Běháme, pomáháme, učíme se...

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Běháme, pomáháme, učíme se..."

Transkript

1 Běháme, pomáháme, učíme se... Vážení čtenáři klíčenky, do titulu dnešního úvodníku jsem si vypůjčil název naší charitativně-sportovní akce RUN AND HELP, která úspěšně proběhla 30. září. BĚHÁME - Ano, nový školní rok úspěšně odstartoval, plynule se rozeběhl a již běží v těch správných kolejích vzdělávacího programu Otevíráme brány a v duchu koncepce Open Gate. Na tomto místě připomenu číslo tedy počet naběhaných kilometrů při nultém ročníku RUN AND HELP. Úctyhodný výkon Největší radostí pro mě ale byla radost, s jakou si děti a dospělí vše užívali. POMÁHÁME - Důležitým prvkem vzdělávání v Open Gate je také výchovná složka. Ta se projevila výrazně také při již zmiňované akci. Zároveň naši školu navštěvují děti z mateřských škol či jiných základních škol, o které se starají naši žáci. Výchovnou složku také podporujeme v ranních oázách, při Morning Oasis Assembly a při dalších aktivitách školy. V tomto odstavci se hodí také připomenout, že při RUN AND HELP se pro konto Bariéry celkem vybralo ,- Kč. Bravo, díky. UČÍME SE - Jak už jsem zmínil, školní rok běží v těch správných kolejích, tzn., že se rozjelo naplno také vzdělávání našich žáků ve všech daných oblastech, ve třídách se uskutečňují projekty, jezdíme na výlety, chodíme na Filmové kluby, vychází klíčenka :-) Open Gate je však více než běh, pomoc, učení. Na našem říjnovém Morning Oasis Assembly jsme si připomněli, že pro budování rodiny Open Gate je potřebné pečovat o všechny její členy, pracovat na sobě a snažit se respektovat sebe navzájem a také daná pravidla. Milí čtenáři klíčenky, i vy, tím že čtete tyto řádky se svým způsobem k Open Gate, řadíte. Přeji nám všem, abychom si byli podporou a výše zmíněné brali za své Krásné podzimní dny Jiří Luka

2 ŘÍJEN PODZIM U PRVŇÁČKŮ Návštěva Landie Vždy na podzim pořádá MŠ Landie biojarmark. Stalo se už pěknou tradicí, že na tuto událost zvou také žáky první třídy ZŠ Open Gate. Nejinak tomu bylo letos. A tak jsme se s prvňáčky vypravili na náš první výlet. Děti se moc těšily. Už několik dní předem o výletu mluvily, a když nastal den D, tedy čtvrtek 2.října, byly už opravdu nedočkavé. Vyrazili jsme hned po obědě a v Landii jsme byli mezi prvními návštěvníky. Měli jsme tedy dost času a prostoru vše si důkladně prohlédnout. A bylo tam mnoho zajímavého. Děti chodily po stanovištích, kde si zkoušely nejrůznější činnosti malování, strouhání jablíček a lisování moštu, který hned mohly ochutnat, předení na kolovrátku a tkaní, mohly se podívat, jak to vypadá v úlu a také si pohladit poníky. Děti doma vysypaly prasátko, aby si mohly také něco koupit. Bylo tam opravdu hodně dobrot, samozřejmě samé bio potraviny. Ale nejhezčí bylo, když mi děti chodily ukazovat, co koupily mamince, tatínkovi nebo sourozencům, aby jim přivezly z výletu dárek. Všem se nám na výletě moc líbilo. Landie, děkujeme. (hv)

3 ŘÍJEN SPOLEČNÉ OÁZY SE STARŠÍMI KAMARÁDY Sandra B., 5.A

4 Houbařská sezóna ve druhé třídě Jelikož druháci vždy při vyprávění o víkendu zmíní "houbaření", musí se toto téma objevit i při vyučování. Všichni se tedy naučili básničku Hříbek a vždy, když se připravují na psaní v písance, (které nás až tak moc nebaví:-)), nejprve si rozcvičí ruku u obrovského pracovního listu na uvolnění ruky. No a co jiného by tam asi mohli nyní kreslit než "hřiba"? Básní to vždy doprovází. Snad se jim pak i v písance daří lépe :-) Mnozí si prý na básničku vzpomněli i v lese, když zrovna našli nejednoho hřiba. Mnozí se nedokázali odpoutat od tohoto tématu ani při volném psaní. Koukněte ale jak naši druháčci již dokáží psát. Eliška B., 2.A

5 Klárka B., 2.A

6 Malý pozdrav ze zahrady OG O velké přestávce nás navštívilo saranče. Druháci si návštěvu náležitě užili a opět ji zase vypustili do přírody. Někteří se raději dívali jen z dálky... :-) Zdeněk Svěrák u druháků? Ve druhé třídě nyní vládne Zdeněk Svěrák. Měsíc září patřil Jiřímu Žáčkovi a nyní navštívil druháky Zdeněk Svěrák. Celý měsíc si budeme číst příběhy od tohoto známého autora. A že je to jeden z nejoblíbenějších autorů vypovídá i fakt, že u druháků ve třídě najdete tolik knih, kolik je tam žáků. Však se na to podívejte. Je zřejmé, že ranní oázy ani nebudou stačit, abychom všechny knihy stihli otevřít a přečíst si z nich alespoň kousíček :-) Veliké díky tímto zasílám všem druhákům, kteří knihy do třídy na ukázku přinesli!

