NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ŠKOLY A PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ŠKOLY A PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY"

Transkript

1 NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ŠKOLY A PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY MULTIKULTURNÍ CENTRUM PRAHA

2 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 2 O NÁS MULTIKULTURNÍ CENTRUM PRAHA (MKC Praha) vzniklo za podpory Nadace Open Society Fund Praha na podzim roku Od samého počátku organizace realizujeme projekty a aktivity v oblasti multikulturního soužití a migrace pořádáme odborné mezinárodní semináře a konference, vzdělávací kurzy pro učitele, státní správu, média či knihovníky, diskuse, interkulturní programy pro studenty i širokou veřejnost, provozujeme internetové stránky o migraci Kontaktní osoba: Telefon: projects@mkc.cz MKC Praha se během své existence etablovalo jako přední česká organizace zabývající se interkulturními vztahy. MKC Praha má několikaleté zkušenosti s realizací mnoha vzdělávacích programů různé formy a pro různé cílové skupiny a se zpracováním odborných výzkumů na toto téma. Odběrateli našich vzdělávacích kurzů jsou firmy, zavedené vzdělávací agentury, státní správa, diplomacie a v neposlední řadě také akademický a vzdělávací sektor. Realizujeme vzdělávací, výzkumné a osvětové projekty v rámci grantových řízení Evropské komise, Úřadu vlády ČR či zahraničních nadací. Našimi zaměstnanci jsou kvalifikovaní odborníci v multikulturní problematice. Okruh našich spolupracovníků tvoří experti z českých i zahraničních univerzit, českých i evropských profesních i zájmových organizací, firem a institucí.

3 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 3 MKC Praha dlouhodobě zajišťuje pro svoje vzdělávací aktivity akreditace u MŠMT ČR a MV ČR: MKC Praha získalo a pravidelně obnovuje akreditaci vzdělávací instituce MŠMT (číslo AK/I-14/2006). MKC Praha získalo akreditaci MŠMT k provádění vzdělávacích programů akreditovaných pro účely zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů (číslo 21137/ ). MKC Praha získalo akreditaci MŠMT pro program průběžného vzdělávání: Antidiskriminační vzdělávání zaměstnanců veřejné správy (číslo AK/PV- 115/2006). Pro jednotlivé evropské a mezinárodní projekty jsme opakovaně obdrželi záštitu Magistrátu hlavního města Prahy. Vysokou profesionalitu našeho pracoviště také dokládá úspěšně absolvovaný personální audit završený certifikátem Audit rovné příležitosti.

4 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 4 NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ MKC PRAHA KOMPLEXNÍ PROGRAMY PRO ŠKOLY La Ngonpo: kamarádi z druhého konce světa (Projekt globálního rozvojového vzdělávání s partnerstvím škol) Cílová skupina: žáci a studenti ZŠ a SŠ ve věku let Délka projektu: 6 10 měsíců Min./max. počet účastníků: 10/30 žáků či studentů Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: Mezinárodní partnerství škol zaměřené na multikulturní a globální rozvojové vzdělávání žáků a studentů z různých částí světa. Partnerské školy postupují podle stejného metodického manuálu a věnují jednu hodinu týdně projektu La Ngonpo po dobu cca. 6 měsíců. Výstupy z hodin sdílejí na webové stránce kde si pak mohou své práce porovnat a pracovat s nimi dále. Projekt obsahuje 6 tematických modulů (Kruh, Hrdinové, Migrace, Voda, Krása a Společně) a každému jsou věnovány 4 lekce. Projekt vychází z transkulturního (osobnostního) přístupu k výuce a využívá prvků interaktivních forem výuky na principech Kritického myšlení. Cíle: Seznámit české žáky a studenty s rozvojovou problematikou, zprostředkovat jim kontakty na vrstevníky v jiných zemích a podnítit zájem veřejnosti o rozvojová témata. Přispět k pochopení globálních závislostí a vztahů mezi rozvojovým a rozvinutým světem. Podnítit zájem o jiné kultury, respekt k odlišnostem a eliminovat stereotypy. Přispět k hlubšímu pochopení vlastní komunity, prostředí a sebe sama. Využití moderních komunikačních technologií k interkulturnímu a etickému dialogu.

5 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 5 Školy, které se do projektu zapojí, získají: Kontakt na partnerskou školu v zahraničí (Indie, Nepál) Přístup na webové rozhraní s vlastním profilem a možností přímého kontaktu s partnerskou školou Metodický manuál La Ngonpo: místo setkávání a další výukové materiály k projektu La Ngonpo (dokumentární film Out of Dreams a metodiku k filmu, přístup do databáze výstupů zapojených škol, Diář La Ngonpo, který shrnuje zkušenosti z realizace projektu v letech ) Úvodní seminář pro pedagogy akreditovaný MŠMT (číslo akreditace: 18530/ ) o délce 8 hodin, kde se účastníci seznámí s metodickým manuálem globálního rozvojového vzdělávání La Ngonpo, principem práce na webových stránkách a s pravidly a riziky komunikace s partnerskými třídami z odlišných kultur celého světa. Možnost konzultace

6 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 6 Stereotýpek v nás Cílová skupina: studenti SOŠ a SOU Délka projektu: 4 měsíce Min./max. počet účastníků: 10/30 studentů Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: Projekt Stereotýpek v nás shrnuje nejnovější trendy v interkulturním vzdělávání, osobnostní výchově a zážitkové pedagogice a představuje komplexní metodiku v oblasti interkulturního vzdělávání pro střední odborné školy a střední odborná učiliště. Odborníci na interkulturní vzdělávání z MKC Praha se budou po dobu 4 měsíců věnovat vaší škole a podle úvodní analýzy potřeb sestaví program, který bude vyhovovat konkrétním nárokům vaší třídy. Program se skládá z Interkulturního semináře, který zprostředkuje studentům první setkání s tématem kulturní rozmanitosti a jak souvisí s jejich vlastním životem, Cyklus Interkulturních dílen se zaměřuje na poznání vlivu kultury na formování osobnosti a postojů. Třídenní prožitkový kurz Túra kulturou rozvíjí témata probíraná v interkulturních seminářích a v cyklu interkulturních dílen v neformálním prostředí. Prožitkový kurz se hodí i jako seznamovací kurz začátkem školního roku. Program lze doplnit i víkendovým Miniworkcampem, kde se žáci mohou v kulturně různorodé skupině učit aktivnímu přístupu ke svému okolí, rozvíjet sociální a komunikační dovednosti a podpořit vnímavost vůči kulturní rozmanitosti. Přidanou hodnotou programu je přítomnost školitelů-cizinců, se kterými mohou studenti své představy o probíraných tématech konfrontovat. Jednotlivé vzdělávací akce lze objednat i samostatně.

