RENDEZ-VOUS V LIPSKU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "RENDEZ-VOUS V LIPSKU"

Transkript

1 RENDEZ-VOUS V LIPSKU

2 RENDEZ-VOUS V LIPSKU Saská metropole Lipsko (Leipzig) leží v jednom z historických regionů Německa. Tam, kde se kdysi křížily starobylé obchodní cesty Via Regia a Via Imperii, vzniklo vzkvétající centrum obchodu a řemesel. Tato unikátní poloha umožnila, aby se Lipsko proměnilo v jedno z nejstarších a nejdůležitějších veletržních měst na světě. Obchodníci z celého světa se od nepaměti setkávají v Lipsku a pokračují v tom dodnes. Lipska je skutečně podmanivé. Ani vy se mu stejně jako Goethe neubráníte. Dnes je Lipsko nejen důležitou dopravní křižovatkou, ale i hospodářskou metropolí Saska. A protože dnes nemůže hospodářství fungovat bez rozvoje vědy, je i v této oblasti Lipsko velmi úspěšné. Město se stalo centrem vědy, obchodu i kultury. Přesvědčte se o tom sami vítejte v Lipsku! RENDEZ-VOUS V LIPSKU Obyvatelé Lipska jsou velmi otevření, milí, činorodí a liberální. Goethe, který si Lipsko kdysi oblíbil, o něm jednou napsal: Mé Lipsko si chválím! Kouzlo Jak se do Lipska dostanete? Letíte-li privátním letadlem, zadejte kurz GPS: N / E. Pokud použijete linkové letadlo přistanete na letišti Leipzig/Halle. Pokud jedete autem cestujte po dálnici A38, A14 a A9. Pokud využijete vlak dorazíte z Prahy přes Dráždany až na hlavní nádraží (Leipzig Hauptbahnhof). V Lipsku žije obyvatel. Tramvajová sít mer ˇˇí úctyhodných 215 km. Ve městě je přes 300 km cyklistických stezek. Uprostřed města naleznete ha lužního lesa. Železniční nádraží patří mezi největší v Evropě.

3 ŽIVOT OBCHOD VĚDA KULTURA

4 MĚSTO, KDE SE SETKÁTE S ŘADOU ZAJÍMAVOSTÍ V Lipsku se potkáte s milovníky aut z celé Evropy. Můžete si zde například osobně převzít vaše nové Porsche Cayenne. A budete-li chtít, máte možnost si svůj nový vůz vyzkoušet přímo na továrním okruhu. V roce 1723 se Johann Sebastian Bach stal učitelem a hudebním ředitelem Thomasschule v Lipsku. V té době byla jeho funkce spojena také s výukou latiny. J. S. Bach se latině věnoval podstatně méně než hudbě. Později se dokonce rozhodl předat vyučování latiny jinému učiteli. Dnes můžeme pouze konstatovat, že to byla správná volba! Zde se každý den roztřídí tisíce poštovních zásilek na jejich cestě k adresátům. Německá pošta (Deutsche Post World Net) zřídila přímo na letišti Leipzig/Halle svoje evropské logistické centrum DHL pro leteckou přepravu zásilek. Toto logistické centrum se v budoucnosti stane jedním z těch nejdůležitějších v letecké přepravě.

5 V Lipsku studoval slavný básník Johann Wolfgang von Goethe. V současné době patří Lipsko mezi studenty k nejoblíbenějším německým městům. Žije a studuje zde téměř studentů. Angela Merkelová, první žena na postu německé kancléřky, studovala v Lipsku fyziku. Také ona si zde užívala studentského života. A stejné je to i dnes. Středověká bašta Moritzbastei, vyzdobená typickými sklepními klenbami, se stala největším německým studentským klubem. Moritzbastei byla zpřístupněna teprve v sedmdesátých letech minulého století zásluhou dobrovolných pracovních brigád studentů. Na pracích se tehdy podílela dokonce i současná německá kancléřka Angela Merkelová. Hudební skladatel Felix Mendelssohn-Bartholdy založil v Lipsku konzervatoř a složil zde i své nejznámější dílo Eliáš. Galerista Gerd Harry Lybke jednoho dne v Lipsku potkal do té doby neznámého malíře Neo Raucha. Dnes je Lybke jedním z nejvýznamnějších německých galeristů a Neo Rauch patří mezi nejznámější soudobé malíře.

6 LIPSKO SAVOIR VIVRE Savoir vivre ve francouzštině znamená umět si užívat života. Lipsko patří mezi ta německá města, v nichž si život skutečně vychutnáte. přitahují od sjednocení Německa investory, kteří přispěli k jejich záchraně. Lipská Waldstraßenviertel je obklopena parky, zahradami a vodními kanály. Město vám nabídne všechno, na co jen pomyslíte. Chcete žít moderně? Více než sto tisíc stylových, velmi šetrně zrekonstruovaných bytů v historické zástavbě z období Gründerzeit vám umožní splnit si všechny své sny. V Lipsku si můžete užívat života jako snad v žádném jiném evropském městě. Potvrdil to nedávno i průzkum Evropské unie. Na otázku, kde se v Evropě žije nejlépe, získalo mezi německými městy nejvíce bodů právě Lipsko a v celoevropském měřítku mu připadlo skvělé třetí místo. Komplex historických budov ve známé čtvrti Waldstraßenviertel představuje skutečný světový unikát. Opravdu výjimečné, památkově chráněné budovy DALŠÍ INFORMACE Lipsko je metropolí plnou zeleně. Zatímco ostatní města mají lesy až za svými branami, v Lipsku rostou lesy přímo uprostřed města. Lipsko si se svými 550 mosty a více než 200 km kanálů vysloužilo přezdívku malé Benátky. Mnoho pasáží, veletržních domů a nákupních galerií vás bude za každého počasí neodolatelně lákat k nákupům.

7 Jedinečná a velmi dobře zachovalá historická architektura z období Gründerzeit je výjimečným znakem Lipska. Historické domy jsou nejen velmi pěkně opravené, ale lze v nich i stylově bydlet. Nebo snad dáváte přednost starým průmyslovým areálům? I v tomto případě jste tu správně! Moderní ateliéry a lofty, které vznikly přestavbou původních továren, vám mohou sloužit jako pracoviště nebo bydliště. Toužíte po palmě na zahradě? Tady ji máte!

8 RENDEZ-VOUS VE I NOCI VE DNE I V V DNE RENDEZ-VOUS NOCI Objevte Lipsko při nákupech. Lipsko není pouze obchodním centrem, je také nákupní metropolí. Vše možná začne už při příjezdu na lipské Hlavní nádraží. Nespočetné obchůdky na nádraží jsou teprve začátkem toho, co vás bude čekat v centru města od butiků a krámků přes alternativní obchůdky až po nejnovější trendy haute couture, to vše vám Lipsko nabídne. Pokud se v některé kavárně, baru, restauraci či hospůdce zapovídáte, vůbec nic se neděje. V Lipsku je otevřeno až do pozdních nočních hodin. Potkejte zajímavé lidi, poznejte zajímavá místa a odpočiňte si v nesčetných barech, klubech a vynikajících restauracích. Vaše RENDEZ-VOUS v Lipsku se tak stane nezapomenutelným. A pokud v Lipsku výjimečně nebude svítit sluníčko, disponuje město i pro tento případ řadou zastřešených pasáží. Město má skutečně každému co nabídnout. Pokud nechcete jen nakupovat, přijďte se podívat na nádherně naaranžované výlohy v pasážích Specks Hof, Marktgalerie nebo Mädler-Passage. Najdete zde řadu luxusních obchodů s jedinečnou atmosférou a vynikajícím servisem. Hlavní nádraží (Hauptbahnhof) je největším koncovým nádražím v Evropě. Dnes je navíc rájem nákupů. Navštivte i vy velké třípodlažní nákupní centrum. Centrální stadion (Zentralstadion) a Arena Leipzig nabízejí rozsáhlé vyžití pro aktivní i pasivní odpočinek. V zimě si můžete zahrát hokej u Památníku bitvy národů (Völkerschlachtdenkmal) nebo si zajděte na příjemný nákup do jedné z četných pasáží v centru města. Jste unaveni nakupováním? Odpočiňte si na chvíli v některé z kaváren a restaurací, kde si můžete vychutnat oblíbenou kávu a popovídat si s přáteli. Řada kaváren má zahrádky, které připomínají mediteránní atmosféru. Nebo stejně jako Goethe neváhejte navštívit sklípek Auerbachs Keller a ochutnejte zde v historickém prostředí vynikající německou kuchyni.

