ustanovení 12 až 27 se nepoužijí, není-li dále stanoveno jinak. (4) Žádost se podává ministerstvu. Žádost lze rovněž podat u kteréhokoliv krajského úřadu a u matričního úřadu, před kterým bylo učiněno souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství. Krajský úřad nebo matriční úřad zašle žádost ve lhůtě 3 dnů ode dne jejího podání ministerstvu. V cizině lze podat žádost u zastupitelského úřadu, který ji ve lhůtě 15 dnů zašle spolu se svým stanoviskem ministerstvu; na obsah stanoviska se použije obdobně ustanovení 21 odst. 2. K žádosti přiloží zákonný zástupce nebo opatrovník rodný list dítěte a na požádání zároveň vyplní dotazník, ve kterém se uvedou identifikační údaje dítěte a rodičů, údaje o určení otcovství a další skutečnosti rozhodné pro posouzení žádosti; dotazník je uveden v příloze č. 2 k tomuto zákonu. Opatrovník připojí k žádosti pravomocné rozhodnutí soudu o svém ustanovení. (5) Krajský úřad, matriční úřad či zastupitelský úřad jsou oprávněni rodiče dítěte při podání žádosti vyslechnout za účelem zjištění, zda jsou podmínky dle odstavce 1 splněny. (6) Pobývá-li dítě na území České republiky, považuje se jeho pobyt ode dne podání žádosti do právní moci rozhodnutí o této žádosti za pobyt trvalý. (7) Je-li spolu s žádostí předloženo čestné prohlášení dle odstavce 2, vydá ministerstvo rozhodnutí ve lhůtě 7 dnů ode dne, kdy mu byla žádost doručena. (8) K žádosti si ministerstvo může vyžádat stanovisko obecního úřadu z místa pobytu dítěte a jeho rodičů, Policie České republiky a orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Na obsah stanoviska se použije obdobně ustanovení 21 odst. 2. (9) K nabytí státního občanství České republiky dojde dnem převzetí listiny o udělení státního občanství České republiky zákonným zástupcem dítěte nebo opatrovníkem. ODŮVODNĚNÍ: Pozměňovací návrh zajistí, aby dopady kontroly fingovaných určení otcovství (bod 2) do života dotyčných dětí byly minimalizovány, a to zejména v následujících ohledech: - ministerstvo vnitra bude povinno udělit občanství ve lhůtě 7 dnů - již po dobu řízení se bude na dítě pohlížet jako na cizince s trvalým pobytem - žádost o udělení občanství nebude omezena žádnou lhůtou ani tím, že by tuto žádost museli

8 podat oba rodiče (nelze dopustit, aby český otec nemanželského dítěte mohl svou nečinností ztěžovat dítěti přístup k občanství) - žádost bude možné podat též u matričního úřadu, který ji do 3 dnů postoupí ministerstvu. Těžiště kontroly fingovaných určení otcovství nebude spočívat v řízení o udělení občanství (během 7-denní správní lhůty k tomu nebude čas), nýbrž v možnosti zahájit obnovu řízení dle 38 vládního návrhu a dítěti tak udělení občanství zrušit v případě, že fingovanost určení otcovství vyjde následně najevo. Prověřování fingovanosti určení otcovství je možné jak v trestním řízení, tak i dle zákona o pobytu cizinců. 13. V 32 se za odstavec 2 vkládají nové odstavce 3 až 5, které znějí: (3) Prohlášením může nabýt státní občanství České republiky fyzická osoba, která měla k 31. prosinci 1992 státní občanství České a Slovenské Federativní Republiky, která nebyla státním občanem České republiky a která měla na území České republiky trvalý pobyt podle zvláštních právních předpisů13) ke dni 31. prosince 1992 a tento pobyt dosud trvá, anebo která od tohoto data až dosud žije trvale na území České republiky. (4) Prohlášením může nabýt státní občanství České republiky státní občan Slovenské republiky, který měl k 31. prosinci 1992 státní občanství České a Slovenské Federativní Republiky a který nabyl státní občanství Slovenské republiky udělením v době od 1. ledna 1994 do 1. září (5) Prohlášením může nabýt státní občanství České republiky státní občan Slovenské republiky, který a) se narodil na území Slovenské republiky rodičům, z nichž jeden měl státní občanství České socialistické republiky nebo České republiky a druhý státní občanství Slovenské socialistické republiky nebo Slovenské republiky a b) ke dni 31. prosince 1992 byl státním občanem České a Slovenské Federativní Republiky a současně Slovenské republiky mladším 18 let. Odstavce 3 až 7 se přečíslují. Odstavec 6 (odstavec 3 dle vládního návrhu) zní: Do prohlášení, vyjma prohlášení dle odstavce 5, lze zahrnout i dítě; toto dítě nemusí splňovat podmínky uvedené v odstavcích 1 až 4. Pro dítě lze učinit rovněž samostatné prohlášení; toto dítě nemusí splňovat podmínky uvedené v odstavcích 1 až 4, pokud je alespoň jeden z rodičů státním občanem České republiky. Odstavec 7 (odstavec 4 dle vládního návrhu) zní: (4) Prohlašovatel k prohlášení připojí a) rodný list, b) oddací list, doklad o vzniku partnerství, případně doklad o rozvodu manželství, doklad o zrušení partnerství, úmrtní list zemřelého manžela nebo partnera 8), c) doklad o tom, že není státním občanem Slovenské republiky, jde-li o prohlášení dle odstavce 1 nebo 2,

