Stříkaný beton. Řešení pro podzemní stavby

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stříkaný beton. Řešení pro podzemní stavby"

Transkript

1 Stříkaný beton

2 2 Stříkaný beton Master Builders Solutions od společnosti BASF Master Builders Solutions Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny odborné znalosti společnosti BASF, a díky tomu vytváří řešení určené pro novou výstavbu, údržbu, opravy a renovaci stavebních konstrukcí. Koncepty Master Builders Solutions jsou postavené na zkušenostech získaných ve stavebním průmyslu po více než jedno století. Jádro systému Master Builders Solutions tvoří know-how a zkušenosti celosvětového společenství stavebních odborníků společnosti BASF. Spojujeme ty správné produkty z našeho portfolia tak, abychom vyřešili vaše specifické problémy při výstavbě. Spolupracujeme napříč odbornými a regionálními oblastmi, těžíme ze zkušeností, které jsme získali v mnoha stavebních projektech po celém světě. Využíváme nejen světových technologií společnosti BASF, ale i svých detailních znalostí potřeb místní výstavby, abychom vyvinuli novinky, které vám pomohou k většímu úspěchu a budou hnací silou trvale udržitelné výstavby. Naše obsáhlé portfolio přísady do betonu aditiva do cementu produkty pro podzemní konstrukce řešení zajišťující odolnost proti vodě těsniva produkty pro opravy a ochranu betonu injektážní směsi řešení pro průmyslové podlahy Globální tým pro podzemní stavby Společnost BASF se svým globálním týmem pro podzemní stavby je světovým lídrem v oblasti poskytování spolehlivých řešení orientovaných na zákazníka, zaměřených na vaše potřeby v oblasti výstavby tunelů a dolů. Jsme si vědomi toho, že vaše úspěchy jsou podporovány naší schopností dodat řešení, která splňují nebo převyšují vaše kritické potřeby. Tím, že vás provázíme od samého počátku vaší stavby, a že rozumíme pro vás důležitým problémům, můžeme přispívat k vašim úspěchům. Podporujeme vás poskytováním produktových školení a řízením kvality. Náš tým profesionálních technických poradců je k dispozici čtyřiadvacet hodin denně, aby vám pomáhal odbornými radami při řešení vašich problémů.

3 Stříkaný beton 3 Stříkaný beton nejdůležitější prvek v zajišťování hornin Technologie stříkaného betonu znamenala od poloviny 20. století revoluci v pracích na výstavbě tunelů a dolů. Rozvoj vědy o materiálech a provádění, spolu s pokrokem v technologii stříkacích strojů, udělaly ze stříkaného betonu preferovaný stavební materiál pro současné podzemní stavební projekty. Pro svou povahu stříkaného materiálu nabízí stříkaný beton výborné utěsnění povrchů a vyztužení hornin, jelikož se dokonale přizpůsobuje obrysu výrubu, tvrdne a jeho pevnost narůstá v pozoruhodně krátkém časovém rámci. Stříkaný beton umožnil stavbu podzemních konstrukcí, které nebyly dříve možné. K tomuto úsilí zvláště přispěl rozvoj moderního mokrého stříkaného betonu. Dále prokázaná kvalita stříkaného betonu vedla k tomu, že je stále více užíván jako řešení pro trvalou výstroj, nahrazující tradiční vnitřní monolitické betonové ostění. Odborné know-how Tým Master Builders Solution poskytuje technické konzultační posudky v každé etapě stavby, od začátku do konce. Pokrývá takové otázky, jako jsou geotechnické problémy a projekční a časová omezení. Specialisté firmy BASF na podzemní stavby přinášejí dlouhodobé zkušenosti s používáním stříkaného betonu a pracují společně s laboratorními zdroji na výběru správného výrobku. Zaujímají poradní přístup, aby pomáhali řešit budoucí problémy. Zvládání výzev podzemního stavitelství vyžaduje správného partnera. Trvalá inovace a řešení přizpůsobená přáním zákazníka zajišťují, aby zákazníci využívající značku Master Builders Solutions pracovali úspěšně a podle nejvyšších standardů bezpečnosti práce.

4 4 Stříkaný beton Stříkaný beton od začátku do konce Použití stříkaných betonů musí zajistit bezpečnost a jejich složení musí být navrženo tak, aby byly trvanlivé. Firma BASF nabízí širokou škálu přísad, které se přidávají při míchání betonu a na stavbě. Na betonárně Superplastifikátory MasterGlenium je vysoce výkonný superplastifikátor snižující významně vodní součinitel, segregaci a krvácení betonu, ale také spotřebu urychlovací přísady. Směsi stříkaného betonu kombinující nízké vodní součinitele s vynikající tekutostí a zpracovatelností vám umožní vyrobit beton s výborným náběhem počáteční pevnosti i s vysokou dlouhodobou pevností a zvýšenou trvanlivostí. Řízení hydratace MasterRoc HCA (dříve Delvo CRETE) je systém pro řízení hydratace cementu pro stříkaný beton a další cementové aplikace, jako je injektáž. Dokáže udržet zpracovatelnost až 72 hodin a tím poskytuje úplnou flexibilitu logistiky na stavbě. Podpora čerpání MasterRoc TCC 780 je prostředek pro podporu čerpání směsí stříkaného betonu s těžko čerpatelným kamenivem nebo s kamenivem s nevhodnou zrnitostí. Zlepšuje tixotropii směsi a eliminuje nebezpečí rozměšování a tak zlepšuje čerpatelnost.

5 Stříkaný beton 5 Vylepšení betonu MasterROC TCC 735 je bezchloridová zlepšující přísada do betonu, která zvyšuje kvalitu stříkaného betonu jak v plastickém tak zatvrdlém stavu. Její unikátní složení zajišťuje lepší hydrataci cementu. V důsledku toho se podstatně sníží počáteční smršťování, zlepší se charakteristiky přilnavosti a zvýší se pevnost v tlaku. Koloidní silika MasterRoc MS Colloidal Silica je amorfní suspenze (kapalina) srážené siliky určená k zlepšování vlastností stříkaného betonu jak v plastickém tak zatvrdlém stavu. Zlepšuje čerpatelnost a stříkatelnost, zmenšuje spad a současně snižuje propustnost a zvyšuje trvanlivost v zatvrdlém stavu. Mikrosilika Mikrosilika MasterRoc MS zlešuje čerpatelnost a zpracovatelnost směsí stříkaného betonu v čerstvém stavu, snižuje propustnost a zvyšuje hustotu a dlouhodobou pevnost betonu v zatvrdlém stavu. Dodává se v práškové formě nebo v suspensi. Konstrukční plastová anebo ocelová vlákna Konstrukční výztužná vlákna MasterFiber velmi zlepšují schopnost přenášení zatížení a odolnost stříkaného betonu proti tvoření trhlin. Dodávají se jak v ocelové tak polypropylénové verzi. Snadno se rozptylují a používají, rovnoměrně se rozdělují ve směsi, tak aby byly zajištěny jednotné výsledky. Na stavbě Prostředek na mazání čerpadel Prášek MasterRoc LUB 1 je speciálně navržen pro mazání čerpadel na beton, hadic a potrubí před zahájením čerpání nebo stříkání. Urychlovače tuhnutí Nealkalické urychlovače MasterRoc SA se přidávají v trysce a urychlují tuhnutí a tvrdnutí stříkaného betonu. Zajišťují vysoký náběh počáteční pevnosti a vývoj vysoké dlouhodobé pevnosti, včetně zvýšené trvanlivosti. Dále snižují prašnost a spad.