7 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 7 Cíle: Prevence xenofobie a rasismu mezi žáky SOŠ a SOU prostřednictvím interkulturní výchovy s využitím interaktivních a zážitkových metod. Poznávat vlastní přístup k jinakosti a kulturní rozmanitosti, zamyslet se nad problematikou soužití kultur, nad svými hodnotami, předsudky a dalšími tématy. Zvýšit individuální kompetence studentů v poznávání sebe sama i svého okolí. Školy, které se do projektu zapojí, získají: Metodické manuály Interkulturní seminář, Cyklus interkulturních dílen, Túra kulturou a Miniworkcamp Úvodní seminář pro pedagogy akreditovaný MŠMT (číslo akreditace: 39394/ ) o délce 6 hodin, jehož cílem je nabídnout pedagogickým pracovníkům hlubší vhled do vybraných kapitol interkulturního vzdělávání a jejich reflexi, zejména s ohledem na roli učitele v interkulturním vzdělávání. Možnost přizpůsobit si program konkrétním potřebám studentů (např. řešit přetrvávající problémy ve skupině, komunitě, atd.)

8 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 8 NABÍDKA PRO ŽÁKY A STUDENTY Interkulturní seminář pro studenty Cílová skupina: studenti ročníku SOŠ a SOU Délka: 90 minut Min./max. počet účastníků: 10/24 studentů Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: Cílem interkulturního semináře je zprostředkovat žákům první setkání s tématem kulturní rozmanitosti. Žáci si prostřednictvím semináře uvědomí, jaké to je být jiný, dostanou příležitost zamyslet se nad tím, jak by mělo vypadat ideální soužití lidí s různým kulturním zázemím a získají informace o možnostech vlastního zapojení a dobrovolnictví. Interkulturní seminář upozorňuje na to, že se tato témata týkají každého z nás a každý k jejich řešení může nějakým způsobem přispět.

9 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 9 Cyklus interkulturních dílen Cílová skupina: studenti ročníku SOŠ a SOU Délka: 3 x 90 minut Min./max. počet účastníků: 10/24 studentů Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: Cyklus tří navazujících dílen využívá různorodé interaktivní metody, metody osobnostně-sociální výchovy a zážitkové pedagogiky. Každá dílna trvá dvě vyučovací hodiny. Cílem cyklu je nabídnout žákům hlubší vhled do vybraných témat interkulturního vzdělávání a jejich reflexi. První dílna se zaměřuje na stereotypy a jejich vznik a zabývá se vlivem okolí na utváření našich názorů s důrazem na vliv médií. Druhá se zaměřuje na životní hodnoty a jejich vztah ke kultuře, vytváření a prosazování vlastních postojů. Třetí dílna završí předchozí témata strukturovanou diskusí, ve které žáci propojí znalosti a zkušenosti získané v předchozích dvou dílnách a zároveň si osvojí základní argumentační schopnosti.

10 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 10 Dětský multikulturní den (Zábava a vzdělávání v jednom) Cílové skupiny: školy, vzdělávací organizace, pořadatelé veřejných akcí Účastníci programu: děti od 6 do 15 let (aktivity mají vždy dvě varianty obtížnosti) Počet účastníků: min. 10 dětí/max. cca dětí Délka, frekvence: 8 hodin/4 hodiny (dle dohody celý den nebo půl den) Lektoři: odborní lektoři pohybující se v oblasti interkultury a s pedagogickým či lektorským vzděláním Popis: Zorganizujeme pro vás zábavný program ve formě dětského dne. Nebudou chybět soutěže a další aktivity. To vše zasazené do zajímavého a poučného rámce interkulturních kompetencí. Je možné upřednostnit kulturu, kterou se budeme intenzivněji zabývat, dle vašich preferencí nebo obchodních zájmů. Celý program je vedený interaktivně s použitím prvků zážitkové pedagogiky a kritického myšlení. Den je možné realizovat v několika obměnách dle vašeho výběru: 1) Migrantovy patálie - zaměřeno na obecné interkulturní kompetence, předsudky aj. 2) Hudba všech barev a chutí - porozumění rozmanitosti skrze hudbu 3) A co je krásné podle vás? - porozumění rozmanitosti skrze relativní pojetí, vnímání krásy Pro bližší informace k jednotlivým programům nás neváhejte kontaktovat na u projects@mkc.cz.

11 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 11 Koncepce: Dětský den se odehrává ve vnitřních nebo venkovních prostorách (dle počasí). Součástí je dle možností klienta občerstvení (etnocatering), koutek s možností kreslení a jiných tvořivých činností, hrající hudba (dle dohody možno také živá), výzdoba aj. Děti se pohybují dle pokynů po několika stanovištích plní úkoly a postupně získávají vše potřebné dle konkrétního tématu dětského dne. Program s lektory je zahájen a ukončen v konkrétní hodinu a není víckrát opakován, na stanoviště je však možné průběžně neorganizovaně přicházet.

12 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 12 NABÍDKA PRO PEDAGOGY Úvod do globálního rozvojového vzdělávání Cílová skupina: učitelé, pedagogičtí pracovníci Délka: 3 hodiny Min./max. počet účastníků: 15/25 osob Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: V úvodu do globálního rozvojového vzdělávání (GRV) bude představen přístup GRV (ten chápeme jako tvořivý učební proces, kterým probíhá změna ve společnosti a je založen na hodnotách jako tolerance, solidarita, spolupráce, spravedlnost a nenásilí. Pomáhá porozumění světu kolem nás v hlubších souvislostech.). Na semináři budou kromě úvodu, základních východisek a hodnot představeny i konkrétní metody, se kterými mohou učitelé pracovat přímo ve výuce, nebo v rámci projektových dnů.

