SPECIÁLNÍ KONZERVÁTORSKÉ TECHNIKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SPECIÁLNÍ KONZERVÁTORSKÉ TECHNIKY"

Transkript

1 SPECIÁLNÍ KONZERVÁTORSKÉ TECHNIKY

2 Cíl Cíl Cílem semináře je základní seznámení s problematikou konzervace a restaurování uměleckých a uměleckořemeslných prací uložených v muzejních sbírkách. Seznámíme se s historií oboru, teoretickými východisky, etickými doporučeními a legislativou. V další části bude konkrétně probírána oblast ochrany malířských a sochařských děl a uměleckořemeslných prací, specifika restaurátorské dokumentace a požadavky na preventivní péči o tyto typy památek.

3 Klíčová slova Klíčová slova čištění, desalinace, petrifikace, injektáže, lepení, doplňování, retuše, povrchové úpravy, dokumentace, preventivní péče

4 Historie oboru Historie oboru Předklasické období. Dualismus v chápání základního cíle. konzervovat či restaurovat? Počátky institucionální péče. role státu a občanů Počátky moderní muzejní konzervace ve světě. Počátky moderní muzejní konzervace v českých zemích.

5 Historie oboru Předklasické období Antika péče o kultovní artefakty např. Athéňané doplňování chybějících částí uchovávané Théseovy lodi Zbraslavská Madona (kolem 1360) 1661 restaurování deskové malby, osazení (doplnění) perel a drahokamů

6 Historie oboru památka je výtvor minulosti, který je hoden toho, aby se zachoval jako vždy platný svědek, jako objektivní danost Friedrich Waidacher

7 Historie oboru Dualismus v chápání základního cíle konzervovat či restaurovat? hodnota stop času x hodnota formy doby vzniku Alois Riegl (Der moderne Denkmalkultus, 1903): hodnota - umělecká - historická - stáří, vývojová (Alterswert) - záměrná pamětní - užitná - novosti

8 Historie oboru Dualismus v chápání základního cíle konzervovat či restaurovat? intervencionisté - architekti X antiintervencionisté - antikváři Anglie 18./19. století Restaurování; purismus Eugène-Emmanuel Viollet-le- Duc, Georg Gilbert Scott, Bodo Ebhardt, Friedrich von Schmidt; Josef Mocker, Georg Hauberisser Konzervace John Ruskin, Alois Riegl, Hans Tietze, Max Dvořák, Georg Dehio x 19. a počátek 20. století

9 Historie oboru RESTAUROVÁNÍ DNEŠNÍ PRAXE UKLÁDÁ, ABY KAŽDÝ ODBORNÝ RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH PLNĚ RESPEKTOVAL AUTENTICITU DOCHOVANÉHO DÍLA.

10 Historie oboru Analýza x Syntéza léta 20. století Analytická metoda: vědecké poznání za cenu nesrozumitelné prezentace památky Zdeněk Wirth (Alois Riegel) Syntetická metoda: ochrana celistvosti historického uměleckého díla (estetický strukturalismus) x Václav Wagner (Max Dvořák)

11 Historie oboru Počátky institucionální péče role státu a občanů Panovnické dekrety (např. Marie Terezie edikt chránící významné rukopisy, dekret zakazující přivlastnit si nalezené staré mince) První muzea Ústřední komise pro zkoumání a zachovávání stavebních památek ( , Min. obchodu; 1859 přičleněna k Min. kultu a vyučování) Ústřední komise pro zkoumání a zachovávání uměleckých a historických památek Zentralkommission für Erforschung und Erhaltung der Kunst und historischen Denkmäler ( ) Ústřední komise pro památkovou péči ( )

12 Historie oboru Počátky moderní muzejní konzervace ve světě Albert Voss, Merkbuch, Altertümer auszugraben und auszubewahren. (1888) Friedrich W. Rathgen ( ), 1. konzervátorská laboratoř na světě 1888, Die Konservierung von Altertumsfunden. (1898; 1915, 1924) Gustav A. Rosenberg ( ), Antiquités en fer et en bronze leur transformation dans la terre contenant de ľ acide carbonique et des chlorures et leur conservation. (1917) Harold J. Plenderleith ( ), The Conservation of Antiquities and Work of Art. (1956)

13 Historie oboru Počátky moderní muzejní konzervace v českých zemích Novotný, J. (Lubor Niederle: ), Návod ku sbírání a zachraňování předhistorických památek. (1894) Kliment Čermák ( ), Návod ke konzervování starožitností. (VČSMA, 1895), resp. Strážce starožitností, povídky a poučení lidu o starožitnostech. (1895) Gustav E. Pazaurek, Kranke Gläser. (1903) Albín Stocký ( ), Konservace musejních předmětů. (1913; Musejní obzor, 1926) Václav Vojtíšek, Konzervace archiválií. (1914, 1933) Ludvík Losos, Nové metody konservace musejních sbírek. (1959)

14 Historie oboru František Petr ( ) versus Bohuslav Slánský ( ) Spor o podstatu restaurování výtvarných děl eliminace podílu kreativní složky v práci restaurátora (konzervátora-restaurátora) restaurátor - aktivní výtvarník se svým nadáním a citem, se zkušenostmi z tvořivé práce malířské hledání míry doplňků, aby dílo mohlo být nadále prezentováno jako umělecký celek x

15 Historie oboru Výběr z bibliografie František Petr Životopisy umělců ( ). Umělecké dřevořezby a jejich restaurování, Praha O starých malbách a jejich restaurování, Praha Nástenné maľby, Bratislava Bohuslav Slánský Technika malby I. díl Malířský a konservační materiál, Praha II. díl Průzkum a restaurování obrazů, Praha 1956.

16 Historie oboru Odborná komise konzervátorů (1959) při Ústřední muzejní radě Komise dodnes zůstává nejdůležitější bází pro diskuzi o etických, vědeckých i technologických problémech konzervování a restaurování historických předmětů.

17 Legislativa Základní legislativní normy a doporučení Zákon č. 122/2000 sb., o ochraně sbírek muzejní povahy, resp. Zákon č. 483/2004 Sb. (novela) Metodický pokyn k provádění některých činností souvisejících s tvorbou sbírek, péčí o sbírky a vývozem sbírkových předmětů do zahraničí (2002) Koncepce účinnější péče o movité kulturní dědictví v ČR na léta (usnesení vlády ze dne ) Metodický pokyn k tvorbě plánů prevence a ochrany v muzeích a galeriích (2004)

18 Terminologie Základní terminologie autenticita je ve středoevropském kontextu jednou ze zásadních kvalit komplexní hodnoty muzejního sbírkového předmětu odrážející se prostřednictvím jeho hmoty. Autenticita spočívá v míře dochování původních znaků vázaných na muzejní sbírkový předmět, které dokumentují skutečnou roli předmětu v minulosti. V jiných kulturních okruzích se však může vnímání autenticity významně lišit. komplexní hodnota muzejního sbírkového předmětu vyjadřuje jeho kvalitu jako nositele souboru všech autentických informací, emocionálních a racionálních, které je možno dnes či v budoucnu identifikovat. Jako taková je hlavním předmětem ochrany. Součástí komplexní hodnoty je i výpovědní hodnota předmětu. Její rozpoznání však závisí na schopnostech zainteresované osoby.

19 Terminologie výpovědní hodnota je část komplexní hodnoty, která je v současnosti poznatelná. celistvost integrita předmětu je soubor materiálových, technických a estetických hodnot, které spolu historicky souvisejí. Nevztahuje se pouze na stav předmětu v okamžiku kdy se začal používat nebo působit, ale součást integrity předmětu tvoří také stopy související s jeho používáním či poškozením a následné úpravy významné z hlediska historie a života lidské společnosti. konzervátor-restaurátor je vzdělaný, kvalifikovaný a zkušený profesionál schopný provádět komplexní zásahy při dodržování zásad Dokumentu o profesi konzervátorarestaurátora AMG ČR.

