Musí být jasné jaké písemnosti byly vráceny.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Musí být jasné jaké písemnosti byly vráceny."

Transkript

1 Vypořádání připomínek k návrhu nových stanov Bytového družstva Skuteckého Laudova - k návrhu stanov se vyjádřilo 8 družstevníků - tento dokument obsahuje vypořádání všech věcných a konkrétních připomínek, které představenstvo obdrželo HAVELKA JIŘÍ Poř. č. Článek Připomínka Vysvětlení čl. 21 odst.3 O vyloučení člena z družstva by měla rozhodovat členská schůze (náhradní členská schůze). Myslím si, že vyloučení člena z družstva je tak závažná věc, že by o ní mělo být hlasováno členy družstva 1 2 AKCEPTOVÁNO O VARIANTNÍM NÁVRHU ROZHODNE ČLENSKÁ SCHŮZE Návrh stanov se drží zákona o obchodních korporacích, který ale v tomto bodě připouští variantní řešení Stanovami. Rozhodnutí o vyloučení člena představenstvem je operativnější a mohlo by být výhodné v případech, kdy je družstvo např. ohroženo narůstajícím dluhem neplatícího člena. Členovi pochopitelně zůstává právo odvolat se proti rozhodnutí o vyloučení k členské schůzi, je předpoklad, že svého práva využije a o vyloučení tak nakonec stejně bude rozhodovat členská schůze. Rozhodnutí představenstva je také operativnější v případě zrušení rozhodnutí o vyloučení pokud člen např. uhradí dluh, musí rozhodnout o zrušení rozhodnutí stejný orgán, který rozhodl o vyloučení pokud to bude členská schůze, buse muset svolat pro zrušení znovu. Na druhou stranu, jde skutečně o závažnou věc a požadavek na rozhodnutí členskou schůzí je pochopitelný. Proto navrhujeme variantní řešení, kdy v čl. 21 odst. 3 bude slovo představenstvo nahrazeno slovy členská schůze a v čl. 21 odst. 6 větě druhé bude slovo představenstva vypuštěno. čl.32 odst. 8 Přidat text, Písemný protokol o předání funkce obsahuje názvy předaných písemností Musí být jasné jaké písemnosti byly vráceny. AKCEPTOVÁNO ZAPRACOVÁNO DO STANOV Do čl. 32 odst. 8 bude na konec doplněna věta:, Písemný protokol o předání funkce obsahuje seznam předaných písemností. čl.35 odst. 2 dát stejně jako čl. 34 odst.15 Hlasování nejméně 3 členů o problémech družstva je podle mě málo. 3 AKCEPTOVÁNO - O VARIANTNÍM NÁVRHU ROZHODNE ČLENSKÁ SCHŮZE Zákon o obchodních korporacích počet členů na náhradní schůzi nestanoví, připouští ale určit ho Stanovami. Navrhujeme variantní řešení, kdy v čl. 35 odst. 2 budou slova jsou přítomni alespoň 3 členové nahrazena slovy je přítomna alespoň jedna pětina členů nebo slovy je přítomna alespoň jedna třetina členů.

2 HLOUŠKOVÁ VLADIMÍRA Poř. č. 4 Článek Připomínka Vysvětlení Chybí mi článek definující možnosti a příp. i postup převodu bytových jednotek do vlastnictví členů družstva. Součástí by měla být i informace o možnosti družstva jako člena SVJ. Jedná se o záležitost, která není doposud v žádné směrnici družstva zmíněna, ale dotýká se družstva a jeho členů velmi zásadním způsobem. Článek 13, bod m nepovažuji za dostatečný. Stanovy jednoznačně zaručují členovi právo na převod bytu do osobního vlastnictví. Podrobnosti bude řešit smlouva o převodu uzavřená mezi členem a družstvem. Postavení družstva a SVJ je spíše otázkou budoucích SVj a případné smlouvy mezi družstvem a vzniklými SVJ. Navíc SVJ ještě nejsou založena a řešit stanovami budoucí stav, který ještě může být upravován, je nevhodné. Postrádám zdůvodnění jednotlivých provedených změn oproti současným stanovám. Změny v navrhovaném znění jsou tak zásadní, že za existence omezeného počtu směrnic družstva, bude zcela změněna pozice dnešních členů vůči družstvu. Domnívám se, že mnozí družstevníci si nejsou této situace vědomi. 5 Nové stanovy vycházejí ze vzorových stanov zpracovaných podle metodiky Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR, z.s. (SMBD). Jejich znění vychází nejen ze zákona o obchodních společnostech a družstvech, ale také z nového občanského zákoníku a zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Do vzorových stanov byla zapracována některá specifika našich původních stanov, jde zejména o právo člena na převod bytu do vlastnictví. Vzorové stanovy již prošly v roce 2014 úpravou, která odráží první konkrétní zkušenosti několika právníků bytových družstev spolupracujících se SMBD. 6 čl. 7 Žádám doplnit další bod ve znění: Další členský vklad je možné také splácet formou pravidelné splátky úvěru u Raiffeisen stavební spořitelna a.s. Jelikož směrnice není upravena tak, aby respektovala návrhované znění stanov, je nutno postihnout tento stav přímo ve stanovách. Toto je řešeno v Závazku k úhradě dalšího členského vkladu, který družstevníci podepsali. Pokud by bylo zapracováno do Stanov, musely

3 by stanovy popisovat i jiné možnosti jako např. mimořádnou splátku apod. Navíc se chceme vyhnout např. i konkrétnímu uvedení názvu úvěrující banky, aby např. při změně názvu nebylo nutné upravovat stanovy. Snažíme se o maximální všeobecnost a univerzálnost stanov. 7 čl. 36, bod 6 Žádám upravit bod ve znění: (1) Člen představenstva nesmí být současně členem kontrolní komise. Člen představenstva nesmí podnikat v předmětu činnosti bytového družstva, a to ani ve prospěch jiných osob, ani prostředkovávat obchody bytového družstva pro jiného. Nesmí být členem statutárního orgánu či zaměstnancem jiné právnické osoby se shodným předmětem činnosti nebo osoby v obdobném postavení; (2) Dozví-li se člen představenstva družstva nebo kontrolní komise, že může při výkonu jeho funkce dojít ke střetu jeho zájmu se zájmem družstva, informuje o tom bez zbytečného odkladu ostatní členy předsednictva a kontrolní komise. To platí obdobně pro možný střet zájmů osob členovi předsednictva či kontrolní komise blízkých nebo osob jím ovlivněných nebo ovládaných. (3) Tímto ustanovením není dotčena povinnost člena orgánu obchodní korporace jednat v zájmu obchodní korporace. (4) Kontrolní nebo nejvyšší orgán může na vymezenou dobu pozastavit členu orgánu, který oznámí střet zájmu podle odstavce 1, výkon jeho funkce. Toto znění plně vychází ze zák. 90/2012 Sb.

4 Jedná se o zbytečné opisování zákona, který je stanovám nadřazen a družstvo se jím stejně musí vždy řídit. 8 čl. 10 Žádám doplnit další body ve znění: (2) Osoba nezletilá a osoba, která nemá na území České republiky trvalý pobyt, se může stát členem družstva jako dědic družstevního podílu. (3) Za člena družstva nemusí být přijata zejména zletilá osoba, jejíž členství v družstvu zaniklo dříve způsobem uvedeným v čl. 20 odst. 1 písm. c), g), h) a i). (4) Členství právnických osob je vyloučeno Je vhodné zohlednit také dědická práva dětí členů družstva, jelikož by fakticky došlo k tomu, že členský podíl sice dítě může zdědit, ale bude mu vyplaceno pouze odstupné (nikde v nedefinované výši) ze strany družstva, jelikož by nemohlo být členem družstva. Trvalý pobyt není podle původního návrhu vyžadován právě u dědiců. Uvedená písmena čl. 20 nejsou. Členství právnických osob vyloučit lze. Členství právnických osob již je vyloučeno požadavkem: Členem bytového družstva může být jen fyzická osoba 9 čl. 13, bod m Žádám upravit bod ve znění: na převod bytu do vlastnictví po úplném splnění svého závazku na splacení dalšího členského vkladu, určeného jako podíl na koupi domu a pozemku s příslušenstvím, a to i formou hypotéky; převod se uskuteční na základě podmínek stanovených směrnicí a schválenou členskou schůzí a v souladu s podmínkami banky, která poskytla družstvu úvěr na koupi domu a pozemku. Doposud alternativa splacení dalšího členského vklady formou hypotéky nikde nebyla zmíněna. Vzhledem k tomu, že neexistuje ani směrnice či jiný dokument, který by tento fenomen definoval, považuji za vhodné ho zmínit ve stanovách. Upozorňuji, že postup v případě hypotéky je odlišný od současného postupu - zaplatit, dlouho čekat a pak být hodnocen předsednictvem a bankou, zda jsem vhodný pro umožnění převodu bytu do osobního vlastnictví. Osobní hypotéky členů nelze spojovat s družstvem. 10 čl. 3 Žádám doplnit další bod ve znění: Tento bod je vhodný pro případ, že by družstvo chtělo volné prostory pronajímat.