13 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 13 Interkulturní třída a škola Cílová skupina: učitelé 2. stupně ZŠ a nižších ročníků víceletých gymnázií Délka: 8 hodin Min./max. počet účastníků: 15/20 osob Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: Cílem workshopu je poskytnout pedagogům druhého stupně ZŠ další vzdělávání v oblasti interkulturního vzdělávání. Poskytneme příklady, jak může učitel podpořit žáky, aby se zajímali o život různých etnických, kulturních a sociálních skupin a vnímali to jako obohacující, dokázali se zorientovat ve světě, utvářet si vlastní názor a respektovat odlišnosti jakéhokoli druhu. Učitelé s kulturně diverzifikovanou třídou dostanou tipy, jak zajistit, aby všichni žáci ve třídě a ve škole měli stejné rovné šance a příležitosti s ohledem na jejich potřeby.

14 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 14 Metody multikulturní výchovy Cílová skupina: učitelé ZŠ a SŠ Délka: 8 hodin Min./max. počet účastníků: 15/20 osob Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: Cílem workshopu je představit učitelům aktivity z oblasti MKV, které lze využít ve výuce. Kurz se zaměřuje na metody interaktivního vyučování, zážitkové pedagogiky, kritického myšlení a zohledňuje nejnovější trendy ve výuce. Během kurzu mají účastníci možnost vše si vyzkoušet. Součástí workshopu je využití filmu Okamžik jednoho zázraku ve výuce. Tento 13minutový film vznikl jako pomůcka ve vyučování na II. stupni ZŠ.

15 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 15 Interkulturní výchovou a prožitkem k toleranci Stereotýpek v nás (Nové metody v interkulturním vzdělávání) Cílová skupina: pracovníci v oblasti vzdělávání a volného času mládeže, mezi něž se zahrnují pracovníci DDM, NZDM, mládežnických a dobrovolnických organizací a další osoby pracující s mládeží (např. lektoři na volné noze ) Délka: 8 hodin Min./max. počet účastníků: 10/20 osob Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: Školení je zaměřené na využití zážitkové pedagogiky v rámci neformálního vzdělávání mládeže a je určené zejména těm, kteří hledají novou inspiraci v oblasti interkulturní výchovy a prevenci xenofobie a rasismu a mají chuť vyzkoušet si aktivity na vlastní kůži. Cílem kurzu je intenzivní proškolení v kompletní metodice inovativního vzdělávacího programu Stereotýpek v nás. Příklady tématických okruhů: Jak moc se mě dotýká kulturní rozmanitost? Uvažujeme stereotypně? Kdo nás ovlivňuje v utváření názorů? Jaké máme hodnoty a jaký vliv na naše rozhodování mohou mít? Co je pro mě normální, co je jiné a jak to vidí ostatní?

16 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 16 Etnická hudba ve škole Cílová skupina: učitelé ZŠ a SŠ Délka: 6 hodin Min./max. počet účastníků: 15/25 osob Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti etnické hudby a etnomuzikologie Obsah: Hudba může být vhodný a silný prostředník k tomu, abychom se dozvěděli více o kulturních, hudebních, náboženských a společenských dějinách daného regionu či národa. Seminář zaměřující se na použití mimoevropské hudby ve výuce, pomůže pedagogům seznámit žáky aktivní a poutavou formou s charakteristickými znaky konkrétní hudby i kultury, jejich geografickým rozšířením a tím, co vlastně vypovídají o svých nositelích. Zařazením hudby do výuky se snažíme přispět k aktivnímu dialogu na téma kulturní rozmanitosti na školách v hudebních i nehudebních předmětech. Účastníci semináře vedeného předními českými hudebními pedagogy a etnomuzikology obdrží zdarma metodickou příručku Etnická hudba ve škole, která obsahuje i CD s nahrávkami.

17 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 17 Diversity Management orientace v interkulturním prostředí pro rodiče Cílové skupiny: rodiče žáků ZŠ Délka: 1 denní Počet účastníků: individuální, skupinové, dohodou Lektoři: kurzy školí lektoři se zahraniční zkušeností (původ nebo dlouhodobý pohyb v zahraničním pracovním prostředí) Popis: Pohybuje se vaše dítě v interkulturním prostředí? Víte jak sobě i jemu zjednodušit pohzb a orientaci v tomto náročném prostředí? Souslovím Diversity management bývá označována manažerská schopnost porozumět národním rozdílům a také je ovlivňovat a řídit. Interkulturní kompetence jsou v dnešní době nezbytným předpokladem pro úspěšnou orientaci v dnešním světě. Kurz, který nabízíme, se soustředí právě na tyto interkulturní kompetence se speciálním důrazem na potřeby rodičů. Během kurzu jsou jeho účastníci seznámeni s problematikou interkulturního, nejen pracovního prostředí, probírány jsou efektivní styly komunikace a vyjednávání, dále pohyb v kulturně odlišného týmu a práce s klientem s kulturně odlišného prostředí. Kurz se zaměřuje také na komunikační dovednosti, prevenci konfliktů, prevenci rasismu a xenofobie, usnadnění kulturní adaptace a objasňuje pojem kulturní šok. Cílem kurzu je preventivní působení a cesta ke vzájemné toleranci.

