ŠKOLA S ÚSMĚVEM. Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou. školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. příspěvková organizace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLA S ÚSMĚVEM. Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou. školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. příspěvková organizace"

Transkript

1 Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou příspěvková organizace ŠKOLA S ÚSMĚVEM školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Datum vydání:

2 1. Identifikační údaje školy Název školy Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou, příspěvková organizace Adresa školy Měrovice nad Hanou 28, Kojetín IZO IČ DIČ CZ Ředitelka školy Mgr. Dita Červenková, statutární orgán školy Právní forma příspěvková organizace Zřizovatel Obec Měrovice nad Hanou Telefon/fax /ZŠ/ /MŠ/ zsmsmerovice@seznam.cz Bankovní spojení ČSOB, /0300 Zpracovatel ŠVP Mgr. Dita Červenková, ředitelka školy, koordinátor ŠVP Mgr. Eva Bibrová, učitelka Mgr. Ivo Pavlík, učitel Zřizovatel Obec Měrovice nad Hanou, Měrovice nad Hanou 131, Kojetín Kontakty obec.merovice@iol.cz Součásti školy kapacita základní škola 60 mateřská škola 25 školní družina 30 školní jídelna výdejna ZŠ a MŠ 55 Platnost: od Mgr. Dita Červenková

3 2. Charakteristika školy 2.1 Úplnost a velikost školy, vybavení školy Naše základní škola je organizována jako málotřídní s pěti postupnými ročníky ve dvou třídách. Spojení ročníků je vždy určováno počtem žáků v jednotlivých ročnících. K byla při základní škole zřízena školní družina. Prostorové podmínky školy jsou vzhledem k počtu žáků a s ohledem na potřeby výchovy a vzdělávání v současnosti nedostačující, proto jsou dle možností trvale prováděny úpravy prostor školy tak, aby škola lépe vyhovovala potřebám vzdělávání. V přízemí se nachází školní družina, která je zároveň v dopoledních hodinách využívána jako učebna pro méně početné ročníky, dále školní jídelna - výdejna, tělocvična s nářaďovnou, WC pro zaměstnance a šatna žáků, která je umístěna na chodbě mimo komunikační zóny. V patře budovy školy jsou dvě kmenové učebny vybavené renovovaným školním nábytkem a koberci ke hrám i relaxaci. V učebně starších žáků jsou umístěna tři pracovní místa s počítači s internetovým připojením a výukovými programy, jeden z těchto počítačů je určen zároveň i pro pedagogy školy s odděleným přístupem. Ve třídě mladších žáků je umístěn jeden počítač bez připojení, kde mohou děti využívat jednodušší zábavné výukové programy. Dále je zde sociální zařízení pro žáky a kabinet pro pedagogické pracovníky školy, kde jsou zároveň uloženy pomůcky potřebné k výuce. K budově školy patří školní pozemek, jehož součástí je zatravněné hřiště a odpočinkový koutek, který je využíván v době velkých přestávek pro pobyt žáků. Materiální vybavení školy je v souvislosti s finančními možnostmi postupně doplňováno a je maximálně využíváno. Pravidelně je doplňován fond učebnic, školních pomůcek, počítačových výukových programů, žákovská i učitelská knihovna. Režim školy je dán školním řádem, kde jsou stanovena práva a povinnosti žáků, rodičů, pedagogů a ostatních pracovníků školy. Součástí školního řádu je také klasifikační řád, kde jsou uvedena pravidla pro hodnocení žáků. Režim školní družiny je upraven ve Vnitřním řádu školní družiny, který je součástí školního řádu. Dále jsou součástí školního řádu Provozní řád tělocvičny a Provozní řád hřiště.

4 2.2 Charakteristika pedagogického sboru Pedagogický sbor školy je tvořen kvalifikovanými pedagogy s požadovaným vzděláním pro 1. stupeň základní školy. Na škole působí ředitelka školy, dva třídní učitelé, asistentka pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí a vychovatelka ve školní družině. S ohledem na potřebné množství vyučovacích hodin zároveň ve vyšších ročnících vyučuje učitelka českého jazyka. Funkci výchovného poradce a metodika informačních a komunikačních technologií zastává ředitelka školy, třídní učitel vyšších ročníků zastává funkci metodika prevence sociálně patologických jevů. Všichni členové pedagogického sboru se pravidelně účastní projektů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků dle svých potřeb a zájmů, především pak v oblasti moderních metod výuky, managementu a práva. 2.3 Dlouhodobé projekty V rámci školy probíhá vlastní projekt pro adaptaci budoucích žáků prvního ročníku Školička při Základní škole Měrovice nad Hanou, kdy děti z předškolního oddělení mateřské školy spolu s rodiči v průběhu roku navštěvují základní školu a zábavnou formou se seznamují s tematickými okruhy života kolem nás (barvy, zvířata, tradice a zvyky apod.). Každoročně škola organizuje podzimní akci nazvanou Svatý Václav, aneb.., která je zaměřena na seznamování žáků s historií naší země. Na jaře probíhá ve škole pravidelně Týden zdraví, kdy se žáci seznamují se zdravým životním stylem a zároveň probíhá prevence sociálně patologických jevů. V rámci Týdne zdraví žáci pracují na projektech na daná témata. Škola je také zapojena do projektu Zdravé zuby a Školní mléko. 2.4 Spolupráce s rodiči a jinými subjekty, mezinárodní spolupráce Spolupráce s rodiči: snaha o aktivní zapojení rodičů do dění školy - programy pro rodiče s dětmi (dny vánočních a velikonočních tradic spojené s vystoupením dětí a výtvarnou dílnou pro rodiče s dětmi), dny otevřených dveří, besídky, prezentace prací žáků

5 Spolupráce ZŠ a MŠ: s ohledem na plynulý a bezproblémový přechod předškolních dětí z MŠ do 1. roč. ZŠ je systematicky podporovaáno propojení mateřské a základní školy (návštěvy dětí z MŠ v ZŠ, projekt Školička, společné výlety a akce ve škole i mimo školu) Spolupráce ZŠ s dalšími školami v rámci mikroregionu: účast na společných sportovních a kulturních akcích Spolupráce se základními školami v Kojetíně: pro lepší adaptaci žáků odcházejících do 6. roč. v kojetínských školách žáci navštěvují sportovní akce pořádané těmito školami, následně individuální spolupráce s vyučujícími na ZŠ Kojetín Spolupráce s DDM Kojetín: netradiční aktivity v rámci výuky (např. práce s keramickou hlínou v keramické dílně v obci), ekologická, návštěva akcí pořádaných domem dětí Spolupráce s OPPP Přerov: školní zralost, specifické poruchy učení a chování Spolupráce se zřizovatelem, s KÚ Olomouc Škola v současnosti nespolupracuje s žádnou institucí na mezinárodní úrovni. 3. Charakteristika ŠVP 3.1 Zaměření školy Škola se orientuje na zdravý životní styl v celé školní komunitě, na kultivaci vztahů mezi žáky i mezi žáky a učiteli. S ohledem na velikost školy je tedy zaměřena především na vlídné, rodinné prostředí školy, ve kterém se děti cítí dobře, na vytváření prostředí spolupráce a vzájemné pomoci ve třídách, na podporu přátelských vztahů v dětském kolektivu. Zároveň se však snažíme o vytváření a podporu partnerských vztahů mezi učiteli a žáky. Chceme být otevřenou školou, která je přístupná vnějším podnětům a zároveň veřejnosti a rodičům poskytuje dostatek informací o svých aktivitách.