7 Jako správní zálesáci, pustili jsme se do výroby šperků z přírodnin. Maminky již brzy potěšíme korálemi z jeřabin, tak se těšte :-) Zatím jeřabinové korále zdobí naši třídu, tak se přijďte podívat na to naše "jeřabinové šílenství"! I ve druhém ročníku pokračuje naše oblíbená práce v centrech aktivit. Žáci si odpoledne procházejí různými centry (centrum čtení, českého jazyka, matematiky, ČaS, psaní, her a rébusů). Tato velmi oblíbená činnost je završením týdne, kdy žáci již procvičují probrané učivo. Mohou tedy pracovat zcela samostatně nebo si přijít pro radu. Udělají však neuvěřitelně mnoho práce. Je nádherné vidět tu neskutečnou pracovní atmosféru :-)

8 ŘÍJEN Turistická známka OG Tak to jste ještě neviděli. Víte to, že Open Gate má již svoji turistickou známku? Druháci vyrobili opravdu nádherné předlohy. Však se na to sami podívejte :-) PODZIMNÍ POEZIE VE 3.A V posledním zářijovém týdnu proběhla u třeťáků literární dílna zaměřená na poezii s podzimní tématikou. Děti samostatně nebo ve skupinkách tvořily básničky podle zadaných kritérií a klíčových slov. Pokud byste chtěli posoudit, jak se jim práce podařila, zde je malá ochutnávka: Podzim Johanka Hofi, Nela Říhová, Anetka Ditzová Na podzim padají listy a vždycky všude šustí. Na stromech už žádné není, a proto se všichni smějí. PODZIM Julča Brodová, Ali Nebuželská, Viki Stejskalová Draky pouští každé dítě, které rozmotalo nítě. Podzim Evelína Dammová Vítr fouká, padá listí, že je podzim každý zjistí. Pojďte pouštět draky, hrabat listí taky. Listy už padají, vší silou se zbarvují venku častěji pršívá, v domě zima přebývá. Když je podzim, noc je kratší, tak si hrajem v chýši naší. Venku pouští děti draky a já radši půjdu taky.

9 ŘÍJEN

10 Goutham has passed 4 th grade and is now in 5 th grade. My dear sponsor, How are you? Here the weather is very hot and cloudy. How is your work? I received your pictures, photos, drawings and letter. It has been translated to me and I felt very happy reading it. I have good marks in all my subjects. After our exams, we had summer holidays for two months. I have been ill. My dad took me to hospital. Then I had a rest. Now I am keeping well. Thank you for sponsoring me. I have got books, a bag and an umbrella from my home. Thank you very much. Your Goutham.

11

12 V říjnu odstartoval ve třetí třídě projekt s názvem Třeťáci ve vesmíru, pří kterém jsme udělali deset vesmírných zastávek na jednotlivých tělesech naší sluneční soustavy. Projekt se prolíná všemi vyučovacími předměty a bude zakončen návštěvou pražského planetária. Součástí projektu je také vytváření třídní sluneční soustavy a vlastních knih o vesmíru, které budou k nahlédnutí na konci měsíce před podzimními prázdninami. Věříme, že se Vám budou líbit. Pokud byste měli zájem, můžeme Vám také zazpívat vesmírnou hymnu, kterou jsme společnými silami složili. Vaši třeťáci

13 BARVY PODZIMU ZE 4.B V hodině výtvarné výchovy jsme společně se čtvrťáky prozkoumali listí ze stromů rostoucích v areálu Open Gate. Také jsme si řekli, jak funguje osová souměrnost. Potom už stačilo jen vzít nůžky, lepidlo a pastelky a pustit se do práce. No řekněte, není to podzim jako malovaný? (eb)

14 Cestujeme časem Projekt obou čtvrtých tříd začal v letošním školním roce v areálu školy, kde jsme se poprvé setkali s naším průvodcem Kosmasem. Rozdělil děti z obou tříd do rodů a zadal několik úkolů. Všechny úkoly svědomitě plníme, a tak jsme měli již v září možnost odcestovat do historie. Při každém výletu se dozvíme něco nového a užitečného, seznamujeme se nejen s českou historií, ale i s dalšími tématy (např. již toho hodně víme o mapách a o geografii České republiky, umíme zařadit letopočet na časovou osu atd.), hrajeme také různé hry. Z každého odpoledne máme také výstup v podobě pracovního listu, který vyplňujeme a slouží nám jako zdroj informací. Čtvrťáci jsou cestováním nadšeni a všichni se těší, jaká další dobrodružství nás čekají. Historia Est Magistra Vitae! Kosmas je známý kronikář, který žil v 11. a 12. století. (Viky Š.) Kosmas umí cestovat časem. (Filip G.) Používá stroj času. (Alex) Byli jsme v pravěku. (Claudia) S Kosmasem jsme poznali pravěkého člověka a vyráběli jsme Věstonické Venuše. (Kačka) Jeden den jsme se učili o Sámovi a o Slovanech. (Péťa P.) Cestovali jsme až do doby příchodu Slovanů. (Leo) Za splněné aktivity dostáváme denáry. (Pavel G.)

15 FLAT STANLEY During the summer, children in Grade 4A took Flat Stanley with them. Back at school, they made up adventures about Flat Stanley. Here are some of them. Kačka Š., class 4.A Pavel G. Class 4A Flat Stanley in Sardinia Flat Stanley went to a town on the east coast of Sardinia calld Cala Gonone. The journey by bus from Olbia airport was very long and the road in the mountains of Sardinia was very wavy. He finally got to Palmasera Village. There were tours on offer. He liked the tour by luxury yacht because it sailed around beautiful beaches. But the places went fast, and there wasn t enough space for Flat Stanley. Flat Stanley was sad. But he thought: there could be more boat tours! He looked at the tour again and he saw an offer by a huge boat that sailed around the La Maddalena islands. He decided to go there. The La Maddalena islands were beautiful. He swam in the loveliest bays of Sardinia. H felt

16 the fishes tickling his legs. La Maddalena looked more beautiful than the east coast the luxury yacht sailed around. Pepi E. Class 4A Flat Stanley at the seaside Flat Stanley went to the seaside. He wanted to go swimming but he couldn t because it was too cold. So he looked for shells but he couldn t find any. He stepped on a crab. The crab pinched his foot. He was hungry so he went for lunch. On his way to lunch he heard somebody crying. Mum, wait! he said. He rain to the noise. It was that crab. The crab was crying. I will help you, but how? My pincer is stuck under a very big, grey stone. It s too heavy for me to lift but my brother is stronger than me so he could help. They pulled the stone and the crab was free. Ondra H. 4B Flat Stanley wanted to go to the moon. But he didn t have any money, so he got a job. When he had money he went for astronaut training. It took him 8 months. It took 23 days to land on the moon. On the moon, he took moon dust and rocks. And then he left the moon. He became incredibly popular. He was in the newspapers, even on TV. And he was happy. Honza K Class 4B Flat Stanley on Hawaii This morning Stanley said tomorrow I am going to fly to Hawaii. He went to Hawaii. He wanted to dive in the sea. But there was a problem. There was an evil SHARK!!! The Shark smelt Stanley in the chilly water. But luckily there was a group of dolphins. They saved Stanley and got him on the beach. Stanley flew home.

