Růst = změna kvantitativní (přibývání cm a kg) Vývoj = změna kvalitativní (Dozrávání tělesných tkání, diferenciace, vývoj)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Růst = změna kvantitativní (přibývání cm a kg) Vývoj = změna kvalitativní (Dozrávání tělesných tkání, diferenciace, vývoj)"

Transkript

1 Zápis přednášky předmětu : Biologie dítěte Autor : Jirka Stibor Obrázky převzaty z knihy: Machová Jitka : Biologie člověka pro učitele, Karolinum Růst a vývoj dítěte a jeho poruchy Růst = změna kvantitativní (přibývání cm a kg) Vývoj = změna kvalitativní (Dozrávání tělesných tkání, diferenciace, vývoj) Růst a vývoj nejsou rovnoměrné (kojenec 1/4, dospělý 1/8) Nejrychleji se rozvíjí mozek a nejpomaleji pohlavní žlázy. Dvě období zrychleného růstu. 1) Nitroděložní v 1.týdnu těhotenství. Zpomalení v předškolním a mladším školním věku (1,5kg/5cm za rok) 2) Puberta (2,5-6kg/8-12cm za rok) Sekulární zrychlení růstu urychlení růstu s časem (generačně) Pro porovnání správnosti existují tabulky. Různé metody hodnocení růstu a vývoje. 1) Metoda průměru a směrodatné odchylky (sigma) a. Do 1 sigma normální stav b. 1-2 sigma nad- nebo podprůměrný růst c. Více než 2 sigma výrazně nad- nebo podprůměrný růst 2) Percentilová metoda vyjadřuje naměřený rozměr v procentuálním vztahu v určitém věku. a přiměřená hodnota k věku b nižší hodnota k věku c extrémně nižší d. Méně než 3 mimořádně extrémně nižší e vyšší f extrémně vyšší g. Více než 97 mimořádně extrémně vyšší Poruchy růstu 1) genetické příčiny (dědičné) 2) hormonální (hypofýza růstový hormon) Gigantismus, akromegalie (okrajové růsty) 3) Chronické nemoci životně důležitých orgánů 4) Zevní faktory (výživa)

2 2.Charakteristika jednotlivých období dětského věku 1) Novorozenecké (0-28.den života) 2) Kojenecké (od 2.měsíce do konce 1.roku) 3) Batolecí (od 1.roku do 3.roku) 4) Předškolní (od 4. do 6.roku) 5) Školní (od 7. do 15.roku) 6) Dorostové (od 16. do 18.roku) (adolescence) Ad 1) Nejrizikovější pro nemoci. Novorozenecká úmrtnost je počet zemřelých do 28.dne života z 1000 živě narozených. (Nyní 2-3 těžce nedonošené x vrozené vady) Ad 2) Kojenecká úmrtnost je počet zemřelých do konce 1.roku života z 1000 živě narozených (včetně novorozenecké nyní 4-5) Výživa se dělí: a) výhradně mléčné (do 4.měsíce) b) od 5.-7.měsíce doplněno ovocno- a zelenino- mléčnými přípravky c) plná kojenecká výživa (obilná výživa od konce 6.měsíce jinak riziko alergie na lepek) Ad 3) Zvídavé a pohyblivé (Co je to? Proč?) Vysoké procento úrazů (spáleniny, opařeniny, utonutí) Ad 4) Školní zralost zkoumat ne dřív než v 5.5 roku Hodnotí: a) učitelka mateřské školy (mluvené slovo, sociální chování ) b) pediatr (tělesná stránka a choroby) c) psycholog (psychická zralost) Ad 5) Dělení na mladší školní věk (1.stupeň) a na starší školní věk (2.stupeň) Choroby : Ortopedické vady (ot.15) a Neurotické obtíže (ot. 16) Ad 6) Teenager ( ) Problémy návykové látky: Drogy všedního dne (alkohol, nikotin, kofein) Dělení na měkké a tvrdé špatně. Gateway drogs průchozí drogy. ( marihuana heroin) Měkké drogy - z konopí - marihuana - hašiš - sedativa - diazepan - lexaurin - taneční - extáze - čichači - toluen Tvrdé drogy - kokain, pevitin, heroin.

3 3.Vrozené vývojové poruchy (fenylketonurie) Nezaměňovat vrozené a dědičné. I. Vrozené vady na genetickém podkladu a. Metabolické II. b. Chromozomální Poškození plodu v souvislosti s rizikovým těhotenstvím nedědičné I.a. Vada v látkové přeměně (metabolismu) Poruchy v enzymech tuků, cukrů, bílkovin (TCB). Porucha v metabolismu bílkovin aminokyselin => fenylalanin Do moče se dostává kyselina fenylpyrohroznová => Fenylketonurie 1 na narozených dětí Od 4.měsíce života Děti blonďáci a kožní onemocnění Fenylalanin souvisí s melaninem (pigment) Moč páchne po myšincích Výrazné opožďování duševního i tělesného vývoje Důležitá včasná diagnóza Léčba dieta bez fenylalaninu Prevence : Provádí se screeningové vyšetření v 5.dni odebráním krve z patičky na filtrační papír a její laboratorní vyšetření. I.b. Vady chromozomální (jádrové) např. M.Downův syndrom II. Poškození plodu při rizikovém těhotenství a při porodu. 1. Porodní trauma (úraz) různé tlaky a tahy 2. Asfyxie (Asfyxický syndrom) Nedostatek kyslíku (Hypoxie) Zaškrcení pupečníku, odloučení placenty 3. Infekce ( Zarděnky, sepse ) 4. ERYTROBLASTOZA (Hemofilická nemoc novorozenců) => těžké poškození Rodiče Otec Rh+, Matka Rh- a dítě Rh+ Rh+ vyvolá protilátky proti Rh- a dochází k rozpadu krvinek novorozence (chudokrevnost) => obsahuje hemoglobin rozpadem vzniká žlučové barvivo BILIRUBIN => zaplaví nervový systém a je toxický => novorozenecká žloutenka Mírná je běžná léčba tzv.modrým světlem.

