INFORMACE O STUDIU. pro akademický rok 2009/2010.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INFORMACE O STUDIU. pro akademický rok 2009/2010."

Transkript

1 INFORMACE O STUDIU pro akademický rok 2009/2010

2 foto Archiv MZLU v Brně Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně je nejstarším vysokým zemědělským a lesnickým učením v českých zemích. Téměř 90 let se podílí na vzdělávání zemědělských, zahradnických a lesnických odborníků a 50 let poskytuje vysokoškolské ekonomické vzdělání. Za dobu své existence si vybudovala významné a nezastupitelné postavení mezi univerzitami u nás i v zahraničí a její učitelé připravili pro uplatnění v praxi dvacetdva a půl tisíce zemědělských a zahradnických inženýrů, necelých osm tisíc lesních inženýrů a více než sedm a půl tisíce inženýrů ekonomů. Dlouholetá tradice univerzity a odborná i pedagogická erudice akademických pracovníků vytvořily také dobré předpoklady pro vznik nových studijních oborů vycházejících ze společenských přeměn a potřeb praxe, pro zásadní změny v organizaci studia a aktivní kontakty pedagogů i studentů se zahraničními univerzitami. Absolventi všech studijních oborů a specializací jsou praxí velmi pozitivně hodnoceni. Zaujímají pevné pozice v konkurenci na trhu práce a nacházejí široké uplatnění v odborném i veřejném životě.

3 Studium v zahraničí Každý student Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně může, za splnění jednoduchých podmínek, strávit část svého studia v zahraničí na některé z více než 100 partnerských univerzit. Kromě zdokonalení se v cizím jazyce tak naši studenti získávají možnost načerpat nové a cenné vědomosti, zkušenosti, praxi a v neposlední řadě i poznat spoustu nových přátel. Délka pobytu na univerzitách v zahraničí je různá a obvykle se pohybuje v rozmezí 3 až 12 měsíců. Talentovaní studenti mohou během studia vycestovat do zahraničí i vícekrát, a to téměř do všech evropských zemí i mimo Evropu jako např. do Mexika, Chile, Peru, Kolumbie, Kostariky, USA, aj. Programy, které umožňují studentům strávit část studia v zahraničí, jsou např. LLP Erasmus pro studium v některém ze států Evropské unie, CEEPUS pro studium v zemích střední a východní Evropy, EHP Norsko pro studim v Norsku, Lichtenštejnsku a Islandu, Bilaterální dohody pro možnost studia v USA, Thajsku, Kanadě, Rusku, JAR. Podrobnější informace jsou k dispozici na webové adrese: Můžete nás rovněž navštívit v Zahraniční kanceláři rektorátu MZLU v Brně, kde Vám rádi podáme podrobné informace o možnosti studia v zahraničí. foto Archiv Studim v zahraničí

4 Ubytování a stravování Koleje MZLU v Brně disponuje 2908 lůžky ubytovací kapacity na kolejích. Část ubytovacích kapacit je v Lednici, kde jsou ubytováni studenti třetích a vyšších ročníků Zahradnické fakulty. Zde mají k dispozici 354 lůžek na dvou kolejích. V Brně má MZLU k dispozici dva ubytovací provozy, a to koleje J. A. Komenského na ulici Kohoutova v Černých Polích s ubytovací kapacitou 1745 lůžek a Tauferovy koleje na ulici J. Babáka v Králově Poli s 809 lůžky. Ubytování na jednotlivých kolejích probíhá podle Rozhodnutí rektora. Další informace naleznete na webové stránce K ubytování potřebujete: platný průkaz totožnosti (OP, cestovní pas), cizinci i platné povolení k pobytu, platnou ISIC kartu (pokud ji student vlastní), potvrzení, popřípadě čestné prohlášení o zřízení povolení inkasa ve prospěch účtu SKM vedeného v KB Brno-město č. ú /0100, variabilní symbol = rodné číslo ubytovaného studenta. Inkasní limit = dvojnásobek předpokládaného kolejného. Koleje J. A. Komenského Adresa: Kohoutova 3 11, Brno-Černá Pole Web: Komplex tvoří čtyři ubytovací budovy a menzy. K dispozici jsou dvoulůžkové, třílůžkové a čtyřlůžkové pokoje. Všechny pokoje jsou vybaveny novým nábytkem. Od září 2008 bude také poprvé každý pokoj vybaven internetovým připojením. V roce 2007 byly opraveny sportoviště umělý povrch na víceúčelovém hřišti, včetně oplocení a vybavení a opraveno oplocení štěrkového hřiště, které je využíváno studenty na fotbal. V areálu kolejí je také k dispozici posilovna a kolárna. Ve vestibulu kolejí je instalována samoobslužná kopírka s tiskárnou a tři internetové kiosky. Tauferovy koleje Adresa: Jana Babáka 3/5, Brno Web: Tyto koleje se nacházejí ve větší vzdálenosti od univerzity, dostupnost městskou hromadnou dopravou je však dobrá a zabere studentům cca 20 minut. Výhodou je pak komornější areál kompletně zrekonstruované budovy z poloviny minulého století na ulici Jana Babáka. Jsou zde k dispozici jednolůžkové, dvoulůžkové a třílůžkové pokoje v buňkovém systému. Každá buňka má k dispozici vlastní sociální zařízení a malou kuchyňku. Dva ze tří bloků jsou vybaveny internetovými přípojkami. V areálu se také nachází tělovýchovné zařízení univerzity, které nabízí studentům posilovnu, tělocvičnu a spinningovou místnost, v objektu je rovněž studentský klub Trias. Část ubytovací kapacity je využívána studenty VFU v Brně na základě dohody rektorů obou vysokých škol. V Lednici jsou ubytováni studenti vyšších ročníků Zahradnické fakulty přímo v areálu fakulty.

5 Zámeček Jedná se o budovu z konce 19. století, která se nachází v památkové zóně Lednicko-valtického areálu, jež byl zařazen do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Unesco. V této budově jsou jednolůžkové až čtyřlůžkové pokoje se společnými kuchyňkami, které byly nově vybaveny. Celkem zde mají studenti k dispozici 54 lůžek. Ubytování na této koleji využívají především studenti doktorského studijního programu. Koleje P. Bezruče Adresa: Valtická 538, , Lednice Web: Zde mohou studenti Zahradnické fakulty využít 304 lůžek umístěných na jednolůžkových až třílůžkových pokojích v buňkovém systému. Každá buňka má sociální zařízení, kuchyň, koupelnu a šatnu. Koleje mají bezdrátové připojení k internetové síti. V areálu kolejí je k využití posilovna. V přímé blízkosti se nachází menza zajišťující stravování studentů. Ubytovací stipendium Studenti nedostávají příspěvek na koleje, ale ubytovací stipendium podle Stipendijního řádu MZLU v Brně. Každý student, který splní podmínky pro přidělení ubytovacího stipendia, jej dostane a nerozhoduje, zda je ubytován na kolejích, doma, u příbuzných, v soukromí, u přátel nebo dojíždí. Stipendijní řád je uveden na webových stránkách MZLU: v sekci univerzita, předpisy a dokumenty. Cena kolejného Ceník kolejného platný od je stanoven Rozhodnutím rektora č. 18/2008 a je zveřejněn na webových stránkách univerzity. Menzy Správa kolejí a menz provozuje pět výdejních míst ve čtyřech jídelních budovách. Menza na kolejích JAK Menza na kolejích TAK Menza Lednice Jídelna v areálu MZLU v Brně Jídelna v areálu arboreta MZLU v Brně Studentům jsou přístupny pouze výdejny jídel na kolejích J. A. Komenského a Taufeových kolejích a suterénní výdejna v areálu MZLU v Brně. K platbě jídel slouží polyfunkční studentská karta ISIC, kterou na pokladnách výdejen můžete nabíjet ukládáním peněz na svůj debetní MZLU účet. Karta by měla být aktivována automaticky. Výdejny nabízejí až šest hotových jídel, z čehož je jedno bezmasé, přičemž je možná volba i z několika typů minutek. Studenti i zaměstnanci mají jídlo dotované státem. Strávník hradí pouze cenu použitých surovin, každé jednotlivé jídlo má svou kalkulaci cenu. Cena hlavního jídla se pohybuje v rozmezí Kč.

6 Sportovní vyžití na MZLU v Brně Ústav tělesné výchovy MZLU v Brně nabízí svým studentům sportovní vyžití v areálu na Tauferových kolejích v Králově Poli v aerobicu, basketbalu, fitballu, florbalu, fotbalu, kondičním a posilovacím cvičení, lyžování, spinningu, stolním tenisu, tenisu a volejbalu, na loděnici v Pisárkách v kanoistice, v bazénu Tesly na Lesné v aqua aerobicu, v hokejové hale na Úvozu v ledním hokeji, v bazénu Komety za Lužánkami a v bazénu Tesly na Lesné v plavání a v areálu střelnice VUT v Králově Poli ve sportovní střelbě. Velmi oblíbené jsou letní a zimní výcvikové kurzy. Na zimních lyžařských kurzech v tuzemsku (Jeseníky) i v zahraničí (Itálie, Rakousko, Francie) mohou získat talentovaní studenti licenci instruktora sjezdového, běžeckého lyžování nebo snowboardingu. Kromě letních výcvikových kurzů vysokohorská turistika (slovenské Roháče) a vodácká turistika (řeky české a slovenské) mají studenti možnost na zahraničním kurzu pohybových aktivit na Palmové riviéře v Itálii se aktivně se zapojit do plážového volejbalu, basketbalu, tenisu, minifotbalu, inline bruslení, aerobicu a aqua aerobicu. Neméně populární je i kurz agroturistiky (Šumava-Lipno), jehož součástí je jízda na koních, vodácký výcvik, cykloturistika, pěší turistika a další aktivity, které zušlechťující tělo i ducha. Univerzita zajišťuje svým sportovním reprezentantům z řad svých studentů účast na sportovních akcích, vysokoškolských přeborech a soutěžích, akademických mistrovstvích ČR, Českých akademických hrách i světových univerziádách. Studenti MZLU v Brně jsou vždy vítání ve Vysokoškolském sportovním klubu (VSK), který sdružuje zájemce o výkonnostní sport i z jiných brněnských vysokých škol. VSK MZLU v Brně v rámci integrace s ostatními kluby provozuje sportovní oddíly pro baseball, basketbal, florbal, kulturistiku, orientační běh, sjezdové lyžování, stolní tenis, tenis, volejbal a windsurfing, které se zúčastňují soutěží v rámci jednotlivých sportovních svazů.

