Nákupní logistika. Výběr r dodavatele.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nákupní logistika. Výběr r dodavatele."

Transkript

1 Nákupní logistika. Výběr r dodavatele..

2 Nákupní logistika. Výběr r dodavatele. Nákupní logistika v moderněřízeném podniku je důležitou organizační složkou, která poskytuje možnost komplexního řízení materiálového toku od dodavatelů k odběratelům. Základním úkolem nákupní logistiky je zabezpečit potřebný materiál pro výrobu v požadovaném množství, v požadovaném termínu a s vynaložením co nejnižších nákladů při optimální vázanosti prostředků v zásobách. Management zásobování: - management nákupu, - nákupní logistika.

3 Nákupní logistika Nákupní logistika v moderněřízen zeném m podniku je důled ležitou organizační složkou, která poskytuje komplexnířízen zení materiálov lového toku od dodavatelů k odběratel ratelům. Management zásobování Nákup -Průzkum trhu -Zjišťování zdrojů -Projednání a uzavírání smluv -Cenová a hodnotová analýza -Správa nákupu Nákupní logistika -Přejímka a kontrola zboží -Skladování a správa skladišť -Vnitropodniková doprava -Plánování, řízení a kontrola hmotných a informačních toků

4 Nákupní logistika Nákupní logistika: Základním úkolem nákupnn kupní logistiky je zabezpečit odpovídaj dající lokáln lní disponibilitu potřebn ebného materiálu v době potřeby s vynaložen ením m co nejnižší ších nákladn kladů a při p i optimáln lní vázanosti prostředk edků v zásobz sobách. Úkolem zásobovacz sobovacích ch činností je: - výběr r vhodného dodavatele, - smluvní zajištění dodávek, - jejich převzetp evzetí a příjem, p kontrola, - uložen ení do skladu, - vychystání a výdej, - zajištění vešker keré potřebn ebné manipulace se zbožím a to vše v e za podmínky vysoké hospodárnosti!!!

5 Úlohy nákupun v logistice Základní funkce nákupu: n zajišťovat materiálov lové vstupy potřebných druhů v dané kvalitě,, množstv ství a v daném termínu. Kromě toho musí nákup respektovat podnikatelská kritéria, ria, ekonomická (náklady, zásoby z atd.), ekologická, sociáln lní,, technická apod.

6 Soubor nástrojn strojů pro nákupn Informační mix schopnost vytvořit informační soubory o vnitřních parametrech podniku a současn asně i o vnější situaci na trhu zdrojů nákupů. Komunikační mix schopnost komunikace jak s partnery uvnitř podniku, tak i s disponibilními či i již reálnými dodavateli. Dodavatelský mix schopnost vybrat optimáln lního dodavatele, což předpokládá dokonalou znalost dodavatelů. Konkurenční mix schopnost identifikace konkurenční situace na zdrojích na základz kladě průzkumu trhu a tím t m i schopnost volby optimáln lního dodavatele.

7 Soubor nástrojn strojů pro nákupn Cenový mix schopnost provádět t optimáln lní cenovou politiku nejen s ohledem na absolutní cenovou výši, ale vzhledem na vazby na celkové ekonomické důsledky nákupnn kupních rozhodnutí v nákladech a konečném m ekonomickém m efektu podniku. Výrobkový mix schopnost fundovaně se účastnit spolurozhodování o nejvýhodnější materiálov lové variantě fináln lního výrobku, o nákladech, n prodejnosti a konkurenční schopnosti výrobku. Logistický mix je provázen rozhodováním m o nákupnn kupních logistických podmínk nkách a řešeních komplexů problémů,, jako volbu dodávkov vkové cesty, logistické zabezpečen ení dodávek, způsob skladování a řízení zásob, apod.

8 Význam a postavení logistiky D o d a v a t e l é p rů m y s l o v ý p o d n i k S k l a d o v á n í N á k u p E k o n. a I n f o r m. P r o d e j V ý r o b a O d bě r a t e l é

9 Výběr r dodavatelů Výběr r vhodných dodavatelů je pro podnik velmi důled ležitý. Správný výběr r dodavatelů může e příznivp znivě ovlivnit hospodařen ení podniku: Snížen ení nákladů na materiál l zvyšuje ziskové rozpětí na každou vyrobenou a prodanou jednotku a snižuje náklady n vynaložen ené na jednotku v zásobz sobách (snižuje kapitál vložený do zásob). z Vhodní dodavatelé příznivě ovlivňuj ují zákaznický servis výrobní proces probíhá hladce, bez zpomalení nebo výpadků.

10 Výběr r dodavatelů Proces spojený s pořizováním či nákupem zahrnuje nejdůležitějšíčinnost, kterou je výběr potenciálních dodavatelů. S výběrem vhodného dodavatele úzce souvisí hospodaření podniku. Snížení nákladů na materiál zvyšuje ziskové rozpětí na každou vyrobenou a prodanou jednotku a snižuje také náklady vynaložené na jednotku v zásobách (snižuje kapitál vložený do zásob). Vhodní dodavatelé navíc příznivě ovlivňují zákaznický servis výrobní proces probíhá hladce, bez zpomalení nebo výpadků.