4 4. Štitná žláza a její hypofunkce Štitná žláza je žláza s vnitřní sekrecí. Produkuje hormony T3(Trijódtionin) a T4(Tyroxin). Zasahují do metabolizmu. Dítě s hypofunkcí štitné žlázy Snížený svalový tonus (napětí) Hrubý hlas Suchá kůže Mírná obezita Růst kostry zpomalen (menší postava) Typický výraz obličeje (tzv.opičí) => kreténismus Struma (vole) ale i u normální funkce nebo hyperfunkce Psychomotorická retardace Začíná ve 2.měsíci. Odhalení jako u fenylketonurie sreening.

5 5. Respirační systém a choroby horních dýchacích cest Anatomie Nosní průduchy, nosohltan, nosní mostky, hrtan, průduškové kmeny, průdušky, bronchy, bronchioly, plicní sklípky => vlásečnice, kapiláry. Nosič hemoglobin -> váže na sebe kyslík a kysličník uhličitý (O2 x CO2) Kanály jsou vystlány buňkami epitelami Průchodem přes epitel se vzduch zahřívá Zvlhčuje vzduch Kmitající štětinky na povrchu epitel vysunují částice směrem ven (čistící funkce) Nemoci respirační Horní cesty dýchací (Nos, nosohltan,hrtan, průdušnice) Rýma banální virové nebo bakteriální onemocnění Laryngitis zánět hrtanu (viry) Sípavý hlas až ztráta hlasu Dušnost (vdechová) Vrcholí v noci Drsný štěkavý kašel Léčba chladný vlhký vzduch Epiglotitis zánět záklopky hrtanové (bakterie hemofilus způsobuje i hnisavý zánět mozkových blan) Dušnost (vdechová) Schvácení, vyděšenost Vysoké teploty Aerobní vegetace žláza Nosní mandle zduření po odstranění se při dýchání ústy obnoví.

6 6. Respirační systém a choroby dolních dýchacích cest Zánět plic Plíce pravá plíce 3 laloky, levá pouze 2 (srdce) Lalok se dělí na segmenty. Zánět celého laloku nebo více segmentů pneumonie. Zánět lalůčkový (bronchů) bronchopneumonie. Léčba antibiotiky.

7 7. Krevní oběh, krev a jejich onemocnění Krev je vytlačována z levé srdeční komory do aorty. Přes tepny, žíly, vlásečnice a kapiláry přenáší krev kyslík do buněk (tkáně). Pak krev odebere oxid uhličitý a je dovedena do pravé srdeční předsíně. Přes chlopeň do pravé komory a odtud plicní tepnou do plic. Zde probíhá opačný proces než v tkáni. (CO2 -> O2) a odtud do levé srdeční předsíně a přes chlopně do levé srdeční komory. Tepový objem cca 70 ml Tepová frekvence cca 70 t/min Minutový objem 4,9 l/min (téměř celý obsah) Složky krve Tekutá složka plazma. Červené krvinky erytrocyty mil/mm3 + životnost 120 dní Bílá krvinky lymfocyty 4-8 tis/mm3 Krevní destičky trombocyty tis/mm2 ovlivňuje krevní srážlivost. Nemoci krve Trombocytopenie chybí destičky poruchy krevní srážlivosti Anémie chudokrevnost chybí červené krvinky. Leukémie chybí bílé krvinky malátné, unavené, bolesti kloubů, nechutenství, transplantace kostní dřeně (problematika přijmutí cizích látek)

8 8. Ledviny a močové cesty a jejich onemocnění Zpracují cca 180l/24h prvotní moči většina se vstřebává zpět a zůstane cca 1,5l /24h Nemoci dolního segementu Infekce močových cest postupuje vzestupně zvenku. Nejčastěji bacil Escherichia coli Projevy: Nutkavé močení Bolestivé močení Bolesti v podbříšku Přítomnost bílkovin a krve v moči Nemoci horních cest (Pánvička ledvinná z ledvinou) Infekce buď vzestupně nebo s krví. Postreptokokový imunokomplexový zánět ledvin Zpravidla po angíně způsobené streptokokem. Vznikne imunokomplex (bakterie s protilátkou) který proudí s krví a usadí se v ledvinách. Záněty způsobí zjizvení ledvin a ztrátu jejich funkce

9 9.AIDS a možnosti prevence U nás je cca 1000 lidí, celkem cca 40 mil. Acquired Imune Deficiency Syndrom Syndrom získané ztráty imunity Způsobuje jí HIV tzv.retrovir Postihuje bílé krvinky a mízní uzliny. Zdroje nemoci: Nemocný člověk, ale i přenašeč. Obsažen v krvi, slinách, slzách, ve spermatu. 1. krví 2. pohlavním stykem v libovolné formě Inkubační doba měsíců Infekční již za 7.týdnů. Průběh choroby: 1. Postupné napadání lymfocytů (bílých krvinek) -> akutní stádium Teploty Bolesti kloubů a svalů Zvětšené mízní uzliny 2. Stádium bezpříznakové Postupný pokles počtu bílých krvinek 3. Mnohočetné postižení uzlin Zduření uzlin Teploty Průjmy Ztráta hmotnosti Plísňová onemocnění 4. Manifestní AIDS Opakované záněty plic Superinfekce Nemocný nemocem postupně podléhá Nevyléčitelná choroba léčí se příznaky. Bráníme se prevencí 1. Vyšetřování dárců krve na HIV 2. Používání jednorázových lékařských pomůcek 3. Mechanická ochrana při pohlavním styku (kondom) 4. Zdůrazňování partnerské věrnosti

