Česká republika v Evropské unii další zajímavá publikace vhodná nejen pro studenty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Česká republika v Evropské unii další zajímavá publikace vhodná nejen pro studenty"

Transkript

1 Česká republika v Evropské unii další zajímavá publikace vhodná nejen pro studenty ABRHÁM, J. - BICANOVÁ, R. - HNÁT, P. JOKLOVÁ, K. NĚMCOVÁ, I. STEINMETZOVÁ, D. STUCHLÍKOVÁ, Z.: Jsme v EU, buďme v obraze. Vysoká škola ekonomická v Praze ISBN Publikace vznikla díky unikátnímu projektu Koncepce informování o evropských záležitostech, který se uskutečnil za finanční podpory Úřadu vlády České republiky. Projekt vznikl v Centru ekonomických studií Vysoké školy ekonomické v Praze. Jeho hlavním cílem bylo přispět k podpoře výuky o Evropské unii na středních školách s tím, že publikace je určena v prvé řadě pro gymnázia. Tato publikace je k dispozici v tištěné i v elektronické podobě a je vhodně doplněna metodickým návodem pro pedagogy rovněž v elektronické podobě. Publikace v podobě pracovního sešitu s učebními texty je vhodným podkladem jak pro zkrácenou výuku na středních školách v rámci stávajících předmětů, např. základů společenských věd, tak i komplexní pomůckou, která může napomoci tomu, aby výuka týkající se evropské integrace a evropských záležitostí vůbec probíhala v budoucnu také ve specializovaných volitelných předmětech seminářích. Především pro výuku ve volitelných seminářích na středních školách je publikace vynikající pomůckou s odpovídající formou i obsahem. Text je členěn do osmi kapitol a přináší nejen faktografické informace, ale také cvičení, kontrolní otázky, praktické úkoly a celou řadu námětů k diskusi v průběhu vyučování i pro domácí přípravu. Umožňuje výuku pomocí moderních metod, které podporují aktivní přístup k výuce zvolených tematických celků a pomáhá k lepšímu pochopení souvislostí. Učební text obsahuje užitečnou novinku, a to webové aktivity, díky kterým se studenti naučí lépe orientovat na internetových stránkách s problematikou integračních procesů a Evropské unie. Důležitá je také skutečnost, že klíč k jednotlivým úkolům je k dispozici učitelům na CD- Romu.

2 První kapitola shrnuje hlavní přínosy Evropské unie, uvádí příklady z praktického života, které dokládají, že zajímat se o to, co nabízí členství České republiky v Evropské unii, je nanejvýš potřebné a výhodné. Je zde zdůrazněno, že členství v Evropské unii s sebou nese také povinnosti a odpovědnost, že závazky vůči EU se netýkají pouze politiků, ale všech občanů členských států. Dále je zde stručně vysvětlen právní řád EU, který je tvořen dvěma skupinami právních úprav právem primárním a právem sekundárním, odvozeným. Stručně a jasně jsou vysvětlena čtyři specifická práva, která souvisejí s faktem, že Maastrichtská smlouva z roku 1993 jako primární pramen práva EU, zavádí statut evropského občanství. Druhá kapitola obsahuje základní geografické údaje týkající se Evropy a Evropské unie. Velmi přehledně jsou popsány jednotlivé vlny rozšiřování EU, údaje končí aktuálním výčtem členských států EU k Studenti se seznámí s podstatou a náplní v praxi často používaných zkratek jako je EHS, ES, ESVO nebo EHP, dále s podstatou pojmů jako Schengenská dohoda, schengenský prostor, schengenský informační systém (SIS), nebo Eurostředomoří. V kapitole jsou jednoznačně, stručně a srozumitelně vysvětleny základní geografické pojmy jako demografický vývoj, demografická struktura, stárnutí populace, přirozený přírůstek, fertilita, střední délka života, věkový medián, index závislosti aj. Tyto základní demografické údaje jsou uvedeny za jednotlivé členské země EU, stručně je popsán populační vývoj v EU, kvalita života, vzdělání. Kapitola obsahuje také úvahu nad pozitivy a negativy mezinárodní migrace, která přispívá k růstu etnické různorodosti v EU. Přírodní podmínky včetně vybavení území EU nerostným bohatstvím jsou důležitými předpoklady pro rozvoj ekonomiky EU, další dílčí kapitola je tedy věnována této problematice. Údaje jsou shrnuty do přehledných tabulek, které zachycují za jednotlivé členské státy mj. podíl zalesněného a zemědělsky obdělávaného území po roce 2003, zásoby vody na osobu, podíl elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů v roce 2004, údaje o elektřině vyrobené v jaderných elektrárnách v roce 2004, HDP na obyvatele podle standardů kupní síly v roce 2003, HDP ve stálých cenách v roce 2004, údaje o produkci vína, obilnin a jiných zemědělských komodit. Závěr kapitoly je vhodně doplněn webovými adresami s užitečnými informacemi pro turisty, kteří cestují po zemích Evropské unie. Třetí kapitola zaměřená na integrační proces v Evropě po 2.světové válce popisuje vznik Evropských společenství, dále šedesátá léta jako období dobudování celní unie, sedmdesátá léta jako období rozšíření společenství o další členské země a také období vážných

