CHKO a BR Třeboňsko. rok vyhlášení: rozloha: 700 km 2. sídlo správy: Třeboň. oficiální web:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CHKO a BR Třeboňsko. rok vyhlášení: rozloha: 700 km 2. sídlo správy: Třeboň. oficiální web:"

Transkript

1 rok vyhlášení: 1979 rozloha: 700 km 2 sídlo správy: Třeboň oficiální web: Jan Moravec

2 Geologie a geomorfologie druhohorní sedimenty (pískovce, jílovce) 2 třetihorní horniny (písky, jíly) 3 kvartérní sedimenty 4 žuly 5 jednotvárná série moldanubika (svorové ruly, pararuly až migmatity) 6 ortoruly, granulity a velmi pokročilé migmatity moldanubika

3 Geologie a geomorfologie Téměř 2/3 plochy CHKO tvoří mělká, tektonicky podmíněná Třeboňská pánev, vyplněná sedimenty svrchnokřídového a třetihorního stáří. Plošně i objemově převažují křídové jezerně-říční sedimenty různé zrnitosti a různého stupně zpevnění (pískovce, slepence, jílovce, prachovce, jíly a písky), místy dosahující mocnosti až 300 m. Skalní podloží Třeboňské pánve je budováno krystalickými horninami moldanubika (pararuly a migmatity předprvohorního stáří, granitoidy moldanubického plutonu prvohorního stáří). Na povrch vystupují zejména ve V části CHKO a v navazujících územích, patřících již k soustavě Českomoravské vrchoviny (Křemešnická a Javořická vrchovina). Budějovickou pánev, ležící západně, odděluje výrazná hrásť Lišovského prahu, tvořená převážně též horninami moldanubika. Nadmořská výška dna Třeboňské pánve se pohybuje kolem 430 m n. m.

4 Geologie a geomorfologie Významnou roli hrají na Třeboňsku různé kvartérní sedimenty: Pleistocénní terasové stěrkopísky Lužnice a Nežárky dosahují mocnosti až 30 metrů a jsou rozsáhle těženy na řadě lokalit. Vyfoukáním jemných písků z písčitých naplavenin Lužnice a Nežárky vznikla ve větrných obdobích glaciálu a raného postglaciálu tělesa vátých písků. Nejrozsáhlejší z nich (PR Pískový přesyp u Vlkova, PP Slepičí vršek u Lužnice) jsou významnými lokalitami psamofilních společenstev. Plochý reliéf Třeboňska byl vhodný pro vývoj rašelinišť vrchovištního typu a přechodových rašelinišť. Je zde známo 62 ložisek rašeliny o celkové rozloze 7590 ha. V nivách se vyskytují rozsáhlé polohy holocénních sedimentů, především povodňových hlín.

5 CHKO a BR Třeboňsko Vodstvo Přirozenou osou Třeboňské pánve je řeka Lužnice, délka toku v CHKO je 75 km. V horní části až po rybník Rožmberk bohatě meandruje, nachází se zde přes 500 trvale zvodnělých tůní a mrtvých ramen. Druhým významným tokem je řeka Nežárka, odvodňující severovýchodní část CHKO a ústící do Lužnice ve Veselí nad Lužnicí.

6 PR Horní Lužnice J. Ševčík,

7 J. Ševčík,

8 J. Ševčík,

9 CHKO a BR Třeboňsko Vodstvo Třeboňsko je krajinou rybníků: na území CHKO je jich 465, s celkovou rozlohou ha. Největší Rožmberk má rozlohu 658 ha (vodní plocha 489 ha). Další významné rybníky: Horusický, Záblatský, Svět, Opatovický, Kaňov, Velký Tisý, Hejtman, Staňkovský. Navzdory oligotrofnímu podloží se dnes vlivem intenzivního kaprového hospodaření jedná o převážně eutrofní až hypertrofní nádrže. Rybníky jsou propojeny sítí důmyslných umělých kanálů, nazývaných stoky, sloužících k vypouštění a napájení rybníků. Nejznámějšími stokami jsou Nová řeka (13,5 km) a Zlatá stoka (47 km). Západní část CHKO je od r součástí CHOPAV Třeboňská pánev.

10

11 Klima Třeboňsko je mírně teplou a mírně vlhkou oblastí. Průměrná roční teplota dosahuje ve střední části území (Třeboň) 7,8 C, průměrné roční srážky se pohybují kolem mm. Převládají západní a jihovýchodní větry. Místní klima ovlivňují rozsáhlé plochy vod a močálů. Zejména v podzimních měsících, ale i jindy během roku, dochází ve špatně ventilované pánvi k charakteristickému inverznímu zvrstvení vzduchu, provázenému mlhami.

12 Vegetace a flóra Území je významné jednak výskytem rozmanitých typů mokřadní vegetace (rybniční litorály, rašeliniště, vlhké louky), jednak dobře vyvinutou hercynskou, subatlantsky laděnou lesní i nelesní vegetací na kyselých, zejména písčitých substrátech.

13 Vegetace a flóra Mokřady Významný je výskyt vodní vegetace v rybničních litorálech a pomalu tekoucích vodách se rdesty, leknínem bílým (Nymphaea alba), l. bělostným (N. candida), stulíkem žlutým (N. lutea), ojediněle i kříženci se s. malým (N. pumila), nebo se vzácnými bublinatkami (b. bledožlutá Utricularia ochroleuca, b. prostřední Utricularia intermedia)

14 Vegetace a flóra Mokřady Unikátně vyvinutá je vegetace obnažných den rybníků a sádek a periodických vlhkých narušovaných písčitých substrátů, často se subatlantskými acidotolerantními druhy: kuřinka ostnosemenná (Spergularia echinosperma), puchýřka útlá (Coleanthus subtilis), nehtovec přeslenitý (Illecebrum verticillatum), stozrník lnovitý (Radiola linoides), drobýšek nejmenší (Centunculus minimus), puštička rozprostřená (Lindernia procumbens), masnice vodní (Tillaea aquatica), sítina rybniční (Juncus tenageia) nebo s. hlavatá (J. capitatus).