10 10.Alergie a některá alergická onemocnění Změněná reaktivita imunitního systému ve smyslu přemrštěné reakce na antigen (alergen) Typy alergií 1. Reakce I.typu okamžitá (atopická) Potravinová alergie Bodnutí hmyzem Mimo lokální reakce dochází k reakci celkové (Anafylaktická) => anafylaktický šok => uvolňuje se histamin (protilátkou je adrenalin) 2. Reakce II.typu cytotoxická =>Erytroblastoza 3. Reakce III.typu imunokomplexová Viz 8 otázka nemoci horních cest 4. Reakce IV.typu buňkami zprostředkovaná reakce tuberkulínového typu (oddálená 24 až 48 hodin) testování na protilátku tuberkulózy u dětí Bronchiální astma průduškové astma Výdechové astma (hvízdavý dech) Alergickou reakcí se 1. smrští průduška 2. je zvýšená produkce hlenu a 3. zvětší se buničky. Léky kortikoidy ( z kůry nadledvinek) př. KORTIZON (tablety, injekce) Začínají se vyrábět spreje, které mají přímý účinek.

11 11.Charakteristika infekčních onemocnění a možnosti prevence Inkubační doba je doba od vniknutí do organismu do prvního projevu. ZDROJ => PŘENOS => VNÍMAVÝ JEDINEC Nemocný Virulence (Množství Bacilonosič (tyfus) a agresivita Zvíře (vzteklina) mikroorganismů) Kapénková (chřipka, respirační choroby) Alimentární zažívací (zánět jater) Kůže - poranění i hmyzem (tetanus) Používání desinfekce i na drobná poranění (např.betadine) Imunita dvojího druhu 1. Vrozená nespecifická 2. Získaná specifická Infekční zárodky Onemocněním se vytvoří protilátky Očkováním Základní systém očkování dětí (DiTePe, Hexavakcína, ) X Imunita (odolnost) Prevence Izolace nemocného Zákaz hromadných akcí v případě epidemie Bacilonosič vyšetření v rizikovém prostředí zdravotní průkaz v potravinářství. Zvíře hromadné očkování nebo odstřel Kapénková infekce izolace Alimentární hygiena mytí rukou (Hepaptitis A) Kůže ošetření drobných poranění, zabránění přístupu hmyzu Posílení imunity očkování Klíště odstranit mýdlovou vodou.

12 12.Nejčastější střevní postižení Salmonelóza epidemiální Rezervoárem je dobytek a drůbež Nedostatečně tepelně opracované suroviny Projevy Teplota Bolesti hlavy Průjem => dehydratace => šok Křečovité bolesti břicha Inkubační doba: 6-48 hodin Léčba zavodňováním (v kritických případech nitrožilně) Bacilární úplavice disentérie shigela Zdroj voda. Inkubační lhůta 1-5 dnů Teploty Nechutenství Zvracení Četné průjmovité stolice Nutkání na stolice Léčba zavodňováním (v kritických případech nitrožilně) Ascarioza škrkavka 1 samička (až 20cm) => 25 miliónů vajíček a denně jich uvolní cca 200tis. Znečištěnou potravou Střeva, krevní řečiště i záněty plic Nechutenství Neurčité bolesti břicha Průjem Prevence : ochrana vody před fekáliemi a hygiena Enterobioza Roup střevní Velikost 0,5-1 cm. Viditelné na stolici V noci samička klade vajíčka do kůže kolem konečníku => svědění Prevence : stříhání nehtů, hygiena Projevem je nechutenství Nutno přeléčit všechny členy rodiny.

13 13.Dětské infekční onemocnění s exanthémem 1. Spalničky virové Inkubační lhůta 2 týdne. Přenos kapénkově. a. Katarální stádium 3-4 dny Výtoky z otvorů, uplakaný vzhled Teplota b. Stádium exanthému Vyrážka od shora dolů (začíná za ušima) Skvrnky se zvětšují a spojují Mizí opět od shora Léčba symptomatická => proti horečce. 2. Spála streptokokus (může se opakovat) Inkubační lhůta 2-5 dní. Angína Zduření a zarudnutí mandlí (i hnisavé čepy) Po několika dnech vyrážka o Drobné červené pupínky na hrudníku a bříšku o Obličej bez vyrážky ale červený a bledá ústa Po skončení se olupuje kůže na chodidlech a dlaních Možné důsledky : Zánět srdečního svalu Zánět středního ucha Léčba PENICILÍN 3. Zarděnky Inkubační lhůta 2-3 týdny. Přenos kapénkově Rýmovitá nemoc, lehké teploty Nesplývající vyrážka střední velikost 4. Plané neštovice Skvrnka pupínek puchýřek praskne stroupek Všechna stádia zároveň. Ve stadiu stroupků je již neinfekční. Léčba Svědění znecitlivění pudrem Nutno zabránit škrábání nebezpečí druhotné infekce. 5. Infekční nemoc Virové Pobyt doma a léky proti teplotě. Větší děti Vyrážka motýlkovitá na obličeji jako při prochladnutí. 6. Infekční nemoc Malé děti a kojenci Nízké teploty bez příčiny 3-4 dny a nastává vyrážka Léčba symptomatická Klid doma