9 d) doklady, jimiž může prokázat trvalý pobyt na území České republiky, popřípadě skutečnost, že na území České republiky trvale žije nejpozději od 31. prosince 1992, jde-li o prohlášení dle odstavce 3, e) listinu o udělení státního občanství Slovenské republiky, jde-li o prohlášení dle odstavce 4, f) doklad o státním občanství Slovenské republiky a dále doklady o státním občanství rodičů prohlašovatele v době jeho narození, jde-li o prohlášení dle odstavce 5. Poznámka pod čarou č. 13 zní: Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění pozdějších předpisů, nebo zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů." V 36 odstavci 1 se za větu první vkládá věta druhá, která zní: Prohlášení dle 32 odst. 3 lze učinit i před krajským úřadem příslušným podle místa, kde prohlašovatel trvale žije. ODŮVODNĚNÍ: Navrhuje se zachovat ustanovení řešící dopady rozpadu ČSFR, a to přesně v tom znění, jak je dnes obsahují 18a až 18c současného zákona č. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky. Tyto dopady stále nejsou dořešeny (jen Poradna pro občanství eviduje desítky případů ročně)a je obava, že osoby, které byly rozpadem čsl. federace postiženy a dosud české občanství nezískaly, by dle zpřísněných podmínek pro udělení již nebyly schopny české občanství získat. Tato ustanovení je legislativně-technicky vhodné vložit do 32 vládního návrhu, který s dopady rozdělení ČSFR souvisí. Navržený odstavec 3) (dnešní 18a) řeší situaci bývalých občanů ČSFR, následně občanů SR, kteří žijí, nebo mají trvalý pobyt na území ČR nejpozději od dosud: - tyto osoby mají velmi silné vazby na ČR, ale zpravidla žádné vazby na SR - jejich děti se narodily na území ČR - reálnou možnost na prohlášení měly tyto osoby jen od , kdy ustanovení vstoupilo v platnost, tedy nikoli celých 20 elt - objevují se stále nové případy i mezi seniory, kteří nikdy neměli doklad o českém občanství a skutečnost, že jsou občany SR, se zjistí teprve při žádosti o důchod - krajské úřady nedostatečně informovaly o těchto ustanoveních žadatele o občanství ČR, v průběhu platnosti tohoto ustanovení neprobíhala žádná informační kampaň mezi úředníky, sociálními pracovníky rezidenčních zařízení ani mezi potenciálními prohlašovateli - tuto skutečnost kritizoval i veřejný ochránce práv - nemožnost získat občanství může některé bývalé občany ČSFR vrhat do sociální patologie (chudoba, závislosti, trestná činnost, atd.), sanace těchto situací je drahá -rušení tohoto ustanovení je ve zjevném a těžko odůvodnitelném nepoměru (z hlediska vazeb na ČR) vůči jiným ustanovením zákona (viz např. 31 odst. 3 návrhu zákona potomci všech emigrantů z Československa na české občanství nárok mít budou, a to i v situací kdy tento prohlašovatel nikdy nebyl ani v Evropě).