3 hospodářských problémů, které souvisely s ropnými šoky v letech 1973 a Osmdesátá léta jsou popsána jako léta obnovení integrační dynamiky, k čemuž dopomohlo mj. zavedení tzv. Schengenského prostoru. Devadesátá léta jsou charakterizována jako léta vzniku Evropské unie, dobudování vnitřního trhu a realizace měnové unie. Pro Evropskou unii po roce 2000 je charakteristické východní rozšíření, úvahy o integraci v Evropě nekončí současností, v publikaci jsou rovněž začleněny otázky budoucího vývoje, problém evropské ústavy apod. Čtvrtá kapitola publikace přehledně charakterizuje poměrně složitou institucionální strukturu Evropské unie, především hlavní orgány rozhodovacího procesu jako je Evropská rada, Evropská komise, Rada Evropské unie a Evropský parlament, dále pak soudní a kontrolní orgány a v neposlední řadě orgány se specifickými úkoly tj. Hospodářský a sociální výbor, Výbor regionů, Evropská centrální banka, Evropská investiční banka, Úřad pro úřední tisky Evropských společenství, Evropská správní škola aj. Text je doplněn o harmonogram předsednictví EU od roku 2006 do roku V druhé části čtvrté kapitoly jsou popsány společné politiky zemědělská, obchodní, dopravní a měnová, dále pak příklady koordinovaných politik, např. v oblasti výzkumu, technického vývoje, zdravotnictví, kultury, vzdělávání atd. Přehledně je zachycena struktura výdajů z rozpočtu EU na příkladu roku Pátá kapitola nesoucí název Česká republika v Evropské unii popisuje cestu ČR do tohoto integračního seskupení a zároveň s tím samozřejmě dosud největší rozšíření Evropské unie o deset nových zemí v roce 2004, mezi nimiž byla právě i Česká republika. V souvislosti s tím zde jsou stručně zmíněna kodaňská kritéria, která stanovují, čím měla každá země disponovat ještě před svým vstupem do EU. Dále jsou na tomto místě uvedeny příklady přechodných období vyjednaných mezi ČR a EU stejně jako charakteristika postavení ČR v rámci EU. Studenti mohou sami na základě zařazeného cvičení uvažovat o hlavních komparativních výhodách i nevýhodách České republiky ve srovnání s ostatními členskými státy unie, mají možnost samostatně odhalit pozitiva, negativa, příležitosti a hrozby se členstvím ČR související. Kapitola se zabývá podrobněji rovněž dopady členství ČR v EU z mnoha různých hledisek jako jsou důsledky začlenění do jednotného vnitřního trhu, podmínky pro získání zaměstnání v zemích EU pro české občany, problém extrémního nárůstu objemu kamionové přepravy, dopady společné obchodní politiky nebo společné zemědělské politiky EU.

4 Závěr kapitoly opět vybízí k samostatné úvaze o tom, zda země v souvislosti se vstupem do EU ztrácí národní suverenitu. Šestá kapitola je zaměřena na Evropskou unii v globálních souvislostech, neboť členské státy EU jsou logicky součástí globálního prostředí, které zásadně ovlivňuje jejich vývoj. Současný proces globalizace vedoucí k jakémusi faktickému zmenšování světa se projevuje mj. tím, že ekonomické i politické změny se šíří po celém světě nebývalou rychlostí. Proto je dílčí část této kapitoly zaměřena na úlohu Evropské unie ve světové politice a na její roli v mezinárodních organizacích jako jsou Organizace spojených národů, Světová obchodní organizace, Světová banka aj. Váha Evropské unie ve světové ekonomice je významnou veličinou, kterou lze snadno doložit konkrétními měřitelnými údaji. Relevantní statistické údaje vypovídající o podílu zemí EU na světovém obchodu jsou proto nedílnou součástí tohoto učebního textu. Sedmá kapitola shrnuje aktuální problémy Evropské unie, zmiňuje krizi evropské integrace na počátku 21.století související s nízkou schopností EU najít rychle adekvátní odpovědi na vzniklé aktuální problémy. K nim patří především složitá a nepřehledná legislativa, reformy institucionální povahy, tzv. Evropská ústava, rozdílné představy členských zemí o budoucnosti Evropské unie, objevující se obavy z dalšího rozšiřování unie a problém udržitelnosti sociálně-ekonomického modelu Evropské unie v současném globalizovaném světě. Poslední osmá kapitola učebního textu přehledně uvádí doporučené informační zdroje k dalšímu rozšíření a prohloubení znalostí o evropském integračním procesu, jsou zde zastoupeny nejen tištěné knižní publikace věnované EU, ale také internetové stránky, na kterých lze nalézt odpovědi na problémové otázky uvedené ve všech předchozích kapitolách učebnice. Především tento zdroj informací ocení studentská obec, dnešní mladí lidé často a s oblibou hledají odpovědi právě na internetovým stránkách, umějí se na nich velmi dobře a rychle orientovat. Uvedené internetové stránky jsou navíc členěny na dílčí části, samostatně jsou uvedeny odkazy na významné mezinárodní organizace, dále na zdroje obsahující encyklopedické informace, odkazy na internetové stránky se shrnujícími informacemi o EU, dále s informacemi o institucích EU, o jednotlivých aktivitách EU a v neposlední řadě odkazy na internetové stránky, kde lze nalézt informace o České republice a jejím členství v Evropské unii.