15 Vegetace a flóra Vegetace periodicky vlhkých narušovaných míst, většinou na písčitých substrátech, v subatlantsky laděných oblastech (Isoëto-Nanojuncetea, Radiolion linoidis). Illecebrum verticillatum Centunculus minimus Radiola linoides Isolepis setacea

16 Vegetace a flóra Rašeliniště Vedle Šumavy je Třeboňsko druhou nejvýznamnější oblastí výskytu vrchovišť a přechodových rašelinišť (místně zvaných blata) v České republice. Vedle charakteristických dominantních druhů jako jsou suchopýry úzkolistý a pochvatý (Eriophorum angustifolium, E. vaginatum) a rašeliništních zástupců čeledi Vacciniaceae (borůvka, brusinka, klikva, kyhanka, vlochyně) se vzácně vyskytují význačné druhy jako suchopýr štíhlý (Eriophorum gracile), hlízovec Loeselův (Liparis loeselii), všivec bahenní (Pedicularis palustris), ostřice šlahounovitá (Carex chordorrhiza) nebo všechny tři druhy rosnatek (Drosera rotundifolia, anglica, intermedia).

17

18 Vegetace a flóra Rašeliniště Na periferii rašelinišť roste ojediněle křovitá vrba černající (Salix myrsinifolia), poněkud častější je tavolník vrbolistý (Spiraea salicifolia). Významnými lokalitami jsou NPR Ruda, PR Rašeliniště Hovízna, NPR Červené blato nebo PR Horusická blata. Velkou rozlohu zaujímají i rašelinné bory s borovicí blatkou (Pinus rotundata) a rojovníkem bahenním (Ledum palustre) např. NPR Červené blato nebo NPR Žofinka.

19 Vegetace a flóra Bažinné olšiny Rozsáhlé plochy, zejména na okrajích rybníků a v nivách, zaujímá vegetace bažinných olšin s význačnými druhy jako je kapradiník bažinný (Thelypteris palustris), kapraď hřebenitá (Dryopteris cristata), ďáblík bahenní (Calla palustris), bazanovec kytkokvětý (Naumburgia thyrsiflora), rozpuk jízlivý (Cicuta virosa) aj.

20 Vegetace a flóra Kyselé doubravy a bory Přirozená vegetace chudých písčitých substrátů. Známý je místní ekotyp borovice (Pinus sylvestris var. bohemica) s vysokými rovnými kmeny a nesmolnatým dřevem. Vedle běžných acidofilních druhů se vyskytují např. černýš český (Melampyrum bohemicum) nebo zimozelen okolíkatý (Chimaphila umbellata).

21 Vegetace a flóra Suché písčiny Na písčitých dunách vátých písků, ale i na dalších suchých písčitých stanovištích se na Třeboňsku vyskytují suchomilné porosty s nahoprutkou písečnou (Teesdalia nudicaulis), koniklecem jarním (Pulsatilla vernalis), mateřídouškou úzkolistou (Thymus serpyllum), kostřavou vláskovitou (Festuca filiformis), čilimníkem řezenským (Cytisus ratisbonensis) nebo ostřicí vřesovištní (Carex ericetorum).

22 václavka bažinná Vegetace a flóra Mykoflóra rašeliniště: václavka bažinná (Armillaria ectypa) - parazit/saprofyt na rašeliníku, poslední lokalita v ČR je rašeliniště Ruda outkovka žlutavá (Diplomitoporus flavescens) - typicky na odumírajících borovicích v rašeliništi, byť na rašeliniště není vázána pórnatka pomerančová (Auriporia aurulenta) - na kmenech borovice blatky (Červené blato) Skvěle vyvinutý fenomén rybničních hrází: extrazonální výskyt teplomilných druhů hub, srovnatelný s J Moravou např. hřib královský (B. regius). Nejlepší lokalita je ovšem mimo vlastní CHKO, NPR Luční (rybník) u Sezimova Ústí: výskytují hřib zavalitý se zde např. hřib zavalitý (Boletus torosus) u nás znám pouze zde, hřib rubínový (Rubinoboletus rubinus) nebo hřib pružný (Aureoboletus gentilis). Je to jedno z mála našich ZCHÚ vyhlášených kvůli houbám.

23 Fauna Dobře vytvořená rozmanitá mokřadní společenstva (stojaté a tekoucí vody, rybniční litorály, rašeliniště, vlhké louky), průnik některých podhorských druhů, na specifických stanovištích (písečné přesypy, světlé borodoubravy) i teplomilné druhy. bezobratlí měkkýši: terestrické malakofauny extrémně chudé (kyselo, sucho), v čistých tocích, rybnících a tůních cenné vodní druhy kružník hladký a severní (Gyraulus laevis, G. acronicus), škeble plochá (Pseudanodonta complanata), velevrub tupý (Unio crassus) denní motýli: rašeliništní modrásek stříbroskvrnný (Vacciniina optilete), jehož živnou rostlinou je brusnice vlochyně. Z dalších rašeliništních druhů v nedávné době vyhynuli okáč stříbrooký (Coenonympha tullia), potravně vázaný na suchopýr pochvatý (dosud se vyskytuje na rašeliništích severně od CHKO), i žluťásek borůvkový (Colias palaeno), vázaný na vlochyni. V ČR pouze zde a na Jindřichohradecku bělopásek tavolníkový (Neptis rivularis), vázaný na tavolník vrbolistý na vlhkých loukách, litorálech rybníků a na přechodových rašeliništích. Na vlhkých loukách s ním dosud hnědásek rozrazilový (Melitaea diamina) a modrásek očkovaný (Maculinea teleius). Na píscích hnědásek kostkovaný (Melitaea cinxia), na pasekách borových lesů na písku teplomilný okáč voňavkový (Brintesia circe).

24 Fauna Dobře vytvořená rozmanitá mokřadní společenstva (stojaté a tekoucí vody, rybniční litorály, rašeliniště, vlhké louky), průnik některých podhorských druhů, na specifických stanovištích (písečné přesypy, světlé borodoubravy) i teplomilné druhy. bezobratlí měkkýši: terestrické malakofauny extrémně chudé (kyselo, sucho), v čistých tocích, rybnících a tůních cenné vodní druhy kružník hladký a severní (Gyraulus laevis, G. acronicus), škeble plochá (Pseudanodonta complanata), velevrub tupý (Unio crassus) kružník hladký

