Závěrečná zpráva z výzkumu. Vnímání postiženého sourozence

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Závěrečná zpráva z výzkumu. Vnímání postiženého sourozence"

Transkript

1 Závěrečná zpráva z výzkumu Vnímání postiženého sourozence Lenka Kohoutová Úvod: Ne všechny rodiny mají to štěstí, že se do ní narodí zdraví potomci, ale součástí některých rodin jsou i děti, které jsou tělesně či mentálně postižené. Rodiče postižených dětí se ocitají v nelehké situaci. Stojí před rozhodnutím, zda svého syna nebo dceru umístí do výchovného ústavu nebo jestli se pokusí sami o jejich výchovu. V některých rodinách není jen zdravý nebo nemocný potomek, často nalézáme rodiny, kde vychovávají současně postiženého i zdravého. Zdravý sourozenec si uvědomuje, že nemá bratříčka stejného jako jeho kamarádi, že s ním nemůže chodit tak často ven, nemůže se mu svěřovat se svými problémy, a musí přijmout větší odpovědnost za nemocného sourozence. Je pro rodinu postižené dítě požehnání nebo prokletí? Formulace výzkumného problému: Náš výzkum je zaměřený na rodiny, kde společně žijí zdravý a mentálně postižený sourozenec. Toto soužití je v mnoha ohledech specifické, chod rodiny musí být přizpůsobený onemocnění potomka. Ve všech sociálních skupinách na sebe její členové vzájemně působí. Výjimkou nejsou ani rodiny. Jak ovlivňuje přítomnost mentálně postiženého jeho rodiče a sourozence? Cítí, že jim postižený více bere či více dává? Jak se přítomnost postiženého odráží na jejich psychickém stavu? Je skutečně pravdivý výrok v diplomové práci M. Walter, že s uvědoměním si dosahu postižení dítěte se mění i hodnotový systém rodiny? [Walter, M. diplom. práce, str. 6] Opravdu se hodnotový systém rodin s postiženým dítětem liší od rodin se zdravými dětmi? Rodina přizpůsobuje čas potřebám dítěte a vstupuje do kontaktu s institucemi, nejdříve se zdravotnickými, posléze sociálními a pedagogickými. (Walter, M. diplom. práce, str. 7) Myslí náš stát na mentálně postižené, co rodinám chybí? Jak by se péče o takto nemocné mohla zlepšit?

2 Popis technik využívaných ve výzkumu: Tazatelka provedla hloubkové rozhovory se zdravými sourozenci a rodiči. Rozhovory jsou polostrukturované. Rozhovor se dělil do těchto částí: Pojetí sebe sama a pojetí své rodiny, čím ovlivnil postižený respondentův život, hodnotový systém respondenta, formy pomoci a podpory, zamyšlení se nad budoucností. Rozhovory byly nahrávány na diktafon a poté přepsány pro snadnější analýzu. Rozhovory jsme analyzovali metodou zakotvené teorie. Jedná se o klasikou kvalitativní metodu, která vznikla v 60. letech 20. století. Jejími autory jsou Glaser a Strauss. Každý autor měl však o teorii jinou představu, a proto se rozešli, každý začal rozvíjet svou vlastní zakotvenou teorii (grounded theory). Základním cílem výzkumu je generovat novou teorii. Výzkumník přistupuje k datům nezaujatě a otevřeně. Grounded theory se snaží najít konceptuální schéma, které popisuje vztah mezi proměnnými. Výsledná teorie je tedy o vztahu mezi proměnnými. Do analýzy jsme vstupovali s okruhem témat, která jsou vhodná k analýze a dalšímu zkoumání. Postupným pronikáním do problému jsme okruh rozšířili. Popis vzorku: Našimi respondenty byli zdraví sourozenci a rodiče mentálně postiženého. Respondenti jsou různého věku, od desetileté slečny po šedesátiletou paní. Mezi respondenty jsou zastoupeny věřící i ateistické rodiny. Vzdělání respondentů také není jednotné, nalezneme zde vyučené, ale i vysokoškolsky vzdělané. Respondenty spojuje pouze to, že jsou sourozencem či rodičem mentálně postiženého. Výsledky analýzy rozhovorů: Jak již bylo řečeno, rozhovory jsme analyzovali pomocí grounded theory. Zachovali jsme původní okruhy témat, protože vypovídají o situaci rodiny a pomáhají nám pomoci pochopit vztahy mezi proměnnými. K původním okruhům jsme přidali ještě další dvě témata zabývající se rozdílnou péčí o postiženého a možností potratu.

3 Pojetí sebe sama: V mnoha literaturách můžeme najít, že postižení sourozence ovlivňuje vývoj zdravého sourozence a tím dopadá i na jeho vnímání sebe sama. Emoční reakce se mohou různě prolínat a kombinovat Přesto lze definovat životní situace, které předpokládají vznik charakteristických pocitů, např. oddělení se od původní rodiny, přebírání odpovědnosti za sourozence s MP. [Walter, M., diplom. práce, str. 17] V následující tabulce jsou uvedeny negativní pocity, které zdravé sourozence nejčastěji postihují. (Walter, M., diplom. práce, str. 19) Pocit viny Proč je postižený sourozenec a ne on Rozpaky ze vzhledu chování Stydí se za sourozence, tají ho před okolím, snaha o sourozence jeho izolaci Strach Co když bude také postižený jako jeho sourozenec? Žárlivost Rodiče věnují větší pozornost sourozenci, zejména v dětském věku Osamělost Tlak rodiny Snaha nahradit rodičům postižení sourozence Odpovědnost za sourozence Rozpor s jeho plány o životě Přílišný zájem o informace o Snaha dozvědět se co nejvíce, tím lepší možnost postižení pomoci Náš rozbor rozhovorů ukázal, že sourozencovo vnímání sebe sama lze rozdělit do tří hlavních skupin. Lítostivé pojetí sebe sama je charakteristické tendencí litovat se, poukazovat na těžký úděl starosti o mentálně postiženého. Respondenti se smířeným pojetím sebe sama přijímají příchod mentálně postiženého sourozence jako součást života. Je to věc, která se může stát a jim se stala. Starostlivé pojetí sebe sama se snaží pomoci rodičům, stará se sourozence. Jsem ošetřovatelka. (Radka) Sourozenci obecně cítí větší odpovědnost za svého mentálně postiženého sourozence. Zodpovědnější jsou již od útlého věku, snaží se rodičům usnadnit situaci. Jsou také spojovacím článkem mezi rodiči a postiženým sourozencem. Obecně se v rozhovorech ukázalo, že rodiče se s postižením dítěte vyrovnávají hůře, nežli zdraví sourozenci. Maminka byla tenkrát úplně zničená, prostě říkala, že kdyby nás tenkrát bývalo porazilo auto, že by to bylo lepší. Byla z toho úplně zničená, vůbec celej život. (Zdena)

