Prezentační prostředky v matematice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prezentační prostředky v matematice"

Transkript

1 Seminární práce z předmětu: Grafika na počítači Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze v Praze 2012

2 Obsah seminární práce 1 Cíle seminární práce 2 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress 3 Typografický systém L A TEX Matematické vzorce Sazba definic, vět a důkazů 4

3 Cíle seminární práce Hlavním cílem této seminární práce bylo: Popsat nejdostupnější programy pro tvorbu prezentací s důrazem na jejich aplikaci v matematice a v příbuzných oborech využívající sazbu matematických výrazů, definic, vět a důkazů. Seznámit se s možnostmi typografického systému L A TEX v oblasti prezentace matematiky a grafiky. Popsat práci se systémem L A TEX v jednoduché a přehledné formě běžnému uživateli. (takřka nemožný úkol)

4 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Testované programy PowerPoint 2000, 2007 Open Office Impress L A TEX beamer (balík maker) Rozdělení z hlediska operačního systému Microsoft Windows PowerPoint (Nutno dokoupit zvlášť) Open Office Impress (Volně stažitelný, tzv. freeware) LATEXbeamer (distribuce TEXu MikTEX nebo TEXlive ho obsahují) Linux Open Office Impress (Součást operačního systému) LATEX beamer (Součást operačního systému) Mac OS X Open Office Impress (Volně stažitelný) LATEX beamer (distribuce MacTEX ho obsahuje) Keynote (Nutno dokoupit přes AppStore, netestováno)

5 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Testované programy PowerPoint 2000, 2007 Open Office Impress L A TEX beamer (balík maker) Rozdělení z hlediska operačního systému Microsoft Windows PowerPoint (Nutno dokoupit zvlášť) Open Office Impress (Volně stažitelný, tzv. freeware) LATEXbeamer (distribuce TEXu MikTEX nebo TEXlive ho obsahují) Linux Open Office Impress (Součást operačního systému) LATEX beamer (Součást operačního systému) Mac OS X Open Office Impress (Volně stažitelný) LATEX beamer (distribuce MacTEX ho obsahuje) Keynote (Nutno dokoupit přes AppStore, netestováno)

6 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Testované programy PowerPoint 2000, 2007 Open Office Impress L A TEX beamer (balík maker) Rozdělení z hlediska operačního systému Microsoft Windows PowerPoint (Nutno dokoupit zvlášť) Open Office Impress (Volně stažitelný, tzv. freeware) LATEXbeamer (distribuce TEXu MikTEX nebo TEXlive ho obsahují) Linux Open Office Impress (Součást operačního systému) LATEX beamer (Součást operačního systému) Mac OS X Open Office Impress (Volně stažitelný) LATEX beamer (distribuce MacTEX ho obsahuje) Keynote (Nutno dokoupit přes AppStore, netestováno)

7 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Testované programy PowerPoint 2000, 2007 Open Office Impress L A TEX beamer (balík maker) Rozdělení z hlediska operačního systému Microsoft Windows PowerPoint (Nutno dokoupit zvlášť) Open Office Impress (Volně stažitelný, tzv. freeware) LATEXbeamer (distribuce TEXu MikTEX nebo TEXlive ho obsahují) Linux Open Office Impress (Součást operačního systému) LATEX beamer (Součást operačního systému) Mac OS X Open Office Impress (Volně stažitelný) LATEX beamer (distribuce MacTEX ho obsahuje) Keynote (Nutno dokoupit přes AppStore, netestováno)

8 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 Výhody Intuitivní ovládání (WYSIWYG editor). Rozšířenost (PowerPoint je synonymem slova prezentace). Rozsáhlá knihovna šablon a animačních stylů (hlavně verze 2007). Nevýhody Velikost souborů (typicky několik MB). Tvorba zabere mnoho času ruční sazba. invariance na systémové změny. Nutnost koupě. Sazba je zajištěna Editorem rovnic. Neexistují matematická prostředí (interakce matematiky a textu). Vzorce jsou ostré, nepoměry symbolů. Grafika Jednoduché vkládání obrázků a grafů, tvorba jednoduché grafiky. Propojení s Office.

9 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 Výhody Intuitivní ovládání (WYSIWYG editor). Rozšířenost (PowerPoint je synonymem slova prezentace). Rozsáhlá knihovna šablon a animačních stylů (hlavně verze 2007). Nevýhody Velikost souborů (typicky několik MB). Tvorba zabere mnoho času ruční sazba. invariance na systémové změny. Nutnost koupě. Sazba je zajištěna Editorem rovnic. Neexistují matematická prostředí (interakce matematiky a textu). Vzorce jsou ostré, nepoměry symbolů. Grafika Jednoduché vkládání obrázků a grafů, tvorba jednoduché grafiky. Propojení s Office.

10 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 Výhody Intuitivní ovládání (WYSIWYG editor). Rozšířenost (PowerPoint je synonymem slova prezentace). Rozsáhlá knihovna šablon a animačních stylů (hlavně verze 2007). Nevýhody Velikost souborů (typicky několik MB). Tvorba zabere mnoho času ruční sazba. invariance na systémové změny. Nutnost koupě. Sazba je zajištěna Editorem rovnic. Neexistují matematická prostředí (interakce matematiky a textu). Vzorce jsou ostré, nepoměry symbolů. Grafika Jednoduché vkládání obrázků a grafů, tvorba jednoduché grafiky. Propojení s Office.

11 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 Výhody Intuitivní ovládání (WYSIWYG editor). Rozšířenost (PowerPoint je synonymem slova prezentace). Rozsáhlá knihovna šablon a animačních stylů (hlavně verze 2007). Nevýhody Velikost souborů (typicky několik MB). Tvorba zabere mnoho času ruční sazba. invariance na systémové změny. Nutnost koupě. Sazba je zajištěna Editorem rovnic. Neexistují matematická prostředí (interakce matematiky a textu). Vzorce jsou ostré, nepoměry symbolů. Grafika Jednoduché vkládání obrázků a grafů, tvorba jednoduché grafiky. Propojení s Office.

12 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Obrázek: PowerPoint 2007, tvorba prezentace

13 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Obrázek: PowerPoint 2007 jako grafický editor při tvorbě posteru.

14 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress OpenOffice Impress Výhody Volně stažitelný. Lze s ním v omezené míře nahradit PowerPoint (bez použití matematiky). Nevýhody Prakticky žádné grafické styly. Tvorba zabere mnoho času ruční sazba. Sazba vzorců je na rozhraní wysiwyg editoru a kódu. Neexistují matematická prostředí (interakce matematiky a textu). Vzorce jsou ostré, nepoměry symbolů, neprofesionální. Grafika Jednoduché vkládání obrázků a grafů, tvorba jednoduché grafiky (vývojové diagramy).