7 Brno, Zemědělská agro@mendelu.cz

8 Agronomická fakulta v současné době nabízí velké množství studijních programů a oborů, které byly postupně inovovány podle potřeb trhu práce. Připravuje odborníky zabývající se problematikou krajiny (Agroekologie, Pozemkové úpravy, ochrana a využití půdního fondu, Rozvoj venkova), produkčních systémů a technologií v zemědělství (Fytotechnika, Zootechnika, Provoz techniky), technologií zpracování zemědělských produktů (Technologie potravin, Jakost a zdravotní nezávadnost potravin) a hospodaření s odpady (Odpadové hospodářství, Technologie a management odpadů). Agronomická fakulta nabízí obory: y bakalářské (3 roky studia), y magisterské (2 roky studia), y doktorské (3 roky studia). V následující tabulce jsou uvedeny všechny studijní programy a obory a přímé návaznosti jednotlivých oborů bakalářského a magisterského studia: Bakalářské studium (tříleté) Navazující magisterské studium (dvouleté) Studijní program Obor Studijní program Obor Technologie odpadů Chemie a technologie potravin Agrobiologie y Odpadové hospodářství (K) Biotechnologie odpadů y Biotechnologie a management odpadů y Technologie potravin Chemie a technologie y Technologie potravin potravin y Jakost a zdravotní nezávadnost potravin y Fytotechnika Fytotechnika y Fytotechnika y Genetika a šlechtění rostlin y Biotechnologie rostlin y Biotechnologie rostlin y Všeobecné zemědělství (K) Zemědělská specializace y Zemědělské inženýrství (K) Zootechnika y Zootechnika Zootechnika y Zootechnika y Chov koní a agroturistika y Krmivářství y Rybářství a hydrobiologie y Živočišné biotechnologie (K) Rostlinolékařství y Rostlinolékařství Rostlinolékařství y Rostlinolékařství Zemědělská specializace y Agroekologie Zemědělská specializace y Agroekologie y Rozvoj venkova y Provoz techniky Zemědělská specializace y Automobilová doprava y Management techniky y Pozemkové úpravy, ochrana - - a využití půdního fondu 1) - Zemědělská specializace y Informační systémy venkovských regionů a zemědělství Zemědělské inženýrství Podnikání v agrobyznysu - y Akreditace se připravuje Vysvětlivky: Studium kombinované formy: studijní obory nabízené i ve formě kombinované jsou označeny (K) studium je určené pro zájemce z praxe 1) Studenti přijatí do bakalářského stupně studia od roku 2008/2009 mají možnost pokračovat v navazujícím magisterském studiu v oborech Agroekologie a Rozvoj venkova Charakteristika nabízených bakalářských studijních oborů Studijní obor Odpadové hospodářství je zaměřen na oblast hospodaření s odpady. Absolventi tohoto oboru získají teoretické i praktické poznatky pro uplatnění zejména v podnikatelské sféře, v zemědělských, lesnických a dřevařských podnicích, v různých ekologických a komunálních provozech. Absolventi oboru Technologie potravin jsou orientováni na hodnocení, zpracování a realizaci rostlinných a živočišných produktů. Mohou se uplatnit v zemědělských i zpracovatelských podnicích, v obchodních organizacích i ve službách. Studijní obor Fytotechnika vychovává absolventy k uplatnění zejména v prvovýrobě v oblasti řízení úseků pěstování rostlin, v zemědělském zásobování, nákupu a službách pro zemědělství.

9 Teoretický základ studia oboru Biotechnologie rostlin tvoří zejména biologie rostlin Na ně navazující disciplíny umožňují absolventovi studia ovládat instrumentální techniky potřebné pro práci v laboratořích biotechnologie rostlin. Uplatnění nacházejí především v laboratořích biotechnologie rostlin komerčního i výzkumného charakteru. Obor Všeobecné zemědělství umožní uplatnění absolventů při řízení rodinných farem, v rostlinné a živočišné prvovýrobě v zemědělských podnicích a v komunálních službách týkajících se oblasti zemědělství a životního prostředí. Studium Zootechniky má na MZLU v Brně dlouholetou tradici. Absolventi tohoto oboru najdou uplatnění zejména v zemědělské prvovýrobě v oblasti řízení úseků chovu hospodářských zvířat a v profesně blízkých, zejména plemenářských službách, a v dalších oborech činnosti souvisejících s chovy zvířat. Absolventi oboru Rostlinolékařství najdou uplatnění ve Státní rostlinolékařské správě, České zemědělské a potravinářské inspekci a v privátních kontrolních a testovacích orgánech, v podnicích skladujících a zpracovávajících rostlinné produkty, v privátních poradenských organizacích a v zemědělských podnicích. Studium oboru Agroekologie tvoří účelový celek disciplín technických, přírodovědných, zemědělských, ekologických a ekonomických, které souvisejí s ochranou a tvorbou krajiny a životního prostředí. Absolventi najdou uplatnění v orgánech ochrany přírody, v institucích státní správy i v podnikatelské sféře. Absolventi oboru Provoz techniky nacházejí uplatnění v zemědělské prvovýrobě, v podnicích se strojírenskou výrobou, v podnicích a servisních organizacích zabývajících se výrobou a prodejem techniky, ve státní správě, školství. Celá řada našich absolventů úspěšně podniká v oboru. V bakalářském oboru Pozemkové úpravy, ochrana a využití půdního fondu se studenti připravují především pro řešení pozemkových úprav a péči o krajinu. Absolventi získávají znalosti z geodézie, půdoznalství, ekologie a vodního hospodářství. Uplatní se na katastrálních a pozemkových úřadech a v dalších orgánech státní správy. Absolventi oboru Podnikání v agrobyznysu najdou široké uplatnění v moderním agrobyznysu, v liniových řídících funkcích v podnicích zemědělské výroby, v podnicích potravinářského průmyslu služeb i obchodu, ve funkcích provozních ekonomů a specialistů pro výrobu a obchod, v odborném poradenství, ve státní a veřejné správě. Tento odborný profil je vhodným základem též pro samostatné podnikání v malých a rodinných firmách. Charakteristika nabízených navazujících magisterských studijních oborů Obor Biotechnologie a management odpadů je orientován na výchovu odborníků zaměřených na využití a omezování vzniku odpadů, management procesů a technologií používaných v odpadovém hospodářství. Obor Technologie potravin vychovává absolventy pro zvládnutí všech technologií potravinářského průmyslu, kteří se následně mohou uplatnit zejména ve špičkovém managementu v zemědělských a zpracovatelských podnicích. Absolvent oboru Jakost a zdravotní nezávadnost potravin je schopen v potravinářských podnicích zavádět systémy řízení jakosti a HACCP, může se uplatnit ve zpracovatelských potravinářských podnicích i v orgánech státní správy (orgány ochrany veřejného zdraví, státní veterinární správa, státní zemědělská a potravinářská inspekce). Studenti oboru Fytotechnika získají znalosti a rozhodovací kompetence pro pěstování zemědělských plodin. Osvojí si biologické, ekologické a technické znalosti, pěstitelské technologie a vybrané ekonomické disciplíny. Posluchači oboru Genetika a šlechtění rostlin získají biologické a genetické znalosti nutné pro vědecky fundované šlechtění rostlin. Zvládnou i technologie pěstování rostlin a osvojí si základní principy vedení podniku. Studiem oboru Biotechnologie rostlin si posluchači osvojí metodické postupy užívané v biotechnologii rostlin potřebné k práci v laboratořích. Absolventi budou působit v základním i aplikovaném výzkumu zabývajícím se rostlinami. Obor Zemědělské inženýrství je zaměřen na výchovu absolventů řídícího typu, schopných koordinovat jednotlivé produkční a návazné procesy v souladu s požadavky zemědělství ve vztahu k trvale udržitelnému venkovskému prostoru. Obor Zootechnika obsahuje výuku chovů všech důležitých druhů hospodářských zvířat. Je doplněna o výživu a krmení, o genetiku a šlechtění a zoohygienu hospodářských zvířat. Absolventi se uplatní především při řízení zemědělských podniků. Absolventi oboru Chov koní a agroturistika budou připraveni pro činnost v oboru chovu a využití koní a budou schopni podnikat v oblasti cestovního ruchu a venkovské turistiky.

10 Absolventi oboru Krmivářství mohou vykonávat zootechnickou práci a jsou speciálně vyškoleni pro činnost v oblasti konzervace, úpravy a skladování krmiv, výživy a techniky krmení všech druhů hospodářských zvířat a pro krmivářské poradenství u našich nebo zahraničních firem. Studium oboru Rybářství a hydrobiologie je odborně zaměřeno na chov ryb, rybářství v tekoucích vodách a aplikovanou hydrobiologii. Dalšími disciplínami jsou ekologie vodního prostředí, ichtyologie, výživa a krmení ryb. Obor Živočišné biotechnologie vychovává odborníky pro oblasti využívání živých organismů pro potravinové zdroje, výrobu nových bioproduktů a zmírnění environmentálních rizik. Stranou nezůstává zabezpečení transferu poznatků vědy do výroby. Absolventi oboru Rostlinolékařství získají ucelený soubor znalostí ze všech hlavních oblastí péče o zdraví zemědělských plodin. Budou seznámeni s právními rostlinolékařskými předpisy a principy správního řízení. Absolvent oboru Agroekologie je inženýr, jehož činnost je zaměřena k ekologické optimalizaci zemědělské krajiny. Uplatní se zejména v oblasti pozemkových úprav, krajinného plánování, vodního hospodářství a v ochraně přírody a životního prostředí. Obor Rozvoj venkova vychovává odborníky obeznámené s problematikou regionálního rozvoje venkovského prostoru jak po stránce technické, tak i v jeho sociologických, socioekonomických a ekologických aspektech. Obor Automobilová doprava je odborně zaměřen na problematiku motorových vozidel, legislativu v dopravě, technologii silniční nákladní dopravy, dopravní inženýrství, údržbu a opravy motorových vozidel a jejich diagnostiku. Absolvent oboru Management techniky je inženýr, který získal poznatky o řízení výrobních procesů, bezpečné exploataci strojů a technických systémů a o způsobech účelného hospodaření s materiály a energií při respektování ekologických požadavků. Absolvent oboru Informační systémy venkovských regionů a zemědělství je odborník vyškolený v oblasti získávání a analyzování informací pro agrární sektor a komunální sféru menších obcí, který je schopen pracovat jako poradce v oblasti informačních systémů/informačních technologií zejména v agrárním sektoru. Dny otevřených dveří: 9. ledna 2009 v 10:00 hodin v posluchárně Q ledna 2009 v 10:00 hodin v posluchárně Q01 Přihlášky ke studiu se zasílají na děkanát Agronomické fakulty: do 31. března 2009 (bakalářské i magisterské studijní programy) Přijímací řízení y do prezenční formy studia na bakalářský stupeň jsou uchazeči přijímáni na základě prospěchu na střední nebo vyšší odborné škole y do kombinované formy studia na bakalářský stupeň jsou uchazeči přijímáni na základě prospěchu na střední nebo vyšší odborné škole y na magisterský stupeň jsou uchazeči přijímáni na základě výsledků předcházejícího bakalářského studia (viz tabulka) a na základě výsledků testů z předmětů státní závěrečné zkoušky předcházejícího bakalářského studia. Adresa: MZLU v Brně Agronomická fakulta, studijní oddělení Zemědělská 1, Brno Adresa elektronické přihlášky: Studijní oddělení: Ing. Simona Viktorinová, , agro@mendelu.cz, Ing. Schönová ( ), p. Krejčí ( ), p. Michlová ( ) Bližší informace:

11 Brno, Zemědělská studpri@mendelu.cz

12 Lesnická a dřevařská fakulta MZLU v Brně vzešla z lesnického oboru, který byl na naší univerzitě zřízen již v roce Současný moderní vzdělávací proces je zaměřen na přípravu odborníků, kteří následně kvalifikovaně působí v různých sférách lidské činnosti, zejména v těch, které přímo či nepřímo souvisejí s krajinou, lesem, dřevem a jeho využitím. V souladu se zákonem o vysokých školách je studium na Lesnické a dřevařské fakultě realizováno jako třístupňové. Prvním stupněm je studium v tříletých bakalářských studijních programech. Po absolvování bakalářského studia získává absolvent titul bakalář (Bc.), a pokud se rozhodne ukončit studium, může odejít do praxe s touto kvalifikací, nebo může pokračovat ve druhém stupni studia navazujícím magisterském studijním programu. Absolvent magisterského studijního programu získává titul inženýr (Ing.). Po absolvování magisterského studia mohou vybraní absolventi studovat v doktorských studijních programech a dosáhnout titul doktor (Ph.D.). Pro akademický rok 2009/2010 bude Lesnická a dřevařská fakulta přijímat studenty do prvních ročníků studia v následujících studijních programech: Dřevařství bakalářský studijní program, forma studia prezenční a kombinovaná, Dřevařské inženýrství navazující magisterský studijní program, členěný na studijní obory Procesy zpracování dřeva a Dřevostavby a dřevěné prvky staveb, Krajinářství bakalářský studijní program, forma studia prezenční, Krajinné inženýrství navazující magisterský studijní program, členěný dále na studijní obory Integrované využívání krajinného prostoru a Biotechnické úpravy krajiny, Lesnictví bakalářský studijní program, členěný dále na studijní obory Lesnictví a Arboristika forma studia prezenční a kombinovaná (Arboristika pouze prezenční), Lesní inženýrství navazující magisterský studijní program s oborem Lesní inženýrství, forma studia prezenční a kombinovaná, Nábytek bakalářský studijní program, forma studia prezenční, Nábytkové inženýrství navazující magisterský studijní program, členěný na studijní obory Výroba nábytku a Výroba a tvorba nábytku, Stavby na bázi dřeva bakalářský studijní program, forma studia prezenční. Charakteristika nabízených bakalářských a magisterských studijních programů Studijní programy Lesnictví, Lesní inženýrství Cílem studia v bakalářském studijním programu Lesnictví je připravit absolventy bakaláře ke studiu magisterskému. Jeho absolventi však budou zároveň schopni vykonávat odborné profesní funkce pro výkon dílčích analytických, hodnotících, realizačních, správních a posuzovacích činností. Svým vzděláním jsou připraveni řešit úkoly především v týmové spolupráci, bez zásadních a samostatně řešených koncepčních a projektových úkolů, na různých úrovních státních podniků a institucí, podnikatelských subjektů dodavatelů lesnických služeb (zejména lesních akciových společností), komunálních subjektů a jiných podnikatelských subjektů, organizací, právnických a fyzických osob, jejichž činnost je více či méně spojena s lesem a lesním hospodářstvím, zejména pak ve veřejné a soukromé správě

13 lesa, v hospodářské správě a na nižších manažerských pozicích lesního hospodářství, ve státní správě a veřejně prospěšných organizacích ochrany přírody, v pedagogických funkcích. V hospodářské úpravě lesa, taxačních kancelářích, orgánech správy národních parků a CHKO, ústavech a veřejně prospěšných organizacích ochrany přírody, výzkumu, obchodních podnicích atd. Obor Lesnictví i Lesní inženýrství podléhá autorizaci, jejíž získání opravňuje absolventa bakalářského a magisterského oboru získat právo podnikat a provozovat hospodářskou činnost jako autorizovaný technik a stavitel (případně jako autorizovaný inženýr) v oboru Stavby pro plnění funkcí lesa podle zákona č. 360/1992 Sb., v platném znění. Absolventi studijního oboru Arboristika jsou schopni determinovat a posoudit jednotlivé funkce dřeviny, včetně determinace dysfunkcí způsobených abiotickými vlivy i biotickými agens, včetně schopnosti přijmout zásadní opatření ke zlepšení jejich konkrétního stavu. Vedle toho je absolvent schopen identifikovat a klasifikovat antropické vlivy na životní prostředí, dřeviny i jejich společenstva, navrhovat v tomto smyslu příslušná koncepční opatření vč. orientace v základní legislativě. Dosažené znalosti dovede aplikovat v normativních, organizačních, projekčních, technických a technologických postupech v arboristice. Absolvent je schopen věcné a podložené argumentace ve svém oboru. V uvedeném smyslu dovede absolvent navrhnout, projektovat a řídit veškerá opatření, vedoucí k realizaci cílů údržby dřevinné vegetace prostřednictvím diferencovaných biotechnických postupů, tyto činnosti optimálně technologicky vybavit, ze strojně technologického řešení zvolit co nejpřiměřenější a zorganizovat technologické postupy, aby požadovaných účinků bylo dosaženo co nejefektivněji a s ohledem na šetření životního prostředí. Studijní programy Krajinářství, Krajinné inženýrství Cílem studia v bakalářském studijním programu Krajinářství je připravit absolventy bakaláře ke studiu magisterskému. Jeho absolventi budou schopni vykonávat odborné, profesní funkce na různých úrovních státních organizací a institucí, komunálních a soukromých podnikatelských subjektů, právnických a fyzických osob, jejichž činnost je spojena s krajinou a hospodařením v ní. Absolventi bakalářského studijního programu získají během tříletého studia přehled v dané problematice, a to zejména v oblastech vodního hospodářství, zpřístupňování lesa, managementu krajiny, pozemních staveb, zpracování dat v návaznosti na geoinformační systémy, geodézie, ekonomiky a legislativy životního prostředí. Tyto získané odborné znalosti uplatní ve svých budoucích profesích, svými rozhodnutími ovlivní ráz naší krajiny a přispějí tak ke zlepšování jejího stavu. Obor Krajinářství i Krajinného inženýrství podléhá autorizaci, jejíž získání opravňuje absolventa bakalářského a magisterského oboru podnikat a provozovat hospodářskou činnost jako autorizovaný technik a stavitel (případně jako autorizovaný inženýr) v oboru Stavby vodního hospodářství a krajinného inženýrství a v oboru Stavby pro plnění funkce lesa podle zákona č. 224/2003 Sb. Studijní programy Dřevařství, Dřevařské inženýrství Cílem studia je připravit odborníky v oblasti primárního zpracování dřeva, schopné efektivně řídit výrobu a výrobky uplatňovat na trhu, pro uplatnění v podnikání v malých a středních výrobních a realizačních firmách i ve funkcích specialistů na dřevěné konstrukce a využití dřeva a materiálů na jeho bázi. Součástí vzdělání jsou informace týkající se mimo jiné zdraví spotřebitele, stavu životního a pracovního prostředí, energetických vstupů a výstupů výroby a používaných materiálů, likvidace odpadů a výrobků po spotřebě. Absolventi získají teoretické a praktické znalosti posuzování vhodnosti nabízených materiálů pro konstrukce dřevostaveb, znalosti v navrhování konstrukcí dřevostaveb ve vazbě na funkční parametry materiálů a na základní požadované vlastnosti jednotlivých konstrukcí, funkční spolehlivost a životnost staveb a v neposlední řadě znalosti a dovednosti v oboru zpracování nezbytné technické dokumentace pro výrobu a realizaci staveb ve vazbě na dostupnou technologii výroby a výstavby, stejně jako zpracování potřebných podkladů pro certifikaci konstrukcí. Absolventi získávají uplatnění jako samostatní podnikatelé, konstruktéři a technologové, mistři a vedoucí provozů, ve službách poradenství a prodeje atd. Studijní programy Nábytek, Nábytkové inženýrství Cílem studia je připravit absolventy odborně zaměřené na efektivní zpracovávání a využívání obnovitelné suroviny dřeva v nábytkářském průmyslu, na inovace konstrukčních řešení vývoje výrobků nábytkářské výroby ve všech nezbytných technických, humanitních a vědních souvislostech. Bází vzdělání je výborná znalost zbožíznalství nábytku z hlediska materiálu, konstrukce, funkce, provedení, místa určení a somatických požadavků uživatele. Absolventi budou schopni zastávat odborné technické funkce v oblasti konstrukční tvorby nábytku, přípravy výroby, výrobní technologie a při prodeji výrobků, v podnicích nábytkářského průmyslu při inovacích, projektování a vývoji nábytku, ve funkci specialistů na nábytek v mimooborových projekčních kancelářích, dále při expertní činnosti ve státních institucích, obchodních organizacích, v oblasti poradenství a prodeje nábytku. Absolventi mohou působit rovněž v odborném školství.