9 Noční život je v Lipsku pestřejší než kdekoliv jinde. Dozvídáme se to již z Goethova Fausta. Bez váhání se dá říci, že dosud se na tom nic nezměnilo. Právě naopak. Až do brzkého rána můžete sedět v kavárnách, barech či restauracích v centru města a vychutnávat si svou kávu, drink nebo pivo. Ochutnejte některou z místních saských specialit, jako je tvarohové pečivo Quarkkäulchen nebo lipská pivní specialita Gose. Pohodlně se posaďte a užijte si podvečer.

10 V Lipsku můžete spatřit i tyto dvě žirafy. Jejich dlouhé krky jsou vidět už z parku, který obklopuje lipskou zoologickou zahradu. Od svého založení v roce 1878 je lipská zoologická zahrada jednou z nejrenomovanějších zoo v Evropě. V Pongolandu žije ve světovém měřítku největší počet primátů chovaných v zajetí. Pracovníci Institutu Maxe Plancka (obdoba Akademie věd) zde ve spolupráci s lipskou zoo studují chování zvířat.

11 RENDEZ-VOUS PŘÍRODE V PR PŘÍRODĚ RENDEZ-VOUS V PR Lipsko je místem, kde si můžete výborně odpočinout. Vychutnejte si klid uprostřed města, které je obklopeno přírodou a vodou. Pokud jste milovníky vody, určitě vás potěší, že Lipsko hodlá v brzké době zprovoznit i vlastní městský přístav. A budete-li chtít, můžete už dnes bydlet u vody. Ve městě objevíte vodní kanály, říčky i zátoky. Najdete zde tolik zeleně a udržovaných parků jako snad v žádném jiném německém městě. Pokud se rádi procházíte nebo běháte a nebudou-li vám stačit městské parky, můžete využít rozlehlý městský les, který svým výběžkem sahá až do centra města. Na jihu Lipska, hned za městským lesem, naleznete více než 18 jezer, která vesměs vznikla rekultivací a zaplavením původních hnědouhelných dolů. Tato jezera s písečnými plážemi patří mezi oblíbená výletní místa, zejména v horkých letních dnech. Můžete se zde koupat, surfovat, plachtit, opalovat se nebo si jenom na chvilku namočit nohy a osvěžit se. A pokud si ještě nějakou dobu počkáte, bude v budoucnu možné doplout na lodi z Lipska až k moři.

12 RENDEZ-VOUS S ODBORNÍKY Lipsko patří mezi nejstarší veletržní města na světě. Již přes 800 let se zde setkávají obchodníci, aby uzavírali kontrakty a představili světu novinky. Stopy této historické obchodní tradice je možno objevit téměř všude. V centru města najdete památkově chráněné veletržní paláce. Staré veletržní haly se nacházejí na jihu a zbrusu nové výstaviště bylo vybudováno na severu města. Lipské výstaviště patří k nejmodernějším v Evropě a určitě vás zaujme i svou osobitou a moderní architekturou. s prvními tištěnými knihami a kožešinami, se v současnosti rodí ty nejmodernější průmyslové inovace a trendy. V Lipsku má silné zastoupení automobilový, strojírenský a dodavatelský průmysl. Významnou roli zde hraje také zdravotnická a lékařská technika. Již legendou je Lipský knižní veletrh, na kterém se v současnosti pořádá největší evropský festival ve čtení. Lipské veletrhy ročně navštíví více než jedenapůl milionu návštěvníků a díky tomu se Lipsko řadí na přední místo v pořádání veletrhů. Lipské veletrhy přitahují obchodníky a návštěvníky z celého světa. Tam, kde se v minulosti obchodovalo Přesvědčte se sami: Lipsko je ideálním místem pro uzavírání obchodů. DALŠÍ INFORMACE Informace pro obchodníky: Lipsko uskuteční více než 30 veletrhů ročně; pořádá kolem stovky kongresů a zasedání v Congress Center Leipzig; na veletrzích přivítá více než 1,5 milionu návštěvníků; si za výše uvedené akce vysloužilo velkou pochvalu.

13 I v oblasti pořádání kongresů náleží Lipsku přední místo ve světových tabulkách. Stále častěji se v Lipsku konají mezinárodní kongresy, na nichž se prezentuje řada různých oborů od vědy a výzkumu až po kulturu a průmysl. Jedním z pořadatelů kongresů je vedle Lipské univerzity (Universität Leipzig) a kongresových hotelů i Congress Center Leipzig (CCL). Od roku 2008 se zde uskutečňuje kongres International Transport Forum, pro který si Evropská konference ministrů dopravy vybrala CCL jako své dlouhodobé zasedací centrum.

14 V Lipsku najdete i dva giganty automobilového průmyslu. Automobilka BMW zde denně vyrobí 650 vozů oblíbené modelové řady 3 a od roku 2007 také modelové řady 1. Výrobce sportovních automobilů Porsche vyrábí v Německu velmi žádaný model Cayenne. V roce 2009 se začne s produkcí modelu Gran Turismo Panamera. Obě automobilky využívají služeb řady subdodavatelů z regionu.

15 RENDEZ-VOUS RENDEZ-VOUS LOGISTIKOU S S LOGISTIKOU Před více než sto lety byl v Lipsku založen první zásilkový obchod na světě. Dnes se z Lipska rozesílá zboží známých zasilatelských obchodů, jako je Quelle nebo internetový obchodní dům Amazon. Lipsko disponuje vynikající dopravní sítí, a proto je vyhledávaným logistickým centrem. Každou noc se v logistickém centru DHL roztřídí tisíce tun zásilek. Přepravuje se téměř všechno průmyslové zboží, náhradní díly, dokumenty, lékařská zařízení, technika atd. Rovněž Lufthansa si Lipsko zvolila jako své nákladní logistické centrum. Mezinárodní letiště Leipzig/Halle se v krátké době dostalo na pozici prestižního leteckého logistického centra. To do Lipska přilákalo i německou poštu Deutsche Post World Net. To, čím je Hamburk pro lodní a námořní dopravu, znamená Lipsko pro přepravu leteckou. Naleznete zde specialisty a podniky, které oboru skutečně rozumí. Lipsko není proslulé pouze skladatelem Johannem Sebastianem Bachem. Je také důležitou obchodní metropolí Saska. Snoubí se zde inovace s hospodářskou prosperitou. Automobilový průmysl patří mezi nejvýznamnější německá hospodářská odvětví. Nejmodernější továrny oboru nenajdete samozřejmě nikde jinde než právě v Lipsku.

16 RENDEZ-VOUS RENDEZ-VOUS KREATIVITOU S S KREATIVITOU Již v dobách minulých nacházely v Lipsku osobnosti, jako J. W. Goethe nebo F. Schiller, inspiraci. Stejně je tomu i v dnešní době, kdy se Lipsko stalo centrem kreativního průmyslu. Právě urbánní atmosféra Lipska, jedinečný životní styl a velká kulturní nabídka jsou faktory, které do Lipska lákají mladé kreativní umělce. Kreativní a kulturní průmysl v Lipsku v současnosti vzkvétá. Lipsko se stalo oblíbeným místem filmových a televizních produkcí, protože město pro natáčení poskytuje jedinečné a nevšední kulisy. Pro dokumentaristy z celého světa je každoroční festival DOK Leipzig tím nejprestižnějším. I v oblasti hudby je Lipsko velmi aktivní. Hudební veletrh Pop Up je určen malým hudebním firmám a producentům z celého Německa. Pro mladé designéry se už pomalu etabloval Designers Open. Všechny tyto veletrhy patří mezi nápady mladých kreativních lipských umělců. budově svůj ateliér. Mezi ně patří i malíř Lipské školy (Leipziger Schule) Neo Rauch. A tam, kde jsou umělci, nebývají galeristé daleko. Úspěchy lipských malířů jsou výrazné, a proto se město stalo centrem současného německého umění. Nesčetné galerie udělaly z Lipska mezinárodně uznávané umělecké středisko. Setkávají se zde umělci z celého světa, kteří sem přicházejí právě proto, že se zde mladí tvůrci mohou realizovat. V Lipsku můžete potkat designéry, spisovatele, hudebníky, umělce, herce a reklamní designéry. Je známo, že životní i pracovní podmínky jsou v Lipsku naprosto ideální. Kreativita, kultura a otevřenost dávají prostor pro inspirativní spolupráci, debaty a setkání. A právě nové nápady sem lákají další střední a velké podniky. Módní průmysl má v Lipsku dlouholetou tradici. Dříve to byly kožešiny, dnes jsou to unikátní designérské kolekce. Můžete zde potkat mladé, inovativní podnikatele např. výrobce vysoce individualistických jízdních kol. Lipsko má za sebou dlouhou a velmi živou hudební historii. Firma Blüthner zde dodnes vlastní továrnu na výrobu klavírů. Na západě Lipska v tzv. Přádelně (Spinnerei) naleznete významné centrum současného německého malířství. Mnoho umělců má v přestavěné tovární