14 14.Funkce jater a její poruchy Syntetická činnost u základních živin Detoxikační činnost (bakteriální, chemická) Tvorba žluči pomáhá trávit tuky Nemoci Hepatitida (Žloutenka) 1. Typ A (infekční žloutenka, nemoc špinavých rukou) Inkubace 30 dnů Příznaky : Chřipkovité onemocnění Ztmavne moč Zesvětlá stolice Zežloutne bělmo, později i kůže Průběh : od lehkých po těžké Definitivní diagnóza laboratorním vyšetřením => jaterní testy. Léčba : Klid Dieta Žádný alkohol Prognóza většinou dobrá Prevence osobní hygiena 2. Typ B (sérová nemoc) Přenos krví. Inkubace dní Příznaky a léčba jako u Typu A Prognóza : 90% uzdravení 10% přechází do chronicity Až 1% nastává Cirhóza 3. Typ C virový Vše jako u Typu A Prognóza : 50% uzdravení Až 50% do chronicity nebo Cirhóza 4. Chronická hepatitida Trvající zánět 6 měsíců a déle Trvalá nechutenství a únava Jaterní test stále pozitivní Léčba Klid Dieta dlouhodobě Prognóza velmi často Cirhóza (ztvrdnutí jater) 5. Infekční mononukleóza Angína zduřené mandle a povlaky Zvětšené uzliny Slezina hmatná Současně postiženy jaterní buňky a léčba stejná jako u chřipky i hepatitidy.

15 15.Vývoj páteře a její poruchy Vývoj páteře po narození 3 měsíc LORDÓZA 6 měsíc KYFÓZA 12 měsíc LORDÓZA Počty obratlů: 7 krčních, 12 hrudních, 5 bederních, 5 srostlých v křížovou kost, 3-5 srostlých v kostrč Vady Kyfóza předozadní vybočení kulatá záda a nepohyblivá a bolestivá extrémní SCHEUERMANN Postižen přechod přechod hrudní a bederní Léčba Léčebná pohybová výchova rehabilitace Korzety sádrové nebo kombinace kůže-kov Skolióza Vybočení pravolevé Nejčastěji v oblasti hrudníku a beder Někdy se vytváří protioblouk Esovitá skolióza Příčiny Někdy vrozené skoliózy (klínový obratel) Možno po úraze Postojové různě dlouhé dolní končetiny (vrozené i úrazové) prevence obuví IDIOPATICKÉ neznámý původ Léčba Rehabilitační cvičení Korzety Operativně, ale ztráta pružnosti páteře Ploché nohy Prevence správnou obuví Široké ve špičce Pevná obuv Musí mít podpatek Léčba Cvičením Ortopedické vložky o Aktivní (kulička) o Pasivní (tvarové)

16 16.Neurózy dětského věku Funkční onemocnění bez organického podkladu Nejrůznější konfliktní situace => stresy. Zvratné onemocnění Konflikty mezi dvěma subjekty dlouhodobého působení 1. Neurózy v tělesné oblasti mladší děti 2. Neurózy v psychické oblasti Ad 1. Poruchy spánku Tvrdý spánek Lehký spánek Problémové usínání Inverzní spánek PAVOR NOKTURNUS noční běs v důsledku zážitku Poruchy jídla Nechutenství Přejídání Mentální anorexie odmítání potravy zejména děvčata Bulimie nadměrná žravost Tiky Řečové poruchy Koktavost (často důsledek potlačování přirozené Laterality) Brebtavost překotná mluva Mutismus mlčení absolutní nebo elektivní (výběrový) Pomočování ENURÉMA (občasné běžné do 5.roku) Ad 2. Úzkostné stavy Fobie (Kolem 12.let běžná TANATOFOBIE strach ze smrti blízkých osob) Školní fobie 17.Psychózy dětského věku

17 18.Hydrocefalus Vodnatost Nadměrná tvorba moku Nedostatečné vstřebávání Dva druhy 1. OBSTRUKČNÍ překážka v cestě ke vstřebání 2. KOMUNIKUJÍCÍ - není překážka, ale tvoří se nadměrné množství Obojí může být jak vrozené tak získané Příznaky U vrozené už v těhotenství U porodu je větší hlavička Nápadně vyklenut čelo Nápadná žilní kresba Při poklepu vydává hlavička chraplavý zvuk Syndrom zapadajícího slunce nad duhovkou prosvítá bělmo Postižené části Poruchy rovnováhy Formy dětské mozkové obrny Postižen nebo zastaven duševní vývoj o U středních forem speciální školy o Zastavených forem ve speciální školách dobrý prospěch o U lehkých forem dojde k vyrovnání do 8.roku Léčba Operativně (tzv. SHUNT) odvádí se mok umělým odvodem do dutiny břišní, kde se vstřebává. 19.Dětská mozková obrna DMO Spastik Vzniká v mladším dětském věku V důsledku mozku jsou poškozeny svaly zvýšeným svalovým napětím (SPASMUS) Vznik DMO: 1. Prenatálně infekce matky v prvních měsících těhotenství (gestóza, EPH otoky, bílkoviny, tlak estóza ) 2. Natálně porodní problémy Hypoxie (přidušení) 3. Postnatálně po narození (do 6.měsíců) infekce Formy 1. Diparetická postiženy dvě končetiny (dolní) 2. Hemiparická stranové postižení 3. Tetraparetická všech končetin Projevy Nůžkovitá chůze Poruchy řeči Epilepsie Psychické postižení od Debility k Idiocii Léčba Rehabilitační léčba, ortopedie.

