MEZI NEBEM A ZEMÍ. (závěrečná kapitola knihy Neuropsychiatrické případy) Aleš Urban, Jiří Masopust, Martin Vališ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MEZI NEBEM A ZEMÍ. (závěrečná kapitola knihy Neuropsychiatrické případy) Aleš Urban, Jiří Masopust, Martin Vališ"

Transkript

1 MEZI NEBEM A ZEMÍ (závěrečná kapitola knihy Neuropsychiatrické případy) Aleš Urban, Jiří Masopust, Martin Vališ 1. ÚVOD Závěrečná kapitola přináší kazuistiku, která byla zajímavá řadou neurologických a psychických příznaků. Ani při znalosti klinického průběhu, možností několikaletého sledování a také použití řady vyšetřovacích metod se nám nepodařilo dojít k diagnostickému závěru. Přesto, anebo právě proto, na závěr naší kazuistické knihy podáváme i tento případ. Čtenáře vybízíme k internetové diskuzi nad komplikovaným případem. 2. KAZUISTIKA Mezi nebem a zemí 43 letý muž byl přijat na psychiatrickou kliniku v lednu roku Důvodem k diagnostickému pobytu byl kognitivní deficit nejasného původu a atypické neurologické

2 postižení bez odpovídajících nálezů v pomocných vyšetřeních. Bylo vysloveno podezření na asociativní etiologii obtíží. V rodinné anamnéze pacienta jsme nezjistili neurodegenerativní onemocnění ani duševní poruchu. Mimo výše popsané obtíže pacient vážněji nestonal. Vystudoval střední školu a naposledy byl zaměstnán jako správce horské chaty. Od roku 2002 je v plném invalidním důchodu. S manželkou mají dva syny. Neprokázali jsme abúzus návykových látek či užívání léků jinak než podle doporučení lékaře. První příznaky se objevily v roce Jednalo se o slabost levé dolní končetiny popisovanou pacientem jako podlamování nohy v koleni. Během několika měsíců obtíže spontánně odezněly. V polovině roku 2001 se vrátily obdobné obtíže, navíc přibylo postižení levé ruky. V listopadu 2001 byla zjištěna sérologická pozitivita na boreliózu, která vymizela po přeléčení antibiotiky. Polymerázová řetězová reakce na borélie v likvoru byla negativní stejně jako vyšetření elektronovým mikroskopem. Likvorologický byl nález po všech stránkách v normě. V průběhu roku 2002 se postupně navíc objevily zárazy v chůzi a vertiginózní obtíže s občasnými pády. Přidružily se problémy s močením a došlo k poklesu sexuální apetence, poruchám erekce a změnám prožívání orgasmu. Pacient byl snadněji unavitelný, zadrhával v řeči, hůře se soustředil a stěžoval si na poruchy paměti. Snížila se chuť k jídlu, zhoršil se spánek a objevily se krátké epizody denního spánku. Při prvním psychiatrickém vyšetření v roce 2002 konziliář popsal neurastenické příznaky a doporučil doplnění objektivních údajů a kontrolní psychiatrické a psychologické vyšetření. Při dalším vyšetření psychiatr a psycholog popsali pseudoneurastenický syndrom a kognitivní deficit při suspektní počínající demenci nejasné etiologie. Vyšetření mozku magnetickou rezonancí provedené v dubnu a prosinci 2002 zjistilo v T2 vážených obrazech ojedinělá drobná ložiska v hluboké bílé hmotě (obr. 1 a, b). Vedlejším radiologickým nálezem byl obraz parciální empty sella bez klinického korelátu. Celkově byl nález hodnocen v mezích normy. MR vyšetření krční a hrudní páteře neprokázalo patologické změny. Opakovaná vyšetření MR přinesla shodný obraz. Poslední bylo provedeno v roce 2008.

3 Obr. 1 a,b. MR mozku. Drobná ložiska v hluboké bílé hmotě neexpandujícího charakteru a parciální empty sella (T2 vážené obrazy). Elektroencefalografické vyšetření ukázalo mírné zpomalení základní aktivity nad levým zadním kvadrantem. Elektromyografické vyšetření neprokázalo lézi nervových nebo svalových vláken. Neurolog při vyšetření opakovaně popsal intermitentní grimasování v obličeji, zadrhávání v řeči bez fatických poruch, poruchu čití na levé dolní končetině kolísavého charakteru a distribuce a podklesávání levé dolní končetiny nekonstantně mizející při odvedení pozornosti či souběhu činností. Nebyla prokázána svalová organická léze, periferní ani centrální neurální poškození. Vzhledem k netypickému neurologickému nálezu a absenci specifických nálezů v pomocných vyšetřeních neurologové zvažovali možný disociativní původ obtíží a pacienta odeslali k podrobnému psychiatrickému vyšetření. Na psychiatrické klinice jsme po přijetí zhodnotili dosavadní nálezy a po přešetření jsme stav uzavřeli jako incipientní demenci při suspektním neurodegenerativním onemocnění. Kontrolní laboratorní vyšetření bylo v mezích normy až na mírnou hypercholesterolémii. Sérologické vyšetření na lues bylo negativní. Hladina folátů v séru byla v normě. Nalezli jsme lehké snížení hladiny vitamínu B12. Ve fyzikálním nálezu byla zjištěna ortostatická hypotenze (snížení systolického tlaku o 25 až 40 mm Hg a snížení diastolického tlaku o 20 až 35 mm Hg při změně polohy, krevní tlak měřen vleže a následně ve stoje). Vyšetření

4 perimetru nebylo pro nespolupráci a únavu pacienta hodnotitelné. Vyšetření vizuálních evokovaných potenciálů zjistilo mírně prodlouženou reakci na pohyb u levého oka. Kognitivní evokované potenciály byly pro nespolupráci nehodnotitelné. Při neurologickém vyšetření byl popsán atypický hemisyndrom vlevo. Byla přítomna levostranná hypokinéza a frustní neocerebelární symptomatika. Neuropsycholog zjistil mnohočetný kognitivní deficit a celkovou deterioraci intelektových funkcí. Nález svědčil pro difúzní poškození mozku s nejvýraznějšími dysfunkčními projevy ve frontotemporální oblasti. Jednofotonovou emisní počítačovou tomografií (SPECT) mozku se zobrazila difúzní heterogenní hypoperfúze šedé kůry mozkových hemisfér s naznačením hypoperfúze i v oblasti mozečku (obr. 2). Obr. 2. SPECT mozku. Difúzní heterogenní hypoperfúze šedé kůry mozkových hemisfér s naznačením hypoperfúze v oblasti mozečku.