17 Lipsko vám nabídne nezapomenutelnou podívanou a je jedno, jestli to bude pohled do výkladní skříně módních butiků nebo na vodní hladinu během odpočinku v parku. Tuto jedinečnou kulturní a kreativní mnohotvárnost pocítíte skutečně na každém kroku.

18 RENDEZ-VOUS S VEDOU VĚDOU Věda je také kreativní disciplína. Na univerzitě, šesti vysokých školách a ve skoro dvaceti mimouniverzitních výzkumných centrech působí několik tisíc vědců. V Lipsku se poprvé podařilo simulovat vznik oblaků ve speciální meteorologické a kardiochirurgie. V BIO CITY LEIPZIG se díky spolupráci mezi mladými podnikateli a vědci z Lipské univerzity podařilo uskutečnit mnoho projektů v oblasti biotechnologie, biomedicíny a zdravotní péče. laboratoři Leibnizova institutu pro výzkum troposféry. Jedinečný je rovněž Institut Maxe Plancka, který se zabývá evoluční antropologií. V tomto vědeckém zařízení se intenzivně provádí výzkum řeči, chování, genetiky a antropologie. Velkého obdivu se dostalo i lipskému kardiologickému centru pro jeho úspěchy na poli kardiologie DALŠÍ INFORMACE Významní studenti: Hans-Dietrich Genscher, právo Johann Wolfgang von Goethe, právo, poetika Erich Kästner, historie, filozofie, germanistika, divadelní věda Gottfried Wilhelm Leibniz, filozofie Tomáš Garrigue Masaryk, filozofie Angela Merkelová, fyzika Friedrich Nietzsche, klasická filologie Neo Rauch, malířství Robert Schumann, právo Richard Wagner, hudba

19 Životní prostředí je v Lipsku prioritou. V Helmholtzově centru pro životní prostředí (Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung) zkoumají vědci z celého světa vzájemné vztahy mezi člověkem a životním prostředím. Přímo z Lipska řídí vědci mezinárodní vědecké sítě a pomáhají při zachovávání původních přírodních lokalit pro budoucí generace.

20 RENDEZ-VOUS RENDEZ-VOUS INOVACEMI S S INOVACEMI Lipsko je město pro mladé lidi. Žije zde skoro 40 tisíc studentů. Lipská univerzita je jednou z nejstarších univerzit v Německu a může se pochlubit svou více než 600letou tradicí. Nabízí široké spektrum studijních oborů od přírodních věd přes medicínu až po práva a sociální vědy. V Lipsku působilo a působí mnoho vynikajících vědců. Oblíbili si ho i básníci, jako je Lessing, Klopstock, Gottsched nebo Goethe. Dále také filozofové, kteří výrazně ovlivnili myšlení lidstva a mezi něž patří Leibniz, Nietzsche nebo Bloch. Výrazné mezinárodní uznání si zaslouží Vysoká hudební a divadelní škola Felixe Mendelssohna- Bartholdyho. Jen o několik málo ulic dál najdete další významné centrum německého umění a kultury: Vysokou školu grafiky a knihařství, která je jednou z nejúspěšnějších a nejznámějších uměleckých škol v německy mluvících zemích. Renomé německých a mezinárodních absolventů je toho dokladem. spisovatelé mladé studenty. Vychovali zde již celou řadu nadaných spisovatelů. Handelshochschule Leipzig (HHL) je jedinečnou a renomovanou ekonomickou vysokou školou s mezinárodní účastí. Mnoho absolventů se po ukončení studií usadilo v Lipsku a zařadilo se mezi úspěšné podnikatele. HTWK Leipzig je největší saskou vysokou školou specializující se na inženýrsko-technická odvětví. Studium doprovázejí četné kooperace s regionálními podniky a je velmi prakticky zaměřené. Kdo hledá inovace, nalezne je u nás, v Lipsku. Vítejte! Lipsko: město básníků, myslitelů a vědců. Mnoho vědeckých ústavů, center, vysokých škol a univerzita dělá z Lipska jedno z nejmodernějších vědeckých center v Německu. Mladí malíři se v minulých letech zasloužili o vytvoření tzv. Nové lipské školy (Neue Leipziger Schule). Na Německém literárním institutu (Deutsches Literaturinstitut Leipzig) učí přední

21 Lipská univerzitní knihovna Albertina vás okouzlí svou překrásnou neorenesanční architekturou. Vědci i studenti zde mají k dispozici přes pět milionů svazků knih. Než se tedy vrhnete na studium nebo výzkum, nechte se v knihovně inspirovat krásou a múzami. A nenajdete-li knihu ve vaší univerzitní knihovně, potom ji budou určitě mít zde v Lipsku v Německé národní knihovně (Deutsche Nationalbibliothek). Národní knihovna shromažduje všechny německé publikace a jejich překlady od roku 1913.

22 RENDEZ-VOUS S ROZMANITOSTÍ Pokud budete chtít poznat lipskou kulturu, potom si na to určitě rezervujte několik dní. Určitě bychom vám chtěli doporučit každoroční Den otevřených Jako doplněk vám Lipsko nabídne večerní kulturní program v nesčetných klubech, alternativních divadlech a projektech. galerií. Obdržíte-li pozvánku lipských umělců nebo galerií do Přádelny bavlny (Baumwollspinnerei), potom se těšte na významnou mezinárodní událost. DALŠÍ INFORMACE Výběr muzeí V Lipsku naleznete více než 50 muzeí a sbírek, které se těší na vaši návštěvu. Mezi ty nejznámější patří: Muzeum výtvarného umění vystavuje ukázky malířství a sochařství od doby pozdního středověku až po současnost. Rovněž jsou zde vystaveny kresby a grafiky od 15. století po současnost. Muzeum Grassiho je komplex muzeí, kde naleznete užité umění, národopisné muzeum a muzeum hudby. Tato muzea lákají řadu návštěvníků, a to zejména každý podzim u příležitosti tzv. Grassimesse veletrhu současných uměleckých řemesel a designu. Galerie současného umění nabízí přehlídky mladých německých a zahraničních umělců. Městské historické muzeum sídlí v prostorách Staré radnice (Altes Rathaus) na Tržním náměstí (Markt) v centru města. Muzeum přibližuje návštěvníkům historii města Lipska.

23 Když se řekne Lipsko, určitě si vzpomenete na hudbu. Žil tady a působil J. S. Bach. Centrem hudebního života v Lipsku je proslulý orchestr Gewandhausu sídlící ve stejnojmenném domě. Orchestr často také hraje v kostele sv. Tomáše (Thomaskirche) nebo v Opeře (Oper) a řídili ho a řídí proslulí dirigenti, mezi které patří Felix Mendelssohn-Bartholdy, Wilhelm Furtwängler, Franz Konwitschny, Václav Neumann, Kurt Masur, Herbert Blomstedt nebo Riccardo Chailly. Ale nemějte obavy. Koncerty se vždycky nepořádají na střeše budov, ale na jedné z nejlepších adres uprostřed Lipska nebo na nejproslulejších pódiích světa.

