Krátké výlety s deštivým koncem. (4, )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Krátké výlety s deštivým koncem. (4, )"

Transkript

1 Krátké výlety s deštivým koncem. (4, ) Počasí vypadalo nevábně a tak jsme si na pondělí naplánovali vynechaný výlet na Barre (hradba) u Digne les Bains. Už na začátku jsme si řekli, že celý 8 hodin dlouhý výlet určitě nedopadne, protože počasí bylo všelijaké a hrozily i bouřky a že tedy zkusíme vystoupat aspoň na barre a obejít kratší 4hodiny dlouhý okruh. Už při příjezdu na parkoviště do vesničky Les Dourbes ve výšce 1100 m.n.m. jsme děkovali náhodě, že když jsme sem jeli posledně netrefili jsme správnou cestu a čep se nám rozbil v klidu sídliště. Stát se to na této typické úzké klikaté cestě. Samá zákruta do Les Dourbes. a toto už je její velmi mírně se klikatící část. Zaparkovali jsme u lesnického domu a vydali se do kopce. Poprvé vybaveni na výlet bundami a čepicemi. A že nám to v těch čepicích a bundách i slušelo ;)

2 Vršky skal byly v mracích, ale doufali jsme, že se nahoru dostaneme a třeba se i trochu vyčasí. Během stoupáni jsme sledovali odkud jsou slyšet ty hromy a přemýšleli o ústupu. Hřmělo se však v údolí Durance a tak jsme pokračovali nahoru. Z výstupu. Pohled směrem k Digne a dále vzadu údolí Durance a vlevo její bouřka. Barre zdola na jednu stranu.....barre na druhou stranu Když jsme vystoupali do sedla Pas de la Faille (1728 m.n.m.) mraky se opravdu trochu roztrhly a nám se otevřely parádní výhledy. Škoda jen, že počasí nebylo lepší a nemohli jsme ještě o vrcholek dále. Na severu se z mraků občas vylouply přímořské Alpy se sněhovými čepicemi.

3 Sommet du pic de Couard, 1988 m.n.m. Tam jsme původně chtělli jít. Ale když nám výhledy na všechny strany zakryla mlha, změnili jsme plány. Na velké rozhlížení však nebyl moc čas. Nahoře foukalo a mraky, které se hnaly nevypadaly vůbec dobře. Tak jsme doslova proběhli část po hřebeni a za chvíli jsme v druhém sedle sestupovali dolů. Hřeben barre. Připomínal nám Nízké Tatry. A úprk po hřebeni s mezizastávkou u Martinovo díry skrz barre.

4 Asi v půlce cesty dolů začalo lejt a déšť nás doprovázel až do auta. Abychom při pití čaje moc nezmokli, schovali jsme se pod strom Podzim a voňavé listí. Stejně jako u nás :) Když jsme v autě usedli ke svačince, která se s námi prošla celou cestu, začal slejvák ještě větší a tak jsme nakonec měli štěstí, že se nám výlet podařil. Navečer jsme si ještě prohřáli kosti v sauně a zaplavali v bazénu v Digne a přesunuli se dále směrem do známého kaňonu Verdonu. V noci jsme doufali, že se počasí umoudří a dovolí nám okusit lezení v kaňonu. Vytrvalý noční déšť nás přesvědčil o opaku, takže dopoledne, když přestalo na chvíli pršet jsme se rozhodli pro krátký výlet, při kterém se sejde asi 300 výškových metrů na dno kaňonu projde se kolem vody a vystoupe zpět. Okruh je nazván Sentier Pecheurs (rybářský okruh). Sestup na dno kaňonu byl bez problémů a jen místy foukal silný jižní a poměrně teplý vítr, který zde v Provenci nevěstí nic dobrého co se počasí týká. Sešli jsme až dolů a prohlédli si zblízka kalný Verdon, který se během týdne co jsme tu nebyli změnil na velkou dravou řeku. A přišla velká voda. Vlevo v kraťasech a tričku, vpravo v čepicích.

5 Při pozorování vody jsme si všimli zajímavé věci a to že bylo možné sledovat okem vzestup hladiny. Za těch 15 minut co jsme tam postávali zmizel na protějším břehu řeky velký ostrůvek a voda stoupla asi o 10cm. Mizející ostrůvek. Ale my se vody nebojíme ;) kdo se bojí, nesmí do Verdonu. Přesněji řečeno: my se vody nebojíme v těchto výškách. :))) Naštěstí stezka byla vedena výš v místech, kde voda snad nikdy není. Prošli jsme tedy část okruhu kolem řeky a začali zase stoupat zpět nahoru na parkoviště k autu. Cestou jsme potkávali zajímavé jeskyně a plato, kde z ničeho nic byla rovná pastvina. Plato a jeskyně jako bonusek v jinak jednolitých stěnách a strmých březích kaňonu.

