Spolecné standardy EFRD pro zodpovedný. marketing. Upravená verze listopad 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Spolecné standardy EFRD pro zodpovedný. marketing. Upravená verze listopad 2010"

Transkript

1 Spolecné standardy EFRD pro zodpovedný 1 marketing Upravená verze listopad 2010

2 2 Úvo d a) Evropské fórum pro zodpovědné pití (EFRD) je sdružením předních evropských lihovarnických společností 1, které spojuje závazek lihovarnického průmyslu podporovat zodpovědné pití v EU a podněcovat tento průmysl k přijetí odpovědných samoregulačních standardů vztahujících se na komerční komunikace. b) Konzumace alkoholu 2 na níž se v následujícím textu odkazuje jako na alkohol sehrávala a sehrává přijímanou a důležitou úlohu v kulturních a společenských tradicích starověké i moderní společnosti. Členové EFRD jsou na své výrobky obzvláště pyšní, přičemž se zavázali k zodpovědnému pití a k odrazování od nadměrné konzumace. c) Nejdůležitější zásadou našich Společných standardů pro zodpovědné marketingové komunikace je uvádět na trh výrobky pro dospělé zodpovědným a náležitým způsobem. Za tímto účelem se členové EFRD dobrovolně zavázali k používání marketingových komunikací, které jsou v souladu s ustanoveními těchto Společných standardů. Společné standardy EFRD pro zodpovědné marketingové komunikace vycházejí z Pokynů pro komerční komunikace k alkoholickým nápojům, které byly poprvé zveřejněny v roce a následně rozšířeny a upraveny. Viz d) Tyto Společné standardy pro zodpovědné marketingové komunikace nenahrazují stávající vnitrostátní regulační systémy a pravidla, poskytují ale základní kritéria pro všechny národní, oborové a firemní samoregulační kodexy. Společné standardy doplňuje zvláštní Pokyn pro zodpovědné marketingové komunikace na internetu a pro digitální a mobilní marketingová média. 1 Bacardi-Martini, Beam Global Spirits & Wine, Brown-Forman, Diageo, Moët-Hennessy, Pernod Ricard. 2 Alkohol s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % abv. 3 Amsterdamskou skupinou, která je od roku 2005 známa jako EFRD.

3 Vym e z e n í ma r k e t i n g o v ý c h ko m u n i k a c í e) Pro účely Společných standardů se marketingové komunikace definují jako: komunikace vytvářené přímo organizacemi prodávajícími zboží na trhu nebo jejich jménem, které jsou určeny v prvé řadě k propagaci výrobků bez ohledu na použité médium. Marketinové komunikace zahrnují reklamu na značku, komunikace v oblasti konzumace, propagační akce, obaly, etikety, sponzorství, reklamy napodobující novinové či časopisové články a reklamu v místě prodeje. f) Ustanovení Společných standardů se vztahují na všechny typy médií včetně digitálních médií 4. Tato ustanovení se rovněž vztahují na všechny druhy propagační nebo marketingové činnosti nebo akcí a také na veškerý product placement výrobků a sponzorství 5. g) Definice marketingových komunikací se nevztahuje na každý druh komerční nebo obchodní komunikace bez rozdílu. Marketingové komunikace například nezahrnují umisťování neplacených sdělení do tiskových článků, informace ve výročních zprávách apod., případně firemní sdělení týkající se veřejných záležitostí v tiskových zprávách nebo prohlášení pro média, vládní instituce nebo veřejnost o tématech společenského významu, jako jsou rizika nebo přínosy spojené s konzumací alkoholických nápojů, nebo osvětová sdělení o rozumné konzumaci a roli alkoholu ve společnosti Zá k l a d n í pr i n c i p y 1.1 Marketingové komunikace by měli být legální, slušné, čestné a pravdivé; 1.2 měly by odpovídat uznávaným zásadám férové soutěže a nejlepší obchodní praxe; 1.3 měly by být připravovány s náležitým smyslem pro společenskou odpovědnost a vycházet ze zásad slušnosti a dobré víry; 1.4 v žádném případě by neměly být neetické, neměly by překračovat všeobecně běžné normy vkusu a slušnosti nebo jinak poškozovat lidskou důstojnost a integritu; 4 Viz Pokyn pro zodpovědné marketingové komunikace na internetu a pro digitální a mobilní marketingová média. 5 Každá obchodní dohoda, na jejímž základě sponzor k oboustrannému prospěchu svému a sponzorované strany smluvně zajistí financování nebo jinou podporu, aby se vytvořilo spojení mezi image, značkami nebo výrobky sponzora a sponzorovaným majetkem na oplátku za práva propagovat toto spojení a/nebo poskytnout určité dohodnuté přímé nebo nepřímé výhody. 1.5 Veškeré marketingové komunikace musejí být v souladu s literou i s duchem všech platných zákonů, předpisů a samoregulačních kodexů.

4 4 2. Zo d p o v ě d n é um i s ť o v á n í 2.1 Marketingové komunikace jsou určeny dospělým osobám starším 18 let. Marketingové komunikace skrze kanály, na něž dohlíží výrobce alkoholických nápojů (např. internetové stránky určité značky, obsahy určené ke stahování, reklamní zásilky, vlastní akce atd.), by se měly provádět způsobem, který dává jasně najevo, že se jedná o komunikace výhradně určené dospělým osobám starším 18 let Marketingové komunikace skrze otevřené (nefiremní) kanály by se měly používat pouze v případech, kdy se dá rozumně očekávat, že přinejmenším 70 % čtenářů a diváků budou dospělí starší 18 let. 2.3 Za účelem dodržení těchto závazků týkajících se umisťování by se měly používat pouze spolehlivé, aktualizované údaje o složení publika, které potvrdí nezávislá třetí strana. Pokud jde o digitální média, určující jsou ustanovení 9.1 až 9.5 příslušného Pokynu k údajům o složení publika K marketingovým komunikacím podle definice v odstavci g) může docházet při akcích, propagačních nebo sponzorských činnostech, které jsou v prvé řadě určeny dospělým, tj. tam, kde se dá rozumně očekávat, že přinejmenším 70 % diváků/účastníků budou osoby starší 18 let. Viz 6 Osoby ve věku 18 let nebo starší, pokud to vyžaduje zákon. 7 Více informací viz Pokyn pro zodpovědné marketingové komunikace na internetu a pro digitální a mobilní marketingová média.