11 Výběr r dodavatelů V první fázi je nutné sestavit seznam všech potenciálních dodavatelů pro ty položky, které se nakupují. Při výběru dodavatelů pro novou zakázku je vhodné vytvořit nový seznam, při opakované výrobě je vhodné doplnit původní seznam o nové možné dodavatele. Vytváříme tak budoucí databázi dodavatelů, do které ukládáme průběžná hodnocení. Do databáze vkládáme všechny dostupné údaje a získaná data z oblasti zásobovací logistiky, jako např.: datum přejímky zboží, dodržení požadovaného termínu dodání, předání dokumentů, výsledky provedené vstupní kontroly jednak z hlediska kvality, ale také úplnosti dodávky.

12 Hodnocení dodavatelů

13 Kriteria výběru dodavatelů Score Kriterium Velmi dobré Dobré Neutráln lní Přijatelné Špatné Jakost Špičková Přesahuje minim požadavk y Odpovídá minim požadavk ům Přijatelné minim požadavk y Nesplňuje minim požadavk y Cena Více než 5% pod průměrno rno u cenou Do 5% pod průměrno rno u cenou Průměrn rná cena Do 5% nad průměrno rno u cenou Více jak 15% nad průměrno rno u cenou Lhůta dodání Více než 10% pod průměrno rno u cenou Do 10% pod průměrno rno u cenou Průměrn rná dodací lhůta Do 10% nad průměrno rno u cenou Více jak 15% nad průměrno rno u dodací lhůtou

14 Spolehlivost dodavatelů Score Kriterium Velmi dobré Dobré Neutráln lní Přijatelné Špatné Jakost Přesahuje smluvní podmínky Částečně přesahuje smluvní podmínky Odpovídá smluvním podmínk nká m Menší nedostatk y Nutné třídění - odmítání dodávek Lhůta dodání Přesně dodržen ená Časový předstih cca 1 týden Zpoždění cca 2 dny, předstih více než 1 týden Zpoždění asi o 1 týden Přes urgenci - zpoždění nad 2 týdny Dodané množstv ství Přesně dodržen ené Množstv ství přesahuje 5% nad objednan é množstv ství Nenaplnění do 5%, přeplnění nad 10% Nenaplnění až 10% Nenaplnění více než 10%

15 Metoda prostého hodnocení Před samotným hodnocením je nutné stanovit důležitost jednotlivých kritérií v závislosti na dané situaci a případně specifických podmínkách podniku tím, že ke kritériím přiřadíme konkrétní váhu. U prostého hodnocení, které obvykle provádíme u nových výrobků a neznámých dodavatelů, zvolíme hodnotící kritéria s tím, že při hodnocení hodnotíme jednotlivé kritérium u všech dodavatelů známkou od 1 po 5. Získané body následně sečteme a ten dodavatel, který má nejmenší celkové ohodnocení bude vybrán pro další spolupráci!

16 Metoda váhovv hového hodnocení U váhového hodnocení musíme stanovit váhy hodnotících kritérií a to tak, že jednotlivým kritériím přidělíme procentní podíl významnosti. Součet všech vah musí být vždy roven 100%! Vycházíme z prostého hodnocení: bodové hodnocení jednotlivých kritérií vynásobíme stanovenými váhami; získané součiny sečteme a stanovíme pořadí od nejmenší hodnoty.

17 Metoda prostého hodnocení podle hodnot Vycházíme z metody prostého hodnocení podle hodnot: procentuální hodnoty z tabulky vynásobíme stanovenými váhami jednotlivých kritérií a získané hodnoty sečteme a pro další spolupráci zvolíme dodavatele s nejvyšším hodnocením.

18 Metoda váhovv hového hodnocení podle hodnot Při použití této metody postupujeme stejně jako u metody prostého hodnocení podle hodnot, kterou navíc doplníme váhami jednotlivých kritérií. Získané součiny u jednotlivých dodavatelů sečteme a pro další spolupráci zvolíme dodavatele s nejvyšším celkovým ohodnocením.

19 Scoring model hodnocení Scoring model hodnocení používáme pro hodnocení dodavatelů,, které můžeme zpětn tně hodnotit na základz kladě údajů získaných v delší ším časovém m intervalu. Ke stanoveným hodnotícím m kritéri riím m přidp idělíme procentní podíl l významnosti součet všech v vah musí být roven 100%!

20 Audit u dodavatele Mezi progresivní metody hodnocení dodavatelů lze zařadit logistický audit provedený u potenciálního dodavatele. Kromě běžně prováděného kontrolního auditu, používají zejména podniky pracující v oblasti automobilového průmyslu, audit známý jako dvoudenní výroba. Během prováděného auditu dvoudenní výroby se postupuje podle předem stanovených a známých kritérií, které vycházejí z příslušným norem pro řízení jakosti, které jsou rozšířeny o prověření schopnosti potenciálního dodavatele plnit stanovené výkonnostní normy při dodržení požadované jakosti po dobu dvou pracovních dní. Provedení auditu u potenciálního dodavatele probíhá po předcházející dohodě mezi oběma stranami.

21 Samohodnocení Samohodnocení dodavatele je zvláštní metoda hodnocení, která se používá jen ojediněle a to na základě požadavku potenciálního zákazníka. Samohodnocení se provádí opět podle předem stanovených kritérií interními auditory potenciálního dodavatele. Po vypracování komplexního hodnocení a vypracování závěrečné zprávy vedoucím auditorem, následuje prezentace výsledků auditu před TOP managementem, který rozhodne o jeho schválení nebo případném opakování po odstranění zjištěných neshod.

