KNÍŽKA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KNÍŽKA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL"

Transkript

1 KNÍŽKA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL Vytvořila: Mgr.Jitka Pilíková Grantový projekt OPVK - Už vím,čím budu? Aneb co se v mládí naučíš, CZ.1.07/1.1.32/ ZŠ a MŠ Jince

2 Přehled složek zdravý životní styl Témata-okruhy ve složce: Krizové situace: 1. Co má obsahovat evakuační zavazadlo 2. Jak správně nahlásit mimořádnou událost 3. Jak správně postupovat při opuštění domácnosti Osobní bezpečí a závislosti: 1. Agrese, násilí, šikanování 2. Autostop 3. Bezpečný internet 4. Deset základních pravidel slušného chování na internetu 5. Fyzické týrání 6. Prevence použité injekční stříkačky 7. Sami ve vlaku 8. Škola a oznamovací povinnost 9. Útěk z domova 10. Zanedbávání 11. Závislost na mobilu Péče o zdraví 1. Běžecké hry 2. Chůze 3. Péče o kůži 4. Přírodní pleťové masky Pobyt v přírodě: 1. Atmosférické poruchy, bouře, vítr 2. Jak předejít požáru v přírodě Strava: 1. Bylinky ve stravě 2. Čočková pomazánka 3. Jídelní režim dítěte

3 4. Mléko 5. Obiloviny 6. Pitný režim dítěte 7. Strava 8. Sýry ve stravě 9. Vejce ve stravě 10. Výrobky z obilovin 11. Zdraví snídaně lívanečky 12. Zdravá snídaně chléb s tvarohovou pomazánkou Fotografie použité v nápadníku jsou vybrány z archivu autorky nápadníku.

4 KRIZOVÉ SITUACE

5 Název: Evakuační zavazadlo Obtížnost: střední Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: interaktivní tabule, ukázky potřeb na zabalení a zdůvodnění proč, Zemětřesení? v Jincích nepředpokládáme, ale povodeň, požár, únik plynu apod. Potom se musíš rychle přesunout z bydliště na několik dní do bezpečí. S sebou si vezmeš jen to nejnutnější- evakuační zavazadlo. Proto je důležité vědět, co a jak si zabalit. Co je evakuace a evakuační zavazadlo Evakuace je souhrnem opatření pro rychlé, bezpečné a účinné přemístění osob, zvířat a majetku z ohroženého objektu nebo oblasti do prostoru, kde nebezpečí nehrozí. Jak správně postupovat při opuštění domácnosti a evakuaci objektu nebo ohroženého prostoru, naleznete na dole uvedené webové stránce. Evakuační zavazadlo je batoh, kufr nebo taška s věcmi, které jsou nezbytné pro přechodné opuštění domova, které lze v okamžiku evakuace odhadnout na více než jeden den. Při evakuaci, resp. opuštění objektu na kratší dobu (např. nahlášení bomby v objektu, únik plynu nebo jiné nebezpečné látky) lze očekávat návrat během několika hodin, tudíž je evakuační zavazadlo zbytečné.

6 Jak by mělo vypadat evakuační zavazadlo Pokud dojde k takovému druhu ohrožení, kdy je nutné na více než jeden den opustit domácnost, je třeba si připravit evakuační zavazadlo pro sebe i ostatní členy domácnosti. Platí zásada, že každá osoba by měla mít jen jedno zavazadlo (dospělí do 25 kg, děti do 10 kg), ideální je kufr na kolečkách (dobrá skladnost, snadná manipulace viz obrázky), se kterým lze manipulovat jen jednou rukou, dále batoh (máte obě ruce volné) a nebo taška (nejméně vhodná). Nezapomeňte, že při přesunu se zavazadlem není vždy možné použít vlastní automobil (např. povodně). V mnoha domácnostech je také domácí zvíře, které je třeba vést (nést) s sebou. Obsah evakuačního zavazadla Pro snadnější zapamatování lze obsah zavazadla rozčlenit do několika logických skupin: 1. jídlo a pití + nádobí, 2. cennosti a dokumenty, 3. léky a hygiena, 4. oblečení a vybavení pro přespání,

7 5. přístroje, nástroje a zábava. První skupina Do první skupiny patří zejména trvanlivé a dobře zabalené potraviny, pitná voda (vše na 2-3 dny pro každého člena domácnosti), krmivo pro domácí zvíře, které berete s sebou, hrnek nebo miska, příbor a otvírák na konzervy. V případě, že máte individuální dietetický režim (např. bezlepková dieta, vegetariánství apod.), počítejte s tím, že v místech náhradního ubytování s hromadným zajištěním stravování bude možné Vám vyjít vstříc jen v omezené míře. Mějte tedy své speciální potraviny s sebou v dostatečném množství. Druhá skupina Do druhé skupiny řadíme osobní dokumenty (rodný list, občanský průkaz, cestovní pas, kartu zdravotní pojišťovny), jiné důležité dokumenty (pojistné smlouvy, stavební spoření, smlouvy o investicích, akcie) a peníze v hotovosti + platební karty. Třetí skupina Ve třetí skupině nesmí chybět především pravidelně užívané léky nebo zdravotní pomůcky, také doporučujeme vitamíny a běžné doplňky stravy. Dále si vezměte běžné hygienické potřeby v přiměřeném množství.

8 Čtvrtá skupina Čtvrtá skupina zahrnuje oblečení odpovídající danému ročnímu období, náhradní prádlo a obuv, spací pytel, karimatku, pláštěnku nebo deštník. Pátá skupina V páté skupině je důležitý především mobilní telefon s nabíječkou, FM rádio (stačí ve formě MP3 přehrávače, apod.) s nabíječkou nebo bateriemi, svítilna, zavírací nůž, šití, psací potřeby a dále předměty pro vyplnění volného času - knihy, hračky pro děti, společenské hry. Jak balit evakuační zavazadlo Je velmi pravděpodobné, že při vyhlášení evakuace budete v časové tísni a stresu. Při balení proto zvažujte priority. Obecně nejdůležitější jsou předměty, zařazené do druhé a třetí skupiny. Vše ostatní Vám může v případě nouze někdo v místě náhradního ubytování půjčit. Při balení se snažte využít co nejlépe omezený prostor zavazadla (ponožky do bot, konzervy do nádob apod.), pokud Vám zbude místo, přibalte věci, které jste ochotni půjčit nebo věnovat jiným (potraviny, oblečení, hračky...). Každé zavazadlo opatřete cedulkou se jménem, adresou a číslem mobilního telefonu majitele. Cedulku se jménem a adresou dejte do kapsy i malým dětem. A na závěr procvičení, co zabalit do evakuačního zavazadla:

9 Děti byly velmi aktivní, ve skupinách v krátkém čase namalovaly nebo sepsaly, co zabalit do zavazadla a jak se chovat. Někteří prožili evakuaci v důsledku povodně.

10 Název: Jak správně nahlásit mimořádnou událost Obtížnost: střední Časová náročnost: 1 hodina Pomůcky, materiál: interaktivní tabule, Jak správně nahlásit mimořádnou událost? měli byste vědět, že v České republice existuje několik telefonních čísel tísňového volání, na která je možné mimořádnou událost ohlásit. V povědomí se nám asi vybaví čísla 150, 155, 158, možná i 112 a Hasiči Zdravotnická záchranná služba Policie ČR Jednotné evropské číslo tísňového volá 156 Městská (obecní) policie Jak si ale zapamatovat, které složce patří které číslo? Úplně jednoduše: poslední číslice u hasičů je 0" - představte si ji jako stočenou hadici k hašení. Poslední číslice u záchranky je 5" - lze si ji vybavit jako invalidní vozík. A konečně poslední číslice u policie je 8" - připomíná policejní pouta. Ale jak si zapamatovat 112? Na to existuje také velice jednoduchá pomůcka: 1+1=2.

11 Kdy ale které číslo volat? Pro co nejrychlejší vyřízení dané události doporučujeme volat na složku, která má k dané situaci nejblíže. 150 Hasiči - požár, výbuch, živelní pohroma, únik nebezpečných látek, technické havárie, vyprošťování osob, atd. 155 Zdravotnická záchranná služba - náhlé ohrožení života nebo zdraví osob. 158 Policie ČR - krádež, násilí, nález mrtvé osoby, závažná dopravní nehoda, nález podezřelého předmětu (nevybuchlá munice...), atd. 156 Městská (obecní) policie (pokud je v obci / městě zřízena) - vandalismus, drobná kriminalita, špatné parkování ohrožující bezpečnost, rušení nočního klidu, atd. 112 Jednotné evropské číslo tísňového volání - vždy při závažnějších mimořádných událostech, potřebujete-li pomoc více složek. Tato linka je zvláštní i tím, že obsluhující operátoři hovoří i běžnými světovými jazyky. Provozuje ji Hasičský záchranný sbor ČR. Na všechna čísla lze volat 24 hodin denně. Linky jsou pro volajícího bezplatné a dá se na ně volat i z mobilních telefonů bez kreditu a SIM karty.

12 Pokud zavoláte na špatné číslo, nic se neděje. Jednotlivé složky si volání předají mezi sebou. Jen budete muset třeba opakovat stejné informace, které jste již před chvíli říkali jinému operátorovi. To ale stojí drahocenný čas a záchranáři vyjedou později. Jak správně nahlásit událost? Než zavoláte na tísňové číslo, udělejte vše pro své vlastní bezpečí (dostatečná vzdálenost od požáru nebo místa nehody,..)! Uklidněte se, zorientujte se v okolí (operátor bude chtít vědět, kde se přesně událost stala). Během hovoru se snažte mluvit pomalu, klidně a srozumitelně. Operátorovi nahlaste: CO SE STALO? - popis události, rozsah, počet postižených nebo ohrožených osob, např.: Hlásím požár. KDE SE TO STALO? - pokud možno přesná adresa nebo popis místa události, např.: V Jincích, Slavíkova 26 - budova Základní školy (vzhledem ke shodným názvům ulic v mnoha obcích ČR je nutné uvádět i název obce, ve které se nacházíte, popř. i okres!) KDO VOLÁ? - jméno a kontakt na volajícího, např.: Jmenuji se Alena Novotná, moje telefonní číslo je...". Nezavěšujte, je možné, že operátor bude mít další dotazy. Po ukončení hovoru nevypínejte telefon. Operátor může volat zpět pro ověření nebo upřesnění údajů! Zneužití tísňových linek Zneužití tísňových linek je trestným činem. Díky moderní technologii lze volajícího dohledat. Linky tísňového volání jsou zřízeny pouze pro přijetí stavu nouze. Záchranáři, kteří jsou vázáni na řešení neexistující události, mohou chybět jinde! Každoročně záchranáři přijmou na čísla tísňových linek velký počet zlomyslných volání. Zlomyslné volání na tísňové linky se může hodně prodražit. Český telekomunikační úřad může za takové volání uložit pokutu ve výši až Kč.

13 V kroužku byla akce nahlášení mimořádné události jako např. úraz, požár, blesková povodeň, dopravní nehoda atd. procvičováno opakovaně a děti přistupovaly velmi aktivně. Zdroj:

14 Název: Evakuace, opuštění domácnosti Obtížnost: vysoká Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: interaktivní tabule, ukázky potřeb na zabalení a zdůvodnění proč, nácvik opuštění (ve školních podmínkách) Jak správně postupovat při opuštění domácnosti/objektu při evakuaci: Kdo rozhoduje o připravované evakuaci? Evakuace je souhrnem opatření pro rychlé, bezpečné a účinné přemístění osob, zvířat a majetku z ohroženého objektu nebo oblasti do prostoru, kde nebezpečí nehrozí. Evakuaci je oprávněn nařídit (v rámci svých kompetencí) velitel zásahu při záchranných pracích, zaměstnavatel pro svůj objekt, starosta obce v rámci území své obce,

15 starosta obce s rozšířenou působností pro svůj správní obvod ORP hejtman kraje pro část území svého kraje. Jak se dozvíte o připravované evakuaci: Hrozí-li nebezpečí z prodlení - např. hrozba výbuchu, úniku nebezpečné látky, destrukce objektu, přívalová vlna při zvláštní povodni - dozvíte se z místního rozhlasu, není-li zřízen, tak z radiovozů policie / městské policie, od zaměstnavatele či správce objektu. Nehrozí-li nebezpečí z prodlení - např. přirozená povodeň, dlouhodobý kolaps dodávek energií - kromě výše uvedených způsobů se dozvíte také z médií, zvl. z České televize a Českého rozhlasu. Jak správně postupovat při krátkodobém opuštění domácnosti / objektu? Pokud lze předpokládat, že se budete moci vrátit do svého domova / kanceláře již za několik hodin, postupujte takto: vypněte všechny plynové a elektrické spotřebiče,které máte v provozu, elektrické spotřebiče odpojte ze zásuvky (mimo ledničky a mrazničky), uhaste otevřený oheň (krb, kamna, svíčky...), vypněte topení (plynový kotel), zhasněte před odchodem všechna světla, vezměte s sebou i svá domácí zvířata, uzamkněte byt / kancelář, ověřte, zda i ostatní v budově vědí o evakuaci, opusťte budovu podle únikového značení nebo podle pokynů toho, kdo evakuaci řídí. Při opouštění budovy se chovejte klidně, pomáhejte osobám se sníženou pohyblivostí a po opuštění budovy se shromážděte na místě, určeném k evidenci evakuovaných. Je nezbytné se zaevidovat, aby záchranáři při případné havárii po Vás nepátrali zbytečně v troskách budovy. Jak správně postupovat při dlouhodobém opuštění domácnosti / objektu? Při dlouhodobém opuštění domácnosti je Vaším nejdůležitějším úkolem si sbalit evakuační zavazadlo. Jak správně postupovat při balení evakuačního zavazadla a co má toto zavazadlo obsahovat už umíme. (viz PL Evakuační zavazadlo)

16 Pokud máte sbaleno evakuační zavazadlo a byl dán pokyn k opuštění domácnosti, postupujte podle pokynů. Mimo to ale při dlouhodobé evakuaci také vypněte i hlavní uzávěr plynu a vody (v případě povodně i elektřiny) a na vchodové dveře bytu umístěte zprávu o tom, kdo, kdy a kam se evakuoval a kontakt, na kterém budete k zastižení. Toto platí zejména pro případ, kdy hodláte pobývat mimo oficiální místa, určená k nouzovému ubytování evakuovaných (např. na své chatě, u příbuzných). Nemějte strach o Vaši domácnost, evakuovaná oblast bude hlídána policií či armádou a nepovolané osoby nebudou do této oblasti vpuštěny. Po dobu evakuace se chováme podle pokynů pověřených organizátorů evakuace. V případě potřeby nabídneme svoji pomoc.

17 OSOBNÍ BEZPEČÍ A ZÁVISLOSTI

18 Název: Násilí, agrese, šikanování Obtížnost: střední Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: interaktivní tabule, tělocvična Násilí, agrese, šikanování Agrese (z latiny ad-gredior, přistoupit blízko, napadnout) je v psychologicko-sociologickém pojetí takové chování, které vědomě a se záměrem ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci. Agrese může být obrácena i proti vlastní osobě (sebepoškozování, sebetrýznění, suicidální chování). Šikanu (pouze jednu z podob agresivního chování) můžeme definovat jako násilné ponižující chování jednotlivce nebo skupiny vůči slabšímu jedinci, který se nemůže této situaci vyhnout a není schopen se jí účinně bránit. U šikany jde o závažnou agresivní poruchu chování, u kterého dochází k porušování sociálních norem a které je spojeno s násilným omezováním základních lidských práv. Chování, v němž se objevují prvky šikany, lze sledovat už ve mladším školním věku. Šikana má s rostoucím věkem stoupající tendenci a má většinou charakter fyzického násilí nebo vydírání. Základní definice: šikana je úmyslné a opakované fyzické i psychické ubližování slabšímu jedinci (skupině) silnějším jedincem (skupinou). Aby děti věděly, o čem bude řeč, nejprve se snaží vymezit pojem samy (pracují ve skupinách). Vymezení pojmu: Právní řád České republiky definici neuvádí. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vymezilo šikanu takto: "Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit jedinci, ohrozit nebo zastrašovat jiného žáka, případně skupinu žáků. Je to cílené a obvykle

19 opakované užití násilí jedincem nebo skupinou vůči jedinci či skupině žáků, kteří se neumí nebo z nejrůznějších důvodů nemohou bránit. Zahrnuje jak fyzické útoky v podobě bití, vydírání, loupeží, poškozování věcí druhé osobě, tak i útoky slovní v podobě nadávek, pomluv, vyhrožování či ponižování. Může mít i formu sexuálního obtěžování a zneužívání. Šikana se projevuje i v nepřímé podobě jako nápadné přehlížení a ignorování žáka či žáků třídní nebo jinou skupinou spolužáků." V zásadě se dá říci, že škádlení je zábavou pro obě zúčastněné strany. Šikanou se však baví jen agresor, šikanovaný se cítí zraněný a ponížený. Teorie:. Další znaky odlišující šikanu od škádlení: šikana je záměrná opakuje se (ne vždy) většinou probíhá dlouhodobě agrese je samoúčelná útoky jsou obětem nepříjemné projevuje se nepoměr sil Osobnosti šikanujících dětí - agresorů - (ať už se navenek projevují jakkoli různě) mívají několik typických charakterových znaků:

20 snaha dominovat a ovládat okolí kladný vztah k projevům agrese (tyto děti bývají většinou tělesně zdatné) sklony k sadismu, sobectví a sebestřednosti nedostatek morálního cítění, absence pocitů viny, lítosti nedostatek sebereflexe (zasloužený trest vždy vnímají jako křivdu) Nácvik obrany proti agresorovi Děti byly motivovány různými situacemi: sebereflexe (zasloužený trest vždy vnímají jako křivdu) Foto: vlastní

21 Název: Autostop Časová náročnost: 1 hodina Obtížnost: lehké Potřeby: IAT Snad jedinou výhodou pro stopaře je, že ušetří finanční náklady, místo zakoupení platné jízdenky na veřejnou dopravu. Možná je i varianta dobrodružství- ze strany rodiny téměř vždy zakázané. Zda stopovat nebo ne, to je na každém z nás, ale posuďme možná rizika, která jsou oboustranná z pohledu stopaře / stopařky: kromě již zmíněných komplikací při dopravní nehodě, je dalším možným rizikem to, že se stopař nebo stopařka můžou stát obětí trestného činu souvisejícího s omezováním osobní svobody, ublížením na zdraví, znásilněním, majetkovou trestnou činností, v krajních případech může dojít k únosu nebo dokonce zavlečení do ciziny z pohledu řidiče: nikdy nevíte, kdo usedá vedle vás nebo na zadní sedadlo vašeho vozidla policie se v nemálo případech setkává s tím, že ochotný řidič je za svůj dobrý

22 skutek po zásluze oceněn tím, že mu stopař stačí během cesty odcizit peněženku, osobní doklady i klíčky od vozidla, jsou známy i případy přepadených řidičů kamionů a odcizených celých zásilek zboží Otázkou je také, co by se stalo v případě dopravní nehody a možného zranění, nebo trvale poškozeného zdraví stopaře Při stopování mějte vždy na paměti, že řidič zastavuje úplně cizí osobě, která stopuje a stopaři zastavuje úplně cizí člověk, který bude po dobu jízdy pánem situace. Nikdy nevíš, jaké nebezpečí ti skutečně hrozí!!! Nebezpečí je víc než velké!!! Zdroj:

23 Název: Bezpečný internet Obtížnost: střední Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: interaktivní tabule, počítač Bezpečný internet - Pro děti ( i rodiče) Pravidla práce na internetu pro děti P R A V I D L A P R O D Ě T I 1. Nikdy nesděluj adresu svého bydliště, telefonní číslo domů nebo adresu školy, kam chodíš, jména a adresy rodičů a rodinných příslušníků i jejich telefonní čísla do práce, někomu, s kým jsi se seznámil/a prostřednictvím internetu, jestliže Ti to rodiče (nebo lidé, kteří se o Tebe starají) přímo nedovolí. 2. Pokud se neporadíš s rodiči, neposílej nikomu po internetu fotografii, číslo kreditní karty nebo podrobnosti o bankovním účtu a vůbec žádné osobní údaje. 3. Nikdy nikomu, ani nejlepšímu příteli, neprozraď heslo nebo přihlašovací jméno své e- mailové schránky nebo počítače. 4. Nikdy si bez svolení rodičů nedomlouvej osobní schůzku s někým, s kým jsi se seznámil/a prostřednictvím internetu. Doma musí bezpodmínečně vědět, kam jdeš a proč. I když Ti rodiče (nebo lidé, kteří se o Tebe starají) dovolí se s takovým člověkem sejít, nechoď na schůzku sám/sama a sejděte se na bezpečném veřejném místě. 5. Nikdy nepokračuj v chatování, když se Ti bude zdát, že se tam probírají věci, které Tě budou přivádět do rozpaků nebo Tě vyděsí. Vždy o takovém zážitku řekni rodičům (nebo lidem, kteří se o Tebe starají). 6. Nikdy neodpovídej na zlé, urážlivé, nevkusné nebo hrubé y. Není Tvoje vina, že jsi tyto zprávy dostal/a. Když se Ti to stane, oznam to rodičům. 7. Nikdy neotvírej soubory přiložené k elektronickým zprávám ( ům), pokud přijdou od lidí nebo z míst, které neznáš. Mohou obsahovat viry nebo jiné programy, které by mohly zničit důležité informace a významně poškodit software počítače nebo vymazat data uložená v počítači. 8. Vždy řekni rodičům (nebo lidem, kteří se o Tebe starají) o všech případech nepříjemných, vulgárních výrazů na internetu, totéž platí pro obrázky s vulgární tematikou.

