Výživové doporučené dávky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výživové doporučené dávky"

Transkript

1 Výživové doporučené dávky Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc., emeritní profesor Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity Brno Telefon Karel.Kopec@centrum.cz 1 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

2 Optimalizace vysokoškolského studia zahradnických oborů na Zahradnické fakultě v Lednici Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Inovovaný předmět Výživa člověka Přednášející: prof. Ing. Karel Kopec, DrSc. Téma přednášky: Doporučené výživové dávky 2 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

3 Základní pojmy Výživové normy (výživové denní dávky, VDD): ověřené potřeby živin a energie vzhledem ke stavu a aktivitě lidí, podle potřeby aktualizované Výživová doporučení: Doporučení režimu stravy pro určité skupiny lidí vykonávající společné aktivity Výživná hodnota: Materiální, fyziologická, psychická a sociální hodnota potravy Výživová situace: Ověřování výživového stavu u určité skupiny obyvatelstva Výživový stav Ověřování, jak působila výživa na zdraví jednotlivce 3 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

4 Výživové doporučené dávky I Systém vypracovávaný nutricionisty v jednotlivých zemích, v souladu s údaji WHO a FAO Doporučené výživové dávky jsou konstruovány tak, aby hradily potřebu základních živin, esenciálních minerálních látek, vitaminů, esenciálních aminokyselin a esenciálních mastných kyselin zdravých osob v populaci. Dále doporučují plnění energetické potřeby Jde o hodnoty průměrné, potřeba jednotlivců se od této hodnoty může lišit. Přihlížejí také k možnostem jejich realizace a ke zvyklostem v jednotlivých zemích. 4 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

5 Výživové doporučené dávky II VDD výživová denní dávka RDA Recommended dietary allovances Populační referenční příjem Population Reference Intake (PRI) Průměrný příjem v populaci = VDD) Average of Population Intake (API) Nejnižší prahový příjem LTI Lowest Treshold Intake 5 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

6 Výživové doporučené dávky III Výživové doporučené dávky (VDD) ( Recommended Dietary Allowances" - RDA) - stanovují množství nutrientů a energie, dostatečné pro zabezpečení zdravého života Definice: Takové množství nutrientů, o kterém bezpečně víme, že pokryje potřeby téměř všech (95 %) zdravých lidí. Hodnota VDD je dána konsensem odborníků na podkladě výsledků epidemiologických a klinických pozorování. Jde o hodnoty, které jsou pro většinu lidí nadbytečné, protože je dávka nadhodnocena o bezpečnostní limit Obvykle jsou VDD vyčísleny pro věkové kategorie, pohlaví, stupeň fyzické aktivity (lehká, středně těžká a těžká fyzická námaha), zvlášť jsou vyčísleny VDD pro těhotné a kojící ženy. 6 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

7 Nová koncepce VDD Pro zdravou populaci se neuvádí doporučená hodnota jedna, ale intervalové rozmezí. Dolní limit představuje nejnižší prahový příjem (The Lowest Treshold Intake), - hodnoty pod ním nejsou pro 95% lidí slučitelné se zdravím Horní limit doporučovaného příjmu konkrétní živiny je označován jako populační referenční příjem (The Population Reference Intake). Tato hodnota odpovídá přibližně klasicky definované VDD. Třetí hodnota, používaná pro nutriční doporučení, je hodnota průměrného příjmu v populaci (The Average of Population Intake). Takto jsou definovány hodnoty také v Evropské unii. 7 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

8 Poznámky k VDD VDD jsou též podkladem výživové a potravinové politiky státu. Proto je schvalují nejen odborníci, ale také státní orgány. VDD byly podrobně specifikovány pro různé kategorie spotřebitelů a pro různé skupiny rozdělené podle věku, pohlaví, z části podle fyziologického stavu (ženy gravidní a kojící) a pracovního zatížení. Dnes je spíše snaha je zjednodušit. Dává se také přednost výživovým doporučením, ve kterých se neudává absolutní doporučené množství, ale doporučený trend. Výživové doporučené dávky bývají většinou pojaty jako tzv. "praktická aproximace optima" a jsou vyjádřeny úrovní "jak snědeno". Doporučené výživové dávky, týkající se základních ukazatelů jsou v dalším uvedeny v tabulce společně s porovnáním s obsahem složek v ovoci a zelenině. 8 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

9 Rozdíly mezi VDD vitaminů (2002) Vitamin Jednotka české znění VDD Mezinárodní znění VDD dospělí děti a mládež A (mg) 0,8 0,5 0,4 B 1 (mg) 1,4 0,8 0,5 B 2 (mg) 1,6 13 0,8 B 5 (mg) 6 B 6 (mg) 2 1,3 0,7 B 12 ( g) 1 1 0,7 kys.listová ( g) C (mg) D ( g) E (mg) 10 H ( g) PP (mg) Prof. Ing. Karel Kopec, 9 DrSc.

10 Výživové dávky a změny nutrientů potravin 10 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

11 Porovnání VDD a jejich obsahu v ovoci a zelenině 11 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

12 Podíl ovoce a zeleniny na plnění základních VDD 12 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

13 Výživové doporučené dávky retinolu Věková kategorie DDD v m.j. Děti do 8 let Děti od 8 let Ženy Muži Těhotné ženy Kojící ženy DDD v ČR stanovena vyhláškou Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

14 Doporučené dávky vitaminu C Věková kategorie DDD v mg Děti do 8 let 40 Děti od 8 let 50 Ženy 60 Muži a těhotné ženy 80 Kojící ženy DDD v ČR stanovená vyhláškou Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

15 Podíl OZ (300 kg/rok) na doporučených dávkách vitaminů 15 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

16 Výživové denní dávky draslíku Děti do 8 let mg Děti od 8 let mg Ženy mg Muži a těhotné ženy mg Kojící ženy mg Zdroje 16 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

17 Výživové denní dávky Fe Molekula proteinu ferritinu, zásobní forma železa, samo o sobě je Fe toxické Děti do 8 let 10 mg Děti od 8 let 15 mg Ženy, ženy těhotné 18 mg Ženy nad 50 let 10 mg Muži 15 mg Muži nad 55 let 10 mg 17 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