4 Výpovědi respondentů prokázaly, že se sourozenci celý život potýkají s nepříjemnými pocity, se kterými neumí bojovat. Koníčky už dávno žádný nemám, občas si připadám jako Matka Tereza střižená s takovou fúrií, ale To je všechno. (Radka) Pojetí rodiny a vztahů s každým členem rodiny:bank tvrdí, že rodiče sehrávají klíčovou roli, do jaké míry se rozvine vztah obou sourozenců. Blízkost sourozenců často podněcuje zdravého sourozence podílet se na péči o postiženého. (Walter, M., diplom. práce, str. 27) Matky jsou často největšími nositelkami zátěže v rodině. Jsou to pečovatelky, které jsou s postiženým celý den, starají se o něj a zajišťují chod domácnosti. Matka se snaží pečovat nejen o postižené dítě, ale svou pozornost směřuje i na zdravého potomka. Otcové jsou živiteli rodiny, jejich hlavním úkolem je rodině přinést peníze. Otec zajišťuje rodinu po materiální stránce. Na rozdíl od matek otcové unikají každodennímu stresu odchodem do zaměstnání. (Walter, M., diplom. práce, str. 13) Zdravý sourozenec je často spojovacím článkem mezi rodiči a postiženým. Mentálně postižený sourozenec je často na svého zdravého sourozence silně citově fixovaný. On mě opravdu miloval. (Zdena) Analýzou rozhovorů jsme zjistili, že zdravý sourozenec se na svého sourozence dívá třemi různými pohledy- soucitný, rovnocenný, zodpovědný. Soucitný, proč zrovna můj sourozenec? Jiní se snaží brát sourozence jako sobě rovného a zapojovat ho do běžného chodu domácnosti. Nejčastěji se však vyskytoval model zodpovědného sourozence, který si plně uvědomoval sourozencovo postižení. Protože jsou členové takto postižených rodin na sobě závislí, vysoce si cení své rodiny. Rodina jsou pro mě lidé, o které s můžu opřít. (Eliška) Zázemí. (Radka) Rodina je pro nás všechno. (Rodiče Elišky) Prožívání v dětství a dospělosti: Prožívání mentálního postižení sourozence v dětství a dospělosti je ovlivněno stejnými faktory jako vnímání sebe sama. Proto je toto téma úzce provázané s tématem pojetí sebe sama. Sourozenci jsou ovlivněni negativními pocity, které neumí sami v sobě vyřešit. Zdraví sourozenci se snaží o emoční neutralitu, která je psychicky velmi vyčerpává, protože duševně nejsou na tuto roli ještě připraveni. (Walter, M. diplom. práce, str )

5 V analýze se nám nepotvrdilo, že by sourozenci svého postiženého sourozence zavrhovali, žárlili na něj či ho nenáviděli. Naopak se snaží svému sourozenci ulehčit život, pomoci jemu i svojí rodině. Jedním z postojů, který sourozenci zaujímají ke svému postiženému bratru či sestře, je ochranitelský postoj. Díky tomu, že mám postiženého sourozence, tak jsem se ve škole zastávala slabších, protože kdyby někdo ubližoval bráchovi, tak se taky ozvu. (Agáta). Někteří z respondentů trpěli výčitkami, že je sourozenec nemocný a současně jim bylo líto údělu rodičů. Věděla jsem, že maminka strašně trpí. (Zdena) Dalším specifickým rysem toho, jak zdraví sourozenci prožívají postižení sourozence, jsou pečovatelské sklony. Já se ho snažím podpořit, když chce někam jet, tak ano jsem prostě pečovatelka. (Radka) U respondentů se objevují i sklony k přehnaným reakcím. U několika sourozenců jsme vypozorovali negativní vliv okolí. Okolí se postiženému pošklebuje a posmívá. Zdravý sourozenec cítí potřebu se ho zastat. To ho však staví vně kolektiv. Velmi záleží na osobnosti zdravého sourozence, jak se dokáže se situací vyrovnat. Pojetí potřeb zdravého sourozence, jejich naplňování či nenaplňování: V rodinách, které se starají o mentálně postiženého, je většinová pozornost věnovaná postiženému. Ve správně fungujících rodinách se rodiče snaží svojí pozornost věnovat oběma sourozencům stejně. Podle výzkumu Blažka a Olmerové existují dva krajní přístupy rodičů v zapojování sourozence bez postižení do péče. První přístup jde až do krajností, kdy na sourozenci bez postižení spočívá přílišná zátěž, v druhém případě se sourozenec na péči nepodílí vůbec. [Walter, M., diplom. práce, str. 27] V našich rozhovorech se vyskytli respondenti, jejichž potřeby byly silně nenaplněné ( Předtím jsem byla doma s Jirkou, babičkou a mámou. Máma naprosto nepohyblivá, babička přes devadesát a Jirka byl třetí. Radka), částečně nenaplněné ( Obdivujeme Elišku, jak se stará o děti. Rodiče Elišky) a naplněné ( Nikdy mi nepřišlo, že bych byla kvůli sourozencovu postižení odstrčená. Agáta) Obecně lze z provedených rozhovorů říci, že zdraví sourozenci se snaží postiženému zajistit lepší budoucnost. Cítí silnou vazbu k rodině a touží po jejím založení. Děti v mladším věku bojují s pocity odstrčenosti, protože ještě nechápou náročnost péče o mentálně postiženého.

