Riziková analýza z biologického pohledu: Od zdroje ke spotřebiteli

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Riziková analýza z biologického pohledu: Od zdroje ke spotřebiteli"

Transkript

1 Riziková analýza z biologického pohledu: Od zdroje ke spotřebiteli

2 Bezpečná pitná voda Priorita vodárenství: Zajištění kvalitní a nezávadné pitné vody v celém systému zásobování pitnou vodou. 1. Zabránění kontaminace zdrojů vody. 2. Vhodná a účinná technologie úpravy vody. 3. Účinná dezinfekce v celém systému distribuce. 4. Zabránění sekundární kontaminace v průběhu akumulace a distribuce. 5. Provoz a údržba sítí (materiály, manipulace, odkalování). 6. Použití vhodných materiálů v systému (pro styk s vodou). Distribuční síť = kontinuum (zdroje vody - technologické uspořádání vodárenské linky - stav sítě - vodojemy).

3 Systém zásobování pitnou vodou rizikové body Surová voda (zásoby, zdroje) Úprava vody (technologie) Distribuční síť VODOJEMY Spotřebitel (domovní rozvody, kohoutek) Cíl: Bezpečná a nezávadná pitná voda těšící se důvěře spotřebitelů. Nástroj: Zpracování plánů, které zajistí bezpečné zásobování pitnou vodou. Ověření a kontrola: Hodnocení kvality pitné vody a její prověřování (fyz., chem., biol.).

4 Zdroje surové vody Zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů a jeho prováděcí Vyhláška č. 515/2006 Sb. - povrchové vody odebírané pro úpravu na vodu pitnou dělí do 4 kategorie upravitelnosti typ organismů a počet (určuje technologii úpravy). Biologie = prvotní indikace vodárenských procesů a stavu objektů (zastoupení, početnost, stav morfologie, ekologie volná voda, nárosty a výživa).

5 Hodnocení jakosti zdroje surové vody z biologického hlediska Hydrobiologický průzkum zdroje včetně povodí, zmapování bodových a plošných zdrojů eutrofizace (mikroskopické rozbory, saprobní index, testy toxicity a trofie) Prognóza vývoje jakosti vody ve zdroji Doplnění výsledků sledování o historické údaje (5 a více let) Zařazení pravidelně se vyskytujících organismů do kategorií odstranitelnosti Sledování nádrže v podélném profilu (stratifikace) Zařazení zdroje do kategorie dle Vyhlášky 515/2006 Sb. Zpracování návrhu optimální technologie úpravy vody (modifikace dle roční sukcese druhů)

6 A D B E C Kategorie organismů dle upravitelnosti

7 Organoleptické závady - fytoplankton Skupina organismů Rod sinic a řas Druh pachu, když je výskyt řasy Pachuť mírný hojný Sinice Anabaena travnatý, plísňovitý hnilobný - Aphanizomenon řeřichovitý hnilobný nasládlá Oscillatoria travnatý kořenovitý - Obrněnky Ceratium rybí hnilobný nahořklá Peridinium okurkovitý rybí - Skrytěnky Cryptomonas fialkový fialkový nasládlá Zlativky Dinobryon fialkový rybí - Synura okurkovitý, kořenitý, rybí nahořklá po melounu Rozsivky Asterionella muškátový, kořenitý rybí - Melosira muškátový plísňovitý - Stephanodiscus muškátový rybí - Synedra travnatý plísňovitý -

8 Sinice a cyanotoxiny Vyhláška č. 252/2004 Sb.: microcystin-lr - limitní hodnota 1 g/l!!!

9 ANO Je vodárna vybavena technologií s ozonizací a nebo filtrací přes granulované uhlí, je zaručena její účinnost při vysokých koncentracích látek NE Existuje pravidelný monitoring ukazující na potenciální nebezpečí cyanobakterií ve zdroji ANO Úpravna efektivně odstraňuje organismy z vody ANO Podmínky na nádrži vedou k destrukci buněk NE ANO NE Stupeň ochrany I nízký II NE Jsou přítomné druhy sinic produkující saxitoxin a anatoxin NE Používá se chlorace či jiná oxidace ANO Je chlorace používána tak, aby zničila přítomné cyanotoxiny? ANO NE ANO NE III IV V VI

10 Přívodní potrubí Nežádoucí organismy: železité a manganové bakterie, mechovky a sladkovodní houby, měkkýši Dreissensia, korýši Cyclops, strunovci, larvy chrostíků. Předúprava: česle, síta?????

11 Koagulace, flokulace Chemické srážení - vyvločkování a tvorba vloček (elektrochemický proces, zeta-potenciál) Velikostní kategorie vloček, jejich tvar, charakter zachycených mikroorganismů (obaly, sliz, kategorie koagulovatelnost) Separace vytvořených vloček: sedimentace (usazovací nádrže), čiření (čiřiče, vločkový mrak), flotace (flotační nádrže) Sledování stěn nádrží (biofilmy, nárosty, odkalování) TNV Mikroskopické posuzování separační účinnosti vodárenské biologie (laboratorní koagulační, modelové a provozní zkoušky)

12 Přelivné hrany čiřičů porostlé mechorosty

13 Písková rychlofiltrace Stále nové a nové technologie membrány, nanofiltrace, preparace a typy separačních materiálů.. Záchyt organismů, zanesení filtru a praní filtru

14 Hala filtrace (světlo, teplo) Špatně fungující filtry

15 Hygienické zabezpečení vody Dezinfekční účinek závisí na mnoha faktorech - typ mikroorganismu, použitý prostředek, teplota, ph, redox potenciál, celkové minerální složení. Obecná citlivost mikroorganismů vůči chemické dezinfekci: Cysty protozoí > spory bakterií, plísní > mykobakterie > viry, mikromycety > bakterie (u vegetativních forem bakterií jsou koky odolnější než tyčinky, G + tyčinky odolnější než G - tyčinky) Srovnání dezinfekčního účinku chemických prostředků: O 3 > ClO 2 > anorg. vázaný chlor > chloramin Evropská vodní charta, Směrnice EU 98/83/ES Vyhlášky, Normy, technická doporučení Hygienické minimum, WSP, HACCP Zásobování vodou je účelovým systémem..

16 Distribuční sítě včetně objektů Mezi jednotlivými vodárenskými objekty se od charakteru uspořádání celé sítě odvíjí i nárůst mikroorganismů. S tím souvisí podíl tvorby biofilmů na materiálech přicházejících do kontaktu s vodou a předpoklad preference materiálů přisedlými mikroorganismy. Řešíme: biofilmy, korozi, (biologickou stabilitu, degradaci kvality vody). Klademe si otázku: jaká je maximální doba zdržení pitné vody v distribuci, kdy lze říci, že je voda ještě bezpečná. Co řeší tento problém?? Dezinfekce Odkalování Technologie - Materiály Charakter objektů (konstrukce, provoz) Je potřeba multifunkčního řešení a přístupu. Biologické audity někdy i klíčové (Bezchemický provoz je reálný?)

17 Legislativní předpisy Materiály přicházející do styku s pitnou vodou musí vykazovat shodu s vyhl. č. 409/2005 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody. Výrobky musí být vyrobeny tak, aby za obvyklých a předvídatelných podmínek používání nedocházelo k přenosu jejich složek do vody v množství, které by mohlo být nebezpečné pro lidské zdraví, nebo způsobit nežádoucí změny ve složení vody, popř. ovlivnit její senzorické vlastnosti, a dále nesmějí obsahovat patogenní mikroorganismy a být zdrojem mikrobiálního nebo jiného znečištění vody... nad limity stanovené právním předpisem [citace z Vyhlášky]. Podíl materiálu na znečištění - výluhovou zkouškou. Výběr materiálů je řízen na základě technických požadavků a kritérií ovlivňujících kvalitu vody ve smyslu uvolnění látek a ovlivnění pachu a barvy vody. Není hodnocena případná podpora mikrobiálního růstu (a tvorby biofilmu), popř. zohledněna biologická nestabilita pitné vody ve styku s materiálem. Hygienický (mikrobiologický) problém org. látky

18 Biofilmy a koroze Mikroorganismy ve vodném prostředí mají snahu připojit se k povrchu pevných látek, konstrukční materiály jsou vhodným podkladem. Potenciální nárůst mikroorganismů = biofilm uvolňování do vody, přežívání v biofilmu spotřeba dezinf. prostředků. Environmentální faktory (teplota vody, přítomnost dezinfekčních činidel) umocnění.