18 Podíl OZ na plnění VDD minerálních látek 18 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

19 Nutriční doporučení Čtyři základní úrovně nutričních doporučení: Výživové doporučené dávky jednotlivých živin Doporučení ve formě potravinového spotřebního koše Výživová doporučení zdravé výživy určená laické veřejnosti Výživová doporučení určená jednotlivcům. 19 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

20 Mapa hladu I 20 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

21 Ekologická problematika Produkce potravin je energeticky stále náročnější 21 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

22 22 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

23 Potravinová pyramida - komentář Je názorným výživovým doporučením k propagaci správné výživy poměr potravin v jídelníčku. Neřeší extrémy - není určena např. pro vegetariány, ale pro průměrného konzumenta Představuje bezpečný a přiměřený příjem makro i mikronutrientů Nabízí potravinový koš - možné ekvivalenty s přihlédnutím k věku, fyzické a psychické zátěži. Pyramida objemů denního příjmu: snídaně a dopolední svačina (45 %) - oběd a odpolední svačina (35 %) - večeře (20 %) Rozmanitost - každá potravina dodávat pouze některé živiny (pestrost). Přiměřenost - vyvážit příjem méně vhodných potraviny (cola, párek) nutričně bohatou stravou další dny. Prospěšnost - přírodní nebo lehce zpracované potraviny - méně aditiv (E) ovoce a zelenina. Pitný režim - denní příjem 2-3 litrů nealko nápojů Vyžaduje rozumné posouzení možností 23 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

24 živočišné tuky, sladkosti a alkohol - nejméně žádoucí potraviny, neprospívají zdraví, konzumovat co nejméně; max 5% mléko a mléčné výrobky, vejce, libové maso (drůbeží, ryby) - 25 % ovoce a zelenina - 35 %: zeleninu syrovou jako saláty s olejovou zálivkou, dušenou nebo připravenou v mikrovlnné troubě, ovoce ve 3 5 porcích denně přílohy - potraviny na bázi škrobu: obilniny, celozrnné výrobky, těstoviny, luštěniny, brambory, ořechy a různá semena atd % 24 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

25 . Pyramida tradiční středoevropská (2008) 25 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

26 . Pyramida tradiční latinsko-americká (2008) 26 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

27 . Pyramida výživy přísně paleolitická 27 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

28 Změny spotřební pyramidy Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

29 Změny výživových doporučení Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

30 Vliv reklamy 30 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

31 Zhodnocení potravinových pyramid Postupné zpřesňování znázorněných pyramid vede ke stále se zvyšujícímu podílu ovoce a zeleniny a přihlíží se k novým poznatkům o genetickém základu lidského metabolismu Prosazuje se předpoklad paleodiety, která má teoretické genetické zdůvodnění, ale lze ji dosáhnout pomocí současně dostupných potravinových zdrojů Nepoužitelné je heslo Všechno špatně, zpátky na stromy 31 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

32 Porovnání VDD vitaminů a obsahu v OZ VDD Zelenina Ovoce 32 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

33 Návrh zastoupení potravinových skupin 33 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

34 Výživa jednotlivých skupin obyvatelstva 34 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

35 Obecné zásady racionální výživy Rozmanitost - každá potravina pouze některé živiny (pestrost) Přiměřenost - vyvážit příjem méně vhodných potraviny (cola, párek) nutričně bohatou stravou další dny Prospěšnost - přírodní nebo jen lehce zpracované potraviny méně aditiv ( E) - ovoce, zelenina Pitný režim 35 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

36 Racionální výživa batolat Batole - věk 12 až 36 měsíců. Zpomalen růst, pokles spotřeby energie a bílkovin, tuků. Dodržovat pitný režim, pravidelnost, pestrost Smíšená strava, omezení soli, koření, tuků Důležitá je porce asi 500 ml mateřského mléka Energetická spotřeba batolete (na kg hmotnosti) je nižší než u kojence 36 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

37 Racionální výživa v předškolním a školním věku Jde o období přizpůsobování stravě dospělých Mírně zvýšená spotřeba bílkovin, zvl. živočišných (esenciální aminokyseliny) Vyšší potřeba mikronutrientů vitamíny C, B, D. Porce přiměřené, 5x denně Důležité jsou snídaně, pitný režim a zásady racionální výživy Racionální výživa školních dětí je v podstatě tatáž, Důležité je dodržovat klid (dost času a jídlo, nejíst ve spěchu). 37 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

38 Racionální výživa adolescentů Obtížné období, rodiče zdtácejí kontrolu nad stravováním, riziko nepravidelného a nesprávného stravování, Riziko onemocnění mentální anorexií a bulimií Diferenciace příjmu dle fyzické námahy, sportování, pohlaví Nedostatečná výživa - riziko poruch růstu, vývoje Nadbytečná výživa a nedostatek pohybu - obezita. Dozrávání osobnosti, pomáhat diskusí i ve stravovacím režimu. Riziko obliby tabáku, alkoholu, drog. Platí obecné zásady racionální výživy, pitný režim. 38 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

39 Racionální výživa dospělých Platí obecné zásady racionální výživy a výživová doporučení. Základním vodítkem je potravinová pyramida. Výživa dospělého člověka by měla zohledňovat: pohlaví, práci, stres, časovou omezenost, zásady racionální výživy jako prevence civilizačních nemocí, pohyb, Doporučují se preventivní návštěvy lékaře - vysoký tlak, vysoké hladiny cholesterolu atd. Nutno zohlednit i věk a bazální metabolismus, zdravotní stav jedince atd. 39 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

40 Racionální výživa sportovců Podle charakteru sportu (silový, vytrvalostní) jsou nutné zásoby bílkovin 20 % energetického příjmu u silových sportů, 15 % u vytrvalostních, zásobních látek V případě nutnosti zvýšit i příjem tuků (silové sporty) a poté i karnitinu, aby tuk mohl být optimálně využít. Síla: 20 % energetického příjmu bílkoviny, 35-40% tuky, zbytek sacharidy Vytrvalost: 15 % energetického příjmu bílkoviny, tuky do 25 %, 60 % sacharidy 40 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