15 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress OpenOffice Impress Výhody Volně stažitelný. Lze s ním v omezené míře nahradit PowerPoint (bez použití matematiky). Nevýhody Prakticky žádné grafické styly. Tvorba zabere mnoho času ruční sazba. Sazba vzorců je na rozhraní wysiwyg editoru a kódu. Neexistují matematická prostředí (interakce matematiky a textu). Vzorce jsou ostré, nepoměry symbolů, neprofesionální. Grafika Jednoduché vkládání obrázků a grafů, tvorba jednoduché grafiky (vývojové diagramy).

16 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress OpenOffice Impress Výhody Volně stažitelný. Lze s ním v omezené míře nahradit PowerPoint (bez použití matematiky). Nevýhody Prakticky žádné grafické styly. Tvorba zabere mnoho času ruční sazba. Sazba vzorců je na rozhraní wysiwyg editoru a kódu. Neexistují matematická prostředí (interakce matematiky a textu). Vzorce jsou ostré, nepoměry symbolů, neprofesionální. Grafika Jednoduché vkládání obrázků a grafů, tvorba jednoduché grafiky (vývojové diagramy).

17 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress OpenOffice Impress Výhody Volně stažitelný. Lze s ním v omezené míře nahradit PowerPoint (bez použití matematiky). Nevýhody Prakticky žádné grafické styly. Tvorba zabere mnoho času ruční sazba. Sazba vzorců je na rozhraní wysiwyg editoru a kódu. Neexistují matematická prostředí (interakce matematiky a textu). Vzorce jsou ostré, nepoměry symbolů, neprofesionální. Grafika Jednoduché vkládání obrázků a grafů, tvorba jednoduché grafiky (vývojové diagramy).

18 Microsoft Office PowerPoint 2000, 2007 OpenOffice Impress Obrázek: OpenOffice Impress

19 Představení systému L A TEX Co je to TEX a L A TEX? TEX je typografický program vytvořený v 70. letech profesorem informatiky Donaldem E. Knuthem pro sazbu složitých matematických textů. Je to programovací jazyk pro sazbu textů. L A TEX je knihovna maker pro TEX, která rozšiřuje jeho jazyk a definuje konstrukce pro prvky obvyklé při sazbě dokumentů. Jak lze TEX získat? Potřebujeme tři základní programy: Editor zdrojového kódu (TeXnicCenter, TeXmaker, notepad,...) Kompilátor (překladač) (TeXlive, MikTeX) Prohlížeč přeloženého souboru (Adobe Reader) Instalace je často náročná na čas i na psychiku. Neustále hlídat správný chod každého ze tří programů.

20 Představení systému L A TEX Co je to TEX a L A TEX? TEX je typografický program vytvořený v 70. letech profesorem informatiky Donaldem E. Knuthem pro sazbu složitých matematických textů. Je to programovací jazyk pro sazbu textů. L A TEX je knihovna maker pro TEX, která rozšiřuje jeho jazyk a definuje konstrukce pro prvky obvyklé při sazbě dokumentů. Jak lze TEX získat? Potřebujeme tři základní programy: Editor zdrojového kódu (TeXnicCenter, TeXmaker, notepad,...) Kompilátor (překladač) (TeXlive, MikTeX) Prohlížeč přeloženého souboru (Adobe Reader) Instalace je často náročná na čas i na psychiku. Neustále hlídat správný chod každého ze tří programů.

21 TEX pro tvorbu efektních prezentací Systém obsahuje balík maker s názvem beamer. V rámci balíku je nespočet grafických stylů založených na kombinacích: Hlavního stylu (Základní šablona) Barevného stylu Písma (Paleta různých fontů) Lze vytvářet vlastní grafické šablony (pro pokročilé uživatele). Výběrem grafického stylu je systému řečeno vše pro následnou sazbu. Uživatel se již nemusí grafickou stránkou prezentace zabývat. Jak to v praxi funguje? 1 Vytvoříme zdrojový kód v nějakém editoru. Soubor má koncovku *.tex. 2 Přeložíme soubor překladačem. Výsledkem bude formát *.pdf, *.div, nebo *.ps. 3 Výsledek zobrazíme v prohlížeči příslušných typů souborů.

22 TEX pro tvorbu efektních prezentací Systém obsahuje balík maker s názvem beamer. V rámci balíku je nespočet grafických stylů založených na kombinacích: Hlavního stylu (Základní šablona) Barevného stylu Písma (Paleta různých fontů) Lze vytvářet vlastní grafické šablony (pro pokročilé uživatele). Výběrem grafického stylu je systému řečeno vše pro následnou sazbu. Uživatel se již nemusí grafickou stránkou prezentace zabývat. Jak to v praxi funguje? 1 Vytvoříme zdrojový kód v nějakém editoru. Soubor má koncovku *.tex. 2 Přeložíme soubor překladačem. Výsledkem bude formát *.pdf, *.div, nebo *.ps. 3 Výsledek zobrazíme v prohlížeči příslušných typů souborů.

23 Výhody Zcela zdarma. Profesionální výsledek. Časová nenáročnost na tvorbu. (Uživatel se nemusí starat o formátování, systém ho proveda za něj.) Není wysiwyg (možná, že i nevýhoda,...lyx) Invariance zobrazení na různých počítačích. (Díky pdf výstupu) Datová nenáročnost (velikosti v kb). Nevýhody Lehce nenaučitelný (Naučení syntaxe kódu trvé měsíce i roky). Ze začátku časově náročný. V laické veřejnosti nerozšířený. Absence kvalitních manuálů v češtině. Vytvořeno především pro sazbu matematiky. Grafika Podporované formáty pdf,eps,jpg Vlastní vektorová grafika METAPOST.

24 Výhody Zcela zdarma. Profesionální výsledek. Časová nenáročnost na tvorbu. (Uživatel se nemusí starat o formátování, systém ho proveda za něj.) Není wysiwyg (možná, že i nevýhoda,...lyx) Invariance zobrazení na různých počítačích. (Díky pdf výstupu) Datová nenáročnost (velikosti v kb). Nevýhody Lehce nenaučitelný (Naučení syntaxe kódu trvé měsíce i roky). Ze začátku časově náročný. V laické veřejnosti nerozšířený. Absence kvalitních manuálů v češtině. Vytvořeno především pro sazbu matematiky. Grafika Podporované formáty pdf,eps,jpg Vlastní vektorová grafika METAPOST.