5 Publikace ve formě pracovního sešitu pro studenty je rozdělena do osmi kapitol, které byly výše specifikovány. Autorkou první kapitoly nazvané Proč se zajímat o Evropskou unii? je Ing. Dana Steinmetzová. Druhá kapitola nese název Geografické vymezení Evropy Evropská unie a napsala ji Ing. Radka Bicanová. Třetí kapitolu Integrační proces v západní Evropě po roce 1945 a následující čtvrtou kapitolu Instituce a politiky Evropské unie napsala Ing. Kateřina Joklová. Autorem páté kapitoly Česká republika v Evropské unii je Ing. Josef Abrhám, Ph.D. Šestou kapitolu Evropská unie v globálních souvislostech vytvořili společně doc. Ing. Ingeborg Němcová, CSc. a Ing. Pavel Hnát, stejně jako sedmou kapitolu Aktuální problémy Evropské unie. Spoluautorkou publikace je dále Ing. Zuzana Stuchlíková která vypracovala k výše uvedeným kapitolám závěrečná cvičení, shrnutí a webové a praktické úkoly. Závěrem lze říci, že publikace je podle mého názoru zdařilým počinem, který může významně přispět k pochopení příčin i důsledků integračních procesů v Evropě, který má šanci stát se oblíbenou učební pomůckou středoškolské mládeže. Učebnice je čtivá, logicky strukturovaná, psaná jazykem pro studenty dostatečně pochopitelným. Vzhled jednotlivých stránek je na první pohled příjemný pro studentskou mládež, učebnice je vhodně a v hojné míře doplněna grafy, schematy, tabulkami, obrázky, fotografiemi, především po formální stránce je vynikající a zaujme pedagogy i studenty. Po obsahové stránce lze knihu hodnotit také jako zdařilou, ovšem s tím, že všechny informace, které kniha obsahuje, nemůže podle mého názoru vyžadovat středoškolský pedagog po studentovi, který se k tématu Evropská unie dostane během studia pouze okrajově v rámci předmětu např. podnikové ekonomiky. Celé penzum informací, které jsou jistě zajímavé, může pedagog požadovat pouze po studentech, kteří budou celoročně docházet na specializovaný seminář s dotací dvou vyučovacích hodin týdně. V takovém případě je záběr učiva přiměřený a středoškolský student jej může zvládnout v plném rozsahu. Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Škoda Auto Vysoká škola sarka.dvorakova@skoda-auto.cz Mladá Boleslav

Nabídka témat pro rok 2017:

Nabídka témat pro rok 2017: EUROPE DIRECT KÚ JK NABÍZÍ PŘEDNÁŠKY ZDARMA Nabízíme v místě Vašeho působení přednášky školám, úřadům, zájmovým organizacím, klubům důchodců atd. V případě, že máte o některou z přednášek zájem, kontaktujte

Více

Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce

Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Vzdělávací kurz Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Podrobné informace Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Forma: Cílová skupina: Způsob přihlášení: Vzdělávací kurz

Více

Podrobné informace o vzdělávacím kurzu

Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Podrobné informace Podrobné informace o vzdělávacím kurzu Forma: Cílová skupina: Způsob přihlášení: Vzdělávací kurz proběhne prezenční formou v jednom 5denním bloku vždy po 8 vyučovacích hodinách/den.

Více

Proces sjednocování (integrace) Evropy

Proces sjednocování (integrace) Evropy Proces sjednocování (integrace) Evropy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Říjen 2009 vypracovala : Paed.Dr. Zdena Kačírková ČR je členem

Více

předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE

předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu EVROPSKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Historický vývoj integračního procesu v Evropě A. Vývoj integračních opatření od konce 2.

Více

Příprava učitele na výuku

Příprava učitele na výuku Příprava učitele na výuku Gabriela Fišarová Neplánovat, znamená plánovaný neúspěch. (Petty, 2002, s. 326) Průvodce studiem Obsahem tohoto modulu je plánování výuky. Zaměříme se na podrobnou písemnou přípravu

Více

ilit Česká republika v číslech Česká republika - hodnocení různých ukazatelů druhý ročník, seminář ze zeměpisu

ilit Česká republika v číslech Česká republika - hodnocení různých ukazatelů druhý ročník, seminář ze zeměpisu Téma aktivity: Předmět: Česká republika - hodnocení různých ukazatelů Doporučený věk studentů: 14-18 let Vazba na ŠVP: druhý ročník, seminář ze zeměpisu Cíle: Studenti samostatně hledají různá data o své

Více

Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01)

Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01) 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/1 KONSOLIDOVANÉ ZNĚNÍ SMLOUVY O EVROPSKÉ UNII A SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (2010/C 83/01) 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/3 Obsah SMLOUVA

Více

- základní rysy a tendence vývoje

- základní rysy a tendence vývoje VysoKÁ ŠKOLA EKONOMiCKÁ V PRAZE Fakulta mezinárodních vztahu Svetová ekonomika - základní rysy a tendence vývoje I Eva Cihelková a kolektiv 2005 . OBSAH Úvod................................................