18 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 18 Úvod do Diversity Managementu jak porozumět odlišnostem Cílové skupiny: organizace zaměstnávající cizince, studenti vysokých škol, budoucí pedagogové, pedagogičtí pracovníci, pracovníci veřejné správy Délka: 1-2 dny Pomůcky: dataprojektor, flip chart, fixy, laptop, layout pro jednotlivce Počet účastníků: individuální, skupinové, dohodou Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha se zahraniční zkušeností (původ nebo dlouhodobý pohyb v zahraničním pracovním prostředí) Popis: Souslovím Diversity management bývá označována manažerská schopnost porozumět národním rozdílům a také je ovlivňovat a řídit. Interkulturní kompetence jsou v dnešní době nezbytným předpokladem pro úspěšně podnikání v národním i nadnárodním kontextu. Kurz, který nabízíme, se soustředí právě na tyto interkulturní kompetence. Během kurzu jsou účastníci seznámeni s problematikou orientace a v interkulturním (nejen) pracovním prostředí. Probírány jsou efektivní styly vyjednávání, komunikace a také řízení kulturně odlišného týmu. Kurz se zaměřuje především na komunikační dovednosti, prevenci konfliktů, usnadnění kulturní adaptace a objasňuje pojem kulturní šok.

19 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 19 Práce s filmem ve výuce Cílová skupina: učitelé základních a středních škol Délka: 8 hodin Min./max. počet účastníků: 15/25 osob Lektoři: kurzy školí lektoři MKC Praha s bohatými pedagogickými zkušenostmi i zkušenostmi v oblasti interkulturních kompetencí Obsah: Cílem workshopu je představit pedagogům možnosti a způsoby práce s filmovým materiálem ve výuce. Učitelé budou diskutovat nad výhodami i omezeními filmových materiálů ve výuce a zároveň si sami vyzkouší některé způsoby práce. Cílem semináře je poskytnout nejen teoretický a obecně aplikovatelný základ, ale i konkrétní filmy z dílny MKC a metodické plány aplikovatelné v oblasti MKV. Během workshopu se bude pracovat s filmem Out of Dreams, který vznikl jako jeden z výstupů mezinárodního vzdělávacího projektu La Ngonpo. Film zachycuje životy dvou dospívajících chlapců, Rinchena z Indie a Honzy z České republiky, a porovnává jejich sny, touhy a přání v kulturně odlišných kontextech. Kromě profesionálních záběrů jsou v dokumentu použity také ukázky z žákovských filmů, které vznikly při filmových workshopech v rámci projektu La Ngonpo. Metodika k filmu Out of Dreams se zaměřuje na aktivní použití filmového materiálu v hodině se zaměřením na jednotlivé aspekty filmu - sny, touhy a přání, role vzdělávání v našich životech a také na kritickou analýzu filmu i žánru dokumentárního filmu obecně. Dále představíme film Okamžik jednoho zázraku, který je zasazen do školního kolektivu a poutá i svou formou střídání komiksu a hraných pasáží. Okamžik jednoho zázraku se zaměřuje schopnost rozlišit to, co vidíme od toho, co interpretujeme. Metodika vychází z transkulturního přístupu v pohledu na kulturní rozdíly a lze ji použít při s filmem jako celkem, i při práci s jeho částmi. Your Street My Street je film, který vznikl na základě série workshopů, které měly za cíl zachytit multikulturalitu v některých rozšiřující se EU očima mladých lidí.

20 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 20 VÝSTAVY K ZAPŮJČENÍ Výstava La Ngonpo: Místo setkávání Cílová skupina: druhý stupeň základních škol a nižší stupeň gymnázií Počet účastníků: libovolný Parametry: 10 závěsných panelů o velikosti 75x100 cm Způsob dopravy: zásilková služba, osobní převzetí nebo doprava spolu s lektorem Forma instalace: zavěšení na zeď ve vnitřních prostorách Délka: s pracovním listem k výstavě cca 40 minut Lektoři: Výstavu je možné projít s připraveným lektorem nebo bez jeho pomoci, pouze s pracovním listem, který obsahuje doprovodné aktivity a úkoly k výstavě. Popis: Česko-anglická výstava La Ngonpo: místo setkávání vznikla z výstupů žáků z Indie a ČR v projektu La Ngonpo. Představuje literární a výtvarné práce indických a českých dětí, které vznikly při "e-hodinách" vedených podle metodického manuálu La Ngonpo po dobu tří let. Práce žáků jsou obohaceny o fotografie, které dokumentují významné momenty z průběhu projektu. Výstava nabízí pohled na to, jak si české děti představují život v Ladaku, a naopak, jak vidí ty ladacké nás. Výstava z 10 ploch 6 ploch popisuje témata z metodiky La Ngonpo (Hrdinové, Krása, Společně, Voda, Kruh, Migrace), 2 plochy tvoří úvodní nápis La Ngonpo a 1 popisující výstavu a projekt a 2 závěrečné plochy jsou fotomontáží fotografií pořízených v Ladaku.

21 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 21

22 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 22 Výstava Czechmade Cílová skupina: druhý stupeň základních škol a nižší stupeň gymnázií Počet účastníků: libovolný Parametry: 12 panelů (185 cm délka x 125 cm výška) Způsob dopravy: zásilková služba, osobní převzetí Popis: CZECH MADE? Výstava komiksů o práci cizinců je inspirována reportážemi 9 novinářů, kteří spolu s fotografy zkoumali v průběhu roku 2008 životní podmínky zahraničních pracovníků v různých odvětvích české ekonomiky. Komiksy přibližují obtíže života zahraničních pracovníků v Čechách. Jejich tématem jsou životní příběhy lidí, kteří do České republiky přijeli za prací, ať už dobrovolně či nikoliv. Mezi komiksy tak naleznete osudy cizinců, kteří byli vykořisťováni pracovními agenturami, setkali se s nestandardními podmínkami na pracovišti, či byli oběti obchodu s lidmi.

23 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 23 Výstava Flexi-in-Security Cílová skupina: studenti středních škol Počet účastníků: libovolný Parametry: 10 závěsných panelů s fotoreportážemi a 2 informační panely (200 x 150 cm) Výstava je dostupná také v univerzální česko-anglické verzi. Forma instalace: připevnění jednotlivých panelů pomocí 2 tyčí a ocelových lanek (tyče se provlečou tunýlky na horním a dolním okraji) Způsob dopravy: zásilková služba, osobní převzetí Popis: Výstava dokumentárních fotografií mapuje život migrantů v různých evropských zemích v době ekonomické krize. V roce 2011 proběhla ve vybraných zemích EU v rámci projektu Flexi-in-security mobilní výstava založená na skutečných životních příbězích pracujících migrantů v době ekonomické krize. Výstava sloužila jako hlavní nástroj k upozornění na další projektové aktivity, mezi něž patřily veřejné debaty a konference, a na podrobné informace zveřejněné na informačním portálu.