14 Studijní program Stavby na bázi dřeva Interdisciplinární obor spojuje vědecké, technické, manažerské a kreativní discipliny do kompaktního celku. Posluchačům poskytuje znalosti především v oblastech navrhování a konstruování dřevěných staveb, struktury a složení dřeva, jeho chování po zabudování do stavby a požadavků na jeho ochranu, které úzce souvisejí s trvanlivostí a životností těchto konstrukcí a staveb, pracovních postupů, výrobní ekologie, organizace a ekonomie. Účelem studia je vzdělávání v souladu s ekologickými poznatky a aplikovanými požadavky trvale udržitelného rozvoje a komplexní chápání návrhu a realizace dřevěných staveb tak, jak je nutné je postihnout z pohledu ochrany životního prostředí. Absolventi mají předpoklady využít nabyté znalosti a dovednosti v konstrukčních a projekčních kancelářích malých a středních výrobních a realizačních firem, mohou působit v přípravě výroby konstrukcí, realizace staveb i v odborném školství, v poradenské činnosti i ve službách a obchodě v dané oblasti tržního prostředí. Bližší informace o studiu na Lesnické a dřevařské fakultě Dokument Podmínky pro přijetí ke studiu na LDF MZLU v Brně v akademickém roce 2009/2010 lze najít na další podrobné informace budou poskytovány při dnech otevřených dveří na LDF v termínech 12. prosince 2008 v 10:00 hodin 30. ledna 2009 v 10:00 hodin Přihlášky ke studiu v bakalářských a magisterských studijních programech prezenční i kombinované formy studia přijímá děkanát Lesnické a dřevařské fakulty do 31. března 2009 formou: a) klasická přihláška (tiskopis), b) elektronická přihláška (dostupná na Přijímací zkoušky: června 2009 Studijní program Typ Forma Předměty přijímací zkoušky y Dřevařství Bc. prezenční, kombinovaná matematika, fyzika y Krajinářství Bc. prezenční matematika, biologie y Lesnictví Bc. prezenční, kombinovaná matematika, biologie y Nábytek Bc. prezenční test studijních předpokladů y Stavby na bázi dřeva Bc. prezenční matematika, fyzika Přijímací zkoušky na prezenční i kombinovanou formu bakalářských studijních programů jsou písemné. Pro přípravu k přijímacím zkouškám na programy Dřevařství, Krajinářství, Lesnictví a Stavby na bázi dřeva doporučujeme Sbírku příkladů z matematiky, Sbírku příkladů z fyziky a Okruhy otázek z biologie, které lze zakoupit na děkanátě Lesnické a dřevařské fakulty. Do studia v magisterských studijních programech budou uchazeči přijímáni na základě výsledků předcházejícího bakalářského studia, případně na základě výsledků testů z předmětů státní závěrečné zkoušky příslušného studijního programu předcházejícího bakalářského studia (ve studijním programu Nábytkové inženýrství, obor Výroba a tvorba nábytku navíc také talentová zkouška). Informace o přijímacím řízení poskytne: Hana Čerteková, , certekov@mendelu.cz Adresa: Lesnická a dřevařská fakulta MZLU v Brně, studijní oddělení Zemědělská 3, Brno Bližší informace:

15 Brno, Zemědělská studijni@pef.mendelu.cz

16 Fakulta s padesátiletou tradicí a moderní současností Ekonomie, management, marketing, obchod, informatika, finance, daně, veřejná správa, evropská studia, cestovní ruch Bakalářské studium (titul Bc.) Navazující magisterské studium (titul Ing.) Doktorské studium (titul Ph.D.) 3 roky studia 2 roky studia 3 roky studia Prezenční a kombinovaná forma Výuka v jazyce českém a anglickém Přijímací řízení 2 do roka (nástup do studia v září nebo v únoru) Studijní programy a obory Typ Forma Ekonomika a management y Manažersko-ekonomický obor B, M, D* prezenční prezenční v AJ* kombinovaná y Cestovní ruch B prezenční y Sociálně ekonomický obor B prezenční y Management obchodní činnosti B prezenční y Evropská studia v podnikání a ekonomice M prezenční v AJ Hospodářská politika a správa y Finance B, M, D prezenční kombinovaná y Veřejná správa B, M prezenční kombinovaná Systémové inženýrství a informatika y Ekonomická informatika B, M, D prezenční Inženýrská informatika y Automatizace řízení a informatika B prezenční * Vysvětlivky: studia: B bakalářský (titul Bc.), M navazující magisterský (titul Ing.), D doktorský (titul Ph.D.); AJ výuka probíhá v anglickém jazyce. Bakalářský typ studia je základní vysokoškolskou úrovní. Podmínky přijetí do jednotlivých programů jsou zveřejněny na www stránkách fakulty. Přijímáme i bez přijímacích zkoušek a zohledňujeme výsledky SCIO testů. Navazující magisterský typ studia navazuje na bakalářské studium a dotváří ucelený teoreticko-praktický univerzitní profil absolventa-inženýra v příslušném vědním oboru. Přijímací zkoušky se konají z předmětů podle vybraného studijního programu. Doktorský typ studia je určen zájemcům o vědu a výzkum. Prezenční forma výuky probíhá standardně ve všední dny dle rozvrhu, který si student individuálně tvoří v informačním systému univerzity. V polovině studia si student volí dle svého zájmu specializaci, kterou dotváří svůj profil. Kombinovaná forma je určena pro zájemce z praxe. Proto probíhá zpravidla každé dva týdny v pátek a sobotu. Je podpořena materiály v tištěné a elektronické verzi. V univerzitním informačním systému se uplatňuje e-learning jako moderní a efektivní forma podpory výukového procesu. Na naší fakultě nabízíme také kurzy celoživotního vzdělávání. Více se dozvíte na adrese

17 Studijní program Ekonomika a management Obor Manažersko-ekonomický Absolventi Manažersko-ekonomického oboru jsou připravováni pro uplatnění v podnicích všech právních forem podnikání. Své uplatnění nacházejí ve všech stupních výrobní i nevýrobní sféry, kde jsou schopni vykonávat liniové řídící funkce, funkce podnikových ekonomů a specialistů pro finanční řízení, informatiku, analýzu a projektování podnikatelské činnosti a zajišťovat marketingovou a obchodní činnost. Obor Cestovní ruch Cílem oboru je absolvent manažer-ekonom připravený na působení ve státní, veřejné či soukromé sféře sektoru služeb cestovního ruchu. Obor Management obchodní činnosti Absolvent získá základní vysokoškolskou kvalifikaci k výkonu funkcí na úrovni samostatných pracovníků nákupních a prodejních útvarů výrobních podniků i podniků služeb. Obor Sociálně ekonomický Absolvent je kvalifikovaný především pro práci s lidmi. Zaměření oboru umožní uplatnění absolventa i v oblasti služeb a výchovy mládeže. Studijní program Hospodářská politika a správa Obor Finance Studijní obor je zaměřen na přípravu absolventů pro uplatnění ve finančním sektoru ekonomiky a v oblasti veřejné správy. Uplatnění absolventů je zejména v bankách, pojišťovnách a dalších institucích peněžního a kapitálového trhu, jakož i ve státní správě, zejména pak v oblasti finančních úřadů, institucí působících v oblastech zdravotního a sociálního pojištění a státních dávek. Obor Veřejná správa Studijní obor je zaměřen na výchovu odborníků ve veřejné správě, a to i s přihlédnutím k členství České republiky v Evropské unii. Poskytuje posluchačům komplexní znalosti všech významných oblastí činnosti veřejné správy a problematiky členství v EU. Pozornost je věnována také financování veřejné správy. Studijní program Systémové inženýrství a informatika Obor Ekonomická informatika Studijní obor Ekonomická informatika je zaměřen na výchovu odborníků nacházejících své uplatnění v oblasti informačních systémů (IS) a informačních technologií (IT), především v podnicích zaměřených na tvorbu, nákup a prodej ekonomických aplikací, útvarech informatiky výrobních i nevýrobních organizací především ve funkcích informační manažer, manažer či projektant IS/IT a specialista ve společnostech na pozici systémového integrátora. Předmětem studia ve studijním oboru Ekonomická informatika jsou především disciplíny IS/IT a disciplíny ekonomické a také disciplíny nezbytné k osvojení zásad managementu a základního právního vědomí. Studijní program Inženýrská informatika Obor Automatizace řízení a informatika Absolvent oboru je profilován v oblasti aplikované informatiky, automatizace procesů, technického a programového řešení aplikací informačních a komunikačních technologií (ICT) i automatizační a regulační techniky. Je profesním specialistou pro operační a střední úroveň práce s ICT a automatizovanými řídícími systémy procesů v oblastech biologických, technických a environmentálních.

18 Přijďte na dny otevřených dveří do učebny Q01: 9. ledna 2009 ve 13:00 hodin 23. ledna 2009 ve 13:00 hodin 6. února 2009 ve 13:00 hodin Podívejte se na naše internetové stránky: Seznamte se s doporučenými studijními plány, vyučovanými předměty, pedagogy, harmonogramem akademického roku a dalšími zajímavostmi z oblasti našeho akademického života prostřednictvím moderního a mnohostranně zaměřeného informačního systému: Přihlášky přijímáme na papírovém formuláři a v elektronické formě (výhoda nižších poplatků a pohodlí při podávání): Přijímací řízení Zahájení studia od letního semestru 2008/2009: přihlášky do přijímací zkoušky v prosinci 2008 (bakalářské i magisterské studium) Zahájení studia od zimního semestru 2009/2010: přihlášky do (bakalářské studijní programy) přihlášky do (magisterské studijní programy) přijímací zkoušky v květnu 2009 Do bakalářských studijních programů přijímáme také na základě výsledků Národních srovnávacích zkoušek SCIO z matematiky a cizího jazyka; na obor Ekonomická informatika a Automatizace řízení a informatika i bez přijímacích zkoušek na základě známek z maturitní zkoušky. Na děkanátě PEF je možné zakoupit sbírku úloh z matematiky pro přípravu k přijímacím zkouškám a také je možné v lednu 2009 navštívit přípravné kurzy z matematiky. Podrobné informace o podmínkách přijetí na PEF:

19 Lednice, Valtická 337

20 Zahradnická fakulta v Lednici zahájila samostatnou výchovu vysokoškolských odborníků od 1. září Vychovala již několik generací zahradnických inženýrů a zahradních architektů v celé šíři zahradnického oboru. Na fakultě se uskutečňuje strukturované bakalářské, magisterské a doktorské studium v denní i kombinované formě v kreditním systému ECTS. Pro výuku jsou k dispozici účelově zařízené objekty (skleníky subtropických a tropických rostlin, laboratoře, sklepní hospodářství, sortimenty okrasných a užitkových rostlin, sady, vinice) nejen přímo v areálu, ale využívá se i vědecko-výzkumné pracoviště fakulty Mendeleum či jedinečný Zámecký park a krajina Lednicko-valtického areálu, který je považován za nejrozsáhlejší celek komponované krajiny v Evropě a v roce 1996 byl zapsán do Seznamu míst světového dědictví UNESCO. Studijní programy a obory Typ studia Forma Titul Zahradnické technologie y Zahradnictví (Z) Bc. P, K Bc. Zahradnické inženýrství y Vinohradnictví a vinařství (VIN) Bc. 4 P Bc. y Řízení zahradnických technologií (RZT) NM P Ing. y Zahradnictví (Z) NM P, K Ing. Zahradnictví y Jakost rostlinných potravinových zdrojů (JRPZ) Bc. P Bc. Zahradní a krajinná/krajinářská* architektura y Zahradní a krajinná architektura (ZaKA) Bc. 4 P Bc. y Zahradní a krajinářská architektura (ZaKA) NM P Ing. y Management zahradních a krajinných úprav (MZKÚ) Bc. P Bc. y Management zahradních a krajinářských úprav (MZKÚ) NM P Ing. Vysvětlivky: Bc. bakalářský obor, Bc.4 čtyřleté studium, NM navazující magisterské studium, P prezenční (denní) forma, K kombinovaná forma, * dle akreditačního rozhodnutí Absolventi bakalářského stupně oboru Zahradnictví studují všeobecné univerzitní teoretické předměty (botanika, chemie, půdoznalství, mikrobiologie, fyziologie rostlin, biochemie) a vybrané profilové obory zahradnické produkce (květinářství, ovocnářství, zelinářství, vinohradnictví). Získané teoretické a praktické schopnosti umožňují absolventům uplatnit se v oblasti nižšího managementu zahradnické výroby, státní správy i v obchodních organizacích. Neméně významná je možnost absolvovat magisterský stupeň studia, který otevírá další oblasti, v nichž se může absolvent uplatnit. Cílem navazujícího magisterského studia oboru Zahradnictví je výchova absolventů s univerzitním vzděláním se zřetelem na ekonomické zvládnutí výrobních procesů. Na získané teoretické znalosti navazují profilující předměty směrované do zahradnických výrobních činností (květinářství, ovocnictví, vinohradnictví, zelinářství, školkařství, technika a mechanizace) a jejich ekonomiky a managementu. Studium završuje skupina volitelných předmětů umožňujících profilování absolventů podle vlastní volby. Inženýr v oboru Zahradnictví zaměřuje svoji činnost na intenzivní produkci révy vinné, ovoce, zeleniny, květin a léčivých rostlin, ale také na aranžérskou práci a realizace zahradních úprav. Kombinovaná forma bakalářského studia Zahradnictví trvá tři roky, navazující magisterské studium je dvouleté. Kombinované studium je organizováno formou dvoudenních konzultací celkem 6x za semestr, blokovými cvičeními a exkurzemi. Studijní plány korespondují s denní formou studia s výjimkou praxe. Čtyřletý bakalářský studijní obor Vinohradnictví a vinařství připravuje odborníky v oblasti vinařství a souvisejících činnostech. Výuka je zaměřena na pěstování révy vinné a technologické postupy výroby bílých, červených i šumivých vín klasickými metodami i moderními technologiemi. Posluchači se seznámí se základní surovinou, s nároky na její kvalitu, s látkovými složkami moštů a vín a s technologiemi jejich stanovování. Součástí studia je charakteristika výroby kvalitních vín, jejich školení, stabilizace a finalizace, dále identifikace vad a chorob vín a způsoby, jak jim předcházet. Posluchači získají přehled o světové a domácí historii pěstování révy i výroby vín, o kulturním použití vín (jejich podávání) a pozitiv-

21 ních účincích na lidský organismus. V rámci odborných praxí se seznámí s činnostmi ve vinohradnických a vinařských provozech, aby byli schopni samostatné práce ihned po absolvování bakalářského studia. Absolventi ovládají agrotechnická opatření, využívají znalosti z aplikovaných odborných disciplín pro zlepšení kvality výsledného produktu, jsou schopni řídit celý proces výroby od založení vinice až po sklizeň hroznů a vinařské technologie, uplatňované v moderních systémech výroby vína a obdobných produktů. Při studiu je pozornost věnována senzorickému hodnocení, marketingové a ekonomické oblasti, které budou absolventi využívat ve svých pozicích v obchodních firmách a obchodních společnostech. Absolventi mohou pokračovat v magisterském studiu k získání titulu inženýr. Posluchač v bakalářském studiu oboru Jakost rostlinných potravinových zdrojů získá teoretické vědomosti i praktické znalosti v oblastech zpracovatelských technologií a řízení jakosti potravinových zdrojů. Významný prostor je věnován fyzikálně-chemickým a senzorickým postupům hodnocení kvalitativních parametrů a bezpečnosti potravin především rostlinného původu. Druhým pilířem studijního oboru jsou ekonomické disciplíny a orientace na marketing potravinové produkce. Po ukončení bakalářského studia lze pokračovat v magisterském stupni podobného zaměření. Absolvent nalezne uplatnění ve výrobních podnicích pro zpracování a skladování rostlinných potravinových zdrojů, v nápojovém průmyslu, v obchodních a marketingových organizacích s těmito komoditami. Dvouletý navazující magisterský studijní obor Řízení zahradnických technologií připravuje absolventy pro oblast managementu a marketingu zahradnické produkce v souladu s aktuálními požadavky trhu práce. Podle zvolených studijních disciplin absolvent bude schopen se orientovat v široce koncipované problematice řízení jakosti rostlinných potravinových zdrojů, vinohradnictví a vinařství nebo zahradnických biotechnologií. Při studiu čtyřletého bakalářského oboru Zahradní a krajinná architektura student získá znalosti z praktických i teoretických předmětů, které mu poskytnou základnu vědomostí z oblasti botaniky, dendrologie, umění, historie a vývoje zahradního umění, technologie zakládání a údržby vegetačních prvků, architektury a urbanizmu, krajinného plánování a dalších oblastí, jejichž znalost mu umožňuje uplatnit se v oblasti technické asistence, dozoru a managementu. Absolventi najdou možnosti uplatnění v analytických fázích projektu, v provádění inventarizací a pasportů zeleně, ve veřejné správě měst a obcí a v mnoha dalších činnostech. Studium je ukončeno bakalářskou zkouškou, po níž může posluchač pokračovat v navazujícím magisterském studijním programu. V magisterském stupni oboru Zahradní a krajinářská architektura jsou dále rozvíjeny teoretické a praktické disciplíny rozvíjející invenci, tvořivé estetické a umělecké schopnosti, hluboký biologický základ a technické myšlení. Na ně navazují profilové disciplíny uměleckého nebo technického charakteru. Těžiště výuky je soustředěno do ateliérové formy výuky, ve které se posluchači výběrem ateliérů mohou specializovat na zahradní a krajinnou architekturu, krajinářské plánování, interiérovou tvorbu a výstavnictví, péči o krajinu a realizaci zahradních a krajinářských úprav. Absolvent oboru je připraven na škálu činností na úrovni územního a krajinného plánování, projekce, zakládání, údržby a veřejné správy, zaměřených jak na objekty zeleně, tak další přírodní prvky a celé úseky městské i venkovské krajiny. Uplatnění najde jako podnikatel, zaměstnanec, po získání autorizace České komory architektů i jako svobodný architekt. Studium bakalářského oboru Management zahradních a krajinných úprav jako součásti studijního programu Zahradní a krajinná architektura poskytuje absolventům univerzitní vzdělání v oblasti provozu a organizace zahradních a krajinářských úprav se zřetelem na zvládnutí realizačně-praktických operací a postupů. Studiem tohoto stupně získá absolvent teoretické znalosti biologické, ekologické a technické a potřebné praktické poznatky v oblasti množitelských a výrobních technologií okrasných rostlin. Je seznámen rovněž s vybranými profilovými disciplínami, jejichž znalost umožňuje uplatnit se v nižším managementu zahradní a krajinářské tvorby, při realizacích, údržbě vegetačních prvků. Absolvent se uplatňuje v oblasti zakládání a údržby veřejné zeleně v rámci městské i venkovské krajiny buď jako zaměstnanec nebo soukromý podnikatel, ve státní správě a kontrole a dozoru zahradních a krajinářských úprav. Navazující magisterský stupeň oboru Management zahradních a krajinářských úprav zahrnuje komplexní výchovu odborníků s univerzitním vzděláním pro práci v oblasti realizací zahradních a krajinářských úprav, pěstování vegetačních prvků a jejich obnovy, pro činnost ve veřejné správě, ve školství, výzkumu a také v souvisejících oblastech. V tomto stupni posluchači rozvíjejí své tvůrčí schopnosti, hluboký biologický a environmentální základ i technické, technologické a ekonomické myšlení. Absolvent je schopen vykonávat širokou škálu činností na úrovni územního a krajinného plánování, zakládání, údržby a veřejné správy, zaměřených na objekty zeleně i další přírodní prvky a celé úseky městské i venkovské krajiny. Najde uplatnění jako zaměstnanec i jako podnikatel, případně jako úředník veřejné a státní správy při rozhodovacích řízeních, kontrole a dozoru zahradních a krajinářských úprav.

22 Dny otevřených dveří ZF probíhají v Lednici: 10. prosince 2008 od 10:30 hodin 7. ledna 2009 od 10:30 hodin 4. února 2009 od 10:30 hodin Správní poplatek za přijímací řízení: 440 Kč pro obory Z, VIN, RZT, JRPZ, 500 Kč pro obor MZKÚ a 590 Kč pro obor ZaKA (u elektronické přihlášky poplatky vždy o 50 Kč nižší). Správní poplatek nutno uhradit složenkou typu A na účet MZLU v Brně a ústřižek složenky přiložit k přihlášce. Bankovní spojení: KB Brno, Merhautova 1, č. účtu: /0100, v. s. 5, konstantní symbol 379, spojová pošta VAKUS BRNO. Bankovní spojení pro e-přihlášku: /0100, variabilní symbol se generuje automaticky. Přihláška musí obsahovat ověřenou kopii maturitního vysvědčení. Pokud uchazeč bude skládat maturitu po , pak kopii tohoto vysvědčení předloží při přijímacím řízení nebo ověřenou kopii zašle do Uchazeči na magisterské stupně předloží bakalářský diplom. Přijímací řízení: talentová zkouška, testy pro obory ZaKA, MZKÚ ústní pohovory pro studijní obor ZaKA, MZKÚ přijím. řízení pro studijní obory Z, VIN, JRPZ Přijímací řízení pro bakalářské studijní programy Zahradnictví, Vinohradnictví a vinařství a Jakost rostlinných potravinových zdrojů vychází ze středoškolských studijních výsledků. V magisterských studijních programech se přijímací řízení skládá z ústního pohovoru obsahujícího ověření znalostí uchazeče o základech daného oboru. V bakalářském stupni oboru Zahradní a krajinná architektura představuje první kolo přijímacího řízení talentová zkouška a písemné zkoušky. Talentová zkouška prokazuje předpoklady a schopnosti prostorového cítění a výtvarného vyjadřování i nezbytnou míru vkusu uchazeče a obsahuje kresby v plenéru, kresby dle představy, kompoziční úlohy. Písemná zkouška z biologie zahrnuje znalosti v rozsahu středoškolské látky. Druhé kolo přijímacího řízení je tvořeno ústním pohovorem. Na oboru Management zahradních a krajinářských úprav je přijímací řízení shodné jako u ZaKA, pouze bez kresebné části. Pro navazující magisterský stupeň oboru Zahradní a krajinářská architektura a Management zahradních a krajinářských úprav je stanovena klauzurní zkouška, ústní pohovor, předložení portfolia prací v rozsahu okruhů z přírodovědných základů, biotechniky zeleně, případně zahradně-architektonické tvorby. Podrobnosti na a na Studijním oddělení ZF v Lednici. Bakalářské studium: Ing. Ludmila Hrubá, , hruba@zf.mendelu.cz Magisterské studium: Ivana Josefíková, , josefik@zf.mendelu.cz Přihlášky ke studiu zašlete do 28. února 2009 na adresu: Studijní oddělení Zahradnické fakulty MZLU v Brně Valtická Lednice Adresa elektronické přihlášky:

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Studium na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Studium na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 30.1.2015 Studium na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně Lesnická a dřevařská fakulta budova B, Zemědělská 3,linka 9 a 11 Mendelova univerzita v Brně areál Lesnická

Více

Agronomická fakulta MENDELU

Agronomická fakulta MENDELU MENDEL-INFO 2013 26. února 2013, Křtiny doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D. Agronomická fakulta MENDELU www.af.mendelu.cz 1. ročník Mendel-Info 2012 (9. března Žabčice) 2. ročník Mendel-Info 2013 (26. února Křtiny)

Více

Organizace studia. Studijní program Ekonomika a management. Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

Organizace studia. Studijní program Ekonomika a management. Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Provozně ekonomická fakulta Organizace studia Pro organizaci studia a usnadnění studentských mobilit je na fakultě používán kreditní systém. Dává studentům možnost si do jisté míry individuálně řídit časový

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA UNIVERZITĚ VČETNĚ JEJICH TYPU A STANDARDNÍ DOBY STUDIA. Agronomická fakulta

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA UNIVERZITĚ VČETNĚ JEJICH TYPU A STANDARDNÍ DOBY STUDIA. Agronomická fakulta SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ USKUTEČŇOVANÝCH NA UNIVERZITĚ VČETNĚ JEJICH TYPU A STANDARDNÍ DOBY STUDIA Agronomická fakulta Standardní ba Forma B 2826 Technologie odpadů 1604R004 Odpavé hospodářství

Více

Představení Technické fakultyčzu v Praze. Ing. Jiří Mašek, Ph.D. proděkan pro pedagogickou činnost

Představení Technické fakultyčzu v Praze. Ing. Jiří Mašek, Ph.D. proděkan pro pedagogickou činnost Představení Technické fakultyčzu v Praze Ing. Jiří Mašek, Ph.D. proděkan pro pedagogickou činnost Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Fakulta agrobiologie, potrav. a přírodních

Více

prospěch předchozího studia na VOŠ za posledních 2,5 roku, maximum 100 bodů. Uchazeči z VOŠ o prezenční formu studia

prospěch předchozího studia na VOŠ za posledních 2,5 roku, maximum 100 bodů. Uchazeči z VOŠ o prezenční formu studia Základní informace o přijímacím řízení do bakalářského a navazujícího magisterského studia na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v akademickém roce 2014/2015 1. Přihlášku ke studiu uchazeč

Více

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK

STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK STŘEDNÍ ZAHRADNICKÁ ŠKOLA MĚLNÍK Čtyřleté denní studium INFORMACE O STUDIU ve školním roce 2009-2010 010 www.zas-me.cz Informace o studiu Střední zahradnická škola v Mělníku (SZaŠ) je největší a nejstarší

Více

Provozně ekonomická fakulta

Provozně ekonomická fakulta Provozně ekonomická fakulta Ekonomická fakulta s 50letou tradicí Zaměření studia na praxi Vysoké uplatnění absolventů Moderní studijní programy Management Marketing Počítačové sítě Geografické informační

Více

Informace o studiu v doktorských studijních programech

Informace o studiu v doktorských studijních programech Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Informace o studiu v doktorských studijních programech Akademický rok 2019/2020 Brno, 2019 Informace o studiu v doktorských studijních programech

Více

Identifikační údaje vyšší odborné školy:

Identifikační údaje vyšší odborné školy: Identifikační údaje vyšší odborné školy: Název školy: Sídlo školy: Typ právnické osoby: Zřizovatel školy: Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola, Benešov, Mendelova 131 Mendelova 131, 256 01 Benešov

Více

VZDĚLÁVACÍ NABÍDKA PRO

VZDĚLÁVACÍ NABÍDKA PRO VZDĚLÁVACÍ NABÍDKA PRO ABSOLVENTY ZÁKLADNÍCH ŠKOL 41-41-M/01 Agropodnikání Čtyřletý studijní obor zakončený maturitní zkouškou se zaměřením na: Zemědělská technika a chov hospodářských zvířat Zahradní

Více

fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno

fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno www.vfu.cz fvhe Den otevřených dveří 1. února 2019 posluchárna pavilonu prof. Lenfelda FAKULTA VETERINÁRNÍ HYGIENY

Více

... blízko k rostlinám, blízko k lidem... INFORMACE O STUDIU

... blízko k rostlinám, blízko k lidem... INFORMACE O STUDIU ... blízko k rostlinám, blízko k lidem... INFORMACE O STUDIU akademický rok 2013/2014 1 OBSAH ZÁKLADNÍ INFORMACE... 3 PŘEDPOKLADY KE STUDIU... 4 STUDIJNÍ OBORY NA ZAHRADNICKÉ FAKULTĚ V LEDNICI... 5 PŘIJÍMACÍ

Více

Informace o studiu v doktorských studijních programech

Informace o studiu v doktorských studijních programech Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Informace o studiu v doktorských studijních programech Akademický rok 2017/2018 Brno, 2017 Informace o studiu v doktorských studijních programech

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA INFORMACE O STUDIU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. pro akademický rok 2016/2017

JIHOČESKÁ UNIVERZITA ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA INFORMACE O STUDIU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. pro akademický rok 2016/2017 JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZEMĚDĚLSKÁ FAKULTA INFORMACE O STUDIU pro akademický rok 2016/2017 České Budějovice říjen 2015 Na Zemědělské fakultě JU jsou akreditovány všechny typy studijních

Více

STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS)

STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS) STUDIJNÍ OBOR TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ VENKOVA TROPŮ A SUBTROPŮ (TURVTS) Koncepce studijního oboru TURVTS je navrhován jako jedinečný studijní obor ČZU v Praze. Podle analýzy a profilu studentů bude obor

Více

Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s.

Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s. Západomoravská vysoká škola Třebíč, o.p.s. Ladislav Dokoupil (Jméno) Datum : úterý, 11. října 2011 Obsah : Obsah :... 2 1 Veřejnosprávní studia... 3 1.1 Studijní program Hospodářská politika a správa...

Více

Přijímací řízení na FST 2009

Přijímací řízení na FST 2009 Přijímací řízení na FST 2009 Plzeň, 2008 1 STUDIJNÍ PROGRAMY NA FAKULTĚ STROJNÍ Bakalářský program (Bc.) Standardní doba studia: 3 roky, tj. 6 semestrů Navazující magisterský (Ing.) program Standardní

Více

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č.

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č. Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 02 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků Na realizaci se podílí:

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

Mendelova univerzita v Brně. Ondřej Švehla

Mendelova univerzita v Brně. Ondřej Švehla Mendelova univerzita v Brně Ondřej Švehla Obsah 2 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně... 3 3 Studijní obory na PEF Mendelu... 3 3.1 Ekonomika a management...

Více

Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Organizace studia

Provozně ekonomická fakulta Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Organizace studia Zadání příkladu 1. Nadefinujte styly nadpisů. a) Nadpis 1: písmo Times New Roman, velikost 20, tučné, mezery nad odstavcem 0,42 cm a pod odstavcem 0,11 cm. b) Nadpis 2: písmo Arial, velikost 12, tučné,

Více

Mendelova univerzita v Brně. Ondřej Švehla

Mendelova univerzita v Brně. Ondřej Švehla Mendelova univerzita v Brně Ondřej Švehla 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně... 3 3 Studijní obory na PEF Mendelu... 3 3.1 Ekonomika a management... 3 3.2 Hospodářská

Více

Management hotelnictví

Management hotelnictví Specializace Management hotelnictví Studijní program Ekonomika a management Studijní obor Podniková ekonomika a management Specializace je určena zájemcům, kteří chtějí získat: jazykové a komunikační dovednosti,

Více

Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze. Oznámení

Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze. Oznámení Oznámení děkan fakulty v souladu s udělením akreditace novému studijnímu oboru a ve smyslu 48-50 zákona o vysokých školách otevírá od akademického roku 2007/2008 nový studijní obor: a) Arts Management

Více

Informace o přijímacím řízení pro akademický rok 2010/2011

Informace o přijímacím řízení pro akademický rok 2010/2011 Informace o přijímacím řízení pro akademický rok 2010/2011 Bakalářské studium V přijímacím řízení pro akademický rok 2010/2011 jsou uchazeči přijímáni ke studiu v bakalářských studijních programech bez

Více

Marketing a management

Marketing a management Studijní obor Marketing a management Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ studijní obor je odborně garantován Katedrou podnikové ekonomiky a managementu výuka je zajišťována

Více

Úvodní ustanovení. Podávání přihlášek

Úvodní ustanovení. Podávání přihlášek 1/6 Podmínky přijetí ke studiu v bakalářských a navazujících magisterských studijních programech akreditovaných na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně pro akademický rok 2017/2018 1 Úvodní

Více

Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 585 412 493 e-mail : skola@gcajkol.cz www.gcajkol.cz INFORMAČNÍ LIST PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 585 412 493 e-mail : skola@gcajkol.cz www.gcajkol.cz INFORMAČNÍ LIST PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 585 412 493 e-mail : skola@gcajkol.cz www.gcajkol.cz INFORMAČNÍ LIST PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 je státní školou (v žádném typu studia

Více

Informace o studiu. Zahradnická fakulta MENDELU. Zajímá tě kvalita potravin? Prožívají rostliny stres? A jak se rozmnožují?

