PŘÍLOHA A: Seznam Tabulek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍLOHA A: Seznam Tabulek"

Transkript

1 PŘÍLOHY PŘÍLOHA A: Seznam tabulek PŘÍLOHA B: Seznam obrázků PŘÍLOHA C: Seznam zkratek PŘÍLOHA D: Nástupy fenologických projevů v období a) dubu letního (Quercus robur), b) hlohu jednosemenného (Crataegus oxyacantha) a c) česneku medvědího (Allium ursinum). Pro česnek medvědí a hloh jednosemenný vyjadřuje šedá přerušovaná linka termín prvého květu a černá plná linka termín plného květu. Pro dub letní šedá přerušovaná linka reprezentuje termín vyrašení pupenů a plná černá linka termín plného olistění PŘÍLOHA E: Nástupy fenologických projevů v období a) dřínu obecného (Cornus mas), b) trnky obecné (Prunus spinosa), c) hlohu obecného (Crataegus oxyacantha), d) hlohu jednosemenného (Crataegus monogyna) a e) svídy krvavé (Cornus sanguinea). Šedá přerušovaná linka vyjadřuje termín prvního květu a černá plná linka termín plného květu. PŘÍLOHA F: Průměrné nástupy fenologických projevů členů trofického řetězce z lokalit Lanžhot, Lednice, Vranovice v období ; a) dubu letního (Quercus robur), b) housenek píďalky podzimní (Operophtera brumata) a obaleče dubového (Tortrix viridana), c) sýkory koňadry (Parus major). Šedá přerušovaná linka vyjadřuje fenofáze a)vyrašení pupenů, b) začátek aktivity housenek, c) fenofázi FLD. Černá plná linka popisuje fenofáze a) plné olistění, b) konec aktivity housenek, c) fenofázi MLD. PŘÍLOHA G: Meteorologická stanice s fenokamerou na lokalitě Vranovice v porostu lesa PŘÍLOHA H: Fotografie fenofází zástupců zpracovaných v disertační práci z lokality Vranovice. 1a, 1b dub letní (vyrašení pupenů a plné olistění), fenofáze první květ a plné kvetení pro druhy: 2a, 2b česnek medvědí, 3a, 3b dřín obecný, 4a, 4b trnka obecná, 5a, 5b hloh jednosemenný, 6a, 6b hloh obecný, 7a, 7b svída krvavá.

2 PŘÍLOHA A: Seznam Tabulek Tab. I Fenologické reakce vybraných rostlinných a živočišných organismů v Evropě a severní Americe, data jsou vybrána z několika vědeckých publikací. Tab. II Klíčové meteorologické parametry a geografické informace fenologických stanic Tab. III Předpokládané změny průměrné globální teploty ( C) pro kombinace dvou emisních scénářů a citlivosti klimatu použitých v této práci Tab. IV Lineární trendy za dekádu pro klíčové meteorologické parametry na lokalitách v období Tab. V Změny v délce fenologických etap při změnách teplot a solární radiace, FE = fenologická etapa Tab. VI Fenologické údaje sledovaných druhů pro fenofáze dubu letního, hlohu obecného a česneku medvědího Tab. VII Průměrné hodnoty klimatických veličin během délkově podprůměrných a nadprůměrných fenologických etap jednotlivých druhů, FE = fenofáze Tab. VIII Průměrné hodnoty teploty na třech stanovištích svídy krvavé během fenologické etapy a během jarní sezóny, FE = fenologická etapa Tab. IX Počet dní o kolik se posunuly termíny fenofází do dřívějšího data za celé sledované období ( ) a za dekádu, F1 = fenofáze první květ, F2 = fenofáze plné kvetení Tab. X Průměrné termíny fenofází a k nim hodnoty SET nad 5 C pro všechny fenofáze sledovaných keřů, F=fenofáze (uvedeno počtem dnů od počátku roku), F1 = fenofáze první květ, F2 = fenofáze plné kvetení Tab. XI Ukázka všech sledovaných klimatických veličin a výpočty sum efektivních teplot, radiace a srážek nad různé biologické nuly a k nim hodnoty statistických proměnných (RMSE = střední kvadratická odchylka, MBE = systematická chyba, R 2 = koeficient determinace) pro hloh jednosemenný a jeho fenofázi první květ Tab.XII Hodnoty sum efektivních teplot (SET) vybraných biologických nul a statistických veličin (RMSE=střední kvadratická odchylka, MBE=systematická chyba, R 2 =koeficient determinace) pro všechny sledované fenofáze. SET jsou uvedeny podle nejvyšší korelace Tab. XIII Průměrné hodnoty pozorovaných a modelovaných fenofází na lokalitě Vranovice a jejich průměrné termíny, medián, minimální a maximální hodnota termínu fenofáze a směrodatná odchylka. F1 = fenofáze první květ, F2 = fenofáze plné kvetení.

3 Tab. XIV Průměrné termíny fenofází, hodnota mediánu, minimální a maximální hodnoty a směrodatné odchylky modelovaných fenofází pro lokality Lanžhot, Lednice a Vranovice a pozorovaných pro lokalitu Vranovice, F1 = fenofáze první květ, F2 = fenofáze plné kvetení Tab. XV Průměrné posuny fenofází do dřívějšího data za celé pozorované období a za dekádu Tab. XVI Hodnoty sum efektivních teplot průměrných (černou barvou) a maximálních (červenou barvou) a příslušných biologických nul a statistických veličin (RMSE = střední kvadratická odchylka, MBE = systematická chyba, R 2 = koeficient determinace) fenofází trofického řetězce na lokalitách Lanžhot, Lednice, Vranovice. Sumy efektivních teplot jsou uvedeny podle nejvyšší korelace Tab. XVII Průměrné hodnoty pozorovaných a modelovaných fenofází na lokalitě Vranovice a jejich průměrné termíny, medián, minimální a maximální hodnota termínu fenofáze a směrodatná odchylka. F1 = fenofáze první květ, F2 = fenofáze plné kvetení. Tab. XVIII Hodnoty sum teplot vybraných biologických nul a statistických veličin (RMSE = střední kvadratická odchylka, MBE = systematická chyba, R 2 = koeficient determinace) fenofází pšenice ozimé. Sumy efektivních teplot jsou uvedeny podle nejvyšší korelace Tab. XIX Potenciální termíny fenofází v roce 2050 a 2100 dle dvou GCM modelů, F1 = fenofáze první květ, F2 = fenofáze plné kvetení Tab. XX Potenciální termíny fenofází v roce 2050 a 2100 dle dvou GCM modelů, F1 = fenofáze první květ, F2 = fenofáze plné kvetení PŘÍLOHA B: Seznam obrázků Obr. 1 Procentické vyjádření počtu článků podle internetových stránek ISI Web of Knowledge, které ve svém názvu obsahují slovo phenolog* a zároveň slovo climate. Počet článků rapidně narůstá až do roku 2009 (přičemž konečný počet publikací v tomto roce není na tomto grafu konečný). Výrazně vysoké procento pro rok 2001 je považováno za tzv. outlier také vzhledem k tomu, že celkový počet článků pouze se slovem phenolog* v názvu byl v tomto roce naopak výrazně nízký. Obr. 2 Prostorová variabilita ve vývoji ročních teplotních trendů od roku 1976 v porovnání s normálovými údaji za období Teplota je udávána ve stupních Celsia za dekádu (Wheeler et al., 2002)

