Total Commander Word egon. Základy práce se souborovým managerem Total Commander

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Total Commander Word egon. Základy práce se souborovým managerem Total Commander"

Transkript

1 Total Commander Word egon Základy práce se souborovým managerem Total Commander Jan Málek

2 Total Commander Total Commander je program pro správu souborů, následovník rozšířeného Windows Commanderu. Je šířen jako shareware, přičemž neregistrovaný program můžete používat po dobu jednoho měsíce, poté je potřeba ho podle licence buď zaregistrovat, nebo smazat z pevného disku. Je to obdoba Průzkumníku Windows. Hlavní okno Většinu plochy Total Commanderu zaujímají dva velké panely: jeden vlevo, druhý vpravo. Princip těchto dvou panelů je stejný jako například ve starém Norton Commanderu, takže pokud jste s podobným správcem souborů už pracovali, musíte se cítit jako doma. A protože obrázek leckdy vydá i za tisíc slov, všechna důležitá tlačítka shrnuje následující schéma. Ovládání je vyznačeno pro pravý panel, přičemž levý panel je jen jeho věrné dvojče, které se ovládá shodně.

3 Podívejme se na ovládání blíže. V každém z panelů můžete sledovat obsah libovolné složky (na obrázku je seznam souborů a podsložek označen čísly 1 a 2). Adresa složky, ve které se právě nacházíte, je nadepsána nad seznamem souborů (3). Pohyb mezi složkami funguje podobně jako v Průzkumníkovi Windows. Složku můžete otevřít dvojitým kliknutím na její název, stejně tak lze otevřít libovolný soubor. Pokud se chcete vrátit o jednu složkovou úroveň výš, stačí kliknout na symbol [..], pokud se chcete vrátit do kořenového adresáře, klikněte pak na [ \ ]. Symbol [..] je vždy uveden jako první položka v seznamu adresářů anebo vpravo nad jednotlivými panely se soubory, kde se nachází i lomítko [ \ ] (4). Pohyb mezi adresáři v rámci jednoho disku je tedy jasný zbývá doplnit, jak se podívat i na obsah jiných disků. K tomu slouží rozbalovací menu, umístěné těsně nad seznamem složek, které umožňuje přepnout na kterýkoliv jiný disk (5). Kromě přepínání mezi pevnými disky můžete stejným postupem zobrazit i disketovou mechaniku (zpravidla označenou písmenem A, dnes se již používá jen výjimečně), CD mechaniku (obvykle D nebo E, někdy i jiná písmena) nebo připojený flash disk. Informaci o aktuální a maximální kapacitě disku si můžete přečíst vedle rozbalovacího menu (6). Existují více možností, jak zobrazovat soubory v prohlížené složce. Total Commander může buď vypisovat položky do sloupců i do řádků vedle sebe (v tom případě se jich na obrazovku vejde víc naráz), nebo je vypisovat jenom pod sebe a uvádět k nim též podrobnější údaje (velikost a datum vytvoření). Ať už dáte přednost kterémukoli zobrazení, možnost přepnout mezi nimi se skrývá pod tlačítky označenými na obrázku čísly (7) a (8). Přepnutí se vždy vztahuje jen k tomu panelu, který je právě aktivní, a každý panel může mít zapnuto jiné zobrazení. Základní práce se soubory Proč jsou v hlavním okně dva naprosto identické panely? To pochopíte, jakmile se podíváte na to, jak se v Total Commanderu pracuje se soubory. Chcete-li někam přesunout nebo zkopírovat soubor, je třeba otevřít v jednom panelu složku s daným souborem a v druhém panelu pak složku, do které hodláte soubor přesunout. Jakmile máte v obou panelech otevřeny patřičné složky, klikněte tlačítkem myši na soubor nebo na složku, které chcete přesunout (například na obrázku jste klikli na složku označenou č. 1). Poté stiskněte buď klávesu F5 (pro kopírování), nebo klávesu F6 (pro přesun) a akci potvrďte tlačítkem Enter nebo OK. Vybraný soubor nebo složka se přesune do složky otevřené v druhém panelu (2). Dáváte-li přednost ovládání myší, můžete místo klávesy F5 kliknout na tlačítko označené na obrázku jako č. 3 a místo klávesy F6 použít tlačítko č. 4. Funguje i přetažení složky či souboru pomocí myši. Jestliže chcete soubor nebo složku smazat, označte soubor či složku prostým kliknutím, stiskněte klávesu F8 a smazání potvrďte.