17 A CO JE NOVÉHO U PÁŤÁKŮ? I v letošním roce páťáci literárně tvoří. V rámci bloků slohové a komunikační výchovy si ověřují, zda dokáží uplatňovat získané vědomosti z oblasti gramatiky českého jazyka v praxi. Během roku si vyzkouší zpracovat spoustu různých témat a vytvořit různé slohové útvary a styly např. popis, charakteristiku, líčení či životopis. V tomto vydání klíčenky pro vás máme několik ukázek vypravování, které psali žáci pátého ročníku na začátku nového školního roku. Snad se vám budou líbit. Saša Míša R., 5.A

18

19 Anitka D., 5.A PROJEKT 5. ROČNÍKU VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/15 Osobně vám projekt naší třídy nepopíši, neboť v ten den, kdy to všechno začalo, jsem bohužel nebyla přítomna v OG. Ale páťáci mi to stručně a jasně popsali asi takto (každý jednou větou!): Jak to všechno začalo úvod. Saša nebyla ve škole suplovala Marie. Do třídy vlezla podivná osoba. Přetlumočila nám návrh zámožného nakladatele Itala Roberta G. Messannyho. Nějakou chvíli jsme přemýšleli, ale nakonec jsme návrh přijali. Přišla smlouva, kterou jsme stvrdili svými podpisy. Pan Messanny nemohl dorazit, ale poslal nám své foto a kritéria časopisu. Jednou z podmínek spolupráce bylo členství v Asociaci mladých novinářů. Do novinářských průkazů získáváme bonusy za dodržování kodexu správného novináře. Nejdříve jsme vymysleli jméno a motto našeho časopisu. Pustili jsme se do práce. Začali jsme sbírat potřebný materiál. Hlavní téma říjnového časopisu je PRAHA hl. město ČR. Informace zpracováváme na PC. Přidáváme své obrázky. Když Bůh dá, časopis vyjde v pátek. A vy máte jedinečnou příležitost si ho přečíst jako první. A co v něm bude??? Všechno, co má mít správný časopis. Informace, zábava, novinky a mnohem více. Když se nám to povede, pan Messanny pro nás bude mít práci na celý rok! První číslo časopisu TÍPEK (motto: Nejsme žádní típci, ale tip vám dáme! ), vyšel v pondělí Každá třída obdržela jedno vydání. K dispozici je i jedno číslo ve vstupní hale školy a před třídou páťáků. Věříme, že se při čtení poučíte i pobavíte. Saša (za všechny páťáky)

20 REPORTÁŽE OD PÁŤÁKŮ Markéta Ř., 5.A

21

22 Writing from Class Five At the end of Class Four, the children wrote a short account of what they were looking forward to in the holidays. The first piece of extended writing they did in Class Five was to write an account of what they actually did in the holidays. The two pieces of writing are now displayed together in the classroom. We are learning how to construct a good piece of writing: we start with a spidogram a diagram with eight legs. In the centre is the title, and then we brainstorm ideas for each leg. So, in addition to an introduction and a conclusion, we need six short paragraphs about different aspects of our title. It works very well no longer do I get the plaintive cry: Richard, how long must it be? They can all fill a full A4 page with no difficulty! Our next writing activity will be how to write a formal letter they will write the final copy on a laptop at home or in the school I.T. lesson and it to me! Class Five travelled abroad Richard Seccombe In the summer we went to Zell am See, because my grandfather wanted to have a nice holiday all together. The travel was boring until I started playing games with my parents One day we went to the top of one mountain by a cable car called Schmitten hoehe and we had a nice walk with dogs. Another day we went to the pool and then to the city for a lunch. On Wednesday we went to see the waterfalls. The last free day we went to an ice cave. It was beautiful. In the ice cave, we had only oil lamps for light. I carried one too. The guide asked us to blow out the fire in the lamps for a moment, so there was total darkness. I saw the freedom of the mountain tops, the beauty of the waterfalls and the domination of the ice cave. I saw the small city of Zell am See. And the best of it all was that I could be with my family. Miky Š.,Class 5 This summer holiday was different from all other holidays because I travelled more in two months than I normaly travel in a whole long year. We went to many places. I liked Turkey the best because we were by the sea. There was a pool, slides and ice-cream every morning. Max L.,Class 5 We went to the Seychelles. My mum too a cooking class in creole food it was fish in curry sauce, octopus salad and banana dessert. It was very good! Ema B.,Class 5 I went canoeing on the Berounka. We slept in a tent. Every morning we packed up our tents and things and put them in our canoes. We spent most fo the day on the river. For lunch we stopped at pubs next to the river. I am already looking forward to next year s canoeing trip. Ema N.,Class 5

