RICHARD WURMBRAND KRISTUS. NA éidovsk CESTÃ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "RICHARD WURMBRAND KRISTUS. NA éidovsk CESTÃ"

Transkript

1

2 RICHARD WURMBRAND KRISTUS NA éidovsk CESTÃ

3

4 1970 by The Voice of the Martyrs, Inc STEFANOS, 2000

5 Pam tce Isaca Feinsteina a dalöìch, kte Ì za nacismu a komunismu poloûili svè ûivoty proto, ûe byli éidy a k esùany

6 PÿEDMLUVA Kdyû se dìv m zpït na sv j ûivot, jsem s m p ekvapen, ËÌm vöìm jsem musel projìt. Pro k esùana ûivot nep edstavuje retrospektivu, nemarnì Ëas psanìm nekrolog o tom, co uû je za nìm. MÌsto toho pìöe perem svatèho Ducha do srdcì lidì p edmluvu k jasnè a vïënè budoucnosti. B v pravidlem, ûe pamïti pìöì lidè, jejichû souëasn ûivot nenì jiû p Ìliö uspokojujìcì a bohat. J m m ale k seps nì sv ch pamïtì jinè d vody. Od doby, kdy jsem zaëal k zat k esùanskou zvïst éid m za obzvl ötï obtìûn ch podmìnek ñ za faöistickèho teroru, za v lky a pozdïji za komunistickèho reûimu v Rumunsku, uplynulo uû Ëtvrt stoletì. Vytrval jsem v bitevnì v avï na nejd leûitïjöì stranï bitevnìho pole, kde se vede boj mezi svïtlem a temnotou. ÑVyvolil jsi n s z prost ed n rod,ì vyzn vajì éidè dennï ve sv ch synagog ch. ÑSpasenÌ je ze éid,ì ekl JeûÌö (Jan 4,22). ÑäpinavÌ éidè jsou p ÌËinou vöech naöich potìûì,ì ÌkajÌ antisemitè. V literatu e se rozhojnil portrèt Ñmezin rodnìhoì éida. V k esùanstvì nach zejì nïkte Ì lidè svè pravè ötïstì: jinì k esùanstvì nen vidì a chtïli by je vidït v trosk ch. P ÌËinou jejich ötïstì nebo zu ivosti je éid JeûÌö. Z kapitalismu nïkte Ì lidè tïûì, jinì naopak pociùujì, ûe jsou kapitalistick m systèmem vyko isùov ni a r di by vidïli jeho p d. Nikdo nem ûe pop Ìt, ûe v poë teënìm stadiu byli tomuto systèmu n pomocnì éidè a ûe dosud hrajì velmi v znamnou lohu v ekonomickèm a finanënìm ûivotï, (9)

7 a to zcela ne mïrnï k jejich poëtu. Aù jiû v s kapitalismus p itahuje, nebo odpuzuje, v ö postoj je do velkè mìry ovlivnïn éidy, kterè moûn nikdy neuvidìte tv Ì v tv. Jako lidè, kte Ì majì v kapitalistickèm svïtï poslednì slovo, jsou tèmï vûdy anonymnì. Komunismus m ûe pro v s b t zdrojem radosti nebo utrpenì. Je odvozen od éida Marxe a celèho z stupu ûidovsk ch zast nc tèto myölenky, bez nichû by revoluce na V chodï nebyla moûn. Osud farm e ve Vietnamu, kter ve svèm ûivotï nikdy éida nevidïl, v koneënèm d sledku z visì na tom, jestli Ëte knihu o éidu JeûÌöovi, nebo knihu o éidu Marxovi. Aù jiû m spïch k esùansk civilizace, nebo marxistick svït, vûdy je to zce v z no k nïjakèmu éidovi. NÏkte Ì lidè majì d vïru k modernì vïdï, jejìmû nejvïtöìm spïchem jsou v sledky v atomovè fyzice, k tè vïdï, kter slibuje lidstvu ûìt v Utopii. JinÌ ËekajÌ, ve strachu a hr ze, na destruktivnì atomovou v lku, kter, jak vï Ì, bude koneën m d sledkem tèto vïdy. Jak na Z padï, tak na V chodï je atomov vïda do velkè mìry v rukou éid. SpojenÈ st ty zaëaly vyr bït atomovè zbranï dìky Einsteinovi. Otcem bomby s jadernou n loûì je éid Teller. Rusku p edali atomov tajemstvì Rosenbergovi, éidè. Ve vïdeck ch knih ch je vesmìr pojmenov n po éidovi: hovo Ìme o EinsteinovÏ vesmìru, jako kdybychom ûili v tomto vesmìru jako hostè nïjakèho éida. Ve skuteënosti je to vöak pravda, jsme opravdu hosty jednoho éida; nejmenuje se ale Einstein, ale JeûÌö Kristus. Je lidskou bytostì a éidem, ale takè Bohem, ûasn m Bohem, o kterèm Ëteme v jeho svatè knize, v PavlovÏ dopisu k ÿìman m: ÑÖ z nich (ze éid ) rodem poch zì Kristus. B h, kter je nade vöemi, buô pochv len na vïkyì (ÿìman m 9,5). Lid, z nïhoû poch zì B h! (10)