24 9. Vždy buď sám/sama sebou a nezkoušej si hrát na někoho, kým nejsi (na staršího, na osobu jiného pohlaví apod.). 10. Vždy pamatuj na následující pravidlo a chovej se podle něho: jestliže některá webová stránka bude obsahovat upozornění, že je určena jen pro dospělé nebo jen pro lidi od určitého věku, musí se to respektovat a ti, kteří nevyhovují kritériím, nemají takovou stránku otevírat. 11. Domluv se s rodiči na pravidlech používání internetu a poctivě je dodržuj. Především se domluv, kdy můžeš internet používat a jak dlouho. 12. Provždy si zapamatuj další pravidlo: když Ti někdo na internetu bude nabízet něco, co zní tak lákavě, že se to nepodobá pravdě, nevěř mu není to pravda. 13. Jestliže na internetu najdeš něco, o čem jsi přesvědčen, že je to nelegální, oznam to rodičům.

25

26 Název: Deset základních pravidel slušného chování na internetu Obtížnost: střední Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: počítač. IAT V souvislost s používáním počítače a využíváním internetu je zařazeno téma pravidel slušného chování při komunikaci na internetu. Pravidlo 1. Jsme všichni lidé. Nikdy nezapomínej, že ten, kdo čte tvůj příspěvek je člověk osoba, kterou můžeš snadno urazit a ponížit. Není slušné urážet druhé. Nikdy nepiš na Internetu nic, co bys nedokázal druhému říci do tváře. Když už chceš druhého napadat, sděl to předem. Pravidlo 2. Řiď se na Internetu stejnými pravidly jako v reálném životě. Tedy: Chovej se eticky. Porušování zákona je špatná Netiquette. NETIQUETTE, ČESKY, PŘEKLAD netiquette {podstatné jméno} [IT]=pravidla slušného chování na internetu [IT] Pravidlo 3: Uvědom si, kde se zrovna nalézáš. Netiquette je na různých webech různá. Nejdříve se dívej kolem sebe, pak se projev. Pravidlo 4: Měj ohled na ostatní. Je v pořádku, když si myslíš, že to, co právě děláš, je nejdůležitější věc ve vesmíru. Ale neočekávej od ostatních, že s tebou budou souhlasit. Přečti si nejdříve rady či FAQ (tento dokument), než se aktivně projevíš. Zvaž, kdy je dobré použít přímý mail (oslovit přímo) a kdy umístit příspěvek do veřejné diskuse. Piš příspěvky, které jsou k věci. Máš-li příspěvek na jiné téma, najdi pro něj vhodnou diskusní skupinu. Pokud nesouhlasíš s obecnou úrovní či zaměřením serveru či diskusí, neříkej všem ostatním, jak jsou pitomí. Prostě jdi pryč. Pravidlo 5. Nedělej ostudu sám sobě. Zkontroluj si po sobě pravopis. Piš o tom, čemu rozumíš a tak, aby to dávalo smysl. Nepokládej návnady pro flame-war. (Neprovokuj.)

27 Pravidlo 6. Poděl se o své znalosti. Znáš-li odpověď na kladené technické otázky, pak ji poskytni. Pokud obdržíš odpovědi od uživatelů přímo do u, vytvoř shrnutí, FAQ a umísti jej do diskuse. Pravidlo 7. Měj svou vášeň pro diskuse pod kontrolou. Neodpovídej na provokativní příspěvky. Nenadávej ostatním za chyby v českém nebo anglickém jazyce. Jestli jsi umístil provokativní příspěvek nebo jsi spustil či přispěl k flame war, omluv se. Pravidlo 8. Respektuj právo na soukromí druhého. Pravidlo 9. Nezneužívej svou moc (například i expertní znalosti). Čím více jí máš, tím je důležitější, abys s ní zacházel citlivě a korektně. Pravidlo 10. Promíjej chyby ostatním. Také jsi kdysi na internetu začínal!

28 Zdroj: 87ee726d5dc4b9bf6712eb2355e85

29 Název: Fyzické týraní Obtížnost: velmi vysoká na chápání dítěte Časová náročnost: 1 hodina Pomůcky, materiál: IAT Jedná se o aktivní tělesné ubližování dítěti, ale také nezabránění takovému zacházení s dítětem. Fyzické týrání představuje vlastně všechny nepřiměřené akty násilí na dítěti. Zahrnuje vedle hrubého útoku na dítě, jehož důsledkem je tělesné zranění, trvalé poškození dítěte nebo dokonce úmrtí dítěte, také pravidelně užívané tělesné trestání dítěte užívané jako převažující výchovný prostředek. Nikdo (dospělí i starší žáci) si nesmí myslet, že je možné agresivně se chovat k dětem. Proto děti jsou v kroužku informováni o chování, které se na dítěti nesmí páchat. Občas je problematické pro dítě odlišit běžný rodičovský trest od fyzického týrání. FORMY: - nepřiměřené bití rukou (pohlavky, facky) či různými nástroji (vařečka, řemen aj.) - kopání do dítěte, údery pěstí (může mít za následek až poranění vnitřních orgánů) - popáleniny (např. cigaretou), opaření horkou vodou - bodné rány (často nůžkami) - vytrhávání vlasů, nepřiměřené tahání za ušní boltce (může způsobit až trhliny) - odmrštění, odhození dítěte - škrcení, dušení, topení dítěte - svazování, připoutání - silné třesení, zejména s malým dítětem - odnímání spánku, potravy

30 Mimo teoretické vysvětlení byl při hodinách zdravého životního stylu proveden s dětmi test. U nikoho se neprojevilo podezření na týrání (ani ve scénkách, které si děti připravily). Oběť - týrané dítě (ano - ne) dítě dává najevo své přednosti výrazně, často i nevhodně viditelně zvýrazňuje svůj vřelý vztah k některému učiteli odlišuje se výrazně od třídy svou inteligencí (kladně i záporně) výrazně se odlišuje svými projevy snaží se vetřít do přízně silnějších obléká se jinak než ostatní je výrazně obézní je tělesně slabé, má malou fyzickou sílu je tělesně neobratné má tělesný handicap nebo vzhledovou vadu těžko snáší fyzický střet není schopno se ubránit před případným napadením má obavy z měření sil vyhýbá se tvrdším sportům (hokej, kopaná apod.) podceňuje své schopnosti, výkony je nešikovné nedokáže se vzepřít ústrkům nedokáže přijmout běžné škádlení či postrkování je viditelně bojácné je plaché je výrazně citlivé mezi vrstevníky se projevuje nevýrazně těžko se prosazuje těžko navazuje kontakt s vrstevníky nemá kamarády, je osamělé má nízké sebevědomí je zamlklé, neprůbojné nesnáší posměch často pociťuje zahanbení

31 není schopné vzbudit sympatie dětí i dospělých nedokáže poskytnout citovou odezvu je příliš sebekritické snadno propadne panice a malomyslnosti se svými pocity se těžko svěřuje i svým rodičům Převažuje u vašeho dítěte ANO nebo NE? V případě, že převažuje ANO, je nutné vyhledat pomoc, protože sami situaci asi těžko zvládnete. Nečekejte a začněte, dokud je čas. Šikana se v prvních stádiích většinou těžko pozná, ale stopy, které zanechá na dítěti, bývají hluboké a často i trvalé. Změnit zjištěný stav v případě převažujících ANO je nutné v zájmu vašeho dítěte. Obraťte se proto na Pedagogicko-psychologickou poradnu, pomohou vám i pracovníci Střediska výchovné péče. Zdroj:

32 Název: Prevence - Použité injekční stříkačky Časová náročnost: 1 hodina Obtížnost: lehké Pomůcky: IAT Co dělat, najdeš-li použité injekční stříkačky? při poranění hrozí přenos infekčních chorob, z nichž nejzávažnější je virus HIV způsobující AIDS. je nezbytně nutné poučit děti, že nesmí objevené použité stříkačky brát do ruky, ale aby nálezce tuto skutečnost oznámil někomu staršímu nebo dospělému, který se postará o odklizení. ten, kdo se ujme odklizení použitých stříkaček, by měl v případě, že nemůže použít např. gumové rukavice, pokusit se nalézt igelitový pytlík a použít jej místo nich. injekční stříkačku nikdy nebereme za jehlu hrozí nebezpečí poranění uchopíme ji za prostředek a vhodíme do nějaké nádoby (plechovka, krabice apod.), ne do plastikové tašky či sáčku mohly by se propíchnout.

33 takto zabezpečený nález stříkaček, lze odevzdat například pracovníkům K-centra (popř. i strážníkům městské policie), kteří znají postup likvidace stříkaček. s použitými stříkačkami si nikdy nehraj a nedovol to ostatním dětem!!! AIDS je způsoben virem zvaným HIV Co je vir? Vir (virus) je mikroorganismus, který způsobuje nemoci. Slovo vir pochází z latiny a znamená jed. Viry jsou neuvěřitelně malé; tak malé, že mohou být pozorovány pouze velmi výkonnými mikroskopy. Jsou o mnoho menší než bakterie (které způsobují onemocnění jako je syfilis, cholera nebo tetanus) a, na rozdíl od baktérií, viry nemohou být zničeny antibiotiky. Aby se mohl vir reprodukovat potřebuje najít hostitele. Jakmile vir najde vhodného hostitele zvíře, rostlinu nebo člověka, v závislosti na typu viru, začne vytvářet kopie sama sebe, ničit svého hostitele a způsobí, že hostitel onemocní. U lidí viry způsobují mnoho nemocí včetně běžného nachlazení, chřipky, žloutenky a AIDS. Jak se může vir na člověka přenést Většina virů může být snadno přeneseno pouhým vdechnutím. Příkladem je vir, který způsobuje nachlazení (vlastně bychom měli říkat viry, protože existuje více než sto virů, které způsobují nachlazení). Tyto viry jsou velmi odolné a mohou přežívat sami o sobě poměrně dlouhou dobu než najdou svého hostitele. Jestliže někdo vdechne vir, který způsobuje nachlazení, je infikován (chytil rýmu). Tento člověk roznáší dále tyto viry například kýchnutím a ohrožuje ostatní, kteří se zdržují poblíž něho. Nicméně HIV je choulostivější a je mnohem složitější se jím nakazit. Navíc není schopno přežít vně lidského těla delší dobu; HIV může přežívat pouze v tělních tekutinách, jako je krev, sperma nebo slinách. A může být přeneseno dojde-li ke styku těchto tekutin se sliznicí dalších osob. Jak viry způsobují onemocnění? Viry se reprodukují napadením buněk, které tvoří tělo jejich hostitele. Buňky jsou stavebním prvkem života. Podobně jako cihly ve zdi jsou buňky spojeny jedna s druhou a tvoří každou část živého organismu. Tak je tělo tvořeno kožními, svalovými, nervovými, kostními, mozkovými, krevními a dalšími buňkami. Buňky se rozmnožují dělením, jednoduše se rozštěpí na půl, aby vytvořily dvě nové. Což je velmi užitečné. Každý den se buňky poškozují, nebo se jednoduše opotřebují a je nutné je obměnit. Lidské tělo je trochu jako továrna, v jednom kuse produkuje nové buňky miliony a miliony nových buněk každou vteřinu, den co den. Viry napadají buňky a využívají je k vytváření kopie sama sebe. Když se tyto nové viry nabourají do buňky svého hostitele (tzv.rašení, pučení); poškodí ji a obvykle zničí. Co je tak zvláštního na HIV?

34 HIV je poměrně složité se nakazit. Nelze ho přenést dotykem, nelze ho ani vdechnout; přenos HIV je mnohem intimnější. Ve skutečnosti se HIV nejčastěji přenáší sexuálním stykem. Přestože se HIV reprodukuje velmi rychle, trvá velmi dlouho (ve většině případech mnoho let), než způsobí nějaké poškození infikované osobě. HIV se proto někdy nazývá lentivir nebo pomalý vir. HIV je odlišný od většiny ostatních virů v tom, že se specializuje na napadání těch buněk, které jsou určeny k obraně proti němu. Kvůli této skutečnosti je HIV tolik nebezpečný vir napadá imunitní systém organismu. HIV napadá buňky CD4 HIV napadá specificky buňky CD4, které jsou vlastně dirigenty imunitního systému. Stejně jako ostatní viry nemůže ani HIV přežívat samostatně. Může žít pouze uvnitř nějaké buňky. HIV má jednu nebezpečnou zvláštnost, přednostně totiž napadá buňky CD4, dirigenty imunitní obrany. Tento systém pak postupně ochromí, a to ještě dříve, než se stačí zformovat k obraně. Virus chronicky infikuje ještě další druh bílých krvinek, makrofágy. Ty hrají důležitou úlohu v imunitních reakcích (protože se podílejí zejména na fagocytóze). Dále přicházejí tyto buňky jako první v organismu do styku s virem a dalšími agresivními činiteli. HIV se začlení do genetického programu buňky CD4 Buňky (podobně jako počítače) sdělují svůj kód ve dvou jazycích, RNA a DNA. DNA se obvykle přepisuje do RNA. Kód RNA se naopak do kódu DNA může přepisovat pouze za pomocí specifického enzymu, reverzní transkriptázy, kterou disponuje právě virus HIV. Vlastnosti každé buňky jsou zapsány v genech tvořených DNA (kyselinou deoxyribonukleovou), hovoříme o genetickém kódu buňky. Vlastnosti viru HIV jsou zapsány v genech tvořených RNA (kyselinou ribonukleovou), v tomto případě hovoříme o genetickém kódu HIV. Aby mohl virus HIV infikovat buňky CD4, musí začlenit svůj genetický kód složený z RNA do genetického kódu buněk CD4 tvořeného odlišnou molekulou, tedy DNA. Tyto dva programy - DNA a RNA - nejsou kompatibilní. Proto musí virus napřed transformovat svůj genetický kód RNA do kódu DNA, a to pomocí zvláštního enzymu, který má k dispozici, pomocí reverzní transkriptázy. Jakmile se viru HIV podaří začlenit svůj genetický kód do genetického kódu T4 lymfocytů (CD4 buněk), bude se moci množit na úkor těchto lymfocytů a nakonec je zničí. A tak dochází postupně k ochromení imunitního systému. A Virus zůstává v klidovém stavu a infikovaná CD4 buňka žije dál normálním životem. Infekce přetrvává, aniž by se u pacienta projevily nějaké její příznaky. Infikované CD4 buňky se z takového jedince mohou přenést (krví nebo sekrety pohlavního ústrojí) na další jedince a infikovat je. HIV chronicky infikuje i další druh bílých krvinek, makrofágy.

35 B Virus se stává aktivní a množí se uvnitř buňky, která se nakonec rozpadá, přičemž dochází k uvolnění velkého množství virů, které budou infikovat další T4 lymfocyty (CD4 buňky). Když dojde k destrukci velkého počtu CD4 buněk v organismu, ať už přímo nebo nepřímo v důsledku infekce virem, oslabí se imunitní obranyschopnost organismu. Pak se s velkou pravděpodobností projeví symptomy AIDS. AIDS je způsoben virem zvaným HIV Zdoj: Prevence - Použité injekční stříkačky Napsal Tomáš Pavlík Kategorie

36 Název: Sami ve vlaku Časová náročnost: 1 hodina Obtížnost: lehké Pomůcky: IAT Pokud se ocitnete na ne zrovna rušném nádraží, je dobře držet se poblíž skupinek lidí, pokud možno takových, ve kterých jsou i ženy. Neváhejte je oslovit, nikdo z nich vás neodmítne a nebude se zlobit, ani když se ukáže, že to byl jen planý poplach. Vybírejte si, pokud možno, obsazenější vagóny cestujícími, a to zvlášť v noci. Samozřejmě i ten nejplnější vagón se může najednou vyprázdnit. Pokud byste měli zůstat ve vagoně sami, buďte připraveni se během cesty sebrat a přesunout tam, kde je více cestujících. Vždy si dobře prohlédněte lidi, kteří sedí ve vašem vagónu nebo kupé, zvlášť mužů, jestli se vám někdo nezdá agresivní, pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, jinak nebezpečný, nebo prostě divný. Pokud se vám někdo jenom trošku nelíbí, přestěhujte se jinam. Také je rozumné vyhýbat se rušným a hlučným skupinám - partám. S největší pravděpodobností je většina lidí či skupin neškodná, byť se vám nemusí líbit.nemusíte však riskovat. Jestli nenajdete ani jeden vagón či kupé, kde byste se cítili bezpečně, vyberte si vagón, který je nejblíže ke kabině strojvedoucího nebo se usaďte co nejblíže kupé průvodčího. Máte-li možnost, vyberte si místo co možná nejblíže dveří, abyste se mohli rychle zvednout a odejít, kdyby bylo třeba a zároveň abyste dosáhli na poplašné zařízení, pokud tam nějaké je. Budete-li mít pocit, že jste v nebezpečí, nebo začne-li Vás někdo obtěžovat nebo ohrožovat? zkuste znovu změnit vagón. Když to není možné, nebo to není nic platné, přesedněte si k nějaké větší, důvěryhodně vypadající skupince lidí. Nestyďte se něco takového udělat? vždycky jim můžete vysvětlit, proč jste si k nim sedli a oni vám určitě rádi pomůžou. Kdyby nikdo nebyl na blízku, kdo by vám mohl pomoci a Vy jste byli skutečně napadeni, měli byste začít ze všech sil křičet o pomoc, použít záchranné zařízení. Pokud na záchranné zařízení nedosáhnete, zkuste alespoň žádat o to, aby zařízení použil někdo za Vás. Mohlo by se totiž stát, že ve vlaku jsou lidé, kteří se bojí vám jít na pomoc a použít poplašné zařízení je nenapadne.

