LISTOPAD 2014 ŠKOLNÍ ZPRAVODAJ. Jak jsme letos začali? Z obsahu čísla

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LISTOPAD 2014 ŠKOLNÍ ZPRAVODAJ. Jak jsme letos začali? Z obsahu čísla"

Transkript

1 LISTOPAD 2014 Z obsahu čísla Zprávy z jednotlivých tříd (s. 2 6) Konané akce: Běh pro knížky, Živá muzea, Šeříky, kemp (s. 7 10) Kalendář akcí na podzimní term (s. 11) ŠKOLNÍ ZPRAVODAJ Jak jsme letos začali? Po příjemném létě jsme se všichni plni prázdninových dojmů v září opět sešli ve školních lavicích. Nový školní rok byl teprve na začátku, ale my už jsme věděli, že naše další setkání budou nejen plná češtiny, ale také okořeněná zábavným hraním a nejrůznějšími mimoškolními akcemi, při kterých zažijeme spoustu legrace. Naše očekávání se potvrdilo hned na začátku, když někteří z nás na vlastní kůži zkusili na charitativní akci běžet dětem pro knížky. Kromě sportu se naše škola účastnila také mezinárodního projektu Šeříky pro mír. Spojili jsme síly s vybranými londýnskými školami a společně jsme poznávali příběhy a události 2. světové války. Naši žáčci měli možnost poznat Samuela Gaytona, britského spisovatele, který spolu se svými kolegy v rámci jedinečného projektu Živá muzea provádí děti spletitými chodbami Britského muzea v Londýně. A co oblíbený podzimní kemp? Spolu s Dřevákem, Plasťákem, Plyšákem, Papírákem a Kovákem jsme také zažili mnohá dobrodružství, na která se jen tak nezapomíná!

2 ZPRÁVY OD PŘEDŠKOLÁKŮ Strana 2 Podzimní term strávili naši předškoláci s hlavním hrdinou oblíbené dětské knihy. Jaká dobrodružství spolu asi zažívají? Kouzelné čtení V předškolní skupině začal nový školní rok velmi dobře. Přivítali jsme naše staré kamarády, ale také mnoho nových tváří. Nejmenší děti ve skupině A se od září skrze divadelní představení seznamují s klasickými postavičkami českých večerníčků, s Krtečkem, Bobem a Bobkem, Křemílkem a Vochomůrkou nebo třeba i s vílou Amálkou. Ve výtvarné části se děti učí pracovat s nůžkami, lepidly a barvami. Seznamují se s různými materiály a vyrábějí krásná díla, ze kterých mají vždy velikou radost. Pro pohodlí i bezpečnost vždy nosí pracovní oblečení a přezůvky. Starší děti z Béčka si od začátku roku pravidelně čtou z knihy Kouzelná baterka. Prožívají mnohá dobrodružství spolu s Frantou a s jeho kouzelnou baterkou, která svým světlem dokáže "oživit" úplně obyčejné věci, třeba odhozené plastové láhve, klacky nebo tkaničky od bot. NULTÝ ROČNÍK OD A do Z KAMARÁDKA PANDA VANDA A JEJÍ ZÁBAVNÁ ABECEDA Děti z nultého ročníku se v prvním termu seznámily s novou kamarádkou Pandou Vandou, která je provází hravým učením českých písmen, her a říkadel. Přechod z předškolní třídy do 1. ročníku je tak nejen naučný, ale i zábavný. V prvouce si povídáme o rodině, domově a všem, co nás obklopuje. Snažíme se děti motivovat ke čtení českých knížek.