6 Když jsme po tom v autě jedli zase svačinu, která s námi prošla celý okruh, začalo zase pršet a tak bylo jasné, že tento rok už lezení ve verdonu asi neokusíme. Verdon před týdnem a nyní. Po cestě do Castellane. Vzhledem k počasí jsme se rozhodli, že ujedeme na jih k moři, kde snad bude lépe. Po cestě jsme se zastavili v městečku Castellane, které leží jak jinak než na Verdonu. Castellane nacházející se také v objetí hor a Verdonu.

7 Hned při prvním pohledu nás zaujal kostel postavený na skále, která se tyčila nad městem. Skála je ve výšce 900 m.n.m. a ke kostelu vede cesta zvaná Chemin du Roc (skalní cesta). Notre Dame. Malá ukázka provensálštiny. Nahoře francoužština. Po návštěvě informačního centra jsme se tedy vydali nahoru, abychom se rozhlédli po okolí. Castelane je pěkné malé městečko sevřené horami a od kostela je na něj dobrý výhled. Po tom co jsme došli nahoru a prohlédli si kostel, tak zase jak již tradičně začalo pršet a tak jsme sestoupili k autu a pokračovali směrem na jih za vidinou lepšího počasí. Castellane zezhora. V kroužku naše auto. ND zevnitř. K našemu překvapení se nám konečně jednou vyplatilo vzít drze za kliku. Bylo otevřeno. A nepršelo tam ;)

Vápencové lezení za humny

Vápencové lezení za humny Vápencové lezení za humny Volných dní využíváme i tak, že prozkoumáváme místní lezecké terény. Zatím se nám podařilo prozkoumat čtyři oblasti, které se nacházejí nedaleko od nás. Tři jsou na břehu řeky

Více

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009)

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) První výlet v Haute Porvence jsme naplánovali již doma. Inspirací se nám stala kniha Jak se jezdí do nebe, kterou jsme dostali k vánocům.

Více

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008)

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Vítejte Vjezd na silnici nad Gorges du Verdon Vrcholem našeho cyklistického snažení tady byl dvoudenní okruh okolo jezera de Ste.

Více

Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu ( )

Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu ( ) Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu (30.9-6.10.2009) Loňská návštěva Verdonu nám opravdu učarovala a tak jsme i letos Grand Kaňon navštívili a to dokonce několikrát. Loni jsme nestihli lezení a pěší

Více

Úterý, Gran Canyon du Verdon. Velký kaňon říčky Verdon a jejích přítoků

Úterý, Gran Canyon du Verdon. Velký kaňon říčky Verdon a jejích přítoků Úterý, 21. 6. 2011 Gran Canyon du Verdon Velký kaňon říčky Verdon a jejích přítoků 1 Fotíme z autobusu, šplhajícího se do výšek zatím kolem 400 m.n.m. 2 V okolí je samý vojenský prostor. Francie zřejmě

Více

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 1. Název cesty Wildental Klettersteig, Südwand klettersteig 2. Stát, pohoří, Skalní oblast Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 3. Čas a převýšení Nástup od parkoviště 3 h, převýšení 1140 m Vlastní klettersteig

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Makarska. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Makarska. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2015 CHORVATSKO Makarska Medjugorje celodenní výlet Medjugorje je malé město v Bosně a Hercegovině asi 20 km od hranic s Chorvatskem. Jedná se o nejvýznamnější poutní místo současnosti.

Více

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( )

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( ) Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku (3-4.10.2009) Dva roky jsme již vynechali známý ústecký memoriál Hany Vocáskové - noční pochod na Milešovku a tak jsme se rozhodli, že si částečně noční

Více

Hardangervidda a výlety v okolí Eidfjordu ( )

Hardangervidda a výlety v okolí Eidfjordu ( ) Hardangervidda a výlety v okolí Eidfjordu (29.7-1.8. 2009) (29.-31.7.09) Jeli jsme dále na jih a doufali, že předpověď nevyjde, protože pro náhorní plošinu Hardangervida, která byla další v pořadí předpovídali

Více

Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009)

Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009) Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009) Při naší cestě Nordlandem krajem seveřanů jsme navštívili kromě Moysalenu na Vestrálech ještě 3 další národní parky. Hranice NP Rago a NP Borgefjell.