5 2.5 Co se týče propagačních akcí na výrobky, které pořádají výrobci alkoholických nápojů nebo které jsou pořádány jejich jménem, neměla by na nich být povolena účast osobám mladším 18 let. 2.6 Placené umístění reklamy na alkohol ve filmech, televizních programech, hudebních videoklipech a videohrách a příslušné značky v jejich produkcích by měly být schváleny nebo zamítnuty na základě informací, které poskytnou producenti daného projektu. Na umístění reklamy na takovýto výrobek se vztahují všechna ustanovení Společných standardů. 2.7 Pokud jde o umístění reklamy v tištěných médiích, reklamy na alkoholické nápoje či jejich prodej by se neměly objevovat na stránkách novin, časopisů nebo jiných publikací s výjimkou případů, kdy je více než 70 % čtenářů těchto stránek starších 18 let. 2.8 U digitálních médií by se na cílové stránce internetových stránek dané značky měla objevit kontrola potvrzení věku. Obsahy marketingových komunikací určených ke stahování by měly zahrnovat pokyny pro jednotlivce, kteří si tento obsah stahují, aby nepřeposílali tyto materiály osobám mladším 18 let Redakční obsah v otevřených (nefiremních) kanálech lze sponzorovat pouze v případech, kdy se dá rozumně očekávat, že přinejmenším 70 % publika budou osoby starší 18 let. 8 Tamtéž jako v pozn. pod čarou č. 7.

6 6 3. Zo d p o v ě d n ý ob s a h Zodpovědná konzumace 3.1 Marketingové komunikace by nikdy neměly podněcovat nebo schvalovat nadměrnou nebo nerozumnou konzumaci Nápoje a osoby konzumující nápoje mohou být zobrazovány jako součást zodpovědných osobních a společenských zkušeností a činností. 3.3 Sdělení o zodpovědné konzumaci (např. ve formě internetové adresy obsahující informace pro konzumenty) by mělo být obsaženo v reklamách na alkoholické nápoje, včetně reklam, které napodobují redakční články v tištěných médiích, marketingových materiálů, digitálních médií, jako jsou internetové stránky, propagační a sponzorské akce, a tam, kde je to možné, by mělo být také v čitelné formě umístěno na výrobku. Viz Marketingové komunikace by měly brát ohled na volbu nepít alkohol, přičemž by nikdy neměly prezentovat abstinenci nebo umírněnost v konzumaci záporným způsobem. 3.5 Marketingové komunikace by se měly vyvarovat jakéhokoli spojení s násilným, agresivním, nezákonným, nebezpečným či protispolečenským chováním. Marketingové komunikace by se měly vyvarovat jakéhokoli spojení s drogami nebo drogovou kulturou či narážkou na ně. 3.6 Propagační akce v místě prodeje by měly podporovat zodpovědnou konzumaci u dospělých osob, které se rozhodnout pít, a odrazovat od nadměrné konzumace, například od podpory her typu Na ex nebo od cenových slev podněcujících k nadměrné konzumaci. 3.7 Kdykoli je to proveditelné, propagační činnosti a sponzorské činnosti zaměřené na určitou značku musejí zahrnovat iniciativy na podporu zodpovědného chování při konzumaci. 9 Materiály marketingové komunikace by neměly banalizovat opilost ani by neměly ukazovat osoby ve stavu opilosti či jakýmkoli způsobem naznačovat, že opilost je společensky přijatelným chováním, a dále by neměly propagovat opojné účinky konzumace alkoholu.

7 3.8 Pojmenování, balení, označení alkoholických výrobků nebo jejich umístění v místě prodeje by nikdy nemělo vést k záměně s nealkoholickými nápoji. Nezletilé osoby 3.9 Obsah marketingových komunikací zaměřených na alkoholické nápoje by neměl být přitažlivý především pro jednotlivce mladší 18 let Marketingové komunikace zaměřené na alkoholické nápoje jsou považovány za přitažlivé především pro osoby mladší 18 let, pokud jsou pro tyto osoby obzvláště přitažlivé ve srovnání s přitažlivostí, kterou vzbuzují u dospělé osoby Marketingové komunikace zaměřené na alkoholické nápoje by neměly znázorňovat dítě nebo zobrazovat předměty, obrázky, dojmy, symboly, hudbu, postavy (skutečné nebo fiktivní) nebo celebrity, které jsou přitažlivé především pro osoby mladší 18 let Reklama na alkoholické nápoje nebo jejich způsob uvedení na trh by neměly být spojovány s dospělostí nebo s přechodem v dospělost Komerční komunikace by neměly využívat modelek nebo herců, kterým není minimálně 25 let Neměla by se využívat či povolovat identifikace se značkami, včetně log, ochranných známek nebo názvů, a to na oblečení, hračkách, hrách nebo hracím vybavení či jiném zboží, které je přitažlivé především pro nezletilé.

8 Bezpečnost a zdraví 3.15 Marketingové komunikace by neměly prezentovat spojení mezi pitím alkoholu a řízením vozidel jakéhokoli druhu nebo obsluhou potenciálně nebezpečných strojů Marketingové komunikace by neměly být spojovány s nebezpečnými činnostmi, tj. neměly by zobrazovat alkoholický nápoj konzumovaný osobou před nebo při vykonávání jakékoli činnosti (v oblasti sportu, na pracovišti apod.), která vyžaduje ostražitost nebo fyzickou koordinaci Neměly by nijak naznačovat, že alkohol má léčivé vlastnosti a že jeho konzumace může přispívat k prevenci, léčbě nebo vyléčení nějakých nemocí u lidí. Pokud to povoluje zákon, za určitých okolností může být vhodné uvedení faktických údajů o sacharidech, kaloriích nebo jiných složkách obsažených živin V marketingových komunikacích by neměly vystupovat těhotné ženy, případně by marketingové komunikace neměly být zaměřeny na ženy, které jsou těhotné. Viz

9 Účinek alkoholu 3.19 Marketingové komunikace by neměly navozovat mylný dojem o povaze nebo obsahu alkoholu Informace o obsahu alkoholu mohou být sdělovány fakticky, ale vysoká koncentrace alkoholu by nikdy neměla být dominantním tématem nebo hlavním lákadlem žádné marketingové komunikace Na druhé straně by marketingové komunikace neměly naznačovat, že konzumací nápojů s nízkým obsahem alkoholu je možné se vyhnout zneužívání alkoholu Marketingové komunikace by neměly vytvářet dojem, že konzumace alkoholu může zlepšit fyzickou výkonnost nebo duševní schopnosti a mít povzbuzující účinek na tělo či mysl, např. při činnostech vyžadujících soustředění Třebaže je možné představit alkoholické nápoje jako příjemnou součást společenského života, komunikace by neměly nijak naznačovat, že jejich konzumace je předpokladem společenského přijetí nebo úspěchu Marketingové komunikace by neměly naznačovat, že konzumace alkoholických nápojů může zlepšit sexuální schopnost nebo zvýšit úspěchy dané osoby v sexuální oblasti. Marketingové komunikace by neměly obsahovat nebo zobrazovat názornou nebo bezdůvodnou nahotu, zjevnou sexuální aktivitu, promiskuitu nebo lascivní či neslušné obrázky či jazyk. Marketingové komunikace, které spoléhají na sex jako na důvod k prodeji dané značky, budou pravděpodobně stejně podle tohoto článku zamítnuty.