3 A JAK SE DAŘÍ PRVŇÁČKŮM? Strana 3 CESTY DO PÍSMENKOVA si prvňáčci opravdu užívají. Ukončete tedy, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají Prvňáčci České školy se ocitli ve městě Písmenkově, kde se toulají známými ulicemi české abecedy. Společně vymýšlejí spousty nových slov, pojmenovávají obrázky a interaktivní formou prohlubují své vědomosti. Písmena a slova se děti učí v tiskací i psací podobě! Ani v prvouce neleníme a představujeme si zajímavá témata, jež se týkají jak nás ve třídě, tak našich rodin, města a školy. Čas od času si zahrajeme scénku ze života nebo se učíme, jak v kterých situacích jednat. Hrajeme hry se zvířátky a spolupracujeme s kamarády na vymýšlení herních taktik. Každý týden se naučíme alespoň jednu hádanku, básničku nebo českou písničku, čímž si zapamatujeme spoustu nových českých slov. Každý týden také zjišťujeme, co všechno jsme si odnesli z promítané pohádky. V závěru hodiny žáci sami hodnotí vlastní aktivitu a získávají body, za které je na konci termů čekají odměny. Máme před sebou spoustu práce, témat, slov, písní a básniček a už se moc těšíme, až budeme moci doma rodičům předvést, kolik jsme se toho v České škole naučili! DRUHÝ ROČNÍK ARCHITEKTI Druháci se v průběhu podzimního termu pustili do četby pohádek. Učí se o pohádkových postavách, čtou doma knížky, nosí je ukázat do školy a vyprávějí o nich svým spolužákům. Na základě obrázků tvoří vlastní příběhy, hrají divadlo a ilustrují známé české pohádky. Kromě pohádek se učí popisovat svět okolo sebe. Povídají si o svých zálibách, rodině a místu, kde bydlí. Společně vytvářejí dům 2. třídy, do kterého nakupují nábytek, s nímž vybavují jednotlivé pokoje.

4 TŘETÍ TŘÍDA Strana 4 COPAK SE DĚJE U NAŠICH TŘEŤÁKŮ? Ve třídě se nás sice sešlo jen málo, to nám ale nebrání pilně vstřebávat vědomosti o naší vlasti. S hrdostí zpíváme Českou hymnu a dokážeme vám třeba o půlnoci vysvětlit, jak český lev ke dvěma ocasům přišel! Děti ze třetí třídy se v podzimním termu učí rozpoznávat slovní druhy v textu a potkávají se s pádovými otázkami. Cestují po slepé mapě České republiky, kterou doplňují obrázky, a tak se učí o důležitých městech a místech v zemi svých rodičů a prarodičů! Společně pracujeme na projektu Karamel v Praze, kde se seznamujeme s hlavním městem České republiky, jeho památkami a zároveň se cvičíme v tvořivém psaní. O malé přestávce posloucháme české lidové písně nebo písně z českých pohádek. Velkou přestávku doprovází tradiční česká pohádka na pokračování, aby nám do uší stále zněla čeština!

5 Strana 5 ENERGICKÁ ČTVRTÁ TŘÍDA Z LONDÝNA AŽ DO VĚSTONIC A ZASE ZPÁTKY Ve škole musí být hlavně živo! Každou sobotu nám to dokazuje energická 4. třída. Vyjmenovaná slova jsme přes prázdniny trošku pozapomněli, ale doháníme to odbornými znalostmi z české historie. Při výuce jsme začali cestovat časem a prostorem, a to od pravěku do středověku, za jednu sobotu zvládneme výlet z Anglie přes Říp až do Věstonic. Učíme se o vývoji lidstva a jeho všemožných vynálezech a hrdě sledujeme Dějiny (svého!) udatného českého národa. Pomalu a jistě se z nás stávají velcí spisovatelé, každý týden pilně trénujeme na Magnesii Literu. Legrace v lavicích Učitelka: Praotec Čech ráno vstal a vystoupil na horu Říp. Žák: Petr Čech!!! Čtenářský kvíz Trénování bě/bje, pě/pjě, vě/vje Poznáte, o jaká slova se jedná na obrázcích našich čtvrťáků? Správně přiřaďte! SPĚCHAT OBĚŤ OBJEDNÁVKA NEVĚSTA Čtvrtá třída s časovou osou zobrazující české území od pravěku po příchod Slovanů

6 PÁŤÁCI A ŠESŤÁCI Strana 6 JAK TO VYPADÁ UVNITŘ BLANÍKU? Naši nejstarší žáci o tom mají zcela jasnou představu! Pátá a šestá třída začala opět vytvářet velkou historickou mapu České republiky a dlouhou časovou osu významných dějinných událostí. Mapa sleduje důležitá místa a události české historie od pravěku až po dobu Marie Terezie. Budeme na ni dopisovat místa, roky a události a vlepovat obrázky, např. Dolní Věstonice s Venuší, Velehrad s Cyrilem a Metodějem nebo místa, kde stojí známé rotundy a románské baziliky. Časová osa bude mapu doplňovat, zejména pro uvědomění si historických posloupností českých dějin. Postupně budeme zachycovat významné časové mezníky, kupříkladu roky 863, 935, 1032, 1306, 1348, 1918 nebo Naše práce z hodiny Hora Blaník (Babetka Clark) Historická iniciála (Miriam Quhali)