41 Racionální výživa v těhotenství Před otěhotněním dodržovat zásady racionální výživy, pitný režim, vyváženost, pestrost, přiměřenost, BMI 20-25, pohybová aktivita V prvním trisemestru Zásady zdravé racionální stravy + 10% (do 1000 kj), pitný režim (2l/den), péče o stolici, preference smíšené stravy, rekreační, neomezující pohybové aktivity. V posledním trisemestru: konečné zvýšení hmotnosti o 8-14 kg; bílkoviny 15%, tuky 30 %, cukry 55%; bez alkoholu, drog, cigaret. Energetická potřeba je individuální, neměla by klesnout pod 2000 kcal/den. Přibližný hmotnostní přírůstek = 0,4 kg/týden v posledních 30. týdnech těhotenství. 41 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

42 Racionální výživa seniorů I let - rané stáří, let vlastní stáří a nad 90 let - dlouhověkost. Snížení příjmu energie a proteinů. Optimum = 130 kj/ kg, bílkovin 1g/kg/den, 60% energetické potřeby by měli zajistit komplexní polysacharidy - rýže, brambory, atd., tuky pokrývají optimum do 25 % energetické potřeby. Ve stáří se projevuje intolerance laktózy, což vede ke snížení příjmu mléka a to má za následek nedostatek vápníku (lomivost kostí). 42 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

43 Racionální výživa seniorů II a) Vyváženost a kompletnost stravy b) Dostatek ovoce, zeleniny (podpora peristaltiky střev, zdroj mikronutrientů - hlavně selen, Fe, vitamíny A, C, E c) NaCl do maxima 7g/den d) Pitný režim min. 1,5 l tekutin e) 5-7 menších porcí, 2 hod. před spaním poslední f) Energetická potřeba muži kJ, od 75 let kJ, ženy kJ, od 75 let kJ Závažná je ztráta pocitu žízně. Dehydratace organismu - závažné metabolické změny i poruchy vědomí. Potřebné denní množství je okolo 2,5 litru Vhodné je střídat různé druhy nápojů (voda, bylinkové čaje, džus, minerální vody). Nutno sledovat složení na obalu. 43 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

44 Výživová doporučení ČR 2004 Současná situace: vysoký, často předčasný výskyt neinfekčních onemocnění syndrom X (ateroskleróza, hypertenze, nádory, obezita, diabetes II. typu, dna, osteoporózy aj.) Zvyšují riziko nemocnosti a úmrtnosti V řadě příčin, které vedou k tomuto stavu, má největší význam nesprávná výživa. Proto výživová doporučení 44 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

45 Výživová doporučení ČR 2004 II upravit příjem energie, dosáhnout rovnováhu mezi příjmem a výdejem snížit příjem tuku pod 30 % energetické hodnoty (u lehce pracujících dospělých cca 70 g/den), max. 35 % dosáhnout podíl nasycených, monoenových a polyenových mastných kyselin větší než 1:1 a menší než 4:>0,6 v celkové dávce tuku, poměru mastných kyselin řady n-6:n-3 maximálně 5:1 a příjmu trans nenasycených mastných kyselin do 2 % energetického příjmu snížit příjem cholesterolu na max. 300 mg za den 45 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

46 Výživová doporučení ČR 2004 III snížit spotřebu cukrů na maximálně 10 % celkové energetické dávky (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den) snížení spotřeby kuchyňské soli (NaCl) na 5 7 g za den * zvýšit příjem kyseliny askorbové (vitaminu C) na 100 mg/d zvýšit příjem vlákniny na 30 g za den zvýšit příjem dalších ochranných látek jak minerálních, tak vitaminové povahy a dalších přírodních nutrientů, které by zajistily odpovídající antioxidační aktivitu a další ochranné procesy v organizmu (zejména Zn, Se, Ca, J, Cr, karotenů, vitaminu E, ochranných látek obsažených v zelenině, apod.). 46 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

47 Jak toho dosáhnout I snížením podílu živočišných tuků zvýšením spotřeby zeleniny a ovoce včetně ořechů až 600 g, včetně plodin tepelně upravených, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1 zvýšením spotřeby luštěnin jako bohatého zdroje bílkovin s nízkým obsahem tuku, nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem ochranných látek zvýšením spotřeby celozrnných výrobků z obilovin z důvodů snížení příjmu energie a zvýšení příjmu ochranných látek 47 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

48 Jak toho dosáhnout II zvýšením spotřeby ryb a rybích výrobků, zejména mořských snížením spotřeby živočišných potravin s vysokým podílem tuku snížení spotřeby vajec na cca 200 kusů ročně (4 kusy týdně) zajištěním správného pitného režimu, zejména u dětí a starých osob, tzn. denní příjem minimálně 1,5 až 2 litrů přednostně neslazených cukrem, nejlépe s přirozenou ovocnou složkou. Umírněnou konzumací alkoholických nápojů (u mužů 30 g, u žen 20 g alkoholu 48 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

49 Speciální systémy výživy člověka Přibývá počet stoupenců různých způsobů výživy. Tyto způsoby výživy zahrnují často dietní systémy, které nejsou založeny na vědeckých poznatcích o výživě člověka. Je jich celá řada, některé působí jako placebo, uplatňuje se vliv náboženství, etiky, ekologie, ekonomiky, zdraví. Vycházejí spíše z emocí, filozofického přesvědčení a tradicí, často východních nebo primitivních národů. Někdy označovány jako alternativní (není přesné) Výhodou může být současně požadovaná radikální změna životního stylu (klid, duševní rovnováha, abstinence aj.) 49 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

50 Organická, přírodní strava Mezi alternativní způsoby výživy patří i konzum organických potravin nebo biopotravin, tj. potravin vyprodukovaných tradičními zemědělskými postupy bez použití agrochemikálií. Zákazníci svým zájmem o tyto potraviny vyjadřují především svou podporu bezstresovému a humánnímu chovu hospodářských zvířat a ekologickým formám pěstování zemědělských plodin. Takové výrobky jsou většinou dražší. Neklade se dostatečný důraz na zjišťování, zda je zajištěn optimální přísun všech potřebných živin, na mikrobiologickou kontaminaci a na přirozené toxické složky potravin. 50 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