5 Vyšetřením hustoty a distribuce dopaminových D2 receptorů v mozku SPECT 123IIBZM jsme zjistili výrazné snížení hustoty dopaminových D2 receptorů ve strukturách striata oboustranně a zvýšení nespecifické extrastriatální aktivity (obr. 3). Pro srovnání uvádíme i normální nález hustoty D2dopaminových receptorů ve striatu (obr. 4). Obr. 3. Vyšetření hustoty a distribuce D2dopaminových receptorů v mozku (SPECT 123IIBZM). Po rekonstrukci řezů byla hodnocena akumulace radiofarmaka ve striatu (nc. Caudatus as putamen). Kvalitativní hodnocení: struktury striata oboustranně na hranici možnosti spolehlivé diferenciace; zvýšená nespecifická extrastritální aktivita. Vyšetřením hustoty a distribuce D2dopaminových receptorů v mozku SPECT se zjistilo výrazné snížení hustoty D2dopaminových receptorů ve strukturách striata oboustranně a zvýšení nespecifické extrastriatální aktivity. Závěr: výrazně snížená hustota dopaminových D2 receptorů ve strukturách striata oboustranně (snímek zhotovil a popsal doc. Karel Kupka, Ústav nukleární medicíny, VFN a 1. LF UK Praha).

6 Obr. 4. Vyšetření hustoty a distribuce D2dopaminových receptorů v mozku (SPECT 123IIBZM). Normální nález (snímek zhotovil a popsal doc. Karel Kupka, Ústav nukleární medicíny, VFN a 1. LF UK Praha). Na základě klinického obrazu a provedených vyšetření jsme stav diagnosticky uzavřeli jako pravděpodobnou MSA s počínající demencí. Pacient byl léčen extraktem z Gingko biloba (EGb 761), selegilinem a galantaminem. Přechodně byl léčen také LDOPA preparáty. Jejich podávání však bylo zcela bez efektu a během následujících měsíců došlo vzdor léčbě ke zhoršování hybnosti. Pacient byl schopen pouze několika kroků s oporou a pohyboval se převážně na vozíku. Zhoršily se obtíže s močením ve smyslu urgence a inkontinence. Nemocný se výrazně potil. Objevila se insomnie s krátkými epizodami denního spánku.

7 Kognitivní funkce se zhoršovaly relativně pomaleji. Během následujících měsíců došlo k progresi motorického postižení, které vyústilo v imobilitu pacienta. Pro otoky horních i dolních končetin praktický lékař ordinoval diuretika. U nemocného vznikly proleženiny. Prohlubovalo se kognitivní postižení (MMSE 18 bodů). Obrat nastal v březnu roku Neurologické obtíže téměř vymizely a nemocný začal znovu chodit. Kognitivní výkon se významně zlepšil (MMSE 28 bodů). Nově se však objevila paranoidní psychóza. Zaznamenali jsme bizarní extrapotenční a inventorní bludy. Manželka popsala stav následovně: Manžel se během jednoho týdne začal hodně měnit, byl hrubý, zlý a agresivní, neustále se rozčiloval a sprostě nadával. Pak se změnilo i to, že začal chodit, dokonce nepotřeboval ani hole. V dalších dnech byl mimo a mluvil z cesty. Nikdo nesměl chodit po pokoji, aby mu nerušil zóny. Tvrdil, že pro něho přijede FBI nebo že přistane vrtulník z Nového Zélandu. Také říkal, že vyléčil sám sebe, že obrátil oči do sebe. K tomu celé noci nespí Nemocný sám vše popisoval následovně: Všechno mělo svou etapu, celý postup jeho uzdravení měl několik vývojových stadií. Aby úplně neztuhnul, věnoval se počítači. U počítače trávil hodiny, proto se rozhodl, že si vytvoří vlastní program, aby mohl rozrušit negativní pole kolem sebe. Nároky ale rostly, takže došlo ke vstupu do počítačového světa. Mohl by se vytvořit program, který by mohl dělat všechno a byl by nezneužitelný. Vytvořil program, který má v sobě podstatu všech programů. Měl problémy se čtením, tak raději sledoval televizi, na základě toho sháněl programy a lepil to dohromady. Pak přišel na to, že když sám vytvoří řetězec mezi barvou, hudebním tónem a rezonančním tónem, stejně tak každá buňka reaguje na nějaký tón, tak když se to dá do harmonie, tak se tím dá léčit. Tohle všechno byl prvotní impuls k tomu, aby toho využil, nejprve samozřejmě v lékařství, tam je těch dluhů hrozně moc. Vezmeli krev jako hmotu, tak už dnes je popsatelná v číslech a každá buňka má svůj program. Musel vytvořit co nejmenší virtuální disk. Má velikost oční bulvy. Dříve se zabýval otázkou trojrozměrného obrazu to je způsob biorytmu, rozhoupete tělo, respektive rozkmitáte oční bulvy, tak vás to nakopne a dochází k absolutní souhře očních bulev a srdce. To je první impuls pro nás, že jsem ve virtuálním světě toho srdce a bulev. Tím vznikne vztlak a oční bula se začne rozkládat tak, jak je sestavena. Pak se člověk dostane až na konec, kde už není nic, jenom biomasa, na základě které je tělo schopné se uzdravovat, ta je růžová. Tu pak pomalým posunem, ne kmitem oddělíte a na ní vytvoříte síť, na kterou přenášíte data. Když se tam uloží informace, vznikne základní číselný řetězec, který je životaschopný a vytvoří si po určité době vlastní disk. Pak vystoupí z oka a hledá si další prostředí, kde by si