24 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 24 Výstava Koktejl kultur Cílová skupina: studenti středních škol Počet účastníků: libovolný Parametry: 32 fotografií / foto-obrazů v rámu: 7 ks o rozměrech 20 x 30cm 5 ks o rozměrech 30 x 40 cm 20 ks o rozměrech 30 x 45 cm + informační panel MKC Praha o rozměrech 40 x 60 cm Způsob dopravy: auto na náklady objednavatele Forma instalace: zavěšení na zeď ve vnitřních prostorách Popis: Výstava Koktejl kultur vznikla ze soutěžních fotografií stejnojmenné fotografické soutěže realizované MKC Praha v dubnu a květnu 2012 v rámci projektu Media4US. Fotografie od amatérských i profesionálních fotografů zachycují prolínání kultur v České republice. Vernisáž výstavy fotografií na téma Koktejl kultur proběhla v pražské restauraci Mlsná kavka, kde byly fotografie k vidění až do Multikulturní centrum Praha nyní nabízí výstavu různým institucím k zapůjčení.

25 Nabídka vzdělávacích akcí MKC Praha pro školy a pedagogické pracovníky 25 Multikulturní centrum Praha, o. s. (MKC Praha) Vodičkova 36 (Palác Lucerna), Praha 1 Tel.: projects@mkc.cz

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA POSILOVÁNÍ STEREOTYPŮ NEBO OSOBNOSTNÍ ROZVOJ?

MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA POSILOVÁNÍ STEREOTYPŮ NEBO OSOBNOSTNÍ ROZVOJ? MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA POSILOVÁNÍ STEREOTYPŮ NEBO OSOBNOSTNÍ ROZVOJ? Jana Havlíčková 10. 12. 2013 Co se mi vybaví pod pojmem MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA? Definice edukační činnost zaměřená na to, aby učila lidi

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Vzdělávací modul MK-01. Multikulturalismus. Šance pro Šluknovský výběžek. Autor: Mgr. Andrea Angelová. Klíčová aktivita č. 3.

Vzdělávací modul MK-01. Multikulturalismus. Šance pro Šluknovský výběžek. Autor: Mgr. Andrea Angelová. Klíčová aktivita č. 3. Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-01 Multikulturalismus Autor: Mgr. Andrea Angelová Varnsdorf 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek reg. č. CZ.1.07/3.1.00/37.0030

Více

Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy. Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání

Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy. Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Projekt Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Cíle projektu Podpořit výuku témat vzdělávání k udržitelnému rozvoji na SŠ Skrze příklady

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, které je možné si přes uvedený kontakt objednat pro vaši školu. Obsah i časový rozsah kurzů je možné na základě dohody přizpůsobit. Kromě pořádání kurzu na

Více

NaZemi Centrum globálního rozvojového vzělávání. Kristýna Hrubanová

NaZemi Centrum globálního rozvojového vzělávání. Kristýna Hrubanová NaZemi Centrum globálního rozvojového vzělávání Kristýna Hrubanová Kdo jsme NaZemi je česká nevládní organizace (2004-2011 Společnost pro Fair Trade) zaměřuje se na propojenost našeho spotřebního chování

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

PONTIS Šumperk o.p.s.

PONTIS Šumperk o.p.s. PONTIS Šumperk o.p.s. Zkušenosti s multikulturní výchovou (MKV) jakožto průřezovým tématem jsou v České republice poměrně krátké. Podoba začlenění MKV do školních vzdělávacích programů se na jednotlivých

Více

Implementace multikulturní výchovy do ŠVP

Implementace multikulturní výchovy do ŠVP CZ.1.07/1.2.06/02.0014 PROJEKT NA JEDNÉ LODI Implementace multikulturní výchovy do ŠVP PROJEKT NA JEDNÉ LODI Implementace multikulturní výchovy do ŠVP CZ.1.07/1.2.06/02.0014 O co jde? Hlavním cílem projektu

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

The adventures of Hocus and Lotus

The adventures of Hocus and Lotus The adventures of Hocus and Lotus 2015 Obsah 1. Popis vzdělávací činnosti... 3 2. Jazyky používané v průběhu školení... 3 3. Vzdělávací sektor, pro který je kurz určen... 3 4. Cílová skupina... 3 5. Instituce

Více

Obsah. 4. Cílová skupina... 3. 5. Instituce poskytující školení... 4. 8. Typ získaného certifikátu... 8

Obsah. 4. Cílová skupina... 3. 5. Instituce poskytující školení... 4. 8. Typ získaného certifikátu... 8 The adventures of Hocus and Lotus 2012 Obsah 1. Popis vzdělávací činnosti... 3 2. Jazyky používané v průběhu školení... 3 3. Vzdělávací sektor, pro který je kurz určen... 3 4. Cílová skupina... 3 5. Instituce

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU PODNIKAVOSTI, INICIATIVY A KREATIVITY Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Text Erasmus+ Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, na které je možné se hlásit. Můžete se stát pořádající školou. V takovém případě se spojte s lektorem zvoleného kurzu a dohodněte si s ním termín jeho pořádání.

Více

vzdělávací program VARIANTY Nabídka skupinových kurzů a seminářů na rok 2008 pro školy a vzdělávací instituce

vzdělávací program VARIANTY Nabídka skupinových kurzů a seminářů na rok 2008 pro školy a vzdělávací instituce Nabídka skupinových kurzů a seminářů na rok 2008 pro školy a vzdělávací instituce INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KRÁTKODOBÉ KURZY Multikulturní výchova (obecně) Uvedení do problematiky multikulturalismu, základní

Více

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce

PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce PŘEHLED PRIORIT, CÍLŮ A OPATŘENÍ Priorita Cíle Opatření Aktivity spolupráce 1. Předškolní vzdělávání a péče 1.1 Motivovaný, inspirovaný a vzdělaný pedagogický sbor; spolupráce v oblasti odborné pedagogické

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ v rámci projektu "Nové výukové metody a využití informačních technologií při realizaci školního vzdělávacího programu na základních a středních školách Jihočeského kraje registrační

Více

PREVENCE Centrum inkluze o.p.s.