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Podgora. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Podgora. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2015 CHORVATSKO Podgora Horský masív Biokovo Zveme vás ke krásné projížďce pohořím Biokovo. Minibusem se dostaneme do překrásné části tohoto parku a k pohoří Sv. Jure (1762 m n. m.), odkud

Více

Nejen Lofotské vysokohorské výlety (průběžně celý výlet, hlavně ale )

Nejen Lofotské vysokohorské výlety (průběžně celý výlet, hlavně ale ) Nejen Lofotské vysokohorské výlety (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Z toho co zatím víme jsou Vestrály a Lofoty rájem vysokohorské turistiky. Tak nám to bylo i před odjezdem řečeno.

Více

Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity

Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity 8.8. 12.8. 2014 Příjezd individuálně ve středu 6.8.2014, parkování zdarma asi 100m před chatou Dolomitenhütte. Pozor, cesta sem je ale placená (v roce

Více

HO Vertical - Molltal. Napsal uživatel HonzaS Čtvrtek, 10 Září :38 - HTML clipboard

HO Vertical - Molltal. Napsal uživatel HonzaS Čtvrtek, 10 Září :38 - HTML clipboard HTML clipboard Tento ledovcový areál je tak trochu neprávem malinko stranou hlavního zájmu lyžařů směřujících do Rakouska na lyže. Asi to bude dáno jeho jižní polohou. Zatímco za ostatním lyžováním jsme

Více

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací Stránka č. 1 z 5 Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací 10. září 2007 9:31 Jít a dívat se minimálně pět dní na lidskou civilizaci jenom shora! Tenhle nevšední zážitek si můžete dopřát,

Více

Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009)

Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009) Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009) V tomto článku bychom chtěli popsat další lyžařské túry, které se nám podařily za dobu pobytu na Erfurterhütte. Bohužel jich není tolik jak jsem si to maloval před odjezdem

Více

Chodník je jen náš. Okolí Lysefjordu - žula kam až oko dohlédne.

Chodník je jen náš. Okolí Lysefjordu - žula kam až oko dohlédne. Kjerag a Gausta (4-6.8. 2009) Od Trolího jazyku jsme se vydali dále na jihozápad ke Stavangeru. Původně jsme se chtěli na zařízlý Lysefjord podívat z obou stran, ale kvůli špatnému počasí a značné turistické

Více

Salzburgsko: Pidinger

Salzburgsko: Pidinger Salzburgsko: Pidinger 9. dubna 2015 11:22 Docela náročná ferrata - na víkend: - V pátek dorazit na místo na parkoviště - Sobota celý den lezení (1.5 hodiny nástup k ferratě, následně 4 hodiny lezení a

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

CK BUS TOUR-FOLTÝNOVÁ

CK BUS TOUR-FOLTÝNOVÁ PROVENCE 2011 Vážení rodiče, milí studenti! V letošním školním roce máte poprvé možnost volby komplexní zahraniční exkurze. Po několika rocích, kdy se nabízelo pouze Chorvatsko, tedy destinace relativně

Více

KRAJINA KOLEM NÁS. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat.

KRAJINA KOLEM NÁS. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat. KRAJINA KOLEM NÁS Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat. Mapa, plán k orientaci na neznámých místech nám pomůžou

Více

Deštivé Rondane a Jotunheimen - země obrů (24.7-29.7. 2009) Když jsme opustili Nordland, rozjeli jsme se plnou parou na jih.

Deštivé Rondane a Jotunheimen - země obrů (24.7-29.7. 2009) Když jsme opustili Nordland, rozjeli jsme se plnou parou na jih. Deštivé Rondane a Jotunheimen - země obrů (24.7-29.7. 2009) Když jsme opustili Nordland, rozjeli jsme se plnou parou na jih. Na jih nebo na sever? Rozcestník v Jotunheimenu. (24.-26.7.09) První nám stál

Více

Pěší Alpy nalehko 1.7-6.7. 2011. 4,5-5 hod. (430 km po dálnici)

Pěší Alpy nalehko 1.7-6.7. 2011. 4,5-5 hod. (430 km po dálnici) Pěší Alpy nalehko 1.7-6.7. 2011 VYBAVENÍ: stan, spacák, karimatka, oblečení i do chladu a deště, plavky, něco na vaření (v kempu je téţ hospoda), pevná obuv (trekovky nebo pohorky), doporučuji teleskopické

Více

EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO

EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO Majestátní krásu Dolomit, tohoto horolezeckého ráje, nelze popsat jen několika slovy. Ten, koho zajímají hory, zná bohatství bizarních tvarů a zejména barevné změny horských