20 Terminologie konzervace preventivní usiluje o zpomalení degradace a zabránění poškození muzejního sbírkového předmětu systémem pravidelných kontrol a nepřímých opatření, tj. zejména optimalizací podmínek při uložení a prezentování a minimalizací všech rizikových faktorů. Jde o péči trvalou a v současné době se jedná o jedinou metodiku, která důsledně ochraňuje komplexní hodnotu muzejního sbírkového předmětu. Preventivní konzervací se snižují zmíněná rizika a zpomaluje se přitom zhoršování stavu celých sbírkových fondů. Je mimořádně účinným a hospodárným prostředkem, jak uchránit kvalitu kolekcí i jednotlivin v nich a jak snížit nutnost intervenčních zásahů do předmětu na minimum. Při práci konzervátora-restaurátora musí být preventivní konzervace upřednostňována.

21 Terminologie konzervace sanační spočívá v ochraně hmoty a konstrukce muzejního sbírkového předmětu pomocí systému přímých zásahů stabilizujících jeho fyzický stav. Při práci musí být upřednostňovány technologie, které minimálně narušují komplexní hodnotu muzejního sbírkového předmětu.

22 Terminologie restaurování je činnost, která obnovuje celistvostintegritu předmětu na určitém známém stupni jeho historického vývoje. Hlavním důvodem je dosažení srozumitelnosti předmětu. V určité míře tak dochází k obnovení dřívější estetické, technické, hudební aj. funkčnosti-účinnosti předmětu. Restaurování zahrnuje nejen doplňování chybějících či silně poškozených prvků, ale také odstranění těch prvků, které srozumitelnost nebo funkčnost-účinnost předmětu omezují. Při restaurování dochází ke změně komplexní hodnoty muzejního sbírkového předmětu.

23 Terminologie zásah je pojmem, pod který lze zahrnout všechna opatření prováděná při profesionální ochraně muzejních sbírkových předmětů. Patří sem nejen sanační konzervace a restaurování, ale i opatření z oblasti preventivní konzervace a průzkum předmětu. Legitimním zásahem je i naprostá rezignace na jakoukoliv operaci s muzejním sbírkovým předmětem za předpokladu, že by mu tento zásah neprospěl.

24 Hodnotící kritéria Hodnotící kritéria pro muzejní konzervaci 1. úspěšnost stabilizace degradačních procesů u muzejního sbírkového předmětu 2. stupeň narušení komplexní hodnoty muzejního sbírkového předmětu 3. množství nově získaných informací o muzejním sbírkovém předmětu

25 Etická pravidla Etická pravidla pro konzervaci a restaurování v muzeu Dokument o profesi konzervátora-restaurátora AMG ČR (Komise konzervátorů-restaurátorů Asociace muzeí a galerií ČR) (2011) Profesní etický kodex konzervátora-restaurátora ICOM (1986); je součástí ICOM Code of Ethics for Museums (2004) E. C. C. O. - Professional Guidelines I.-III. ( ) Dokument z Vantaa (2000) Etický kontrolní seznam (Victoria & Albert Museum Conservation Department Ethics Checklist) (1994, 2005)

26 Restaurování maleb Stručné zásady konzervace a restaurování přenosných maleb průzkum stabilizace podložky a barevné vrstvy čištění snímání laků komplexní restaurování - rentoaláž, marufláž tmelení barevné vrstvy retuš a závěrečné operace dokumentace PK

27 Restaurování maleb dřevěná podložka textilní podložka používáno od starověku (u nás od středověku) stabilnější rozmach spíše až v novověku méně odolná jiné podložky kovy, usně, kosti, silikáty, moderní materiály

28 Restaurování maleb průzkum dřevěná podložka Zkoumáme: - materiál a technologii výroby podložky (druh dřeva, způsob opracování atd.) - materiál a technologii výroby barevné vrstvy (typ barevné vrstvy, malířskou techniku, rukopis atd.) - poškození textilní podložka Zkoumáme: - materiál a technologii výroby podložky (druh textilie, systém upevnění atd.) - materiál a technologii výroby barevné vrstvy (typ barevné vrstvy, malířskou techniku, rukopis atd.) - poškození

29 Restaurování maleb

30 Restaurování maleb

31 Restaurování maleb

32 Restaurování maleb

33 Restaurování maleb VIS UV RTG

34 Restaurování maleb průzkum vrstev malby v přímém a bočním světle

35 Restaurování maleb Stratigrafie barevných vrstev v OM

36 Restaurování maleb

37 Restaurování maleb stabilizace podložky a barevné vrstvy (dočasná či dlouhodobá) dřevěná podložka textilní podložka petrifikace dřeva lepení a rovnání desek dočasná fixace - přelepy malby, cyklododekan dlouhodobá fixace - lepidly za studena či tepla oprava trhlin - šití, lepení, dotkávání dočasná fixace - přelepy malby, cyklododekan dlouhodobá fixace - lepidly za studena či tepla

38 Restaurování maleb

39 Restaurování maleb

40 Restaurování maleb

41 Restaurování maleb

42 Restaurování maleb

43 Restaurování maleb

44 Restaurování maleb

45 Restaurování maleb

46 Restaurování maleb

47 Restaurování maleb čištění dřevěná podložka (lícová x rubová strana) textilní podložka (lícová x rubová strana) mechanicky (vakuový štětec, vysavač, mikrotryskání) wishab destilovaná voda org. rozpouštědla pasty mechanicky(vakuový štětec, vysavač, mikrotryskání) wishab destilovaná voda org. rozpouštědla pasty

48 Restaurování maleb

49 Restaurování maleb

50 Restaurování maleb

51 Restaurování maleb snímání laků dřevěná podložka textilní podložka mechanicky (skalpel, brusná vlákna, mikrotryskání apod.) org. rozpouštědla a jejich směsi alkálie mechanicky (skalpel, brusná vlákna, mikrotryskání apod.) org. rozpouštědla a jejich směsi alkálie

52 Restaurování maleb

53 Restaurování maleb rentoaláž, marufláž - komplexní restaurování dřevěná podložka marufláž: přenos malby z podložky na nový podklad. Zásah je ireverzibilní! textilní podložka rentoaláž (dublování): zpevnění starého plátna novým či přenos malby z podložky na nový podklad. Lze provádět za tepla i za studena. S výhodou se využívá vakuový stůl. Zásah je v podstatě ireverzibilní!