6 6 Stříkaný beton Návrh směsi a trvanlivost Návrh směsi Vytvoření optimálního řešení pro beton vyžaduje zkušenosti a znalosti betonu. Aby se zajistila čerpatelnost a výkon stříkání, musí se volit materiály vhodné pro danou směs (cement, kamenivo, superplastifikátor atd.) a správný nealkalický urychlovač. Omezení stavby, jako jsou dopravní omezení a špatná zrnitost kameniva, specifické požadavky stavby, jako jsou velmi vysoká počáteční pevnost pro minimalizaci sedání při ražbách ve městech a rychlejší následný vstup při tunelování, vyžadují přísady, které společnost BASF nabízí k řešení těchto specifických problémů. Trvanlivost Trvanlivé ostění ze stříkaného betonu je definováno jako takové ostění, které působí v daném pracovním prostředí po dobu své očekávané životnosti. Dosažení správné životnosti záleží na řadě faktorů, zvláště na hustotě a vodním součiniteli. Každá stavba vyžaduje přizpůsobené řešení založené na požadavcích zákazníka a na místních stavebních materiálech. Specialisté firmy BASF na podzemní stavby jsou zde proto, aby navrhli správné chemické složení pro úspěšný výsledek. Nároky na trvanlivost stříkaného betonu vzrostly také v důsledku jeho rostoucího použití jako trvalého stavebního materiálu pro tunelová ostění. Stříkaný beton nabízí větší flexibilitu co se týká geometrie a prostorových požadavků. Trvalý stříkaný beton je požadavkem u projektu inovativního kompozitního plášťového ostění (viz str. 8). Zkoušení kvality stříkaného betonu

7 Stříkaný beton 7 Zaznamenaný vývoj pevnosti v tlaku u vybraných nealkalických urychlovačů tuhnutí ve srovnání se standardními požadavky křivek J1, J2 a J3 dle rakouské směrnice pro stříkaný beton. Nealkalické urychlovače Řada nealkalických urychlovačů MasterRoc SA byla vyvinuta jako reakce na požadavek na trvanlivý, vysoce kvalitní stříkaný beton, který minimalizuje riziko pro životní prostředí. Společnost BASF nabízí širokou škálu urychlovačů, vyhovujících místním cementům, podmínkám a potřebám stavby. Vysoká účinnost při relativně nízkých dávkách Rychlé tuhnutí a konstantní vývoj počáteční pevnosti, umožňující rychlou aplikaci a velké rychlosti stavby Účinný tam, kde se používají výztužné sítě a prutová výztuž, kde umožňují eliminování stínů vznikajících při stříkání Umožňuje budování konstrukcí z hutného betonu s velkou konečnou pevností Vysoce trvanlivý stříkaný beton pro trvalá ostění Možnost nástřiku na plochy s malým průsakem vody Použitelný pro stříkání u staveb se zmrazováním zemin Hodnota ph kolem 3 z něj dělá neagresivní výrobek pro zvýšenou bezpečnost pracovníků Malá prašnost a malý spad pro zdravější pracovní prostředí Hlavní je, aby se užívalo automatizované stříkací zařízení zahrnující integrovaný dávkovací systém k zajištění přesného řízení dávkování. Společnost BASF se snaží nabízet inovativní řešení pomocí trvalého vývoje výrobků určených pro potřeby výstavby tunelů a dolů. Část skupiny BASF pro výzkum a vývoj vyčleněná pro rozvoj podzemních staveb soustřeďuje své úsilí na přizpůsobování vlastností mikrostruktury stříkaného betonu.

8 8 Stříkaný beton Optimalizace projektu: Kompozitní plášťové ostění Nejmodernější technologie stříkaného betonu a inovace v oblasti stříkaných hydroizolací umožnily projektantům tunelů navrhovat značně ekonomičtější systémy tunelového ostění, kompozitní plášťová ostění (CSL). Jedná se o další vývoj systému jednoplášťového ostění, který se skládá ze dvou betonových ostění, primárního (vnějšího) a sekundárního (vnitřního), a oboustranně vázané stříkané membrány vložené mezi nimi. Systémy CSL se dají použít na tunelech uložených v zemi s omezeným, zvládnutelným průsakem vody nebo na tunelech, kde průsak vody byl předem ošetřen předstihovou injektáží. I když se kompozitní plášťové ostění používá především ve výstavbě tunelů, je vhodné pro všechny podzemní stavby. Primární ostění ze stříkaného betonu u systémů CSL se navrhuje jako trvalé řešení a oboustranně vázaná betonová ostění umožňují podstatné zmenšení tloušťky sekundárního ostění, což vede ke značným úsporám. Nejdůležitější úspory vyplývají z menšího objemu výrubu, zmenšeného objemu stavebních materiálů a z toho, že není potřeba bednění. Další úspory ve srovnání s konvenčními fóliovými hydroizolacemi plynou z vyšší flexibility konstrukce a snížených dlouhodobých nákladů na údržbu.