25 Výhody Zcela zdarma. Profesionální výsledek. Časová nenáročnost na tvorbu. (Uživatel se nemusí starat o formátování, systém ho proveda za něj.) Není wysiwyg (možná, že i nevýhoda,...lyx) Invariance zobrazení na různých počítačích. (Díky pdf výstupu) Datová nenáročnost (velikosti v kb). Nevýhody Lehce nenaučitelný (Naučení syntaxe kódu trvé měsíce i roky). Ze začátku časově náročný. V laické veřejnosti nerozšířený. Absence kvalitních manuálů v češtině. Vytvořeno především pro sazbu matematiky. Grafika Podporované formáty pdf,eps,jpg Vlastní vektorová grafika METAPOST.

26 Výhody Zcela zdarma. Profesionální výsledek. Časová nenáročnost na tvorbu. (Uživatel se nemusí starat o formátování, systém ho proveda za něj.) Není wysiwyg (možná, že i nevýhoda,...lyx) Invariance zobrazení na různých počítačích. (Díky pdf výstupu) Datová nenáročnost (velikosti v kb). Nevýhody Lehce nenaučitelný (Naučení syntaxe kódu trvé měsíce i roky). Ze začátku časově náročný. V laické veřejnosti nerozšířený. Absence kvalitních manuálů v češtině. Vytvořeno především pro sazbu matematiky. Grafika Podporované formáty pdf,eps,jpg Vlastní vektorová grafika METAPOST.

27 Obrázek: TeXnicCenter, editor zdrojového kódu pro TEX

28 a jeho syntaxe \documentclass{beamer} \usepackage{czech, hyperref, amsmath} \usetheme{warsaw} \author{} \title{název prezentace} \begin{document} \frame{\titlepage} \begin{frame}{název snímku 1}... \end{frame} \begin{frame}{název snímku 2}... \end{frame} \end{document}

29 Číslované a nečíslované seznamy Jedná se o nejčastější design prezentací. Nečíslované seznamy Přeložením kódu: \begin{itemize} \item Položka nečíslovaného seznamu 1 \item Položka nečíslovaného seznamu 2 \end{itemize} vznikne: Položka nečíslovaného seznamu 1 Položka nečíslovaného seznamu 2 Číslované seznamy Přeložením kódu: \begin{enumerate} \item Položka číslovaného seznamu 1 \item Položka číslovaného seznamu 2 \end{enumerate} vznikne: 1 Položka číslovaného seznamu 1 2 Položka číslovaného seznamu 2

30 Číslované a nečíslované seznamy Jedná se o nejčastější design prezentací. Nečíslované seznamy Přeložením kódu: \begin{itemize} \item Položka nečíslovaného seznamu 1 \item Položka nečíslovaného seznamu 2 \end{itemize} vznikne: Položka nečíslovaného seznamu 1 Položka nečíslovaného seznamu 2 Číslované seznamy Přeložením kódu: \begin{enumerate} \item Položka číslovaného seznamu 1 \item Položka číslovaného seznamu 2 \end{enumerate} vznikne: 1 Položka číslovaného seznamu 1 2 Položka číslovaného seznamu 2

31 Matematické vzorce Vzorce se píší pomocí kódu uzavřeného do $$. Přeložením tohoto kódu $$\Gamma\left(z\right)=\int_{0}^{\infty}t^{z-1}e^{-t}\, \mathrm{d}t$$ vznikne: Γ (z) = 0 t z 1 e t dt Lze rovněž použít i prostředí equation, které vzorec očísluje a můžeme se na něj v dalším textu odkazovat. \begin{equation} \Gamma\left(z\right)=\int_{0}^{\infty}t^{z-1}e^{-t}\, \mathrm{d}t \end{equation} Vytvoří: Γ (z) = 0 t z 1 e t dt (1)

32 Sazba definic, vět a důkazů Používáme balík amsthm. Sazbu definice provedeme například takto: \theoremstyle{definition} \newtheorem{definice}{definice} \begin{definice}[součin matic] Nechť $A\in M_{mn}(T)$, $B\in M_{np}(T)$. Součinem matic $AB$ nazveme matici $C\in M_{mp}(T)$ definovanou $$c_{ij}=\sum_{k=1}^{n}a_{ik}b_{kj},$$ kde $i\in\left\{1,\ldots,\,m\right\}$ a~$j\in\left\{1,\ldots,\,p\right\}$. \end{definice} V případě sazby věty použijeme: \theoremstyle{theorem} \newtheorem{veta}{věta} \begin{veta}[...nazev...]... Text věty je kurzívou... \end{veta}

33 Výsledkem předešlého kódu je: Definice (Součin matic) Nechť A M mn (T ), B M np (T ). Součinem matic AB nazveme matici C M mp (T ) definovanou c ij = n a ik b kj, k=1 kde i {1,..., m} a j {1,..., p}. Věta (...nazev...)... Text věty je kurzívou...

34 Cíle seminární práce Externí obrázky vkládáme použitím příkazu: \includegraphics[scale=0.4]{big-picture.png}

35 Tvorba vektorové grafiky Grafiku lze vytvářet v mnoha prostředí, např. tikz. Obrázek kreslíme psaním kódu s jasně danou syntaxí. Přeložením zdrojového kódu \begin{figure} \begin{tikzpicture}[scale=1] \draw[thin][->] (-0.5,0) -- (4,0) node[right]{$x$}; \draw[thin][->] (0,-0.5) -- (0,4) node[above]{$y$}; \node[below left](0,0){$o$}; \draw[dashed] (2.5,0) coordinate (xa) node[below]{$x_a$}--(2.5,3) coordinate (a)node [above right]{$a\,(x_a,\,y_a)$}--(0,3) coordinate (ya) node[above left]{$y_a$}; \fill (a) circle (2pt); \end{tikzpicture} \caption{kartézské souřadnice bodu $A$} \end{figure} vznikne grafika na dalším snímku.

