Vliv člověka na horninové prostředí. Environmentální dopady průzkumu a těžby nerostných surovin

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vliv člověka na horninové prostředí. Environmentální dopady průzkumu a těžby nerostných surovin"

Transkript

1 Vliv člověka na horninové prostředí Environmentální dopady průzkumu a těžby nerostných surovin

2 Hlubinná těžba Zasahuje do svrchní části zemské kůry včetně půdního horizontu. Nejvýraznější zásahy: Narušení soudržnosti hornin nad vyrubanými slojemi: Poklesy půdy (nerovnoměrné), propadání Terén je zvlněný a dlouhodobě nevhodný k běžnému zemědělskému využití a zástavbě Změny hladiny spodních vod (zamokření či zaplavení poddolovaných území) Změny chemického složení spodních vod (ohrožení zdrojů pitné vody). Trvá i více než padesát let, než se situace v poddolovaném území stabilizuje natolik, aby nebyla nutná mimořádná opatření např. při zakládání staveb.

3 Haldy Odvaly hlušiny a odpadních materiálů z třídíren vytěžených materiálů. Tyto haldy, či výsypky byly v minulosti současně skládkami i dalších odpadů z komunální nebo průmyslové sféry, často nedefinovaného složení a množství. Hlušina z úpraven je u nás prakticky výhradně ukládána na povrchu. Po ukončení ukládání odpadních materiálů je sanace hald vždy spojena s velkým rozsahem zemních, vodohospodářských aj. prací finančně značně nákladných.

4 Možnost ukládání odpadů do hlubinných báňských děl maximum odpadů z úpraven ukládat do vyrubaných prostor předcházení nárokům na zábor nových ploch na povrchu pro deponování odpadů z důlní a úpravárenské činnosti zároveň část dalších odpadů nyní skládkovaných na povrchu by byla deponována pod zemí (např. zakládka prostor hlubinných uranových dolů v oblasti Stráže pod Ralskem popílky) vyloučilo by se riziko poklesu nadložních vrstev, doba nutná pro jejich stabilizaci by se výrazně zkrátila. zmenšení dopadů na vodní režim po ukončení důlní činnosti omezení využitelnosti dříve poddolovaných pozemků bude menší.

5 Povrchová těžba Vede k devastaci krajiny - dochází k: výrazným změnám reliéfu krajiny likvidaci krajinných dominant - lomy v CHKO České středohoří (Dobkovičky - Kubačka, Obřice - Vršetín, Libochovany - Deblík a Trabice, Ústí n.l. - Mariánská skála aj.). V ČR: povrchové doly jsou v Z a SZ Čechách na těžbu hnědého uhlí (nejrozsáhlejší) lokality s povrchovou těžbou stavebních surovin (písku, štěrkopísku, kameniva, vápence, slínku) cihlářských, keramických a sklářských surovin. Zasahují i do problematiky CHKO: např. České středohoří (těžba kameniva), Český kras (těžba vápence), Český ráj (těžba sklářských písků), Krkonošský národní park (dolomitový lom Kunčické vápenky).

6 Povrchová lomová těžba minimalizace a řešení dopadů na ŽP Minimalizace záborů půdy pro deponie Oddělené deponování využitelných skrývkových materiálů Tvorba rezervního fondu Aktivní daňová politika státu (chránit před exportem surovin nebo polotovarů daňovou přirážkou)

7 Rekultivace zdevastovaných oblastí Rekultivace je obnova přírodního prostředí a odstranění následků nevhodných lidských činností: odstranění následků těžby (výsypky povrchových i hlubinných dolů, rekultivace vytěžených prostor), odstranění následků výroby elektrické energie (složiště energetických odpadů), rekultivace skládek odpadů a odkališť a rekultivace z ostatních činností (po ekologických haváriích, vojenské prostory, zlikvidované továrny apod.). Technologie rekultivace se liší podle toho, zda zrekultivovaná plocha bude využívána zemědělsky, lesnicky nebo účelově (rekreační a sportovní plochy, paseky, letiště - mezinárodní letiště v New Yorku je vybudováno na zrekultivované skládce odpadů).

8 Likvidace po těžbě uranu Zpřístupnění všech částí bývalého dobývacího prostoru s ohledem na radiační a fyzickou bezpečnost obyvatelstva; Odstranění všech budov a zařízení, které by mohly degradovat a během času se stát nevzhlednými nebo nebezpečnými Podpora přirozeného znovuozelenění na k erozi odolných plochách.

9 Likvidace ložiska Mary Kathleen (Austrálie) Během první fáze provozu ( ) zpraciováno 2.9 milionu tun U rudy. Odpady ze zpracování ukládány na 12 hektarovém odkališti západně od závodu Odkaliště mělo přepad do odpařovací nádrže o rozloze cca 60 ha. Důl a vylepšená úpravna byly znovuotevřeny v letech ; během této fáze bylo zpracováno 6.3 milionu tun U rudy. Vlastní povrchový důl jáma 230 m hluboká: po zajištění stěn a jednotlivých pater byl zamezen přístup vozidel a dobytka bariérami z hlušiny. Svážná komunikace byla zrušena a zatravněna. Dešťová voda a průsaky zústávají na dně jámy a předpokládá se, že se stabilizuje na hloubce m.