4 Obr. 3 Odchylky různých fenologických fází a odchylky průměrné teploty vzduchu během jarních měsíců. Žlutá linka znázorňuje měsíční hodnoty NAO indexu během měsíců únor a březen, modrá linka znázorňuje průměrnou teplotu vzduchu v měsících březen a duben a fialová linka popisuje průběh teploty vzduchu v měsících březen, duben, květen. Další přímky popisují fenologické fáze: jarní přílet ptačích populací, termíny líhnutí lejska bělokrkého a průměrný nástup rozvoje listů u jírovce maďalu a břízy bílé. Obr. 4 Geografická poloha fenologických stanic Obr. 5 Umístění fenokamery na zastíněném stanovišti, v porostu lesa Obr. 6 Umístění teplotního čidla v horní části ptačí budky v hnízdě sýkory koňadry Obr. 7 Vedení teplotního čidla dnem budky k hnízdě s vajíčky sýkory koňadry Obr. 8 Ukázka připravených vstupních meteorologických dat pro model FenoClim na příkladu lokality Lednice Obr. 9 Ukázka připravených vstupních fenologických dat pro model FenoClim na příkladu fenofází dubu letního vyrašení pupenů a plné olistění pro lokalitu Lednice Obr. 10 Uživatelské rozhraní modelu. Karta pro zadání fenodat a optimalizaci výpočtu teplotních charakteristik Obr. 11 Uživatelské rozhraní modelu FenoClim, záložka pro volbu dat pro kalibraci a evaluaci dat na zvoleném časovém období a na dané lokalitě Obr. 12 Ukázka výstupních dat, v levém sloupci je řazena hodnota RMSE od nejnižších hodnot a k ní příslušná biologická nula a suma teplot (radiace či srážek) Obr. 13 Standardizované scénáře změny srážek (vlevo) a teploty (vpravo) pro Prahu podle GCM modelů z databází IPCC-AR4. Obr. 14 Postupný nástup fenofází prvý květ a dosažené plné kvetení svídy krvavé, jak bylo zaznamenáno pozorovatelem na třech odlišných stanovištích lokality Vranovice v roce 2009; žlutou barvou je označen vývoj rozkvětu na osluněné ploše, modrou barvou je označen vývoj fenofází v polostínu, zelenou barvou je označen vývoj fenofází v plně zastíněném porostu lesa Obr. 15 Postupný nástup fenofází prvý květ a dosažené plné kvetení svídy krvavé, jak bylo zaznamenáno fenokamerou na dvou odlišných stanovištích lokality Vranovice v roce 2009; modrou barvou je označen vývoj fenofází v polostínu, zelenou barvou je označen vývoj fenofází v plně zastíněném porostu lesa Obr. 16 Fotografie z fenokamery z plně zastíněného stanoviště. Na prvních dvou obrázcích jsou fotografie zachycující fázi krátce před rozkvětem. Obrázek v levém

5 dolním rohu znázorňuje fenofázi první květ. Obrázky jsou doplněny daty a časovými údaji. Obr. 17 Průběh teplot v ptačí budce, v hnízdě budky a ve výšce 2m v porostu lesa v období kladení vajec sýkorou koňadrou od do Zelená linka vyjadřuje průběh teploty v hnízdě a je možné sledovat přílet samice ve večerních hodinách a postupné snižování teploty během noci. Obr. 18 Průběh teplot v ptačí budce, v hnízdě budky a ve výšce 2m v porostu lesa během 13. dubna, kdy samička kladla vejce ve večerních hodinách Obr. 19 Průběh teplot v ptačí budce, v hnízdě budky a ve výšce 2m v porostu lesa během 21. dubna, kdy samička seděla na vejcích Obr. 20 Vazba mezi sledovanými a modelovanými termíny fenofází lokality Vranovice. 1a, 1b první květ a plné kvetení dřínu obecného, 2a, 2b první květ a plné kvetení trnky obecné, 3a, 3b - první květ a plné kvetení hlohu obecného, 4a, 4b - první květ a plné kvetení hlohu jednosemenného, 5a, 5b - první květ a plné kvetení svídy krvavé Obr. 21 Ukázka průběhu modelovaných fenofází na lokalitách Lanžhot, Lednice a Vranovice a pozorovaných na lokalitě Vranovice na příkladu prvního květu trnky obecné Obr. 22 Hodnoty sum efektivních průměrných teplot nad 5 C jsou znázorněny pomocí sloupců pro každou fenofází na všech lokalitách. Číslo nad každým sloupcem vyjadřuje průměrný termín fenofáze Obr. 23 Vazba mezi sledovanými a modelovanými termíny fenofází trofického řetězce. 1a, 1b vyrašení pupenů a plné olistění dubu letního, 2a, 2b počátek a ukončení aktivity housenek, 3a, 3b - fenofáze FLD a MLD sýkory koňadry. Osa x vyjadřuje modelované termíny, osa y pozorované termíny Obr. 24 Nástupy fenologických fází pozorovaných (A) a modelovaných (B) v jednotlivých dekádách a během celého sledovaného období. Bílé linie znamenají rozsah průměrné hodnoty s ± směrodatnou odchylkou, při čemž průměrná hodnota je vyznačena prostřední čárkou. Černé linie vyjadřují rozsah minimálních či maximálních výkyvů v termínech fenofází Obr. 25 Průběh fenologických fází pro plodiny a jejich fenofáze: a) pšenice ozimá - metání a hloh jednosemenný plné kvetení, šedou linkou je označena fenofáze metání a černou linkou fenofáze plné kvetení; b)

6 Obr. 26 Potenciální nástupy fenofází v podmínkách budoucího klimatu na příkladu fenofáze hlohu obecného plné kvetení pro GCM scénář ECHAM se střední citlivostí klimatu v roce 2050 na vybraných lokalitách Obr. 27 Potenciální termíny fenofází keřů v roce 2050 a 2100 vyjádřené pomocí percentilů. Bílé linie vyjadřují rozpětí od 25. do 75. percentilu s mediánem vyjádřeným černou linkou. Černé linie jsou hodnoty 5. a 95. percentilu. Obr. 28 Potenciální termíny fenofází členů trofického řetězce v roce 2050 a 2100 vyjádřené pomocí percentilů. Bílé linie vyjadřují rozpětí od 25. do 75. percentilu s mediánem vyjádřeným černou linkou. Černé linie jsou hodnoty 5. a 95. percentilu PŘÍLOHA C: Seznam zkratek BBCH ČHMÚ F FE FLD GCM HMÚ IPCC IPCC AR4 WGII IPG MAE MBE MLD RMSE SET SRES ÚKZUZ Bundesanstalt, Bundessortenamt, CHemical industry Český hydrometeorologický ústav Fenofáze Fenologická etapa First Laying Date Globální cirkulační modely Hydrometeorologický ústav International Panel on Climate Change International Panel on Climate Change, Assessment Report4, Working Group II International Phenological Gaden Mean Absolute Error Mean Bias Error Mean Laying Date Root Mean Square Error Suma efektivních teplot Special Reports on Emissions Scenarios Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

7 počet dnů od počátku roku počet dnů od počátku roku počet dnů od počátku roku PŘÍLOHA D: Nástupy fenologických projevů v období a) dubu letního (Quercus robur), b) hlohu jednosemenného (Crataegus oxyacantha) a c) česneku medvědího (Allium ursinum). Pro česnek medvědí a hloh jednosemenný vyjadřuje šedá přerušovaná linka termín prvého květu a černá plná linka termín plného květu. Pro dub letní šedá přerušovaná linka reprezentuje termín vyrašení pupenů a plná černá linka termín plného olistění a b c

8 počet dnů od počátku roku počet dnů od počátku roku počet dnů od počátku roku počet dnů od počátku roku počet dnů od počátku roku PŘÍLOHA E: Nástupy fenologických projevů v období a) dřínu obecného (Cornus mas), b) trnky obecné (Prunus spinosa), c) hlohu obecného (Crataegus oxyacantha), d) hlohu jednosemenného (Crataegus monogyna) a e) svídy krvavé (Cornus sanguinea). Šedá přerušovaná linka vyjadřuje termín prvního květu a černá plná linka termín plného květu. a b c d e

9 počet dnů od počátku roku počet dnů od počátku roku PŘÍLOHA F: Průměrné nástupy fenologických projevů členů trofického řetězce z lokalit Lanžhot, Lednice, Vranovice v období ; a) dubu letního (Quercus robur), b) housenek píďalky podzimní (Operophtera brumata) a obaleče dubového (Tortrix viridana), c) sýkory koňadry (Parus major). Šedá přerušovaná linka vyjadřuje fenofáze a)vyrašení pupenů, b) začátek aktivity housenek, c) fenofázi FLD. Černá plná linka popisuje fenofáze a) plné olistění, b) konec aktivity housenek, c) fenofázi MLD apočet dnů od počátku roku b c

10 PŘÍLOHA G: Meteorologická stanice s fenokamerou na lokalitě Vranovice v porostu lesa

11 PŘÍLOHA H: Fotografie fenofází zástupců zpracovaných v disertační práci z lokality Vranovice. 1a, 1b dub letní (vyrašení pupenů a plné olistění), fenofáze první květ a plné kvetení pro druhy: 2a, 2b česnek medvědí, 3a, 3b dřín obecný, 4a, 4b trnka obecná, 5a, 5b hloh jednosemenný, 6a, 6b hloh obecný, 7a, 7b svída krvavá