6 Rodiče se snaží nedělat mezi dětmi rozdíly, snaha o rovnoměrné rozdělení času mezi všechny sourozence. Pojetí vlastní budoucnosti a budoucnosti sourozence s postižením: Zdraví sourozenci musí nalézt a udržet hranice vůči nemocnému sourozenci a rodičům. Pokud se toto sourozenci nepodaří, může nastat závislost na rodině, neschopnost vlastního života. Sourozenci začínají žít za svého sourozence. (Walter, M., diplom. práce, str ) Z rozhovorů vyplynulo, že sourozenci se dělí na dvě skupiny: a) budoucnost vůbec neplánují, žijí okamžikem. Užívají si toho, co je teď. U těchto respondentů se o postiženého starají rodiče, kteří to vnímají jako svou povinnost. Moc neplánuju budoucnost, já žiju v realitě. (Eliška) b) sourozenci o své budoucnosti přemýšlejí více než jejich vrstevníci. Tito respondenti se často nachází v rodinách, kde velká část odpovědnosti za sourozence leží i na nich. Zdravý sourozenec je i v dospělosti silně spjatý se svou rodinou. Obecně lze říct: Postupem času se zdravý sourozenec odpoutává od rodiny, avšak stále má snahu své rodiče a sourozence podporovat. Budoucí povolání je často ovlivněno zkušeností s mentálním postižením. Já jsem se dlouho nemohla rozhodnout pro nějaké povolání, ale jak se narodila Markétka, tak jsem chtěla jít na speciální pedagogiku nebo normální učitelku. (Eliška) Zdravý sourozenec se snaží postiženému zajistit lepší budoucnost, přijímá péči o sourozence, odmítá ho dát do ústavu. Svého sourozence vede k samostatnosti. Ví, že se postižený sourozenec hůře uplatní na trhu práce. Pokud se o postiženého nikdo z rodiny nebude schopný postarat, bude nucený ho dát do ústavu. Možnosti pomoci a podpory: Podporu lze rozdělit na neformální (rodina, přátelé, komunita, smíšené svépomocné skupiny, alternativní metody) a formální (nestrukturovaná práce s rodinou, rodinná terapie, instituce, smíšené svépomocné skupiny sourozenců a rodičů a svépomocné skupiny sourozenců).

7 Nejvíce porozumění člověk dostává od své vlastní rodiny a přátel. Za mamkou chodí kamarádky si popovídat. (Eliška) Rodinní příslušníci potřebují pomoc jak psychickou, tak také materiální či institucionální. Obecně lze z rozhovorů říct, že je státní podpora nedostačující. Ne všechny rodiny mají někoho, kdo by jim pomohl s hlídáním postiženého. Abychom věděli, že budou zabezpečený, abychom věděli, když mi tady jednou nebudeme, že budou mít nějaký život, že neskončí někde na ulici. (Rozhovor s rodiči) Třeba, že by někdo přišel a řekl, že mám nárok na to a to, když já přijdu na sociálku, tak mám pocit, že ty peníze tahám úřednicím z jejich vlastní kapsy. (Radka) Respondentům chybí jasná pravidla, neví, na co mají nárok, o co si mohou zažádat, jak pomoci svým sourozencům zkvalitnit život. Hodnotový systém: Jak zde již bylo několikrát zmiňováno, rodiny s mentálně postiženým dítětem mají silné rodinné vazby. Nebylo proto překvapením, že se na prvním místě objevila rodina spolu s klidem a zázemím. Tak na prvním místě je určitě rodina, mít za kým jít, mít se o koho opřít. (Agáta) Vysoko ceněnou hodnotou bylo pro mnoho lidí zdraví, peníze byly důležitější pro sourozence než-li pro rodiče. Na prvním místě zdraví pro všechny, ale na druhém místě peníze Štěstí a zdraví spolu souvisí, říká se, že peníze nejsou podstatný, ale jsou. (Petr) Rozdílná přístup k postiženému: Při analýze rozhovorů jsme si všimli, že k péči o postiženého přistupuje každý člen rodiny jinak. Otcové se projevují racionálněji, nedávají na sobě znát svou smířenost s postižením, snaží se postiženého brát jako rovnocenného partnera. Matka se snaží dítěti vynahradit jeho postižení láskou a péčí. Matky mají tendenci omlouvat jakékoliv chování, jsou ve výchově benevolentnější a tolerantnější než otcové. Zdravý sourozenec se snaží k postiženému přistupovat jako k sobě rovnému. Zdravý sourozenec je stejně jako otec racionálnější, často nesouhlasí s matčiným přístupem. Moje mamka se třeba nedokáže vyrovnat se spoustou věcí kvůli bráchovi a má život hodně trpitelskej, ona si ho nechala doma, stará se o něho. Ale není to její, ona tím trpí. A já su člověk, který říká, mami, zkus se nad to povznést, zkus se s tím vyrovnat, zkus s tím bojovat. (Míša)

8 Možnost potratu: Potrat je obecně velmi kontroverzní, ožehavé téma. Co však na možnost potratu v případě narození postiženého mimina říkají lidé, kteří mají zkušenost s péčí o mentálně postižené dítě? Z rozhovorů lze vyčíst, že většina matek by byla pro okamžitý potrat. Podle jejich slov je to závazek na celý život, člověk se obětuje pouze svému dítěti a často zapomíná žít sám za sebe. Sourozenci však potrat odmítli. Podle jejich slov: Pokud je můj osud mít postižené dítě, tak ať ho mám. (Míša) Závěr: Rodiny s mentálně postiženým dítětem jsou specifické. Zdravé děti vyrůstající vedle postiženého sourozence jsou zodpovědnější, mají silnější sociální cítění, v mnoha případech jsou zocelenější a vidí život takový, jaký je. Zdraví sourozenci často rozeznají skutečné problémy, netrápí se maličkostmi, v jejich hodnotových žebříčcích vítězí rodina a její spokojenost. Přítomnost mentálně postiženého sourozence nevnímají jako přítěž, ale naopak jako obohacující zkušenost, která jim pomohla při vstupu do života. Zdraví sourozenci přistupují k postiženým jako k sobě rovným, jsou to pro ně rovnocenní partneři, kteří mají stejné potřeby a touhy jako oni. Závěrečná zpráva čerpá z diplomové práce M. Walter, která však není autorkou teorie. Teoretické zdroje, ze kterých M. Walter čerpala, jsou uvedeny v její diplomové práci.