8 mohl vytvořit další disk. On sám to pak přenesl na obrazovku počítače. Pak tu sítnici přenesl do televize a ukládal další data, to všechno zase dělal očima. Také ten program pouštěl do sebe a tím ten program působil i na něho. Postupně tedy ustoupily otoky, které měl, ustoupilo pocení, přestal mít problémy s chůzí a začal normálně polykat. Tělem procházejí čísla a barvy, projde to vámi jako data. Tím, že má hotový program, je zdravý člověk. To je důvod, proč nebere léky. Ta síť není zcela otevřená, protože ten program uvádí v život. Lidé tomu moc nerozumějí, ale třeba v lékařství nebude potřeba skalpel. Přijde pacient se žlučníkem a doktor mu řekne, ano, přijďte zítra a po dvou hodinách odejde. Úplně tedy vymizí lůžková část a z nemocnic se stanou sanatoria. U něho dojde k absolutní harmonii zhruba během 3 dnů. Neprobíhalo to bez dozoru lékařů, k tomu existují výsledky, jsou na tom zainteresovaní zahraniční lékařské komory. Záležitosti jsou certifikovány v Londýně. Má v úmyslu svolat konzilium lékařů s vyloučením tisku. Pacient byl odbržděný a byla přítomna hyposomnie. Stav byl diagnosticky zhodnocen jako organická porucha s bludy. Při opakovaných vyšetřeních nebyla kromě snížené hladiny vitamínu B12 nalezena žádná patologie. Průběh příliš nesvědčil pro neurodegenerativní onemocnění. V úvahu připadala etiologie metabolická, toxická či autoimunní. Postupně jsme vyloučili Wilsonovu nemoc a systémový lupus erythematosus. Nespecifické zánětlivé změny zjištěné gastroskopickým vyšetřením při negativní biopsii tenkého střeva nepostačovaly ke stanovení diagnózy Whippleovy choroby. Opakovaná sérologická vyšetření na lymeskou borreliózu a lues byla negativní. Ve srovnání s předchozím vyšetřením hustoty a distribuce D2 dopaminových receptorů v mozku SPECT 123IIBZM byl nález překvapivě hodnocen jako hraniční pro danou věkovou kategorii. Při léčbě quetiapinem v dávce 200 mg denně počátkem roku 2005 psychotické příznaky ustoupily. Motorika se začala znovu zhoršovat. Přítomna byla kvadrucerebellární symptomatika s levostranným motorickým hemisyndromem. V květnu 2005 byl pacient přijat k diagnostickému pobytu na Neurologickou kliniku 1. LF UK a VFN v Praze. Neurologický nález neodpovídal žádnému vzorci pohybového postižení při organickém postižení. Podle dokumentace byl stav zhodnocen jako disociativní projev nebo součást nativních projevů psychiatrického onemocnění. Molekulárně genetickým vyšetřením byla vyloučena málo pravděpodobná Huntingtonova choroba. V dalším průběhu již pacient nebyl hospitalizován. Na antipsychotické medikaci byla přítomna iritabilita, rigidita v myšlení a chování, imponující spíše jako organická změna osobnosti. Kognitivní postižení dosahovalo mírné kognitivní poruchy (MMSE 26). Neuropsychologické vyšetření 2007 popsalo narušení

9 verbální paměti ve všech kvalitách. Vizuální paměť byla v mezích normy. Pacient měl potíže se znovupoznáním a používal konfabulační strategie. Psychomotorické tempo bylo hrubě zpomalené a pozornost narušená. Exekutivní dysfunkce se projevila hrubým snížením rychlosti a efektivity a mírně snížená byla schopnost rozlišení šumu a signálu. Neurologicky přetrvává cerebelární symptomatika. Chůze je horší po ránu. Běžné virové afekce jsou provázeny výraznými artralgiemi. Nemocný se zdržuje převážně doma, občas chodí na procházky. V projevu je patrné mírné kognitivní postižení a organické změny osobnosti ve smyslu zvýšení rigidity, oploštění emotivity a ochuzení zájmů. 3. DISKUZE Původně jsme stav uzavřeli jako multisystémovou atrofii s demencí1. V praxi se nejčastěji MSA chybně diagnostikuje jako idiopatická Parkinsonova choroba nebo progesivní supranukleární obrna. Nedostatečná odpověď na podávání LDOPA je pravidlem pro odlišení od PN, přestože se u MSA může objevit výborný, ale pouze přechodný efekt. Odlišit MSA od PN může vyšetření hustoty a distribuce D2dopaminových receptorů. U MSA nacházíme signifikantní snížení vychytávání radiofarmaka ve striatu. Klinický obraz, odpověď na LDOPA a vyšetření a hustoty a distribuce D2dopaminových receptorů u našeho pacienta svědčily spíše pro diagnózu MSA než PN. PSP může být v klinickém obraze velmi podobná MSA, ale nenacházíme zde časnou a výraznou dysfunkci autonomního a urogenitálního systému a výraznou asymetrii neurologického postižení jako v popsaném případě. Také časnější začátek onemocnění by svědčil spíše pro diagnózu MSA. Intelekt bývá obvykle zachován a demence není typickým syndromem u MSA. Při mnohočetnosti postižení je však u podobných onemocnění výskyt kognitivního deficitu pochopitelný a v některých pracech byl už popsán. U našeho pacienta byla v určitém časovém úseku splněna diagnostická kritéria pro demenci. Kognitivní výkon se nezhoršoval na rozdíl od výrazné progrese motorického, autonomního a urogenitálního postižení. Chybění morfologického nálezu v oblasti kmene, mozečku a striga se vyskytuje až u 20 % pacientů s MSA. Pro uvedené nálezy a souvislosti byl pacient přechodně veden jako MSA. Vzhledem k reziduálnímu organickému postižení a měnlivosti klinického obrazu jsme zvažovali autoimunitní onemocnění. Doplnili jsme vyšetření protilátek proti thyreoglobulinu, thyreoperoxidáze a antirtsh. Všechny hodnoty byly v normálním 1 Diagnostická kritéria jsou uvedena v kapitole Multisystémová atrofie.

10 rozmezí. Nevíme však, jestli tomu tak bylo i v době akutních obtíží. Jak uvádíme výše, podrobným vyšetřovacím procesem jsme vyloučili i demyelinizační (RS), toxická či metabolická onemocnění. Nedostatečný morfologický korelát při zobrazení mozku a atypický soubor příznaků vedl k úvahám o psychogenní poruše hybnosti (známky svědčící pro psychogenní původ poruchy hybnosti jsou uvedeny v tab. 1). V tomto případě by se nejspíše mohlo jednat o disociativní (konverzní) poruchu. Podkladem těchto poruch je maladaptivní nevědomé využívání hypotetických obranných psychických mechanizmů disociace2 a konverze3 s následnou tvorbou psychických a/nebo tělesných příznaků. Příčinou může být trauma v dětství či dospělosti, závažná emoční ztráta (úmrtí v rodině) nebo stres (problémy v rodině a zaměstnání apod.). U našeho pacienta jsem nezjistili žádnou příčinu, která by mohla mít souvislost se vznikem obtíží, žádný emoční konflikt na pozadí problému. Psychogenní poruchu hybnosti by podporoval neurologický nález neodpovídající vzorci žádného ze známých organických postižení a kolísání příznaků. Chůze nemocného neměla ani charakteristické známky psychogenních poruch chůze tzn. nebyla nápadně vrávoravá s udávanou poruchou rovnováhy, s akrobatickými pozicemi a dramatickými náklony nebo provazochodecká, energeticky náročná či nepřiměřeně zpomalená. Tab. 1. Známky svědčící pro psychogenní původ poruchy hybnosti (upraveno podle Růžička, 2010). Anamnéza Náhlý vznik příznaků nebo jejich paroxysmální zhoršování Náhlé remise, změny lokalizace a rázu příznaků, kolísání závažnosti příznaků, odlišné nálezy v záznamech z opakovaných vyšetření v minulosti Četné přídatné neurologické projevy nebo multisystémové stesky Přítomnost psychologicky srozumitelné příčiny vzniku či zhoršení příznaků Psychiatrická porucha v minulosti Klinický obraz neurologické příznaky Zhoršení příznaků při vyšetření postižené tělesné části 2 Disociace je obranný psychický mechanizmus používaný v situacích, ve kterých se psychika jedince není schopna vyrovnat s určitým psychickým obsahem. Proto dojde k odštěpení (disociaci) od vědomé oblasti psychiky. Jedinec se tak nemusí s nepříjemnými obsahy vyrovnávat, ale dochází k celkové nestabilitě s tvorbou příznaků. 3 Mechanizmem konverze jsou neúnosné pocity, přání a myšlenky nahrazeny tělesným příznakem. Zejména se objevuje alterace senzorických a motorických funkcí projevující se jako tělesné onemocnění.