Více

Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES

Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES Metodické listy pro magisterské kombinované studium předmětu Směrnice ES Metodický list č.1. Název tématického celku: Orgány a instituce ES, jejich postavení,úloha a význam pro finanční sféru členských

Více

ANALYTICKÁ STUDIE ODVĚTVÍ MUNICIPALITY

ANALYTICKÁ STUDIE ODVĚTVÍ MUNICIPALITY Stránka 1 z 11 ANALYTICKÁ STUDIE ODVĚTVÍ MUNICIPALITY Hospodaření obcí je přímo závislé na zdraví ekonomiky státu, což se projevuje v hlavní složce municipálních rozpočtů daňových příjmech. Období recese

Více

SSOS_ON_3.17 Mezinárodní organizace a vztahy

SSOS_ON_3.17 Mezinárodní organizace a vztahy Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_3.17

Více

praktikum z ústavního práva

praktikum z ústavního práva praktikum z ústavního práva Vlastislav Man Karel Schelle 6. doplněné a aktualizované vydání KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2012 1 Vlastislav Man, Karel Schelle 2012 ISBN 978-80-7418-149-8 Obsah Seznam některých

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integ

V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integ Evropský integrační proces V průběhu 2.pol. stol. - zásadní změny v Evropě v důsledku druhé světové války V poválečné Evropě můžeme rozlišit několik vývojových etap: Etapa integračních východisek založených

Více

Česká republika na cestě k euru. Vzdělávací prezentace, Kamila Koprnická, prosinec

Česká republika na cestě k euru. Vzdělávací prezentace, Kamila Koprnická, prosinec Česká republika na cestě k euru Vzdělávací prezentace, Kamila Koprnická, prosinec 2017 1 Proč by Česká republika měla přijmout euro? 2 Závazek přijmout euro Ačkoli se při svém vstupu do Evropské unie ČR

Více

Veřejná správa EU. Komunitární právo Právo EU

Veřejná správa EU. Komunitární právo Právo EU Veřejná správa EU Komunitární právo Právo EU Úvod Cíl: představit systém tvorby legislativy na úrovni EU významný dopad do řešení rozvoje a ekonomiky jednotlivých členských států Mezinárodní organizace

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 1. Planetární geografie tvar a velikost Země rotace Země a její důsledky oběh Země kolem Slunce a jeho důsledky pásmový čas, datová hranice slapové jevy 2. Kartografie

Více

Ekonomika Evropská unie

Ekonomika Evropská unie S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 04. Evropská unie Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění

Více

RVP v širších souvislostech

RVP v širších souvislostech RVP v širších souvislostech Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání základní koncepční materiál, na kterém byla nalezena společenská shoda popisuje vztah kurikulárních dokumentů mezi sebou, jejich

Více

Historie evropské integrace

Historie evropské integrace Historie evropské integrace Myšlenka společné Evropy Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Regenerace zpustošené a zchudlé Evropy po světových válkách Vzájemná spolupráce

Více

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci.

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci. RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 9. června 2010 (10.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 POZNÁMKA Odesílatel: Rada pro hospodářské a finanční

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Evropský účetní dvůr kontroluje: a. činnosti financované z prostředků EU b. evropskou měnovou politiku c. financování ekonomik států, které přistoupily po roce 2004 d. financování činností členských

Více

Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu

Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 11. června 2014 Navzdory finančním omezením má nový rozpočet pomoci ekonomickému růstu Propojení dědictví minulosti s pomocí, aby Evropa i s omezenějšími prostředky

Více

MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY

MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ VZTAHY Metodické listy pro předmět Cílem předmětu je předat a z Vaší strany pak získat znalosti z oblasti teorie i praxe v současné době prováděného zahraničního obchodu. V této souvislosti jde o vyjasnění základních

Více

Obor UROSPRÁVA. doc. Ing. Lenka Fojtíková, Ph.D. garant oboru

Obor UROSPRÁVA. doc. Ing. Lenka Fojtíková, Ph.D. garant oboru Obor UROSPRÁVA doc. Ing. Lenka Fojtíková, Ph.D. garant oboru Proč se rozhodnout pro obor UROSPRÁVA? Chceš vědět jak funguje EU? Chceš vědět jak EU ovlivňuje hospodářský, sociální a politický život v České

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu MEZINÁRODNÍ EKONOMICKÁ INTEGRACE Název tematického celku: Historický vývoj integračního procesu v Evropě A. Vývoj integračních opatření

Více

Federalistická seskupuje se politicky (př. USA) Funkcionalistická seskupuje se nejdříve ekonomicky (př. EU)

Federalistická seskupuje se politicky (př. USA) Funkcionalistická seskupuje se nejdříve ekonomicky (př. EU) Otázka: Integrační procesy po 2. světové válce (neboli EU) Předmět: Ekonomie Přidal(a): Len Druhy a stupně integrace (=propojení) Druhy mezinárodních integrací Federalistická seskupuje se politicky (př.

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce

Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce Formulář pro přípravu modelové hodiny 1. Název (téma) modelové hodiny: HISTORICKÝ POHLED NA ROZŠIŘOVÁNÍ EU 2. Cíle výuky v rámci modelové hodiny: Interaktivně prezentovat, upevnit, případně prohloubit

Více

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

2. Dne 22. listopadu 2016 přijala Komise sdělení nazvané Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti: evropské úsilí v oblasti udržitelnosti.