23 I went to France and Germany. In Germany close to my mom s friend s apartment is an ice-cream stand. Sometimes we went there to buy ice-cream. The ice-cream was really good. Maria N. Class 5 During our stay in Spain we went to a place called the Alhambra where there are gardens and palaces built over 1200 years ago. Sofia J.,Class 5 My family and I went to Poland. We went there because my dad is a glider pilot. We lived in a caravan at Leszno Airport. When dad was in the air we sometimes went to a lake or we went to an aqua park. Míša R.,Class 5 We went to Scandinavia. We lived in two caravans. We went there because we wanted to see the nature. There were big waterfalls, gigantic icebergs and the fjords. My favourite place was the Lofoten, a group of islands in the north of Norway. If I couldn t live in the Czech Republic, I would probably live there! Martin M.,Class 5 We went to Universal Studios in Florida. All the attractions were super. One was called the Mummy. I wanted to go because I like Ancient Egypt. We got into a car or something like a car. I was trapped! I couldn t get out, couldn t do anything else! It started moving I felt bad. I wanted to go home, even worse than during a school IQ test! Then I screamed because we went up. I closed my eyes. Then we went down, up, down, up and there were strange voices like a hundred times. I was so glad when we stopped. I opened my eyes. I quickly ran to the toilet and threw up. So NEVER GO TO AN ATTRACTION WHICH HAS ANYTHING TO DO WITH ANCIENT EGYPT!!! Charlotte L.,Class 5 and closer to home. In the summer I went to the sea to Open Gate camp, to visit my family in Slovakia and floorball. I liked Open Gate camp most. Marek P. Class 5 I was at our cottage on holiday. My family spent a week there. My grandpa was born in this cottage 75 years ago. We went for mushrooms in the forest. My father cooked wonderful food called Smaženice. We had a lovely time there. Anita D. Class 5

24 Klíče k branám Klíče k branám jsou aktivity, které probíhají nad rámec vyučování. Jedná se o vycházky, výlety, setkání, při kterých získávají naši žáci další poznatky, zkušenosti - jak symbolicky vyjadřuje název této akce - získávají klíče k branám. Chodíme do divadel, na výstavy, na exkurze, jezdíme na hrady, zámky. První Klíče k branám tohoto školního roku jsme putovali po stopách Bořivoje a Ludmily. V sobotu se uskutečnil první z řady výletů s názvem Klíče k branám, tentokrát s podtitulem Podzimní. Přihlášené děti navštívily Levý Hradec, první doložené sídlo Přemyslovců, a putovaly po stopách Bořivoje a Ludmily. Z Levého Hradce jsme tedy sešli do údolí k řece Vltavě, vydali se proti proudu a z Roztok u Prahy vlakem na Masarykovo nádraží. Odtud je to jen kousek do Muzea hlavního města Prahy, kde jsme se dozvěděli další informace o historii Prahy a navštívili Langweilův model Prahy. Cestou jsme hráli několik her a výlet nám nabídl i dvě zajímavosti V Roztokách jsme se převozníkem nechali převézt přes Vltavu a zpět, v Muzeu jsme zase zhlédli 3D videoprojekci Langweilova modelu. Počasí nám přálo a děti byly báječné, všichni si zkrátka výlet skvěle užili. :-) Děkujeme všem, kdo se zúčastnili. (vm)

25 ŘÍJEN VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ Kdo chodí kolem družiny, určitě si všiml, že zdi obsadila podivná stvoření. K vidění je tady desetinohý chameleon, dvouhlavý had, obří housenka nebo tvor s očima na stopkách. A nejenom ti, ze zdi kolem družiny na vás vybafne Elizabeth Z. 1.A mnoho a mnoho dalších. Copak se nám to tady přihodilo? No to je přece jasné. Přijeli k nám MIMOZEMŠŤANI! A kromě toho, že jsou na návštěvě každý den v první třídě, kde na děti mluví mimozemsky a pomáhají jim tak naučit se hezky číst, objevili se taky v družině. Nechali nám tam některá ze svých mimozemských zvířátek na hraní. Stačil nám k tomu jen novinový papír, lepenka a fantazie. Nevěříte? Tak se k nám přijďte podívat. Nicole D., 3.A Dan Han., 2.A Max D., 2.A Christian Š.. 1.A Danielka M.. 1.A Vivien V., 2.A

26 ŘÍJEN Stále se také inspirujeme podzimní přírodou. Tentokrát jsme malovali podzimní les anilinovými barvičkami a tuší. Vyzkoušeli jsme si techniku rozpíjení a moc se nám povedla. S Kristýnkou jsme objevovali kouzlo starého papíru a z potištěných stránek jsme vyráběli listové závěsy, které si můžete prohlédnout v oknech naproti družiny. Schválně, poznáte, které stromy nás při vystřihování inspirovaly? (eb) Christian Š., 1.A Max D., 2.A Danielka M., 1.A Monika Ř., 3.A Anna M., 2.A DRAK Anna Kalistová, 2.A Já jsem drak Ošklivý jak mrak. Dejte mě spát, Budu moc rád. Zlato mám až pod uši, Zlej jsem jako zloduši!

27 ŘÍJEN Kalendárium - říjen - listopad 2014 Čtvrtek, 2. října 2. října Bio jarmark Bio jarmark Landie, Landie, 1. třída 1. třída Pondělí, 6. října 6. října Návštěva Návštěva Patrika Patrika Procházky Procházky Středa, 8. října 8. října Morning Morning Oasis Assembly Oasis Assembly Čtvrtek, 9. října 9. října Galerie Galerie umění pro umění děti, 5. pro třída děti, 5. třída Sobota, 11. října 11. října Klíče k branám Klíče k branám Praha - podzimní podzimní Úterý, 14. října 14. října Divadlo, Divadlo, 4. třídy 4. třídy Pátek, 17. října 17. října Filmový Filmový klub klub Pondělí, 20. října 20. října Návštěva Návštěva MŠ Benice MŠ Benice Středa, 22. října 22. října Den otevřených Den otevřených dveří dveří Pátek, 24. října 24. října Oslava Halloweenu Oslava Halloweenu Pondělí, 27. října 27. října Podzimní prázdniny Podzimní prázdniny Úterý, 28. října Státní svátek Den vzniku samostatného československého státu 28. října Státní svátek - Den vzniku samostatného československého státu Středa, 29. října 29. října Podzimní Podzimní prázdniny prázdniny října Ředitelské Ředitelské volno volno 3. listopadu Projekt Dušičky - 4., 5. třída 6. listopadu IQ LAndia - 3., 5. třída 6. listopadu, 17:00 Engish Poetry Evening, 4.AB 10. listopadu Třídní schůzky 12. listopadu Morning Oasis Assembly 17. listopadu Státní svátek - Den boje za svobodu a demokracii 18. listopadu Divadlo Minor - Demokracie - 4.AB Vydává ZŠ Open Gate: redakce@i-klicenka.cz (eb) Eva Branichová, (ad) Alexandra Děžinská, (mf) Michael Franklin, (jh) Jitka Hildebrandová, (jhl) Jiří Hladík, (pk) Petra Kobrová, (kk) Kristýna Kvídová, (sl) Šárka Linhová, (jl) Jiří Luka, (vm) Veronika Malá, (mm) Marcela Marks, (vp) Vera Pockley, (rse) Richard Seccombe, (bs) Barbora Sirková, (hv) Hana Vavrečková, (jv) Jitka Vinklerová, (iv) Ilona Vuchtrlová (mz) Marie Zicháčková a žáci Základní školy Open Gate