10 Odpady ze zpracování rudy Haldy odpadů obsahují cca 24 milionů tun a jsou mechanicky stabilizované Problémy s vyluhováním solí a kyseliny z odpadních hald nebyly očekávány vzhledem k velkému kyselost neutralizujícímu potenciálu hlušiny

11 Remediace odklališť V letech byl povrch odkališť srovnán a vymodelován se sklonem okolo 1 : 200, směřujícím k přepadům na obvodu a zakryt vrstvou hlušiny se zvýšeným podílem jemné frakce k podpoře zatravnění a k zeslabení úrovně radioaktivity (unikání radonu). Tato vrstva měla celkovou tloušťku 1 metru; spodního půl metru tvořila směs kontaminovaného jílu, půdy a evaporitů z odpařovacího bazénu, horního půl metru tvořila nekontaminová směs zeminy a jílu. Povrch byl následně povláčen a oset směsí semen místních trav, stromů a keřů. Na povrchu se vytvořila dobrý vegetační pokryv. Jeho stálost prověřila i sucha v letech

12 Likvidace úpravny U rudy Po ukončení provozu v r byl závod připraven k aukci v dubnu Všechna zařízení, budovy a plochy byly proměřeny na alfa a gama záření, aby byly získány podklady pro dekontaminační program. Objekty a zařízení, které byly silně kontaminovány a vyžadovaly by nákladnou a pracnou dekontaminaci, byly demolovány a pohřbeny do odkaliště. Mezi těmito zařízeními byla mj. sušička žlutého koláče, nádoby na extrakci, potrubí, zahušťováky, louhovací tanky a potrubí, jímž byly dopravovány kaly.. Ostatní zařízení bylo očištěno a kontaminované pevné látky (včetně zeminy) a tekutiny byly přemístěny do odkaliště. Nekontaminovaný nepotřebný materiál byl přemístěn na dno těžní jámy, přičemž menší betonové základy a kontaminovaná zemina byly pohřbeny v odkališti. Větší betonové konstrukce byly ponechány na místě, konstrukce elektrárny byla zakryta vrstvou hlušiny a půdy. Celá oblast byla poté uválcována a oseta; většina prací byla ukončena v srpnu Konečné hodnoty radioaktivity v celé oblasti jsou dostatečně pod limitem pro obyvatelstvo.

13 Vliv radioaktivního záření na lidské zdraví

14 Synergismus O kombinaci vlivu různých škodlivých faktorů, o jejich synergismu či antagonismu lze hovořit pokud jde o faktory různé povahy. Věrohodná odborná data z této oblasti jsou velmi omezená, zvlášt pokud jde o poznatky použitelné v ochraně životního prostředí.. Pokud jde o ionizující záření byla v experimentech na zvířatech získána určitá přesvědčivá data, tak např. Přídavek určitých chemických látek účinek ozáření zvyšuje (tzv. radiomimetika), jiné látky účinek ozáření tlumí (radioprotektiva). V pracovním a životním prostředí byl soustavněji zkoumán vliv kouření a inhalační expozice radonu. Jde zejména o to posoudit, zda jde o pouhou adici poškození, nebo zda se oba faktory vzájemně potencují, tj. zda jejich vztah je multiplikativní. Pokud jde o radon a kouření jsou výsledky jednotlivých studií nejednotné, většinou se tento vliv hodnotí jako supraaditivní, tj. o neco vyšší než by odpovídalo prostému součtu.. Pro synergické hodnocení jiných vlivu s účinkem záření nejsou žádné podklady a snahy o hypotetické představy v této oblasti je třeba hodnotit krajně skepticky.

15 Průměrné dávky záření v r z přirozených a antropogenních zdrojů záření Zdroj Přírodní pozadí Medicinská vyšetření Jaderné pokusy Černobylská havárie Jaderná energetika Celosvětová průměrná účinná dávka (msv)

16

17 Působení radonu na lidský organismus Jsou - li radon a jeho rozpadové produkty vdechnuty ať už samotné, či usazené na aerosolové nebo prachové částice, zůstávají v dýchacích cestách, resp. v plicních sklípcích, kde se dále rozpadají, přičemž "bombardují" tenkou plicní výstelku s matečnými buňkami (sliznici) vysokoenergetickými částicemi (alfa, beta rozpad). Tyto matečné buňky, které průběžně a po celý život člověka dělením zajišťují regeneraci výstelky, jsou zásahem záření poškozeny nebo usmrceny. Tato poškození se kumulují a po překročení určité meze nevzniká již při dělení funkční buňka výstelky, ale buňka rakovinová.

18 Mapa radonového rizika ústecký kraj

19 Radiační situace v okolí Temelína V ČR převyšuje ozáření obyvatel celosvětový průměr, uváděný v dokumentu Vědeckého výboru Spojených národu o účincích atomového záření (United Nations Scientific Commision on the Effects of Atomic Radiation - UNSCEAR) z r hodnotou efektivní dávky 2,4 msv za rok. Je to důsledkem geologického podloží, které u nás způsobuje zvýšení ozářeni z inhalace radonu a jeho dceriných produktu v budovách. Dle výsledku šetření SÚRO z r ciní celorepublikový prumer ekvivalentní objemové aktivity radonu (EOAR) ve vnitrních prostorách budov 77,5 Bq/ m3, pro okres České Budějovice byl zjištěn průměr 75,3 Bq/m3. Vzhledem ke koncepci prováděných šetření, která mela na zřeteli především vyhledávání nevyhovujících budov (z hlediska radonu), mohou být výsledky posunuty spíše k vyšším hodnotám. Příspěvek z radonu k efektivní dávce by tak cinil v okolí Temelína asi 3 msv, zatím co v celosvětovém průměru představuje 1,3 msv. Celkovou efektivní dávku z přírodních zdrojů lze tedy pro obyvatele v okolí Temelína odhadnout asi na 4 msv.