10 4. sh o d a se zá k o n y, p ř e d p i s y a ji n ý m i ob o r o v ý m i k o d e x y 4.1 Veškeré marketingové komunikace se musejí v liteře i v duchu shodovat se všemi platnými zákony, předpisy a samoregulačními etickými kodexy. 4.2 K usnadnění této shody by mělo probíhat pravidelné školení marketingových odborníků. EFRD vypracovala on-line materiály, které mají pomoci při provádění Společných standardů: Firmy by měly zavést vnitřní kontrolní mechanismy, aby zajistily shodu marketingových komunikací zaměřených na alkoholické nápoje s těmito ustanoveními V případě pochybností ohledně shody u projektu marketingové komunikace zaměřeného na alkoholické nápoje by se firmy měly obrátit o radu na místní samoregulační organizaci (Self-Regulatory Organisation, SRO) 10. K dispozici je rovněž on-line portál EU, jehož prostřednictvím lze kontaktovat SRO v 18 zemích EU ( ). 4.5 Ve zemích EU se stížnostmi spotřebitelů na obsah marketingových komunikací ve věci porušení národních samoregulačních kodexů zabývají místní samoregulační subjekty. V případě přeshraničních stížností funguje již více než 15 let příslušný mechanismus v rámci EASA V Bruselu v listopadu Národní SRO a odpovídající subjekty v Dánsku a ve Švédsku jsou přímo kompetentní k tomu, aby se zabývaly stížnostmi na údajné porušení těchto kodexů, jelikož mají úplný přístup k vnitrostátním souvislostem a místním zvláštnostem a rozumí jim. Seznam samoregulačních organizací, které jsou členy EASA, lze najít na org. Pokud jde o Švédsko, kontaktujte prosím AGM ( www. alkoholgranskningsmannen.se ), v případě Dánska kontaktujte Alkoholreklamenævnet ( www. alkoholreklamenaevn.dk ). Na Kypru, Maltě, v Estonsku a v Lotyšsku dosud neexistuje žádný samoregulační vymáhací mechanismus. 11 V roce 2010 fungují samoregulační organizace (ať už se jedná o členy EASA či ne) ve 23 zemích EU, přičemž na Kypru a v Estonsku se SRO budují. Chybí v Lotyšsku a na Maltě.

11 Viz 11

12 EFRD European Forum for Responsible Drinking asbl Rue Belliard, 12 bte Brussels Belgium Tel.: Fax: info@efrd.org

Společné standardy pro komerční komunikace

Společné standardy pro komerční komunikace Společné standardy pro komerční komunikace 2 Společné standardy pro komerční komunikace berou ohled na mnohé z problémů, na jejichž řešení se zaměřila Evropská rada ministrů ve svém Doporučení ke konzumaci

Více

Kodex komerční komunikace

Kodex komerční komunikace Kodex komerční komunikace Aktualizace prosinec 2013 Obsah Tento Kodex komerční komunikace je závazný pro všechny členy skupiny SABMiller, a tedy i Plzeňský Prazdroj, a. s. Úvod 3 Kodex komerční komunikace

Více

KODEX KOMERČNÍ KOMUNIKACE

KODEX KOMERČNÍ KOMUNIKACE KODEX KOMERČNÍ KOMUNIKACE Platný od 1. října 2014 OBSAH 1. ÚVOD... 3 2. ZÁKLADNÍ POJMY... 4 3. KODEX KOMERČNÍ KOMUNIKACE... 4 4. ODPOVĚDNOSTI... 8 2 1. ÚVOD Pivovarnická skupina SABMiller je pevně přesvědčena

Více

OBSAH. úvod...3 základní pojmy...4 kodex komerční komunikace...4 odpovědnosti...10 pravidla pro nealkoholické pivní značky...11

OBSAH. úvod...3 základní pojmy...4 kodex komerční komunikace...4 odpovědnosti...10 pravidla pro nealkoholické pivní značky...11 1 OBSAH úvod...3 základní pojmy...4 kodex komerční komunikace...4 odpovědnosti...10 pravidla pro nealkoholické pivní značky...11 2 1. ÚVOD Plzeňský Prazdroj, a.s. je pevně přesvědčen o důležitosti šířit

Více

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU. Ustanovení (čl., odst., písm., bod, apod.) 32005L0029 Článek 5

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU. Ustanovení (čl., odst., písm., bod, apod.) 32005L0029 Článek 5 Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Bod 4 V 2 odst. 1 se písmeno b) zrušuje. Navrhovaný právní předpis Obsah Celex č. Zrušuje se ustanovení

Více

Směrnice Rady 84/450/EHS ze dne 10. září 1984 o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se klamavé reklamy

Směrnice Rady 84/450/EHS ze dne 10. září 1984 o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících se klamavé reklamy Seznam příloh Příloha č. 1: zákony a jiné právní normy z oblasti reklamy Komerční komunikace Směrnice Rady 84/450/EHS ze dne 10. září 1984 o sbližování právních a správních předpisů členských států týkajících

Více

Podmínky pro sponzorování pořadů a programů v televizním vysílání České televize. 1. Základní pojmy a podmínky

Podmínky pro sponzorování pořadů a programů v televizním vysílání České televize. 1. Základní pojmy a podmínky Podmínky pro sponzorování pořadů a programů v televizním vysílání České televize 1. Základní pojmy a podmínky Soulad s právními předpisy a ostatními předpisy. Sponzorské vzkazy dodané k televiznímu vysílání

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/0151(COD)

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/0151(COD) Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 7.11.2016 2016/0151(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Více

Marketing ve službách

Marketing ve službách Marketing ve službách 1. ročník Učební obor: Kuchař - číšník Propagace = komunikace, jejímž cílem je získat zákazníka a udržet dlouhodobě jeho zájem a pozornost informuje o výrobku nebo službě vytváří

Více

ETICKY KODEX zaměstnanců společnosti PORS software a.s.

