Některá antiepileptika mohou zvýšením váhy vyvolat či zhoršit syndrom spánkové apnoe, který zmnožuje epi záchvaty ve spánku (vpa).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Některá antiepileptika mohou zvýšením váhy vyvolat či zhoršit syndrom spánkové apnoe, který zmnožuje epi záchvaty ve spánku (vpa)."

Transkript

1

2 regulační mechanismus spánku a bdění: cirkadiánní (hypothalamus), homeostatický záchvatů přibývá od půlnoci k ránu, částečně po obědě a významněji večer, zejména v době kolísavé úrovně vigility NREM více než REM, NREM podporuje generalizaci CAP cyklický alternující vzorec jednotvárné pozadí a fázické fenomény CAP tvoří 30-50% doby spánku, typický obraz v jednotlivých spánkových stádiích fáze A 40% doby CAP - fázické fenomény vyšší aktivace, svalový tonus a neurovegetativní aktivace fáze B 60% doby CAP aktivita pozadí snížení aktivace epileptické záchvaty častější ve fázi A vzájemně se potencují (iktální projevy i interiktální výboje)

3 Denní vzorec výskytu záchvatů je dán patofyziologií epilepsie. Aktuální pozáchvatový útlum poruší sekreci hormonů, dlouhodobý průběh epi poruší sekreci melatoninu. Spánek aktivuje epileptickou aktivitu v EEG. 66% (děti až 90%) epileptiků má ve spánku epi grafoelementy. 25% epileptiků má záchvaty vázané na spánek. Epi projevy aktivuje NREM, vazba na K-komplexy a probouzecí reakce. Rem spánek potlačuje zejména generalizaci, atonie potlačuje klinickou manifestaci. Záznam po spánkové deprivaci s usínáním a probouzením je nejstarší aktivační metodou v EEG. Noční záchvaty fragmentují spánek, následná denní ospalost aktivuje záchvaty.

4 Některá antiepileptika mají sedativní efekt, zhoršují ospalost během dne, která může zmnožit epi záchvaty (pb,cbz,pht,bzd,tmp). Některá antiepileptika mohou zvýšením váhy vyvolat či zhoršit syndrom spánkové apnoe, který zmnožuje epi záchvaty ve spánku (vpa). Některá antiepileptika mohou prohlubovat a zlepšovat spánek a tím redukovat záchvaty ve spánku (pri,pb). Zlepšení a stabilizace spánkové architektury je dána efektem antiepileptik na kompenzaci epilepsie a potlačení interiktální epi aktivity.

5 Spánková deprivace dlouhodobé monitorování videoeeg - polysomnografie. Spánková deprivace 1,2NREM, opakovaně budit. Odstupňovaná deprivace u dětí. K-komplexy (vertex) epileptické grafoelementy (ložiskové, generalizované). Doba natáčení: 40min, u dětí 60-90min. Pravidelný spánkový režim antiepi životospráva.

6 Benigní parciální epilepsie s centrotemporálními hroty Benigní parciální epilepsie s okcipitálními hroty Elektrický epileptický status ve spánku Juvenilní myoklonická epilepsie Epilepsie s GTCS po probuzení Epilepsie temporálního laloku Epilepsie frontálního laloku Autozomálně dominantní noční epilepsie frontálního laloku Paroxysmální noční dystonie Spánkovou apnoí indukované noční záchvaty

7 Benigní parciální epilepsie. Maximum v 4-12 letech, mizí v letech. V 10-40% dědičná predispozice. Benigní parciální epilepsie s rolandickými hroty. elementární motorické záchvaty i s generalizací, v EEG rolandické hroty, ojediněle generalizace, spánek není výrazněji porušen Benigní parciální epilepsie s occipitálními hroty. zraková sy, v EEG O epi, 50% migrena s paroxysmální cephaleou a zvracením Benigní parciální epilepsie s temporálními a frontálními hroty. afektivní záchvaty, strach, vegetativní doprovod, v EEG 2/3 F, FT epi, z toho ½jen ve spánku Parciální epilepsie provázená řečovými poruchami (Landau-Kleffner). získaná afázie, v 65% epi záchvaty, T-biT-vícečetná ložiska až generalizace, antiepi+kortikoidy Benigní juvenilní myoklonická epilepsie. myoklonie hlavně po probuzení, v 85% i sporadické GTCS, v EEG typické PSW, výrazná aktivace spánkem a FS

8 MORÁŇ

9

10 MORÁŇ

11 Kontinuální většinou sekundárně generalizovaná aktivita SW 2-3 Hz, vyplňuje % doby NREM, někdy i REM spánku. Počátek v 4-5 letech, 0.5% dětí, klinicky parciální i generalizované záchvaty (nikdy generalizované tonické), noční i denní. A/ Normální psychomotorický vývoj, následně poruchy řeči, intelektu, agresivita, dyskinézy, u 2/3 epileptické záchvaty (Landau Kleffner), v EEG maximum T. B/ Opožděný psychomotorický vývoj následuje další zhoršenířeči, intelektu, motoriky, epi záchvatů, v EEG maximum F. Cyklické uspořádání NREM-REM zachováno, K komlplexy chybí. Spontánní tendence k vymizení epi aktivity v EEG v letech. EEG- fokální s generalizací, epilepsie lokalizačně vázaná kryptogenní (A), či symptomatická (B) Léčba antiepileptiky a kortikoidy často s nedobrým efektem téměř nikdy plná úprava řeči a pozornosti, čím déle trvá elektrický epi status, tím horší prognoza

12

13 Epilepsie s velkými záchvaty po probuzení. Bez ohledu na denní dobu probuzení, aktivace redukcí spánku a alkoholem, terapie VPA, PRI. Syndrom frontální epilepsie. Vysoká frekvence, nakupení, hypermotorické projevy, hysteroidní chování, terapie VPA, CBZ, nová AED. Syndrom temporální epilepsie % epilepsií, menší vazba na spánek, terapie CBZ,VPA, nová AED.