6 3.2 Výchovné a vzdělávací strategie rozvíjet osobnost každého žáka v samostatném myšlení, rozhodování a práci k demokracii, ekologická respektovat individuální potřeby dětí, zvláště dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, volit učivo dle individuálních možností a zájmů žáků, klást důraz na smysluplné učení podporovat projektové vyučování a alternativní metody práce - činnostní vyučování, využití mezipředmětových vztahů, využívat sebekontrolu, sebehodnocení, práce ve skupinách, práce s PC podněcovat aktivitu dětí, podporovat zájem o vzdělávání, motivovat žáky k celoživotnímu vzdělávání, podporovat poznávání a aplikaci poznatků v praxi vést žáky k zodpovědnosti, vzájemné toleranci a pravidlům komunikace mezi lidmi, k lepším vztahům v kolektivu (komunikace mezi žáky, mezi žákem a učitelem, spolupráce, pomoc mladším, méně šikovným) v rámci prevence sociálně patologických jevů vytvářet pestrou nabídku volnočasových aktivit, protidrogová prevence zajistit dětem dostatek pohybových aktivit v době výuky i v rámci volného času - volný pohyb po škole, relaxační a tělovýchovné chvilky, využití školní zahrady v době přestávek, zvyšování fyzické zdatnosti, zdravý životní styl, ozdravný režim zajistit žákům kvalitní jazykovou průpravu a dostatečné zvládnutí informačních technologií V souladu s rámcovým vzdělávacím programem je výuka zároveň zaměřena na rozvíjení klíčových kompetencí, které jsou společným jmenovatelem všech vzdělávacích oblastí a jednotlivých vyučovacích předmětů.

7 3.3 Zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Škola je otevřená žákům se zdravotním postižením, zdravotním znevýhodněním, sociálním znevýhodněním i žákům talentovaným, žákům s mimořádným nadáním. Škola spolupracuje s Pedagogicko-psychologickou poradnou v Přerově. V případě diagnostiky specifické poruchy učení a doporučené integrace žáka je na žádost rodičů pro daného žáka vypracován individuální vzdělávací plán, kde je v souvislosti s diagnostikovanou SPU uvedena případná redukce učiva a způsob práce s žákem. V rámci výuky je pak možné využití kompenzačních pomůcek, speciálního výukového programu a možnost individuální práce se žákem po vyučování v rámci pravidelné reedukační péče. Při klasifikaci přihlížíme ke stupni a druhu specifické poruchy. Na škole v současnosti není integrován žádný žák se speciálními vzdělávacími potřebami. Zabezpečení výuky žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí S ohledem na velké procentuální zastoupení žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí byla ve spolupráci s Krajským úřadem Olomouckého kraje ve škole zřízena funkce asistentky pedagoga pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí pro zajištění specifické péče o romské děti. Asistentka se podílí na přípravě dětí na vyučování, komunikaci s rodinami dětí, spolupracuje s pedagogy ve vyučovacích hodinách. Žákům ze sociálně znevýhodněného prostředí je věnována zvýšená péče v průběhu výuky, kdy je uplatňován individuální přístup k jednotlivým žákům, důraz je kladen na názornost a opakování. Škola také nabízí přípravu na vyučování a odpolední doučování. 3.4 Zabezpečení výuky žáků mimořádně nadaných Žákům mimořádně nadaným je ve škole věnována trvalá individuální péče. V průběhu vyučovacích hodin mají možnost rozšiřujících úloh, individuální práce s naučnou literaturou, práce na počítači, kde si procvičují složitější učivo. Mají možnost tvorby vlastních projektových prací. V rámci školy se zúčastňují vědomostních a dovednostních soutěží. Na základě doporučení poradenského zařízení je možné vzdělávání žáka v předmětu, kde je výrazné nadání žáka, ve vyšším ročníku. V souladu se školským zákonem může být mimořádně nadaný žák přeřazen do vyššího ročníku bez absolvování předchozího ročníku.

8 3.5 Průřezová témata Průřezová témata reprezentují v základním vzdělávání okruhy aktuálních problémů současného světa. Vytvářejí příležitosti pro individuální uplatnění žáků i pro jejich vzájemnou spolupráci. Pomáhají rozvíjet osobnost žáka v oblasti postojů a hodnot. V etapě základního vzdělávání jsou vymezena tato průřezová témata a jejich tematické okruhy: 1. Osobnostní a sociální Osobnostní rozvoj rozvoj schopností poznávání; sebepozání a sebepojetí; seberegulace a sebeorganizace, psychohygiena; kreativita Sociální rozvoj poznávání lidí; mezilidské vztahy; komunikace; kooperace a kompetice Morální rozvoj řešení problémů a rozhodovací dovednosti; hodnoty, postoje, praktická etika 2. Výchova demokratického občana občanská společnost a škola; občan, občanská společnost a stát; formy participace občanů v politickém životě; principy demokracie jako formy vlády a způsobu rozhodování 3. Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Evropa a svět nás zajímá; objevujeme Evropu a svět; jsme Evropané 4. Multikulturní kulturní diference; lidské vztahy; etnický původ; multikulturalita; princip sociálního smíru a solidarity 5. Environmentální ekosystémy; základní podmínky života; lidské aktivity a problémy životního prostředí; vztah člověka k prostředí 6. Mediální Receptivní činnosti kritické čtení a vnímání mediálních sdělení; interpretace vztahu mediálních sdělení a reality; stavba mediálních sdělení; vnímání autora mediálních sdělení; fungování a vliv médií ve společnosti Produktivní činnosti tvorba mediálního sdělení; práce v realizačním týmu Tematické okruhy průřezových témat procházejí napříč vzdělávacími oblastmi a umožňují propojení vzdělávacích obsahů jednotlivých vzdělávacích oborů. Průřezová témata jsou součástí výuky, realizují se také v rámci projektových dnů a malých projektů v rámci výuky v jednotlivých předmětech (Svatý Václav, Týden zdraví, Zdravé zuby a projekty vyplývající z aktuálně probíraného učiva). Jsou také součástí výukové náplně školy v přírodě.

9 Začlenění průřezových témat do vyučovacích předmětů: Předmět Ročník Český jazyk Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Komunikace komunikace v různých situacích Multikulturní Lidské vztahy - udržovat tolerantní vztahy, uplatňovat princip slušného chování (základní morální normy) Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Komunikace komunikace v různých situacích Multikulturní Lidské vztahy - udržovat tolerantní vztahy, uplatňovat princip slušného chování (základní morální normy) Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Komunikace komunikace v různých situacích Multikulturní Multikulturalita - multikulturalita současného světa, naslouchání druhým, vstřícný postoj k odlišnostem Lidské vztahy - udržovat tolerantní vztahy, uplatňovat princip slušného chování (základní morální normy) Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Komunikace komunikace v různých situacích Multikulturní Multikulturalita naslouchání druhým; multikulturalita jako prostředek vzájemného obohacování Lidské vztahy uplatňování principu slušného chování (základní morální normy) Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování, cvičení smyslového vnímání, pozornosti a soustředění Komunikace komunikace v různých situacích Multikulturní Multikulturalita naslouchání druhým; multikulturalita jako prostředek vzájemného obohacování Lidské vztahy uplatňování principu slušného chování (základní morální normy)

10 Mediální Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení identifikování základních orientačních prvků v textu Mediální Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení identifikování základních orientačních prvků v textu Interpretace vztahu mediálních sdělení a reality různé typy sdělení, jejich rozlišování, rozdíl mezi reklamou a zprávou Předmět Ročník Anglický jazyk Multikulturní Multikulturalita - význam užívání cizího jazyka jako nástroj dorozumění a celoživotního vzdělávání Multikulturní Multikulturalita specifické rysy jazyků Multikulturní Multikulturalita specifické rysy jazyků Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Evropa a svět nás zajímá zvyky a tradice Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Evropa a svět nás zajímá zvyky a tradice

11 Předmět Ročník Matematika Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Řešení problémů a rozhodovací dovednosti dovednosti pro řešení problémů Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Řešení problémů a rozhodovací dovednosti dovednosti pro řešení problémů Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Řešení problémů a rozhodovací dovednosti dovednosti pro řešení problémů Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Řešení problémů a rozhodovací dovednosti dovednosti pro řešení problémů Předmět Informatika Ročník 5. Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování, řešení problémů; dovednosti pro učení a studium Komunikace komunikace v různých situacích Řešení problémů a rozhodovací dovednosti zvládání učebních problémů vázaných na látku předmětů