51 Vegetariánská strava totální vegetariáni = vegani: jen rostlinná strava (chybí - vysokohodnotné bílkoviny, vitamíny B2, B12, riboflavin, vit. D, Ca, Zn, Fe, J, minerálie hůře využitelné. Nevhodné pro děti - poruchy růstu, problémy v těhotenství frutariáni: jen čerstvé nebo sušené ovoce, oříšky, med a olivový olej - lakto-ovo-vegetariáni: rostlinná strava, mléko, mléčné výrobky, vejce může naplňovat VDD při výběru kvalitních surovin. Minerálie nižší využitelnost semivegetariáni: kromě potravin jako lakto-ovovegetariáni přijímají dále určitý druh masa, většinou rybí nebo kuřecí. 51 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

52 Makrobiotická strava Makrobiotika není jen způsob stravování, je to filosofie (rovnováha jin a jang) a výživa je jen jednou složkou. Je založena na starých čínských tradicích, které byly upraveny v 19. až 20. století v Japonsku. Makrobiotický systém výživy má několik stupňů. Nižší stupně jsou svým složením stravy bližší správné výživě, kdežto vyšší stupně mohou vést k podvýživě a poruchám zdraví, zvláště u dětí. Jídelníček je především založen na cereáliích, zelenině, různých čajích, mořských řasách a sójových výrobcích. Makrobiotici se potýkají rovněž s nedostatkem bílkovin, z minerálních látek se jedná o deficit Ca a Fe, vitamínů C a D. Nízký je také příjem vody, zato soli bývá nadbytek. Odmítají použití léků 52 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

53 Stupně makrobiotické výživy STUPEŇ CELO- ZRNNÉ PRO- DUKTY ZELE- NINA PO- LÉVKY ŽIVO- ČIŠNÉ PRO- DUKTY SALÁTY A OVOCE SLAD- KÉ PO- KRMY NÁ- POJE 7 100% střídmě 6 90% 10% střídmě 5 80% 20% střídmě 4 70% 20% 10% střídmě 3 60% 30% 10% střídmě 2 50% 30% 10% 10% - - střídmě 1 40% 30% 10% 20% - - střídmě -1 30% 30% 10% 20% 10% - střídmě -2 20% 30% 10% 25% 10% 5% střídmě -3 10% 30% 10% 30% 15% 5% střídmě 53 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

54 Další speciální diety Dělená strava: postrádá vědecký podklad, vede k omezenému příjmu tuků a sacharidů, k omezenému příjmu potravy na podkladě jednostrannosti, je vyšší obsah vlákniny. Stravování podle krevních skupin: postrádá vědecký základ, nevyvážený příjem makro i mikroutrientů. Stravování podle konstelace hvězd zcela scestný způsob stravování 54 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

55 Minimalizace ztrát nutrientů 55 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

56 Změny nutrientů v potravinovém řetězci Potraviny rostlinného původu Šlechtění rostlin Agrotechnika Výsev, pěstování, hnojení, voda Ochrana rostlin Sklizeň, transport, chlazení Skladování, balení, expedice Potravinářské zpracování Konzervace Kulinářské zpracování Potraviny živočišného původu Plemenářství Zootechnika, chov, ošetřování Léčba veterinárními farmaceutiky Porážka Chlazení, ošetření masa, Balení, značení, expedice Potravinářské zpracování Distribuce Kulinářské zpracování V každé fázi produkce, zpracování a distribuce lze ovlivnit nutriční hodnotu Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

57 Příčiny ztrát nutrientů potravin Předsklizňové a předporážkové faktory Úbytek celkové hmotnosti (dýcháním, výparem) Enzymatické reakce složek vzájemně mezi sebou Reakce složek s vnějšími vlivy (kyslík, železo, měď) Faktory potravinářské technologie Změny vlivem zahřívání (pasterace, sterilace, vaření, pečení, smažení) Pokles obsahu jednotlivých nutrientů Mikrobiální zkáza 57 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

58 Nutriční faktory - nutrienty Energie Voda Základní živiny Minerální látky Vitaminy a vitageny Bioaktivní faktory Senzorická jakost 58 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

59 Změny základních chutí Sladkost (cukry, sladké aminokyseliny) na špičce jazyka. Kyselost (kyseliny, ph) po stranách jazyka Slanost (soli) po stranách jazyka Hořkost zpravidla u kořene jazyka Další znaky chuti: Chuť umami (glutamáty, některé nukleotidy) Trpkost a svíravost (některé fenolické látky) Chuť mýdlovitá (organické deriváty) Významnost: typičnost chuti a zejména harmoničnost 59 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

60 Změny základních vůní Květová vůně Kořenité vůně Ovocné vůně Bylinné vůně Ořechové vůně Karamelové vůně Dřevité vůně Zemité vůně Chemické pachy Štiplavé pachy Oxidativní pachy Mikrobní pachy 60 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

61 Omezení ztrát po sklizni Nástroje: Dosoušení zrnin Chladírenské skladování Řízená atmosféra Rychlé zpracování Antioxidační zákroky Šetrnost metod Zvýšení schopnosti uchování (retence) nutrientů 61 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

62 Bioprodukty, biopotraviny + Méně cizorodých látek + Šetrnost k prostředí + Platí stejná pravidla pro jakost + Ochrana krajiny - Někdy více chorob a škůdců - Někdy horší textura, vzhled - Bio není záruka více nutrientů - Problémy s ekonomikou (cena) - Problémy s udržitelným rozvojem (nevratné odčerpávání živin) 62 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

63 Vliv hnojení dusíkem na kvalitu 63 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

64 Změny nutrientů Obiloviny mlýnské výrobky + trvanlivost - úbytek esenciálních nutrientů 64 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