22 Hodnocení dodavatelů při externím zadávání výkonů Oddělení logistiky musíčasto rozhodnout o vhodnosti poptávky v souvislosti s optimálním výrobním množstvím, resp. o ekonomické výhodnosti poptávky vůbec. Rozhodovací proces souvisí s realizací analýzy vztahu nákladů a objemu produkce.

23 Strategie Vyrob nebo kup! (Strategy Make or Buy ) Rozvíjet činnosti uvnitř podniku nebo nakoupit zvenčí? V čem spočívá strategie Vyrob nebo kup! Důvody volby strategie Vyrob nebo kup! Zásadní chybou firem je, když v rámci strategie Vyrob nebo kup!, nehledají firmy službu, ale partnera.

24 Rozhodování MAKE OR BUY Při i základnz kladním m rozhodování vyrobit/nakoupit je nutno zvažovat, zda je firma schopna zvládnout výrobu efektivněji ve vlastních provozech v požadovan adované jakosti, v požadovan adovaném m množstv ství a v požadovan adovaném čase. Externí zadávání výkonů označujeme jako outsourcing. Outsourcing přichp ichází v úvahu tehdy, kdy externí (nakupované) ) výkony jsou na trhu nabízeny levněji a nepatří mezi strategickou výrobu podniku! Podnik se přiklp iklání k nákupu n výkonů,, pokud nemá a nechce získat z potřebnou technologii a know-how nebo jsou výrobní proces resp. technologie patentovány. ny. Obvykle podnik nakupuje, když nemá prostředky k provedení investic na vlastní výrobu.

25 Rozhodování MAKE OR BUY Základní rovnice: I*k + FC p + Q*V c = Q*p Kde: I investice k koeficient ročních splátek FC p personáln lní náklady Q roční spotřeba V c variabilní náklady Výpočet kritické ceny: p = (I*k + FC p + Q*V c ) / Q (Kč) Výpočet kritického množstv ství:q = (I*k + FC p ) / (p - V c ) (Ks)

26 Alternativy outsourcingu Nákup činnosti/produktu od jednoho či i více v dodavatelů na trhu. Vytvořen ení aliance s jedním m nebo více v partnery: aliance, založen ená na dlouhodobé smlouvě; aliance, založen ená na vytvořen ení nového právn vního subjektu (společný podnik) s různými r vlastnickými podíly. Význam zachování žádoucího vlivu v alianci využit itím vhodných metod řízení (corporate governance).

27 Volba alternativy S t r a t e g i c k ý v ý z n a m a k t i v i t y Vysoký Aliance Vlastní výroba Vlastní výroba Střední Aliance Aliance Vlastní výroba Nízký Nákup Nákup Nákup Nízký Střední Vysoký Kompetence vůči nejlepšímu v odvětví

28 Informace pro rozhodnutí Pro rozhodnutí o outsourcingu je potřeba vypracovat důvodovou d zprávu, která by měla m obsahovat alespoň následující informace: oblast činnosti, řešená outsourcingem; zdůvodn vodnění,, proč je právě tato oblast zvažov ována; cíle, které jsou outsourcingem sledovány; rozsah projektu a zdroje, které jsou v dané oblasti vázány; v finanční analýza; časový program; hlavní principy, které musí být zahrnuty do smlouvy; další kroky v projektu. Důvodová zpráva by měla m být podpořena detailní analýzou: vlivu na hlavní oblast podnikání (přidan idaná hodnota, náklady, n diferenciace); ekonomiky; účinnosti (průběž ěžnéčasy); efektivnosti (snížen ení ztrát t z nekvalitní výroby, reklamací).

29 Rizika outsourcingu Výkonnost a konkurenceschopnost po realizaci outsourcingu se nezvyšuje podle očeko ekávání. Příčin můžm ůže e být několik: n základní rozhodnutí bylo chybné,, outsourcing narušil optimáln lní strukturu společnosti (obtížný návrat n k insourcingu); vybraný partner není schopen poskytnout služby v očekávané kvalitě (chybný výběr, malá konkurence na trhu dodavatele); nedostatečná spolupráce s dodavatelem (špatn( patná komunikace, není stanoven zodpovědný dný pracovník); po uskutečnění outsourcingu nebyly včas v nebo dostatečně realokovány zdroje. Rozhodnutí o outsourcingu nezískalo podporu zainteresovaných pracovníků (řízení změn).

30 Projekt outsourcingu Rozhodnutí,, vize a kritické faktory úspěchu. Analýza oblasti určen ené pro outsourcing (interní audit). Volba dodavatele. Analýza ze strany dodavatele outsourcingových služeb (Due( diligence prověrka, rka, studie proveditelnosti). Outsourcingová smlouva. Řízení přechodové fáze. Řízení partnerského vztahu.

Vstup a úkoly pro 5. kapitolu NÁKUPNÍ LOGISTIKA. VÝBĚR DODAVATELLE.

Vstup a úkoly pro 5. kapitolu NÁKUPNÍ LOGISTIKA. VÝBĚR DODAVATELLE. Vstup a úkoly pro 5. kapitolu NÁKUPNÍ LOGISTIKA. VÝBĚR DODAVATELLE. Nákupní logistika V moderně řízeném podniku je důležitou organizační složkou, která poskytuje možnost komplexního řízení materiálového

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Outsourcing a řízení dodavatelů. Konference ebf 2016 listopad 2016

Outsourcing a řízení dodavatelů. Konference ebf 2016 listopad 2016 Outsourcing a řízení dodavatelů Konference ebf 2016 listopad 2016 Agenda Kde jsou příležitosti outsourcingu v nákupu Jak stanovit komodity (kategorie) pro nákupní outsourcing Jak se vyhnout kritickým dodavatelským

Více

Úvod do podnikových financí. ednáška

Úvod do podnikových financí. ednáška Úvod do podnikových financí 3. přednp ednáška Podnikové procesy Prodejní činnost (včetn etně marketingu) Nákupní činnost Výrobní činnost Investiční činnost Řízení a správa Prodejní činnost je výchozím

Více

Kapitola 1 výrobní logistiky.