12 Předmět Ročník Prvouka Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Výchova dem. občana Občanská společnost a škola demokratická atmosféra a demokratické vztahy ve škole Výchova dem. občana Občanská společnost a škola demokratická atmosféra a demokratické vztahy ve škole Výchova dem. občana Občanská společnost a škola demokratická atmosféra a demokratické vztahy ve škole Multikulturní Lidské vztahy udržovat tolerantní vztahy, uplatňování principu slušného chování Kulturní diference jedinečnost každého člověka, respektování zvláštností různých etnik Multikulturní Kulturní diference jedinečnost každého člověka, respektování zvláštností různých etnik Lidské vztahy udržovat tolerantní vztahy,uplatňování principu slušného chování Multikulturní Kulturní diference jedinečnost každého člověka, respektování zvláštností různých etnik Lidské vztahy udržovat tolerantní vztahy,uplatňování principu slušného chování Environmentální Základní podmínky života - voda (ochrana její čistoty), ovzduší (význam pro život na Zemi) Ekosystémy - les (les v našem prostředí), pole (způsoby hospodaření na nich) Vztah člověka k prostředí - náš životní styl (spotřeba věcí, odpady) Environmentální Základní podmínky života - voda (ochrana její čistoty), ovzduší (význam pro život na Zemi) Ekosystémy - les (les v našem prostředí), pole (způsoby hospodaření na nich) Vztah člověka k prostředí - náš životní styl (spotřeba věcí, odpady) Výchova k myšlení v evr. a glob. souvislostech Evropa a svět nás zajímá naši sousedé v Evropě, život dětí v jiných zemíc

13 Předmět Ročník Přírodověda Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Environmentální Základní podmínky života voda (vztah vlastností vody a života, význam vody pro lidské aktivity, ochrana její čistoty) Ekosystémy les, pole, vodní zdroje Základní podmínky života - ovzduší (význam pro život na Zemi, ohrožování ovzduší a klimatické změny, čistota ovzduší u nás) - půda (zdroj výživy) Lidské aktivity a problémy životního prostředí odpady a hospodaření s odpady (odpady a příroda, principy a způsoby hospodaření s odpady, druhotné suroviny); ochrana přírody (význam ochrany přírody); změny v krajině (krajina dříve a dnes, vliv lidských aktivit) Výchova demokratického občana Občan, občanská společnost a stát občan jako odpovědný člen společnosti (jeho práva a povinnosti, schopnost je aktivně uplatňovat, přijímat odpovědnost za své postoje a činy) Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Environmentální Ekosystémy les, pole, vodní zdroje, moře, tropický deštný les (význam pro nás) Lidské aktivity a problémy životního prostředí odpady a hospodaření s odpady (odpady a příroda, principy a způsoby hospodaření s odpady, druhotné suroviny); ochrana přírody (význam ochrany přírody); změny v krajině (krajina dříve a dnes, vliv lidských aktivit) Vztah člověka k prostředí prostředí a zdraví (rozmanitost vlivů prostředí na zdraví, možnosti a způsoby ochrany zdraví) Výchova demokratického občana Občan, občanská společnost a stát občan jako odpovědný člen společnosti (jeho práva a povinnosti, schopnost je aktivně uplatňovat, přijímat odpovědnost za své postoje a činy) Multikulturní Kulturní diference - člověk jako nedílná jednota tělesné i duševní stránky

14 Předmět Ročník Vlastivěda Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Výchova dem.občana Občanská společnost a škola způsoby uplatňování demokratických principů a hodnot v každodenním životě školy (význam aktivního zapojení žáků do žák.samosprávy žákovských rad či parlamentů) Principy demokracie jako formy vlády a způsobu rozhodování význam Ústavy jako základního zákona země Osobnostní a sociální Rozvoj schopností poznávání cvičení pozornosti a soustředění, cvičení dovedností zapamatování Výchova dem. občana Občan, občanská společnost a stát základní principy a hodnoty demokratického politického systému (právo, spravedlnost, diferenciace, různorodost) Občan, občanská společnost a stát základní principy a hodnoty demokratického politického systému (právo, spravedlnost, diferenciace, různorodost) principy soužití s minoritami (vztah k jinému, respekt k identitám, vzájemná komunikace a spolupráce, příčiny nedorozumění a zdroje konfliktů) Vých. k myšlení v evr. a glob. souvislostech Evropa a svět nás zajímá rodinné příběhy, zážitky a zkušenosti z Evropy a světa; místa, události a artefakty v blízkém okolí mající vztah k Evropě a světu; naši sousedé v Evropě; život dětí v jiných zemích; lidová slovesnost, zvyky a tradice národů Evropy Objevujeme Evropu a svět naše vlast a Evropa; evropské krajiny; státní a evropské symboly Multikulturní Lidské vztahy vztahy mezi kulturami (vzájemné obohacování různých kultur, ale i konflikty vyplývající z jejich rozdílnosti); předsudky a vžité stereotypy (příčiny a důsledky diskriminace)

15 Předmět Ročník Výtvarná Multikulturní Kulturní diference - jedinečnost každého člověka a jeho individuálních zvláštností, poznávání vlastního kulturního zakotvení Multikulturní Lidské vztahy vztahy mezi kulturami (vzájemné obohacování různých kultur) Multikulturní Etnický původ - základní informace o různých etnických a kulturních skupinách, odlišné myšlení a vnímání světa Multikulturní Kulturní diference jedinečnosti každého člověka a jeho individuální zvláštnosti; člověk jako nedílná jednota tělesné i duševní stránky, ale i jako součást etnika Lidské vztahy vztahy mezi kulturami (vzájemné obohacování různých kultur) Multikulturní Lidské vztahy vztahy mezi kulturami (vzájemné obohacování různých kultur) Mediální Kritické vnímání mediálních sdělení - pěstování kritického přístupu ke zpravodajství a reklamě Mediální Kritické vnímání mediálních sdělení - pěstování kritického přístupu ke zpravodajství a reklamě Vnímání autora mediálních sdělení - výrazové prostředky a jejich uplatnění pro vyjádření svého názoru a postoje Mediální Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení pěstování kritického přístupu k reklamě

16 Environmentální Lidské aktivity - ochrana kulturních památek Vztah člověka k prostředí - naše obec (kultura obce a její ochrana) Environmentální Lidské aktivity a problémy životního prostředí ochrana kulturních památek Environmentální Lidské aktivity a problémy životního prostředí ochrana kulturních památek Předmět Ročník Hudební Multikulturní Lidské vztahy - vzájemné obohacování různých kultur Etnický původ - odlišnost lidí, ale i jejich vzájemná rovnost, různé způsoby života Multikulturní Lidské vztahy vztahy mezi kulturami (vzájemné obohacování různých kultur) Etnický původ - odlišnost lidí, ale i jejich vzájemná rovnost, různé způsoby života Multikulturalita - vstřícný postoj k odlišnostem Multikulturní Kulturní diference respektování zvláštností různých etnik (zejména cizinců nebo příslušníků etnik žijících v místě školy) Lidské vztahy osobní přispění k zapojení žáků z odlišného kulturního prostředí do kolektivu třídy Multikulturní Kulturní diference respektování zvláštností různých etnik (zejména cizinců nebo příslušníků etnik žijících v místě školy) Lidské vztahy osobní přispění k zapojení žáků z odlišného kulturního prostředí do kolektivu třídy Mediální Vnímání autora - výrazové prostředky a jejich uplatnění, výběr a kombinace slov a zvuků Mediální Vnímání autora - výrazové prostředky a jejich uplatnění, výběr a kombinace slov a zvuků