24 RENDEZ-VOUS RENDEZ-VOUS HUDBOU S S HUDBOU Lipsko se chlubí úctyhodnou hudební tradicí. Lipská Opera je třetí nejstarší v Evropě a působili Lipsko je skutečně hudební Mekkou a je na to K Lipsku patří také divadlo a tanec. Vedle Richard Wagner se v Lipsku narodil a tady získal zde například Georg Philipp Telemann, Albert velmi hrdé, jak můžete sami posoudit: Bachův klasického divadla zde najdete i významnou své hudební vzdělání. Johann Sebastian Bach zde Lortzing a Gustav Mahler. festival, Mendelssohnův festival, Schumannovy alternativní scénu. Divadelní festival euro-scene působil polovinu života. Kolem Felixe Mendels- týdny nebo jazzový festival a A CAPPELLA festival. představuje experimentální scénu a moderní sohna-bartholdyho a jeho přátel Clary a Roberta Umělecký dirigent Riccardo Chailly je dnes Ani pop nepřijde v Lipsku zkrátka. Aréna vedle tanec z celé Evropy. Sami tedy vidíte, že Lipsko Schumannových vzniklo centrum hudebního roman- garantem nejlepších koncertů a oper. V lipské nového Centrálního stadionu nebo kluby ve nabízí denně ve všech oblastech divadla a hudby tismu, které nejen přilákalo na studia do Lipska Opeře každoročně hrají a hostují hvězdy klasické městě vám určitě splní všechna přání. to nejlepší. Jste tam, kde se tradice snoubí se i Edvarda Griega, ale zanechalo dodnes stopy hudby. Svým progresivním přístupem ale opera skutečným mistrovstvím. po celém světě. přitahuje stále více mladých diváků.

25 Nezapomenutelným zážitkem bude poslech chlapeckého pěveckého sboru Thomanerchor. Tento sbor vznikl již v roce 1212 a J. S. Bach byl jeho sbormistrem. Chlapecký sbor je známý na celém světě, nejčastěji ho ale uslyšíte v kostele sv. Tomáše (Thomaskirche).

26 RENDEZ-VOUS S BUDOUCNOSTÍ Lipsko se aktivně podílelo na utváření novodobé historie. V Lipsku se rozhodlo o úspěchu tzv. pokojné revoluce v roce 1989, která klidnou cestou ukončila totalitní režim. V Lipsku se tak psala nejen historie, ale změnilo se i politické uspořádání světa. V souvislosti s těmito událostmi později došlo ke sjednocení Německa, v širších souvislostech položila revoluce základy dnešní moderní Evropy. Lipsko je mladé, dynamické, svobodné a cílevědomé město s velmi bohatou historií. Město, kde budoucnost už začala. Prožijte nezapomenutelné RENDEZ-VOUS v Lipsku, RENDEZ-VOUS s budoucností. Obyvatelé Lipska se aktivně podílejí na své budoucnosti. O tom se můžete přesvědčit na každém kroku. Poznejte město plné nápadů. Město, v němž se nebudete nudit a které se stále mění.

27 RENDEZ-VOUS V LIPSKU Chtěli byste se o Lipsku dozvědět více? Neváhejte nám napsat: rendezvous@leipziger-freiheit.de Na shledanou v Lipsku! Auf Wiedersehen in Leipzig! See you in Leipzig! Au revoir à Leipzig! Tiráž: Vydavatel: Leipzig Tourismus und Marketing GmbH Bereich Stadt- und Standortmarketing, Richard-Wagner-Straße 1, Leipzig, Tel.: +49 (0) , Fax: +49 (0) , info@leipziger-freiheit.de, Koncepce: Redakce: Redakční rada: Překlad z němčiny: Fotografický design: Fotografie: Grafická úprava: Tisk: Agentur HELDISCH GmbH, Berlin ClaraPark, Claudius Nießen, Leipzig Leipziger Messe GmbH, Leipzig Tourismus und Marketing GmbH, Oper Leipzig, Stadt Leipzig, Zoo Leipzig GmbH, ZSL Betreibergesellschaft mbh René Weinhold (BOHEMIA Media & Services s.r.o.) Olaf Martens, Punctum Fotografie GmbH Autoři viz Appel Grafik Berlin GmbH MaXxPrint GmbH, Leipzig Brožura byla vydána za podpory: BIO-NET LEIPZIG GmbH, FAIRNET Gesellschaft für Messe-, Ausstellungs- und Veranstaltungsservice mbh, HHL Leipzig Graduate School of Management, Hydraulik Markranstädt GmbH, Leipziger Messe GmbH, Oper Leipzig, Veolia Wasser GmbH, Zoo Leipzig GmbH, ZSL Betreibergesellschaft mbh a také BMW Niederlassung Leipzig, Deutsche Bahn AG, mir.) marketing im radio GmbH, Mendelssohn-Haus Internationale Mendelssohn-Stiftung e. V., Porsche Leipzig GmbH, ProCenter Immobilien-, Management- und Center-Verwaltungs-GmbH

28 RENDEZ-VOUS V LIPSKU

AFB VÁŠ VELETRŽNÍ PARTNER

AFB VÁŠ VELETRŽNÍ PARTNER VELETRHY ABF, A.S. VÁŠ VELETRŽNÍ PARTNER AFB VÁŠ VELETRŽNÍ PARTNER Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory

Více

5. až 8. února 2019 VELETRŽNÍ DUO P ESN ODRÁŽEJÍCÍ TEP DOBY V BRANŽI. Mezinárodní subdodavatelský veletrh dílů, modulů a technologií

5. až 8. února 2019 VELETRŽNÍ DUO P ESN ODRÁŽEJÍCÍ TEP DOBY V BRANŽI. Mezinárodní subdodavatelský veletrh dílů, modulů a technologií Mezinárodní veletrh obráběcích strojů a automatizace výroby Mezinárodní subdodavatelský veletrh dílů, modulů a technologií 5. až 8. února 2019 VELETRŽNÍ DUO P ESN ODRÁŽEJÍCÍ TEP DOBY V BRANŽI INFORMACE

Více

Veřejný program 2009

Veřejný program 2009 Veřejný program 2009 Centrum Bavaria Bohemia Freyung 1 92539 Schönsee Tel.: +49(0)9674-92 48 77 Fax: +49(0)9674 91 30 67 email: info@cebb.de Internet: www.bbkult.net Leden 2009 11.01.09 Cyklus Objevy :

Více

března 2017 Obráběcí stroje Subdodavatelský průmysl Nové technologie

března 2017 Obráběcí stroje Subdodavatelský průmysl Nové technologie Mezinárodní veletrh obráběcích strojů, výrobních technologií a automatizační techniky Mezinárodní veletrh subdodávek, komponent, modulů a technologií 7. 10. března 2017 Obráběcí stroje Subdodavatelský

Více

VSTUPTE DO SVĚTA KRÁSNÉHO BYDLENÍ

VSTUPTE DO SVĚTA KRÁSNÉHO BYDLENÍ VSTUPTE DO SVĚTA KRÁSNÉHO BYDLENÍ Projekt Berounská brána je oázou klidu. Místem, kde jste obklopeni nádhernou přírodou a zároveň jste stále v centru města s veškerou občanskou vybaveností. Jste na dosah

Více

Norimberk, Německo 17. 20.9. 2014. 21. Mezinárodní odborný veletrh městské zeleně a krajinářství Projekty Realizace Údržba. galabau-messe.