10 Navržený odstavec 4) (dnešní 18b) řeší situaci bývalých občanů České republiky žijících na území SR, kteří byli např. daňovými předpisy SR, donuceni k nabytí občanství SR po :í ustanovení: - řada těchto občanů mnohdy nedobrovolně migrovala z ČR na území SR (úředníci, vojáci, policisté, sportovci, ale i kvalifikované pracovní síly) - rušení tohoto ustanovení je opět ve zjevném a neodůvodnitelném nepoměru (nejenom z hlediska vazeb na ČR, ale i z hlediska bývalého občana ČR žijícího kdekoli na světě mimo SR) s 31 návrhu zákona (viz výše). Návrh fakticky diskriminuje ty emigranty z českých zemí, kteří odešli na Slovensko, oproti emigrantům do všech jiných zemí. Ponecháním tohoto ustanovení 18b by byl nepoměr částečně vyřešen vyřešený. Navržený odstavec 5) (dnešní 18c) řeší situaci osob, které se narodily na území SR a k datu rozpadu ČSFR byly mladší 18 let, kterých jeden z rodičů byl občan ČR a druhý byl občan SR k datu jejich narození: - I zde by se prohlubovala diskriminace těch emigrantů z českých zemí, kteří se přestěhovali na Slovensko, oproti všem ostatním emigrantům (např. vystěhovalcům do zámoří).

Nabývání státního občanství České republiky prohlášením

Nabývání státního občanství České republiky prohlášením 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Nabývání státního občanství České republiky prohlášením 04. Základní informace k životní situaci Prohlášením o nabytí státního občanství

Více

186/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

186/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 186/2013 Sb. ZÁKON ze dne 11. června 2013 o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H : Ročník 2013 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H : 185. Zákon, kterým se mění zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, ve znění pozdějších

Více

ZÁKON. ze dne 11. června 2013 o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky)

ZÁKON. ze dne 11. června 2013 o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) 186 ZÁKON ze dne 11. června 2013 o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 827/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 827/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 827/0 Vládní návrh zákona o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) Zástupce

Více

b) Ze zákona (automaticky) dále nabývá státní občanství ČR dítě, u kterého bylo rozhodnutím soudu určeno, že jeho otcem je státní občan ČR.

b) Ze zákona (automaticky) dále nabývá státní občanství ČR dítě, u kterého bylo rozhodnutím soudu určeno, že jeho otcem je státní občan ČR. STÁTNÍ OBČANSTVÍ ČR Nabývání státního občanství ČR Zákon č. 186/2013 Sb. o státním občanství. Nová právní úprava plně opouští princip jediného státního občanství a naopak se zcela přiklání k možnosti existence

Více

Zákon č. 186/2013 Sb., Účinnost od

Zákon č. 186/2013 Sb., Účinnost od Porada dne 20. 12. 2013 Zákon č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) Účinnost od 1. 1. 2014 1 Základní principy, na

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H : Ročník 2013 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H : 185. Zákon, kterým se mění zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, ve znění pozdějších

Více

40/1993 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 29. prosince 1992. o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky

40/1993 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 29. prosince 1992. o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky 40/1993 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 29. prosince 1992 o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky Změna: 272/1993 Sb. Změna: 337/1993 Sb. Změna: 140/1995 Sb. Změna: 139/1996 Sb. Změna:

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 52 Rozeslána dne 7. května 2012 Cena Kč 90, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 52 Rozeslána dne 7. května 2012 Cena Kč 90, O B S A H : Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 52 Rozeslána dne 7. května 2012 Cena Kč 90, O B S A H : 141. Zákon, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 52 Sbírka zákonů č. 142 / 2012 Strana 2251 142 ZÁKON ze dne 11. dubna 2012 o změně některých zákonů v souvislosti se zavedením základních registrů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně:

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně: Zákon č. 40/199 Zákon o svobodném Sb., přístupu k informacím (č. 106/1999 Sb.) o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky ve znění zákona č. 272/199 Sb., zákona č. 140/1995 Sb., zákona č.

