2MO301 Mezinárodní obchod

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2MO301 Mezinárodní obchod"

Transkript

1 Katedra mezinárodního obchodu 2MO301 Mezinárodní obchod Cvičení č. 5: Mezinárodní organizace v mezinárodním podnikání Ing. Ilya Bolotov, Ph.D., MBA

2 Vtip dne: Hlavní zákony organizací (Murphyho?): Každá organizace má přidělen jistý počet pracovních míst, která jsou obsazována naprosto nevyhovujícími osobami. Čím méně určitá organizace produkuje, tím častěji se reorganizuje. Zdroj:

3 Program dnešního cvičení q Úvod do mezinárodních organizací q Týmová práce a následná diskuze q Diskuze o Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, OECD

4 Základní informace Mezinárodní organizace v MO organizace, jejichž účelem je ovlivnit mezinárodní obchod prostřednictvím tvorby pravidel a podmínek pro uskutečnění mezinárodních obchodních transakcí. Cíle organizací: Podpora mezinárodního obchodu, Usnadnění procedur mezinárodního obchodu, Liberalizace obchodních toků. Členy organzací: Státy a nevládní subjekty.

5 Členění mezinárodních organizací Podle charakteru: Mezivládní organizace, Spadající pod OSN, podřízené Válnému shromáždění nebo Ekonomické a sociální radě, ECOSOC Stojící mimo OSN (čtyři výjimky: WTO, WCO, OECD a BIS) Nevládní organizace. Podle vlivu na mezinárodní obchod: Organizace s přímým a silným vlivem přímo zaměřené na obchod (WTO, UNCITRAL apod.), Organizace s nepřímým vlivem.

6 Mezivládní organizace Světová obchodní organizace ( Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj ( Světová celní organizace ( Konference o obchodu a rozvoji ( Mezinárodní obchodní centrum ( Evropská hospodářská komise ( Komise pro mezinárodní právo ( Mezinárodní ústav pro sjednocení soukromého práva ( Banka pro mezinárodní platy ( Brettonwoodské instituce Mezinárodní měnový fond ( Skupina světové banky ( Regionální banky (CEB, EBRD, EIB, MIB, MBES...) Další organizace (UNDP, UNIDO, OPEC ) Nevládní organizace Mezinárodní obchodní komora ( Světová federace obchodních míst (

7 Program dnešního cvičení q Úvod do mezinárodních organizací q Týmová práce a následná diskuze q Diskuze o Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, OECD

8 Týmová práce 4 skupiny Postup: Vezměte kus papíru, napište počáteční písmenko svého příjmení a zvedněte nad hlavou. Až objevíte další členy své skupiny, vyměňte si informace. Příprava: min. Prezentace každá skupina 10 min. (není potřeba připravovat ppt, stačí poznámky na papíře). Kdo zvládne a bude hezká +0,5 bodů.

9 Týmová práce - úkoly 1. skupina Zaměřte se na úlohu a výsledky činnosti Světové celní organizace (WCO), UNCTADu a Mezinárodního obchodního centra (ITC). 2. skupina Charakterizujte Banku pro mezinárodní platby (BIS) a Brettonwoodské instituce (IMF, WB). Zaměřte se zejména na jejich úlohu v MO, cíle, aktivity, výsledky a sdružené členy. Dále se zaměřte na Banku pro mezinárodní platy a to především z hlediska jejího významu pro MO. 3. skupina Charakterizujte stěžejní činnosti a výsledky Evropské hospodářské komise (UNECE), Komise pro mezinárodní právo (UNCITRAL) a Mezinárodního ústavu pro sjednocení soukromého práva (UNIDROIT) z hlediska jejich vlivu na MO. 4. skupina Charakterizujte klíčové aktivity Mezinárodní obchodní komory (ICC) a Světové federace obchodních míst (WTPF). Dále rámcově popište sdružené subjekty a významné události či výsledky, o které se tyto dvě instituce zasadily.

10 Světová obchodní organizace (WTO) (vznikla v r. 1995, předtím GATT) Má tři hlavní pilíře - oblasti: GATT (obchod se zbožím), 1947 na založení se podílelo i Československo. GATS (obchod se službami), TRIPS (práva duševního vlastnictví), 1994/ Mechanismus prověrek obchodních politik. + Systém řešení obchodních sporů. 160 členů (mimo část zemí SNS, Severní Koreu apod.), sídlo: Ženeva. Hlavní orgány: Konference ministrů (schází se min. Jednou za 2 roky), dále Generální rada a Sekretariát (600 pracovníků). Hlavní přínos: liberalizace obchodu a řešení obchodních sporů.

11 Světová celní organizace (World Customs Organization, WCO): Vznikla z Celního výboru (1947) jako Rada pro celní spolupráci (Customs Co- operation Council, CCC) v Evropě v r. 1952, přejmenována na WCO v r členů, sídlo: Brusel. Cíl: zajištění efektivity a co nejvyšší účinnosti celní správy ve světovém měřítku (světové celní standardy, jednoduchý a účinný celní systém, harmonizace procedur, pomoc celním institucím rozvojových zemí). Hlavní přínos: Harmonizovaný systém a celní datový model, karnety ATA (dočasný vývoz). Konference OSN o obchodu a rozvoji (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD): Vznikla institucionalizací konference OSN v r členů, sídlo: Ženeva. Cíl: pomoc v integraci rozvojových a zejména nejméně rozvinutých zemí do světové ekonomiky, především do mezinárodního obchodu a WTO. Hlavní přínos: systém GSP a globální systém obchodních preferencí mezi rozvojovými zeměmi (GSTPDC), informační systém o překážkách obchodu (TRAINS), automatický systém celních dat (ASYCUDA), komoditní dohody v obchodu se surovinami, pomoc s obchodními jednáními a diplomacií, světová síť obchodních míst (GTPN) atd. Publikace a statistiky: Trade and Development Report, World Investment Report, UNCTAD Handbook of Statistics, Least Developed Countries Report a další.

