Závěrečná zpráva projektu číslo: Rozvoj odborného programu v roce 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Závěrečná zpráva projektu číslo: Rozvoj odborného programu v roce 2014"

Transkript

1 BIODG_gfp_1404_ZZ_ str. 1 Závěrečná zpráva projektu číslo: Rozvoj odborného programu v roce 2014 Zpracoval: Ing. Martin Lípa, Lidická 1252/22, Ostrov Úvod Rok 2014 byl ve znamení růstu počtu projektů i subjektů zapojených do odborného programu. Mimo zvýšeného počtu subjektů je také pozitivní vyšší územní pokrytí díky zapojení nových zájemců z Moravy a středních Čech. Došlo také k funkčnímu propojení s dalšími skupinami či jednotlivci, které zatím stáli mimo odborný program. Stalo se tak na základě začátku realizace projektu: Oživení starých odrůd ( projekt č. 76-FN-028 financovaný v rámci priority 4 Ochrana životního prostředí a klimatické změny z prostředků Finančního mechanismu EHP , v rámci programu CZ03 - Fond pro nestátní neziskové organizace založeného Programovou dohodou z ). V rámci tohoto projektu dojde k rozšíření metodických postupů a koncepčních materiálů vyvíjených od roku 2011 i mimo ČSOP. Ve světle tohoto dalšího vývoje byl rok 2014 využit k dalšímu vývoji, testování a úpravě metodik. To bylo jádro rozvoje odborného programu v roce Popis realizace projektu Předmětem realizace projektu bylo provedení následujících prací: 1. Proškolení odborných metodik pro mapování stromů a vedení evidence genofondových ploch. Dne byli proškoleni odpovědní řešitelé projektů zaměřených na mapování starých ovocných stromů a dále projektů pro péči o stávající genofondové plochy v rámci výběrového řízení Ochrana biodiversity. Proškolení bylo nutno provést ještě před uzávěrkou výběrového řízení tak, aby projekty mohli být připraveny a podány na základě těchto povinných metodik. Setkání bylo zároveň využito ke zpětné informaci o potřebách řešitelských organizací a společnému plánování dalšího postupu. Na základě těchto podnětů byla upravena realizace tohoto projektu. Ve dnech 10. a byli proškoleni uchazeči o podání projektů v rámci druhého kola výběrového řízení programu Ochrana biodiversity. Školení se týkalo pouze těch, kteří ještě v roce 2014 nebyli na odborné metodiky proškoleni.

2 BIODG_gfp_1404_ZZ_ str. 2 Celkem bylo ve všech termínech proškoleno 14 potenciálních řešitelů, kteří následně vypracovali 17 projektů podpořených v rámci programu Ochrana biodiversity. 2. Seminář k mapování a určování letních odrůd ovoce. Letní odrůdy hrušní a jabloní tvoří vysoký podíl odrůd záchranných sortimentů. Za pomoci klasických mapovacích akcí a hlavního semináře v polovině září nelze tyto odrůdy postihnout díky jejich velmi omezené skladovatelnosti. Zrají již v první polovině srpna nebo dokonce koncem července a dají se udržet maximálně 14 dnů. Seminář se uskutečnil v Českých Buděovicích a v Prostředních Svincích v jižních Čechách, kde v minulosti bylo vymapováno několik desítek stromů letních odrůd. Semináře se zůčastnilo 7 zástupců různých organizací. Další řešitelé projektů se připojili zasláním vzorků. Celkem bylo vyšetřeno 65 vzorků a 25 stromů bylo navštíveno přímo v terénu. Díky semináři se podařilo získat kvalitní fotodokumentaci plodů odrůd hrušní: - Kozačka štutgartská, Madamka, Zbuzanka, Solnohradka, Solanka, Clapova - 4 neurčené odrůdy Dále byly dokumentovány rané odrůdy jabloní: - Česká pochoutka, Viktorie raná, Stark earliest, Hedvábné letní, - 2 neurčené odrůdy Habity stromů raných odrůd hrušní a jabloní byly dokumentovány pouze výjimečně. Prakticky všechny navštívené stromy byly poškozeny nekvalifikovaným řezem. V rámci semináře byla provedena kontrola naplňování metodiky pro mapování stromů v terénu a pro evidenci genofondových ploch. Při návštěvách genofondových ploch v Prostředních Svincích a ve Velešíně bylo provedeno přeurčení odrůd mladých stromků starých odrůd. Seminář lze hodnotit jako průlomový a bylo by velmi žádoucí usilovat o založení tradice takto zaměřených seminářů.