Více

40/1993 Sb. ZÁKON. České národní rady. ČÁST PRVNÍ Nabývání státního občanství

40/1993 Sb. ZÁKON. České národní rady. ČÁST PRVNÍ Nabývání státního občanství Systém ASPI - stav k 20.2.2007 do částky 12/2007 Sb. a 9/2007 Sb.m.s. Obsah a text 40/1993 Sb. - poslední stav textu Změna: 272/1993 Sb. Změna: 337/1993 Sb. Změna: 140/1995 Sb. Změna: 139/1996 Sb. Změna:

Více

40/1993 Sb. ZÁKON. České národní rady

40/1993 Sb. ZÁKON. České národní rady 40/1993 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 29. prosince 1992 o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky Změna: 272/1993 Sb. Změna: 337/1993 Sb. Změna: 140/1995 Sb. Změna: 139/1996 Sb. Změna:

Více

186/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

186/2013 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 186/2013 Sb. ZÁKON ze dne 11. června 2013 o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Nabývání státního občanství České republiky udělením

Nabývání státního občanství České republiky udělením 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Nabývání státního občanství České republiky udělením 04. Základní informace k životní situaci Státní občané cizího státu trvale žijící

Více

193/1999 Sb. ZÁKON. ze dne 29. července 1999. o státním občanství některých bývalých československých státních občanů

193/1999 Sb. ZÁKON. ze dne 29. července 1999. o státním občanství některých bývalých československých státních občanů 193/1999 Sb. ZÁKON ze dne 29. července 1999 o státním občanství některých bývalých československých státních občanů Změna: 320/2002 Sb. Změna: 46/2006 Sb. Změna: 142/2012 Sb. Parlament ve snaze zmírnit

Více

Splnění této podmínky může být prominuto žadateli, který má na území ČR povolen trvalý pobyt a

Splnění této podmínky může být prominuto žadateli, který má na území ČR povolen trvalý pobyt a Informace k podání žádosti o udělení státního občanství České republiky podle zákona č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky)

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA

ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Čl. 12 Ústavy: 1) Nabývání a pozbývání státního občanství České republiky stanoví zákon. 2) Nikdo nemůže být proti své vůli zbaven

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2009 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 68 Rozeslána dne 24. července 2009 Cena Kč 131, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2009 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 68 Rozeslána dne 24. července 2009 Cena Kč 131, O B S A H : Ročník 2009 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 68 Rozeslána dne 24. července 2009 Cena Kč 131, O B S A H : 227. Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA

ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Čl. 12 Ústavy: 1) Nabývání a pozbývání státního občanství České republiky stanoví zákon. 2) Nikdo nemůže být proti své vůli zbaven

Více

ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Čl. I

ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Čl. I ZÁKON ze dne 2014, kterým se mění zákon č. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 702/3

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 702/3 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 702/3 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně

Více

Cílová skupina a legislativa

Cílová skupina a legislativa Cílová skupina a legislativa zákony kde se vyskytuje slovo "bezdomovec" 74/1946 Sb. o udělení státního občanství krajanům vracejícím se do vlasti 179/1946 Sb. o udělení státního občanství krajanům z Maďarska

Více

ŽÁDOST O ZJIŠTĚNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY A VYDÁNÍ OSVĚDČENÍ O STÁTNÍM OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ŽÁDOST O ZJIŠTĚNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY A VYDÁNÍ OSVĚDČENÍ O STÁTNÍM OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY ZÚ Washington ŽÁDOST O ZJIŠTĚNÍ STÁTNÍHO OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY A VYDÁNÍ OSVĚDČENÍ O STÁTNÍM OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY (dále jen,,osvědčení ) podle 42 a násl. zákona č. 186/2013 Sb., o státním občanství