14

15

16 bruxismus noční disociativní záchvaty panické ataky periodické pohyby končetinami poruchy chování v REM spánku spánková enureza noční děs náměsíčnictví hypnagogické záškuby spánková opilost somniloqie

17 Hypnagogické halucinace - parciální záchvat s komplexní symptomatologií. Kataplexie - atonický generalizovaný záchvat, epileptický negativní myoklonus. Spánková obrna - generalizovaný akinetickýči atonický záchvat, absence. EEG: Není epileptická aktivita. PSG / MSLT: latence usnutí pod 5min, SOREM. Léčba: oxybát sodný, modafinil, stimulancia, tricyklická antidepresiva

18

19 Typickými charakteristikami jsou neklid, zmatenost, projevy sympatické iritace, trvání 5-20minut, obtížnost postiženého vzbudit, po ránu amnesie na událost. EEG: parciální epileptický záchvat s komplexní symptomatoligií má epileptiformní korelát a více stereotypický průběh. PSG: bez epileptiformních grafoelementů, dlouhodobá probouzecí reakce z delta spánku s vegetativním doprovodem. Léčba: sedativa, hypnotika a psychoterapie.

20 Běžné v ojedinělých epizodách u dětí, abnormální při častém výskytu, často spojené s enuresou, sy nočního ujídání. Při přetrvávání do dospělosti je často provokováno poruchou osobností, psychopatologií. Nemocný je obtížně probuditelný, ráno je amnesie. EEG: parciální epileptický záchvat s komplexní symptomatoligií má epileptiformní korelát. PSG: v úvodu hypersynchronní vysoká delta s následným charakterem povrchního spánku s nízkou rychlejší aktivitou, bez epileptiformních grafoelementů, dlouhodobá probouzecí reakce z delta spánku. Léčebně zabránit poranění, medikamentosně malou dávku hypnotika k zábraně disociace spánku a psychoterapii.

21

22 Primární často spojená s psychickými problémy, sekundární v důsledku organických onemocnění. Pomočení může být oligosymptomatickým projevem epileptického záchvatu (velmi nepravděpodobné) Léčebně regulace příjmu tekutin, psychoterapie a tricyklická antidepresiva u primární, řešení organické příčiny u sekundární enurézy.

23 Nedostatečná atonie při REM spánku. Realizace snové mentace (nejčastěji úzkost, agrese). Prudké pohyby, více či méně komplexní, často vokalizace. PSG: chybí atonie při REM spánku. EEG: není epileptická aktivita. Léčba: clonazepam.

24 Stereotypní pohyb žvýkacích svalů provázený skusováním a skřípáním zuby. V epizovách trvajících několik vteřin až několik set krát za noc, až 20% dětí a až 10% dospělých. V PSG není specifická změna EEG křivky, je normální strukturace spánku s normálním zastoupením spánkových stádií. Léčba: dopaminergní preparáty, myorelaxancia, benzodiazepiny, komplexní psychoterapie.

25 Rytmické pohyby většinou dolními končetinami, častěji jednou, trváni 1 s, opakování co 30s. Pokaždé probouzecí reakce v PSG, má stejný původ jako pohyb končetin při poruše dopaminergního řízení motoriky v oblasti bazálních ggl. 80% nemocných RLS má i PLMS. Insomnie není jen důsledek PLMS, provděpodobně komorbidita. častější u mužů. Častější u Parkinsonovy choroby a lumbální stenózy, deficitu železa. (vztah k dopaminergnímu přenosu) Terapie: L-dopa, dopaminergní agonisté, klonazepam. V EEG není epileptiformní aktivita, jen svalové artefakty.

26

27 Zmatenost během nebo po probouzecí reakci, či náhlém probuzení z NREM spánku, většinou bez pohybu, neklidu, či agresivity. Postiženi jsou obvykle lidé, kteří dobře hluboce spí a špatně se probouzejí. Zhoršení mohou způsobovat veškeré situace, které prohlubují spánek. Dfdg. somnanbulismus, noční děs, poruchy chování v REM spánku, alkoholická zmatenost, extrapyramidové dystonie parciální epileptické záchvaty s komplexní symptomatologií. Léčba v rámci hypersomnie.

28 Fyziologické občasné záškuby některých částí těla, nejčastěji dolních končetin. Objevují se spontánně nebo po zevním podnětu, častější jsou při psychickém stresu, větší námaze. Pokud se vyskytujíčastěji, je vhodné vyloučit myoklonickou epilepsii, která má EEG korelát. V polysomnogramu se vyskytují probouzecí reakce s vegetativním doprovodem.

29 Na NREM, méněčasto na REM spánek vázaná benigní parasomnie. Provokována stresem, horečnatými stavy. Objevuje se spontánně, může být navozena oslovením spícího. Často spojena s jinými parasomniemi. V PSG a EEG není prokazatelná patologie.

30 Epileptické záchvaty může provokovat přerušování spánku, celková spánková deprivace, hypoxemie, zhoršená mozková cirkulace. Epileptické záchvaty mohou způsobovat apnoe imitující SAS. Léčba SAS (CPAP, ORL plastiky.) normalizací uvedených parametrů zlepší kompenzaci epilepsie s nočními záchvaty.

31 Komplexní chování s častým poraněním. V EEG a PSG není epileptická aktivita, dochází k čistému přechodu spánku do bdělosti. V anamnéze se zjistí v dětstvíčasté fyzické nebo sexuální týrání.