17 Předmět Ročník Tělesná Multikulturní Kulturní diference - člověk jako nedílná jednota tělesné a duševní stránky Lidské vztahy důležitost integrace jedince, umět se vžít do role druhého Multikulturní Kulturní diference - člověk jako nedílná jednota tělesné a duševní stránky Lidské vztahy důležitost integrace jedince, umět se vžít do role druhého Multikulturní Kulturní diference - člověk jako nedílná jednota tělesné a duševní stránky Lidské vztahy důležitost integrace jedince, umět se vžít do role druhého Multikulturní Kulturní diference člověk jako nedílná jednota tělesné i duševní stránky Lidské vztahy důležitost integrace jedince, umět se vžít do role druhého Multikulturní Kulturní diference člověk jako nedílná jednota tělesné i duševní stránky. Lidské vztahy důležitost integrace jedince, umět se vžít do role druhého Environmentální Lidské aktivity a problémy životního prostředí ochrana přírody (ochrana přírody při masových sportovních akcích) Vztah člověka k prostředí - prostředí a zdraví (možnosti a způsoby ochrany zdraví) Environmentální Lidské aktivity a problémy životního prostředí ochrana přírody (ochrana přírody při masových sportovních akcích) Vztah člověka k prostředí - prostředí a zdraví (možnosti a způsoby ochrany zdraví) Environmentální Vztah člověka k prostředí náš životní styl Environmentální Vztah člověka k prostředí náš životní styl

18 Předmět Ročník Pracovní činnosti Osobnostní a sociální Komunikace komunikace v různých situacích Osobnostní a sociální Komunikace komunikace v různých situacích Osobnostní a sociální Komunikace komunikace v různých situacích Osobnostní a sociální Komunikace komunikace v různých situacích Kooperace a kompetice rozvoj sociálních dovedností pro kooperaci (jasná a respektující komunikace, řešení konfliktů, podřízení se) Osobnostní a sociální Komunikace komunikace v různých situacích Kooperace a kompetice rozvoj sociálních dovedností pro kooperaci (jasná a respektující komunikace, řešení konfliktů, podřízení se) Environmentální Vztah člověka k prostředí náš životní styl (spotřeba věcí, energie, odpady, způsoby jednání a vlivy na prostředí) Environmentální Vztah člověka k prostředí náš životní styl (spotřeba věcí, energie, odpady, způsoby jednání a vlivy na prostředí) Environmentální Vztah člověka k prostředí náš životní styl (spotřeba věcí, energie, odpady, způsoby jednání a vlivy na prostředí) Ekosystémy lidské sídlo - město vesnice Lidské aktivity a problémy živ. prostředí zemědělství a životní prostředí Environmentální Vztah člověka k prostředí náš životní styl (spotřeba věcí, energie, odpady, způsoby jednání a vlivy na prostředí); prostředí a zdraví

19 4. Učební plán minimální časová dotace disponibil ní časová dotace celková časová dotace Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Ročník Český jazyk a literatura Český jazyk Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Anglický jazyk Matematika a její aplikace Matematika Informační a komunikační technologie Informatika Prvouka Člověk a jeho svět Vlastivěda Umění a kultura Člověk a zdraví Přírodověda Výtvarná Výtvarná Hudební Hudební Tělesná Tělesná Výchova ke zdraví Člověk a svět práce Pracovní činnosti Celková hodinová dotace Nepovinné předměty: Náboženství Poznámky k učebnímu plánu: Průřezová témata jsou součástí výuky, realizují se také v rámci projektových dnů a malých projektů v rámci výuky v jednotlivých předmětech /Svatý Václav, Týden zdraví, Zdravé zuby a projekty vyplývající z aktuálně probíraného učiva/, jsou součástí náplně školy v přírodě.

20 5. Učební osnovy Viz jednotlivé přílohy dle vyučovacích předmětů. 6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6.1 Pravidla pro hodnocení žáků Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání 1. Hodnocení žáka je součástí výchovně vzdělávacího procesu a jeho řízení. 2. Za první i druhé pololetí vydává škola žákovi vysvědčení. 3. Hodnocení výsledků vzdělávání žáka na vysvědčení je vyjádřeno klasifikačním stupněm, slovně nebo kombinací obou způsobů. O způsobu hodnocení rozhoduje ředitelka školy se souhlasem školské rady a po projednání v pedagogické radě. 4. Je-li žák hodnocen slovně, převede třídní učitel po projednání s vyučujícími ostatních předmětů slovní hodnocení do klasifikace pro účely přijímacího řízení ke střednímu vzdělávání (nižší stupeň gymnázia). 5. Klasifikace je jednou z forem hodnocení, její výsledky se vyjadřují stanovenou stupnicí. 6. Ve výchovně vzdělávacím procesu se uskutečňuje klasifikace průběžná a celková. 7. Průběžná klasifikace se uplatňuje při hodnocení dílčích výsledků a projevů žáka. 8. Klasifikace souhrnného prospěchu se provádí na konci každého pololetí a není aritmetickým průměrem běžné klasifikace. 9. Při hodnocení žáka klasifikací jsou výsledky vzdělávání žáka a chování žáka ve škole a na akcích pořádaných školou hodnoceny tak, aby byla zřejmá úroveň vzdělání žáka, které dosáhl zejména vzhledem k očekávaným výstupům formulovaným v učebních osnovách jednotlivých

21 předmětů školního vzdělávacího programu, k jeho vzdělávacím a osobnostním předpokladům a k věku žáka. Klasifikace zahrnuje ohodnocení píle žáka a jeho přístupu ke vzdělávání i v souvislostech, které ovlivňují jeho výkon. 10. Chování neovlivňuje klasifikaci výsledků ve vyučovacích předmětech. 11. Při hodnocení a při průběžné i celkové klasifikaci pedagogický pracovník uplatňuje přiměřenou náročnost a pedagogický takt vůči žákovi. 12. Klasifikační stupeň určí učitel, který vyučuje příslušnému předmětu. 13. V předmětu, ve kterém vyučuje více učitelů, určí výsledný klasifikační stupeň za klasifikační období příslušní učitelé po vzájemné dohodě. 14. Ohodnocením výkonu žáka klasifikačním stupněm posuzuje učitel výsledky práce objektivně a přiměřeně náročně. 15. Pro určování stupně prospěchu v jednotlivých předmětech na konci klasifikačního období se hodnotí učební výsledky, jichž žák dosáhl za celé klasifikační období. Při celkové klasifikaci přihlíží učitel k věkovým zvláštnostem žáka i k tomu, že žák mohl v průběhu klasifikačního období zakolísat v učebních výkonech pro určitou indispozici. Přihlíží se i ke snaživosti a pečlivosti žáka, k jeho individuálním schopnostem a zájmům. 16. Ředitelka školy je povinna působit na sjednocování klasifikačních měřítek všech učitelů. 17. Zákonní zástupci žáka jsou o prospěchu žáka informování třídním učitelem a učiteli jednotlivých předmětů: - průběžně prostřednictvím žákovské knížky, - před koncem každého čtvrtletí (klasifikační období), - případně kdykoliv na požádání zákonných zástupců žáka. V případě mimořádného zhoršení prospěchu informuje učitel zákonné zástupce žáka bezprostředně a prokazatelným způsobem. Případy zaostávání žáků v učení se projednají v pedagogické radě. 18. Žáci školy, kteří po dobu nemoci nejméně tři měsíce před koncem klasifikačního období navštěvovali školu při zdravotnickém zařízení a byli tam klasifikováni za pololetí ze všech, popřípadě jen z některých předmětů, se po návratu do kmenové školy znovu nezkoušejí a neklasifikují. Jejich klasifikace ze školy při zdravotnickém zařízení v předmětech, ve kterých byli klasifikováni, je závazná. V předmětech, ve kterých nebyli vyučováni, se neklasifikují.