12 Mezinárodní obchodní centrum (International Trade Centre, ITC): Vzniklo v r. 1964, sídlo: Ženeva. Cíl: podpora rozvojových zemí a zemí s tranzitivní ekonomikou ve světovém obchodě prostřednictvím spolupráce s podnikatelskou sférou (působí v oblastech nepokrytých WTO, UNCTADem a jinými organizacemi). Hlavní přínos: agentura pro technickou spolupráci v konkrétních oblastech obchodu, hlavně pro malé a střední podniky. Priorita: nejméně rozvinuté země (LDC).

13 Banka pro mezinárodní platby (Bank for International Settlements, BIS): Vznikla v r pro řízení německých reparací, později se zapojila do Brettonwoodského měnového systému, Evropské platební unie (EPU) do r a evropské měnové integrace od r do r (při ní působil tzv. Evropský měnový institut, EMI). 60 členů (centrálních bank), sídlo: Basilej, Švýcarsko (pobočky Hong Kong a Mexiko City). Cíl: podpora měnové a finanční spolupráce a stability ve světě, role banky pro centrální banky a shromáždění statistik. Hlavní přínos: pravidla BASEL (I, II, III), bankovní dohled, bankovní služby pro centrální banky a mezinárodní organizace, krizová pomoc centrální bankám, uložení devizových rezerv (centrální banka centrálních bank) a výzkumy. Publikace a statistiky: Zprávy o světovém finančním trhu, čtvrtletní a výroční zprávy. Mezinárodní měnový fond (International Monetary Fund, IMF): 188 členů, sídlo: Washington D.C. Podrobněji viz Štěrbová a kol. (2013, kapitola 8.2). Skupina světové banky (World Bank Group, WB, WBG): počet členů se liší podle organizace, sídlo: Washington D. C. /IBRD, IFC, IDA, MIGA, ICSID/ Organizace skupiny: IBRD, IDA, IFC, MIGA a ICSID. Podrobněji viz Štěrbová a kol. (2013, kapitola 8.2).

14 Evropská hospodářská komise OSN (UN Economic Comission for Europe, UNECE): Vznikla v r s cílem podpory povalečné obnovy, spolupráce a integrace v Evropě. 56 členů (země Evropy + USA a Kanada), sídlo: Ženeva. Cíl: ekonomická spolupráce a integrace obecně, zejména spolupráce v energetice, oblasti životního prostředí, bytové politice, statistikách, obchodě, lesním hospodářství a dopravě (spolupracuje s podnikatelským sektorem, mezinárodními profesními a nevládními organizacemi) Hlavní přínos: Středisko OSN pro usnadňování obchodu a elektronický obchod (UN/CEFACT), systém pravidel pro elektronickou výměnu dat (EDIFACT), kvalitativní standardy pro ovoce a zeleninu, technická standardizace a harmonizace (Recommendation L ), standardizace v dopravě (silnice E ), teď, mj. boj s padělky. Komise pro mezinárodní právo UNCITRAL (UN Commission on International Trade Law, UNCITRAL) Vznikla v r členů, sídlo: Vídeň. Cíl: harmonizace a unifikace národních právních předpisů (z oblasti MO: vládní zakázky, mezinárodní arbitráž, elektronický obchod, doprava, insolvence, bezpečnost transakcí a práva duševního vlastnictví). Hlavní přínos: Úmluva OSN o mezinárodní koupi zboží (CISG, 1980), Úmluva OSN o promlčení při mezinárodní koupi zboží, Úmluva OSN o námořní přepravě zboží, doporučuje ke světovému využití Incoterms, UCP 600 a další pravidel.

15 Mezinárodní ústav pro sjednocení soukromého práva (International Institute for the Unification of Private Law) Vznikl v r jako pomocný orgány Ligy národů (předchůdce OSN). 63 členů, sídlo: Řím. Cíl: harmonizace a unifikace soukromoprávních vztahů v mezinárodním styku. Hlavní přínos: úprava mezinárodní koupě zboží (z 60. let), nově mezinárodního finančního leasingu, mezinárodního faktoringu a franchizingu, aktualizace předpisů (v r Principles of International Commercial Contracts).

16 Mezinárodní obchodní komora (International Chamber of Commerce, ICC): Vznikla v r Členové (podnikatelské subjekty a jejich asociace) z více než 120 zemí, sídlo: Paříž. Cíl: usnadňovat a podporovat otevřený mezinárodní obchod, investice a tržní ekonomiky prostřednictvím jednotných pravidel v obchodních a finančních operacích, standardních mechanismů a harmonizace. Hlavní přínos: Mezinárodní pravidla pro výklad dodacích doložek Incoterms (poslední 2010), Jednotné zvyklosti a pravidla pro dokumentární akreditivy (poslední UCP 600), pravidla pro dluhopisy, mezinárodní kodex pro přímý marketing. Mezinárodní rozhodčí soud (cca 500 případů ročně). Světová federace obchodních míst (World Trade Point Federation, WTPF): Vznikla v r na základě sítě obchodních míst UNCTADu. Sdružuje cca 100 míst ze 70 zemí světa. Sídlo: Ženeva. Cíl: celosvětová podpora malých a středních podniků v oblasti obchodu, zejména při vstupu na světové trhy, mj. při využití elektronických obchodních technologií. Hlavní přínos: databáze obchodních příležitostí, zdarma přístup pro malé a střední podniky. Obchodní místo centrum pro informace a usnadnění obchodu.