54 Restaurování maleb

55 Restaurování maleb

56 Restaurování maleb

57 Speciální konzervátorské techniky

58 Restaurování maleb

59 Restaurování maleb

60 Restaurování maleb

61 Restaurování maleb tmelení barevné vrstvy dle charakteru doplňovaného materiálu: - klihová voda, křída, někdy olej - tavné tmely z vosků a pryskyřic s přídavkem plnidel aplikace: - za studena či za tepla - následuje broušení a hlazení

62 Restaurování maleb

63 Restaurování maleb

64 Restaurování maleb

65 Restaurování maleb retuš a závěrečné operace napodobivá - doplňuje části malby a stírá rozdíl mezi původním a novým neutrální - doplňuje neutrálním barevným tónem v souladu s barevným laděním díla lokální - jde o kombinaci neutrální a napodobivé retuše - barevnost je více přizpůsobena bezprostřednímu okolí defektu čárková(šrafovaná), tečková - patrně nejvhodnější kompromis mezi estetickou účinností a respektem k dochovanému originálu. speciální - např. s UV indikátory

66

67 Restaurování maleb

68 Restaurování maleb ochranný režim a) parametry mikroklimatu: deponování prezentace teplota do 18 C cca C relativní vlhkost 45-55% 50-55% celk. roč. exp. sv. žádná lx/h/rok podíl UV záření žádný 10μW/lm (max. 30μW/lm)

69 Restaurování maleb ochranný režim a) kontrola stavu: průběžně b) uložení: vhodný ochranný obal eliminovat prašnost ukládat na rovné podložky (nebo zajistit dobré rozložení hmotnosti), případně zavěsit či ukládat do vhodných skříní c) opatrná manipulace - textilní rukavice! d) vyloučit extrémní hodnoty teploty i RV (nízké i vysoké)

70 Restaurování kamene Stručné zásady konzervace a restaurování kamenosochařských památek

71 Restaurování kamene Druhy koroze a) koroze fyzikální b) koroze chemická c) koroze biologická (biokoroze) * Tyto korozní procesy probíhají v reálu společně a vzájemně urychlují degradaci materiálu. Vždy je nutno počítat se všemi typy!

72 Restaurování kamene Druhy koroze a) koroze fyzikální - působení široké škály vnitřních i vnějších sil - vznik souvisí především se změnami teploty, působením vody a vodných roztoků solí, vznikem nových minerálů, mechanickými vibracemi a abrazí povrchu - důsledkem je praskání, úbytek materiálu atd.

73 Restaurování kamene

74 Restaurování kamene

75 Restaurování kamene Poškození způsobené vzlínající vodou z podloží ( soli, mráz, biokoroze)

76 Restaurování kamene detail poškození způsobeného vzlínající vodou z podloží ( soli, mráz, biokoroze)

77 Restaurování kamene detail poškození způsobeného solemi

78 Restaurování kamene detail poškození způsobeného tlakem korozních produktů železa

79 Restaurování kamene Historický způsob eliminace tlaků vznikajících při korozi železného čepu zalitím do síry

80 Restaurování kamene detail poškození způsobeného vysokou tvrdostí restaurátorských tmelů

81 Restaurování kamene

82 Restaurování kamene

83 Restaurování kamene

84 Restaurování kamene Druhy koroze b) koroze chemická - dochází ke změně chemického složení materiálů při reakcích s okolím - rizikové faktory: nečistoty z atmosféry, ze vzlínající vody, produkty živých organismů, zbytky dřívějších konzervátorsko-restaurátorských zásahů apod. - důsledkem je změna rozpustnosti napadené složky, barvy, objemu

85 Restaurování kamene Druhy koroze c) koroze biologická (biokoroze) - korozní jevy vyvolané či podmíněné živými organismy - v důsledcích se projevuje jako koroze fyzikální nebo chemická (tj. vznikem tlaků či chemickou přeměnou látek)

86 Restaurování kamene biologické napadení

87 Restaurování kamene biologické napadení na silně zavlhčeném artefaktu

88 Restaurování kamene ideální plochy pro rozvoj biologického napadení

89 Restaurování kamene

90 Restaurování kamene

91 Restaurování kamene Průzkum a) Materiály použité při výrobě předmětu, způsob výroby (autor), výzdoby, účel - optická (polarizační) mikroskopie, chem. a instrumentální analýzy, SEM b) Podmínky v nichž se předmět nacházel (nachází) - průzkum režimu památky (vlhkost, škůdci, škodlivé látky, meteorologické jevy ) c) Aktuální stav předmětu - znečištění, poškození (vnitřní i vnější), rozměry d) Materiály z druhotných zásahů (při rekonzervaci) - identifikace konzervačních materiálů

92 Restaurování kamene průzkum s využitím ultrazvukové transmise - sondy - měřící aparatura

93 Restaurování kamene Historické metody Nárůst konz.-rest. zásahů lze sledovat zejména od 2/2 19. stol. a) odstraňování polychromie (alkálie, mechanické metody) b) čištění (kyseliny, alkálie, přesekávání ) c) petrifikace (fermež, vodní sklo, fluáty/fluorokřemičitany/, vápenná voda /Ca(OH)2/, PVAC disperze, akryláty, epoxidy ad.) d) lepení (často neprodyšné spoje) e) tmelení (často tvrdé /cementové/ tmely)

94 Restaurování kamene Obecný postup ošetření a) čištění (vodou, mechanické, chemické, laser) b) desalinace (vyloužení solí, mechanické odstranění výkvětů, imobilizace) c) petrifikace (organokřemičitany estery kys. křemičité, výjimečně akryláty, epoxidy a d.) d) likvidace bionapadení (roztoky biocidů) e) lepení f) tmelení (tmel musí být vždy měkčí než originální materiál) g) retušování (práškové pigmenty - vhodný je přídavek identifikátoru) h) hydrofobizace

95 Restaurování kamene předzpevnění pomocí cyklododekanu

96 Restaurování kamene otryskávání metodou JOS

97 Restaurování kamene Ochranný režim a) RV = cca 50 %, (po desalinaci spíše nízká) teplota do 18 C, osvětlenost vyjma některých minerálů neomezena b) Kontrola stavu cca za 2 roky c) V exteriéru je velmi žádoucí chránit objekty pomocí vhodných přístřešků (i sezónních)

98 Restaurování kamene

99 Doporučená literatura Doporučená literatura KOTLÍK, P. - KAŠE, J. Braunův betlém... Praha - Litomyšl, RIVERS, S., - UMNEY, N. Conservation of Furniture. Oxford, ALTHOFER, H.:. Das 19. Jahrhundert und die Restaurierung: Beitrage zur Malerei, Maltechnik und Konservierung. Mnichov:. KÜHN, H. Erhaltung und Pflege von Kunstwerken. Materia lund Technik, Konservierung und Restaurierung. München, ŠOPÁK, P. František Petr ve Slezském zemském muzeu v Opavě. NICOLAUS, K.-WESTPHAL, Ch.(ed.). Handbuch der Gemälderestaurierung. Köln, CONTI, A.:. History of the Restoration and Conservation of Works of Art. HLOBIL, I.:. K výtvarnému aspektu československé restaurátorské školy. VANĚČEK, I. Nástěnné malby. Praha, PETR, F. O starých malbách a jejich restaurování. Praha, ŠIMČÍK, A. Počátky odborné konzervace dřevěných artefaktů. Opava, 2005.

100 Doporučená literatura ŠIMČÍK, A. Počátky odborné konzervace železných artefaktů v muzeích v českých zemích. Opava, KOPECKÁ, I. a kol. Preventivní péče o historické objekty a sbírky v nich uložené. Praha, KOPECKÁ, I. - NEJEDLÝ, V. Průzkum historických materiálů. Praha, HILBERT, S. H.:. Sammlungsgut in Sicherheit. ŠIMČÍK, A. Smysl existence, nebo obtěžující povinnost. Ochrana sbírek na počátku nového tisíciletí. Knižnica, PRICE, C.A. Stone Conservation. London, SLÁNSKÝ, B. Technika malby I. díl - Malířský a konservační materiál. Praha, SLÁNSKÝ, B. Technika malby II. díl - Průzkum a restaurování obrazů. Praha, LOSOS, L. Techniky malby. Praha, PETR, F. Umělecké dřevořezby a jejich restaurování. Praha, KUBIČKA, R. - ZELINGER, J. Výkladový slovník malířství, grafiky a restaurátorství. Praha, 2004.