9 Stříkaný beton 9 Řešení pro projekty Metro v Lausanne, Švýcarsko Definitivní konstrukční ostění tunelu Tunnel de Viret, který je součástí prodloužení trasy M2 metra v Lausanne, se budovalo s použitím systému kompozitního plášťového ostění. Hlavním problémem byla ražba pod zastavěným územím, včetně katedrály a hladiny podzemní vody pod ním. Z toho důvodu bylo potřebné takové řešení hydroizolace, které minimalizuje riziko odvádění vody tak, aby nedocházelo k sedání hornin a škodám na katedrále. Použil se trvalý stříkaný beton se stříkanou hydroizolační membránou MasterSeal 345, tvořící kompozitní plášťové ostění. Tloušťka sekundárního ostění byla podstatně snížena ve srovnání s původním návrhem ostění, což vedlo ke zmenšení celkové tloušťky ostění o 23 %. Dosud nebyly z výstavby ukončené v roce 2008 hlášeny žádné vady nebo průsaky vody. Další přínosy stavby: Podstatné úspory nákladů na běžný metr tunelu Zkrácení doby výstavby o dva měsíce Žádné bednění potřebné pro sekundární ostění díky použití stříkaného betonu

10 10 Stříkaný beton Stříkaná hydroizolační membrána MasterSeal 345 je oboustranně vázaná stříkaná hydroizolační membrána, která zakládá novou koncepci hydroizolací. Vázaná hydroizolační membrána, která se užívá pro kompozitní plášťové ostění, může vyřešit technické problémy, jejichž řešení pomocí konvenční fóliové izolace se ukázalo jako obtížné, brání migraci vody po obou stranách. Dá se použít na sanaci stávajících tunelů a je obzvláště vhodná pro stavby s omezeným prostorem z důvodu velikosti průjezdného profilu. Přináší i velké výhody u nových betonových konstrukcí, obzvláště těch se složitou geometrií, jako jsou tunelová křížení a propojky, kde nabízí flexibilní a průběžný hydroizolační systém bez přetržitých spojů, těsnících pásů nebo dělení na oddíly. MasterSeal 345 je také kompatibilní s většinou jiných hydroizolačních systémů. Snadno se aplikuje pomocí konvenčních stříkacích strojů umožňujících rychlost aplikace až 80 m 2 za hodinu při stříkání z ruky nebo dokonce až 150 m 2 za hodinu při použití automatizovaného robotického zařízení. Hlavní vlastnosti MasterSeal 345 Pevnost v tahu: 4 Mpa Přilnavost: 1,2 Mpa Průtažnost: 100 % Vodotěsnost až do 20 bar Kompozitní plášťové ostění: přemosťování trhlin

11 Stříkaný beton 11 Školení a vzdělávání Společnost BASF zajišťuje technická školení stříkaného betonu centrálně v podzemním zařízení Hagerbach ve Švýcarsku. Školení jsou organizována jako praktické workshopy v reálných podzemních prostředích. Tyto workshopy jsou setkání vedená systémem show-and-tell (ukaž a řekni) a snaží se vizualizovat a vysvětlit technické provádění a aplikaci našich řešení pro stříkané betony. Kromě toho se organizují školení šitá na míru pro individuální projekty po celém světě, požadují-li to zákazníci, také pro aplikaci MasterSeal 345 včetně projekčních aspektů. Technické poradenství Společnost BASF poskytuje více než pouhou škálu svých výrobků. Neodmyslitelnou součástí je pomoc zákazníkům při výběru vhodného systému a metodiky, i zajištění počátečního dohledu a výcviku zákazníkových pracovníků na stavbě. Společnost BASF spolupracuje celosvětově s hlavními výrobci zařízení, aby zajistila, že výrobky budou splňovat požadavky na výkony ukládání a poskytovala ta nejlepší, nákladově nejefektivnější a kompletní technologická řešení. Další brožury k našim řešením podzemních staveb jsou k dispozici na Dokumentace dostupná na požádání: Seznam referencí Projektové zprávy Technické listy Návody pro projektanty Technické návody

12 Systém Master Builders Solutions společnosti BASF určený pro stavebnictví MasterAir Kompletní řešení pro provzdušněný beton MasterBrace Řešení pro zpevnění betonu MasterCast Řešení pro průmysl výrobků vyráběných ze zavlhlého betonu MasterCem Řešení pro výrobu cementu MasterEase Redukce lepivosti vysoce odolného betonu MasterEmaco Řešení pro opravy betonu MasterFinish Řešení pro ošetření bednění a zkvalitnění povrchu MasterFlow Řešení pro přesné zálivky MasterFiber Komplexní řešení pro beton vyztužený vlákny MasterGlenium Řešení pro vysokohodnotný beton MasterInject Řešení pro injektáž betonu MasterKure Řešení pro ošetřování betonu MasterLife Řešení pro prodloužení trvanlivosti MasterMatrix Moderní způsob zajištění homogenity a tečení betonu MasterPel Řešení pro voděodolný beton MasterPolyheed Řešení pro beton běžných tříd MasterPozzolith Řešení pro beton nízké třídy MasterProtect Řešení pro ochranu betonu MasterRheobuild Řešení pro speciální beton MasterRoc MasterSeal Řešení pro izolaci proti vlhkosti a těsnění MasterSet Řešení pro řízení tvrdnutí betonu MasterSure Řešení pro udržení zpracovatelnosti MasterTop Řešení pro průmyslové a komerční podlahy Master X-Seed Moderní řešení s urychlovačem tvrdnutí pro beton Ucrete Řešení pro podlahy pro těžké podmínky BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o Chrudim K Májovu 1244 BASF sídlo firmy T F info.cz@basf.com BASF Slovensko spol. s r. o. SK Žilina Na stanicu 937/26B Divízia Stavebné hmoty T M F info.sk@basf.com Údaje obsažené v této publikaci jsou založeny na našich současných znalostech a zkušenostech. Nepředstavují smluvně ujednanou kvalitu produktu a, vzhledem k mnoha faktorům, které mohou mít vliv na zpracování a použití našich výrobků, nezbavují zpracovatele odpovědnosti provádět vlastní šetření a testy. Dohodnutá smluvní kvalita výrobku v době přechodu rizika je založena výhradně na údajích v technické dokumentaci. Veškeré popisy, nákresy, fotografie, údaje o rozměrech a hmotnosti, atd. uvedené v této publikaci se mohou změnit bez předchozího upozornění. Je povinností uživatele našeho produktu, aby zajistil, že jsou dodržena veškerá majetková práva stejně jako stávající zákony a právní předpisy (05/2016). = registrovaná ochranná známka skupiny BASF v mnohých zemích

MasterColor 100. Pigmenty do betonu

MasterColor 100. Pigmenty do betonu jsou práškové pigmenty od Master Builders Solutions pro beton a maltu. je k dispozici v 9 odstínech odpovídajících kategorii B (pro železobeton) dle ČSN EN 12878: barevné pigmenty pro stavební materiály

Více

Beton s nízkou viskozitou. Přísady s novou technologií pro snížení viskozity betonu

Beton s nízkou viskozitou. Přísady s novou technologií pro snížení viskozity betonu Beton s nízkou viskozitou Přísady s novou technologií pro snížení viskozity betonu Beton o nízké viskozitě Přísady s novou technologií pro snížení viskozity betonu Master Builders Solutions od společnosti