2. Dne 22. listopadu 2016 přijala Komise sdělení nazvané Další kroky k udržitelné evropské budoucnosti: evropské úsilí v oblasti udržitelnosti. Rada Evropské unie Brusel 25. září 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Zvláštní výbor pro zemědělství / Rada Provádění

Více

Otázka: Evropská unie. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): lucka.sisi. Evropská unie

Otázka: Evropská unie. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): lucka.sisi. Evropská unie Otázka: Evropská unie Předmět: Ekonomie Přidal(a): lucka.sisi Evropská unie Je ekonomické a politické uskupení 27 států Evropy čítající 498 miliónů lidí Původním cílem partnerství evropských zemí po druhé

Více

Srovnání vývoje vybraných strukturálních indikátorů v České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku

Srovnání vývoje vybraných strukturálních indikátorů v České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku Srovnání vývoje vybraných strukturálních indikátorů v České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku Ing. Zdeněk Brož Abstrakt Příspěvek se zabývá problematikou strukturálních indikátorů sledovaných Evropskou

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 11 VY 32 INOVACE 0114 0311 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Praha Inspekční zpráva První soukromá hotelová škola a vyšší hotelová škola, spol. s r.o. Svídnická 506, 180 00 Praha 8 - Bohnice Identifikátor školy: 600 005

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU

ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU ROZPOČET EU VÝDAJE EVROPSKÉHO ROZPOČTU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Rozpočet EU výdaje evropského rozpočtu V této kapitole se dozvíte: Jak se sestavuje rozpočet Evropské unie. Jaké jsou principy

Více

Specifika pedagogické přípravy učitelů odborných předmětů na vedení integrovaných forem výuky v ekonomickém vzdělávání. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc.

Specifika pedagogické přípravy učitelů odborných předmětů na vedení integrovaných forem výuky v ekonomickém vzdělávání. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. Specifika pedagogické přípravy učitelů odborných předmětů na vedení integrovaných forem výuky v ekonomickém vzdělávání doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. Inovace pojetí pedagogických praxí na VŠE: Projekt FRVŠ

Více

Studijní program Hospodářská politika a správa. Studijní obor UROSPRÁVA. doc. Ing. Lenka Fojtíková, Ph.D. garant oboru. 20 let

Studijní program Hospodářská politika a správa. Studijní obor UROSPRÁVA. doc. Ing. Lenka Fojtíková, Ph.D. garant oboru. 20 let Studijní program Hospodářská politika a správa Studijní obor UROSPRÁVA 20 let doc. Ing. Lenka Fojtíková, Ph.D. garant oboru Chceš vědět jak funguje EU? Proč se rozhodnout pro obor UROSPRÁVA? Chceš vědět

Více

OPONENTSKÝ POSUDEK HABILITAČNÍ PRÁCE

OPONENTSKÝ POSUDEK HABILITAČNÍ PRÁCE OPONENTSKÝ POSUDEK HABILITAČNÍ PRÁCE Habilitant: Téma habilitační práce: Oponent: Ing. Andrej Trnka, PhD. Inovatívne marketingové metódy analýzy onlinového nákupného správania Prof. Ing. Jaroslav Světlík,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

1. Dyslexie: texty a hry pro děti s dyslexií orientace v textu, speciální úkoly, křížovky. / Marie Černá, Iva Strnadová. -- 1. vyd.

1. Dyslexie: texty a hry pro děti s dyslexií orientace v textu, speciální úkoly, křížovky. / Marie Černá, Iva Strnadová. -- 1. vyd. 1. Dyslexie: texty a hry pro děti s dyslexií orientace v textu, speciální úkoly, křížovky. / Marie Černá, Iva Strnadová. -- 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment 2006. 79 s. -- cze. ISBN 80-253-0277-6 dyslexie;

Více

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zvyšování kvality ve vzdělávání Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

Více

UDRŽITELNOST DEMOGRAFICKÉHO RŮSTU A MÍSTNÍ AGENDA 21 XVI. MEZINÁRODNÍ KOLOKVIUM U REGIONÁLNÍCH VĚDÁCH. doc. Dr. Lubomír Pána, Ph.D.

UDRŽITELNOST DEMOGRAFICKÉHO RŮSTU A MÍSTNÍ AGENDA 21 XVI. MEZINÁRODNÍ KOLOKVIUM U REGIONÁLNÍCH VĚDÁCH. doc. Dr. Lubomír Pána, Ph.D. UDRŽITELNOST DEMOGRAFICKÉHO RŮSTU A MÍSTNÍ AGENDA 21 XVI. MEZINÁRODNÍ KOLOKVIUM U REGIONÁLNÍCH VĚDÁCH doc. Dr. Lubomír Pána, Ph.D. 1 OSNOVA Cíl a metody Úvod do problematiky Výsledky a diskuze Závěr 2

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Reforma rozpočtu EU. Eurocentrum Praha 30. října 2008. Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí

Reforma rozpočtu EU. Eurocentrum Praha 30. října 2008. Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí Reforma rozpočtu EU Eurocentrum Praha 30. října 2008 Kateřina Matoušková Odbor Národní fond Ministerstvo financí Obsah 1. Současná struktura rozpočtu EU 2. Rozhodnutí o revizi 3. Veřejná debata 4. Revize

Více

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5.