Kapitola 1 výrobní logistiky. Kapitola 1 Vymezení pojmů.. Cíle C výrobní logistiky. Osnova: Členění logistiky. Rozsah logistických aktivit a činností. Podniková logistika. Hlavní cíle podnikové logistiky. Logistická typologie. Logistické

Více

Podniková logistika 2

Podniková logistika 2 Podniková logistika 2 Podniková strategie a logistika DNES -Kupující jsou ochotni platit stále více za individuální výrobky a služby, za vysokou kvalitu a pohotovost nabídky Nízké ceny mohou být pro někoho

Více

Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU. 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ

Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU. 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. PŘEDMĚT T A OBSAH PRODEJE 2. TVORBA STRATEGIE A PLÁNOV NOVÁNÍ PRODEJE 3. ORGANIZAČNÍ ZAČLEN LENĚNÍ

Více

Obsah. 1. Výklad pojmů 3. 2. Vývoj outsourcingu 9. 3. Strategie vyrob nebo kup (Strategy make or buy) 13

Obsah. 1. Výklad pojmů 3. 2. Vývoj outsourcingu 9. 3. Strategie vyrob nebo kup (Strategy make or buy) 13 Seznam tabulek vi Seznam obrázků vii Úvod 1 1. Výklad pojmů 3 1.1. Outsourcing 3 1.2. Insourcing 5 1.3. Vnímání outsourcingu v českých médiích 6 2. Vývoj outsourcingu 9 2.1. Z pohledu teorie ekonomie 9

Více

NAKUPOVÁNÍ

NAKUPOVÁNÍ lkruta@ezu.cz NAKUPOVÁNÍ NAKUPOVÁNÍ Zásady, pravidla, povinnosti a úskalí v procesech nakupování Rozdělení procesů nákupu z několika hledisek Správná praxe v klíčových oblastech nakupování Správná praxe

Více

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Obsah KAPITOLA 1 Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Úvod 2 Definice logistického řízení 2 Vývoj logistiky 5 Systémový přístup/integrace 8 Role logistiky v ekonomice 10 Role logistiky v podniku

Více

Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU. 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ

Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU. 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. POJETÍ A ČLENĚNÍ VÝROBY 2. ŘÍZENÍ A PLÁNOV NOVÁNÍ VÝROBY 3. PRODUKČNÍ FUNKCE 4. VÝROBNÍ KAPACITA

Více

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík Znalostní ekonomika klíč k posílen lení konkurenceschopnosti, využit ití inovačního potenciálu Josef Budík Znalostní ekonomika a inovace Základní úvaha o znalostní ekonomice: Jedinou evropskou šancí,,

Více

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS. Manuál kvality dodavatele. Číslo PP 01/19 Vydání 1. Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení

PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS. Manuál kvality dodavatele. Číslo PP 01/19 Vydání 1. Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS Název Manuál kvality dodavatele Číslo PP 01/19 Vydání 1 Náhrada předchozích prováděcích předpisů Úvodní ustanovení Tento prováděcí předpis definuje požadavky společnosti NAREX Ždánice,

Více

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Systémy jakosti (úvod( do systémů řízení) Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Úvod Zavedení systému managementu jakosti mám být strategickým rozhodnutím m organizace. Návrh a uplatnění

Více

Povolání Realizace nákupů u smluvních dodavatelů na základě výše skladových zásob s cílem zajistit dostatečné množství zboží

Povolání Realizace nákupů u smluvních dodavatelů na základě výše skladových zásob s cílem zajistit dostatečné množství zboží Nákupčí Nákupčí zajišťuje prostřednictvím různých komunikačních toků, včetně manipulace s elektronickými objednávkovými a skladovými systémy kompletní organizaci, časové plánování a realizaci nákupu zboží

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Majetek podniku

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Majetek podniku Hospodaření se zásobami Majetek podniku Aby byl zajištěn plynulý chod výroby a celkové náklady s ním spojené byly na co nejnižší úrovni, musíme se zásobami správně hospodařit. Hospodaření zahrnuje: - plánování

Více

Outsourcing v údržbě

Outsourcing v údržbě Outsourcing v údržbě Program 1. Outsourcing jako součást podnikové strategie 2. Definice outsourcingu v údržbě 3. Proč outsourcing ano, proč ne? 4. Model volby outsourcingového řešení 5. Jak zajistit úspěch

Více

Logistika v údržbě. Logistika - definice

Logistika v údržbě. Logistika - definice Logistika v údržbě Řízení zásob náhradních dílů a toků materiálu Logistika - definice Logistika představuje integraci materiálového a informačního toku jedná se o integrující vědu (Filkenstein 1988) Logistika

Více

ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI KONCESNÍHO ŘÍZENÍ

ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI KONCESNÍHO ŘÍZENÍ ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI KONCESNÍHO ŘÍZENÍ pro účely splnění povinností zadavatele dle ust. 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů Analogické využití v koncesním