Více

Praha, Mnichov, Garmisch, Imst, Reschen, Passo Stelvio (2758 m.n.m.) 650 km, cca 7,5 hod

Praha, Mnichov, Garmisch, Imst, Reschen, Passo Stelvio (2758 m.n.m.) 650 km, cca 7,5 hod Ortler Termín: 5.-8.7. 2007 Účastníci: Kačaba, Míša, Síma, Dan, Charlie, Urbik Doprava: Praha, Mnichov, Garmisch, Imst, Reschen, Passo Stelvio (2758 m.n.m.) 650 km, cca 7,5 hod Čtvrtek 5.7. Čas srazu na

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby 16.4.2010 Josef Franc Hluboce zaříznuté sedm kilometrů dlouhé Račí údolí, jehož ústí leží zhruba dva kilometry jihozápadně

Více

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat Stránka č. 1 z 8 Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat 25. srpna 2010 5:00 Každým rokem se snažíme zmapovat několik nových karpatských pohoří. Letos padla konečně volba na Rodnu, hory

Více

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016 Výstup na Mont Blanc 9. září 2016 Na předchozí straně je pohled na masiv Mont Blancu od jezírka dole v nížině, kde jsme se po výstupu druhý den zotavovali. Samotný vrchol Mont Blancu není vidět. To nejvyšší,

Více

Tradiční podzimní zájezd do Tater

Tradiční podzimní zájezd do Tater Tradiční podzimní zájezd do Tater 28.-30.9.2007 vedoucí: Jenda Schulz Jako každoročně jsme jeli na konci září do Tater, letos do Vysokých s ubytováním v penzionu Erika v Tatranské Lesné. 1. den byla plánovaná

Více

Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky

Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky Začínáme u centrálního parkoviště v centru Benecka. Červená turistická značka odtud vystoupá k úbočí Žalého na Přední Žalý. Na jeho vrcholu nechal postavit

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

OBŘÍ KAŇON, JEZERA I STAROBYLÝ JAZYK

OBŘÍ KAŇON, JEZERA I STAROBYLÝ JAZYK GRAUBÜNDEN OBŘÍ KAŇON, JEZERA I STAROBYLÝ JAZYK Vyhlídka Il Spir 400 metrů nad švýcarským Grand Canyonem je oblíbenou zastávkou turistů v Graubündenu. FOTO: SWISS-IMAGE.CH/CHRISTOF SONDEREGGER TEXT TOMÁŠ

Více

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz 5. - 8. července 2007 19 účastníků vedoucí: Jenda Schulz Odjezd vlakem 5.22. asi 20 minut zpoždění. Při nastupování do vlaku nastaly problémy. Vlak byl totiž úplně přecpaný a byl problém i nastoupit. Měli

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

Lezení v Digne les Bains aneb jak se kempuje na sídlišti. (10.10.2008)

Lezení v Digne les Bains aneb jak se kempuje na sídlišti. (10.10.2008) Lezení v Digne les Bains aneb jak se kempuje na sídlišti. (10.10.2008) Tento článek není jen lezecký, lezení bude spíše okrajovou záležitostí, ale protože prodloužený víkend začal lezecky, představíme

Více

Rychlebských hor 23.-24.11.2010

Rychlebských hor 23.-24.11.2010 Z horoskopu pro dnešní den 23.11.2010 mají váhy napsáno: Zatímco okolím zmítají rozporuplné nálady, Vás se nic nedotkne. Rozhodli jste se, že se nebudete stresovat a počkáte, jak to všechno dopadne. Ano

Více

PŘÍLOHA ORIENTACE NA BOJIŠTI

PŘÍLOHA ORIENTACE NA BOJIŠTI PŘÍLOHA ORIENTACE NA BOJIŠTI SOUHRN MAP, FOTOGRAFIÍ A INFORMACÍ Z PRŮZKUMU PROVEDENÉHO ČESKOMORAVSKOU PRACOVNÍ SKUPINOU V ČERVNU 2010 Průzkum bojiště byl jedním z hlavních bodů našeho programu. Považujeme

Více

FERRATY NASSFELD- HERMAGOR

FERRATY NASSFELD- HERMAGOR FERRATY NASSFELD- HERMAGOR Ferraty jsou cesty zajištěné pomocí lana! Jsou bezplatně přístupné každému - za předpokladu, že má potřebné zkušenosti s pohybem v horách a odpovídající vybavení. Údaje o době

Více

KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM

KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM Připomeňte mi, proč se vlastně v tomhle strašném počasí ženeme do Trezoru?! $ Strejda Donald si dělá starosti! Už celé týdny jsme neslyšeli o strýčkovi Skrblíkovi! Kancelář

Více

Parhelium. Speciál diamantový prach. Leden 2006 H.O.P.