Norimberk, Německo 17. 20.9. 2014. 21. Mezinárodní odborný veletrh městské zeleně a krajinářství Projekty Realizace Údržba. galabau-messe. Norimberk, Německo 17. 20.9. 2014 21. Mezinárodní odborný veletrh městské zeleně a krajinářství Projekty Realizace Údržba galabau-messe.com Zelené setkání Na veletrhu GaLaBau 2014, nejrozsáhlejší přehlídce

Více

TO NEJLEPŠÍ Z KARLÍNA PRÉMIOVÉ BYTY V UNIKÁTNÍ REZIDENCI

TO NEJLEPŠÍ Z KARLÍNA PRÉMIOVÉ BYTY V UNIKÁTNÍ REZIDENCI TO NEJLEPŠÍ Z KARLÍNA PRÉMIOVÉ BYTY V UNIKÁTNÍ REZIDENCI LOKALITA METRO KŘIŽÍKOVA TRAM. ZASTÁVKA KŘIŽÍKOVA CYKLOSTEZKA AUTOBUSOVÉ NÁDRAŽÍ FLORENC PARK VÍTKOV BYDLENÍ PRO 21. STOLETÍ V původní zástavbě

Více

kameníky stavební podnikatele Setkání pro restaurátory obkladače architekty prodejce náhrobků Norimberk Německo zahradníky a krajináře

kameníky stavební podnikatele Setkání pro restaurátory obkladače architekty prodejce náhrobků Norimberk Německo zahradníky a krajináře 13 16.6.2018 Norimberk Německo Setkání pro zahradníky a krajináře kameníky stavební podnikatele architekty Mezinárodní odborný veletrh přírodního kamene a technologie zpracování kamene restaurátory prodejce

Více

Magická síla přírody a lidského umu

Magická síla přírody a lidského umu Luhačovice Město Luhačovice, cestovní agentura Luha Info Městské informační středisko Masarykova 950, 763 26 Luhačovice tel./fax: 577 133 980, tel.: 577 132 341 e-mail: luhainfo@mesto.luhacovice.cz Magická

Více

5. až 8. února 2019, Strojírenské veletrhy v Lipsku Výrobní technika Subdodávky Nové technologie

5. až 8. února 2019, Strojírenské veletrhy v Lipsku Výrobní technika Subdodávky Nové technologie Mezinárodní veletrh obráběcích strojů a automatizace výroby Mezinárodní subdodavatelský veletrh dílů, modulů a technologií Oficiální účast ČR pod záštitou MPO 5. až 8. února 2019, Strojírenské veletrhy

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Ústav historických věd

Ústav historických věd Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě 2017-8 Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech

Více

3.5 Kultura. 3.5.1 Praha kulturní metropole

3.5 Kultura. 3.5.1 Praha kulturní metropole 3.5 Kultura Praha je již od středověku významnou křižovatkou obchodních a diplomatických cest, důležitým strategickým bodem, místem setkávání lidí z blízkých i vzdálených zemí a v neposlední řadě i průsečíkem

Více

M Ě ST O B EN E ŠO V

M Ě ST O B EN E ŠO V MĚSTO BENEŠOV KAPITOLY Z HISTORIE MUZEA UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV 1990-2010... Historie Muzea umění a designu Benešov není vizitkou jeho několika zaměstnanců, ale především úspěchem celého mě sta. Jeho

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_131 Datum: 22.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

VIP BOXY. Co na vás ve vašem boxu čeká? VIP box PLATINUM. VIP box GOLD. VIP box SILVER

VIP BOXY. Co na vás ve vašem boxu čeká? VIP box PLATINUM. VIP box GOLD. VIP box SILVER VIP BOXY Chcete si užít fotbal či koncerty na té nejvyšší úrovni? Chcete ohromit obchodní partnery a kdykoliv mít k dispozici výjimečný prostor s fascinující živou kulisou? Chcete být přímo u toho, a přesto

Více

20. 23.5.2009. Pozvánka na veletrh. Norimberk, Německo. Tři desetiletí udávající směr

20. 23.5.2009. Pozvánka na veletrh. Norimberk, Německo. Tři desetiletí udávající směr Pozvánka na veletrh Norimberk, Německo 20. 23.5.2009 Tři desetiletí udávající směr 16. Mezinárodní odborný veletrh přírodního kamene a jeho zpracování www.stone-tec.com Váš veletrh v srdci Evropy Norimberk

Více

Pozvánka na veletrh. Norimberk, Německo 29.9. 1.10.2009. Odborný veletrh interní logistiky. Ve spojení s veletrhy

Pozvánka na veletrh. Norimberk, Německo 29.9. 1.10.2009. Odborný veletrh interní logistiky. Ve spojení s veletrhy Pozvánka na veletrh Norimberk, Německo 29.9. 1.10.2009 Odborný veletrh interní logistiky Ve spojení s veletrhy Odborná nabídka Odborná nabídka Dopravníkové a manipulační systémy Skladovací a vychystávací

Více

15. 19. 9. 2015. představení veletrhu. www.forarch.cz 26. MEZINÁRODNÍ STAVEBNÍ VELETRH ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV

15. 19. 9. 2015. představení veletrhu. www.forarch.cz 26. MEZINÁRODNÍ STAVEBNÍ VELETRH ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV 26. MEZINÁRODNÍ STAVEBNÍ VELETRH Hlavní téma veletrhu: ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV představení veletrhu Souběžně probíhající veletrhy: FOR THERM FOR WOOD BAZÉNY, SAUNY & SPA FOR WASTE & WATER www.forarch.cz

Více

Veřejný program 2012

Veřejný program 2012 Veřejný program 2012 Centrum Bavaria Bohemia Freyung 1 92539 Schönsee Tel.: +49 (0) 9674-92 48 77 Fax: +49 (0) 9674 91 30 67 email: info@cebb.de Internet: www.bbkult.net Leden 2012 4. 1. 2012 I 19.00 h

Více

O výstavišti. Zhistorie

O výstavišti. Zhistorie O výstavišti Výstaviště Praha Holešovice je atraktivním prostorem s dlouhou tradicí. Rozkládá se na ploše 36 hektarů a jeho dominantou je secesní Průmyslový palác. Pro své značné interiérové i exteriérové

Více

Noc divadel Předběžné výsledky

Noc divadel Předběžné výsledky 2015 Předběžné výsledky Pro Institut umění Divadelní ústav zpracovala agentura NMS Market Research v Praze, dne 24.3.2016 Hlavní zjištění Hlavní zjištění 2015 byla velmi úspěšná, asi 90 % diváků uvedlo,

Více

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014

Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 správný cíl Vaší cesty Týden 31. 5. - 6. 6. 2014 Milovníci grilování mohou vyrazit do nově zrekonstruovaných Šimkových sadů v Hradci Králové. Tento týden sem byly znovu instalovány tři venkovní grily.

Více

PŘEMÝŠLELI JSTE NĚKDY O TOM, ŽE BYSTE SI OTEVŘELI VLASTNÍ OBCHOD, ALE NÁKLADY JSOU PRO VÁS PŘÍLIŠ VYSOKÉ?

PŘEMÝŠLELI JSTE NĚKDY O TOM, ŽE BYSTE SI OTEVŘELI VLASTNÍ OBCHOD, ALE NÁKLADY JSOU PRO VÁS PŘÍLIŠ VYSOKÉ? PŘEMÝŠLELI JSTE NĚKDY O TOM, ŽE BYSTE SI OTEVŘELI VLASTNÍ OBCHOD, ALE NÁKLADY JSOU PRO VÁS PŘÍLIŠ VYSOKÉ? Otevřete si svůj pop up v nejlukrativnější předvánoční období spolu s projektem MINT: Pop Up Hall

Více

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea,

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea, Zpravodaj č. 6/ 2011 Vážení přátelé slánského muzea, na prahu léta je již v plném proudu výstavní sezóna Národopisného muzea Slánska ve Třebízi. Návštěvníci vníci sem přicházejí nejen za stálými expozicemi

Více

KARLOVARSKÁ ASOCIACE KONGRESOVÉ TURISTIKY

KARLOVARSKÁ ASOCIACE KONGRESOVÉ TURISTIKY KARLOVARSKÁ ASOCIACE KONGRESOVÉ TURISTIKY Andrea Pfeffer-Ferklová GM GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary,a.s. Předsedkyně správní rady karlovarské KAKT DŮVODY VZNIKU Karlovy Vary jako známá a v poslední době

Více

M. Langer: České fotografie v darech německých institucí pro Wikimedia Commons. Wikikonference, 5. prosince 2009

M. Langer: České fotografie v darech německých institucí pro Wikimedia Commons. Wikikonference, 5. prosince 2009 M. Langer: České fotografie v darech německých institucí pro Wikimedia Commons Wikikonference, 5. prosince 2009 Wikimedia Commons Společné úložiště svobodného multimediálního obsahu. Vše pod svobodnými

Více

Lokalita Ďáblic v rámci Prahy

Lokalita Ďáblic v rámci Prahy Lokalita Ďáblic v rámci Prahy Ďáblice jsou situovány na severovýchodním okraji Prahy. Vzhledem k tomu, že území Prahy je ve vztahu k centru asymetrické, jsou Ďáblice přes svoji okrajovou polohu od centra

Více

BAREVNÁ DEVÍTKA je sedmý ročník přehlídky kultur zemí celého světa, který pořádá Městské částí Praha 9. cílová skupina. počet návštěvníků.