32 Často jsou současné denní projevy panické poruchy. Projevy jsou často neodlišitelné od ostatních parasomnií a současně s nimi mohou koexistovat. Pozáchvatová zmatenost může mít stejný průběh jako panická ataka.

33 1. Bazil CW, Walczak TS. Effects on sleep and sleep stageon epileptic and nonepileptic seizures. Epilepsia 1997; 38: Brazil CW, Malow BA, Sammaritano MR. Sleep and Epilepsy: The clinical spectrum. Elsevier, Amsterdam, Commision report: Proposal for revised classification ef epilepsies and epileptic syndromes: Commision on classification and Terminology of the international League Against Epilepsy. Epilepsia 1989; 30: Degen R, Rodin EA. Epilepsy, Sleep and Sleep Deprivation. Epilepsy Res Suppl2, Elsevier, Amsterdam, Frucht MM, Quigg M, Schwaner C, Fountain NB. Seizure precipitants vary with epileptic syndromes. Epilepsia 2000; 41: Kryger MH, Roth T, Dement WC. Principles and Practice of Sleep Medicine. WB Saunders Comp, London, Levy RH, Mattson RH, Meldrum BS, Perucca E. Antiepileptic drugs. Lippicont, Williams and Willkins, Philadelphia, PA, Niedermayer E, Lopez da Silva F. Electroencephalography Vol II. Urban and Schwarzenberg, Baltimore, Patrick GTW, Gilbert JA. On the effect of loss of sleep. Psychol Rev 1986; 3: Sammaritano MR, Gigli G, Gotman J. Interictal spiking during wakefulness and sleep and the localization of foci in temporal lobe epilepsy. Neurology 1991; 4: Sammaritano MR, Sherwin AL. Effect of anticonvulsants on sleep. Neurology 2000; 54(Suppl 1): Sterman MB, Shouse MN, Pasouant P. Sleep and Epilepsy. Academic Press, New York, 1982.

34

PŘEHLED PORUCH SPÁNKU MORÁŇ

PŘEHLED PORUCH SPÁNKU MORÁŇ PŘEHLED PORUCH SPÁNKU KLASIFIKACE PORUCH SPÁNKU ICSD2 AASM 2005 INSOMNIE (akutní, psychofyziologická, paradoxní, při psychických nemocech, idiopatická, ze špané hygieny, v dětství, poléková, sekundární

Více

MEZIOBOROVÉ PŘEHLEDY. MUDr. Miroslav Moráň Neurologická klinika FN, Brno

MEZIOBOROVÉ PŘEHLEDY. MUDr. Miroslav Moráň Neurologická klinika FN, Brno SPÁNEK A EPILEPSIE MUDr. Miroslav Moráň Neurologická klinika FN, Brno V přehledném článku jsou charakterizovány možné vztahy epilepsie, fyziologického spánku a poruch spánku z pohledu klinického i některých

Více

PŘEHLEDNÉ ČLÁNKY. MUDr. Miroslav Moráň. Neurologická klinika FN Brno

PŘEHLEDNÉ ČLÁNKY. MUDr. Miroslav Moráň. Neurologická klinika FN Brno MUDr. Miroslav Moráň Neurologická klinika FN Brno, Jihlavská 20, 625 00 Brno e-mail: m.moran@fnbrno.cz SPÁNEK A EPILEPSIE MUDr. Miroslav Moráň Neurologická klinika FN Brno V přehledném článku jsou charakterizovány

Více

PREHĽADNÉ ČLÁNKY. MUDr. Miroslav Moráň Neurologická klinika FN Brno

PREHĽADNÉ ČLÁNKY. MUDr. Miroslav Moráň Neurologická klinika FN Brno SPÁNEK A EPILEPSIE MUDr. Miroslav Moráň Neurologická klinika FN Brno V přehledném článku jsou charakterizovány možné vztahy epilepsie, fyziologického spánku a poruch spánku z pohledu klinického, i některých

Více

Poruchy spánku. I. Příhodová Neurologická kl. 1. LF UK a VFN

Poruchy spánku. I. Příhodová Neurologická kl. 1. LF UK a VFN Poruchy spánku I. Příhodová Neurologická kl. 1. LF UK a VFN Definice spánku Periodicky se opakující stav klidu s minimální pohybovou aktivitou v typické poloze, s omezenou reaktivitou na zevní podněty

Více

Epilepsie. Výuka zubní lékařství

Epilepsie. Výuka zubní lékařství Epilepsie Výuka zubní lékařství Epilepsie - definice Chronické neurologické onemocnění projevující se opakovanými nevyprovokovanými epileptickými záchvaty Ojedinělý epileptický záchvat reakce mozku na

Více

Elektroencefalografie

Elektroencefalografie Elektroencefalografie EEG vzniká součinností neuronů thalamu a kortexu thalamus - funkce generátoru rytmů hlavní zdroj EEG - elektrická aktivita synaptodendritických membrán v povrchních vrstvách kortexu

Více

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony.