17 Program dnešního cvičení q Úvod do mezinárodních organizací q Týmová práce a následná diskuze q Diskuze o Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, OECD

18 Diskuze k OECD Časový rozvrh: 15-20min Otázky: 1. Co je hlavním cílem OECD? 2. Jaké jsou dle Vašeho názoru nejvýznamnější činnosti OECD v souvislosti s obchodem? 3. Co patří k nejdůležitějším nástrojům OECD? 4. Kolik členských zemí OECD sdružuje? Která/é země se v současné době uchází o členství?

19 Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj Organisation for Economic Co- operation and Development (br. angl. OECD, fr. OCDE) Vznikla v r z Organizace pro evropskou ekonomickou spolupráci (Organisation for European Economic Co- operation, OEEC), která vznikla r v rámci Marshallova plánu. Sídlo: Paříž. 34 členů v r. 2012: Austrálie, Belgie, Česká Republika, Čile, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Lucembursko, Maďarsko, Mexiko, Německo, Nizozemí, Norsko, Nový Zéland, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Spojené království (Velká Británie), Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, USA. Uchází o vstup: Rusko. Užší spolupráce s Brazílií, Čínou, Indií, Indonésií a Jižní Afrikou. OECD dále spolupracuje s více než 70 jinými zeměmi v / na Evropě, Kavkazu a Střední Asii, Asii, Latinské Americe, Blízkém Východě a severní Africe.

20 Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj Organisation for Economic Co- operation and Development (br. angl. OECD, fr. OCDE) Cíl: dosažení udržitelného ekonomického růstu a zaměstnanosti, zvýšení životních standardů při zachování finanční stability, podpora rozvoje světové ekonomiky (mj. snížením chudoby ve světě) prostřednictvím liberalizace mezinárodního obchodu, investic a financí. Zaměření: široké, vstupuje téměř do všech oblastí hospodářství (zemědělství, boj s korupcí, pohyby kapitálu, soutěžní právo a politika, spotřebitelská politika, vedení společnosti, rozvojová pomoc, vzdělávání, zaměstnanost, životní prostředí, věda a technika apod.). > DOPORUČENÍ a PRAVIDLA Struktura: Rada a cca 200 výborů (sekretariát má 2500 pracovníků), zasedání se ročně účastní cca úředníků z členských zemí. Opatření OECD: rozhodnutí Rady, rozhodnutí- doporučení Rady, doporučení Rady, dohoda, konsenzus, úmluva, doporučení výborů, deklarace, směrnice, principy a ujednání (jsou povinná, ale de facto těžko prosaditelná na národní úrovni).

21 Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj Organisation for Economic Co- operation and Development (br. angl. OECD, fr. OCDE) Hlavní přínos: Konsenzus OECD (konsenzus k oficiálně podporovaným exportním úvěrům) z r * (je aktualizován každý rok), doporučení společného postupu v oblasti životního prostředí a oficiálně podporovaných exportních úvěrů z r. 2007, zprostředkování jednání, technická pomoc vládám a statistická činnost, mj. studie zaměřené na konkrétní členské a nečlenské země. Publikace: OECD Economic Outlook, OECD Factbook, OECD Economic Surveys a Going for Growth. * Konsenzus OECD upravuje exportní financování ve členských zemích, je gentlemanskou (nezávaznou) dohodou pro země OECD, v EU je však povinný na základě Acquis communautaire.

22 Závěr Členem kterých z probraných organizací je ČR? => všech Které organizace spadají pod OSN? Viz

23 Co je třeba odnést z hodiny? Název organizace a její zkratku. Charakter: mezivládní x nevládní. Počet a složení členů (u WTO a OECD). Cíle / účely. Přínos pro MO: co vytvořili? PS pozor na neprobrané organizace (!)

24 Děkuji za pozornost! Otázky? J J J J? J J J J

25 Zdroje KALÍNSKÁ, E. a kol. Mezinárodní obchod v 21. století. Grada, Praha ISBN , kapitola 6. Webové stránky příslušných organizací, přístup

26

Mezinárodní obchodní právo. martina.sudrichova@vsfs.cz KH: ÚT 14,00 15,00

Mezinárodní obchodní právo. martina.sudrichova@vsfs.cz KH: ÚT 14,00 15,00 Mezinárodní obchodní právo 02.04.2009 2. přednáška Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz KH: ÚT 14,00 15,00 1. Přednáška: Mezinárodní obchodní právo: Právní normy z hlediska smluvních vztahů

Více

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce 11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce Světová banka (SB) = World Bank (WB) = Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj = International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Více

Obsah. Seznam zkratek... 14

Obsah. Seznam zkratek... 14 Obsah Seznam zkratek.... 14 1 Pojem, předmět a prameny práva mezinárodního obchodu.. 29 1.1 Pojem... 29 1.2 Předmět... 30 1.3 Prameny... 30 1.3.1 Mezinárodní smlouvy... 31 1.3.2 Mezinárodní obyčej... 33

Více

Mezinárodní finanční instituce. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Mezinárodní finanční instituce. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Mezinárodní finanční instituce Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Základní definice Mezinárodní měnový systém je souhrnem vzájemných vazeb mezi měnami a měnovými systémy jednotlivých zemí

Více

Světová ekonomika. Hlavní mezinárodní finanční instituce

Světová ekonomika. Hlavní mezinárodní finanční instituce Světová ekonomika Hlavní mezinárodní finanční instituce Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH

AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Globální ekonomika Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc. Praha, 2016 Aktuální vývoj na finančních trzích Globální ekonomika Dluhopisy a měny Akcie a komodity Globální ekonomika