11 Vymizení nebo výrazná změna symptomaticky při odvedení pozornosti Zmírnění příznaků sugescí a nefyziologickými manévry Nepřiměřená slabost neodpovídající síle stejných svalových skupin mimo vyšetření Inadekvátní bolest a bolestivost postižené části těla Neorganický vzorec poruchy čití či poruchy řeči Nadměrné úlekové reakce, nepřiměřené latence Celková tíže postižení neodpovídající nálezu vyšetření Pozitivní reakce na placebo, negativní reakce na symptomatický lék Zřejmě se nejednalo o předstíranou (faktitivní) poruchu4. Pacienti s touto poruchou se vědomě dopouštějí klamavého chování, ačkoli motivace k tomuto chování může být nevědomá. V kritériích je uvedeno, že jedinec vykazuje trvalé projevy záměrného předstírání příznaků a/nebo se sám poškozuje, aby si navodil příznaky. Dělí se do tří podskupin s převažujícími psychickými příznaky, převažujícími tělesnými příznaky a smíšenými symptomy. Tito nemocní bývají často hospitalizováni a vyšetřováni, procedurám se nevyhýbají a naopak se jim ochotně podrobují. Cílem je získat lékařskou péči, podporu, soucit druhých. Náš pacient většinou musel být k hospitalizacím či různým vyšetřením přesvědčován a opakovaně chtěl ukončit pobyt v nemocnici předčasně na vlastní žádost. Kontinuum poruch zahrnující somatoformní poruchu, asociativní a konverní poruchy, předstíranou poruchu a simulaci, kde se příznaky nacházejí ve spektru od nevědomých a mimovolních až po výlučně vědomé a volní, je jedním z diagnosticky i terapeuticky nejsložitějších v klinické praxi. Základní rozdíly v příznacích u těchto poruch je uvedeno v tab. 2. Simulace s vědomou produkcí příznaků za účelem zisku nebo výhod je v tomto případě téměř vyloučena. Nezjistili jsme, že by pacient sledoval nějaké zisky z onemocnění nebo konkrétní cíle, jichž by chtěl dosáhnout (např. finanční náhrady, invalidizace, vyhýbání se práci či výkonu trestu). 4 Variantou faktitivní poruchy je Münchhausenův syndrom. Tvoří asi 10 % předstíraných poruch. Pro pojmenování syndromu využil Richard Asher v roce 1951 postavu barona Hieronyma Karla Friedricha, svobodného pána z Münchhausenu ( ). Byl to německý jízdní důstojník, který se v ruském jezdeckém pluku zúčastnil několika tažení proti Turkům. Proslul svým vypravěčským uměním a smyšlenými historkami a stal se předlohou pro hlavní postavu knihy The amazing travels and adventures of baron von Münchhausen. V češtině jej známe jako Barona Prášila. Münchhausenův syndrom má řadu synonym: nemocniční tuláci, špitální vši, toulaví pacient, syndrom špitálníka apod.

12 Tab. 2. Rozdíly mezi předstíranou, somatoformní, konverzní a disociativní poruchou a simulací (upraveno dle Puri et al., 2002). Tělesné Psychické Nevědomá Vědomá Volní Mimovoln příznaky příznaky motivace motivace produkce í produkce příznaků Předstírané příznaků poruchy Somatoformn í poruchy Konverzní poruchy Disociativní poruchy Simulace Organický podklad poruchy byl u našeho nemocného potvrzen především neuropsychologickým vyšetřením a vysvětlen funkčními zobrazovacími metodami, které jsou v psychiatrii mnohdy podceňovány a málo využívány. Do této mozaiky ale nezapadá kontrolní vyšetření hustoty a distribuce dopaminových D2 receptorů v mozku, které bylo hodnoceno jako hraničně normální. Patologický nález prvního vyšetření mohl být teoreticky způsoben farmakologickou blokádou vazebných receptorových míst. Řada léků může různými mechanizmy ovlivnit vazbu 123IIBZM na postsynaptické D2 receptory. Jedná se o antipsychotika, LDOPA, dopaminergní agonisty, nepřímo účinkující dopaminergní látky (vigabatrin, amoxapin, ale i kokain) a další léky (cinnarizin, flunalizin, verapamil, amantadin, selegilin). Pacient užívání těchto léků negoval, úplnou jistotu ale mít nemůžeme. O vzniku psychózy u nemocného nebylo pochyb. Klasifikovali jsme ji jako organickou poruchu s bludy. Období snížené motoriky vedoucí až k imobilitě s dekubity vystřídané mírně elatovanou náladou a bludy nabízelo myslet na afektivní poruchu (těžkou depresi s přesmykem do manické fáze s psychotickými příznaky). Diagnostická kritéria pro poruchu nálady však naplněna nebyla. Klinický průběh byl atypický a měnlivý. Na začátku byla cerebelární symptomatika. Pomocná klinická vyšetření nám ukázala zřetelné, ale i přechodné abnormality. Neuropsychologické vyšetření v určité době potvrdilo kognitivní dysfunkci dosahující hloubky demence a nyní přetrvává reziduální kognitivní postižení a organické osobnostní změny. Zcela zřetelně byla