19 Distribuční síť je kontinuum - Seston vyplavený při odkalování distribuční sítě Koroze, únava materiálu, biologická nestabilita, poruchy, netěsnosti

20 Odkalování význam a potřeba Cílem odkalování řadů je zajištění řádného provozování přiváděcích řadů distribučního systému z hlediska kvality dopravované vody. Odkalování vyplavení korozních produktů, inkrustů a biofilmů lepší kvalita dopravované vody. Odkalení = účinný nástroj preventivního opatření před možnou zhoršenou kvalitou dopravované pitné vody. Postup odkalování lze efektivně optimalizovat na základě dlouhodobějšího sledování. Odkalování vodovodních řadů se za běžných provozních podmínek provádí s četností 1 ročně. Ve výjimečných případech (nadměrná sedimentaci při vyvločkování na trase, zvýšení koncentrace železa, manganu a zákalu, inkrusty na stěnách potrubí ) nutné častější odkalování. Kontrola účinnosti proplachů rozbory (NL, Mn, Fe, Al, zákal a biologie).

21

22 Distribuční sítě - hodnocení koroze Hydranty, kalníky, úsady, sedimenty, nárosty TNV Požadavky na jakost vody dopravované potrubím

23 Postup koroze a vyhodnocení

24 Nález Co indikuje Co způsobuje Jak zamezit výskytu Korozní produkty Korozní procesy, narušování povrchového pláště potrubí, zvíření sedimentů. Zákal vody, organoleptické závady, lze usuzovat i na možném výskytu železitých bakterií uvnitř inkrustů. Častější odkalování, zamezení hydraulickým rázům v potrubí. Železité bakterie Korozní procesy, narušování povrchového pláště potrubí, zvíření sedimentů. Snižování koncentrace dezinfekčního činidla, zákal vody, organoleptické závady. Častější odkalování, zamezení hydraulickým rázům v potrubí. Konidie např. Alternaria sp. Vzdušná kontaminace na přístupných objektech sítě. Větší spotřeba hygienizačního činidla, snížení biologické stability pitné vody, substrát pro bakterie a další mikroorganismy. Zjištění zdroje přísunu mikroorganismů (voda, spad z ovzduší), úvaha o rekonstrukci dotčeného objektu, popř. volba větší dávky hygienizačního činidla, odkalení či mechanické vyčištění objektu.

25 Klíčící konidie, hyfy mikromycet Sinice a řasy organismy obtížně odstranitelné vodárenskou úpravou Vzdušná kontaminace na přístupných objektech sítě, dlouhodobější přítomnost, nedostatečné hygienické zabezpečení. Živé indikují nedostatečné hygienické zabezpečení. Mrtvé indikují průnik vodárenskou technologickou linkou. Možný výskyt mykotoxinů, hygienická závadnost pitné vody, větší spotřeba hygienizačního činidla, snížení biologické stability pitné vody, substrát pro bakterie a další mikroorganismy. Větší spotřeba hyg. činidla, snížení biologické stability pitné vody, substrát pro bakterie a další mikroorganismy. Zdroj substrátu pro další mikroorganismy, spotřeba hygienizačního činidla. Zjištění zdroje přísunu mikroorganismů (voda, spad z ovzduší), úvaha o rekonstrukci dotčeného objektu, popř. volba větší dávky hygienizačního činidla (mikromycety jsou odolné i koncentracím chloru 3 mg l -1 ), odkalení. Zjištění zdroje přísunu mikroorganismů (voda, spad z ovzduší), pak volba větší dávky hygienizačního činidla, popř. odkalení či mechanické vyčištění objektu. Heterotrofní prvoci bičíkovci a nálevníci Přísun biologicky odbouratelného substrátu, předpoklad možného výskytu heterotrofních bakterií. Spotřeba hygienizačního činidla. Zjištění zdroje přísunu mikroorganismů (voda, spad z ovzduší), pak volba větší dávky hygienizačního činidla, popř. odkalení.

26 Sledování odkalování rekonstrukce řadů Provedení hloubkového hydrobiologického auditu na základě vzorků vody odebírané při odkalování z hydrantů a šachet. Předpoklad řešeného projektu: výměna zjm. ocelových úseků, dotčených rekonstrukcí kanalizace. Odběr vzorků vody (odtok z odkalovacích míst) Biologické hodnocení ČSN a 13, aktivita železitých bakterií (BART TM IRB) Testy biologické aktivity byla potvrzena aktivita železitých bakterií negativní účinek. Častější odkalování není řešením dané situace. Řešení: zásadní výměna potrubí za vhodnější materiál potrubí vysokého stáří z nechráněné litiny a oceli negativně ovlivňuje jakost vody i po stránce biologické.

27 IRB BART TM

28 Porovnání materiálů sítí (odkalování) K T J a k tiv n íc h ž e le z itý c h b a k te r ií p ř i o d k a lo v á n í Dotace podzemního zdroje D N (4 5 ) Litina D N 8 0 (60 ) D N 8 0 (60) D N 8 0 (55) D N (2 5 ) D N (2 5 ) Ocel D N 8 0 (60) D N 8 0 (70) D N (6 0 ) Litina šedá D N 8 0 (60 ) III.e ta p a II.e ta p a I.e ta p a

29 Monitoring tvorby biofilmů, koroze Sledování tvorby biofilmu na různých konstrukčních materiálech (korozivzdorná ocel, mosaz, titan) ve vsádkových jednorázových testech (od roku 2010 do 2012 s přestávkami). Biologické hodnocení - stanovení mikroskopického obrazu, mikrobiální aktivity na základě mikrobiologického rozboru (heterotrofní mikroorganismy - kultivovatelné při 22 C a 36 C, železité bakterie, mikromycety) a pomocí ATP Bystrianský J., Říhová Ambrožová, J., Kritéria volby materiálů do výměníků tepla, pracujících v chladicích vodách. Sbor. mez. konference CHEO 9, Kubernová, K., Studium tvorby biofilmů na materiálech používaných v energetických systémech. Diplomová práce VŠCHT ÚTVP Praha.

30 Aktivita mikroorganismů měření ATP

31 Monitoring tvorby biofilmů, koroze V průběhu expozice změny v biofilmu (heterotrofní a železité bakterie, bezbarví bičíkovci, kvasinkovité buňky a hyfy mikromycet) a ve vodě. Rozdíly mezi jednotlivými typy materiálů. Nejvhodnější povrch pro uchycení mikroorganismů (povrch s povrchovou úpravou oxidace při 600 C, tryskání a broušení)

32 Bodové napadení tryskaného vz. Bodové napadení mořeného vz. Bodové napadení na vnitřním povrchu korozivzdorných ocelí s povrchovou úpravou oxidace obsah chloridů ve vodě Nejméně na povrchu mosazi a titanu a korozivzdorné oceli s povrchovou úpravou moření. Nerezové oceli - dobrý kompromis pro dosažení pitné vody v síti. Bodové napadení oxidovaného vz.

33 Zahraničí: Simulace podmínek v distribuci Model s pitnou vodou z distribuční sítě (zohledněna teplota, tlak, rychlost proudění a složení vody), doplňováno bylo železo, vápník a hydrogenuhličitany. 2 roky testování Po 15ti měsících bylo dosaženo rovnovážného stavu Materiál má vliv! Nejnižší úroveň kontaminace zjištěna u mědi a pozinkované oceli (nebyl souvislý biofilm jen zde) Značná množství enterobakterií byla zaznamenána na cementu a polyethylenu.