25 Fauna bezobratlí denní motýli: rašeliništní modrásek stříbroskvrnný (Vacciniina optilete), jehož živnou rostlinou je brusnice vlochyně. Z dalších rašeliništních druhů v nedávné době vyhynuli okáč stříbrooký (Coenonympha tullia), potravně vázaný na suchopýr pochvatý (dosud se vyskytuje na rašeliništích severně od CHKO), i žluťásek borůvkový (Colias palaeno), vázaný na vlochyni. V ČR pouze zde a na Jindřichohradecku bělopásek tavolníkový (Neptis rivularis), vázaný na tavolník vrbolistý na vlhkých loukách, litorálech rybníků a na přechodových rašeliništích. Na vlhkých loukách s ním dosud hnědásek rozrazilový (Melitaea diamina) a modrásek očkovaný (Maculinea teleius). Na píscích hnědásek kostkovaný (Melitaea cinxia), na pasekách borových lesů na písku teplomilný okáč voňavkový (Brintesia circe). ýbělopásek tavolníkový

26 tesařík zavalitý Fauna bezobratlí brouci: ve starých dubech na hrázích tesařík obrovský (Cerambyx cerdo), krasec Eurythyrea quercus nebo běžnější páchník hnědý (Osmoderma eremita), ve starých borových lesích vzácně tesařík zavalitý (Ergates faber). Řada význačných mokřadních druhů, např. rákosníček Donacia obscura, rašeliništní střevlíčci Agonum ericeti, Patrobus assimilis aj. ostatní: na píscích teplomilná saranče Sphingonotus caerulans a vzácný psamofilní slíďák Arctosa perita (Písečný přesyp u Vlkova). Na vlhkých loukách horská saranče horská (Miramella alpina), v litorálech rybníků velký vodní pavouk lovčík Dolomedes plantarius, vázaný na porosty vodních makrofyt. Pouze na Třeboňsku je u nás znám výskyt nejmenší evropské vážky šidélka lesklého (Nehalennia speciosa), na rašeliniště je vázán výskyt reliktního šídla rašelinného (Aeshna subarctica) aj.

27 Fauna obratlovci obojživelníci: velmi početné populace, vedle běžných druhů se vyskytuje čolek velký (Triturus cristatus), západoevropská ropucha krátkonohá (Bufo calamita), hojná je blatnice skvrnitá (Pelobates fuscus); všechny tři druhy hnědých skokanů; plazi: vedle běžných druhů užovka hladká (Coronella austriaca); savci: nejsilnější populace vydry říční (Lutra lutra) ve střední Evropě (kolem 200 jedinců), ze Šumavy sem proniká rys ostrovid (Lynx lynx), pravidelně se rozmnožuje los evropský (Alces alces).

28 Fauna obratlovci lelek lesní hohol severní ptáci: ráj vodních ptáků: hnízdí zde až 10 párů reintrodukovaného orla mořského (Haliaeetus albicilla) a asi 200 párů husy velké (Anser anser), z dalších vrubozobých např. zrzohlávka rudozobá (Netta rufina) nebo hohol severní (Bucephala clangula). V rákosinách hnízdí chřástal kropenatý a malý (Porzana porzana, P. parva), ve stromových koloniích volavka popelavá (Ardea cinerea), kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) a kormorán velký (Phalacrocorax carbo). Na plovoucí vegetaci v klidných litorálech rybníků hnízdí velmi vzácně rybák černý (Chlidonias niger), ve výtopách rybníků slavík modráček středoevropský (Luscinia suecica cyanecula), vodouš rudonohý (Tringa totanus) nebo bekasina otavní (Gallinago gallinago). Lesní mokřady preferuje vodouš kropenatý (Tringa ochropus), hnízdící v opuštěných hnízdech drozdovitých ptáků. Ve světlých borových lesích hnízdí na zemi lelek lesní (Caprimulgus europaeus), v doupných stromech smíšených lesů jsou silné populace kulíška nejmenšího (Glaucidium passerinum) a sýce rousného (Aegolius funereus).

29 Nejvýznamnější maloplošná ZCHÚ NPR Červené blato rozsáhlé rašelinné bory s borovicí blatkou, vytěžené rašeliniště ve fázi regenerace. NPR Ruda floristicky nejbohatší přechodové rašeliniště na Třeboňsku. NPR Velký a Malý Tisý významné hnízdiště vodních ptáků. NPR Stará řeka rozsáhlé lesní i nelesní močály v nivě Lužnice. PR Písečný přesyp u Vlkova nejlepší příklad písečné duny s psamofilními společenstvy na Třeboňsku.

30 Historie lidského vlivu Území bylo osídleno už v mezolitu (ca BP) populacemi lovců a sběračů, jak naznačují stopy lidské činnosti v okolí rybníka Švarcenberk, který byl původně přirozeným jezerem. V neolitu zřejmě sporadické osídlení podél obchodních stezek spojujících Podunají a Českou kotlinu. Souvislá slovanská kolonizace tohoto celkem nehostinného, pro zemědělství málo vhodného kraje nastala až ve 12. a 13. století. Významným krokem ke zvýšení užitkovosti území bylo zakládání rybníků. První vznikají už ve středověku, za vlády Karla IV. (Bošilecký 1355, Dvořiště 1367). Hlavní rozkvět rybníkářství na Třeboňsku nastává v 16. století v režii Štěpánka Netolického (Zlatá stoka 1520 zajištění dostatku vody na drobnějších tocích, rybníky Horusický, Káňov a Opatovický aj., pokračovatelé Mikuláš Ruthard z Malešova a Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan rybníky Svět a Rožmberk a Nová řeka, odvádějící povodňové vlny na Lužnici do povodí Nežárky a chránící tak rožmberskou hráz.

31 Historie lidského vlivu Současný vzhled venkovské krajiny na Třeboňsku výrazně ovlivnilo selské baroko konce 18. a první poloviny 19. století charakteristická architektura vesnických statků, kapličky, boží muka Socialistické zemědělství přináší do přirozeně oligotrofní krajiny eutrofizaci luk a rybníků (vepřín Gigant u Třeboně) a systematické odvodňování pozemků; jejich důsledky se projevují dodnes a jsou prohlubovány další kapitalistickou intenzifikací (držení rybníků na vysoké vodě eutrofizace výtop s cennou rašelinnou vegetací).

32 zajímavé webové stránky -pěkné stránky Spolku pro popularizaci jižních Čech, webový turistický průvodce po pamětihodnostech a zajímavostech regionu

33 rok vyhlášení: 1979 rozloha: 700 km 2 sídlo správy: Třeboň oficiální web: Jan Moravec Plochá krajina Třeboňské pánve, s charakteristickou mozaikou polí, luk, lesů a rybníků a mimořádným zastoupením různých typů mokřadů, od otevřených vodních vodních ploch, rákosin a lesnatých bažin v nivě Lužnice po rozsáhlé rašelinné lesy a živá rašeliniště. Zastoupena jsou i teplomilná společenstva, vázaná na písečné duny, borodubové lesy na štěrkopískových terasách nebo na stromořadí starých dubů na hrázích rybníků. Zcela převládají chudé, nevápnité, písčité substráty. Biosférická rezervace, Ptačí oblast, Ramsarský mokřad. Území s mimořádně skloubenými kulturními a přírodními hodnotami.

MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204. Chráněná území ČR 2. CHKO a BR Třeboňsko

MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204. Chráněná území ČR 2. CHKO a BR Třeboňsko MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Chráněná území ČR 2 rok vyhlášení: 1979 rozloha: 700 km2 sídlo správy: Třeboň oficiální web: http://www.trebonsko.ochranaprirody.cz

Více

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ Prameniště - vývěry podzemní vody; velmi maloplošné ekosystémy - prameništní mechorosty, často porosty řas - nízké ostřice, suchopýry, přesličky aj. - složení vegetace je výrazně

Více

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI

NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI NATURA 2000 - PTAČÍ OBLASTI oblast Doupovských a Krušných hor Vít Tejrovský Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky CHKO Labské pískovce pracoviště Klášterec nad Ohří Chomutovská 120 CZ 431

Více

CHKO Blaník. rok vyhlášení: rozloha: 41 km 2. sídlo správy: Louňovice pod Blaníkem

CHKO Blaník. rok vyhlášení: rozloha: 41 km 2. sídlo správy: Louňovice pod Blaníkem rok vyhlášení: 1981 rozloha: 41 km 2 sídlo správy: Louňovice pod Blaníkem oficiální web: http://www.blanik.ochranaprirody.cz http://www.ppphoto.net http://www.ochranaprirody.cz Geologie a geomorfologie

Více

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem.

O poznání méně pozornosti přitahuje Nízký Jeseník, jehož nadmořská výška dosahuje pouze 800 m nad mořem. Jeseníky Hrubý Jeseník je geomorfologický celek a dominantní pohoří Slezska a části severní Moravy, které patří ke Krkonošsko-jesenické subprovincii (respektive k Sudetům) jako jejich nejvýchodnější část.

Více

Zdejší vrchoviště jsou zásobovaná převážně srážkovou vodou a tak i následkem toho jsou

Zdejší vrchoviště jsou zásobovaná převážně srážkovou vodou a tak i následkem toho jsou Na Komářím vrchu z této strany Černé vody vyhloubili asi ve čtvrtém látru sloj, která obsahovala skvostný železivec. Jakmile sloj vylámali a prohloubili ji tak do hloubky jednoho látra narazili pod ní

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( N á v r h VYHLÁŠKA. ze dne 2018

Zákony pro lidi - Monitor změn (  N á v r h VYHLÁŠKA. ze dne 2018 II. N á v r h VYHLÁŠKA ze dne 2018 o vyhlášení Národní přírodní rezervace Břehyně Pecopala a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 79 odst. 5 písm.

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 59 podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 79 podmáčená stanoviště horských poloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem

Více

Základní charakteristika území

Základní charakteristika území NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA Základní charakteristika území v r. 1991 (20.3.) vyhlášen za národní park plocha NP: 69030 ha - park plošně největší pro svoji polohu uprostřed hustě osídlené střední Evropy, relativně

Více

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF)

Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF) Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (14) RAŠELINNÉ LESY (TURF) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

3. Přírodní památka Kamenec

3. Přírodní památka Kamenec 3. Přírodní památka Kamenec Na rozhraní katastrů Panské Nové Dvory a Dobrá u Frýdku-Místku severně od silnice z Frýdku-Místku do Dobré se nalézá přírodní památka Kamenec. Velmi cenný mokřadní biotop s

Více

Evropsky významná lokalita Ralsko

Evropsky významná lokalita Ralsko Příloha k veřejné vyhlášce č.j. 61642/ENV/12 z 16. 7. 2012 Kód lokality: CZ0510028 Biogeografická oblast: kontinentální Rozloha lokality: 143,6954 ha Evropsky významná lokalita Ralsko Typy přírodních stanovišť:

Více

Vodstvo Šumavy. ... z letadla. Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková

Vodstvo Šumavy. ... z letadla. Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková Vodstvo Šumavy Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková... z letadla Na prstech u ruky sčetl bys jednotlivá suchá místa zde. Bohatství vod, mlh a par tu nepřebraně, v tomto království lesů a slatí,

Více

CHKO Slavkovský les. rok vyhlášení: 1974. rozloha: 610 km 2. sídlo správy: Mariánské Lázně. oficiální web: http://www.slavkovskyles.ochranaprirody.

CHKO Slavkovský les. rok vyhlášení: 1974. rozloha: 610 km 2. sídlo správy: Mariánské Lázně. oficiální web: http://www.slavkovskyles.ochranaprirody. rok vyhlášení: 1974 rozloha: 610 km 2 sídlo správy: Mariánské Lázně oficiální web: http://www.slavkovskyles.ochranaprirody.cz http://www.tvml.cz http://www.ochranaprirody.cz Geologie a geomorfologie 1

Více

Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách

Pražský divočinový speciál! Největší lužní les v Čechách Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách Fotografie Karolína Gelatičová Nedaleko Prahy u obce Velký Osek se na pravém břehu Labe rozkládá Národní přírodní rezervace Libický luh. Se svými

Více

Biodiversita a udržitelný rozvoj Třeboňska Jaroslav Boháč

Biodiversita a udržitelný rozvoj Třeboňska Jaroslav Boháč Biodiversita a udržitelný rozvoj Třeboňska Jaroslav Boháč 1. Úvod Třeboňsko je jedna z mála chráněných krajinných oblastí vyhlášených v rovinaté krajině po staletí kultivované člověkem. Přesto se zde zachovaly

Více

VODNÍ A POBŘEŽNÍ EKOSYSTÉMY

VODNÍ A POBŘEŽNÍ EKOSYSTÉMY VODNÍ A POBŘEŽNÍ EKOSYSTÉMY Vodní ekosystémy: Ekosystémy stojatých vod - přirozené (jezera, slepá ramena, tůně, plesa) - umělé (rybniční soustavy, přehrady, zatopené lomy a štěrkovny, odkalovací nádrže

Více

Chráněná krajinná oblast Český les. Bělá nad Radbuzou, červen 2014

Chráněná krajinná oblast Český les. Bělá nad Radbuzou, červen 2014 Chráněná krajinná oblast Český les Bělá nad Radbuzou, červen 2014 CHKO Český les ochrana přírody Vyhlášení: 1. 8. 2005 Rozloha: 473 km2 Kraj: Plzeňský Okresy: Domažlice a Tachov CHKO Český les ochrana

Více

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 4. září 2018 č. 2/2018. o zřízení přírodní rezervace Prameniště Jankovského potoka a jejího ochranného pásma

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 4. září 2018 č. 2/2018. o zřízení přírodní rezervace Prameniště Jankovského potoka a jejího ochranného pásma NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 4. září 2018 č. 2/2018 o zřízení přírodní rezervace Prameniště Jankovského potoka a jejího ochranného pásma Rada Kraje Vysočina vydává v souladu s ustanovením 7 a 59 odst.