3 BIODG_gfp_1404_ZZ_ str Zavedení evidence genofondových ploch mimo program ČSOP V roce 2012 byl zahájen proces revize genofondových ploch starých odrůd založených v minulých 20 letech. Informace o kapacitě ploch a o odrůdách v nich obsažených, jsou zásadními informacemi, které v tuto chvíli postrádáme. Na základě jednotné metodiky by měly být postupně charakterizovány jednotlivé plochy z hlediska jejich kapacity, ekologických podmínek, geografické polohy, správního a administrativního zabezpečení. U každé plochy je veden také registr jednotlivých pozic a jejich aktuálního obsazení jednotlivými druhy a odrůdami dřevin. V rámci subjektů čerpající podporu z programu Ochrana biodiversity je povinnou součástí závěrečné zprávy detailní přehled o obsazení genofondové plochy. Pokud byl přehled zpracován již v minulých letech, je povinnou součástí závěrečné zprávy jeho aktualizace. Koncepce programu záchrany krajových odrůd ovocných dřevin však předpokládá postupné začleňování dalších subjektů dosud stojících mimo tento odborný program. U subjektů, které spravují genofondové plochy z vlastních prostředků, je jedinou cestou jak jejich plochy začlenit do centrální evidence, provést měření a popis plochy odborným garantem programu. Takových ploch je v České republice patrně několik desítek. V roce 2014 byly začleněny následující plochy: - fruticetum v Průhonicích založené v roce 1941 teoretická kapacita 381 pozic - genofondový sad Děčín Libverda teoretická kapacita alespoň 350 pozic V rámci projektu bylo na předmětných plochách provedeno zaměření stromů gps přístrojem. Následně byly pozice stromů zavedeny do prostředí GIS MISYS jako objekty geografického informačního systému. Dle metodiky byly doplněny všechny relevantní informace k jednotlivým stromům. Dále byla zpracována stanovištní charakteristika genofondových ploch, která zahrnuje klimatické poměry, geologické a půdní poměry, správní, uživatelské a vlastnické vztahy včetně kontaktů na odpovědné osoby. Výsledky inventarizace jsou obsaženy v souborech: GF_Libverda_pozice_stav_ vyk (=databáze pozic) GF_Libverda_plocha_ vyk (=charakteristika plochy) gf_chotobuz_pozice_ vyk (=databáze pozic) gf_chotobuz_plocha_ vyk (=charakteristika plochy) Zpracovanou evidenci ploch bude nutno i v budoucnu nutno udržovat aktuální jako je tomu u všech databází.

4 BIODG_gfp_1404_ZZ_ str. 4 Přehled navazujících aktivit odborného garanta v rámci programu Mimo rámec uvedeného projektu probíhala ještě další činnost v rámci odborného programu za přítomnosti špičkových odborníku na problematiku starých odrůd. Byly to především mapovací výprava do oblasti Kokořínska zaměřená na průzkum třešní, která také přispěla k aktivaci jedné z místních skupin a k podání mapovacího projektu do 2. kola výběrového řízení Ochrana biodiversity. Dále to byl seminář v Nasavrkách zaměřený na testaci třešní. Zde se podařilo soustředit velice zajímavý sortiment z regionálních sbírek ve Slezsku, na Vysočině, v Podkrkonoší a z Chrudimska. Obě akce výrazně přispěly k rozvoji odborného programu do oblasti ochrany třešňových odrůd, které byly dosud řešeny pouze okrajově. Dále pokračoval odborný růst realizátorů projektů na oborovém setkání programu dne Zvláště praktické určování vzorků z mapovacích akcí a genofondových ploch za přítomnosti profesionálních pomologů nesmírně motivuje k dalšímu úsilí při záchraně a reintrodukci odrůd do krajiny. Propagace programu byla zajišťována také pomocí účasti na Lázeňském festivalu jablek v Mariánských Lázních a na semináři k lokální identitě zeleně venkovských sídel v souboru lidové architektury v Zubrnicích. I díky těmto návazným aktivitám se podařilo získat velmi rozsáhlý objem dat, který bude využit pro další rozvoj programu. Závěr Původní cíle projektu pro rozvoj odborného programu Záchrana krajových odrůd byly bohatě překročeny. Dle zkušeností 2014 si dovoluji učinit následující doporučení: 1. Založit tradici seminářů věnovaných odrůdám třešní a v roce 2015 organizovat jeho nultý ročník pro odbornou veřejnost. 2. Založit tradici seminářů věnovaných raným odrůdám hrušní a jabloní a v roce 2015 jako první ročník otevřít pro širokou veřejnost. 3. Pokračovat v inventarizaci genofondových ploch mimo program ČSOP.