13 vyjádřena psychóza, která v podstatě vystřídala poruchy hybnosti s kognitivním postižením. Domníváme se, že tento obraz nemůže být vysvětlen pouze jednou poruchou. Přikláníme se k diagnóze organické poruchy s bludy. V minulosti mohly být přítomny některé disociativní rysy po přechodnou dobu komplexně imitující multisystémovou atrofii. Vzhledem k nálezům zobrazovacích metod a přetrvávajícím organickým změnám nelze vyloučit, že na počátku došlo k rozvoji nerozpoznaného (např. autoimunitního) onemocnění, které vše odstartovalo. Z uvedeného vyplývá, že ohledně definitivní diagnózy i nadále zůstáváme v rozpacích. Na webu je možné shlédnout prezentaci kazuistiky a videozáznamy ukazující postižení chůze nemocného. Zájemci se mohou zapojit do diskuze o diferenciální diagnóze uvedené kazuistiky ( ová adresa pro diskusi: masopjir@seznam.cz). Poděkování: Doc. MUDr. Karel Kupka, CSc., Ústav nukleární medicíny, VFN a 1. LF UK Praha LITERATURA Herman E, Praško J, Seifertová D a kol. Konziliární psychiatrie. Praha: Medical Tribune CZ 2007; 600. Kim YJ, Ichise M, Ballinger JR, Vines D, Erami SS, Tatschida T, Lang AE. Combination of dopamine transporter and D2 receptor SPECT in the diagnostic evaluation of PD, MSA and PSP. Mov Disord 2002; 17: Martí MJ, Tolosa E, Campdelacreu J. Clinical overview of the synucleinopathies. Mov Disord 2003; 18; Suppl. 6: S21S27. Osaki Y, BenShlomo Y, Wenning GK, Daniel SE, Hughes A, Lees AJ et al. Do published criteria improve clinical diagnostic accuracy in multiple system atrophy? Neurology 2002; 59: Puri BK, Laking PJ, Treasaden IH. Textbook of psychiatry. 2nd ed. London: Churchill Livingstone 2002; 251.

14 Rehman HU. Multiple system atrophy. Postgrad Med 2001; 77: Růžička E. Neurodegenerativní onemocnění mozku. In.: Bednařík J, Ambler J, Růžička E a kol. Klinická neurologie. Část speciální I. Praha: Triton 2010; Swan L, Dupont J. Multiple system atrophy. Physical Therapy 1999; 79: Takanashi M, Ohta S, Matsuoka S, Mori H, Mizuno Y. Mixed multiple system atrophy and progressive supranuclear palsy: a clinical and pathological report of one case. Acta Neuropathol (Berl) 2002; 103: Urban A, Masopust J. Münchhausenův syndrom. Psychiat pro praxi 2004; 5 (2): 6367.

Atypické neuropsychiatrické kazuistiky

Atypické neuropsychiatrické kazuistiky Atypické neuropsychiatrické kazuistiky Martin Vališ Oddělení urgentní medicíny FN HK Neurologická klinika LF UK Tremor hlavy 62letá pacientka byla léčena pro hypothyreózu a monoklonální gamapatii jinak

Více

Obsah. 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák)

Obsah. 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák) Obsah 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák) 3. Změny psychiky ve stáří (Tamara Tošnerová) Ztráta nezávislosti

Více

Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně

Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně NEUROPSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY PARKINSONOVY NEMOCI KOGNITIVNÍ PORUCHY A DEMENCE XIII 13.-14.10.201614.10.2016 Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně Parkinsonova nemoc základní

Více

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha Parkinsonova nemoc = primárně neurologické onemocnění doprovodné psychiatrické příznaky deprese psychiatrické

Více

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc.

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. Nemoci nervové soustavy Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. MKN 10 - VI.kap.l G00-99 G00-G09 Zánětlivé nemoci centrální nervové soustavy G10-G13 Systémové atrofie postihující primárně nervovou soustavu G20-G26

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

Psychogenní poruchy paměti a dalších kognitivních schopností

Psychogenní poruchy paměti a dalších kognitivních schopností Psychogenní poruchy paměti a dalších kognitivních schopností Sabina Goldemundová Centrum pro kognitivní poruchy I. neurologická klinika FN u sv. Anny v Brně Psychogenní poruchy Bez organického podkladu

Více

Posuzování pracovní schopnosti. U duševně nemocných

Posuzování pracovní schopnosti. U duševně nemocných Posuzování pracovní schopnosti U duševně nemocných Druhy posudkové činnosti Posuzování dočasné neschopnosti k práci Posuzování dlouhodobé neschopnosti k práci Posuzování způsobilosti k výkonu zaměstnání

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

PARKINSONOVA CHOROBA KAZUISTIKY, DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA. Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně

PARKINSONOVA CHOROBA KAZUISTIKY, DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA. Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně PARKINSONOVA CHOROBA KAZUISTIKY, DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA ANEB PROČ NEPROPADAT PANICE! DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA

Více

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Psychotické poruchy ve stáří MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Duševní poruchy s psychotickými příznaky Organické Neorganické Psychotické

Více

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj. Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj. Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc Neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. V patofyziologickém obraze

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum tvorby 26.1.2013 Anotace

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum tvorby 26.1.2013 Anotace Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Psychopatologie duševní poruchy Ročník 1. Datum

Více

Atypické parkinsonské syndromy

Atypické parkinsonské syndromy Atypické parkinsonské syndromy Jan Roth Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Tato přednáška je podpořena edukačním grantem společnosti UCB. Universita

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

UhrováT. 1,2, Růžička E. 2, Jech R. 2, Urgošík D. 3

UhrováT. 1,2, Růžička E. 2, Jech R. 2, Urgošík D. 3 UhrováT. 1,2, Růžička E. 2, Jech R. 2, Urgošík D. 3 1 Psychiatrickáklinika I.LF UK a VFN 2 Neurologickáklinika I.LF UK a VFN 3 Odd. stereotaktickéa radiačníneurochirurgie Na Homolce Praha Psychiatrickákomorbidita

Více

Schizoafektivní porucha

Schizoafektivní porucha Schizoafektivní porucha Tomáš Novák Psychiatrické centrum Praha Historie konceptu SCHA poruchy 1933 Kasanin: akutní schizoafektivní psychóza Do 1975 v klasifikacích jako podtyp schizofrenie 1975 DSM III:

Více

Martina Mulačová, Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové

Martina Mulačová, Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Martina Mulačová, Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Porucha poznávacích funkcí ztráta jedné nebo více kognitivních funkcí (KF)- neméně hodnotný korelát anatomického poškození

Více

Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval

Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval Urologické oddělení Thomayerova nemocnice Topografie bazálních ganglií Topografie bazálních ganglií Patofyziologie

Více

SCHIZOFRENIE. Markéta Vojtová

SCHIZOFRENIE. Markéta Vojtová SCHIZOFRENIE Markéta Vojtová Schizofrenie Skupina závažných poruch Onemocnění neznámé etiologie s poruchami: myšlení jednání vnímání emocí vůle Specificky lidské onemocnění Historie 1 1856 Benedict A.