36 Vlastní vektorová grafika y Y A A [X A, Y A ] O X A x Obrázek: Kartézské souřadnice bodu A

37 Animační prostředky Animace v rámci jednoho snímku Je-li struktura prezentace vytvořena pomocí číslovaných a nečíslovaných seznamů, používá se s oblibou příkazu \pause vloženého před položku, která má být po kliknutí zobrazena. Ve spojení s efektem transparence \setbeamercovered{transparent}(příkaz vložen do preambule) tvoří \pause efektní animační prostředek. Animace přechodu mezi snímky Existuje několi přechodů mezi snímky. Uživatel jej vidí pouze v režimu fullscreen v Adobe Readeru Na dalším snímku použijeme přechod kostičky určený příkazem \transglitter[duration=1.5]<all: 0 beamer:1>

38 Animační prostředky Animace v rámci jednoho snímku Je-li struktura prezentace vytvořena pomocí číslovaných a nečíslovaných seznamů, používá se s oblibou příkazu \pause vloženého před položku, která má být po kliknutí zobrazena. Ve spojení s efektem transparence \setbeamercovered{transparent}(příkaz vložen do preambule) tvoří \pause efektní animační prostředek. Animace přechodu mezi snímky Existuje několi přechodů mezi snímky. Uživatel jej vidí pouze v režimu fullscreen v Adobe Readeru Na dalším snímku použijeme přechod kostičky určený příkazem \transglitter[duration=1.5]<all: 0 beamer:1>

39 Animační prostředky Animace v rámci jednoho snímku Je-li struktura prezentace vytvořena pomocí číslovaných a nečíslovaných seznamů, používá se s oblibou příkazu \pause vloženého před položku, která má být po kliknutí zobrazena. Ve spojení s efektem transparence \setbeamercovered{transparent}(příkaz vložen do preambule) tvoří \pause efektní animační prostředek. Animace přechodu mezi snímky Existuje několi přechodů mezi snímky. Uživatel jej vidí pouze v režimu fullscreen v Adobe Readeru Na dalším snímku použijeme přechod kostičky určený příkazem \transglitter[duration=1.5]<all: 0 beamer:1>

40 Pro tvorbu kvalitních prezentací matmatického nebo technického směru spatřuji typografický systém L A TEX beamer jako nejlepší možný. Nespornou výhodou je strukturovanost práce, profesionální výsledek, nízká náročnost na systémové požadavky a v neposlední řádě svobodná licence. Nevýhody prezentačního sytému mohou být v náročnosti vytváření složitých animačních stylů. Samotné používání animací lze provádět na nižší úrovni co do kvality výsledku ve srovnání s komerčními wysiwyg editory.

41 Děkuji za pozornost.

MS POWERPOINT. MS PowerPoint 2007 1

MS POWERPOINT. MS PowerPoint 2007 1 MS PowerPoint 2007 1 MS POWERPOINT Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z informatiky pro gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

Informatika a výpočetní technika 1. Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011

Informatika a výpočetní technika 1. Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011 Informatika a výpočetní technika 1 Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011 Úvod Základní informace Podmínky zápočtu, docházka Pravidla chovaní v PC učebně Náplň cvičení EXCEL

Více

Základy informatiky. 04 Úvod do systému LaTeX. Převzato z: Rychlý úvod do systému LaTeX, Daniela Szturcová

Základy informatiky. 04 Úvod do systému LaTeX. Převzato z: Rychlý úvod do systému LaTeX, Daniela Szturcová Základy informatiky 04 Úvod do systému LaTeX Převzato z: Rychlý úvod do systému LaTeX, Daniela Szturcová Obsah přednášky Trocha historie Základní princip systému LaTeX Výhody a nevýhody Styly První dokument

Více

Úvod do TeXu. Jan Vaněk. Nové Hrady 2011

Úvod do TeXu. Jan Vaněk. Nové Hrady 2011 Úvod do TeXu Jan Vaněk Nové Hrady 2011 Organizace kurzu Úvodní přednáška Co to je? K čemu se hodí/nehodí Tex vs. Word Instalace Základy TeXu Individuální tvorba Závěrečná práce TeX co to je? TeX je typografický

Více

Prezentační software a tvorba posterů

Prezentační software a tvorba posterů Prezentační software a tvorba posterů Vojtěch Horný České vysoké učení technické, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Katedra fyzikální elektroniky, Trojanova 13, 120 00 Praha 2 vojtech.horny@atlas.cz

Více

Služby Microsoft Office 365

Služby Microsoft Office 365 Cena: 2000 Kč + DPH Služby Microsoft Office 365 Kurz je určen všem, kteří se chtějí ponořit do tajů Cloud služeb a chtějí naplno využít možnosti Office 365, jako komunikačního nástroje i prostředí pro

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

1.2 Operační systémy, aplikace

1.2 Operační systémy, aplikace Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 Programy (Software - SW) V informatice se takto označují všechny samospustitelné soubory které

Více

Obsahy kurzů MS Office

Obsahy kurzů MS Office Obsahy kurzů MS Office V současné době probíhají kurzy MS Office 2010 s následující osnovou: 1. Základy práce na PC, MS Office - praktické užití Kurz je určen pro všechny, kteří mají s prací na PC minimální

Více

1.1 Seznámení s programy Office

1.1 Seznámení s programy Office Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

Název materiálu: Open Office

Název materiálu: Open Office Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Elektronické publikování. doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB TU Ostrava

Elektronické publikování. doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB TU Ostrava Elektronické publikování doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB TU Ostrava www.cs.vsb.cz/saloun Základní pojmy Zpracování textu myšlenka, typografický návrh, realizace, znovupoužití.

Více

(Nepříliš) stručně o systémech TEX a L A TEX

(Nepříliš) stručně o systémech TEX a L A TEX (Nepříliš) stručně o systémech TEX a L A TEX Pavel Rajmic FEKT VUT v Brně 2. října 2018 P. Rajmic (FEKT VUT v Brně) O TEXu a LATEXu 2. října 2018 1 / 20 Úvod a osnova Osnova přednášky Pravidla dobrého

Více

Jak připravit prezentaci a jak ji prezentovat

Jak připravit prezentaci a jak ji prezentovat Jak připravit prezentaci a jak ji prezentovat Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Katedra informatiky a výpočetní techniky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita 24. 2. 2015 Petr Včelák Jak připravit

Více

Vzdělávací obsah předmětu

Vzdělávací obsah předmětu Vzdělávací obsah předmětu 1. správně se přihlašuje ve školní síti využívá dostupné školní informační zdroje a techniku pracuje s informacemi a softwarovým vybavením ve školní síti v souladu se školním

Více

Programy pro psaní textů. textové editory, textové procesory

Programy pro psaní textů. textové editory, textové procesory Programy pro psaní textů textové editory, textové procesory Terminologie Pojmy textový editor a textový procesor se často nerozlišují, proto nejdříve trocha teorie. Textový editor: program, který používáme