Praktika z kvalitativního výzkumu Závěrečná zprává z výzkumu

Praktika z kvalitativního výzkumu Závěrečná zprává z výzkumu Praktika z kvalitativního výzkumu Závěrečná zprává z výzkumu Zdravý sourozenec mentálně postiženého Struktura práce: 1. Úvod 2. Metody a techniky výzkumu 3. Charakteristika výzkumného vzorku 4. Výsledky

Více

Praktika z kvalitativního výzkumu Závěrečná zpráva z výzkumu o rodině s mentálně postiženým dítětem z pohledu zdravého sourozence

Praktika z kvalitativního výzkumu Závěrečná zpráva z výzkumu o rodině s mentálně postiženým dítětem z pohledu zdravého sourozence Strana 1 (celkem 13) Závěrečná zpráva z výzkumu o rodině s mentálně postiženým dítětem z pohledu zdravého sourozence Tento výzkum si klade na cíl analyzování vývoje a názorů zdravých sourozenců, kteří

Více

Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících. Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015

Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících. Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015 Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015 Představení Klinická psycholožka a psychoterapeutka v psychiatricko-psychologické

Více

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Dvě cesty k poznání. Technické kroky ve výzkumu. Zdroje zkreslení výzkumu. Jak vytvořit výběrový soubor. Varianty výzkumu-kvalitativní a kvantitativní Kvalitativní

Více

SOCIÁLNÍ PODMÍNĚNOST ODKLADŮ POVINNÉ

SOCIÁLNÍ PODMÍNĚNOST ODKLADŮ POVINNÉ SOCIÁLNÍ PODMÍNĚNOST ODKLADŮ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY? ANALÝZA ROZHODOVACÍHO PROCESU RODIČŮ Mgr. Zuzana Svobodová Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK Myslíkova 7, Praha 1 OBSAH PREZENTACE 1. Základní

Více

Obracím se na Vás s prosbou o vyplnění následujícího dotazníku. Vyplňování dotazníku je zcela anonymní.

Obracím se na Vás s prosbou o vyplnění následujícího dotazníku. Vyplňování dotazníku je zcela anonymní. PŘÍLOHY Dotazník pro rodiče Autor: Veronika Kafková, pedagogika,5. ročník, FF UK v Praze Vážení rodiče, ráda bych Vás požádala o spolupráci při výzkumu, na kterém pracuji v rámci své diplomové práce. Jde

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já.

KVN AP, Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl já. Přímluvce, Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu

Více

Podpora neformálních pečovatelů

Podpora neformálních pečovatelů Podpora neformálních pečovatelů Sociální služby efektivně, transparentně, aktivně Praha, 10. března 2015 Parametry projektu od 1. 2. 2014 důvody realizace neexistuje komplexní zmapování potřeb pečujících

Více

Češi a pěstounská péče 2012. Mgr. Marie Oktábcová I Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR I 2. dubna 2012

Češi a pěstounská péče 2012. Mgr. Marie Oktábcová I Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR I 2. dubna 2012 Češi a pěstounská péče 2012 Mgr. Marie Oktábcová I Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR I 2. dubna 2012 METODIKA VÝZKUMU Metoda: Vzorek: Kvantitativní výzkum Reprezentativní vzorek české dospělé populace

Více

Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní dráze

Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní dráze 21. 11. 2013, Bratislava Inovatívne technológie včasnej prevencie v poradenských systémoch a preventívnych programoch Rozhodování žáků absolventských ročníků základních škol o další vzdělávací a profesní

Více

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI Zkušenosti z Poradenského centra SPMP ČR SAMOSTATNOST Samostatnost v dovednostech, sebeobsluha hygiena, oblékání, jídlo atd. limity potřebují vždy určitou míru podpory a péče

Více

Závěrečná zpráva z výzkumu o rodině s mentálně postiženým dítětem z hlediska sourozenectví

Závěrečná zpráva z výzkumu o rodině s mentálně postiženým dítětem z hlediska sourozenectví Závěrečná zpráva z výzkumu o rodině s mentálně postiženým dítětem z hlediska sourozenectví Struktura práce: 1. Úvodem 1.1. Výzkumná otázka 1.2. Použitá metodologie 1.3. Popis vzorku zkoumané populace 2.

Více

ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ

ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ ÚLOHA SPIRITUALITY V KVALITĚ ŽIVOTA A ŽIVOTNÍ SPOKOJENOSTI U MLADÝCH LIDÍ Irena OCETKOVÁ Hlavní výzkumné otázky 1. Existuje souvislost úrovně spirituality a kvality života, projevované v pocitu subjektivní

Více

Role sociálních vztahů studentů vysokých škol pro život vysokoškoláka

Role sociálních vztahů studentů vysokých škol pro život vysokoškoláka Role sociálních vztahů studentů vysokých škol pro život vysokoškoláka LENKA HLOUŠKOVÁ ÚSTAV PEDAGOGICKÝCH VĚD FILOZOFICKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA Metodologie výzkumu Cíl výzkumu: potřeby VŠ studentů

Více

Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání. Prezentace výsledků výzkumu

Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání. Prezentace výsledků výzkumu Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání Prezentace výsledků výzkumu Výzkum - Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání Národní institut dětí a mládeže ve spolupráci s Českou asociací streetwork,

Více

Svatby v české společnosti

Svatby v české společnosti TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: klara.prochazkova@soc.cas.cz Svatby v české společnosti Technické parametry Výzkum:

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň ZŠ Základní Předmět Zdravověda Téma

Více

Jak se žije a pracuje ženám 45+ v ČR?