65 Pokles nutriční hodnoty brambor Šetrná úprava vaření ve slupce, vkládání do vroucí vody, pečení Bramborové hranolky se smažením obohacují o přepálené tuky, akrolein, příliš vysoké teploty snižují obsah termolabilních složek (mj. vitamin C) 65 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

66 Změny nutrientů ovoce a zeleniny Vadnutí změny textury Omezená retence vitaminů Pokles obsahu minerálních, bioaktivních a ochranných složek Změny chutí, vůní a barev 66 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

67 Pokles jakosti salátu 67 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

68 Skladované čerstvé produkty + Jen mírně snížený obsah nutrientů + Delší uchovatelnost + Čerstvost některých druhů i celoročně + Cenová přístupnost - Náročnost na podmínky - Ztráty hmotnosti - Někdy ztráta čerstvosti 68 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

69 Vliv teploty na karotény salátu 69 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

70 Jakost skladovaného květáku Při teplotě 10 C (C), 4 C (B) a 0 C (A) 70 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

71 Retence vitaminu C ve skladovaném zelí 71 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

72 Ztráty hmotnosti skladovaného zelí 72 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

73 Pásma praktické skladovatelnosti N(d) v závislosti na teplotě: A - cibule, B - květák, C - salát 73 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

74 Ztráty skladovaných jablek Rané odrůdy Pozdní odrůdy A celkové ztráty, B- ztráty dýcháním a výparem 74 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

75 Vejce Průměrná hmotnost 60 g ( g), v tom: 6 g bílkovin, ve žloutku až 6 g tuku, v něm značně cholesterolu (0,47g) Bílek: převážně albuminy, vysoce stravitelné (referenční bílkovina). Poměr bílek:žloutek = 3:2 Ve vejci všechny vitaminy (kromě C), 3 x více Na než v mléce, také Cu, Fe, Zn, Mn, F, J, dobře využitelný P Tržní: výběrová, tříděná, chladírenská, mrazená melanž, sušená (celá, bílek, žloutek) Vařením se zvyšuje využitelnost 75 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

76 Ochrana před kontaminací Balené potraviny Ochrana před kyslíkem (balení vakuové nebo v ochranné atmosféře Vhodné pro neúdržné potraviny Chrání před ztrátami nutrientů Nutno vyznačit dobu využitelnosti 76 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

77 OCHRANNÝ VLIV OBALŮ Jakost potravin lze chránit vhodnými obaly, před vnějšími vlivy při dopravě a skladování Současně se z nich vytvářejí manipulační jednotky Využívají se obaly s inertní nebo upravenou atmosférou, případně vakuové balení potravin. Kvalitu a obsah nutrientů ovlivňuje způsob balení: konvenční nebo biodegradabilní materiály semipermeabilní nebo parotěsné obaly ap. 77 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

78 Zmrazená hotová jídla + kompletace + připravené ke konzumaci + nutričně vyvážené + uchovatelné - Dražší - Snížený obsah nutrientů 78 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

79 Zmrazená hotová jídla II 79 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

80 Víno Nutrienty jsou většinou spotřebovány kvasinkami Zachovávají se bioaktivní složky (polyfenoly, např. resveratrol) Zachová se nebo zvyšuje obsah vitaminů skupiny B Obsah alkoholu může působit příznivě Vzniká řada žádoucích aromových složek (buket) 80 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

81 Souhrn a závěry Potraviny jsou biologického původu a proto jejich obsah nutrientů podléhá mnoha změnám Variabilita těchto změn je značná Retence nutrientů se dosahuje už šlechtěním a agrotechnikou, ale i posklizňovou péčí Snahy potravinářského průmyslu a kulinářských technologií stabilizovat nebo zvýšit nutriční hodnotu vedou k mnoha zdokonalením ale i k rizikům Potravinové zdroje čerstvé i různě zpracované a konzervované se vzájemně nutričně doplňují Mnohostranná pestrost stravy zabezpečuje dostatečný přísun nutrientů po celý rok 81 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

82 Hodnotné potraviny na stole Z původní nutriční hodnoty se dostane na stůl jenom 50 až 90% Nutno proto využít nových poznatků o rezervách 82 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

83 Doporučená literatura 1 Pánek, J. a kol: Základy výživy. Praha, 2002 Prugar j. a kol.: Jakost rostlinných produktů. Praha, 2008, v tisku Čermák, B. a kol.: Výživa člověka. ZF JU, České Budějovice, 2002 Ingr, I.: Technologie masa. Skriptum MZLU Brno, Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

84 Doporučená literatura 2 84 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

85 Doporučená literatura 3 85 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

86 Děkuji za pozornost Dotazy: 86 Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Odpovídá potřebám co do kvality i kvantity Primární prevence Z vědeckých poznatků a zvyklostí jednotlivých zemí Proto jsou

Více

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Výživa odpovídající potřebám organismu co do kvality i kvantity Primární prevence řady chorob Vychází z vědeckých poznatků

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

PŘÍLOHY. Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3.

PŘÍLOHY. Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3. PŘÍLOHY Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3. Příloha A: Fotopříloha analyzovaných vzorků Vzorek č. 1 Vzorek č. 2 Vzorek č. 3 Vzorek č. 4 Vzorek

Více

Datum: 19.2.2013 Třída: 8.B www.zdrava-vyziva.net www.wikipedia.cz

Datum: 19.2.2013 Třída: 8.B www.zdrava-vyziva.net www.wikipedia.cz Složka sady Autor Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Předmět Tematický okruh Téma VY_52_INOVACE_Pr.8.14 Michaela Gleichová Člověk a příroda Přírodopis Přírodopis Biologie člověka Zdravá výživa Ročník 8.

Více

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY...