20 Krajina a krajinotvorba Statické a aktivní prvky krajiny, estetické kvality krajiny, ovlivnění těžební a průmyslovou činností, městská krajina. Chráněná krajinná území. Case study: Tlustec

21 Zdroje konstrukčních materiálů Stavební kámen, dekorační kámen, umělý kámen, zvětrávání a restaurace; štěrk, kamenná drť, cement a beton, destrukce betonových konstrukcí; jíly, sádrovec (vč. energosádrovce), sklářský písek, anorganické průmyslové odpady využitelné ve stavebnictví. Case studies: Karlův most, využití popílků ve stavebnictví.

Současný stav těžby uranu v České republice a možnosti jejího dalšího rozvoje

Současný stav těžby uranu v České republice a možnosti jejího dalšího rozvoje Zpracoval: Ing. Bedřich Michálek, Ph.D. 23.9.2008 Současný stav těžby uranu v České republice a možnosti jejího dalšího rozvoje Pracovní návštěva Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí

Více

SANACE PODZEMNÍCH DUTIN POMOCÍ HYDRAULICKY DOPRAVITELNÝCH ZÁKLADKOVÝCH SMĚSÍ. Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D. Ing. Vladimír Martinec Jaroslav Votoček

SANACE PODZEMNÍCH DUTIN POMOCÍ HYDRAULICKY DOPRAVITELNÝCH ZÁKLADKOVÝCH SMĚSÍ. Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D. Ing. Vladimír Martinec Jaroslav Votoček SANACE PODZEMNÍCH DUTIN POMOCÍ HYDRAULICKY DOPRAVITELNÝCH ZÁKLADKOVÝCH SMĚSÍ Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D. Ing. Vladimír Martinec Jaroslav Votoček ÚVOD Území České republiky se vyznačuje bohatou hornickou

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

PROBLEMATIKA VYUŽITÍ SUROVINY Z ODVALŮ PO TĚŽBĚ URANOVÉ RUDY

PROBLEMATIKA VYUŽITÍ SUROVINY Z ODVALŮ PO TĚŽBĚ URANOVÉ RUDY PROBLEMATIKA VYUŽITÍ SUROVINY Z ODVALŮ PO TĚŽBĚ URANOVÉ RUDY Ing. Václav Plojhar, Ing. Ladislav Hešnaur DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Vznik odvalů příbramského uranového

Více

Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever

Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever Kontrola sanačního limitu zemin kontaminovaných radionuklidy po ukončení likvidace areálu Dolu Hamr I-Sever RNDr. Lubomír Neubauer vedoucí oddělení životního prostředí o. z. TÚU DIAMO, s. p. o. z. Těžba

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice RADON - CHARAKTERISTIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Nakládání s odpady v prostorách vzniklých báňskou činností. Ing. Jan Kaňka. Ph.D. Český báňský úřad

Nakládání s odpady v prostorách vzniklých báňskou činností. Ing. Jan Kaňka. Ph.D. Český báňský úřad Nakládání s odpady v prostorách vzniklých báňskou činností Ing. Jan Kaňka. Ph.D. Český báňský úřad 1 Legislativní rámec Zákon č. 44/1988 Sb. Zákon č.185/2001 Sb. Zákon č. 167/2008 Sb. Zákon č. 157/2009

Více

Přírodní radioaktivita

Přírodní radioaktivita Přírodní radioaktivita Náš celý svět, naše Země, je přirozeně radioaktivní, a to po celou dobu od svého vzniku. V přírodě můžeme najít několik tisíc radionuklidů, tj. prvků, které se samovolně rozpadají

Více

Zahlazování následků po úpravnické činnosti v lokalitě Příbram Březové Hory

Zahlazování následků po úpravnické činnosti v lokalitě Příbram Březové Hory Zahlazování následků po úpravnické činnosti v lokalitě Příbram Březové Hory Po první světové válce v provozu pouze úpravna Březové Hory -Důl Vojtěch s úpravnou - rok 1914 Rok 1916 - v pozadí stará gravitační

Více

Konzultační den Hygieny životního prostředí v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10

Konzultační den Hygieny životního prostředí v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10 STÁTNÍ ÚŘAD PRO JADERNOU BEZPEČNOST 110 00 Praha 1, Senovážné náměstí 9 Konzultační den Hygieny životního prostředí 24.11.2009 v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10 Uran ve vodě Ozáření z přírodních zdrojů Uvolňování

Více

Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení

Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení Hodnocení stavu sanace území po těžbě hnědého uhlí se stěžejním zaměřením na sanaci vodních útvarů a budoucí úkoly k řešení V I TA - M I N 0 6. 0 4. 2 0 1 7 M g r. M a r t i n K a b r n a, P h. D. R -

Více

Jaderné elektrárny. Těžba uranu v České republice

Jaderné elektrárny. Těžba uranu v České republice Jaderné elektrárny Obrovské množství energie lidé objevili v atomu a naučili se tuto energii využívat k výrobě elektrické energie. Místo fosilních paliv se v atomových elektrárnách k ohřívání vody využívá

Více

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY A. ÚVOD 1. Údaje o podkladech a schválení ÚPD 1 2. Obsah a rozsah elaborátu 3 3. Vymezení řešeného území 4 4. Širší vztahy 5 B. ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ PRO ROZBOR ÚZEMNÍHO

Více

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Příloha č. 1 k vyhlášce č. 500/2006 Sb. Část A - Územně analytické podklady obcí - podklad pro rozbor udržitelného rozvoje území Řádek 1. zastavěné území 2. plochy výroby 3. plochy občanského vybavení