7 Strana 7 BĚŽELI JSME DĚTEM PRO KNÍŽKY Poslední letní neděli, 21. září, věnovala londýnská Česká škola bez hranic charitativní akci Běžíme dětem pro knížky. Šlo o dobročinný běh v rámci každoročně pořádaného Richmond Running Festivalu a zábavný sportovní den pro děti. Počasí nedělnímu sportu přálo, a tak se na stanovišti v Old Deer Parku sešli učitelé a rodiče s dětmi v hojném počtu, aby podpořili naše sportovce, kteří běželi desetikilometrovou trasu oficiálního závodu ve prospěch knihovny České školy. Pro děti tu byly připraveny různé soutěže a sportovní i výtvarné aktivity. Hry a úkoly si vyzkoušeli i rodiče a učitelé. Nutno podotknout, že oficiální soutěže se zúčastnili i běžci z Českého okénka ve Wimbledonu a několik českých dětí, které běžely dětský závod Nike Kid s Mile. Hlavním cílem doprovodné akce České školy bez hranic byla finanční podpora České dětské knihovny. Česká škola tímto děkuje všem, kteří přispěli k obohacení její knihovny o nové knížky pro české děti. Díky patří také běžcům, rodičům a učitelům, bez jejichž zapojení by se tato charitativní sbírka nemohla konat. KONANÉ AKCE ŠEŘÍKY PRO MÍR Důležité datum, devátý květen 1945, označuje konec druhé světové války v Evropě. Symbolem tohoto dne je pro Čechy šeřík, protože podle pověsti jako zázrakem rozkvetly oné květnové noci v osvobozené Praze stovky šeříkových keřů jako ozdoba a vděk za konec války. Od té doby nám fialově a bíle kvetoucí keře připomínají tento zásadní moment české historie a symbolizují mír. V V květnu 2015 budeme mír slavit již po sedmdesáté. Proto jsme se rozhodli, že toto výročí oslavíme společně i s dětmi z České školy. Během několika workshopů jsme s žáky z vybraných anglických škol vyrobili spoustu děl spjatých s válkou. Tyto výrobky se použijí jako ilustrace k chystané elektronické knize, jež bude v londýnských základních školách sloužit jako učební pomůcka k učivu o 2. světové válce.

8 KONANÉ AKCE strana 8 HURÁ DO PODZIMNÍ PŘÍRODY! Ve dnech října se konal již tradiční podzimní kemp. Přes dvacet přihlášených se sešlo v sobotu ráno na nádraží v Paddingtonu, odkud se vlakem přesunuli do Taplow. Do samotného tábora natěšení účastníci došli procházkou podél řeky, malebnou přírodou oblasti Windsoru. Na místě už na všechny čekal bohatý čtyřdenní program. Po seznámení se s pravidly areálu, ubytování se na pokojích a pozdním obědě všechny táborníky slavnostně přivítali v kostýmech zástupci pohádkové říše hraček Plasťák, Dřevák, Papírák, Kovák a Plyšák. Děti si rozdělili do družstev, jejichž prvním úkolem bylo vytvořit táborové vlajky. Ty zdobily po celou dobu konání tábora společenskou místnost, ve které se odehrávaly všechny důležité události, jako bylo dopolední vyučování, poobědový klid s českými pohádkami i večerní zpívání s kytarou a celou dětskou kapelou. Budova tábora je obklopená přírodou, a tak se značná část programu odehrávala venku. Kromě každodenních fotbalových zápasů a akrobatických výkonů na prolézačkách a houpačkách si děti užívaly i stavění domečků pro tajemné lesní bytosti, cestu po stopách krále říše hraček či noční bojovku. Pro děti bylo připraveno i mnoho výtvarných aktivit. Výsledkem bylo, že si s sebou domů každý přivezl složku se svými výtvory, obrázky, papírovými origami, a někteří hračkáři si dokonce ušili i vlastního plyšáka. Všechny děti se podílely na vytváření maskota, ponožkového hada Makaróna, který dohlížel na celý kemp tak, jak se na správného krále hraček sluší a patří. Ze stromů na zahradě se doplazil až do skříně v jednom z pokojů, kde si na poslední noc udělal své hnízdo. Ve vlastnoručně vyrobených tričkách se mladí trempové dopravili až ke svým rodičům obtěžkáni nejen diplomy, odměnami a výrobky, ale hlavně nezapomenutelnými zážitky.