PREVENCE Centrum inkluze o.p.s. PREVENCE 2018 Centrum inkluze o.p.s. Centrum inkluze o.p.s. poskytuje školám komplexní podporu v oblasti prevence rizikového chování a aktuálně nabízíme programy ve všech formách prevence. Na realizaci

Více

MULTIKULTURNÍ KONZULTANT

MULTIKULTURNÍ KONZULTANT Tento projekt byl financován s podporou Evropské komise v programu Lifelong Learning Programme, Leonardo da Vinci Partnerships. Za obsah prezentace ručí výhradně Slovo 21 a Evropská komise neodpovídá za

Více

SYSTÉM. Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov

SYSTÉM. Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ LEKTORŮ Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov Specifika vzdělávání lektorů v Institutu pro místní správu Praha velmi početný lektorský

Více

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk)

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Cizí jazyk Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Charakteristika vyučovacího předmětu Další cizí jazyk je doplňující vzdělávací obor, jehož obsah je doplňující a rozšiřující. Konkrétním

Více

Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015

Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015 Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015 Objednejte si svůj seminář pro pedagogy nebo dílny/lekce pro děti Seminář Vám připravíme po domluvě ve Vašich

Více

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce SEKCE IVU SDRUK Činnost sekce INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ záplava informací kritické myšlení celoživotní vzdělávání společnost znalostí INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ 7. ročník konference Informační

Více

Prezentace výsledků projektu

Prezentace výsledků projektu Prezentace výsledků projektu Název projektu: Zkrácený název projektu: registrační číslo projektu: Operační program : Příjemce podpory: Koordinátor projektu: Výuka k různosti jako součást multikulturní

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa

7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa 7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa Obecné cíle výuky Etiky a etikety Předmět a výuka je koncipována tak, aby vedla žáky k pochopení zákonitostí slušných mezilidských vztahů v různých společnostech,

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SPOLEČENSKO-VĚDNÍ SEMINÁŘ Mgr. Alena Říhová Společensko-vědní seminář je volitelný předmět v časové dotaci 1 hodiny týdně.

Více

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Aktivity knihovny a spolupráce se školami.

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Aktivity knihovny a spolupráce se školami. INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Aktivity knihovny a spolupráce se školami. Koncepce iv v knihovně CO? zamýšlím, chci dělat PROČ? to dělám definovat cíl! KDO? bude realizovat / pro koho / kdo jsou partneři zainteresované

Více

Akční plán pro rok 2017 Místní akční plán vzdělávání na území MČ Praha 15. registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.

Akční plán pro rok 2017 Místní akční plán vzdělávání na území MČ Praha 15. registrační číslo projektu: CZ /0.0/0. Akční plán pro rok 2017 Místní akční plán vzdělávání na území MČ Praha 15 registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000159 Akční plán pro rok 2017 představuje soubor konkrétních aktivit a

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA HV69 Oblast zahrnuje vyučovací předměty: Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávání v oboru směřuje k vnímání hudby jako důležité součásti

Více

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa

Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Vyhodnocení evaluačního dotazníku mezinárodní konference Udržitelný rozvoj světa Dotazník a závěrečnou zprávu připravila: Mgr. Zdeňka Vostrovská, 12. listopadu 2018 v Praze, KMS 1 1. Úvod Dne 31. října

Více

3.3. Začlenění průřezových témat

3.3. Začlenění průřezových témat 1.3. morál ní 1.2. sociální 1.1. osobnostní 3.3. Začlenění průřezových témat Průřezová témata reprezentují ve Školním vzdělávacím programu v souladu s RVP ZV okruhy aktuálních problémů současného světa.

Více

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr

UNICORN COLLEGE. Dlouhodobý záměr UNICORN COLLEGE 2010 Unicorn College, V Kapslovně 2767/2, Praha 3, 130 00 Hlavní projekt: Unicorn College Projekt: Název: Autor: Jiří Kleibl, Jan Čadil, Marek Beránek Naše značka: Kontakt: UCL/DZ2010 E-mail:

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 926/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 861 ze dne 11.12.2017 Projektový záměr městské části Praha 3 k žádosti o dotaci na výdaje realizované v rámci projektu obcí na

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Interkulturní marketing a komunikace (N_IMaK) LS 10

Interkulturní marketing a komunikace (N_IMaK) LS 10 Interkulturní marketing a komunikace (N_IMaK) LS 10 Magisterské studium Garant předmětu:. doc. Ing. Anna Klosová, CSc. Vyučující:.. doc. Ing. Anna Klosová, CSc. PhDr. Marie Hamplová Typ studijního předmětu:

Více

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů Zavádění vybraných průřezových témat do ŠVP základních škol prostřednictvím projektového vyučování v Moravskoslezském kraji aneb Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě Prezentace

Více

CENTRA PODPORY NIDV PRO ZAČLEŇOVÁNÍ DĚTÍ/ŽÁKŮ CIZINCŮ DO ČESKÝCH ŠKOL. Renée Grenarová. NIDV centrální pracoviště Praha

CENTRA PODPORY NIDV PRO ZAČLEŇOVÁNÍ DĚTÍ/ŽÁKŮ CIZINCŮ DO ČESKÝCH ŠKOL. Renée Grenarová. NIDV centrální pracoviště Praha CENTRA PODPORY NIDV PRO ZAČLEŇOVÁNÍ DĚTÍ/ŽÁKŮ CIZINCŮ DO ČESKÝCH ŠKOL Renée Grenarová NIDV centrální pracoviště Praha AKTIVITY NIDV V OBLASTI SYSTÉMOVÉ PODPORY PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ VZDĚLÁVAJÍCÍCH DĚTI/ŽÁKY

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

Představení projektu sciencezoom2. Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Představení projektu sciencezoom2. Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Představení projektu sciencezoom2 Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích 2014 11.11.2014 O projektu Název: sciencezoom 2 popularizace VaV na JU Příjemce: Jihočeská univerzita