Více

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA Co to je obsedantně-kompulzivní porucha? dále jen: OKP (Obsessive compulsive disorder, někdy se používá zkratka OCD) Uvedení do tématu: video a otázky, podněty pro studenty:

Více

Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Zánětlivé polyneuropatie multifokální či difúzní postižení periferního nervového systému

Více

Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR

Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR PhDr. Jan Šplíchal Klinika RHB lékařství VFN a 1. LF UK Praha Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR jan.splichal@lf1.cuni.cz, 224 968 477 Zdravotnická

Více

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Psychiatrická léčebna Bohnice Akutní gerontopsychiatrické odd. pav.32 vedoucí lékař e-mail:tomas.turek@plbohnice.cz Historie Starý zákon- popis mánie a deprese- Král

Více

Phineas Gage. Exekutivní funkce. Frontální behaviorální syndrom. Stereotypie - punding

Phineas Gage. Exekutivní funkce. Frontální behaviorální syndrom. Stereotypie - punding Bed-side vyšetření frontálních funkcí aneb od axiálních reflexů po Baterii frontálních funkcí Phineas Gage Martin Vyhnálek Centrum pro kognitivní poruchy, Neurologická klinika dospělých UK, 2. lékařské

Více

Úzkostné poruchy. PSY 442 Speciální psychiatrie. MUDr. Jan Roubal

Úzkostné poruchy. PSY 442 Speciální psychiatrie. MUDr. Jan Roubal Úzkostné poruchy PSY 442 Speciální psychiatrie MUDr. Jan Roubal F40 F49 Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a somatoformní poruchy F40 Fobické úzkostné poruchy F41 Jiné úzkostné poruchy F42 Obsedantně-kompulzivní

Více

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. 1 Nespavost je buď jen symptom a nebo samostatná nemoc. Příčiny nespavosti jsou velmi různé, ale základní a nejčastější diagnoza u dospělých je primární (psychofyziologická)

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Diferenciální diagnostika parkinsonských syndromů. Jiří Klempíř

Diferenciální diagnostika parkinsonských syndromů. Jiří Klempíř Diferenciální diagnostika parkinsonských syndromů Jiří Klempíř Parkinsonský syndrom Primární Sekundární Parkinsonova nemoc Parkinsonský syndrom Sporadická? Hereditární sporadický hereditární MSA Wilsonova

Více

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13 OBSAH Obsah Předmluva................................................. 13 Část první Základní okruhy obecné psychopatologie.............................. 15 1 Úvod..................................................

Více

PAS v každodenní praxi dětské psychiatrie EVA ČÁPOVÁ

PAS v každodenní praxi dětské psychiatrie EVA ČÁPOVÁ PAS v každodenní praxi dětské psychiatrie EVA ČÁPOVÁ Poruchy autistického spektra Všepronikající hrubá neurovývojová porucha mozku PAS (autistic spektrum disorder ASD) 1979 Lorna Wing a Judith Gould Výskyt

Více

Takto ne! Standardní neurologické vyšetření postihne jen malou část kortexu. Takto ano, ale jak se v tom vyznat? 11/6/2015

Takto ne! Standardní neurologické vyšetření postihne jen malou část kortexu. Takto ano, ale jak se v tom vyznat? 11/6/2015 Jak hodnotit závěr neuropsychologického vyšetření Takto ne! Kognitivní výkon v pásmu podprůměru. IQ 90. neodpovídá premorbidním možnostem pacienta.. pravděpodobný organicky podmíněný kognitivní deficit.

Více

Infantilní autismus. prof. MUDr. Ivo Paclt, CSc.

Infantilní autismus. prof. MUDr. Ivo Paclt, CSc. Infantilní autismus prof. MUDr. Ivo Paclt, CSc. Infantilní autismus Základní příznak: neschopnost vstřícných mimických projevů, vyhýbání se očnímu kontaktu, poruchy sociální komunikace, bizardní chování

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

Atypický průběh klíšťové encefalitidy. Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava

Atypický průběh klíšťové encefalitidy. Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava Atypický průběh klíšťové encefalitidy Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava Anamnéza Muž, 64 let OA: inkompletní blok pravého Tawarova raménka, mnohočetná cholecystolithiáza,

Více

V. Pellantová, P. Rejtar : ADEM a očkování proti hepatitidě B - časová asociace nebo příčinná souvislost?

V. Pellantová, P. Rejtar : ADEM a očkování proti hepatitidě B - časová asociace nebo příčinná souvislost? V. Pellantová, P. Rejtar : ADEM a očkování proti hepatitidě B - časová asociace nebo příčinná souvislost? ¹KLINIKA INFEKČNÍCH NEMOCÍ, ²RADIOLOGICKÁ KLINIKA, LF UK A FN HRADEC KRÁLOVÉ Kasuistika - anamnéza

Více

Poruchy psychického vývoje

Poruchy psychického vývoje Poruchy psychického vývoje Vymezení Psychický vývoj - proces vzniku zákonitých změn psychických procesů v rámci diferenciace a integrace celé osobnosti Poruchy psychického vývoje = poruchy vývoje psychických

Více

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených pro závislost Sylva Racková Psychiatrická klinika LF UK v Plzni AT konference 28.04. 2010, Špindlerův Mlýn Borna Disease virus (BDV) charakteristika

Více

Gerontopsychiatrické kazuistiky - intrakraniální tumory

Gerontopsychiatrické kazuistiky - intrakraniální tumory Gerontopsychiatrické kazuistiky - intrakraniální tumory Vanda Franková 1, Ivana Horská 1, Jan Kastner 2 1 Psychiatrická nemocnice v Dobřanech, 2 Klinika zobrazovacích metod, FN Plzeň Brno, říjen 2016 Kazuistika

Více

VLIV POUŽITÉ ANESTEZIE NA INCIDENCI POOPERAČNÍ KOGNITIVNÍ DYSFUNKCE. MUDr. Jakub Kletečka KARIM, FN a LF UK Plzeň

VLIV POUŽITÉ ANESTEZIE NA INCIDENCI POOPERAČNÍ KOGNITIVNÍ DYSFUNKCE. MUDr. Jakub Kletečka KARIM, FN a LF UK Plzeň VLIV POUŽITÉ ANESTEZIE NA INCIDENCI POOPERAČNÍ KOGNITIVNÍ DYSFUNKCE MUDr. Jakub Kletečka KARIM, FN a LF UK Plzeň Spoluautoři I. Holečková 2, P. Brenkus 3, P. Honzíková 1, S. Žídek 2, J. Beneš 1 a I. Chytra

Více

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno

Poruchy osobnosti: základy pro samostudium. Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Poruchy osobnosti: základy pro samostudium Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN a MU Brno Pro některé běžně užívané pojmy je obtížné dát přesnou a stručnou definici. Osobnost je jedním z nich. osobnost