8 Moje mision sk pr ce nebyla obyëejn. Pracoval jsem mezi lidmi, kte Ì jsou ve svatè knize k esùan nazv ni Ñvyvolen m n rodemì, lidem, z nïhoû vyöel B h, ale kterèho tento lid nezn. Je to n rod, kterèmu miliony lidì buô ûehnajì, nebo jej proklìnajì ñ jako zdroji svèho ötïstì, nebo svè bìdy. Je to n rod, jehoû osud, vìce neû osud jakèhokoli jinèho n roda, urëoval a urëuje osud celèho svïta. éidovsk lid dal svïtu Bibli, kter se skl d ze StarÈho a NovÈho z kona. Je to kniha, kterou napsali éidè, ale kter je stejnï tak BoûÌm slovem. Je to jedin kniha, kter m ûe uspokojit duchovnì pot eby svïta. A tyto pot eby uspokojì, aû se znovu dostane do rukou tïch, kdo ji psali, a ti se shrom ûdì kolem hlavnì postavy tèto knihy, JeûÌöe, Mesi öe éid a Spasitele n rod. P evaûujìcì vïtöina lidstva ûije ve straölivèm h Ìchu a nem pravou vìru. Vraûdy, vydìr nì, tisk, smilstvo, podvody, z vist, zpustl ûivot a pomluvy jsou rozöì enè po celèm svïtï. Pokud se lidstvo neobr tì a neprobudì se z duchovnì smrti, ve kterè nynì vïzì, velice rychle se samo zniëì. PÌsmo n m ale Ìk, ûe obr cenì Izraele bude p edstavovat vzk ÌöenÌ mrtv ch (ÿìman m 11,15). JeûÌö a éidè jsou spolu nerozluënï spojeni. ÑKde je ten pr vï narozen kr l éid?ì ptal se jeden z mudrc, kdyû p iöel JeûÌö na svït (Matouö 2,2). ÑTo je JeûÌö, kr l éid,ì st lo naps no na k Ìûi (Matouö 27,37). ProroctvÌ StarÈho z kona majì stejnè poselstvì. MojûÌö ekl éid m: ÑHospodin, tv j B h, ti povol z tvèho st edu, z tv ch brat Ì, proroka, jako jsem j ì (5. MojûÌöova 18,15). Izai ö, kter prorokoval narozenì JeûÌöe osm stoletì p edtìm, neû se uskuteënilo, prohl sil: ÑNeboù se n m narodì dìtï, bude n m d n syn ì (Izai ö 9,6). Z jmeno Ñn mì zde odkazuje na éidy. Kdyû Jeremi ö p edpovïdïl novou smlouvu, kterou JeûÌö uzav e prolitìm svè krve na k Ìûi, ekl: (11)