37 Pokud nejste v přímém ohrožení, je rozumné s použitím poplašného zařízení počkat, až vlak zastaví v nejbližší stanici. Tam bude snazší získat pomoc. Pokud víte, že budete vystupovat na železniční zastávce, kde není žádný personál a která není zrovna moc rušná, je vždycky rozumné domluvit se s někým, kdo Vám přijde naproti tak, abyste na opuštěném nádraží nemuseli čekat. Pokud jde o vaši bezpečnost, nikdy nestojí za to riskovat. Nestačí jenom sedět a doufat, že obtěžování nebo přepadení nějak dopadne. Závěr: Pamatujte na možnosti při nechtěných situacích ve vlaku: můžete jít do jiného vagónu vystoupit z vlaku použít poplašné zařízení. V případě ohrožení či napadení je třeba něco z uvedeného udělat. Zdroj:

38 Název: Škola a oznamovací povinnost Obtížnost: velmi vysoká na chápání dítěte Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: IAT V souvislosti s právy dítěte je nutné žáky informovat o jejich právech a povinnostech. Pokud se někde projeví násilí, je nutné, aby dítě bylo informováno nejen o pomoci, ale i o zákonem dané ohlašovací povinnosti. Takovou povinnost mají i pracovníci školy. Pokud získá pracovník školy hodnověrným způsobem poznatky o tom, že někdo připravuje, páchá nebo již spáchal jednání, které lze posoudit jako týrání dítěte, má podle platných zákonů tzv. oznamovací povinnost podle 167 a 168 trestního zákona. V případě zanedbání této povinnosti nastupuje pro tuto osobu trestní odpovědnost za nepřekažení nebo neoznámení trestného činu. Téma bylo podrobně probíráno při hodinách zdravého životního stylu v 6 ročníku. Některé části se ukázaly velmi obtížné na pochopení. Ke stejnému závěru jsme došly i s pracovnicí K- centra Příbrami Petrou v 9. ročníku. Cílem vždy bylo, aly děli pochopily, že každá situace je řešitelná Probíraná témata:

39 Oznamovací povinnost 168 trestního zákona tzv. povinnost oznámit trestný čin 167 tr.z. tzv. povinnost překazit trestný čin Zákon rozeznává jednak překažení trestného činu ( 167 tr.z.), který je páchán nebo se připravuje a dále neoznámení trestného činu ( 168 tr.z.) již ukončeného protiprávního jednání. Zákon vyjmenovává skutkové podstaty, které je povinností překazit či oznámit a jejich výčet je taxativní. Mezi vyjmenované trestné činy, které chrání děti patří: 215 týrání svěřené osoby 241 znásilnění 242 pohlavní zneužívání 219 vražda Překazit trestný čin lze včasným oznámením policejnímu orgánu nebo státnímu zástupci, ale také každým jednáním, které je způsobilé v konkrétní situaci zabránit dokončení protiprávního jednání (např. fyzickým násilím). Tuto povinnost nemá pouze ten, kdo by s tím měl značné nesnáze a nebo by sebe uvedl v nebezpečí smrti. Jakmile se tedy kdokoli ve škole dozví o násilí páchaném na dítěti, pak by toto jeho oznámení orgánům činným v trestním řízení mělo být bezodkladné, neboť z okolností a podmínek každodenního pobytu dítěte ve škole jsou pracovníci školy mezi prvními, kdož se mohou hodnověrně a vlastním pozorováním velmi záhy dozvědět o násilí v rodině. Souběžně je povinností školy informovat také orgán sociálně-právní ochrany dětí (blíže k tomu viz níže) Stíhání pachatele a souhlas poškozeného 163 a 163a trestního řádu Pro účinnou ochranu dětí jako oběti násilí není vyžadován až na výjimky souhlas s trestním stíháním pachatele. Ustanovení 163 trestního řádu upravuje, kdy je zapotřebí výslovného souhlasu poškozeného se stíháním pachatele, který je pro dítě osobou blízkou. Zákon v tomto ustanovení taxativně vyjmenovává jednotlivé trestné činy, z nichž se týká násilí na dětech pouze znásilnění dle 241 tr.z. Ustanovení 163a trestního řádu zakotvilo výjimku, podle níž není zapotřebí souhlasu k trestnímu stíhání, pokud je poškozeným nezletilé dítě mladší 15 ti let ani u taxativně vyjmenovaných trestných činů. U trestných činů 215 tr.z.(týrání svěřené osoby), 215a tr.z.(týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě) ani 242 tr.z. (pohlavní zneužívání) není tak ze zákona zapotřebí vůbec zjišťovat souhlas poškozeného s trestním stíháním pachatele. Zákon č. 359/1999 Sb., o soc.- právní ochraně dětí ve znění pozdějších předpisů

40 Orgán sociálně právní ochrany dětí zajišťuje zejména ochranu práv dětí na příznivý vývoj a řádnou výchovu a chrání jejich oprávněné zájmy. Předním hlediskem sociálně-právní ochrany je zájem a blaho dítěte ( 5). Každý kdo přijde do kontaktu s dětmi, má právo obrátit se na orgán sociálně právní ochrany dítěte a upozornit na porušení povinností nebo zneužití práv vyplývajících z rodičovské zodpovědnosti, nebo na skutečnosti, že na dětech byl spáchán trestný čin ohrožující život, zdraví, jejich lidskou důstojnost, mravní vývoj nebo je podezření ze spáchání takového činu a nebo že děti jsou ohrožovány násilím mezi rodiči nebo jinými osobami odpovědnými za výchovu dítěte, popřípadě násilím mezi dalšími fyzickými osobami ( 6 a7) Školy, školská zařízení a zdravotnická zařízení, popřípadě další zařízení určená pro děti jsou však povinny oznámit orgánům sociálně právní ochrany dětí skutečnosti, které nasvědčují tomu, že mají ve svém okolí děti, jichž se dotýká shora uvedené charakteristika( 10) a to bez zbytečného odkladu po tom, kdy se o takové skutečnosti dozví. Co může dělat učitel, pokud má podezření na domácí násilí a zároveň týrání dítěte a rodiče odmítají se školou komunikovat? V první řadě by se škola měla snažit komunikovat s obětí domácího násilí a přimět jí situaci v zájmu dítěte řešit například odkázáním na centra pomoci pro oběti domácího násilí. Ale pokud odmítá rodič komunikovat, má škola v případě podezření na trestný čin povinnost dát podnět policii, informovat OSPOD sociální pracovnice může vyšetření dítěte psychologem nařídit. Psycholog ale nesmí dát zprávu o vyšetření učiteli bez vědomí rodičů. Podněty je možné dávat i přímo státnímu zastupitelství a jako oznamovatel žádat, aby byla škola informována o přijatých opatřeních ve lhůtě do 30 dnů. Škola musí popsat skutečný stav, který je příčinou podezření na trestný čin a samozřejmě vychází z okolností a ze situace, z jaké se o podezření na spáchání trestného činu dozvěděla. Pokud se později trestný čin neprokáže, nemůže být pracovník školy odsouzen za pomluvu. Navíc OSPOD musí zachovat mlčenlivost o oznamovateli. Může dítě samo iniciovat svou ochranu? Dítě může podle shora uvedeného zákona požádat o ochranu na svou vlastní žádost. Dítě má právo požádat orgány sociálně-právní ochrany, školy, školská zařízení a zdravotnická zařízení o pomoc při ochraně svého života a dalších svých práv; tyto orgány, právnické a fyzické osoby a pověřené osoby jsou povinny poskytnout dítěti odpovídající pomoc. Dítě má právo požádat o pomoc i bez vědomí rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu dítěte. 8 Dítě, které je schopno formulovat své vlastní názory, má právo pro účely sociálně-právní ochrany tyto názory svobodně vyjadřovat při projednávání všech záležitostí, které se ho dotýkají, a to i bez přítomnosti rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu dítěte. Vyjádření dítěte se při projednávání všech záležitostí týkajících se jeho osoby věnuje náležitá pozornost odpovídající jeho věku a rozumové vyspělosti. Při své činnosti bere orgán sociálně-

41 právní ochrany v úvahu přání a pocity dítěte s přihlédnutím k jeho věku a vývoji tak, aby nedošlo k ohrožení nebo narušení jeho citového a psychického vývoje. Zdroj:

42 Název: Útěk z domova Časová náročnost: 1 hodina Obtížnost: střední Pomůcky: IAT Už to nevydržím, nejradši bych utekl. Po škole jsem se nevrátila domů. Bojím se, co bude dál... Důvody, proč se děti rozhodnou odejít z domova, jsou různé. Nejčastěji jde o: tělesné či psychické týrání nebo také o sexuální zneužívání, neshody s rodinou, problémy ve škole, problém s drogami a alkoholem, nečekané těhotenství, jiná těžká situace, se kterou si dítě neumí samo poradit. Co s tím? Být bez domova na ulici je však hodně složité a problémy to vyřešit nepomůže. Naopak, mohou se přidat i další je mi zima, mám strach, co bude, až mě najdou, kde přespím, co budu jíst, co se školou... Je užitečné začít řešit důvod, který Tě k útěku vede. Pokud se s tím podaří něco udělat, pak na útěk vůbec nemusí dojít. Na řešení toho Tvého důvodu nemusíš být sám/sama. Pokud jsi na útěku z domova nebo o útěku zatím uvažuješ, zavolej na Linku bezpečí. Můžeme společně hledat pomoc.

43 Modelový příběh: Útěk z domova Potřebuji poradit, protože doma to už nevydržím. Pořád po mě řvou, otec je věčně nalitý a pak je agresivní. Bojím se ho, chci jít jinam. Jediný, kdo mě drží nad vodou je přítel, chtěla bych bydlet u něj. Jeho rodiče jsou v pohodě... Uvedený příběh není přepisem reálně uskutečněného hovoru s klienty. Jedná se o smyšlený text, který vyjadřuje některé z typických aspektů hovorů na uvedené téma. Zachováváme naprostou anonymitu svých klientů. Trápí tě něco podobného? Pokud tě cokoli trápí, neboj se svěřit, protože ne nadarmo se říká, že sdělená bolest je poloviční a sdělená radost pak dvojnásobná. Na Lince bezpečí jsme nepřetržitě ve dne v noci, kdykoliv tě nejen rádi vyslechneme, ale pokusíme se ti i pomoci. Nemusí to vědět všichni. Můžeš to říct nám. Zavolej nám provoz - číslo Linky bezpečí můžeš vytočit z mobilního telefonu i z pevné linky kdykoliv během dne i v průběhu noci bezplatně - volání je úplně zadarmo, takže nepotřebuješ žádný kredit věk - zavolat můžeš tehdy, pokud je Ti méně než 18 let nebo jsi student do 26 let Co se stane, když nám zavoláš? Nejprve se dovoláš na ústřednu, kde se Tě zeptají, kvůli čemu nám voláš, a poté Tě přepojí na někoho z kolegů, který na Tebe bude mít dost času. Po přepojení už můžeš rovnou mluvit o tom, co se děje, jak Ti je a co potřebuješ. Konzultant/ka se bude

44 doptávat, aby Tvou situaci dobře pochopil/a a aby zjistil/a, co už jsi vyzkoušel/a a jak to fungovalo, a pak budete společně hledat možnosti pomoci, které by pro Tebe byly nejvhodnější. Sám/sama si pak můžeš rozhodnout, co se Ti nejvíc hodí. Do ničeho Tě nebudeme nutit. Pokud nebudeš chtít z různých důvodů v rozhovoru pokračovat, můžeš kdykoliv zavěsit. Denně nám volají stovky dětí, takže se může stát, že se Ti nepodaří dovolat hned napoprvé. V takovém případě uslyšíš, že je obsazeno, ať to zkusíš znovu. Nedej se tím odradit, Linka opravdu funguje, jen je někdy potřeba zkusit zavolat víckrát. Kromě samotného rozhovoru navíc můžeš: Získat kontakt na další odborníky Na Lince bezpečí máme uložené kontakty na další organizace, zařízení a odborníky po celé České republice. Může se stát, že Ty, nebo někdo z Tvého okolí, potřebujete telefonní číslo na psychologa, sociálního pracovníka nebo třeba na zařízení, které pomáhá lidem závislým na drogách... Taková telefonní čísla Ti na naší lince můžeme předat. Stačí nám zavolat nebo napsat. Získat rychlou pomoc Někdy se může stát, že si nevíš rady, jsi v ohrožení a potřebuješ rychlou pomoc. Pokud jde o život, zdraví a Tvé bezpečí, Linka Ti může takovou pomoc přivolat. V takových chvílích je dobré nebýt sám. Neváhej nám zavolat. Zanechat vzkaz Pokud Tě vyhodili z domova, utekl/a jsi z domova,utekl/a jsi z ústavu, bojíš se vrátit domů, nebo přemýšlíš o útěku, můžeš zanechat vzkaz, který vyřídíme Tvým rodičům nebo jinému dospělému příbuznému. Vše proběhne tak, že po domluvě s pracovníkem Linky řekneš, co chceš rodičům vyřídit. Pracovník jim potom zkouší zhruba každých 30 minut volat a vzkaz předat. Pro to, abychom toto mohli udělat, budeme potřebovat znát Tvoje jméno a jméno a telefonní číslo rodičů, na které se jim máme dovolat. Zavolej nám!!! Napiš nám věk - nabízíme Ti internetové poradenství, pokud je Ti méně než 18 let nebo jsi student do 26 let; jste-li rodič či pedagog a chcete se poradit ohledně dítěte, využijte formulář Rodičovské linky provoz - napsat můžeš kdykoli, na dotazy odpovídáme v nejkratším možném termínu, zpravidla do 3 pracovních dnů ode dne přijetí dotazu, odpověď zasíláme na adresu, ze které dotaz přišel, popř. na tu, kterou v dotazu uvedeš

45 jazyk - psát můžeš česky popř. slovensky, v poradně odpovídáme vždy česky Než napíšeš do poradny LB, podívej se na pravidla a užitečné informace pro Tebe. Napsat nám můžeš na pomoc@linkabezpeci.cz ze své ové adresy nebo využij tento formulář: Pokud napíšeš přes formulář, pozorně zadávej svou adresu, na kterou chceš poslat odpověď. Jestliže v ní uděláš chybu, nemůžeme Ti odpověď zaslat. Pokud Ti do tří pracovních dnů odpověď nepřijde, zkus napsat ze svého u. (Nezadává se adresa pomoc@linkabezpeci.cz, ale Tvá/Vaše adresa.) Chatuj s námi Zpráva z chatu Z každého kontaktu na Chatu Linky bezpečí se zapisuje krátká zpráva, která obsahuje Tvůj nick, téma problému a stručný obsah chatu, abychom věděli, o čem jsi s námi mluvil(a). Tato zpráva zůstává na Lince bezpečí a nedostane se k ní nikdo nepovolaný. Tykání/vykání Pracovník chatu LB všem do 18 let věku tyká a od 18 let vyká. Zjistí-li pracovník dospělost klienta až v průběhu chatu, omluví se za dosavadní tykání a dále již vyká. Naši pracovníci a pracovnice jsou starší 18 let, proto prosíme o vykání. Podmínky vstupu 1. Zaregistrovat na xchatu, doporučujeme udávat pouze přezdívku! 2. Dodržovat platné zákony České republiky a dodržovat pravidla xchatu.cz a chatu LB 3. Veškerá komunikace je soukromá a nebude zveřejněna. 4. Chat Linky bezpečí neřeší uživatelské problémy spojené s používáním xchatu Zdroj:

46 Název: Zanedbávání Obtížnost: střední Časová náročnost: 1 hodina Pomůcky, materiál: počítač, IAT V souvislosti s týráním dítěte je nutno zdůraznit otázku zanedbávání. Zanedbávání se vyznačuje nedostatkem péče, což způsobuje vážnou újmu ve vývoji dítěte anebo dítě ohrožuje. Tělesné zanedbávání - neposkytování přiměřené výživy, oblečení, přístřeší, zdravotní péče a ochrany před ohrožením. Citové zanedbávání - neuspokojování citových potřeb dítěte, a to pokud se týče náklonnosti i pocitu dítěte, že někam patří. Zanedbávání výchovy a vzdělání Zanedbávání v oblasti zdravotní péče všeobecné zanedbávání se týká odpovídajícího oblečení, jídla, lékařské pomoci, kontaktu s vrstevníky a lidmi. Také sem patří nedostatečná ochrana před nebezpečím úrazu a sociálně patologickými jevy jako je alkoholismus, kriminalita a toxikomanie, těžké zanedbávání se vyznačuje situacemi, které bezprostředně ohrožují zdraví či život dítěte. Jde o děti jenž trpí dlouhodobě hladem, žízní, zimou, žijící nedobrovolně izolovaně od lidské společnosti, ale také např. i ty jenž žijí ve společnosti zvířat. Charakteristické znaky zanedbávání mohou být: nevhodné oblečení dítěte, které není adekvátní pro dané roční období, oblečení jenž působí dítěti nepohodlí tím, že je příliš malé nebo příliš velké, únava a ospalost dítěte mimo běžnou denní dobu, nedostatečná osobní hygiena, včetně hygieny dentální, neurotické návyky, asociální a destruktivní chování dítěte, poruchy řeči a příjmu potravy,

47 podávání potravy o nízké nutriční hodnotě a jednostranné podávání stravy po nepřiměřeně dlouhou dobu, dítěti není podáváno ovoce a zelenina, dítě nezná teplou stravu, dožaduje se jen jednoho druhu jídla, zdravotně závadné podmínky v domácnosti s dítětem, kde se nacházejí např. odpadky, exkrementy, plíseň, domácnost není dostatečně vytápěna, místo na spaní je špinavé a chladné, nebo se zde nevyskytuje lůžko vůbec, nedostatek patřičné lékařské péče, poruchy růstu, vývoje, retardace a nerovnoměrný psychomotorický vývoj dítěte, nedostatečný dohled nad dítětem se zanedbáním prevence před úrazy, situace, kdy je dítě nuceno převzít odpovědnost za péči o své sourozence a další děti, ponechávání dítěte v domácnosti bez dozoru dospělého, pobyt dítěte na ulici v neobvyklých hodinách, ponechání kojence po nepřiměřeně dlouhou dobu v uzavřeném prostoru např. automobilu a nevyzvednutí dítěte po zavírací době kolektivního zařízení jako jsou školky a školní družiny, nedostatečné sociální dovednosti, nedostatečná kultivovanost chování, přehlížení kulturních norem, citová plachost, lhostejnost, obdiv k radikálním politickým a náboženských hnutím, a sociálně-patologické chování. Zdroje:

48 Název: Závislost na mobilu Obtížnost: střední Časová náročnost: 1 hodina Pomůcky, materiál: interaktivní tabule, vlastní mobil, ukázky her a hudby v mobilu, psací potřeby na jednoduchý anonymní test Mobil má dnes skoro každý. Výborný přístroj pomocník, pokud se potřebujeme rychle na dálku domluvit, informovat rodiče, přivolat pomoc atd. Ovšem -lékaři však varují - někteří jeho uživatelé jsou na něm chronicky závislí. Jak se taková závislost projevuje? Mobil má mnoho dalších možností: poslech hudby, navigaci, internet, hry A tak s dostupností nejrůznějších technických vymožeností rostou i možnosti diagnózy závislosti. Netřeba sytit organismus toxickými látkami nebo čekat na osobní bankrot u výherního automatu. Stačí se vrhnout do sítí internetu nebo mobil mánie. V České republice je registrováno přes 12 milionů mobilních čísel. Z toho je patrné, že mít dva přístroje není žádná zvláštnost. Komunikace se urychlila a díky snadné dostupnosti se někteří lidé stali do jisté míry nesvobodnými. Bez mobilu se neobejdou. Výrobci telefonů a operátoři masírují veřejnost reklamou o sto šest a zejména mladí lidé si na základě toho tvoří názor o společenské úrovni druhých. U nás ve třídě mají mobil všichni, říká čtrnáctiletý Láďa (na snímku vlevo). Nemít telefon je potupa, protože je jasné, že vám ho rodiče nemůžou koupit a jste chudí. Letošní osmák ještě doplňuje: Prvního mobila jsem měl v páté třídě, ale to byla obyčejná plečka

49 od Nokie. Minulý rok jsem naštěstí přemluvil rodiče a k narozeninám dostal MP3 mobil za dvanáct tisíc, takže mám skoro nejlepší telefon ve třídě. Nejen Láďa má ke svému mobilu osobní vztah a nedá bez něj ani ránu. Má ale jednu výhodu. Na rozdíl od pravého závisláka napíše za den jen pár SMS zpráv. Jak říká, používá telefon hlavně jako přijímač a nedělá mu problém ho na noc vypnout. I tak si ale bez malého zvonícího předmětu nedokáže svůj život představit. Není nijak vzácné potkat během dne člověka, který například v tramvaji celou cestu zaujatě mačká tlačítka klávesnice a okolí naprosto nevnímá. Jindy se můžete setkat v restauraci se slečnou, které pomalu stydne oběd na stole, protože neustále zvonící mobil jí nedovolí jídlo sníst. Někteří lidé mají trauma, když v místě není signál a neustále pobíhají a hledají místo, kde se na displeji objeví alespoň jedna čárka. Vypnout telefon přes noc nebo při návštěvě divadla je nemyslitelné. Nicméně moderní psychiatrie u nás kupodivu neeviduje prokázanou diagnózu závislosti na mobilním telefonu. Psychoterapeut Vladimír Pšenička z oddělení léčby závislostí psychiatrické léčebny v Jihlavě říká: O závislosti na mobilním telefonu se dá poměrně úspěšně diskutovat, protože chování některých jedinců vykazuje shodné znaky třeba s hráči výherních automatů. Velice podobná je problematika uživatelů internetu a hráčů počítačových her." Výsledky jednoduchého testu účastník kroužku: Test závislosti na mobilu: Přeju si neomezený tarif 100% dotázaných Mobil nikdy nevypínám (dobrovolně) 82% Stále kontroluji signál 60% Spolužák bez mobilu pro mě neexistuje 33% Napsání SMS (160 znaků) trvá do 1 minuty 66%