ETICKY KODEX zaměstnanců společnosti PORS software a.s. ETICKY KODEX zaměstnanců společnosti PORS software a.s. Etický kodex vyjadřuje základní principy a očekávání pro chování zaměstnanců společnosti PORS software a.s. Etický kodex je závazkem společnosti

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Zdravé pracoviště zvládne i stres Řízení stresu a psychosociálních rizik při práci

Zdravé pracoviště zvládne i stres Řízení stresu a psychosociálních rizik při práci Zdravé pracoviště zvládne i stres Řízení stresu a psychosociálních rizik při práci Praha, 29. dubna 2014 Daniela Kubíčková Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná

Více

MEZINÁRODNÍ KODEX REKLAMNÍ PRAXE MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORY

MEZINÁRODNÍ KODEX REKLAMNÍ PRAXE MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORY MEZINÁRODNÍ KODEX REKLAMNÍ PRAXE MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORY Úvod Toto vydání Mezinárodního kodexu reklamní praxe Mezinárodní obchodní komory navazuje na již zavedenou strategii Mezinárodní obchodní komory

Více

KODEX PROFESIONÁLNÍHO CHOVÁNÍ AKTUÁRA

KODEX PROFESIONÁLNÍHO CHOVÁNÍ AKTUÁRA KODEX PROFESIONÁLNÍHO CHOVÁNÍ AKTUÁRA Schváleno valnou hromadou dne 8. prosince 2015 Kodex profesionálního chování aktuára je vnitřním řídícím dokumentem ČSpA. ČSpA vydává tento dokument dvojjazyčně. V

Více

31994 R 0040: Nařízení Rady (ES) č. 40/94 ze dne 20. prosince 1993 o ochranné známce

31994 R 0040: Nařízení Rady (ES) č. 40/94 ze dne 20. prosince 1993 o ochranné známce PŘÍLOHA II 4. PRÁVO OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ C. PRÁVA K PRŮMYSLOVÉMU VLASTNICTVÍ I. OCHRANNÁ ZNÁMKA SPOLEČENSTVÍ 31994 R 0040: Nařízení Rady (ES) č. 40/94 ze dne 20. prosince 1993 o ochranné známce Společenství

Více

Prosím zvolte svůj jazyk

Prosím zvolte svůj jazyk Prosím zvolte svůj jazyk English PRŮZKUM SOULADU S INICIATIVOU SUPPLY CHAIN INITIATIVE 2017 Vítejte na webu pro on-line průzkumy společnosti Dedicated. Forma průzkumu prostřednictvím webových stránek zaručuje

Více

Zásady ochrany osobních údajů pro společnost KEMPCHEN s.r.o.

Zásady ochrany osobních údajů pro společnost KEMPCHEN s.r.o. Zásady ochrany osobních údajů pro společnost KEMPCHEN s.r.o. Autor: Ing. Vlastislav Veselý Datum: 25.5.2018 1 Obsah Úvod... 2 Cíle... 3 Zásady zpracování osobních údajů... 3 Povolené zpracování osobních

Více

1. Úvod... 2 1.1. Regulační rámec... 2 1.2. Definice... 2 1.3. Oblast působnosti... 3 1.4. Participační způsob přípravy hlavních zásad... 3 1.5.

1. Úvod... 2 1.1. Regulační rámec... 2 1.2. Definice... 2 1.3. Oblast působnosti... 3 1.4. Participační způsob přípravy hlavních zásad... 3 1.5. HLAVNÍ ZÁSADY ODPOVĚDNÉ REKLAMNÍ A MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE COSMETICS EUROPE OBSAH 1. Úvod... 2 1.1. Regulační rámec... 2 1.2. Definice... 2 1.3. Oblast působnosti... 3 1.4. Participační způsob přípravy

Více

9803/05 IH/rl 1 DG I

9803/05 IH/rl 1 DG I RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel, 6. června 2005 9803/05 SAN 99 INFORMATIVNÍ POZNÁMKA Odesílatel : Generální sekretariát Příjemce : Delegace Č. předchozího dokumentu : 9181/05 SAN 67 Předmět : Závěry Rady o obezitě,

Více

Kodex komerční komunikace

Kodex komerční komunikace Kodex komerční komunikace Říjen 2015 1 PREAMBULE 3 KOMERČNÍ KOMUNIKACE... 3 ZÁKLADNÍ PRINCIPY... 4 Článek 1. Zneužívání... 4 Článek 2. Nezletilí... 5 Článek 3. Konzumace a řízení... 5 Článek 5. Zdravotní

Více

Úřední věstník Evropské unie L 201/21

Úřední věstník Evropské unie L 201/21 26.7.2013 Úřední věstník Evropské unie L 201/21 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 716/2013 ze dne 25. července 2013, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.

Více

Žáci se orientují ( v rámci možností ) ve světě reklamy.poznají neetickou reklamu. Poznají agresivní klamavou reklamu.

Žáci se orientují ( v rámci možností ) ve světě reklamy.poznají neetickou reklamu. Poznají agresivní klamavou reklamu. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_15 Název materiálu: Komerční reklama Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: Reklama je fenoménem doby. Je dobré třídit a poznávat druhy reklam.

Více

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Reklama na léčivé přípravky z hlediska dozorové praxe 2 VYBRANÉ PŘÍPADY PORUŠENÍ ZÁKONA O REGULACI REKLAMY + KONTEXT EU Mgr. Jaroslava Doležalová Velký sál SÚKL Reklama na léčivé přípravky z hlediska dozorové

Více

Prosím zvolte svůj jazyk

Prosím zvolte svůj jazyk Prosím zvolte svůj jazyk English PRŮZKUM SOULADU S INICIATIVOU SUPPLY CHAIN INITIATIVE 2018 Vítejte na webu pro on-line průzkumy společnosti Dedicated. Forma průzkumu prostřednictvím webových stránek zaručuje

Více

Přednáška 2/2010. Autorské a mediální právo. Mgr. Jiří Jirsa, M.A. Vysoká škola finanční a správní

Přednáška 2/2010. Autorské a mediální právo. Mgr. Jiří Jirsa, M.A. Vysoká škola finanční a správní Přednáška 2/2010 Autorské a mediální právo Mgr. Jiří Jirsa, M.A. jiri.jirsa@europarl.europa.eu Vysoká škola finanční a správní 1 Mediální právo 1. Ústavní a mezinárodněprávní rámec 2. Sdělovací prostředky

Více

EVROPSKÁ PRAVIDLA PRO INTERNETOVÉ STRÁNKY VPA

EVROPSKÁ PRAVIDLA PRO INTERNETOVÉ STRÁNKY VPA EVROPSKÁ PRAVIDLA PRO INTERNETOVÉ STRÁNKY VPA 1 EVROPSKÁ PRAVIDLA PRO INTERNETOVÉ STRÁNKY VPA Abychom zvýšili povědomí o společnosti Amway, výrobcích Amway a Podnikatelské příležitosti Amway a zároveň

Více

Prosím zvolte svůj jazyk

Prosím zvolte svůj jazyk Page 1 sur 10 Prosím zvolte svůj jazyk Czech PRŮZKUM SOULADU S INICIATIVOU SUPPLY CHAIN INITIATIVE 2016 Vítejte na webu pro on-line průzkumy společnosti Dedicated. Forma průzkumu prostřednictvím webových

Více

Síť Evropských spotřebitelských center elektronický obchod. 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR

Síť Evropských spotřebitelských center elektronický obchod. 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR Síť Evropských spotřebitelských center elektronický obchod 2006 ESC při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR I. Hlavní cíle a poslání Evropských spotřebitelských center II. Elektronický obchod z pohledu