9 Strana 9 KONANÉ AKCE RUDOLFINSKÁ DOBA V BRITSKÉM MUZEU I v tomto termu spolupracujeme s Britským muzeem a pokračujeme tak v úspěšném projektu Živá muzea, o kterém jsme vás informovali už v minulém čísle našeho zpravodaje. Pro dvanáct dětí z České školy vznikla série jedinečných workshopů, tematicky spjatých s dobou Rudolfa II. Dvě říjnové a dvě listopadové neděle se pro ně a pro jejich učitele a asistenty staly opravdu nevšedními. Nejen že jsme spolu všichni navštívili Britské muzeum, ale setkali jsme se zde také se Samem Gaytonem, britským spisovatelem a autorem knih pro děti, a také s dalšími pracovníky muzea, mezi které také patřila například Emma Taylor. Děti měly možnost projít se muzeem, na vlastní oči vidět spoustu zajímavých předmětů a některé z nich si dokonce osahat. Spolu se Samem také dohromady vymysleli báseň, sepsali příběh, zahráli si na zpravodaje BBC zpráv a nahráli písničku. Děti byly také velmi bystré při řešení skoro až detektivní záhady Rudolfovy ztracené lodě. Soudě podle všeobecně dobré nálady a rozzářených dětských očí se naše Živá muzea podařila nad očekávání skvěle.

10 KONANÉ AKCE Strana 10 ŠEŘÍKOVÉ WORKSHOPY V KOSTELE ST. MARY MAGDALENE Po úspěchu válečných workshopů v Highbury Quadrant School a v kurdské komunitě na Finsbury Park jsme se rozhodli uspořádat podobnou akci i pro děti z farnosti St. Mary Magdalene s Church. Vyplnili jsme jí dva celé dny podzimního half termu, 29. a 30. říjen. Děti se do všech aktivit zapojily s nadšením. Během tohoto workshopu vznikla nová krásná díla nejenom výtvarná, ale dokonce také literární. Děti si vytvořily podobný deník, jaký si vedla Anna Franková, stejně jako sir Nicolas Winton vysvobodily, alespoň výtvarně, ze spárů nacismu vlak plný dětí, vyráběly šeříky, kterými pak pokrývaly ruské tanky, ztvárnily také města, která byla během války zničená. Závěrečnou tečkou pak bylo společné fotografování. Co myslíte, máme radši cheese nebo sausages?

11 KALENDÁŘ AKCÍ od září do prosince 2014 Běh pro knížky Živá muzea , , , , Šeříky pro mír září, říjen KNIHOVNA Najděte si cestu do knihovny, knihovnice Dáša, Helena a Monika se těší na všechny nadšené čtenáře. Knihovna je v provozu každou vyučovací sobotu od 10:45 do 12:00, v přízemí kostela St David (vstup hlavním vchodem, zvoňte na zvonek u hlavních dveří kostela St David). na naše knihovnice: knihovna.cswb.london@teachers.org.uk Tábor ve Windsoru Dvoudenní workshop v kostele St Mary Magdalene a Babylónská věž Workshop v angličtině v kryptě kostela St David od 10:00 do 12:00 Promítání české pohádky Šťastný smolař od 10:30 The Gate cinema Mikulášská nadílka od 15:00 Vzkazy do našeho zpravodaje zasílejte na info@czechschool.org.uk. Grafické zpracování a jazyková příprava: Zuzana Šullová a Bára Havlátová, supervize: Zuzana Jungmanová, Blanka Jaurisová, Michaela Sanytrová. Příspěvky: Bára Havlátová, Blanka Jaurisová, Zuzana Jungmanová, Markéta Klusáčková, Veronika Prokopová, Jitka Qorri, Pavel Stanislav, Michaela Sanytrová, Adéla Herbsová, Zuzana Šullová, Petra Musilová 2014 ČŠBHL

12

2010/11 cena 5 Kč. Obsah. www.4zskolin.cz. Úvodník

2010/11 cena 5 Kč. Obsah. www.4zskolin.cz. Úvodník 2 2010/11 cena 5 Kč Úvodník V mimořádném čísle školního časopisu jsme připravili několik zajímavostí, fotografií a informací o tom, co jsme během školního roku ve vyučování Super Nature s našimi žáky prožili.