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. 2012 APSYS Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání pracovníků ve vědě

Více

1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic

1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic 1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic Koeficienty didaktické vybavenosti se stanovují jako procentuální podíl počtu komponentů v učebnici využitých ku počtu komponentů možných. Kromě celkové

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Předmět:: Zeměpis. Informační zdroje v geografii. Činnosti s mapami, grafy, diagramy a se zeměpisnými atlasy. Evropa poloha a rozloha, přírodní poměry

Předmět:: Zeměpis. Informační zdroje v geografii. Činnosti s mapami, grafy, diagramy a se zeměpisnými atlasy. Evropa poloha a rozloha, přírodní poměry 2 používá s porozuměním základní geografickou, topografickou a kartografickou terminologii. VMEGS2: Objevujeme Evropu a svět Opakování učiva Činnosti s mapami, grafy, diagramy a se zeměpisnými atlasy Evropa

Více

ISBN 978-80-86929-54-5. www.ekopress.cz

ISBN 978-80-86929-54-5. www.ekopress.cz Jaroslav Rektořík a kol. ORGANIZACE NEZISKOVÉHO SEKTORU Základy ekonomiky, teorie a řízení Vydalo nakladatelství EKOPRESS, s.r.o. K Mostu 124, Praha 4 Technická spolupráce a grafická úprava obrázků a schémat:

Více

EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ

EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ EVROPSKY VNITRNÍ TRH A PŘÍPRAVA ČESKÉ REPUBLIKY - NA ZAČLENĚNÍ Luděk Urban A 235840 Lindě Praha, a. s. Právnické a ekonomické nakladatelství a knihkupectví Bohumily Hořínkové a Jana Tuláčka, Opletalova

Více

Integrace. Sociální prostředí - politická geografie

Integrace. Sociální prostředí - politická geografie Předmět: Doporučený ročník: Vazba na ŠVP: Geografie 2. ročník, 3. ročník Sociální prostředí - politická geografie Cíle Studenti se pomocí atlasu seznámí s příklady geografických integrací. Studenti jmenují

Více

MODULUU OBCHODNÍHO PODNIKÁNÍ

MODULUU OBCHODNÍHO PODNIKÁNÍ PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULUU OBCHODNÍHO PODNIKÁNÍ Šárka Zapletalová Ostrava 2011 Název: Obchodní ání Autoři: Šárka Zapletalová Vydání: první, 20111 Počet stran: 18 Tisk: Vysoká škola

Více

Environmentální politika v EU a ČR

Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika a udržitelný rozvoj 4.Přednáška 30.10.2014 KPŽP PF UK v Praze Doc.JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D. Milníky vývoje environmentální politiky ES/EU

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Politologie, právo 3. ročník a septima 1 hodina týdně PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

Více

Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.

Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14. Výukový modul VĚTRNÁ ENERGIE ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.0153 1 V rámci projektu Zelený most mezi školou a praxí environmentální

Více

Statut a fungování Evropské centrální banky. Doc. Ing. Lubor Lacina, Ph.D.

Statut a fungování Evropské centrální banky. Doc. Ing. Lubor Lacina, Ph.D. Statut a fungování Evropské centrální banky Doc. Ing. Lubor Lacina, Ph.D. Struktura přednášky anglosaský a německý model CB problém ECB jako konzervativní centrální banky evropský měnový systém, institucionální

Více

Analýza učebnic a tvorba učebních textů s tematickým celkem sacharidy a jejich metabolismus pro školy gymnaziálního typu

Analýza učebnic a tvorba učebních textů s tematickým celkem sacharidy a jejich metabolismus pro školy gymnaziálního typu Posudek oponenta na disertační práci Analýza učebnic a tvorba učebních textů s tematickým celkem sacharidy a jejich metabolismus pro školy gymnaziálního typu Autorka práce: Mgr. Milan Šmídl Školitel: Doc.

Více

Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu.

Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu. Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz

Více

Posudek. Zadavatel: MPSV. Datum odevzdání: květen Oponent: JUDr. Kristina Koldinská, Ph.D., Právnická fakulta UK

Posudek. Zadavatel: MPSV. Datum odevzdání: květen Oponent: JUDr. Kristina Koldinská, Ph.D., Právnická fakulta UK Oponentní posudek k Právní analýze II. Rozbor právního systému České republiky v oblasti sociálních služeb a jejich financování ve vztahu k právu Společenství v oblasti sociálních služeb v obecném zájmu

Více

Pilotní šetření TIMSS Školní zpráva. Základní škola a Mateřská škola Kostelní 93, Jistebnice. Kód vaší školy: sk18

Pilotní šetření TIMSS Školní zpráva. Základní škola a Mateřská škola Kostelní 93, Jistebnice. Kód vaší školy: sk18 Pilotní šetření TIMSS 2019 Školní zpráva Základní škola a Mateřská škola Kostelní 93, Jistebnice Kód vaší školy: sk18 Praha, říjen 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Projekt TIMSS... 3 3 Šetření TIMSS 2019... 3

Více

NÁRODNÍ ZPRÁVA ČESKÁ REPUBLIKA. Standardní Eurobarometr 80 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE PODZIM 2013

NÁRODNÍ ZPRÁVA ČESKÁ REPUBLIKA. Standardní Eurobarometr 80 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE PODZIM 2013 NÁRODNÍ ZPRÁVA Standardní Eurobarometr 80 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V ZEMÍCH EVROPSKÉ UNIE PODZIM 2013 ČESKÁ REPUBLIKA Zastoupení Evropské komise v České republice Standardní Eurobarometr 80 / Podzim 2013 TNS Opinion

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Rozpočet Evropské unie Rozpočet Evropské unie Je hlavním nástrojem pro financování politik Evropské unie a slouží k finančnímu zajištění fungování EU jako

Více

4. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA

4. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA 4. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA O čem je mapový oddíl ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA? Oddíl obsahuje tři mapové dvojlisty, které se věnují základním charakteristikám vývoje počtu a rozmístění obyvatelstva v českých

Více

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR

Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Eurocentrum Karlovy Vary Integrovaný informační systém: Eurofon 800 200 200 bezplatná infolinka, Po-Pá 10 až 18 hodin Euroskop.cz rozcestník k informacím o EU Eurocentra Eurocentrum Karlovy Vary Závodní

Více

Hybrid v systému regionálního školství? Postavení a specifika uměleckého vzdělávání v ČR PhDr. Pavla Hradecká doc. Ing. Gabriela Vaceková, PhD.