Více

Cementové hydroizolace nové generace. MasterSeal 6100 FX MasterSeal 560

Cementové hydroizolace nové generace. MasterSeal 6100 FX MasterSeal 560 Cementové hydroizolace nové generace MasterSeal 6100 FX MasterSeal 560 Cementové hydroizolace nové generace MasterSeal 6100 FX, MasterSeal 560 Nová generace cementových hydroizolací Vysoká pružnost, nízká

Více

MasterLife SRA. Účinná redukce smrštění ke zvýšení trvanlivosti betonu

MasterLife SRA. Účinná redukce smrštění ke zvýšení trvanlivosti betonu Účinná redukce smrštění ke zvýšení trvanlivosti betonu Účinná redukce smrštění ke zvýšení trvanlivosti betonu nová generace přísad redukujících smrštění Co je? BASF Master Builders Solutions nabízí širokou

Více

Hydroizolace. Řešení pro podzemní stavby

Hydroizolace. Řešení pro podzemní stavby Řešení pro podzemní stavby 2 Master Builders Solutions od společnosti BASF Master Builders Solutions Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny odborné znalosti společnosti BASF, a díky tomu

Více

Injektáž. Řešení pro podzemní stavby

Injektáž. Řešení pro podzemní stavby Injektáž 2 Injektáž Master Builders Solutions od společnosti BASF Master Builders Solutions Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny odborné znalosti společnosti BASF, a díky tomu vytváří

Více

MasterProtect 8000 CI. Prodloužení životnosti betonových konstrukcí technologií inhibitorů koroze

MasterProtect 8000 CI. Prodloužení životnosti betonových konstrukcí technologií inhibitorů koroze Prodloužení životnosti betonových konstrukcí technologií inhibitorů koroze Prodloužení životnosti betonových konstrukcí technologií inhibitorů koroze Vlastnosti produktu Jednosložkový inhibitor koroze

Více

Řada MasterKure. Rozhodující pro odolnost a trvanlivost betonu

Řada MasterKure. Rozhodující pro odolnost a trvanlivost betonu Rozhodující pro odolnost a trvanlivost betonu Rozhodující pro odolnost a trvanlivost betonu Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders

Více

Řada MasterFinish. Rozhodující pro estetiku a vzhled betonu

Řada MasterFinish. Rozhodující pro estetiku a vzhled betonu Rozhodující pro estetiku a vzhled betonu Rozhodující pro estetiku a vzhled betonu Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders Solutions

Více

MasterSeal 7000 CR Kompletní ochrana pro extrémní podmínky

MasterSeal 7000 CR Kompletní ochrana pro extrémní podmínky Kompletní ochrana pro extrémní podmínky Kompletní ochrana pro extrémní podmínky MasterSeal 7000 CR je systém hydroizolace a ochrany betonu s unikátní kombinací aplikačních a provozních vlastností, které

Více

MasterGlenium PAV Modulární systém pro podlahy. MasterGlenium PAV. Modulární systém pro podlahy

MasterGlenium PAV Modulární systém pro podlahy. MasterGlenium PAV. Modulární systém pro podlahy 1 Modulární systém pro podlahy 2 Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders Solutions přicházejí s inovativním a trvalým řešením pro

Více

MasterFiber. Řešení pro alternativní vyztužení

MasterFiber. Řešení pro alternativní vyztužení MasterFiber Řešení pro alternativní vyztužení 2 MasterFiber Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders Solutions přicházejí s inovativním

Více

Master X-Seed. Špičkové řešení pro urychlení tvrdnutí betonu

Master X-Seed. Špičkové řešení pro urychlení tvrdnutí betonu Master X-Seed Špičkové řešení pro urychlení tvrdnutí betonu 2 Master X-Seed Master X-Seed Unikátní technologie urychlování tvrdnutí betonu Ve zkratce Master X-Seed je unikátní přísada urychlující tvrdnutí

Více

MasterGlenium Sky. Řešení pro vysokohodnotný transportbeton

MasterGlenium Sky. Řešení pro vysokohodnotný transportbeton MasterGlenium Sky Řešení pro vysokohodnotný transportbeton 2 MasterGlenium SKY Master Builders Solutions od společnosti BASF Založeno na partnerství. Odborníci našeho systému Master Builders Solutions

Více

Izolace v průmyslu. Úspěšné projekty od specifikace po profesionální realizaci

Izolace v průmyslu. Úspěšné projekty od specifikace po profesionální realizaci Úspěšné projekty od specifikace po profesionální realizaci 2 Izolace v průmyslu Obsah 04_ Master Builders Solutions od společnosti BASF 05 _ Hydroizolace průmyslových budov a technologických částí 06 _

Více

Plnoprofilové tunelovací stroje TBM. Řešení pro podzemní stavby

Plnoprofilové tunelovací stroje TBM. Řešení pro podzemní stavby Plnoprofilové tunelovací stroje TBM 2 Plnoprofilové tunelovací stroje TBM Master Builders Solutions od společnosti BASF Master Builders Solutions Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny

Více

POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ

POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ POUŽITÍ STŘÍKANÉHO BETONU PRO DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ TUNELŮ Jan Pruška FSv ČVUT v Praze Matouš Hilar D2 Consult Prague s.r.o. Tunelářské odpoledne 3/2011 Brno 14.9.2011 Požadavky na tunelová ostění 2 / 20

Více

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ DETAILY V OBRAZE Část 14, Díl 7, Kapitola 2.1, str. 1 14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY 14/7.2.1 KONVENČNÍ METODA RAŽBY Konvenční metodou ražby rozumíme především tzv. Novou rakouskou

Více

Stříkané betony maxit

Stříkané betony maxit Stříkané betony Stříkané betony Firma je výrobcem a dodavatelem suchých betonových směsí pro stříkané betony. Použití Stříkané betony nacházejí široké uplatnění při zpevňování stěn stavebních jam, zpevňování

Více

Držitelé světových rekordů. Řešení pro výškové železobetonové budovy od Master Builders Solutions

Držitelé světových rekordů. Řešení pro výškové železobetonové budovy od Master Builders Solutions Držitelé světových rekordů Řešení pro výškové železobetonové budovy od Master Builders Solutions 2 Master Builders Solutions od společnosti BASF Značka Master Builders Solutions v sobě zahrnuje všechny

Více

Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami. Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty

Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami. Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty Obsah: Vodotěsný beton Beton pro bílou vanu Krystalizační, těsnící a jiné přísady

Více

Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín

Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín Obrázek Metra Obrázek Metra Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín Ing. Linda Vydrová, Metrostav a.s. / Divize 8 18.3.2013 1 1 1. Stanice Veleslavín - situace 2. Základní technické

Více

Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS

Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS 06. ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT SLOŽKY BETONU Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony

Více

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST. www.steelcrete.cz

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST. www.steelcrete.cz BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST RYCHLOST www.steelcrete.cz Definice a vlastnosti Beton a výztuž přímo z mixu / autodomíchávače STEELCRETE je beton podle ČSN EN 206-1/Z3

Více

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM STŘÍKANÉ HYDROIZOLACE MASTERSEAL 345 V PODZEMNÍCH STAVBÁCH ČR

ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM STŘÍKANÉ HYDROIZOLACE MASTERSEAL 345 V PODZEMNÍCH STAVBÁCH ČR ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM STŘÍKANÉ HYDROIZOLACE MASTERSEAL 345 V PODZEMNÍCH STAVBÁCH ČR Michal Zámečník, Miroslav Kochánek 1 Úvod Technologický vývoj hydroizolací v podzemních konstrukcích zůstával až doposud

Více

SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY. Viktor Slezák

SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY. Viktor Slezák SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY Viktor Slezák Náplň přednášky Úvod Zajištění kvality na stavbě Předpisy a Všeobecný návod na použití betonu Vodostavební beton a koncepce konstrukce bílé vany Ošetřování

Více

Prezentace- Výstavba bílé vany

Prezentace- Výstavba bílé vany Prezentace- Výstavba bílé vany Vypracoval: Ondřej Dušek Třída: 2.S Školní rok: 2017/18 Úvod Často vyhledávaná alternativa řešení hydroizolačních systémů pro technologii zakládání stavby Jedná se o vodonepropustnou

Více

SPECIÁLNÍ VÝROBKY PRO ZRYCHLENÍ A ZJEDNODUŠENÍ VAŠÍ PRÁCE

SPECIÁLNÍ VÝROBKY PRO ZRYCHLENÍ A ZJEDNODUŠENÍ VAŠÍ PRÁCE SPECIÁLNÍ VÝROBKY PRO ZRYCHLENÍ A ZJEDNODUŠENÍ VAŠÍ PRÁCE KDO JSME ZAPA beton je společnost s 25letou tradicí na českém a 15letou zkušeností na slovenském trhu transportbetonu. Skupina ZAPA beton v ČR

Více

POUŽITÍ SMĚSNÝCH CEMENTŮ DO STŘÍKANÝCH BETONŮ UŽ I V ČR

POUŽITÍ SMĚSNÝCH CEMENTŮ DO STŘÍKANÝCH BETONŮ UŽ I V ČR POUŽITÍ SMĚSNÝCH CEMENTŮ DO STŘÍKANÝCH BETONŮ UŽ I V ČR Michal Zámečník 1 Úvod Již v roce 1907 prováděla ve Spojených státech firma Cement-Gun Company v Allentownu první práce se stříkaným betonem. První

Více

DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY

DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY ABSTRAKT Václav Ráček 1 Jan Vodička 2 Jiří Krátký 3 Matouš Hilar 4 V příspěvku bude uveden příklad návrhu drátkobetonu pro prefabrikované segmentové ostění tunelu. Bude

Více

Distribution Solutions WireSolutions. Ocelová vlákna. Průmyslové podlahy

Distribution Solutions WireSolutions. Ocelová vlákna. Průmyslové podlahy Distribution Solutions WireSolutions Ocelová vlákna Průmyslové podlahy WireSolutions Řešení s ocelovými vlákny WireSolutions je součástí skupiny ArcelorMittal, největšího světového výrobce oceli. Pilíři

Více

CO JE AKVATRON? VÝHODY IZOLACÍ AKVATRONEM

CO JE AKVATRON? VÝHODY IZOLACÍ AKVATRONEM CO JE AKVATRON? Tento hydroizolační systém se řadí do skupiny silikátových hydroizolačních hmot, které pracují na krystalizační bázi. Hydroizolační systém AKVATRON si již získal mezi těmito výrobky své

Více

MasterPolyheed nová dimenze přísad do betonu pro podlahy

MasterPolyheed nová dimenze přísad do betonu pro podlahy Technický bulletin MasterPolyheed nová dimenze přísad do betonu pro podlahy Betonářský průmysl čelí každý den výzvám v oblasti viskozity betonu, a to jak přímo na betonárně (výroba), tak i v místě betonování

Více

Construction. Výrobky stavební chemie Sika tunelové a podzemní stavby, zakládání, geotechnika. Sika CZ, s.r.o.

Construction. Výrobky stavební chemie Sika tunelové a podzemní stavby, zakládání, geotechnika. Sika CZ, s.r.o. Construction Výrobky stavební chemie Sika tunelové a podzemní stavby, zakládání, geotechnika Sika CZ, s.r.o. Transportbeton + prefabrikace přísady do betonů řešení náročných technologií betonáží speciální

Více

RheoFIT. pro výrobu ze zavlhlého betonu

RheoFIT. pro výrobu ze zavlhlého betonu basf_mcp_obalka_cz.qxp 4.5.007 3: Str. RheoFIT pro výrobu ze zavlhlého betonu BASF Stavební hmoty Česká republika s. r. o. K Májovu 44, 537 0 Chrudim Tel.: 469 607, Fax: 469 607, info@basf-sh.cz, www.basf-sh.cz

Více

1m3 stříkaného betonu

1m3 stříkaného betonu Kvalita stříkaného betonu Lukáš Kopecký 1 Karel Dočkal 2 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební; Veveří 331/95 602 00 Brno; kopeckyl@fce.vutbr.cz 2 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební;

Více

Definitivníkonstrukce ražených úsekůna stavbětunelového komplexu Blanka

Definitivníkonstrukce ražených úsekůna stavbětunelového komplexu Blanka Definitivníkonstrukce ražených úsekůna stavbětunelového komplexu Blanka Ing. Pavel Šourek SATRA, spol. s r. o. Ing. Miroslav Padevět, Ing. Jan Kvaš Metrostav, a.s. 4.12.2012 TUNELÁŘSKÉ ODPOLEDNE 3/2012

Více

Váš spolehlivý partner. BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o.