5 BIODG_gfp_1404_ZZ_ str. 5 IMGP2648_ jpg Testace vzorků raných odrůd na semináři v Českých Budějovicích. IMGP2657_ jpg Účastníci semináře v Českých Budějovicích navštívili některé stromy přímo v terénu.

6 BIODG_gfp_1404_ZZ_ str. 6 IMGP2630_ jpg V rámci semináře věnovaného raným odrůdám na jihu Čech byla revidována genofondová plocha odborného programu v Prostředních Svincích. IMGP2639_ jpg Genofondová plocha odborného programu ve Velešíně je též přístupná veřejnosti.

7 BIODG_gfp_1404_ZZ_ str. 7 IMGP4023_ jpg Fruticetum v Průhonicích Chotobuzi je jednou ze dvou, kde byla zpracována evidence v GIS MISYS IMGP4026_ jpg Landsberská reneta je jednou z hojněji zastoupených odrůd ve fruticetu v Průhonicích - Chotobuzi

Závěrečná zpráva projektu číslo: Rozvoj odborného programu v roce 2015

Závěrečná zpráva projektu číslo: Rozvoj odborného programu v roce 2015 BIODG_1505_ZZ_191502-www.docx str. 1 Závěrečná zpráva projektu číslo: 191502 Rozvoj odborného programu v roce 2015 Údaje o ODBORNÉM GARANTOVI jméno: Ing. Martin Lípa odborný program: Záchrana krajových

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_sem_1205_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Krajské oborové setkání k záchraně krajových odrůd číslo projektu: 171209 1. Údaje

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK10_OMOO_ZZ_704_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje *Květ Kozačky štutgartské - archivní odrůdy objevené ve Žďáru u Ostrova Údaje o projektu název projektu:

Více

1. Koncepce dalšího směřování programu Záchrana krajových odrůd ovocných dřevin (viz přiložený materiál předložený ke schválení ÚVR ČSOP)

1. Koncepce dalšího směřování programu Záchrana krajových odrůd ovocných dřevin (viz přiložený materiál předložený ke schválení ÚVR ČSOP) BIOD_sem_1107_ZZ.doc_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva projektu Celostátní seminář programu Záchrana krajových odrůd ovocných dřevin koncepce dalšího směřování programu. Projekt číslo 171118 Zpracoval: Ing.

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu 1. Údaje o projektu Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska Evidenční číslo smlouvy: 00595/2016-00 program: ochrana

Více

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz www.eeagrants.cz Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Genofondová plocha = výsadba stromů, která slouží hlavně k uchování odrůdy jako biologické jednotky

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK12_OMOO_ZZ_www.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska Evidenční číslo smlouvy: D584/2012

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK07_OMOO_ZZ_www.rtf str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Údaje o projektu název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska Příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje Evidenční číslo smlouvy:

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_dB_as_1202_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Propagace krajových odrůd číslo projektu: 181216 1. Údaje o organizaci, která projekt

Více

BIOD0802_OMOO_ZZ_w.doc

BIOD0802_OMOO_ZZ_w.doc OCHRANA BIODIVERZITY str.1 Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska číslo projektu: 03060208 1. Údaje o žádající organizaci organizace:

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK11_OMOO_ZZ_789_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Dříve velmi oblíbená odrůda Ontario (září 2011) Údaje o projektu název projektu: Záchranné mapování ovocných

Více

BIOD_Pruhonice_1405_ZZ_161411a5- str. 1. Závěrečná zpráva o projektech

BIOD_Pruhonice_1405_ZZ_161411a5-  str. 1. Závěrečná zpráva o projektech BIOD_Pruhonice_1405_ZZ_161411a5-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektech Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích číslo

Více

BIOD_Pruhonice_1303_ZZ_ str. 1. Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích

BIOD_Pruhonice_1303_ZZ_ str. 1. Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích BIOD_Pruhonice_1303_ZZ_161308-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích

Více

Závěrečná zpráva o projektu. Výběrová databáze genofondových ploch. funkce: vedoucí regionálního centra

Závěrečná zpráva o projektu. Výběrová databáze genofondových ploch. funkce: vedoucí regionálního centra OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Výběrová databáze genofondových ploch číslo projektu: 181614 1. Údaje o organizaci, která projekt realizovala: organizace : EC Meluzína

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK14EV_BZ_ZZ_01106_2014-00-www.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Vybavení botanické zahrady pro ekologickou výchovu Evidenční