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony. Epilepsie Epilepsie Chronické mozkové onemocnění charakterizované opakujícím se výskytem (nevyprovokovaných) epileptických záchvatů. Ojedinělý epileptický záchvat může být vyprovokován i u člověka bez

Více

Aktivační metody v průběhu EEG - výhody a rizika. Petr Zlonický

Aktivační metody v průběhu EEG - výhody a rizika. Petr Zlonický Aktivační metody v průběhu EEG - výhody a rizika Petr Zlonický Aktivační metody - výhody Používají se k vyprovokování, zvýraznění nebo lepšímu definování abnormální aktivity při normálním nebo neprůkazném

Více

EKG-TEPOVÁ FREKV. EMG-TONICKÉ EMG-FAZICKÉ AIR FLOW POHYB HRUDNÍKU ESOFAGEÁLNÍ TLAK CHRÁPÁNÍ KREVNÍ PLYNY-SAT O 2 TĚLESNÁ TEPLOTA KREVNÍ TLAK

EKG-TEPOVÁ FREKV. EMG-TONICKÉ EMG-FAZICKÉ AIR FLOW POHYB HRUDNÍKU ESOFAGEÁLNÍ TLAK CHRÁPÁNÍ KREVNÍ PLYNY-SAT O 2 TĚLESNÁ TEPLOTA KREVNÍ TLAK MORÁŇ PSG-LAB PSG-DOMA MSLT-LAB PG-SAS EEG EOG EKG-TEPOVÁ FREKV. EMG-TONICKÉ EMG-FAZICKÉ AIR FLOW POHYB HRUDNÍKU ESOFAGEÁLNÍ TLAK () CHRÁPÁNÍ KREVNÍ PLYNY-SAT O 2 () POLOHA TĚLA () () TĚLESNÁ TEPLOTA ()

Více

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2.

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. Epilepsie a epileptické záchvaty Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Epilepsie Jedno z nejčastějších onemocnění CNS Prevalence:

Více

Hodnocení vývojové dyspraxie u dětí s epilepsií. Příloha č. 1: Dělení epilepsií a epileptických syndromů

Hodnocení vývojové dyspraxie u dětí s epilepsií. Příloha č. 1: Dělení epilepsií a epileptických syndromů SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Dělení epilepsií a epileptických syndromů Příloha č. 2: Přehled vyšetření u probandů v epileptochirurgickém programu Příloha č. 3: Vybavení testovací baterie MABC-2 Příloha

Více

Elektroencefalografie v intenzivní péči. Petr Aulický

Elektroencefalografie v intenzivní péči. Petr Aulický Elektroencefalografie v intenzivní péči Petr Aulický Elektroencefalografie (EEG) Metoda pro vyšetření mozkové elektrické aktivity Hlavní význam v epileptologii Pomocná metoda nutná korelace s klinickým

Více

DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ. Petr Marusič

DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ. Petr Marusič DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ Petr Marusič Základní teze Ne všechny záchvaty jsou záchvaty epileptické Ne všechny epileptické záchvaty znamenají epilepsii Ne vždy musí být pro stanovení diagnózy záchvaty

Více

Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak

Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice

Více

Poruchy spánku ve stáří

Poruchy spánku ve stáří Poruchy spánku ve stáří Obecné charakteristiky charakter spánku se ve stáří mění senioři zapojení do komunity spí lépe spánek zhoršuje zármutek, osamocení, úzkost, potraumatické stavy starší lidé chodí

Více

Periodické pohyby končetinami ve spánku. VI. Sympozium praktické neurologie 5.6.2009 David Kemlink

Periodické pohyby končetinami ve spánku. VI. Sympozium praktické neurologie 5.6.2009 David Kemlink Periodické pohyby končetinami ve spánku VI. Sympozium praktické neurologie 5.6.2009 David Kemlink Syndrom neklidných nohou (Restless legs syndrome - RLS) Sensomotorické onemocnění definované neklidem spojeným

Více

10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální

10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální 10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální iktální periodické Evokované potenciály sluchové (AEP) zrakové

Více

Saturace potřeb v oblasti odpočinku a spánku. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové

Saturace potřeb v oblasti odpočinku a spánku. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Saturace potřeb v oblasti odpočinku a spánku Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové OP v péči o odpočinek a spánek 1. Charakteristika odpočinku a spánku 2. Odpočinek a spánek v ošetřovatelském procesu

Více

Mezinárodní klasifikace poruch spánku ICSD-3, 2014 Karel Šonka

Mezinárodní klasifikace poruch spánku ICSD-3, 2014 Karel Šonka Mezinárodní klasifikace poruch spánku ICSD-3, 2014 Karel Šonka Centrum pro poruchy spánku a bdění Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha Historie 1979 American Sleep Disorders Association s Diagnostic

Více

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Obsah sdělení monitorování stadií spánku (především EEG nálezy) spánek a paměť změny

Více

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. 1 Nespavost je buď jen symptom a nebo samostatná nemoc. Příčiny nespavosti jsou velmi různé, ale základní a nejčastější diagnoza u dospělých je primární (psychofyziologická)

Více

Obsah. Summary... 11 Úvod... 12

Obsah. Summary... 11 Úvod... 12 Obsah Summary... 11 Úvod... 12 1 Spánek a bdění... 15 1.1 Biologické rytmy... 15 1.2 Cirkadiánní rytmy... 16 1.2.1 Historie výzkumu cirkadiánních rytmů... 16 1.2.2 Regulace cirkadiánních rytmů... 18 1.2.2.1

Více

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha Parkinsonova nemoc = primárně neurologické onemocnění doprovodné psychiatrické příznaky deprese psychiatrické

Více

Syndrom neklidných nohou a další poruchy pohybu ve spánku

Syndrom neklidných nohou a další poruchy pohybu ve spánku Syndrom neklidných nohou a další poruchy pohybu ve spánku Povinně volitelný předmět spánková medicína David Kemlink Syndrom neklidných nohou (Restless legs syndrome - RLS) Sensomotorické onemocnění definované

Více

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Psychiatrická léčebna Bohnice Akutní gerontopsychiatrické odd. pav.32 vedoucí lékař e-mail:tomas.turek@plbohnice.cz Historie Starý zákon- popis mánie a deprese- Král

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika ošetřovatelské péče u pacientů s epilepsií

Tvorba elektronické studijní opory. Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika ošetřovatelské péče u pacientů s epilepsií Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

Délka nočního spánku a jeho kvalita se výrazně podílí na zdravotním stavu obyvatel i kvalitě jejich života.