Více

Mostecká uhelná a.s. Most Rekultivace MUS nová krajina

Mostecká uhelná a.s. Most Rekultivace MUS nová krajina Mostecká uhelná a.s. Most Rekultivace MUS nová krajina Ing. Jiří Kašpar Bc. Lenka Měsková Mostecká uhelná a.s., odbor báňského rozvoje a zahlazování Zahlazování následků báňské činnosti a obnova těchto

Více

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol

okolo 500 let př.n.l. poč. 21.stol Logo Mezinárodního roku udržitelné energie pro všechny Rok 2012 vyhlásilo Valné shromáždění Organizace Spojených Národů za Mezinárodní rok udržitelné energie pro všechny. Důvodem bylo upozornit na význam

Více

OBNOVA KRAJINY PO TĚŽBĚ NEROSTNÝCH SUROVIN

OBNOVA KRAJINY PO TĚŽBĚ NEROSTNÝCH SUROVIN OBNOVA KRAJINY PO TĚŽBĚ NEROSTNÝCH SUROVIN Nepřírodní biotopy a jejich význam pro krajinu a biodiverzitu Mgr. Tomáš Gremlica Ústav pro ekopolitiku, o. p. s. Nepřírodní biotopy Jsou území významně narušená,

Více

Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu

Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (měření a hodnocení obsahu PŘRN ve stavebním

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Vaše č. j.: Ze dne: 4. 4. 2016 Naše č. j.: ŽP/5892/16 Spis. zn.: ZN/2369/ŽP/16 Počet listů: 3 Počet příloh: Počet listů

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2018/2019 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2018/2019 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU 1. Modelování, druhy modelů 2. Rozdělení dat pro modelování 3. Georeferencování 4. Podmínky pro výběr dat 5. Metody pořízení dat 6. Podkladová data pro modelování 7. Data ekologická,

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ing. Růžena Šináglová Buchlovice

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ing. Růžena Šináglová Buchlovice Státní úřad pro jadernou bezpečnost Ing. Růžena Šináglová Buchlovice 14.5.2013 Dosavadní zkušenosti SÚJB ze státního dozoru v oblasti uvolňování radionuklidů z pracovišť, na nichž je nakládáno s vodou

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2016/17 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce 2016/17 MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU MODELOVÁNÍ V PÉČI O KRAJINU 1. Modelování, druhy modelů 2. Rozdělení dat pro modelování 3. Georeferencování 4. Podmínky pro výběr dat 5. Metody pořízení dat 6. Podkladová data pro modelování 7. Data ekologická,

Více

Recyklace stavebního odpadu

Recyklace stavebního odpadu Recyklace stavebního odpadu Stavební odpad Stavební odpad, který vzniká při budování staveb nebo při jejich demolicích, představuje významný podíl lidské společnosti. Recyklace se stává novým environmentálním

Více

Představení skupin Czech Coal a Sev.en

Představení skupin Czech Coal a Sev.en Představení skupin Czech Coal a Sev.en Představení těžebních skupin Vršanská Vršanská uhelná uhelná a.s. a.s. Coal Coal Services Services a.s. a.s. Rekultivace Rekultivace a.s. a.s. Infotea Infotea s.r.o.

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová

Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Ochrana obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů záření ve stavbách Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Jihlava, 27.11.2015 1 3 Účinky záření Lékařské ozáření Běžné rentgenové vyšetření

Více

VYHLÁŠKA. ze dne o stanovení postupů k zajištění ochrany zemědělského půdního fondu

VYHLÁŠKA. ze dne o stanovení postupů k zajištění ochrany zemědělského půdního fondu I N á v r h VYHLÁŠKA ze dne..2018 o stanovení postupů k zajištění ochrany zemědělského půdního fondu Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 22 odst. 1 písm. f) až i) zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně

Více

Zkušenosti s využíváním odpadů na povrchu terénu na Odvalu Hrabůvka

Zkušenosti s využíváním odpadů na povrchu terénu na Odvalu Hrabůvka Zkušenosti s využíváním odpadů na povrchu terénu na Odvalu Hrabůvka Ing. Petra Mikuličková specialista Datum : 13.12.2012 Místo : Hrabůvka 1 1 Lokalita : Umístění : Mezi ulicí Místeckou a řekou Ostravicí,

Více

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem

Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Sekundární kontaminace turonské zvodně vlivem chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem Mgr. Vladimír Ekert DIAMO, s. p. o. z. Těžba a úprava uranu Stráž pod Ralskem workshop Environmentální dopady důlní

Více

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY výstavba (urbanizace) doprava zemědělské a lesnické hospodaření rozvoj a ochrana těžby nerostných surovin, vodních a energetických zdrojů vodní hospodářství

Více

PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ

PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ PADESÁTÉ VÝROČÍ ZAHÁJENÍ TĚŽBY URANU NA LOŽISKU ROŽNÁ Ing. Břetislav Sedláček Ing. Antonín Hájek, CSc. Ing. Bedřich Michálek, Ph.D. Ing. Jiří Šikula DIAMO státní podnik odštěpný závod GEAM, Dolní Rožínka

Více

Technologické zabezpečení skládek

Technologické zabezpečení skládek CELIO a.s. Technologické zabezpečení skládek I skládka inertního odpadu O skládka ostatního odpadu - skládka nebezpečného odpadu Kód ázev odpadu Využití 01 01 01 O Odpady z těžby rudných nerostů 01 01

Více

NAZ + NOVRO Pracoviště. Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie) Ostrava

NAZ + NOVRO Pracoviště. Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie) Ostrava NAZ + NOVRO Pracoviště Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie) Ostrava 28.11.2016 Úvod Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon (účinnost od 1.1.2017, přechodné období 1 rok) Prováděcí

Více

Státnicové otázky NMG TNS AR 2018/2019

Státnicové otázky NMG TNS AR 2018/2019 HORNICKÁ GEOMECHANIKA (P) (otázky ke státním zkouškám, Těžba nerostných surovin) 1. Fyzikální vlastnosti hornin ve vztahu k hornické geomechanice. 2. Mechanické vlastnosti hornin ve vztahu k hornické geomechanice.