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 7. 9. 2015 7 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

Právo mezinárodního obchodu/2. Klára Svobodová

Právo mezinárodního obchodu/2. Klára Svobodová Právo mezinárodního obchodu/2 Klára Svobodová Osnova předmětu Úvod do PMO Mezinárodní ekonomické právo WTO Společná obchodní politika EU Mezinárodní obchodní transakce Klára Svobodová 2 Světová obchodní

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády Čeho chceme tedy strategií dosáhnout? Udržení tempa

Více

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007 2007 Jihočeská centrála cestovního ruchu Jírovcova 1, P.O.Box 80 CZ 370 21 České Budějovice Telefon: +420 386 358 727 9 Fax: +420 386 358 728 E mail: info@jccr.cz WWW: www.jccr.cz Zpracoval: Jakub KADLEČEK

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

Více

Agentura CzechInvest. Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj

Agentura CzechInvest. Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj Agentura CzechInvest Regionální kancelář pro Moravskoslezský kraj Agentura CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená Ministerstvu průmyslu

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14. 8. 2007 37 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem

prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem prof. Michal Mejstřík Financování mezinárodního obchodu Přístup k financím české i evropské zdroje a mezinárodní spolupráce firem Konference konaná v hotelu DAP dne 4. 11. 2014 O ICC ICC - International

Více

Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA 2009

Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA 2009 Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA 2009 Programme for International Student Assessment mezinárodní projekt OECD měření výsledků vzdělávání čtenářská, matematická a přírodovědná gramotnost 15letí

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO HISTORIE ORGANIZACE Organizace Severoatlantické smlouvy, kromě zkratky NATO se užívá i zkratka OTAN (francouzská zkratka) vojensko-politická organizace zemí Evropy a

Více

RADA EVROPY STRÁŽCE LIDSKÝCH PRÁV SHRNUTÍ

RADA EVROPY STRÁŽCE LIDSKÝCH PRÁV SHRNUTÍ RADA EVROPY STRÁŽCE LIDSKÝCH PRÁV SHRNUTÍ Nečlenský stát Rady Evropy (Bělorusko) ČLENSKÉ STÁTY SÍDLO A ZASTOUPENÍ ROZPOČET Albánie, Andorra, Arménie, Ázerbajdžán, Belgie, Bosna a Herzegovina, Bulharsko,

Více

Faktory: Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice Ekonomické: zvyšování

Faktory: Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice Ekonomické: zvyšování MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod Charakteristika etap mezinárodního Faktory: obchodu po roku 1945 Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s angažmá v zahraniční politice

Více

Výdaje na základní výzkum

Výdaje na základní výzkum Sekretariát Rady pro výzkum, vývoj a inovace Výdaje na základní výzkum celkové, v sektoru vládním (státním), podnikatelském a v sektoru vysokých škol Mezinárodní porovnání říjen 2009 ÚVOD 1) Cílem následujících

Více

Státní zřízení: konstituční monarchie. Návrh: EPP-ED S&D ALDE ZELENÍ/EFA ECR GUE/NGL EFD NEZ.

Státní zřízení: konstituční monarchie. Návrh: EPP-ED S&D ALDE ZELENÍ/EFA ECR GUE/NGL EFD NEZ. Belgie Státní zřízení: konstituční monarchie Belgie v EK (2004-2009): Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Počet hlasů v Radě EU: 12 Počet obyvatel: 10 660 800 (k 1. lednu 2008) z 493 mil. obyvatel EU,

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28. 7. 2010 39 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii

Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii Ing. Tomáš Kozelský EU Office / Knowledge Centre Ekonomické a strategické analýzy Česká spořitelna a Katedra ekonomie a práva, ŠAVŠ Mladá Boleslav,

Více

Mezinárodní obchod. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik.

Mezinárodní obchod. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik. Mezinárodní obchod Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Mezinárodní obchod - směnné transakce uskutečňované přes hranice národních ekonomik. Příčiny vzniku mezinárodního obchodu: - Přírodní a klimatické podmínky.

Více

Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci

Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci Role Svazu průmyslu a dopravy v proexportní strategii státu a v zahraniční rozvojové spolupráci Role Svazu průmyslu a dopravy v podpoře e exportu: 1. Podílíme se na tvorbě koncepcí a strategií 2. Poskytujeme

Více

VERONIKA ZEMANOVÁ SPORTOVNÍ DIPLOMACIE

VERONIKA ZEMANOVÁ SPORTOVNÍ DIPLOMACIE VERONIKA ZEMANOVÁ SPORTOVNÍ DIPLOMACIE SPORTOVNÍ DIPLOMACIE Najděte co nejvíce info o: Kriketová diplomacie Pingpongová diplomacie Black Power Salute Bojkot OH Los Angeles, Moskva ZOH 2018 Jižní Korea

Více

Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě?

Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě? https://www.finance.cz/510197- cista- mzda- oecd/ Bereme hodně nebo málo? Jak vysoká je průměrná čistá mzda ve světě? 04.06.2018 Petr Gola, Finance.cz Z hrubé mzdy je zaměstnanci jeho zaměstnavatelem sraženo

Více

Debata k Jednotnému evropskému patentu

Debata k Jednotnému evropskému patentu Debata k Jednotnému evropskému patentu 4. 10. 2012 Úřad průmyslového vlastnictví ČR Ing. Eva SCHNEIDEROVÁ 1 Obsah Patentové systémy v Evropě Návrh nařízení o vytvoření jednotné patentové ochrany Návrh

Více

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky

Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky Změny postavení EU a USA v globální ekonomice a jejich důsledky PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační konference Postavení a vztahy Evropské

Více

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. soustředění. Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz

EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. soustředění. Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. soustředění Ing. Martina Šudřichová martina.sudrichova@vsfs.cz 1. Osnova přednášky: Měnová situace po skončení 2. světové války Přechod od bilaterálních k multilaterálním obchodním

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 31. 8. 2012 42 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

Věstník ČNB částka 7/2006 ze dne 7. června 2006

Věstník ČNB částka 7/2006 ze dne 7. června 2006 Třídící znak 1 0 6 0 6 5 3 0 OPATŘENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Č. 5 ZE DNE 25. KVĚTNA 2006, KTERÝM SE STANOVÍ POVINNÁ INVESTIČNÍ AKTIVA INSTITUCE ELEKTRONICKÝCH PENĚZ A PODMÍNKY INVESTOVÁNÍ DO TĚCHTO AKTIV

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 23. 9. 2013 42 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH Níže uvedené tabulky přinášejí základní statistické údaje týkající se několika oblastí souvisejících se společnou zemědělskou politikou (SZP), a to konkrétně: zemědělského

Více

Financování VVŠ v ČR

Financování VVŠ v ČR Financování VVŠ v ČR Počet studentů veřejných vysokých škol 400000,0 350000,0 300000,0 250000,0 200000,0 150000,0 100000,0 50000,0,0 prezenční studium distanční a kombinované studium počet studentů v roce

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health Care in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 1. 8. 2014 19 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

VÝVOJ MLÉČNÉHO SEKTORU V EU A VE SVĚTĚ. Josef Kučera

VÝVOJ MLÉČNÉHO SEKTORU V EU A VE SVĚTĚ. Josef Kučera VÝVOJ MLÉČNÉHO SEKTORU V EU A VE SVĚTĚ Josef Kučera Použité zdroje informací Market situation report COM (VII. 2013) SZIF komoditní zprávy USDA foreigner agricultural service VI. 2013 FAO / OECD prognózy

Více

Financování VVŠ v ČR

Financování VVŠ v ČR Financování VVŠ v ČR Počet studentů veřejných vysokých škol 400 000 350 000 300 000 250 000 200 000 150 000 100 000 50 000 0 prezenční studium distanční a kombinované studium počet studentů v roce 2016

Více

Oficiální rozvojová pomoc ČLR v Ghaně v milionech USD ( )

Oficiální rozvojová pomoc ČLR v Ghaně v milionech USD ( ) Seznam příloh Příloha č. 1 Regionální distribuce oficiální rozvojové pomoci ČLR do roku 29 Příloha č. 2 Oficiální rozvojová pomoc ČLR v Ghaně v milionech USD (2 212) Příloha č. 3 Oficiální rozvojové finance

Více

VLIV DEMOGRAFICKÝCH A SOCIOEKONOMICKÝCH CHARAKTERISTIK NA VÝDAJE VE ZDRAVOTNICTVÍ

VLIV DEMOGRAFICKÝCH A SOCIOEKONOMICKÝCH CHARAKTERISTIK NA VÝDAJE VE ZDRAVOTNICTVÍ Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra demografie a geodemografie VLIV DEMOGRAFICKÝCH A SOCIOEKONOMICKÝCH CHARAKTERISTIK NA VÝDAJE VE ZDRAVOTNICTVÍ KRISTÝNA RYBOVÁ Úvod Úvod Vývoj výdajů

Více

Vývoj agenturního zaměstnávání u nás a vevropě

Vývoj agenturního zaměstnávání u nás a vevropě Vývoj agenturního zaměstnávání u nás a vevropě Světové a Evropské statistiky agenturního zaměstnávání (zdroj: Mezinárodní konfederace agentur práce Ciett) Jak si stojí Česká republika vkontextu zemí EU

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Evropský účetní dvůr kontroluje: a. činnosti financované z prostředků EU b. evropskou měnovou politiku c. financování ekonomik států, které přistoupily po roce 2004 d. financování činností členských

Více

Úvod...5 Seznam zkratek...9

Úvod...5 Seznam zkratek...9 Úvod...5 Seznam zkratek...9 1 Současné globalizační tendence v mezinárodním obchodu zbožím a službami a v podnikání rozvoj obchodu zbožím a službami jako důsledek globalizace.. 21 Úvod... 21 1.1 Cíle kapitoly...

Více

DEN DAŇOVÉ SVOBODY 2011. Aleš Rod Liberální institut 14. června 2011

DEN DAŇOVÉ SVOBODY 2011. Aleš Rod Liberální institut 14. června 2011 DEN DAŇOVÉ SVOBODY 2011 Aleš Rod Liberální institut 14. června 2011 15. ČERVNA 2011 DEN DAŇOVÉ SVOBODY LETOS OSLAVÍME VE STŘEDU 15. ČERVNA 2011. NA STÁT JSME PRACOVALI 165 DNÍ. 2 Den daňové svobody co

Více

MMF byl založen 22. července 1944 schválením tzv. Článků dohody (Articles of Agreement 2 ). Spolu s MMF vznikla také druhá instituce Světová banka.

MMF byl založen 22. července 1944 schválením tzv. Článků dohody (Articles of Agreement 2 ). Spolu s MMF vznikla také druhá instituce Světová banka. Mezinárodní měnový fond (IMF, z angl. International Monetary Fund) je organizace složená ze 188 zemí. 1 Její snahou je podporovat globální měnovou spolupráci, zajistit finanční stabilitu, usnadnit mezinárodní

Více

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health in International Comparison

Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání. Selected Economic Indicators of Health in International Comparison Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 16. 7. 2009 35 Vybrané ukazatele ekonomiky zdravotnictví v mezinárodním srovnání Selected Economic Indicators of Health

Více

Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny?

Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny? Česká spořitelna je členem Erste Group Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny? Ing. Tomáš Kozelský EU Office / Knowledge Centre Ekonomické a strategické analýzy Česká spořitelna

Více

Stav a předpokládaný vývoj veřejných financí a vytváření zdrojů

Stav a předpokládaný vývoj veřejných financí a vytváření zdrojů Stav a předpokládaný vývoj veřejných financí a vytváření zdrojů Prof. Michal Mejstřík Petr Janský, M.Sc. EEIP, a.s. Institut ekonomických studií, Fakulta sociálních věd Univerzita Karlova II. konference

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Hospodářská strategie České republiky 2015-2020

Hospodářská strategie České republiky 2015-2020 Hospodářská strategie České republiky 2015-2020 (návrh přípravy) pracovní materiál pro diskusi na PT pro hospodářskou politiku RHSD ČR, 22. 5. 2014 Po nástupu nové vlády je třeba revidovat národohospodářsky

Více

Zahraniční platební styk a Mezinárodní měnové a finanční instituce

Zahraniční platební styk a Mezinárodní měnové a finanční instituce VY_32_INOVACE_BAN_120 Zahraniční platební styk a Mezinárodní měnové a finanční instituce Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF

Více

Získávání zakázek jako východisko z krize. CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy

Získávání zakázek jako východisko z krize. CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy Získávání zakázek jako východisko z krize CzechTrade Služby CzechTrade s důrazem na veletrhy 2 Český trh se nemůže vyhnout globální krizi. Krize zásadním způsobem mění trh a urychluje trendy nastartované

Více

Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu

Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne XXX [ ](2013) XXX Ratifikace druhého kontrolního období Kjótského protokolu k Rámcové úmluvě Organizace spojených národů o změně klimatu DOPLNĚK k návrhu ROZHODNUTÍ RADY o

Více

*+, -+. / 0( & -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / "

*+, -+. / 0( & -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / !"!#$ %" &' ( ) *+, -+. / 0(123! " ## $%%%& %' 45 6& -.7,7 8 (((!# / (' 9., /,.: (; #< # #$ (((!# / " * = < & ' ; '.: '. 9'= '= -+. > 8= '7 :' ' '.8 55, 5' 9'= '= -?7 +., '+.8 @ A:.. =. 0(1237 7 : :' @.

Více

INFORMACE A RECENZE. Jitka Pfeiferová Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy. Institucionální informace. Zaměření zdroje dat

INFORMACE A RECENZE. Jitka Pfeiferová Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy. Institucionální informace. Zaměření zdroje dat INFORMACE A RECENZE OECD ilibrary: zdroj dat využitelný pro sociální výzkum Jitka Pfeiferová Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Tento článek se zabývá OECD ilibrary jakožto zdrojem dat zveřejňujícím

Více

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015 STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2015 Exportní dovednosti a úspěchy společností Národního strojírenského klastru Aktuální příležitosti a překážky v zahraničním obchodě Milan Hovorka Česká republika: globální kontext

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Hospodářský a měnový výbor 18. 7. 2012 2012/2150(INI) NÁVRH ZPRÁVY o evropském semestru pro koordinaci hospodářských politik: provádění priorit pro rok 2012 (2012/2150(INI))

Více

První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013

První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013 Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, 8.10.2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom?

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom? Česko : Jak jsme na tom? 10. 11. 2016 VZDĚLÁVÁNÍ Garant: Bohumil Kartous CO NUTNĚ POTŘEBUJE ČESKÉ VZDĚLÁVÁNÍ? MNOHEM DELŠÍ HORIZONT ÚVAH O ROZVOJI Doposud nejdelší horizont vzdělávací strategie byl pět

Více

Zahraniční obchod podle zboží a zemí

Zahraniční obchod podle zboží a zemí Zahraniční obchod podle zboží a zemí Typ výstupu : Směr obchodu : Normální Dovoz Období : 1.1.2013 31.12.2013 Nomenklatura zboží : Data v tabulce jsou : KN(8) bez dopočtů Období zboží Název zboží Název

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Shengenský prostor

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Shengenský prostor Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Shengenský prostor Historický vývoj předchůdce Shengenské dohody: Saarbrückenská dohoda z roku 1984 14. července 1985 Shengenská smlouva 19. června 1990

Více

Bydlení v mezinárodním srovnání. vybrané údaje o bydlení ze zdrojů EUROSTAT, ČSÚ, publikace Housing Statistics in the European Union 2010

Bydlení v mezinárodním srovnání. vybrané údaje o bydlení ze zdrojů EUROSTAT, ČSÚ, publikace Housing Statistics in the European Union 2010 Bydlení v mezinárodním srovnání vybrané údaje o bydlení ze zdrojů EUROSTAT, ČSÚ, publikace Housing Statistics in the European Union 2010 Seznam tabulek a grafů 1. HDP NA OBYVATELE PODLE STANDARDU KUPNÍ

Více

...od STODOLY ke SVĚTOVÉ JEDNIČCE...

...od STODOLY ke SVĚTOVÉ JEDNIČCE... ...od STODOLY ke SVĚTOVÉ JEDNIČCE... 20 let ve vývoji společnosti STOMIX PŘED ZALOŽENÍM Ing. Milan Ševčík - STOMIX 6.5.1993 založení společnosti NA TRH UVEDEN VLASTNÍ ZATEPLOVACÍ SYSTÉM Výrobna i sklad

Více

Z metodického hlediska je třeba rozlišit, zda se jedná o daňovou kvótu : jednoduchou; složenou; konsolidovanou.