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Způsoby hodnocení Klasifikace i slovní hodnocení Kritéria hodnocení 1. Obecné zásady a) Hodnocení výkonů a pracovních výsledků žáků musí být postaveno na plnění konkrétních

Více

Pravidla hodnocení a klasifikace žáka základní školy

Pravidla hodnocení a klasifikace žáka základní školy Základní škola a Mateřská škola Chrášťany Pravidla hodnocení a klasifikace žáka základní školy 1. Výsledky vzdělávání žáka v jednotlivých předmětech stanovených školním vzdělávacím programem a chování

Více

6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6.1. Pojetí a předmět hodnocení a klasifikace Cílem hodnocení je poskytnout žákovi zpětnou vazbu, prostřednictvím níž získává informace o tom, jak danou problematiku

Více

Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů 21 Práva žáků, studentů a zákonných zástupců dětí a nezletilých

Více

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce.

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce. 6.1. HODNOCENÍ ŽÁKŮ Hodnocení žáků vychází ze zákona č.561/2004 Sb., školského zákona a z vyhlášky č.48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Hodnocení

Více

Hodnocení žáků speciálních tříd

Hodnocení žáků speciálních tříd Příloha č. 2 Hodnocení žáků speciálních tříd Hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování žáků je: jednoznačné, srozumitelné, srovnatelné s předem stanovenými kriterii, věcné, všestranné Hodnocení

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků se řídí příslušnými paragrafy školského zákona. Podrobnosti o hodnocení výsledků žáků a jeho náležitostech stanoví ministerstvo prováděcím

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků v Základní škole Dolní Vilémovice 42 (jako součást školního řádu - Dokument 1)

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků v Základní škole Dolní Vilémovice 42 (jako součást školního řádu - Dokument 1) Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků v Základní škole Dolní Vilémovice 42 (jako součást školního řádu - Dokument 1) Obsah: 1. Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole

Více

Základní škola Jedovnice, okres Blansko. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Č.j.: 1/2013 Spisový znak PRPRHO13 Skartační znak S10

Základní škola Jedovnice, okres Blansko. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Č.j.: 1/2013 Spisový znak PRPRHO13 Skartační znak S10 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Č.j.: 1/2013 Spisový znak PRPRHO13 Skartační znak S10 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 27.8.2013 Směrnice nabývá platnosti ode dne:

Více

Základní škola je rozdělena na 2 stupně. I. stupněm se rozumí 1. až 5. ročník, II. stupněm se rozumí 6. až 9. ročník.

Základní škola je rozdělena na 2 stupně. I. stupněm se rozumí 1. až 5. ročník, II. stupněm se rozumí 6. až 9. ročník. 8. PŘÍLOHY 8.1 HODNOCENÍ ŽÁKŮ 8.1.1 Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání Za první pololetí vydává škola žákovi výpis z vysvědčení; za druhé pololetí vysvědčení. Základní škola je rozdělena na

Více

a) Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou

a) Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou Základní škola Nad Přehradou PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ součást školního řádu Č.j.: 199/2016 Vypracoval: Mgr. Anna Běhunková Schválil: Pedagogická rada projednala dne 1. 9. 2016 Účinnost ode dne: 1. 9.

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Základní škola Havířov Šumbark M. Pujmanové 17/1151 okres Karviná Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků projednáno na pedagogické radě školy dne 30. 8. 2010 1. Pravidla hodnocení klasifikace

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD VI. KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

ŠKOLNÍ ŘÁD VI. KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ ŘÁD VI. KLASIFIKAČNÍ ŘÁD I. Pravidla hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou II. Stupně hodnocení prospěchu a chování při použití klasifikace III.Opravné

Více

Pravidla pro hodnocení - SŠŽ

Pravidla pro hodnocení - SŠŽ Střední škola živnostenská a Základní škola, Planá Kostelní 129, 348 15 Planá Pravidla pro hodnocení - SŠŽ A) Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou

Více

6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Součástí výchovně vzdělávací práce základní školy je hodnocení a klasifikace žáků. Hodnocení žáka má motivační, diagnostickou a regulativní funkci. Hodnocení výsledků

Více

Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád

Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád Klasifikační řád projednán na pedagogické radě 21.6.2013 Platnost od 1.9.2013 Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád Článek 1 Zásady hodnocení a klasifikace 1)

Více

Příloha školního vzdělávací programu CESTA ZA PROFESÍ. ŠVP zpracovaný podle RVP přílohy upravující vzdělávání žáků s LMP

Příloha školního vzdělávací programu CESTA ZA PROFESÍ. ŠVP zpracovaný podle RVP přílohy upravující vzdělávání žáků s LMP Dodatek k příloze ŠVP ZV č. 1 - aktualizace k 1.9.2015 Příloha školního vzdělávací programu CESTA ZA PROFESÍ ŠVP zpracovaný podle RVP přílohy upravující vzdělávání žáků s LMP Základní škola a mateřská

Více

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech 8. Průřezová témata 1. Osobnostní a sociální A Osobnostní rozvoj rozvoj schopností poznávání sebepoznání a sebepojetí seberegulace a sebeorganizace 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník V předmětu

Více

Pravidla pro hodnocení žáků Gymnázia Jana Keplera, Praha 6, Parléřova 2

Pravidla pro hodnocení žáků Gymnázia Jana Keplera, Praha 6, Parléřova 2 Pravidla pro hodnocení žáků Gymnázia Jana Keplera, Praha 6, Parléřova 2 Tato pravidla vycházejí ze zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

Hodnocení žáků - ŠVP: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace

Hodnocení žáků - ŠVP: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Frýdek-Místek, příspěvková organizace 6. Hodnocení žáků 6.1 Zásady klasifikace a hodnocení hodnocení žáka je nedílnou součástí výchovně vzdělávacího procesu a je komplexním posouzením prospěchu a chování žáka klasifikace je jednou z forem

Více

Gymnázium, Nový Bydžov, Komenského 77. Klasifikační řád. 2/ Klasifikační stupeň určí učitel, který vyučuje příslušnému předmětu.

Gymnázium, Nový Bydžov, Komenského 77. Klasifikační řád. 2/ Klasifikační stupeň určí učitel, který vyučuje příslušnému předmětu. Gymnázium, Nový Bydžov, Komenského 77 Klasifikační řád I. Zásady klasifikace 1/ Klasifikace je jednou ze základních forem zpětné vazby, která poskytuje žákovi informace o správnosti postupu, průběhu či

Více

Střední škola automobilní Holice Nádražní 301, 534 01 Holice. (pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků) Čl.1 Klasifikace chování

Střední škola automobilní Holice Nádražní 301, 534 01 Holice. (pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků) Čl.1 Klasifikace chování Střední škola automobilní Holice Nádražní 301, 534 01 Holice Č.j. SŠA 1144/2012- ŠŘ-KŘ K L A S I F I K A Č N Í Ř Á D (pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků) Čl.1 Klasifikace chování 1. Klasifikaci

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Chování žáka je klasifikováno těmito stupni: 1 - velmi dobré 2 - uspokojivé 3 neuspokojivé

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Chování žáka je klasifikováno těmito stupni: 1 - velmi dobré 2 - uspokojivé 3 neuspokojivé KLASIFIKAČNÍ ŘÁD 1. Pravidla hodnocení a klasifikace 2. Zásady klasifikace 3. Získávání podkladů pro hodnocení a klasifikaci 4. Klasifikace chování 5. Výchovná opatření 6. Klasifikace a hodnocení žáků

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Příloha č. 1 Školního řádu PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 1. OBECNÉ ZÁSADY KLASIFIKACE A INFORMACE O PRŮBĚHU VZDĚLÁVÁNÍ 1.1. Žáci, jejich zákonní zástupci (u zletilých žáků též osoby,

Více

Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové Malšova Lhota, Lhotecká 39 PRAVIDLA HODNOCENÍ

Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové Malšova Lhota, Lhotecká 39 PRAVIDLA HODNOCENÍ Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové Malšova Lhota, Lhotecká 39 PRAVIDLA HODNOCENÍ Tento dokument byl aktualizován ve smyslu zákona č. 561/2004 Sb. a vyhlášky MŠMT 48/2005 Sb. Obsah: 1. Obecná

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků na střední škole

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků na střední škole Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234 Příloha školního řádu čj. 1076/2014, účinnost od 1. 9. 2014 Hodnocení výsledků vzdělávání žáků na střední škole

Více

Obsah. Výchovná opatření podle ustanovení 10 vyhlášky č. 13/2005 Klasifikace a neklasifikace ve vyučovacích předmětech

Obsah. Výchovná opatření podle ustanovení 10 vyhlášky č. 13/2005 Klasifikace a neklasifikace ve vyučovacích předmětech Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, 464 01 Frýdlant K r i t é r i a h o d n o c e n í projednán na pedagogické radě školy dne 21.11.2007 se schválenou platností od 22.11.2007 Obsah Úvod Článek I Článek II

Více

Pravidla hodnocení žáků školy

Pravidla hodnocení žáků školy Základní škola Havířov-Šumbark Jarošova 33/851 okres Karviná, příspěvková organizace Jarošova 33/851, 736 01 Havířov-Šumbark dle ustanovení 14 vyhlášky č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých

Více

Základní škola a Mateřská škola Janovice, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa: Janovice 410, 739 02.

Základní škola a Mateřská škola Janovice, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa: Janovice 410, 739 02. Čj: ZšJa/24/2015 Základní škola a Mateřská škola Janovice, okres Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa: Janovice 410, 739 02 Klasifikační řád Hodnocení výsledků vzdělávání žáků vychází z posouzení

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ. Název organizace Základní škola, Opava, Havlíčkova 1, p. o. Mgr. Kateřina Prchalová, ředitelka školy

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ. Název organizace Základní škola, Opava, Havlíčkova 1, p. o. Mgr. Kateřina Prchalová, ředitelka školy PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Název organizace Základní škola, Opava, Havlíčkova 1, p. o. Vypracovala: Mgr. Kateřina Prchalová, ředitelka školy Schválila: Mgr. Kateřina Prchalová, ředitelka

Více

Klasifikační řád je součástí Školního řádu

Klasifikační řád je součástí Školního řádu Klasifikační řád je součástí Školního řádu platný od 1. 9. 2012 Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský

Více

PRAVIDLA A KRITÉRIA HODNOCENÍ ŽÁKŮ SE STŘEDNĚ TĚŽKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

PRAVIDLA A KRITÉRIA HODNOCENÍ ŽÁKŮ SE STŘEDNĚ TĚŽKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Příloha Školního řádu ZŠ a MŠ Hněvotín, příspěvkové organizace č. 2 PRAVIDLA A KRITÉRIA HODNOCENÍ ŽÁKŮ SE STŘEDNĚ TĚŽKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento dokument vydává ředitel školy na základě 30, odst. 1)

Více

ŠKOLA S ÚSMĚVEM. Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou. školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. příspěvková organizace

ŠKOLA S ÚSMĚVEM. Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou. školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou příspěvková organizace ŠKOLA S ÚSMĚVEM školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Datum vydání: 1. 9. 2016 1. Identifikační údaje školy Název školy

Více

PRAVIDLA HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ (KLASIFIKAČNÍ ŘÁD)

PRAVIDLA HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ (KLASIFIKAČNÍ ŘÁD) ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATEŘSKÁ ŠKOLA Sezimovo Ústí 9. května 489 391 02 Sezimovo Ústí II tel. fax: 381202020 Česká spořitelna S. Ústí IČO DIČ E-mail: zs_su@volny.cz č. ú. 704042399/0800 70938318 CZ 70938318

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA STŘÍBRO Mánesova 485 příspěvková organizace Stříbro. Klasifikační řád

ZÁKLADNÍ ŠKOLA STŘÍBRO Mánesova 485 příspěvková organizace Stříbro. Klasifikační řád Klasifikační řád 1. Při celkové klasifikaci přihlíží učitel k věkovým a individuálním zvláštnostem žáka i k tomu, že žák mohl v průběhu klasifikačního období zakolísat v učebních výkonech pro určitou indispozici.

Více

Klasifikační řád. I. Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou a pravidla pro sebehodnocení žáků

Klasifikační řád. I. Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou a pravidla pro sebehodnocení žáků Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Klasifikační řád Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Více

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6.1. Pravidla pro hodnocení žáků Na naší škole upřednostňujeme pozitivní hodnocení žáků, a to nejen při prověřování vědomostí, ale v celém procesu učení. Při výuce

Více

Hodnocení žáků základní školy speciální vyjadřuje míru zvládnutí vědomostí a dovedností a stupeň samostatnosti žákovy činnosti.

Hodnocení žáků základní školy speciální vyjadřuje míru zvládnutí vědomostí a dovedností a stupeň samostatnosti žákovy činnosti. Pravidla pro hodnocení ţáka Úvod Hodnocení ţáků je součástí běţné výchovně vzdělávací činnosti pedagogických pracovníků, kterou vykonávají podle dohodnutých pravidel ve výuce i mimo ni. Hodnocení, probíhající

Více

Klasifikační řád. 1. Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno

Klasifikační řád. 1. Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno Odborné učiliště a Praktická škola, Kladno Vrapice, Vrapická 53 272 03 Kladno Klasifikační řád Klasifikační řád Odborného učiliště a Praktické školy, Kladno Vrapice, (dále jen OU a PrŠ) je vydán v souladu

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Část: 17. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ (STUDENTŮ)

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Část: 17. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ (STUDENTŮ) ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Část: 17. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ (STUDENTŮ) Č.j.: Vypracoval: Schválil: (KLASIFIKAČNÍ ŘÁD) Pedagogická rada projednala dne 31. 8. 2015 Směrnice nabývá platnosti

Více

Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51

Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51 Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků Vypracovala: Mgr. Helena Pláteníková Platnost ode dne: 21.4.2016 Pravidla

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Střední škola stavební Jihlava, Žižkova 20, 586 01 Jihlava DOI-03/01112013 Počet listů : 7 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 1. Zásady klasifikace Při hodnocení, průběžné i celkové klasifikaci

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola praktická a základní škola speciální Lomnice nad Popelkou Komenského 1000 PSČ 512 51 Lomnice nad Popelkou KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Zásady klasifikace a hodnocení Hodnocení žáka je organickou

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, České Budějovice, Štítného 3

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, České Budějovice, Štítného 3 Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, České Budějovice, Štítného 3 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Příloha E: PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Platnost: od 1. 9. 2008 Obsah: 1. Hodnocení

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola U Lesa Nový Bor, B.Němcové 539,okres Česká Lípa příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Vypracoval: Schválil: Mgr. Jindřich Novák, ředitel školy Mgr. Jindřich Novák,

Více

Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín, příspěvková organizace

Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín, příspěvková organizace Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín, příspěvková organizace 1. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Příloha č. 2 Školního řádu Postup při hodnocení žáků vyplývá z ustanovení 69, odst.