9 ÑÖ uzav u s domem izraelsk m a s domem judsk m novou smlouvu ì (Jeremi ö 31,31). JeûÌö s m ekl: ÑJsem posl n jen ke ztracen m ovcìm z lidu izraelskèhoì (Matouö 15,24). Prohl sil takè, ûe je Spasitelem svïta, ale ve v öe citovan ch pas ûìch a v podobn ch v rocìch vyj d il sv j zvl ötnì vztah k ûidovskèmu n rodu. Z mïrem celèho mèho mision skèho dìla, o kterèm pojedn v m v tèto knize, bylo d t Izraeli na vïdomì tento vztah, vztah, kter nem ûe b t nikdy zniëen, aù jsme jakkoli proti nïmu. DneönÌ éidè uû d vno nejsou tìm, ËÌm byli p ed dvïma tisìci lety. Nejsou ani éidy, kte Ì ûili v ghettech ve st edovïkè EvropÏ, ze kterè n s osvobodila Velk francouzsk revoluce. UËinili jsme pokrok ve vïdï, umïnì, literatu e a spoleëenskèm ûivotï, jen v oblasti n - boûenstvì existuje stagnace nebo p inejmenöìm pokrok zde nenì tak rychl jako v jin ch oblastech. D Ìve snad éidè mïli pochopitelnè d vody, proë odmìtali tesa e, kter tvrdil, ûe je Spasitelem svïta. Abychom si mohli uvïdomit, k m JeûÌö je, jsme dnes v mnohem lepöìm postavenì, neû byli oni. Kdyby byl obyëejn m dìtïtem, narozen m mimo manûelsk svazek, nadöen diletant ñ jak nïkte Ì lidè vï Ì ñ nikdy by nemohl zvìtïzit. Ale on zvìtïzil. Vzdali mu poctu lidè se skvïl mi intelektu lnìmi schopnostmi. éid Spinoza prohl sil: ÑJeûÌö je nejvïtöìm symbolem ûidovskè moudrosti.ì Rousseau je autorem v roku: ÑPokud byla Sokratova smrt smrtì mudrce, je smrt JeûÌöe smrtì Boha.ì Strauss, kter napsal nïkolik dïl, aby dok zal, ûe JeûÌö nenì B h, nicmènï prohl sil, ûe JeûÌö je nejvyööìm cìlem, o nïjû m ûeme usilovat ve sv ch myölenk ch. Ernest Renan, kter zp sobil, ûe velkè mnoûstvì lidì (12)

10 zpochybúuje JeûÌöovo boûstvì, Ìk, ûe jeho kr sa je vïën a jeho kr lovstvì bez konce. Pokud je pro n s obtìûnè vï it tomu, co o nïm ekli jeho uëednìci, pak vï me jeho nep tel m, jako farize m, kte Ì prohl sili: ÑMist e, vìme, ûe jsi pravdiv a ûe se na nikoho neohlìûìö; ty p ece nebereö ohled na postavenì ËlovÏka, n brû uëìö cestï BoûÌ podle pravdyì (Marek 12,14). Jid ö vyznal: ÑZh eöil jsem, zradil jsem nevinnou krevì (Matouö 27,4). Pil t pravil: ÑJ nejsem vinen krvì toho ËlovÏkaì (Matouö 27,24). Velitel str ûe, kter dohlìûel na uk iûov nì, ekl: ÑOn byl opravdu BoûÌ Synì (Matouö 27,54). VÌra v JeûÌöe dod v vï ÌcÌmu d vïru. Prav vìra v JeûÌöe p etv Ì zatvrzelou mysl v srdce ho ÌcÌ l skou. Prav vìra v JeûÌöe rozbìjì p ek ûky mezi rasami a n rody. N dvo Ì pohan v jeruzalèmskèm chr mu bylo oddïleno od NejsvÏtÏjöÌ zdi, na kterè bylo naps no ve t ech jazycìch: ÑTen, kdo nenì éid a vstoupì d le, bude potrest n smrtìì. K esùanstvì bo Ì n rodnì hranice a z BoûÌho domu dïl mìsto, kde se vöechny n rody setk vajì k modlitbï. NÏkdo by ale mohl namìtnout: Pokud v n s vìra v JeûÌöe p sobì l sku, jak m ûeme vysvïtlit n silnè konflikty, kterè se dïjì uvnit k esùanskèho sboru, a h dky mezi r zn mi vyzn nìmi? A pokud k esùanstvì ËinÌ z lidì vöech n rod bratry, jak m me vysvïtlit vraûednè v lky, kterè se vedou mezi k esùansk mi n rody? NevyvracejÌ tato hol fakta to, co o sobï k esùanstvì Ìk? OdpovÏÔ je takov, ûe pokud jde o k esùanskou cìrkev, st le jeötï ûijeme v prehistorickè dobï. R znè denominace jsou pouh mi Ë stmi honosnè a n dhernè budovy, kter jednoho dne povstane. kolem, ke kterèmu jsou povol ni éidè, kte Ì konvertovali k vì e v JeûÌöe, je je obûivit svït z duchovnì smrti. PÌsmo potvrzuje, ûe d vodem spasenì pohan ñ kte Ì dali, (13)