Více

200058182 - Pilař - Lužnice - 117,263 ř.km

200058182 - Pilař - Lužnice - 117,263 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH pevný SPÁD [m] 3,36 ČÍSLO HYDROL.POŘ. 107020170 ÚSEK HR. ČLENĚNÍ VODNÍHO TOKU 1171600 TVAR přímý STŘ. DÉLKA [m] 24,8 ÚTVAR POVRCH.VOD

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památky Na loučkách

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památky Na loučkách Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památky Na loučkách Název zvláště chráněného území Na loučkách Určení předmětu ochrany a jeho popis Předmětem ochrany jsou biotopy sekundárních horských

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. Plán péče o CHKO Třeboňsko na období

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. Plán péče o CHKO Třeboňsko na období Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Plán péče o CHKO Třeboňsko na období 2018 2027 Obsah 1. Úvod... 3 2. Ochrana přírody... 4 2.1. Strategie ochrany přírody a krajiny v CHKO... 4 2.2. CHKO...

Více

Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004

Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004 Petr Macháček Mimořádný výskyt bahňáků na Nesytu v roce 2004 Národní přírodní rezervace Lednické rybníky, vyhlášená v roce 1953 na rozloze 552,5 ha, je jednou z našich nejvýznamnějších ornitologických

Více

Botanické zvláštnosti projektového území

Botanické zvláštnosti projektového území Botanické zvláštnosti projektového území Zájmové území se rozprostírá mezi Jelení horou u VN Přísečnice a obcí Hora Sv. Šebestiána a je součástí EVL Novodomské a Polské rašeliniště. Jádrem projektového

Více

SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály

SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály SKALNÍ STANOVIŠTĚ Skály - výrazná závislost na typu skalního podloží (hornině) - málo příznivá stanoviště => pionýrské rostliny - řasy, lišejníky - štěrbinová veg.: kapradiny (sleziníky, osladič), rozchodníky,

Více

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK

Ochrana přírody a krajiny v ČR. Přednáška NOK Ochrana přírody a krajiny v ČR Přednáška NOK Vývoj 1838 první rezervace 1933 soupis za území Československa 1956 první zákon 1990-1992 zřízení ministerstva ŽP a moderní zákon o ochraně přírody a krajiny

Více

Příklad managementu stojatých vod na vodních nádržích v okolí Lovětína a jeho vliv na populace vážek

Příklad managementu stojatých vod na vodních nádržích v okolí Lovětína a jeho vliv na populace vážek Příklad managementu stojatých vod na vodních nádržích v okolí Lovětína a jeho vliv na populace vážek Význam území Jde o tři oddělené lokality. Jednak je to přírodní památka Luží u Lovětína, dále přírodní

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Přírodní rezervace Grünwaldské vřesoviště Název zvláště chráněného území Grünwaldské vřesoviště Předmět ochrany Předmětem ochrany jsou přírodní stanoviště: R3.1

Více

Bošilec. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hřbitov Hostinec Knihovna Hřiště Obchod

Bošilec. Vybavenost obce Požární zbrojnice Hřbitov Hostinec Knihovna Hřiště Obchod Bošilec Zpracováno v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

CHKO Litovelské Pomoraví

CHKO Litovelské Pomoraví CHKO Litovelské Pomoraví AOPK ČR Správa chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Správa CHKO Litovelské Pomoraví, Husova ul. 906/5, Litovel Společenský význam ZCHÚ a Správa CHKO Litovelské Pomoraví

Více

Rostlinné populace, rostlinná společenstva

Rostlinné populace, rostlinná společenstva Rostlinné populace, rostlinná společenstva Populace - soubor jedinců jednoho druhu, vyskytující se na určitém stanovišti a jsou stejného genetického původu ZNAKY POPULACE roste produkuje biomasu hustota

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 25.1.2010 Mgr. Petra Siřínková OCHRANA PŘÍRODY ČESKÉ REPUBLIKY Ochrana přírody je multidisciplinární,

Více

Ekologie mokřadů (6) Typy vod ve střední Evropě a jejich osídlení rostlinstvem

Ekologie mokřadů (6) Typy vod ve střední Evropě a jejich osídlení rostlinstvem Ekologie mokřadů (6) Typy vod ve střední Evropě a jejich osídlení rostlinstvem Středoevropské mokřady jsou převážně sladkovodní,, mokřady se slanou vodou jsou výjimka. Lze je členit podle různých kritérií.

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY BENELUXU Mgr. Iva Svobodová NIZOZEMSKO geografické vymezení nížinatá země na pobřeží Severního moře hranice

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Využití NPR Stará a Nová řeka ve výuce botaniky

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Využití NPR Stará a Nová řeka ve výuce botaniky Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra Biologie a environmentálních studií BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Využití NPR Stará a Nová řeka ve výuce botaniky The use of Stará a Nová řeka national nature

Více

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná Strana 546 Sbírka zákonů č. 51 / 2017 51 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. února 2017 o Chráněné krajinné oblasti Poodří Vláda nařizuje podle 25 odst. 3 zákona č. 114/ /1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: 1

Více

Jeseníky. Natura 2000 OBSAH

Jeseníky. Natura 2000 OBSAH Natura 2000 OBSAH CO JE TO NATURA 2000? LESY HORSKÉ HOLE RAŠELINIŠTĚ LOUKY EVROPSKY VÝZNAMNÉ DRUHY V JESENÍKÁCH PTAČÍ OBLAST JESENÍKY JAK SE LIŠÍ LOKALITY SOUSTAVY NATURA 2000 OD DNEŠNÍCH CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ?

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 25/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní rezervace Újezdec a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje stanoví

Více

Citlivá mozaiková seč v PR Šévy na Bučovicku (východní Morava).