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ KAMENE

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ KAMENE KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ KAMENE Klíčová slova koroze fyzikální, chemická a biologická, průzkum, čištění, desalinace, likvidace bionapadení, petrifikace, hydrofobizace, restaurátorské práce (lepení, tmelení,

Více

Ochrana sbírek v muzeu, mezinárodní standardy, legislativa, informační zdroje

Ochrana sbírek v muzeu, mezinárodní standardy, legislativa, informační zdroje Ochrana sbírek v muzeu, mezinárodní standardy, legislativa, informační zdroje Základní funkce moderního muzea Role muzejní konzervace v moderním muzeu Muzejní konzervace a restaurování usiluje o uchování

Více

Historie muzejní konzervace a restaurování

Historie muzejní konzervace a restaurování Historie muzejní konzervace a restaurování Předklasické období. Dualismus v chápání základního cíle. konzervovat či restaurovat? Počátky institucionální péče. role státu a občanů Počátky moderní muzejní

Více

Klíčová slova koroze fyzikální, chemická a biologická, průzkum, čiště t ní n, d, e d salinac e, l, ikvidac e b i b onap

Klíčová slova koroze fyzikální, chemická a biologická, průzkum, čiště t ní n, d, e d salinac e, l, ikvidac e b i b onap KONZERVACE KAMENE Klíčová slova koroze fyzikální, chemická a biologická, průzkum, čištění, desalinace, likvidace bionapadení, petrifikace, hydrofobizace, restaurátorské práce (lepení, tmelení, retuše),

Více

Úvod do preventivní konzervace

Úvod do preventivní konzervace Úvod do preventivní konzervace 1 Osnova kurzu Ochrana sbírek v moderním muzeu Účinky teploty a vlhkosti na sbírkové materiály Účinky optického záření na sbírkové materiály Účinky pevných, kapalných a plynných

Více

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody

Více

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA Klíčová slova dřevo suché, průzkum, dřevo z listnáčů a jehličnanů, biokoroze, chemická a mechanická degradace, mechanické a chemické čištění, konzervační vrstva,

Více

Struktura a hlavní linie tohoto dokumentu byly přijaty členy Komise konzervátorů-restaurátorů AMG ČR.na plenárním zasedání 4. září 2007.

Struktura a hlavní linie tohoto dokumentu byly přijaty členy Komise konzervátorů-restaurátorů AMG ČR.na plenárním zasedání 4. září 2007. Dokument o profesi konzervátora-restaurátora AMG ČR vytvořený pracovní skupinou Komise konzervátorů-restaurátorů Asociace muzeí a galerií České republiky Struktura a hlavní linie tohoto dokumentu byly

Více

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody

Více

DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH

DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH Ivo Štěpánek, Alena Selucká, Jan Josef, Alena Komendová Aranka Součková - Daňková,

Více

KON O ZE Z RVA V CE PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA

KON O ZE Z RVA V CE PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA KONZERVACE PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA Klíčová slova dřevo suché, průzkum, dřevo z listnáčů a jehličnanů, biokoroze, chemická a mechanická degradace, mechanické a chemické čištění, konzervační vrstva, ochranný režim

Více

DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH. Ivo Štěpánek, Alena Selucká

DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH. Ivo Štěpánek, Alena Selucká DOPORUČENÍ KOMISE KONZERVÁTORŮ-RESTAURÁTORŮ AMG PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NA KONZERVÁTORSKO- RESTAURÁTORSKÝ ZÁSAH Ivo Štěpánek, Alena Selucká Osnova Definice pojmů, terminologie Fáze zadávání konzervátorsko-restaurátorské

Více

Konzervace a restaurování keramiky. Petra Rebrošová Ústav archeologie a muzeologie FF MU

Konzervace a restaurování keramiky. Petra Rebrošová Ústav archeologie a muzeologie FF MU Konzervace a restaurování keramiky Petra Rebrošová Ústav archeologie a muzeologie FF MU Dělení archeologických pramenů movité x nemovité artefakty x ekofakty x přírodní prameny podle materiálu: hliněné,

Více

Tato verze byla schválena sněmem AMG ČR. měsíce v roce 2009 v Praze.

Tato verze byla schválena sněmem AMG ČR. měsíce v roce 2009 v Praze. Profesní etický kodex konzervátora-restaurátora AMG ČR vytvořený pracovní skupinou Komise konzervátorů,restaurátorů a preparátorů Asociace muzeí a galerií České republiky Tato verze byla schválena sněmem

Více

Základy konzervace FE artefaktů. Mgr. Jakub Těsnohlídek ÚAM FF MU jaro 2016

Základy konzervace FE artefaktů. Mgr. Jakub Těsnohlídek ÚAM FF MU jaro 2016 Základy konzervace FE artefaktů Mgr. Jakub Těsnohlídek ÚAM FF MU jaro 2016 Základní pojmy Nález kovového artefaktu badatelský a konzervátorský záměr Prvotní očištění a dokumentace, stabilizace před konzervací

Více

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody

Více

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody

Více

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R048 Restaurování a konzervace kamene a souvisejících materiálů v akademickém roce 2016/2017

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R048 Restaurování a konzervace kamene a souvisejících materiálů v akademickém roce 2016/2017 DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění (architektura, sochařství, malířství) 02/ Raně křesťanské umění (architektura, sochařství, malířství, ikonografie) významné památky (Ravenna) stylový charakter 03/ Románské

Více

KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z KERAMIKY

KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z KERAMIKY KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z KERAMIKY Klíčová slova hrubá keramika, jemná keramika, stavební keramika, hrnčina, majolika (fajáns), pórovina, kamenina, porcelán, užitková keramika, umělecká keramika, čištění,

Více

Materiál Rizikové faktory Poškození. extrémní hodnoty relativní vlhkosti, výkyvy vlhkosti a teploty, kondenzace vody. UV záření, kyselé polutanty,

Materiál Rizikové faktory Poškození. extrémní hodnoty relativní vlhkosti, výkyvy vlhkosti a teploty, kondenzace vody. UV záření, kyselé polutanty, -53- XIII. PŘÍLOHY 13.1 Textová část Materiál Rizikové faktory Poškození plátno extrémní hodnoty relativní vlhkosti, výkyvy vlhkosti a teploty, kondenzace vody UV záření, kyselé polutanty, kyselé složky

Více

Dokument o profesi konzervátora-restaurátora vytvořený pracovní skupinou Komise konzervátorů-restaurátorů Asociace muzeí a galerií České republiky

Dokument o profesi konzervátora-restaurátora vytvořený pracovní skupinou Komise konzervátorů-restaurátorů Asociace muzeí a galerií České republiky Dokument o profesi konzervátora-restaurátora vytvořený pracovní skupinou Komise konzervátorů-restaurátorů Asociace muzeí a galerií České republiky Struktura a hlavní linie Dokumentu o profesi konzervátora-restaurátora

Více

Dokument o profesi konzervátora-restaurátora vytvořený pracovní skupinou Komise konzervátorů-restaurátorů Asociace muzeí a galerií České republiky

Dokument o profesi konzervátora-restaurátora vytvořený pracovní skupinou Komise konzervátorů-restaurátorů Asociace muzeí a galerií České republiky Dokument o profesi konzervátora-restaurátora vytvořený pracovní skupinou Komise konzervátorů-restaurátorů Asociace muzeí a galerií České republiky Struktura a hlavní linie Dokumentu o profesi konzervátora-restaurátora

Více

Průzkum díla při konzervaci a restaurování

Průzkum díla při konzervaci a restaurování Průzkum díla při konzervaci a restaurování - cíle průzkumu - metodika průzkumu - vybrané metody užívané při průzkumu Cíle průzkumu A) humanitní vědy: - důkladně poznat historický artefakt (včetně datace

Více

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2.