4 Pro přejmenování souboru nebo složky stiskněte klávesu F6, zatímco je označena ta položka, kterou chcete přejmenovat. V otevřeném dialogovém okně přepište hodnotu v horním textovém poli (na obrázku viz označení číslem 1) novým názvem a potvrďte to kliknutím na tlačítko OK. Pro přejmenování souboru použijte stejnou klávesu jako pro přesun, ale před kliknutím na OK vyplňte označené pole.

5 Pokročilejší práce se soubory Kopírovat nebo mazat soubory je třeba poměrně často, nicméně ne vždy je pohodlné pracovat s jediným souborem a často je nutné kopírovat více než jeden soubor naráz. K tomu slouží výběry. Výběr znamená, že označíte několik souborů a složek, se kterými poté můžete provádět libovolnou operaci naráz. Abyste mohli nějaký soubor označit, je třeba na něj kliknout myší (všimněte si, že kolem položky, na kterou jste klikli, se objeví šedivý rámeček) a poté stisknout klávesu Insert. Chcete-li označit další soubory, stačí pohybovat rámečkem pomocí kurzorových šipek a klávesu Insert stisknout pokaždé, když se rámeček dostane na soubor nebo složku, které chcete označit. Všimněte si, že označené položky zčervenaly. Chcete-li označenou položku ze seznamu vyjmout, klikněte na ní a znovu stiskněte tlačítko Insert. Takto může vypadat výběr. Označené složky jsou vypsány červeně. Když nyní stisknete tlačítko F5, F6 nebo F8, budou všechny označené soubory a složky zkopírovány, přesunuty nebo smazány přesně tak, jako když jste pracovali jen s jedinou položkou. Občas je třeba označit všechny soubory, které vyhovují určitému kritériu, například ty, které mají příponu exe. V takových případech existuje i elegantnější cesta, jak všechny takové soubory označit, než je hledat, klikat na každý z nich a stiskat klávesu Insert. Stiskněte tlačítko + na numerické klávesnici. Otevře se dialogové okno Rozšíření výběru. Do něj můžete zadat šablonu; tu program použije na seznam zobrazených souborů a označí všechny ty, jejichž jméno zadané šabloně vyhovuje. Jak takovou šablonu sestavit?

6 Dialogové okno pro zadání šablony, která rozšiřuje výběr označených souborů. Můžete použít dva zástupné znaky. První z nich, znak *, zastupuje libovolný počet obyčejných znaků, takže například šablona F* označí všechny soubory, které začínají písmenem F. Pokud chcete najít soubory s příponou exe, je třeba, abyste zadali šablonu *.exe. Pokud zadáte jako šablonu jen hvězdičku, označíte všechny soubory. Druhým zástupným znakem je?, který funguje obdobně jako hvězdička, jen s tím rozdílem, že zastupuje právě jeden znak. Rozdíl bude patrnější, když se podíváte na jednoduchou ukázku: Mějme soubor FrantiškůvSoubor.doc. Šablona F*Soubor.doc soubor označí (hvězdička zastupuje znaky rantiškův). Šablona F?Soubor.doc soubor neoznačí (otazník totiž může zastupovat jen jediný znak). Šablona?rantiškůvSoubor.doc soubor označí. Šablona *rantiškůvsoubor.doc soubor taktéž označí. Pomocí šablon můžete soubory též odznačovat. Stačí, když pomocí tlačítka namísto + vyvoláte okno pro zadání šablony. Existují další tři možnosti, jak výběry usnadnit. Stisknutím Ctrl a tlačítka + dojde k označení všech souborů v adresáři a stisknutím kombinace Ctrl a tlačítka naopak k jejich odznačení. Kromě toho můžete tlačítkem * označení převrátit, tedy označit všechny neoznačené soubory a naopak.