Více

Doplňkový výpis jevů, závad a střetu za městský obvod Ústí nad Labem Severní Terasa

Doplňkový výpis jevů, závad a střetu za městský obvod Ústí nad Labem Severní Terasa Doplňkový výpis jevů, závad a střetu za městský obvod Ústí nad Labem Severní Terasa zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických

Více

4.3.101 PRACOVIŠTĚ A DALŠÍ OBLASTI ČINNOSTI, PŘI KTERÝCH MŮŽE DOJÍT K VÝZNAMNÉMU OZÁŘENÍ Z PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ

4.3.101 PRACOVIŠTĚ A DALŠÍ OBLASTI ČINNOSTI, PŘI KTERÝCH MŮŽE DOJÍT K VÝZNAMNÉMU OZÁŘENÍ Z PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.3.101 PRACOVIŠTĚ

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN TĚŽKÝ A SPOTŘEBNÍ PRŮMYSL

SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN TĚŽKÝ A SPOTŘEBNÍ PRŮMYSL SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN TĚŽKÝ A SPOTŘEBNÍ PRŮMYSL TĚŽEBNÍ PRŮMYSL Naleziště a následná těžba nerostných surovin = základ pro průmyslovou výrobu. / nerovnoměrnost/ Tyto státy světa

Více

Radiologické metody v hydrosféře 15

Radiologické metody v hydrosféře 15 Radiologické metody v hydrosféře 15 Způsoby nakládaní s odpadními vodami, filtračními náplněmi a vodárenskými kaly s obsahem radionuklidů vyšším než stanovené uvolňovací úrovně Ing. Růžena Šináglová Státní

Více

PRÁVNÍ REŽIM POZEMKŮ SLOUŽÍCÍCH K VYHLEDÁVÁNÍ A PRŮZKUMU A DOBÝVÁNÍ NEROSTŮ

PRÁVNÍ REŽIM POZEMKŮ SLOUŽÍCÍCH K VYHLEDÁVÁNÍ A PRŮZKUMU A DOBÝVÁNÍ NEROSTŮ 1 PRÁVNÍ REŽIM POZEMKŮ SLOUŽÍCÍCH K VYHLEDÁVÁNÍ A PRŮZKUMU A DOBÝVÁNÍ NEROSTŮ Jakub Hanák Horní a kutací právo 2 zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství - horní zákon (HZ) plánované

Více

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Projekt Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií Fondem soudržnosti a Státním rozpočtem

Více

Energie a životní prostředí

Energie a životní prostředí Energie a životní prostředí Spotřeba energie neustále roste V roce 1997 byla celosvětová spotřeba energie rovna ekvivalentu 12,8 miliardy tun hnědého uhlí Podle studie International Energy Outlook 2002

Více

STABILIZÁT HBZS. Hlavní báňská záchranná stanice Praha a.s. Za opravnou 276/ Praha 5 Motol

STABILIZÁT HBZS. Hlavní báňská záchranná stanice Praha a.s. Za opravnou 276/ Praha 5 Motol STABILIZÁT HBZS Hlavní báňská záchranná stanice Praha a.s. Za opravnou 276/8 151 23 Praha 5 Motol www.hbzs-praha.cz Popílkový stabilizát HBZS (dále jen stabilizát) se vyrábí z fluidního popílku, který

Více

Doplňkový výpis jevů, závad a střetu za městský obvod Ústí nad Labem - město

Doplňkový výpis jevů, závad a střetu za městský obvod Ústí nad Labem - město Doplňkový výpis jevů, závad a střetu za městský obvod Ústí nad Labem - město zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů

Více

Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje

Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje Těžba nerostných surovin v ČR jako jeden z faktorů regionálního rozvoje Irena Smolová, Martin Svoboda Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci Valtice, 19. 21. června 2013 Současná pozice

Více

Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity

Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity Ing. Barbora Sedlářová, Ing. Eva Juranová Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i., Podbabská 30, 160

Více

VÝVOJ LOKALITY LOMU BENEDIKT

VÝVOJ LOKALITY LOMU BENEDIKT VÝVOJ LOKALITY LOMU BENEDIKT LUKÁŠ SITTE, RICHARD HLOUS, LENKA HOLÁ 1. ROČNÍK NGEO, PŘF UJEP V ÚSTÍ N/L KVĚTEN 2011 ÚVOD Krajinné změny na Mostecku jsou nejviditelnější místní lidskou činností posledních

Více

Radon podle NAZ a RP ČR. Jaroslav Slovák Státní úřad pro jadernou bezpečnost , Hradec Králové

Radon podle NAZ a RP ČR. Jaroslav Slovák Státní úřad pro jadernou bezpečnost , Hradec Králové Radon podle NAZ a RP ČR Jaroslav Slovák Státní úřad pro jadernou bezpečnost 15. 12. 2016, Hradec Králové 1 Obsah Přírodní zdroje ionizujícího záření Prevence pronikání radonu do stavby Ochrana před přírodním