Více

VYBRANÁ USTANOVENÍ. ZÁKONA č. 115/2006 Sb. ze dne 26. ledna 2006. o registrovaném partnerství a o změně některých souvisejících zákonů

VYBRANÁ USTANOVENÍ. ZÁKONA č. 115/2006 Sb. ze dne 26. ledna 2006. o registrovaném partnerství a o změně některých souvisejících zákonů VYBRANÁ USTANOVENÍ ZÁKONA č. 115/2006 Sb. ze dne 26. ledna 2006 o registrovaném partnerství a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 261/2007 Sb., 362/2007 Sb. Změna: 239/2008 Sb. Změna: 41/2009

Více

Udělení státního občanství České republiky

Udělení státního občanství České republiky 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Udělení státního občanství České republiky 04. Základní informace k životní situaci Státní občané cizího státu trvale žijící na území

Více

I. Informace k udělení státního občanství České republiky

I. Informace k udělení státního občanství České republiky I. Informace k udělení státního občanství České republiky O udělení státního občanství České republiky rozhoduje Ministerstvo vnitra. Na udělení státního občanství České republiky není právní nárok. Podmínky

Více

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : 239. Zákon, kterým se mění některé zákony související s registrovaným partnerstvím

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : 239. Zákon, kterým se mění některé zákony související s registrovaným partnerstvím Ročník 2008 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 76 Rozeslána dne 1. července 2008 Cena Kč 22, O B S A H : 239. Zákon, kterým se mění některé zákony související s registrovaným partnerstvím 239 ZÁKON ze

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3146 Sbírka zákonů č. 222 / 2012 222 ZÁKON ze dne 20. června 2012, kterým se mění volební zákony a zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve

Více

DOTAZNÍK K UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ

DOTAZNÍK K UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ Varhany: Foto: DOTAZNÍK K UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ Jméno, popř. jména a příjmení Rodné příjmení Datum, místo a okres (u cizinců stát) narození Rodné číslo Rodinný stav Státní občanství Bydliště (trvalý pobyt)

Více

343/2007 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna školského zákona

343/2007 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna školského zákona 343/2007 Sb. ZÁKON ze dne 27. listopadu 2007, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3838 Sbírka zákonů č. 303 / 2011 303 ZÁKON ze dne 6. září 2011, kterým se mění zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Parlament se usnesl

Více

DOTAZNÍK K UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ

DOTAZNÍK K UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ DOTAZNÍK K UZAVŘENÍ MANŽELSTVÍ Jméno, popř. jména a příjmení MUŽ ŽENA Rodné příjmení Datum, místo a okres (stát) narození Rodné číslo Osobní stav Státní občanství Bydliště (trvalý pobyt) Prohlášení o uzavření

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H : Ročník 2013 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 77 Rozeslána dne 2. července 2013 Cena Kč 103, O B S A H : 185. Zákon, kterým se mění zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, ve znění pozdějších

Více

Zápis údajů o přidělení rodného čísla při narození

Zápis údajů o přidělení rodného čísla při narození Informace o činnostech matričních úřadů od 1.7.2010 v souvislosti se zapisováním údajů do agendového informačního systému evidence obyvatel ( dále jen ISEO ) Zápis údajů o přidělení rodného čísla při narození

Více

11. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění volební zákony a některé další zákony

11. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění volební zákony a některé další zákony 49 11. funkční období 49 Návrh zákona, kterým se mění volební zákony a některé další zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 899 ze 7. volebního období PS PČR) 2017 ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění volební

Více

Návrh. ZÁKON ze dne... 2010. Hlava I Obecná ustanovení

Návrh. ZÁKON ze dne... 2010. Hlava I Obecná ustanovení Návrh ZÁKON ze dne... 2010 o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ OBČANSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Hlava I Obecná

Více

Informační systém evidence obyvatel

Informační systém evidence obyvatel Informační systém evidence obyvatel Informační systém evidence obyvatel, upravený zákonem č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel),

Více

Návrh ZÁKON. ze dne... 2012. o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky)

Návrh ZÁKON. ze dne... 2012. o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) Návrh ZÁKON ze dne... 2012 o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ STÁTNÍ

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 621/2

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VI. volební období 621/2 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VI. volební období 621/2 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně

Více

Texty novelizovaných částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn

Texty novelizovaných částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Texty novelizovaných částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn (k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony související s oblastí evidence obyvatel) Platné znění novelizovaných ustanovení zákona č.