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2. l UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ SPOLEČNÝ ZÁKLAD Historický vývoj památkové péče 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj.. Puristická

Více

Restaurátorská zpráva Projekt Obnova vybraných obrazů a nábytku Arcibiskupského zámku Kroměříž

Restaurátorská zpráva Projekt Obnova vybraných obrazů a nábytku Arcibiskupského zámku Kroměříž Restaurátorská zpráva Projekt Obnova vybraných obrazů a nábytku Arcibiskupského zámku Kroměříž C. de Vos - Pomazání Šalamouna na krále kopie, 1667 olejomalba na plátně 197 x 260 cm KE 1028, O 87 Restaurovala

Více

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R049 Restaurování a konzervace nástěnné malby a sgrafita v akademickém roce 2016/2017

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R049 Restaurování a konzervace nástěnné malby a sgrafita v akademickém roce 2016/2017 DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění (architektura, sochařství, malířství) 02/ Raně křesťanské umění (architektura, sochařství, malířství, ikonografie) významné památky (Ravenna) stylový charakter 03/ Románské

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE MGA. PETRA PAŘENICOVÁ RESTAURÁTORKA A SOCHAŘKA Lhotka nad Bečvou 21 Lešná 756 41 Tel: + 420 776 663 547 E-mail: petraparenicova@gmail.com PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE NÁVRH NA RESTAUROVÁNÍ A KONZERVACI KŘÍŽŮ

Více

Studijní program: Konzervování-restaurování objektů kulturního dědictví

Studijní program: Konzervování-restaurování objektů kulturního dědictví Magisterské státní závěrečné zkoušky Studijní program: Konzervování-restaurování objektů kulturního dědictví Studijní obor: Technologie konzervování a restaurování 1. Povinný okruh: Humanitní blok 2. Jeden

Více

Průběh restaurování. Kamenná socha Panny Marie (Immaculaty) na podstavci obci Šebetov ÚSKP ČR evidenční č /7-612

Průběh restaurování. Kamenná socha Panny Marie (Immaculaty) na podstavci obci Šebetov ÚSKP ČR evidenční č /7-612 Zodpovědný restaurátor: Mgr. art. Jan Janda Mgr.art. Peter Šimon Mgr.art. Marek Repáň Průběh restaurování Kamenná socha Panny Marie (Immaculaty) na podstavci obci Šebetov ÚSKP ČR evidenční č. 86978/7-612

Více

DĚJINY UMĚNÍ. 01/ Antické umění (architektura, sochařství, malířství)

DĚJINY UMĚNÍ. 01/ Antické umění (architektura, sochařství, malířství) DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění (architektura, sochařství, malířství) 02/ Raně křesťanské umění (architektura, sochařství, malířství, ikonografie) významné památky (Ravenna) stylový charakter 03/ Románské

Více

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE 1. Vybrané kapitoly z filozofie předmět Hod. 1. Úvod do filozofie. Dějiny filozofie Filosofie krásy. Estetika.. Etika.Etické aspekty památkové péče. 3. Úvod

Více

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE SKLA

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE SKLA KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE SKLA Klíčová slova mechanické poškození, devitrifikace, hydrolitické poškozování, koroze skla, čištění, petrifikace, lepení, doplňování, uložení Cíle a) Interpretovat

Více

! RESTAURÁTORSKÝ ZÁMĚR Restaurování kamenného zdiva v areálu kaple Nejsvětější Trojice na části pozemku p. č. 961 v k. ú. Noviny pod Ralskem

! RESTAURÁTORSKÝ ZÁMĚR Restaurování kamenného zdiva v areálu kaple Nejsvětější Trojice na části pozemku p. č. 961 v k. ú. Noviny pod Ralskem MgA. Eva Mičková (čj. MK 53672/2011) akad. sochařka a restaurátorka Horova 20, 412 01 Litoměřice Tel: 775916232, e-mail: Mickova.Eva@seznam.cz IČO: 72554207 Licence: čj. MK 53672/2011 (restaurování polychromovaných

Více

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE Národní galerie v Praze 10. června 2013 Pavel Jirásek Eva Polatová, Petr Svoboda, Martin

Více

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA. KAMENNÝ PORTÁL DOMU č. p. 119 NA VRATISLVOVĚ NÁMĚSTÍ V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA. KAMENNÝ PORTÁL DOMU č. p. 119 NA VRATISLVOVĚ NÁMĚSTÍ V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA KAMENNÝ PORTÁL DOMU č. p. 119 NA VRATISLVOVĚ NÁMĚSTÍ V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ MARTIN KOVAŘÍK AK. SOCHAŘ A RESTAURÁTOR držitel licence MK ČR k restaurování sochařských památek U MOSTU

Více

Restaurátorský záměr, návrh na restaurování: Nástropní dekorativní nástěnná malba.

Restaurátorský záměr, návrh na restaurování: Nástropní dekorativní nástěnná malba. Restaurátorský záměr, návrh na restaurování: Nástropní dekorativní nástěnná malba. Zámek Přerov, Muzeum Komenského, místnost s valenou klenbou v prvním patře s expozicí. Zpracoval: Mgr. Radomír Surma akad.

Více

R E S T A U R Á T O R S K Á Z P R Á V A

R E S T A U R Á T O R S K Á Z P R Á V A R E S T A U R Á T O R S K Á Z P R Á V A Název díla : G. Bonito Alexandr Veliký v Ammonově oáze Datace : 1740 Technika : olejomalba na plátně rozměr 114 x 156 cm Inv. číslo : KE 1004, O 424 Vlastník : Aribiskupství

Více

DĚJINY VÝTVARNÉ KULTURY A PÉČE O PAMÁTKY

DĚJINY VÝTVARNÉ KULTURY A PÉČE O PAMÁTKY V rámci státní závěrečné zkoušky budou komisí pokládány dílčí otázky z níže uvedených okruhů. Komise zpravidla klade otázky tak, aby souvisely a upřesňovaly problematiku diplomové práce v její praktické

Více

ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK

ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK 1. Základní vývojové etapy dějin muzeí (muzejnictví) v Evropě a jejich charakteristika Etika konzervátorské, restaurátorské a preparátorské práce

Více

Dokumentace obnovy Kamenného kříže v obci Rakůvka

Dokumentace obnovy Kamenného kříže v obci Rakůvka Dokumentace obnovy Kamenného kříže v obci Rakůvka Zhotovitel: Vlastimil Konečný, MgA. Martin Parobek (číslo licence MK 46397/2012) tel: 775 968 480 2012 Údaje o památce 1. Okres: Prostějov 2. Obec: Rakůvka

Více

Metodika k vyřízení žádosti o vydání závazného stanoviska ve věci restaurování

Metodika k vyřízení žádosti o vydání závazného stanoviska ve věci restaurování Metodika k vyřízení žádosti o vydání závazného stanoviska ve věci restaurování Zamýšlí-li vlastník kulturní památky provést restaurování movité či nemovité kulturní památky, je povinen si předem vyžádat

Více

dáma s liščím šálem Malva Schalek, 1921 RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA

dáma s liščím šálem Malva Schalek, 1921 RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA dáma s liščím šálem Malva Schalek, 1921 RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA restaurovala MgA. Petra Tušerová leden 2016 Restaurátorská zpráva 1. Údaje o díle název: Dáma s liščím šálem autor: Malva Schalek technika:

Více

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM V KROMĚŘÍŽI. CHRISTOFER PAUDISS (kopie) FILOZOF SV. JERONÝM