Více

Typografické programy (1) WYSIWYG

Typografické programy (1) WYSIWYG Typografické programy (1) WYSIWYG grafické prostředí, interaktivní, uživatelsky přívětivé, řada efektních schopností nutnost počítat v reálném čase omezuje algoritmy firemní datové formáty nekompatibilní

Více

POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY

POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné POKROČILÉ PREZENTAČNÍ PROGRAMY PRO PODPORU VÝUKY Distanční studijní opora Jména autorů Ing. Josef Botlík Ing. Dalibor Hula Mgr. Petr

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_8_Zaklady_prezentace_v_powerpointu Vyučovací předmět: Informatika

Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_8_Zaklady_prezentace_v_powerpointu Vyučovací předmět: Informatika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_8_Zaklady_prezentace_v_powerpointu Vyučovací

Více

ŠKOLENÍ MS OFFICE na rok 2010

ŠKOLENÍ MS OFFICE na rok 2010 ŠKOLENÍ MS OFFICE na rok 2010 1/ Školení Word 2007 základní: - Psaní textu a změna písma - Ukládání a otevírání souborů - Kopírování, vyjmutí a vkládání textu - Způsoby zobrazení dokumentu a znaků - Vkládání

Více

Fakulta elektrotechnická

Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická DIPLOMOVÁ PRÁCE Název diplomové práce Praha, 2002 Autor: Jirka Roubal Prohlášení Prohlašuji, že jsem svou diplomovou (bakalářskou) práci vypracoval

Více

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Konání kurzu financováno z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224 Microsoft PowerPoint

Více

Počítačová prezentace. Základní pojmy. MS PowerPoint

Počítačová prezentace. Základní pojmy. MS PowerPoint Počítačová prezentace Základní pojmy Počítačová prezentace využití elektronického systému pro předávání informací jednoduché zpracování textu, grafiky, zvuku a animací vysoká účinnost prezentace - přehledná

Více

. Seznámení se systémem TEX. Zpracování textů na počítači. Ing. Pavel Haluza, Ph.D. ústav informatiky PEF MENDELU v Brně haluza@mendelu.

. Seznámení se systémem TEX. Zpracování textů na počítači. Ing. Pavel Haluza, Ph.D. ústav informatiky PEF MENDELU v Brně haluza@mendelu. Seznámení se systémem TEX Zpracování textů na počítači Ing Pavel Haluza, PhD ústav informatiky PEF MENDELU v Brně haluza@mendelucz Zaměření předmětu OBSAH DOKUMENT TYPOGRAFIE FORMA TECHNOLOGIE Zpracování

Více

Typografické programy (1) WYSIWYG

Typografické programy (1) WYSIWYG Typografické programy (1) WYSIWYG grafické prostředí, interaktivní, uživatelsky přívětivé, řada efektních schopností nutnost počítat v reálném čase omezuje algoritmy firemní datové formáty nekompatibilní

Více

Druhy prezentací Zásady pro tvorbu prezentací Prezentační software Prezentace a její přednesení. Prezentace informací. Informatika pro ekonomy I

Druhy prezentací Zásady pro tvorbu prezentací Prezentační software Prezentace a její přednesení. Prezentace informací. Informatika pro ekonomy I přednáška 2 Obsah Druhy prezentací Obsah Druhy prezentací Druhy prezentací Obsah Druhy prezentací Druhy prezentací prezentace jako celek písmo a text tabulky a grafické zpracování zvuk, animace a video

Více

Grafický software ve výuce a pro výuku

Grafický software ve výuce a pro výuku Grafický software ve výuce a pro výuku Software v prostředí školy Výběr softwaru Cena a licence Kompatibilita Platforma Podpora souborových formátů, sdílení Účel: výuka Počítačová grafika Výuka počítačové

Více

Počítačové kurzy buildit

Počítačové kurzy buildit Počítačové kurzy buildit Kurz MS Windows - základy 1 590 Kč principy systému Windows, ovládání systému, práce s aplikacemi a okny, správa souborů a složek, multitasking, práce se schránkou Uživatelům,

Více

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole INFORMATIKA Grafické studio ve škole LUKÁŠ RACHŮNEK Přírodovědecká fakulta UP, Olomouc V současné době školy všech typů často potřebují grafické práce. Jedná se například o prezentaci školy ve formě brožur,

Více

Základy informatiky. Úvod do systému LaTeX. Zpracoval: Ing. Pavel Děrgel PhD. Datum:

Základy informatiky. Úvod do systému LaTeX. Zpracoval: Ing. Pavel Děrgel PhD. Datum: Základy informatiky Úvod do systému LaTeX Zpracoval: Ing. Pavel Děrgel PhD. Datum: 4.12.2006 Převzato z: Rychlý úvod do systému LaTeX, Daniela Ďuráková Obsah přednášky Trocha historie Základní princip

Více

Obsah 1. Obsah. Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod... 2 Vstupy... 3 Ceník... 6 Kontakt... 7 Ukázky... 9. Tvorba hudebnin v prostředí LilyPond 10

Obsah 1. Obsah. Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod... 2 Vstupy... 3 Ceník... 6 Kontakt... 7 Ukázky... 9. Tvorba hudebnin v prostředí LilyPond 10 Obsah 1 Obsah Sazba dokumentů v LATEXu 2 Úvod............................... 2 Vstupy.............................. 3 Ceník............................... 6 Kontakt.............................. 7 Ukázky..............................

Více

Přípravný kurz ECDL. Popis jednotlivých lekcí (modulů) je uveden v samostatných tabulkách níže. Rozsah kurzu

Přípravný kurz ECDL. Popis jednotlivých lekcí (modulů) je uveden v samostatných tabulkách níže. Rozsah kurzu Přípravný kurz ECDL Kurz je zaměřen na přípravu uchazeče o získání celosvětově rozšířeného certifikátu počítačové gramotnosti ECDL. Tyto ECDL certifikáty jsou určeny široké veřejnosti a jsou stále ve větší

Více

Základy informatiky. Elektronické publikování. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela

Základy informatiky. Elektronické publikování. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Základy informatiky Elektronické publikování Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Obsah přednášky Základní pojmy Historické souvislosti Nástroje určené pro elektronické publikování Porovnání

Více

Quo vadis, informatiko na LDF? (TEX, nvu, maxima, bash)