12

13 ANNOTATION This presented doctoral thesis is focused on elaboration of phenological observations with key meteorological parameters. Phenological observations of several wild plants and free-living animal population took place at three different experimental sites during 1961 and All these sites are typical flood plain forests on the south Moravia in the Czech Republic. As none of the experimental sites has its own meteorological station (the closest being 4 15 km distant), daily meteorological data were interpolated using the ProClimDB software package (Štěpánek, 2007 and Štěpánek et al., 2008). The interpolation used a detailed digital terrain model in combination with meteorological data from 130 weather stations in the Czech Republic and 25 in adjacent regions of Austria. The daily data from each station were quality controlled, homogenized and then interpolated using a method of regionally weighted regressions. Phenological and meteorological parameters were processed using simple model PhenoClim which was developed by Institue of Agrosystems and Bioclimatology (Mendel University in Brno). Input data forms phenological dates of each phenological phases in a given year at each site. Meteorological input dates forms daily minimum and maximum temperature, solar radiation, wind, precipitation and water air pressure. PhenoClim calculated sum of effective temperatures and temperature threshold for each species. Using this dates subsequently PhenoClim modeled onset of phenophases for various sites and for future climate conditions. In doctoral thesis the phenological phases of simple trophic chain were also processed (created by English Oak, two species of caterpillars and bird population of Great Tit). Phenological development of wild plant hawthorn and phenological phases of winter wheat were compared. Observations of microphenology during years 2009 and 2010 were analysed. Results show significant change in air temperature during spring at all sites. Plants and animals respond to this changes and has advanced to the earlier time by almost 14 days during the observational period. Phenological phases and stages correspond with mean and maximum temperature most significantly. PhenoClim evaluated sum of effective temperatures and temperature threshold for each phenophases of each species and assessed predictors for them. Sum of effective mean and maximum temperatures were used for modeling onset of phenophases in future climate. Supposed date of

14 phenophases will shifted to the earlier time by 20 days till 2050 and by 59 days till 2100.

RELATIONSHIP OF PHENO & CLIMA-DATA IN NORTH BOHEMIA REGION

RELATIONSHIP OF PHENO & CLIMA-DATA IN NORTH BOHEMIA REGION VZTAH FENOLOGICKÝCH A KLIMATICKÝCH DAT SEVERNÍCH ČECH RELATIONSHIP OF PHENO & CLIMA-DATA IN NORTH BOHEMIA REGION Hájková, Lenka - Nekovář, Jiří (Czech Hydrometeorological Institute) In the work is performed

Více

TENDENCE VÝVOJE VEGETACE NA JIHOZÁPADNÍ MORAVĚ

TENDENCE VÝVOJE VEGETACE NA JIHOZÁPADNÍ MORAVĚ TENDENCE VÝVOJE VEGETACE NA JIHOZÁPADNÍ MORAVĚ Rudolf Bagar Jiří Nekovář Summary: The paper is contribution to the vegetation development in southwest Moravia based on meteo station Kostelní Myslová -Telč

Více

ZHODNOCENÍ FENOLOGICKÝCH FÁZÍ KEŘOVÉHO PATRA NA OKRAJI SMRKOVÉHO POROSTU V OBLASTI DRAHANSKÁ VRCHOVINA

ZHODNOCENÍ FENOLOGICKÝCH FÁZÍ KEŘOVÉHO PATRA NA OKRAJI SMRKOVÉHO POROSTU V OBLASTI DRAHANSKÁ VRCHOVINA ZHODNOCENÍ FENOLOGICKÝCH FÁZÍ KEŘOVÉHO PATRA NA OKRAJI SMRKOVÉHO POROSTU V OBLASTI DRAHANSKÁ VRCHOVINA Emilie BEDNÁŘOVÁ Lucie MERKLOVÁ SUMMARY: Evaluation of phenological stages of shrub layer at the edge

Více

Porovnání růstových podmínek v I. IV lesním vegetačním stupni Growing conditions comparison inside 1 st to 4 th Forest Vegetation Layer

Porovnání růstových podmínek v I. IV lesním vegetačním stupni Growing conditions comparison inside 1 st to 4 th Forest Vegetation Layer Porovnání růstových podmínek v I. IV lesním vegetačním stupni Growing conditions comparison inside 1 st to 4 th Forest Vegetation Layer R. BAGAR and J. NEKOVÁŘ Czech Hydrometeorological Institute Brno,

Více

TEPELNÁ ZÁTĚŽ, TEPLOTNÍ REKORDY A SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY

TEPELNÁ ZÁTĚŽ, TEPLOTNÍ REKORDY A SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed.): XIV. Česko-slovenská bioklimatologická konference, Lednice na Moravě 2.-4. září 2002, ISBN 80-85813-99-8, s. 242-253 TEPELNÁ ZÁTĚŽ, TEPLOTNÍ REKORDY A SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DISERTAČNÍ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DISERTAČNÍ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA DISERTAČNÍ PRÁCE BRNO 2010 LENKA BARTOŠOVÁ Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav agrosystémů a bioklimatologie Detekce odezvy změny klimatu

Více

Český hydrometeorologický ústav, oddělení biometeorologických aplikací, Na Šabatce 17, Praha 4 - Komořany,

Český hydrometeorologický ústav, oddělení biometeorologických aplikací, Na Šabatce 17, Praha 4 - Komořany, VYHODNOCENÍ VYBRANÝCH TEPLOTNÍCH CHARAKTERISTIK VE VEGETAČNÍM OBDOBÍ NA ÚZEMÍ ČR V OBDOBÍ 1961 2010 Lenka Hájková 1) Věra Kožnarová 2) 1) Český hydrometeorologický ústav, oddělení biometeorologických aplikací,

Více

FENOLOGICKÁ DATA ZA POSLEDNÍCH 150 LET Svitáková Zuzana Kott Ivan Nekovář Jiří

FENOLOGICKÁ DATA ZA POSLEDNÍCH 150 LET Svitáková Zuzana Kott Ivan Nekovář Jiří FENOLOGICKÁ DATA ZA POSLEDNÍCH 150 LET Svitáková Zuzana Kott Ivan Nekovář Jiří Summary: Phenological data in recent 150 year period Phenological data are disposable at Czech Hydrometeorological Institute

Více

SLEDOVÁNÍ JARNÍCH FENOLOGICKÝCH FÁZÍ U BUKU LESNÍHO VE SMÍŠENÉM POROSTU KAMEROVÝM SYSTÉMEM

SLEDOVÁNÍ JARNÍCH FENOLOGICKÝCH FÁZÍ U BUKU LESNÍHO VE SMÍŠENÉM POROSTU KAMEROVÝM SYSTÉMEM SLEDOVÁNÍ JARNÍCH FENOLOGICKÝCH FÁZÍ U BUKU LESNÍHO VE SMÍŠENÉM POROSTU KAMEROVÝM SYSTÉMEM Bednářová, E. 1, Kučera, J. 2, Merklová, L. 3 1,3 Ústav ekologie lesa Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova

Více

DLOUHODOBÉ KOLÍSÁNÍ POČÁTKU VEGETAČNÍ SEZÓNY V ČR V LETECH

DLOUHODOBÉ KOLÍSÁNÍ POČÁTKU VEGETAČNÍ SEZÓNY V ČR V LETECH DLOUHODOBÉ KOLÍSÁNÍ POČÁTKU VEGETAČNÍ SEZÓNY V ČR V LETECH 1876-2005 M. Možný 1 and J. Nekovář 2 1 Český hydrometeorologický ústav, Observatoř Doksany, 41182 Doksany, ČR, martin.mozny@chmi.cz 2 Český hydrometeorologický

Více

Vyhodnocení dlouhodobé fenologické řady polních plodin Evaluation of long-term serie of phenological data of field crops

Vyhodnocení dlouhodobé fenologické řady polních plodin Evaluation of long-term serie of phenological data of field crops Středa, T., Rožnovský, J. (eds): Monitorování přírodních procesů. Lednice 12. 13. 9. 2018 ISBN 978-80-7509-570-1, 978-80-87361-86-3. MENDELU, VÚMOP, v.v.i., 2018 Vyhodnocení dlouhodobé fenologické řady

Více

VYHODNOCENÍ FENOLOGIE MLADÉHO SMRKOVÉHO POROSTU V OBLASTI DRAHANSKÁ VRCHOVINA

VYHODNOCENÍ FENOLOGIE MLADÉHO SMRKOVÉHO POROSTU V OBLASTI DRAHANSKÁ VRCHOVINA VYHODNOCENÍ FENOLOGIE MLADÉHO SMRKOVÉHO POROSTU V OBLASTI DRAHANSKÁ VRCHOVINA Bednářová, E., Merklová, L. Abstract: Evaluation of the phenology of young Norway spruce stand in the Drahanská vrchovina.