50 Mobil využívám: k telefonování (pokud mám tarif)- domů minimálně 100% psaní SMS 100% poslouchání hudby 66% hrám podle kvality mobilu 50% kontrolují mě rodiče 33% A ještě několik zajímavostí: + Na světě je více než 2,5 miliardy mobilů. + Každý den přibude 1,2 milionu mobilních zákazníků. Mobilní signál pokrývá už 80 procent území na světě. Všechny země světa mají dnes mobilní síť. + Mobily prý mohou za to, že vymírají včely. Záření vysílačů mate včely tak, že netrefí do úlu. + Každý den se pošle přes sedm miliard esemesek, první z nich byla poslána v roce Lidé dnes tráví mobilním telefonováním o 40 procent více času než v roce Domácností pouze s mobilním telefonem je nejvíce ve Finsku a Česku (54 procent). + Podle švédských vědců používání mobilů po dobu delší než deset let zvyšuje čtyřikrát riziko nádorů ušního nervu. Zdroje: obrázky:

51 PÉČE O ZDRAVÍ

52 Název: Běžecké hry Obtížnost: střední Časová náročnost: minut Pomůcky, materiál: prostor tělocvična, hřiště, louka Civilizační nemoci je souhrnný název pro choroby, jejichž rozvoj závisí a ovlivňuje civilizace, způsob života, stres, znečištění životního prostředí atd. Nejběžněji se jedná o onemocnění srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou úmrtí u nás. Bohužel, v počtu nemocných patří Česká republika na přední místa světového žebříčku. Tato bilance je způsobena převážně nezdravým životním stylem. Souhrnně je lze označit jako nesprávný životní styl, do kterého patří především: nedostatek tělesné aktivity nadměrná spotřeba alkoholu nadměrná spotřeba tabákových výrobků příjem potravy s nadbytečným energetickým obsahem Léčba nemocí ze špatného životního stylu není levná.náklady na jejich léčbu populace znamenají pro řadu zemí obrovskou finanční zátěž. A to stačí málo: prostě začít u sebe. Běh? Na dlouhou trať- nebaví. Běh ve skupině? Také ne! Pokus: běžet rychle, chvilku a s radostí. Občas se dost nasmějeme zkusíme honičky. Běžecké hry: lze je zařadit téměř všude 1. Honička: Nejjednodušší a nejpoužívanější varianta běžeckých her. Chytač předává babu dotykem. Hra má mnoho variant, atraktivní je například ta, kde se chycený (a nově tedy chytač) musí držet za místo, kde se ho předchozí chytač dotknul. 2. Honička se šátkem: Všichni, kromě chytače si za pas dají šátek (rozlišovací dres, apod.). Komu chytač vezme šátek, s tím si mění roli. 3. Honička ve dvojicích: Dvojice chytačů se vezme za ruce a chytají ostatní. Chycený se mění s tím chytačem, který mu dal babu. 4. Červení a bílí: Hráči se rozdělí na dvě družstva, červené a bílé a sednou si do dvou řad naproti sobě, například na volejbalové 3m čáry. Vedoucí povídá pohádku nebo příběh a vyskytne-li se v ní slovo bílá, bílí chytají červené a naopak. Chytaní jsou v bezpečí pouze za základními volejbalovými čarami své poloviny hřiště. Kdo je chycen, přechází ke druhému družstvu. Hra končí vychytáním hráčů jednoho družstva nebo koncem povídání 5. Had: Všichni hráči utvoří zástup a chytnou před sebou stojícího (pas, ramena). Na povel vedoucího se první snaží chytit posledního, aniž by se had roztrhnul. Chycený hráč jde na čelo zástupu. Honičky můžeme obměňovat mnoha způsoby.

53

54 Název: Chůze Obtížnost: lehké Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: sportovní oděv a obuv, stopky Popis: DESET TISÍC KROKŮ DENNĚ ZLEPŠÍ ZDRAVÍ Není to složité. Deset tisíc kroků denně - takový je lék předepisovaný na zdravotní potíže pramenící z lenosti. Jde zejména o obezitu a následně pak nemoci srdce a cév. Výzkumy zjistily, že dostatek pohybu má pouze deset procent populace vyspělých zemích. "Dospělý člověk ujde denně jen patnáct set metrů, a to je opravdu málo," říká Miloš Matouš, primář kliniky tělovýchovného lékařství pražské Fakultní nemocnice Motol. Pro udržení zdravé kondice je podle něj třeba ujít alespoň sedm až osm kilometrů, což představuje zhruba sto minut chůze. 1. Přirozený pohyb- chůze Výhodou je, že chodit může téměř každý. A je to velmi přirozený způsob pohybu, který nepoškozuje klouby a vazy, nehrozí při něm velká zranění. Chůze neodrazuje ani lidi, kteří mají nadváhu nebo špatný pohybový rozsah. 2. Na co má chůze vliv? o Zvyšuje energetický výdej o Posiluje svalstvo a kosti o Přispívá k udržení hmotnosti nebo hubnutí o Má vliv na hladinu tuků a cukrů v krvi o Zvyšuje odolnost proti stresu o Atd 3. Nejméně půl hodiny Má-li se projevit pozitivní zdravotní efekt chůze, je potřeba, aby to byl vytrvalostní pohyb trvající alespoň třicet až čtyřicet minut. K tomu, aby tahle aktivita měla smysl, je také dobré pohybovat se za určité tepové frekvence. Zjednodušeně řečeno byste se měli trochu zadýchat, ale ne tolik, že byste se už při řeči zadrhávali. Ve vyšší frekvenci se totiž srdce příliš namáhá. Do svalů se zároveň vyplavují látky, které způsobují, že se při pohybu necítíte dobře a druhý den vás bolí tělo. "Přetěžující pohyb pak přestává být užitečným, na opak škodí," říká MUDr.Miloš Matouš. 4. Pružně a plynule

55 K dokonalosti je ještě dobré zvládnout správnou techniku chůze. V první řadě je to plynulost. Chůze by měla být pružná, čímž se odlehčí páteři a kloubům. Jak toho docílit? Při chůzi se nejdříve došlápne na patu a postupně se přenáší těžiště těla dopředu ke špičce. Přitom se pata odlehčuje. K posilování drobných svalů na noze je užitečné chodit ve vhodném terénu naboso. Jinde jsou ale naopak nutné pevné boty. 5. Jak vysoký má být při sportu váš tep? Při sportu je dobré setrvávat v takzvaném aerobním režimu, kdy intenzita pohybu činí 40 až 70 procent z maximální tepové frekvence (TF max.). Ta se mění s věkem. 6. Jednoduchý vzorec na odhad hodnoty TF max. TF max. se vypočítá tak, že od hodnoty 220 odečtete váš věk (TF max. = věk). V aerobním režimu se asi po 45 minutách začnou spalovat tuky a navíc posilujete srdce a cévy. Při takové tepové frekvenci také déle vydržíte v pohybu, protože si "nesáhnete na dno". Při anaerobním režimu (zvýšení tepů nad 70 procent TF) vzniká kyselina mléčná, která vyvolává únavu a bolest ve svalech. To, zda se pohybujete v anaerobním či aerobním režimu, pomůže určit tepová frekvence. V klidu je u většiny populace okolo 70 tepů za minutu, vrcholově trénující sportovci mají jen 30 tepů za minutu. To je důkaz toho, že díky pravidelným tréninkům srdce pracuje efektivněji. Tepová frekvence vyšší než 80 procent maxima by neměla při zátěži trvat déle než minutu. U sportovců je to jiné. Ti trénují podle individuálních plánů. Obvykle zhruba dvě minuty při tepu vyšším než je 90 procent jejich maximální tepové frekvence. A to se střídá se zátěží nižší - kolem 50 procent maximální tepové frekvence. 7. Průběh schůzky: 1. seznámení s teroii 2. měření tepové frekvence v klidu 3. měření TF po mírné zátěži 4. měření TF po zvýšení zátěži zátěž svižnou chůzí 6. měření TF 7. uvolnění, odpočinek, 8. vyjádření pocitů, sestavení osobního plánu zvýšené zátěže

56 Využitý zdroj:

57 Název: Přírodní pleťové masky Obtížnost: lehké Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: některé bylinky a ovoce, tabulka typů pleti Popis: Péče o kůži - Bylinky - Domácí pleťové masky - přírodní salon krásy za hubičku Je spousta věcí, které se nám mohou "podepsat" na obličeji, ať je to únava, teplotní výkyvy, nedostatek spánku, špatné stravování, divoké večírky, stres.. Vaše tvář je obrazem vaší osobnosti. Je tím prvním, čeho si na vás lidé všimnou. Je normální považovat svou tvář za samozřejmost. Každý den je vystavována slunečnímu záření, smogu a dalším vlivům nejen životního prostředí, ale i životnímu stylu. Možná nejsou zatím tyto vlivy na Vaší pleti vidět pouhým okem Typ pleti: Charakteristika: Normální pleť Bez viditelných rozšířených pórů, svěží, růžová, vypnutá, vypadá velmi hezky, sametová, jemné póry, pokožka bez skvrn. Normální pleť je pleť je bez lesku, póry jsou stěží zřetelné. Určité množství mazu může být patrno v T-zóně. Pleť nebývá citlivá, dobře snáší kosmetické ošetření. Mastná pleť Nečistá pleť, má rozšířené póry, rychle se mastící, leskne se, typická je tvorba komedonů (uhrů). Pleť se leskne, póry na pleti jsou zřetelné, otevřené a plné mazu. Mastná Pleť může začervenávat a být citlivá, povrch může být zhrubělý. Aknózní pleť Typická v období dospívání ale trápí i dospělé, mastná, zarudlá, vyrážky a komedony jsou viditelné. Tak jako zbytek těla i kůže prochází různými změnami. Zvláště hormonální nerovnováha může způsobit kožní potíže. Kůže je mastná, lesklá s rozšířenými póry, může se

58 vyskytovat častá tvorba pupínků a vřídků postihující ženy i muže v mladistvém i pokročilém věku. Suchá pleť Jemné póry, nemastná, chybí ji potřebná hydratace, často se dostavuje pocit napětí, červené flíčky, pleť bledá. Má často jemné, nezřetelné póry, T-zóna nebývá promaštěná. Pleť může začervenávat v důsledku její zvýšené citlivosti. Má sklon k ochabování dřivě než pleť normální nebo mastná. Je třeba ji chránit především před negativními vlivy vnějšího prostředí jako je sluneční záření, prach a chemické prostředky. Pleť ošetřujeme velmi opatrně, platí zásada - méně je více. Suchá pleť vyžaduje především ochranu přes den a výživu přes noc. Citlivá pleť Zarudlá, skvrnitá, reaguje na jakoukoli změnu pleťové kosmetiky, někdy stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), pocit svědění, šupinatá. Stres a únava jsou hlavními příčinami citlivé pleti. Pokožka negativně reaguje na zakouřené prostředí, světelné záření či zimu. Citlivá pleť se nejčastěji projevuje zčervenáním, otoky, puchýřky či akné. Průvodními projevy jsou nepříjemné svědění, pálení a zvýšené napnutí kůže. Smíšená pleť Nečistá T-zóna, velkopórovitá, rychle se mastící, ale partie v oblasti tváří jsou mírně suché. Její promaštění je největší ve středu obličeje. Zde se mohou tvořit komedomy (uhříky) a zanícená ložiska. Periferie obličeje jsou bez komedomů, pokožka je v těchto místech normální až suchá.

59 Zralá, náročná pleť Povadlá, snížená elasticita pleti, viditelné vrásky, tendence vysušování, případně stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), objevují se pigmentové skvrny. hruba po 30. roce života, ztrácí pokožka velmi rychle elasticitu a zpomaluje se její hydroregulační schopnost. Je nutné volit správně přípravky s vyváženým podílem výživných a hydratačních složek, které sice tvorbu vrásek úplně nezastaví, avšak pomohou ji zpomalit. Kolem 40-tého roku života se pleť mění ve zralou, náročnou a péče o ni vyžaduje zvýšenou pozornost. Vlivem snížené schopnosti vlastní regenerace, ztrácí velmi rychle pružnost (elasticitu), začínají se tvořit hlubší vrásky. Zralá pleť potřebuje více výživných látek a především je nutná její ochrana před vnějšími vlivy. O pleť můžeme pečovat kosmetickými přípravky nebo si můžeme pomoci sami a přírodní cestou. Stačí se podívat do ledničky nebo do košíčku na ovoce a během pár minut si umíchat vlastní přírodní balzám na naši pleť. I s přípravou nám to zabere necelou hodinku, tak je dobré si ji naplánovat jen pro sebe. Z čeho se dá vyrobit domácí pleťová maska? Mnoho v domácnosti běžně dostupných surovin je vhodných k výrobě pleťové masky, například tvaroh, droždí, ovesné vločky, med, olivový olej, vejce, smetana, mléko, jogurt.. také ovoce a zelenina, jako broskve, meruňky, jablka, jahody, banány, citrony, pomeranče, okurky, avokádo, papája, kiwi a jiné. Přidat můžeme i různé bylinky ve formě výluhu nebo rozmíchané do kašovité hmoty s teplou vodou. Heřmánek má uklidňující, čistící a stahující účinky na kůži, skořice mírně dezinfekční, máta tonizuje a oživuje, dubová kůra je vhodná na mastnou a aknózní pleť a stahuje rozšířené cévky, květ měsíčku lékařského je zase velmi hojivý a uklidňující. Při volbě surovin přihlédneme k typu naší pleti. Na suchou pleť si můžeme dovolit použít suroviny mastnější, jako olej a smetanu, z ovoce pak banán a avokádo. Na pleť mastnou a problematickou naopak zvolíme lehčí ingredience, jako jogurt, mléko, okurku a podobně. Med, tvaroh, ovesné vločky a droždí jsou optimální pro téměř všechny typy pleti, kyselým ovocem šetříme na citlivou pokožku. Pleťová maska z medu a avokáda na unavenou pleť Tato maska je velmi výživná, výrazně regenerační a je vhodná pro všechny typy pleti, zejména pak na unavenou a zralou pleť. Naší kůži navrací pružnost a svěžest, obsahuje velké množství výživných i hydratačních látek. Recept: 1 zralé avokádo, 1 lžička medu, 1 lžička bílého jogurtu, 1 lžička čerstvé citronové šťávy (pro citlivou či alergickou pleť můžeme citronovou šťávu vynechat )

60 - avokádo vydlabeme ze slupky a rozmělníme vidličkou na jemnou kaši, přidáme zbylé ingredience a vše důkladně promícháme Pleťová maska z jablek a skořice na mastnou a problematickou pleť Tato maska má lehké antiseptické účinky, čistí a stahuje póry a zároveň pleť příjemně hydratuje a dodává kůži vitamíny. Recept: 1 zralé jablko, 1 lžička bílého jogurtu, 1 lžička medu, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžička ovesných vloček - jablko oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme, přidáme zbylé ingredience a důkladně promícháme v jemnou kašovitou hmotu Banánová pleťová maska na suchou pleť Tato bohatá a výživná maska je vhodná především na suchou pleť, které dodá pružnost, zdravou barvu a mladistvý vzhled. Obsahuje mnoho prospěšných mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Je vhodná i na citlivou pokožku, v případě mastné či problematické pleti je lepší ubrat nebo úplně vynechat olej Recept: 1 zralý banán, 1 vaječný žloutek, 2 lžičky panenského olivového oleje - oloupaný banán rozmělníme vidličkou na jemnou kaši, přidáme vaječný žloutek a olej a důkladně promícháme Příprava pleti pro aplikaci masky Před aplikací pleťové masky bychom měli pleť důkladně vyčistit, tak jak jsme běžně zvyklí. Pro lepší vstřebání výživných látek je dobré pleť nejprve prohřát a prokrvit, což nám zajisti buď krátké napaření kůže nad horkou lázní (jako inhalace), jemná masáž tváře nebo jemný peeling. Prokrvená kůže lepé přijímá a metabolizuje výživné látky. Aplikace masky Hotovou směs si naneseme v tenké vrstvě stejnoměrně na tvář, raději vynecháme oční partie a okolí rtů. Pokud se jedná o masku výživnou bez stahujících účinků, můžeme její zbytek nanést i na krk a dekolt, popřípadě na ruce. Pohodlně položíme na sedačku, hlavu si podložíme polštářem a pustíme si nějakou hodně příjemnou muziku :o) Masku necháme působit cca 15 minut, maximálně půl hodiny. Po oblažující siestě se vydáme do koupelny a masku důkladně opláchneme vlažnou vodou, osušíme si tvář a namažeme si ji naším oblíbeným hydratačním krémem. Zdroje:

61

62 Název: Přírodní pleťové masky Obtížnost: lehké Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: některé bylinky a ovoce, tabulka typů pleti Péče o kůži - Bylinky - Domácí pleťové masky - přírodní salon krásy za hubičku Je spousta věcí, které se nám mohou "podepsat" na obličeji, ať je to únava, teplotní výkyvy, nedostatek spánku, špatné stravování, divoké večírky, stres.. Vaše tvář je obrazem vaší osobnosti. Je tím prvním, čeho si na vás lidé všimnou. Je normální považovat svou tvář za samozřejmost. Každý den je vystavována slunečnímu záření, smogu a dalším vlivům nejen životního prostředí, ale i životnímu stylu. Možná nejsou zatím tyto vlivy na Vaší pleti vidět pouhým okem Typ pleti: Charakteristika: Normální pleť Bez viditelných rozšířených pórů, svěží, růžová, vypnutá, vypadá velmi hezky, sametová, jemné póry, pokožka bez skvrn. Normální pleť je pleť je bez lesku, póry jsou stěží zřetelné. Určité množství mazu může být patrno v T-zóně. Pleť nebývá citlivá, dobře snáší kosmetické ošetření. Mastná pleť Nečistá pleť, má rozšířené póry, rychle se mastící, leskne se, typická je tvorba komedonů (uhrů). Pleť se leskne, póry na pleti jsou zřetelné, otevřené a plné mazu. Mastná Pleť může začervenávat a být citlivá, povrch může být zhrubělý. Aknózní pleť Typická v období dospívání ale trápí i dospělé, mastná, zarudlá, vyrážky a komedony jsou viditelné. Tak jako zbytek těla i kůže prochází různými změnami. Zvláště hormonální nerovnováha může způsobit kožní potíže. Kůže je mastná, lesklá s rozšířenými póry, může se