Více

Program ČSOP Oživení starých odrůd

Program ČSOP Oživení starých odrůd Program ČSOP Oživení starých odrůd Ing. Martin Lípa garant odborného programu ČSOP ec.meluzina@volny.cz, 777086620, www.stareodrudy.cz/ Přehled aktivit ČSOP při záchraně starých odrůd Proč byl založen

Více

OCHRANA BIODIVERZITY. Název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska. Závěrečná zpráva o projektu. číslo projektu:

OCHRANA BIODIVERZITY. Název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska. Závěrečná zpráva o projektu. číslo projektu: BIOD_OMOO_1003_ZZ_w.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Závěrečná zpráva o projektu Národní program ČSOP Název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska číslo projektu: 111005 * Odrůda jabloně

Více

BIOD_Pruhonice_1602_ZZ_161609_www.docx str. 1. Závěrečná zpráva o projektu

BIOD_Pruhonice_1602_ZZ_161609_www.docx str. 1. Závěrečná zpráva o projektu BIOD_Pruhonice_1602_ZZ_161609_www.docx str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Péče Pozemkového spolku Meluzína o genofondový sad na Chotobuzi v Průhonicích číslo projektu:

Více

Metodika stanovení záchranných sortimentů ovocných odrůd

Metodika stanovení záchranných sortimentů ovocných odrůd Metodika stanovení záchranných sortimentů ovocných odrůd str. 1 CERTIFIKOVANÁ METODIKA VÚKOZ,v.v.i. č. 8/2014-050, Certifikace 2014 Autoři: Ing. Martin Lípa*, Ing. Stanislav Boček, Ph.D.**, Ing. Adam Baroš***

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2012 číslo projektu: 321203 1. Údaje o

Více

Závěrečná zpráva o projektu Projekt byl realizován za laskavé finanční i morální podpory Karlovarského kraje.

Závěrečná zpráva o projektu Projekt byl realizován za laskavé finanční i morální podpory Karlovarského kraje. KVK08_OMOO_658_ZZ_w.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Projekt byl realizován za laskavé finanční i morální podpory Karlovarského kraje. Název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska

Více

OCHRANA BIODIVERZITY. Závěrečná zpráva o projektu. Název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska. číslo projektu:

OCHRANA BIODIVERZITY. Závěrečná zpráva o projektu. Název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska. číslo projektu: OCHRANA BIODIVERZITY str.1 Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska číslo projektu: 110931 Údaje o organizaci organizace: EC Meluzína

Více

Název projektu:průzkum sortimentu starých odrůd na území Prahy

Název projektu:průzkum sortimentu starých odrůd na území Prahy Závěrečná zpráva o realizaci projektu Název projektu:průzkum sortimentu starých odrůd na území Prahy Tématická oblast: I. Veřejná zeleň Bod:4. Péče o vinohrady a ovocné sady v hlavním městě Praze Veřejnoprávní

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu str.1 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2015 číslo projektu: 321506 1. Údaje

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu str.1 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2012 číslo projektu: 321304 1. Údaje

Více

BIOD_OMOO_1404_ZZ_ www.doc str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína

BIOD_OMOO_1404_ZZ_ www.doc str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína BIOD_OMOO_1404_ZZ_141435-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141435 1. Údaje o organizaci,

Více

Mapování a značení ovocných stromů v krajině, jejich evidence v databázi a geografickém informačním systému

Mapování a značení ovocných stromů v krajině, jejich evidence v databázi a geografickém informačním systému CSOP-mapovani-metodika.doc str. 1 Mapování a značení ovocných stromů v krajině, jejich evidence v databázi a geografickém informačním systému Pro Český svaz ochránců přírody zpracoval: Ing. Martin Lípa

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21. Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého města a MA21

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21. Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého města a MA21 2018 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21 Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého a MA21 Plán zlepšování je základním pracovním nástrojem koordinátora. Obsahuje souhrnný

Více

Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska

Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska KVK09_OMOO_ZZ_D773_w str. 1 název projektu: Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Záchranné mapování ovocných stromů Karlovarska Evidenční číslo smlouvy: D 773/2009 program:

Více

Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2011

Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2011 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2011 číslo projektu: 321103 Doupovské

Více

Mapování a značení ovocných stromů v krajině, jejich evidence v databázi a geografickém informačním systému

Mapování a značení ovocných stromů v krajině, jejich evidence v databázi a geografickém informačním systému CSOP-mapovani-metodika.doc str. 1 Mapování a značení ovocných stromů v krajině, jejich evidence v databázi a geografickém informačním systému Pro Český svaz ochránců přírody zpracoval: Ing. Martin Lípa