5 4) Předmětem činnosti družstva je za podmínek stanovených zákonem za účelem podnikání pronajímání bytových a nebytových prostor. AKCEPTOVÁNO - ZAPRACOVÁNO DO STANOV Do čl. 3 bude doplněn odst. 4 tohoto znění: 4) Předmětem činnosti družstva může být za podmínek stanovených ZOK i jiná činnost, pokud to neohrozí uspokojování bytových potřeb členů a tato činnost má pouze doplňkový nebo vedlejší charakter. 11 čl. 21, bod 3 Žádám upravit bod ve znění: O vyloučení rozhoduje členská schůze bytového družstva. AKCEPTOVÁNO - O VARIANTNÍM NÁVRHU ROZHODNE ČLENSKÁ SCHŮZE Viz připomínka č. 1 pana Havelky. Vzhledem k možným sousedským vztahům je lépe tuto situaci řešit v širším plénu. 12 čl. 25 Žádám doplnit další bod ve znění: 5) V případě, že člen splácí další členský vklad formou splátky úvěru u Raiffeisen stavební spořitelna a.s., je tato splátka součástí pravidelného měsíčního nájmu Doufám, že toto nemusím dál zdůvodňovat. Toto je řešeno v Závazku k úhradě dalšího členského vkladu, který družstevníci podepsali. Pokud by bylo zapracováno do Stanov, musely by stanovy popisovat i jiné možnosti jako např. mimořádnou splátku apod. Navíc se chceme vyhnout např. i konkrétnímu uvedení názvu úvěrující banky, aby např. při změně názvu nebylo nutné upravovat stanovy. Snažíme se o maximální všeobecnost a univerzálnost stanov. 13 čl. 41, bod 1 Žádám upravit bod ve znění: 1) Zisk bytového družstva může být použit pouze k uspokojování bytových potřeb členů-nájemců družstevních bytů, ke splátkám úvěru u Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a k dalšímu rozvoji bytového družstva při uspokojování těchto bytových potřeb. V budoucnu může dojít k situaci, že by bylo vhodné využít i komerční příjmy k uspokojení věřitele družstva.

6 Pokud by v budoucnu došlo k situaci, že družstvo bude jednat s věřiteli, bude muset stejně všechny kroky odsouhlasit členská schůze. Zapracováním této připomínky bychom umožnili umořování úvěru ze zisku družstva. 14 čl. 35, bod 2 Žádám upravit bod ve znění: Náhradní členská schůze je schopna se usnášet, pokud jsou přítomna nadpoloviční většina členů. Nepřítomný člen družstva může být zastoupen na základě plné moci doručené představenstvu v listinné nebo elektronické podobě. Tímto je možné vyhnout se komplikacím v případě, že nedorazí na schůzi nutný počet členů družstva. Nadpoloviční většina členů musí být přítomna na řádné členské schůzi, vyžadováním stejného počtu i u náhradní schůze by mohlo dojít k situaci, že schůze nebude usnášeníschopná opakovaně. Nicméně představenstvo navrhuje úpravu tohoto ustanovení viz. připomínka č. 3 pana Havelky. 15 čl. 34, bod 15 Žádám upravit bod ve znění: Členská schůze je schopna se usnášet, pokud je přítomna nadpoloviční většina všech členů bytového družstva nevyžaduje-li zákon účast členů majících vyšší počet hlasů. Členská schůze se usnáší většinou hlasů přítomných členů, nevyžaduje-li zákon vyšší počet hlasů. Každý člen má při hlasování na členské schůzi 1 hlas, pokud není dále stanoveno jinak. Jestliže má být přijato usnesení členské schůze o některé z následujích záležitostí, je členská schůze schopna se usnášet, pokud jsou přítomny alespoň dvě třetiny všech členů, a usnesení musí být přijato alespoň dvěma třetinami Tímto je dodržen požadavek zákona o obchodních korporacích.

7 přítomných členů: a) schválení poskytnutí finanční asistence, b) uhrazovací povinnosti, c) zrušení družstva s likvidací, d) přeměně družstva, e) vydání dluhopisů. Jedná se o zbytečné opisování zákona, který je stanovám nadřazen a družstvo se jím stejně musí vždy řídit. 16 čl. 34, bod 14 Žádám upravit bod ve znění: Právo hlasovat na členské schůzi mají členové bytového družstva. Člen se zúčastňuje členské schůze osobně nebo v zastoupení. Plná moc pro zastupování na členské schůzi musí být písemná a musí z ní vyplývat, zda byla udělena pro zastoupení na jedné nebo více členských schůzích. Nikdo nesmí být na jednání členské schůze zmocněncem více než jedné třetiny všech členů družstva, jinak platí, že nemá pro jednání na členské schůzi udělenu žádnou plnou moc. Plná moc musí být doručena představenstvu v listinné nebo elektronické podobě nejpozději před zahájení členské schůze. Tímto je možné vyhnout se komplikacím v případě, že nedorazí na schůzi nutný počet členů družstva a zároveň se zjednoduší administrativa. Navrhované znění je citací 635 ZOK. 17 čl. 36, bod 5 Žádám upravit bod ve znění: Představenstvo má 5 členů a je voleno na funkční období 3 let. V případě, že členem družstva bude i pozůstalé dítě, nemůže se stát členem představenstva.

8 Členem představenstva se může tát pouze člen starší 18 let. Funkce člena představenstva zanikne po uplynutí funkčního období. Funkční období končí všem členům představenstva stejně, včetně těch členů představenstva, kteří byli zvoleni v doplňovací volbě v průběhu funkčního období. Požadavek plnoletosti je dán čl. 32 odst. 3 stanov. 18 čl. 27, bod 3 Žádám upravit bod ve znění: Pokud byl písemný souhlas udělen, dojedná nájemce s bytovým družstvem písemně postup prací tak, aby byly dodržovány příslušné právní předpisy a nebyli zatěžováni stavebními pracemi ostatní uživatelé bytů nad míru přiměřenou. Informaci o provádění povolených stavebních prací a době, po kterou budou prováděny, oznámí nájemce prostřednictvím webové stránky družstva. Bytové družstvo je oprávněno kontrolovat postup prací a uplatňovat dodržování právních předpisů Je vhodné o tomto informovat spolunájemníky, myslím však, že postačí elektronická forma. Podrobnosti je asi vhodnější upravit např. v domovním řádu. 19 Je vhodné, aby předsednictvo spolu se zpracovanými připomínkami dali družstevníkům k dispozici také návrh Je nutné, pro posouzení celkových změn, znát také dopad na další dokumenty, na něž se návrh stanov odkazuje.

9 nových smluv a upravené verze již existujících směrnic. Naše směrnice se na konkrétní zákony neodkazují, ostatní dokumenty družstva, jako např. domovní řád, budou postupně upraveny. Podmínky, za kterých vzniká stávajícím členůmi bytového družstva právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, se nemění. 20 čl. 1, bod 2 Chybí odkaz na zákon 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Předpokládám, že toto nemusím zdůvodňovat Tento zákon řeší poskytování služeb, nepatří do článku nazvaného Právní postavení družstva. V textu stanov je zákon č. 67/2013 Sb. Zohledněn. 21 čl. 11, bod 3 V případě zamítnutí přijetí přihlášky uchazeče o členství, je bytové družstvo povinno vrátit již zaplacený základní členský vklad uchazeči o členství, a to do 30-ti dnů ode dne, kdy rozhodnutí o zamítnutí přijetí uchazeče za člena do bytového družstva bylo učiněno. V případě zamítnutí přijetí přihlášky uchazeče o členství je bytové družstvo povinno vrátit již zaplacený základní členský vklad uchazeči o členství, a to do 30-ti dnů ode dne, kdy rozhodnutí o zamítnutí přijetí uchazeče za člena do bytového družstva bylo učiněno. Navrhovaná úprava je zcela totožná s původním návrhem znění stanov. LAMPERT LUBOMÍR Poř. č. Článek Připomínka Vysvětlení

10 22 Čl. 1 odst. 3 navrhuji vypustit ( proč. to tam dáváme) Není zdůvodněno, v čem je navrhované znění nevhodné. 23 Čl odst. 1) písm. d) ( dám sousedům po papuli a příjdu o majetek) blbost Jde o přepis 734 ZOK. 24 Čl odst. 3) navrhuji členská schůze ( neexistuje aby 5 lidí rozhodovalo o vyloučení členů družstva) Vyloučení člena 1. Členská schůze může vyloučí člena z družstva, jestliže ve stanovené lhůtě neuhradil další členský vklad v souladu s těmito stanovami pokud nebude uhrazen jinak. Členská schůze může rozhodnout o vyloučení člena jestliže: a) závažným způsobem nebo opětovně a přes písemnou výstrahu porušuje své členské povinnosti určené zákonem a stanovami a přestal splňovat podmínky pro členství; ve výstraze se uvede důvod jejího udělení a člen se upozorní na možnost vyloučení a vyzve se, aby s porušováním členských povinností přestal a následky porušení členských povinností odstranil; k tomu se členovi vždy poskytne přiměřená lhůta, nejméně však 30 dnů, b) byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný proti družstvu, c) je bez vážného důvodu v prodlení s povinnými platbami schválenými členskou schůzí po dobu 3 měsíců a odklad (požádal-li o něj) nebyl schválen. 2. O vyloučení, které musí být členu písemně oznámeno, rozhoduje členská schůze. 3. Proti rozhodnutí o vyloučení má právo podat člen odvolání k členské schůzi. Není-li právo na odvolání