Quo vadis, informatiko na LDF? (TEX, nvu, maxima, bash) Quo vadis, informatiko na LDF? (,,, ) 9. října 2007 1 Obsah 2 3 Jak jsem se stal terminálníkem Jak vznikla tato prezentace Qto takoe,? Obsah Nejrozšířenější software na sazbu obsahující větší než malé

Více

Srovnání 602Office a 602PC SUITE

Srovnání 602Office a 602PC SUITE - Srovnání a 1 z 6 Srovnání a Následující tabulka slouží k porovnání vlastnosti kancelářských balíků a 602PC SUITE. Nezaměřuje se na základní vlastnosti, společné oběma kancelářským balíkům, nýbrž na pokročilé

Více

Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007. Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská

Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007. Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007 Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská Cíle školení Seznámit se s novým uživatelským rozhraním MS Office 2007 a jeho specifikacemi

Více

Přehled nabízených kurzů

Přehled nabízených kurzů WINDOWS XP ZÁKLADY OBSLUHY Seznámení s osobním počítačem Periferie osobního počítače (monitory, tiskárny, skenery...) Obsluha klávesnice Práce s myší Prostředí MS Windows XP Plocha Menu Start Soubor, ikona,

Více

MS PowerPoint 2003. Začínáme pracovat s prezentací. Prostředí MS PowerPoint

MS PowerPoint 2003. Začínáme pracovat s prezentací. Prostředí MS PowerPoint MS PowerPoint 2003 Prostředí MS PowerPoint Práce s aplikací PowerPoint je co do navigace podobná práci v textovém editoru nabídky / menu jsou totožně řazeny jako např. u Word a obsahují obdobné možnosti.

Více

TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST

TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST TVORBA TEXTOVÉHO DOKUMENTU PROSTŘEDKY, PŘENOSITELNOST 1 Tvorba dokumentu - prostředky Psací stroj Od psaní na stroji pochází pojem normostrana Textové editory (např. T602) Slouží k tvorbě textu členěného

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-20

Identifikátor materiálu: ICT-1-20 Identifikátor materiálu: ICT-1-20 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Kancelářské balíky a grafické editory Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí programové

Více

Druhy prezentací Zásady pro tvorbu prezentací Prezentační software Prezentace a její přednesení. Prezentace informací. Informatika pro ekonomy I

Druhy prezentací Zásady pro tvorbu prezentací Prezentační software Prezentace a její přednesení. Prezentace informací. Informatika pro ekonomy I přednáška 2 Obsah Druhy prezentací Druhy prezentací prezentace jako celek písmo a text tabulky a grafické zpracování zvuk, animace a video interaktivní programy alternativní přístupy pravidla pro přednášení

Více

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11 Obsah Úvod... 9 Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11 Začínáme s PowerPointem... 13 1.1 Základní pojmy...14 1.2 Podokno úloh...16 1.3 Zobrazení dokumentu...17 1.4 Uložení prezentace...21

Více

MS EXCEL. MS Excel 2007 1

MS EXCEL. MS Excel 2007 1 MS Excel 2007 1 MS EXCEL Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z informatiky pro gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu

Více

FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. Beamer. aneb prezentace trochu jinak

FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE. Beamer. aneb prezentace trochu jinak ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Beamer aneb prezentace trochu jinak semestrální práce Bohumila Skřivanová Tomáš Vraspír

Více

Bohumila Skřivanová. Petr Vít. editor: Petr Vaverka

Bohumila Skřivanová. Petr Vít. editor: Petr Vaverka ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Systém LATEX tvorba prezentací semestrální práce Bohumila Skřivanová Tomáš Vraspír Petr

Více

Licenční studium 20-21.9.2012. Ing. Hana Jonášová, Ph.D. Univerzita Pardubice FES ÚSII hana.jonasova@upce.cz

Licenční studium 20-21.9.2012. Ing. Hana Jonášová, Ph.D. Univerzita Pardubice FES ÚSII hana.jonasova@upce.cz Univerzita Pardubice FES ÚSII hana.jonasova@upce.cz Příprava prezentace Chyby při tvorbě prezentace Použití barev Jak se nemá prezentovat Myšlenková mapa (prezi) Práce s PP - základ První prezentace Motivy

Více

Co je L Y X? Vlastnosti a nástroje Instalace Zdroje. Adam Farnik. V B - TU Ostrava. Elektronické publikování, 2008

Co je L Y X? Vlastnosti a nástroje Instalace Zdroje. Adam Farnik. V B - TU Ostrava. Elektronické publikování, 2008 LYX Adam Farnik V B - TU Ostrava Elektronické publikování, 2008 Osnova 1 Co je LYX? 2 Vlastnosti a nástroje Formatování textu Matematický reºim Dal²í moºnosti 3 Instalace 4 Zdroje WYSIWYM WYSIWYG prost

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu V.9.3. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Inormatika a informační a komunikační technologie Vyučovací předmět: Informatika Ročník: 1. ročník + kvinta chápe a používá základní termíny

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu

Více

VY_32_INOVACE_INF.19. Inkscape, GIMP, Blender

VY_32_INOVACE_INF.19. Inkscape, GIMP, Blender VY_32_INOVACE_INF.19 Inkscape, GIMP, Blender Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 INKSCAPE Inkscape je open source

Více

Systém L A TEX tvorba prezentací

Systém L A TEX tvorba prezentací Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Systém L A TEX tvorba prezentací Autor: Bohumila Skřivanová, Tomáš Vraspír, Petr Vít, Kristýna Líznerová Editor: Petr Vaverka Praha,

Více

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5. 15. 1 Charakteristika předmětu A. Obsahové vymezení: IVT se na naší škole vyučuje od tercie, kdy je cílem zvládnutí základů hardwaru, softwaru a operačního systému,

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Tematický plán Obor: Informační technologie. Vyučující: Mgr.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Tematický plán Obor: Informační technologie. Vyučující: Mgr. Tematický plán Vyučující: Mgr. Kijonková Jana 1. r o č n í k 3 h o d i n y t ý d n ě, c e l k e m 1 0 2 h o d i n Počet hodin Z á ř í 1. Operační systém Windows 6 1.1. Práce se soubory (vytvoření, uložení,

Více

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 1 Představení Program PowerPoint 2010 je nástroj pro tvorbu prezentací. Tyto prezentace jsou pak určeny především k promítání na plátno pomocí dataprojektoru. Prezentace je formát

Více

Ročník VIII. Informatika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník VIII. Informatika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Osobní počítač hardwarová konfigurace IX. /OPAKOVÁNÍ/ /základní jednotka / /externí zařízení počítače / F: hromadná M:samostatná práce žák zná princip činnosti a stavbu osobního počítače /komponenty/ (skříně

Více

Maturitní témata pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Výpočetní technika

Maturitní témata pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Výpočetní technika Maturitní témata pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Předmět Typ zkoušky Obor Forma Zkoušející Období Výpočetní technika Profilová ústní Ekonomika a podnikání zaměření Podnikání Denní / Distanční Ing. Horová / K.