Více

Krajská koncepce e-gov

Krajská koncepce e-gov Krajská koncepce e-gov Koncepční dokumenty pro oblast řízení a koordinaci e-gov 01. 10. 2013 OBSAH Obsah... 2 1 Úvodní informace... 3 2 Koncepční dokumenty pro oblast řízení a koordinaci e-gov... 5 2.1

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2016 do 31.12.2016 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz www.eeagrants.cz Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. Záchranné sortimenty ovocných odrůd = seznamy odrůd vhodných k záchraně v dané oblasti Příloha 4

Více

31. výzva Ministerstva životního prostředí

31. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_16_031 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_31. výzva, PO 4, SC 4.1, průběžná - kraje 5. změna výzvy platná od 1. 2. 2019 (změna spočívá v aktualizaci Nákladů obvyklých opatření MŽP na

Více

Agenda 21. a hledá řešení ve spolupráci se všemi

Agenda 21. a hledá řešení ve spolupráci se všemi Místní Agenda 21 Agenda 21 Agenda 21 Globální strategický a akční plán světového společenství, který stanovuje konkrétní kroky směrem k udržitelnému rozvoji. Místní Agenda 21 Zohledňuje konkrétní problémy

Více

GIS Libereckého kraje

GIS Libereckého kraje Funkční rámec Zpracoval: Odbor informatiky květen 2004 Obsah 1. ÚVOD...3 1.1. Vztah GIS a IS... 3 2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU...3 2.1. Technické zázemí... 3 2.2. Personální zázemí... 3 2.3. Datová základna...

Více

PSM08_ZZ_w.doc str. 1. Název projektu: Rozvoj Pozemkového spolku Meluzína v roce 2008

PSM08_ZZ_w.doc str. 1. Název projektu: Rozvoj Pozemkového spolku Meluzína v roce 2008 PSM08_ZZ_w.doc str. 1 MÍSTO PRO PŘÍRODU Závěrečná zpráva o projektu Národní program ČSOP Název projektu: Rozvoj Pozemkového spolku Meluzína v roce 2008 číslo projektu: 320805 1. Údaje o žádající organizaci

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_OMOO_1202_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Záchrana biotopu lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141217

Více

PROJEKT INVENTARIZACE KONTAMINOVANÝCH MÍST K REALIZACI V RÁMCI OPŽP

PROJEKT INVENTARIZACE KONTAMINOVANÝCH MÍST K REALIZACI V RÁMCI OPŽP PROJEKT INVENTARIZACE KONTAMINOVANÝCH MÍST K REALIZACI V RÁMCI OPŽP 2014-2020 Konference SANAČNÍ TECHNOLOGIE XIX, 18. - 20.5.2016, Třeboň RNDr. Zdeněk Suchánek 1 PROJEKT INVENTARIZACE KONTAMINOVANÝCH MÍST

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu str.1 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2014 číslo projektu: 321304 1. Údaje

Více

V celé ČR bylo vysazeno 6910 stromů. Námi 36 stromů a 3 keře.

V celé ČR bylo vysazeno 6910 stromů. Námi 36 stromů a 3 keře. Sady v minulosti vždy poskytovaly životní podmínky pro rozmanité druhy rostlin a živočichů. Proto má smysl zakládat tzv. extenzivní sady a pěstovat ovocné stromy tradičním způsobem, ověřeným po mnoho generací.

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2010

Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2010 str.1 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2010 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2010 číslo projektu: 320005 Kostelní

Více

Role Koordinačního střediska. při mimořádných událostech

Role Koordinačního střediska. při mimořádných událostech Role Koordinačního střediska medicíny katastrof a SPIS při mimořádných událostech Mgr. Renata Valentová MUDr. Petr nestrojil, CSc. FN Brno KS MEKA Koordinační středisko medicíny katastrof ve FN Brno -

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

Inventarizace genofondových ploch a pozic

Inventarizace genofondových ploch a pozic CSOP-genofondove-plochy-metodika-evidence.doc str. 1 Inventarizace genofondových ploch a pozic Pro Český svaz ochránců přírody zpracoval: Ing. Martin Lípa Ekologické centrum Meluzína - Regionální centrum

Více

Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí

Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí průvodní a technická zpráva Vypracovala: Ing. Sylva Holánová 15.5.2015 Cíl navrženého opatření Jednostranné stromořadí je navrženo severovýchodně od obce podél polní