BAREVNÁ DEVÍTKA je sedmý ročník přehlídky kultur zemí celého světa, který pořádá Městské částí Praha 9. cílová skupina. počet návštěvníků. BAREVNÁ DEVÍTKA je sedmý ročník přehlídky kultur zemí celého světa, který pořádá Městské částí Praha 9 Pestrý festival mnoha vůní a strhujících vystoupení. Zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi, večerní

Více

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 Zavřete na chvíli oči... A představte si, že jste v Brně ale o třicet let později. Píše se rok 2050. Vaše děti dospěly. Vy máte pár vrásek navíc. A Brno...... jaké

Více

PEVNOST POZNÁNÍ. Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci

PEVNOST POZNÁNÍ. Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci PEVNOST POZNÁNÍ Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci interaktivní muzeum vědy, které zábavnou formou přibližuje přírodní a humanitní vědy všem věkovým kategoriím. nachází se v areálu

Více

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017

OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 OTEVŘETE SI PLZEŇ NABÍDKA PRO PARTNERY V CESTOVNÍM RUCHU 2016/2017 PRESTIŽNÍ PRŮVODCE LONELY PLANET ŘADÍ PLZEŇ MEZI TOP 10 EVROPSKÝCH DESTINACÍ PRO ROK 2014 Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň

Více

NEWSLETTER - ÚNOR 2014

NEWSLETTER - ÚNOR 2014 NEWSLETTER - ÚNOR 2014 Drazí přátelé, jak už jistě víte, v Latinském kulturním centru se děje mnoho zajímavých akcí, rozhodli jsme se tedy vytvořit pro Vás tento informační newsletter, kde můžete najít

Více

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Cena: 600,- za dopravu + vstupné (dle zájmu): Schönbrunn ZOO (panda, koala) Hofburg Dům motýlů Albertina galerie - podrobné informace a ceny vstupenek viz příloha letáku

Více

1 z 5 24.7.2013 14:22

1 z 5 24.7.2013 14:22 1 z 5 24.7.2013 14:22 Česky English Česká republika Česká republika - památky, kultura, kina, galerie, výstavy, zábava, příroda, sport, Unesco Úvod Česká republika Praha Aktuálně Města a obce Ubytování

Více

Akce v Uherském Hradišti, týden Kunovské léto

Akce v Uherském Hradišti, týden Kunovské léto Akce v Uherském Hradišti, týden 24. 15. - 19.6.2016 Kunovské léto Dětský folklorní festival vznikl v roce 1994 z iniciativy bývalých členů folklorního souboru Kunovjan se snahou o vytvoření nové tradice

Více

Bc. Barbora Kocianová Katedra produkce DAMU 22. 5. 2014. Dotazníkové šetření k Noci divadel 2013

Bc. Barbora Kocianová Katedra produkce DAMU 22. 5. 2014. Dotazníkové šetření k Noci divadel 2013 Bc. Barbora Kocianová Katedra produkce DAMU 22. 5. 2014 Dotazníkové šetření k Noci divadel 2013 Dotazníky k Noci divadel 2013 byly vytvořeny Annou Černou, absolventkou Katedry sociologie FF UK. Jejich

Více

Obsah: - Charakteristika veletrhu. - Charakteristika KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL. - Shrnutí ročníku 2017 Statistika, partneři a záštity

Obsah: - Charakteristika veletrhu. - Charakteristika KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL. - Shrnutí ročníku 2017 Statistika, partneři a záštity Obsah: - Charakteristika veletrhu - Charakteristika KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL - Shrnutí ročníku 2017 Statistika, partneři a záštity - Veletrh FOR GASTRO & HOTEL 2018 - GASTRONOMICKÁ TOUR po krajích ČR

Více

Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí

Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí Vybrané atributy studijního pobytu v zahraničí Hochschule der Medien, Stuttgart, Německo ZS 2011/12 Vladimír Kebza Obsah Motivace pro studium v zahraničí Organizační záležitosti před výjezdem Praktické

Více

27. 29. 4. 2010. Pozvánka na veletrh. Norimberk, Německo. Mezinárodní odborný veletrh mechanické technologie a analytiky.

27. 29. 4. 2010. Pozvánka na veletrh. Norimberk, Německo. Mezinárodní odborný veletrh mechanické technologie a analytiky. Pozvánka na veletrh Norimberk, Německo 27. 29. 4. 2010 Mezinárodní odborný veletrh mechanické technologie a analytiky Ve spojení s World Congress on Particle Technology, supported by PARTEC Silný veletrh

Více

Norimberk, Německo září galabau-messe.com

Norimberk, Německo září galabau-messe.com Norimberk, Německo 12. 15. září 2018 galabau-messe.com ZELENÁ NA VZESTUPU Zahradnictví a krajinářství stále vzkvétá. Je to vidět i na předním mezinárodním oborovém veletrhu GaLaBau 2018. Také zde vše nasvědčuje

Více

Dovolená v oblasti Nei Pori (Platamonas) s I.S.C.Sports a cestovní kanceláří Pradok

Dovolená v oblasti Nei Pori (Platamonas) s I.S.C.Sports a cestovní kanceláří Pradok GREECE TOUR 2012 Dovolená v oblasti Nei Pori (Platamonas) s I.S.C.Sports a cestovní kanceláří Pradok Po úspěších v minulých letech pokračujeme v pořádání oblíbené dovolené spojené se sportovním vyžitím.

Více

NABÍDKOVÝ KATALOG. www.pvaexpo.cz. Místo, kde jste vidět

NABÍDKOVÝ KATALOG. www.pvaexpo.cz. Místo, kde jste vidět NABÍDKOVÝ KATALOG www.pvaexpo.cz Místo, kde jste vidět Vítáme Vás na prestižní veletržní a výstavní adrese v Letňanech! PVA EXPO PRAHA je ideálním místem k prezentaci jakýchkoli výrobků, technologií a

Více

NABÍDKOVÝ KATALOG. www.pvaexpo.cz. Místo, kde jste vidět

NABÍDKOVÝ KATALOG. www.pvaexpo.cz. Místo, kde jste vidět NABÍDKOVÝ KATALOG www.pvaexpo.cz Místo, kde jste vidět Vítáme Vás na prestižní veletržní a výstavní adrese v Letňanech! PVA EXPO PRAHA je ideálním místem k prezentaci jakýchkoli výrobků, technologií a

Více

2 Humanitní vědy a umění

2 Humanitní vědy a umění 2 Humanitní vědy a umění 210 Umění širší programy Umění širší programy je studium umění bez specializace na nějakou podrobně vymezenou oblast. Jsou zde zařazeny širší programy s tímto hlavním obsahem:

Více

Moravskoslezský kraj kraj technických atraktivit. Konference - Ostrava 2010

Moravskoslezský kraj kraj technických atraktivit. Konference - Ostrava 2010 Moravskoslezský kraj kraj technických atraktivit Konference - Ostrava 2010 Využití technických staveb a zařízení v cestovním ruchu Doc. Ing. Václav Lednický, CSc. Obchodně podnikatelská fakulta Slezské

Více

Malování v Provence. 10 - denní zájezd Francie

Malování v Provence. 10 - denní zájezd Francie Malování v Provence 10 - denní zájezd Francie Navštivte a poznejte Provence, rodiště a působiště řady slavných malířů, a přeneste její krásy na malířské plátno! Kdo už někdy držel v ruce paletu a štětec,

Více

NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2016

NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2016 NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz

Více

Nová syntéza Experimentální kavárna Veletržní palác Dukelských hrdinů 47 170 00 Praha 7

Nová syntéza Experimentální kavárna Veletržní palác Dukelských hrdinů 47 170 00 Praha 7 prezentace Nová syntéza Experimentální kavárna Veletržní palác Dukelských hrdinů 47 170 00 Praha 7 Provozovatel: Sdružení pro výběrovou kávu o.s. Petřvaldská 8 616 00 Brno email.: info@novasynteza.cz www.novasynteza.cz

Více

"SYMPATIE EUROPARKŮ" - mezinárodní festival, který se odehrává na hlavní scéně Disneylandu