63 vyskytovat častá tvorba pupínků a vřídků postihující ženy i muže v mladistvém i pokročilém věku. Suchá pleť Jemné póry, nemastná, chybí ji potřebná hydratace, často se dostavuje pocit napětí, červené flíčky, pleť bledá. Má často jemné, nezřetelné póry, T-zóna nebývá promaštěná. Pleť může začervenávat v důsledku její zvýšené citlivosti. Má sklon k ochabování dřivě než pleť normální nebo mastná. Je třeba ji chránit především před negativními vlivy vnějšího prostředí jako je sluneční záření, prach a chemické prostředky. Pleť ošetřujeme velmi opatrně, platí zásada - méně je více. Suchá pleť vyžaduje především ochranu přes den a výživu přes noc. Citlivá pleť Zarudlá, skvrnitá, reaguje na jakoukoli změnu pleťové kosmetiky, někdy stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), pocit svědění, šupinatá. Stres a únava jsou hlavními příčinami citlivé pleti. Pokožka negativně reaguje na zakouřené prostředí, světelné záření či zimu. Citlivá pleť se nejčastěji projevuje zčervenáním, otoky, puchýřky či akné. Průvodními projevy jsou nepříjemné svědění, pálení a zvýšené napnutí kůže. Smíšená pleť Nečistá T-zóna, velkopórovitá, rychle se mastící, ale partie v oblasti tváří jsou mírně suché. Její promaštění je největší ve středu obličeje. Zde se mohou tvořit komedomy (uhříky) a zanícená ložiska. Periferie obličeje jsou bez komedomů, pokožka je v těchto místech normální až suchá. Zralá, náročná pleť Povadlá, snížená elasticita pleti, viditelné vrásky, tendence vysušování, případně stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), objevují se pigmentové skvrny. hruba po 30. roce života, ztrácí pokožka velmi rychle elasticitu a zpomaluje se její hydroregulační schopnost. Je nutné volit správně přípravky s vyváženým podílem výživných a hydratačních složek, které sice tvorbu vrásek úplně nezastaví, avšak pomohou ji zpomalit. Kolem 40-tého roku života se pleť mění ve zralou, náročnou a péče o ni vyžaduje zvýšenou pozornost. Vlivem snížené schopnosti vlastní regenerace, ztrácí velmi rychle pružnost (elasticitu), začínají se tvořit hlubší vrásky. Zralá pleť potřebuje více výživných látek a především je nutná její ochrana před vnějšími vlivy. O pleť můžeme pečovat kosmetickými přípravky nebo si můžeme pomoci sami a přírodní cestou. Stačí se podívat do ledničky nebo do košíčku na ovoce a během pár minut si umíchat vlastní přírodní balzám na naši pleť. I s přípravou nám to zabere necelou hodinku, tak je dobré si ji naplánovat jen pro sebe. Z čeho se dá vyrobit domácí pleťová maska? Mnoho v domácnosti běžně dostupných surovin je vhodných k výrobě pleťové masky, například tvaroh, droždí, ovesné vločky, med, olivový olej, vejce, smetana, mléko, jogurt.. také ovoce a

64 zelenina, jako broskve, meruňky, jablka, jahody, banány, citrony, pomeranče, okurky, avokádo, papája, kiwi a jiné. Přidat můžeme i různé bylinky ve formě výluhu nebo rozmíchané do kašovité hmoty s teplou vodou. Heřmánek má uklidňující, čistící a stahující účinky na kůži, skořice mírně dezinfekční, máta tonizuje a oživuje, dubová kůra je vhodná na mastnou a aknózní pleť a stahuje rozšířené cévky, květ měsíčku lékařského je zase velmi hojivý a uklidňující. Při volbě surovin přihlédneme k typu naší pleti. Na suchou pleť si můžeme dovolit použít suroviny mastnější, jako olej a smetanu, z ovoce pak banán a avokádo. Na pleť mastnou a problematickou naopak zvolíme lehčí ingredience, jako jogurt, mléko, okurku a podobně. Med, tvaroh, ovesné vločky a droždí jsou optimální pro téměř všechny typy pleti, kyselým ovocem šetříme na citlivou pokožku. Pleťová maska z medu a avokáda na unavenou pleť Tato maska je velmi výživná, výrazně regenerační a je vhodná pro všechny typy pleti, zejména pak na unavenou a zralou pleť. Naší kůži navrací pružnost a svěžest, obsahuje velké množství výživných i hydratačních látek. Recept: 1 zralé avokádo, 1 lžička medu, 1 lžička bílého jogurtu, 1 lžička čerstvé citronové šťávy (pro citlivou či alergickou pleť můžeme citronovou šťávu vynechat ) - avokádo vydlabeme ze slupky a rozmělníme vidličkou na jemnou kaši, přidáme zbylé ingredience a vše důkladně promícháme Pleťová maska z jablek a skořice na mastnou a problematickou pleť Tato maska má lehké antiseptické účinky, čistí a stahuje póry a zároveň pleť příjemně hydratuje a dodává kůži vitamíny. Recept: 1 zralé jablko, 1 lžička bílého jogurtu, 1 lžička medu, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžička ovesných vloček - jablko oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme, přidáme zbylé ingredience a důkladně promícháme v jemnou kašovitou hmotu Banánová pleťová maska na suchou pleť Tato bohatá a výživná maska je vhodná především na suchou pleť, které dodá pružnost, zdravou barvu a mladistvý vzhled. Obsahuje mnoho prospěšných mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Je vhodná i na citlivou pokožku, v případě mastné či problematické pleti je lepší ubrat nebo úplně vynechat olej Recept: 1 zralý banán, 1 vaječný žloutek, 2 lžičky panenského olivového oleje - oloupaný banán rozmělníme vidličkou na jemnou kaši, přidáme vaječný žloutek a olej a důkladně promícháme Příprava pleti pro aplikaci masky Před aplikací pleťové masky bychom měli pleť důkladně vyčistit, tak jak jsme běžně zvyklí. Pro lepší vstřebání výživných látek je dobré pleť nejprve prohřát a prokrvit, což nám zajisti buď krátké napaření kůže nad horkou lázní (jako inhalace), jemná masáž tváře nebo jemný peeling. Prokrvená kůže lepé přijímá a metabolizuje výživné látky.

65 Aplikace masky Hotovou směs si naneseme v tenké vrstvě stejnoměrně na tvář, raději vynecháme oční partie a okolí rtů. Pokud se jedná o masku výživnou bez stahujících účinků, můžeme její zbytek nanést i na krk a dekolt, popřípadě na ruce. Pohodlně položíme na sedačku, hlavu si podložíme polštářem a pustíme si nějakou hodně příjemnou muziku :o) Masku necháme působit cca 15 minut, maximálně půl hodiny. Po oblažující siestě se vydáme do koupelny a masku důkladně opláchneme vlažnou vodou, osušíme si tvář a namažeme si ji naším oblíbeným hydratačním krémem. Zdroje:

66 POBYT V PŘÍRODĚ

67 Název: Atmosférické poruchy: (téma: Pobyt v přírodě) Obtížnost: střední Časová náročnost: 1 hodina Pomůcky, materiál: počítač. IAT Některé prvky počasí mohou ohrozit životy, zdraví a majetek obyvatelstva. Patří sem zejména: bouře a silný vítr - vichřice, orkány, větrné smrště v podobě tornáda a tropických cyklon. Ohrozit nás mohou ale i jiné prvky počasí - např. sucho, extrémní chlad či vedro, přílišné dešťové či sněhové srážky. Dopady atmosférických poruch ohrožení životů a zdraví obyvatelstva dopady na životní prostředí, vyvrácené stromy, polomy poškozené budovy, stavby vyřazené elektrické a telefonní linky narušená doprava další dopady Velmi důležité je, abychom znali rizika jednotlivých projevů atmosférických poruch a v rámci možností se jim vyvarovali, případně se na ně připravili! Bouře Bouře je přírodní silou, která si každoročně vybere i oběti v podobě lidských životů. V horách se bouře vyskytují častěji než v nížinách a také zde představují daleko větší nebezpečí. V horském prostředí je totiž méně možností bezpečného úkrytu, změny počasí mohou přijít neočekávaně a do bezpečí je většinou také dále než v níže položených oblastech. Každá bouře mívá své doprovodné projevy, kterými mohou být: prudký vítr či jeho nárazy, tornádo elektrické výboje - blesky srážky - přívalové deště, krupobití, sněhové přeháňky Tyto projevy se však většinou nevyskytují samostatně, proto vždy musíme předpokládat jejich možné kombinace. Musíme zohlednit konkrétní situaci a prostředí, v nichž se nacházíme, a posoudit, který z těchto činitelů pro nás za daných okolností představuje největší nebezpečí, a podle toho se pak zachovat.

68 Bouře - jak se chovat? Při plánování cesty sledujte pečlivě předpovědi počasí nejen večer, ale i aktuální ráno a při předpovědi nebezpečí bouřek se tomu přizpůsobte. Lokální bouřky přicházejí většinou až v odpoledních hodinách, ale odhadnout rychlost blížící se fronty lze jen velmi těžko. Sledujte vznik a příchod bouřek, mraky (a také počítejte vzdálenosti - blízká a nebezpečná je do 3 km, tj. asi 9 s mezi bleskem a hřměním) a vyhledejte co nejdříve bezpečný prostor. Zůstaňte na bezpečném krytém místě, v domech, autech, autobusech nebo hospůdkách, při zavřených oknech jsou bezpečná auta i kabiny lanovek a obytné přívěsy, letadla či kryté lodě. Najděte vysoký objekt (alespoň 15 m) a ukryjte se v jeho bezpečné zóně (u středu odvěsny myšleného pravoúhlého trojúhelníka), nepřibližujte se také k dalším předmětům na méně než 2 m, ke stojícím osobám pak na 3 m.

69 Sedět na suché podložce, batohu, laně je příjemné, izoluje vás to i od krokového napětí, i když to není životu příliš nebezpečné, ale před přímým zásahem blesku vás to nechrání. U velmi vysokých objektů (skal) si najděte místo v bezpečné zóně pouze do 30 m a v ní se nepřibližujte do vzdálenosti pod 2 m k předmětům menším než 4 m (balvany, stromky). Neukrývejte se v jeskyni, pod převisem tam kde ke stropu či ke stěnám je menší vzdálenost než 2 m a to i k zadní stěně, nezdržujte se ani tam kde je ve skále patrná rudná žíla, spára, trhlina nebo kudy prosakuje voda, nepřibližujte se také k ústí jeskyně na méně než 1,5 m.

70 V otevřeném terénu si najděte prohlubeň a skrčte se v ní, ruce a nohy mějte u sebe a dodržujte vzdálenost větší než dva metry od jejích okrajů, vhodné je se také ukrýt v suti ze které nevyčníváme. Po zásahu blesku do země se výboj šíří dál cestou nejmenšího el. odporu většinou tedy po vlhkém povrchu a některá přerušení v cestě přeskakuje (trhliny, výmoly a převisy) a vy nesmíte být v těchto místech, aby jste neutvořili tzv. zkratový můstek, toto nebezpečí je také ve vchodech chat, bivakových budek, jeskyň a u otevřených oken jakýchkoliv budov. Nezůstávejte ve skupině, nedržte se za ruce a je-li to možné vzdalte se na 3 m od sebe, Ve skalách je nebezpečí zasažení bleskem větší než na sněhu nebo ledu (ledovce), V horách ihned opusťte vrcholy a hřebeny (i ploché a nevýrazné) nejlépe na odvrácenou stranu od bouřky, nezdržujte se ani v travnatých pánvích, sníženinách pod sedly (sp.voda),

71 Pryč od ocelových lan, žebříků, vleků, lanovek, zábradlí, nevstupujte do žlebů (zde hrozí i padající kameny a přívaly vody) a ve volném terénu bez úkrytu si sedněte, klekněte, dřepněte nebo i lehněte a nepokračujte dále v chůzi. Blesk vás může zasáhnout i z bouřky pod vámi v údolí, nebo může udeřit vodorovně do svahu, skalních stěn. Blesk tak mnohdy udeří zcela nečekaně a bez varovných příznaků. V lese se ukryjte v hustém a nižším porostu, vyhýbejte se i tam vysokým stromům zvláště rostoucím ojediněle, nezdržujte se u potoků a také na prameništích (podmáčené půdy), osamělý i nízký strom (nezáleží na druhu), předmět (kupka sena, balvan) může být velmi nebezpečný. Ihned po úderu blesku v okolí máte čas asi 3 s na nutnou změnu místa v bezpečné době, Zůstaňte v bezpečném úkrytu dokud bouřka není vzdálena alespoň 10 km, tj. 30 s interval mezi bleskem a zahřměním, (rychlost šíření zvuku ve vzduchu je asi 330 m/s).

72 Pokud jste svědky zásahu člověka bleskem, ihned zkontrolujte postiženému tep i dýchání a začněte také ihned s kardiopulmonální resuscitací prováděnou až do příchodu nutné odborné pomoci, popáleniny a další lehčí zranění ošetřete až následně, Za bouřky nepoužívejte síťové elektrické spotřebiče, telefony a to ani mobilní, nepoužívejte radiostanic a uzemněte svody od antén, zatáhněte výsuvné antény a v kempu také odpojte přípojku el. proudu, v budovách lze doporučit vypnutí všech jističů. Zdroj:

73 Název: Jak předejít požáru v přírodě Obtížnost: vyšší Časová náročnost: 2 hodina Pomůcky, materiál: interaktivní tabule, v přírodě založení ohniště, uhašení ohniště Hlavní příčiny požáru v přírodě pokud vznikne požár v přírodě, má tato událost vždy jednoho z následujících viníků: přírodu - hlavním zdrojem požárů jsou blesky. Dále se může jednat o pády hořících kosmických těles, výbuchy plynů nebo sopečnou činnost. člověka - v tomto případě se většinou jedná buď o úmyslné zapálení, nedbalost při zacházení s ohněm, při kouření nebo při používání techniky. Bezpečné rozdělávání ohně v přírodě Léto, dovolenou a prázdniny si většina z nás nedovede představit bez táboráku a opékání špekáčků či grilování. Ale ani u těchto příjemných činností bychom neměli zapomínat, že oheň je nebezpečný živel a může se velice snadno vymknout naší kontrole, ohrozit životy a způsobit velké majetkové škody. Pro bezpečné rozdělávání ohně v přírodě doporučujeme dodržet následující zásady: Vhodné místo pro ohniště by mělo být vzdáleno nejméně 50 m od okraje lesa a v dostatečné vzdálenosti od budov a všech dalších hořlavých věcí (stoh, suché listí, kořeny stromů, větve, apod.). Pamatujte, že v lese lze rozdělávat oheň jen na vyhrazených místech a kouření je ze zákona zcela zakázáno (v případě porušení tohoto zákazu mohou viníci dostat pokutu až do výše Kč, pokud dojde k požáru a nejedná se o trestný čin, sankce se může vyšplhat až do výše Kč).

74 Při rozdělávání ohně v přírodě ohniště bezpečně oddělte od okolního prostředí - např. obložením kameny, obsypáním pískem, vyhloubením zeminy apod. V případě větších ohňů je vhodné ohniště oddělit až metr širokým pruhem, který bude zbavený veškerých hořlavin. Podrobněji o bezpečném zapalování ohně Vás informujeme v kapitole Jak přežít v přírodě. K zapálení nebo udržování ohně v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látkyjako např. benzín, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny. Navíc podle zákona o ochraně ovzduší v otevřených ohništích nelze pod hrozbou vysokých pokut spalovat žádné chemické látky (např. plasty, pneumatiky...). Oheň nenechávejte ani chvíli bez dozoru. Nachystejte si předem dostatek vody (popř. písek, hlínu), kdyby se oheň vymykal kontrole. Nejlepší je umístit ohniště v blízkosti vodního zdroje. Děti by neměly být u ohniště ponechány bez dozoru plnoleté osoby.

75 Místo opusťte jen tehdy, až je oheň řádně uhašený - nejlepší je ohniště pořádně prolít vodou, popřípadě zasypat zeminou. Při odchodu se z ohniště nesmí kouřit a popel i půda pod ohništěm musí být chladné. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky a poryv větru je znovu rozdmýchá a oheň roznese do okolí. Za silného větru nebo v období extrémního sucha bychom v přírodě nebo na volném prostranství neměli oheň rozdělávat vůbec. V období zvýšeného nebezpečí požárů může hejtman kraje vyhláškou zcela zakázat rozdělávání ohňů. O vyhlášce se dozvíme z vývěsek, nejčastěji však býváme upozorněni hromadnými sdělovacími prostředky- rozhlasem a televizí. Pokud dojde k rozšíření ohně mimo ohniště, zvažte, jestli jste schopni danou situaci zvládnout vlastními silami. Na uhašení ohně můžete použít jakoukoli vodu, kterou máte k dispozici, lopatu, písek nebo jinou zeminu, kterou oheň udusíte. Pokud si nejste jisti, je lepší utéci do dostatečné vzdálenosti od ohně a neprodleně zavolat hasiče na linku 150. Pokud se na vás vznítí oděv a není k dispozici dostatek vody k uhašení, neutíkejte - tím jen podpoříte hoření. Okamžitě si lehněte na zem a chraňte si obličej. Kutálejte se, dokud plameny neuhasnou - tím se zamezí přístupu kyslíku potřebného k hoření. Je-li po ruce deka, nebo jiná vhodná textilie (nesmí to být materiál z umělých tkanin), tak ji použijte k uhašení hořícího oděvu. Jak poskytnout první pomoc v případě popálení naleznete na naší webové stránce v části foto: vlastní

76 STRAVA

77 Název: Bylinky ve stravě Obtížnost: lehké Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: sušené nebo čerstvé bylinky Popis: BYLINKY VE STRAVĚ Léčivé bylinky lze zahrnout i do jídelníčku jako koření. V seznamu najdete použití dané rostliny při vaření i její údajné léčebné účinky. Bylinky se používají jen v nepatrném množství, a mají proto většinou malou výživnou hodnotu. Pokusíme se bylinky rozpoznávat podle vzhledu, vůně a chuti. Vybíráme jen ty nejznámější, které se běžně používají. Bylinky budeme získávat sběrem ze zahrádek. 1. BAZALKA Tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá v italské kuchyni. Je to přírodní utišující prostředek: údajně uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podporuje prý zažívání a tiší žaludeční křeče. Bazalkový čaj pomáhá při nevolnosti. 2. BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ Jako bylinkový čaj se používá proti revmatismu a zánětům dýchacích cest. Listy se často přidávají do salátů. 3. FENYKL Ochlupené listy chutnají podobně jako anýz a často se přidávají do omáček a do rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a pro prevenci nadýmání, nespavosti, nevolnosti a zvracení. 4. KOPR Hojně používaný při zavařování, při přípravě polévek a rybích pokrmů. Kopr má prokázané utišující účinky při křečích a nadýmání. Kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo. 5. MÁTA Listy mnoha druhů máty se používají při vaření - například k dochucení skopového a do zákusků. Zvlášť máta okrouhlolistá dodá jídlu velice jemnou mátovou chuť. Máta podporuje zažívání a horký vývar z máty pomáhá hlavně na začátku nachlazení. 6. OREGANO (DOBROMYSL) Tato bylina se používá do nádivek a do pizzy. Údajně podporuje zažívání a ve formě vývaru zmírňuje kašel a příznaky nachlazení a chřipky. Jako léčivá bylina se však nesmí používat v těhotenství. 7. PAŽITKA

78 Pěstuje se především pro kulinářské účely. Tato nenápadná rostlina z čeledi cibulovitých vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci. 8. PETRŽEL Tato oblíbená a široce používaná bylinka je jedním z nejvýživnějších druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Čerstvá petrželka osvěžuje dech. Zkuste ji žvýkat po požití česneku. 9. ŠALVĚJ NACHOVÁ A ČERVENÁ Šalvěj se používá do masových nádivek z vepřového masa a do zvěřiny. Bylinkáři tvrdí, že šalvěj usnadňuje zažívání těžkých, tučných jídel a utišuje trávicí soustavu. Šalvěj lze také použít jako kloktadlo při bolestech v krku a šalvějový čaj se doporučuje při zažívacích poruchách, pocitech úzkosti a nadměrném pocení. 10. TYMIÁN Tato bylina se používá jak při vaření pro svou aromatickou vůni, tak v lékařství pro své antiseptické vlastnosti. Výluh z tymiánu poslouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích. Zdroje: AbecedaZdraví.cz > Bylinky > BYLINKY VE STRAVĚ

79 Název: Čočková pomazánka Časová náročnost: 1 hodina (nepočínáno namočení, uvaření a vychlazení čočky 1 den předem) Obtížnost: střední Potřeby: čočka, tvaroh, máslo, vajíčka, ponorný mixer, česnek, cibule, pórek, pažitka, sůl, celozrnný chléb V souvislosti se zdravou výživou budeme pečovat o svoje zdraví. Čočka je velmi chutná luštěnina, která patří mezi tradiční pokrmy naší kuchyně. Cenit bychom si ji měli ale nejen pro chuťové vlastnosti. Má pozitivní účinky na zdraví, které bychom měli využívat celoročně. Příbuznou fazolí, hrachu, ale také třebas i sójových bobů, lidstvo objevilo již přibližně před čtyřmi tisíci lety. Pochází pravděpodobně z oblasti Blízkého východu a byla de facto každodenní součástí jídelníčku starověkých národů. Nacházíme ji u stavitelů pyramid v Egyptě i u dobyvatelů světa z Říma a také samozřejmě u starozákonních Izraelitů (viz známý příběh o prodeji prvorozenství za mísu čočky). Nejznámější je její hnědavá varianta, ale poslední dobou získává i u nás popularitu červená, která se více hodí na přípravu různých karbanátků, kde by mohly mírně vadit slupičky. Čočka je výživná, obsahuje bílkoviny a škroby, ale zároveň v ní nenajdeme tuk. Má v sobě vápník, fosfor, železo (velmi kvalitní zdroj tohoto minerálu) a také vitamíny A, B, C a E. Kromě železa naší krvi velmi prospívá i kyselina listová, kterou v čočce najdeme též. Ta má navíc blahodárný vliv i na náš nervový systém. Čočkovou vlákninu zase oceníme za její práci při údržbě střev a redukci tuků. Recept na jednoduchou pomazánku z vařené čočky: Předem na několik hodin namočenou čočku (pro 8 dětí stačí 500g suché) uvaříme a vychladlé rozmixujeme ponorným mixérem. Smícháme s tvarohem, ochutíme solí, česnekem, popř. bylinkami (majoránka apod.) Můžeme přidat máslo. Pomazánku namažeme na celozrnný chléb a ozdobíme na kolečka nakrájenou cibulí, pažitkou nebo pórkem. Ochucení a ozdobení podléhá naší fantazii. Takto si připravíme chutnou svačinu i

80 večeři

81 Název: Jídelní režim dítěte Obtížnost: střední Časová náročnost: 3 hodiny Pomůcky, materiál: kuchyňka, suroviny pro přípravu jednoduché snídaně nebo svačiny interaktivní tabule, Jídelní režim dítěte (i dospělého člověka) Příklady jsou uvedeny s ohledem na zásady správného stravování. Vycházíme z přepokladu, že děti budou seznámeny se složením základních potravin, obsahem bílkovin, tuků, cukrů atd. (viz další PL) Důležitou součástí zdravého stravování je jídelní režim, to znamená, jak máš jídlo během dne rozloženo. A jak by takové správné rozložení jídla během dne mělo vypadat? Kolikrát denně bys měl(a) jíst? SNÍDANĚ Ráno by sis měl(a) dát snídani, aby tvému tělu byla dodána energie do nového dne. Snídaně by měla tvořit 20% denního energetického příjmu. K snídani jsou pro tebe vhodné mléčné výrobky, pečivo (1 kus) slabě namazané máslem, magarínem nebo nízkotučným sýrem, lze i trocha džemu, trocha ovesných vloček müsli s jogurtem apod. SVAČINA Během dopoledne by neměla chybět dobrá svačina. Měla by tvořit 5 10% z celkového denního příjmu. Ke svačině si můžeš dát třeba ovoce, jogurt, cereální tyčinky.