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

seznamu nepravidelných sloves, osvojuje si správnou výslovnost, vede jednoduchý rozhovor

seznamu nepravidelných sloves, osvojuje si správnou výslovnost, vede jednoduchý rozhovor VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_23 Úvodní část seznámení s cílem hodiny - nepravidelná slovesa Hlavní část nepravidelná slovesa vyhledávání v seznamu, správná výslovnost Závěrečná část zpětná vazba

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : mírně pokročilý - pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje cvičení, pomocí nichž si žáci procvičí rozdíly

Více

PS 2 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Minulý čas prostý u slovesa to be. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Byla jsem na horách minulý týden.

PS 2 - LEKCE 3. Lekce: 3.1 Minulý čas prostý u slovesa to be. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: Byla jsem na horách minulý týden. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu PS - LEKCE (ps lekce_.jbb) PS - LEKCE Lekce:. Minulý čas prostý u slovesa to be Cvičení: Byla jsem na horách minulý týden. I was in the mountains

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-pos-01 Z á k l a d o v ý t e x t : After a Christmas holiday two friends are chatting at a school hall

Více

Verbs Slovesa Test. PhDr. Zuzana Žantovská

Verbs Slovesa Test. PhDr. Zuzana Žantovská VY_32_INOVACE_AJ_140 Verbs Slovesa Test PhDr. Zuzana Žantovská Období vytvoření: květen 2013 Ročník: 3. 4. ročník SŠ Tematická oblast: Gramatika - slovesa Předmět: Anglický jazyk Výstižný popis způsobu

Více

WELCOME TO THE CZECH REPUBLIC, SUMMER JOB

WELCOME TO THE CZECH REPUBLIC, SUMMER JOB WELCOME TO THE CZECH REPUBLIC, SUMMER JOB writing skills Určeno studentům úrovně B1 / B2 Autor: Taťána Konečná Datum vytvoření: duben 2012 Ročník: 2. 4. ročník středních škol s maturitní zkouškou Klíčová

Více

Instrukce: Cvičný test má celkem 3 části, čas určený pro tyto části je 20 minut. 1. Reading = 6 bodů 2. Use of English = 14 bodů 3.

Instrukce: Cvičný test má celkem 3 části, čas určený pro tyto části je 20 minut. 1. Reading = 6 bodů 2. Use of English = 14 bodů 3. Vážení studenti, na následujících stranách si můžete otestovat svou znalost angličtiny a orientačně zjistit, kolik bodů za jazykové kompetence byste získali v přijímacím řízení. Maximální počet bodů je

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. illness, a text

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. illness, a text Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: XVUFOKXS) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 08 07 02 Obecná škola Otázka

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Markéta Zakouřilová aj9-jen-zak-psa-02 In the park (R reporter, B Bill) R: _1, may I ask you several questions? B: Yes, of course. R: What

Více

Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list

Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list VY_32_INOVACE_AJ_133 Present Perfect x Past Simple Předpřítomný čas x Minulý čas Pracovní list PhDr. Zuzana Žantovská Období vytvoření: květen 2013 Ročník: 1. 4. ročník SŠ Tematická oblast: Gramatika slovesa

Více

VY_32_INOVACE_AJ0518 Yesterday,today,tomorrow.notebook. July 08, Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

VY_32_INOVACE_AJ0518 Yesterday,today,tomorrow.notebook. July 08, Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady:5.sada Ověřeno ve výuce:11.5.2012 Třída:5. Datum:5.5.2012 1 YESTERDAY-TODAY-TOMORROW

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: GSZUTIZ) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 07 08 02 Obecná škola Otázka

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: XVUFOKXS) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech / Čtení s porozuměním Slovní zásoba / Gramatika / Konverzace / / 0/4 0/2 0/8 0/7 0/2 Obecná

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Sylva Máčalová Tematický celek : Gramatika Cílová skupina : začátečník mírně pokročilý Anotace Materiál má podobu pracovního listu, který obsahuje 6 různých cvičení včetně krátkého překladu, pomocí

Více

Past Perfect opakování předminulý čas

Past Perfect opakování předminulý čas 1. Udělal jsem oběd,než přišla domů. 2. Když jsem přišel na autobusovou zastávku, autobus už odjel. 3. Do pondělí už všichni turisté opustili hotel. 4. Začala zpívat píseň, kterou napsala pro svého kamaráda.

Více

Věty k překladu From Unit 3 part A, Project 2

Věty k překladu From Unit 3 part A, Project 2 Věty k překladu From Unit 3 part A, Project 2 Unit 3, part A - translation practice 1. Kde jsi byla minulý týden? Byla jsem na svatbě mé sestřenice. Byla to legrace. Where were you last week? I was at

Více

Past simple. = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v. Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday

Past simple. = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v. Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday Past simple Past simple = minulý prostý čas Použití: mluvíme o činnostech a aktivitách v minulosti Časové výrazy: last week, yesterday, last year, on Monday Past simple of to be Minulý čas slovesa to be

Více

Angličtina O-06 A 1. Označte správnou variantu. (10x1 bod)

Angličtina O-06 A 1. Označte správnou variantu. (10x1 bod) Jméno: Angličtina O-06 A Datum: 1. Označte správnou variantu. (10x1 bod) a) Cože? Řekni mi znovu, koho jsi to dneska viděla na nádraží! What? Tell me again who at the station today. did you see you did

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-čte-07 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Hallo! My name is Megan. This summer I am at language