11 AKCEPTOVÁNO - O VARIANTNÍM NÁVRHU ROZHODNE ČLENSKÁ SCHŮZE Viz připomínka č. 1 pana Havelky. Proč nejsou změny ( doplnění) stanov označeny tučně oproti původním! uplatněno do 3 měsíců ode dne, kdy se člen dověděl nebo mohl dovědět o rozhodnutí o vyloučení, zaniká. 4. Právoplatné a konečné rozhodnutí o vyloučení člena vstupuje v účinnost dnem rozhodnutí členské schůze o vyloučení člena. 25 Nové stanovy vycházejí ze vzorových stanov zpracovaných podle metodiky Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR, z.s. (SMBD). Jejich znění vychází nejen ze zákona o obchodních společnostech a družstvech, ale také z nového občanského zákoníku a zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Do vzorových stanov byla zapracována některá specifika našich původních stanov, jde zejména o právo člena na převod bytu do vlastnictví. Vzorové stanovy již prošly v roce 2014 úpravou, která odráží první konkrétní zkušenosti několika právníků bytových družstev spolupracujících se SMBD. RŮŽIČKA FRANTIŠEK Poř. č. 26 Článek Připomínka Vysvětlení čl. 1 odst. 4, pro podmínky BD specifikovat pojmy běžná pracovní doba Jde o citaci ZOK, vzhledem k tomu, že družstvo standardně vyvěšuje na internetových stránkách a na nástěnkách ve vchodech, je zbytečné upřesňovat ve stanovách. 27 čl. 4 domnívám se, že družstevní podíl nemají všichni družstevníci stejný...

12 jeho velikost se mění podle výše dalšího měsíčního vkladu a výší splacené částky úvěru... podle tohoto článku se zdá, že všichni družstevníci tedy nemají ani stejné práva a povinnosti... Mýlím se? 595 ZOK (1) Družstevní podíl představuje práva a povinnosti člena plynoucí z členství v družstvu. (2) Každý člen může mít pouze 1 družstevní podíl čl. 4 omezení spoluvlastnictví není v souladu se zákonem a zákon neumožňuje omezení stanovami viz ZOK 32, odst ZOK Stanovy mohou vyloučit, aby byl družstevní podíl ve spoluvlastnictví. čl. 4 družstevní podíl - není zřejmé, o co se jedná v podmínkách našeho družstva (měsíční splátky) Upřesněno v čl. 6 a v Závazku o úhradě dalšího členského vkladu. čl. 13 odst. 4 - nutné určení družstevního podílu Družstevní podíl je definován v čl čl. 23 jaké důsledky má odst. 1 na současné družstevníky? pokud je mi známo, někteří nezaplatili další členský podíl; jak to souvisí s uzavřením nájemních

13 smluv? Způsob splacení dalšího členského vkladu je s družstevníkem ujednán v Závazku o splacení DČV. 32 čl. 25 Stanovy, členská schůze ani představenstvo nemohou nahradit znění zákona, nutno upravit znění celého článku tak, aby neumožnoval jiný výklad, než je stanoven zákonem 67/2013 Sb Zákon je vždy nadřazen, představenstvo nebo členská schůze mohou rozhodovat jinak jen v případech, kdy to zákon výslovně připouští. Stanovy nejsou v rozporu s tímto zákonem. 33 čl. 26 odst. 2, existuje nějaká norma na počet osob, užívajících byt? Nejedná se o kolizi s Listinou základních práv a svobod? 2272 odst. 3 NOZ (3) Pronajímatel má právo požadovat, aby v nájemcově domácnosti žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a nebrání tomu, aby všechny mohly v bytě žít v obvyklých pohodlných a hygienicky vyhovujících podmínkách. čl. 27 odst. 1, písm. c) přeformulovat - 2 měsíce je návštěva? - vymahatelnost? odst. 1 NOZ (1) Nájemce má právo přijímat ve své domácnosti kohokoli. Přijme-li nájemce nového člena své domácnosti, oznámí zvýšení počtu osob žijících v bytě bez zbytečného odkladu pronajímateli; neučiní-li to nájemce ani do dvou měsíců, co změna nastala, má se za to, že závažně porušil svou povinnost. 35 čl. 27 odst. 1, písm. d) vypustit - nesoulad se zákonem a ostatními částmi stanov

14 Podrobněji rozvedeno v čl. 28 stanov čl. 27 odst. 1, písm. g) - rozpor s NOZ 2208 Uvedená ustanovení v rozporu nejsou, toto obsahovaly i předchozí stanovy, nikdo nerozporoval. čl. 27 odst. 5 - diskriminační, neurčitý, nepodložený zákonem. Zrušit Jde o předcházení nutnosti násilného vniknutí do bytu při havárii. Řešili jsme již v souvislosti s domovním řádem, nikdo nerozporoval. čl. 31 odst. 2, domnívám se, že vyloučit platnost NOZ nelze tímto způsobem. 734 odst. 2 ZOK (2) Ustanovení občanského zákoníku o výpovědi nájmu se pro nájem družstevního bytu nepoužijí. 39 čl. 31 odst. 3 vypustit větu V případě, že má člen zřízenu osobní datovou schránku a oznámí to družstvu, lze doručovat datovou schránkou. Výhodnější pro družstvo je v případě potřeby existující datovou schránku využít. Seznam držitelů datových schránek je na adrese: V čem je pro družstvo výhodnější, když bude muset před každým rozesláním projíždět Seznam držitelů datových schránek a zjišťovat, zda si náhodou některý další nájemník nezřídil datovou schránku? 40 čl. 31 odst. 4 jaký je význam ustanovení Zařízení a předměty pevně připojené na zdech, podlaze a stropu bytu, které nelze odstranit bez poškození bytu

15 nebo jeho vybavení, se považují za vlastnictví bytového družstva. Jde o to, aby nájemce nevrátil byt družstvu v neobyvatelném stavu, např. bez futer. 41 čl. 32 odst. 2, vhodnost či nevhodnost odstoupení posuzuje kdo a podle čeho? Posuzuje se dle konkrétní dané situace a jde o odpovědnost každého člena orgánu. Posuzuje se například to, zda odstoupením v nevhodnou dobu nezpůsobí družstvu škodu či újmu. 42 čl. 34 odst. 15: Každý člen má při hlasování na členské schůzi 1 hlas, pokud není dále stanoveno jinak. Nutné objasnit souvislost s velikostí družstevního podílu (čl. 4) AKCEPTOVÁNO ČÁSTEČNĚ ZAPRACOVÁNO DO STANOV V čl. 34 odst. 15 poslední větě bude část věty za čárkou vypuštěna. 43 čl. 36 odst. 6, vypustit část "to neplatí, jedná-li se o koncern, společenství vlastníků nebo družstvo, jehož členy jsou pouze jiná družstva." Jednodušší, jednoznačnější. Neakceptováno, při vypuštění této části ustanovení by pak např. člen představenstva družstva nemohl být jako zástupce družstva členem orgánu SVJ. 44 čl. 36 odst. 7 změnit "a členská schůze do jednoho měsíce od tohoto oznámení nevysloví nesouhlas s výkonem funkce tohoto člena představenstva." na "a nejbližší členská schůze od tohoto oznámení nevysloví nesouhlas s výkonem funkce tohoto člena

16 představenstva." Dáno 711 odst. 2 ZOK. 45 čl. 36 odst nevidím žádnou lhůtu na odpověď Odstavce čl 36 pojednávají obecně o doručování písemností, jde např. o pozvánky, upomínky, vyúčtování, výzvy apod. 46 čl. 36 odst doplnit dříve zmiňovanou datovou schránku 47 čl. 36 odst vhodně doplnit doručování datovou schránkou AKCEPTOVÁNO ZAPRACOVÁNO DO STANOV V čl. 36 bude doplněn odst. 21 následujícího znění: 21) V případě, že má člen zřízenu osobní datovou schránku a oznámí to družstvu, lze doručovat datovou schránkou. 48 čl. 40 odst. 1, Zdroj na opravy a investice se tvoří pravidelnými i mimořádnými příspěvky z nájemného. toto ustanovení vyvolá změny evidenčních listů, popř. nájemních smluv V současné době se záloha na opravy tvoří pravidelnými příspěvky. Pokud se členská schůze rozhodne a odhlasuje, že realizuje investici, na kterou není v dané chvíli našetřeno, může odhlasovat mimořádný jednorázový vklad. 49 obecně není potřeba opisovat části ZOK, stačí odkaz, stanovy se stanou přehlednější Obecně souhlas.