Více

- občanský průkaz, cestovní doklad, nebo průkaz o povolení k pobytu cizince

- občanský průkaz, cestovní doklad, nebo průkaz o povolení k pobytu cizince Narodilo se vám dítě? a/ dítě z manželství jeden z rodičů předloží: - souhlasné prohlášení rodičů o jménu /jménech/ dítěte - oddací list - občanský průkaz, cestovní doklad, nebo průkaz o povolení k pobytu

Více

ZÁKON. ze dne , kterým se mění zákon č. 191/2012 Sb., o evropské občanské iniciativě. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

ZÁKON. ze dne , kterým se mění zákon č. 191/2012 Sb., o evropské občanské iniciativě. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne... 2013, kterým se mění zákon č. 191/2012 Sb., o evropské občanské iniciativě Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 191/2012 Sb., o evropské

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 337/4

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 337/4 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 337/4 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 8 ) 189 občanského zákoníku..

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 8 ) 189 občanského zákoníku.. Strana 4426 Sbírka zákonů č. 293 / 2016 293 ZÁKON ze dne 24. srpna 2016, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže),

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 28/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 28/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 28/0 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 191/2012 Sb., o evropské občanské iniciativě Zástupce předkladatele: ministr vnitra Doručeno

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 7. volební období

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 7. volební období P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2015 7. volební období Pozměňovací návrh poslance.. k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

ZÁKON. ze dne 29. èervence 1999,

ZÁKON. ze dne 29. èervence 1999, 194/1999 Sb. ZÁKON ze dne 29. èervence 1999, kterým se mìní zákon è. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního obèanství Èeské republiky, ve znìní pozdìjších pøedpisù Parlament se usnesl na tomto zákonì

Více

Kdo je oprávněn podat žádost o koncesi?

Kdo je oprávněn podat žádost o koncesi? Žádost o koncesi pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná

Více

Informační systém evidence obyvatel

Informační systém evidence obyvatel Informační systém evidence obyvatel Informační systém evidence obyvatel, upravený zákonem č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel),

Více

Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění k 1. lednu 2014

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně,

Více

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 782 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 18.

11. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 782 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 18. 7 11. funkční období 7 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,

Více

Žadatelé s trvalým pobytem v okresech LIBEREC a SEMILY: Věra Čermáková, tel , kancelář č. C 211,

Žadatelé s trvalým pobytem v okresech LIBEREC a SEMILY: Věra Čermáková, tel , kancelář č. C 211, Základní informace - řízení o udělení státního občanství ČR Udělení státního občanství České republiky podle ust. 13 zákona č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů

Více

V souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona

V souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona V souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech, jímž se mimo jiné novelizoval zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci

Více

Návrh na zamítnutí návrhu zákona byl podán ve druhém čtení v podrobné rozpravě dne 17. ledna 2017 poslancem Ivanem Pilným.

Návrh na zamítnutí návrhu zákona byl podán ve druhém čtení v podrobné rozpravě dne 17. ledna 2017 poslancem Ivanem Pilným. Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (tisk 928) Návrh na zamítnutí

Více

57/2005 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o azylu

57/2005 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o azylu 57/2005 Sb. ZÁKON ze dne 27. ledna 2005, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějích předpisů, (zákon o azylu), ve znění

Více

ODBOR SPRÁVNÍ A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD, Městského úřadu Rychnov nad Kněžnou, odd. OP. EO CD

ODBOR SPRÁVNÍ A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD, Městského úřadu Rychnov nad Kněžnou, odd. OP. EO CD ODBOR SPRÁVNÍ A ŽIVNOSTENSKÝ ÚŘAD, Městského úřadu Rychnov nad Kněžnou, odd. OP. EO CD OBČANSKÉ PRŮKAZY Občanský průkaz je veřejná listina, kterou občan prokazuje své jméno, příjmení, rodné číslo, podobu