SYMPATIE EUROPARKŮ - mezinárodní festival, který se odehrává na hlavní scéně Disneylandu qq "SYMPATIE EUROPARKŮ" - mezinárodní festival, který se odehrává na hlavní scéně Disneylandu Pro všechny účastníky "Sympatie Europarků" je vstup do Disneylandu zdarma Při včasném podání přihlášky - vstup

Více

Jižní Morava destinace kongresové a incentivní turistiky

Jižní Morava destinace kongresové a incentivní turistiky Jižní Morava destinace kongresové a incentivní turistiky Jižní Morava je regionem, kde se po Praze koná nejvíce kongresových akcí Výsledky 2006 a 2007 dle ČSÚ (akce od 100 účastníků): 1. 4.Q 2006 1. 4.Q

Více

Podniky v Plzni ČMAK 2017

Podniky v Plzni ČMAK 2017 Podniky v Plzni ČMAK 2017 Vážení a milí účastníci ČMAK 2017, jak už jistě víte, tato diplomatická simulace je neodmyslitelně spojená s Plzní. Právě toto město má velký podíl na unikátní atmosféře, kterou

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Spokojenost občanů s místním společenstvím

Spokojenost občanů s místním společenstvím Spokojenost občanů s místním společenstvím Ukazatel kvality života (Evropský indikátor udržitelného rozvoje A1) Průzkum Spokojenost občanů s místním společenstvím, ve kterém jsou zjišťovány názory, postoje,

Více

Česká centra. Setkání ekonomických radů a tajemníků 22. června 2015

Česká centra. Setkání ekonomických radů a tajemníků 22. června 2015 Česká centra Setkání ekonomických radů a tajemníků 22. června 2015 Agentura MZV pro prezentaci ČR v zahraničí Poslání: Efektivní zahraniční propagací posilovat a šířit dobré jméno ČR ve světě. Česká centra

Více

Mapování kulturních a kreativních průmyslů v Olomouci. Radek Palaščák, 9. 12. 2015, úsek vnějších vztahů, Rektorát Univerzity Palackého

Mapování kulturních a kreativních průmyslů v Olomouci. Radek Palaščák, 9. 12. 2015, úsek vnějších vztahů, Rektorát Univerzity Palackého Mapování kulturních a kreativních průmyslů v Olomouci podnět k mapovaní oblasti vzešel z univerzitního prostředí: dojednána podpora a spolupráce s politickou reprezentací města i magistrátními odbory zejm.

Více

Clarion Grandhotel Zlatý Lev**** Liberec Konferenční nabídka

Clarion Grandhotel Zlatý Lev**** Liberec Konferenční nabídka Liberec Konferenční nabídka Kategorie Mezinárodní čtyřhvězdičkový hotel s konferenčními prostory pro 400 osob, člen skupiny Choice Hotels International. Poloha hotelu Liberec 1, v klidné parkové části

Více

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín

Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín Závěrečná zpráva ze stáže - Německo, Berlín 1.07.2017 31.08.2017 Braniborská brána Před odjezdem Poté, co projdete konkurzem a jste vybráni na stáž, tak je třeba vyplnit některé dokumenty. Veškeré dokumenty

Více

Vysokomýtské Městské slavnosti 2018 se uskuteční Život města Vysoké Mýto Pondělí, 20 Srpen :46

Vysokomýtské Městské slavnosti 2018 se uskuteční Život města Vysoké Mýto Pondělí, 20 Srpen :46 Druhý zářijový víkend patří ve Vysokém Mýtě tradičním Městským slavnostem. Letos se konají od pátku 7. září do neděle 9. září a nabídnou spoustu kulturních zážitků, zábavu i jarmark. Městské slavnosti

Více

Norimberk, Německo září galabau-messe.com

Norimberk, Německo září galabau-messe.com Norimberk, Německo 14. 17. září 2016 galabau-messe.com VŠE NA ZELENO Větší. Hezčí. Zelenější. GaLaBau roste a daří se mu. Přibližně 1400 vystavovatelů z celého světa a další hala navíc jsou důkazem toho,

Více

Památková ochrana staveb

Památková ochrana staveb Památková ochrana staveb Základní pojmy Kulturní památka Národní kulturní památka Památková rezervace Památková zóna 1. Kulturní památka Movitá a nemovitá věc, která je za kulturní památku prohlášena ministerstvem

Více

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE Muzejní sbírka pohlednic patří k nejbohatším, čítá několik tisíc kusů, přičemž její velká část je zatím uložena jako netříděný fond. Vedle místopisných tématik jsou

Více

SRÍ LANKA POBYTOVÉ ZÁJEZDY

SRÍ LANKA POBYTOVÉ ZÁJEZDY Strana 1 Středozápadní pobřeží Nejznámější letovisko severně od Colomba, které je také centrem rybolovu vč. dražeb ryb na pláži. Waikkal Malé letovisko umístěné severně od Colomba je vhodné pro klidnou

Více

SWEETSEN FEST 011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ

SWEETSEN FEST 011 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ SWEETSEN FEST 011 FRÝDEK-MÍSTEK SOBĚ 30/6 2/7/2011 WWW.SWEETSEN.CZ ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Festival Sweetsen fest letos trhal rekordy. Jak v počtu návštěvníků, tak ve vybrané částce pro charitativní organizace.

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2017

NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2017 NEPERIODICKÉ PUBLIKACE 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz

Více

První a jediný česko-německý magazín v Praze a v Berlíně. Mediakit

První a jediný česko-německý magazín v Praze a v Berlíně. Mediakit První a jediný česko-německý magazín v Praze a v Berlíně Mediakit Jsme mostem mezi Prahou a Berlínem n&n je prvním česko-německým magazínem pro Prahu a Berlín. Naše cílová skupina jsou lidé, kteří se zajímají

Více

residential golf lifestyle

residential golf lifestyle residential golf lifestyle AURA je prvním rezidenčním resortem v České republice, který svým obyvatelům přináší unikátní řešení venkovského, ale zároveň moderního životního stylu a bydlení uprostřed přírody

Více

SEKCE R KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A REKREAČNÍ ČINNOSTI

SEKCE R KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A REKREAČNÍ ČINNOSTI SEKCE R KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A REKREAČNÍ ČINNOSTI Tato sekce zahrnuje celou řadu činností, které pokrývají nejrůznější zájmy široké veřejnosti a týkají se kultury, zábavy a volného času; jsou v ní zahrnuta

Více

- Každou neděli od 05:00 do 09:30 hodin.

- Každou neděli od 05:00 do 09:30 hodin. FISHMARKT V neděli ráno se v Hamburku rozhodně nespí! Už od pěti od rána se na rybím trhu pohybuje kolem 70 000 lidí, kteří čekají na čerstvé ryby. Navštivte nejtradičnější rybí trh v Hamburku, který probíhá

Více

NABÍDKA UBYTOVÁNÍ PRO SPORTOVNÍ TÝMY

NABÍDKA UBYTOVÁNÍ PRO SPORTOVNÍ TÝMY NABÍDKA UBYTOVÁNÍ PRO SPORTOVNÍ TÝMY POLOHA HOTELU Orea Hotel Voroněž a Orea Hotel Voroněž II se nacházejí v těsné blízkosti brněnského výstaviště s výbornou dostupností z dálnice D1 Exit 190. Hotel je

Více

Student and Career Institute

Student and Career Institute PwC Studentský barometr 2014 PricewaterhouseCoopers Česká republika (PwC) provedla, stejně tak jako každý rok, rozsáhlý průzkum nazvaný Studentský barometr. Průzkumu se účastnili studenti a čerství absolventi.