Více

Wild plants phenology in the Czech republic during

Wild plants phenology in the Czech republic during Wild plants phenology in the Czech republic during 1991-2010 Lenka Hajkova 1), Vit Vozenilek 2), Radim Tolasz 3) Jiri Nekovar 3), Alena Vondrakova 2) Ales Vavra 2) 1) Czech Hydrometeorological Institute

Více

KLIMATICKÉ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ NÁSTUP A DÉLKU TRVÁNÍ FENOFÁZÍ VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH DRUHŮ NA LOKALITÁCH JIŽNÍ MORAVY V LETECH 1961 2007

KLIMATICKÉ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ NÁSTUP A DÉLKU TRVÁNÍ FENOFÁZÍ VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH DRUHŮ NA LOKALITÁCH JIŽNÍ MORAVY V LETECH 1961 2007 ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS Ročník LVIII 4 Číslo 2, 2010 KLIMATICKÉ FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ NÁSTUP A DÉLKU TRVÁNÍ FENOFÁZÍ VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH DRUHŮ NA LOKALITÁCH

Více

VAZBY NÁSTUPU JARNÍCH ALERGOLOGICKY VÝZNAMNÝCH FENOFÁZÍ A INDEXU SEVEROATLANTICKÉ OSCILACE (NAO)

VAZBY NÁSTUPU JARNÍCH ALERGOLOGICKY VÝZNAMNÝCH FENOFÁZÍ A INDEXU SEVEROATLANTICKÉ OSCILACE (NAO) VAZBY NÁSTUPU JARNÍCH ALERGOLOGICKY VÝZNAMNÝCH FENOFÁZÍ A INDEXU SEVEROATLANTICKÉ OSCILACE (NAO) Martin Novák, Lenka Hájková, ČHMÚ, pobočka Ústí n.l ÚVOD: Dlouhodobé řady nástupu jednotlivých fenofází

Více

THE RELATION BETWEEN TEMPERATURE AND ONSET OF THE PHENOPHASES OF COMMON DOGWOOD (CORNUS SANGUINEA L.) DURING IN THE CZECH REPUBLIC

THE RELATION BETWEEN TEMPERATURE AND ONSET OF THE PHENOPHASES OF COMMON DOGWOOD (CORNUS SANGUINEA L.) DURING IN THE CZECH REPUBLIC THE RELATION BETWEEN TEMPERATURE AND ONSET OF THE PHENOPHASES OF COMMON DOGWOOD (CORNUS SANGUINEA L.) DURING 1961-2008 IN THE CZECH REPUBLIC Bartošová L., Žalud Z. Department of Agrosystems and Bioclimatology,

Více

Extrémní teploty venkovního vzduchu v Praze a dalších vybraných městech ČR

Extrémní teploty venkovního vzduchu v Praze a dalších vybraných městech ČR Extrémní teploty venkovního vzduchu v Praze a dalších vybraných městech ČR Extreme temperatures of outdoor air in Prague and further selected towns Ing. Daniela PTÁKOVÁ Ve dvou tabulkách jsou uvedeny extrémní

Více

ŠEST LET FENOLOGICKÝCH POZOROVÁNÍ NA IPG V DOKSANECH

ŠEST LET FENOLOGICKÝCH POZOROVÁNÍ NA IPG V DOKSANECH ŠEST LET FENOLOGICKÝCH POZOROVÁNÍ NA IPG V DOKSANECH Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Nekovář Abstrakt: The International Phenological Gardens (IPG) is a unique network in Europe for wild plants observation.

Více

Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin

Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin 16. května 2013, od 9.00 hod, zasedací místnost děkanátu AF (budova C) Akce je realizována vrámci klíčové

Více

DYNAMIKA NÁSTUPU FENOFÁZÍ KONVALINKY VONNÉ (CONVALLARIA MAJALIS L.) V ZÁVISLOSTI NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH

DYNAMIKA NÁSTUPU FENOFÁZÍ KONVALINKY VONNÉ (CONVALLARIA MAJALIS L.) V ZÁVISLOSTI NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH DYNAMIKA NÁSTUPU FENOFÁZÍ KONVALINKY VONNÉ (CONVALLARIA MAJALIS L.) V ZÁVISLOSTI NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH Lenka Hájková Dáša Richterová ČHMÚ, pobočka Ústí nad Labem Konvalinka vonná (CONVALLARIA

Více

REAKCE VÝNOSŮ OZIMÉ PŠENICE NA ODCHYLKY TEPLOT A SRÁŽEK V DLOUHODOBÉM ČASOVÉM HORIZONTU

REAKCE VÝNOSŮ OZIMÉ PŠENICE NA ODCHYLKY TEPLOT A SRÁŽEK V DLOUHODOBÉM ČASOVÉM HORIZONTU REAKCE VÝNOSŮ OZIMÉ PŠENICE NA ODCHYLKY TEPLOT A SRÁŽEK V DLOUHODOBÉM ČASOVÉM HORIZONTU Winter wheat yield reaction to deviation of temperature and rainfall in terms of long time horizon Hromádko M. 1,

Více

Tendence vývoje vegetace v závislosti na a klimatických podmínkách v přírodní lesní oblasti Bílé Karpaty a Vizovické vrchy

Tendence vývoje vegetace v závislosti na a klimatických podmínkách v přírodní lesní oblasti Bílé Karpaty a Vizovické vrchy Tendence vývoje vegetace v závislosti na a klimatických podmínkách v přírodní lesní oblasti Bílé Karpaty a Vizovické vrchy BAGAR Rudolf, Brno - NEKOVÁŘ Jiří, ČHMÚ Praha 1.Úvod V České republice v současnosti

Více

HODNOCENÍ SUCHA NA ÚZEMÍ ČR V LETECH

HODNOCENÍ SUCHA NA ÚZEMÍ ČR V LETECH Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Seminář Extrémy počasí a podnebí, Brno, 11. března 24, ISBN 8-8669-12-1 HODNOCENÍ SUCHA NA ÚZEMÍ ČR V LETECH 1891 23 Martin Možný Summary The aim of the paper is to

Více

ČASOVÁ VARIABILITA NÁSTUPU FENOFÁZÍ OVOCNÝCH DŘEVIN SLEDOVANÝCH VE FENOLOGICKÉ SÍTI ČHMÚ ZA OBDOBÍ 1991-2010

ČASOVÁ VARIABILITA NÁSTUPU FENOFÁZÍ OVOCNÝCH DŘEVIN SLEDOVANÝCH VE FENOLOGICKÉ SÍTI ČHMÚ ZA OBDOBÍ 1991-2010 ČASOVÁ VARIABILITA NÁSTUPU FENOFÁZÍ OVOCNÝCH DŘEVIN SLEDOVANÝCH VE FENOLOGICKÉ SÍTI ČHMÚ ZA OBDOBÍ 1991-2010 Temporal variability of phenophase entrance of fruit trees at CHMI phenological network within

Více

Teplotní poměry a energetická náročnost otopných období 21. století v Praze

Teplotní poměry a energetická náročnost otopných období 21. století v Praze Vytápění Ing. Daniela PTÁKOVÁ Teplotní poměry a energetická náročnost otopných období 21. století v Praze Temperature Conditions and Energy Demand for the Heating Periods of the 21 st Century in Prague

Více

Rožnovský, J., Litschmann, T., Středa, T., Středová, H., (eds): Extrémy oběhu vody v krajině. Mikulov, 8. 9.4. 2014, ISBN 978-80-87577-30-1