Z metodického hlediska je třeba rozlišit, zda se jedná o daňovou kvótu : jednoduchou; složenou; konsolidovanou. Daňová kvóta Daňová kvóta (Tax Quota) patří mezi významné ukazatele uplatňované při mezinárodní komparaci. Je poměrovým ukazatelem vyjadřujícím úroveň daňových výnosů ve vztahu k hrubému domácímu produktu

Více

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom?

#Cesko2016. Česko : Jak jsme na tom? Česko : Jak jsme na tom? 10. 11. 2016 EKONOMICKÝ POTENCIÁL Garant: David Vávra ROSTEME POMALU Index 2006 = 100 135 125 115 Produkce na zaměstnance Produkce na hodinu práce 105 95 85 75 65 55 1993 1994

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

Rozdílná podpora výzkumu, vývoje a inovací v zemích EU: příspěvek k divergenci jejich ekonomik?

Rozdílná podpora výzkumu, vývoje a inovací v zemích EU: příspěvek k divergenci jejich ekonomik? Rozdílná podpora výzkumu, vývoje a inovací v zemích EU: příspěvek k divergenci jejich ekonomik? Ing. Karel Mráček, CSc. Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Harmonizace

Více

Ekonomika Evropská unie

Ekonomika Evropská unie S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 04. Evropská unie Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

Mezinárodní organizace v mezinárodním obchode

Mezinárodní organizace v mezinárodním obchode Mezinárodní organizace v mezinárodním obchode Přednáška č. 9 Základy mezinárodního obchodu Lubomir Civin Obsah Úloha mezinárodních organizací v institucí v mezinárodním obchodě Základní rozdělění mezinárodních

Více

INTEGRAČNÍ PROCES OBECNĚ INTEGRACE

INTEGRAČNÍ PROCES OBECNĚ INTEGRACE INTEGRAČNÍ PROCES OBECNĚ INTEGRACE proces postupného sbližování, přizpůsobování se a propojování národních ekonomik do jednotného nadnárodního ekonomického uskupení Podnět k integraci - důvody ekonomické,

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 13. Lekce Evropská integrace, světový a evropský měnový systém

Více

EFAD EUROPEAN FEDERATION OF THE ASSOCIATIONS OF DIETITIANS EVROPSKÁ FEDERACE ASOCIACÍ DIETITIANS

EFAD EUROPEAN FEDERATION OF THE ASSOCIATIONS OF DIETITIANS EVROPSKÁ FEDERACE ASOCIACÍ DIETITIANS EFAD EUROPEAN FEDERATION OF THE ASSOCIATIONS OF DIETITIANS EVROPSKÁ FEDERACE ASOCIACÍ DIETITIANS Dietetika: profese ke zdraví Dietetická profese má oficiální definici, která byla přijata Mezinárodní konfederací

Více

Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign guests at collective accommodation establishments: by country 2006*)

Zahraniční hosté v hromadných ubyt. zařízeních podle zemí / Foreign guests at collective accommodation establishments: by country 2006*) Pro více informací kontaktujte / For further information please contact: Ing. Hana Fojtáchová, e-mail: fojtachova@czechtourism.cz Ing. Martin Košatka, e- mail: kosatka@czechtourism.cz Zahraniční hosté

Více

PŘEDNÁŠKA INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ

PŘEDNÁŠKA INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ PŘEDNÁŠKA INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ OSNOVA A. ROVINA MEZINÁRODNÍHO EKONOMICKÉHO PRÁVA - DEFINICE - MULTILATERÁLNÍ ÚPRAVA - BILATERÁLNÍ ÚPRAVA B. ZACHÁZENÍ C. OCHRANA

Více

Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce. VŠFS kombinované magisterské studium

Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce. VŠFS kombinované magisterské studium Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS kombinované magisterské studium 18. 3. 2005 1 OSNOVA 1. Vývoj po 2. sv. válce 2. Evropská platební unie 3. Příprava měnové unie 4. Bílá kniha a Akt o jednotné

Více

II.3 Toky lidských zdrojů v oblasti vědy a technologií

II.3 Toky lidských zdrojů v oblasti vědy a technologií II.3 Toky lidských zdrojů v oblasti a technologií Lidské zdroje ve vědě a technologiích jsou monitorovány jako zásoba (viz předchozí kapitola) k určitému časovému okamžiku a jako toky (potenciální množství

Více

CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR

CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY O IT ODBORNÍCÍCH V ČR Eva Skarlandtová Martin Mana 17. ledna 2014, Vysoká škola ekonomická v Praze ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz IT odborníci

Více

Informační společnost z pohledu statistiky

Informační společnost z pohledu statistiky Konference ISSS 2007, Hradec Králové Informační společnost z pohledu statistiky Martin MANA Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Obsah prezentace KONCEPT INFORMAČNÍ SPOLEČNOSTI

Více

III.3 Ochrana průmyslových práv

III.3 Ochrana průmyslových práv III.3 Ochrana průmyslových práv Počty přihlášek vynálezů, resp. počty udělených patentů jsou tradičně považovány za jeden z ukazatelů úspěšnosti výzkumných, vývojových a inovačních činností. Patent je

Více

Otázka: Mezinárodní vztahy. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): M.