17 OPELKA MICHAL Poř. č. 50 Článek Připomínka Vysvětlení čl.4 odst.1 Družstevní podíl se skládá z majetkových a nemajetkových práv člena Na souboru majetkových a nemajetkových práv člena nenacházíme nic omezujícího. Zákon definuje pojem družstevní podíl jasně. Proč jej upřesňujeme či omezujeme? čl.4 odst.3 Spoluvlastnictví družstevního podílu se omezuje na rodinné příslušníky. Proč omezujeme spoluvlastnictví? Proč si nemůže vlastník určit kdo bude spoluvlastníkem jeho podílu? AKCEPTOVÁNO - O VARIANTNÍM NÁVRHU ROZHODNE ČLENSKÁ SCHŮZE Omezení spoluvlastnictví družstevního podílu na rodinné příslušníky je doporučováno a má být určitou ochranou, ale je možné toto omezení vypustit. Rozhodnutí ponecháváme na členské schůzi. Variantní řešení: V čl. 4 odst. 3 bude první věta vypuštěna. čl.7 odst.1..nebo na jehož pořízení se podílí, aniž by se stal nájemcem... Jaký je důvod tohoto dovětku? Důvodem tohoto dovětku je fakt, že tato situace prostě může nastat a v našem družstvu již dokonce nastala. 53 čl.9 odst.2 písm. b)...že ocenění bylo ( bude ) provedeno. Vypustit bude. Odporuje si to s písmenem c). Má-li být ve smlouvě výše ocenění pak je ocenění bude provedeno nesmyslné. Prohlášení může být sepsáno dříve, ještě před oceněním a uzavřením smlouvy a tedy v čase budoucím. 54 čl. 10 odst.1 Vypustit podmínku trvalého pobytu ZOK nepodmiňuje vznik členství trvalým pobytem AKCEPTOVÁNO - O VARIANTNÍM NÁVRHU ROZHODNE ČLENSKÁ SCHŮZE

18 Stejně jako u připomínky č. 51: Podmínka trvalého pobytu je doporučováno a má být určitou ochranou, ale je možné toto omezení vypustit. Rozhodnutí ponecháváme na členské schůzi. Variantní řešení: V čl. 10 odst. 1 bude část věty za čárkou vypuštěna. 55 čl. 10 odst.3... vzniká členství přijetím za člena usnesením členské schůze. Je v rozporu s čl 11 odst. 2. Přijímat nové členy by měla členská schůze. S využitím PER ROLLAM to není problém. Totéž platí i v ostatních připomínkách ohledně pravomocí. AKCEPTOVÁNO ZAPRACOVÁNO DO STANOV V čl. 11 odst. 2 bude první věta nahrazena tímto: Členská schůze rozhodne o přijetí za člena na základě podané písemné přihlášky. čl. 22 odst. 3 a 4 Neodporují si tyto články navzájem ve výši vypořádacího podílu? 56 Uvedené odstavce si skutečně neodporují. Odlišují se tím případy, kdy člen zaplatil základní členský vklad zvlášť a následně se dalším členským vkladem podílel na pořízení bytu a případ, kdy zaplatil byt (např. po výhře v soutěži obálkovou metodou) a v této platbě, kterou se podílí na pořízení bytu, již je obsažen i základní členský vklad. V tomto druhém případě se základní členský vklad nevrací. 57 čl. 25 odst.2 O výši záloh rozhoduje představenstvo. Nesoulad se zákonem 67/ odst. 1. Odstavec je ve znění: Výši záloh si poskytovatel služeb s příjemcem služeb ujednají, nebo o ni rozhodne družstvo či společenství. Poskytovatel služeb je v našem případě družstvo a příjemce je nájemník. viz 2 Družstvo nikoli představenstvo. Ve stanovách je znemožněno ujednání výše. Za družstvo v tomto případě jedná statutár, je skutečně nepraktické, aby o úpravě jednotlivých záloh jednotlivých členů, které jsou navíc zúčtovatelné, rozhodovala členská schůze. čl..25 odst.3 Představenstvo má právo... Nesoulad se zákonem 67/ odst. 4. Poskytovatel služeb má právo změnit.... Poskytovatelem je družstvo nikoliv představenstvo. 58 Za družstvo v tomto případě jedná statutár, je skutečně nepraktické, aby o úpravě jednotlivých záloh jednotlivých členů, které jsou navíc zúčtovatelné, rozhodovala členská schůze. 59 čl.27...souhlasem představenstva Opět problém pravomocí. Zákon hovoří o pronajímateli. Pronajímatelem je družstavo

19 odst. 6 družstva. Souhlas se uděluje vždy nejdéle na. nikoliv představenstvo. Dále jsem v zákoně nenašel omezení na dobu pronájmu. Za družstvo v tomto případě jedná statutár. Stejně jako u předchozích bodů: Je zcela nepraktické svolávat členskou schůzi kvůli každému podnájmu, kterých jsou v družstvu desítky. Roční období bylo i v předchozích stanovách družstva a nebylo nikým rozporováno, předchází se tím uzavírání podnájemních smluv na dobu neurčitou čl. 30 odst 1 Zákon toto umožňuje, ale nemělo by být v našich podmínkách upřesněno kdy a za jakých podmínek může družstvo uzavřít smlouvu s více osobami? Mám tomu rozumět, že družstvo může uzavřít smlouvu s další osobou na byt bez vědomí nájemce? Základní podmínky pro vznik práva člena bytového družstva na uzavření smlouvy o nájmu jsou řešeny v článku 23 - Základní ustanovení o nájmu družstevního bytu. Článek 30 řeší společný nájem bytu manželi nebo např. spoluvlastníky družstevního podílu. čl.36 odst.1 2 vypustit s rozhodujícím hlasem předsedy... Stanovy určují počet členů 5, pak nemůže dojít k rovnosti hlasů. Ne vždy mohou být při hlasování přítomni všichni členové představenstva, lze vyjmenovat mnoho příkladu, kdy k tomu může dojít. čl..36 odst podle povahy písemností. Kdo a jakým způsobem se určuje povaha písemnosti? Nemělo by být určeno o jaké písemnosti se jedná? Situaci je vždy třeba posoudit individuálně. Stanovy mají být co možná nejvíc všeobecné a nelze zde vyjmenovat všechny situace. čl..35 odst. 2 AKCEPTOVÁNO - O VARIANTNÍM NÁVRHU ROZHODNE ČLENSKÁ SCHŮZE Viz připomínka č. 1 pana Havelky. Nemyslí si, že je rozumné aby pouze 3 členové měli rozhodovat za 155 členů KAFKOVÁ RENATA

20 Připomínky paní Kafkové jsou naprosto totožné s připomínkami pana Opelky. Vypořádání viz. připomínky pana Opelky. RÁBEK ROMAN Připomínky nelze standardně vypořádat, protože jde o nahrazování celých odstavců novým textem bez vysvětlení a zdůvodnění. KREMPASKÝ FRANTIŠEK Nelze standardně vypořádat, protože se jedná o jakési obecné pojednání o stanovách, které neobsahuje žádný konkrétní návrh na změnu předloženého textu.

14. LEDNA Představenstvo BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1

14. LEDNA Představenstvo BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 14. LEDNA 2016 Představenstvo BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STARÁ ROLE Č. 1 B U R E Š M A G L I A A D V O K Á T I sídlo: Bělehradská 14, Karlovy Vary, PSČ: 360 01 telefon:

Více

Stanovy Zemědělského družstva Kameničná se mění a doplňují tak, že zní takto: Čl. 1 Účel, obchodní firma a sídlo

Stanovy Zemědělského družstva Kameničná se mění a doplňují tak, že zní takto: Čl. 1 Účel, obchodní firma a sídlo Stanovy Zemědělského družstva Kameničná se mění a doplňují tak, že zní takto: Čl. 1 Účel, obchodní firma a sídlo Zemědělské družstvo Kameničná (dále jen družstvo ) je společenství neuzavřeného počtu osob,

Více

STANOVY. 1. Firma. Družstvo ASTRA ---------------------------------------------------------------------------------------- 2.