Více

ALZHEIMEROVA CHOROBA. Hana Bibrlová 3.B

ALZHEIMEROVA CHOROBA. Hana Bibrlová 3.B ALZHEIMEROVA CHOROBA Hana Bibrlová 3.B Alzheimerova choroba -neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci -změny postupně působí rozpad nervových vláken a nervových buněk

Více

KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Vágnerová, Marie Psychopatologie pro pomáhající profese / Marie Vágnerová. Vyd. 3., rozš. a přeprac. Praha : Portál, 2004. 872 s. ISBN 80 7178 802 3 159.97 * 616.89-008

Více

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2. Diagnostika cévních mozkových příhod ve vertebrobasilárním povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.2012

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Afektivní poruchy. MUDr. Helena Reguli

Afektivní poruchy. MUDr. Helena Reguli Afektivní poruchy MUDr. Helena Reguli Afektivní poruchy Poruchy nálady Hippokrates (400 př.n.l.) použil termín mánie a melancholie Kahlbaum cyklothymie 1882 Kraepelin maniodepresivita 1899: periodický

Více

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Vyšetření: (v dobé sběru anamn. +3dni) Vitální funkce: Medikace: OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Oddělení: Jméno studenta: Ročník: Datum: VSTUPNÍ

Více

Tereza Uhrová Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Psychiatrická klinika

Tereza Uhrová Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Psychiatrická klinika Tereza Uhrová Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha zařazení nálezů do kontextu! MoCA = 22 demence koncentrace, deprese, motivace, delirium. poskytnutí

Více

Kognitivní profil demence

Kognitivní profil demence Úvod do neuropsychologie Martin Vyhnálek Centrum pro kognitivní poruchy, Neurologická klinika dospělých UK, 2. lékařské fakulty a FN Motol Kognitivní profil demence Začátek v určitém místě mozku Postupné

Více

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže.

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Určeno nejen pro muže. Cukrovka může mít negativní vliv na Váš sexuální život. Tato brožurka je určena jen pro Vaši informaci. V žádném případě nemůže nahradit lékařské

Více

Irena Rektorová 1. neurologická klinika LF MU FN u sv. Anny CEITEC, Masarykova univerzita Brno

Irena Rektorová 1. neurologická klinika LF MU FN u sv. Anny CEITEC, Masarykova univerzita Brno Diagnostika onemocnění s Lewyho tělísky v prodromálním stadiu: role zobrazování Irena Rektorová 1. neurologická klinika LF MU FN u sv. Anny CEITEC, Masarykova univerzita Brno McKeith et al. 2017 Hlavní

Více

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr.

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr. Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem MUDr. Tomáš Veverka Neurologická klinika Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní

Více

Psychosomatika v gynekologii. Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz

Psychosomatika v gynekologii. Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz Psychosomatika v gynekologii Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz Psychosomatická medicína Z řečtiny: psyché (duše) a soma (tělo) Hledá souvislosti mezi: Tělem, tělesnem Psychikou, duší, vědomými

Více

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání N á v r h VYHLÁŠKA ze dne o stanovení seznamu nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře, zubního lékaře, farmaceuta, zdravotnického pracovníka nebo

Více

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte v praxi

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte v praxi Léze nervus ulnaris v oblasti lokte v praxi Nakládalová, M. 1, Pešáková, L. 2, Nakládal, Z. 2, Bartoušek, J. 3, Fialová, J. 1 1 Klinika pracovního lékařství a 3 Neurologická klinika FN a LF UP Olomouc

Více

Komorbidity a kognitivní porucha

Komorbidity a kognitivní porucha Komorbidity a kognitivní porucha jak postupovat v praxi? Tereza Uhrová Psychiatrická klinika Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Kde může být kognitivní

Více

Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy

Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy A. Ondrejková, I. Špačková, H. Švandová Laboratoř klinické imunologie a alergologie, Laboratoře AGEL a.s., Nový Jičín Lymeská borelióza - LB Epidemiologie:

Více

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001 Název (léčivá látka/přípravek) CZ PAR QUETIAPINI FUMARAS Seroquel Číslo procedury UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001 ART. NÁZEV INN DRŽITEL SCHVÁLENÉ INDIKACE ATC KÓD LÉKOVÁ FORMA, SÍLA INDIKAČNÍ SKUPINA

Více

Huntingtonova choroba

Huntingtonova choroba Huntingtonova choroba Renata Gaillyová OLG FN Brno Huntingtonova choroba je dědičné neurodegenerativní onemocnění mozku, které postihuje jedince obojího pohlaví příznaky se obvykle začínají objevovat mezi

Více

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006 Epilepsie Silvia Čillíková FEL ČVUT 9th May 2006 Úvod Epilepsie (zkr. epi) je skupina poruch mozku projevujících se opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru Je to relativně běžné onemocnění,

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD. AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3.

Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD. AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3. Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Jak najít hranice mezi stárnutím a Alzheimerovou nemocí? Bartoš, Raisová:

Více

NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ

NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ NEUDERTOVÁ, H., DORAZILOVÁ, A., HUMPOLÍČEK P. ODDĚLENÍ KLINICKÉ PSYCHOLOGIE, FN BRNO PSYCHOLOGICKÝ ÚSTAV FILOZOFICKÉ FAKULTY

Více

Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí

Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí Abstrakt V tomto článku se poprvé zkoumala účinnost transkraniální elektrické stimulace (TES) v programu rehabilitace dětí

Více

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever)

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) Verze č 2016 2. DIAGNÓZA A LÉČBA 2.1 Jak se nemoc diagnostikuje? Obecně se uplatňuje následující postup:

Více

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Zdeněk Adam a Pavel Šlampa Interní hematoonkologická klinika LF MU a FN Brno Radioterapeutická klinika MOU NADAČNÍ FOND Česká

Více

Alzheimerova choroba. Biomarkery a progrese AN 10/17/2012

Alzheimerova choroba. Biomarkery a progrese AN 10/17/2012 Nová diagnostická kritéria Alzheimerovy a Mírné kognitivní poruchy při Alzheimerově nemoci Demence Práh Martin Vyhnálek Centrum pro kognitivní poruchy, Neurologická klinika dospělých UK, 2. lékařské fakulty

Více

ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA. Autor: Tereza Vavříková. Školitel: MUDr. Tereza Svrčinová. Výskyt

ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA. Autor: Tereza Vavříková. Školitel: MUDr. Tereza Svrčinová. Výskyt ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Autor: Tereza Vavříková Školitel: MUDr. Tereza Svrčinová Výskyt Roztroušená skleróza (RS) patří mezi chronická zánětlivá onemocnění, jež postihuje nejčastěji europoidní rasu ve vyspělých