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 300/4

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 300/4 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 300/4 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších

Více

Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky

Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Uzavření manželství státního občana České republiky s cizincem na území České republiky 04. Základní informace k životní situaci Občan

Více

Odbor správních a vnitřních věcí

Odbor správních a vnitřních věcí Odbor správních a vnitřních věcí Matrika vedení knih narození, manželství a úmrtí a souvisejících sbírek listin a vydávání výpisů z těchto knih podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení

Více

Změna jména a příjmení

Změna jména a příjmení 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Změna jména a příjmení 04. Základní informace k životní situaci Fyzická osoba, které byl matričním úřadem vydán matriční doklad, má

Více

N á v r h Z Á K O N. ze dne. 2013,

N á v r h Z Á K O N. ze dne. 2013, III. N á v r h Z Á K O N ze dne. 2013, kterým se mění zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění pozdějších předpisů,

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 156/5

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 156/5 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 156/5 Pozměňovací a jiné návrhy k senátnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4490 Sbírka zákonů č. 357 / 2011 Částka 126 357 ZÁKON ze dne 27. října 2011, kterým se mění zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Parlament

Více

ZÁKON ze dne 27. října 2011, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

ZÁKON ze dne 27. října 2011, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Strana 4378 Sbírka zákonů č. 351 / 2011 351 ZÁKON ze dne 27. října 2011, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl

Více

1. V části první se za dosavadní bod 9 vkládají nové body, které znějí:

1. V části první se za dosavadní bod 9 vkládají nové body, které znějí: PS160049917 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2016 7. volební období 238 USNESENÍ Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj z 50. schůze ve středu dne 14. prosince 2016 Vládní návrh zákona,

Více

Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz?

Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz? Potřebujete nový cestovní pas nebo občanský průkaz? Cestovní doklady Konec platnosti zápisu dětí do CD. Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 444/2009, které je závazné pro všechny státy

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

N á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna antidiskriminačního zákona. Čl. I

N á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna antidiskriminačního zákona. Čl. I III. N á v r h ZÁKON ze dne, kterým se mění zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění

Více

Sjednocující postup pro zapisovatele do agendového informačního systému evidence obyvatel

Sjednocující postup pro zapisovatele do agendového informačního systému evidence obyvatel Sjednocující postup pro zapisovatele do agendového informačního systému evidence obyvatel V souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím

Více

293/2016 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o ochraně hospodářské soutěže

293/2016 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o ochraně hospodářské soutěže 293/2016 Sb. ZÁKON ze dne 24. srpna 2016, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějích předpisů,

Více

272/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 10. července 2001, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění zákona č. 257/2000 Sb.

272/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 10. července 2001, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění zákona č. 257/2000 Sb. 272/2001 Sb. ZÁKON ze dne 10. července 2001, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění zákona č. 257/2000 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl.I

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 398/3

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 398/3 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 398/3 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Rodná čísla Novelizace zákonů Datové schránky. Peter Garláthy

Rodná čísla Novelizace zákonů Datové schránky. Peter Garláthy Rodná čísla Novelizace zákonů Datové schránky Peter Garláthy 26.11.2009 1 Předání sestav rodných čísel V případě sestav rodných čísel v elektronické podobě je nutné popisovat CD názvem výdejového místa,

Více

227/2009 Sb. ZÁKON. ze dne 17. června 2009, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech ČÁST PRVNÍ

227/2009 Sb. ZÁKON. ze dne 17. června 2009, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech ČÁST PRVNÍ 227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech Změna: 101/2010 Sb. Změna: 291/2009 Sb., 306/2009 Sb., 159/2010 Sb. Změna:

Více

USNESENÍ ústavně právního výboru z 66. schůze dne 25. května 2005

USNESENÍ ústavně právního výboru z 66. schůze dne 25. května 2005 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2005 4. volební období 180 USNESENÍ ústavně právního výboru z 66. schůze dne 25. května 2005 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb., o azylu