Více

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy Reklamní strategie, reklamní kampaň Plánování reklamy Jak postupovat při přípravě reklamní kampaně 1. Stanovení cílů kampaně CO se očekává? 2. Potvrzení rozpočtu budget - KOLIK se utratí? 3. Stanovení

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o zmocnění Belgie, Polska a Rakouska k ratifikaci Budapešťské úmluvy o smlouvě o přepravě zboží po vnitrozemských

Více

Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu

Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu Plánovaná zdravotní péče v Evropě pro občany lothianského regionu Úvod Tento leták vysvětluje, na jakou finanční náhradu můžete mít nárok, jestliže máte trvalé bydliště v lothianském regionu (správní oblasti

Více

The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP)

The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP) The Insiders: kampaň HP (originální inkousty a tonery HP) Všeobecná ustanovení a smluvní podmínky The Insiders Listopad 2018 Účastí v této kampani se stáváte registrovaným uživatelem Insiderové sítě (The

Více

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami EIOPA-BoS-12/069 CS Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami 1/7 1. Obecné pokyny Úvod 1. Podle článku 16 nařízení o orgánu EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority, Evropského

Více

Souboj tradičního a nového marketingu Co nové marketingové trendy znamenají pro tradiční značky?

Souboj tradičního a nového marketingu Co nové marketingové trendy znamenají pro tradiční značky? Souboj tradičního a nového marketingu Co nové marketingové trendy znamenají pro tradiční značky? Marketing Trend 2011 Praha, 19.5. 2011 Martin Fousek, BOHEMIA SEKT, a.s. Jak je na tom značka Bohemia Sekt?

Více

Co je to tvrzení...?

Co je to tvrzení...? Co je to tvrzení...? tvrzení je sdělení, které není z hlediska označování povinné živiny jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy, minerální látky (spec. sodík), jiné látky látky další s fysiologickým

Více

Balíček týkající se dodržování předpisů PŘÍLOHY NÁVRHU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Balíček týkající se dodržování předpisů PŘÍLOHY NÁVRHU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.5.2017 COM(2017) 256 final ANNEXES 1 to 3 Balíček týkající se dodržování předpisů PŘÍLOHY NÁVRHU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se zřizuje jednotná digitální

Více

Tabáková reklama I C-376/98

Tabáková reklama I C-376/98 Tabáková reklama I C-376/98 Směrnice 98/43/ES > Zákaz všech forem reklamy a sponzorství (tisk, tištěné publikace, rozhlas, sponzorství) > Zákaz distribuce zdarma (skrytá propagace výrobku) Směrnice 98/43/ES

Více

Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích 12012P/TXT. Čl L L0113

Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích 12012P/TXT. Čl L L0113 1 Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích Ustanovení (část,, odst., písm.. apod.) 7 odst. 3 písm. b) Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Obsah Celex č. Fyzická,

Více

Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz

Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz International Organization for Standardization Mezinárodní organizace Mezinárodní organizace pro normalizaci Dokumenty ISO Mezinárodní normy Technické specifikace (TS) Technické

Více

Předloha. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /.. ze dne [ ] o použití čl. 101 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie na kategorie specializačních dohod

Předloha. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /.. ze dne [ ] o použití čl. 101 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie na kategorie specializačních dohod EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne xxx K(20..) yyy v konečném znění Předloha NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. /.. ze dne [ ] o použití čl. 101 odst. 3 Smlouvy o fungování Evropské unie na kategorie specializačních dohod

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby PRAVIDLA PROPAGACE LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ A ONLINE PROSTŘEDÍ Efektivní právní služby 1 lehce zarudlé oči účastníků; vyčerpat témata a dotazy, nikoliv účastníky. CÍLE 2 PŘÍKLADY LÉKOVÉ ONLINE REKLAMY 3 PŘÍKLADY

Více

Plánování sponzorství:

Plánování sponzorství: Plán sponzorství Plánování sponzorství: 1. Definice cílových skupin 2. Vyjasnění cílů sponzorství 3. Výběr typu sponzorství 4. Rozpočet 5. Měření efektivnosti sponzorství 1. Cílové skupiny struktura publika

Více

Směrnice Rady. o koordinaci některých právních a správních předpisů členských států upravujících provozování televizního vysílání

Směrnice Rady. o koordinaci některých právních a správních předpisů členských států upravujících provozování televizního vysílání Směrnice Rady ze dne 3. října 1989 o koordinaci některých právních a správních předpisů členských států upravujících provozování televizního vysílání (89/552/EHS) RADA EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ, s ohledem

Více

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V ANKETĚ STROM ROKU I. SPRÁVCE OSOBNÍCH ÚDAJŮ A SUBJEKT OSOBNÍCH ÚDAJŮ

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V ANKETĚ STROM ROKU I. SPRÁVCE OSOBNÍCH ÚDAJŮ A SUBJEKT OSOBNÍCH ÚDAJŮ ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V ANKETĚ STROM ROKU I. SPRÁVCE OSOBNÍCH ÚDAJŮ A SUBJEKT OSOBNÍCH ÚDAJŮ Správcem osobních údajů je Nadace Partnerství, sídlem Údolní 33, Brno-město, 602 00 Brno (dále jen

Více

Používání certifikátů a certifikační značky

Používání certifikátů a certifikační značky AZ Cert EU s.r.o., Fryčajova 122, 614 00 Brno I05 Používání certifikátů a certifikační Nabývá účinnosti dne: 1.5.2009 Vydání č.: 4 Výtisk č. Vypracoval: Přezkoumal: Schválil: Ing. Radek Veselý Dne: 30.4.2009

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/170. Pozměňovací návrh. Isabella Adinolfi za skupinu EFDD

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/170. Pozměňovací návrh. Isabella Adinolfi za skupinu EFDD 6.9.2018 A8-0245/170 170 Bod odůvodnění 3 (3) Rychlý vývoj technologií i nadále mění způsob, jakým jsou vytvářena, produkována, distribuována a využívána díla a jiné předměty ochrany. Průběžně se objevují

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u zbraní a střelných zbraní

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u zbraní a střelných zbraní EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u zbraní a střelných zbraní 1. ÚVOD Cílem tohoto dokumentu je

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1276_Marketingová komunikace. Vztahy s veřejností_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1276_Marketingová komunikace. Vztahy s veřejností_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1276_Marketingová komunikace. Vztahy s veřejností_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy:

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY,

Návrh ROZHODNUTÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 5.6.2014 COM(2014) 338 final 2014/0172 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY, kterým se stanoví postoj, který má Unie přijmout na 25. zasedání revizní komise Mezivládní organizace pro

Více

TV Nova s.r.o. DODATEK VŠEOBECNÝCH PODMÍNEK PROPAGACE NA TELEVIZNÍCH KANÁLECH NOVA A TELEVIZNÍCH KANÁLECH JINÝCH PROVOZOVATELŮ,