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org.

Kids Art Club eská škola bez hranic http://www.czechcentres.cz/london/stranka.asp?id=2793&menu=8499 Kids Art Club www.kidsartclub.org. Mikuláš 2008 Kids Art Club pod záštitou ambasády České republiky v Londýně a s intenzivní spoluprací s Českým kulturním centrem v Londýně, byl založen na začátku října 2007. V polovině roku 2008 se stal

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

DO LIBRÍNIE VSTUP JEN S PASEM! SEMINÁŘ KNIHOVNÍCI SOBĚ! KRAJSKÁ KNIHOVNA KARLOVY VARY,

DO LIBRÍNIE VSTUP JEN S PASEM! SEMINÁŘ KNIHOVNÍCI SOBĚ! KRAJSKÁ KNIHOVNA KARLOVY VARY, DO LIBRÍNIE VSTUP JEN S PASEM! SEMINÁŘ KNIHOVNÍCI SOBĚ! KRAJSKÁ KNIHOVNA KARLOVY VARY, 23.11.2016 NOC S ANDERSENEM Vyhlašuje SKIP Klub dětských knihoven ČR V Lokti od roku 2005 letos 12. ročník Nocuje

Více

Nadcházející události

Nadcházející události Červenec - Srpen 2016 Školní zpravodaj Úvodní slovo Vážení rodiče, učitelé a přátele Waldorfu, poslední víkend před zahájením školního roku se konal adaptační pobyt rodin budoucích prvňáčků. Jeho vyvrcholením

Více

Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ /0.0/0.0/16_009/ Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice

Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ /0.0/0.0/16_009/ Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_009/0000518 Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice Veletrh - Chorzow Dne 2. 6. 2018 se zástupci z místní akční skupiny RÝMAŘOVSKO,

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Den pro dětskou knihu 2018 v Městské knihovně Kraslice [1]

Den pro dětskou knihu 2018 v Městské knihovně Kraslice [1] [1] Autor: MAŠTALÍŘOVÁ, Marta [2] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 4 [3] Rubrika: Celostátní akce [4] Klíčová slova: Den pro dětskou knihu [5], děti [6], Městská knihovna Kraslice [7] Region: 11 Karlovarský

Více

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY 26. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr Mgr. M.

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Výroční zpráva Klubu dětských knihoven SKIP ČR Klubko jižní Morava

Výroční zpráva Klubu dětských knihoven SKIP ČR Klubko jižní Morava Výroční zpráva Klubu dětských knihoven SKIP ČR Klubko jižní Morava V regionu SKIP ČR Velká Morava působí dvě klubka Zlínské klubko a Klubko Jižní Morava. Každé klubko má za sebou již delší tradici, tudíž

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Do I. třídy byly zakoupeny nové počítače, které se stanou pomocníky při vyučování, ale i ve školní družině.

Do I. třídy byly zakoupeny nové počítače, které se stanou pomocníky při vyučování, ale i ve školní družině. Září 2013 V pátek 27. září proběhla školní drakiáda. Děti s velkým nadšením pouštěly své draky a dráčky. Bylo velmi pěkné, slunečné, ale málo větrné počasí. Akce byla přesunuta na další týden. Do I. třídy

Více

NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ

NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ 1. - 5. třída M Ě S T S K Á K N I H O V N A B Ř E C L A V - P O B O Č K Y P O Š T O R N Á, S T A R Á B Ř E C L A V A C H A R V Á T S K Á N O V Á V E S Podle možností

Více

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence 1. stupeň ZŠ 6. 9. třída + střední školy Kašpárek zve do knihovny Poprvé v knihovně Poznávací exkurze

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

Vážení čtenáři, ráda bych využila příležitosti se v tomto článku poohlédnout za posledním měsícem školního roku a celým uplynulým školním rokem.

Vážení čtenáři, ráda bych využila příležitosti se v tomto článku poohlédnout za posledním měsícem školního roku a celým uplynulým školním rokem. Vážení čtenáři, ráda bych využila příležitosti se v tomto článku poohlédnout za posledním měsícem školního roku a celým uplynulým školním rokem. Náš červnový program byl opravdu nabitý... prací, akcemi,

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12

Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12 Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12 Vlasta Mračková Ivana Weissová 599 522 321 Vlasta Mračková Ivana Weissová Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1.