Informace o studiu. Zahradnická fakulta MENDELU. Zajímá tě kvalita potravin? Prožívají rostliny stres? A jak se rozmnožují? Zahradnická fakulta MENDELU Zajímá tě kvalita potravin? Chceš využívat léčivou sílu rostlin? Informace o studiu na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně akademický rok 2015 / 2016 Prožívají rostliny

Více

Informace o studiu. Zahradnická fakulta MENDELU. Zajímá tě kvalita potravin? Prožívají rostliny stres? A jak se rozmnožují?

Informace o studiu. Zahradnická fakulta MENDELU. Zajímá tě kvalita potravin? Prožívají rostliny stres? A jak se rozmnožují? Zahradnická fakulta MENDELU Zajímá tě kvalita potravin? Chceš využívat léčivou sílu rostlin? Informace o studiu na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně akademický rok 2016 / 2017 Prožívají rostliny

Více

České vysoké učení technické v Praze, Masarykův ústav vyšších studií

České vysoké učení technické v Praze, Masarykův ústav vyšších studií Ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze vyhlašuje přijímací řízení pro akademický rok 2017/2018 pro bakalářský studijní program Specializace v pedagogice, studijní obor Učitelství praktického

Více

Role fakulty při generační obměně pracovníků v zemědělství

Role fakulty při generační obměně pracovníků v zemědělství Základní role fakulty Vzdělávací Bc. obory - technik NMgr. (Ing.)obory - specialista, manažer PhD. obory - specialista, manažer Inovační zavádění nových technologií kvalita a ekonomika produkce udržitelnost

Více

Vzdělávání na Univerzitě Pardubice

Vzdělávání na Univerzitě Pardubice Vzdělávání na Univerzitě Pardubice Rozvojem znalostí a technologií ke zlepšení kvality života moderní a dynamická veřejná vysoká škola v srdci Evropy rozšiřuje 65-letou tradici vysokého školství ve městě

Více

Obecná ustanovení. Podmínky přijetí ke studiu

Obecná ustanovení. Podmínky přijetí ke studiu Podmínky pro přijetí ke studiu v akreditovaných studijních programech na Provozně ekonomickou fakultu MZLU v Brně v zimním semestru akademického roku 2005/2006 1 Obecná ustanovení (1) Podmínky pro přijetí

Více

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie

Soulad studijního programu. Molekulární a buněčná biologie Standard studijního Molekulární a buněčná biologie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Informace o přijímacím řízení pro akademický rok 2012/2013

Informace o přijímacím řízení pro akademický rok 2012/2013 Informace o přijímacím řízení pro akademický rok 2012/2013 Název: Fakulta výrobních technologií a managementu Sídlo: Na Okraji 1001, Ústí nad Labem, 400 96 Obecné informace o fakultě: Fakulta výrobních

Více

Vyhláška děkanky č. 6/2009

Vyhláška děkanky č. 6/2009 Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni Vyhláška děkanky č. 6/2009 Přijímání ke studiu v akademickém roce 2010/2011 Děkanka Fakulty pedagogické ZČU v Plzni vyhlašuje podle 49 Zákona č. 111/1998

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ Veleslavínova 42, Plzeň, 30614 Tel.: 377 636 010-15 E-mail: vosahlik@fpe.zcu.cz, www stránka: www.fpe.zcu.cz Obecné informace o fakultě Fakulta pedagogická

Více

Den otevřených dveří 24. října 2012

Den otevřených dveří 24. října 2012 Den otevřených dveří 24. října 2012 www.fsv.cvut.cz Obsah prezentace: Úvod do studia na FSv Informace o studiu Struktura studia Studijní programy a obory Přijímací řízení Dnešní den otevřených dveří Informace

Více

Oznámení děkana EF TUL

Oznámení děkana EF TUL EKONOMICKÁ FAKULTA Oznámení děkana EF TUL Přijímací řízení pro akademický rok 2019/2020 Děkan fakulty v souladu s článkem II, odst. 11, směrnice č. 8/2018 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou

Více

FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UK

FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UK FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UK adresa: Heyrovského 1203, 500 05 Hradec Králové web: http://www.faf.cuni.cz Den otevřených dveří Bakalářské studium:23.11.2011, (od 9,00 hod. do 13,00 hod.) Navazující

Více

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí

Soulad studijního programu. Ochrana a tvorba krajiny. Biologie, ekologie a životní prostředí Standard studijního Ochrana a tvorba krajiny A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Účetnictví a daně Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Obecné informace studijní obor je odborně garantován Katedrou financí a účetnictví výuka je zajišťována

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze. I n f o r m a c e o s t u d i u

Fakulta stavební ČVUT v Praze. I n f o r m a c e o s t u d i u I n f o r m a c e o s t u d i u TECHNIKA Kreativita + Pestrost + Perspektiva Pro koho je studium techniky? ČVUT v Praze mezi 500 nejlepšími univerzitami na světě Britské The Times zveřejnily na webu svůj

Více

Pečlivě prostudujte pokyny pro vyplnění přihlášky ke studiu na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Pečlivě prostudujte pokyny pro vyplnění přihlášky ke studiu na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Podmínky pro přijetí ke studiu v akreditovaném bakalářském studijním programu Zemědělské inženýrství, studijního oboru Agrobyznys na Mendelově univerzitě v Brně v akademickém roce 2014/2015 Studijní program

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management NĚKOLIK ZÁKLADNÍCH INFORMACÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou podnikové ekonomiky a managementu.

Více

Oznámení děkana EF TUL

Oznámení děkana EF TUL EKONOMICKÁ FAKULTA Oznámení děkana EF TUL Přijímací řízení pro akademický rok 2019/2020 Děkan fakulty v souladu s článkem II, odst. 11, směrnice č. 8/2018 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou

Více

ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP)

ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP) ÚČETNICTVÍ A FINANČNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU (ÚFŘP) 1 nabízíme univerzitní studium bakalářského a navazujícího magisterského studijního oboru obor je nepřetržitě vyučován na JU již od roku 1994 garantem je Katedra

Více

Economic policy and Administration Accounting and Taxes Hospodářská politika a správa

Economic policy and Administration Accounting and Taxes Hospodářská politika a správa Podmínky přijetí k bakalářskému a navazujícímu magisterskému studiu na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně pro zimní semestr akademického roku 2019/2020 V souladu s ustanovením 49 zákona

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Jindřichův Hradec Škola se stodvacetipětiletou tradicí Aktuální nabídka oborů pro školní rok 2017 2018 nabízí: - moderní perspektivní maturitní i učební

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Univerzitní nám. 1934/3, Karviná, 73340 Tel.: 596 398 111,, fax: 596 312 069 E-mail: dekanat@opf.slu.cz, WWW Stránka: www.opf.slu.cz

Více

NAŘÍZENÍ DĚKANA č. 7/2016

NAŘÍZENÍ DĚKANA č. 7/2016 Stanovení maximálních počtů přijímaných studentů a stanovení podmínek přijímacího řízení do bakalářských a navazujících magisterských oborů FLD pro akademický rok 2017/2018. 1) Maximální počty přijímaných

Více

Podmínky přijetí ke studiu

Podmínky přijetí ke studiu Podmínky pro přijetí ke studiu v akreditovaných studijních programech na Provozně ekonomickou fakultu MZLU v Brně v zimním semestru akademického roku 2008/2009 1 (1) Podmínky pro přijetí ke studiu na Provozně

Více

Směrnice děkana č. 6/2016

Směrnice děkana č. 6/2016 Směrnice děkana č. 6/2016 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou fakultu TUL v bakalářských, navazujících magisterských a doktorských studijních programech v akademickém roce 2017/2018 Článek I.

Více

Doktorské studium 2013-2014

Doktorské studium 2013-2014 Doktorské studium 2013-2014 Proč a jak studovat v doktorském studiu? Doktorské studium 3. a nejvyšší stupeň VŠ vzdělání Bakalářské (Bc.) Magisterské (Mgr., Ing.) Doktorské (Ph.D. za jménem) Doktorské studium

Více

Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín Libverda, příspěvková organizace

Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín Libverda, příspěvková organizace Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín Libverda, příspěvková organizace 1 Žáci mají možnost ubytování na domově mládeže. Stravování ve školní jídelně Možnost získat řidičský

Více

NAŘÍZENÍ DĚKANA č. 3/2014

NAŘÍZENÍ DĚKANA č. 3/2014 Stanovení maximálních počtů přijímaných studentů a stanovení podmínek přijímacího řízení do bakalářských a navazujících magisterských oborů FLD pro akademický rok 2015/2016. 1) Maximální počty přijímaných

Více

Přijímací řízení na Fakultě životního prostředí

Přijímací řízení na Fakultě životního prostředí Přijímací řízení na Fakultě životního prostředí Ve dnech 29. a 30. ledna 2010 jsou na celé ČZU v Praze dny otevřených dveří. Zájemci budou mít možnost prohlédnout si prostory Fakulty životního prostředí

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická SMĚRNICE Č. 3/2016

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická SMĚRNICE Č. 3/2016 UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická SMĚRNICE Č. 3/2016 Věc: Přijímací řízení pro akademický rok 2017/2018 Působnost pro: Účinnost od: 1. prosince 2016 Číslo jednací: sfcht/242/16 Vypracoval

Více

Zpráva o výsledku přijímacího řízení do bakalářského a magisterského studia na FAPPZ pro akademický rok 2018/2019

Zpráva o výsledku přijímacího řízení do bakalářského a magisterského studia na FAPPZ pro akademický rok 2018/2019 Česká zemědělská univerzita v Praze V Praze dne 2. 10. 2018 Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů Zpráva o výsledku přijímacího řízení do bakalářského a magisterského na FAPPZ pro akademický

Více

INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018

INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 INFORMACE O STUDIJNÍCH PROGRAMECH A OBORECH NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ PRO AKADEMICKÝ ROK 2017/2018 Pedagogická fakulta uskutečňuje programy: Bakalářské standardní doba studia 3 roky, přihlásit se mohou všichni

Více

fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie

fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie www.vfu.cz fvhe Den otevřených dveří 3. února 2017 posluchárna pavilonu prof. Lenfelda FAKULTA VETERINÁRNÍ HYGIENY A EKOLOGIE Veterinární a farmaceutická univerzita

Více

Oznámení děkana EF TUL

Oznámení děkana EF TUL EKONOMICKÁ FAKULTA Oznámení děkana EF TUL Přijímací řízení pro akademický rok 2018/2019 Děkan fakulty v souladu s článkem II, odst. 11, směrnice č. 5/2017 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou

Více

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Účetnictví a daně SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní program Ekonomika a management Koncepce studijního oboru Účetnictví a daně vychází ze současných potřeb trhu práce a vytváří poznatkový

Více

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie

Soulad studijního programu. Bioanorganická chemie Standard studijního Bioanorganická chemie A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Studium optiky a optometrie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT

Studium optiky a optometrie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Studium optiky a optometrie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Na Českém vysokém učení technickém v Praze studuje na osmi fakultách více než 24 000 studentů v bakalářských, magisterských a doktorských

Více

82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské

82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské 82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva - práce truhlářské Délka studia: Čtyři roky.: Splněná povinná školní docházka, zdravotní způsobilost uchazeče doložená lékařem a úspěšně složené talentové zkoušky.