Více

Metodická práce s mikroregiony

Metodická práce s mikroregiony Metodická práce s mikroregiony Semináře pro zástupce mikroregionů a krajských úřadů Jako mikroregion je zde chápán především Svazek obcí - právnická osoba ustavená v souladu s 49 až 53 č. zákona 128/2000

Více

Mapování ovocných stromů starých odrůd v krajině

Mapování ovocných stromů starých odrůd v krajině CSOP-mapovani-metodika.doc str. 1 Mapování ovocných stromů starých odrůd v krajině Pro Český svaz ochránců přírody zpracoval: Ing. Martin Lípa Ekologické centrum Meluzína - Regionální centrum Asociace

Více

Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech

Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech Sklizeň ovoce bude vyšší než v posledních dvou letech Odhady sklizně ovoce (bez jahod) k 15.6.2013, které byly zpracovány Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) Brno, ukazují, že

Více

Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína. funkce: vedoucí regionálního centra

Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína. funkce: vedoucí regionálního centra OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141621 1. Údaje o organizaci, která projekt realizovala: organizace

Více

Pracovní návyky CZ.1.04/2.1.00/ Zahájení projektu: únor 2014 Ukončení projektu: srpen 2015 (po prodloužení do listopadu 2015)

Pracovní návyky CZ.1.04/2.1.00/ Zahájení projektu: únor 2014 Ukončení projektu: srpen 2015 (po prodloužení do listopadu 2015) Pracovní návyky CZ.1.04/2.1.00/03.00018 Pracovní návyky jako komplex individuálního poradenství, cíleného zaškolení, aktivizace místních aktérů a rozvoje místního potenciálu vybraných lokalit Zahájení

Více

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY AKTUALIZACE Č.1

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY AKTUALIZACE Č.1 ČESKÝ TĚŠÍN ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY AKTUALIZACE Č.1 Urbanistické, architektonické, kulturní a krajinářské hodnoty území pro správní obvod obce s rozšířenou působností města Český Těšín Zhotovitel: Mgr.

Více

Plán realizace strategického záměru

Plán realizace strategického záměru Plán realizace strategického záměru Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pro rok 2017 Schváleno Akademickým senátem PEF MENDELU dne 30 ledna 2017. Doc. Ing. Arnošt Motyčka, CSc. děkan

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2015 do 31.12.2015 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2017 do 31.12.2017 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky

Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky Otevřená data veřejné správy z pohledu České republiky Mgr. Tomáš Kroupa Ministerstvo vnitra - Samostatné oddělení hlavního architekta egovernmentu Agenda Proč to všechno děláme Co máme za sebou Co nás

Více

Regionální stálá konference Brno

Regionální stálá konference Brno Regionální stálá konference Brno 18.3.2016 2 Obsah sdělení SCLLD současná situace a blízká minulost MAPy současná situace a blízká budoucnost Projekt Milion stromů pro JMK představení Pozvánka na akci

Více

Příprava metodiky inventarizace kontaminovaných míst

Příprava metodiky inventarizace kontaminovaných míst Příprava metodiky inventarizace kontaminovaných míst Jiří Marek, Vodní zdroje Ekomonitor s.r.o. Chrudim Zdenka Szurmanová, AQD Envitest s.r.o., Ostrava Prezentace pro konferenci Sanační technologie XV

Více

Inovace systému kvality sociálních služeb

Inovace systému kvality sociálních služeb Individuální projekt Inovace systému kvality sociálních služeb Newsletter 29 říjen 2014 Aktuální dění v realizaci veřejné zakázky najdete na webu MPSV, odkaz http://www.mpsv.cz/cs/11748. Ohlédnutí za Metodickými

Více

Úvod do problematiky územních studií krajiny, představení činnosti ČMKPÚ

Úvod do problematiky územních studií krajiny, představení činnosti ČMKPÚ Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití krajiny www.vumop.cz Českomoravská komora pro pozemkové úpravy, z.s. www.cmkpu.cz Úvod do problematiky územních studií

Více

Regionální centrum Asociace Brontosaura

Regionální centrum Asociace Brontosaura 2012 Regionální centrum Asociace Brontosaura Adresa v Děčíně: Českolipská 123 Děčín 4 0 5 0 1 Tel: +420 777086620 E-mail: ec.meluzina@volny.cz Sídlo organizace: Brigádnická 710/2 Ostrov 3 6 3 0 1 www.meluzina.info

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu B_PSM09_ZZ_w str. 1 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2009NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2009 číslo projektu:

Více

Komise pro informatiku Svazu měst a obcí. Cyril Čapka, Pavel Rous, Josef Švec PSP 2.10.2014