7 Výsledek při označení podle šablony Okruh*1

8 Snadnější pohyb mezi adresáři Protože adresářová struktura bývá poměrně rozvětvená, může se pohyb mezi adresáři leckdy stát nepříjemně zdlouhavým. Total Commander proto nabízí několik možností, jak si cestování po disku usnadnit. Pomocí nástroje Oblíbené adresáře lze na disku vytvářet záložky, ke kterým se poté můžete kdykoliv rychle vrátit. Menu pro správu oblíbených adresářů. Záložku vytvoříte kliknutím na tlačítko opatřené hvězdičkou; tlačítko se nachází v pravé horní části obou panelů (na obrázku viz označení číslem 1). Pomocí tohoto tlačítka se otevře menu a v něm zvolte položku Přidat aktuální adresář (č. 3). Ke kterékoliv takto uložené složce se pak můžete snadno dostat pomocí stejného menu, které pak obsahuje odkazy na všechny oblíbené adresáře (na obrázku viz označení číslem 2). Pohyb mezi adresáři může usnadnit sledování naposledy prohlížených složek. To se skrývá pod tlačítkem šipky v pravém horním rohu obou panelů (na obrázku viz označení číslem 1), a to hned vedle hvězdičky, používané pro oblíbené adresáře. Po kliknutí se otevře seznam posledních složek, které jste v daném panelu prohlíželi (č. 2), a jednoduchým kliknutím se na danou adresu rychle přenesete. Historie naposledy zobrazených složek. Kliknutím na kteroukoliv z nich ji rychle otevřete.

9 Komprese a dekomprese Pokud potřebujeme soubor nebo více souborů zkomprimovat, označíme je a použijeme příkaz Komprese v nabídce Soubory anebo klávesovou zkratku Alt + F5. Soubor bude zkomprimován do adresáře, který je otevřený ve druhém okně. Pokud chceme komprimovat do stejné složky, jako jsou soubory a adresáře určené ke komprimaci, použijeme klávesu Ctrl a zároveň klikneme na příkaz Komprese v nabídce Soubory. K dekomprimaci slouží příkaz Dekomprese ve stejné nabídce anebo kombinace kláves Alt + F9.

10 Klávesové zkratky F1 F5 F6 F7 F8 nebo DELETE ALT+F1 ALT+F2 ALT+F4 ALT+F5 ALT+F7 ALT+F9 SHIFT+F2 SHIFT+F5 SHIFT+F6 SHIFT+ESC NUM + NUM - NUM * CTRL+NUM + CTRL+NUM - CTRL+F1 CTRL+SHIFT+F1 CTRL+F2 CTRL+F3 CTRL+F4 CTRL+F5 CTRL+F6 CTRL+F7 CTRL+F8 TABULÁTOR Zobrazení nápovědy Kopírování Přejmenování nebo přesunutí souborů Vytvoření složky Odstranění Trvalé odstranění bez přesunutí do složky Koš podržením klávesy SHIFT Změna disku (levý panel) Změna disku (pravý panel) Ukončení programu Total Commander Zkomprimování vybraných souborů Hledání souborů Extrahování vybraných souborů Porovnání složek Kopírování souborů (s možností přejmenování) ve stejné složce Přejmenování souborů ve stejné složce (přejmenování v řádku) Minimalizace programu Total Commander do oznamovací oblasti hlavního panelu systému Windows Výběr souborů rozšíření výběru (lze nastavit: jen soubory nebo soubory i složky) Zrušení výběru zúžení výběru Invertování výběru (také pomocí klávesy SHIFT, viz odkaz) Vybrat všechny vybere všechny soubory (lze nastavit: jen soubory nebo soubory i složky) Zrušit výběr všech zruší výběr všech souborů (vždy soubory i složky) Zobrazení 'Seznam' (pouze názvy souborů) Zobrazení 'Miniatury' (náhledy obrázků) Zobrazení 'Podrobnosti' ('detailní' zobrazení souborů) Seřazení souborů a složek podle názvu Seřazení souborů podle přípony Seřazení souborů a složek podle data a času Seřazení souborů a složek podle velikosti Bez řazení (ve stejném pořadí jako u příkazu DIR) Zobrazení stromu složek Přepínání mezi levým a pravým panelem (seznamem souborů)