18 20.Lehká mozková dysfunkce LMD lehčí forma DMO x porucha chování Poruchy obratnosti (jemná motorika) Poruchy řeči (vývojová dysfázie) tvorba slov, vět, pojmová dysfázie Poruchy čtení dyslexie lze nácvikem minimalizovat Hyperaktivita neustálá potřeba aktivity, nesoustředěnost na jednu činnost 21.Úvod do lidské genetiky Genetika je nauka o dědičnosti. Z rodičů na potomky se přenáší určité jevy geny (vlohy) Geny jsou uloženy v chromozómech. CHROMOZÓM AUTOZÓMY (tělesné geny) HETEROCHROMOZÓMY GONOZÓM (určují pohlaví) Člověk má 23 chromozomálních párů => 46 chromozómů pár je tvaru X 23. určuje pohlaví XX žena, XY muž. Genů je známo přes určují kde co včetně chorob. Dělení buněk přechází všechny chromozómy tzv. Diploidní buňky. Pohlavní buňky jsou Haploidní obsahují polovinu chromozómů => spojením vznikne Diploidní počet 46 chromozómů. O pohlaví rozhoduje mužská buňka (X nebo Y). U ženy vždy X. Změny v chromozómech MUTACE (ABERACE) vzniká radiací nebo infekcí. 22.Downova choroba Genetická porucha obsahuje 47 chromozómů => změněný 21.pár trisomnie Vyskytuje se u dětí starších prvorodiček po 35.roku nebo naopak u matek mladších 15.let. Dříve MONGOLISMUS nepoužívat rasistický podtext. Projevy: Úzké šikmo postavené oční štěrbiny Epicantus (oční řasa) Široký kořen nosu a daleko od sebe postavené oči Trvale pootevřená ústa a vyčnívající jazyk Kratší krk i končetiny Široké dlaně a kratší prsty Opičí rýha na dlani Svaly i klouby volné Menší (podprůměrná) výška Další vrozené vady (často srdeční) Náchylnost k respiračním chorobám (snížená imunita) Snížený intelekt Nápadně klidné děti Vysoká úmrtnost ( zejména v důsledku druhotných vrozených vad )

19 23.Epilepsie Padoucnice Různě dlouhý, náhle vzniklý stav bezvědomý, provázený křečemi a s projevy abnormality na EEG. 1. Generalizované (celotělové) a. GM (Grand mal Velké zlo) Náhlý záchvat bezvědomý provázený pádem (odtud padoucnice) a dochází ke globálním křečím. Přechází křeče tonické v klonické. Poškození jazyka, dochází k pomočení, pokálení, pěna u úst, zástava dechu, silně se zpotí. Někdy předchází AURA (předzvěst) smyslové halucinace (jiskření, zvonění, hluk, zápachy ) b. PM (Petit mal Malé zlo) Kratší nepřítomnost vědomí (ABSENCE) hlavně u dětí 2. Parciální epilepsie (častější) nemusí dojít ke ztrátě vědomí a. Jaksonův svalové záškuby b. Advansivní svalově stranová nesymetrie stáčení Léčitelné a vyléčitelné Léky při neřízeném přerušení léčby prudké zhoršení stavu. V žádném případě alkohol. 24.Hlavní součásti lidské výživy a její poruchy Potrava je zdrojem energie. T Tuky 9 kcal/g 36 kj C Cukry 4 kcal/g 16 kj B Bílkoviny 4 kcal/g 16 kj 1. Kalorická hodnota potravy Potřeba = x věk => pouze ve školním věku 2. Biologická hodnota potravy Vzájemný poměr TCB (30:50:20) 3. Vitamíny (choroby hypovitaminózy a avitaminózy) Vitamín D křivice, Vitamín A oči (suchost oční, šeroslepost), Vitamín C Kurděje 4. Minerály a stopové prvky Magnézium křeče 5. Tekutiny Pitný režim DYSTOFIE, OBEZITA 25.Selhávání životně důležitých orgánů a protišoková opatření Šok nedostatečné prokrvení tělesných tkání a to u zvláště životně důležitých orgánů (srdce, plíce, ledviny, mozek) a z toho plynoucí nedostatečné zásobování tkání kyslíkem. Hypovolemický (málo krve) nedostatek tekutin, krvácení Kardiogení porucha srdce infarkt miokardu, miokarditida Anafylaktický relativní nedostatek tekutin (rozšíření cév) Septický otrava krve (bakterie), meningitida Léčba rychlost kardiopulmonální resiscutace Dýchání s úst do úst x nepřímá srdeční masáž (1:5)

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

Biologie dítěte a základy zdravovědy 1 a 2

Biologie dítěte a základy zdravovědy 1 a 2 Biologie dítěte a základy zdravovědy 1 a 2 Literatura, zdroje: Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002 http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/fsps/ps08/first_aid/web/inde

Více

Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno

Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno Imunita 1. Definice 2. Funkce rozpoznat škodlivé látky (zevní, vnitřní) mobilizovat obrané mechanizmy likvidovat škodliviny

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Imunita a infekční nemoci Anotace Pracovní list seznamuje žáka s druhy infekčních chorob a se způsoby jejich