Délka nočního spánku a jeho kvalita se výrazně podílí na zdravotním stavu obyvatel i kvalitě jejich života. Březen 1 Spánek je nezbytný nejen pro regeneraci duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop a tedy pro kognitivní funkce, ale i pro celou řadu metabolických pochodů. Kvalita nočního spánku

Více

ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ V. Institut biostatistiky a analýz

ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ V. Institut biostatistiky a analýz ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ V. ELEKTROENCEFALOGRAM ELEKTROENCEFALOGRAM ELEKTROENCEFALOGRAM (EEG) je (grafická) reprezentace časové závislosti rozdílu elektrických potenciálů, snímaných z elektrod umístěných

Více

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Spánek byl po celá tisíciletí považován za pasivní jev blízký bezesné smrti. Shakespeare ve svém Hamletovi považuje smrt za sestru spánku 2 ZDRAVÝ SPÁNEK

Více

Poruchy spánku a bdění 5. ročník

Poruchy spánku a bdění 5. ročník Poruchy spánku a bdění 5. ročník Vyšetření poruch spánku Anamnéza (včetně objektivní anamnézy) Dotazníky, škály Laboratorní vyšetření Rodinná anamnesa Biologická dědičnost - např. sy neklidných nohou Psychosociální

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

Poruchy spánku a bdění přehled základních jednotek, dif. dg. a terap. postupy u insomnie. Zvýšená denní spavost příčiny, dif. dg. a terapie.

Poruchy spánku a bdění přehled základních jednotek, dif. dg. a terap. postupy u insomnie. Zvýšená denní spavost příčiny, dif. dg. a terapie. Poruchy spánku a bdění přehled základních jednotek, dif. dg. a terap. postupy u insomnie. Zvýšená denní spavost příčiny, dif. dg. a terapie. K. Šonka Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha Poruchy spánku

Více

Spánek v prostředí intenzivní péče. Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská

Spánek v prostředí intenzivní péče. Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská Spánek v prostředí intenzivní péče Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská Úvod Existuje mnoho studií poukazujících na rizika spojená s nedostatkem spánku u zdravotníků. Jen málo se

Více

ZÁCHVATY, INSOMNIE, NEKLID, SPASTICITA

ZÁCHVATY, INSOMNIE, NEKLID, SPASTICITA ZÁCHVATY, INSOMNIE, NEKLID, SPASTICITA MUDr. Katalin Štěrbová Dětská neurologická klinika Fakultní nemocnice v Motole Praha Záchvaty na konci života Při epilepsii v rámci základního neurologického onemocnění

Více

Psychologie Spánek a snění

Psychologie Spánek a snění Psychologie Spánek a snění Mgr. et Mgr. Martin Zielina, Ph.D. Spánek Podtitul (rozdělovací snímek mezi částmi) Spánek Spánek je přirozený psychosomatický stav provázený značným snížením psychické i tělesné

Více

1. Vymezení normality a abnormality 13

1. Vymezení normality a abnormality 13 Úvod 11 1. Vymezení normality a abnormality 13 1.1 Druhy norem 15 Statistická norma 15 Sociokulturní norma 17 Funkční pojetí normality 19 Zdraví jako norma 20 M ediální norma 21 Ontogenetická norma 21

Více

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie Jolana Marková Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikační systém ( IHS) Primární bolesti hlavy skupina 1-4 Sk Sekundármí bolesti

Více

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006 Epilepsie Silvia Čillíková FEL ČVUT 9th May 2006 Úvod Epilepsie (zkr. epi) je skupina poruch mozku projevujících se opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru Je to relativně běžné onemocnění,

Více

Modul č. XIII. Poruchy CNS

Modul č. XIII. Poruchy CNS Modul č. XIII Poruchy CNS Rozdělení poruch CNS Poruchy spánku (somnické poruchy) Poruchy paměti (amnezie) Poruchy řeči (fatické poruchy) Poruchy čtení a psaní (alexie, agrafie) Poruchy motorických činností

Více

NESPAVOST A JINÉ PORUCHY SPÁNKU Pro nelékařské zdravotnické obory

NESPAVOST A JINÉ PORUCHY SPÁNKU Pro nelékařské zdravotnické obory NESPAVOST A JINÉ PORUCHY SPÁNKU Pro nelékařské zdravotnické obory Vedoucí autorského kolektivu: MUDr. Claudia Borzová, Neurologicko-psychiatrická ambulance a poradna pro poruchy spánku a kognitivní poruchy,

Více

Epilepsie. as. MUDr. D. Vyskočilová. Neurologická klinika IPVZ

Epilepsie. as. MUDr. D. Vyskočilová. Neurologická klinika IPVZ Epilepsie as. MUDr. D. Vyskočilová Neurologická klinika IPVZ Epidemiologie epilepsie Prevalence: 1,3 3,1%, Muži jsou postiženi až 2,5 x častěji než ženy Děti 4 x častěji než dospělí Přibližně u 60% dětských

Více

Vigilita (bdělost, "arousal") Lucidita (jasnost, "awareness")

Vigilita (bdělost, arousal) Lucidita (jasnost, awareness) Poruchy vědomí Vědomí stav, kdy je člověk schopen správně vnímat sebe a své okolí a správně reagovat na podněty vnějšího i vnitřního prostředí kontinuální interakce mozkových hemisfér a aktivačního systému

Více

Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus

Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus Gál B., Urbánková P., Hanák J., Sádovská K. 8.2.2019

Více

DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES

DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES ZUZANA FORALOVÁ VĚRA NEČASOVÁ Různé typy status epilepticus dle závažnosti: Refrakterní SE (RSE): status epilepticus přetrvávající i přes podání 2 vhodných parenterálních