Citlivá mozaiková seč v PR Šévy na Bučovicku (východní Morava). Mozaiková seč (v popředí) u Karlových Varů vyhovuje hnědáskovi chrastavcovému (Euphydryas aurinia) i všem dalším druhům bezobratlých vázaných na vlhké louky. Velkoplošná intenzivní pastvina skotu (v pozadí)

Více

Pojďte s námi do přírody

Pojďte s námi do přírody Pojďte s námi do přírody závěrečná zpráva projektu Vojtěch Kodet prosinec 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pojďte s

Více

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech Plány péče o území ve správě pozemkových spolků Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka Na pramenech 1. Základní údaje 1.1. Název území Na pramenech je převzatý pomístní název. 1.2. Lokalizace

Více

NEVÁPNITÁ MECHOVÁ SLATINIŠTĚ. PR Zlatá louka

NEVÁPNITÁ MECHOVÁ SLATINIŠTĚ. PR Zlatá louka NEVÁPNITÁ MECHOVÁ SLATINIŠTĚ PR Zlatá louka Nevápnitá mechová slatiniště Struktura složení Údolní i prameništní mezotrofní a eutrofní rašeliniště -často s příměsí jílu nebo písku Bohatě vyvinuté mechové

Více

Třeboňsko. Krajina orlů mořských.

Třeboňsko. Krajina orlů mořských. Třeboňsko Krajina orlů mořských www.dumprirody.cz Třeboňsko je výjimečnou krajinou se stovkami rybníků, protkanou sítí umělých vodních kanálů. Krajinou přetvořenou a po staletí kultivovanou člověkem, kde

Více

PP Pískovna na cvičišti

PP Pískovna na cvičišti PP Pískovna na cvičišti Inventarizační průzkum obratlovců Rosnička zelená 17.4.2007 Zpracoval: Petr Hesoun Bednáreček 58, 378 42 Nová Včelnice; e-mail: krystof.mek@tiscali.cz Listopad 2007 1. Metodika

Více

na území státu a zásadách jejich používání, ve znění nařízení vlády č. 81/2011 Sb.

na území státu a zásadách jejich používání, ve znění nařízení vlády č. 81/2011 Sb. Částka 8 Sbírka zákonů č. 20 / 2016 Strana 169 20 VYHLÁŠKA ze dne 14. ledna 2016 o vyhlášení Národní přírodní památky Zhejral a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí

Více

ÚZEMNÍ PLÁN LOMNICE NAD LUŽNICÍ

ÚZEMNÍ PLÁN LOMNICE NAD LUŽNICÍ ÚZEMNÍ PLÁN LOMNICE NAD LUŽNICÍ Posouzení vlivu koncepce podle 45i zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Zpracovala: Mgr. Kateřina Geržová květen 2012 OBSAH 1 ÚVOD 3 1.1

Více

*KUCBX00SB1ZP* Stránka 1 KUCBX00SB1ZP ROZHODNUTÍ

*KUCBX00SB1ZP* Stránka 1 KUCBX00SB1ZP ROZHODNUTÍ *KUCBX00SB1ZP* KUCBX00SB1ZP O D B O R Ž I V O T N Í H O P R O S T Ř E D Í, Z E M Ě D Ě L S T V Í A L E S N I C T V Í Č.j.: KUJCK 28242/2019/OZZL Sp.zn.: OZZL 3097/2019/pelh datum: 1. 3. 2019 vyřizuje:

Více

Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva

Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva Mgr. Libuše Vlasáková národní zástupkyně pro Ramsarskou úmluvu Ministerstvo životního prostředí Co je to Ramsarská

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Voda a půda. Půda a voda

Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Voda a půda. Půda a voda 0 Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť Voda a půda Půda a voda 0 Studované území Vybrali jsme si lokalitu v blízkosti naší školy. Nacházíme se ve zlínském kraji téměř na okraji města ve čtvrti

Více

d) Návrh kategorie ochrany zvláště chráněného území: Přírodní památka

d) Návrh kategorie ochrany zvláště chráněného území: Přírodní památka Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území - přírodní památky Retenční nádrž Slatina a jejího ochranného pásma dle 4 odst.1) vyhlášky č. 64/2011 Sb. 1/ Údaje o zvláště chráněném území: a) Název: Retenční

Více

Biomonitoring a záchranné transfery

Biomonitoring a záchranné transfery Biomonitoring a záchranné transfery Biomonitoring slouží k poznání určité lokality. Na rozdíl od jednorázového biologického průzkumu monitoruje změny, např. ve velikosti populací sledovaných, vzácných

Více

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody Číslo Název 118 NPR Hrabanovská černava Zbytek polabské černavy s typickými společenstvy 1933 Horní a střední Labe 132 PR Chropotínský háj Zbytek

Více

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie. Pedogeografie a biogeografie.

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie. Pedogeografie a biogeografie. Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie Pedogeografie a biogeografie Půdní profil Pavel BŘICHNÁČ 2. ročník BGEKA zimní semestr 2006/07 Praha 2007 I. Základní

Více

Słowiński Park Narodowy. PECHÁLOVÁ Kateřina, VÁCLAVÍKOVÁ Hana, RG, 4. ročník, Olomouc 2012

Słowiński Park Narodowy. PECHÁLOVÁ Kateřina, VÁCLAVÍKOVÁ Hana, RG, 4. ročník, Olomouc 2012 Słowiński Park Narodowy PECHÁLOVÁ Kateřina, VÁCLAVÍKOVÁ Hana, RG, 4. ročník, Olomouc 2012 Základní informace: poloha: pobřeží Baltského moře, západně od města Leba rok založení: 1967 rozloha: 327,4 km

Více

Detailní inventarizace populací evropsky významných druhů brouků ve vybraných EVL. Radek Hejda, AOPK ČR

Detailní inventarizace populací evropsky významných druhů brouků ve vybraných EVL. Radek Hejda, AOPK ČR Detailní inventarizace populací evropsky významných druhů brouků ve vybraných EVL Radek Hejda, AOPK ČR 6.12.2016 Detailní inventarizace populací evropsky významných druhů brouků ve vybraných EVL Cíl: aktualizace

Více

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS. Vliv na utváření primární struktury krajiny (předběžná verse) Sestavili J. Divíšek a M. Culek

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS. Vliv na utváření primární struktury krajiny (předběžná verse) Sestavili J. Divíšek a M. Culek TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS Vliv na utváření primární struktury krajiny (předběžná verse) Sestavili J. Divíšek a M. Culek Vliv geologického podloží Různý způsob zvětrávání hornin Př. pískovce hornina

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie Půdní profil

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie Půdní profil Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie Půdní profil Pedogeografie a biogeografie Václav ČERNÍK 2. UBZM ZS 2012/2013 1. Základní údaje o lokalitě Název

Více

Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné?

Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné? Ekologie mokřadů (9) Vodní a mokřadní rostlinstvo a ţivočichové Vzájemné vazby mezi rostlinami a ţivočichy existují ve všech ekosystémech. Jsou v tomto směru mokřady něčím výjimečné? Rostliny primární

Více

Plán péče o Národní přírodní rezervaci NOVOZÁMECKÝ RYBNÍK na období 2009 2012

Plán péče o Národní přírodní rezervaci NOVOZÁMECKÝ RYBNÍK na období 2009 2012 Plán péče o Národní přírodní rezervaci NOVOZÁMECKÝ RYBNÍK na období 2009 2012 2 1. Základní identifikační údaje 1.1 Kategorie, název a kód ZCHÚ: NPR Novozámecký rybník, 279 1.2 Platný právní předpis nebo

Více

Plán péče o přírodní památku Hliníř

Plán péče o přírodní památku Hliníř Plán péče o přírodní památku Hliníř na období 2019-2028 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 1388 kategorie ochrany: přírodní památka název území:

Více

Co prozradí žáby zpěvem?

Co prozradí žáby zpěvem? Co prozradí žáby zpěvem? ( Obojživelníci Vysočiny a jejich biotopy ) Jaromír Maštera Autoři většiny fotografií: Jaromír Maštera a Jan Dvořák Co prozradí žáby svým zpěvem? 1) Je jaro! zima definitivně skončila

Více

N á v r h VYHLÁŠKA. ze dne o vyhlášení Národní přírodní památky Pískovna Erika a stanovení jejích bližších ochranných podmínek

N á v r h VYHLÁŠKA. ze dne o vyhlášení Národní přírodní památky Pískovna Erika a stanovení jejích bližších ochranných podmínek II. N á v r h VYHLÁŠKA ze dne 2018 o vyhlášení Národní přírodní památky Pískovna Erika a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 79 odst. 5 písm. g)

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 6/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní rezervace Dráchovské louky a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje

Více

Hamr - Nežárka - 8,844 ř.km

Hamr - Nežárka - 8,844 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH pevný SPÁD [m] 1,31 ČÍSLO HYDROL.POŘ. 107030750 ÚSEK HR. ČLENĚNÍ VODNÍHO TOKU 1181800 TVAR lomený STŘ. DÉLKA [m] 19,02 ÚTVAR

Více

Mezinárodní oblast povodí

Mezinárodní oblast povodí Druh latinsky / tanoviště název tanoviště CZ0212001 Březinský rybník 4,08 PP 3130 Labe HVL_1420 HV152 63201 CZ0212010 Hvožďanské Háje 3,07 PP puchýřka útlá Labe Coleanthus subtilis D HVL_1440 HV154 63201

Více

NPR Bohdanečský rybník a rybník Matka - exkurze k semináři EVVO 2012. Matka

NPR Bohdanečský rybník a rybník Matka - exkurze k semináři EVVO 2012. Matka NPR Bohdanečský rybník a rybník Matka - exkurze k semináři EVVO 2012 Matka Rybníky byli a jsou již po staletí jedinečným typem a součástí naší kulturní krajiny. Jsou významné především z hlediska druhové

Více

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace váš dopis značky / ze dne naše značka datum vyřizuje / linka NPS 08444/2009 3.9.2009 Ing. Havlátková/388/450245 Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace Niva Kořenského potoka Správa Národního parku

Více

Realizátor PROJEKTU Příležitost k rozmanitosti

Realizátor PROJEKTU Příležitost k rozmanitosti Tůně pro Arboretum Janovka Projekt: Tůně pro Arboretum Janovka Podpořil v r. 2013 Realizátor PROJEKTU Příležitost k rozmanitosti PLÁN Vybudování tůní a úprava potoka v lokalitě plánovaného Arboreta Janovka.

Více

foto: ing. Libor Dostál

foto: ing. Libor Dostál Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Názevmateriálu: VY_32_INOVACE_15 _ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA_Chránění ptáci Číslo projektu:

Více

Břehové porosty a vodní plocha. Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře

Břehové porosty a vodní plocha. Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře Břehové porosty a vodní plocha Stručná charakteristika prostředí na Mosteckém jezeře Zkoumaná plocha nádrže je zbytková jáma lomu Ležáky, dříve lomu Richard, kde probíhala těžba již od roku 1900. Středobod

Více

III. Druhy subatlantské. v květeně Žďárských vrchů

III. Druhy subatlantské. v květeně Žďárských vrchů III. Druhy subatlantské v květeně Žďárských vrchů Druhy, jež jsou svým rozšířením vázané na západoevropské pobřeží Atlantického oceánu s mírným a vlhkým - oceanickým - klimatem, řadíme k floroelementu

Více

PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ RAŠELINIŠTĚ RADLICE

PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ RAŠELINIŠTĚ RADLICE PLÁN PÉČE O EVL/ZCHÚ RAŠELINIŠTĚ RADLICE Dílčí plnění, část 1.1 zpracování plánu péče o navrženou EVL na základě zpracovaných podkladů, dle smlouvy o dílo uzavřené mezi Sdružením Jižní Čechy NATURA 2000

Více

PLÁN PÉČE PRO OBDOBÍ 2015-2024 RAŠELINIŠTĚ KYSELOV PŘÍRODNÍ PAMÁTKU PRO

PLÁN PÉČE PRO OBDOBÍ 2015-2024 RAŠELINIŠTĚ KYSELOV PŘÍRODNÍ PAMÁTKU PRO PLÁN PÉČE PRO OBDOBÍ 2015-2024 PRO PŘÍRODNÍ PAMÁTKU RAŠELINIŠTĚ KYSELOV Správa NP Šumava, pracoviště Horní Planá RNDr. Alena Vydrová, 2015 Plán péče Přírodní památka Rašeliniště Kyselov Pro období: 2015

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera

Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera Havlíčkův Brod, listopad 2013 Ochrana obojživelníků = Ochrana a péče o rozmnožovací biotopy = vodní biotopy + Ochrana a péče o biotopy, které obývají

Více

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS

TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS TYPY HORNIN A JEJICH CHEMISMUS Vliv na utváření primární struktury krajiny Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů (CZ.1.07/2.2.00/15.0222) Projekt