Více

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem

KÝ T. ...animacní. úterý svátek vánoční. s naším maskotem úterý 25. 12. 1. svátek vánoční 10:00 10:45 Rozcvička Ranní protažení celého těla Tělocvična s Mamutíkem 11:00 12:30 Andělíček strážníček Tvoříme závěsné třpytivé andělíčky Dětský svět z papíru a vaty

Více

Naší mateřské škole se říká:

Naší mateřské škole se říká: Naší mateřské škole se říká: Každá třída má svojí barevnou kombinaci, se kterou ladí výmalba tříd, barevné dekorace a doplňky. Barvě tříd odpovídají i pytle v šatnách na ukládání osobních věcí. U každé

Více

Školní projekt. Pohádka O koblížkovi

Školní projekt. Pohádka O koblížkovi Školní projekt Pohádka O koblížkovi 26. 3. 2019 1 Organizátoři: členové metodického sdružení 1. stupně ZŠ Vedoucí projektového dne: Mgr. D. Stratilová Příprava pohádky ke zhlédnutí na interaktivní tabuli:

Více

Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016

Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016 Nabídka pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016 Vážení přátelé, Nabízíme vám přehled akcí, které Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm připravila pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2015 2016.

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura 2. ročník, 2016/2017 časově-tematický plán Učebnice a jiné materiály: Český jazyk 2 (Prodos modrá řada) Český jazyk 2 pracovní sešit (Prodos modrá řada) Čítanka 2 (Prodos modrá

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která podává

Více

Stiftelsen Solgløtt, org. nr

Stiftelsen Solgløtt, org. nr Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 20.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace 20.11.2014 Mgr. et Mgr. Pavlína Honzíková Představené vzdělávací aktivity: cyklus Film

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Základní škola 1. - 2. třída Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Lekce informačního vzdělávání JÁ, KNÍŽKA A KNIHOVNA Seznámení s knihovnou; pojmy knihovna, knihkupectví, autor, ilustrátor; prohlídka

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2014/2015 kontakt dětské oddělení Monika Dolejší, Lenka Živná 569 400 484 detske@kkvysociny.cz m centrum 569

Více

Nabídka pro žáky ZŠ

Nabídka pro žáky ZŠ Nabídka pro žáky ZŠ 2016 2017 Nabízíme vám širší nabídku akcí, které Městská knihovna ve Frenštátě pod Radhoštěm připravila pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY pro školní rok 2016 2017. Lze ji běžně využívat i mimo základní

Více

Podpora čtenářství ve škole Základní škola Liberec, Lesní 575/12, 460 01, Liberec 1

Podpora čtenářství ve škole Základní škola Liberec, Lesní 575/12, 460 01, Liberec 1 Podpora čtenářství ve škole Základní škola Liberec, Lesní 575/12, 460 01, Liberec 1 Inspirací k sepsání tohoto článku o příkladu dobré praxe mi byl článek ze dne 4. října 2011 uveřejněný v celostátním

Více

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová

Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6. Brechtík. Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Číslo: 6 Listopad Rok 2013/2014 MŠ Brno, Brechtova 6 Brechtík Obrázek 1 nakreslila Eliška Burešová Vážení rodiče, držíte v rukou nové vydání školního časopisu, který je určen Vám i Vašim dětem. Tento časopis

Více

Projekt Už jsem čtenář Knížka pro prvňáčka v Obecní knihovně v Pavlovicích u Přerova [1]

Projekt Už jsem čtenář Knížka pro prvňáčka v Obecní knihovně v Pavlovicích u Přerova [1] Projekt Už jsem čtenář Knížka pro prvňáčka v Obecní knihovně v Pavlovicích u Přerova [1] Autor: SKLENÁŘOVÁ, Dana [2] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 2 [3] Rubrika: Celostátní akce [4] Klíčová slova: děti

Více

Projekt výročí vzniku republiky

Projekt výročí vzniku republiky Vyučující: Jana Černá Typ projektu: týdenní Projekt - 100. výročí vzniku republiky Věková skupina: předškolní věk (5 7 let) Kompetence: komunikativní, sociální a personální, k učení, k řešení problémů,

Více

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme!