TV Nova s.r.o. DODATEK VŠEOBECNÝCH PODMÍNEK PROPAGACE NA TELEVIZNÍCH KANÁLECH NOVA A TELEVIZNÍCH KANÁLECH JINÝCH PROVOZOVATELŮ, TV Nova s.r.o. DODATEK VŠEOBECNÝCH PODMÍNEK PROPAGACE NA TELEVIZNÍCH KANÁLECH NOVA A TELEVIZNÍCH KANÁLECH JINÝCH PROVOZOVATELŮ, CENOVÝCH PODMÍNEK PROPAGACE NA TELEVIZNÍCH KANÁLECH NOVA A VŠEOBECNÝCH A

Více

DOMÁCNOST VAŠE PODNIKÁNÍ KRÁS A DOMÁCNOST VÝŽIVA DOMÁCNOST EVROPSKÁ POLITIKA PODPŮRNÝCH OBCHODNÍCH MATERIÁLŮ (POM)

DOMÁCNOST VAŠE PODNIKÁNÍ KRÁS A DOMÁCNOST VÝŽIVA DOMÁCNOST EVROPSKÁ POLITIKA PODPŮRNÝCH OBCHODNÍCH MATERIÁLŮ (POM) VÝŽIVA DOMÁCNOST KRÁS A VAŠE PODNIKÁNÍ VAŠE PODNIKÁNÍ DOMÁCNOST KRÁS A VÝŽIVA VAŠE PODNIKÁNÍ KRÁS A DOMÁCNOST EVROPSKÁ POLITIKA PODPŮRNÝCH VÝŽIVA OBCHODNÍCH MATERIÁLŮ (POM) EVROPSKÁ POLITIKA PODPŮRNÝCH

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 8.12.2008 K(2008) 8044. Státní podpora / Česká republika Podpora č. N 675/2007 Ekologické zemědělství a biopotraviny

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne 8.12.2008 K(2008) 8044. Státní podpora / Česká republika Podpora č. N 675/2007 Ekologické zemědělství a biopotraviny EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.12.2008 K(2008) 8044 Věc: Státní podpora / Česká republika Podpora č. N 675/2007 Ekologické zemědělství a biopotraviny Vážený pane, s potěšením Vám mohu oznámit, že se Komise

Více

kodex obchodního chování a etiky

kodex obchodního chování a etiky kodex obchodního chování a etiky 01 ETICKÝ KODEX úvod Společnost VTG Engineering, s.r.o. (dále jen společnost) chce vytvářet s dodavateli vzájemně prospěšné vztahy postavené na společných hodnotách a očekávaném

Více

ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB

ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB STAV DOKUMENTU 1 STRANA 1 z 6 ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB Jméno Funkce Datum Podpis Zpracoval Carl-Gustav Nilsson General Counsel 1.2.2007 Schválil Představenstvo společnosti 1.2.2007 Převzato a přeloženo

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Reklama v rozhodování firmy. Reklamní výdaje a jejich účinnost. Praktické rozhodování o reklamních výdajích. Volba optimální reklamní technologie. Reklama v různých tržních strukturách. Efekty reklamy

Více

Pravidla chování SCA

Pravidla chování SCA Pravidla chování SCA 1 Pravidla chování Pravidla chování SCA SCA se zavazuje k vytváření hodnot pro své partnery, jakož i k budování vztahů se svými zaměstnanci, zákazníky, spotřebiteli, akcionáři a ostatními

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro kulturu a vzdělávání PRACOVNÍ DOKUMENT II

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro kulturu a vzdělávání PRACOVNÍ DOKUMENT II EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro kulturu a vzdělávání 2009 20. 10.2006 PRACOVNÍ DOKUMENT II k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice Rady 89/552/EHS o koordinaci některých

Více

Věc C-380/03. Spolková republika Německo. Evropský parlament a Rada Evropské unie

Věc C-380/03. Spolková republika Německo. Evropský parlament a Rada Evropské unie Věc C-380/03 Spolková republika Německo v. Evropský parlament a Rada Evropské unie Žaloba na neplatnost - Sbližování právních předpisů - Směrnice 2003/33/ES - Reklama na tabákové výrobky a sponzorství

Více

10254/16 eh/vmu 1 DGC 2B

10254/16 eh/vmu 1 DGC 2B Rada Evropské unie Brusel 20. června 2016 (OR. en) 10254/16 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 20. června 2016 Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Delegace COHOM 78

Více

k postupu podávání a vyřizování stížností na údajné porušení druhé směrnice o platebních službách

k postupu podávání a vyřizování stížností na údajné porušení druhé směrnice o platebních službách EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Obecné pokyny k postupu podávání a vyřizování stížností na údajné porušení druhé směrnice o platebních službách 1. Dodržování předpisů a oznamovací povinnost Status těchto obecných

Více

2008R0353 CS

2008R0353 CS 2008R0353 CS 21.12.2009 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 353/2008 ze dne 18. dubna 2008,

Více

DOKUMENT ILAC ILAC-P13:10/2010

DOKUMENT ILAC ILAC-P13:10/2010 DOKUMENT ILAC Aplikace normy ISO/IEC 17011 pro akreditaci poskytovatelů zkoušení způsobilosti Překlad ČIA - červenec 2011 2 Copyright ILAC 2010 ILAC podporuje oprávněné reprodukování této publikace nebo

Více

PRAVIDLA O PŘEDCHÁZENÍ PODVODŮM, JEJICH ODHALOVÁNÍ A ŠETŘENÍ.

PRAVIDLA O PŘEDCHÁZENÍ PODVODŮM, JEJICH ODHALOVÁNÍ A ŠETŘENÍ. PRAVIDLA O PŘEDCHÁZENÍ PODVODŮM, JEJICH ODHALOVÁNÍ A ŠETŘENÍ www.krka.biz Cíle Rozsah a aplikace Kontroly řešení podvodů 10 11 Nahlášení podezření z podvodu 12 13 Cíle Rozsah a aplikace Pravidla o předcházení

Více

Právní novinky Deloitte Česká republika. říjen 2017

Právní novinky Deloitte Česká republika. říjen 2017 Právní novinky Deloitte Česká republika říjen 2017 Regulace reklamy na léčivé 2 Reklama bezpochyby patří k nezanedbatelným aspektům téměř každého podnikání. I ta však podléhá veřejnoprávní regulaci obsažené

Více

MEZINÁRODNÍ NÁSTUPNÍ STIPENDIUM MARIE CURIE

MEZINÁRODNÍ NÁSTUPNÍ STIPENDIUM MARIE CURIE PŘÍLOHA III ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ MEZINÁRODNÍ NÁSTUPNÍ STIPENDIUM MARIE CURIE III. 1 - Definice FÁZE NÁVRATU Kromě definic v článku II.1 platí pro tuto smlouvu tyto definice: 1. Dohoda: znamená písemnou