Více

Past Simple and Continuous Minulý čas prostý a průběhový Pracovní list

Past Simple and Continuous Minulý čas prostý a průběhový Pracovní list VY_32_INOVACE_AJ_132 Past Simple and Continuous Minulý čas prostý a průběhový Pracovní list PhDr. Zuzana Žantovská Období vytvoření: květen 2013 Ročník: 1. 4. ročník SŠ Tematická oblast: Gramatika slovesa

Více

ČTENÍ. Anglický jazyk. Hana Vavřenová. Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) :

ČTENÍ. Anglický jazyk. Hana Vavřenová. Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-cte-03 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : It's Christmas. Andrea is visiting her friends during

Více

Snow White and seven dwarfs

Snow White and seven dwarfs Snow White and seven dwarfs cíl: vyprávění pohádky v minulém čase 1. zopakování minulého času sloves: 2. slovesa roztřídit na pravidelná a nepravidelná, vytvořit z nich minulý čas be was, were, have had,

Více

PAST SIMPLE AND PAST CONTINUOUS

PAST SIMPLE AND PAST CONTINUOUS PAST SIMPLE AND PAST CONTINUOUS Autor: Gabriela Vašátová Datum: 2.9. 2014 Cílový ročník: 9. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Více

Informace o písemných přijímacích zkouškách. Doktorské studijní programy Matematika

Informace o písemných přijímacích zkouškách. Doktorské studijní programy Matematika Informace o písemných přijímacích zkouškách (úplné zadání zkušebních otázek či příkladů, které jsou součástí přijímací zkoušky nebo její části, a u otázek s výběrem odpovědi správné řešení) Doktorské studijní

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : My family, my hobbies Present simple and continuous, Wh- questions

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : My family, my hobbies Present simple and continuous, Wh- questions PSNÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Eva Prokšová j5-doc-pro-psa-01 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Johny, My name s Pavel Novák and I m twelve years old. I m from Prague which

Více

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03. Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_06_Předpřítomný čas_03 Autor: Růžena Krupičková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Finance a řízení, 1. kolo, prezenční forma, Anglický jazyk

Finance a řízení, 1. kolo, prezenční forma, Anglický jazyk Finance a řízení, 1. kolo, prezenční forma, Anglický jazyk Správná odpověď je podbarvena šedou barvou Otázka č. 1: Why did he spend so... money? more a lot of much Otázka č. 2: Jane doesn t enjoy her job.

Více

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk

Hello, let s play! VY_32_INOVACE_STE_05-14_AJ-4. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Anglický jazyk Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Hello,

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: PESYF) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 9 14 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 40

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

FOOTBALL MATCH INVITATION, WELCOME TO MY TOWN

FOOTBALL MATCH INVITATION, WELCOME TO MY TOWN FOOTBALL MATCH INVITATION, WELCOME TO MY TOWN writing skills Určeno studentům úrovně B1 Autor: Taťána Konečná Datum vytvoření: květen 2012 Ročník: 2. 4. ročník středních škol s maturitní zkouškou Klíčová

Více

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu:

Budějovice Název materiálu: Reported Speech. Datum (období) vytvoření: Srpen 2013. Autor materiálu: PhDr. Dalibor Vácha PhD. Zařazení materiálu: Projekt: Příjemce: Budějovice Název materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9, VY_INOVACE_ANJ_741. Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9, VY_INOVACE_ANJ_741. Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Cestovní ruch, 1. kolo, prezenční forma, Anglický jazyk

Cestovní ruch, 1. kolo, prezenční forma, Anglický jazyk Cestovní ruch, 1. kolo, prezenční forma, Anglický jazyk Správná odpověď je podbarvena šedou barvou Otázka č. 1: I haven t seen her for...i ve forgotten what she looks like. a so long time a such long time

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková Aj5-usk-hej-psa-05.doc Z á k l a d o v ý t e x t : Mike is describing his holiday in the Czech Republic. M e t o d i c k

Více

ČÁST I. SLOVNÍ ZÁSOBA

ČÁST I. SLOVNÍ ZÁSOBA ANGLICKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/808 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: PEČLIVĚ PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ POKYNY, PAK PODLE NICH JEDNOTLIVÁ CVIČENÍ VYPRACUJTE ČÁST I. SLOVNÍ ZÁSOBA 1) DOPLŇ DO KAŽDÉ ŘÁDKY 1 SLOVO,

Více

Anglický jazyk. Souslednost časů. Anglický jazyk. Vytvořil: Eva Burianová. www.ssgbrno.cz. Souslednost. DUM číslo: 9. Souslednost časů.

Anglický jazyk. Souslednost časů. Anglický jazyk. Vytvořil: Eva Burianová. www.ssgbrno.cz. Souslednost. DUM číslo: 9. Souslednost časů. www.ssgbrno.cz Vytvořil: Eva Burianová Souslednost Název tohoto časů DŮM Souslednost Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 3. - 4.

Více

VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29. Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings

VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29. Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings VY_22_INOVACE_číslo přílohy 1_AJ_6A_29 Úvodní část seznámení s cílem hodiny pohádka The Ugly Ducklings Hlavní část žák čte text s porozuměním, s textem pracuje, odpovídá na otázky, které se k textu vztahují,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová

PSANÍ. Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-06 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Jessica! I am in Spain now. I am here with a Spanish girl. Her name is

Více

Název sady: Anglický jazyk pro 2. ročník čtyřletých maturitních uměleckořemeslných oborů

Název sady: Anglický jazyk pro 2. ročník čtyřletých maturitních uměleckořemeslných oborů Datum: 17. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_303 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

MINULÝ ČAS PROSTÝ (PAST TENSE SIMPLE)

MINULÝ ČAS PROSTÝ (PAST TENSE SIMPLE) MINULÝ ČAS PROSTÝ (PAST TENSE SIMPLE) A) PRAVIDELNÝCH SLOVES se tvoří příponou -ed I work I worked I help I helped I live I lived I stay I stayed I study I studied I stop I stopped Přípona ed se čte trojím