Parhelium. Speciál diamantový prach. Leden 2006 H.O.P. Parhelium Speciál diamantový prach Leden 2006 H.O.P. 9.1.2006 Colfosco, Itálie Místo - Itálie, Colfosco. Fotoaparát - canon pw a40 Doba pozorování jevů - 50 minut Pozorované jevy Malé halo, Velké halo,

Více

Někde je přes vodu i můstek, ale to je nuda.

Někde je přes vodu i můstek, ale to je nuda. Ahoj kamarádi, Zvu vás všechny srdečně na tradiční cyklovýlet z Prahy do Příbrami. Máme tentokrát jubileum, je to již 10. ročník a o to více se na vás těším. Letos pojedeme trasou, která bude téměř kopírovat

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012

Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012 Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012 První máj jsem slavil dopoledním pohodovým výletem do Špindlerova Mlýna na silničním tréninkovém kole, což bylo tam i zpět 105 km a stačilo mi k tomu 3,5 hodiny.

Více

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h

Predpoved Velke Opatovice na 1.den po 1h Datum aktualizace : pondělí 18. července 2011 Popis Datum aktualizace 20110718 Hodnota Předpověď na 1. až 7. den : 19. 25.7.2011 1.den Počasí polojasno dešťové Min.interval Prům.min.teplota Max.interval

Více

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality 2015 ÚNOR Autorství: Meteo Aktuality

Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce. Meteoaktuality 2015 ÚNOR Autorství: Meteo Aktuality Hydrometeorologický a klimatický souhrn měsíce Meteoaktuality 2015 ÚNOR 2015 Autorství: Meteo Aktuality 1 Přehled dokumentu: Obsah Obecné shrnutí... 3 Podrobnější rozbor témat... 4 Údaje... 5 Obrazové

Více

Z Benecka na rozhlednu Žalý

Z Benecka na rozhlednu Žalý Z Benecka na rozhlednu Žalý Navštivte jedinou rozhledu v Krkonoších, ze které za příznivého počasí uvidíte neopakovatelný kruhový rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí. Z centrálního parkoviště

Více

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Krajem českých malířů Mimořádně teplý podzim mě opět vylákal do přírody a už jsem vyměnil kolo za pohorky. Připravil jsem si dvoudenní výlet na malebnou a nedalekou

Více

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Koho Bůh miluje, tomu dovolí žít v Jeseníkách. Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Jsou to jen dva týdny, kdy jsem byl naposledy v Jeseníkách. Tehdy jsem Hrubý Jeseník, druhé nejvyšší pohoří

Více

Spoteee Medical Základní databáze

Spoteee Medical Základní databáze Spoteee Medical Základní databáze Název trasy Délka přírodní/ městská/ mix lidé/ minimum lidí 1 Adršpach 11:43 přírodní minimum 2 3 4 5 Bratislava - centrum Červený Kameň Český Krumlov Drážďany - Grosser

Více

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan...

Obsah. Obsah... 1. Kde byli páťáci v létě?... 2. Grand Canyon... 3. Hluboká nad Vltavou... 4. Potápění v moři... 5. Maroko-Tetouan... Obsah Obsah... 1 Kde byli páťáci v létě?... 2 Grand Canyon... 3 Hluboká nad Vltavou... 4 Potápění v moři... 5 Maroko-Tetouan... 5 Den bez aut... 6 Kůň... 7 Zkuste si křížovku!!!... 8 1 Kde byli páťáci

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Kutná Hora a její krásné okolí byly cílem výletu, který jsme mohli uskutečnit díky vstřícnému přístupu vedení Střediska sociálních služeb Prahy 1. Zajištění dopravy,

Více

Pan Lišák Paní Lišáková. liščata. Jezevec. Soudek. Stýblo. Suk

Pan Lišák Paní Lišáková. liščata. Jezevec. Soudek. Stýblo. Suk Pan Lišák Paní Lišáková liščata Jezevec Soudek Stýblo Suk 1 Tři farmáři Dole v údolí stály tři farmy. Majitelům těch farem se dařilo dobře. Byli to bohatí muži. Taky to byli zlí muži. Byli to zlí a opovrženíhodní