34 V případě rekonstrukcí vodárenských objektů a distribučních sítí bychom měli přihlédnout k výběru vhodných materiálů, odpovídajících nejen požadavkům vyhl. č. 409/2005 Sb., ale i respektujících prostředí, kde jsou aplikovány. Nové materiály, technologie -???? Metody hodnocení materiálů Významné a v praxi několikrát ověřené je i sledování vlivu materiálů na možnou podporu mikrobiálního růstu. návrh normy pren Influence of materials on water for human consumption Enhancement of microbial growth (EMG) zabývá se otázkou schopnosti materiálů podporovat mikrobiální růst v pitné vodě.

35 Nové metody zohledňující podporu mikrobiálního růstu návrh normy pren Influence of materials on water for human consumption Enhancement of microbial growth (EMG) zabývá se otázkou schopnosti materiálů podporovat mikrobiální růst v pitné vodě. Pozornost je zaměřena na nekovové materiály, které jsou v expozičních zkouškách hodnoceny 3 metodami. 1. Měření koncentrace ATP (homogenní, nehomogenní, spojovací a obkladové materiály), legionely a silikon!!! 2. Měření tvorby biofilmu (cementované materiály, nátěry, hadice, trubky, spojovací a obkladové materiály) a 3. Hodnocení mikrobiální aktivity na základě snížení koncentrace rozpuštěného kyslíku (cementované materiály, organická aditiva, adheziva, nátěry, elastomery a kompozity) K odhadu mikrobiálního nárůstu na exponovaných materiálech se využívá přírodní směsi vodních organismů. Omezení: neposkytují informace o fyzikální a chemické povaze vzorku, toxikologickém působení, rezistenci k dezinfikantům, patogenitu mikroorganismů, není k dispozici jednotná kultivační metoda pro komplex organismů

36 Vodojemy (akumulace) Vodojemy (věžové a zemní) slouží k akumulaci pitné vody Závady: biofilm, nárosty, úsady, biologická stabilita pitné vody Hydrobiologický rozbor Závady stavebně technické povahy: Nevhodné konstrukční a stavební uspořádání objektu. Nevhodně uspořádaný prostor s akumulačními nádržemi. Neoddělené prostory akumulační od manipulačních. Nepoučený personál.

37 Hodnocení stavu vodojemů Technické doporučení I-D-48 z roku 2008 Typ vodojemu s cílem postihnout vlivy měnící kvalitu distribuované pitné vody v závislosti na době zdržení ve vodojemech a distribuční síti, nikoliv však na přítomné biofilmy a další případná rizika. 02/2011 nová ČSN Zásadní pro provoz nutnost řešení vzdušné kontaminace. Provoz a údržba objektu. Rekonstrukce a výměna nevyhovujících prvků za vhodnější.

38 Stavebně-technický popis objektu (2 VDJ) Akumulace podzemní vody po úpravě (provozovatelem je obec) Střecha (strop) akumulace s vegetací. Detail větracího průduchu umístěný přímo v zatravněném terénu, bez ošetření, není kryté a chráněné před vnikem většího hmyzu a partikulí.

39 Manipulační a akumulační prostor VDJ ze 30. let 20.st. Otvor ve stěně pouze síťka Větrací otvor ve stěně nekrytý ničím. Umožňuje průnik organismů a částic do objektu akumulace vody. Detail přístupu do komory vodojemu, charakter stavu armatur, přítokové, odtokového potrubí, přepadu, stav stěn akumulace s železitými nárosty.

40 VDJ z roku 2002 Manipulační a akumulační prostor Nevhodné okno, nezajištěný větrací průduch, kontaminace. Akumulace - nevhodné krytí nárosty, biofilmy.

41 Diskuse k auditu Jak se tyto závady stavebně-technické povahy a závady nevhodné údržby objektů projeví na biologických nálezech? Nálezy Nálezy K čemu je dezinfekce a hygienické zabezpečení původně kvalitního zdroje podzemní vody v akumulacích bio-voda (RLU >500, kontaminace).

42 Stavební uspořádání a konstrukce: Vstupy do akumulací z terénu Vhodně řešený obsyp. Dešťový svod nad akumulacemi. Netěsné a nevhodné krytí poklopy.

43 Stavební uspořádání a konstrukce: Vstupy do akumulací z m.prostoru? Nálezy běžné Nálezy k zamyšlení

44 Stavební uspořádání a konstrukce: Vstupy do akumulací z m.prostoru Utěsnění dveří. Odolnější materiál.? Výměna skel za plast.

45 Stavební uspořádání a konstrukce: Vstupy do akumulací Podlaha a krytí? Ideální případ řešení. Podlahy: Povrchová úprava bezprašná.

46 Stavební uspořádání a konstrukce: Vybavení akumulací Výměna za vhodnější materiál.

47 Stavební uspořádání a konstrukce: Větrání? Větrací průduchy nevhodně umístěné, nekryté. Osazení filtračních jednotek, geotextilií, apod.?

48 Sekundární kontaminace vzduchem: Řešení Pyl borovice Pyl břízy Konidie mikromycety Specifikace viz ČSN spady

49 Standardy bezpečného provozu filtrů Organismy a částice zachycené ve filtrační náplni filtru hodnocení metodou výluhu definované plochy hodnocené náplně. Posouzení výluhu prostřednictvím mikroskopické analýzy a mikrobiologického rozboru F G

50 Tabulka: Výsledky výluhů z filtračních vložek příklad. VDJ NL [mg l -1 ] TB22 C [KTJ/100 cm 2 ] TB36 C [KTJ/100 cm 2 ] MIMY [KTJ/100 cm 2 ] ABIO [%] Doba provo zu A roky B roky B roky B roky C roky A let A let A let A let A let A let A let

51 Návrh: Úroveň kontaminace filtračních náplní filtrů Stupeň zátěže filtru Úroveň plísní Úroveň TB22 C a 36 C Doba provozu filtru / Návrh na výměnu [KTJ/100 cm 2 ] [KTJ/100 cm 2 ] Mírná zátěž < 999 < let Popis: objekt není situovaný v přímé blízkosti lesa, vzrostlé vegetace ani veřejné komunikace. Minimální vnos vegetace, často kosené okolí objektu, minimální zatížení prachem z dopravy apod. Střední zátěž let Popis: objekt je situovaný v blízkosti lesa, pole, vzrostlé vegetace. Střední zátěž veřejné komunikace. Vysoká zátěž roky Popis: objekt je situovaný v bezprostřední blízkosti lesa, pole, vzrostlé vegetace. Vysoké zatížení veřejné komunikace, objekt situovaný v obci, apod. Extrémní zátěž > > rok Popis: objekt je situovaný v místě frekventované zemědělské a lesnické činnosti (pyly, nálety plísní, postřiky polí, apod.), vysoké zatížení veřejné komunikace, objekt situovaný v obci, apod.

52 Tabulka: Návrh na dobu provozu filtrační náplně osazené v jednotlivých objektech vzhledem ke zjištěné kontaminaci (hodnoceno z výluhu) Objekt Stupeň zátěže filtru Návrh na dobu provozu A1 Střední/Vysoká zátěž 3 roky B3 Střední zátěž 5 let B6 Mírná zátěž 7 let B7 Střední zátěž 5 let C3 Střední zátěž 5 let A2 Střední zátěž 5 let A3 Střední zátěž 5 let A4 Mírná zátěž 7 let A5 Mírná zátěž 7 let A6 Vysoká zátěž 3 roky A7 Vysoká zátěž 3 roky A8 Mírná zátěž 7 let

53 ? Nanočástice kovů využití ve filtračních náplních Uspořádání experimentu nasávání vzduchu skrze ošetřené/neošetřené tkaniny (textilie). Vlevo nasávací hlavice s upevněnou tkaninou uprostřed box s miskami s kultivačním médiem exponované vzduchu pronikajícímu skrze tkaninu vpravo pumpa umožňující nasávání vzduchu skrze tkaninu. Nanočástice Vzorek CuB1 AgB1 AgG1 AgGl1 AgL1 AgM1 AgX500 Velikost [nm]

54 Kontrola AgB1 CuB1 Spady vzduch prošlý skrze geotextilii. Kontrola: 125 KTJ/15 min AgB1: 26 KTJ/15 min CuB1: 30 KTJ/15 min Kontrola AgB1 CuB1 Čtverec geotextilie aplikovaný na misku. Kontrola: 22 KTJ/4. den AgB1: 12 KTJ/4. den CuB1: 3 KTJ/4. den Makrosnímky kultivací spadů vzduchu prošlého skrze geotextilii a geotextilie aplikované na médium.