Více

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení

Zjistit, jak žáci zvládli učivo prvního pololetí. Pomůcky: Psací potřeby Zdroje: vlastní. III_2-05_54 Half term test, 6yr - řešení Název školy: ZŠ Brno, Měšťanská 21, Brno-Tuřany Název práce: Half term test, 6yr Pořadové číslo: III_2-05_54 Předmět: Anglický jazyk Třída: 6. B Téma hodiny: Pololetní písemná práce Vyučující: Ing. Olga

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Anglický jazyk 5. ročník

Anglický jazyk 5. ročník nglický jazyk 5. ročník Pátá třída (Testovací klíč: ZLZJOGGV) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 9 14 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Šablona: III/2 Sada: VY_22_INOVACE_57

Šablona: III/2 Sada: VY_22_INOVACE_57 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3040 Šablona: III/2 Sada: VY_22_INOVACE_57 Třída / ročník 6.A,B/VI.ročník Datum vytvoření 30/7

Více

PŘEDPŘÍTOMNÝ prostý ČAS - procvičení

PŘEDPŘÍTOMNÝ prostý ČAS - procvičení PŘEDPŘÍTOMNÝ prostý ČAS - procvičení Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Anglický jazyk Všechny ročníky střední školy všech oborů AJ/ZA+SC+OS/01020+03+04/01 AJ/ZA+SC+OS/01+20+03+04/01/03-20 Mgr.

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 29/18. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 29/18. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Ironic Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová IRONIC 1. Listen to the song Ironic from the singer Alanis Morissette. For the first time

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková aj5-usk-hej-pos-02 Z á k l a d o v ý t e x t : The Browns are on their holiday in Italy. They arrived to the Four Gardens

Více

VY_22_INOVACE_17_AJ_3.02_Jazykový test. V hodině žáci vypracují test, naleznou správná řešení a doporučení.

VY_22_INOVACE_17_AJ_3.02_Jazykový test. V hodině žáci vypracují test, naleznou správná řešení a doporučení. Škola Autor Číslo projektu Číslo Tematický celek Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Martina Suntychová CZ.1.07/1.5.00/34.0394

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-pos-07 Z á k l a d o v ý t e x t : Margaret: Hi Eric. Eric: Oh, hi Margaret. How are you doing? Margaret:

Více

Verb + -ing or infinitive

Verb + -ing or infinitive Verb + -ing or infinitive Verb + -ing or infinitive There are 3 groups of verbs: 1. Verbs followed by ing form 2. Verbs followed by infinitive 3. Verbs that can have ing form or infinitive, but the meaning

Více

ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci. Richard Ludvík

ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci. Richard Ludvík ANGLIČTINA jedna pět (1. díl) - začátečníci jedno slovo - pět vět Richard Ludvík Text 2016 Richard Ludvík Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2016 1. vydání Lukáš Vik, 2016 1. díl ISBN epub formátu: ISBN

Více

Náhradník Náhradník 9.A

Náhradník Náhradník 9.A 9. (Testovací klíč: PGEEJXR) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Gramatika Slovní zásoba Konverzace 05 02 06 06 04 Obecná škola Otázka

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

FRIENDS VY_22_INOVACE_20

FRIENDS VY_22_INOVACE_20 FRIENDS VY_22_INOVACE_20 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník: 9. FRIENDS 1. Solve the cryptogram 1. větev, 2.uniknout, 3.opatrně, 4.oba, 5.unavený, 6.čmuchat,

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Eva Řebíčková aj5-doc-pro-cte-03 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : M y f a v o u r i t e d a y My name is Peter Johnson and

Více

POSLECH. Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big party for her friends. She met her friend John.

POSLECH. Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big party for her friends. She met her friend John. POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Vavřenová aj5-rie-vav-pos-14 Z á k l a d o v ý t e x t : Mona has got her eleventh birthady on Sathurday, she she is planning a big

Více

Luk aˇ s R uˇ ziˇ cka Pˇ redbudouc ı ˇ cas

Luk aˇ s R uˇ ziˇ cka Pˇ redbudouc ı ˇ cas aneb Perfektní budoucnost. 2013 Předminulý čas se v angličtině nazývá Future Perfect. Používáme jej tehdy, potřebujeme-li jasně vyjádřit, že nějaký děj proběhl ještě dříve než budoucí děj, o kterém hovoříme.

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-pos-08 Z á k l a d o v ý t e x t : Helen: Hey Mike. What a surprise. Where are you going? To the airport?

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky cizích jazyků na středních

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková aj5-usk-hej-pos-03.doc Z á k l a d o v ý t e x t : Mum is coming home and she is talking with her son Jack: Mum: Hello,

Více

Mgr. Lucie Cihlářová Datum vytvoření: Stup. vzdělávání: II. st. 9. třída

Mgr. Lucie Cihlářová Datum vytvoření: Stup. vzdělávání: II. st. 9. třída Téma: Anotace: Minulý čas prostý Prezentace vhodná k přímé výuce. Seznámí žáka s problematikou tvoření minulého času prostého (tvoření kladné věty, záporné věty, otázky a krátkých odpovědí). Příklady k

Více

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět

Chit Chat 2 - Unit 7. Lekce: STRANA 34. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA. Cvičení: SLOVÍČKA naučit. Cvičení: SLOVÍČKA rozumět www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Chit Chat - Unit 7 (ch_unit7.jbb) Chit Chat - Unit 7 Lekce: STRANA Cvičení: SLOVÍČKA naučit English angličtina Maths matematika It s nine o clock.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Psaná podoba jazyka, slovní zásoba

Psaná podoba jazyka, slovní zásoba Šablona č. VI, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Anglický jazyk Anglický jazyk Psaná podoba jazyka, slovní zásoba Příběh Three little pigs Ročník 5. Anotace Materiál slouží

Více

Příprava na vyučování Anglického jazyka s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Life in the past. Life in the past. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Anglického jazyka s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Life in the past. Life in the past. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Anglického jazyka s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Life in the past Stručná anotace učební jednotky Žáci používají minulý čas prostý při práci s textem

Více

Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte

Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte Angličtina pro každého posloucháte - rozumíte - mluvíte Is that tie yours? Je ta kravata vaše? fráze pro začátečníky a mírně pokročilé Copyright Hemisféry, s. r. o., 2008. Všechna práva vyhrazena. Ilustrations

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_354_AJ_34 Mgr. Pavla Matýsková Anglický

Více

MESSAGES. Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II

MESSAGES. Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Gymnázium Sušice Gate of learning MESSAGES Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Kristina Volná Škola: Gymnázium Sušice Předmět:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení.