Více

AIFP K ODEX ZÁSAD VZTAHŮ MEZI FARMACEUTICKÝM PRŮMYSLEM A ORGANIZACEMI PACIENTŮ

AIFP K ODEX ZÁSAD VZTAHŮ MEZI FARMACEUTICKÝM PRŮMYSLEM A ORGANIZACEMI PACIENTŮ AIFP K ODEX ZÁSAD VZTAHŮ MEZI FARMACEUTICKÝM PRŮMYSLEM A ORGANIZACEMI PACIENTŮ Úvod Farmaceutický průmysl připouští, že má mnoho společných zájmů s organizacemi pacientů, které reprezentují a/nebo podporují

Více

Aplikační úrovně GRI 2000-2006 GRI. Verze 3.0

Aplikační úrovně GRI 2000-2006 GRI. Verze 3.0 Verze 3.0 Stručný přehled Tvůrci zprávy o udržitelném rozvoji by měli uvést, do jaké míry se při své práci řídili principy Reportingového rámce GRI. Tento údaj je vyjádřen systémem tzv. Aplikačních úrovní.

Více

DOHODA. uzavřená ve smyslu 1746 občanského zákoníku v platném znění

DOHODA. uzavřená ve smyslu 1746 občanského zákoníku v platném znění DOHODA uzavřená ve smyslu 1746 občanského zákoníku v platném znění Česká republika - Ministerstvo životního prostředí se sídlem Vršovická 1442/65, Praha 10, 100 00, IČ: 001 64 801, zastoupené ministrem

Více

Společná nabídka UEFA a Organizačního výboru Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let 2015

Společná nabídka UEFA a Organizačního výboru Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let 2015 NABÍDKA PARTNERSTVÍ Společná nabídka UEFA a Organizačního výboru Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let 2015 Platná od 1.srpna 2014 do obsazení vypsaných pozic OBSAH Stars of today, superstars of tomorrow

Více

Aktualizované Zásady a postupy - Často kladené otázky

Aktualizované Zásady a postupy - Často kladené otázky Aktualizované Zásady a postupy - Často kladené otázky Aktualizujeme globální Zásady a postupy. Tyto aktualizace byly zveřejněny a vstoupí v platnost 1. srpna 2018. 2. července můžete aktualizovanou verzi

Více

Příloha č. 1 Kontrolní seznam o připravenosti na nařízení GDPR Checklist

Příloha č. 1 Kontrolní seznam o připravenosti na nařízení GDPR Checklist Příloha č. 1 Kontrolní seznam o připravenosti na nařízení GDPR Checklist Kategorie osobních údajů a subjektů údajů Prvky osobních údajů obsažené v každé kategorii dat Zdroj osobních údajů Účely, pro které

Více

ETICKÝ KODEX OBCHODNÍKA S ELEKTŘINOU NEBO PLYNEM. Preambule

ETICKÝ KODEX OBCHODNÍKA S ELEKTŘINOU NEBO PLYNEM. Preambule ETICKÝ KODEX OBCHODNÍKA S ELEKTŘINOU NEBO PLYNEM Preambule Energetický regulační úřad (dále jen ERÚ ) jako správní úřad pro výkon regulace v energetice, v jehož působnosti je podle ustanovení 17 odst.

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 12. prosince 2012 (13.12) (OR. en) 17617/12 FISC 195

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 12. prosince 2012 (13.12) (OR. en) 17617/12 FISC 195 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 12. prosince 2012 (13.12) (OR. en) 17617/12 FISC 195 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise Datum přijetí: 7. prosince

Více

Rada Evropské unie Brusel 23. března 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 23. března 2017 (OR. en) Conseil UE Rada Evropské unie Brusel 23. března 2017 (OR. en) 7586/17 LIMITE PUBLIC UD 83 ENFOCUSTOM 84 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Generální sekretariát Rady Delegace Č. předchozího dokumentu: 14132/4/16

Více

Údaje pro mezinárodní srovnání pocházejí z datových zdrojů Eurostatu.

Údaje pro mezinárodní srovnání pocházejí z datových zdrojů Eurostatu. Data uvedená v této kapitole pocházejí z výsledků statistických šetření ČSÚ o využívání informačních a komunikačních technologií a elektronického obchodování u ekonomických subjektů podnikatelského sektoru

Více

POPAI DAY / PRAHA NABÍDKA PARTNERSTVÍ V RÁMCI MEZINÁRODNÍ AKCE SOUTĚŽ POPAI AWARDS 2016 KONFERENČNÍ PROGRAM POPAI FORUM 2016

POPAI DAY / PRAHA NABÍDKA PARTNERSTVÍ V RÁMCI MEZINÁRODNÍ AKCE SOUTĚŽ POPAI AWARDS 2016 KONFERENČNÍ PROGRAM POPAI FORUM 2016 NABÍDKA PARTNERSTVÍ V RÁMCI MEZINÁRODNÍ AKCE POPAI DAY 2016 SOUTĚŽ POPAI AWARDS 2016 KONFERENČNÍ PROGRAM POPAI FORUM 2016 SPOLEČENSKÝ GALA VEČER 24.11.2016 / PRAHA POPAI CENTRAL EUROPE Daniela Krofiánová

Více

VÝŽIVA DOMÁCNOST KRÁSA DOMÁCNOST VÝŽIVA VAŠE PODNIKÁNÍ DOMÁCNOST EVROPSKÁ PRAVIDLA VÝŽIVA PRO INTERNETOVÉ STRÁNKY VPA

VÝŽIVA DOMÁCNOST KRÁSA DOMÁCNOST VÝŽIVA VAŠE PODNIKÁNÍ DOMÁCNOST EVROPSKÁ PRAVIDLA VÝŽIVA PRO INTERNETOVÉ STRÁNKY VPA VÝŽIVA DOMÁCNOST KRÁSA VAŠE PODNIKÁNÍ VAŠE PODNIKÁNÍ DOMÁCNOST KRÁSA VÝŽIVA VAŠE PODNIKÁNÍ KRÁSA DOMÁCNOST EVROPSKÁ PRAVIDLA VÝŽIVA PRO INTERNETOVÉ STRÁNKY VPA EVROPSKÁ PRAVIDLA PRO INTERNETOVÉ STRÁNKY

Více

Integrovaný dodavatelský řetězec. Zásady chování dodavatelů IBM (IBM Supplier Conduct Principles)

Integrovaný dodavatelský řetězec. Zásady chování dodavatelů IBM (IBM Supplier Conduct Principles) Integrovaný dodavatelský řetězec Zásady chování dodavatelů IBM (IBM Supplier Conduct Principles) Chování dodavatelů IBM Zásady Ve společnosti IBM jsme si pro naše podnikání vždy stanovovali vysoké standardy,

Více

Rada Evropské unie Brusel 10. června 2016 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 10. června 2016 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 10. června 2016 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2012/0102 (CNS) 8741/16 FISC 70 ECOFIN 378 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: SMĚRNICE RADY, kterou se mění směrnice 2006/112/ES,

Více

SMLOUVA O SPOLUPRÁCI

SMLOUVA O SPOLUPRÁCI SMLOUVA O SPOLUPRÁCI uzavřená dle ust. 1746 odst.2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník v platném znění (dále NOZ ) Smluvní strany: obchodní společnost Plzeňský Prazdroj, a. s. se sídlem: Plzeň, U Prazdroje

Více

Politická reklama. pol 510 7/4/16. Miloš Gregor.