Více

2

2 1 2 Rámcové vzdělávací programy jsou zpracovány pro každý obor, uvedený v Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání. Celkový počet RVP pro odborné vzdělávání

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

Projekt TECH-NET. Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe

Projekt TECH-NET. Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe Projekt TECH-NET Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe ing. Blanka Tomková Ph.D. Fakulta textilní TUL Hlavní manažer projektu Hlavní cíl projektu: OP VK - oblast podpory

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Umění a kultura Charakteristika vzdělávací oblasti: Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Tato oblast provází žáky po celou dobu školní docházky. Dává prostor pro uplatnění

Více

Evropský vzdělávací program Erasmus+

Evropský vzdělávací program Erasmus+ Evropský vzdělávací program Erasmus+ 19. 4. 2017 Podpora projektů 2014-2020, České Budějovice Pavel Zálom pavel.zalom@dzs.cz Dům zahraniční spolupráce přímo řízená organizace MŠMT mezinárodní aktivity

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020 knihovna PROGRAMY OBJEDNÁVEJTE: DĚTSKÉ ODDĚLENÍ TELEFON: 569 400 484 E-MAIL: DETSKE@KKVYSOCINY.CZ M-CENTRUM POHODA NA EMKU TELEFON: 569 400

Více

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů 2016/2017 Nabídkový katalog preventivních programů NABÍDKA PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSKYTOVANÝCH CHARITNÍM STŘEDISKEM MAJÁK Cílem programů primární prevence je účinné a systematické předcházení rizikovým

Více

Tematická oblast koncepce: XIV. Mládež a média

Tematická oblast koncepce: XIV. Mládež a média Tematická oblast koncepce: XIV. Mládež a média Resort MK Krátkodobý cíl pro roky 2012-2013 Podpora prezentace a propagace zpřístupňování muzejních sbírek. Podpora metodické činnosti a digitalizace prostřednictvím

Více

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY Příloha č. 1 ke Školní preventivní strategii MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/18 ZŠ Edvarda Beneše příspěvková organizace, Edvarda Beneše 2, 74705 Opava 1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

Více

3.5. Výchovné a vzdělávací strategie Škola směřuje k naplňování následujících klíčových kompetencí na úrovni školy vymezených v RVP ZV a RVP GV.

3.5. Výchovné a vzdělávací strategie Škola směřuje k naplňování následujících klíčových kompetencí na úrovni školy vymezených v RVP ZV a RVP GV. Převzato a upraveno ze ŠVP Letohradského soukromého gymnázia o. p. s. Komentář: Zpracování části Výchovné a vzdělávací strategie v tabulce je přehledné a odpovídá struktuře ŠVP vymezené v RVP ZV a RVP

Více

Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU

Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU Níže uvedený text se týká podporovaných aktivit jednotlivých Oblastí podpory tak, jak vyplývá z obecného

Více

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura)

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura) Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

Tříletý grantový projekt z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tříletý grantový projekt z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Moderní _ dějiny do škol Tříletý grantový projekt z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost modení _dějiny do škol Co nabízíme? Moderní formy vzdělávání v oblasti dějin 20. století, metodické

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I

Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I Obsahová náplň návrh klíčových aktivit Východiska Požadavky na rozvoj celoživotního čtenářství Výsledky českých žáků

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/ Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3

Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/ Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3 Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/22.00.00 101 Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3 Doba realizace 1. 5.2009 31. 7. 2010 Dotace 1 672 650,-

Více

Projekt do výzvy OP PPR č. 21 PRIMAS Praha 13 Porozumění, Respekt, Inkluze, Multikultura, Aktivita, Spolupráce

Projekt do výzvy OP PPR č. 21 PRIMAS Praha 13 Porozumění, Respekt, Inkluze, Multikultura, Aktivita, Spolupráce Projekt do výzvy OP PPR č. 21 PRIMAS Praha 13 Porozumění, Respekt, Inkluze, Multikultura, Aktivita, Spolupráce Výzva 21 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dana Pražáková

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dana Pražáková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Dana Pražáková Kdo a co můţe ţádat: Oprávněný žadatel: základní škola se sídlem mimo hl. město Praha Jedna ZŠ může podat pouze 1 projekt Maximální možná částka

Více

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany Evropa pro občany Cílem programu Evropa pro občany (2007-2013) je přiblížit Evropskou unii občanům členských států a zároveň občany podpořit,

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

Centrum sociálních služeb Praha, středisko Pražské centrum primární prevence (PCPP)

Centrum sociálních služeb Praha, středisko Pražské centrum primární prevence (PCPP) Centrum sociálních služeb Praha, středisko Pražské centrum primární prevence (PCPP) Pražské centrum primární prevence (PCPP) Vzniklo v roce 2008 jako odborné metodické a koordinační pracoviště zaměřené

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Anglický jazyk rozšířená výuka 1. stupeň Výuka je zaměřena převážně

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

Vzduchoplavec Kráčmera

Vzduchoplavec Kráčmera Vzduchoplavec Kráčmera Základní informace o projektu Nositel: Antikomplex o.s. Partneři: Česká televize, JOB o.s. Celková délka: 12/2009 10/2012 Délka projektu pro školu: 1 školní rok Počet škol: 32 Počet

Více

Katalog preventivních programů 2018/2019

Katalog preventivních programů 2018/2019 Katalog preventivních programů 2018/2019 ÚVODNÍ SLOVO V rukou držíte nový katalog Preventivních programů Maják zpracován na období školního roku 2018/2019. V katalogu naleznete základní informace o našich

Více

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP 1 Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP KLÍČOVÁ TÉMATA Polytechnické vzdělávání Čtenářská a matematická gramotnost Kariérové poradenství 2 KAP Implementační projekty aktivity

Více

Co nového v KAP. II. Setkání Řídícího výboru MAP MČ P4

Co nového v KAP. II. Setkání Řídícího výboru MAP MČ P4 Co nového v KAP II. Setkání Řídícího výboru MAP MČ P4 Praha 19.1.2017 Rozvoj podpory MAP Z projektu KAP podporuje MČ i HMP = cílem je podpora MČ při realizaci MAP 12. 2015 setkání s OŠK MČ k projektu 02.