55 V literatuře často uváděná informace o zvyšující se účinnosti nanočástice s její snižující se velikostí?? Trend nárůstu plísní byl zjištěn pouze u vzorků spadů vzduchu proudícího skrze geotextilii na misku u přípravků s velikostí nanočástic od 5 nm do 37 nm. Zcela jinak působí ve výluhu a jinak v otisku!!! Komplexní spektrum pro účely eliminace plísní!

56 Stavební uspořádání a konstrukce: Okna Doporučení: Okna nevbudovávat. Luxfery jsou nevhodné. Nově rekonstruovaný objekt. Do oken osadit fólie.? (Minima propustnosti zvolených fólií musí ležet v oblasti nm a 660 nm.)

57 Nárosty na stěnách: sinice, řasy, mikromycety Návrh: Aplikace nátěrů, silikátové a silikonové, obsah ftalocyaninů (fotokatalytická aktivita)

58 Rok 2010 Květen 2012 Zdařilá rekonstrukce objektu.. Krok za krokem.. Únor 2012 Listopad 2012

59 Rok 2010

60 Rok 2010 Rok 2012

61 Od akumulace přes technologie ke zdroji (aneb i toto je možné v současné době) Mechovky pomnožené i v tryskách filtračních hlavic průnik do akumulace!! Chrostíci ve vodojemech. Nezajištění zdroje surové vody podpora průniku nežádoucích organismů v systému. Neúčinná technologie. statoblasty

62 Doporučení pro provoz objektů na síti Spolupráce biologa s provozovatelem distribuční sítě - návrhy na monitoring, eliminace projevů biologické nestability pitné vody. Optimalizace provozu distribučních sítí (pádlové testery, BART testy, metody ATP) Návrh na limity stěrů (ideální stav VDJ) TB 22 C TB 36 C COLI DEZ MIMY KTJ KTJ 0 KTJ KTJ KTJ V případě rekonstrukcí vodárenských objektů a distribučních sítí přihlédnout k výběru vhodných materiálů, odpovídajících nejen požadavkům vyhl. č. 409/2005 Sb., ale i respektujících prostředí, kde jsou aplikovány. Zohlednění norem, sledování a zjištění ne vždy respektováno (viz nové stavby a rekonstrukce ÚV) Nové materiály, technologie - metody jejich hodnocení

63 Závěry - hodnocení procesu úpravy vody z biologického hlediska Kontrola jímacích objektů a přívodů surové vody Kontrola účinnosti zařízení prvního separačního stupně (záchyt organismů ve vločkách) Kontrola účinnosti zařízení druhého separačního stupně (účinnost filtrace, zarůstání pískového lože) Hydrobiologický rozbor biofilmů a nárostů ve všech vodárenských stupních a v rozvodné síti Návrhy prevence a kontroly účinnosti Průkaznost přítomných organismů a částic indikace (havárie, netěsnost, jednotlivé organismy železité bakterie, plísně a kvasinky, bakterie sirné a organotrofní, červi, vajíčka

Vodárenská biologie. Organismy během procesu úpravy vody, v pitných vodách a v distribučních sítích

Vodárenská biologie. Organismy během procesu úpravy vody, v pitných vodách a v distribučních sítích Vodárenská biologie Organismy během procesu úpravy vody, v pitných vodách a v distribučních sítích Význam biologie ve vodohospodářské praxi Význam pro technologa monitoring zdroj technologická ÚV linka

Více

Význam monitoringu distribučních sítí pro jejich provoz a projektování

Význam monitoringu distribučních sítí pro jejich provoz a projektování Význam monitoringu distribučních sítí pro jejich provoz a projektování Jana Říhová Ambrožová VŠCHT FTOP ÚTVP Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6, jana.ambrozova@vscht.cz Osnova přednášky Legislativní předpisy

Více

Význam výskytu indikačních organismů v technologiích vody

Význam výskytu indikačních organismů v technologiích vody Význam výskytu indikačních organismů v technologiích vody Vodárenská biologie (bezpečná pitná voda, HACCP) Čistírenská biologie (indikace technologie) Osnova přednášky Metody a způsob hodnocení vzorků

Více

Standardy bezpečného provozu filtračních náplní a využití nanočástic pro jejich prodloužení

Standardy bezpečného provozu filtračních náplní a využití nanočástic pro jejich prodloužení Standardy bezpečného provozu filtračních náplní a využití nanočástic pro jejich prodloužení Jana Říhová Ambrožová 1, Jaroslav Říha 2, Pavlína Adámková 1 1 VŠCHT FTOP ÚTVP Praha, Technická 5, 166 28 Praha

Více

Případové studie využití hydrobiologického auditu v plánech pro zajištění kvality pitné vody

Případové studie využití hydrobiologického auditu v plánech pro zajištění kvality pitné vody Případové studie využití hydrobiologického auditu v plánech pro zajištění kvality pitné vody Alena Sládečková, Petr Pumann Vodárenská biologie 2010 3.-4.2.2010, Praha Hlavní rozdíl mezi současně používaným

Více

Stále opomíjený rizikový bod v systému zásobování pitnou vodou Vodojemy z pohledu biologických auditů

Stále opomíjený rizikový bod v systému zásobování pitnou vodou Vodojemy z pohledu biologických auditů Stále opomíjený rizikový bod v systému zásobování pitnou vodou Vodojemy z pohledu biologických auditů Jana Říhová Ambrožová VŠCHT ÚTVP Praha Technická 5, 166 28 Praha 6 Úvod do problematiky Zákonem č.

Více

Monitoring mikrobiologického oživení v provozu demineralizační linky na elektrárně Ledvice

Monitoring mikrobiologického oživení v provozu demineralizační linky na elektrárně Ledvice Monitoring mikrobiologického oživení v provozu demineralizační linky na elektrárně Ledvice VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2019 L. Baumruková, M. Skala, J. Říhová Ambrožová, P. Kůs, R. Seydl VŠCHT Praha Centrum výzkum

Více

OPAKOVANÝ HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT NA ÚPRAVNĚ VODY ROŢNOV POD RADHOŠTĚM Ing. Michal Korabík Mgr. Petra Oravcová, Hydrobiologický audit (HA) proběhl na vodárenské soustavě dodávané vody z úpravny Rožnov pod

Více

Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace

Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace Jana Ř í h o v á A m b r o ž o v á1), Jaroslav Ř í h a2) 1) VŠCHT, Ústav technologie vody a prostředí,

Více

Rychlé screeningové metody hodnocení kvality vody a povrchů ve vodárenských provozech

Rychlé screeningové metody hodnocení kvality vody a povrchů ve vodárenských provozech Rychlé screeningové metody hodnocení kvality vody a povrchů ve vodárenských provozech Jana Říhová Ambrožová VŠCHT Praha, Ústav technologie vody a prostředí Cíle projektu Řešený projekt 1G58052 v roce 2006

Více

VYUŽITÍ SCREENINGOVÝCH MIKROBIOLOGICKÝCH TESTERŮ HACH LANGE

VYUŽITÍ SCREENINGOVÝCH MIKROBIOLOGICKÝCH TESTERŮ HACH LANGE VYUŽITÍ SCREENINGOVÝCH MIKROBIOLOGICKÝCH TESTERŮ HACH LANGE Při své práci se pravidelně setkávám s produkty společnosti HACH LANGE s.r.o. Mikrobiologické testy pro stanovení přítomnosti či nepřítomnosti

Více

HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT VODÁRENSKÉ SOUSTAVY

HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT VODÁRENSKÉ SOUSTAVY HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT VODÁRENSKÉ SOUSTAVY ZÁSOBOVANÉ PITNOU VODOU Z ÚPRAVNY VODY ROŽNOV POD RADHOŠTĚM prof. RNDr. Alena Sládečková, CSc. 1), Mgr. Petra Oravcová 2) 1) Poradenská činnost v oblasti ekologie,