Více

OE II - MAKROEKONOMIE

OE II - MAKROEKONOMIE OE II - MAKROEKONOMIE UKAZATELÉ VÝKONNOSTI NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTV STVÍ Ing. Andrea Ecková,, PhD. Katedra ekonomických teorií eckova@pef pef.czu.cz 2. přednáška 28.02.2007 I. Hrubý domácí produkt II. Metody

Více

Průzkum českého nákupu Procurement Survey 2016

Průzkum českého nákupu Procurement Survey 2016 Průzkum českého Procurement Survey 2016 Květen 2017 Představení průzkumu Procurement Survey 2016 Společnost Profitana ve spolupráci s Českou asociací a prodeje (CANAP) uspořádala již třetí ročník průzkumu

Více

O autorech Úvod Založení podniku... 19

O autorech Úvod Založení podniku... 19 SYNEK Miloslav MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 19 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku.....24

Více

Přednáška č. 1 VÝNOSY, NÁKLADY, doc. Ing. Roman ZámeZ

Přednáška č. 1 VÝNOSY, NÁKLADY, doc. Ing. Roman ZámeZ Přednáška č. 1 VÝNOSY, NÁKLADY, N 16.9.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. VÝNOSY A TRŽBY 2. NÁKLADY A JEJICH KLASIFIKACE 2 1.VÝNOSY A TRŽBY Definice výnosů Výnosy podniku tvoří:

Více

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY.

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Ekonomický rozvoj vyvolává silný tlak na koordinovaný a sledovaný pohyb všech hmotných a hodnotových toků. Integrací plánování, formování,

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA:

Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA: Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA: Organizace, plánování, řízení a výkon toků zboží, vývojem a nákupem počínaje, výrobou a distribucí podle objednávky finálního zákazníka konče tak,

Více

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma 2018/2019 Marek Trabalka Hodnocení firem Subjektivní Objektivní číselné vyjádření (CF, roční obrat) Kombinace Úspěch a hodnocení firmy Dosažení určitého

Více

Funkce a úkoly útvaru nákupu

Funkce a úkoly útvaru nákupu NÁKUP Funkce a úkoly útvaru nákupu Nákupní marketingový mix Aktivity marketingového nákupního procesu Řízení zásob Nákupní logistika Strategické řízení nákupu Funkce a úkoly útvaru nákupu Základní funkcí

Více

5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI

5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI 5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI Obsah kapitoly: Řízení podniku Výrobní činnost Nákupní činnosti Prodejní činnost Personální činnost Financování Investiční činnost Řízení Vrcholové řízení podniku řeší základní

Více

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství nejen 2. díl Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Nakladatelství a vydavatelství R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Obsah OBSAH 1. PODNIK... 7 1.1 OBECNÁ CHARAKTERISTIKA PODNIKATELSKÉHO

Více

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001

CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 CO JE TŘEBA VĚDĚT O SYSTÉMU ŘÍZENÍ JAKOSTI DLE ČSN EN ISO 9001:2001 Systém řízení jakosti ve společnosti vytváří podmínky pro její dobré postavení na trhu a tedy zabezpečení její budoucí prosperity. I.

Více

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI 1 - Rozsah platnosti Tyto všeobecné nákupní podmínky (dále jen podmínky ) platí pro veškeré kupní smlouvy, v nichž společnost TOMATEX Otrokovice,

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

marketingu Pohled zákaznz Marketingový mix a jeho struktura nový pohled 4 C Value) ) = Product hodnota z hlediska zákaznz Cena

marketingu Pohled zákaznz Marketingový mix a jeho struktura nový pohled 4 C Value) ) = Product hodnota z hlediska zákaznz Cena Základní nástroje marketingu Marketingový mix a jeho struktura Marketingový mix Produkt Rozmanitost produktů Jakost Design Funkce Značka Balení Velikosti Služby Záruky Vrácení výrobků Cena Ceníková cena

Více

Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU. Ing. Miloš Krejčí

Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU. Ing. Miloš Krejčí Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Miloš Krejčí 22522@mail.vsfs.cz ŘÍZENÍ OBCHODU 1.Podnik a jeho struktura. Obchod a jeho role v podniku. Činnosti v rámci obchodu. Řízení obchodu. Trh a konkurence.

Více

Předmět nákupu. Paleta STANDARD (80x120 cm bez kůry, nos. 1200 kg, norma ČSN EN 13382) Název zboží Množství MJ. Název zboží Množství MJ

Předmět nákupu. Paleta STANDARD (80x120 cm bez kůry, nos. 1200 kg, norma ČSN EN 13382) Název zboží Množství MJ. Název zboží Množství MJ Předmět nákupu Požadované Požadované Název zboží Množství MJ Europaleta A (nová - nebo málo použitá,světlá, nosnost 1500 kg, norma UIC 435-2,) Europaleta B (použitá nepoškozená tmavá, nosnost 1500, norma

Více

Zisk, cena a náklady

Zisk, cena a náklady ČVUT v Praze fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Zisk, cena a náklady Podnikový management - X16PMA Doc. Ing. Jiří Vašíč šíček, CSc. VÝNOSY VÝNOSY = realizované přírůstky