Hybrid v systému regionálního školství? Postavení a specifika uměleckého vzdělávání v ČR PhDr. Pavla Hradecká doc. Ing. Gabriela Vaceková, PhD. Hybrid v systému regionálního školství? Postavení a specifika uměleckého vzdělávání v ČR PhDr. Pavla Hradecká doc. Ing. Gabriela Vaceková, PhD. Katedra veřejné ekonomie 1 Cíl příspěvku a jeho naplnění

Více

ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Zdenka Hladišová. ZPRACOVÁNÍ ÚZEMNÍCH A REGULAČNÍCH PLÁNŮ Seminář pro projektanty Praha, 11. března 2010

ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Zdenka Hladišová. ZPRACOVÁNÍ ÚZEMNÍCH A REGULAČNÍCH PLÁNŮ Seminář pro projektanty Praha, 11. března 2010 ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Zdenka Hladišová ZPRACOVÁNÍ ÚZEMNÍCH A REGULAČNÍCH PLÁNŮ Seminář pro projektanty Praha, 11. března 2010 Informační zdroje Ústavu územního rozvoje pro projektanty územních a regulačních

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2014 COM(2014) 140 final SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie týkající se postoje Rady v prvním čtení k přijetí

Více

Veřejná ekonomika a správa

Veřejná ekonomika a správa Studijní obor Veřejná ekonomika a správa Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Veřejná ekonomika a správa studijní obor je odborně garantován katedrou

Více

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

12. Mezinárodní aspekty veřejných financí. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12. Mezinárodní aspekty veřejných financí Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 12.1 Charakteristika mezinárodních veřejných financí peněžní vztahy vznikající při získávání, rozdělování, přerozdělování a užití

Více

Výuka práva duševního vlastnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze

Výuka práva duševního vlastnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze Výuka práva duševního vlastnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze Prof. JUDr. Martin Boháček, CSc. Katedra podnikového a evropského práva Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze

Více

ACADEMIA MERCURII soukromá střední škola, s.r.o., ŠVP Ekonomické lyceum Učební osnovy: Geografie

ACADEMIA MERCURII soukromá střední škola, s.r.o., ŠVP Ekonomické lyceum Učební osnovy: Geografie Ročník Téma Výsledky Učivo 1. září - říjen Země jako vesmírné těleso charakterizuje Slunce jako hvězdu a popíše sluneční soustavu popíše uspořádání hvězd do galaxií zná současné názory na vznik a vývoj

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město. Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Číslo projektu Autor Název šablony PODNIKATELSKÝ PLÁN Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Konvergence české ekonomiky, výhled spotřeby elektrické energie a měnová politika v ČR

Konvergence české ekonomiky, výhled spotřeby elektrické energie a měnová politika v ČR Konvergence české ekonomiky, výhled spotřeby elektrické energie a měnová politika v ČR doc. Ing. PhDr. Vladimír Tomšík, Ph.D. Vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB 17. ledna 2007 Hospodářský ský výbor

Více

HISTORICKÝ ATLAS OBYVATELSTVA ČESKÝCH ZEMÍ

HISTORICKÝ ATLAS OBYVATELSTVA ČESKÝCH ZEMÍ HISTORICKÝ ATLAS OBYVATELSTVA ČESKÝCH ZEMÍ Martin Ouředníček, Jana Jíchová & kolektiv projektu NAKI Diskusní večer České demografické společnosti 18. února 2015, Praha,, 01. Představení projektu NAKI Cílem

Více

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE

POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE POLITIKA OCHRANY KLIMATU V ČESKÉ REPUBLICE Návrh Ministerstva životního prostředí ČR ÚVODNÍ SLOVO Milí přátelé, změna klimatu se stává každodenní realitou. Koncentrace skleníkových plynů v zemské atmosféře

Více

ZÁKLADNÍ POJMY etapy vzdělávání integrace vzdělávacího obsahu integrace žáků klíčové kompetence kurikulární dokumenty

ZÁKLADNÍ POJMY etapy vzdělávání integrace vzdělávacího obsahu integrace žáků klíčové kompetence kurikulární dokumenty ZÁKLADNÍ POJMY etapy vzdělávání legislativně vymezené, obsahově stanovené a časově ohraničené úseky vzdělávání, které odpovídají vzdělávání podle daného rámcového vzdělávacího programu integrace vzdělávacího

Více

3. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA

3. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA 3. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA O čem je mapový oddíl ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA? Mapový oddíl obsahuje tři mapové listy, které se věnují základním charakteristikám vývoje počtu a rozmístění obyvatelstva v českých

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.3.2017 COM(2017) 114 final ANNEXES 1 to 4 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o evropských podnikových statistikách, změně nařízení (ES) č. 184/2005 a zrušení

Více

ODVĚTVOVÁ SROVNÁVACÍ ANALÝZA MUNICIPALITY

ODVĚTVOVÁ SROVNÁVACÍ ANALÝZA MUNICIPALITY Stránka 1 z 11 ODVĚTVOVÁ SROVNÁVACÍ ANALÝZA MUNICIPALITY Otázky, které stojí před vedením obcí a krajů jsou stále naléhavější. Pokles HDP, propad daňových příjmů, které jsou základním pilířem příjmů obcí,