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM V KROMĚŘÍŽI. CHRISTOFER PAUDISS (kopie) FILOZOF SV. JERONÝM RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM V KROMĚŘÍŽI CHRISTOFER PAUDISS (kopie) FILOZOF SV. JERONÝM Lenka Helfertová, ak.mal. 2016 CHRISTOFER PAUDISS (kopie) FILOZOF SV. JERONÝM Majitel: Arcidiecezní

Více

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM V KROMĚŘÍŽI. Václav Nosecký - Setkání Jáchyma s Annou

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM V KROMĚŘÍŽI. Václav Nosecký - Setkání Jáchyma s Annou RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM V KROMĚŘÍŽI Václav Nosecký - Setkání Jáchyma s Annou restauroval Peter Stirber ak.mal. 2016 Setkání Jáchyma s Annou Název díla: Inv. číslo: KE 1006, O 275 Majitel:

Více

Restaurátor uměleckořemeslných děl z drahých kovů s výjimkou kulturních

Restaurátor uměleckořemeslných děl z drahých kovů s výjimkou kulturních Restaurátor uměleckořemeslných děl z drahých kovů s výjimkou kulturních památek a děl uložených ve sbírkách muzeí a galerií (kód: 82-043-N) Autorizující orgán: Ministerstvo kultury Skupina oborů: Umění

Více

NÁVRH NA RESTAUROVÁNÍ

NÁVRH NA RESTAUROVÁNÍ MGA. JAN VODÁČEK AKADEMICKÝ SOCHAŘ A RESTAURÁTOR ESTAURÁTOR Žižkova 458 Žirovnice 394 68 Tel: + 420 775 117 779 e-mail: vodacek.jan@seznam.cz NÁVRH NA RESTAUROVÁNÍ KŘÍŽ JANA FRYDRYCHA V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM

Více

Muzea a digitalizace Zvukové a filmové záznamy Národní technické muzeum 24./25. 1. 2012

Muzea a digitalizace Zvukové a filmové záznamy Národní technické muzeum 24./25. 1. 2012 Muzea a digitalizace Zvukové a filmové záznamy Národní technické muzeum 24./25. 1. 2012 Mgr. David Váhala Oddělení památkové péče a muzeologie, Ústav historických věd, Filozoficko-přírodovědecká fakulta,

Více

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno

TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY pondělí - pátek 8-18 hodin sobota 8-12 hodin neděle zavřeno UNIVERZITA PARDUBICE Vás zve na výstavu TRANSFER NEJNÁROČNĚJŠÍ TECHNIKA V RESTAUROVÁNÍ NÁSTĚNNÉ MALBY Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna Studentská 519 Pardubice Stavařov 22. 3. 20. 5. 2000

Více

RESTAURÁTORSKÝ PRŮZKUM MALOVANÝCH STROPŮ V EXPOZICI NA HRADĚ SVOJANOV

RESTAURÁTORSKÝ PRŮZKUM MALOVANÝCH STROPŮ V EXPOZICI NA HRADĚ SVOJANOV RESTAURÁTORSKÝ PRŮZKUM MALOVANÝCH STROPŮ V EXPOZICI NA HRADĚ SVOJANOV Vypracovala: BcA. Eva Vymětalová Památkový dozor: PhDr. Václav Paukrt 2017 Dokumentace je chráněna ve smyslu zákona č. 89/1990 Sb.

Více

CENOVÝ ROZPOČET NA OPRAVU KAPLIČKY PANNY MARIE V ŘÍČANECH

CENOVÝ ROZPOČET NA OPRAVU KAPLIČKY PANNY MARIE V ŘÍČANECH CENOVÝ ROZPOČET NA OPRAVU KAPLIČKY PANNY MARIE V ŘÍČANECH Vážený pane starosto, vzhledem ke stavu památky, popsanému v restaurátorském záměru na opravu kapličky, Vám předkládáme cenový rozpočet jednotlivých

Více

Oblasti průzkumu kovů

Oblasti průzkumu kovů Průzkum kovů Oblasti průzkumu kovů Identifikace kovů, složení slitin. Studium struktury kovu-technologie výroby, defektoskopie. Průzkum aktuálního stavu kovu, typu a stupně koroze. Průzkumy předchozích

Více

Restaurátor uměleckořemeslných děl ze štuku s výjimkou kulturních. kulturních památek a děl uložených ve sbírkách muzeí a galerií (kód: N)

Restaurátor uměleckořemeslných děl ze štuku s výjimkou kulturních. kulturních památek a děl uložených ve sbírkách muzeí a galerií (kód: N) Restaurátor uměleckořemeslných děl ze štuku s výjimkou kulturních památek a děl uložených ve sbírkách muzeí a galerií (kód: 82-042-N) Autorizující orgán: Ministerstvo kultury Skupina oborů: Umění a užité

Více

Restaurování a ochrana uměleckých malířských a sochařských děl

Restaurování a ochrana uměleckých malířských a sochařských děl Konference sdružení pro ochranu památek Arte-fakt Restaurování a ochrana uměleckých malířských a sochařských děl 30. listopadu 2006 zámecký pivovar v Litomyšli Konference sdružení pro ochranu památek Arte-fakt

Více

Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu

Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu Restaurátor uměleckořemeslných a uměleckých děl ve skle, keramice a porcelánu restauruje a konzervuje figurální a nefigurální

Více

Studium. Forma denního řádného vyššího odborného studia na VOŠ/ UP v Písku, je rozvržena na období 6 semestrů, tedy 3 let.

Studium. Forma denního řádného vyššího odborného studia na VOŠ/ UP v Písku, je rozvržena na období 6 semestrů, tedy 3 let. Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová v Písku, nabízí studentům jedinečnou možnost vzdělání v akreditovaných oborech Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby a Restaurování kovů.

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

Anton Petter, 1844. II. etapa. Zavraždění svatého Václava AUTOR: Anton Petter DATACE: 1844 TECHNIKA. olejomalba na plátně ROZMĚRY

Anton Petter, 1844. II. etapa. Zavraždění svatého Václava AUTOR: Anton Petter DATACE: 1844 TECHNIKA. olejomalba na plátně ROZMĚRY ZAVRAŽDĚNÍ SV. VÁCLAVA Anton Petter, 1844 II. etapa NÁZEV: Zavraždění svatého Václava AUTOR: Anton Petter DATACE: 1844 TECHNIKA olejomalba na plátně ROZMĚRY 825 x 490 cm MAJITEL: Arcibiskupství Olomoucké

Více

Šárka a Petr BERGEROVI akad. mal. 2015. olejomalba na dřevěné desce 374 x 274 mm soukromá sbírka. (okruh?)