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme! Květen 2007 Turnaj v sudoku Dne 3. května se konal na Základní škole U Vršovického nádraží turnaj v sudoku. Účastnili se ho žáci 2.stupně ze tří základních škol. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích podle

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŽELEZNÝ BROD, PELECHOVSKÁ 800 www.zspelechovska.cz skola@zspelechovska.cz 191 žáků v 11 třídách 18 učitelů 2 vychovatelky ŠD 9 provozních zaměstnanců Nižší počet žáků individuální přístup

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

V dubnu naši školu navštívil pan MgA. Jan Hrubec s krásným loutkovým představením Rozum a štěstí.

V dubnu naši školu navštívil pan MgA. Jan Hrubec s krásným loutkovým představením Rozum a štěstí. KRONIKA DUBEN 2016 APRÍLOVÁ ŠKOLA Navštívíme dneska spolu/ aprílovou školu,/ kde žáci s poškoláky v čele/ zkoušejí pana učitele S dětmi jsme v rámci hudební výchovy zhudebnili básničku Aprílová škola od

Více

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková 1. stupeň ZŠ Kontaktní osoby Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková VÁŽENÁ PANÍ UČITELKO, PANE UČITELI, pro letošní školní rok 2015/2016 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

KRONIKA ZÁŘÍ 2015 HURÁ DO ŠKOLY PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN

KRONIKA ZÁŘÍ 2015 HURÁ DO ŠKOLY PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN KRONIKA ZÁŘÍ 2015 HURÁ DO ŠKOLY PRVNÍ ŠKOLNÍ DEN 1. září 2015 Do školních lavic v nově vymalované třídě usedlo 14 nových prvňáčků. Děti ve škole přivítala paní ředitelka Ilona Kummerová s panem místostarostou

Více

LISCIANI. Cena her pro předškoláky Kč. Lisciani hry pro předškoláky 3-6 let

LISCIANI. Cena her pro předškoláky Kč. Lisciani hry pro předškoláky 3-6 let LISCIANI PIATNIK PRAHA uvádí na český trh unikátní řadu vzdělávacích her pro nejmenší - italskou značku Lisciani. Přináší pestrobarevné hry pro děti od 1 roku po předškoláky, které je zabaví a naučí novým

Více

Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou. Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019

Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou. Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019 Bc. Jana Peklová Vychovatelka Ing. Petr Martínek ředitel ZŠ CÍLE VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍ PRÁCE Hlavním posláním

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN

VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN VÝROČNÍ ZPRÁVA DOBROVOLNICKÉHO CENTRA VFN 2016 Dobrovolnický program ve VFN Kdo je to dobrovolník? Dobrovolníkem je člověk, který bez nároku na finanční odměnu poskytuje svůj čas, energii, vědomosti a

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Září Cestička do školy Odpočinková činnost- volné rozhovory s dětmi o nových zážitcích,poslech

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová Mateřské školy a základní školy Vlasta Mračková Ivana Weissová Knihovnické lekce POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1. třídy ZŠ (délka trvání 45 minut) Hravou formou seznámíme děti s knihovnou

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Informace www.gtmskola.cz Dvě první třídy a Mravenečci V letošním školním roce

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

Š k o l n í r o k /

Š k o l n í r o k / Svatojánek Š k o l n í r o k 2 0 1 8 / 2 0 1 9 ČTVRTLETNÍK ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY SVATÝ JAN NAD MALŠÍ ČÍSLO 32, ROČNÍK 2018/2019 příloha Svatojánského zpravodaje Krásné jaro všem. Toto číslo bude pouze

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

Nabídka besed pro mateřské školy, základní školy, střední školy a školní družiny

Nabídka besed pro mateřské školy, základní školy, střední školy a školní družiny Nabídka besed pro mateřské školy, základní školy, střední školy a školní družiny Městská knihovna Rakovník zasílá v rámci spolupráce se školami nabídku tematických besed, informačních a vzdělávacích lekcí.

Více

17. prosince - Vánoční besídka

17. prosince - Vánoční besídka 17. prosince - Vánoční besídka Vánoční besídka, která se konala 17.12. v DIVADLE NA KOPEČKU, se vydařila. Obě představení byla plná tance, her, zpěvu a taky reklam. Účinkovali zde i herci ze souboru Studánka

Více

Základní škola a mateřská škola

Základní škola a mateřská škola Základní škola a mateřská škola Vlasta Mračková Ivana Weissová 599 522 321 Vlasta Mračková Ivana Weissová Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1. třídy ZŠ (délka

Více

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII Poznáváme své děti V červnu 2014 jsme získaly finanční prostředky z dotace v oblasti výchovy a vzdělávání Městského úřadu v Příbrami na projekt s názvem Poznáváme své děti. V rámci této dotace na naší