Jak se žije a pracuje ženám 45+ v ČR? Jak se žije a pracuje ženám 45+ v ČR? Gender Studies, o.p.s. 8. 8. 2013 ppm factum research Tematické okruhy prezentace Metodika výzkumu Péče o blízké Slaďování práce a péče o blízké Alternativní formy

Více

Kombinace práce a péče o stárnoucí rodiče - z výzkumu pečujících dcer. Radka Dudová, Ph. D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Kombinace práce a péče o stárnoucí rodiče - z výzkumu pečujících dcer. Radka Dudová, Ph. D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Kombinace práce a péče o stárnoucí rodiče - z výzkumu pečujících dcer Radka Dudová, Ph. D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Stárnutí populace Mění se věková struktura populace roste

Více

podporováno Swiss Life Select 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj

podporováno Swiss Life Select 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj Invalidní vozík pro Michalku Michalčin příchod na svět nebyl příliš veselý. Ihned po porodu prodělala krvácení do mozku, které bohužel zapříčinilo celoživotní následky. Lékaři

Více

PODROBNÉ VYHODNOCOVÁNÍ POTŘEB DĚTÍ Podpůrný nástroj pro pracovníky DÍTĚ V INSTITUCI - 1 -

PODROBNÉ VYHODNOCOVÁNÍ POTŘEB DĚTÍ Podpůrný nástroj pro pracovníky DÍTĚ V INSTITUCI - 1 - PODROBNÉ VYHODNOCOVÁNÍ POTŘEB DĚTÍ Podpůrný nástroj pro pracovníky DÍTĚ V INSTITUCI - 1 - INFORMACE O UMÍSŤENÍ Popište, jak a kde probíhalo setkání s dítětem. Jak dlouho je dítě umístěno v zařízení., kde

Více

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech Část 1 NAROZENÍ DÍTĚTE LÁSKY Jak se narodí dítě lásky? Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech účastníků tréninku je přijít vědomě do pozemského života v podobě dítěte lásky. Kdo je dítě lásky? Obvykle

Více

Názory na manželství a rodičovství

Názory na manželství a rodičovství TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 840 129, 130 E-mail: seidlova@soc.cas.cz Názory na manželství a rodičovství Technické

Více

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti Zpráva o zájemci o pěstounství Tento materiál vznikl v Amalthea o. s. z podkladů organizace British Association for Adoption & Fostering (2008) v rámci spolupráce s Pardubickým krajem, Nadací LUMOS, Centrem

Více

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Poruchy osobnosti: základy pro samostudium Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Pro některé běžně užívané pojmy je obtížné dát přesnou a stručnou definici. Osobnost je jedním z nich. osobnost

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

E-book Jak otěhotnět?

E-book Jak otěhotnět? E-book Jak otěhotnět? kolektiv autorek webu Chceme miminko 2019 Speciální poděkování patří Lence a Ivě. Za stovky hodin práce, motivaci, upřímnost a podporu. Za jakoukoliv škodu vzniklou užíváním této

Více

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj Péče bez překážek, z. s. Praha 2019 JIHOMORAVSKÝ KRAJ 3483 2 příjemců příspěvku

Více

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost naplnit. Politici, úředníci a často ani poskytovatelé sociálních

Více

Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce

Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor: Evžen Řehulka Východiska: Referát čerpá z rozsáhlého

Více

Praktik a psychosomatika. MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy

Praktik a psychosomatika. MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy Praktik a psychosomatika MUDr. Michaela Ročňová Ordinace praktického lékaře pro dospělé Šestajovice u Prahy Psychosomatika u praktika Pro koho je? Pro které lékaře? Pro které pacienty? Specifika psychosomatiky

Více

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky:

Cíle výzkumu. Výzkumné otázky: Klíčové faktory ovlivňující inkluzi dětí a mládeže se specifickými vzdělávacími potřebami do zájmového a neformálního vzdělávání" Realizátor: NIDM a GAC, spol. s.r.o. duben říjen 2009 Cíle výzkumu Výzkumné

Více

DOTAZNÍK PRO KLIENTY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČESKÁ ZPRÁVA

DOTAZNÍK PRO KLIENTY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČESKÁ ZPRÁVA Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec Česká 1175/II., 377 01 Jindřichův Hradec, IČO 750 111 91, ČSOB 220196017/0300 SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ Česká 1175/II., 377 01 Jindřichův Hradec, Česká republika

Více

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Zdraví a nemoc Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová motto Když chybí zdraví, moudrost je bezradná, síla

Více

DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE

DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE ČÁST A DOTAZNÍK PRO ŽADATELE O OSVOJENÍ DÍTĚTE I OSOBNÍ ÚDAJE Jméno a příjmení: Datum a místo narození: Bydliště: Státní příslušnost: Stav: Číslo občanského průkazu (pasu): rozená: rodné číslo: národnost:

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Geriatrický pacient Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje V rámci projektu Využití ICT ve výuce Březen 2011 Mgr. Ladislava Ulrychová Čím hřešíme

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

podporováno Swiss Life Select 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj

podporováno Swiss Life Select 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj 1. čtvrtletí 2014 Zpravodaj Daniel už jezdí v novém kočárku Daniel přišel na svět jako postižené miminko. Lékaři předpovídali, že jeho vývoj bude jiný než u zdravých dětí. Daniel zůstal s maminkou sám,

Více

KLIENTSKÉ PĚSTOUNSKÉ RODINY NADAČNÍHO FONDU ROZUM A CIT

KLIENTSKÉ PĚSTOUNSKÉ RODINY NADAČNÍHO FONDU ROZUM A CIT KLIENTSKÉ PĚSTOUNSKÉ RODINY NADAČNÍHO FONDU ROZUM A CIT Prezentované výsledky vycházejí z dotazníkového šetření, jehož autory jsou nadační fond Rozum a Cit, Praha a Středisko náhradní rodinné péče, Praha.