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 747/6

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 747/6 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 747/6 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění

Více

1a ) Nařízení Rady (ES) č. 1/2003 ze dne 16. prosince Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

1a ) Nařízení Rady (ES) č. 1/2003 ze dne 16. prosince Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4787 360 ZÁKON ze dne 19. září 2012, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 1762 Sbírka zákonů č. 185 / 2013 Částka 77 185 ZÁKON ze dne 11. června 2013, kterým se mění zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 182/2006 Sb.,

Více

Pozměňovací návrhy. Jana Čechlovského

Pozměňovací návrhy. Jana Čechlovského Pozměňovací návrhy Jana Čechlovského k pozměňovacím návrhům ÚPV schváleným usnesením ÚPV dne 29.5.2013 tisk č. 930/2 (vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím rekodifikace

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Registrované partnerství

Registrované partnerství 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Registrované partnerství 04. Základní informace k životní situaci Registrované partnerství je trvalé společenství dvou osob stejného

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 854/1

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 854/1 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 854/1 Usnesení výboru pro sociální politiku č. 238 ze dne 15. prosince 2016 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995

Více

117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře

117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře 117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře (platí od 15. 81. 7. 2017 do 30. 914. 8. 2017) ve znění zákona č. 137/1996 Sb., zákona č. 132/1997 Sb., zákona č. 242/1997 Sb., v úplném

Více

357/2011 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o Rejstříku trestů

357/2011 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o Rejstříku trestů 357/2011 Sb. ZÁKON ze dne 27. října 2011, kterým se mění zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějích předpisů, a některé dalí zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 662 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 11.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 662 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 11. 76 9. funkční období 76 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 478 Sbírka zákonů č. 40 / 2015 40 ZÁKON ze dne 10. února 2015, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

8. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony 8. funkční období 230 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 444 z 6. volebního období

Více

Výkon sociálně-právní ochrany pověřenými osobami

Výkon sociálně-právní ochrany pověřenými osobami Výkon sociálně-právní ochrany pověřenými osobami (1) Pověřené osoby poskytují sociálně-právní ochranu na základě rozhodnutí o pověření k výkonu takové činnosti (dále jen "pověření"). (2) Pověřené osoby

Více

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 9. FUNKČNÍ OBDOBÍ

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 9. FUNKČNÍ OBDOBÍ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 9. FUNKČNÍ OBDOBÍ 353. USNESENÍ SENÁTU ze 14. schůze, konané dne 10. října 2013 k vládnímu návrhu zákonného opatření Senátu, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2397 204 ZÁKON ze dne 23. července 2015, kterým se mění zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

227/2009 Sb. kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech

227/2009 Sb. kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech 227/2009 Sb. ZÁKON ze dne 17. června 2009, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech Změna: 291/2009 Sb., 306/2009 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Kdo může ohlásit vázanou živnost?

Kdo může ohlásit vázanou živnost? Ohlášení živnosti vázané pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004

USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004 \ Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 4. volební období - 2004 rozpočtový výbor 331 USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony vsouvislosti

Více

Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku

Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Uzavření manželství - formou občanského nebo církevního sňatku 04. Základní informace k životní situaci Uzavřít manželství na území

Více

ZÁKON. ze dne 2016, ČÁST PRVNÍ. Změna insolvenčního zákona. Čl. I

ZÁKON. ze dne 2016, ČÁST PRVNÍ. Změna insolvenčního zákona. Čl. I V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Parlament se usnesl

Více

Prohlášení o uzavření manželství lze učinit

Prohlášení o uzavření manželství lze učinit Manželství se uzavírá svobodným projevem vůle muže a ženy, kteří hodlají vstoupit do manželství. Sňatečný obřad je veřejný a slavnostní, činí se v přítomnosti dvou svědků. Snoubenci při sňatečném obřadu

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 841/2

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 841/2 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 841/2 Usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu č. 192 ze dne 3. listopadu k vládnímu návrhu zákona, kterým se

Více