Více

Přírodní rezervace PAVLOVSKÉ MOKŘADY. Tabule barevných fotografií Příloha k plánu péče pro období tabulí 252 fotografií)

Přírodní rezervace PAVLOVSKÉ MOKŘADY. Tabule barevných fotografií Příloha k plánu péče pro období tabulí 252 fotografií) Přírodní rezervace PAVLOVSKÉ MOKŘADY Tabule barevných fotografií Příloha k plánu péče pro období 2011-2019 39 tabulí 252 fotografií) Josef Martiško ZO ČSOP 54/14 Brněnsko 01 Jihozápadní komplex 5 02 Severozápadní

Více

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 10. dubna 2012 č. 5/2012. o zřízení přírodní památky Hajnice a jejího ochranného pásma

NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 10. dubna 2012 č. 5/2012. o zřízení přírodní památky Hajnice a jejího ochranného pásma NAŘÍZENÍ Kraje Vysočina ze dne 10. dubna 2012 č. 5/2012 o zřízení přírodní památky Hajnice a jejího ochranného pásma Rada Kraje Vysočina vydává v souladu s 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona č. 129/2000 Sb.,

Více

Kraj Jihočeský kraj Kód stanoviště Název stanoviště kód a název EVL, rozloha stanoviště

Kraj Jihočeský kraj Kód stanoviště Název stanoviště kód a název EVL, rozloha stanoviště Kraj Jihočeský kraj Kód stanoviště Název stanoviště kód a název EVL, rozloha stanoviště 2330 Otevřené trávníky kontinentálních dun s CZ0310615 Písečný přesyp u Vlkova 1.3734 paličkovcem (Corynephorus)

Více

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu zemského povrchu. Hlavní příčinou odlesňování je po staletí

Více

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Tábor - Zahrádka

Více

Historie. Obr. 1: Císařský pramen jímaný do keramické nádoby. 3

Historie. Obr. 1: Císařský pramen jímaný do keramické nádoby. 3 Kristýna Pospíšilová 2015 Úvod Národní přírodní rezervace SOOS se nachází v centrální části Chebské pánve v Sooské kotlině severovýchodně od Františkových Lázní na územích obcí Vonšov, Dvorek a Nová Ves.

Více

CHARAKTERISTIKA PROJEKTOVÝCH EVROPSKY VÝZNAMNÝCH LOKALIT NA ÚZEMÍ ČR

CHARAKTERISTIKA PROJEKTOVÝCH EVROPSKY VÝZNAMNÝCH LOKALIT NA ÚZEMÍ ČR EVL Blatná 44,16 Přírodní památka Blatná 43,77 CHARAKTERISTIKA PROJEKTOVÝCH EVROPSKY VÝZNAMNÝCH LOKALIT NA ÚZEMÍ ČR rozšířit nebo zachovat vhodný biotop pro páchníka (Osmoderma eremita) obnovit (zjistit)

Více

Obsah: 1 Hydromorfologická analýza. 2 Biologická rešerše

Obsah: 1 Hydromorfologická analýza. 2 Biologická rešerše Obsah: 1 Hydromorfologická analýza 2 Biologická rešerše - Zpracována pro každé povodí (celkem 16 zpráv) - Skládá se z: - Analýza Nálezové databáze ochrany přírody, včetně 5 zákona č. 114/1992 Sb. (2010

Více

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3

Petr Machacek - zamecky rybnik.qxd :45 Page 3 Příroda Příroda 3 Příroda 3 Petr Macháček Zámecký rybník Příroda Zámecký rybník v Lednici je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky. Známá je kolonie volavek a kvakošů, která je trvale obsazena již od roku

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 a 41 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb., o

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KLECANY okres Praha-východ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL TÉMA: Geologická stavba ČR - test VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis TEMATICKÝ OKRUH: Neživá

Více

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ

Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Návrh na vyhlášení evropsky významné lokality - přírodní památky MATYÁŠ Název zvláště chráněného území Přírodní památka Matyáš Předmět ochrany a jeho popis Předmětem ochrany podle zřizovacího předpisu

Více

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná HYDROSFÉRA = VODSTVO Lenka Pošepná Dělení vodstva 97,2% Ledovce 2,15% Povrchová a podpovrchová voda 0,635% Voda v atmosféře 0,001% Hydrologický cyklus OBĚH Pevnina výpar srážky pevnina OBĚH Oceán výpar

Více

14.10.2010 MOKŘADY V HARMONICKÉ ROVNOVÁZE DEFINICE MOKŘADU HYDROLOGIE MOKŘADŮ DRUHY MOKŘADŮ V ČR DĚLENÍ MOKŘADŮ (PODLE VZNIKU)

14.10.2010 MOKŘADY V HARMONICKÉ ROVNOVÁZE DEFINICE MOKŘADU HYDROLOGIE MOKŘADŮ DRUHY MOKŘADŮ V ČR DĚLENÍ MOKŘADŮ (PODLE VZNIKU) DEFINICE MOKŘADU Michal Kriška, Václav Tlapák MOKŘADY V HARMONICKÉ ROVNOVÁZE S KRAJINOU Přírodní mokřady Vysoká hladina podpovrchové vody Zvláštní vodní režim Specifická fauna a flóra Příklad rašeliniště,

Více

Písečný přesyp u Píst

Písečný přesyp u Píst Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Písečný přesyp u Píst CZ0210064 1. Základní identifikační a popisné údaje 1.1 Základní údaje Název: Písečný přesyp u Píst Kód lokality: CZ0210064

Více

Seznam biotopů České republiky Seznam jednotek pro aktualizaci vrstvy mapování biotopů (WANAS)

Seznam biotopů České republiky Seznam jednotek pro aktualizaci vrstvy mapování biotopů (WANAS) Seznam biotopů České republiky Seznam jednotek pro aktualizaci vrstvy mapování biotopů (WANAS) V V1A V1B V1C V1D V1E V1F V1G V2A V2B V2C V3 V4A V4B V5 V6 Vodní toky a nádrže Makrofytní vegetace přirozeně

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 45 Rozeslána dne 7. května 2015 Cena Kč 113, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2015 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 45 Rozeslána dne 7. května 2015 Cena Kč 113, O B S A H : Ročník 2015 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 7. května 2015 Cena Kč 113, O B S A H : 107. Vyhláška o vyhlášení Národní přírodní rezervace Brouskův mlýn a stanovení jejích bližších ochranných

Více