Více

Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PŘÍLOHA KE KLASIFIKAČNÍMU ŘÁDU Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů 1. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků ( 51) 1.1. Každé pololetí se vydává žákovi vysvědčení; za první

Více

6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování žáků jsou součástí školního řádu ZŠ a MŠ Dolní Dvořiště. Pravidla pro hodnocení

Více

Základní škola a Mateřská škola, Bílá Třemešná, okres Trutnov (Red_IZO: 650031172) KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

Základní škola a Mateřská škola, Bílá Třemešná, okres Trutnov (Red_IZO: 650031172) KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Směrnice č. 01 Školní řád příloha č. 03 Klasifikační řád KLASIFIKAČNÍ ŘÁD 1. Základní zásady hodnocení a klasifikace a) Hodnocení žáka je součástí výchovně vzdělávacího procesu. Je komplexním posouzením

Více

8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků. 8.2 Zásady hodnocení průběhu vzdělávání žáků

8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků. 8.2 Zásady hodnocení průběhu vzdělávání žáků 8 HODNOCENÍ ŽÁKŮ 8.1. Právní souvislosti pro hodnocení žáků 1) Zákon č.561/2004 Sb. o předškolním, základním,středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání 2) Vyhl.MŠMT ČR č.71/2005 o základním uměleckém

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání žáků STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ F. KŘIŽÍKA 110 00 PRAHA 1, NA PŘÍKOPĚ 16 Hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád SPŠ Ing. Miloš Kodad ředitel školy - 2 - I. Zásady hodnocení průběhu

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE,

ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE, ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE, okres Hodonín, ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Máš na to! Příloha č.1: Pravidla pro hodnocení žáků Verze z 30.08.2009 zpracována podle RVP ZV Platnost : 1.9.2009

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie, Kadaň, Komenského 562, příspěvková organizace 1. Zásady klasifikace Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vnitřní klasifikační řád Při hodnocení,

Více

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY 6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY Pravidla pro hodnocení žáků Hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků vychází z posouzení míry dosažení očekávaných výstupů formulovaných v učebních osnovách jednotlivých

Více

Základní škola J. A. Komenského, příspěvková organizace města Kyjova PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ PROSPĚCHU A CHOVÁNÍ ŽÁKŮ Č.j.

Základní škola J. A. Komenského, příspěvková organizace města Kyjova PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ PROSPĚCHU A CHOVÁNÍ ŽÁKŮ Č.j. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ PROSPĚCHU A CHOVÁNÍ ŽÁKŮ Č.j.: RAD 7-02-15 Pedagogická rada projednala dne: 1. 9. 2002, 21. 1. 2013, 1.9.2015 Účinnost ode dne: 1. 9. 2002, nov. 1.9.2015 OBSAH 1. Hodnocení výsledků

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOHUŇOVICE Pod Lipami 210, 783 14 Bohuňovice ČESKÁ REPUBLIKA

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOHUŇOVICE Pod Lipami 210, 783 14 Bohuňovice ČESKÁ REPUBLIKA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOHUŇOVICE Pod Lipami 210, 783 14 Bohuňovice ČESKÁ REPUBLIKA Telefon / Fax +420 585 389 343, +420 585 389 941 email: zsbohun@bohunovice.cz Platí od 28.01. 2013 Ředitelka

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola řemesel a služeb, Strakonice, Zvolenská 934 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ platný od 1. 9. 2012 Obsah 1.

Více

15. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

15. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Základní škola a Mateřská škola T. G. Masaryka Drásov, okres Brno venkov 15. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Základní škola Spektrum, s.r.o. Klasifikační řád. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Součást Školního řádu ze dne 24. 11.

Základní škola Spektrum, s.r.o. Klasifikační řád. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Součást Školního řádu ze dne 24. 11. Klasifikační řád Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Součást Školního řádu ze dne 24. 11. 2014 Strana 1 (celkem 10) I. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ 1. Pojetí a předmět hodnocení a) Hodnocení

Více

Základní škola, Hlinsko, Resslova 603, okres Chrudim KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

Základní škola, Hlinsko, Resslova 603, okres Chrudim KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Základní škola, Hlinsko, Resslova 603, okres Chrudim KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Pravidla hodnocení a klasifikace žáka základní školy Hodnocení výsledků vzdělávání žáků vychází z posouzení míry dosažení výstupů pro

Více

Základní škola J. A. Komenského, příspěvková organizace města Kyjova PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ Č.j.: RAD

Základní škola J. A. Komenského, příspěvková organizace města Kyjova PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ Č.j.: RAD Základní škola J. A. Komenského, příspěvková organizace města Kyjova PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ Č.j.: RAD 7-02-15 Pedagogická rada projednala dne: 1. 9. 2002, 1.9.2015 Účinnost ode dne: 1. 9. 2005, novelizace

Více

Základní škola Pomezí, okres Svitavy. KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( vnitřní metodický pokyn ) Platnost od: 1.9. 2012 na základě Vyhlášky MŠMT ČR č.256/2012sb.

Základní škola Pomezí, okres Svitavy. KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( vnitřní metodický pokyn ) Platnost od: 1.9. 2012 na základě Vyhlášky MŠMT ČR č.256/2012sb. Základní škola Pomezí, okres Svitavy KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( vnitřní metodický pokyn ) Platnost od: 1.9. 2012 na základě Vyhlášky MŠMT ČR č.256/2012sb. OBSAH 1. Úvod 2. Pravidla hodnocení a klasifikace žáka

Více

Obchodní akademie, Dušní 7, Praha 1

Obchodní akademie, Dušní 7, Praha 1 Obchodní akademie, Dušní 7, Praha 1 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků (Klasifikační řád) 1. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků vycházejí ze zákona 561/2005 Sb., o předškolním,

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZŠ a MŠ Lipovec

Dodatek k ŠVP ZV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZŠ a MŠ Lipovec Dodatek k ŠVP ZV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZŠ a MŠ Lipovec Škola: Základní škola a Mateřská škola Lipovec, příspěvková organizace, okres

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Vnitřní předpis Účinnost: od 3.9. 2007 Základní škola a Mateřská škola Spisový znak: Loučovice Skartační znak: A5 Razítko školy: Počet stran: 12 Přílohy: 2 Podpis ředitele školy: Pravidla pro hodnocení

Více

3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁNĚ NAANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (žáci se specifickými poruchami učení) Žáci, u kterých se

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Cyrilometodějské církevní základní školy

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Cyrilometodějské církevní základní školy 16. srpna 2010 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Cyrilometodějské církevní základní školy Motto: Řekni jim, co se naučí, nauč je, co jsi jim slíbil, a vyzkoušej je z toho, co jsi vyučoval. OBSAH 1. Zásady hodnocení průběhu

Více

Klasifikační řád. 1. Zásady hodnocení výsledků vzdělávání žáků 1.1. Zásady hodnocení průběhu a výsledku vzdělávání žáků

Klasifikační řád. 1. Zásady hodnocení výsledků vzdělávání žáků 1.1. Zásady hodnocení průběhu a výsledku vzdělávání žáků Základní škola Žamberk, 28.října 581 ŽAMBERK PSČ 564 01 tel., fax 465 612518, 465 613090, e-mail: zs28rijna@orlicko.cz mobil 608308885 http://www.zamberk-city.cz/zs28rijna Klasifikační řád I. OBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Zásady hodnocení průběhu a výsledku vzdělávání

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Zásady hodnocení průběhu a výsledku vzdělávání Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Zásady hodnocení průběhu a výsledku vzdělávání 1. Hodnocení žáka je organickou součástí výchovně vzdělávacího procesu a jeho řízení. 2. Za první pololetí

Více

e) Začlenění průřezových témat Osobnostní a sociální výchova

e) Začlenění průřezových témat Osobnostní a sociální výchova e) Začlenění průřezových témat Průřezová témata reprezentují ve vzdělávacím programu okruhy aktuálních problémů současného světa a stávají se významnou součástí základního vzdělávání. Tematické okruhy

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště Příloha školního řádu : Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště Platný od 1. 9. 2013 Poznámka: text psaný kurzívou cituje Vyhlášku

Více

B. Pravidla pro hodnocení výsledků práce žáků

B. Pravidla pro hodnocení výsledků práce žáků B. Pravidla pro hodnocení výsledků práce žáků Obsah 1. Hodnocení žáků (vyhl.č. 48/2005 Sb., 14, 15) Zásady klasifikace a způsob získávání podkladů pro klasifikaci 1.2 Zásady a pravidla pro sebehodnocení

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků 1. Při prověřování znalostí a dovedností žáků se učitel řídí zejména těmito zásadami: (a) Obsah a rozsah ústních, písemných, grafických a praktických zkoušek

Více

A příloha - Klasifikační řád (Toto hodnocení vychází ze zákona č. 561/2004 Sb., školského zákona a vyhlášky č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání).