Více

blízkých. Pomáhají jim žít obyčejný život a vyrovnat se se změnami, které nemoc přináší.

blízkých. Pomáhají jim žít obyčejný život a vyrovnat se se změnami, které nemoc přináší. Ahoj, znáš Amelii? Dělají skvělé akce na podporu lidí s onkologickým onemocněním a jejich blízkých. Pomáhají jim žít obyčejný život a vyrovnat se se změnami, které nemoc přináší. Pokud víš o někom, kdo

Více

ZA4811. Flash Eurobarometer 227 (Expectations of European Citizens Regarding the Social Reality in 20 Years' Time)

ZA4811. Flash Eurobarometer 227 (Expectations of European Citizens Regarding the Social Reality in 20 Years' Time) ZA4811 Flash Eurobarometer 227 (Expectations of European Citizens Regarding the Social Reality in 20 Years' Time) Country Specific Questionnaire Czech Republic Flash Eurobarometer on The expectations and

Více

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, dokáže popsat jednotlivá stadia vývoje charakteru

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, dokáže popsat jednotlivá stadia vývoje charakteru Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ ČLOVĚKA,

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ ČLOVĚKA, FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ ČLOVĚKA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ ČLOVĚKA 1. Uveďte,

Více

Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová

Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová ZZS kraje Vysočina Pelhřimov 29.10.2010 Úzkost - subjektivní zážitek doprovázený neblahým tušením, pocitem bezmocnosti, které se váží

Více

Závěrečná zpráva : výzkum sourozenců bratří a sester s MP

Závěrečná zpráva : výzkum sourozenců bratří a sester s MP Závěrečná zpráva : výzkum sourozenců bratří a sester s MP Barbara Polášková I. ÚVODEM K TÉMATU Ačkoliv o tématu postižených dětí existuje nespočet odborných dokumentů a knih, ve kterých se můžeme vcelku

Více

ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH

ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH Projekt Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému etapa II Registrační číslo projektu CZ.03.1.52/0.0/0.0/15_002/0001783

Více

Prava a povinnosti cizinců na českém. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.

Prava a povinnosti cizinců na českém. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1. Prava a povinnosti cizinců na českém Time pracovním management trhu NÁCVIKOVÁ WORKSHOP LEKCE pracovní listy Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.00/34351)

Více

Procedurální standardy kvality sociálních služeb

Procedurální standardy kvality sociálních služeb Procedurální standardy kvality sociálních služeb Dřívější znění: 1. CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB Cílem sociálních služeb je umožnit lidem v nepříznivé sociální situaci využívat místní instituce, které

Více

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE. Mgr. Zuzana Svobodová

SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE. Mgr. Zuzana Svobodová SEXUÁLNÍ VÝCHOVA VE ŠKOLÁCH A PROBLEMATIKA UČITELSKÉ ROLE Mgr. Zuzana Svobodová FAKTA K SEXUÁLNÍ VÝCHOVĚ Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání a to především oblasti Člověk a jeho svět Člověk

Více

Dotazník. Kvalita života nemocných s chorobami dýchacích cest

Dotazník. Kvalita života nemocných s chorobami dýchacích cest Adresa správce české verze: Doc. MUDr. František Salajka, CSc., Klinika nemocí plicních a tuberkulózy, Fakultní nemocnice Brno, Jihlavská 20, 639 00 Brno, ČR, telefon 05 4719 2552, e-mail fsalaj@med.muni.cz

Více

ROZVOJ SENIORSKÝCH KOMPETENCÍ Osobní rozvoj seniora

ROZVOJ SENIORSKÝCH KOMPETENCÍ Osobní rozvoj seniora Váš prostor pro změnu ROZVOJ SENIORSKÝCH KOMPETENCÍ Osobní rozvoj seniora Ing. Iveta Hlaváčová, MBA Certifikovaný osobní a firemní kouč 01.03.2018 - KOMUNIKACE - ZPŮSOB SMÝŠLENÍ - OSOBNÍ STYL - SEBEPOZNÁNÍ

Více

Potřeba nové koncepce ošetřovatelství Vychází z předpokladů, že:

Potřeba nové koncepce ošetřovatelství Vychází z předpokladů, že: Česká koncepce oboru ošetřovatelství Koncepce ošetřovatelství České republiky Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených národů, Světové

Více

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno 1 Formulace výzkumného problému Výzkum musí začít vymezením výzkumného problému toho, co chceme řešit, které

Více

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost?

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost? SVÉPRÁVNOST Tady můžete najít důležité informace, které se týkají svéprávnosti. Pokud některým slovům nerozumíte, požádejte někoho, komu věříte, aby Vám při čtení pomohl. Co je to svéprávnost? Svéprávnost

Více

l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí.

l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí. l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí. - (1/1) má základní poznatky o lidském těle a jeho hlavních funkcích

Více

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014 PRAXE DO FIREM Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem Praha 6. 11. 2014 OBSAH PREZENTACE 1. Představení projektu Praxe do firem 2. Hlavní zjištění

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

DOTAZNÍK. Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace:

DOTAZNÍK. Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace: Příloha č. 3 DOTAZNÍK Před začátkem vyplňování si, prosím, přečtěte následující informace: Dotazníkový formulář, který právě držíte v rukou, poslouží pouze pro potřeby bakalářské práce na téma Vybrané

Více

1. Jsem: a) slabozraká/ slabozraký b) těžce slabozraká nebo prakticky nevidomá/ těžce slabozraký nebo prakticky nevidomý c) nevidomá/ nevidomý

1. Jsem: a) slabozraká/ slabozraký b) těžce slabozraká nebo prakticky nevidomá/ těžce slabozraký nebo prakticky nevidomý c) nevidomá/ nevidomý Příloha č. 1 : dotazník k diplomové práci Vážená studentko, vážený studente, tento dotazník je anonymní a je určen studentům s postižením zraku, kteří studují na vysokých školách. Cílem dotazníku je analyzovat