11 co mohli ñ bylo p imït éidy k û rlivosti na jejich Boha. éidè byli povol ni a zvl ötï Bohem vybaveni, aby dodali k esùanskè cìrkvi opravdov vnit nì v znam. NedÌvejme se na cìrkev, jak je dnes, ale na cìrkev, jak bude, aû se éidè, na kterè Ëek, stanou k esùany a obda Ì ji nesrovnatelnou kr sou. Potom bude jednotn a bude ho et l skou. B h mï povolal, abych p iv dïl éidy ke Kristu. Kdyû B h povol v, vûdy d v ËlovÏku schopnost a p Ìleûitosti poslechnout jeho povol nì. Kaûd lidsk bytost vl dne duchovnìmi silami, o nichû ani sama nevì. Kdyû se v l sce odd JeûÌöi, objevì, jakè sìly jsou v nì skryty. Ani j jsem na zaë tku svèho k esùanskèho ûivota netuöil, k jakèmu mnoûstvì skutk budu pouûit. Nebyly to vöak moje skutky: k esùansk vï ÌcÌ je jako dìtï, kterèmu idië dovolì, aby drûelo volant auta, zatìmco idië s m drûì ruce na rukou dìtïte. DÌtÏ se raduje, ûe ÌdÌ auto, ale nem ûe udïlat jedinou chybu, ponïvadû je zde nïkdo, kdo na nïj dohlìûì a vöechno vì. I kdyû neseme tïûk b emena, sami jsme neseni na orlìch k Ìdlech. B h, jenû pracuje skrze svè dïti, je tent û B h, kter roztrousil hvïzdy po nebeskè klenbï. M me v sobï jeho moc, kter n m umoûúuje se obïtovat, stejnou moc, kter byla v Synu, kdyû byl za n s uk iûov n. Skrze n s p sobì posvïcujìcì sìla Ducha. V n s se pohybuje jako mocn bou e a skrze n s tato bou e burcuje druhè k zanìcenè horlivosti, protoûe B h p eb v v n s. Je to, jako kdyby plnost jeho milosti tèmï rozbila n dobu, jejìû hrdlo je pro ni p Ìliö zkè. Kdyû se zpïtnï dìv m na tyto uplynulè roky, stïûì mohu najìt nïjakou logickou souvislost mezi tìm, co se stalo, a postojem, jak jsem tehdy p ijal. ÑSrdce m d vody, kterè rozum nezn.ì ZrozenÌ nejhluböìho p esvïdëenì ËlovÏka nenì v sledkem procesu myölenì. PodvÏdomÌ nelze trènovat a nepracuje logick m zp sobem. NemyslÌ ve shodï s obvyk- (14)

12 l mi z kony rozumu. Velikost skryt ch hodnot m ûe ËlovÏk spat it v nïkter ch snech. Toto podvïdomì p edstavuje temnotu, ve kterè se Bohu zalìbilo p eb vat: zde skrze mne otev enï vykonal vïci, kterè ani nemohu pochopit. Za tìmto svïtem jev, kter vnìm me sv mi smysly, leûì opravdov, neviditeln svït, ten podstatn svït. Zde pracuje to boûskè a to, co vidìme naöì p irozenostì, je odtud Ìzeno. NerozumÌm vöemu, co se mi p ihodilo, ale vï Ìm, ûe cel m j ûivot a ûivot vöech BoûÌch dïtì je pl nov n Bohem aû do nejmenöìch podrobnostì. Naöe ûivoty jsou projektov ny ve vïënosti a slouûì BoûÌmu z mïru. Mohu si b t jist, i kdyû niëemu nerozumìm. Kdyû jsem se na zaë tku stal Kristov m n sledovnìkem, nechtïl jsem se s nik m h dat, chtïl jsem si jen odpoëinout ode vöeho, co se dïlo p edtìm. N boûenstvì p ece musì znamenat konec vyëerp vajìcìho boje a musì p in - öet klid. Ale klidn ûivot, ûit jen v l sce a v popularizaci pravdy, vyvol v novè bou e. Pokud naöe n boûenstvì napadajì, musìme ho br nit, a tak, aniû o to stojìme, povst v nov boj. MusÌme ËinorodÏ uv dït do praxe vìru a l sku a jen B h vì, proë my, jako synovè pokoje, nep in öìme pokoj, ale meë. Dostal jsem se do konfliktu s mnoha éidy, p ÌsluönÌky n roda, k nïmuû pat Ìm. éidè Ëasto k esùanskè éidy naz vajì zr dci vlastnìho n roda. Nebudu se rozepisovat o tomto oöklivèm v razu. Dalo by se Ìci jednoduöeji a s vïtöì l skou, ûe k esùanötì éidè zast vajì jinè mï Ìtko hodnot. Copak vytv Ì nejvyööì hodnoty ËlovÏka jeho n rod? Jak Star, tak i Nov z kon popisujì knïûku kenaanskèho chr - mu, kde se provozovala chr mov prostituce, jako svatou. Jmenovala se Rachab. Jednou, kdy öli éidè do v lky s cìlem plnèho zniëenì Kenaanc, uzav ela Rachab pakt s éidy, proti z jmu svèho vlastnìho lidu. Byla zr dkynì? Byla proto (15)