Šárka a Petr BERGEROVI akad. mal. 2015. olejomalba na dřevěné desce 374 x 274 mm soukromá sbírka. (okruh?) olejomalba na dřevěné desce 374 x 274 mm soukromá sbírka (okruh?) 1 STAV OBRAZU PŘED OPRAVOU: Šárka a Petr BERGEROVI akad. mal. 2015 Dřevěná podložka o síle cca 5 mm z topolového dřeva je vertikálně rozlomená

Více

Vstupní restaurátorský průzkum a návrh na restaurování

Vstupní restaurátorský průzkum a návrh na restaurování Vstupní restaurátorský průzkum a návrh na restaurování Sochy Panny Marie na náměstí v Kunštátě I. Lokalizace památky 1. Kraj: Jihomoravský 2. Město / Obec: Kunštát 3. č. parcely: 1049 4. Bližší určení

Více

Dotazník. www.survio.com 18. 12. 2015 14:06:29

Dotazník. www.survio.com 18. 12. 2015 14:06:29 www.survio.com 18. 12. 2015 14:06:29 Základní údaje Název výzkumu Dotazník Autor MagdalenaJ Jazyk dotazníku Čeština Veřejná adresa dotazníku http://www.survio.com/survey/d/o7c6c6r8v9a7s8f7d První odpověď

Více

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA Dílo: Společnost u stolu Autor: Jan Černoch Technika: olej, plátno Datace: 670 Rozměry: 8 x 8cm Majitel: Arcibiskupství Olomoucké Stav díla před restaurováním: Malba je v horní části

Více

Účinky vlhkosti na sbírkové materiály

Účinky vlhkosti na sbírkové materiály Účinky vlhkosti na sbírkové materiály 1 Vlhkost vlhkost významně ovlivňuje celou řadu fyzikálních i chemických procesů v materiálech sbírkových předmětů vlhkost: umožňuje průběh chemických reakcí s oxidy

Více

Želenice. Kostel sv. Jakuba Většího

Želenice. Kostel sv. Jakuba Většího Želenice Kostel sv. Jakuba Většího Rozbor: Po první prohlídce objektu kostela sv. Jakuba Většího můžeme konstatovat, že se jedná o objekt vysoké historické hodnoty jak ve smyslu stavebního vývoje, tak

Více

Analýza nedestruktivní průzkum stavu předloženého železného předmětu

Analýza nedestruktivní průzkum stavu předloženého železného předmětu Podklady pro cvičení: ŽELEZO Úkol č. 1 Analýza nedestruktivní průzkum stavu předloženého železného předmětu Při průzkumu postupujeme podle metodiky humanitních věd a uplatňujeme standardní hodnocení historických

Více

Restaurátorský záměr Restaurování souboru pomníků ve Statenicích

Restaurátorský záměr Restaurování souboru pomníků ve Statenicích Restaurátorský záměr Restaurování souboru pomníků ve Statenicích Zadavatel: obecní úřad Statenice Statenice 23 25262 Horoměřice Vypracoval: MgA. Jan Kracík ak. soch. a rest 2014 Úvod: Jedná se o soubor

Více

Restaurátorský záměr a rozpočet. 6 dekorativní rámů zrcadel

Restaurátorský záměr a rozpočet. 6 dekorativní rámů zrcadel Restaurátorský záměr a rozpočet Dekorativní rámy zrcadel Bývalá kavárna Herzog na Mírovém náměstí, čp. 104 v Broumově Předmět: Datace: Technika: Rozměry: 6 dekorativní rámů zrcadel (výplně rámů - zrcadla

Více

Praktická Erasmus stáž: Itálie, program Erasmus

Praktická Erasmus stáž: Itálie, program Erasmus Praktická Erasmus stáž: Itálie, program Erasmus Stážistka: Monika Peňázová (Obor: Restaurování a konzervace uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálech) Instituce, místo pobytu na stáži: Laboratorio

Více

R E S T A U R Á T O R S K Á Z P R Á V A

R E S T A U R Á T O R S K Á Z P R Á V A R E S T A U R Á T O R S K Á Z P R Á V A lokalizace památky 1. kraj, obec: Kroměříž 2. bližší určení místa: zámek, Arcibiskupké sbírky 3. inv. číslo: KE 1782, O 155 4. obraz s námětem: Panna Maria s Ježíškem

Více

Prof. Ing. Miloš Drdácký, DrSc., Ing. Zuzana Slížková, Ph.D.

Prof. Ing. Miloš Drdácký, DrSc., Ing. Zuzana Slížková, Ph.D. Založen 1921 jako Ústav pro zkoušení stavebních hmot a konstrukcí, od r. 1953 součástí ústavů ČSAV a od 1.ledna 2007 veřejnou výzkumnou institucí ÚTAM AV ČR, v. v. i. Od roku 1999 podporován v rámci RP

Více

Závěrečná restaurátorská zpráva o obrazu Horská krajina se zříceninou věže

Závěrečná restaurátorská zpráva o obrazu Horská krajina se zříceninou věže Závěrečná restaurátorská zpráva o obrazu Horská krajina se zříceninou věže Inv. č. : KE 4479 Dobové určení : Kolem roku 1680 Autor : R. Meganck, na levém spodním okraji obrazu signováno, bez datace Rozměry

Více

Evidence a ochrana archiválií

Evidence a ochrana archiválií N_SAS / VŠFS / LS 2016 / DS Přednáška č. 17 + 18 Evidence a ochrana archiválií I. Evidence archiválií II. Ochrana archiválií Ad I. Evidence archiválií Hlavní legislativní předpis = Vyhláška MV č. 213/2012

Více

ZPRÁVA O NEDESTRUKTIVNÍM PRŮZKUMU

ZPRÁVA O NEDESTRUKTIVNÍM PRŮZKUMU kolem 1770 olejomalba na dřevěné desce 188 x 150 x 10 mm Celek stav po opravě (přibližně ve skutečné velikosti) STAV MALBY PŘED OPRAVOU Malba je v poměrně velmi dobrém stavu. Pouze starý zažloutlý lak

Více

KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z PAPÍRU

KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z PAPÍRU KONZERVACE PŘEDMĚTŮ Z PAPÍRU Klíčová slova papír ruční (hadrový), papír strojní (dřevní), průzkum, biokoroze, chemická a mechanická degradace, odkyselování, čištění, restaurování, ochranný režim Cíle a)

Více

z orloje na Staroměstské radnici v Praze

z orloje na Staroměstské radnici v Praze Ústav chemické technologie restaurování památek Konsolidace dřevěných soch z orloje na Staroměstské radnici v Praze V průběhu dubna a v května roku 1999 byla na Ústavu chemické technologie restaurování

Více

CÍLE CHEMICKÉ ANALÝZY

CÍLE CHEMICKÉ ANALÝZY ANALYTICKÉ METODY CÍLE CHEMICKÉ ANALÝZY Získat maximum informací dostupným přírodovědným průzkumem o památce. Posoudit poruchy a poškození materiálů. Navrhnout nejvhodnější technologii restaurování. Určit

Více

Restaurování archeologické keramiky a porcelánu v souladu s etickými principy a s využitím moderní materiálové báze

Restaurování archeologické keramiky a porcelánu v souladu s etickými principy a s využitím moderní materiálové báze Restaurování archeologické keramiky a porcelánu v souladu s etickými principy a s využitím moderní materiálové báze Text + foto Ljuba Svobodová Archeologický ústav AV ČR, Praha, v.v.i. Oddělení záchranných

Více

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( )

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( ) Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 (1. 7. 31. 12. 2016) Oddělení Pracovník Instituce Popis metodické pomoci Časová náročnost (hod.) historické

Více

Metodika uchovávání předmětů kulturní povahy optimalizace podmínek s cílem dosažení dlouhodobé udržitelnosti NAKI DF13P01OVV016

Metodika uchovávání předmětů kulturní povahy optimalizace podmínek s cílem dosažení dlouhodobé udržitelnosti NAKI DF13P01OVV016 Metodika uchovávání předmětů kulturní povahy optimalizace podmínek s cílem dosažení dlouhodobé udržitelnosti NAKI DF13P01OVV016 Alena Selucká, Jana Fricová NAKI DF13P01OVV016 Metodika uchovávání předmětů

Více

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ USNÍ

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ USNÍ KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ USNÍ Klíčová slova průzkum, biokoroze, chemická a mechanická degradace, čištění, tukování, kombinované materiály,ochranný režim Cíle a) Interpretovat předmět, zjistit poškození

Více

Zabývám se profesionálně téměř 15 let restaurováním starých věžních hodin. Součástí těchto věžních hodin, starých sto, dvě stě i více let, jsou velmi často ciferníky zhotovené ze dřeva. Jejich stav je