Více

ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2013

ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2013 ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2013 Tisková informace obsahuje část výsledků z pravidelného výzkumu Postoje české veřejnosti k reklamě. Výzkum navazuje na výsledky šetření, které od roku 1993 prováděla agentura

Více

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196 OBSAH RECEPTY OSUDU Lekce 1: Jak správně vybrat cíl a prostředky pro uskutečnění změny ve svém životě.. 11 Lekce 2: Jak spravedlivý a neustále štědrý je vesmír... 12 Lekce 3: Jak dosáhnout celistvosti,

Více

Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech sociální politiky

Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech sociální politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 80 129 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Názory obyvatel na výdaje státu v různých oblastech

Více

Postoje ke kojeneckým ústavům

Postoje ke kojeneckým ústavům Postoje ke kojeneckým ústavům 29/3/2018 Zpracováno pro Nadaci Sirius Metodika výzkumu Velikost vzorku, od 18 let Termín dotazování 22. 2. 2018 4. 3. 2018 Metoda sběru dat Kombinace osobního sběru vyškolenými

Více

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Praktický rádce a průvodce rokem 2019 Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Hlavní témata roku 2019... 5 Rok 2018 a naše sebehodnota... 8 Rok 2019

Více

Komunikační dovednosti (s využitím transakční analýzy)

Komunikační dovednosti (s využitím transakční analýzy) Přednáška Soňi Smolkové-Syřinkové Komunikační dovednosti (s využitím transakční analýzy) Komunikační dovednosti jsou nedílnou součástí tzv. soft skills (v českém překladu měkké dovednosti). Individuální

Více

ROZDÍLY MEZI KRAJI SE ZVĚTŠUJÍ A JSOU SPÍŠE VÝSLEDKEM POSLEDNÍCH DESETI LET

ROZDÍLY MEZI KRAJI SE ZVĚTŠUJÍ A JSOU SPÍŠE VÝSLEDKEM POSLEDNÍCH DESETI LET INFORMACE Z VÝZKUM TRENDY 1/23 ROZDÍLY MEZI KRAJI SE ZVĚTŠUJÍ A JSOU SPÍŠE VÝSLEDKEM POSLEDNÍCH DESETI LET Zpráva vychází z dat, které sesbírala společnost STEM v říjnu 23. Výzkumný vzorek o velikosti

Více

Individuální psychologie Individuální (samostatná psychologická škola Alfreda škola Alfr Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)

Individuální psychologie Individuální (samostatná psychologická škola Alfreda škola Alfr Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou) Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou) Přednáška č. 2 1870-1937, Vídeň, USA Lékař Prezident Vídeňské psychoanalytické společnosti 1911-myšlenkový

Více

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové.

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 8 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoj veřejnosti ke konzumaci vybraných návykových látek

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

Průzkum rozhodování žáků devátých tříd. Studie Než zazvoní

Průzkum rozhodování žáků devátých tříd. Studie Než zazvoní Průzkum rozhodování žáků devátých tříd Studie Než zazvoní 26. září 2016 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie společnosti Než zazvoní, která mapuje proces rozhodování

Více

Vzdělávání jako výraz jistoty zaměstnání?

Vzdělávání jako výraz jistoty zaměstnání? Vzdělávání jako výraz jistoty zaměstnání? Lenka Hloušková. konference ČAPV Současné metodologické přístupy a strategie pedagogického výzkumu Plzeň 5.-7. září 006 Které ze vzdělávacích aspektů působí na

Více

Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje ČÍSLO DOTAZNÍKU..

Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování sociálních služeb na území Jihomoravského kraje ČÍSLO DOTAZNÍKU.. Individuální projekt Jihomoravského kraje reg. číslo CZ.1.04/3.1.00/05.00027 s názvem Podpora plánování rozvoje sociálních sluţeb v Jihomoravském kraji Zjišťování potřeb uživatelů v oblasti poskytování

Více

Vývojová psychologie a ekologická výchova. Michal Medek

Vývojová psychologie a ekologická výchova. Michal Medek Vývojová psychologie a ekologická výchova Michal Medek Drobný vstupní testík 1. Během školní docházky dochází u většiny dětí v oblasti sebehodnocení a. k růstu b. sebehodnocení zůstává na stejné úrovni

Více

Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů

Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů Vnímání přátelství na internetových sociálních sítích mezi žáky a učiteli z pohledů učitelů Cíle: - zjistit, jak vnímají různí pedagogové přátelství na sociálních sítích a seznámit se s jejich osobními

Více

Životní perspektivy a směřování. Profesní orientace dospívajících

Životní perspektivy a směřování. Profesní orientace dospívajících Životní perspektivy a směřování Profesní orientace dospívajících Vývoj identity Zopakujeme, jakým způsobem dochází k vývoji identity dospívající postupně odpovídají na otázky: Jaký jsem Kdo jsem Kam patřím

Více

Fyzické tresty Výzkum PR

Fyzické tresty Výzkum PR Fyzické tresty Výzkum PR Statistická chyba Respondenti 18+ velikost vzorku (N) dolní hranice procento populace 5% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% horní dolní horní dolní horní dolní horní dolní horní dolní

Více

NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO

NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO NÁZORY OBYVATEL ČR NA PROBLEMATIKU ZÁVĚTÍ ZPRÁVA Z VÝZKUMU PRO DOC DR. IVAN TOMEK AGENTURA MARKET RESEARCH THINK = MR. THINK HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ Tři čtvrtiny obyvatel ČR mají zkušenost se spory o majetek při

Více

Rozdělení rolí v rodině

Rozdělení rolí v rodině TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: +420 286 840 129, 30 E-mail: chludilo@soc.cas.cz Rozdělení rolí v rodině Technické parametry

Více

Vztahy v rodině z pohledu dětí

Vztahy v rodině z pohledu dětí Vztahy v rodině z pohledu dětí Xenie Uholyeva, Mája Vřeská Prev-Centrum, z. ú., Ambulantní léčba Katedra psychologie FF UK Rodinné koreláty zneužívání NL Předpokládá se existence souvislostí mezi kvalitou