Více

KANCELÁŘSKÉ APLIKACE

KANCELÁŘSKÉ APLIKACE KANCELÁŘSKÉ APLIKACE Kurzy MS Office 2003, 2007 a OpenOffice jsou určeny zejména těm uživatelům PC, kteří běžně pracují s kancelářskými aplikacemi, ale chtěli by svoje znalosti a dovednosti prohloubit

Více

Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata

Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata LatVis Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata Motivace potřeba visualizovat matematické (algebraické) struktury rychle, přehledně a automaticky počítačovými prostředky ruční kreslení je zdlouhavé

Více

Jak nejrychleji napsat svůj první dokument v L A TEXu

Jak nejrychleji napsat svůj první dokument v L A TEXu Jak nejrychleji napsat svůj první dokument v L A TEXu Petr Sadovský a kolektiv Obsah 1 První dokument 2 1.1 Předdefinované styly dokumentu................ 3 1.2 Nadpisy.............................. 3

Více

Obsah Seznam distribucí podle platforem Jednotlivé distribuce Zdroje. Distribuce TEXu. 12. dubna 2008

Obsah Seznam distribucí podle platforem Jednotlivé distribuce Zdroje. Distribuce TEXu. 12. dubna 2008 Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava 12. dubna 2008 1 2 Apple Macintosh 3 - komerční 4 Apple Macintosh Windows - nekomerční MikTEX fptex Windows - komerční Y & Y TEX VTEX Bakoma TEX Apple

Více

Název modulu: OO Writer a Impress

Název modulu: OO Writer a Impress Název modulu: OO Writer a Impress Označení: A1 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na práci s textem a tvorbu prezentace v prostředí otevřeného a svobodného software. Účastník kurzu bude

Více

CREATION OF EDUCATIONAL PRESENTATIONS FROM MATHEMATICS IN TYPESETTING SYSTEM LATEX. Vladimír POLÁŠEK Lubomír SEDLÁČEK

CREATION OF EDUCATIONAL PRESENTATIONS FROM MATHEMATICS IN TYPESETTING SYSTEM LATEX. Vladimír POLÁŠEK Lubomír SEDLÁČEK OTHER ARTICLES CREATION OF EDUCATIONAL PRESENTATIONS FROM MATHEMATICS IN TYPESETTING SYSTEM LATEX Vladimír POLÁŠEK Lubomír SEDLÁČEK Abstract: In this paper we deal with making electronic presentations

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Informatika pro pátý až šestý ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Informatika pro pátý až šestý ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro pátý až šestý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_3A_8_Textové_editory Vyučovací předmět:

Více

Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010

Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010 Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS POWERPOINT 2010 Organizace Termíny: 1. lekce - 30.5. 2. lekce - 6.6. 3. lekce - 13.6. 4. lekce - 20.6. vždy od 15:00 (dvě vyučovací hodiny) místo

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Základy informatiky. Elektronické publikování. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela

Základy informatiky. Elektronické publikování. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Základy informatiky Elektronické publikování Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Obsah přednášky Základní pojmy Historické souvislosti Nástroje určené pro elektronické publikování Porovnání

Více

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba multimediální ze šablony: 09 počítačová grafika určeno pro: 1-4. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

MATCOMP s.r.o. Nabídka počítačových kurzů. Akreditované kurzy:

MATCOMP s.r.o. Nabídka počítačových kurzů. Akreditované kurzy: Nabídka počítačových kurzů Akreditované kurzy: 1. Word... 1 2. Word pokročilí... 1 3. Excel... 1 4. Excel pokročilí... 2 5. PowerPoint... 2 6. Access... 2 7. OpenOffice.org Writer... 2 8. OpenOffice.org

Více

MS PowerPoint 2003 postup tvorby prezentace

MS PowerPoint 2003 postup tvorby prezentace MS PowerPoint 2003 postup tvorby prezentace č. 11 název MS PowerPoint 2003 - postup tvorby prezentace anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity ročník 8. Prezentace seznamuje

Více

Matematický software pro Linux

Matematický software pro Linux Matematický software pro Linux Michal Černý LinuxAlt 2010 Abstrakt Příspěvek stručně představí základní matematické aplikace, které jsou k dispozici jako open source pro Linux, se zvláštním zřetelem na

Více

L A T E X-Beamer. Prezentace ELP. Přemysl Hrubý, HRU221 27.5. 2008. Přemysl Hrubý, HRU221 (VŠB TUO) LAT E X-Beamer 27.5.

L A T E X-Beamer. Prezentace ELP. Přemysl Hrubý, HRU221 27.5. 2008. Přemysl Hrubý, HRU221 (VŠB TUO) LAT E X-Beamer 27.5. L A T E X-Beamer Prezentace ELP Přemysl Hrubý, HRU221 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava 27.5. 2008 Přemysl Hrubý, HRU221 (VŠB TUO) LAT E X-Beamer 27.5. 2008 1 / 14 Obsah 1 Co je L A T E

Více

Finální nastavení a spuštění prezentace

Finální nastavení a spuštění prezentace Finální nastavení a spuštění prezentace MS PowerPoint 2003 Časování prezentace Prezentaci lze ovládat ručně nebo je možné ji přehrát automaticky. Pro automatické přehrávání prezentace je nutno vytvořit

Více

VÝPOČETNÍ TECHNIKA OBOR: EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ ZAMĚŘENÍ: PODNIKÁNÍ FORMA: DENNÍ STUDIUM

VÝPOČETNÍ TECHNIKA OBOR: EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ ZAMĚŘENÍ: PODNIKÁNÍ FORMA: DENNÍ STUDIUM VÝPOČETNÍ TECHNIKA OBOR: EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ ZAMĚŘENÍ: PODNIKÁNÍ FORMA: DENNÍ STUDIUM 1. Historie a vývoj VT. Dnešní parametry PC. Von Neumannovo schéma. a. historie a vznik počítačů b. využití počítačů

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Základy informatiky

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Základy informatiky Metodické listy pro předmět Základy informatiky Cíl předmětu: Cílem předmětu je seznámit studenty kombinovaného studia s vytvářením a formátováním textových dokumentů, využitím tabulkových procesorů a

Více

o o Autor karty a všech jejích součástí, není-li uvedeno jinak, je: Bc. Pavel Janíček

o o Autor karty a všech jejích součástí, není-li uvedeno jinak, je: Bc. Pavel Janíček Název (téma) Oblast zařazení do RVP Ročník, věková kategorie Učivo Word Test znalostí Informační a komunikační technologie IKT textové editory 14-15 let Všeobecné znalosti o Wordu Cíle (kompetence) Žák

Více

Úvod 13. Seznámení s PowerPointem 15. K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací.