Více

SLOŽENÍ NÁROSTŮ A CHARAKTER SEDIMENTŮ

SLOŽENÍ NÁROSTŮ A CHARAKTER SEDIMENTŮ SLOŽENÍ NÁROSTŮ A CHARAKTER SEDIMENTŮ VE VODOJEMECH Jana Říhová Ambrožová 1), Jana Hubáčková 2), Iva Čiháková 3) 1) 2) 3) VŠCHT, Ústav technologie vody a prostředí Technická 3, 166 28, Praha 6, e-mail:

Více

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody Inovace předmětu Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí v rámci projektu Inovace bakalářského programu Stavební inženýrství pro posílení profesního zaměření absolventů CZ.2.17/3.1.00/36033 financovaném

Více

Řasy a sinice ve vodárenství

Řasy a sinice ve vodárenství Řasy a sinice ve vodárenství Sinice a řasy ve vodárenské a hygienické praxi Přírodovědecká fakulta UK, 28.-29.3.2009 Petr Pumann, Rizikové faktory v pitné vodě Je dobré uvědomit, že sinice a řasy nejsou

Více

MINIMALIZACE VZDUŠNÉHO SPADU V OBJEKTECH

MINIMALIZACE VZDUŠNÉHO SPADU V OBJEKTECH MINIMALIZACE VZDUŠNÉHO SPADU V OBJEKTECH S AKUMULACÍ PITNÉ VODY RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. 1), Jaroslav Říha 2), Ing. Jana Hubáčková CSc. 3), doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. 4) 1) VŠCHT, Ústav technologie

Více

Rekonstrukce zemního vodojemu Chloumeček

Rekonstrukce zemního vodojemu Chloumeček Rekonstrukce zemního vodojemu Chloumeček Ing. Tomáš Hloušek, Ph.D. Středočeské vodárny a.s., U Vodojemu 3085, Kladno 1 - Présentation électronique ÚVOD Základní informace: dvoukomorový vodojem 2x 400 m

Více

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka Praha Podbabská 30, 160 62 Praha 6, e-mail: jana_hubackova@vuv.cz, alzbeta_cejkova@vuv.

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka Praha Podbabská 30, 160 62 Praha 6, e-mail: jana_hubackova@vuv.cz, alzbeta_cejkova@vuv. PRŮBĚŽNÁ INFORMACE O VÝZKUMU ŘEŠENÍ DEGRADACE JAKOSTI PITNÉ VODY PŘI JEJÍ AKUMULACI, PROJEKTEM NAZV 1G552 Ing. Jana Hubáčková, CSc. 1), doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. 2), RNDr. Jana Ambrožová, Ph.D. 3) &

Více

Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou

Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou Ing.Jan Haering Problematika vodních filtrů a úpravy pitné vody v místě spotřeby. 15.11.2005,

Více

INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ

INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ PRO VODOJEMY BIOLOGICKÉ ASPEKTY A JEJ ICH VÝZNAM PRO KVALITU AKUMULOVANÉ VODY Jana Říhová Ambrožová 1), Jana Hubáčková 2), Iva Čiháková 3), Jaroslav Říha 4) 1)

Více

MINIMALIZACE RIZIK PŘI PROVOZU AKUMULACÍ S PITNOU VODOU

MINIMALIZACE RIZIK PŘI PROVOZU AKUMULACÍ S PITNOU VODOU Citace Říhová Ambrožová J., Hubáčková J., Čiháková I., Říha J.: Minimalizace rizik při provozu akumulací s pitnou vodou. Sborník konference Pitná voda 2010, s. 253-258. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN

Více

PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola)

PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) Petr Pumann Seminář k vyhodnocení PT#V/4/2013 30.5.2013 kód účastníka,

Více

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody Inovace předmětu Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí v rámci projektu Inovace bakalářského programu Stavební inženýrství pro posílení profesního zaměření absolventů CZ.2.17/3.1.00/36033 financovaném

Více

Normy pro chemické výrobky používané k úpravě vody a pro vliv materiálů na vodu určenou k lidské spotřebě

Normy pro chemické výrobky používané k úpravě vody a pro vliv materiálů na vodu určenou k lidské spotřebě HYDROPROJEKT CZ a.s. Normy pro chemické výrobky používané k úpravě vody a pro vliv materiálů na vodu určenou k lidské spotřebě Ing. Lenka Fremrová 1 Technické komise CEN a ISO působící ve vodním hospodářství

Více

TZB Městské stavitelství

TZB Městské stavitelství Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelství Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

Přístroje na doúpravu pitné vody z hlediska mikrobiologie MUDr. Markéta Chlupáčová Státní zdravotní ústav, Praha

Přístroje na doúpravu pitné vody z hlediska mikrobiologie MUDr. Markéta Chlupáčová Státní zdravotní ústav, Praha Přístroje na doúpravu pitné vody z hlediska mikrobiologie MUDr. Markéta Chlupáčová Státní zdravotní ústav, Praha Konzultační den SZÚ Problematika vodních filtrů a úpravy pitné vody v místě spotřeby 15.11.2005

Více

NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE

NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Jana Hubáčková, CSc. Ing. Marcel Gómez Stefano Beriša V poslední třetině 20.stol. - v Evropě jiné a účinnější způsoby dezinfekce

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. a ing. Jana Kohoutková,

Více

APLIKACE FOTOAKTIVNÍCH NÁTĚRŮ S FTALOCYANINY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY PROSTŘEDÍ ÚPRAVEN PITNÉ VODY

APLIKACE FOTOAKTIVNÍCH NÁTĚRŮ S FTALOCYANINY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY PROSTŘEDÍ ÚPRAVEN PITNÉ VODY APLIKACE FOTOAKTIVNÍCH NÁTĚRŮ S FTALOCYANINY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY PROSTŘEDÍ ÚPRAVEN PITNÉ VODY Jaroslav Lev 1, Jana Říhová Ambrožová 2, Marie Karásková 3, Lubomír Kubáč 3, Jiří Palčík 1, Marek Holba 1,4

Více

Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ

Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ 1 Způsoby úpravy podzemních vod Neutralizace = odkyselování = stabilizace vody odstranění CO 2 a úprava vody do vápenato-uhličitanové rovnováhy Odstranění plynných složek

Více

Mikrobiologické požadavky. Kamila Míková

Mikrobiologické požadavky. Kamila Míková Mikrobiologické požadavky Kamila Míková Mikrobiologické požadavky Do r. 2006 národní legislativy (Vyhláška č. 294/1997 Sb. ve znění novely č. 132/2004 Sb.) dnes ČSN 56 9609 Dnes Nařízení komise o mikrobiologických

Více

Měření a hodnocení rychlosti koroze při procesu úpravy vody

Měření a hodnocení rychlosti koroze při procesu úpravy vody Měření a hodnocení rychlosti koroze při procesu úpravy vody Ing. Kateřina Slavíčková, Ph.D. 1) prof. Ing. Alexander Grünwald,CSc 1), Ing. Marek Slavíček, Ph.D. 1), Ing. Bohumil Šťastný Ph.D. 1), Ing. Klára

Více

Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů

Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů Seminární práce Hygienické zásady bazénů a koupališť Autor: Romana Andrysíková Datum: 20. 4. 2011 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Legislativa vztahující se ke koupalištím..4 2.1. 2.1.