Více

ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ

ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ E M ROZLIŠENÍ KONTAMINOVANÉ VRSTVY NIVNÍHO SEDIMENTU OD PŘÍRODNÍHO POZADÍ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu OPVK Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na

Více

doc. Ing. Milan Mikoláš Ph.D., Ing. Pavla Foitová Dernerová, V 15 Ing. Kamil Ožana NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY DLE PLATNÝCH PŘEDPISŮ

doc. Ing. Milan Mikoláš Ph.D., Ing. Pavla Foitová Dernerová, V 15 Ing. Kamil Ožana NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY DLE PLATNÝCH PŘEDPISŮ doc. Ing. Milan Mikoláš Ph.D., Ing. Pavla Foitová Dernerová, V 15 Ing. Kamil Ožana NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY DLE PLATNÝCH PŘEDPISŮ Anotace V minulosti byly odpady z hornické činnosti převážně ukládány

Více

SKUPINA ČEZ KONSOLIDOVANÁ ZPRÁVA O PLATBÁCH ORGÁNŮM SPRÁVY ČLENSKÉHO STÁTU EVROPSKÉ UNIE NEBO TŘETÍ ZEMĚ

SKUPINA ČEZ KONSOLIDOVANÁ ZPRÁVA O PLATBÁCH ORGÁNŮM SPRÁVY ČLENSKÉHO STÁTU EVROPSKÉ UNIE NEBO TŘETÍ ZEMĚ SKUPINA ČEZ KONSOLIDOVANÁ ZPRÁVA O PLATBÁCH ORGÁNŮM SPRÁVY ČLENSKÉHO STÁTU EVROPSKÉ UNIE NEBO TŘETÍ ZEMĚ ZA ROK 2016 1 1. Společnost a důvod zpracování konsolidované zprávy o platbách ČEZ, a. s. (dále

Více

Komplexní zateplení mateřské školky PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY

Komplexní zateplení mateřské školky PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ E. ZÁSADY ORGANIZACE VÝSTAVBY Počet stran: 6 INVESTOR: Město Hlinsko, Poděbradovo náměstí 1, 539 23 Hlinsko STAVBA : Komplexní zateplení mateřské školky k.ú. Hlinsko, p.č.st. 1826 a 1879/5 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ

Více

Přednáška XI. Vliv člověka na H.P. část 1. klíčová slova: geologickáčinnost člověka, antropogenní sedimenty, rekultivace

Přednáška XI. Vliv člověka na H.P. část 1. klíčová slova: geologickáčinnost člověka, antropogenní sedimenty, rekultivace Přednáška XI. Vliv člověka na H.P. část 1. klíčová slova: geologickáčinnost člověka, antropogenní sedimenty, rekultivace 1 Geologickáčinnost člověka lze rozdělit na: rušivou přenosnou tvořivou 2 Zásahem

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ CHRÁNĚNÁ LOŽISKOVÁ ÚZEMÍ. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Právní předpisy

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ CHRÁNĚNÁ LOŽISKOVÁ ÚZEMÍ. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Právní předpisy Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 5.4.101 CHRÁNĚNÁ

Více

Environmentální problémy. Znečišťování ovzduší a vod

Environmentální problémy. Znečišťování ovzduší a vod GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Environmentální problémy Znečišťování ovzduší a vod Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2010 OSNOVA Klíčové pojmy 1. ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ Definice problému Přírodní zdroje znečištění Antropogenní

Více

VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VLIV TECHNOLOGICKÝCH POCHODŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Komplex otázek a problémů Největší znečisťovatel průmysl a energetika. Řešení od počátku (systematické a komplexní): optimální volba vhodných technologických

Více

Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o.

Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o. Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o. Celková cena s DPH = ( ( cena Kč/t + finanční rezerva ) x %DPH ) + základní poplatek obci Identifikační kód: CZC00517 ZÚJ

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva PROJEKTOVÝ ATELIÉR, KOPÍROVACÍ SLUŽBY HAVLÍČKŮV BROD TEL. 569 430 547 FAX 569 430 547 B. Souhrnná technická zpráva Zakázka č. : 13 028 Název akce : Oplocení u školy Wolkerova, Havlíčkův Brod Místo akce

Více

Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE

Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE Ing. Vladimír Polívka, Ing. Igor Němec Z 5 REKULTIVACE ODVALU DOLU TUCHLOVICE 1. Z historie dolu Tuchlovice V 30. letech minulého století bylo prokázáno geologickým průzkumem, že západní část dobývacího

Více

Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013. Regenerace brownfields z pohledu státního podniku DIAMO

Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013. Regenerace brownfields z pohledu státního podniku DIAMO Ing. Libor Jalůvka Datum: 10.10.2013 Obsah prezentace 1. Úloha, odštěpného závodu ODRA v Moravskoslezském kraji 2. Přehled lokalit utlumených dolů (areálů) 3. Postup při vypořádání areálů a nemovitého

Více

Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu

Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu Ivana Ženatá ivana.zenata@sujb.cz Seminář pro výrobce a uživatele stavebních materiálů

Více

Test z radiační ochrany

Test z radiační ochrany Test z radiační ochrany v nukleární medicíně ě 1. Mezi přímo ionizující záření patří a) záření alfa, beta a gama b) záření neutronové c) záření alfa, beta a protonové záření 2. Aktivita je definována a)

Více

Nakládání s institucionálními radioaktivními odpady v ÚJV Řež a.s.