Úvod 13. Seznámení s PowerPointem 15. K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací. Obsah Úvod 13 1 Seznámení s PowerPointem 15 K čemu slouží PowerPoint a prezentace 16 Obvyklé využití prezentací 17 Možnosti publikování prezentací. 19 Spuštění a ukončení programu 20 Spuštění PowerPointu

Více

Tabulkové kalkulátory, (MS Excel, OpenOfiice)

Tabulkové kalkulátory, (MS Excel, OpenOfiice) , (MS Excel, OpenOfiice) Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1127_Tabulkové kalkulátory (MS Excel, OpenOffice)_PWP Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové

Více

Diplomová propedeutika

Diplomová propedeutika Diplomová propedeutika Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Beamer Jan Outrata (Univerzita Palackého v Olomouci) Diplomová propedeutika Olomouc, září 2015 1 / 9 Úvod

Více

Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL

Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL Možnosti použití běžně používaných softwarových nástrojů ve výuce ČJL mluvnice a sloh: pravopisná cvičení (automatické opravy MS Word) školní a třídní časopis (šablona MS Word) slohové útvary (přednastavené

Více

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Šablony a jejich

Více

Základy informatiky. 02 Elektronické publikování. Michal Kačmařík upraveno z přednášek D. Szturcové a P. Děrgela

Základy informatiky. 02 Elektronické publikování. Michal Kačmařík upraveno z přednášek D. Szturcové a P. Děrgela Základy informatiky 02 Elektronické publikování Michal Kačmařík upraveno z přednášek D. Szturcové a P. Děrgela Obsah přednášky Základní pojmy Historické souvislosti Nástroje určené pro elektronické publikování

Více

VY_32_INOVACE_INF3_18. Textové formáty PDF, TXT, RTF, HTML, ODT

VY_32_INOVACE_INF3_18. Textové formáty PDF, TXT, RTF, HTML, ODT VY_32_INOVACE_INF3_18 Textové formáty PDF, TXT, RTF, HTML, ODT Standardem pro textové soubory jsou následující formáty: Rich Text Format (.rtf), Hypertext Markup Language (.html,.htm) Portable Document

Více

Tvorba interaktivních prezentací a e-learningových materiálů

Tvorba interaktivních prezentací a e-learningových materiálů Základní pojmy Tvorba interaktivních prezentací a e-learningových materiálů LMS - Learning Management System E-learning M-learning Blended learning E-learning Prezentace PowerPoint E-learning Výhody Elektronické

Více

Hospodářská informatika

Hospodářská informatika Hospodářská informatika HINFL, HINFK Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg.

Více

MS PowerPoint ZÁKLADY

MS PowerPoint ZÁKLADY MS PowerPoint ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP OBSAH 1. Úvod do PowerPointu... 1 2. Otevření PowerPointu... 1 3. Pracovní prostředí PowerPointu...

Více

Microsoft Word základní

Microsoft Word základní Časový rozsah: 2 dny (8:30-14:00) Cena: 2400 Kč + DPH Microsoft Word základní Tvorba kratších dokumentů se zaměřením na korespondenci. Základy tvorby a formátování písma a odstavců. Vkládání tabulek a

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1

Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1 Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1 ÚVODEM 2 К čemu se PowerPoint používá Nová verze si polepšila Abychom si rozuměli OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Spuštění programu Způsoby vytvoření prezentace Stručný průvodce Hlavní

Více

edu-learning Výukový program přímo v aplikacích Microsoft Offi ce Word, Excel a PowerPoint

edu-learning Výukový program přímo v aplikacích Microsoft Offi ce Word, Excel a PowerPoint edu-learning Výukový program přímo v aplikacích Microsoft Offi ce Word, Excel a PowerPoint w w w. e d u - l e a r n i n g. c z Konfucius* řekl: Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším,

Více

AMS-L A TEX. A M S-L A TEX Kolekce balíčků Americké matematické společnosti

AMS-L A TEX. A M S-L A TEX Kolekce balíčků Americké matematické společnosti AMS-L A TEX A M S-L A TEX Kolekce balíčků Americké matematické společnosti amsmath základní balíček, definuje mnoho nových funkcí a prostředí (obsahuje text, bsy, opn) asmtext (krátký) text uvnitř matematického

Více

Tvorba prezentací pomocí balíčku beamer. Roman Plch

Tvorba prezentací pomocí balíčku beamer. Roman Plch Tvorba prezentací pomocí balíčku beamer Roman Plch Minimální dokument \documentclass{beamer} \usepackage[czech]{babel} \usepackage[utf8]{inputenc} \usetheme{warsaw} \title{tvorba prezentací pomocí balíčku

Více

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Doporučení, jak

Více

Softwarová konfigurace PC

Softwarová konfigurace PC Softwarová konfigurace PC EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.20 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia informatiky,

Více

INFORMATIKA MS WORD GRAFIKA VE WORDU

INFORMATIKA MS WORD GRAFIKA VE WORDU Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S3-D04_Z_WORD_GRAFIKA.docx Informatika MS Word Grafika ve Wordu INFORMATIKA MS WORD GRAFIKA

Více

DTP - LAT E XPomlčky, mezery, prostředí a odkazy

DTP - LAT E XPomlčky, mezery, prostředí a odkazy DTP - L A T E X Pomlčky, mezery, prostředí a odkazy PřF JU České Budějovice 4. cvičení Vodorovné mezery \hspace{velikost} \hspace*{velikost} vytvoří mezeru i na začátku nebo konci řádku Jednotky (psát

Více

Microsoft. Word. prostředí, základní editace textu. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. prostředí, základní editace textu. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word prostředí, základní editace textu Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Office balík aplikací používaných v kancelářské i jiné práci Word textový

Více

Aplikační programové vybavení

Aplikační programové vybavení Aplikační software Aplikační software Programy z nejrůznějších oblastí využití počítače. Dnes existují stovky programů a u každého druhu pak často desítky konkrétních programů, které s větším nebo menším

Více