Více

EPILEPSIE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

EPILEPSIE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Epilepsie 1 Neurologické záchvatovité onemocnění Opakovaný výskyt epileptických záchvatů dochází k: Záchvatovité změny elektrické aktivity mozku Změna

Více

Spánek a bdění. Karel Šonka Centrum pro poruchy spánku a bdění, Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha

Spánek a bdění. Karel Šonka Centrum pro poruchy spánku a bdění, Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha Spánek a bdění Karel Šonka Centrum pro poruchy spánku a bdění, Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha Základní charakteristiky spánku Snížení reaktivity na vnitřní a vnější podněty (snížení reaktivity

Více

Světový den spánku a poruchy biologických rytmů

Světový den spánku a poruchy biologických rytmů Světový den spánku a poruchy biologických rytmů Soňa Nevšímalová Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Podpořeno společností sanofi-aventis, s. r. o. SACS.CHC.18.02.0208 Tisková konference, 6. března 2018

Více

5. MENTÁLNÍ RETARDACE

5. MENTÁLNÍ RETARDACE 5. MENTÁLNÍ RETARDACE Mentální retardace celkové snížení intelektových schopností, které vznikají průběhu vývoje. Podle doby vzniku intelektového defektu rozlišujeme oligofrenii a demenci. Oligofrenie

Více

Farmakoterapie pro praxi

Farmakoterapie pro praxi Farmakoterapie pro praxi Kniha byla vydána díky laskavé podpoře společností: Farmakoterapie pro praxi / Sv. 60 Doc. MUDr. Iva Příhodová, Ph.D. Poruchy spánku u dětí a dospívajících maxdorf jessenius AutoR

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

Diagnostika narkolepsie Karel Šonka

Diagnostika narkolepsie Karel Šonka Diagnostika narkolepsie Karel Šonka Department of Neurology, 1st Faculty of Medicine, Charles University, Prague EDS Kataplexie Hypnagogické halucinace Nekvalitní noční spánek + SOREMp Spánková obrna 2

Více

Elektroencefalografie. doc. MUDr. Jan Pokorný, DrSc.

Elektroencefalografie. doc. MUDr. Jan Pokorný, DrSc. Elektroencefalografie doc. MUDr. Jan Pokorný, DrSc. Elektroencefalografie (EEG) EEG = základní elektrofyziologická metoda pro vyšetření mozkové aktivity. Podstata EEG: registruje časoprostorové změny mozkových

Více

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc.

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. Nemoci nervové soustavy Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. MKN 10 - VI.kap.l G00-99 G00-G09 Zánětlivé nemoci centrální nervové soustavy G10-G13 Systémové atrofie postihující primárně nervovou soustavu G20-G26

Více

CÉVNÍ MALFORMACE MOZKU - KAVERNOMY

CÉVNÍ MALFORMACE MOZKU - KAVERNOMY CÉVNÍ MALFORMACE MOZKU - KAVERNOMY E.Vítková, D.Krajíčková, J.Náhlovský Neurologická a Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové Kavernomy Makroskopicky Morušovitý útvar mm až několik cm Dutinky

Více

Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE

Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Epilepsie 1 Neurologické záchvatovité onemocnění Projevuje se opakovaným výskytem epileptických záchvatů dochází k: Záchvatovitým změnám elektrické aktivity

Více

Duševní stabilita z pohledu obecné psychologie

Duševní stabilita z pohledu obecné psychologie Duševní stabilita z pohledu obecné psychologie Ondřej Bezdíček, Ph.D. Ústí nad Orlicí, 16. 12. 2014 Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a

Více

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13 OBSAH Obsah Předmluva................................................. 13 Část první Základní okruhy obecné psychopatologie.............................. 15 1 Úvod..................................................

Více

Hypnotika Benzodiazepiny

Hypnotika Benzodiazepiny Hypnotika Benzodiazepiny Sedace: mírný stupeň útlumu funkce CNS zklidnění pacienta (motorické i psychické), bez navození spánku Hypnóza: navozený stav více či méně podobný fyziologickému spánku (Hypno)-sedativní

Více

Klinická diagnostika epileptických syndromů MUDr. Katalin Štěrbová

Klinická diagnostika epileptických syndromů MUDr. Katalin Štěrbová Klinická diagnostika epileptických syndromů MUDr. Katalin Štěrbová 25. září 2018 Motol - Praha Etiologie epilepsií Thomas et Berkovic, 2014 idiopatická kryptogenní symptomatická 15q13.3 MICRODELETION SYNDROME

Více

Epilepsie a cyklus spánku a bdění

Epilepsie a cyklus spánku a bdění PŘEHLEDNÝ REFERÁT Epilepsie a cyklus spánku a bdění Epilepsy and the Sleep-Waking Cycle Souhrn Práce je věnována vzájemnému ovlivnění epilepsie a spánku. Tato interakce se uplatňuje na úrovni cirkadiálního

Více

Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří

Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří přibližně 25% všech intrakraniálních nádorů 50% menigeomů

Více

Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková

Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková Různé typy status epilepticus dle závažnosti: Refrakterní SE (RSE): status epilepticus přetrvávající i přes podání 2 vhodných parenterálních

Více

DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH PACIENTŮ

DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH PACIENTŮ Helena Ondrášková Iveta Zimová Petra Minarčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH

Více

GENETICKY PODMÍNĚNÉ EPILEPSIE A EPILEPTICKÉ SYNDROMY

GENETICKY PODMÍNĚNÉ EPILEPSIE A EPILEPTICKÉ SYNDROMY GENETICKY PODMÍNĚNÉ EPILEPSIE A EPILEPTICKÉ SYNDROMY MUDr. Tomáš Procházka Klinika dětské neurologie 2. LF UK a FN Motol, Praha Članek podává přehled o pokroku v genetickém výzkumu epilepsií. V posledních

Více

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2015

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2015 Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2015 MĚŘENÍ A VIZUALIZACE SPÁNKOVÉ DEPRIVACE Bc. Radka GEYEROVÁ Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava 17. listopadu 15/2172 708 33 Ostrava-Poruba 23.