Nakládání s institucionálními radioaktivními odpady v ÚJV Řež a.s. Nuclear Research Institute Řež plc Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. Nakládání s institucionálními radioaktivními odpady v ÚJV Řež a.s. Petr Kovařík, Josef Podlaha, ÚJV Řež a.s. a kolektiv Centra nakládání

Více

Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16

Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16 Rekonstrukce nádrže Slatina p.p.č. 1694/16 Investor : obec Slatina č.p. 50, 410 02 Lovosice Zpracovatel dokumentace : Ing. M. Jeřábek, Vodohospodářská kancelář INDORS Velká Dominikánská 10, Litoměřice

Více

Kontaminované zeminy. Ing. Jan Horsák, Ph.D.

Kontaminované zeminy. Ing. Jan Horsák, Ph.D. Kontaminované zeminy Ing. Jan Horsák, Ph.D. Co je zemina? Pohled zemědělců zemina není, existuje půda, ta se dělí na jednotlivé horizonty Pohled geologů zemina je jen nejsvrchnější část zemské kůry obsahující

Více

Budoucnost teritoria dolu Bílina do roku 2050

Budoucnost teritoria dolu Bílina do roku 2050 Území ovlivňované těžbou uhlí cesty k udržitelnému rozvoji Budoucnost teritoria dolu Bílina do roku 2050 Ing. Vladimír Budinský, MBA Severočeské doly a.s. po obědě má přednáška začít vtipem. Severočeské

Více

Novela vyhlášky o radiační ochraně

Novela vyhlášky o radiační ochraně Novela vyhlášky o radiační ochraně Ing. Eva Bílková Státní úřad pro jadernou bezpečnost Senovážné náměstí 9, 110 00 Praha 1 Regionální centrum Hradec Králové Piletická 57, 500 03 Hradec Králové 3 Vyhláška

Více

Sanace radioaktivní zátěže po zpracování uranových rud v oblasti Mydlovar. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram

Sanace radioaktivní zátěže po zpracování uranových rud v oblasti Mydlovar. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Sanace radioaktivní zátěže po zpracování uranových rud v oblasti Mydlovar DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Z historie MAPE Naleziště uranových rud v České republice

Více

Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství

Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství Karel Jindřich Státní úřad pro Jadernou bezpečnost Česká republika Ostrava květen Vyřazování

Více

Sanace radioaktivní zátěže po zpracování uranových rud v oblasti Mydlovar. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram

Sanace radioaktivní zátěže po zpracování uranových rud v oblasti Mydlovar. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Sanace radioaktivní zátěže po zpracování uranových rud v oblasti Mydlovar DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Z historie MAPE Naleziště uranových rud v České republice

Více

PŘÍRODNÍ ZDROJE. (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech. Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY

PŘÍRODNÍ ZDROJE. (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech. Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY PŘÍRODNÍ ZDROJE (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech Podzemní voda Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY GEOFAKTORY složky a procesy geologického prostředí,ovlivňující:

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Zadní Machová" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Zadní Machová (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Zadní Machová Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Zadní Machová" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany Střevíčník

Více

PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST

PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST RNDR. M. Řehoř, Ph.D. Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most ÚVOD - Hydrická rekultivace bývalého povrchového dolu Ležáky Most

Více

Starý důlní odval EMA v Ostravě (Součastnost a budoucnost)

Starý důlní odval EMA v Ostravě (Součastnost a budoucnost) J. Hájovský SG Geoinženýring, s.r.o. Sídlo : 28 října 150, Moravská Ostrava Odborné informace a konzultace : Ing. Jiří Hájovský, CSc. t.č. 00 420 606 564 269 Důlní odvaly úložná místa těžebního odpadu

Více

CELIO a.s. Skládka inertního odpadu S IO

CELIO a.s. Skládka inertního odpadu S IO CELIO a.s. CZU00158 Skládka inertního odpadu S IO Odpad musí splňovat výluh č. I Kód Název odpadu Příjem Rozbor 01 01 01 O Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 O Odpady z těžby nerudných nerostů 01

Více

Jaderné elektrárny I, II.

Jaderné elektrárny I, II. Jaderné elektrárny I, II. Jaderné elektrárny I. Úvod do jaderných elektráren, teorie reaktorů, vznik tepla v reaktoru a ochrana před ionizujícím zářením. Jaderné elektrárny II. Jaderné elektrárny typu

Více

Bourací práce a realizace nápravných opatření v areálech s. p. DIAMO po hlubinné těžbě uranu Likvidace areálu Dolu Křižany I

Bourací práce a realizace nápravných opatření v areálech s. p. DIAMO po hlubinné těžbě uranu Likvidace areálu Dolu Křižany I 3. dubna 2014 Bourací práce a realizace nápravných opatření v areálech s. p. DIAMO po hlubinné těžbě uranu Likvidace areálu Dolu Křižany I Ing. Pavel Varga Ing. Josef Štádler DIAMO, s. p., o. z. TÚU Stráž

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odpady Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Co je to odpad? je movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má úmysl nebo

Více

SSOS_ZE_2.10 Degradace půdy, prezentace

SSOS_ZE_2.10 Degradace půdy, prezentace Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity SSOS_ZE_2.10 Degradace

Více

Radon Bellušova 1855-1857

Radon Bellušova 1855-1857 Radon Bellušova 1855-1857 Nejdřív pár slov na úvod, abychom věděli, o čem se vlastně budeme bavit. a) Co je radon? b) Jaké jsou zdravotní účinky? c) Jak se dostane do objektu? d) Co z toho plyne pro nás?