Komise pro informatiku Svazu měst a obcí. Cyril Čapka, Pavel Rous, Josef Švec PSP 2.10.2014 Komise pro informatiku Svazu měst a obcí Cyril Čapka, Pavel Rous, Josef Švec PSP 2.10.2014 Témata diskuse Co je KISMO Činnost KISMO 2013 a 2014 Digitální strategie pro rozvoj měst a obcí 2014+ dotazy 2

Více

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly na realizaci projektu poskytnuty z Operačního programu Zaměstnanost. SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ Jihlava, 16. května 2017 www.zdravamesta.cz/setkani-zdravych-kraju-2017

Více

Regionální centrum Asociace Brontosaura

Regionální centrum Asociace Brontosaura 2013 Regionální centrum Asociace Brontosaura Adresa v Děčíně: Českolipská 123 Děčín 4 0 5 0 1 Tel: +420 777086620 E-mail: ec.meluzina@volny.cz Sídlo organizace: Brigádnická 710/2 Ostrov 3 6 3 0 1 www.meluzina.info

Více

KLIMAGRÜN / Klimatická zeleň

KLIMAGRÜN / Klimatická zeleň KLIMAGRÜN / Klimatická zeleň ATCZ 142 Adaptace na klimatické změny pomocí zelené infrastruktury Konference Tulln, 9.5.2018 realizace projektu v regionu JIŽNÍ ČECHY do partnerství a vzájemné spolupráce

Více

Zpráva o činnosti za období od do

Zpráva o činnosti za období od do Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o.

BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Za podpory Ministerstva zemědělství České republiky si Vás dovoluje pozvat na Vzdělávací kurz ekologického ovocnářství Celkem šestidenní kurz se bude skládat z cyklu odborných

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

České vysoké učení technické v Praze

České vysoké učení technické v Praze České vysoké učení technické v Praze Praha, září 2013 OBSAH 1. Úvod 2. Východiska Aktualizace Dlouhodobého záměru ČVUT pro rok 2014 3. Aktualizace Dlouhodobého záměru ČVUT pro rok 2014 4. Závěr Str. 1

Více

Moravy a regionu Weinviertel. Hustopeče, prosinec 2005

Moravy a regionu Weinviertel. Hustopeče, prosinec 2005 DOBŘÍ SOUSEDÉ Konference k přeshraniční spolupráci jižní Moravy a regionu Weinviertel Hustopeče, prosinec 2005 Mikroregiony v Jihomoravském m kraji Základní legislativa pro zřízení miroregionu zákon č.

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2014 do 31.12.2014

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2014 do 31.12.2014 Zpráva o činnosti za období od 1.1.2014 do 31.12.2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita služby: V danou chvíli

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP. zelená linka:

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP.   zelená linka: Výsadby Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Upozornění Uvedené typové projekty byly realizovány mimo území CHKO, avšak typ výsadeb realizovaných

Více

Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období

Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období Koncepce dotační politiky městské části Praha 3 pro období 2019-2022 Zpracovali: Jiří Svrček, Štěpán Štrébl, Helena Ganická, Matěj Michalk Žaloudek, Michal Vronský, Robert Pecka Praha 2019 Koncepce dotační

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK09EV_PSM_ZZ_D764_w str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Pozemkový spolek Meluzína Evidenční číslo smlouvy: D 764/2009 program: Environmentální výchova

Více

Zpráva, hodnotící postup a výsledky nových forem práce Pozemkového spolku Meluzína (PSM) Využití satelitní navigace (GPS) pro práci pozemkového spolku

Zpráva, hodnotící postup a výsledky nových forem práce Pozemkového spolku Meluzína (PSM) Využití satelitní navigace (GPS) pro práci pozemkového spolku PSM07_zpr_GIS_GPS_www.doc str. 1 Zpráva, hodnotící postup a výsledky nových forem práce Pozemkového spolku Meluzína (PSM) Využití satelitní navigace (GPS) pro práci pozemkového spolku Základní vybavení

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK12EV_db_R_ZZ_www.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Ekologická osvětová databáze Rostliny Karlovarského kraje Evidenční číslo

Více

Soubor doporučení z pilotního testování know-how získaného v rámci projektu

Soubor doporučení z pilotního testování know-how získaného v rámci projektu Domov pro seniory Reynkova 3643, Havlíčkův Brod, Česká republika Soubor doporučení z pilotního testování know-how získaného v rámci projektu realizovaný v rámci OP LZZ CZ.1.04/5.1.01/77.00272 Domov dôchodcov,

Více

Výroční zpráva Zpráva o hospodaření a účetní závěrka 2008 (článek XIII., odst. 3 Stanov sdružení )