Více

Faktory ohrožující knihovní fondy

Faktory ohrožující knihovní fondy Faktory ohrožující knihovní fondy Národní knihovna České republiky Ing. Petra Vávrová, PhD., Mgr. Jitka Neoralová, Odbor ochrany knihovních fondů NK ČR e-mail: petra.vavrova@nkp.cz Odbor ochrany knihovních

Více

Kašna v zámeckém parku

Kašna v zámeckém parku Kašna v zámeckém parku Tento projekt byl podpořen Jihomoravským krajem z dotace RKPP JMK 2017 ve výši 150 000,-Kč na základě smlouvy č.046240/17/ok Příjemce: Město Rosice, Palackého nám.13, 665 01 Rosice,

Více

Orientační restaurátorský průzkum v interiéru velkého sálu západního křídla zámku v Litvínově (okr. Most) listopad prosinec 2008

Orientační restaurátorský průzkum v interiéru velkého sálu západního křídla zámku v Litvínově (okr. Most) listopad prosinec 2008 Orientační restaurátorský průzkum v interiéru velkého sálu západního křídla zámku v Litvínově (okr. Most) listopad prosinec 2008 Vypracoval: Michal Šelemba, DiS, restaurátor Jabloňová 2724 438 01 Žatec

Více

Madona s Ježíškem (Sacra Conversazione?) Benátský mistr 16.století, P.Veronese-okruh? olejomalba na plátně, 75 x 60 cm

Madona s Ježíškem (Sacra Conversazione?) Benátský mistr 16.století, P.Veronese-okruh? olejomalba na plátně, 75 x 60 cm Madona s Ježíškem (Sacra Conversazione?) Benátský mistr 16.století, P.Veronese-okruh? olejomalba na plátně, 75 x 60 cm soukromá sbírka STAV PŘED OPRAVOU: Obraz byl patrně na přelomu XIX./ XX. století nažehlen

Více

Sanace mostu. Gotický most v Praze. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb

Sanace mostu. Gotický most v Praze. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Sanace mostu Gotický most v Praze Prezentace byla vytvořena za laskavé podpory grantu FRVŠ 2960/2011. Popis objektu v prostoru pod Zámeckými

Více

PROGRAM. Muzea, památky a konzervace Museums, Monuments and Conservation Litomyšl

PROGRAM. Muzea, památky a konzervace Museums, Monuments and Conservation Litomyšl Muzea, památky a konzervace 2019 Museums, Monuments and Conservation 2019 Litomyšl PROGRAM 23. 05. 2019 08:00 10:00 registrace/registration (zámecký pivovar/castle Brewery) 10:00 10:10 zahájení/welcome

Více

TISKOVÁ KONFERENCE

TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE 13.9.2012 Vybudováno v rámci Operačního programu Praha-Konkurenceschopnost Hlavní směry činnosti 1. Projekty aplikovaného výzkumu - TA ČR, MPO ČR, MK ČR, EU 2. Spolupráce s firmami Advanced

Více

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody:

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody: Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmproepox R RH ROPOVODY, PLYNOVODY Nátěr na železné konstrukce, antikorozní základní i vrchní nátěr. Popis výrobku: Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Mlátička ERO, J. Reinhold

Mlátička ERO, J. Reinhold Mlátička ERO, J. Reinhold restaurátorský záměr Praha, říjen 2017 x Ing. Jan Palas tel. +420 603 357 259 Restaurování a provoz historických strojů e-mail: ruston@centrum.cz Malešická 27, 130 00 Praha 3

Více

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA PSEUDOGOTICKÝ KŘÍŽ V OBCI památka není zapsána do ústředního seznamu nemovitých kulturních památek ČR Specifikace památky: Název památky: Umístění památky: Okres: Kraj: Název projektu:

Více

Projekt. Autor prezentace: Ondřej Lehovec, 2016

Projekt. Autor prezentace: Ondřej Lehovec, 2016 Projekt & Autor prezentace: Ondřej Lehovec, 2016 Národní knihovna, Praha Zdroj: fotoarchiv NK El. katalogizace knih, (ilustrační foto) Konzervátorský průzkum Zdroj: fotoarchiv NK-OR Konzervátorský průzkum

Více

Základní terminologie

Základní terminologie Základní terminologie výpovědní hodnota je část komplexní hodnoty, která je v současnosti poznatelná. celistvost integrita předmětu je soubor materiálových, technických a estetických hodnot, které spolu

Více

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA

RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA RESTAURÁTORSKÁ ZPRÁVA J.G. Dopplemayer: Globus terrestris J. Felkl: Obraz zeměkoule Dobřichovice 30.12.2014 restaurátor: RNDr. Miroslav Široký, CSc. Předmět: Fond, inv. číslo : Autor, titul: Barokní glóbus

Více

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015 NÁSTĚNNÉ MALBY Šternberk, bývalý augustiniánský klášter Odkryv a restaurování barokních maleb ve špaletách a v nástropním zrcadle ve 2. nadzemním podlaží 3 4/2015 Hořovice, zámek Zajištění nástropní malby

Více

ZPRÁVA O RESTAUROVÁNÍ ZÁVĚSNÉHO OBRAZU Šárka a Petr Bergerovi akad. mal. a restaurátoři. olejomalba na plátně 70,5 x 56,5 cm.

ZPRÁVA O RESTAUROVÁNÍ ZÁVĚSNÉHO OBRAZU Šárka a Petr Bergerovi akad. mal. a restaurátoři. olejomalba na plátně 70,5 x 56,5 cm. olejomalba na plátně 70,5 x 56,5 cm Stránka 1 z 9 STAV PŘED OPRAVOU: Obraz je ve velmi neutěšeném stavu. Povrch je výrazně zkrakelovaný, opticky rušivě se projevuje otisk vnitřní hrany spodního rámu. Plátěná

Více

Pojetí restaurátorského a konzervátorského zásahu u fotografických materiálů

Pojetí restaurátorského a konzervátorského zásahu u fotografických materiálů Pojetí restaurátorského a konzervátorského zásahu u fotografických materiálů Petra Vávrová Úvod V současnosti se fotografický materiál (negativy, pozitivy, diapozitivy, ušlechtilé tisky, apod.) stává historicky

Více

modelový experiment M 3/2017

modelový experiment M 3/2017 modelový experiment M 3/2017 MOŽNOSTI POUŽITÍ MIKROTEČEK V OCHRANĚ SBÍRKOVÝCH PŘEDMĚTŮ Metodické centrum konzervace Technického muzea v Brně / M 3/2017 1 / CO JSOU TO MIKROTEČKY? Mikrotečky jsou kovové

Více

MGR. RENATA VESELÁ PROJEKČNÍ ATELIER PRO DOKUMENTACI, PRŮZKUM A OBNOVU HISTORICKÝCH STAVEB

MGR. RENATA VESELÁ PROJEKČNÍ ATELIER PRO DOKUMENTACI, PRŮZKUM A OBNOVU HISTORICKÝCH STAVEB MGR. RENATA VESELÁ PROJEKČNÍ ATELIER PRO DOKUMENTACI, PRŮZKUM A OBNOVU HISTORICKÝCH STAVEB Komenského 100, 507 71 Miletín, tel.: 773 930 755, e-mail: virakocha@centrum.cz OBSAH: A.1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

Více

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování

Dějiny konzervace Dějiny muzejní konzervace a restaurování Dějiny konzervace Cíle předmětu (anotace): Základní přehled vývoje konzervace a restaurování muzejních sbírek do současnosti - teoretická východiska zásahu, významné osobnosti, odborné organizace, metody

Více