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

PŘEHLED AKCÍ pro dospělé

PŘEHLED AKCÍ pro dospělé PŘEHLED AKCÍ pro dospělé Internetová soutěž Králové českých detektivek 1. 3. - 31. 3. 2018 Velká březnová internetová soutěž o tři audioknihy zaměřená na české detektivní příběhy a jejich autory i hlavní

Více

SEZNAM VYTVOŘENÝCH digitálních učebních materiálů

SEZNAM VYTVOŘENÝCH digitálních učebních materiálů Název školy Základní škola Kolová, okres Karlovy Vary, příspěvková organizace, 362 14 Kolová 97 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.4.00/21.3322 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

,,Dnes jím jako Konžan

,,Dnes jím jako Konžan ,,Dnes jím jako Konžan Během celého března probíhala akce s názvem,,dnes jím jako Konžan. Smyslem bylo přiblížit žákům zábavnou formou, jak vypadá život jejich vrstevníků v Kongu, co dělají, jak tráví

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

Knihovny a podpora čtenářské a informační gramotnosti

Knihovny a podpora čtenářské a informační gramotnosti www.knihovna.brandysnl.cz Knihovny a podpora čtenářské a informační gramotnosti Mgr. Věra Krajíčková, Mgr. Jaroslava Fialová Knihovny a podpora gramotností O čem to bude? Knihovny a neformální vzdělávání

Více

S knížkou do života již od roku 2004

S knížkou do života již od roku 2004 Městská knihovna Sedlčany Kamarádka knihovna 2009 Městská knihovna roku 2016 Diplom ministra kultury 2009 a 2017 OKnA 2014, 2015, 2018 S knížkou do života již od roku 2004 Krajský úřad Středočeského kraje

Více

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK LITERÁRNÍ VÝCHOVA

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK LITERÁRNÍ VÝCHOVA září - červen Soustředěně a pozorně naslouchá Vyjadřuje pocity z přečteného textu. Poslech literárních textů Poslech literárních textů známých autorů čtených vyučujícím i spolužáky, poslech CD 10 Vv -umělecké

Více

P O D Z I M N Í

P O D Z I M N Í P O D Z I M N Í B A R E V N Ý 19. 23.11.2018 T Ý D E N V letošním roce jsme se rozhodli věnovat barevný týden podzimu a zvířátkám, která se během tohoto období chystají na zimu. Pondělí zelená žabička

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Umí komunikovat se spolužáky a s dospělými.

učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Umí komunikovat se spolužáky a s dospělými. Ročník: 3. Časová dotace: 8 hodin týdně Komunikační a slohová Čtení praktické čtení pozorné, plynulé čtení vět a souvětí přednes básní vypravování dramatizace četba uměleckých a naučných textů Žák získává

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník září říjen a. Pč - Práce s papírem a drobným materiálem b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písniček hádání názvu 2. Literární - Četba oblíbené

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019 knihovna DĚTSKÉ ODDĚLENÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy na konkrétní měsíce. Rozděleny

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2011. 1. září Jeřabinkový den Krakonošův trojboj Hraní bez bariér

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2011. 1. září Jeřabinkový den Krakonošův trojboj Hraní bez bariér Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2011 1. září Jeřabinkový den Krakonošův trojboj Hraní bez bariér 1. září - Hola, hola, škola volá!!! Příjemné a lenošivé prázdninové

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 a Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Prázdninový provoz na oddělení dětské neurologie, psychiatrie

Více

STRANA 7 MŠ: Sluníčkové podzimní zpravodajství Podzim už rozvěsil zlaté listí, vítr je lehounce houpá. Kdo chodí mezi nás do školky, ten brzy pozná, že není na hry, zábavu a učení skoupá. Adaptace nově

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1]

Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1] Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1] Autor: BLÁHA, Miroslav [2], BLÁHOVÁ, Hana [3] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 1 [4] Rubrika: Celostátní akce [5] Klíčová slova:

Více

Kalendář akcí. září 2019

Kalendář akcí. září 2019 Kalendář akcí září 2019 Dřevo v rukách umělců datum začátku akce: 3. 5. 2019 datum ukončení akce: 1. 9. 2019 popis akce: výstava otevřena út ne, 9 12 a 12.30 17, prohlídky začínají každou půlhodinu, poslední

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více