11 INSERT MEZERNÍK ENTER ALT+SHIFT+ENTER ALT+ENTER CTRL+A CTRL+C CTRL+D CTRL+L CTRL+M CTRL+P CTRL+V CTRL+X Výběr souboru nebo složky Výběr souboru nebo složky (stejně jako klávesa INSERT). Pokud klávesu MEZERNÍK stisknete na složce pod kurzorem, která není vybrána, bude spočítán obsah této složky a velikost bude zobrazena místo řetězce <DIR> (funkční pouze v režimu 'Podrobnosti'). Tuto funkci můžete zakázat kliknutím na nabídku Konfigurace, výběrem položky Možnosti, kliknutím na položku Funkce a zrušením zaškrtnutí možnosti 'Spočítat prostor obsazený podsložkami při výběru mezerníkem'. Otevření složky, spuštění programu, spuštění přidruženého programu, vykonání příkazu v neprázdném příkazovém řádku. Pokud je zobrazen obsah archivu, bude zobrazeno okno 'Vlastnosti komprimovaného souboru'. Zjištění velikostí všech složek v aktuální složce. Velikost složek bude zobrazena místo řetězce <DIR> pouze v režimu zobrazení 'Podrobnosti' Zobrazení 'vlastností' složky nebo souboru Výběr všech souborů Zkopírování souborů do schránky systému Windows Otevření funkce Oblíbené položky ('definované uživatelem') Výpočet (velikosti) obsazeného prostoru (u vybraných souborů) Hromadné přejmenování Zkopírování aktuální cesty do příkazového řádku Vložení ze schránky systému Windows do aktuální složky Vyjmutí souborů do schránky systému Windows Podrobnosti na

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku Obecné klávesové zkratky CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku F2 přejmenovat vybranou položku CTRL+ŠIPKA DOLEVA předchozího slova CTRL+ŠIPKA

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Správce souborů - Total Commander (TC) Pozn.: Klávesové zkratky jsou vyznačeny modře Popis okna programu aneb co kde najdu

Správce souborů - Total Commander (TC) Pozn.: Klávesové zkratky jsou vyznačeny modře Popis okna programu aneb co kde najdu Správce souborů - Total Commander (TC) Pozn.: Klávesové zkratky jsou vyznačeny modře Popis okna programu aneb co kde najdu Všimněte si rozdílu mezi aktivním a neaktivním oknem. Aktivní okno má zvýrazněný

Více

1 Nadstavba operačního systému Total Commander

1 Nadstavba operačního systému Total Commander 1 Nadstavba operačního systému Total Commander Nadstavba operačního systému (souborový manažer) je určena pro zjednodušení nejčastěji prováděných činností jako jsou operace s disky, se soubory a adresáři.

Více

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích Cvičení 2 Přesměrování vstupu a výstupu Příkaz > abc výstup příkazu jde do souboru abc. Pokud soubor neexistuje je vytvořen. Pokud existuje je přepsán. Příkaz >> abc výstup příkazu jde do souboru abc.

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10

ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10 ORGANIZACE DAT V PROSTŘEDÍ MS WINDOWS 10 Disky, složky, soubory 1. Disky a) označují se písmenem a dvojtečkou A:, B: disketové jednotky C:,... pevné místní disky (někdy disk rozdělený na více oddílů) D:,...

Více

Vážení uživatelé. Dostává se Vám do rukou manuál programu Audiotéka Manuál je členěn do několika oblastí, kterými jsou :

Vážení uživatelé. Dostává se Vám do rukou manuál programu Audiotéka Manuál je členěn do několika oblastí, kterými jsou : Audiotéka 2002 - manuál Úvod AUDIOTÉKA Popis obecných funkcí VYTVOŘENÍ NOVÉ DATABÁZE OTEVŘENÍ VYTVOŘENÉ DATABÁZE UZAVŘENÍ DATABÁZE ULOŽENÍ NOVÉ DATABÁZE ODSTRANĚNÍ VYTVOŘENÉ DATABÁZE VYHLEDÁVÁNÍ V DATABÁZI

Více

Klávesové zkratky v aplikaci Excel 2010

Klávesové zkratky v aplikaci Excel 2010 Klávesové zkratky v aplikaci Excel 2010 Tento článek popisuje, co jsou klávesové zkratky a jak je lze používat pro přístup k pásu karet. Obsahuje také seznam klávesových zkratek v kombinaci s klávesou

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

Modul 2. První sada úkolů:

Modul 2. První sada úkolů: Zadání První sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada1. 1. Ve složce Ulohy vytvořte čtyři nové složky (podle obrázku) a pojmenujte

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte.

Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte. Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte. Přesun kurzoru Šipky:,,, o jeden znak, řádek, buňku daným směrem Ctrl + / na konec / začátek řádku buněk Ctrl + / na konec

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání.

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání. WINDOWS 7 ZÁKLADY Microsoft Windows 7 je grafický operační systém a celá rodina operačních systémů Windows je nejrozšířenější operační systém používaný v domácnostech na světě. Jeho předchůdci byli Windows

Více

Manuál k editoru TinyMCE

Manuál k editoru TinyMCE Manuál k editoru TinyMCE Popis ovládacích prvků UPOZORNĚNÍ: Některé tlačítka nemusí být k dispozici. Styl písma Dolní a horní index Zarovnání textu Může se aplikovat na označený text. B - tučné písmo,

Více

Správa souborů soubor, stromová struktura. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

Správa souborů soubor, stromová struktura. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Správa souborů soubor, stromová struktura Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Soubor pojmenovaná uspořádaná skupina dat uložená na nějakém datovém médiu (související data uložená

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

Příručka uživatele systému Museion. Quick filtr

Příručka uživatele systému Museion. Quick filtr Příručka uživatele systému Museion Quick filtr Autorská práva Copyright 2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě licencí, které

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Tvorba a editace textu v dokumentu

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Tvorba a editace textu v dokumentu Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 1.4 WORD - psaní a úpravy textu I. Tematická oblast

Více

K1 Základy práce. Mgr. Radek Maca. Makovského 436 Nové Město na Moravě tel /

K1 Základy práce. Mgr. Radek Maca. Makovského 436 Nové Město na Moravě tel / Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K1 Základy práce Mgr. Radek Maca Windows9x - 1 ČÁSTI POČÍTAČOVÉHO PRACOVIŠTĚ HARDWARE 230

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

František Hudek. duben 2013

František Hudek. duben 2013 VY_32_INOVACE_FH11_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Úvod do filtrace, Quick filtr

Úvod do filtrace, Quick filtr Příručka uživatele systému Památkový katalog Úvod do filtrace, Quick filtr verze 1.x.x Autorská práva Copyright 2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy

Více

Základní uživatelský manuál služby WMS Drive

Základní uživatelský manuál služby WMS Drive Základní uživatelský manuál služby WMS Drive Uživatelský manuál Obsah Uživatelský manuál Obsah 2 Webový klient Základní prostředí 3 Webový klient Oblíbené položky 4 Webový klient Upload souborů 5 Webový

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

z aplikace Access 2003

z aplikace Access 2003 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových

Více

Nástavbový kurz ovládání počítače I. Windows

Nástavbový kurz ovládání počítače I. Windows 1. Windows Nástavbový kurz ovládání počítače I. Windows 1. 1 Nabídka Start Veškeré nejdůležitější operace ve Windows se realizují přes tlačítko Start. Po kliknutí na něj se zobrazí následující seznam (obr.

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

Manuál k redakčnímu systému

Manuál k redakčnímu systému Manuál k redakčnímu systému 1. OBSAH 2. Úvod... 3 3. Příspěvky... 5 4. Média... 8 5. Stránky... 10 6. Menu... 12 7. Profil... 13 2 2. ÚVOD PŘIHLÁŠENÍ DO SYSTÉMU Přihlášení do redakčního systému WordPress

Více

Zápis si piš podle sebe tak, aby to tobě vyhovovalo doplňuj si vlastní poznámky, kresli náčrty.

Zápis si piš podle sebe tak, aby to tobě vyhovovalo doplňuj si vlastní poznámky, kresli náčrty. vyuka.wz.cz Jak si vést sešit? Sešit je tvá PAPÍROVÁ HLAVA! (až budeš nějakou informaci za půl roku potřebovat buď ji najdeš v hlavě (protože ji často používáš) pak si ji nepiš, nebo si tu informaci můžeš

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Teď když víme jak soubor či složku nalézt, umíme rozlišit jedno od druhého a známe pravidla jejich pojmenovávání, můžeme si ukázat, jak se se soubory a složkami pracuje. Vytvoření

Více

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček Operační systém Windows VY_32_INOVACE_10_1_01_AP Operační systém Základní prostředí pro práci na počítači Spouštíme z něj další programy (aplikace) kancelářské aplikace

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Word 2007 pro začátečníky

Word 2007 pro začátečníky Word 2007 pro začátečníky 1 Word OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Word Cíl kurzu

Více

Martin Hejtmánek hejtmmar ECDL

Martin Hejtmánek  hejtmmar ECDL ECDL modul 2 Používání počítače a správa souborů Martin Hejtmánek hejtmmar@fjfi.cvut.cz http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/ hejtmmar Počítačový kurs Univerzity třetího věku na FJFI ČVUT ECDL 22. října 2009 Dnešní

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače.

Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače. Klávesnice počítače Klávesnice je vstupní zařízení určené pro zadávání písmen, znaků, speciálních symbolů a také pro ovládání počítače. Takto vypadá standardní česká klávesnice: Pro lepší orientaci rozdělíme

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Otázky neopisuj, piš odpověď!

Otázky neopisuj, piš odpověď! Otázky neopisuj, piš odpověď! Mezi jaké programy řadíme MS Word? Jakým způsobem správně ukončíme odstavec? Jakým způsobem ukončíme předčasně řádek, ale neukončíme odstavec? Jakým způsobem předčasně ukončíme

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka.

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. 1 Disky, adresáře (složky) a soubory Disky Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. A:, B: C:, D:, E:, F: až Z: - označení disketových mechanik - ostatní disky

Více

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí Poslední aktualizace článku: 18/11/2015 Tento článek přináší přehled klávesových zkratek, které můžete z QWERTY klávesnice při práci s odečítačem VoiceOver v systému

Více

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz Page 1 of 5 S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Většina lidí ovládá počítač především myší a klávesnici používá pouze na psaní. Pomocí dvou nebo třech tlačítek, které zmáčknete najednou,

Více

Frilo Control Center správa projektů

Frilo Control Center správa projektů Frilo Control Center správa projektů Programy Frilo používají odlišný způsob třídění a práce s vytvořenými projekty. Tento tutoriál má uživateli přiblížit, jak nejlépe vytvářet, mazat, exportovat, importovat,

Více

Soubory, složky a hledání ve Windows

Soubory, složky a hledání ve Windows Kapitola 3 Soubory, složky a hledání ve Windows 3 Soubory a složky jsou základními organizačními jednotkami vašich dat. Souborem jednoduše rozumíme například textový dokument, obrázek či hudební skladbu.

Více

Základní orientace v MS Excel

Základní orientace v MS Excel Základní orientace v MS Excel Umíte-li ovládat textový editor MS Word, nebude Vám činit žádné potíže ovládání programu MS Excel. Panel nabídek, panel nástrojů, posuvníky, to všechno již znáte. Jen pracovní

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

Formulář pro křížový filtr

Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr je určen zejména autorům křížovek a má sloužit jako pomůcka při jejich tvorbě. Levé části formuláře dominuje tzv. šablona, což je síť 20 krát 20 políček

Více

Základní popis a ovládání aplikace

Základní popis a ovládání aplikace Příručka uživatele systému Museion Základní popis a ovládání aplikace Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu Stručný manuál pro webový editor Ukládáni základních informací, tvorba menu Po přihlášení ( zadejte zaslané přihlašovací jméno a heslo ) se Vám zobrazí stránka, kde jsou následující údaje: 1. blok, který

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

4 Microsoft Windows XP Jednoduše

4 Microsoft Windows XP Jednoduše Obsah ÚVOD Nové zkušenosti s novými Windows XP 11 Vaším cílem je: 11 A. Hraní her, využívání encyklopedií a výukových programů, účetnictví 11 B. Procházení WWW stránek Internetu, využívání elektronické

Více

Tabulkový procesor Microsoft Excel

Tabulkový procesor Microsoft Excel Tabulkový procesor Microsoft Excel Úvod Tabulkový procesor Microsoft Excel spolu s Microsoft Word, Access, Outlook, PowerPoint a FrontPage tvoří programový balíku Microsoft Office. Tabulkový procesor Microsoft

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

THEOPHILOS. (návod k použití)

THEOPHILOS. (návod k použití) THEOPHILOS (návod k použití) Nejprve si z internetových stránek www.theophilos.com (nebo www.theophilos.sk) stáhněte všechny soubory, které Vás zajímají a nainstalujte je (podrobný návod na instalaci programu

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_49_IVT_MSOFFICE_05_Word Ing. Pavel BOHANES