Politická reklama. pol 510 7/4/16. Miloš Gregor. Politická reklama pol 510 7/4/16 Miloš Gregor obsah hodiny definice (velmi) stručná historie cíle politické reklamy druhy a typy reklamy tvorba a analýza politické reklamy předvolební spoty českých stran

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2006R1412 CS 01.07.2013 003.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1412/2006 ze dne 25. září 2006 o

Více

Seznam právních základů, na které se vztahuje řádný legislativní postup uvedený v Lisabonské smlouvě1

Seznam právních základů, na které se vztahuje řádný legislativní postup uvedený v Lisabonské smlouvě1 Seznam právních základů, na které se vztahuje řádný legislativní postup uvedený v Lisabonské smlouvě1 Tato příloha obsahuje seznam právních základů, na které se vztahuje řádný legislativní postup stanovený

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 23 Sbírka zákonů č. 60 / 2014 Strana 703 60 ZÁKON ze dne 19. března 2014, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů,

Více

Graf C1 Jednotlivci starší 16 let používající počítač. v milionech v procentech 67% 70% 59% 5,9 6,2 6,5 5,3

Graf C1 Jednotlivci starší 16 let používající počítač. v milionech v procentech 67% 70% 59% 5,9 6,2 6,5 5,3 Český statistický úřad sleduje podrobné údaje o jednotlivcích používajících vybrané informační a komunikační technologie prostřednictvím samostatného ročního statistického zjišťování: Výběrové šetření

Více

Průvodce opatřeními. zaměřenými na propagaci. OP Rybářství

Průvodce opatřeními. zaměřenými na propagaci. OP Rybářství Průvodce opatřeními zaměřenými na propagaci OP Rybářství 2014 2020 Úvod V programovém období 2014 2020 v OP Rybářství lze požádat o podporu na propagaci (sladkovodní akvakultury či vlastních značek) v

Více

Rada Evropské unie Brusel 4. října 2016 (OR. en) 11816/16 SPORT 35 FREMP 137 RELEX

Rada Evropské unie Brusel 4. října 2016 (OR. en) 11816/16 SPORT 35 FREMP 137 RELEX Conseil UE Rada Evropské unie Brusel 4. října 2016 (OR. en) PUBLIC 12355/16 LIMITE SPORT 45 FREMP 148 RELEX 758 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát Rady

Více

Jak uspět na místním trhu. Třebíč 21. 2. 2014

Jak uspět na místním trhu. Třebíč 21. 2. 2014 Jak uspět na místním trhu Třebíč 21. 2. 2014 Region{lní produkty Marketing Marketing je sociální proces, kde se jednotlivci a skupiny pokoušejí získat, co chtějí nebo potřebují tím, že vytvářejí a směňují

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, erým se zavádí program Kreativní Evropa (2021 2027) a zrušuje nařízení (EU)

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 19.6.2014 L 179/17 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 664/2014 ze dne 18. prosince 2013, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012, pokud jde o stanovení symbolů

Více

Kongresové centrum TOP HOTEL Praha, Blažimská 1781/4, Praha 4 Chodov

Kongresové centrum TOP HOTEL Praha, Blažimská 1781/4, Praha 4 Chodov NABÍDKA PARTNERSTVÍ V RÁMCI MEZINÁRODNÍ AKCE POPAI DAY 2018 SOUTĚŽ POPAI AWARDS KONFERENCE POPAI FÓRUM SPOLEČENSKÝ VEČER slavnostní vyhlášení výsledků letošního ročníku soutěží POPAI AWARDS, Hvězda 3D

Více

Celní správa České republiky

Celní správa České republiky Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 608/2013 ze dne 12. června 2013 o vymáhání práv duševního vlastnictví celními orgány a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 1383/2003 Zboží podezřelé z porušení

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/194. Pozměňovací návrh. Julia Reda za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/194. Pozměňovací návrh. Julia Reda za skupinu Verts/ALE 6.9.2018 A8-0245/194 194 Bod odůvodnění 21 a (nový) (21a) Je nezbytné uznat zájem veřejnosti podílet se na veřejné sféře bez nepřiměřených omezení na základě výhradních práv, a to pomocí výjimky pro používání

Více

Etický kodex. SPD Kroměříž, a.s. Platnost od SPD Kroměříž a.s. Kaplanova 1852/1e IČO: Kroměříž DIČ: CZ

Etický kodex. SPD Kroměříž, a.s. Platnost od SPD Kroměříž a.s. Kaplanova 1852/1e IČO: Kroměříž DIČ: CZ Etický kodex Platnost od 1.1.2018 je stabilní českou společností zabývající se strojírenskou a elektromechanickou výrobou s dlouhou tradicí. Jako taková má společnost společenskou odpovědnost vůči zákazníkům,

Více

Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Co máme za sebou (ceny a projekty)

Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Co máme za sebou (ceny a projekty) D L M Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Píšeme pro lidi v rozhodovacích pozicích s vlivem na společenské dění, politiku a ekonomiku. Oslovujeme čtenáře

Více

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace

Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace O BEC MORAVANY Veřejnoprávní smlouva o poskytnutí dotace 1/ Obec Moravany sídlo:, 66448 Moravany IČO: 00282120 DIČ: CZ 00282120 Zastoupena: RNDr. Marií Barešovou, starostkou obce Kontaktní osoba: Bc. Helena

Více

Inzerce na stránkách Portál bydlení

Inzerce na stránkách Portál bydlení Inzerce na stránkách Portál bydlení Leaderboard 728x90 px Nejrozšířenější formát reklamy poskytující dostatečný prostor pro firemní slogan nebo klíčové sdělení. Pole je citlivé a směřuje na inzerujícím

Více

Evropské ceny za správnou praxi

Evropské ceny za správnou praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Zdravé pracoviště Partnerství při prevenci rizik www.healthy-workplaces.eu VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NOMINACÍ Evropské

Více

Představení a ceník inzerce L M

Představení a ceník inzerce L M Představení a ceník inzerce D L M Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Píšeme pro lidi v rozhodovacích pozicích s vlivem na společenské dění, politiku a

Více

Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Navrhovaný právní předpis

Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Navrhovaný právní předpis Ustan ovení (, odst.,, bod) Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Navrhovaný právní předpis Odpovídající předpis ES ČR Zákon, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového

Více