Rožnovský, J., Litschmann, T., Středa, T., Středová, H., (eds): Extrémy oběhu vody v krajině. Mikulov, 8. 9.4. 2014, ISBN 978-80-87577-30-1 Charakteristika přívalových srážek ve vybraných lokalitách na jižní Moravě v období 2003-2013 The characteristic of downpours in selected locations within South Moravia Region in the period 2003-2013 Gražyna

Více

Pravděpodobnost předpovědí teploty vzduchu

Pravděpodobnost předpovědí teploty vzduchu Pravděpodobnost předpovědí teploty vzduchu Jaroslav Rožnovský, Jana Smolíková Český hydrometeorologický ústav, Kroftova 43, 616 76 Brno, Czech Republic, e-mail:roznovsky@chmi.cz Abstract The probability

Více

Vliv návštěvníků na mikroklima Kateřinské jeskyně. Influence of Visitors on Kateřinská Cave Microclimate

Vliv návštěvníků na mikroklima Kateřinské jeskyně. Influence of Visitors on Kateřinská Cave Microclimate Vliv návštěvníků na mikroklima Kateřinské jeskyně Influence of Visitors on Kateřinská Cave Microclimate Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita H. Středová, T. Středa, J. Rožnovský

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Okruhy přednášky Podnebí ČR Počasí v posledních letech Oteplování Dopady změny

Více

VYHODNOCENÍ METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ ZA ROK 2014

VYHODNOCENÍ METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ ZA ROK 2014 VYHODNOCENÍ METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ ZA ROK 2014 Měření denní teploty a množství srážek na stanici Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se datuje už od roku 1945. Postupně přibývají

Více

FENOLOGICKÉ POMĚRY ČESKA prostorové analýzy a vizualizace

FENOLOGICKÉ POMĚRY ČESKA prostorové analýzy a vizualizace Vít Voženílek Alena Vondráková Aleš Vávra Lenka Hájková Radim Tolasz Univerzita Palackého v Olomouci Český hydrometeorologický ústav FENOLOGICKÉ POMĚRY ČESKA prostorové analýzy a vizualizace věda o časovém

Více

POTENCIÁLNÍ OHROŽENOST PŮD JIŽNÍ MORAVY VĚTRNOU EROZÍ

POTENCIÁLNÍ OHROŽENOST PŮD JIŽNÍ MORAVY VĚTRNOU EROZÍ ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LII 5 Číslo 2, 2004 POTENCIÁLNÍ OHROŽENOST PŮD JIŽNÍ MORAVY VĚTRNOU

Více

Pro účely měření horizontálního a vertikálního profilu rychlostí větru byly vybrány větrolamy na lokalitách Dolní Dunajovice, Micmanice a Suchá Loz:

Pro účely měření horizontálního a vertikálního profilu rychlostí větru byly vybrány větrolamy na lokalitách Dolní Dunajovice, Micmanice a Suchá Loz: VLIV VĚTROLAMŮ NA PROUDĚNÍ VZDUCHU J. Dufková 1, J. Rožnovský 2 a T. Středa 3 1 Ústav aplikované a krajinné ekologie, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Česká republika, janadufkova@email.cz

Více

Projevy klimatické změny v západních Čechách (podle sekulární stanice Klatovy v období )

Projevy klimatické změny v západních Čechách (podle sekulární stanice Klatovy v období ) Projevy klimatické změny v západních Čechách (podle sekulární stanice Klatovy v období 1916 2015) RNDr. Jiří Hostýnek Ing. Karel Sklenář Vybrané klimatologické prvky, způsoby zpracování a použité metody

Více

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11.1 RADIAČNÍ PŮSOBENÍ JEDNOTLIVÝCH KLIMATOTVORNÝCH FAKTORŮ podíl jednotlivých klimatotvorných faktorů je vyjádřen jejich příspěvkem ve W.m -2 k radiační bilanci

Více

ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN

ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN Zdeněk Žalud 1, Miroslav Trnka 1, Daniela Semerádová 1, Martin Dubrovský 1,2 1 Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova zemědělská a lesnická

Více

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních

Více

VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE ŠKODLIVIN V OVZDUŠÍ V AGLOMERACI BRNO A JIHOMORAV- SKÉM KRAJI

VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE ŠKODLIVIN V OVZDUŠÍ V AGLOMERACI BRNO A JIHOMORAV- SKÉM KRAJI Mikulov 9. 11.9.28, ISBN 978-8-8669--1 VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE ŠKODLIVIN V OVZDUŠÍ V AGLOMERACI BRNO A JIHOMORAV- SKÉM KRAJI Robert Skeřil, Jana Šimková Český hydrometeorologický

Více

SROVNÁNÍ VÝVOJE TEPLOT DVOU KLIMATICKÝCH REGIONŮ S VÝHLEDEM DO BUDOUCNA

SROVNÁNÍ VÝVOJE TEPLOT DVOU KLIMATICKÝCH REGIONŮ S VÝHLEDEM DO BUDOUCNA SROVNÁNÍ VÝVOJE TEPLOT DVOU KLIMATICKÝCH REGIONŮ S VÝHLEDEM DO BUDOUCNA Comparison of temperature changes of two climatic regions with a view to the future Vlček V. 1,2, Středová H. 1, Mužíková B. 1 1

Více

Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií. Manuál k programu

Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií. Manuál k programu Metoda Monte Carlo a její aplikace v problematice oceňování technologií Manuál k programu This software was created under the state subsidy of the Czech Republic within the research and development project

Více

EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT

EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT EFFECT OF MALTING BARLEY STEEPING TECHNOLOGY ON WATER CONTENT Homola L., Hřivna L. Department of Food Technology, Faculty of Agronomy, Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno, Zemedelska

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Okruhy přednášky Podnebí ČR Počasí roku 2009 a posledních desetiletí Oteplování

Více

Specifics of the urban climate on the example of medium-sized city

Specifics of the urban climate on the example of medium-sized city Specifika městského klimatu na příkladu středně velkého města Specifics of the urban climate on the example of medium-sized city Jaroslav Rožnovský, Hana Pokladníková, Tomáš Středa Český hydrometeorologický

Více

PREDIKCE KLIMATU JIŽNÍ MORAVY

PREDIKCE KLIMATU JIŽNÍ MORAVY Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Voda v krajině, Lednice 31.5. 1.6.21, ISBN 978-8-8669-79-7 PREDIKCE KLIMATU JIŽNÍ MORAVY Jaroslav Rožnovský, Petra Fukalová, Hana Pokladníková Český hydrometeorologický

Více

Indikace pylové sezóny alergologicky zajímavých rostlin v síti ČHMÚ

Indikace pylové sezóny alergologicky zajímavých rostlin v síti ČHMÚ Indikace pylové sezóny alergologicky zajímavých rostlin v síti ČHMÚ Lenka Hájková Jiří Nekovář Summary: Indication of pollen season allergology interesting plants in the Czech Hydrometeorological Institute

Více

VLIV TEPLOTNÍCH SUM NA NÁSTUP FENOFÁZE POČÁTEK KVETENÍ U MERUŇKY (Prunus armeniaca L.)

VLIV TEPLOTNÍCH SUM NA NÁSTUP FENOFÁZE POČÁTEK KVETENÍ U MERUŇKY (Prunus armeniaca L.) VLIV TEPLOTNÍCH SUM NA NÁSTUP FENOFÁZE POČÁTEK KVETENÍ U MERUŇKY (Prunus armeniaca L.) Tomáš Středa Jaroslav Rožnovský SUMMARY: THE EFFECT OF TEMPERATURE SUMS ON THE ONSET OF THE PHENOLOGICAL STAGE OF

Více

METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN

METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN ROČNÍK 67 2014 VOLUME 67 2014 Číslo 5 Number 5 PŘEHLED OBSAHU CONTENTS IN BRIEF HLAVNÍ ČLÁNKY MAIN PAPERS Jaroslav Fišák, Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v.