13 p ipravena o Ëest? Ne, byla ûenou, kter kladla novè n boûenstvì ñ reprezentovanè éidy ñ nad z jmy lidu, ke kterèmu pat ila. Tak se stala jednìm z p edk JeûÌöe. CtÌ ji takè éidè, ÌdÌcÌ se MojûÌöov m z konem. Milujeme sv j n rod cel m sv m srdcem, ale povaûujeme Kristovu sl vu za cennïjöì neû vlastnì lid. A kdyû ËelÌme alternativï volit mezi JeûÌöem a sv m vlastnìm n rodem, kter vyûaduje, abychom se jej vzdali, volìme Krista. UvÏdomujeme si totiû, ûe ti, kdo mu neslouûì v pravdï, nemohou nejlèpe slouûit svèmu lidu. Kdyû jsme se j a moje ûena stali k esùany, naöli jsme milovanè bratry a sestry ve vöech denominacìch. é dn z tïchto jednotliv ch denominacì vöak nevytv Ì k esùanskou cìrkev. é dn z nich nevlastnì neznehodnocenou pravdu, ani nem skuteënï ho ÌcÌ l sku. MnozÌ k esùanötì past i nejsou takovì, jacì by mïli past i b t. M lokdo z nich je ËlovÏkem, v nïmû je p Ìtomen Kristus, zap lenou duöì, kter hled pravdu, vyzn v ji a uv dì ji ve skutek, ËlovÏkem, skrze nïhoû mluvì s m B h. Ovce ho pak neposlouchajì a dary milosti, kterè majì ËlenovÈ cìrkve, nejsou dostateënï vyuûity. BuÔ z st vajì neëinnì, nebo jejich sìly a schopnosti nedoch zejì plnèho uplatnïnì. Pr ce cìrkve postr d koordinovanè skutky, na kter ch by se podìlely vöechny BoûÌ dïti. Jsme nejh e organizovanou arm dou. JeûÌöova melancholick pozn mka, ûe dïti tohoto svïta jsou moud ejöì neû synovè svïtla (Luk ö 16,8) n s neinspirovala, abychom nïco zmïnili. Za star ch Ëas se k esùansk arm da rekrutovala k tomu, aby zìskala pr zdn hrob. ProË nevytvo Ìme arm du, kter by zìsk vala ûivè duöe? Kdyû jsme jako k esùanè, kte Ì ned vno uvï ili, chtïli mluvit o tïchto problèmech, k esùanötì v dci se na n s zlobili. (16)