82 OBĚD Kolem poledne bys měl(a) mít oběd. Toto denní jídlo by mělo tvořit 30% z celkového denního příjmu. Je dobré si jej rozdělit na předkrm hlavní chod a moučník (ovoce, jogurt) podle toho ale také zmenšit porci. SVAČINA Mezi obědem a večeří nezapomeň na druhou svačinu dne. Měla by tvořit 20% z celkového denního příjmu. Můžeš sníst ovoce, jogurt, přesnídávku, podobně jako při dopolední svačině. VEČEŘE Večeřet bys měl(a) nejpozději do 18 hodin. Večeře by měla tvořit % z celkového denního příjmu. Je vhodné večeřet lehčí jídla, můžeš si porci rozdělit na několik chodů.

83 II. VEČEŘE Pokud máš ještě po večeři hlad, můžeš si dát něco velmi lehkého - třeba kousek zeleniny nebo malý jogurt. Druhá večeře by měla tvořit maximálně 5% z celkového denního příjmu. Dohromady je to 5 6 jídel rozložených během celého dne. Kdybys jedl méně než 5x za den, tvé tělo si bude pamatovat, že přicházejí období, kdy nedostává žádnou energii a bude si do zásoby ukládat palivo v podobě tuků na horší časy na dobu hladovění. Pomalu si vytvoříš takové stravovací návyky, které ti budou vyhovovat a které povedou k získání normální váhy. Tyto návyky se postupně zautomatizují.

84 Název: Mléko a mléčné výrobky Obtížnost: střední Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: ukázky obalů některých mléčných výrobků Popis: Mléko a mléčné výrobky Složení, druhy a význam mléka ve výživě MLÉKO - mléko se tvoří v mléčné žláze z krve a mízy. Chemické složení mléka - obsahuje ideální poměr všech potřebních živin - 87,5% vody, 12,5% sušiny - sušina zahrnuje: - bilkoviny 3,3% /jsou plnohodnotné/ nejdůležitější je - kasein / ovl. bílou barvu a slizkost/ - laktóza /mléčný cukr/ 4,7%, zahříváním nad 130 C žloutne a karamelizuje je živnou látkou pro bakterie mléčného kvašení - mléčný tuk 3,8%, v mléce ve formě emulze, usazuje se na povrchu jako smetana.přirozenou příměsí ml. tuku je cholesterol. - minerální látky 0,7% /Ca,P,Na,Mg,K,Cl/ - vitamíny - zejména skupiny B / hlavně B2/, A, v menším množství D,E, K, v letním období C - -mléko dále obsahuje enzymy, ochranné látky a některé znečišťující látky /soli těžkých kovů a pesticidy/ - kozí a ovčí mléko je tučnější, ovčí m. obsahuje více minerálních látek, bílkovin - mléko obsahuje mikroorganismy tzv. mikroflóru, která se využívá při výrobě ml. výrobků Zpracování mléka, skladování a ošetřování M l é k á r e n s k é o š e t ř e n í mléka - čištění a oddělení smetany / původně cezení, filtrace/, odstředěním se oddělí smetana - homogenizace /stejnorodost/ tj. rozbití tukových kuliček na menší útvary, aby nedošlo k jejich rychlému shlukování - tepelné ošetření - zničí se choroboplodné i technologicky škodlivé mikroorganismy a prodlouží se trvanlivost - pasterizace /záhřev mléka pod 100 C/ - ultratepelné ošetření / záhřev mléka na C, 2-8 sekund/ - egalizace - tj. úprava tučnosti na požadovanou úroveň

85 J a k o s t mléka - se posuzuje senzoricky / vzhled, chuť, vůně/ a chemicko-fyzikálně /kyselost, tučnost, sušina/ S k l a d o v á n í mléka - odděleně od ostatního zboží, teplota od l - 8 C, chránit před slunečním zářením, světlem, mrazem, znečištěním Tržní druhy mléka 1. T r ž n í d r u h y mléka Podle původu - kravské, ovčí, kozí 2. Podle tučnosti - odtučněné /max. 0,15% tuku/ - polotučné / max. 1,5-2% tuku/ - plnotučné / max. 3,3% tuku/ - nízkotučné / min. 1% tuku - selské /min. 3,6% tuku/ 3. Podle trvanlivosti - čerstvé mléko - trvanlivost 3 dny - čerstvé s prodlouženou trvanlivostí - trvanlivost 5 dnů - trvanlivé - trvanlivost ovlivněna zp.balení 3-6 měsíců Podle homogenizace - homogenizované a nehomogenizované Zakysané mléčné výrobky Výrobky biologického srážení mléka. Kyselina mléčná vzniká mléčným kvašením a sráží bílkoviny mléka V ý z n a m : - bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují střevní mikroflóru - vedlejším produktem kvašení jsou též vitamíny B1, B2, B6 - jsou dietním nápojem Mezi zakysané výrobky patří - jogurty, acidofilní mléko, biokys, kysané mléko, kysaná smetana, podmáslí, kefírové mléko J o g u r t y - se u nás vyrábí z kravského nebo kozího mléka, popř. ze smetany Typy jogurtů - bílý - s přísadami /ovoce, zelenina, dřeň, čokoláda, müsli./ - jogurtové nápoje - speciální j. / s Juwimem,diabetické, vitaminizované/ - jogurty dle tučnosti: nízkoenergetické, polotučné, plnotučné, smetanové

86 K y s a n á smetana na trhu: kysané mléko Smetana - kysaná smetana 12% - pochoutková 16% - krémovitá 18% - lahůdková 40% - polotučné, plnotučné, vitaminizované - acidofilní mléko - nízkotučné, polotučné, plnotučné - biokys - zahuštěné mléko sušinou / 15,3%/, tučnější, zakysané - kefírové mléko - obsahuje malé mn.oxidu uhličitého a etanolu - podmáslí- na trhu - konzumní /bez tuku/ a šlehané /1% tuku/,vedl.produkt při výr. másla T e k u t é mléčné výrobky - ochucená mléka - smetana S m e t a n a - vyrábí se odstřeďováním syrového předehřátého mléka na 35 C. Smetana se tepelně ošetří pasterizací a okamžitě ochladí T r ž n í druhy - smetana do kávy 6% tuku - smetana sladká 12% - smetana ke šlehání 33% tuku, - ochucená 32% tuku Jakost smetany se posuzuje senzoricky a chemicko-fyzikálně. Tvaroh V ý r o b a vysrážením mléka pomocí- kyseliny mléčné /tzv. kyselé srážení a vzniká tvarohovina - syřidla /obs.enzym chymozin/ tzv. sladké srážení a vzniká sýřenina - použití při výr. sýrů T r ž n í druhy tvarohů - tvaroh s krátkou trvanlivostí - měkký /konzumní, jemný, tučný/, trvanlivost 3 dny - tvrdý / v prodeji pod názvem tvaroh na strouhání/

87 - tvaroh s prodlouženou trvanlivostí - jemný, tučný / trvanlivost 10 dnů/ - tvarohové speciality - termixy, Pribináček, Duha, Bobík, Nicola, Danette, Tovo. Z a h u š t ě n é mléčné výrobky - jsou to kondenzované mléčné výrobky, které mají delší trvanlivost / ml.konzervy/. - na trhu - kondenzované mléko neslazené /Tatra/, slazené /Salko, Piknik/, kondenzované kakao slazené /Pikao/, kondenzovaná smetana / Jesenka/. S u š e n é mléčné výrobky - v mléce se upraví tučnost a šetrně se suší. Používají se k výživě kojenců a v potr.průmyslu Sýry Viz samostatný metodický list Využité zdroje:

88 Název: Obiloviny Obtížnost: lehká Časová náročnost: 1 hodina Pomůcky, materiál: Obrázky obilovin Popis: Obiloviny, význam ve výživě Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin. Obiloviny se pěstují na celém světě. Mají květenství : - klas (pšenice, žito, ječmen) - lata (oves, proso, čirok, rýže) - palice (kukuřice) Obsahují: vodu, škrob, vlákninu, bílkoviny (ve formě lepku), tuk, minerální látky (P, Ca, Mg, Si, K, Na, Fe atd.), vitamíny skupiny B a E. Obrázek - průřez obilným zrnem Druhy obilovin, použití ve stravování Pšenice - je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina, obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Zpracovává se na krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou), dále na mouku hrubou, polohrubou, hladkou a 00 extra a pšeničný slad. Pěstuje se pšenice měkká a tvrdá (v teplejších oblastech). Žito - tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený. Je důležitou surovinu při výrobě chlebové mouky, dále se zpracovává na kávoviny, pálenky. Ječmen - u nás se pěstuje sladovnický (na výrobu sladu) a průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky, pálenky. Oves - se zpracovává na ovesné vločky, ovesnou rýži. Obsahuje až 7 % tuku. Pohanka - patří do rdesnovitých rostlin, má velmi dobrou výživnou hodnotu. Používá se jako příloha, mele se na mouku a krupici. Používá se na přípravu kaší. V Rusku se z pohankové mouky připravují bliny s kyselou smetanou. Rýže - se u nás nepěstuje, pěstuje se v tropických a subtropických oblastech. Rozlišuje se : - rýže setá (bažinná) vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování - rýže horská, je nenáročná na pěstování, ale má nižší výnosy. Existuje řada odrůd rýže, liší se od sebe velikostí, tvarem(jehličkovitá, oválná, vejčitá), průsvitností zrn ( sklovitá, mléčná). Rýže se po vymlácení loupe, hladí, leští. Na trhu je rýže loupaná, neloupaná, předvařená, parboiled (technologicky upravená horkou parou), pufovaná ( tzv. burisony, je to rýže napařená a při vysokém tlaku se několikanásobně zvětší objem), jasmínová rýže, basmati rýže (aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí). Dále se rýže zpracovává na škrob, mouku, rýžové víno (saké) a pálenku. Divoká rýže je černá rýže (nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovou příchuť.)

89 Proso - odstraněním nestravitelných plev se získávají žluté jáhly. Jáhly obsahují více tuku, používají se jako zavářka do polévek, na kaši, moučníky. Proso se používá jako krmivo pro exotické ptactvo. Kukuřice - má obilky různého tvaru, velikosti a zabarvení. Nejznámější odrůdou je koňský zub ( podle charakteristického tvaru). Používá se na škrob (Maizena), mouku, krupici ( v Itálii se z ní vaří kaše polenta), kukuřičné vločky cornflakes, pukaná kukuřice popcorn. Čirok - se pěstuje hlavně v Africe, Indii, Číně. Používá se na mouku. Je podobný prosu. Amarant -vhodný na bezlepkovou dietu, drobná semena se melou na mouku. Posuzování jakosti obilí Smyslově se hodnotí - vzhled, barva, podíl poškozených a cizích zrn, napadení živočišnými škůdci, vůně. Laboratorně se hodnotí - obsah vody, obsah příměsí, škrobnatost. Zdroje:

90 Název: Pitný režim a děti Obtížnost: střední Časová náročnost: 2-3 hodiny Pomůcky, materiál: interaktivní tabule, kuchyňka, suroviny na přípravu čaje popř. mléčného nápoje nebo ovocné šťávy z čerstvého ovoce. Pitný režim a děti Ačkoliv voda nepatří mezi živiny (nedodává žádnou energii), její dostatečný přísun je pro správné fungování těla nezbytný. U novorozenců tvoří tekutiny až ¾ celkové tělesné hmotnosti, s přibývajícím věkem se její podíl zmenšuje. Udržování vodního hospodářství v rovnováze je jednou z nejdůležitějších podmínek pro správné fungování organismu a tím i pro zdraví. Vlivem řady metabolických procesů dochází k různě velkým ztrátám vody: 1,2-2 kg (60 %) vody odchází močí, 0,6 kg (20 %) odpařováním kůží, 0,5 kg (15 %) dýcháním 0,15 kg (5 %) stolicí. Tyto ztráty je nutné denně nahrazovat a proto je třeba přijímat tekutiny v dostatečném množství s přihlédnutím na individuální požadavky každého z nás včetně dětí na věk, zdravotní stav, fyzickou aktivitu, teplotu okolí apod. Kolik a proč vypít? Tekutiny jsou pro lidské tělo nenahraditelné a zastávají mnoho funkcí: tvoří prostředí pro metabolické děje, rozpouští se v nich většina živin, zvýšeným pocením při sportu nebo v horkém prostředí přispívají k tepelné rovnováze, dodávají tkáním kyslík a další potřebné látky, působí příznivě při trávicích procesech, odvádí zplodiny metabolismu močí aj. Zatímco dospělým se doporučuje denně vypít 2,5-3 litry tekutin, dětský organismus má potřebu tekutin větší, protože je tvořen větším podílem vody, než organismus dospělého člověka. Množství tekutin pro dítě je závislé na jeho věku a tělesné hmotnosti. Platí, že čím je dítě menší, tím více tekutin na jeden kilogram své váhy potřebuje. Potřebné množství tekutin pro děti uvádí následující tabulka: 4-7let 8-10 let let let 15-19

91 4-7let 8-10 let let let Celkem (l/den) 1,6 1,8 2,15 2,45 2,8 Z nápojů (ml/kg/den) Pro devítileté dítě, které váží 38 kg, bude množství tekutin na den: 60 ml x 38 kg = ml. Výpočtem je možné zjistit orientační množství tekutin, které by mělo dítě za den vypít, vždy je ale nutné přihlížet i k řadě dalších faktorů zda je dítě zdravé, jakou má fyzickou aktivitu, jaké je počasí v parném létě bude vyšší nárok na příjem tekutin, než v zimním období atd. Dostatečnost pitného režimu zjistíme také podle množství a zbarvení moči. Pokud má moč tmavou barvu, je to známka nedostatečného zásobení organismu tekutinami (pozor, některé doplňky výživy mohou také moč zbarvit tmavě). Nedostatek tekutin, se kterým se často setkáváme u dětí, které statečně oznamují, že celé dopoledne ve škole nemusely na toaletu, může způsobit v průběhu dne: únavu bolesti hlavy vyčerpanost nepozornost ve škole V případě dlouhodobějšího nedostatku tekutin však může dojít i k onemocněním ledvin a celkovému kolapsu organismu. Příjem tekutin by měl být rozdělený rovnoměrně do menších dávek během celého dne, není dobré vypít doporučené množství tekutin během časového krátkého úseku. V takovém případě jsou kladeny zvýšené nároky na orgány, které musí vodu zpracovat, a navíc dojde k zaplnění žaludku a ztížení jeho práce. Napít bychom se měli ještě před tím, než subjektivně pocítíme žízeň.

92 Tekutiny vhodné Důležitá je správná teplota nápoje, který dítěti podáváme. Obecně platí, že by měly být přiměřeně teplé (cca C). Vychlazené nebo naopak velmi horké nápoje nejsou pro organismus příliš vhodné tělo se může s výrazným tepelným rozdílem hůře vyrovnávat. Nedoporučuje se ani pití chlazených nápojů v létě a horkých nápojů v zimě. Základ pitného režimu by měla tvořit neperlivá stolní voda. Bez problému můžeme dítěti podávat vodu z vodovodu nebo vlastní studny s potvrzenou zdravotní nezávadností. Pro děti je vhodný i ovocný sirup, dostatečně zředěný vodou (aby nebyl nápoj příliš sladký). Denní příjem tekutin mohou vhodně doplnit také ovocné čaje (například Lipton), které není nutné díky jejich chuti příliš sladit. Pokud jsou děti na sladkou chuť zvyklé, můžeme jim podat čaj oslazený např. medem nebo ovocným sirupem. 100% ovocné džusy jsou pro zařazení do pitného režimu dětí také vhodné. Je ale nezbytné, aby byly ředěné stolní vodou v poměru alespoň 1:1. Obsahují totiž velké množství (i když přírodního) cukru a vypití většího množství džusu má za následek rychlý příjem nepřiměřeného množství sacharidů, což není pro tělo, zvláště dětské, nijak výhodné. Citlivým osobám také může způsobit větší množství ovocných kyselin ve 100% džusu žaludeční potíže. Naředěním džusu se tak množství cukru i ovocných kyselin zředí a tělo si s ním mnohem lépe poradí.