Váš spolehlivý partner. BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o. Váš spolehlivý partner BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o. Představení společnosti BASF Stavební hmoty Česká republika s. r. o. je stoprocentní dceřinou společností akciové společnosti BASF SE,

Více

Zálivkové a montážní hmoty

Zálivkové a montážní hmoty Zálivkové a montážní hmoty Podlévání ocelových konstrukcí nebo konstrukčních prvků z betonu je nedílnou součástí stavební praxe, obzvláště v oblastech těžkého strojírenství v energetice. Na zálivkové hmoty

Více

Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Nový standard betonáže

Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Nový standard betonáže Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony Nový standard betonáže COMPACTON Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony COMPACTON nabízí velice efektivní a spolehlivý způsob betonáže. Použitím speciálních

Více

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tato stránka je určena především pro drobné stavebníky, kteří vyrábějí beton doma v ambulantních podmínkách. Na této stránce najdete stručné návody jak namíchat betonovou směs a jaké zásady dodržel při

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 6

Podklady pro cvičení. Úloha 6 Pozemní stavby A2 Podklady pro cvičení Cíl úlohy Úloha 6 Ochrana spodní stavby proti vodě a vlhkosti Podrobný návrh hydroizolační obálky spodní stavby, zahrnující komplexní návrh konstrukčněmateriálového

Více

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE Ing. Michal Sedláček, Ph.D. Tunelářské odpoledne 3/2011 14.9.2011 NAVRHOVÁNÍ DEFINITIVNÍHO OSTĚNÍ - základní předpisy - koncepce návrhu - analýza

Více

Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí. Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební

Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí. Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební Zlepšování trvanlivosti železobetonu Chemické přísady do betonu Příměsi do

Více

LEHKÉ BETONY A MALTY

LEHKÉ BETONY A MALTY Betony a malty s nízkou objemovou hmotností jsou velmi žádané materiály, protože pomocí těchto materiálů lze dosáhnout významných úspor energii, potřebných k provozu staveb. Používání materiálů s nízkou

Více

Stavební chemie pro termínované stavby

Stavební chemie pro termínované stavby Zásady Rychlé materiály, když čas tlačí Tlak na co nejkratší technologické přestávky dává zpracovateli jen velmi malý prostor na provedení prací. Časový sled jednotlivých stavebních prací zvláště na termínovaných

Více

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE VHODNÉ PRO PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ HOSPODÁRNOST. www.cemflow.cz

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE VHODNÉ PRO PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ HOSPODÁRNOST. www.cemflow.cz BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE VHODNÉ PRO PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ HOSPODÁRNOST RYCHLOST www.cemflow.cz Charakteristika produktu je litý samonivelační potěr na bázi cementového pojiva

Více

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody.

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. 1 Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. Může obsahovat povolené množství přísad a příměsí, které upravují jeho vlastnosti. 2 SPECIFIKACE BETONU 3 Rozdělení

Více

NOVINKA! DŮVĚŘUJ KNAUFU. ZAJISTÍ BEZPEČÍ. FIREWIN nové komplexní řešení KNAUF pro pasivní požární ochranu budov.

NOVINKA! DŮVĚŘUJ KNAUFU. ZAJISTÍ BEZPEČÍ. FIREWIN nové komplexní řešení KNAUF pro pasivní požární ochranu budov. NOVINKA! DŮVĚŘUJ KNAUFU. ZAJISTÍ BEZPEČÍ. FIREWIN nové komplexní řešení KNAUF pro pasivní požární ochranu budov. 1 DESKY RED PIANO OMÍTKY VERMIPLASTER Indoor protipožární omítka FIREBOARD SIBATERM Outdoor

Více

COMPACTON. Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Compacton. ... nový standard betonáže

COMPACTON. Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Compacton. ... nový standard betonáže COMPACTON Compacton Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony... nový standard betonáže Compacton Současné požadavky na vysokou kvalitu a zároveň rychlost prováděných prací vyžadují nové technologie a

Více

Studium vlastností betonů pro vodonepropustná tunelová ostění

Studium vlastností betonů pro vodonepropustná tunelová ostění Studium vlastností betonů pro vodonepropustná tunelová ostění Autor: Adam Hubáček, VUT, WP4 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v

Více

CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT

CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT Martin Boháč Theodor Staněk Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s. Fotokatalýza Úvod způsob a dávka přídavku TiO 2 optimalizace pojiva inovace receptury samočisticí

Více

w w w. ch y t r a p e n a. c z

w w w. ch y t r a p e n a. c z CHYTRÁ PĚNA - střešní systém EKO H ROOF Jedním z mnoha využití nástřikové izolace Chytrá pěna EKO H ROOF jsou ploché střechy. Náš střešní systém je složen ze dvou komponentů, které jsou aplikovány přímo

Více

v PRAZE - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ ÍCH HMOT

v PRAZE - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ ÍCH HMOT ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ OL 123 - ODBORNÁ LABORATOŘ STAVEBNÍS ÍCH HMOT INTERNÍ DOKUMENT č. OL 123/7 Seznam akreditovaných zkoušek a identifikace zkušebních

Více

Betonování za horkého počasí. Dr. Julius Gúzik, manažer technického marketingu, Holcim

Betonování za horkého počasí. Dr. Julius Gúzik, manažer technického marketingu, Holcim Betonování za horkého počasí Dr. Julius Gúzik, manažer technického marketingu, Holcim Betonování za horkého počasí Dr. Julius Gúzik, manažer technického marketingu, Holcim Nejpoužívanějším materiálem používaným

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_ZF_POS_18 Beton a jeho vlastnosti Střední průmyslová škola a Vyšší odborná

Více

Snadná renovace problematických podkladů s PCI. Jedinečný a bezpečný systém na renovaci nevyhovujících podkladů

Snadná renovace problematických podkladů s PCI. Jedinečný a bezpečný systém na renovaci nevyhovujících podkladů Snadná renovace problematických podkladů s PCI Jedinečný a bezpečný systém na renovaci nevyhovujících podkladů Praktické příklady nevyhovujících podkladů, které lze jednoduše zpevnit pomocí vyztužovacího

Více

DODATKY DO BETONU A CEMENTOVÝCH MALT

DODATKY DO BETONU A CEMENTOVÝCH MALT DODATKY DO BETONU A CEMENTOVÝCH MALT PLASTIFIKÁTORY KEMAMENT BV KEMAMENT ES SUPERPLASTIFIKÁTORY KEMAMENT L 20 KEMAMENT VDP KEMAMENT FM KEMAMENT HIPER X KEMAMENT HIPER P KEMAMENT HIPER F KEMAMENT FLOOR

Více

Litý cementový potěr. Evoluce v podlahách

Litý cementový potěr. Evoluce v podlahách Litý cementový potěr Evoluce v podlahách je litý cementový podlahový potěr se samonivelační schopností. Díky svým unikátním vlastnostem umožňuje provádět podlahy s vysokou pevností, přesností a odolností.