Více

EEG - indikace a interpretace nálezů. Kurz specializačního vzdělávání Základy neurologie, září lékařská fakulta UK MUDr Hana Krijtová

EEG - indikace a interpretace nálezů. Kurz specializačního vzdělávání Základy neurologie, září lékařská fakulta UK MUDr Hana Krijtová EEG - indikace a interpretace nálezů Kurz specializačního vzdělávání Základy neurologie, 8.-19. září 2014 2. lékařská fakulta UK MUDr Hana Krijtová Jaká je v současnosti role klasického EEG? Epilepsie

Více

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2. Diagnostika cévních mozkových příhod ve vertebrobasilárním povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.2012

Více

PRIMÁRNÍ PORUCHY SPÁNKU

PRIMÁRNÍ PORUCHY SPÁNKU PRIMÁRNÍ PORUCHY SPÁNKU MUDr. Claudia Borzová Psychiatrické centrum Praha Problémy života jsou příčinou primárních poruch spánku. Některé nozologické jednotky čtyř velkých skupin spánkových poruch patří

Více

PŘÍČINY NEORGANICKÝCH PORUCH SPÁNKU

PŘÍČINY NEORGANICKÝCH PORUCH SPÁNKU PŘÍČINY NEORGANICKÝCH PORUCH SPÁNKU MUDr. Claudia Borzová Psychiatrické centrum Praha Život cyklicky alternuje bdění a spánek. Problémy života jsou příčinou primárních poruch spánku. Některé nozologické

Více

Oko a celková onemocnění

Oko a celková onemocnění Oko a celková onemocnění Myasthenia gravis Onemocnění postihující nervosvalový přenos (příčně pruhované svalstvo) Vytváří se protilátky proti acetylcholinovým receptorům na nervosvalové ploténce Tvorba

Více

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Psychotické poruchy ve stáří MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Duševní poruchy s psychotickými příznaky Organické Neorganické Psychotické

Více

Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba. MUDr. Zdeňka Vyhnánková

Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba. MUDr. Zdeňka Vyhnánková Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba MUDr. Zdeňka Vyhnánková Hormonální změny během menstruačního cyklu do ovulace stoupá hladina estrogenů 10x, hladina progesteronu je nulová v druhé polovině

Více

PORUCHY SPÁNKU. MUDr. Miroslav Moráň Centrum pro diagnostiku a léčbu poruch spánku a bdění Neurologická klinika FN Brno-Bohunice

PORUCHY SPÁNKU. MUDr. Miroslav Moráň Centrum pro diagnostiku a léčbu poruch spánku a bdění Neurologická klinika FN Brno-Bohunice PORUCHY SPÁNKU MUDr. Miroslav Moráň Centrum pro diagnostiku a léčbu poruch spánku a bdění Neurologická klinika FN Brno-Bohunice V práci jsou uvedeny základní přehledné informace o nejzávažnějších a nejčastěji

Více

Novorozenecké k ř e č e J. Janota

Novorozenecké k ř e č e J. Janota Novorozenecké křeče J. Janota Definice Křeče jsou definovány klinicky jako paroxysmální (záchvatovitá) alterace neurologických funkcí (chování, motoriky, autonomních funkcí a kombinace). Incidence Výskyt

Více

EPILEPSIE A ZÁTĚŽ. Hana Vašíčková. II. LF UK 1.Ročník NMgr. 2006/2007

EPILEPSIE A ZÁTĚŽ. Hana Vašíčková. II. LF UK 1.Ročník NMgr. 2006/2007 EPILEPSIE A ZÁTĚŽ Hana Vašíčková II. LF UK 1.Ročník NMgr. 2006/2007 Epilepsie - definice Skupina chorob projevujících se opakovaným výskytem epileptických záchvatů Epileptický záchvat je jevem, kterým

Více

Psychopatologie dětského věku. J.Koutek Dětská psychiatrická klinika FN Motol

Psychopatologie dětského věku. J.Koutek Dětská psychiatrická klinika FN Motol Psychopatologie dětského věku J.Koutek Dětská psychiatrická klinika FN Motol Organizace dětské psychiatrie Nástavbový obor na psychiatrii dospělých, dříve též na pediatrii, otázka jak do budoucna dětské

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra antropologie a zdravovědy. Bakalářská práce. Marcela Pelclová

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Katedra antropologie a zdravovědy. Bakalářská práce. Marcela Pelclová UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra antropologie a zdravovědy Bakalářská práce Marcela Pelclová Sociálně zdravotní práce se zaměřením na vzdělávání Kvalita spánku u dospělé populace

Více

První pomoc při záchvatech

První pomoc při záchvatech První pomoc při záchvatech Společnost E / Czech Epilepsy Association, o. s. Cílem následujících řádků je podat základní informaci o epileptickém záchvatu a první pomoci při něm. Jde o prakticky zaměřenou

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

Afektivní poruchy. MUDr. Helena Reguli

Afektivní poruchy. MUDr. Helena Reguli Afektivní poruchy MUDr. Helena Reguli Afektivní poruchy Poruchy nálady Hippokrates (400 př.n.l.) použil termín mánie a melancholie Kahlbaum cyklothymie 1882 Kraepelin maniodepresivita 1899: periodický

Více

Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval

Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval Urologické oddělení Thomayerova nemocnice Topografie bazálních ganglií Topografie bazálních ganglií Patofyziologie