93 Někteří rodiče doplňují pitný režim dětí také mlékem, to však mezi nápoje nepatří. Obsahuje totiž nejen tekutiny, ale dodává také nenahraditelné vitamíny, minerální látky (především vápník) a živočišné bílkoviny, a je proto považováno spíše za potravinu. Do celkového stravování dětí, pokud jim nečiní trávicí obtíže, jej můžeme zařadit také. Do celkového denního příjmu tekutin se započítávají i tekutiny z polévky, omáčky, voda obsažená v ovoci i zelenině a řadě dalších potravin, v nichž není na první pohled patrná. Co raději nepít: Velká část dětí, bohužel, hradí svůj pitný režim nápoji, které nejsou z hlediska zdravé výživy vhodné. Jejich favority jsou především sladké limonády. Ty obsahují velké množství cukru, barviv, případně i kofein a pro děti se nehodí. Nadměrná konzumace cukrem slazených nápojů vede ke zbytečnému nárůstu energetického příjmu, což může mít za následek vzrůstání tělesné hmotnosti, ale nepříznivě působí i na vznik zubního kazu. Často také děti chybují, pijí-li ve větším množství minerální vody. Pokud děti aktivně nesportují, jsou zdravé nebo se nepohybují dlouhou dobu v horkém prostředí, nemá jejich organismus na přívod minerálních látek zvýšené nároky. Pokud zařadíme do pitného režimu dítěte minerální vodu, neměl by její denní příjem překročit přibližně 1 skleničku za den (300 ml). Také je důležité střídat jednotlivé druhy. Každá je totiž specifická svým složením a některé minerální látky mohou výrazně převažovat nad ostatními. Dlouhodobým

94 pitím stále stejné minerálky by mohlo dojít k nerovnováze mezi jednotlivými minerálními látkami v těle. Pro pitný režim dětí není vhodné ani velké množství silně koncentrovaného černého čaje nebo černé kávy, se kterou se u starších dětí běžně setkáváme. Kromě přítomnosti kofeinu, který může mít nepříznivý vliv na dětský nervový systém, působí tyto nápoje močopudně, což má za následek odvodňování organismu. Pokud rodiče připravují dítěti černý čaj, měli by jej udělat slabší a jeho množství za den by nemělo být příliš velké. Jestliže starší děti budou černý čaj a kávu pít, vždy by měly mít i dostatek stolní vody na doplnění tekutin (káva by však u dětí ani u dospívajících neměla být každodenní součástí jejich pitného režimu). Ovocné džusy, nektary a ovocné šťávy mohou obsahovat velké množství přidaného cukru, barviv a konzervačních látek, některé džusy také vlákniny. Jejich větší množství by proto mohlo (zejména u menších dětí) působit problémy se zažíváním, zbytečně zvyšovat hladinu krevního cukru i celkový příjem sacharidů a energie. Navíc časté pití těchto nápojů malé děti rychle zasytí a nemají pak potřebu přijmout dostatek pestré stravy. V krajních případech je známé i horší prospívání malých dětí, které denně velké množství džusů pily. Nevhodné jsou pro děti také alkoholické nápoje. Pokud je dospívající okusí, hrozí, že si na jejich pravidelné popíjení zvyknou. Protože mají nepříznivý vliv na řadu orgánů v těle (např. na centrální nervový systém, mozek, játra, ledviny), není vhodné, aby alkoholické nápoje pili nejen dospělí, natož jejich děti. Pro příležitostné oslavy a pití při nich je lepší dětem nabídnout například dětské šampaňské. Děti budou mít pocit, že se vyrovnají svým rodičům a menší množství šumivé ovocné šťávy jim jistě neuškodí. Zdroj:

95 Název: Strava Obtížnost: lehké Časová náročnost: 2 hodiny Pomůcky, materiál: plakát potravní pyramidy Popis: SLOŽENÍ STRAVY ANEB JAK BY MĚLO VYPADAT NAŠE STRAVOVÁNÍ? Strava by měla být pestrá a smíšená, to znamená, že by měla obsahovat různé druhy potravin. Není vhodné nějakou potravinu ze stravy zcela vyloučit, pokud k tomu není závažný zdravotní důvod. Každá jednostranná strava organismus poškozuje. Následky se nemusí projevit hned, mohou se střádat měsíce nebo dokonce i roky, než se projeví. Strava člověka se skládá ze základních živin: 1. sacharidy 2. tuky 3. bílkoviny 4. vitamínů 5. minerálních látek 6. vlákniny Množství jednotlivých živin záleží na věku a hmotnosti jedince. Doporučení pro dospělého člověka jsou následující: Sacharidy % celkového energetického příjmu (cca 4g/ kg tělesné hmotn./den) Tuky % celkového energetického příjmu (cca 1g/kg/den) Bílkoviny % (cca 0,8 g/kg/den) Vláknina - 30g na den 1. Sacharidy - jsou základním zdrojem energie (1g sacharidů = 4 kcal = 16,8 KJ). jednoduché sacharidy (cukry) patří glukóza cukr hroznový, fruktóza - cukr ovocný (ovoce, med). Nejpoužívanější je sacharóza - cukr řepný, což je nám běžně známý bílý cukr, který používáme ke slazení. Výše jmenované cukry přechází okamžitě do krve, hladina cukru v krvi rychle stoupne a následně dojde k rychlému poklesu (vlivem působení inzulínu). Pokud člověk sní čokoládovou tyčinku nebo jinou sladkost, dojde k rychlému vzestupu glykémie (hladina glukózy v krvi), vyplaví se inzulín, který cukr zpracuje a následuje prudký pokles glykémie, což u člověka vyvolá hlad. Je proto vhodnější konzumovat sacharidy složené (polysacharidy), které se rozkládají pomalu, pomaleji se vstřebávají do krve a hladina cukru v krvi stoupá mírně. Pocit nasycení vydrží mnohem déle než po konzumaci sladkostí.

96 Složené sacharidy (polysacharidy) - lidem spíše známé jako škroby, jsou pro stravu člověka mnohem vhodnější. Tyto sacharidy jsou obsaženy v pečivu (chléb, tmavé a celozrnné pečivo, rohlíky), v bramborách, těstovinách, rýži, luštěninách a měly by tvořit základ jídelníčku. Dodávají tělu energii postupně a pocit nasycení vydrží mnohem déle. 2. Tuky - rozlišujeme tuk funkční a tuk zásobní. Je bohatým energetickým zdrojem (1g = 9 kcal = 37,8 KJ). Na energii se začínají přeměňovat (spalovat) zhruba po 45 minutách intenzivního tělesného výkonu, např. při aerobiku. Z hlediska složení by ve stravě měly převažovat tuky rostlinné (oleje), event. rostlinné margaríny (Flora). Ovšem ani živočišných tuků se zříkat nemusíme, na pečivo je velice vhodné například čerstvé máslo, obsahující vitamíny A a D. Nadmíra živočišných tuků (obsah cholesterolu a tzv. nasycených tuků!) vede k procesu aterosklerózy (ucpávání cév) a následně k infarktu myokardu nebo cévním mozkovým příhodám. Z živočišných tuků jsou nejzdravější tuky mořských ryb pro obsah tzv. nenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. 3. Bílkoviny jsou základní stavební látkou pro organismus. Energetická hodnota 1g bílkovin je 4 kcal (16,8 KJ). Dostatek bílkovin je nutný v období růstu u dětí a dospívajících a dále pak při těžkých zdravotních stavech (popáleniny, tězké úrazy a operace), při nichž dochází k velkým ztrátám bílkovin. Živočišné bílkoviny jsou plnohodnotné, obsahují všechny nezbytné aminokyseliny. Jde o maso, ryby, mléčné bílkoviny, vejce. Rostlinné bílkoviny nejsou plnohodnotné, ale plnohodnotnosti lze dosáhnout vhodnou kombinaci rostlinných bílkovin (např. luštěniny + pečivo). Doporučovaný poměr rostlinných a živočišných bílkovin je zhruba 1:1, vhodnější je převaha bílkovin rostlinných. Nadbytek bílkovin při normálním rozumném stravování nehrozí. Maximální snesitelná dávka jsou 2g bílkovin na kg a den. Větší množství příliš zatěžuje ledviny (při odbourávání bílkovin vznikají dusíkaté látky, které se vylučují ledvinami). 4. Vitamíny a minerální látky tělo si je nedovede až na výjimky vytvořit, je proto nutné je pravidelně stravou dodávat. Tyto látky hrají důležitou roli v metabolismu živin. Nejvíce jsou obsaženy v ovoci a zelenině. Vitamíny skupiny B pak v mase, obilovinách, vejcích, ořeších apod. V případě nedostatečného zajištění vitamínů stravou je možné je dodávat formou vitamínových

97 přípravků, nápojů obohacených o vitamíny, potravin obohacených o vitamíny a minerální látky. 5. Vláknina je složením vlastně také polysacharid. Rozeznáváme složku rozpustnou (např. pektiny) a složku nerozpustnou (celulóza). Dostatečné množství vlákniny ve stravě je důležité pro zajištění normálního průchodu tráveniny trávícím traktem, aby nedocházelo k zácpě a poškozování střev. Vláknina je nezbytným prostředkem k čištění organismu a navozuje pocit sytosti. Obsažena je hlavně v zelenině, ovoci, celozrnných výrobcích, luštěninách aj. Kromě správného složení potravy má velký vliv na zdraví a hmotnost člověka rovněž pravidelnost v jídle. Člověk by měl jíst 5x denně s odstupy zhruba 3 hodiny, tzn. snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři. Tekutiny - dostatek tekutin je pro organismus rovněž důležitý, dospělý člověk by měl vypít 2-2,5 litru tekutin denně. V létě, kdy jsou horka a při intenzivním sportu se potřeba tekutin ještě zvyšuje. Vhodnými nápoji jsou: voda, minerálka, bylinné a ovocné čaje, dále i ovocné džusy. Kávu a černý čaj je vhodné omezovat. Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili. Znamená to znát sám sebe, svůj metabolismus a chovat se sám k sobě ukázněně. Zdroje:

98 Název: Sýry ve stravě Obtížnost: lehká Časová náročnost: 1 hodina Pomůcky, materiál: ukázka vzorků sýrů nebo jejich obalů Popis: Historie sýru Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina, jako vinný ocet nebo citrónová štáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí). Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití mléka různých savců nebo různým procentem tuku v sušině, použití určitých druhů bakterií a plísní nebo různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Další faktory zahrnují skladbu potravy zvířat a také přidávání chuťových přísad jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka. Konzumace Sýr se požívá syrový, vařený, pečený, uzený i smažený, samotný nebo s různými přílohami. Může být ale i součástí různých omáček nebo zálivek. Rozdělení sýrů Dle tvrdosti čerstvé sýry nemají kůrku, nedávají se zrát; mají konzistenci podobu tvarohu měkké sýry zrají krátce, obsahují menší množství vody a tuku polotvrdé sýry zrají déle, dobře se krájí, obsahují méně vody tavené sýry vyrábí se z jednoho nebo více druhů sýrů (tvrdých i měkkých) pomocí tavicích solí, jsou trvanlivé, většinou různě dochucované Dle obsahu tuku v sušině vysokotučné: nad 60% smetanové: 50-60% plnotučné: tučné: 40 45% třičtvrtě tučné: 30 40% polotučné: 20 30% nízkotučné: do 10% Druhy sýrů Brie Brie je sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí, jemným, kompaktním těstem slámové barvy a pikantní chuti. Brie se vyrábí z kravského mléka, obsah tuku se pohybuje kolem 45 % až 60 %. Brie se nechává zrát minimálně 4 týdny, často až 10 týdnů.

99 V naší prodejně můžete zakoupit tři druhy Brie - klasické čisté, posypané čerstvou pažitkou nebo směsí toskánského koření. Švýcarský ementál Mladý ementál se prodává po 4 až 6 měsících zrání, vyzrálý po minimálně 8 až 12 měsících. Ementál se konzumuje jako chuťovka, ale používá se též v kuchyni jako strouhaný, do salátu, do fondue a zapékaných pokrmů. Gouda Gouda je tvrdý sýr nizozemského původu vyráběný z kravského mléka. Vyznačuje se žlutou vnitřní hmotou s nepravidelnými dírkami. Jeho vůně je jemná, s lehkým oříškovým nádechem. Díky vyššímu obsahu tuku (48 %) je jeho těsto krémovější než u eidamu, kůra je žlutá. Kůra se tradičně balí do žlutého voskového obalu. Doba zrání se pohybuje od 1 měsíce do 3 let. Holandské goudy tvoří stavební kámen našeho sortimentu a v našem obchůdků máme více než 20 druhů tohoto typu. Zdroje:

100 Název: Vejce ve stravě Obtížnost: lehká Časová náročnost: 1 hodina Pomůcky, materiál: vejce Popis: Vejce Složení, druhy, jakost Skladování, ošetřování, konzervování, nákazy Použití vajec ve stravování Složení, druhy, jakost VEJCE - pro potravinářské účely se používají vejce slepičí (křepelčí jako lahůdka). - z hlediska výživy jsou vejce vedle mléka a masa nejhodnotnější potravinou Složení: bílkoviny, žloutkový olej, sacharidy, minerální látky (Ca, P, Fe, S, Mg) vitamíny ( A, D, B 1, B 2,B 12 ). Křepelčí vajíčka mají vysoký obsah ML a V. Význam: dobře stravitelné, záporem je obsah cholesterolu. Struktura vajec: skořápka (12%),podskořápková blanka, vzduchová bublina, bílek 58% řidší a hustší), žloutek (30%), poutka (tzv. chalazy) Tržní druhy vajec : Označují se na skořápce písmenem příslušné kategorie hmotnosti v kruhu nebo oválu. Vejce skupiny B nejsou hmotnostně tříděna. 1. Stavba ptačího vejce: 1. skořápka (testa) 2. vnější papírová blána (membrana testa) 3. vnitřní papírová blána (membrana testa) 4. poutko (chalaza) 5. vnější řídký bílek (albumen rarum) 6. hustý bílek (album densum) 7. žloutková blána (membrana vitellina či lamina vitellina &ersand; cytolemma ovocyti) 8. výživný žloutek 9. zárodečný terčík (tvořivý žloutek + zárodek) (discus germinalis) 10. tmavý (žlutý) žloutek (vitellus aureus) 11. světlý žloutek (vitellus aureus) 12. vnitřní řídký bílek (albumen rarum) 13. poutko (chalaza) 14. vzduchová komůrka (cella aeria) 15. kutikula

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Program proti šikanování ve škole Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 4. Prevence proti šikanování a) program b) vzdělávání c) informování d) spolupráce

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu)

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, 565 01 Choceň Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Charakteristika šikanování: Šikanování je jakékoliv chování, jehož

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 2.4 Smíšená šikana 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 3.1 Odpovědnost

Více

Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje

Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje informaceoú číslo8 2018 strana2 Sbor dobrovolných hasičů Horní Suchá informuje První středa v měsíci Obecné zásady chování obyvatelstva Jak jistě všichni víme, každou první středu v měsíci probíhá zkouška

Více

Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013.

Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013. Škola ZŠ V Zahrádkách Program proti šikanování ve škole Č.j.: Účinnost od: 1.1. 2012 Spisový znak: 4.5 Skartační znak: S 10 Změny: od 2.9. 2013 Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování

Více

Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole. Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny:

Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole. Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny: Základní škola,jungmannova 660,Roudnice n.l. Program proti šikanování ve škole Č.j.:2/2009 Účinnost od:1.4.2009 Spisový znak: Skartační znak: S 10 Změny: Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_57 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 1

Více

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana Základní škola a mateřská škola Ostrava - Zábřeh, Kosmonautů 13, příspěvková organizace Program proti šikanování 1. Právní východiska Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice I. Tento program vznikl na základě Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování

Více

Program proti šikaně ve škole

Program proti šikaně ve škole Program proti šikaně ve škole Obsah Předmět 1. Základní body specifické primární prevence šikanování 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 3. Odpovědnost školy

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 IČO: 00 85 66 73 tel: 465 642 208 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Účinnost od: 1.12.2009 Vypracovali:

Více

Město Valtice, nám. Svobody 21, Valtice. Postup při krizovém řízení a ochraně obyvatelstva

Město Valtice, nám. Svobody 21, Valtice. Postup při krizovém řízení a ochraně obyvatelstva Město Valtice, nám. Svobody 21, 691 42 Valtice Postup při krizovém řízení a ochraně obyvatelstva Starosta města vydal v souladu s Krizovým řízením ve městě Valtice tento stručný pokyn, kterým se řídí osoby

Více

Vaše cesty k bezpečí aneb chytré blondýnky radí EVAKUACE

Vaše cesty k bezpečí aneb chytré blondýnky radí  EVAKUACE EVAKUACE Při některých mimořádných událostí (povodně, požár, únik nebezpečných látek) může dojít k situaci, kdy je nezbytné z ohroženého objektu nebo oblasti přemístit obyvatelstvo, zvířata, příp. movitý

Více

Leták OSPOD Šternberk

Leták OSPOD Šternberk Leták OSPOD Šternberk Sociálně-právní ochranou dětí se rozumí zejména: ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu, ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění, působení směřující

Více

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í

P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace P R O G R A M P R O T I Š I K A N O V Á N Í Program proti šikanování je dokument, který je zpracován naší školou

Více

Pravidla pro rodiče a děti k bezpečnějšímu užívání internetu

Pravidla pro rodiče a děti k bezpečnějšímu užívání internetu Pravidla pro rodiče a děti k bezpečnějšímu užívání internetu Pro školní výuku i zájmovou činnost se internet využívá ke zjišťování mnoha potřebných údajů. Vedle pozitivních stránek užívání internetu se

Více

DOPADY WHISTLEBLOWINGU DO TRESTNÍHO PRÁVA

DOPADY WHISTLEBLOWINGU DO TRESTNÍHO PRÁVA DOPADY WHISTLEBLOWINGU DO TRESTNÍHO PRÁVA KONKRÉTNÍ PŘÍKLADY A DOPORUČENÍ Z PRAXE JUDr. Jiří Váňa advokát, partner TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY WHISTLEBLOWINGU Whistleblowing je používaný pro nahlášení neetického,

Více

Autor: Mgr. Ivo Šenk Datum: 30.1.2013

Autor: Mgr. Ivo Šenk Datum: 30.1.2013 Poskytnutí první pomoci 1. část Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 18_18 Tématický celek: Člověk Autor: Mgr. Ivo

Více

Ročník: 1. Zpracováno dne:

Ročník: 1. Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_06 Název materiálu: Evakuace Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: V posledním desetiletí je stále častější vznik mimořádných událostí ohrožujících

Více

Téma: Kyberšikana a bezpečný internet. Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková

Téma: Kyberšikana a bezpečný internet. Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková Téma: Kyberšikana a bezpečný internet Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková jakékoliv chování, jehož záměrem je opakovaně ubližovat, ohrožovat, nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu lidí zahrnuje

Více

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p

íznaky šikany: ímé znaky šikanování mohou být nap íklad: Posm šné poznámky na adresu žáka, poko ující p Příznaky šikany: Za dítětem nepřicházejí domů spolužáci nebo jiní kamarádi. Dítě nemá kamaráda, s nímž by trávilo volný čas, s nímž by si telefonovalo apod. Dítě není zváno na návštěvu k jiným dětem. Nechuť

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová ŠIKANA Charakteristika šikany Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem

Více

Prevence rizikového chování

Prevence rizikového chování Prevence rizikového chování Šikana je označení, které obsahuje zhruba tyto momenty chování: je cílené vůči druhé osobě, záměrem je oběti zastrašit, ohrozit, zesměšnit, toto chování je časté, opakované

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha 2 Úvod Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních

Více

Násilí na dětech a co s tím!?

Násilí na dětech a co s tím!? Víkendové vzdělávání Násilí na dětech a co s tím!? Trojanovice 16.10.-18.10.2009 Vypracovala: Mgr. Taťána Gelnarová Sociálněprávníochrana dětí Zákon č. 359/99 Sb. SPO se rozumí zejména: Ochrana práva dítěte

Více

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Bezpečně na internetu Příručka pro rodiče Tato brožurka obsahuje základní informace, které se

Více

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva Odborná příprava velitelů JPO SDHO Evakuace obyvatelstva 2009 30 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany Při zásahu jednotky požární ochrany: a) zdolávájí

Více

Obec Janovice. Standard č Rizikové a nouzové situace

Obec Janovice. Standard č Rizikové a nouzové situace Standard č. 11 - Rizikové a nouzové situace 11a Zaměstnanci zařazení v orgánech sociálně právní ochrany k výkonu sociálně právní ochrany jsou připraveni na výskyt rizikových a nouzových situací a jsou

Více

3.Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí

3.Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí Městský úřad Litovel nám. Př. Otakara 778/1b, 784 01 Litovel www.litovel.eu Název standardu Kritéria standardu 3.Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí 3a Orgán sociálně-právní ochrany zveřejní

Více

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV A Co je HIV? HIV (virus lidského imunodeficitu) je virus, který způsobuje ztrátu obranyschopnosti (imunity) člověka před nejrůznějšími infekcemi. Tento virus napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek,

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ č.j. Š/X/1/01092013 Základní škola Jablonec nad Nisou - Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou výňatek CÍL Cílem programu

Více

Na požáry jsou to machři, uhasí ho, jak se patří. Vždy to řádně zasyčí, když přijedou hasiči.