Více

BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK BETONÁŘŮ

BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK BETONÁŘŮ BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK BETONÁŘŮ doc. Ing. Vlastimil Bílek, Ph.D. v zastoupení: Ing. Markéta Bambuchová BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK BETONÁŘŮ Existuje Má charakter přírodního zákona Nepodléhá rozhodnutí šéfů pevnost

Více

Vrtné schema. zálomové

Vrtné schema. zálomové Vrtné schema 1-vrty obrysové 2-vrty přibírkové zálomové 3-vrty Trhací práce při ražbě Typy zálomů 1. Sbíhavé zálomy šikmé vrty 2. Přímé zálomy vrty kolmé k čelbě 3. Přechodné zálomy kombinace Sbíhavé zálomy

Více

Sika Industry Inventing the Future

Sika Industry Inventing the Future Sika Industry Inventing the Future Segmenty trhu pro potřeby našich zákazníků: automobilový průmysl automotive Aftermarket transportation spotřebiče & komponenty nástroje & kompozity Vyvíjíme řešení pro:

Více

Betony pro spodní stavby bílé vany. Kristýna Chmelíková Oldřich Žalud

Betony pro spodní stavby bílé vany. Kristýna Chmelíková Oldřich Žalud Betony pro spodní stavby bílé vany Kristýna Chmelíková Oldřich Žalud Spodní stavba Bytové, administrativní, rodinné domy Podsklepit x nepodsklepit Praha a okolí peníze velikost pozemku parkování Spodní

Více

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S VÝHODY KONSTRUKCE BÍLÉ VANY Ve srovnání s tradičními hydroizolačními systémy poskytuje "bílá vana" následující výhody: Statická a těsnicí funkce v jednom

Více

Admixture Systems Europe Přísady do betonu

Admixture Systems Europe Přísady do betonu Admixture Systems Europe Přísady do betonu Přidáváme betonu hodnotu Světová jednička Divize stavebních chemikálií společnosti BASF Group působí celosvětově a je největším dodavatelem chemických stavebních

Více

Inovace ve filtraci. Nová generace filtračních vložek. 90.10-1c

Inovace ve filtraci. Nová generace filtračních vložek. 90.10-1c Inovace ve filtraci Nová generace filtračních vložek 90.10-1c Inovace ve filtraci ARGO-HYTOS zavedením EXAPOR MAX 2 vytváří nové standardy ve filtraci Větší disponibilita strojů, delší intervaly údržby

Více

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT Sanace spodních staveb injektážemi Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT marek.novotny.izolace@email.cz +420 724 258 500 Základní systémy injektáže do země - na vnější stranu

Více

BETOCRETE - řada C. Hydroizolace ve vnitřní struktuře betonu

BETOCRETE - řada C.  Hydroizolace ve vnitřní struktuře betonu Stavitelství silnic a kolejových tratí Opravy betonových konstrukcí Vodní nádrže a kanalizace Ochrana povrchu RETHMEIER - Technologie pro lepší beton BETOCRETE - řada C Hydroizolace ve vnitřní struktuře

Více

Lité izolační pěnobetony. Izolují, vyplňují, vyrovnávají

Lité izolační pěnobetony. Izolují, vyplňují, vyrovnávají Lité izolační pěnobetony Izolují, vyplňují, vyrovnávají POROFLOW POROFLOW je ideální materiál k přípravě spolehlivých podkladních vrstev podlah a plochých střech, ke stabilizaci bazénů a jímek, vyplnění

Více

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex 1 1. Úvod Často je technicky obtížné utěsnit spáry, ve kterých dochází k velkým pohybům, a opravit staré, bitumeny utěsněné, spáry tradičními způsoby. Přemosťující

Více

Rekonstrukce průmyslových provozů

Rekonstrukce průmyslových provozů Promat s.r.o. V. P. Čkalova 22/784 160 00 Praha 6 Bubeneč tel.: +420 224 390 811 +420 233 334 806 fax: +420 233 333 576 www.promatpraha.cz promat@promatpraha.cz Rekonstrukce průmyslových provozů Téma rekonstrukce

Více

GRANISOL. Dekorativní vymývané betonové plochy.... inspirace přírodou

GRANISOL. Dekorativní vymývané betonové plochy.... inspirace přírodou GRANISOL Dekorativní vymývané betonové plochy... inspirace přírodou GraniSol je unikátní systém provádění dekorativních betonových ploch s vymývaným povrchem, který zvýrazní přírodní charakter použitého

Více

Válcovaný beton. Trvanlivá a pevná vozovka

Válcovaný beton. Trvanlivá a pevná vozovka Válcovaný beton Trvanlivá a pevná vozovka VÁLCOVANÝ BETON VÁLCOVANÝ BETON (RCC) byl vyvinut v USA v sedmdesátých letech minulého století jako cenově přístupné řešení pro vozovky, které by odolaly vysokému

Více

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE VHODNÉ PRO PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ HOSPODÁRNOST. www.cemflow.cz

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE VHODNÉ PRO PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ HOSPODÁRNOST. www.cemflow.cz BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE VHODNÉ PRO PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ HOSPODÁRNOST RYCHLOST www.cemflow.cz Charakteristika produktu je je litý litý samonivelační potěr na na bázi cementového

Více

Vývoj stínicích barytových směsí

Vývoj stínicích barytových směsí Vývoj stínicích barytových směsí Fridrichová, M., Pospíšilová, P., Hoffmann, O. ÚVOD I v začínajícím v 21. století nepříznivě ovlivňuje životní prostředí nejenom intenzivní a z hlediska ekologických důsledků

Více

Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav. Ing. Jana Markova, Ph.D.

Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav. Ing. Jana Markova, Ph.D. Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa ď Holická, CSc., Fakulta stavební Ing. Jana Markova, Ph.D., Kloknerův ústav - Technologie, mechanické

Více

High Volume Fly Ash Concrete - HVFAC

High Volume Fly Ash Concrete - HVFAC REFERATY XXIV Międzynarodowa Konferencja POPIOŁY Z ENERGETYKI 2017 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílců High Volume Fly Ash Concrete - HVFAC Betony

Více

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. Malty a beton Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/predna sky- svoboda-m6153-p1.html

Více

Anhydritové lité potěry. Spolehlivé řešení podlah

Anhydritové lité potěry. Spolehlivé řešení podlah Anhydritové lité potěry Spolehlivé řešení podlah Podlahový litý potěr na bázi anhydritu s výraznou samonivelační schopností. Více než 40 let zkušeností s použitím anhydritu přináší jednu z nejspolehlivějších

Více

Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky

Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky Řešení vylepšení přizpůsobené řadě chladicích jednotek Trane RTAD Trane RTAC Provozní výhody Zisky díky energetické účinnosti

Více

RCC Válcovaný beton. Trvanlivé a pevné zpevněné plochy a vozovky

RCC Válcovaný beton. Trvanlivé a pevné zpevněné plochy a vozovky RCC Válcovaný beton Trvanlivé a pevné zpevněné plochy a vozovky VÁLCOVANÝ BETON VÁLCOVANÝ BETON (RCC) byl vyvinut v USA v sedmdesátých letech minulého století jako cenově přístupné řešení pro vozovky,