1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení. Moje hlavní město Londýn řešení: 1, Žáci dostanou 5 klíčových slov a snaží se na jejich základě odhadnout, o čem bude následující cvičení. Klíčová slova: capital, double decker bus, the River Thames, driving

Více

ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA NEOTVÍREJ ZADÁNÍ, DOKUD NEDOSTANEŠ POKYN ANGLICKÝ JAZYK 5. TŘÍDA jméno: (Napiš své jméno ČITELNĚ TISKACÍM PÍSMEM.) OTÁZKY PŘED TESTEM. Vybranou odpověď dej celou do kroužku. 1. Jak dobře podle tvého názoru

Více

PRACOVNÍ LIST PAST SIMPLE AND PAST CONTINUOUS

PRACOVNÍ LIST PAST SIMPLE AND PAST CONTINUOUS PART ONE Spelling of the verbs a) make present participles/add -ing b) put the verbs in the past read swim leave catch come rain hear burn wear think say take shine smoke give carry have take get can t

Více

PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení

PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení PŘEDPŘÍTOMNÝ průběhový ČAS (PRESENT PERFECT continuous TENSE) - cvičení Předmět Ročník a obor Kód sady Kód DUM Autor Anglický jazyk Všechny ročníky střední školy všech oborů AJ/ZA+SC+OS/01+02+03+04/01

Více

Denisa Prošková, ilustroval Drahomír Trsťan KDOPAK BY SE ŠKOLY BÁL WHO WOULD BE AFRAID OF SCHOOL

Denisa Prošková, ilustroval Drahomír Trsťan KDOPAK BY SE ŠKOLY BÁL WHO WOULD BE AFRAID OF SCHOOL Denisa Prošková, ilustroval Drahomír Trsťan KDOPAK BY SE ŠKOLY BÁL WHO WOULD BE AFRAID OF SCHOOL ENÍ PRVNÍ TENÍ V ANGLI TIN Denisa Prošková, ilustroval Drahomír Trsťan Kdopak by se školy bál Who Would

Více

Věty k překladu From Unit 3 part C, Project 2

Věty k překladu From Unit 3 part C, Project 2 Věty k překladu From Unit 3 part C, Project 2 Unit 3 part C - translation practice 1. Jela lyžovat a zlomila si nohu. She went skiing and she broke her leg. 2. Něco jsem snědl a bolelo mě břicho. I ate

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

POSLECH. Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking about their free time activities.

POSLECH. Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking about their free time activities. POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Markéta Zakouřilová aj5-jen-zak-pos-03 Z á k l a d o v ý t e x t : Kate and Jim are friends. It's Thursday afternoon and they are talking

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Audiopomůcka č. 5 The Princess and The Pea Výukový materiál

Audiopomůcka č. 5 The Princess and The Pea Výukový materiál Audiopomůcka č. 5 The Princess and The Pea Výukový materiál Autor: Kateřina Mařanová Partnerské zařízení: Základní škola a Mateřská škola Litvínov-Janov, Přátelství 160, okres Most Poznámka: kopírovat

Více

Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Lipnice nad Sázavou č. 213, 582 32 Lipnice nad Sázavou

Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Lipnice nad Sázavou č. 213, 582 32 Lipnice nad Sázavou Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0196 Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Lipnice nad Sázavou č. 213, 582 32 Lipnice

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Marina Hozmanová Třída/ročník:

Více

Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině

Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině Přítomný čas prostý a průběhový v angličtině Přítomné časy v angličtině jsou: Present simple Přítomný čas prostý Present continuous Přítomný čas průběhový Present perfect Předpřítomný čas Present perfect

Více

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS

VY_INOVACE_61 MODAL VERBS VY_INOVACE_61 MODAL VERBS Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník:8. 1. Choose the correct pronunciation and translate MUST /must/ /moust/ /mast/ /most/ MUSTN

Více

Věty k překladu From Unit 2 part A, Project 2

Věty k překladu From Unit 2 part A, Project 2 Věty k překladu From Unit 2 part A, Project 2 Unit 2 part A - translation practice 1. Je devět hodin a Dominic je před školou. It's 9 o'clock and Dominic's outside his school. 2. Je velmi šťastný. Nejde

Více

I prefer a small shop in front of shopping centers it is comfortable and not there many people.

I prefer a small shop in front of shopping centers it is comfortable and not there many people. Otázka: Shopping Jazyk: Angličtina Přidal(a): Maoam 1)DO YOU PREFER SMALL SHOPS TO SHOPPING CENTERS? UPŘEDNOSTŇUJETE MALÉ OBCHODY PŘED NÁKUPNÍMI CENTRY? I prefer a small shop in front of shopping centers

Více

M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : Č T E N Í Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Ludmila Jožáková aj5-kap-joz-cte-05 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Přečtěte si následující text a odpovězte na otázky.

Více

5. Učebnice str. 74, cvičení 5. Vybíráme podle jídelního lístku.

5. Učebnice str. 74, cvičení 5. Vybíráme podle jídelního lístku. 5. Učebnice str. 74, cvičení 5. Vybíráme podle jídelního lístku. What is on the menu? I like to eat and my parents like to go to restaurants. We like Chinese food. We go to Yellow River or Red Apple every

Více

Project 3 Unit 7B Kelly s problem

Project 3 Unit 7B Kelly s problem VY_32_INOVACE_94 Project 3 Unit 7B Kelly s problem Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník: 8. P3 U7B důvod náladový nepřátelský rada někomu zavolat bazar

Více

materiál - č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál - č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_AJ35ZI_12_02_18

Více

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING

USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING USING VIDEO IN PRE-SET AND IN-SET TEACHER TRAINING Eva Minaříková Institute for Research in School Education, Faculty of Education, Masaryk University Structure of the presentation What can we as teachers

Více