Více

Oběhová soustava. Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem

Oběhová soustava. Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem Oběhová soustava Oběhová soustava je tvořena složitou sítí cév a srdcem Zabezpečuje: Přepravu (transport): - přepravcem je krev (soustava oběhová) - zabezpečuje přísun základních kamenů živin do buněk,

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Imunita Charakteristika-soubor buněk,molekul a humorálních faktorů majících schopnost rozlišit cizorodé látky a odstranit je /rozeznává vlastní od cizích/ Zajišťuje-homeostazu,obranyschopnost

Více

Funkce Nedostatek (N - ) Nadbytek (P - ) Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Endokrinní žláza. hormony. Shora připojena k mezimozku

Funkce Nedostatek (N - ) Nadbytek (P - ) Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Endokrinní žláza. hormony. Shora připojena k mezimozku Tabulka Šišinka (nadvěsek mozkový, epifýza) Shora připojena k mezimozku Melatonin Ladí cirkadiánní rytmy, Ovlivňuje funkci nervové soustavy i celého organizmu, v dětství brzdí tvorbu pohlavních hormonů,

Více

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43.

Porod. Předčasný porod: mezi týdnem těhotenství. Včasný porod: mezi týdnem těhotenství. Opožděný porod: od 43. Porod Z. Rozkydal Porod Předčasný porod: mezi 29. 38. týdnem těhotenství Včasný porod: mezi 39. 42. týdnem těhotenství Opožděný porod: od 43. týdne a později Průběh porodu I. doba otevírací II. doba vypuzovací

Více

Hygiena a školní zdravotnictví. Infekční onemocnění

Hygiena a školní zdravotnictví. Infekční onemocnění Hygiena a školní zdravotnictví Infekční onemocnění Základní pojmy Původci: bakterie, viry, červi (hlísti, hlístice), členovci Inkubační doba: interval od proniknutí původců nákazy do organismu po první

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata,

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata, Opakování - zařadí člověka do systému živočišné říše - charakterizuje biologickou a společenskou podstatu člověka - uvede význam kůže, objasní její stavbu a funkci - popíše odlišnosti barvy kůže lidských

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2

Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2 Biologie člověka a základy zdravovědy 1 a 2 Literatura, zdroje: Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002 Somatologie pro SZŠ + pediatrie Manuál v lékařské praxi Požadavky: PS test;

Více

Funkce oběhové soustavy

Funkce oběhové soustavy Oběhová soustava Funkce oběhové soustavy Zajišťuje oběh krve (u savců krev stahy srdce). Krev spolu s tkáňovým mokem a mízou tvoří vnitřní prostředí organismu, podílejí se na udržování homeostázy (stálého

Více

Předškolní věk. Zpracovala: Jana Černá

Předškolní věk. Zpracovala: Jana Černá Předškolní věk Zpracovala: Jana Černá Charakteristika Růst a vývoj Nejčastější patologie Výživa u dětí Poruchy výživy Předškolní období období od 3 do 6 let Dítě zpravidla navštěvuje mateřskou školu Začínají

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 11.3.2011 Mgr.Petra Siřínková Rozdělení živé přírody 1.nadříše.PROKARYOTA 1.říše:Nebuněční

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

Biologie - Septima, 3. ročník

Biologie - Septima, 3. ročník - Septima, 3. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Praktické lékařství pro děti a dorost

Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro děti a dorost 1. Popáleniny u dětí Dispenzární péče Ikterus u novorozence 2. Malabsorpční syndrom Očkování závažné reakce po aplikaci očkovacích látek Neodkladná reusucitace novorozence

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu - porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů - rozpozná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) - rozlišuje a porovná jednotlivé skupiny živočichů - určuje vybrané druhy

Více

Obsah. 3 Bezpečnost práce Úrazová zábrana a pracovní úraz Odpovědnost za bezpečnost při práci Vznik úrazů...

Obsah. 3 Bezpečnost práce Úrazová zábrana a pracovní úraz Odpovědnost za bezpečnost při práci Vznik úrazů... Obsah 1 Úvodem.... 13 1.1 Význam zdravovědy pro kadeřníka.................... 13 1.2 Osobní hygiena kadeřníka........................... 14 1.2.1 Péče o čistotu těla................................. 15

Více

Nemoci dýchací soustavy

Nemoci dýchací soustavy Nemoci dýchací soustavy EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.16 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová

Více

OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY

OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY obr. č. 1 TĚLNÍ TEKUTINY tkáňový mok, krev a míza = tekutá tkáň funkce: zajišťují stálost vnitřního prostředí úprava koncentrace rozpuštěných látek, ph, teploty TĚLNÍ TEKUTINY

Více

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Krev Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, První pomoc, Biologie, Vybrané

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_18_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_18_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_18_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA DÝCHACÍ SOUSTAVA Buňky živočišného organismu získávají energii pro životní děje: převážně z biologických

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. imunita infekční

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Nemoci imunitního systému Označení materiálu:

Více

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1. Mezi funkce oběhové soustavy patří: a) rozvádění živin a plynů a ochrana proti chorobám b) rozmnožování c) růst organismu d) kostnatění 2. Množství krve dospělého člověka

Více

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919 lékař 85 813 177 11 69 69 71 62 12 88 93 118 14 153 163 157 34 55 1 1 nelékař 6 219 5 937 1 75 1 287 552 516 598 616 495 513 432 577 868 1 3 1 255 1 149 295 234 19 15 I. Nemoci epidemické, endemické a

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

VY_32_INOVACE_07_B_18.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_18.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_18_ZDR Vzdušné nákazy Datum tvorby 6.5.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje LYMFA, SLEZINA, BRZLÍK Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr.Jitka Fuchsová MÍZA (lymfa) Krevní kapiláry mají propustné stěny

Více

Maturitní okruhy Ošetřovatelství

Maturitní okruhy Ošetřovatelství Maturitní okruhy Ošetřovatelství OP u klienta s chronickou obstrukční plicní nemocí OP u klienta s akutním infarktem myokardu OP u klienta s onemocněním žilního systému OP u klienta s onemocněním tepenného

Více

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII.