Otázka: Mezinárodní vztahy. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): M. Otázka: Mezinárodní vztahy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): M. studuje je věda o mezinárodních vztazích MV se začínají projevovat po 1.WW Formy mezinárodních vztahů Mezinárodní dohody a smlouvy

Více

SINGAPUR A THAJSKO DVĚ BRÁNY DO JIHOVÝCHODNÍ ASIE. Praha, 11. října 2016

SINGAPUR A THAJSKO DVĚ BRÁNY DO JIHOVÝCHODNÍ ASIE. Praha, 11. října 2016 SINGAPUR A THAJSKO DVĚ BRÁNY DO JIHOVÝCHODNÍ ASIE Praha, 11. října 2016 Jan Lembas Ředitel ZK Bangkok Jiří Zavadil Ředitel ZK Singapur ASEAN je třetí největší ekonomikou v asijskopacifickém regionu a druhým

Více

Očekávaný vývoj světové ekonomiky

Očekávaný vývoj světové ekonomiky Očekávaný vývoj světové ekonomiky Jan Frait člen bankovní rady ČNB Brno, Holiday Inn, 4. října 2006 Očekávaný vývoj a příležitosti rozvoje cestovního ruchu" Centráln lní banka a cestovní ruch? Co má společného

Více

Tabulka č. 1 Rizikové váhy aktiv

Tabulka č. 1 Rizikové váhy aktiv Tabulka č. 1 až č. 10 Tabulka č. 1 Rizikové váhy aktiv riziková váha Příloha č. k vyhlášce č. 333/00 Sb. druh rozvahového aktiva 0 1. pokladní hodnoty,. pohledávky za centrálními vládami států zóny A,

Více

Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí

Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Seznam zaměstnanců zařazených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí Platný od: 15. 9. 2017 K výkonu sociálně-právní ochrany dětí jsou zařazeni v Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí všichni státní

Více

Staňte se lepšími! Ptejte se správné otázky!

Staňte se lepšími! Ptejte se správné otázky! Staňte se lepšími! Ptejte se správné otázky! Tibor Szabó, InQool a.s. a Mark Harrison, ACCEE Přehled procesu Order-to-cash Customer acquisition Business administration Credit management Credit management

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE

předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Historický vývoj integračního procesu v Evropě A. Vývoj integračních opatření od konce 2.

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 5.7.2016 COM(2016) 440 final 2016/0202 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Protokolu (2015), kterým se mění příloha dohody o obchodování s civilními letadly obsahující

Více

CzechTrade expertíza na blízkých i vzdálených trzích. Barbora Kaprálová Exportní konzultant

CzechTrade expertíza na blízkých i vzdálených trzích. Barbora Kaprálová Exportní konzultant CzechTrade expertíza na blízkých i vzdálených trzích Barbora Kaprálová Exportní konzultant PŘEDSTAVENÍ CZECHTRADE Česká agentura na podporu obchodu CzechTrade národní proexportní organizace ČR. Založena

Více

Dokumentace. Formální úprava vědeckých. Dokumentation - Technisch-wissenschaftliche Veröffentlichungen. Richtlinien für die Gestaltung

Dokumentace. Formální úprava vědeckých. Dokumentation - Technisch-wissenschaftliche Veröffentlichungen. Richtlinien für die Gestaltung ČESKÁ NORMA 01.140.20 Leden 1996 Dokumentace. Formální úprava vědeckých ČSN ISO 5966 a technických zpráv 01 0173 Documentation - Presentation of scientific and technical reports Documentation - Présentation

Více

Podpora exportu: očima podnikatelů a agentury CzechTrade

Podpora exportu: očima podnikatelů a agentury CzechTrade Podpora exportu: očima podnikatelů a agentury CzechTrade Radomil Doležal Generální ředitel CzechTrade Praha, 15. 6. 2015 www.czechtrade.cz 1. Realita a budoucnost českého exportu Exportní průzkum potvrdil,

Více

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR

MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR Charakteristika etap mezinárodního Faktory: obchodu po roku 1945 Politické. Rozpad koloniální soustavy a růst ekonomické váhy USA v souvislosti s

Více

MODEL ZAMĚSTNANOSTI A PŘEPRAVY

MODEL ZAMĚSTNANOSTI A PŘEPRAVY MODEL ZAMĚSTNANOSTI A PŘEPRAVY Kateřina Pojkarová Anotace:Článek se zabývá vzájemnými vazbami, které spojují počet zaměstnaných osob a osobní přepravu vyjádřenou jako celek i samostatně pro různé druhy

Více

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Mezinárodní DPH. Přiznání a závěrka DPH při registraci v zahraničí

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Mezinárodní DPH. Přiznání a závěrka DPH při registraci v zahraničí Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) Přiznání a závěrka DPH při registraci v zahraničí Co je DPH Daň z přidané hodnoty (DPH) je jedním z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu téměř

Více

ROZHODNUTÍ č. 30/2013 GENERÁLNÍHO TAJEMNÍKA RADY O NÁHRADĚ CESTOVNÍCH VÝDAJŮ DELEGÁTŮ ČLENSKÝCH STÁTŮ

ROZHODNUTÍ č. 30/2013 GENERÁLNÍHO TAJEMNÍKA RADY O NÁHRADĚ CESTOVNÍCH VÝDAJŮ DELEGÁTŮ ČLENSKÝCH STÁTŮ SN 2682/13 ROZHODNUTÍ č. 30/2013 GENERÁLNÍHO TAJEMNÍKA RADY O NÁHRADĚ CESTOVNÍCH VÝDAJŮ DELEGÁTŮ ČLENSKÝCH STÁTŮ GENERÁLNÍ TAJEMNÍK RADY, s ohledem na jednací řád Evropské rady ze dne 1. prosince 2009

Více

Ceník přepravce BALIKSERVIS Doba přepravy

Ceník přepravce BALIKSERVIS Doba přepravy Ceník přepravce BALIKSERVIS 1 2 3 5 10 15 20 25 30 40 50 70 100 150 200 300 400 500 700 1-1 1 55 550 596 685 716 974 1 236 1 565 1 893 2 469 2 993 SK SK 1 SK 5 90 179 180 190 211 232 239 255 272 304 349

Více