Více

Návrh Priorit do Strategického rámce MAP ORP České Budějovice

Návrh Priorit do Strategického rámce MAP ORP České Budějovice Návrh Priorit do Strategického rámce MAP ORP České Budějovice Seznam priorit Priorita 3 Priorita 4 školství v ORP České Budějovice Posílení kooperací a spolupráce za účelem zvyšování kvality a efektivity

Více

REALIZAČNÍ TÝM. Název subjektu (Musí odpovídat záznamu ze záložky Subjekty projektu Základní škola Kunratice, Praha 4, Předškolní 42.

REALIZAČNÍ TÝM. Název subjektu (Musí odpovídat záznamu ze záložky Subjekty projektu Základní škola Kunratice, Praha 4, Předškolní 42. REALIZAČNÍ TÝM PS: Odborný garant pro začlenění žáků s OMJ, úvazek 20 % 9 380,00 / měsíc vč. odvodů 20 % 23 měsíců Odborný garant pro začlenění žáků s OMJ bude: - hlavní osoba primárně zodpovědná za integraci

Více

Mgr. Michaela Veselá Regionální konzultant programu EU Mládež v akci pro Plzeňský kraj a odborná pracovnice pro mimoškolní oblast, Koordinační

Mgr. Michaela Veselá Regionální konzultant programu EU Mládež v akci pro Plzeňský kraj a odborná pracovnice pro mimoškolní oblast, Koordinační Mgr. Michaela Veselá Regionální konzultant programu EU Mládež v akci pro Plzeňský kraj a odborná pracovnice pro mimoškolní oblast, Koordinační centrum českoněmeckých výměn mládeže Tandem, Plzeň E-mail:

Více

Technická praktika. Oblast

Technická praktika. Oblast 5.20.10 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 3 2 2 9 Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Název předmětu

Více

Nabídka projektu Příběhy našich sousedů

Nabídka projektu Příběhy našich sousedů Nabídka projektu Příběhy našich sousedů Post Bellum, o. p. s. Sněmovní 7, 118 00 Praha 1 Mgr. Vendula Nováková, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů vendula.novakova@postbellum.cz (+420) 728 461

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi

Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi Architektura dětem Dizertační práce Metodika pro výuku architektury na základních školách a její vliv na změnu vnímání architektury a veřejného prostoru dětmi Ing. arch. MgA. Zuzana Zbořilová Školitelka

Více

Pedagogická fakulta. Centrum češtiny pro komunikační praxi. Centrum poradenství v oblasti didaktiky českého jazyka

Pedagogická fakulta. Centrum češtiny pro komunikační praxi. Centrum poradenství v oblasti didaktiky českého jazyka Pedagogická fakulta Na této stránce najdete kompletní nabídku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Pokud máte zájem o kompletní nabídku, navštivte hlavní stránku. Přehled vědeckých týmů Centrum češtiny

Více

Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR. Design vzdělávacího procesu

Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR. Design vzdělávacího procesu Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR Design vzdělávacího procesu 29. 3. 2016 Klíčové kompetence pro 21. století Původ Funkce Přehled Analýza a interpretace Provazba s cíli vzdělávání Klíčové

Více

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách 23. 3. 2017 Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33 Legislativní

Více

Konkurenceschopnost pro Třeboňsko

Konkurenceschopnost pro Třeboňsko Konkurenceschopnost pro Třeboňsko Personální zabezpečení manažer: Jana Coufalová metodik: Jaroslava Lhotská, Anna Kohoutová ICT technik: Ivana Kubínová, Martin Rosocha Partnerské školy Základní škola a

Více

KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ

KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A1: Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě u žáků a studentů

Více

Člověk a příroda - Zeměpis 7.ročník

Člověk a příroda - Zeměpis 7.ročník rozlišuje zásadní přírodní a společenské atributy jako kritéria pro vymezení, ohraničení a lokalizaci regionů světa lokalizuje na mapách světadíly, oceány a makroregiony světa podle zvolených kritérií,

Více

VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015. Lukáš Hula

VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015. Lukáš Hula VÝCHOVA K PODNIKAVOSTI JEDNÁNÍ OBOROVÝCH SKUPIN PODZIM 2015 Lukáš Hula Východiska Zahraničí Česká republika Přehled Proč hovoříme o výchově k podnikavosti? Protože podnikatelé jsou páteří ekonomiky Protože

Více

Program Erasmus+ 2014-2020

Program Erasmus+ 2014-2020 Erasmus+ Program Erasmus+ 2014-2020 program pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport program podporuje mezinárodní mobility a spolupráci, inovační procesy a dobrou praxi, politiku a reformy na

Více

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region)

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region) NÁŠ SVĚT Vyučovací předmět Náš svět se vyučuje jako samostatný předmět v prvním až třetím ročníku a jako vyučovací blok přírodovědných a vlastivědných poznatků v čtvrtém a pátém ročníku. Zastoupení v jednotlivých

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI

Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI Oddíl E učební osnovy VIII.5.A EVROPSKÉ SOUVISLOSTI Charakteristika předmětu: EVROPSKÉ SOUVISLOSTI v nižším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Předmět evropské souvislosti plně integruje průřezové

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

Výroční zpráva o činnosti Erudis, o.p.s. za rok 2011

Výroční zpráva o činnosti Erudis, o.p.s. za rok 2011 Výroční zpráva o činnosti Erudis, o.p.s. za rok 2011 Údaje o organizaci Název: Erudis, o.p.s. Adresa: Fügnerovo náměstí 1808/3, 120 00 Praha 2 IČ: 26435667 Bankovní spojení: UniCredit Bank, a.s., Na Příkopě

Více

Návrhy možných témat závěrečných prací

Návrhy možných témat závěrečných prací Návrhy možných témat závěrečných prací PEDAGOGICKÉ STUDIUM UČITELŮ PV a OV, OV, VV, HV, ZDRAV, VYCH, PVČ Student je povinen si zvolit v rámci svého studia téma své závěrečné práce. K tomu má možnost využít

Více