14 Existuje klub trpaslìk.»lenem se m ûe st t jen ten, kdo nenì vyööì neû Ëty i stopy. TrpaslÌci ÌkajÌ, ûe majì nejblìûe k lidskè dokonalosti, protoûe prvnì lidè byli vyööì neû dnes. Spolu s pokrokem se v öka ËlovÏka sniûuje. Ve skuteënosti m ûeme zaloûit klub k esùansk ch trpaslìk a zìskat mnoho Ëlen. Za norm lnì jsou povaûov ni trpasliëì k esùanè, zatìmco ti velcì jsou povaûov ni za fanatiky. TrpaslÌci, kte Ì jsou chladnì a lhostejnì, jsou povaûov ni za moudrè. M m takovou zkuöenost, ûe lidè, kte Ì takto sm ölejì, st li proti mnï. JeötÏ vìce vöak proti mnï st l ateistick svït. TÏla a duöe mnoha hebrejsk ch k esùan nesou jizvy z ran, utrûen ch pr vï v tomto boji. Ale jen voj k, kter riskuje sv j ûivot, je opravdov m voj kem a jizvy jsou jeho Ëestn m vyznamen nìm. Po dvacet pït let jsem mïl jedin kol, protoûe jsem vïdïl, ûe jen ten, kdo se soust edì pouze na jeden kol, m ûe dos hnout velk ch vïcì. Z amatèr nevznikajì vynikajìcì atleti. Ani nejsou dobr mi past i duchovnì, kte Ì jsou souëasnï nadöen mi filatelisty, fotbalisty, öachisty, hudebnìky, politiky, atd. M ûeme mìt mnoho dar, ale vöechny musì b t pod Ìzeny stejnèmu cìli. DÏlal jsem jen jednu vïc. Pracoval jsem pro Krista. Nejsem spokojen s tìm, Ëeho jsem dos hl. Kdybych byl spokojen, nebyl bych schopen dos hnout û dnèho pokroku. VÌm ale, ûe mi JeûÌö odpustì, pokud jsem ve sv ch myölenk ch chyboval nebo pokud jsem ve svèm ûivotï zh eöil. Neopustil mï a pom ûe mi, abych v budoucnu jednal lèpe. A protoûe zde nejde o dìlo jednotlivce ñ prav k esùan pat Ì do shrom ûdïnì BoûÌch dïtì ñ napsal jsem tuto knihu, aby to dobrè i to öpatnè, Ëeho jsem dos hl, mohlo slouûit jako pouëenì pro cìrkev a ûidovsk n rod, aby tak druzì mohli jednat lèpe. (17)

15 KAPITOLA PRVNÕ Vyd v m se na cestu NÃMECK TESAÿ UKAZUJE éidovi CESTU KE KRISTU Psal se rok U moci byl Hitler. V malè vesniëce v Rumunsku doûìval zb vajìcì lèta svèho st Ì jeden nïmeck tesa. Jmenoval se Christian Wˆlfkes. BÏhem evangelizaënì kampanï evangelickè luterskè cìrkve, kterou vedl pastor Scherg, se obr til na k esùanstvì. PozdÏji se p ipojil ke sboru brat Ì, kte Ì se naz vali Ñk esùanè podle evangeliaì. Wˆlfkes si uvïdomoval, ûe k esùan, kter nenì alespoú do malè mìry mision em, neplnì svè posl nì b t svïtlem svïta. JednÈ noci, kdyû byl v ûnï nemocn, bdïl u jeho postele jeden k esùansk éid. Z vdïënosti si nynì z hloubi srdce p l b t pouûit k tomu, aby p iv dïl éidy ke Kristu. DennÏ se modlil: ÑPane, slouûil jsem ti na zemi a zde na zemi touûìm zìskat svou odmïnu. ProsÌm, nenechej mne zem Ìt, dokud neobr tìm nïjakèho éida na vìru. V tomto okolì vöak û dnì éidè nejsou a j jsem p Ìliö star, nemocn a chud. Nejsem schopn jìt a nïkde je hledat. Ty jsi vöemohoucì. P iveô nïjakèho éida do mè vesnice a j ti slibuji, ûe udïl m vöechno, abych ho obr til na vìru.ì PrvnÌ éid, kter toho jara p iöel do vesnice, jsem byl j. NevÌm, zda se kdy nïkdo vìce dvo il nïjakè dìvce, neû se tento sta ec dvo il mnï. VidÏl ve mnï odpovïô na svou modlitbu. Dal mi ËÌst Bibli.»etl jsem ji uû p edtìm, ale neudïlala na mï û dn do- (18)