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY... Obsah ÚVOD... 14 1 VÝŽIVA ČLOVĚKA OD HISTORIE K SOUČASNOSTI... 17 1.1 HISTORIE... 17 1.2 SOUČASNOST...20 2 ZÁKLADNÍ POJMY VE VÝŽIVĚ... 22 3 CO MÁ POTRAVA PŘINÉST ČLOVĚKU... 25 4 ENERGETICKÁ (KVANTITATIVNÍ)

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

Alternativní způsoby sravování. M g r. J I T K A P O K O R N Á

Alternativní způsoby sravování. M g r. J I T K A P O K O R N Á Alternativní způsoby sravování M g r. J I T K A P O K O R N Á Alternativní směry výživy Jedná se o celou řadu výživových směrů, které mají výhrady k obecně uznávaným zásadám správného stravování a jejich

Více

Moderní přístupy k výživě dětí

Moderní přístupy k výživě dětí Moderní přístupy k výživě dětí Výuka VŠCHT Kužela, L. Moderní přístupy v oblasti výživy Převažující pojetí výživy doposud V popředí obava z hladovění Proto pohled spíše z kvantitativního hlediska Je stále

Více

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Základní pojmy spojené s lidskou výživou a vlivy ovlivňující výživu člověka. Historie výživy člověka. Vysvětlení

Více

Psychologie výživy a energie wellness jídla

Psychologie výživy a energie wellness jídla Psychologie výživy a energie wellness jídla Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Stupně stravovací úrovně Stupně stravovací úrovně jsou kvalitativně

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dospělých Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

TEXT A VEGETARIÁNSTVÍ

TEXT A VEGETARIÁNSTVÍ TEXT A VEGETARIÁNSTVÍ Vegetariánský způsob stravování patří k nejstarším a nejrozšířenějším z alternativních způsobů stravování. Jedná se o bezmasou stravu. Myšlenka bezmasé stravy sahá hluboko do historie,

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení pyramida versus talíř Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení Cíl: rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) Podklad: vědecky podložené a ověřené studie

Více

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ 1) Rok 2007 proběhla studie (Praha,Brno) a) 1087 dětí ve věku 4-6 let

Více

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ 1) Rok 2007 proběhla studie (Praha,Brno) a) 1087 dětí ve věku 4-6 let

Více

Diabetes mellitus a stravování

Diabetes mellitus a stravování Diabetes mellitus a stravování Složení stravy Výživová hodnota (nutriční jakost) Energetická hodnota (výtěžnost) 1. Vitaminy 2. Minerální látky 3. Voda 1. Sacharidy 2. Bílkoviny 3. Tuky Rozdíly v diabetické

Více

NUTRIMON Odhad přívodu minerálních látek u starších osob v ČR

NUTRIMON Odhad přívodu minerálních látek u starších osob v ČR NUTRIMON Odhad přívodu minerálních látek u starších osob v ČR Jitka Blahová, Marcela Dofková, Miroslava Krbůšková, Jana Řeháková, Jiří Ruprich Státní zdravotní ústav, Centrum zdraví, výživy a potravin

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Dieta porodnická dia ve FNKV Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Obecná výživová doporučení pro těhotné ženy Příjem energie: Navýšení energetického příjmu od 10. týdne těhotenství u žen s převažující

Více

Seznam přednášek - Poradce pro výživu

Seznam přednášek - Poradce pro výživu Seznam přednášek - Poradce pro výživu A B C D ÚVOD 1.Vstupní konzultace 2. Vyplnění formuláře 3. Diagnostika 4. Zjištění zdravotního stavu 5. Kodex výživového poradce 6. Definice činnosti poradce pro výživu

Více

BEZPROSTŘEDNÍ SOUČÁSTÍ ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU JE VÝŽIVA. MUDr. Petr Tláskal, CSc FN Motol Praha SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU

BEZPROSTŘEDNÍ SOUČÁSTÍ ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU JE VÝŽIVA. MUDr. Petr Tláskal, CSc FN Motol Praha SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU BEZPROSTŘEDNÍ SOUČÁSTÍ ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU JE VÝŽIVA MUDr. Petr Tláskal, CSc FN Motol Praha SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU Seminář pořádaný ve spolupráci MŠMT a Společností pro výživu se záštitou Ministerstva

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Výživová doporučení Stravování a režim jednotlivců Stravování a režim skupin Stravování a režim populace

Více

Výživa jednotlivých věkových skupin. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa jednotlivých věkových skupin. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa jednotlivých věkových skupin Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Zásady výživy malých dětí 1 Výlučné kojení zahrnuto také v Chartě práv dítěte (Viz. výživa kojeného a nekojeného kojence) Správně

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Zásady výživy ve stáří

Zásady výživy ve stáří Zásady výživy ve stáří Výuka VŠCHT Doc. MUDr Lubomír Kužela, DrSc Fyziologické faktory I. Pokles základních metabolických funkcí Úbytek svalové tkáně Svalová slabost, srdeční a dechové potíže Tendence

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ - OBĚD A SVAČINA SYTÍCÍ,PREVENTIVNÍ A EDUKATIVNÍ VÝZNAM P. TLÁSKAL

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ - OBĚD A SVAČINA SYTÍCÍ,PREVENTIVNÍ A EDUKATIVNÍ VÝZNAM P. TLÁSKAL ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ - OBĚD A SVAČINA SYTÍCÍ,PREVENTIVNÍ A EDUKATIVNÍ VÝZNAM P. TLÁSKAL Z TISKOVÉ KONFERENCE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR r.2014 ČEŠI ŽIJÍ DÉLE, TRÁPÍ JE ALE CIVILIZAČNÍ NEMOCI MUŽI ŽENY

Více

MUDr. Milan Flekač, Ph.D.

MUDr. Milan Flekač, Ph.D. MUDr. Milan Flekač, Ph.D. Dieta Pojem dieta z řečtiny = denní režim Vhodný způsob stravování, který ovlivňuje onemocnění. U DM patří mezi pilíře terapie. Levný a velice účinný prostředek léčby. Výrazná

Více

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová Vejce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vejce Předmět:

Více

Příloha č. 1 Dotazník

Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 1 Dotazník Vážená paní, vážená slečno, Dovoluji si Vás požádat o vyplnění dotazníku, který slouží jako podklad ke zpracování mé diplomové práce. Práce je zaměřena na zjištění stravovacích zvyklostí

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU Příjem - Potraviny jednotlivě 10.4.2011-16.4.2011 Datum Název Množství Energetický Sacharidy Jednoduché Vláknina (g) Bílkoviny Živočišné Rostlinné Tuky Živočišné Rostlinné

Více

Výživa těhotných a kojících žen. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa těhotných a kojících žen. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa těhotných a kojících žen Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa těhotné 1 Na výživě a zdravém životním stylu významně závisí dobrý průběh těhotenství a porození zdravého dítěte

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Výživa

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 1 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Veterinární hygiena a ekologie 1 Obsah předmětu Cíl výuky - předložit charakteristiky jednotlivých skupin potravin a základní přístupy

Více

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ VÝŽIVA Její role nezastupitelná Součástí tréninku Správná aplikace může snížit rizika přinášená specifickým tréninkovým

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název: VY_32_INOVACE_20/09_Zdravý životní styl Téma: Vitamíny a minerální látky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

Proč nám chutná Nezdravé?