Více

Marketingový plán 2019

Marketingový plán 2019 Marketingový plán 2019 Zkrácená verze - Jde o výtah klíčových částí plánu ve vztahu k partnerským eventům Plná verze MP2019: https://czechtourism.cz/nase-sluzbypro-vas/marketingovy-plan/ _ 07.09.2018 1

Více

Bazén a sauna přímo za domem? Pohodlně ne kole cyklotrasy

Bazén a sauna přímo za domem? Pohodlně ne kole cyklotrasy Bazén a sauna přímo za domem? Plavecký bazén Sportovního centra Univerzity Karlovy v Praze Hostivaři je určen především pro potřeby studentů. K dispozici je plavecký bazén 25m se 6ti drahami a sauna. Pro

Více

Dobré rozhovory. Dobré obchody. BrauBeviale2016 Raw Materials I Technologies I Logistics I Marketing. Norimberk, Německo

Dobré rozhovory. Dobré obchody. BrauBeviale2016 Raw Materials I Technologies I Logistics I Marketing. Norimberk, Německo Dobré rozhovory. Dobré obchody. BrauBeviale2016 Raw Materials I Technologies I Logistics I Marketing Norimberk, Německo 8. 10. listopadu DĚLÁ RADOST. PŘINÁŠÍ NÁPADY. Sotva existuje nějaká oborová akce,

Více

Žižkovská věž znovuotevřena pro veřejnost

Žižkovská věž znovuotevřena pro veřejnost Tisková zpráva Žižkovská věž znovuotevřena pro veřejnost V Praze, dne 24. května 2013 Žižkovská televizní věž prošla kompletní a náročnou rekonstrukcí, která začala koncem roku 2011 a jejíž první etapa

Více

MULTIŽÁNROVÝ KULTURNÍ FESTIVAL FESTIVAL, který kulturně a společensky spojí celou Vysočinu. Je to multižánrové setkání měst a obyvatel Kraje Vysočina. S přesahem do celé České republiky. 2 FESTIVAL, který

Více

Innovation # Naše české ruce

Innovation # Naše české ruce Innovation # Naše české ruce Innovation ČR 1918-2018 24. října 2018 Grand Hotel Bohemia Prague inovátorská konference / slavnostní galavečer pod záštitou starosty Prahy 1 s podporou fakulty strojní ČVUT

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

Město mnoha tváří

Město mnoha tváří Město mnoha tváří Architektonická krása a renesanční atmosféra se zde snoubí s moderním uměním a kulturou sgrafitové fasády, dominanta zámecké věže, výstavy současných umělců, pěvecká vystoupení hvězd

Více

Informační centrum pro mládež Šumperk

Informační centrum pro mládež Šumperk Pension pro svobodné pány 21. 5. 2018 od 19 hodin, Kulturní dům Rapotín Divadelní aktovka Seana O Caseyho Bedtime Story ve slavné úpravě Jiřího Krejčíka pod názvem Pension pro svobodné pány, která byla

Více

CZ.1.07/1.1.02/03.0064

CZ.1.07/1.1.02/03.0064 Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_36 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

PROSTOR PRO VÁŠ EVENT

PROSTOR PRO VÁŠ EVENT PROSTOR PRO VÁŠ EVENT CO JE DEPO2015 Bývalé depo dopravních podniků a nyní místo pro rozvoj tzv. kreativních průmyslů (grafika, design, móda, 3D tisk, řemeslo, film ) Inovativní prostor, který propojuje

Více

Hudební festivaly přináší státu dvakrát více než činí státní dotace

Hudební festivaly přináší státu dvakrát více než činí státní dotace Hudební festivaly přináší státu dvakrát více než činí státní dotace Díky deseti hudebním festivalům, členům Asociaci hudebních festivalů České republiky, utratili návštěvníci v městech konání festivalů

Více

Aktuální přehled celkové nabídky

Aktuální přehled celkové nabídky 1/10 BYTY - přehled projektů Počet bytů Termín/y dokončení 42 celkem / 8 volných Praha 3 - Žižkov / projekt Residence Garden Towers 629 celkem / 13 volných Praha 4 - Kamýk / projekt Nad Modřanskou roklí

Více

průmysly HUDBA Studie o sociálně ekonomickém potenciálu kulturních a kreativních průmyslů v České republice Lenka Dohnalová 2010 návrh

průmysly HUDBA Studie o sociálně ekonomickém potenciálu kulturních a kreativních průmyslů v České republice Lenka Dohnalová 2010 návrh Kulturní a kreativní průmysly v České republice Přehled o stavu jednotlivých odvětví (architektura, design, reklama, film, hudba, knihy a tisk, scénická umění, trh s uměním, TV a rozhlas, videohry, kulturní

Více

VY_32_INOVACE_06_NEJVĚTŠÍ NĚMECKÁ MĚSTA_36

VY_32_INOVACE_06_NEJVĚTŠÍ NĚMECKÁ MĚSTA_36 VY_32_INOVACE_06_NEJVĚTŠÍ NĚMECKÁ MĚSTA_36 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice.

DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. DOMOV MÍSTO, KDE ŽIJEME Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy domov, město a vesnice. Domov domov je místo, kde žijeme, kam se vracíme máme zde rodinu a přátele

Více

(pig)meetfactory Programy pro veřejnost, školy a zájmové skupiny

(pig)meetfactory Programy pro veřejnost, školy a zájmové skupiny (pig)meetfactory Programy pro veřejnost, školy a zájmové skupiny Kdo jsme MeetFactory je neziskové mezinárodní centrum současného umění založené v roce 2001 umělcem Davidem Černým. Po přesídlení z pražských

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Mezinárodní spolupráce univerzit třetího věku jako prostředek zvyšování kvality seniorského vzdělávání

Mezinárodní spolupráce univerzit třetího věku jako prostředek zvyšování kvality seniorského vzdělávání Mezinárodní spolupráce univerzit třetího věku jako prostředek zvyšování kvality seniorského vzdělávání Univerzita třetího věku neprofesní zájmové vzdělávání základním posláním U3V je otevření univerzitních

Více

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se

Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Týden vědy a techniky podpoří i pardubická univerzita 5.11.2013 5plus2.cz str. 0 stalo se Monika Suchá Univerzita Pardubice PARDUBICE - Pardubická univerzita se letos poprvé zapojí do Týdne vědy a techniky,

Více

1960 ve Zlíně zřízeno vysokoškolské pracoviště národního podniku SVIT-součást Státní vš technické v Bratislavě 1963 součástí VUT v Brně

1960 ve Zlíně zřízeno vysokoškolské pracoviště národního podniku SVIT-součást Státní vš technické v Bratislavě 1963 součástí VUT v Brně Knihovna UTB 1960 ve Zlíně zřízeno vysokoškolské pracoviště národního podniku SVIT-součást Státní vš technické v Bratislavě 1963 součástí VUT v Brně 15. 4. 1969 Fakulta technologická studijní obor Technologie

Více

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 11/2014 Vážení přátelé slánského muzea, letní radovánky jsou již dávno minulostí, podzim nastoupil v plné síle. To je ideální čas zavítat do muzea! V měsíci listopadu je pro Vás připraven

Více

Rezidenční pobyty v klášteře Broumov

Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Partneři a historie 3 Rezidenční pobyty v klášteře Broumov Program rezidencí v klášteře Broumov vznikl ve spolupráci Českého literárního centra, sekce Moravské zemské

Více

Užitková vozidla: Pro nás všechny na cestách 61. IAA Užitková vozidla 21. - 28. září 2006 Hannover

Užitková vozidla: Pro nás všechny na cestách 61. IAA Užitková vozidla 21. - 28. září 2006 Hannover Užitková vozidla: Pro nás všechny na cestách 61. IAA Užitková vozidla 21. - 28. září 2006 Hannover Otevřeno od 9.00 do 18.00 hod. www.iaa.de. Tel.: + 49 (0) 69/9 75 07-0 Informace pro návštěvníky Termín

Více

Odborná knihovnická exkurze do Krakova

Odborná knihovnická exkurze do Krakova Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná knihovnická exkurze do Krakova Datum konání: 8. - 11. května 2017 Účastníci: vybraní studenti

Více

NABÍDKA FESTIVALOVÝCH BALÍČKŮ

NABÍDKA FESTIVALOVÝCH BALÍČKŮ 2016 Svátky Písní Olomouc 2016 NABÍDKA FESTIVALOVÝCH BALÍČKŮ 1 44. Mezinárodní festival pěveckých sborů Svátky písní 2016 Pobytové balíčky Cestovní náklady, ubytování a stravování si hradí každý sbor na

Více

INFORMACE O festivalu

INFORMACE O festivalu INFORMACE O festivalu ÚVODNÍ SLOVO 6. května 2016 proběhne v prostorách kina Lucerna již 5. ročník festivalu Česká inovace. V tento den se kino a přilehlé prostory promění v jednu velkou inovační akci,

Více