Více

Požadavky na jakost pitné vody

Požadavky na jakost pitné vody Požadavky na jakost pitné vody Legislativní předpisy s požadavky na jakost pitné vody Směrnice 98/83/ES o jakosti vody určené pro lidskou spotřebu Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví + Vyhláška

Více

Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik

Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik Petr Pumann Vodárenská biologie 2017 1. 2. 2. 2017, Praha Novelizace legislativy pro pitnou vodu Vyplývá z novely

Více

Oxidační účinek ferátů na autotrofní a heterotrofní mikroorganismy

Oxidační účinek ferátů na autotrofní a heterotrofní mikroorganismy Oxidační účinek ferátů na autotrofní a heterotrofní mikroorganismy Iana Rishko 1), Veronika Simonova 2), Jana Říhova Ambroz ova 1), Petra Najmanova 2) 1)VŠCHT U TVP, Technická 3, Praha 6, 166 28, e-mail:

Více

Vyhodnocení účinnosti ftalocyaninových preparátů na inhibici růstu řas

Vyhodnocení účinnosti ftalocyaninových preparátů na inhibici růstu řas Vyhodnocení účinnosti ftalocyaninových preparátů na inhibici růstu řas Pavla Loučková, Jana Říhová Ambrožová, Eva Bezděková, Jana ekovářová VŠCHT Praha, Ústav technologie vody a prostředí Marie Karásková,

Více

INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ

INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ PRO VODOJEMY KONSTRUKČNÍ USPOŘÁDÁNÍ, PROVOZ A ÚDRŽBA VODOJ EMŮ Jana Hubáčková 1), Miroslav Váňa 1), Jana Říhová Ambrožová 2), Iva Čiháková 3) 1) Výzkumný ústav

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Zdroje vod pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. POVRCHOVÉ VODY Povrchové vody lze rozdělit na vody tekoucí a

Více

PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO VODOVODU

PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO VODOVODU PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO VODOVODU PRŮMYSLOVÁ A OBCHODNÍ ZÓNA KRKONOŠSKÁ, TRUTNOV E K O V A K s. r. o. sídlo: náměstí Komenského 412, 263 01 Dobříš IČ: 247 28 756 T: 314 003 066 M: 722 917 545 E: ekovak@ekovak.cz

Více

PROUDĚNÍ PODZEMNÍ VODY. V = k. I

PROUDĚNÍ PODZEMNÍ VODY. V = k. I PROUDĚNÍ PODZEMNÍ VODY V = k. I HPV dynamická statická neustálená - ustálená OBLAST AKUMULACE A PROUDĚNÍ PV Porozita HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ PRŮLINOVÁ PROPUSTNOST PRŮLINOVÁ NEZPEVNĚNÉ KLASTICKÉ SEDIMENTY

Více

Kvalitu dopravované vody může do určité míry zhoršit také externí kontaminace, související především s poškozením a výměnou distribučních potrubí.

Kvalitu dopravované vody může do určité míry zhoršit také externí kontaminace, související především s poškozením a výměnou distribučních potrubí. Ovlivňování kvality dopravované pitné vody depozicemi Prof. Ing. Alexander Grünwald, CSc, Ing. Bohumil Šťastný, Ing. Karla Vlčková, Ing. Jitka Zeithammerová, Ing. Kateřina Baslová, Ing. Marek Slavíček

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Vodárenská správa Písek V Písku dne: 10.1. 2012 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 19.1.2012 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Obnova úpravny vody pro město Písek NÁVRH USNESENÍ Rada města po projednání a)

Více

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ ING. ANTONÍN MÁLEK člen výkladové komise Ministerstva zemědělství, člen rozkladové komise Ministerstva životního prostředí, lektor a zkušební komisař institutu pro veřejnou

Více

Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody

Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody Ing. Miloslava Melounová SOVAK, Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Úvod Obor vodovodů a kanalizací v České republice prošel v posledních zhruba deseti letech

Více

S E Z N A M T E C H N I C K Ý C H N O R E M

S E Z N A M T E C H N I C K Ý C H N O R E M S E Z N A M T E C H N I C K Ý C H N O R E M V O D N Í H O S P O D Á Ř S T V Í KVALITA PŮDY O D P A D O V É H O S P O D Á Ř S T V Í stav k 1.1.2016 Sweco Hydroprojekt a.s. Centrum technické normalizace

Více

VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí ANOTACE

VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí ANOTACE ŠKOLA: AUTOR: NÁZEV: TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí NEKOVY CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM

Více

SEPARAČNÍ ÚČINNOST REKONSTRUOVANÝCH FILTRŮ NA ÚV SOUŠ

SEPARAČNÍ ÚČINNOST REKONSTRUOVANÝCH FILTRŮ NA ÚV SOUŠ Citace Dolejš P., Štrausová K.: Separační účinnost rekonstruovaných filtrů na ÚV Souš. Sborník konference Pitná voda 2010, s. 223-228. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 SEPARAČNÍ ÚČINNOST

Více

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 OBSAH PŘEDMLUVA...ii OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 2. CHEMIE PŘÍRODNÍCH A PITNÝCH V O D... 3 2.1. Voda jako chemické individuum...3 2.2. LAtky obsažené ve vodě...4 2.3. Koncentrace latek a jeji vyjadřování...

Více

Modelování úbytku chloru a nárůstu koncentrací železa v distribuční síti pitné vody

Modelování úbytku chloru a nárůstu koncentrací železa v distribuční síti pitné vody Modelování úbytku chloru a nárůstu koncentrací železa v distribuční síti pitné vody Ing. Kateřina Slavíčková, Ph.D., Prof. Ing. Alexander Grünwald, CSc, Ing. Marek Slavíček, Ph.D., Ing. Bohumil Šťastný,

Více

4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE

4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE 4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, BARBORA KOFROŇOVÁ VŠCHT ÚTVP TECHNICKÁ 5, PRAHA 6 UJEP FŽP KPV KRÁLOVA VÝŠINA 7, ÚSTÍ NAD LABEM V rámci řešeného projektu TA ČR č. TA 01020592,

Více

Úprava podzemních vod

Úprava podzemních vod Úprava podzemních vod 1 Způsoby úpravy podzemních vod Neutralizace = odkyselování = stabilizace vody odstranění CO 2 a úprava vody do vápenato-uhličitanové rovnováhy Odstranění plynných složek z vody (Rn,

Více

CHEMICKÁ A BIOLOGICKÁ KOROZE STAVEBNÍCH HMOT... Biologická koroze (biokoroze) obecně Základní pojmy, členění, charakteristika Podmínky pro působení

CHEMICKÁ A BIOLOGICKÁ KOROZE STAVEBNÍCH HMOT... Biologická koroze (biokoroze) obecně Základní pojmy, členění, charakteristika Podmínky pro působení CHEMICKÁ A BIOLOGICKÁ KOROZE STAVEBNÍCH HMOT... Biologická koroze (biokoroze) obecně Základní pojmy, členění, charakteristika Podmínky pro působení biodeteriogenů Biokoroze stavebních materiálů Vznik a

Více

P r a c o v n í n á v r h. VYHLÁŠKA ze dne 2013, o nákladech dodatečné kontroly. Předmět úpravy

P r a c o v n í n á v r h. VYHLÁŠKA ze dne 2013, o nákladech dodatečné kontroly. Předmět úpravy y p r o v á děcí c h p r á v n í c h před p i sů ze dne 2013, o nákladech dodatečné kontroly Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o

Více

ČÁST DEVÁTÁ UKAZATELÉ JAKOSTI SUROVÉ VODY ODEBÍRANÉ Z POVRCHOVÝCH VODNÍCH ZDROJŮ NEBO Z PODZEMNÍCH VODNÍCH ZDROJŮ PRO ÚČELY ÚPRAVY NA VODU PITNOU

ČÁST DEVÁTÁ UKAZATELÉ JAKOSTI SUROVÉ VODY ODEBÍRANÉ Z POVRCHOVÝCH VODNÍCH ZDROJŮ NEBO Z PODZEMNÍCH VODNÍCH ZDROJŮ PRO ÚČELY ÚPRAVY NA VODU PITNOU ČÁST DEVÁTÁ UKAZATELÉ JAKOSTI SUROVÉ VODY ODEBÍRANÉ Z POVRCHOVÝCH VODNÍCH ZDROJŮ NEBO Z PODZEMNÍCH VODNÍCH ZDROJŮ PRO ÚČELY ÚPRAVY NA VODU PITNOU (K 13 odst. 5 zákona ) 21 (1) Ukazatelé jakosti vody odebrané