Více

DISTRIBUCE V MEZINÁRODNÍM MARKETINGU

DISTRIBUCE V MEZINÁRODNÍM MARKETINGU DISTRIBUCE V MEZINÁRODNÍM MARKETINGU L 7 Ing. Jiří Šnajdar 2015 Distribuce a distribuční politika Distribuce = soubor postupů a činností, pomocí kterých je zboží dáno k dispozici spotřebiteli nebo uživateli

Více

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích a poradenských služeb v rámci projektu Zavedení systému hodnocení a motivace zaměstnanců David Türke Uniwin 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

Úvod. Projektový záměr

Úvod. Projektový záměr Vzdělávací program Řízení jakosti a management kvality Realizátor projektu: Okresní hospodářská komora Karviná Kontakt: Svatováclavská 97/6 733 01 KARVINÁ +420 596 311 707 hkok@hkok.cz www.akademieok.cz

Více

Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15. Katedra podnikání a managementu

Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15. Katedra podnikání a managementu Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15 Katedra podnikání a managementu doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. doc. Ing. Milan Michalko, Ph.D.

Více

Role zákona č. 219/ 2000 Sb. o majetku ČR a zákona č. 218/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech v procesu zadávání veřejných zakázek

Role zákona č. 219/ 2000 Sb. o majetku ČR a zákona č. 218/2000 Sb. o rozpočtových pravidlech v procesu zadávání veřejných zakázek Role zákona č. 219/ 2000 Sb. o majetku ČR a zákona č. 218/2000 Sb. o Příloha č. A2 Dokumentu Jak zohledňovat principy 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost) v postupech Vydal: Ministerstvo pro místní

Více

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Nový přístup k vedení auditů 3 úrovně pro vedení auditu Vrcholové vedení organizace Vlastníci procesů Pracoviště Nový přístup k

Více

Obsah. Nákup jako základní podniková funkce 3. Řízení podnikové funkce nákupu 13. Zákon krajností v souvislosti s časem 11

Obsah. Nákup jako základní podniková funkce 3. Řízení podnikové funkce nákupu 13. Zákon krajností v souvislosti s časem 11 Obsah Kapitola 1 Nákup jako základní podniková funkce 3 1.1 Základní podnikové funkce a jejich vazby 4 1.2 Charakteristika podnikové funkce nákupu 6 1.3 Objekty a formy nákupu 8 Shrnutí 10 Otázky a náměty

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1266_Chování organizace_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1266_Chování organizace_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1266_Chování organizace_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu:

Více

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007

MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.4/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Proč je potřeba organizovat Jak se postupuje při tvorbě organizační struktury Co je výsledkem organizování Ovlivňují organizaci právní předpisy? Proč je potřeba organizovat

Více

5.2. Zásobovací činnost, propočet spotřeby a potřeby nákupu materiálu

5.2. Zásobovací činnost, propočet spotřeby a potřeby nákupu materiálu Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 5.2. Zásobovací činnost, propočet spotřeby a potřeby nákupu materiálu Podnik je uspořádaným útvarem lidí a

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více

Koncesní řízení: Zadavatel: MĚSTO JESENICE Mírové náměstí 368, Jesenice IČ: Ing. Jan Polák starosta města

Koncesní řízení: Zadavatel: MĚSTO JESENICE Mírové náměstí 368, Jesenice IČ: Ing. Jan Polák starosta města ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI KONCESNÍHO ŘÍZENÍ pro účely splnění povinností zadavatele použité analogicky dle ust. 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů Zadavatel:

Více

DUE DILIGENCE. Co obsahuje?

DUE DILIGENCE. Co obsahuje? DUE DILIGENCE Co obsahuje? 28.11.2018 Co Due Diligence znamená? Doslovně: Náležitá pozornost Významově: Předinvestiční prověrka Jedná se o proces zjišťování informací potřebných pro investiční rozhodnutí.

Více

Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku

Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku Zefektivnění podniku Zajištění vyšší hodnoty pro vlastníky Důvody restrukturalizace podniku Sanace podniku Řešení podnikové krize při

Více

Zohlednění principů 3E při konstrukci hodnotícího kritéria ekonomická výhodnost

Zohlednění principů 3E při konstrukci hodnotícího kritéria ekonomická výhodnost Zohlednění principů 3E při konstrukci hodnotícího kritéria ekonomická výhodnost Jan Pavel Červen 2013 Názory prezentované v tomto příspěvku jsou názory autora a nemusí odpovídat stanoviskům institucí,

Více

Odbytová funkce podniku. Nauka o podniku přednáška 5

Odbytová funkce podniku. Nauka o podniku přednáška 5 Odbytová funkce podniku Nauka o podniku přednáška 5 fb.com/studentsandco.esf glpl.us/studentsandco 3 Odbytová funkce podniku Nauka o podniku přednáška 5 Odbyt jako hlavní funkce podniku a odbytová politika

Více

Logistické náklady, vztahy logistických činností a logistických nákladů

Logistické náklady, vztahy logistických činností a logistických nákladů Není tomu příliš dlouho, kdy se výrobní a obchodní činnost společnosti odvíjela od základní rovnice Cena = náklady + zisk V současnosti tento vztah neplatí!! Cenu neurčuje prodejce zboží, ale především

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

P14V00000001 - Rozšíření výrobních kapacit společnosti CYPRIÁN, s.r.o.