Více

Building the future TM ANHYFLOW ANHYFLOW. Anhydritový litý potěr. ... efektivní řešení podlah

Building the future TM ANHYFLOW ANHYFLOW. Anhydritový litý potěr. ... efektivní řešení podlah Building the future TM Anhydritový litý potěr... efektivní řešení podlah Tekutá směs na bázi síranu vápenatého se samonivelačním účinkem. Vyráběna a dodávána v pevnostních třídách AE20, AE25 a AE30 (pevnost

Více

Systémové řešení pro terasy

Systémové řešení pro terasy Systémové řešení pro terasy Tři spolehlivé PCI systémy Trvalá ochrana Variabilita Dlouhodobá životnost 1 2 Tři systémy odolávající nepřízni počasí PCI volba s mnoha výhodami Slunce, vlhkost a mráz jsou

Více

Building the future TM POROFLOW. Lité izolační pěnobetony. ... izolují, vyplňují, vyrovnávají

Building the future TM POROFLOW. Lité izolační pěnobetony. ... izolují, vyplňují, vyrovnávají Building the future TM POROFLOW poroflow Lité izolační pěnobetony... izolují, vyplňují, vyrovnávají poroflow Lehká vyrovnávací, výplňová a izolační směs s výraznou samonivelační vlastností na bázi cementu

Více

Building the future TM ANHYLEVEL ALFALEVEL. Anhydritové a sádrové lité potěry. ... efektivní řešení podlah

Building the future TM ANHYLEVEL ALFALEVEL. Anhydritové a sádrové lité potěry. ... efektivní řešení podlah Building the future TM ANHYLEVEL ALFALEVEL anhylevel Anhydritové a sádrové lité potěry... efektivní řešení podlah anhylevel Tekutá směs na bázi síranu vápenatého (), nebo na bázi alfasádry (AlfaLevel)

Více

Sanace betonu. Zásady

Sanace betonu. Zásady Zásady Beton jako stavební hmota se díky svým zvláštním vlastnostem osvědčil ve všech oblastech stavebnictví jako spolehlivý a neopominutelný materiál. I přesto, že je beton velmi odolný materiál, který

Více

Stavební konstrukce v oblasti elektráren

Stavební konstrukce v oblasti elektráren Stavební konstrukce v oblasti elektráren Systémy pro ochranu a opravu betonových konstrukcí v energetice Na základě zadání mezináro MC systémy pro trv komínů, chladících věží a kopulí re MC-Bauchemie výrazně

Více

Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce

Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce 38 technologie Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce Podzemní části staveb jsou velmi často budovány formou vodonepropustných betonových konstrukcí, systémem tzv. bílé vany. Obzvláště u konstrukcí

Více

Údržba, oprava, obnova, ochrana. Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení

Údržba, oprava, obnova, ochrana. Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení Údržba, oprava, obnova, ochrana Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení Henkel - řešení pro všechny problémy v údržbě. Údržba, oprava, obnova a ochrana strojního zařízení. Maximalizace produkce,

Více

Královopolské tunely Realizace ražených částí tunelu z pohledu projektanta

Královopolské tunely Realizace ražených částí tunelu z pohledu projektanta Královopolské tunely Realizace ražených částí tunelu z pohledu projektanta Ing. Jan Rožek Obsah prezentace Ražené tunely Návrh postupu ražby, primárního a sekundárního ostění Navazující stavební objekty

Více

Litý cementový potěr. Evoluce v podlahách

Litý cementový potěr. Evoluce v podlahách Litý cementový potěr Evoluce v podlahách je interiérový cementový podlahový potěr se samonivelační schopností a unikátní technologií integrované ochrany vůči předčasné ztrátě vlhkosti. Dosažené vlastnosti

Více

DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE STAVEBNÍCH

DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE STAVEBNÍCH s.r.o. Hůrka 54 530 02 Pardubice telefon: + 420 777189401 e-mail: info@astalon.cz http: www.astalon.cz Zákazník: Investor: Projekt: Technistone, a.s., Bratří Štefanů 1070/75a, 500 03 Hradec Králové Technistone,

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON umělé stavivo vytvořené ze směsi drobného a hrubého kameniva a vhodného pojiva s možným obsahem různých přísad a příměsí

Více

Produkty Sika Hlavní směry použití

Produkty Sika Hlavní směry použití Produkty Sika Hlavní směry použití 6 Lepení 8 Zalévání 1 Výroba betonu 2 Úprava povrchu 3 Oprava 1 Výroba betonu 7 Kotvení 6 Lepení 3 Oprava 8 2 4 Ochrana 5 Tmelení 7 Kotvení 6 Lepení 4 Ochrana 8 Zalévání

Více

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty Ing. Jana Boháčová jana.bohacova@vsb.cz F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty jsou suroviny a průmyslově vyráběné výrobky organického a anorganického

Více

Výstavba metra v Helsinkách ve Finsku. Ing. Václav Pavlovský, Ing. Aleš Gothard Metrostav a.s., divize 5

Výstavba metra v Helsinkách ve Finsku. Ing. Václav Pavlovský, Ing. Aleš Gothard Metrostav a.s., divize 5 Výstavba metra v Helsinkách ve Finsku Ing. Václav Pavlovský, Ing. Aleš Gothard Metrostav a.s., divize 5 Obsah: 1. Základní údaje o Finsku 2. Historie a současnost podzemní dopravy v Helsinkách 3. Projekt

Více

Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2. AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS

Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2. AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS Environmentální technologie MADE IN GERMANY ES3 NORRES PRO 2 AIR aerační systémy Produktová kavalita Pre-PUR UMWELTTECHNIK ENVIRONMENTAL SOLUTIONS NORRES CZECH s.r.o. HADICE PRO MNOHÁ VYUŽITÍ Společnost

Více

Tunelářské odpoledne 1/2011 Železniční tunely na trati Votice Benešov u Prahy. Projektové řešení Zahradnického tunelu

Tunelářské odpoledne 1/2011 Železniční tunely na trati Votice Benešov u Prahy. Projektové řešení Zahradnického tunelu Tunelářské odpoledne 1/2011 Železniční tunely na trati Votice Benešov u Prahy Projektové řešení Zahradnického tunelu Zahradnický tunel základní údaje Celková délka tunelu 1044 m Délka vjezdového hloubeného

Více

Bílé vany, krystalizace

Bílé vany, krystalizace ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Bílé vany, krystalizace Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 LS 2012/13 Bílé vany, krystalizace Konstrukce

Více

NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY

NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY Autor: Petr Jedlinský, Eurovia CS, a.s. Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v rámci projektu Centrum

Více