Více

POMALÉM PÍSKOVÉM. Ing. Lucie Javůrková, Ph.D. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. Jaroslav Říha

POMALÉM PÍSKOVÉM. Ing. Lucie Javůrková, Ph.D. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. Jaroslav Říha APLIKACE GEOTEXTILIE NA POMALÉM PÍSKOVÉM FILTRU Ing. Lucie Javůrková, Ph.D. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. Jaroslav Říha Úvod 2004 - Experiment s geotextilií na modelu (ÚV Velebudice) - hodnoceny 3

Více

HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT NA CHRUDIMSKU

HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT NA CHRUDIMSKU HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT NA CHRUDIMSKU prof. RNDr. Alena Sládečková, CSc. 1), Mgr. Petr Kavalír, Ph.D. 2), Ing. Jiří Novák 2) 1) Havlovického 3, 147 00 Praha 4 Hodkovičky, tel. 241727588, e-mail: sladecek@chmi.cz

Více

TECHNICKÉ UKAZATELE PRO PLÁN KONTROL JAKOSTI VOD V PRŮBĚHU VÝROBY PITNÉ VODY

TECHNICKÉ UKAZATELE PRO PLÁN KONTROL JAKOSTI VOD V PRŮBĚHU VÝROBY PITNÉ VODY Příloha č. 9 k vyhlášce č. 428/2001 Sb. TECHNICKÉ UKAZATELE PRO PLÁN KONTROL JAKOSTI VOD V PRŮBĚHU VÝROBY PITNÉ VODY ČÁST 1 MÍSTA ODBĚRŮ VZORKŮ V KONTROLNÍCH PROFILECH VODA S TECHNOLOGIÍ ÚPRAVY (ÚPRAVNA

Více

Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová

Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová Paul J., Dolejš P., Liška M., Říhová Ambrožová J., Hrušková P., Soukup J., Dobiáš P 21. 9.2017

Více

PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE

PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE PROBLEMATIKA PODZEMNÍHO ZDROJE PITNÉ VODY KNĚŽPOLE Petra Nováková 1), Jan Skryja 2) 1) Ústav aplikované a krajinné ekologie, MZLU V Brně, pnovakov@seznam.cz 2) Slovácké vodovody a kanalizace, a.s., jan.skryja@svkuh.cz

Více

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb.

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o

Více

ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ A BEZPEČNÉ PITNÉ VODY V DISTRIBUČNÍ SÍTI JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ

ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ A BEZPEČNÉ PITNÉ VODY V DISTRIBUČNÍ SÍTI JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ A BEZPEČNÉ PITNÉ VODY V DISTRIBUČNÍ SÍTI JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ Ústav technologie vody a prostředí, FTOP, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6 jana.ambrozova@vscht.cz Došlo

Více

Složení a vlastnosti přírodních vod

Složení a vlastnosti přírodních vod Vodní zdroje Složení a vlastnosti přírodních vod Podzemní vody obsahují především železo, mangan, sulfan, oxid uhličitý, radon a amonné ionty. Povrchové vody obsahují především suspendované a koloidní

Více

Fotodokumentace mikroskopických nálezů

Fotodokumentace mikroskopických nálezů Řešeno v rámci projektu TAČR č. TA 01020592 Dopady na mikroklima, kvalitu ovzduší, ekosystémy vody a půdy v rámci hydrické rekultivace hnědouhelných lomů (2011-2014). Fotodokumentace mikroskopických nálezů

Více

Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR

Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR Faculty of Safety Engineering Fakulta bezpečnostního inženýrství Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR Šárka Kročová Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Březen 2014 Systémové

Více

Identifikace a kvantifikace rizik vodárenských systémů

Identifikace a kvantifikace rizik vodárenských systémů Ústav vodního hospodářství obcí Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně Identifikace a kvantifikace rizik vodárenských systémů Ladislav Tuhovčák Jan Ručka Tomáš Kučera 1 /29 Obsah prezentace Legislativní

Více

ENÍ S VODOU. Vlastnosti vody

ENÍ S VODOU. Vlastnosti vody HOSPODAŘEN ENÍ S VODOU vlastnosti vody, legionella, úspory vody Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízen zení budov - 1 Vlastnosti vody chemicky čistá voda o 100 % koncentraci H 2 O se

Více

Aerosolové a mikrobiální mikroklima čistého prostoru

Aerosolové a mikrobiální mikroklima čistého prostoru XXVI. Mezinárodní konference NEMOCNIČNÍ EPIDEMOILOGIE A HYGIENA Brno, Hotel Continental, 16. a 17. dubna 2019 II blok přednášek: VZT a klimatizace, vstupní validace, servis Aerosolové a mikrobiální mikroklima

Více

POZNATKY S UPLATNĚNÍM ROUNOVÉ TEXTILIE

POZNATKY S UPLATNĚNÍM ROUNOVÉ TEXTILIE POZNATKY S UPLATNĚNÍM ROUNOVÉ TEXTILIE VE VODÁRENSTVÍ prof. RNDr. Alena Sládečková, CSc. 1), Ing. Václav Mergl, CSc. 2), Jindřich Kaupa 3), Ing. Martin Pospíchal 3) 1) Havlovického 3, 147 00 Praha 4 -

Více

Technický list FUKA 5V. Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy Rev.

Technický list FUKA 5V. Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy Rev. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž FUKA 5V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít FUKU?:...

Více

PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola)

PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) Petr Pumann Státní Seminář k vyhodnocení PT#V/4/2012 14.6.2012 Státní

Více

Výzkum řešení degradace jakosti pitné vody při její akumulaci

Výzkum řešení degradace jakosti pitné vody při její akumulaci Výzkum řešení degradace jakosti pitné vody při její akumulaci ČVUT v Praze, Fakulta stavební Mze, NAZV-1G58052 Katedra zdravotního a ekologického inženýrství Doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. Ing. Bronislava

Více

DESINFEKCE A VYUŽITÍ CHLORDIOXIDU PŘI ÚPRAVĚ BAZÉNOVÉ VODY

DESINFEKCE A VYUŽITÍ CHLORDIOXIDU PŘI ÚPRAVĚ BAZÉNOVÉ VODY DESINFEKCE A VYUŽITÍ CHLORDIOXIDU PŘI ÚPRAVĚ BAZÉNOVÉ VODY.1Úvod Autor: Ing. František Svoboda Csc. Zvážení rizik tvorby vedlejších produktů desinfekce (DBP) pro úpravu konkrétní vody je podmíněno návrhem

Více

Užitková voda se nesmí stát možným článkem Technologická voda voda v průmyslu

Užitková voda se nesmí stát možným článkem Technologická voda voda v průmyslu Užitkové vody Užitková voda Užitková voda se nesmí stát možným článkem přenosu různých chorob prostřednictvím patogenních organismů ohrožujících zdraví člověka a popř. způsobit i šíření epidemií (např.

Více

Užitkové vody. Rekreace, průmysl, technologie

Užitkové vody. Rekreace, průmysl, technologie Užitkové vody Rekreace, průmysl, technologie Užitková voda Užitková voda se nesmí stát možným článkem přenosu různých chorob prostřednictvím patogenních organismů ohrožujících zdraví člověka a popř. způsobit

Více

Vodovody a kanalizace Přerov, a.s. Laboratoř pitných vod Šířava 482/21, Přerov I - Město, Přerov

Vodovody a kanalizace Přerov, a.s. Laboratoř pitných vod Šířava 482/21, Přerov I - Město, Přerov Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1. Stanovení barvy fotometricky 2. Stanovení elektrické konduktivity 3. Stanovení ph potenciometricky 4. Stanovení KNK

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 20. Vodárenství Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

ÚV SOUŠ - DOPLNĚNÍ 1. SEPARAČNÍHO STUPNĚ, FLOTACE

ÚV SOUŠ - DOPLNĚNÍ 1. SEPARAČNÍHO STUPNĚ, FLOTACE ÚV SOUŠ - DOPLNĚNÍ 1. SEPARAČNÍHO STUPNĚ, FLOTACE Ing. Soňa Beyblová, Ing. Petra Sluková, Ing. Tomáš Bajer, Ladislav Rainiš Severočeské vodovody a kanalizace, a.s., Teplice; sona.beyblova@scvk.cz, petra.slukova@scvk.cz,