Na požáry jsou to machři, uhasí ho, jak se patří. Vždy to řádně zasyčí, když přijedou hasiči. HRAJEME SI S HASIČI Na požáry jsou to machři, uhasí ho, jak se patří. Vždy to řádně zasyčí, když přijedou hasiči. Zloději už došla slova, chytí ho, i když se schová, za mříže pomalu se chystá, spravedlnosti

Více

Základní škola Prachatice, Vodňanská 287

Základní škola Prachatice, Vodňanská 287 Základní škola Prachatice, Vodňanská 287 Krizový plán řešení šikany ve škole Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá v cílených

Více

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz

Seminář pro rodiče ŠIKANA. Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz Seminář pro rodiče ŠIKANA Markéta Exnerová Centrum primární prevence Semiramis o.s. exnerova@os-semiramis.cz tlaky na dítě Šikana je.. Úmyslné a opakované ubližování slabšímu (neschopnému obrany) jedincem

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti Realizace všech zákonných

Více

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC DALOVICE Hlavní 99 362 63 VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí ( dále jen SPOD) ve znění pozdějších předpisů,

Více

ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ

ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ ŠIKANA, EXTRÉMNÉ PROJEVY AGRESE, KYBERŠIKANA, STALKING A JINÉ OBTĚŽOVÁNÍ Školní program proti šikaně 2015/2016 Metodický podklad Metodický pokyn k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže

Více

EVAKUACE, EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO. č. situace str. ZVLÁŠTNOSTI PROVÁDĚNÍ EVAKUACE V RÁMCI POVODŇOVÉ OCHRANY

EVAKUACE, EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO. č. situace str. ZVLÁŠTNOSTI PROVÁDĚNÍ EVAKUACE V RÁMCI POVODŇOVÉ OCHRANY C4 EVAKUACE, EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO č. situace str. 1 ZPŮSOB PROVÁDĚNÍ EVAKUACE 1 2 ZABEZPEČENÍ EVAKUACE 2 3 DRUHY EVAKUACE 3 4 ROZSAH EVAKUAČNÍCH OPATŘENÍ 4 5 ORGÁNY PRO ŘÍZENÍ EVAKUACE 5 6 ČINNOST KRIZOVÉHO

Více

Linka bezpečí - pomůže nám?

Linka bezpečí - pomůže nám? Linka bezpečí - pomůže nám? Pro děti a studenty denního studia, do 25 let včetně. Naším cílem je, aby si děti dokázaly poradit co nejlépe samy nebo s využitím podpory svého okolí. Jak Linka bezpečí funguje?

Více

Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu

Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Výchova ke zdraví Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast Výchova ke zdraví umožňuje prohloubit vztah studentů ke zdravému způsobu života, posílit rozumové i citové vazby k problematice

Více

Povodňová komise ORP Hustopeče

Povodňová komise ORP Hustopeče Vzor vyhlášení SPA Povodňová komise ORP Hustopeče Věc: Vyhlášení druhého / třetího stupně povodňové aktivity stavu pohotovosti / stavu ohrožení ve správním obvodu ORP Hustopeče na vodním toku v profilu

Více

Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Březen 2011 Mgr.Olga Čadilová Týrané, zneužívané a zanedbávané

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Příloha č. 1 - zásady bezpečné internetové komunikace

ŠKOLNÍ ŘÁD. Příloha č. 1 - zásady bezpečné internetové komunikace ŠKOLNÍ ŘÁD Příloha č. 1 - zásady bezpečné internetové komunikace Příloha č. 2 - postup školy při řešení případů souvisejících s užíváním návykových látek v prostředí Příloha č. 3 - postup školy při řešení

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - Rozpozná pozitivní a negativní vlivy na kvalitu klimatu v rodině i ve třídě. - Ovládá své emoce, akceptuje pocity druhých. - Vhodně používá prostředky neverbální komunikace. - Projevuje v kolektivu vrstevníků

Více

Ročník: 1. Zpracováno dne: 13. 12. 2012

Ročník: 1. Zpracováno dne: 13. 12. 2012 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_07 Název materiálu: Evakuační zavazadlo Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: V posledním desetiletí je stále častější vznik mimořádných

Více

7 VÝBUCH 8 VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU. č. situace str. ÚNIK NEBEZPEČNÉ LÁTKY PŘI PŘEPRAVĚ / ZE STACIONÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ

7 VÝBUCH 8 VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU. č. situace str. ÚNIK NEBEZPEČNÉ LÁTKY PŘI PŘEPRAVĚ / ZE STACIONÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ B3 VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU č. situace str. 1 ÚNIK NEBEZPEČNÉ LÁTKY PŘI PŘEPRAVĚ / ZE STACIONÁRNÍHO ZAŘÍZENÍ 2 REÁLNÉ NEBEZPEČÍ PŘÍVALOVÉHO DEŠTĚ 3 3 REÁLNÉ NEBEZPEČÍ VICHŘICE /TORNÁDA

Více

1. Standard 11 - Rizikové a nouzové situace

1. Standard 11 - Rizikové a nouzové situace 1. Standard 11 - Rizikové a nouzové situace Kritérium 11a Zaměstnanci zařazení v orgánech sociálně-právní ochrany, zaměstnanci kraje zařazení do krajského úřadu zaměstnanci obce zařazení do obecního úřadu

Více

Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu

Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Výchova ke zdraví Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast Výchova ke zdraví umožňuje prohloubit vztah studentů ke zdravému způsobu života, posílit rozumové i citové vazby k problematice

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 viz charakteristika uvědomuje si shody a rozdíly mezi funkční a dysfunkční

Více

Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Orgán sociálně-právní ochrany dětí Orgán sociálně-právní ochrany dětí Sociálně-právní ochrana je pomoc pro děti, jejich rodiče a další dospěláky, kteří se o děti starají nebo se chtějí starat. Děti chrání před násilím, zanedbáváním, zneužíváním

Více

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017 Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209 Program proti šikanování 2016/2017 Program proti šikanování Definice šikany (dle Metodického pokynu ministryně MŠMT k prevenci a řešení šikany škol a školských zařízení,)

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování (Součást Minimálního preventivního programu) Zpracováno podle MP Č.j.24 246/2008-6 Základní škola a mateřská škola Osová Bítýška Školní rok 2013/2014 Obsah 1.Charakteristika šikanování,

Více

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 POSTUP PŘI ŘEŠENÍ POČÁTEČNÍ ŠIKANY 1. bleskový odhad závažnosti a formy šikany 2. zajištění ochrany obětem 3. rozhovor s těmi, kteří na šikanování upozornili

Více

Vzdělávací obor výchova ke zdraví - obsah

Vzdělávací obor výchova ke zdraví - obsah Vzdělávací obor výchova ke zdraví - obsah 6.ročník Platnost od 1. 9. 2015 Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV Metody práce obor zvlád. téma ročník Kompetence

Více

Vnitřní pravidla služby odborného sociálního poradenství Občanské poradny Opava

Vnitřní pravidla služby odborného sociálního poradenství Občanské poradny Opava Vnitřní pravidla služby odborného sociálního poradenství Občanské poradny Opava Vedoucí střediska Občanské poradny: Mgr. Lucie Vehovská Adresa: Kylešovská 10, 746 01 Opava Telefonní spojení: 553 616 437,

Více

GYMNÁZIUM A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ LIBEREC Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace. Krizový plán školy. Zpracoval: Mgr.

GYMNÁZIUM A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ LIBEREC Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace. Krizový plán školy. Zpracoval: Mgr. tel.:+420 601 555 149; 482 771 326 fax: 482 771 329 IČ: 46748075 Krizový plán školy Zpracoval: Mgr. Petr Král Krizový plán školy je dokument, ve kterém je přesný návod postupu při řešení krizových situací

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu prvouka se doplňují: 1. stupeň Ročník: třetí. Tematické okruhy průřezového tématu.

Učební osnovy vyučovacího předmětu prvouka se doplňují: 1. stupeň Ročník: třetí. Tematické okruhy průřezového tématu. - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - rozezná nebezpečí různého charakteru, využívá bezpečná místa pro hru a trávení

Více

VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU

VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU B3 VZORY TÍSŇOVÝCH A DALŠÍCH ZPRÁV OBYVATELSTVU č. situace str. 1 ÚNIK NEBEZPEČNÉ LÁTKY PŘI PŘEPRAVĚ 2 2 PŘÍVALOVÉ DEŠTĚ 3 3 VICHŘICE/TORNÁDA 4 4 POŽÁR LEŠNÍ / V OBCI 5 5 DLOUHODOBÉ NARUŠENÍ DODÁVEK ELEKTŘINY

Více

SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY

SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ MEZIŘÍČÍ odbor sociálních věcí a zdravotnictví Mgr. Marta Muchová 04.12.2014 Sociálně-právní ochranou dětí (dále jen "SPOD")

Více

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova Příloha ŠVP č.2 Ve školním roce 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 se uvedené předměty rozšiřují o tyto očekáváné výstupy a učivo. Jedná se o očekávané výstupy, které byly dříve v předmětu Výchova ke zdraví,

Více

Minimální preventivní program 2018 / 2019

Minimální preventivní program 2018 / 2019 Minimální preventivní program 2018 / 2019 Zpracovala: Mgr. Jana Melicharová, školní metodik prevence 1 Minimální preventivní program vychází z metodických pokynů MŠMT v souladu s 29 odst. 1 a 30 odst.

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

A. Bezpečnostní tašku si nechám přichystanou tak, abych se k ní kdykoli dostala a mohla rychle odejít.

A. Bezpečnostní tašku si nechám přichystanou tak, abych se k ní kdykoli dostala a mohla rychle odejít. Co mohu dělat pro své bezpečí ve chvíli akutního ohrožení? A. Bezpečnostní tašku si nechám přichystanou tak, abych se k ní kdykoli dostala a mohla rychle odejít. B. O násilí v mé rodině mohu říci a požádat

Více

1. DODATEK KE ŠKOLNÍMU ŘÁDU. Projednán a schválen pedagogickou radou dne: 4. 12. 2006. Projednán a schválen školskou radou dne: 4. 12.

1. DODATEK KE ŠKOLNÍMU ŘÁDU. Projednán a schválen pedagogickou radou dne: 4. 12. 2006. Projednán a schválen školskou radou dne: 4. 12. 1. DODATEK KE ŠKOLNÍMU ŘÁDU Projednán a schválen pedagogickou radou dne: 4. 12. 2006 Projednán a schválen školskou radou dne: 4. 12. 2006 Dodatek nabývá účinnosti dne: 5. 12. 2006 1. Vnášení, držení, distribuce,

Více

Ochrana člověka za mimořádných událostí zařazení do předmětů, projektový den. 1.

Ochrana člověka za mimořádných událostí zařazení do předmětů, projektový den.   1. Ochrana člověka za mimořádných událostí zařazení do předmětů, projektový den http://naplno.osjak.cz/download/prirucka.pdf 1. stupeň Výstupy a učivo Výstupy naplňované v rámci projektového dne Výstupy v

Více

Školní program proti šikaně

Školní program proti šikaně Školní program proti šikaně Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č. j. 24 246/2008-6

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu AIDS a virus HIV Anotace Pracovní list obsahuje základní informace o AIDS a o možnostech jeho přenosu,

Více

Výchovné poradenství

Výchovné poradenství Výchovné poradenství Výchovný poradce: Mgr. Hana Topičová Hlavní okruhy činnosti výchovného poradce: péče o duševní zdraví žáků péče o žáky s výukovými potížemi péče o žáky s výchovnými problémy pomoc

Více

ITA, SMART Notebook, Version :35:24 Jul šikana, stádia šikany, kam se obrátit, co dělat, trestný čin

ITA, SMART Notebook, Version :35:24 Jul šikana, stádia šikany, kam se obrátit, co dělat, trestný čin Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Vnitřní předpis č.: V2/06 Spisový znak: A 10 Obsah: I. Úvodní ustanovení II. III. IV. Práva a povinnosti dětí, jejich zákonných zástupců, pravidla vzájemných vztahů mezi dětmi

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti

Více

VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35

VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35 VY_32_INOVACE_16_IZS - MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

Sociálně právní ochrana dětí. Úvod do sociální práce ZS 2012

Sociálně právní ochrana dětí. Úvod do sociální práce ZS 2012 Sociálně právní ochrana dětí Úvod do sociální práce ZS 2012 Ochrana práv dětí Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A ZDRAVÍ VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 6. PRŮCHOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A ZDRAVÍ VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 6. PRŮCHOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky respektuje přijatá pravidla soužití mezi spolužáky a vrstevníky

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO DOMOVA PRO SENIORY ONDRÁŠ, P. O.

ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO DOMOVA PRO SENIORY ONDRÁŠ, P. O. ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO DOMOVA PRO SENIORY ONDRÁŠ, P. O. Informace pro vyplnění žádosti. Údaje označené hvězdičkou * jsou povinné a je potřeba je uvést pro podání žádosti. Všechny ostatní údaje jsou nepovinné

Více

Vnitřní řád školní družiny

Vnitřní řád školní družiny Vnitřní řád školní družiny Základní škola, Blatná, Holečkova 1060 Činnost školní družiny 1. Školní družina poskytuje žákům školy zájmové vzdělávání, odpočinkový program, společenské, kulturní, sportovní

Více

Projekt Násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče Pracovní násilí a jeho podoby

Projekt Násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče Pracovní násilí a jeho podoby Projekt Násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče Pracovní násilí a jeho podoby Ing. Iva Merhautová, MBA Násilí na pracovištích Násilí na pracovištích se stalo stejným rizikem jako

Více

Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova

Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova Datum: 20. dubna 2015 ZŠ Poděbradova Sociální síť je internetová služba Na sociálních sítích můžete komunikovat s přáteli a přidávat různé příspěvky Každá sociální síť je zaměřena na jinou tematiku Nejznámější

Více

KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU

KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU KYBERŠIKANA BEZPEČNOST NA INTERNETU Mgr. Petra Hovězáková NÁPLŇ SETKÁNÍ Co je kyberšikana a jak ji poznat Kdy se jedná o závislost na PC hrách či internetu Jak vytvářet bezpečné podmínky v prostředí internetu

Více

PRŮZKUM MEZI MLÁDEŽÍ zkušenosti s úrazy vyhodnocení průzkumu Průzkum byl prováděn za podpory Ministerstva zdravotnictví.

PRŮZKUM MEZI MLÁDEŽÍ zkušenosti s úrazy vyhodnocení průzkumu Průzkum byl prováděn za podpory Ministerstva zdravotnictví. PRŮZKUM MEZI MLÁDEŽÍ zkušenosti s úrazy vyhodnocení průzkumu Průzkum byl prováděn za podpory Ministerstva zdravotnictví. ZADÁNÍ Žáci 11 15 let, (s prioritním zaměřením na skupinu 11-12 letých), v 10 třídách

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ ZBRASLAVICE PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Zpracovala: Aneta Zdeňková OBSAH: Společné vzdělávání a supervize Užší realizační tým Zmapování situace a motivování pedagogů pro změnu

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo ročník Průřezová témata Je si vědom nutnosti kázně a dodržování pokynů v případě obecného ohrožení

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Jablonec nad Nisou- Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Jablonec nad Nisou- Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ Jablonec nad Nisou- Rýnovice, Pod Vodárnou 10, příspěvková organizace Pod Vodárnou 10, 466 05 Jablonec nad Nisou Výňatek OBSAH: 1. PRÁVNÍ VÝCHODISKA 2. CÍL 3. ÚKOLY 4. CHARAKTERISTIKA

Více

DIDAKTIKA VZ. PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník)

DIDAKTIKA VZ. PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník) DIDAKTIKA VZ PŘÍPRAVY NA HODINU (6.-9. ročník) 6. ročník Osobní bezpečí- Způsoby chování v krizových situacích rozsah 2h V životě člověka nastávají náhodné a mimořádné situace, které mohou ohrozit zdraví

Více

Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole

Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole Postupy při výskytu rizikového chování na naší škole 16. října 2007 vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nový metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků

Více

Zákonné podmínky: 1. řešení šikany

Zákonné podmínky: 1. řešení šikany Řešení šikany Objevily se v některé ze škol ve vaší obci v poslední době případy šikany? Mezi dětmi a mladistvými je dnes celá řada potenciálních příčin neporozumění, napadání či psychického a fyzického

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Dle ustanovení 4 zákona 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí ve znění pozdějších předpisů je obecní úřad orgánem SPO zajišťující ochranu práva dítěte

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Schválil/a za MŠ Olešná: Iveta Šmídová, Petra Sládková. Účinnost: od 01. 09. 2015

ŠKOLNÍ ŘÁD. Schválil/a za MŠ Olešná: Iveta Šmídová, Petra Sládková. Účinnost: od 01. 09. 2015 Mateřská škola Olešná, příspěvková organizace, Olešná 71, 267 64 Olešná, okres Beroun IČO 750 33 241, telefon: 311 572 152, 727 909 149, ms.olesna@seznam.cz, www.olesna-be.cz/materska-skola/ ŠKOLNÍ ŘÁD

Více

Ročník: 1. Zpracováno dne:

Ročník: 1. Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_03 Název materiálu: Důležitá telefonní čísla IZS Tematická oblast: Tělesná výchova 1. ročník Anotace: V posledním desetiletí je stále častější vznik mimořádných

Více

SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ SOCIÁLNĚ - PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Sociálně-právní ochranu dětí, tj. dětí do 18 let, na území města Týn nad Vltavou a správního obvodu obce s rozšířenou působností poskytuje Městský úřad Týn nad Vltavou, odbor

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování Příloha č. 6 směrnice č. 37 Prevence šikany Školní program proti šikanování Program je součástí MPP školy a je zpracován na základě Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Semín 102, Přelouč 535 01 IČO: 70988838 Tel. 466 932 207 Prevence sociálně patologických jevů na základní škole zahrnuje především předcházení problémům s návykovými látkami

Více

SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A KRIMINALITY NA DĚTECH A MLÁDEŽI PÁCHANÉ

SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A KRIMINALITY NA DĚTECH A MLÁDEŽI PÁCHANÉ Základní škola, Liberec, ul. 5.května 64/49, příspěvková organizace tel: 485 105 631 e-mail: info@zs5kveten.cz SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A

Více

Dítě ohrožené prostředím Týrané, zneužívané a zanedbávané děti

Dítě ohrožené prostředím Týrané, zneužívané a zanedbávané děti Dítě ohrožené prostředím Týrané, zneužívané a zanedbávané děti Motto Kdo by ublížil jednomu z těchto nepatrných, pro toho by bylo lépe, aby mu pověsili na krk mlýnský kámen a potopili ho do mořské hlubiny.

Více

UNICEF ČR. Bezpečnost dětí a mobilní technologie. Miroslav Uřičař, 20.5.2014

UNICEF ČR. Bezpečnost dětí a mobilní technologie. Miroslav Uřičař, 20.5.2014 UNICEF ČR Bezpečnost dětí a mobilní technologie Miroslav Uřičař, 20.5.2014 Používání Internetu a mobilních telefonů věková hranice klesá Omezení dětí při používání internetu (čas není to jediné.) Jaké

Více

Číslo Datum Strana Účinnost od Provedl Poznámky

Číslo Datum Strana Účinnost od Provedl Poznámky Č.j.548 /2015 Účinnost: od 1.9.2015 Spisový znak: 2-1 Skartační znak: A5 Razítko školy: Masarykova základní škola Žalhostice Počet stran: 11 Podpis ředitele školy: Změny: Školní řád Číslo Datum Strana

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S PŘEDPISY V OBLASTI POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 1) Požární ochrana V souladu se zákonem č.133/85 Sb. o požární ochraně, v platném znění, studenti jsou k

Více

Věk: Do 15 let let let let let 60 a více let. Pohlaví: Nejvyšší dosažené vzdělání: Neukončené základní

Věk: Do 15 let let let let let 60 a více let. Pohlaví: Nejvyšší dosažené vzdělání: Neukončené základní Věk: Do 15 let 20 29 let 45-59 let 15 19 let 30-44 let 60 a více let Pohlaví: Muž Žena Nejvyšší dosažené vzdělání: Neukončené základní Základní škola SOU SŠ Vyšší odborná škola VŠ Socioekonomický status

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více