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

PŘES HORY A POTOKY

PŘES HORY A POTOKY PŘES HORY A POTOKY 2017-2018 Projektová výuka Gymnázium Varnsdorf Vlastimil Zelinka PROJEKT PŘES HORY A POTOKY 2017-2018 V letošním školním roce jsme se v rámci projektové výuky (projekt Přes hory a potoky)

Více

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL 3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL Významným specifickým prvkem města je jeho sepětí s krajinou. Dramatická konfigurace terénu s množstvím drobných vodních toků a lesnatých strání, údolní poloha

Více

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Pardubický kraj Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Text a foto: Vojtěch Pavelčík Většina turistických tras vede z jednoho místa na místo druhé. To je samozřejmě v pořádku, ale přece jen se výletníci potřebují čas od

Více

Víte, že? Orel skalní. Ptáci

Víte, že? Orel skalní. Ptáci Orel skalní Délka těla: 80 až 95 cm Rozpětí křídel: 195 až 230 cm Orel skalní patří k největším ptákům dravcům vůbec. Nejčastěji ho můžete zahlédnout letícího. Orel představuje velmi elegantního letce,

Více

Okruh z Luhačovic na východ

Okruh z Luhačovic na východ 32 Okruh z Luhačovic na východ 5 ½ hod. Po vzdálenějších místech kolem lázní Luhačovice Petrůvka Nad Nevšovou Loučky Kameničná vodní nádrž Luhačovice Luhačovice Výchozí bod: Luhačovice-pošta. Délka: 18

Více

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové,

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové, INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU 15.9. 2017 Místo konání: Hotel a restaurace Ještěd Začátek: 19.30 Slavnostní zahájení: 20.00 Konec: 24.00 Téma: Budoucnost Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně,

Více

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách 9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách Také v pořadí již třetí deníček v letošním roce začnu trochu netradičně. Přikládám

Více

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas 12. ledna 2015 Michal Hruška, pro idnes.cz Maroko není jen poušť a oceán. Městečko Tafraoute, uhnízděné v nádherném, klidném údolí Ameln, je

Více

Zpráva o výchovně vzdělávacím zájezdu na ostrov Korfu pořádaném Základní školou a mateřskou školou Přerov nad Labem, okres Nymburk

Zpráva o výchovně vzdělávacím zájezdu na ostrov Korfu pořádaném Základní školou a mateřskou školou Přerov nad Labem, okres Nymburk Zpráva o výchovně vzdělávacím zájezdu na ostrov Korfu pořádaném Základní školou a mateřskou školou Přerov nad Labem, okres Nymburk 22. 6. 1. 7. 2007 Zájezdu se zúčastnilo 54 žáků školy, jejich rodičů,

Více

Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace

Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace Motto: I cesta může být cíl. Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace Pouze 22 odvážných účastníků se odhodlalo vystoupit na nejvyšší horu Česka v zimních podmínkách v neděli, ve sváteční

Více

Rakousko. David Oliva

Rakousko. David Oliva Rakousko David Oliva Tento rok jsem byl s rodiči na dovolené v Rakousku v malém městě Haus im Ennstal a rád bych vás seznámil se zážitky, které jsem tam prožil. Hned, jak jsme přijeli do Hausu, viděli

Více

Foto Kalendář 2012. fotky z 6. expedice (Rumunsko - Ukrajina) 23. září - 2. října 2011

Foto Kalendář 2012. fotky z 6. expedice (Rumunsko - Ukrajina) 23. září - 2. října 2011 Foto Kalendář fotky z. expedice (Rumunsko - Ukrajina). září -. října V poslední den (v sobotu. října ) naší expedice se vydáváme z města Dubove na krátkou procházku do ukrajinských kopečků. Cílem jsou

Více

Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země

Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země Anglické hrabství Cornwall zapomenutá země Skupina 43 studentů se v termínu 16. 22.6.2019 vydala do Velké Británie, shlédnout nejen hlavní město Londýn, ale zejména krásy hrabství Cornwall. Jak je vidno

Více

Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky)

Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky) Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky) Z kroniky založené 28. 10. 1993 opisuji první státní svátek ČR a Sněžka

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

ý sk z e sl o vsk Mora

ý sk z e sl o vsk Mora Moravskoslezský BRUNTÁL 16 17 18 OSTRAVA KARVINÁ NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa

Více

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku Čeřínek Vrch Čeřínek (761 m) s přírodním parkem stejného jména leží asi 10 km západně od Jihlavy a asi 5 km východně od Nového Rychnova. Území téměř celého parku je pokryto smíšenými lesy. V severozápadní