P14V00000001 - Rozšíření výrobních kapacit společnosti CYPRIÁN, s.r.o. ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY P14V00000001 - Rozšíření výrobních kapacit společnosti CYPRIÁN, s.r.o. Odůvodnění veřejné zakázky je uveřejněno na profilu zadavatele v souvislosti s oznámením veřejného zadavatele

Více

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství

nejen Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz Nakladatelství a vydavatelství nejen 2. díl Podniková ekonomie Ing. Jaroslav Zlámal, Ph.D. Ing. Zdeněk Mendl Nakladatelství a vydavatelství R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz TEMATICKÉ ROZDĚLENÍ DÍLŮ KNIHY EKONOMIE NEJEN

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC. Nabídka Inovačních voucherů

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC. Nabídka Inovačních voucherů MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Nabídka Inovačních voucherů MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti

OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2. systému managementu jakosti OKD, HBZS, a.s. Verze: 1 Lihovarská 10/1199 Strana: 1 (6) Ostrava Radvanice Výtisk č.: 2/2 Zpráva o přezkoumání systému managementu jakosti sledované období 05/2011-04/2012 Zpracoval: V.Tesarčík manažer

Více

Strategický přístup v nákupu RWE CZ. Den dodavatelů Praha

Strategický přístup v nákupu RWE CZ. Den dodavatelů Praha Strategický přístup v nákupu RWE CZ Den dodavatelů Praha 15. 3. 2016 RWE 3/21/2016 Strana 1 Obvyklý přístup k nákupu v podnicích a firmách V praxi se nákupní oddělení většiny společností věnuje především

Více

Auditorské služby. Committed to your success

Auditorské služby. Committed to your success Auditorské služby Committed to your success Auditorské služby Expertní znalosti, individuální přístup a dlouhodobá péče jsou klíčem k nezávislému a profesionálnímu ověření vašich ekonomických informací.

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody

SWOT ANALÝZA. Příloha č. 2, Pracovní list č. 1 SWOT analýza 28.4.2014. SWOT analýza - obsah. SWOT analýza. 1. Základní informace a princip metody SWOT ANALÝZA 1 SWOT analýza - obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečné tipy a příklady z praxe 2 SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE A PRINCIP METODY 3 1 SWOT

Více

Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN

Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN Obsah Druhy hodnocení firem Hodnotící kritéria pro hodnocení firmy Možnosti úspěchu firmy Úspěšný podnik Úspěšné firma Metrostav

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/MARK Přednáška č 10 a 11 a 12 Plánování Audit marketingu

Více

Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního studia

Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního studia Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Otázky k přijímacímu řízení magisterského civilního

Více

Cena z makroekonomického pohledu

Cena z makroekonomického pohledu Cena Definice ceny Cena je vyjádření hodnoty zboží nebo služby v peněžních či jiných jednotkách Mění se v čase podle momentální nabídky a poptávky a v závislosti na jejich očekávaném vývoji Cena má mnoho

Více

Přístup NKÚ ke kontrole 3E v rámci životního cyklu veřejné zakázky Štefan Kabátek

Přístup NKÚ ke kontrole 3E v rámci životního cyklu veřejné zakázky Štefan Kabátek Přístup NKÚ ke kontrole 3E v rámci životního cyklu veřejné zakázky Štefan Kabátek Principy přístupu NKÚ Audit výkonnosti Posouzení hospodárnosti/efektivnosti a účelnosti (3E) nespočívá v procesním dodržení

Více

Řízení vztahů se zákazníky

Řízení vztahů se zákazníky Řízení vztahů se zákazníky Řízení vztahů se zákazníky Vychází z představy, že podnik je řízen zákazníkem Používanými nástroji jsou: Call Centra Customer Relationship Management (CRM) Základní vazby v řízení

Více

a praxe v České republice

a praxe v České republice Informační audit teorie a praxe v České republice Petr OčkoO ko Michaela Dombrovská Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze Konference INFORUM 2006 Praha, 23. května 2006 Pojetí informačního

Více

SWOT ANALÝZA 126MSFN

SWOT ANALÝZA 126MSFN SWOT ANALÝZA 126MSFN 8.11.2016 Zbyněk Škoda SWOT analýza -obsah 1. Základní informace a princip metody 2. Vnější a vnitřní faktory 3. Užitečnétipy a příklady z praxe SWOT analýza I. ZÁKLADNÍ INFORMACE

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE zakázky na služby zadané ve zjednodušeném výběrovém řízení dle Příručky pro příjemce finanční podpory projektů operačního programu Rozvoj lidských zdrojů, v platném znění Název zakázky

Více

Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu včetně Dodatku č. 1 schváleného radou města dne 18.3.2013 usnesením č. 70/2013, Dodatku č. 2 schváleného radou města dne 23.6.2014

Více

je nový zákon z č.. 137/2006 Katedra veřejn ejné ekonomie

je nový zákon z č.. 137/2006 Katedra veřejn ejné ekonomie Veřejn ejné zakázky zky aneb o čem je nový zákon z č.. 137/2006 Mgr. Bc.. David Póč Katedra veřejn ejné ekonomie davidpoc@email.cz Nový zákon z č. 137/2006 Sb. Nahrazení zákona č.. 40/ 2004 Sb. Nabytí

Více

3/10 Plánování zásob ve v robním procesu

3/10 Plánování zásob ve v robním procesu EFEKTIVNÍ V ROBA část 3, díl 10, str. 1 3/10 Plánování zásob ve v robním procesu V dnešní době nelze hovořit o úspěšném zvládnutí výrobních a provozních činností a přitom nevěnovat bedlivou pozornost problematice