Proč nám chutná Nezdravé? Proč nám chutná Nezdravé? Česká společnost pro Výživu a vegetariánství stavíme mosty k vegetariánství Každý kdo chce udělat jeden nebo deset kroků směrem ke zdravé výživě Musí jít tou cestou, kterou již

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU HYGIENICKÁ SLUŽBA STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA TEORETICKÁ VÝCHOVA A PRAKTICKÁ APLIKACE KE SPRÁVNÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU,

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu číslo učeb. materiálu předmět, tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.1037 VY_32_INOVACE_LUK_PS_1_01

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČERSTVÝCH A SUŠENÝCH TĚSTOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČERSTVÝCH A SUŠENÝCH TĚSTOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČERSTVÝCH A SUŠENÝCH TĚSTOVIN Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Alternativní výživové směry. Bc.Eliška Koublová

Alternativní výživové směry. Bc.Eliška Koublová Alternativní výživové směry Bc.Eliška Koublová Jedná se o obecný pojem, zahrnující velkou skupinu lidí, ne všichni se dají zaškatulkovat a přitom se stravují alternativně Způsob stravování/životní styl,

Více

Výživa zdravých a chronicky nemocných dětí v 21.století. Hrstková H.

Výživa zdravých a chronicky nemocných dětí v 21.století. Hrstková H. Výživa zdravých a chronicky nemocných dětí v 21.století Hrstková H. Česká republika přední místo na světě ve výskytu kardiovaskulárních chorob Nejčastější příčina úmrtí Budoucí vývoj zdraví - ovlivňován

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11 Název materiálu: Druhy výživy Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Materiál seznámí

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BRAMBOR A VÝROBKŮ Z NICH. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BRAMBOR A VÝROBKŮ Z NICH. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BRAMBOR A VÝROBKŮ Z NICH Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný

Více

Sylabus pro předmět Humánní dietetika

Sylabus pro předmět Humánní dietetika Sylabus pro předmět Humánní dietetika Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Anatomie a fyziologie trávicího ústrojí člověka se podrobně věnuje anatomii a fyziologii trávicího ústrojí člověka. Studenti

Více

Náhradní mléčná výživa versus kravské mléko Mléko jako zdroj vápníku

Náhradní mléčná výživa versus kravské mléko Mléko jako zdroj vápníku Náhradní mléčná výživa versus kravské mléko Mléko jako zdroj vápníku Mateřské mléko Nejlepší způsob výživy je mateřské mléko složení je přizpůsobeno výživovým potřebám v různých fázích vývoje Složení mateřského

Více

Co je to tvrzení...?

Co je to tvrzení...? Co je to tvrzení...? tvrzení je sdělení, které není z hlediska označování povinné živiny jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy, minerální látky (spec. sodík), jiné látky látky další s fysiologickým

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) U Studny, Karviná

Více

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa Soubor biochemických a fyziologických procesů, kterými organismus přijímá a využívá látky z vnějšího prostředí Nežijeme, abychom jedli, ale jíme,

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MRAŽENÝCH KRÉMŮ

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MRAŽENÝCH KRÉMŮ POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MRAŽENÝCH KRÉMŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2.

Více

RAW DIETA ANEB JE ZDRAVÁ SYROVÁ STRAVA?

RAW DIETA ANEB JE ZDRAVÁ SYROVÁ STRAVA? Pardubice DIETNÍ VÝŽIVA 2016 RAW DIETA ANEB JE ZDRAVÁ SYROVÁ STRAVA? Bc. Daniela Hanušková Mgr. Jana Spáčilová Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno Alternativní výživový směr syrová strava x živá

Více

Makrobiotika. Ing. Miroslava Teichmanová

Makrobiotika. Ing. Miroslava Teichmanová Makrobiotika Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Makrobiotika

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ŠKROBU A PUDINGŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Historie: 1. výživové doporučení pod názvem Směry výživy obyvatelstva ČSR vydala Společnost pro

Více

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE Pavel Suchánek Jaké jsou výkonnostní požadavky na sportovce? Rychlost, ryclost na větš Akcelerace, výbušnost Síla, vytrvalost Dlouhodobá vysoká

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Definice. jiný, zástupný, náhradní. konvenční výživa. nejednoznačná definice

Definice. jiný, zástupný, náhradní. konvenční výživa. nejednoznačná definice Hejmalová Michaela Definice jiný, zástupný, náhradní konvenční výživa nejednoznačná definice všechny dlouhodobě praktikované způsoby stravování, které se zásadním a podstatným způsobem liší od obvyklé

Více

- Dobrou náladu, chuť se učit a dozvídat se nové a ověřené informace o výživě. Těšíme se na Vás! Za Institut dietologie a výživy,

- Dobrou náladu, chuť se učit a dozvídat se nové a ověřené informace o výživě. Těšíme se na Vás! Za Institut dietologie a výživy, Co si vzít na kurz s sebou? - Notebook (budete počítat jídelníčky v nutričním programu) - Kabelové připojení k internetu na pokojích stojí 100 Kč/den (v učebně, prostorech lobby a restaurace je k dispozici

Více

Rekapitulace cílů studie, očekávané a dosud získané výsledky

Rekapitulace cílů studie, očekávané a dosud získané výsledky Centrum zdraví, výživy a potravin Studie obsahu nutrientů v pokrmech ze školního stravování pracovní setkání k plnění Pokynu hlavního hygienika ČR Rekapitulace cílů studie, očekávané a dosud získané výsledky