16 jem. Ale Bible, kterou jsem nynì drûel v ruce, nebyla jako jak koli jin Bible. PozdÏji jsem objevil jejì tajemstvì. Wˆlfkes a jeho ûena tr vili kaûd den mnoho hodin modlitbami za to, abychom se j a moje ûena obr tili. Nemohl jsem ji vlastnï ani ËÌst, spìöe jsem nad nì plakal. Slzy mi zaëaly tèci vûdy, kdyû jsem srovn val sv j sobeck a uboh ûivot s ûivotem toho, kdo Ëinil jen dobrè. Wˆlfkes nechal Bibli a svè modlitby p sobit na mè srdce. TÈmÏ se mnou nemluvil. InstinktivnÏ vïdïl to, co mnozì ökolenì mision i nevïdì, ûe nej ËinnÏjöÌ misijnì metoda spoëìv v mlëenì, tichosti, soust edïnèm rozjìm nì, abychom dop li pokoj duöi, kterou chceme zìskat, abychom nevyvolali l sku p edëasnï. SpoËÌv takè ve vytrvalosti na modlitb ch a ve spokojenosti s tìm, ûe jsme zasadili malè semìnko a nechali ho, aby zako enilo a vyrostlo ve sv j vlastnì Ëas. Uplynula dlouh doba. Jednoho veëera se mï ten sta Ìk zeptal: ÑCo si myslìte o Bibli?ì OdpovÏdÏl jsem: ÑKdyû jsem byl dìtï, vyr stal jsem jako sirotek a byli jsme velmi chudì. NÏkdy jsem st val v ext zi celè hodiny p ed peka stvìm a dychtivï jsem zìral na kol - Ëe. ÿìkal jsem si:,ty nejsou pro tebe. Nikdy nebudeö smït jìst nic takovèho.ë Bible mi vracì tyto vzpomìnky. Kdysi jsem takè vidïl n dhernè vïci, ale vïdïl jsem, ûe nejsou pro mï, protoûe jsem éid. VÌm, ûe jsou éidè, kte Ì se obr - tili ke k esùanstvì, aby si mohli vzìt rumunsk dïvëata nebo aby unikli pron sledov nì éid. Ale jeötï jsem nepotkal éida, kter vï Ì v JeûÌöe.ì Od toho okamûiku se Wˆlfkes stal BoûÌm n strojem, kter strhl z voj z m ch oëì. Mluvil ke mnï prost mi slovy, slovy, kter vych zela ze srdce. Mluvil o vïcech, kterè jsem jako éid mïl zn t, ale neznal: o naplnïnì zaslìbenì Mesi öe v JeûÌöi, o JeûÌöov ch l skypln ch vybìdnutìch, kter mi (19)

17 povol val sv j lid, o l sce, kterou B h st le chov k éid m kv li jejich p edk m, kte Ì byli nositeli vìryö B h otev el moje srdce, abych mohl uvï it evangeliu. Wˆlfkes mï sezn mil s nïkolika k esùansk mi éidy, kte Ì byli jiû od pohledu natolik ËistÌ, ûe jsem o existenci takov ch lidì p edtìm ani nesnil. Tento pokorn tesa mi dal prvnì podnït k mèmu obr cenì. PozdÏji se k vì e p ipojila i m ûena. P ivedla dalöì duöe, kterè p ivedly dalöì a dalöì, aû v Bukureöti vznikl sbor k esùansk ch éid, kter po mnoho let aktivnï vzkvètal. Existence sboru, kter byla ovocem pr ce tohoto tesa- e, p edstavovala zdroj tïchy pro poslednì lèta jeho ûivota. BÏhem v lky zem el. Musel jsem bojovat d le a pozdïji jsem str vil mnoho let ve vïzenì. MezitÌm tèmï vöichni k esùanötì éidè emigrovali a v nïkolika mïstech v Izraeli vytvo ili sbory. Po svèm propuötïnì z vïzenì jsem navötìvil velkè shrom ûdïnì k esùan ve vesnici, kde se seöly stovky bratr a sester. NemÏl jsem dostatek sìly, abych byl schopen k - zat, ale poû dali mï, abych kr tce povypr vïl o svèm obr cenì. Kdyû jsem hovo il, vöiml jsem si, jak jeden velmi star muû pl Ëe. Po skonëenì shrom ûdïnì jsem ho oslovil. ÿekl mi, ûe se jmenuje Pitter, ûe byl kol em a ûe to byl on, kdo p ivedl Wˆlfkese k vì e. Aû dosud si myslel, ûe jedinè, co ve svèm ûivotï vykonal, bylo to, ûe p ivedl k vì e jednoho tesa e. NynÌ si uvïdomil, ûe p ispïl k z pasu k esùansk ch éid pro JeûÌöe v Izraeli a stal se tak duchovnìm pradïdeëkem mnoha duöì. Hitler zabìjel éidy a nïmeëtì k esùanè pracovali na jejich z chranï. Byly zde dva odliönè svïty. Kdyû pomyslìm na tyto pokornè NÏmce, kte Ì zp sobili mè duchovnì na- (20)