STANOVY. 1. Firma. Družstvo ASTRA ---------------------------------------------------------------------------------------- 2. STANOVY 1. Firma Družstvo ASTRA ---------------------------------------------------------------------------------------- 2. Sídlo Cheb ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

STANOVY Bytového družstva na Evropské. Čl. 1 Základní ustanovení

STANOVY Bytového družstva na Evropské. Čl. 1 Základní ustanovení (1) Firma zní Bytové družstvo na Evropské. STANOVY Bytového družstva na Evropské Čl. 1 Základní ustanovení (2) Sídlem Bytového družstva na Evropské (dále jen družstvo ) je Evropská 80/2060, Praha 6. (3)

Více

BYTOVÁ DRUŽSTVA BYTOVÁ DRUŽSTVA. 1. Vymezení bytového družstva STANOVY. Úprava a organizace bytových družstev. STANOVY = ústava družstva

BYTOVÁ DRUŽSTVA BYTOVÁ DRUŽSTVA. 1. Vymezení bytového družstva STANOVY. Úprava a organizace bytových družstev. STANOVY = ústava družstva BYTOVÁ DRUŽSTVA BYTOVÁ DRUŽSTVA Úprava a organizace bytových družstev 1. Vymezení bytového družstva 3. Uspokojování bytových potřeb 4. Členství, společné členství manželů 5. Samosprávy družstev 6. Převod

Více

1.1. Firma družstva je: TETRONIK - výrobní družstvo Terezín, družstvo (dále jen družstvo )

1.1. Firma družstva je: TETRONIK - výrobní družstvo Terezín, družstvo (dále jen družstvo ) Stanovy družstva TETRONIK - výrobní družstvo Terezín, družstvo identifikační číslo 004 83 389, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, oddíl Dr, vložka 73 1. FIRMA A SÍDLO

Více

Všem družstvům v naší správě. V Praze dne 1.11.2013. Věc: zákonné změny týkající se bytových družstev. Vážení,

Všem družstvům v naší správě. V Praze dne 1.11.2013. Věc: zákonné změny týkající se bytových družstev. Vážení, JUDr. Hana Slabá, IČ 15313425 Provoz Správa nemovitostí Bínova 532/8, 182 00 Praha 8 Tel. 86589994, 86589996, 0603211171, 0724200899 Fax: 86589998 E-mail: REA.S@iol.cz Všem družstvům v naší správě V Praze

Více

PODKLADOVÉ MATERIÁLY k ustavující schůzi společenství vlastníků konané v restauraci Smíchovský zámeček ve čtvrtek dne 12.6.2014 v 18.

PODKLADOVÉ MATERIÁLY k ustavující schůzi společenství vlastníků konané v restauraci Smíchovský zámeček ve čtvrtek dne 12.6.2014 v 18. PODKLADOVÉ MATERIÁLY k ustavující schůzi společenství vlastníků konané v restauraci Smíchovský zámeček ve čtvrtek dne 12.6.2014 v 18.00 hodin OBSAH: Pozvánka str. 3 Schválení názvu společenství str. 4

Více

Návrh na usnesení členské schůze ve věci změny stanov:

Návrh na usnesení členské schůze ve věci změny stanov: Návrh na usnesení členské schůze ve věci změny stanov: Členská schůze schvaluje tuto změnu stanov: 1) V Čl. 2 Právní postavení družstva se vypouští slova ve smyslu ust. 221 a násl. Obchodního zákoníku

Více

S T A N O V Y D R U Ž S T V A

S T A N O V Y D R U Ž S T V A S T A N O V Y D R U Ž S T V A Čl. 1 Založení a vznik družstva, zápis v obchodním rejstříku. Podřízení se zákonu o obchodních korporacích 1.1. VYSOKÁ, bytové družstvo (dále jen družstvo či bytové družstvo

Více

Vnitrodružstevní směrnice č. 5/2014 Pravidla pro zřizování samospráv v SBD Vítkovice

Vnitrodružstevní směrnice č. 5/2014 Pravidla pro zřizování samospráv v SBD Vítkovice Stavební bytové družstvo Vítkovice Daliborova 54,709 71,Ostrava - Mariánské Hory IČO 00 05 08 06, zapsáno u KS v Ostravě, OR oddíl Dr XXII, vložka 8 DIČ CZ00050806 Vnitrodružstevní směrnice č. 5/2014 Pravidla

Více

STANOVY DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Právní postavení

STANOVY DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Právní postavení STANOVY DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení (1) Družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona o obchodních společnostech a družstvech (zákon č. 90/2012 Sb.) společenství

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STŘEKOVSKÁ

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STŘEKOVSKÁ STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STŘEKOVSKÁ Část I ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 1. Firma družstva: Bytové družstvo Střekovská ------------------------------------------------- 2. Sídlo družstva: Střekovská 1342,

Více

STANOVY Bytové družstvo Úvoz 66, Brno

STANOVY Bytové družstvo Úvoz 66, Brno STANOVY Bytové družstvo Úvoz 66, Brno I. Firma, sídlo a doba trvání společnosti 1. Firmou družstva je: Bytové družstvo Úvoz 66, Brno ------------------------------------------------------------------ 2.

Více

STANOVY spolku Dobrý skutek

STANOVY spolku Dobrý skutek STANOVY spolku Dobrý skutek Čl. 1 Základní ustanovení Dobrý skutek, z.s. (dále jen Spolek ) je spolkem ve smyslu ust. 214 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, který sdružuje své členy ke společnému provozování

Více

S T A N O V Y B y t o v é h o d r u ž s t v a S l e z s k á 7 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

S T A N O V Y B y t o v é h o d r u ž s t v a S l e z s k á 7 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ S T A N O V Y B y t o v é h o d r u ž s t v a S l e z s k á 7 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení (1) Bytové družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona o obchodních společnostech

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA MOLBYT, bytové družstvo Molákova čp. 592-601 ČÁST PRVNÍ... 5 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 5 1. Vznik družstva, jeho právní postavení a trvání... 5 2. Obchodní firma a sídlo družstva,

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA LUMIÉRŮ

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA LUMIÉRŮ STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA LUMIÉRŮ 131517 OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem

Více

N á v r h Nové znění stanov

N á v r h Nové znění stanov N á v r h Nové znění stanov 1. Firma a sídlo Družstva- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1.1 Obchodní firma Družstva je: Družstvo vlastníků Batelov-

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA (dále jen stanovy ) Bytové družstvo Ostružinová Medlánky se zakládá jako bytové družstvo za účelem koupě bytového domu na ulici Ostružinová 496/1, 497/5, 498/3, 499/7, 500/9 a

Více

Stanovy Bytového družstva Toruňská. ČÁST PRVNÍ Článek 1

Stanovy Bytového družstva Toruňská. ČÁST PRVNÍ Článek 1 Stanovy Bytového družstva Toruňská ČÁST PRVNÍ Článek 1 1. Bytové družstvo Toruňská je společenství neuzavřeného počtu osob založené za účelem zajišťování bytových potřeb svých členů. 2. Bytové družstvo

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Obchodní firma a sídlo 1. Firma: Bytové družstvo Plumlovská 33 2. Sídlo: Prostějov, Plumlovská 852/33, PSČ 796 01 3. Bytové družstvo Plumlovská

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA I. SEKANINY 1805

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA I. SEKANINY 1805 STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA I. SEKANINY 1805 I. Úvodní ustanovení (1) Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob, které je založeno za účelem zajišťování bytových potřeb svých členů. (2) Družstvo

Více

N Á V R H STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA BOŽETICKÁ 3398

N Á V R H STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA BOŽETICKÁ 3398 N Á V R H STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA BOŽETICKÁ 3398 Čl. I Úvodní ustanovení (1) Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob, založeným za účelem zajišťování bytových potřeb svých členů na adrese sídla

Více

Stanovy Bytového družstva Sezemínská 2028 (1. změna ke dni 18. 12. 2001)

Stanovy Bytového družstva Sezemínská 2028 (1. změna ke dni 18. 12. 2001) Stanovy Bytového družstva Sezemínská 2028 (1. změna ke dni 18. 12. 2001) I. Základní ustanovení 1. Družstvo bylo založeno ustavující schůzí zájemců, kteří se rozhodli zřídit družstvo. Družstvo vznikne

Více

STANOVY Stavebního bytového družstva Kateřinky 875

STANOVY Stavebního bytového družstva Kateřinky 875 STANOVY Stavebního bytového družstva Kateřinky 875 (dále jen Družstvo ) Zdeněk Stránský, advokát ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení (1) Družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA FRANCOUZSKÁ. ČÁST PRVNÍ Základní pojmy. Článek 1. Úvodní ustanovení

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA FRANCOUZSKÁ. ČÁST PRVNÍ Základní pojmy. Článek 1. Úvodní ustanovení STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA FRANCOUZSKÁ ČÁST PRVNÍ Základní pojmy Článek 1. Úvodní ustanovení (1) Bytové družstvo Francouzská, družstvo (dále jen družstvo ) bylo založeno za účelem výstavby domu Francouzská

Více

b) v listinné podobě bude předán všem členů bytového družstva do poštovní schránky

b) v listinné podobě bude předán všem členů bytového družstva do poštovní schránky Vážení členové bytového družstva, Dnem 31.12.2014 byla ukončena platnost občanského a obchodního zákoníku, podle kterých se řídila převážná část problematiky bytových družstev. S účinností ode dne 1.1.2014

Více

Stanovy Bytové družstvo SPOLBYT

Stanovy Bytové družstvo SPOLBYT Stanovy Bytové družstvo SPOLBYT ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ čl. 1 (1) Bytové družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních

Více

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO DOBROVSKÉHO PROSTĚJOV OBSAH:

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO DOBROVSKÉHO PROSTĚJOV OBSAH: STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO DOBROVSKÉHO PROSTĚJOV OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s

Více

Stanovy družstva DUO-BRNO, bytové družstvo. I. Základní ustanovení. 1 Název a sídlo

Stanovy družstva DUO-BRNO, bytové družstvo. I. Základní ustanovení. 1 Název a sídlo I. Základní ustanovení 1 Název a sídlo Stanovy družstva DUO-BRNO, bytové družstvo 1) Družstvo má obchodní jméno: DUO-BRNO, bytové družstvo. Sídlo družstva je Lidická 44, 602 00 Brno. 2) Družstvo je společenství

Více

Původní znění čl. 4 Vznik členství

Původní znění čl. 4 Vznik členství Původní znění čl. 4 Vznik členství 1) Členem družstva může být zletilý občan s trvalým pobytem na území ČR. Nezletilý občan se může stát členem družstva z důvodu dědění. 2) Za nezletilého - dědice družstevního

Více

S T A N O V Y D R U Ž S T V A Bytové družstvo Prosecká

S T A N O V Y D R U Ž S T V A Bytové družstvo Prosecká S T A N O V Y D R U Ž S T V A Bytové družstvo Prosecká Článek 1. Obchodní firma družstva 1) Obchodní firma družstva zní: Bytové družstvo Prosecká. Článek 2. Adresa sídla družstva, právní forma, trvání

Více

Stanovy Bytového družstva domu čp v Turnově, se sídlem Sídliště Jana Patočky 1671,51101 Turnov IČ Úplné znění k 25.4.

Stanovy Bytového družstva domu čp v Turnově, se sídlem Sídliště Jana Patočky 1671,51101 Turnov IČ Úplné znění k 25.4. Stanovy Bytového družstva domu čp. 1671 v Turnově, se sídlem Sídliště Jana Patočky 1671,51101 Turnov IČ 25950291 Úplné znění k 25.4.2016 ---------------------------------------------------ČÁST PRVÁ-------------------------------------------------

Více

S T A N O V Y Donátova 617/8, bytové družstvo ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 2

S T A N O V Y Donátova 617/8, bytové družstvo ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 2 S T A N O V Y Donátova 617/8, bytové družstvo ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 2 ČÁST DRUHÁ: ZÁKLADNÍ KAPITÁL A VKLADY ČLENŮ... 4 Oddíl I. Základní členský vklad... 4 Oddíl II. Další členský vklad...

Více

Stanovy BD Horník Osek

Stanovy BD Horník Osek Stanovy BD Horník Osek dle občanského zákoníku 89/2012 dle zákona o obchodních korporací 90/2012 Sb. Verze 02 STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO HORNÍK OSEK OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení

Více

S T A N O V Y BYTOVÉHO DRUŽSTVA CHABAŘOVICKÁ

S T A N O V Y BYTOVÉHO DRUŽSTVA CHABAŘOVICKÁ PŘEHLED ZMĚN NÁVRH PŘEDSTAVENSTVA NA ÚPRAVU STANOV PRO ČS BD k 25. 3. 2018 S T A N O V Y BYTOVÉHO DRUŽSTVA CHABAŘOVICKÁ 1321 1326 čl. 4 Předmět činnosti 3. Družstvo zajišťuje odstranění poruch na společném

Více

Bytové družstvo. versus. Společenství vlastníků jednotek. 1. Základní právní úprava

Bytové družstvo. versus. Společenství vlastníků jednotek. 1. Základní právní úprava Bytové družstvo versus Společenství vlastníků jednotek 1. Základní právní úprava Bytové družstvo: Základním právním předpisem, který upravuje problematiku bytových družstev, je Zákon o obchodních korporacích

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ

PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ PLATNÉ ZNĚNÍ ČÁSTÍ ZÁKONA č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ 1124 (1) Převádí-li se spoluvlastnický podíl na nemovité věci, mají spoluvlastníci

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA KORYCANSKÁ ULICE Korycanská ulice 370/2, Praha 8 Čimice

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA KORYCANSKÁ ULICE Korycanská ulice 370/2, Praha 8 Čimice STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA KORYCANSKÁ ULICE Korycanská ulice 370/2, 181 00 Praha 8 Čimice OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti

Více

STANOVY DOMOV BYTOVÉ DRUŽSTVO

STANOVY DOMOV BYTOVÉ DRUŽSTVO STANOVY DOMOV BYTOVÉ DRUŽSTVO OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem Čl. 5

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA. Nové bydlení GARDEN SPOT, bytové družstvo

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA. Nové bydlení GARDEN SPOT, bytové družstvo OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem Čl. 5 Družstevní podíl-obecná ustanovení

Více

Převod družstevních bytů do vlastnictví členů družstva

Převod družstevních bytů do vlastnictví členů družstva Úvod Převod družstevních bytů do vlastnictví členů družstva Povinnost převést byty do vlastnictví vyplývá z dikce zákona č. 72/1994 Sb. zákon o vlastnictví bytů. Družstvo dohodou se svými členy prodloužilo

Více

PENĚŽNÍ DŮM, spořitelní družstvo /úplné znění ke dni 05.06.2014/

PENĚŽNÍ DŮM, spořitelní družstvo /úplné znění ke dni 05.06.2014/ S T A N O V Y PENĚŽNÍ DŮM, spořitelní družstvo /úplné znění ke dni 05.06.2014/ Článek 1 Obchodní firma a sídlo (1) Podle příslušných ustanovení zákona č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech,

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA JASMIN

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA JASMIN STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA JASMIN OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem Čl.

Více

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO U ŠKOLY

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO U ŠKOLY STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO U ŠKOLY OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem Čl.

Více

Založení a správa základního hospodaření domácnosti

Založení a správa základního hospodaření domácnosti Založení a správa základního hospodaření domácnosti Pořízení bytu formou nájmu/ podnájmu Nájemní vztah vzniká na základě písemné smlouvy, kterou pronajímatel (vlastník) přenechává nájemci do užívání, a

Více

STANOVY ŠMERALOVA 1,3,5,7 PROSTĚJOV,BYTOVÉ DRUŽSTVO OBSAH:

STANOVY ŠMERALOVA 1,3,5,7 PROSTĚJOV,BYTOVÉ DRUŽSTVO OBSAH: OBSAH: STANOVY ŠMERALOVA 1,3,5,7 PROSTĚJOV,BYTOVÉ DRUŽSTVO ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŹSTVA ŠMERALOVA 1,3,5,7 PROSTĚJOV

STANOVY BYTOVÉHO DRUŹSTVA ŠMERALOVA 1,3,5,7 PROSTĚJOV OBSAH: STANOVY BYTOVÉHO DRUŹSTVA ŠMERALOVA 1,3,5,7 PROSTĚJOV ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání

Více

Právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, náležitosti nájemní smlouvy

Právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, náležitosti nájemní smlouvy SMĚRNICE Č. 1 - NÁJEM DRUŽSTEVNÍHO BYTU Bytové družstvo Hlavní 1046 Hlavní třída 1046/25 708 00, Ostrava-Poruba IČO: 25397371 ČÁST 1 Právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, náležitosti nájemní

Více

Bytové družstvo Tři Kříže

Bytové družstvo Tři Kříže Úplné znění stanov ke dni. Bytové družstvo Tři Kříže jak vyplývá ze změn schválených na členské schůzi, jejíž konání je osvědčeno notářským zápisem sepsaným dne.. Mgr. Ivanou Schovánkovou..., notářkou

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA WOLKEROVA 4, PROSTĚJOV

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA WOLKEROVA 4, PROSTĚJOV STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA WOLKEROVA 4, PROSTĚJOV OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání

Více

STANOVY Obecně prospěšného bytového družstva Morava

STANOVY Obecně prospěšného bytového družstva Morava STANOVY Obecně prospěšného bytového družstva Morava Obsah:-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Část I. Základní ustanovení -----------------------------------------------

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA Část první. Základní ustanovení I. Obchodní firma a sídlo bytového družstva 1. Obchodní firma bytového družstva zní: Bytové družstvo Seidlova 2. Sídlem bytového družstva je: Praha

Více

S t a n o v y. AGRO, družstvo Záhoří. Firma družstva: Sídlo: Záhoří, Dolní Záhoří 5, PSČ 398 18 Identifikační číslo: 49 02 32 33

S t a n o v y. AGRO, družstvo Záhoří. Firma družstva: Sídlo: Záhoří, Dolní Záhoří 5, PSČ 398 18 Identifikační číslo: 49 02 32 33 S t a n o v y Firma družstva: AGRO, družstvo Záhoří Sídlo: Záhoří, Dolní Záhoří 5, PSČ 398 18 Identifikační číslo: 49 02 32 33 Článek 1. Úvodní ustanovení 1) AGRO, družstvo Záhoří, Záhoří, Dolní Záhoří

Více

STANOVY ŠTÍR, BYTOVÉ DRUŢSTVO

STANOVY ŠTÍR, BYTOVÉ DRUŢSTVO STANOVY ŠTÍR, BYTOVÉ DRUŢSTVO OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem Čl. 5

Více

TEXT STANOV BYTOVÉHO DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Právní postavení

TEXT STANOV BYTOVÉHO DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Právní postavení TEXT STANOV BYTOVÉHO DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení (1) Bytové družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona o obchodních společnostech a družstvech (zákon č.