Výroční zpráva Zpráva o hospodaření a účetní závěrka 2008 (článek XIII., odst. 3 Stanov sdružení ) Výroční zpráva Zpráva o hospodaření a účetní závěrka 2008 (článek XIII., odst. 3 Stanov sdružení ) 2009-05-27 Česká evauační společnost, o.s. Phdr. D.Švec 1. Úvod Tato výroční zpráva je zpracována na základě

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK12_louka_ZZ_www.doc str. 1 Údaje o projektu Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje název projektu: Zdrojové plochy diaspor lučních rostlin Evidenční číslo smlouvy: D583/2012

Více

NÁRODNÍ INVENTARIZACE KONTAMINOVANÝCH MÍST K REALIZACI V RÁMCI OPŽP

NÁRODNÍ INVENTARIZACE KONTAMINOVANÝCH MÍST K REALIZACI V RÁMCI OPŽP NÁRODNÍ INVENTARIZACE KONTAMINOVANÝCH MÍST K REALIZACI V RÁMCI OPŽP 2014-2020 Konference SANAČNÍ TECHNOLOGIE XX, 25. - 26.5. 2017 Uherské Hradiště RNDr. Zdeněk Suchánek 1 PROJEKT NÁRODNÍ INVENTARIZACE

Více

Příloha č.3 - Analýza rizik

Příloha č.3 - Analýza rizik Příloha č.3 - Analýza rizik Analýza rizik obsahuje jednoznačnou identifikaci rizik ohrožujících realizaci SCLLD MAS Jižní Haná spolu s opatřeními k řízení těchto identifikovaných rizik. Součástí analýzy

Více

Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením

Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením Pilotní projekt Praha, 22. 10. 2010 Mgr. Pavel Duba, MPSV Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování Ucelená rehabilitace -je souvislá

Více

Implementace GeoInfoStrategie

Implementace GeoInfoStrategie Implementace GeoInfoStrategie Eva Kubátová, odbor egovernmentu, MV 16. října 2015, seminář sdružení Nemoforum, Praha Obsah Úvod o Rámce GeoInfoStrategie GeoInfoStrategie o Základní informace o projektu

Více

Aktuální informace z oblasti regionální politiky

Aktuální informace z oblasti regionální politiky MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Aktuální informace z oblasti regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Liberec, 25. září 2017 Příprava období po roce 2020 na národní úrovni Východiska pozice ČR

Více

Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova. 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec

Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova. 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec 1. - 2.12.2010 Obsah Základní informace o PRV, Síti Cíle Sítě, členství v Síti Celkové

Více

Zpráva o činnosti za období od do

Zpráva o činnosti za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2015 do 31.12.2015 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Odborné sociální poradenství, id. 8199869 Kapacita služby: Okamžitá

Více

Organizační struktura MAP II ORP ČB

Organizační struktura MAP II ORP ČB Organizační struktura MAP II ORP ČB Mateřské školy Základní školy Děti a žáci ZUŠ Organizace neformálního a zájmového vzdělávání Veřejnost Zřizovatelé škol a dalších vzdělávacích zařízení Rodiče dětí a

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

OVOCNÉ DŘEVINY V KRAJINĚ A JEJICH VYUŽITÍ. 14. listopadu 2013 v Lednici. 1. cirkulář. Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici

OVOCNÉ DŘEVINY V KRAJINĚ A JEJICH VYUŽITÍ. 14. listopadu 2013 v Lednici. 1. cirkulář. Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici Vás za podpory projektu OPVK Partnerské sítě pro zahradnictví a krajinářskou architekturu srdečně zve na konferenci OVOCNÉ DŘEVINY V KRAJINĚ A

Více

Přínos SEKM pro NIKM

Přínos SEKM pro NIKM Start Přínos SEKM pro NIKM Ing. Roman Pavlík Výchozí stav Stav v době podání projektu NIKM základ softwarových aplikací z doby vzniku systému, tj. 1996 nezávislý provoz aplikací v lokálních sítích a na

Více

V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC. Vážený pane vedoucí,

V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC. Vážený pane vedoucí, V Brně dne 18. prosince 2008 Č. j.: 25381/2008/420/IC Vážený pane vedoucí, dne 10. července 2008 obdržel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen Úřad") dopis Evropské komise (dále jen Komise ) ze

Více

Zpráva o činnosti za období od do

Zpráva o činnosti za období od do Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2016 do 31. 12. 2016 Název střediska: Středisko poradenství Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Druh služby: Odborné sociální poradenství, id.č. 3721364

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více