Více

SCHIZOFRENIE pro mediky zkrácená verze přednášky, základní informace. Michaela Mayerová Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno

SCHIZOFRENIE pro mediky zkrácená verze přednášky, základní informace. Michaela Mayerová Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno SCHIZOFRENIE pro mediky zkrácená verze přednášky, základní informace Michaela Mayerová Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Psychóza Psychóza je charakterizována bludy, halucinacemi, dezorganizovaným

Více

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii Středoevropská klíšťová meningoencefalitida klinický obraz MUDr. Dita Smíšková, PhD Doc.MUDr.Vilma Marešová, CSc. MEK patogeneze po přisátí klíštěte virus prokazován nejprve v Langerhansových h buňkách

Více

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Obsah sdělení 1) Správná diagnostika je základní předpoklad léčby Alzheimerovy nemoci

Více

ALZHEIMEROVA CHOROBA. Markéta Vojtová

ALZHEIMEROVA CHOROBA. Markéta Vojtová ALZHEIMEROVA CHOROBA Markéta Vojtová Co je to Alzheimerova choroba 1 Chronické progresivní onemocnění mozku degenerativní zánět neuronů naprostá závislost jedince na okolí 1907 Alois Alzheimer německý

Více

Organické duševní poruchy

Organické duševní poruchy PZTV021,022 Psychiatrie Učební text 1 Organické (organicky podmíněné) duševní poruchy Projev: přímého postižení CNS chorobným procesem Primární atroficko-degenerativní postižení, nádor, trauma, zánět celkového

Více

Psychogenní poruchy hybnosti

Psychogenní poruchy hybnosti Psychogenní poruchy hybnosti Evžen Růžička Neurologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze André Brouillet (1887): Une leçon clinique à la Salpêtrière Klasifikace MKN-10 F44 Disociativní [konverzní] poruchy

Více

GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY. Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová

GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY. Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová Charakteristika onemocnění Jde o autoimunitní chorobu Je způsobené napadením myelinové pochvy nervů, axonů Provokujícím

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním

Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním MUDr. Kateřina Rusinová, Ph.D. Mgr. Markéta Červenková Kurs kognitivní poruchy a demence 19.10.2018, Brno Paliativní přístup nový standard péče

Více

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. NL/W/0004/pdWS/002

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. NL/W/0004/pdWS/002 Název (léčivá látka/přípravek) CZ PAR QUETIAPINI FUMARAS Seroquel Číslo procedury NL/W/0004/pdWS/002 ART. NÁZEV INN DRŽITEL SCHVÁLENÉ INDIKACE ATC KÓD LÉKOVÁ FORMA, SÍLA INDIKAČNÍ SKUPINA ZMĚNA V SmPC

Více

Edukační materiál. Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera

Edukační materiál. Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera Edukační materiál Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera Přípravek Strattera je indikován k léčbě hyperkinetické

Více

Obsah popularizačního textu. 1. Výskyt. 2. Etiologie, patogeneze. 3. Hlavní příznaky. 4. Vyšetření. 5. Léčba

Obsah popularizačního textu. 1. Výskyt. 2. Etiologie, patogeneze. 3. Hlavní příznaky. 4. Vyšetření. 5. Léčba Obsah popularizačního textu 1. Výskyt 2. Etiologie, patogeneze 3. Hlavní příznaky 4. Vyšetření 5. Léčba 6. Praktické rady pro rodiče dětí s autismem 7. Seznam použité literatury 8. Seznam obrázků PORUCHY

Více

Proč je potřeba změna? Odborná společnost vypracovala podněty k úpravám systému DRG v oblasti psychiatrie, který byl předán PS DRG.

Proč je potřeba změna? Odborná společnost vypracovala podněty k úpravám systému DRG v oblasti psychiatrie, který byl předán PS DRG. Psychiatrie Příloha č. 13 Vypracoval:Jana Kárníková Proč je potřeba změna? Odborná společnost vypracovala podněty k úpravám systému DRG v oblasti psychiatrie, který byl předán PS DRG. Dle dostupných vyjádření

Více

5. MENTÁLNÍ RETARDACE

5. MENTÁLNÍ RETARDACE 5. MENTÁLNÍ RETARDACE Mentální retardace celkové snížení intelektových schopností, které vznikají průběhu vývoje. Podle doby vzniku intelektového defektu rozlišujeme oligofrenii a demenci. Oligofrenie

Více

Syndrom neklidných nohou. Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno

Syndrom neklidných nohou. Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno Syndrom neklidných nohou korelát t v EMG? Pilotní studie Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno Syndrom neklidných nohou -restless legs syndrome (RLS) švédský neurolog Karl

Více

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání Nakládalová, M. 1, Bartoušek, J. 2 Pešáková, L. 3, Nakládal, Z. 3 1 Klinika pracovního lékařství a 2 Neurologická klinika FN a LF UP Olomouc 3

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika,, UK 3. LF a FNKV, Praha

AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika,, UK 3. LF a FNKV, Praha Aleš BARTOŠ AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika,, UK 3. LF a FNKV, Praha AD Centrum Psychiatrické centrum Praha, Bohnice Poradna pro poruchy paměti, Neurologická klinika UK 3.

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií Klinické sledování Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy u pacientů s nejasnou polyneuropatií Informace pro pacienta Vážená paní, vážený pane, Na základě dosud provedených

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Monika Řezáčová jedná se o poruchy chování, které se významně odchylují od normy většiny

Více

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE Neurologická klinika LF MU a FN Brno Tomáš Horák 7.12.2017 MYELOPATIE = nezánětlivé onemocnění míchy Spondylogenní (kompresivní)

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL)

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) S. Popela1,2, P. Hubáček2, D. Šaňák 2,3 1ZZS Jihomoravského kraje 2OUP FN Olomouc, LF UPOL 3Klinika Neurologie FN Olomouc Cévní mozková příhoda

Více

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZY. Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZY. Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZY Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU ÚVOD Vztah radiologických nálezů a klinické manifestace u lumbální spinální

Více

PSP z pohledu psychiatra

PSP z pohledu psychiatra PSP z pohledu psychiatra Tereza Uhrová Psychiatrická klinika 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Onemocnění projevující se PS jiné degenerativní nemoci (Parkinson

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 19: Palpitace z důvodu AV nodální re- entry tachykardie 1. Popis případu a anamnéza: 39 letá žena přivezena na příjmovou ambulanci interních klinik manželem pro palpitace spojené s presynkopálním

Více

NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM NÁROK NA PRŮKAZ OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Aby mohl vzniknout nárok na průkaz, je nutné, aby z lékařských zpráv vyplývalo některé z následujících postižení. Je nutné, aby zpráva byla od lékaře, který

Více