A příloha - Klasifikační řád (Toto hodnocení vychází ze zákona č. 561/2004 Sb., školského zákona a vyhlášky č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání). A příloha - Klasifikační řád (Toto hodnocení vychází ze zákona č. 561/2004 Sb., školského zákona a vyhlášky č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání). 1. Zásady průběžného hodnocení a hodnocení výsledků vzdělávání

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád školy Předmětné právní předpisy ke Klasifikačnímu řádu: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků Hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků příloha Školního řádu - vychází z 51, 52 a 53 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon ve znění pozdějších předpisů a z vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb., ve znění

Více

HODNOCENÍ PROSPĚCHU ŽÁKA

HODNOCENÍ PROSPĚCHU ŽÁKA HODNOCENÍ PROSPĚCHU ŽÁKA 1. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení žáka vychází z cílů stanovených ŠVP. Pravidla obsahují zásady a způsob hodnocení výsledků vzdělávání, charakteristiku

Více

II. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

II. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků II. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků A. Zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou a) Zásady hodnocení výsledků vzdělávání 1. Hodnocení

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( příloha č. 1 Školního řádu )

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( příloha č. 1 Školního řádu ) Základní škola Orlová-Poruba Jarní 400 okres Karviná, příspěvková organizace KLASIFIKAČNÍ ŘÁD ( příloha č. 1 Školního řádu ) Účinnost od 1. září 2015 Mgr. Věra Vrlíková - 1 - Obsah: 1. Zásady hodnocení

Více

Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01

Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01 Pravidla pro hodnocení žáků Základní škola Žamberk, 28. října 581, Žamberk 564 01 (podle 51-53 zákona č. 561/2004 Sb. ( Školský zákon ) a podle 17 20 Vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb.) Zásady hodnocení průběhu

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 44. KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Č.j.: Spisový znak Skartační znak /2012 A.1. A10 Vypracovala: Schválila: Mgr.

Více

HODNOCENÍ PROSPĚCHU ŽÁKA

HODNOCENÍ PROSPĚCHU ŽÁKA HODNOCENÍ PROSPĚCHU ŽÁKA 1. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Hodnocení žáka vychází z cílů stanovených ŠVP. Pravidla obsahují zásady a způsob hodnocení výsledků vzdělávání, charakteristiku

Více

Klasifikační řád pro dálkové studium

Klasifikační řád pro dálkové studium Klasifikační řád pro dálkové studium 1. Základní zásady klasifikace prospěchu Klasifikace prospěchu je nedílnou součástí výchovně vzdělávacího procesu. Jejím cílem je vyjádřit příslušným klasifikačním

Více

8 Hodnocení žáků a autoevaluace školy

8 Hodnocení žáků a autoevaluace školy 8 Hodnocení žáků a autoevaluace školy Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků jsou vyjádřena ve směrnici, která je součástí Organizačního řádu školy. 8.1 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání

Více

Pravidla pro hodnocení výsledkůvzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledkůvzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledkůvzdělávání žáků Pravidla a hodnocení žáků 1. zásady hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání a chování ve škole a na akcích pořádaných školou 2. zásady a pravidla sebehodnocení

Více

Základní škola Ludvíka Svobody Rudíkov, okres Třebíč Rudíkov IČO: tel web:

Základní škola Ludvíka Svobody Rudíkov, okres Třebíč Rudíkov IČO: tel web: DODATEK č. 2 Aktualizace školního řádu v souvislosti se zásadami hodnocení průběhu a výsledků vzdělávání ve škole a pravidel pro sebehodnocení žáků (zpracováno dle 14 a 15 vyhlášky č. 48/2005 Sb.) Vypracoval:

Více

Klasifikační řád - PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ VE ŠKOLNÍM VZDĚLÁVACÍM PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA POROZUMĚNÍ -

Klasifikační řád - PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ VE ŠKOLNÍM VZDĚLÁVACÍM PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA POROZUMĚNÍ - Klasifikační řád - PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ VE ŠKOLNÍM VZDĚLÁVACÍM PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA POROZUMĚNÍ - Novela od 1.9.2007 (novelou byl doplněn text Hodnocení přístupu

Více

Základní škola a mateřská škola při nemocnici, Kadaň Chomutovská 1289, 432 01 Kadaň

Základní škola a mateřská škola při nemocnici, Kadaň Chomutovská 1289, 432 01 Kadaň Základní škola a Mateřská škola při nemocnici, Kadaň ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Vypracovala: Mgr. Martina Smiljeková Pedagogická rada schválila dne: 30. 8. 2013

Více

Hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků

Hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků Hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků příloha Školního řádu - vychází z 51, 52 a 53 zákona 561/2004 Sb.(školský zákon), z vyhlášky MŠMT 48/2005 Sb. Obsah: 1. Zásady hodnocení průběhu a výsledků

Více

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Střední škola obchodu a služeb, Teplice, příspěvková organizace Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Tato pravidla vychází ze zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Školní řád Základní školy, Jičín, Železnická 460

Školní řád Základní školy, Jičín, Železnická 460 Školní řád Základní školy, Jičín, Železnická 460 Tento dokument vznikl na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU č. 1 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU č. 1 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Základní škola Senožaty, okres Pelhřimov PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO ŘÁDU č. 1 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním středním, vyšším odborném a

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Štramberk ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Č.j.: 10 /2005 Vypracoval: Schválil: Mgr. Bronislava Hyklová, ředitel školy Mgr. Bronislava

Více

Základní škola, Fakultní škola Pedagogické fakulty UK, Praha 2, Slovenská 27 Klasifikační řád

Základní škola, Fakultní škola Pedagogické fakulty UK, Praha 2, Slovenská 27 Klasifikační řád Základní škola, Fakultní škola Pedagogické fakulty UK, Praha 2, Slovenská 27 Klasifikační řád OBSAH 1. Pravidla hodnocení a klasifikace žáka základní školy 2. Opravné zkoušky 3. Zásady klasifikace prospěchu

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci.

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci. Příloha č. l KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Cílem tohoto řádu je stanovení jednotných a jasných pravidel pro objektivní hodnocení výsledků vzdělávání žáků, klasifikaci. 1. Zásady hodnocení - klasifikace 1.1 Při hodnocení

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK KLASIFIKAČNÍ ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY MANAGEMENTU A PRÁVA, ŽITNÁ 1119/12, RUMBURK Hodnocení studenta je organickou součástí výchovně vzdělávacího procesu a jeho řízení. Klasifikace je jednou z forem hodnocení,

Více

F. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků

F. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků F. Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků vychází z posouzení míry dosažení výstupů pro jednotlivé předměty školního vzdělávacího programu. Hodnocení

Více

I. HODNOCENÍ CHOVÁNÍ ŽÁKŮ Chování žáka se klasifikuje těmito stupni

I. HODNOCENÍ CHOVÁNÍ ŽÁKŮ Chování žáka se klasifikuje těmito stupni HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY Pravidla pro hodnocení žáků 1. Ve výchovně vzdělávacím procesu se uskutečňuje klasifikace průběžná a celková. Průběžná klasifikace se uplatňuje při hodnocení dílčích

Více

Podklady pro hodnocení vědomostí a chování studentů získávají pedagogičtí pracovníci zejména těmito způsoby:

Podklady pro hodnocení vědomostí a chování studentů získávají pedagogičtí pracovníci zejména těmito způsoby: Klasifikační řád Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáka V souladu s 69 zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) a následnými

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků K l a s i f i k a č n í ř á d I. Úvodní ustanovení 1. Tento Klasifikační řád je vydán v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více