Více

František Hudek. březen ročník

František Hudek. březen ročník VY_32_INOVACE_FH06_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

Obecné klávesové zkratky

Obecné klávesové zkratky Obecné klávesové zkratky CTRL+C CTRL+X CTRL+V CTRL+Z DELETE SHIFT+DELETE kopírovat vyjmout vložit zpět odstranit trvale odstranit vybrané položky, bez umístění do Koše CTRL při přetažení položky CTRL+SHIFT

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Platí pro: Outlook 2013

Platí pro: Outlook 2013 Platí pro: Outlook 2013 = AKCE KLÁVESOVÁ ZKRATKA Základní navigace Přechod do složky Pošta CTRL+1 Přechod do složky Kalendář CTRL+2 Přechod do složky Kontakty CTRL+3 Přechod do složky Úkoly CTRL+4 Přechod

Více

Příručka progecad Professional 2013

Příručka progecad Professional 2013 6.2 Upravit Obrázek 58: Nabídka Upravit 27. Zpět Upravit Zpět _u z vrátí zpět poslední operaci Tato funkce je jistě známá z mnoha počítačových aplikací, která vrací zpět poslední operaci. Někde je však

Více

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend.

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend. WAK INTRA účinný nástroj pro vedení firemních agend internetový informační systém Ovládání systému Jak na to? Tato prezentace poskytuje základní návod jak pracovat v systému WAK INTRA. Jednotlivé kroky

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Ing.

Více

Word základní ovládání a práce v programu I.

Word základní ovládání a práce v programu I. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Informační a 1. a 2. Ing. Andrea komunikační (podle oboru Duben 2013 Modrovská technologie zaměření) Název zpracovaného celku: Textový procesor Word základní ovládání

Více

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Grid 2 Krok za krokem Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Kopírování sady mřížek (uživatele) Chceme-li si vyzkoušet práci s programem Grid 2, je nejlepší upravit si již vytvořené mřížky

Více

Bible Quote 6.5 Okno programu

Bible Quote 6.5 Okno programu Bible Quote 6.5 Program Bible Quote patří mezi mnohé volně šiřitelé biblické programy, ale má jistá specifika. Ve verzi 6,5 se jedná o beta verzi, která je již zřejmě konečná. (Bohužel díky velmi nesnadnému

Více

Názvy objektů na paletě Layers (Vrstvy)

Názvy objektů na paletě Layers (Vrstvy) Obsah as a asta b b 2. Vytváření vrstev, podvrstev a skupin 3. Vybíraní vrstev, označování objektů 4. Odstranění a skrytí vrstev Kapitola vás naučí pracovat s vrstvami. Ty se dělí na vrstvy nejvyšší úrovně

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Modul Download pro redakční systém Marwel

Modul Download pro redakční systém Marwel Modul Download pro redakční systém Marwel postupy a doporučení pro práci redaktorů verze manuálu: 0.1 Únor 2008 Podpora: e-mail: podpora@qcm.cz tel.: +420 538 702 705 Obsah Správce stahování...3 Přihlášení...3

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení

ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení ÚČTOVÁNÍ úvodní nastavení Postup: V hlavním menu zvolte Vyúčtování Všechna nastavení týkající se účtování, jsou pod tímto odkazem, účetní v podstatě nepotřebuje operovat pod jiným odkazem v menu. otevře

Více

Návod: Připojení ke školnímu FTP serveru. Návodu sloužící k přípojení k FTP serveru pomocí: Total Commander Webové rozhraní FTP Novell Client

Návod: Připojení ke školnímu FTP serveru. Návodu sloužící k přípojení k FTP serveru pomocí: Total Commander Webové rozhraní FTP Novell Client Návod: Připojení ke školnímu FTP serveru Návodu sloužící k přípojení k FTP serveru pomocí: Total Commander Webové rozhraní FTP Novell Client Příhlášní ke školnímu FTP serveru pomocí programu Total Commander

Více

7.1.1 Přepínáni mezi programy a okny

7.1.1 Přepínáni mezi programy a okny 7. Součásti OS MS Windows 7.1. Spuštění programu Spustit program to je jedna z nejzákladnějších funkcí (a jeden z nejzákladnějších požadavků), které uživatel s operačním systémem provádí. Ve Windows je

Více

Microsoft Office Excel 2003

Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office Excel 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2014 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu Excel... 4

Více