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Jaderná energie uran. (Těžba a zpracování uranu pro jaderné využit ití). 1 Číslo projektu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov

Více

Zdroje energie. Leonardo da Vinci Projekt. Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Kapitola 1. Modul 5 Energie v prádelnách.

Zdroje energie. Leonardo da Vinci Projekt. Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách. Kapitola 1. Modul 5 Energie v prádelnách. Leonardo da Vinci Projekt Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 1 Zdroje energie Dodavatel energie Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 1 Zdroje energie 1 Obsah

Více

souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 1118017, Y = 734911 katastrální území: Čekanice u Tábora obec: Tábor Jihočeský kraj

souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 1118017, Y = 734911 katastrální území: Čekanice u Tábora obec: Tábor Jihočeský kraj RADON V PODLOŽÍ Posudek číslo: 130 Datum: 13. červen 2008 Lokalizace: souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 1118017, Y = 734911 katastrální území: Čekanice u Tábora obec: Tábor Jihočeský kraj

Více

Příklady dobré praxe u lomových rekultivací (lomy a pískovny v ČR) David Póč

Příklady dobré praxe u lomových rekultivací (lomy a pískovny v ČR) David Póč Příklady dobré praxe u lomových rekultivací (lomy a pískovny v ČR) David Póč Praha, 12/2012 Situace v České republice Rekultivace přestávají být pouze technickým procesem diverzifikace postupů a cílů rekultivací.

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 10. dubna 2014 Č. j.: 24887/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Vražba" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Vražba (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Vražba Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Vražba" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany Zvonovec liliolistý

Více

Modul 7: Význam rekultivace jako proces obnovy narušené biosféry

Modul 7: Význam rekultivace jako proces obnovy narušené biosféry Výukový program: Environmentální vzdělávání Modul 7: Význam rekultivace jako proces obnovy narušené biosféry autor: prof. Ing. Dušan Smolík, CSc. prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc. recenzent: prof. Ing. Martin

Více

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x 5. Stabilizace CELIO a.s. Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné látky x 010305 N Jiná hlušina obsahující nebezpečné látky x 010307 N Jiné odpady

Více

Navrhované změny prováděcích předpisů k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech

Navrhované změny prováděcích předpisů k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech Navrhované změny prováděcích předpisů k zákonu č. 185/2001 Sb., o odpadech Vyhlášky č. 294/2005 Sb., č. 376/2001 Sb. a č. 381/2001 Sb. Ministerstvo životního prostředí Odbor odpadů Eva Kubová Navrhované

Více

Letní škola RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace

Letní škola RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace Letní škola 2008 RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace 1 Periodická tabulka prvků 2 Radioaktivita radioaktivita je schopnost některých atomových jader odštěpovat částice, neboli vysílat záření jádro

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Biodegradační plocha

Biodegradační plocha CELIO a.s. CZU00156 Biodegradační plocha Musí být doloženo, že koncentrace těžkých kovů v odpadu překročila výluh č. III Kód Název odpadu Příjem 01 03 05 N Jiná hlušina obsahující 01 03 07 N 01 04 07 N

Více

Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve

Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve Vliv těžby uhlí na hydrogeologické poměry v centrální části severočeské hnědouhelné pánve workshop Environmentální dopady důlní činnosti projekt TESEUS, www.teseus.org Liberec 20.6.2018 Palivový kombinát

Více

Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik

Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik Bystřice n. P., 1. října 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Historie I 1556 - Agricola -postižení plic u horníků v Jáchymově

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

SEZNAM ODPADŬ ODSTRAŇOVANÝCH NA SKLÁDCE DOLNÍ BENEŠOV

SEZNAM ODPADŬ ODSTRAŇOVANÝCH NA SKLÁDCE DOLNÍ BENEŠOV TALPA - RPF, s.r.o., 718 00 Ostrava Kunčičky, Holvekova 36 Kód druhu odpadu dle Katalogu odpadů SEZNAM ODPADŬ ODSTRAŇOVANÝCH NA SKLÁDCE DOLNÍ BENEŠOV Název druhu odpadů dle Kategorie Katalogu odpadů odpadu

Více

Základy pedologie a ochrana půdy

Základy pedologie a ochrana půdy OCHRANA A DEGRADACE PŮDY Základy pedologie a ochrana půdy 10. přednáška Ochrana půdy: zachování půdy jako výrobního prostředku a součásti životního prostředí zachování nebo obnova funkcí půdy zabránění

Více

Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik

Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik Liberec, 20. listopadu 2008 odborný konzultant v oblasti zdravotních a ekologických rizik e-mail: miroslav.suta@centrum.cz Historie I. 1556 - Agricola -postižení

Více

Název přednášky: Stavby na územích po hornické činnosti

Název přednášky: Stavby na územích po hornické činnosti Hornická Příbram ve vědě a technice 2004 Ing. Jiří Kašpar Mostecká uhelná společnost, a.s., právní nástupce, vedoucí referátu koncepce zahlazování Bc. Lenka Měsková Mostecká uhelná společnost, a.s., právní

Více

Vyhodnocení stanoviska Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Řešeným územím je vedena jednokolejná

Vyhodnocení stanoviska Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Řešeným územím je vedena jednokolejná Volná příloha č. 1: Vyhodnocení vyjádření a stanovisek dotčených orgánů a jiných subjektů k návrhu zadání změny č. 1 ÚP Pstruží Dotčený orgán a obsah vyjádření příp. Vyhodnocení stanoviska Správa železniční

Více