Více

Očekávaný výstup Vyřešení slovních úloh s racionálními čísly Speciální vzdělávací žádné

Očekávaný výstup Vyřešení slovních úloh s racionálními čísly Speciální vzdělávací žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Ing. Renata Dupalová Datum 17. 8. 2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Vzdělávací obor Matematika

Více

Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12)

Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12) Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12) cena již od 11.060 Kč / os. / 7 nocí Cena zahrnuje: plné využití vily úklid pojištění CK proti úpadku Nabízíme Vám pronájem luxusní vily s privátním

Více

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA ČESKY 9 Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA 1 Pochoďáky Kolem průmyslových závodů se prosmýkneme do kou- Loketské zelné přírody kolečko opředené (12 km) pověstmi a bohaté na zážitky. Autobusem Z

Více

ATMOSFÉRA. Podnebné pásy

ATMOSFÉRA. Podnebné pásy ATMOSFÉRA Podnebné pásy PODNEBNÉ PÁSY podle teploty vzduchu rozlišujeme 3 základní podnebné pásy: Tropický podnebný pás (mezi obratníky) Mírný podnebný pás Polární podnebný pás (za polárními kruhy) PODNEBNÉ

Více

Organizační zabezpečení

Organizační zabezpečení Organizační zabezpečení Datum konání: 25. 7. 2015 1. 8. 2015 Místo konání: Ubytování: Camping Olšina Lipno vodní nádrž Lipno a okolí Český Krumlov a okolí prostorné čtyřlůžkové chatky s chladničkou, světlem

Více

Terénní tvary. Geomorfologie Hřebečského hřbetu PRACOVNÍ LIST

Terénní tvary. Geomorfologie Hřebečského hřbetu PRACOVNÍ LIST Autor: Mgr. Matěj Kunc I. stupeň Pracovní list 1A Terénní tvary PRACOVNÍ LIST ÚKOL č. 1 Pavouk má na končetinách pět názvů terénních tvarů. Tyto názvy jsou odvozeny od pojmenování určitých věcí a objektů.

Více

Protokol o měření. Popis místa měření:

Protokol o měření. Popis místa měření: Protokol o měření Měřící místo: Ostrava - Laguny Ostramo GPS souřadnice: 49 50'26.82"S, 18 15'8.59"V Nadmořská výška místa: 205 m.n.m. Datum měření: 1.4.2014 Čas měření: od 10.50 do 14.00 hod Popis místa

Více

Městské skály. 1. Vyhlídka. 2. Zadní blok

Městské skály. 1. Vyhlídka. 2. Zadní blok Městské skály Městské skály se nacházejí 5 kilometrů severně od města Šumperk. Přístup Od autobusového nebo vlakového nádraží Šumperk na trati 290 po zelené turistické značce asi 6,5 km směrem na Osikov,

Více

Co mi vyprávìl mimozemš an

Co mi vyprávìl mimozemš an Claude Vorilhon Co mi vyprávìl mimozemš an Jsou již mezi námi? Eko konzult Mimozemš an 3 1. Setkání Pozn.: Pøeklady výrokù z bible nebyly ovìøeny podle nìkterého z oficiálních církevních pøekladù bible.

Více

Pitztal - Alpenrose - rodinné pobyty

Pitztal - Alpenrose - rodinné pobyty Pitztal - Alpenrose - rodinné pobyty 5,6 - denní zájezd Zvýhodněné pobyty pro celou rodinu a dvě děti do 12 let ZDARMA! Kromě obligátních horských túr si můžete užít nejdelší alpskou bobovou dráhu nebo

Více

Šumava 2018 Matěj Cocher

Šumava 2018 Matěj Cocher Šumava 2018 Matěj Cocher Cesta na Šumavu Na Šumavu jsme z Nedomic vyrazili po nedělním dopoledni, po cestě jsme se stavili u Mac Donalds a na pár benzínových stanicích. Cesta na mapách cca trvá 3 hod.,

Více

Tréninkový kemp v Jeseníku

Tréninkový kemp v Jeseníku Tréninkový kemp v Jeseníku Příprava Jíry v Jeseníku 8.5. 12.5.2013 Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jiří Jíra Hledík Trénink v Jeseníku byl součástí plánované přípravy na MS v silničním ultramaratonu

Více

Písecký plavečák 1 PLAVECKÝ BAZÉN - PÍSEK

Písecký plavečák 1 PLAVECKÝ BAZÉN - PÍSEK Písecký plavečák,,přijdu o deset minut později, přišla mi M od Jolany právě když jsem vystoupil z autobusu na zastávce Plavecký bazén. Nevadilo mi to. Naproti mně byla lesnická škola se svým krásným arboretem