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2009 Mgr. Olga Čadilová SOCIÁLNÍ PODSTATA OSOBNOSTI SOCIALIZACE = proces postupného začleňování

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. III/2010. příliš mnoho, b) přiměřeně, c) příliš málo.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. III/2010. příliš mnoho, b) přiměřeně, c) příliš málo. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoje české veřejnosti k cizincům březen 2010

Více

Dotazník pro posouzení kvality života ženy v období po porodu MOTHER-GENERATED INDEX

Dotazník pro posouzení kvality života ženy v období po porodu MOTHER-GENERATED INDEX Dotazník pro posouzení kvality života ženy v období po porodu MOTHER-GENERATED INDEX 1. krok identifikace důležitých oblastí života 2. krok ohodnocení oblastí života 3. krok přidělování bodů Prosím Vás

Více

Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice. Kamila Svobodová

Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice. Kamila Svobodová Demografické stárnutí a životní podmínky seniorů v České republice Kamila Svobodová Struktura prezentace Demografické stárnutí v ČR od počátku 90. let 20. století a jeho perspektivy do budoucna Důsledky

Více

NADĚJE POBOČKA KADAŇ JANA ŠVERMY 569, KADAŇ VEŘEJNÝ ZÁVAZEK SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NADĚJE POBOČKA KADAŇ

NADĚJE POBOČKA KADAŇ JANA ŠVERMY 569, KADAŇ VEŘEJNÝ ZÁVAZEK SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NADĚJE POBOČKA KADAŇ NADĚJE POBOČKA KADAŇ JANA ŠVERMY 569, 432 01 KADAŇ VEŘEJNÝ ZÁVAZEK SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NADĚJE POBOČKA KADAŇ OBSAH 1. POSLÁNÍ A ZÁSADY NADĚJE... 2 2. CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ... 3 2.1. Nabídka služeb... 3 2.2. Poslání,

Více

NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování?

NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování? NA PRAVOU MÍRU: Článek Asistent pedagoga: Často je zaměňován s osobním asistentem dítěte. Jaká je jeho funkce ve vyučování? PODÍVEJTE SE S NÁMI, V ČEM JE ČLÁNEK NEPŘESNÝ, ZAVÁDĚJÍCÍ, NEBO INFORMAČNĚ ZASTARALÝ:

Více

Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání

Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání Využití zakotvené teorie pro výzkum volby školy na úrovni primárního vzdělávání Jaroslava Simonová Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogická fakulta UK Praha výzkumný projekt Přechod mezi preprimárním

Více

Stručná charakteristika Poslání projektu

Stručná charakteristika Poslání projektu Stručná charakteristika V průběhu projektu budeme poskytovat rodičům a blízkým osobám informace z oblasti psychologie, psychiatrie, speciální pedagogiky, práva a sociální problematiky, které jsou nezbytné

Více

TEST - JSEM SÁM SEBOU?

TEST - JSEM SÁM SEBOU? BÝT SÁM SEBOU Být sám sebou, znamená zjistit a naplňovat svůj smysl života, ten opravdový, po kterém vnitřně toužíte. Někteří lidé ani nevědí, co je jejich smyslem života a je pro ně velice těžké ho definovat.

Více

Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství, které si pamatujete až do dnes. Stačí popisovat základní události a roky

Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství, které si pamatujete až do dnes. Stačí popisovat základní události a roky Vstupní zpráva Jméno: xyz Datum od:.. Zprávu odešlete na kalina@mujkouc.cz Více informací na www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz Životní příběh Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství,

Více

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo?

Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Co by rodinám s dětmi s PAS pomohlo? Středisko rané péče, pobočka Olomouc Regionální centrum pro podporu a provázení rodin s dětmi s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením Bc. Veronika Zahradníková

Více

3.3. Výdaje na dlouhodobou péči

3.3. Výdaje na dlouhodobou péči 3 3% 2 2% 1 1% % Výsledky zdravotnických účtů ČR 21 215 3.3. Výdaje na dlouhodobou péči Zdravotnické účty v minulosti zahrnovaly pouze výdaje na dlouhodobou zdravotní péči, která byla financována z veřejných

Více

Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí. Kamila Svobodová

Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí. Kamila Svobodová Strategie a praktiky slaďování rodinných a pracovních rolí Kamila Svobodová Zdroje dat: Muži a ženy v ČR: životní dráhy a mezigenerační vztahy (GGS - Generations and Gender Survey), 2005 10 006 respondentů

Více

Lenka Procházková (UČO ) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu

Lenka Procházková (UČO ) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu Lenka Procházková (UČO 178922) Návrhy kvantitativního a kvalitativního výzkumu 1. Editorial (text od Michala Buchty) Návrh kvantitativního výzkumu: Zkoumaný problém v tomto výzkumu bych definovala jako

Více

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019

Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019 Tisková zpráva Tolerance k vybraným skupinám obyvatel březen 2019 Nejnižší tolerance je k lidem drogově závislým, za sousedy by je nechtělo 86 % dotázaných. Dalšími nejčastěji odmítanými jsou lidé závislí

Více

Materiální situace domácností je stabilní. Žít na dluh je dnes zcela normální?

Materiální situace domácností je stabilní. Žít na dluh je dnes zcela normální? INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 11/2004 Materiální situace domácností je stabilní. Žít na dluh je dnes zcela normální? Citovaný výzkum STEM byl proveden metodou standardizovaných rozhovorů školenými tazateli

Více

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Teoretická východiska empirického zkoumání pedagogických jevů. Typy výzkumů, jejich různá pojetí. Základní terminologie

Více

Role členů rodiny, jejich práva a povinnosti Metodický list

Role členů rodiny, jejich práva a povinnosti Metodický list Role členů rodiny, jejich práva a povinnosti Metodický list práce s interaktivní tabulí a do sešitů - práva a povinnosti členů rodiny, moje role v rodině, moje další životní role a jejich obsah práce se

Více