Více

Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších úprav a doplňků (platná po )

Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších úprav a doplňků (platná po ) Vyhláška 107/2005 Sb., o školním stravování ve znění pozdějších úprav a doplňků (platná po 1. 2. 2015) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 35 odst. 2, 121 odst. 1 a 123 odst. 5 zákona

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

Hygiena a školní zdravotnictví. Výživa a pitný režim

Hygiena a školní zdravotnictví. Výživa a pitný režim Hygiena a školní zdravotnictví Výživa a pitný režim Diskuse Proč je zdravá výživa důležitá? Jak byste definovali zdravou výživu? Zdravá výživa a populace České republiky. Jakým způsobem vést dítě ke zdravé

Více

Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování

Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 35 odst. 2, 121 odst. 1 a 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016 VYHLÁŠKA č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních ze dne 29. srpna 2016 Ministerstvo školství,

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ HUB. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ HUB. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ HUB Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam složek

Více

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ

DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ DOTAZNÍK ZNALOSTÍ A POSTOJŮ ADOLESCENTŮ KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ Ahoj, jsem studentkou navazujícího magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a ráda bych tě poprosila

Více

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH MOŽNOSTI ÚPRAVY DIETNÍHO REŽIMU HEMODIALYZOVANÝCH PACIENTŮ PŘI HOSPITALIZACI Mengerová O. 1, Duchková M. 1, Hanzlíková P. 1, Teplan V. 2 ÚOP 1, KN TC 2 ; IKEM Praha DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH Musí

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

DĚLENÁ STRAVA. Bc. Jana Fuchsová

DĚLENÁ STRAVA. Bc. Jana Fuchsová DĚLENÁ STRAVA Bc. Jana Fuchsová Dělená strava životní styl základní kocepce - 30. léta americký lékař a spisovatel William Howard Hay (1866 1940) několik způsobů rozdělení potravin základ - oddělení bílkovin

Více

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ

PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ PITNÝ REŽIM ŠKOLNÍCH DĚTÍ Z VÝSLEDKŮ VÍKENDOVÉ NUTRIČNÍ STUDIE Mgr. Tereza Vrábelová, MUDr. Petr Tláskal Csc., MUDr. Jakub Zieg Ph.D., RNDr. Marie Hladíková 2.12.2016 Praha OTÁZKY Jak je to s pitným režimem

Více

celodenní stravování 3-6 r. 114 20 450 60 25 40 190 180 150 15 7-10 r. 149 30 250 70 35 55 215 170 300 30

celodenní stravování 3-6 r. 114 20 450 60 25 40 190 180 150 15 7-10 r. 149 30 250 70 35 55 215 170 300 30 107 VYHLÁŠKA ze dne 25. února 2005 o školním stravování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 35 odst. 2, 121 odst. 1 a 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Vliv pěstebních postupů na výživovou hodnotu potravin doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.

Vliv pěstebních postupů na výživovou hodnotu potravin doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. Vliv pěstebních postupů na výživovou hodnotu potravin doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. Katedra kvality zemědělských produktů, Česká zemědělská univerzita v Praze Produkční systémy Konvenční Integrované

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti.

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti. OMELETA S PŘÍCHUTÍ SLANINY v prášku Instantní směs pro přípravu omelety s příchutí slaniny. Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci

Více

Předběžné závěry studie (na základě laboratorních měření) J.Ruprich a kol.

Předběžné závěry studie (na základě laboratorních měření) J.Ruprich a kol. Centrum zdraví, výživy a potravin Studie obsahu nutrientů v pokrmech ze školního stravování pracovní setkání k plnění Pokynu hlavního hygienika ČR Předběžné závěry studie (na základě laboratorních měření)

Více

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy PŘECHOD Z POHLEDU REŽIMU Několikaletý proces (ne jednorázová změna) Není určen jen geneticky, ale i dalšími

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Základní pojmy v oboru výživy a stravování

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Základní pojmy v oboru výživy a stravování Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

Nařízení EP a R (ES) č. 1760/2000, o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa

Nařízení EP a R (ES) č. 1760/2000, o systému identifikace a evidence skotu, o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLETÉHO MASA - HOVĚZÍ Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - - Provozovatelé potravinářských podniků

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči - podnik, který zpracovává a uvádí do oběhu med od různých chovatelů musí požádat KVS o schválení a registraci podniku =>pouze u medu

Více

ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP)

ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP) ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP) Marcela Dofková Marie Jakubiková Jiří Ruprich Státní zdravotní ústav, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin Palackého 3a, 612 42 Brno www.szu.cz,

Více

PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy

PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy PORUCHY VÝŽIVY Složky výživy Jaroslav Veselý Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO VEPŘOVÉHO, SKOPOVÉHO A KOZÍHO MASA

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO VEPŘOVÉHO, SKOPOVÉHO A KOZÍHO MASA POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ BALENÉHO VEPŘOVÉHO, SKOPOVÉHO A KOZÍHO MASA Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu - - Provozovatelé potravinářských

Více

Současné používané metody zjišťování stravovacích zvyklostí. Jejich výtěžnost a možnost použití.

Současné používané metody zjišťování stravovacích zvyklostí. Jejich výtěžnost a možnost použití. Současné používané metody zjišťování stravovacích zvyklostí. Jejich výtěžnost a možnost použití. SOUHRN: Článek shrnuje přehled nejužívanějších metod zjišťování stravovacích zvyklostí, jejich porovnání,

Více

Jak se stravují pacienti v nemocnicích a co nabízí sociální ústavy

Jak se stravují pacienti v nemocnicích a co nabízí sociální ústavy Jak se stravují pacienti v nemocnicích a co nabízí sociální ústavy Václava Kunová Dietní výživa 11.10.2016 Pardubice Test stravy matek v porodnicích ze srpna 2014 Test stravy matek v porodnicích ze srpna

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÝCH TUKŮ A OLEJŮ. 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÝCH TUKŮ A OLEJŮ. 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÝCH TUKŮ A OLEJŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více