Více

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum Změna klimatu v ČR Trend změn na území ČR probíhá v kontextu se změnami klimatu v Evropě. Dvě hlavní klimatologické charakteristiky, které probíhajícím změnám klimatického systému Země nejvýrazněji podléhají

Více

MODERNÍ VÝZKUMNÉ METODY VE FYZICKÉ GEOGRAFII ZMĚNY TEPLOTY VZDUCHU NA OSTROVĚ JAMESE ROSSE V KONTEXTU ANTARKTICKÉHO POLOOSTROVA

MODERNÍ VÝZKUMNÉ METODY VE FYZICKÉ GEOGRAFII ZMĚNY TEPLOTY VZDUCHU NA OSTROVĚ JAMESE ROSSE V KONTEXTU ANTARKTICKÉHO POLOOSTROVA MODERNÍ VÝZKUMNÉ METODY VE FYZICKÉ GEOGRAFII ZMĚNY TEPLOTY VZDUCHU NA OSTROVĚ JAMESE ROSSE V KONTEXTU ANTARKTICKÉHO POLOOSTROVA Klára Ambrožová 1*,a, Kamil Láska 1,b 1 Masarykova univerzita, Přírodovědecká

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Naše podnebí proč je takové Extrémy počasí v posledních

Více

Vodní režim půd a jeho vliv na extrémní hydrologické jevy v měřítku malého povodí. Miroslav Tesař, Miloslav Šír, Václav Eliáš

Vodní režim půd a jeho vliv na extrémní hydrologické jevy v měřítku malého povodí. Miroslav Tesař, Miloslav Šír, Václav Eliáš Vodní režim půd a jeho vliv na extrémní hydrologické jevy v měřítku malého povodí Miroslav Tesař, Miloslav Šír, Václav Eliáš Ústav pro hydrodynamiku AVČR, Pod Paťankou 5, 166 12 Praha 6 Úvod Příspěvek

Více

PŘÍSPĚVEK K HODNOCENÍ SUCHA NA JIŽNÍ MORAVĚ

PŘÍSPĚVEK K HODNOCENÍ SUCHA NA JIŽNÍ MORAVĚ PŘÍSPĚVEK K HODNOCENÍ SUCHA NA JIŽNÍ MORAVĚ Jiří Sklenář 1. Úvod Extrémy hydrologického režimu na vodních tocích zahrnují periody sucha a na druhé straně povodňové situace a znamenají problém nejen pro

Více

Statistická analýza dat podzemních vod. Statistical analysis of ground water data. Vladimír Sosna 1

Statistická analýza dat podzemních vod. Statistical analysis of ground water data. Vladimír Sosna 1 Statistická analýza dat podzemních vod. Statistical analysis of ground water data. Vladimír Sosna 1 1 ČHMÚ, OPZV, Na Šabatce 17, 143 06 Praha 4 - Komořany sosna@chmi.cz, tel. 377 256 617 Abstrakt: Referát

Více

CLIMATE CHANGE IMPACT ON RELATIONS AMONG EVAPOTRANSPIRATION, WATER USE EFFICIENCY AND CROP YIELDS ON DANUBIAN LOWLAND

CLIMATE CHANGE IMPACT ON RELATIONS AMONG EVAPOTRANSPIRATION, WATER USE EFFICIENCY AND CROP YIELDS ON DANUBIAN LOWLAND CLIMATE CHANGE IMPACT ON RELATIONS AMONG EVAPOTRANSPIRATION, WATER USE EFFICIENCY AND CROP YIELDS ON DANUBIAN LOWLAND Jozef TAKÁČ Bernard ŠIŠKA Pavol NEJEDLÍK Soil Science and Conservation Research Institute

Více

Dufková Jana Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

Dufková Jana Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně POROVNÁNÍ KLIMATOLOGICKÝCH INDEXŮ CHARAKTERUÍCÍCH VLHKOSTNÍ RÁZ KRAINY COMPARISON OF CLIMATOLOGICAL INDEXES THAT DESCRIBE HUMIDITY CHARACTER OF LANDSCAPE Duková ana Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

Více

THE PHENOLOGICAL PERIODICITY OF THE CORNI-QUERCETA PETRAEAE-PUBESCENTIS COMMUNITY

THE PHENOLOGICAL PERIODICITY OF THE CORNI-QUERCETA PETRAEAE-PUBESCENTIS COMMUNITY THE PHENOLOGICAL PERIODICITY OF THE CORNI-QUERCETA PETRAEAE-PUBESCENTIS COMMUNITY Lenka Kvasničková, Petr Maděra, Luboš Úradníček Abstract: The paper deals with the phenological periodicity of the tree

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Číslo předmětu: 545-0250 Garantující institut: Garant předmětu: Ekonomická statistika Institut ekonomiky a systémů řízení RNDr. Radmila Sousedíková, Ph.D.

Více

4 TABULKY ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH CHARAKTE- RISTIK TÌLESNÝCH ROZMÌRÙ TABLES OF BASIC STATISTICAL CHARACTERISTICS OF BODY PARAMETERS

4 TABULKY ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH CHARAKTE- RISTIK TÌLESNÝCH ROZMÌRÙ TABLES OF BASIC STATISTICAL CHARACTERISTICS OF BODY PARAMETERS 4 TABULKY ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH CHARAKTE- RISTIK TÌLESNÝCH ROZMÌRÙ TABLES OF BASIC STATISTICAL CHARACTERISTICS OF BODY PARAMETERS Tables of frequencies, means and standard deviations for particular

Více

VLIV OČEKÁVANÝCH ZMĚN KLIMATU NA POTENCIÁLNÍ RŮS- TOVÉ PODMÍNKY LESNÍCH POROSTŮ NA ÚZEMÍ DRAHANSKÉ VRCHOVINY V ČASOVÉM HORIZONTU 2050

VLIV OČEKÁVANÝCH ZMĚN KLIMATU NA POTENCIÁLNÍ RŮS- TOVÉ PODMÍNKY LESNÍCH POROSTŮ NA ÚZEMÍ DRAHANSKÉ VRCHOVINY V ČASOVÉM HORIZONTU 2050 VLIV OČEKÁVANÝCH ZMĚN KLIMATU NA POTENCIÁLNÍ RŮS- TOVÉ PODMÍNKY LESNÍCH POROSTŮ NA ÚZEMÍ DRAHANSKÉ VRCHOVINY V ČASOVÉM HORIZONTU 2050 Pavel Hadaš Summary: Impact of anticipated climatic changes on the

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Odpovědný projektant: Ing. Jaroslav Vrzák Datum: 04/2015 Vypracoval: Ing. Kamil Borecký Změna: - Akce: Název části: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250

Více

VLIV MIKROKLIMATU STANOVIŠTĚ NA NÁSTUP A PRŮBĚH JARNÍCH FENOLOGICKÝCH FÁZÍ U SMRKU ZTEPILÉHO A BUKU LESNÍHO.

VLIV MIKROKLIMATU STANOVIŠTĚ NA NÁSTUP A PRŮBĚH JARNÍCH FENOLOGICKÝCH FÁZÍ U SMRKU ZTEPILÉHO A BUKU LESNÍHO. VLIV MIKROKLIMATU STANOVIŠTĚ NA NÁSTUP A PRŮBĚH JARNÍCH FENOLOGICKÝCH FÁZÍ U SMRKU ZTEPILÉHO A BUKU LESNÍHO. Lucie MERKLOVÁ, Emilie BEDNÁŘOVÁ ABSTRACT Influence of locality microclimate on the onset and

Více

VYHODNOCENÍ SMĚRU A RYCHLOSTI VĚTRU NA STANICI TUŠIMICE V OBDOBÍ 1968 2012. Lenka Hájková 1,2) Věra Kožnarová 3) přírodních zdrojů, ČZU v Praze

VYHODNOCENÍ SMĚRU A RYCHLOSTI VĚTRU NA STANICI TUŠIMICE V OBDOBÍ 1968 2012. Lenka Hájková 1,2) Věra Kožnarová 3) přírodních zdrojů, ČZU v Praze VYHODOCÍ MĚRU A RYCHLOTI VĚTRU A TAICI TUŠIMIC V OBDOBÍ 19 1 Lenka Hájková 1,) Věra Kožnarová 3) 1) Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ústí nad Labem, ) Katedra fyzické geografie a geoekologie, Přírodovědecká

Více

TVORBA VÝNOSŮ PŠENICE OZIMÉ A SILÁŽNÍ KUKUŘICE PŘI RŮZNÉM ZPRACOVÁNÍ PŮDY Forming of winter wheat and silage maize yields by different soil tillage

TVORBA VÝNOSŮ PŠENICE OZIMÉ A SILÁŽNÍ KUKUŘICE PŘI RŮZNÉM ZPRACOVÁNÍ PŮDY Forming of winter wheat and silage maize yields by different soil tillage TVORBA VÝNOSŮ PŠENICE OZIMÉ A SILÁŽNÍ KUKUŘICE PŘI RŮZNÉM ZPRACOVÁNÍ PŮDY Forming of winter wheat and silage maize yields by different soil tillage Badalíková B., Bartlová J. Zemědělský výzkum, spol. s

Více

WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE. Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009. Ondřej Nezval 3.6.

WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE. Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009. Ondřej Nezval 3.6. WWW.METEOVIKYROVICE. WWW.METEOVIKYROVICE.WBS.CZ KLIMATICKÁ STUDIE Měsíc květen v obci Vikýřovice v letech 2006-2009 Ondřej Nezval 3.6.2009 Studie porovnává jednotlivé zaznamenané měsíce květen v letech

Více

Klimatické podmínky výskytů sucha

Klimatické podmínky výskytů sucha Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno Klimatické podmínky výskytů sucha Jaroslav Rožnovský, Filip Chuchma PŘEDPOVĚĎ POČASÍ PRO KRAJ VYSOČINA na středu až pátek Situace:

Více

Petr Štěpánek, Pavel Zahradníček, Aleš Farda, Petr Skalák, Miroslav Trnka, Jan Meitner, Kamil Rajdl. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.

Petr Štěpánek, Pavel Zahradníček, Aleš Farda, Petr Skalák, Miroslav Trnka, Jan Meitner, Kamil Rajdl. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v. Petr Štěpánek, Pavel Zahradníček, Aleš Farda, Petr Skalák, Miroslav Trnka, Jan Meitner, Kamil Rajdl Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno - Euro-CORDEX

Více

THE PREDICTION PHYSICAL AND MECHANICAL BEHAVIOR OF FLOWING LIQUID IN THE TECHNICAL ELEMENT

THE PREDICTION PHYSICAL AND MECHANICAL BEHAVIOR OF FLOWING LIQUID IN THE TECHNICAL ELEMENT THE PREDICTION PHYSICAL AND MECHANICAL BEHAVIOR OF FLOWING LIQUID IN THE TECHNICAL ELEMENT PREDIKCE FYZIKÁLNĚ-MECHANICKÝCH POMĚRŮ PROUDÍCÍ KAPALINY V TECHNICKÉM ELEMENTU Kumbár V., Bartoň S., Křivánek

Více

RESULTS OF THE PHENOLOGICAL STUDY OF THE NORWAY SPRUCE IN THE MIXED STAND.

RESULTS OF THE PHENOLOGICAL STUDY OF THE NORWAY SPRUCE IN THE MIXED STAND. RESULTS OF THE PHENOLOGICAL STUDY OF THE NORWAY SPRUCE IN THE MIXED STAND. Lucie Merklová, Emilie Bednářová Ústav ekologie lesa, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

Více

Extrémní fenologická data lejska bělokrkého (Ficedula albicollis) ve dvou biotopech na Moravě

Extrémní fenologická data lejska bělokrkého (Ficedula albicollis) ve dvou biotopech na Moravě Extrémní fenologická data lejska bělokrkého (Ficedula albicollis) ve dvou biotopech na Moravě Extreme phenological data on the Collared Flycatcher (Ficedula albicollis) in two habitats in Moravia Miroslav

Více

TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ

TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ TEPLOTY A VLHKOSTI PÔDY NA ÚZEMI ČR V ROKOCH 2000 AŽ 2002 Soil temperature and moisture on the territory of the Czech Republic in 2000-2002 Možný Martin, Kott Ivan Český hydrometeorologický ústav Praha

Více

2. Použitá data, metoda nedostatkových objemů

2. Použitá data, metoda nedostatkových objemů Největší hydrologická sucha 20. století The largest hydrological droughts in 20th century Příspěvek vymezuje a porovnává největší hydrologická sucha 20. století. Pro jejich vymezení byla použita metoda

Více

Marie Doleželová. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno, oddělení meteorologie a klimatologie, Kroftova 43, 616 67 Brno

Marie Doleželová. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno, oddělení meteorologie a klimatologie, Kroftova 43, 616 67 Brno Nízké a vysoké extrémy srážek v regionu jižní Moravy a Vysočiny v období 1981 2013 Low and high precipitation extremes in the regions of southern Moravia and Vysočina during the period 1981 2013 Marie

Více

DYNAMIKA FENOFÁZÍ KVETENÍ MERUŇKY

DYNAMIKA FENOFÁZÍ KVETENÍ MERUŇKY Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Seminář Extrémy počasí a podnebí, Brno, 11. března 2004, ISBN 80-86690-12-1 DYNAMIKA FENOFÁZÍ KVETENÍ MERUŇKY Jaroslav Rožnovský, Zdeněk Bauer Summary Dynamics of the

Více

Změny v rozložení klimatických pásem podle modelových projekcí projektu CMIP5

Změny v rozložení klimatických pásem podle modelových projekcí projektu CMIP5 Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Změny v rozložení klimatických pásem podle modelových projekcí projektu CMIP5 M. Belda, T. Halenka, E. Holtanová, J. Kalvová michal.belda@mff.cuni.cz

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze. Provozně ekonomická fakulta. Statistické softwarové systémy projekt

Česká zemědělská univerzita v Praze. Provozně ekonomická fakulta. Statistické softwarové systémy projekt Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Statistické softwarové systémy projekt Analýza časové řady Analýza počtu nahlášených trestných činů na území ČR v letech 2000 2014 autor:

Více

METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN

METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN ROČNÍK 59 2006 VOLUME 59 2006 Číslo 4 Number 4 PŘEHLED OBSAHU CONTENTS IN BRIEF HLAVNÍ ČLÁNKY MAIN PAPERS ROZHOVOR S ING. JAROSLAVEM ŠANTROCHEM, CSC., NÁMĚSTKEM

Více

Transect analysis of reconstructed georelief of the Lake Most area in the years 1938, 1953, 1972, 1982 and 2008

Transect analysis of reconstructed georelief of the Lake Most area in the years 1938, 1953, 1972, 1982 and 2008 Analýza profilů rekonstruovaného reliéfu v oblasti Mosteckého jezera z let 1938, 1953, 1972, 1982 a 2008 Transect analysis of reconstructed georelief of the Lake Most area in the years 1938, 1953, 1972,

Více

IS THERE NECESSARY TO RECALCULATE VLTAVA CASCADE PURPOSES??

IS THERE NECESSARY TO RECALCULATE VLTAVA CASCADE PURPOSES?? IS THERE NECESSARY TO RECALCULATE VLTAVA CASCADE PURPOSES?? Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz 8/9/12 Mezinárodní Labské fórum 2015 Ústí nad Labem, 21. 22. April 2015 Elbe River Basin

Více

prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Dopady variability a změny klimatu na agrosystémy

prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Dopady variability a změny klimatu na agrosystémy prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Dopady variability a změny klimatu na agrosystémy 16. května 2013, od 9.00 hod, zasedací místnost děkanátu AF (budova C) Akce je realizována vrámci klíčové aktivity 02 Interdisciplinární

Více

Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie

Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie Monitorování vývoje meteo situace nad ČR pomocí GPS meteorologie Bc. Michal Kačmařík Instutut geoinformatiky, Hornicko-geologická fakulta, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu

Více

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ

ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed): Seminář Extrémy počasí a podnebí, Brno, 11. března 24, ISBN 8-8669-12-1 ANALÝZY HISTORICKÝCH DEŠŤOVÝCH ŘAD Z HLEDISKA OCHRANY PŮDY PŘED EROZÍ František Toman, Hana Pokladníková

Více

Analýza teplotních. řad. Petr Štěpánek. Czech Hydrometeorological Institute, regional office Brno

Analýza teplotních. řad. Petr Štěpánek. Czech Hydrometeorological Institute, regional office Brno Analýza teplotních řad ČR Petr Štěpánek Czech Hydrometeorological Institute, regional office Brno Počty stanic s homogenními mi měřm ěřeními 1771-2000 Charakteristika Počet stanic po homogenizaci Průměrná

Více

KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE

KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE české pracovní lékařství číslo 1 28 Původní práce SUMMARy KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE globe STEREOTHERMOMETER A NEW DEVICE FOR measurement and

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta životního prostředí Katedra vodního hospodářství a environmentálního modelování Projekt suché nádrže na toku MODLA v k.ú. Vlastislav (okres Litoměřice) DIPLOMOVÁ