Více

Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace

Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace Václav Gerla, Josef Rieger, Lenka Lhotská, Vladimír Krajča ČVUT, FEL, Katedra kybernetiky, Technická 2, Praha 6 Fakultní nemocnice Na Bulovce,

Více

Dotazník pro pacienty s dystonií (pro interní potřeby Expy centra Neurologické kliniky 1.LF UK)

Dotazník pro pacienty s dystonií (pro interní potřeby Expy centra Neurologické kliniky 1.LF UK) Dotazník pro pacienty s dystonií (pro interní potřeby Expy centra Neurologické kliniky 1.LF UK) Jméno:... Datum narození:... Adresa bydliště:... Vážená paní, Vážený pane, Prosíme, zodpovězte zaškrtnutím

Více

Univerzita Karlova v Praze 2. lékařská fakulta Ústav ošetřovatelství

Univerzita Karlova v Praze 2. lékařská fakulta Ústav ošetřovatelství Univerzita Karlova v Praze 2. lékařská fakulta Ústav ošetřovatelství Bakalářský studijní program Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Ošetřovatelský proces u dětského pacienta s epilepsií Bakalářská práce

Více

Standardní EEG základy, indikace a základní nálezy

Standardní EEG základy, indikace a základní nálezy Standardní EEG základy, indikace a základní nálezy Kurz specializačního vzdělávání Základy neurologie, 2016 2. lékařská fakulta UK Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol EEG metodika Elektrofyziologická

Více

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním

Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Dotazník pro pacienty se záchvatovým onemocněním Jméno: Datum narození: Telefon (nejlépe na mobil): 1) Kdy jste měl(a) první záchvat v životě?.. 2) Jak vypadal Váš první záchvat? (Zaškrtnete i více možností

Více

EPILEPSIE A ZÁKLADY ANTIEPILEPTICKÉ LÉČBY ČÁST 1. Diagnostika a léčba

EPILEPSIE A ZÁKLADY ANTIEPILEPTICKÉ LÉČBY ČÁST 1. Diagnostika a léčba PREHĽADNÉ ČLÁNKY EPILEPSIE A ZÁKLADY ANTIEPILEPTICKÉ LÉČBY ČÁST 1. Diagnostika a léčba doc. MUDr. Jiří Hovorka, CSc. 1,2, MUDr. Erik Herman 1,3, MUDr. Tomáš Nežádal 1,2 1 Neurologické oddělení, epileptologické

Více

8. PŘEDNÁŠKA 20. dubna 2017

8. PŘEDNÁŠKA 20. dubna 2017 8. PŘEDNÁŠKA 20. dubna 2017 EEG systém rozložení elektrod 10/20 základní typy zapojení požadavky na EEG přístroj analýza EEG a způsoby zobrazení ontogeneze normální EEG úvod ke cvičení montáž, filtrace,

Více

Centrum pro poruchy spánku a bdění

Centrum pro poruchy spánku a bdění Centrum pro poruchy spánku a bdění Prof. MUDr. Karel Šonka, Dr.Sc. Vedoucí lékař Tým lékařů MUDr. Tereza Vorlová Compiled Sep 17, 2018 2:54:54 PM by Document Globe 1 Doc. MUDr. Iva Příhodová, PhD. MUDr.

Více

účinnost od 15.4.2011 Vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení

účinnost od 15.4.2011 Vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení účinnost od 15.4.2011 Vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel s podmínkou a náležitosti lékařského potvrzení

Více

Status epilepticus. Petr Marusič

Status epilepticus. Petr Marusič Status epilepticus Petr Marusič Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Status epilepticus Definice, dělení Epidemiologie, etiologie Patofyziologie Algoritmus postup a léčba Status epilepticus Definice

Více

46. Syndrom nitrolební hypotenze 47. Syndrom nitrolební hypertenze 48. Mozkové konusy 49. Meningeální syndrom 50. Likvor a jeho funkce 51.

46. Syndrom nitrolební hypotenze 47. Syndrom nitrolební hypertenze 48. Mozkové konusy 49. Meningeální syndrom 50. Likvor a jeho funkce 51. Obecná neurologie 1. Stavba nervového systému, funkce neuronů a glie 2. Extrapyramidový systém 3. Pyramidový systém 4. Senzorické systémy účastné v řízení motoriky 5. Řízení motoriky: senzomotorická integrace

Více

ČÁST B NEJVÝZNAMNĚJŠÍ DUŠEVNÍ PORUCHY (epidemiologie, etiopatogeneze, klinické příznaky, pomocná vyšetření, průběh a prognóza, obecné zásady léčby)

ČÁST B NEJVÝZNAMNĚJŠÍ DUŠEVNÍ PORUCHY (epidemiologie, etiopatogeneze, klinické příznaky, pomocná vyšetření, průběh a prognóza, obecné zásady léčby) OTÁZKY ČÁST A HISTORIE A ORGANIZACE PSYCHIATRICKÉ PÉČE, BIOPSYCHOSOCIÁLNÍ PODKLADY DUŠEVNÍCH PORUCH, PSYCHOPATOLOGIE, VYŠETŘOVACÍ METODY A VÝZKUM V PSYCHIATRII, PRÁVNÍ PROBLEMATIKA Historie psychiatrie

Více

Idiopatické generalizované epilepsie s typickými absencemi v dospělosti

Idiopatické generalizované epilepsie s typickými absencemi v dospělosti PŘEHLEDNÝ REFERÁT Idiopatické generalizované epilepsie s typickými absencemi v dospělosti Idiopathic generalised epilepsies with typical absences in adults Souhrn Typické absence představují spolu s myoklonickými

Více

12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018

12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018 12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018 EOG elektrookulogram Úvod ke cvičení ERG elektroretinogram Polysomnografie spánkové cykly poruchy spánku Elektrookulogram EOG slouží k měření polohy oka pomocí elektrických

Více