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA I. Základní ustanovení a předmět činnosti 1. Bytové družstvo Rotavská, družstvo (dále jen družstvo ) je společenstvím neuzavřeného počtu osob založeným za účelem zajišťování bytových

Více

STANOVY DRUŽSTVO ČERCHOV ČERCHOVSKÁ 1744/5, PRAHA 2. ČÁST I. Základní ustanovení

STANOVY DRUŽSTVO ČERCHOV ČERCHOVSKÁ 1744/5, PRAHA 2. ČÁST I. Základní ustanovení STANOVY DRUŽSTVO ČERCHOV ČERCHOVSKÁ 1744/5, PRAHA 2 ČÁST I. Základní ustanovení Čl. 1 1.1 Firma družstva : Družstvo Čerchov 1.2 Sídlo družstva : Čerchovská 1744/5, Vinohrady, Praha 2, PSČ 120 00. 1.3 Družstvo

Více

JEDNACÍ A PŘÍSPĚVKOVÝ ŘÁD SVAZU KVĚTINÁŘŮ A FLORISTŮ ČESKÉ REPUBLIKY Z.S. (dále i Svaz, Spolek, SKF ČR )

JEDNACÍ A PŘÍSPĚVKOVÝ ŘÁD SVAZU KVĚTINÁŘŮ A FLORISTŮ ČESKÉ REPUBLIKY Z.S. (dále i Svaz, Spolek, SKF ČR ) JEDNACÍ A PŘÍSPĚVKOVÝ ŘÁD SVAZU KVĚTINÁŘŮ A FLORISTŮ ČESKÉ REPUBLIKY Z.S. (dále i Svaz, Spolek, SKF ČR ) CHARAKTERISTIKA: Jednací a příspěvkový řád byl vydán předsednictvem SKF ČR na základě pravomoci

Více

STANOVY Bytového družstva Úsvit, Pod Přivaděčem 1303 a 1304

STANOVY Bytového družstva Úsvit, Pod Přivaděčem 1303 a 1304 STANOVY Bytového družstva Úsvit, Pod Přivaděčem 1303 a 1304 PODLE NOVÉ PRÁVNÍ ÚPRAVY ÚČINNÉ OD 1. LEDNA 2014 Obsah ČÁST PRVNÍ...6 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ...6 Článek 1...6 Právní postavení...6 Článek 2...7

Více

S T A N O V Y B Y T O V É H O D R U Ž S T V A

S T A N O V Y B Y T O V É H O D R U Ž S T V A S T A N O V Y B Y T O V É H O D R U Ž S T V A Firma: Bytové družstvo Domov Most Sídlo: ul. V. Nezvala 2515, bl. 242 434 01 Most Strana 2 (celkem 40) OBSAH:---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA KOCIÁNKA

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA KOCIÁNKA STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA KOCIÁNKA Tyto stanovy byly přijaty usnesením členské schůze dne 8. 7. 2014. O rozhodnutí členské schůze byl seprán notářský zápis. Bytové družstvo Kociánka, Kocianova 1588/5,

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení družstva (1) Bytové družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona o obchodních společnostech a družstvech (zákon

Více

ČÁST PRVNÍ

ČÁST PRVNÍ ------------------------------------------------------------ ČÁST PRVNÍ -------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Více

S T A N O V Y BYTOVÉHO DRUŽSTVA JUNÁCKÁ 1663/2

S T A N O V Y BYTOVÉHO DRUŽSTVA JUNÁCKÁ 1663/2 S T A N O V Y BYTOVÉHO DRUŽSTVA JUNÁCKÁ 1663/2 ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení Čl. 1 Firma: Bytové družstvo Junácká 1663/2 Sídlo: Junácká 1663/2, Praha 6, PSČ 169 00 Čl. 2 1. Bytové družstvo (dále jen družstvo

Více

Návrh textu stanov BD Beruška

Návrh textu stanov BD Beruška OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem Čl. 5 Družstevní podíl-obecná ustanovení

Více

SVOL komora soukromých lesů v ČR, z. s. S T A N O V Y

SVOL komora soukromých lesů v ČR, z. s. S T A N O V Y Článek 1 Název, sídlo, obvod činnosti SVOL komora soukromých lesů v ČR, z. s. S T A N O V Y 1. Název spolku je SVOL komora soukromých lesů v ČR, z. s. (dále jen Komora SL). Komora SL je nepolitickou korporací

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA ALKRO

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA ALKRO STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA ALKRO (znění v souladu se zákony č. 89/2012 Sb. a 90/2012 Sb.) OBSAH ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 2 ZÁKLADNÍ KAPITÁL A VKLADY ČLENŮ... 4 Další členský vklad... 5 ČLENSTVÍ V BYTOVÉM

Více

SVJ. Prvotní informace převod bytů do osobního vlastnictví. Sdružení vlastníků jednotek. Výroční členská schůze 31.5.2007

SVJ. Prvotní informace převod bytů do osobního vlastnictví. Sdružení vlastníků jednotek. Výroční členská schůze 31.5.2007 SVJ Sdružení vlastníků jednotek Prvotní informace převod bytů do osobního vlastnictví Výroční členská schůze 31.5.2007 Družstevní vlastnictví Bytový dům vlastní Bytové družstvo zápis na katastru nemovitostí

Více

NÁVRH ZMĚNY STANOV BYTOVÉHO DRUŽSTVA B.D.N. ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Právní postavení

NÁVRH ZMĚNY STANOV BYTOVÉHO DRUŽSTVA B.D.N. ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Právní postavení NÁVRH ZMĚNY STANOV BYTOVÉHO DRUŽSTVA B.D.N. ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení (1) Bytové družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona o obchodních společnostech a družstvech

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA VYŠEHRADSKÁ 27/423 (nové znění)

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA VYŠEHRADSKÁ 27/423 (nové znění) STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA VYŠEHRADSKÁ 27/423 (nové znění) OBSAH: strana 1) Základní ustanovení.. 1-2 2) Základní kapitál a vklady členů 2-5 3) Členství v bytovém družstvu 5-13 4) Nájem družstevního bytu..

Více

BYTOVÉ DRUŽSTVO ZÁHORSKÉHO PLATEBNÍ ŘÁD. Bytového družstva Záhorského. PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁHORSKÉHO Stránka 1

BYTOVÉ DRUŽSTVO ZÁHORSKÉHO PLATEBNÍ ŘÁD. Bytového družstva Záhorského. PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁHORSKÉHO Stránka 1 BYTOVÉ DRUŽSTVO ZÁHORSKÉHO PLATEBNÍ ŘÁD Bytového družstva Záhorského 2014 PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA ZÁHORSKÉHO Stránka 1 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Základní pojmy... 3 3. Základní úhrady... 3 4.

Více

6) HLASOVAT: Nahradit tímto textem (současně je bráno jako fakt, že Příloha Stanov byla upravena podle předchozích návrhů na hlasování):

6) HLASOVAT: Nahradit tímto textem (současně je bráno jako fakt, že Příloha Stanov byla upravena podle předchozích návrhů na hlasování): Připomínky k zaprotokolování: PŘIPOMÍNKY K PROJEDNÁNÍ NA ČLENSKÉ SCHŮZI BD SEIDLOVA 23. 2. 2011 Stanovy jsou uvedeny římským číslem hlavy a arabským číslem je označen bod příslušné hlavy.: Zásady jsou

Více

STANOVY. družstva DOMOV, Lidového bytového družstva v Moravské Ostravě. se sídlem Moravská Ostrava, Bankovní 4,

STANOVY. družstva DOMOV, Lidového bytového družstva v Moravské Ostravě. se sídlem Moravská Ostrava, Bankovní 4, STANOVY družstva DOMOV, Lidového bytového družstva v Moravské Ostravě se sídlem Moravská Ostrava, Bankovní 4, schválené členskou schůzí dne 27. 5. 2014 1 OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní

Více

SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU

SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU Pan/í :. resp. manželé :... a.. datum narození/r.č.:... bytem:.. (dále jen převodce, resp. převodci ) na straně jedné a Pan/í :.... resp. manželé :... a. datum narození/r.č.:.....