Více

Podzim na Malém Stožci foto Petr Mader

Podzim na Malém Stožci foto Petr Mader Výroční zpráva 2010 Podzim na Malém Stožci foto Petr Mader Obsah 1. Úvodní slovo 2. Sdružení a členové sdružení 3. Činnost v roce 2010 Lanterna Futuri Lužický horský spolek 4. Zpráva o hospodaření Přátelé

Více

termín 1.-10.7.2016 a 5.-14.8.2016 Cena 7 300,- polopenze, cca 500,-- kolo Osoba na 5.lůžku v mobilhomu 4300,-

termín 1.-10.7.2016 a 5.-14.8.2016 Cena 7 300,- polopenze, cca 500,-- kolo Osoba na 5.lůžku v mobilhomu 4300,- Francouzská riviéra - Antibes Naše cestovní kancelář Vám nabízí možnost strávit Vaší dovolenou v srdci francouzské Riviéry v malebném historickém městečku Antibes, které leží mezi letovisky Nice (cca.

Více

Honzík začíná v cykloškolce

Honzík začíná v cykloškolce Jízda na kole je skvělý způsob, jak protáhnout celé tělo. Honzík začíná v cykloškolce To jsem si dal, pomyslel si Honzík, když zasedl do školní lavice. Ve třídě totiž seděli samí malí špunti a Honzík byl

Více

KRÁSY FRANCOUZSKÉ RIVIÉRY

KRÁSY FRANCOUZSKÉ RIVIÉRY LIBUŠE TRAVEL CESTOVNÍ AGENTURA www. LibuseTravel.cz KRÁSY FRANCOUZSKÉ RIVIÉRY Francouzská riviéra nabízí středomořské podnebí, zářící slunce, významná přímořská letoviska, historická městečka, ale hlavně

Více

Příloha 1 Zašpiněný motor od tlapek kuny skalní ve zkoumané oblasti Brno Komín

Příloha 1 Zašpiněný motor od tlapek kuny skalní ve zkoumané oblasti Brno Komín PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH Příloha 1 Zašpiněný motor od tlapek kuny skalní ve zkoumané oblasti Brno Komín Příloha 2 Zašpiněný motor od nočního průzkumu kuny skalní v MČ Brno Komín Příloha 3 Exkrement kuny skalní

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

geologické pochody Pohled z Rýchor na Vraní hory Pohled z Vraních hor na Rýchory a Krkonoše

geologické pochody Pohled z Rýchor na Vraní hory Pohled z Vraních hor na Rýchory a Krkonoše Obsah Úvod: str. 1 Cíl práce: str. 1 Krajina kolem nás: str. 1 Orientace v mapě: str. 2 Geologie žacléřska: str. 2 Terénní práce: str. 3 Závěr: str. 5 Literatura str. 5 Cíl práce Cílem naší práce na miniprojektu

Více

Přes tři hrady a dvě řeky

Přes tři hrady a dvě řeky Přes tři hrady a dvě řeky Výlet v okolí obce, který vás zavede na zříceninu hradu Kraví Hora, hradu Levnov a tvrze Šance. Cestou překročíme několikrát dvě řeky - Oslavku a Chvojnici. - Časová náročnost:

Více

MAĎARSKO 2013. BALATON _ Zamárdi _ Tihany _ Siófok

MAĎARSKO 2013. BALATON _ Zamárdi _ Tihany _ Siófok MAĎARSKO 2013 BALATON _ Zamárdi _ Tihany _ Siófok Zamárdi HOTEL WELLAMARIN**** Nově postavený hotel se nachází přímo na jižním břehu jezera Balaton v malebném prostředí, s krásným výhledem na severní břeh

Více

Savojské Alpy Francie 2009 SAVOJSKÉ ALPY FRANCIE 2009. KČT JIČÍN 14. - 22.srpna 2009. Jan Kaizr Milan Michel

Savojské Alpy Francie 2009 SAVOJSKÉ ALPY FRANCIE 2009. KČT JIČÍN 14. - 22.srpna 2009. Jan Kaizr Milan Michel SAVOJSKÉ ALPY FRANCIE 2009 KČT JIČÍN 14. - 22.srpna 2009 Jan Kaizr Milan Michel 14. - 15. 8. 2009, neděle _ ZERMATT Je pátek 14.8. 16.30 a členové KČT Jičín odjíždí z AN na týdenní zájezd do Savojských

Více