Více

Fouling a biofouling membrán při provozu MBR, metody potlačení Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Fouling a biofouling membrán při provozu MBR, metody potlačení Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. Fouling a biofouling membrán při provozu MBR, metody potlačení Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. lukas.dvorak@tul.cz Obsah fouling biofouling rozdělení foulingu negativní vlivy (bio)foulingu při provozu

Více

Umělá koupaliště. Hodnocení rozborů vody Konzultační den. RNDr. Jaroslav Šašek

Umělá koupaliště. Hodnocení rozborů vody Konzultační den. RNDr. Jaroslav Šašek Umělá koupaliště. Hodnocení rozborů vody Konzultační den RNDr. Jaroslav Šašek Umělá koupaliště Význam a zdravotní rizika ukazatelů: E. coli ( indikace fekální kontaminace ) počet při 36 C (obecné znečištění,

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. Praha, 2013 Legislativa

Více

Novela vodního zákona - chronologicky

Novela vodního zákona - chronologicky Novela vodního zákona - chronologicky 26. 8. 2015 Návrh materiálu, v oblasti poplatků zohledňující usnesení Vlády ČR 620/2015 bod B. jako legislativní opatření pro boj se suchem, byl předložen do vnitřního

Více

Problematika sucha v podmínkách

Problematika sucha v podmínkách Problematika sucha v podmínkách VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a.s. Praktické poznatky Doc. Ing. Milan Látal, CSc., Ing. Jiří Novák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. 15. 5. 2013 SUCHO A JAK MU ČELIT

Více

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0 VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Horizontální provzdušňovač BUBLA 25V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít BUBLU?:... 3 2.

Více

DESINFEKCE PITNÉ VODY CHLORDIOXIDEM NA ÚPRAVNĚ VODY V NÝRSKU

DESINFEKCE PITNÉ VODY CHLORDIOXIDEM NA ÚPRAVNĚ VODY V NÝRSKU Citace Gubric M.: Desinfekce pitné vody chlordioxidem na úpravně vody v Nýrsku. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 165-170. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN 978-80-254-2034-8 DESINFEKCE PITNÉ VODY

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Názvosloví a definice odborných termínů doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VODÁRENSTVÍ Technický obor, který se zabývá jímáním,

Více

AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře. Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě?

AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře. Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě? AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě? Zkušební laboratoř č. 1243 - akreditovaná Českým institutem pro akreditaci dle ČSN EN ISO/IEC 17025: 2005 IČ/DIČ 44794843/CZ44794843

Více

Hygiena a sanitace potravinářských výrob. Aneta Hniličková Tereza Matějcová

Hygiena a sanitace potravinářských výrob. Aneta Hniličková Tereza Matějcová Hygiena a sanitace potravinářských výrob Aneta Hniličková Tereza Matějcová Pojmy na úvod Správná výrobní praxe postupy zaměřené na zajišťování celkové jakosti výrobků tzn. způsobilosti k uvedenému či předpokládanému

Více

RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE. Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep)

RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE. Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep) RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep) ÚVOD RECYKLACE VOD POTENCIÁL MEMBRÁNOVÝCH TECHNOLOGIÍ POLOPROVOZNÍ TESTOVÁNÍ PILOTNÍ JEDNOTKY

Více

Způsoby potlačení tvorby biofilmů event. jejich degradace. Doležalová Fehérová 2015/2016

Způsoby potlačení tvorby biofilmů event. jejich degradace. Doležalová Fehérová 2015/2016 Způsoby potlačení tvorby biofilmů event. jejich degradace Doležalová Fehérová 2015/2016 Biofilmy Přisedlé společenstvo mikroorganismů Tvořeny buňkami produkujícími extracelulární polymerní látky Extracelulární

Více

Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích. Hygiena povrchů, předmětů, instalací a zařízení ve školních jídelnách

Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích. Hygiena povrchů, předmětů, instalací a zařízení ve školních jídelnách Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích krajská priorita kontrolního plánu odboru HDM 2016, 2017 Hygiena povrchů, předmětů, instalací a zařízení ve školních jídelnách Pracovní

Více

VYŠETŘENÍ LIDSKÉHO SÉRA JAKO NÁSTROJ KE SLEDOVÁNÍ EXPOZICE KRYPTOSPORIDIÍ VE VZTAHU K PITNÉ VODĚ

VYŠETŘENÍ LIDSKÉHO SÉRA JAKO NÁSTROJ KE SLEDOVÁNÍ EXPOZICE KRYPTOSPORIDIÍ VE VZTAHU K PITNÉ VODĚ VYŠETŘENÍ LIDSKÉHO SÉRA JAKO NÁSTROJ KE SLEDOVÁNÍ EXPOZICE KRYPTOSPORIDIÍ VE VZTAHU K PITNÉ VODĚ F. Kožíšek, P. Pumann, L. Čeřovská, G. Craun, F. Frost, T. Kunde Konference Aktuální otázky vodárenské biologie

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) . Výrobková skupina (podskupina) Název: Sestavy (potrubní a zásobovací systémy), trouby, nádrže, ventily, kohouty, čerpadla, vodoměry, ochranná a bezpečnostní zařízení, armatury, lepidla, spoje, těsnění

Více

VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ

VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ A FUNKCÍ VODÁRENSKÝCH FILTRŮ, PRANÝCH VODOU A VZDUCHEM Ing. Vladimír Novák, CSc. AQUAFILTER v.o.s. Praha Filtry jsou velmi důležitým technologickým zařízením

Více

tel.: mobil: E-mail: Web: Výrobce: +420 577 101 444 +420 733 542 670 sales@sfias.net http://www.sfias.net/

tel.: mobil: E-mail: Web: Výrobce: +420 577 101 444 +420 733 542 670 sales@sfias.net http://www.sfias.net/ Výrobce: SFI a.s. nám. Svobody 57, 763 15 Slušovice Czech Republic tel.: mobil: E-mail: Web: +420 577 101 444 +420 733 542 670 sales@sfias.net http://www.sfias.net/ OBSAH 1. Všeobecné zásady 2. Využití

Více

- 25 - ODŮVODNĚNÍ. Obecná část

- 25 - ODŮVODNĚNÍ. Obecná část - 25 - ODŮVODNĚNÍ Obecná část Ministerstvo zdravotnictví předkládá návrh vyhlášky, kterou se stanoví požadavky na pitnou a teplou vodu a rozsah a četnost kontroly pitné vody. Vyhláška je prováděcím předpisem

Více

Membránové ČOV. Radek Vojtěchovský

Membránové ČOV. Radek Vojtěchovský Membránové ČOV Radek Vojtěchovský Daniel Vilím Obsah Membránová filtrace v čištění odpadních vod Membránové bioreaktory Terciární membránová filtrace Opětovné využití vyčištěné odpadní vody 2 Membránová

Více

Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu ČSN EN ISO : RNDr. Jaroslav Šašek SZÚ Praha

Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu ČSN EN ISO : RNDr. Jaroslav Šašek SZÚ Praha Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu ČSN EN ISO 19458 : 2007 RNDr. Jaroslav Šašek SZÚ Praha . Obecná část Odkazy na normativní dokumenty Jakost vod Odběry vzorků ČSN EN 25667 1: Pokyny pro návrh programu

Více

Příloha č.: 1 ze dne: je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 96/2012 ze dne:

Příloha č.: 1 ze dne: je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 96/2012 ze dne: List 1 z 20 Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř Olomouc Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního

Více

Technologický audit a návrh úprav technologické linky pro rekonstrukci ÚV Horka

Technologický audit a návrh úprav technologické linky pro rekonstrukci ÚV Horka Technologický audit a návrh úprav technologické linky pro rekonstrukci ÚV Horka doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. 1,2), Ing. Klára Štrausová, Ph.D. 1), Ing. Pavel Dobiáš 1) 1) W&ET Team, Box 27, 370 11 České

Více