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII. ŘÍZENÍ ORGANISMU Přírodopis VIII. Řízení organismu Zajištění vztahu k prostředí, které se neustále mění Udrţování stálého vnitřního prostředí Souhra orgánových soustav NERVOVÁ SOUSTAVA HORMONY NEROVOVÁ

Více

Variace Dýchací soustava

Variace Dýchací soustava Variace 1 Dýchací soustava 21.7.2014 13:15:44 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA Dýchací systém Dýchání je děj, při kterém organismus získává a spotřebovává vzdušný kyslík a vylučuje

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57 Obsah Předmluva... 13 Nejdůležitější pojmy používané v textu publikace... 14 MIKROBIOLOGIE... 23 Mikroorganismy a lidský organismus... 24 Třídy patogenních mikroorganismů... 25 A. Viry... 25 B. Bakterie...

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Míza Lymfa Krevní kapiláry jsou prostupné pro určité množství bílkovin

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/34.0437. Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Seznam šablon - Přírodopis

Seznam šablon - Přírodopis Seznam šablon - Přírodopis Autor: Mgr. Vlastimila Bártová Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Tematický celek: Člověk Ročník: 8 Číslo Označení Název Materiál Využití Očekávané výstupy Klíčové kompetence

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14. Člověk II.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14. Člověk II. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_14 Člověk II. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU

LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU PhDr. Jitka Jirsáková, Ph.D. LÁTKOVÉ ŘÍZENÍ ORGANISMU je uskutečňováno prostřednictvím: hormonů neurohormonů tkáňových hormonů endokrinní žlázy vylučují látky do krevního oběhu

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ EPIDEMIOLOGIE je obor, který zkoumá rozložení infekčních chorob v populaci, sleduje

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_92_PLÍCE AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 31.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_92_PLÍCE AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 31. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_92_PLÍCE AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 31. 12. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS, DÝCHACÍ SOUSTAVA

Více

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Ošetřovatelský proces u nemocných s akutním onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský proces u nemocných s chronickým onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy, Pražská 38 b Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Dýchací soustava Téma: Základy biologie orgánové soustavy člověka Autor: Mgr.

Více

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní.

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní. Anatomie pro účastníky kurzu ZZA Následující řádky jsou určeny těm z vás, kteří jste při hodinách biologie chyběli, už jste toho hodně zapomněli, nebo jste měli trvale otevřenou stranu s nejzajímavějšími

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: ; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu: Vitamíny. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Vitamíny. Očekávaný

Více

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Příušnice Samostatná práce Informatika a výpočetní technika KIV/IFYER jmeno a prijmeni Obsah 1 Příušnice

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava NERVOVÁ SOUSTAVA základní stavební jednotkou je. neuron Funkce.. řídí a koordinuje

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Soustavy člověka Stavba dýchací soustavy

Více

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci

Více

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Formované krevní elementy: Buněčné erytrocyty, leukocyty Nebuněčné trombocyty Tvorba krevních

Více

ČLOVĚK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla.

ČLOVĚK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla. ČLOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla. Lidské tělo člověk patří mezi živočichy, je obratlovec a savec všichni lidé mají stejnou

Více

VY_32_INOVACE_11.08 1/8 3.2.11.8 Dýchací soustava Dýchací soustava

VY_32_INOVACE_11.08 1/8 3.2.11.8 Dýchací soustava Dýchací soustava 1/8 3.2.11.8 Cíl popsat stavbu a funkci dýchací soustavy - chápat princip dýchání - charakterizovat jednotlivé části dýchací soustavy - objasnit pojmy plicní ventilace, dechová frekvence, kyslíkový dluh,

Více

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_19_ZDR Alimentární nákazy Datum tvorby 12.4.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech Soustava trávicí zajišťuje příjem potravy trávení = zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy odstraňování nestravitelných zbytků

Více

Co jsou imunodeficience? Imunodeficience jsou stavy charakterizované zvýšenou náchylností k infekcím

Co jsou imunodeficience? Imunodeficience jsou stavy charakterizované zvýšenou náchylností k infekcím Imunodeficience. Co jsou imunodeficience? Imunodeficience jsou stavy charakterizované zvýšenou náchylností k infekcím Základní rozdělení imunodeficiencí Primární (obvykle vrozené) Poruchy genů kódujících

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí

Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí Systém preventivních prohlídek v ČR je dlouhodobě propracovaný preventivní program, který umožňuje u Vašeho dítěte odhalit a včas léčit nejrůznější

Více

Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem.

Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem. Hygiena - definice Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem. Cílem vědního oboru: - preventivní zaměření - ochrana a upevňování

Více

ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE

ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE ANAMNÉZA DÁRKYNĚ PUPEČNÍKOVÉ KRVE JMÉNO A PŘÍJMENÍ DÁRKYNÉ DATUM NAROZENÍ RODNÉ ČÍSLO ZAMĚSTNÁNÍ TELEFON ULICE A ČÍSLO POPISNÉ MĚSTO PSČ PORODNÍK MINULÉ TĚHOTENSTVÍ počet předchozích porodů počet spontánních

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Civilizační choroby (nemoci srdce) Anotace Pracovní list stručně shrnuje problematiku civilizačních chorob,

Více

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza efektivity intervence Epidemiologie

Více

Krevní plazma - tekutá složka, 55% Krev. Krevní buňky - 45% - červené krvinky - bílé krvinky - krevní destičky

Krevní plazma - tekutá složka, 55% Krev. Krevní buňky - 45% - červené krvinky - bílé krvinky - krevní destičky KREVNÍ BUŇKY Krevní plazma - tekutá složka, 55% Krev Krevní buňky - 45% - červené krvinky - bílé krvinky - krevní destičky 4,5 až 5 mil./mm3 Bezjaderné, ploché okrouhlé buňky, piškotovitý tvar, uprostřed

Více

Negativní katalyzátory. chemické děje. Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: enzymy hormony vitamíny

Negativní katalyzátory. chemické děje. Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: enzymy hormony vitamíny Funkce biokatalyzátorů Pozitivní katalyzátory. chemické děje Negativní katalyzátory. chemické děje Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: Ovlivňují chemické děje v živém organismu zrychlují zpomalují

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Infekce je proces, při kterém se choroboplodné mikroorganismy (bakterie, viry, paraziti) dostávají do styku s hostitelským makroorganismem a vyvolávají jeho onemocnění.

Více

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925

Tab. F.10. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 Tab. F.1. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1925 1-4 5-14 15-24 25-39 4-49 5-64 65+ lékař 2 255 2 137 742 616 248 273 73 89 169 154 212 264 132 125 29 282 387 334 2 - nelékař 4 234 4 343

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ. vylučovací soustava = ledviny + odvodné cesty močové vylučovací soustava = ledviny + močovody + močový měchýř + močová trubice

SOUSTAVA VYLUČOVACÍ. vylučovací soustava = ledviny + odvodné cesty močové vylučovací soustava = ledviny + močovody + močový měchýř + močová trubice SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Funkce vylučovací soustavy a způsoby vylučování odpadních látek u živočichů Při látkové přeměně v buňkách a tělních dutinách živočichů vznikají odpadní látky, které musí být u organismu

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II.

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II. Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_19_BI1 DÝCHACÍ SOUSTAVA II. DÝCHACÍ SOUSTAVA Dolní dýchací cesty Hrtan (larynx) velikost hrtanu ženy 5 cm, muži 7 cm chrupavčitý,

Více

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU e-mail: mizavrel@med.muni.cz I.E.S. Brno, 14. 10. 2014 Historie nákazy 1981 San Francisko, New York mladí pacienti s neobvyklými

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

máme 2 druhy dýchání: VNĚJŠÍ plicní ventilace + výměna plynů mezi vzduchem a krví VNITŘNÍ výměna plynů mezi krví a tkáněmi + tkáňové dýchání

máme 2 druhy dýchání: VNĚJŠÍ plicní ventilace + výměna plynů mezi vzduchem a krví VNITŘNÍ výměna plynů mezi krví a tkáněmi + tkáňové dýchání je děj, při kterém organismus získává kyslík a spotřebovává vzdušný kyslík a vylučuje oxid uhličitý je složeno z 3 dějů 1. PLICNÍ VENTILACE = výměna vzduchu mezi vnějším prostředím a plícemi 2. VÝMĚNA

Více

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol.

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol. Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE Kateryna Nohejlová a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Patofyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení

Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení Já trá, slinivká br is ní, slož ení potrávy - r es ení Pracovní list Olga Gardašová VY_32_INOVACE_Bi3r0105 Játra Jsou největší žlázou v lidském těle váží přibližně 1,5 kg. Tvar je trojúhelníkový, barva

Více

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, Praha Cestovní a

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.)

Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.) 1 Test z biologie přijímací řízení FBMI ČVUT (Správná je vždy jediná odpověď.) 1. Povrch kosti kryje vazivová blána, která se nazývá a) okostice b) chrupavka c) kostní obal 2. Na průřezu kosti rozeznáváme

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Maturitní témata profilové zkoušky 2016/2017

Maturitní témata profilové zkoušky 2016/2017 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Předmět: Ošetřovatelství Obor: Zdravotnický asistent 3.E Vyučující: Mgr. Šárka Holečková 1. Ošetřovatelská péče u nemocných

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava 1/6 3.2.11.14 Cíl popsat stavbu hormonální soustavy - charakterizovat její činnost a funkci - vyjmenovat nejdůležitější hormony - uvést onemocnění, úrazy, prevenci, ošetření, příčiny - žlázy s vnitřním

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ Studie Mladý ječmen STUDIE NA MLADÝ JEČMEN / r. 2002 Studii vypracoval MUDr. Miloslav Lacina ve spolupráci se společností Green Ways s.r.o.. Probíhala v roce 2002 v období podzim-zima - v období velké

Více

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 1 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o.

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 1 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o. Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Šok. Protišoková opatření Označení materiálu:

Více

VY_32_INOVACE_11.10 1/5 3.2.11.10 Vylučovací soustava

VY_32_INOVACE_11.10 1/5 3.2.11.10 Vylučovací soustava 1/5 3.2.11.10 Cíl popsat stavbu a funkci vylučovací soustavy - znát činnost vylučovací soustavy - uvést onemocnění, úrazy, příčiny, prevenci, ošetření Filtrující fazole - ledviny hlavní vylučovací ústrojí,

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více