Více

STATUTÁRNÍ M Ě S TO K L A D NO ZÁSADY HOSPODAŘENÍ S BYTY V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA KLADNA

STATUTÁRNÍ M Ě S TO K L A D NO ZÁSADY HOSPODAŘENÍ S BYTY V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA KLADNA STATUTÁRNÍ M Ě S TO K L A D NO ZÁSADY HOSPODAŘENÍ S BYTY V MAJETKU STATUTÁRNÍHO MĚSTA KLADNA Za účelem vymezení způsobu vzniku nájmu bytu v majetku Statutárního města Kladna a postupu jednotlivých orgánů

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Právní postavení

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Článek 1 Právní postavení STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení (1) Bytové družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech

Více

Část III. Členství v družstvu

Část III. Členství v družstvu STANOVY DEVÍTKA UH, bytové družstvo Část I. Základní ustanovení Čl. 1 (1) Firma: DEVÍTKA UH, bytové družstvo (2) Sídlo: Štěpnická 1099, Uherské Hradiště, PSČ 686 06 (3) Bytové družstvo (dále jen družstvo)

Více

S T A N O V Y b y t o v é h o d r u ž s t v a

S T A N O V Y b y t o v é h o d r u ž s t v a S T A N O V Y b y t o v é h o d r u ž s t v a ČÁST I. Základní pojmy 1) Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob, založeným za účelem zajišťování bytových potřeb svých členů. 2) Družstvo je právnickou

Více

pravomocným nařízením výkonu rozhodnutí k postižení členských práv a povinností nebo právní mocí exekučního příkazu k postižení členských práv a

pravomocným nařízením výkonu rozhodnutí k postižení členských práv a povinností nebo právní mocí exekučního příkazu k postižení členských práv a S T A N O V Y Článek I. Základní ustanovení 1. Obchodní firma: Bytové družstvo. (dále jen "družstvo") 2. Sídlo:.. PSČ:.. 3. Předmět činnosti: Pronájem nemovitostí, bytových a nebytových prostor a poskytování

Více

Zápis z členské schůze Bytové družstvo U soutoku

Zápis z členské schůze Bytové družstvo U soutoku Zápis z členské schůze Bytové družstvo U soutoku konané dne 10. listopadu 2014 v době od 19:00 hod. v sušárně č. 1 v domě čp. 1542. Členskou schůzi zahájil pan Parkan v 19:05 hodin. Byla provedena prezence

Více

SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU

SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU Pan (jméno a příjmení): datum narození/r.č.: Paní (jméno a příjmení):... datum narození/r.č.:...... (dále jen převodce ) na straně jedné a Pan (jméno a příjmení):

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Družstvo I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 14.12.2013 Vzdělávací

Více

BYTOVÁ DRUŽSTVA. právní úprava. SYSTEMATIKA PRÁVNÍ ÚPRAVY základní předpisy. O.Z. OBČANSKÝ ZÁKONÍK obecná úprava ZOK ZÁKON O OBCHODNÍCH KORPORACÍCH

BYTOVÁ DRUŽSTVA. právní úprava. SYSTEMATIKA PRÁVNÍ ÚPRAVY základní předpisy. O.Z. OBČANSKÝ ZÁKONÍK obecná úprava ZOK ZÁKON O OBCHODNÍCH KORPORACÍCH SYSTEMATIKA PRÁVNÍ ÚPRAVY základní předpisy BYTOVÁ DRUŽSTVA právní úprava I. Zákon č. 89/2012 Sb. občanský zákoník o.z. (obecné principy, nájem, vlastnictví, právnické osoby a korporace obecně) II. Zákon

Více

STANOVY SPOLKU. Článek 2. Účel a hlavní činnost spolku

STANOVY SPOLKU. Článek 2. Účel a hlavní činnost spolku STANOVY SPOLKU Název: Spolek přátel Gymnázia Arabská z. s. IČ: 452 47 099 (zkrácený název: SPGA) Sídlo: Praha 6, Arabská 14, PSČ 160 00 Statutární orgán: Výbor spolku Článek 1. Základní ustanovení 1. Spolek

Více

STANOVY P r a h a 2011

STANOVY P r a h a 2011 STANOVY P r a h a 2011 Verze Stručný popis změn Platnost od Schváleno 1 Úvodní verze Stanov schválená ustavující členskou 2.3.2011 2.3.2011 schůzí 2 Verze stanov schválená 8. členskou schůzí 9.1.2013 9.1.2013

Více

STANOVY bytového družstva

STANOVY bytového družstva BYTOVÉ DRUŽSTVO 292 MOST STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO292 MOST JAROSLAVA VRCHLICKÉHO 2816//9 434 01 MOST IČ 250 40 715 1 STANOVY bytového družstva Obsah ČÁST I. - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 4 článek 1 - právní postavení...

Více

NÁVRH S T A N O V Y. Bytové družstvo Hekrova

NÁVRH S T A N O V Y. Bytové družstvo Hekrova NÁVRH S T A N O V Y Bytové družstvo Hekrova 822-823 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení (1) Bytové družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona č.90/2012 Sb., zákona o obchodních

Více

Stanovy Bytového družstva Vyšší Brod

Stanovy Bytového družstva Vyšší Brod Stanovy Bytového družstva Vyšší Brod Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení družstva 1) Bytové družstvo Vyšší Brod (dále jen bytové družstvo ) je společenstvím neuzavřeného počtu osob, založeným

Více

Páté chrudimské bytové družstvo se sídlem Chrudim, Strojařů 1388, PSČ 53701 identifikační číslo 259 94 603 STANOVY

Páté chrudimské bytové družstvo se sídlem Chrudim, Strojařů 1388, PSČ 53701 identifikační číslo 259 94 603 STANOVY Úplné znění stanov družstva Páté chrudimské bytové družstvo se sídlem Chrudim, Strojařů 1388, PSČ 53701 identifikační číslo 259 94 603 STANOVY PÁTÉHO CHRUDIMSKÉHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA ve znění změn podle

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA LUBLINSKÁ 11 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA LUBLINSKÁ 11 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA LUBLINSKÁ 11 ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení (1) Bytové družstvo Lublinská 11 (dále jen bytové družstvo), které přijalo tyto stanovy, je podle zákona

Více

STANOVY. Bytové družstvo Tererova 1357/10

STANOVY. Bytové družstvo Tererova 1357/10 STANOVY Bytové družstvo Tererova 1357/10 OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 13 ČÁST DRUHÁ: ZÁKLADNÍ KAPITÁL A VKLADY ČLENŮ... Oddíl I. Základní členský vklad... Oddíl II. Další členský vklad...

Více

6 Návrh stanov BD Slancova

6 Návrh stanov BD Slancova OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání Čl. 4 Omezení při nakládání s majetkem Čl. 5 Družstevní podíl-obecná ustanovení

Více

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO URBÁNKOVA , Praha 4- Modřany, družstvo

STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO URBÁNKOVA , Praha 4- Modřany, družstvo STANOVY BYTOVÉ DRUŽSTVO URBÁNKOVA 3361-3364, 143 00 Praha 4- Modřany, družstvo OBSAH: ČÁST PRVNÍ: ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Právní postavení Čl. 2 Obchodní firma a sídlo Čl. 3 Předmět činnosti a podnikání

Více

STANOVY Bytového družstva Babákova 2151-5

STANOVY Bytového družstva Babákova 2151-5 STANOVY Bytového družstva Babákova 2151-5 ČÁST PRVNÍ Základní pojmy Článek 1. Úvodní ustanovení Družstvo je společenstvím neuzavřeného počtu osob, založeným za účelem zajišťování bytových potřeb svých

Více

Vzor smlouvy o převodu družstevního podílu s komentářem

Vzor smlouvy o převodu družstevního podílu s komentářem SMLOUVA O PŘEVODU DRUŽSTEVNÍHO PODÍLU Pan/í (jméno a příjmení): datum narození/r.č.: bytem: (dále jen převodce ) na straně jedné a pan/í (jméno a příjmení): datum narození/r.č.: bytem: (dále jen nabyvatel

Více

strana jedna NZ 365/2014 S t e j n o p i s Notářský zápis

strana jedna NZ 365/2014 S t e j n o p i s Notářský zápis strana jedna ------------------------------------------------------------------------------- NZ 365/2014 S t e j n o p i s Notářský zápis N 406/2014 sepsaný dne 16.10.2014 (slovy šestnáctého října roku

Více

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA SALMOVA 18, DRUŽSTVO

STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA SALMOVA 18, DRUŽSTVO STANOVY BYTOVÉHO DRUŽSTVA SALMOVA 18, DRUŽSTVO ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 Právní postavení 1. Bytové družstvo, které přijalo tyto stanovy, je podle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech

Více

BYTOVÉ DRUŽSTVO JW PLATEBNÍ ŘÁD. Bytového družstva JW. PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA JW, IČ 021 21 590 Stránka 1

BYTOVÉ DRUŽSTVO JW PLATEBNÍ ŘÁD. Bytového družstva JW. PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA JW, IČ 021 21 590 Stránka 1 BYTOVÉ DRUŽSTVO JW PLATEBNÍ ŘÁD Bytového družstva JW 2014 PLATEBNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA JW, IČ 021 21 590 Stránka 1 OBSAH 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Základní pojmy... 3 3. Základní úhrady... 3 4. Platby

Více