Více

Teambulding: - budování efektivního týmu Etapy budování týmu: - forming - storming - norming - performing

Teambulding: - budování efektivního týmu Etapy budování týmu: - forming - storming - norming - performing Vzdělávací oblast: Volitelné předměty Týmová práce Ročník: 8. 9. Kompetence ( výstupy ) Učivo obsah Mezipředm. Osvojí si proces teambuldingu. Teambulding: - budování efektivního týmu Etapy budování týmu:

Více

SEZNAM ANOTACÍ. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS Excel 2007

SEZNAM ANOTACÍ. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS Excel 2007 SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS

Více

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly na realizaci projektu poskytnuty z Operačního programu Zaměstnanost. SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ Jihlava, 16. května 2017 www.zdravamesta.cz/setkani-zdravych-kraju-2017

Více

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK. Praha, 17.září 2013. MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín. www.vzdelavanipedagogu.

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK. Praha, 17.září 2013. MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín. www.vzdelavanipedagogu. Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín Praha, 17.září 2013 www.vzdelavanipedagogu.cz 1 Projekt Vzdělávání pro udržitelný rozvoj pro pedagogy základních

Více

AKADEMIE UMĚNÍ A KULTURY PRO SENIORY HMP

AKADEMIE UMĚNÍ A KULTURY PRO SENIORY HMP AKADEMIE UMĚNÍ A KULTURY PRO SENIORY HMP Projekt základních uměleckých škol (příspěvkových organizací) a HMP, určený pro seniory v oblasti celoživotního uměleckého vzdělávání Osnova: 1. Název projektu

Více

Vyšla publikace Demografická situace České republiky

Vyšla publikace Demografická situace České republiky Vyšla publikace Demografická situace České republiky Vyšla publikace Demografická situace České republiky. Proměny a kontexty 1993 2008. 29. 6. 2011; autor: Ludmila Fialová; rubrika: Právě vyšlo Demografická

Více

Vzdělávací program ČEZ Svět energie. Ing. Marie Dufková

Vzdělávací program ČEZ Svět energie. Ing. Marie Dufková Vzdělávací program ČEZ Svět energie Ing. Marie Dufková Vzdělávání, osvěta, pomoc školám, podpora technických oborů, popularizace Tiskoviny Software Filmy Internet Pomůcky Exkurze Besedy Soutěže Semináře

Více

Organizační formy vzdělávání mimořádně nadaných žáků, srovnání základních přístupů

Organizační formy vzdělávání mimořádně nadaných žáků, srovnání základních přístupů Organizační formy vzdělávání mimořádně nadaných žáků, srovnání základních přístupů PhDr. Jitka Fořtíková, Ph.D. www.centrumnadani.cz e-mail: jitka.fortikova@centrumnadani.cz tel.: 224 323 970 732 31 75

Více

Národní hospodářství seminář JUDr. Bc. Libor Kyncl, Ph.D. podzim Vyjadřování národohospodářských jevů a procesů

Národní hospodářství seminář JUDr. Bc. Libor Kyncl, Ph.D. podzim Vyjadřování národohospodářských jevů a procesů Národní hospodářství seminář JUDr. Bc. Libor Kyncl, Ph.D. podzim 2012 Vyjadřování národohospodářských jevů a procesů 1 Magický lichoběžník/rovnoběžník (Korytárová) 2 Ukazatelé výkonnosti, růstu atd. HDP

Více

Název projektu : Modernizace metod výuky technických předmětů a výuky cizích jazyků technických předmětů

Název projektu : Modernizace metod výuky technických předmětů a výuky cizích jazyků technických předmětů Název projektu : Modernizace metod výuky technických předmětů a výuky cizích jazyků technických předmětů Název programu : Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu

Více

1 Konstrukce pregraduální přípravy učitelů občanské výchovy a základů společenských věd na vysokých školách v České republice

1 Konstrukce pregraduální přípravy učitelů občanské výchovy a základů společenských věd na vysokých školách v České republice Shrnutí a interpretace výstupů z analýzy oborově didaktického kurikula v pregraduální přípravě učitelů občanské nauky / občanské výchovy / výchovy k občanství / základů společenských věd / psychologie

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE KOMUNIKACE A LIDSKÉ ZDROJE NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Výhody a nevýhody zavedení eura TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Červen 2012 JMÉNO A PŘÍJMENÍ / STUDIJNÍ SKUPINA

Více

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Ročník: Tercie osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Ročník: Tercie osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/ VÝCHOVA K OBČANSTVÍ Ročník: Tercie osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 PRÁVO V EVROPĚ Vstupem do Evropské unie (EU) se naše republika zavázala řídit se vedle svého

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 ZAJIŠTĚNÍ VIDITELNOSTI POLITIKY SOUDRŽNOSTI: PRAVIDLA KOMUNIKACE A POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ V OBDOBÍ 2014-2020 POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 V prosinci 2013 Rada Evropské unie formálně schválila nová pravidla

Více

10 let České republiky v EU

10 let České republiky v EU Podnikatelské fórum, 30. dubna 2014 10 let České republiky v EU Výhody a nevýhody členství v EU očima podnikatele All rights reserved. Siemens Česká republika Hlavní ukazatele 33 22 22 9,7 miliard Kč miliard

Více