Více

Propojení nemocenského a zdravotní pojištění Bc.. Vladimír r Kothera garant projektu říjen 2004 Projekt Českého zdravotnického fóra f 1/2 Snaha reagovat na systémov mové chyby Dlouhodobá analýza problémů

Více

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice 1. Kalkulace, rozpočetnictví - význam kalkulací, druhy kalkulací - náklady přímé a nepřímé, charakteristika - typový kalkulační vzorec - kalkulační metody - kalkulace neúplných nákladů a srovnání úplných

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

MINISTERSTVO VNITRA odbor interního auditu a kontroly Č. j.: MV /IAK-2015 Praha 18. prosince 2015 Počet listů: 5 Příloha: 1/2

MINISTERSTVO VNITRA odbor interního auditu a kontroly Č. j.: MV /IAK-2015 Praha 18. prosince 2015 Počet listů: 5 Příloha: 1/2 MINISTERSTVO VNITRA odbor interního auditu a kontroly Č. j.: MV-170116-1/IAK-2015 Praha 18. prosince 2015 Počet listů: 5 Příloha: 1/2 S t ř e d n ě d o b ý p l á n i n t e r n í h o a u d i t u n a r o

Více

Logistika. Souhrnné analýzy. Radek Havlík tel.: URL: listopad 2012 CO ZA KOLIK PROČ KDE

Logistika. Souhrnné analýzy. Radek Havlík tel.: URL:  listopad 2012 CO ZA KOLIK PROČ KDE Logistika Souhrnné analýzy listopad 2012 KDE PROČ KDY CO ZA KOLIK JAK KDO Radek Havlík tel.: 48 535 3366 e-mail: radek.havlik@tul.cz URL: http:\\www.kvs.tul.cz Paretova, ABC a XYZ analýzy Obsah Paretova

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Holiday Inn, Brno, salonek Beta 16.4.2015 Přezkoumání systému

Více

LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) ších společných politik. Jedna z nejstarší. Oběť. mová itá

LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) ších společných politik. Jedna z nejstarší. Oběť. mová itá SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSK LSKÁ POLITIKA (SZP( SZP) Jedna z nejstarší ších společných politik Kontroverzní úspěchy vers. problémy Oběť svého vlastního úspěchu Nákladná Problémov mová Složit itá Příliš byrokratická

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno 25.10.2016 Přezkoumání systému managementu

Více

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Struktura přednášky Výrobní činnost podniku Základní výrobní procesy Příprava výroby Řízení výroby Nákupní a výrobní činnost podniku Nákup Prodej

Více

Léto 2014 Interní audit vymezení IA a outsourcing, benchmarking Ing. Petr Mach 1. Vymezení interního auditu, vztah k EA 2. Interní audit a outsourcing 3. Interní audit a benchmarking 2 Cíle auditu: Externí

Více

FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT. Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA

FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT. Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA FOOD AND BEVERAGE MANAGEMENT Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA ORGANIZAČNÍ STRUKTURA ÚSEKU F&B významné postavení mezi ostatními provozními úseky hotelu řízení tohoto úseku je jednou s nejnáročnějších

Více

3. Očekávání a efektivnost aplikací

3. Očekávání a efektivnost aplikací VYUŽÍVANÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ V ŘÍZENÍ FIREM Ota Formánek 1 1. Úvod Informační systémy (IS) jsou v současnosti naprosto nezbytné pro úspěšné řízení firem. Informačním ním systémem rozumíme ucelené softwarové

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Posláním organizování je vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její části. Formou sdružování činností

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 - předběžné oznámení ve Věstníku VZ

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 - předběžné oznámení ve Věstníku VZ Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 1 - předběžné oznámení ve Věstníku VZ Odůvodnění dle 1 písm. a) až d). Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny (plánovaný cíl). Popis předmětu

Více

Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu ve znění dodatku č. 1 ze dne 4.2.2019 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Předmět směrnice 1. Tato směrnice pro zadávání veřejných zakázek

Více

Personální audit lze provádět z hlediska kontroly jako: Běžný, který vznikl na základě zjištěné odchylky.

Personální audit lze provádět z hlediska kontroly jako: Běžný, který vznikl na základě zjištěné odchylky. Personální audit procesů Způsoby ů auditu Personální audit lze provádět z hlediska kontroly jako: Běžný, který vznikl na základě zjištěné odchylky. Úplný, který zahrnuje komplexní kontrolu za dané období.

Více

INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ

INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ Logistický informační subsystém (LIS) Řízení celého materiálového toku není možné bez odpovídajících informací. Proto součástí integrovaného logistického systému

Více

Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace Vrchlického 59, Jihlava

Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace Vrchlického 59, Jihlava Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace Vrchlického 59, 586 33 Jihlava Odůvodnění veřejné zakázky DEZINFEKCE Odůvodnění veřejné zakázky ve smyslu 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách ve

Více

Podnik jako živý organismus - konkurenční výhoda. Ing. Olga Girstlová Víceprezidentka a generální ředitelka skupiny GiTy

Podnik jako živý organismus - konkurenční výhoda. Ing. Olga Girstlová Víceprezidentka a generální ředitelka skupiny GiTy Podnik jako živý organismus - konkurenční výhoda Ing. Olga Girstlová Víceprezidentka a generální ředitelka skupiny GiTy PODNIKATEL Vytváří podnikatelský model v daném oboru podnikání Definuje svého zákazníka

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice OPERAČNÍ VÝZKUM 11. TEORIE ZÁSOB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více