Více

Věc: Zápis ze zasedání Akademického senátu FAPPZ dne 24.10.2012

Věc: Zápis ze zasedání Akademického senátu FAPPZ dne 24.10.2012 Č.j.: 6/2012 V Praze, dne 24.10.2012 Věc: Zápis ze zasedání Akademického senátu FAPPZ dne 24.10.2012 Přítomni: viz prezenční listina Omluveni: J. Tůma, doc. Sus, Dr. Drábek, doc. Rajmon Zasedání vedl:

Více

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci,

Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, Vážení uchazeči o studium na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vítáme Vás na Ústavu pedagogiky a sociálních studií. www.upss.cz Proč si vybrat ke svému studiu Olomouc Pedagogickou fakultu

Více

Informace o studiu. Zahradnická fakulta MENDELU. Zajímá tě kvalita potravin? Prožívají rostliny stres? A jak se rozmnožují?

Informace o studiu. Zahradnická fakulta MENDELU. Zajímá tě kvalita potravin? Prožívají rostliny stres? A jak se rozmnožují? Zahradnická fakulta MENDELU Zajímá tě kvalita potravin? Chceš využívat léčivou sílu rostlin? Informace o studiu na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně akademický rok 2018 / 2019 Prožívají rostliny

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická SMĚRNICE č. 5/2018 Věc: Přijímací řízení pro akademický rok 2019/2020 Působnost pro: Účinnost od: 1. prosince 2018 Číslo jednací: sfcht/394/18 Vypracoval

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor: MANAGEMENT Specializace: SPORTOVNÍ MANAGEMENT garant specializace: doc. RNDr. Irena Durdová, Ph.D. SPECIALIZACE SPORTOVNÍ MANAGEMENT studijní program

Více

Nařízení ředitele IVP č. 1/2016. Vyhlášení podmínek přijímacího řízení na IVP pro studium v akademickém roce 2017/2018

Nařízení ředitele IVP č. 1/2016. Vyhlášení podmínek přijímacího řízení na IVP pro studium v akademickém roce 2017/2018 Nařízení ředitele IVP č. 1/2016 Vyhlášení podmínek přijímacího řízení na IVP pro studium v akademickém roce 2017/2018 Ředitel Institutu vzdělávání a poradenství vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro

Více

Vyhláška č. 511/2002 Sb., o uznání rovnocennosti vzdělání úředníků územních samosprávných celků

Vyhláška č. 511/2002 Sb., o uznání rovnocennosti vzdělání úředníků územních samosprávných celků Vyhláška č. 511/2002 Sb., o uznání rovnocennosti vzdělání úředníků územních samosprávných celků Ministerstvo vnitra stanoví podle 42 k provedení 33 odst. 1 zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních

Více

PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017. A. Studijní obor: Učitelství praktického vvučování a odborného výcviku Kód programu: B 7507

PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017. A. Studijní obor: Učitelství praktického vvučování a odborného výcviku Kód programu: B 7507 r------- Ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze vyhlašuje přijímací řízení pro akademický rok 2016/2017 pro bakalářský studijní program Specializace v pedagogice, studijní obor Učitelství

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY PEDAGOGICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2018/2019 Pedagogická fakulta uskutečňuje programy: Bakalářské standardní doba studia 3 roky, přihlásit se mohou všichni absolventi

Více

Studijní obor. Sociální management. Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Sociální management. Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Sociální management Studijní program Hospodářská politika a správa studijní obor je odborně garantován Katedrou ekonomie a veřejné správy výuka je zajišťována vysoce kvalifikovanými pedagogy

Více

HARMONOGRAM AKADEMICKÉHO ROKU 2010/2011

HARMONOGRAM AKADEMICKÉHO ROKU 2010/2011 HARMONOGRAM AKADEMICKÉHO ROKU 2010/2011 Prezenční studium Zápis do vyššího ročníku AB, AT, AM 13. 17.9.2010 AB, AT, AM 29.9. 17.12.2010 AB, AT, AM 3.1. 7.1.2011 AB, AT, AM do 19.12.2010 období AB, AT,

Více

Přijímací řízení na Fakultě životního prostředí

Přijímací řízení na Fakultě životního prostředí Přijímací řízení na Fakultě životního prostředí Ve dnech 25. a 26. ledna 2013 jsou na celé ČZU v Praze dny otevřených dveří. Zájemci budou mít možnost prohlédnout si prostory Fakulty životního prostředí

Více

Fakulta stavební ČVUT v Praze Den otevřených dveří

Fakulta stavební ČVUT v Praze Den otevřených dveří Fakulta stavební ČVUT v Praze Den otevřených dveří 23. ledna 2015 Prestižní vysoká škola ČVUT opět poskočilo v mezinárodním žebříčku univerzit www.topuniversities.com Umístění v prvních 5% všech hodnocených

Více

Podmínky pro přijetí ke studiu v doktorském studijním programu P2301 Strojní inženýrství na Fakultu strojní ZČU v Plzni pro akademický rok 2018/2019

Podmínky pro přijetí ke studiu v doktorském studijním programu P2301 Strojní inženýrství na Fakultu strojní ZČU v Plzni pro akademický rok 2018/2019 Podmínky pro přijetí ke studiu v doktorském studijním programu P2301 Strojní inženýrství na Fakultu strojní ZČU v Plzni pro akademický rok 2018/2019 1. Doktorský studijní program P2301 Strojní inženýrství

Více

AKADEMIE MANAGEMENTU A KOMUNIKACE www.amakcz.cz BŘEZEN 2015

AKADEMIE MANAGEMENTU A KOMUNIKACE www.amakcz.cz BŘEZEN 2015 NEWSLETTER AKADEMIE MANAGEMENTU A KOMUNIKACE www.amakcz.cz BŘEZEN 2015 AKADEMIE MANAGEMENTU A KOMUNIKACE AMAK je mezinárodní vysoká škola realizující bakalářské, magisterské a doktorské studijní programy

Více

Vítáme vás. Studium na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Den otevřených dveří , Brno

Vítáme vás. Studium na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Den otevřených dveří , Brno Den otevřených dveří 3.2. 2017, Brno Připravili: Ing. Jan Dvořák, Ph.D. Doc. Ing. Zdeněk Kopecký, CSc. Studium na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně Vítáme vás. Lesnická a dřevařská

Více

Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Fakulta umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Děkan FUD UJEP doc. Mgr. A. Pavel Mrkus vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro navazující magisterské studium pro akademický rok 2020/2021,

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI PREZENTACE FAKULTY EKONOMICKÉ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 10 2012 PRACOVIŠTĚ FAKULTY V CHEBU A PLZNI Budova fakulty v Plzni Univerzitní centrum v Plzni Budova fakulty v Chebu ROZVOJ FAKULTY A JEJÍ SOUČASNÝ

Více

Směrnice děkana č. 5/2017

Směrnice děkana č. 5/2017 Směrnice děkana č. 5/2017 Podmínky pro přijetí ke studiu na Ekonomickou fakultu TUL v bakalářských, navazujících magisterských a doktorských studijních programech v akademickém roce 2018/2019 Článek I.

Více

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika

Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Bakalářský studijní obor hospodářská informatika Předpoklady Struktura studia Přihlášky Poradenství Bakalářský studijní obor hospodářská informatika nabízí fundované vědecké a praktické vzdělání v oblasti

Více

O nás. Univerzita s TRADICÍ založena jako NEZISKOVÁ ORGANIZACE

O nás. Univerzita s TRADICÍ založena jako NEZISKOVÁ ORGANIZACE O nás Univerzita s TRADICÍ založena 1999 jako NEZISKOVÁ ORGANIZACE s řadou významných PARTNERŮ: Apogeo, ČSOB, J&T Banka, Kooperativa pojišťovna, Škoda AUTO, Lidové noviny, Mladá Fronta Dnes, Hospodářské

Více

VYHLÁŠKA. EkF_VYH_12_011

VYHLÁŠKA. EkF_VYH_12_011 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ekonomická fakulta Vydala: děkanka Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava Platnost od: 1. 11. 2012 VYHLÁŠKA PRAVIDLA přijímacího řízení ke studiu bakalářských studijních

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Informace o přijímacím řízení do magisterských studijních programů pro absolventy SP. Stavební inženýrství

Informace o přijímacím řízení do magisterských studijních programů pro absolventy SP. Stavební inženýrství Informace o přijímacím řízení do magisterských studijních programů pro absolventy SP Stavební inženýrství PODMÍNKY PŘIJETÍ Podmínky: 1. úspěšné ukončení bakalářského studijního programu zaměřeného na stavební

Více

Směrnice děkana o přijímacím řízení na Fakultu podnikohospodářskou VŠE v Praze SD F3-1/08

Směrnice děkana o přijímacím řízení na Fakultu podnikohospodářskou VŠE v Praze SD F3-1/08 1 z 6 1 Úvodem Směrnice děkana Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze, v souladu s udělenými akreditacemi ve smyslu č.111/1998 Sb., o vysokých školách (v aktuálním znění) dle 48-50

Více

Univerzity Karlovy v Praze

Univerzity Karlovy v Praze 3. LÉKAŘSKÁ Fakulta Univerzity Karlovy v Praze INFORMACE O STUDIU A PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2014/2015 I. V rámci magisterského studia nabízí 3. lékařská fakulta UK v Praze tyto studijní programy:

Více

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Beroun, 30.11. 1.12. 2017 Mgr. Tereza Halouzková NÚV Základní východiska Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Studijní program Specializace

Více

VYHLÁŠKA č. 2/2019 děkanky Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici

VYHLÁŠKA č. 2/2019 děkanky Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici VYHLÁŠKA č. 2/2019 děkanky Zahradnické fakulty MENDELU v Lednici Podmínky pro druhý termín přijímacího řízení pro bakalářské studijní programy (obory/specializace) v akademickém roce 2019/2020 Určeno:

Více

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM

FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM FAKULTA UMĚNÍ A DESIGNU UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Děkan FUD UJEP doc. Mgr. A. Pavel Mrkus vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro doktorské studium pro akademický rok 2017/2018, a to

Více