Více

Tabulka 1 Stav členské základny SK Praga Vysočany k roku 2015 Tabulka 2 Výše členských příspěvků v SK Praga Vysočany Tabulka 3 Přehled finanční

Tabulka 1 Stav členské základny SK Praga Vysočany k roku 2015 Tabulka 2 Výše členských příspěvků v SK Praga Vysočany Tabulka 3 Přehled finanční Příloha I Seznam tabulek Tabulka 1 Stav členské základny SK Praga Vysočany k roku 2015 Tabulka 2 Výše členských příspěvků v SK Praga Vysočany Tabulka 3 Přehled finanční odměny pro rozhodčí platný od roku

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI SEMESTRÁLNÍ PRÁCE

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI SEMESTRÁLNÍ PRÁCE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta Studentská 2 461 17 Liberec 1 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE STATISTICKÝ ROZBOR DAT Z DOTAZNÍKOVÝCH ŠETŘENÍ Gabriela Dlasková, Veronika Bukovinská Sára Kroupová, Dagmar

Více

Uni- and multi-dimensional parametric tests for comparison of sample results

Uni- and multi-dimensional parametric tests for comparison of sample results Uni- and multi-dimensional parametric tests for comparison of sample results Jedno- a více-rozměrné parametrické testy k porovnání výsledků Prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc. Katedra analytické chemie, Universita

Více

POČET ROČNÍKŮ JEHLIC POPULACÍ BOROVICE LESNÍ. Needle year classes of Scots pine progenies. Jarmila Nárovcová. Abstract

POČET ROČNÍKŮ JEHLIC POPULACÍ BOROVICE LESNÍ. Needle year classes of Scots pine progenies. Jarmila Nárovcová. Abstract POČET ROČNÍKŮ JEHLIC POPULACÍ BOROVICE LESNÍ Needle year classes of Scots pine progenies Jarmila Nárovcová Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Výzkumná stanice Opočno Na Olivě 550

Více

EXTRÉMY V TEPLOTNÍCH ŘADÁCH

EXTRÉMY V TEPLOTNÍCH ŘADÁCH ROBUST 24 c JČMF 24 EXTRÉMY V TEPLOTNÍCH ŘADÁCH Monika Rencová Klíčová slova: Teorie extrémů, teplotní řady, tříparametrické Weibullovo rozdělení. Abstrakt: Ze statistického hlediska je užitečné studovat

Více

Rožnovský, J., Litschmann, T., Středová, H., Středa, T. (eds): Voda, půda a rostliny Křtiny, , ISBN

Rožnovský, J., Litschmann, T., Středová, H., Středa, T. (eds): Voda, půda a rostliny Křtiny, , ISBN Vliv metody stanovení N-letých maximálních denních úhrnů srážek na objem přímého odtoku Influence of methods of determining N-year maximum daily precipitation at the volume of runoff Silvie Kozlovská Mendelova

Více

COMPUTING OF GLOBAL RADIATION OF METEOROLOGICAL VARIABLES VÝPOČET GLOBÁLNÍ RADIACE Z METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ

COMPUTING OF GLOBAL RADIATION OF METEOROLOGICAL VARIABLES VÝPOČET GLOBÁLNÍ RADIACE Z METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ COMPUTING OF GLOBAL RADIATION OF METEOROLOGICAL VARIABLES VÝPOČET GLOBÁLNÍ RADIACE Z METEOROLOGICKÝCH PRVKŮ Kapler P., Trnka M., Žalud Z. Ústav krajinné ekologie, Agronomická fakulta, Mendelova zemědělská

Více

Zpracování studie týkající se průzkumu vlastností statistických proměnných a vztahů mezi nimi.

Zpracování studie týkající se průzkumu vlastností statistických proměnných a vztahů mezi nimi. SEMINÁRNÍ PRÁCE Zadání: Data: Statistické metody: Zpracování studie týkající se průzkumu vlastností statistických proměnných a vztahů mezi nimi. Minimálně 6 proměnných o 30 pozorováních (z toho 2 proměnné

Více

Key words Solar radiation; spatial insolation; stereoinsolation sensor; phytoclimate; microclimate of plant stands

Key words Solar radiation; spatial insolation; stereoinsolation sensor; phytoclimate; microclimate of plant stands NOVÁ METODA MĚŘENÍ STEREOINSOLACE POMOCÍ SPECIÁLNÍHO TERMOELEKTRICKÉHO SNÍMAČE NEW METHOD OF SPATIAL INSOLATION MEASUREMENT BY MEANS OF SPECIAL THERMOELECTRIC SENSOR Klabzuba Jiří, Kožnarová Věra Česká

Více

Rožnovský, J., Litschmann, T. (eds): Mrazy a jejich dopady Hrubá Voda , ISBN

Rožnovský, J., Litschmann, T. (eds): Mrazy a jejich dopady Hrubá Voda , ISBN Rožnovský, J., Litschmann, T. (eds): Mrazy a jejich dopady Hrubá Voda 26. 27. 4. 2017, ISBN 978-80-87577-69-1 Změny výskytu posledních jarních a prvních podzimních mrazů ve Strážnici v období 1925 2016

Více

VÝVOJ VĚKOVÉ STRUKTURY OBYVATEL KRAJŮ ČESKÉ REPUBLIKY JAKO PŘÍLEŽITOST I HROZBA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE

VÝVOJ VĚKOVÉ STRUKTURY OBYVATEL KRAJŮ ČESKÉ REPUBLIKY JAKO PŘÍLEŽITOST I HROZBA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE VÝVOJ VĚKOVÉ STRUKTURY OBYVATEL KRAJŮ ČESKÉ REPUBLIKY JAKO PŘÍLEŽITOST I HROZBA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE THE DEVELOPMENT OF THE AGE STRUCTURE OF THE POPULATION REGIONS OF THE CZECH REPUBLIC AS AN OPPORTUNITY

Více

Dopady změny klimatu na zemědělství

Dopady změny klimatu na zemědělství Dopady změny klimatu na zemědělství prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Troubelice 16.2.2018 Prolog. Jaký byl rok 2017 a letošní zima? Teplota

Více

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu

Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu 30.1.2017, Brno Připravil: Ing. Petr Hlavinka, Ph.D. Habilitační přednáška Obor: Obecná produkce rostlinná Odhad vývoje agroklimatických podmínek v důsledku změny klimatu Osnova přednášky Výchozí podmínky

Více

Pravděpodobný vývoj. změn n klimatu. a reakce společnosti. IPCC charakteristika. Klimatický systém m a. Teplota jako indikátor. lní jev.

Pravděpodobný vývoj. změn n klimatu. a reakce společnosti. IPCC charakteristika. Klimatický systém m a. Teplota jako indikátor. lní jev. Pravděpodobný vývoj změny klimatu a reakce společnosti Jan P r e t e l Seminář Klimatická změna možné dopady na vodní systémy a vodní hodpodářství Česká limnologická společnost Praha, 10.12.2007 IPCC charakteristika

Více

K článku: Setvák, M. - Novák, P. - Šálek, M.: Tornáda 31. května 2001 na úzení ČR.

K článku: Setvák, M. - Novák, P. - Šálek, M.: Tornáda 31. května 2001 na úzení ČR. Příloha K článku: Setvák, M. - Novák, P. - Šálek, M.: Tornáda 31. května 2001 na úzení ČR. Obr. 1 Analýzy meteorologických veličin z hlavního deterministického modelu T511 Evropského centra pro střednědobou

Více

Salaš, P. (ed): "Rostliny v podmínkách měnícího se klimatu". Lednice 20.- 21. 10. 2011, Úroda, vědecká příloha, 2011, s. 306 311, ISSN 0139-6013

Salaš, P. (ed): Rostliny v podmínkách měnícího se klimatu. Lednice 20.- 21. 10. 2011, Úroda, vědecká příloha, 2011, s. 306 311, ISSN 0139-6013 HODNOCENÍ PRŮBĚHU KVETENÍ V LETECH 1951-2010 A ZDRAVOTNÍHO STAVU (2009-2010) VZHLEDEM KE ZMĚNÁM KLIMATU VE VÝSADBÁCH MERUŇKY OBECNÉ (PRUNUS ARMENIACA L.) The Impact of Climate Change on the Course of Flowering

Více