18 rozenì, p ipomìn mi to, co napsal Martin Luther éidovi jmènem Jesel: ÑNebylo by n leûitè, abys vï il, ûe pro odvïkè zavilè nep telstvì mezi pohany a éidy budeme odmìtat vzd vat ctu i vaöim nejlepöìm kr l m? O co teprve nïjakèmu éidovi, kter byl uk iûov n a proklet. Coû se tìm nezjevila moc a dìlo Boha, kdyû nïco takovèho vloûil do naöich pyön ch pohansk ch srdcì? Vy éidè byste nikdy neuctìvali jako P na mrtvèho pohana, kter byl uk iûov n nebo zem el jinou potupnou smrtì. Proto nenì t eba, abyste n s k esùany pokl dali za tupce nebo osly, n brû byste mïli jiû jednou pochopit, ûe v s B h vyvede z utrpenì, kter m jste str dali vìce neû patn ct set let ñ ale neuëinì to, dokud vy, spoleënï s n mi pohany, nep ijmete s l skou JeûÌöe, kter byl uk iûov n.ì To, ûe i uprost ed ostrèho antisemitismu Hitlerova tlaku zde byli NÏmci, kte Ì vï ili cel m sv m srdcem v uk iûovanèho éida jako svèho Spasitele, je z zrak, kter nem û dnè logickè vysvïtlenì. NÏkte Ì z nich p itom v ûnï trpïli, protoûe éidè z st vali lhostejnì v Ëi tomu, kdo je sl vou svèho lidu, Izraele. RABÕNI MI POM HAJÕ ZBAVIT SE POCHYBNOSTÕ I kdyû jsou rabìni past i ûidovskèho lidu, dos hl jsem vïku sedmadvaceti let, aniû bych zakusil jejich vedenì. Nevedli mï na zelenè pastviny ani ke klidn m vod m. NevÌm, ËÌm jin m se zab vali, ale nep ich zeli, aby hledali ztracenou ovci. Moûn, ûe to bylo neöùastnou shodou n hod. Moûn, ûe existujì i rabìni, kte Ì svè povinnosti plnì. NÏkdy jsem chodìval do synagogy, ale nerozumïl jsem niëemu, co se tam zpìvalo. NerozumÏli tomu ani ostatnì éidè. Kanto i si uvïdomovali, ûe nerozumìme hebrejsky, ale p esto touto eëì zpìvali celè hodiny. Bylo z ejmè, ûe (21)

19 se pram lo starajì o to, jestli nïco vìme o Bohu. TakÈ pochybuji, zda sami byli s Bohem ve spojenì. Reformovan judaismus byl v Rumunsku nezn m. NesmÌm b t ale nespravedliv : k esùanötì knïûì a pasto i vyvinuli stejnï malè silì, aby mï vyhledali. KnÏûÌ a pasto i mïli na pr ci jinè vïci neû vyhled vat ztracenè duöe tam, kde by je mohli najìt: v hospod ch, nevïstincìch, hr Ësk ch doupatech a uprost ed ateistick ch organizacì. Naöel mï tesa, ËlovÏk, kterèho by knïûì a pasto i ofici lnìch denominacì nazvali Ñsekt emì. RabÌni se o mï zaëali zajìmat teprve tehdy, kdy jejich p Ìleûitost byla uû ztracen a kdyû jsem byl jiû nalezen nejvïtöìm past em Izraele, JeûÌöem Nazaretsk m, o nïmû prorokovali ûidovötì proroci. SedÏl jsem v domï rabìna, kter byl jednou z nejv znamnïjöìch osobnostì rumunskèho judaismu. P iöel jsem, abych mu ekl, proë vï Ìm v JeûÌöe jako Mesi öe. RabÌn H. vedl svatebnì ob ad, kdyû jsem se z rodinn ch d vod ûenil v synagoze. VÏdÏl, ûe jsem militantnì ateista a anarchista. P esto neprojevil sebemenöì snahu, aby mi nïco povïdïl o Bohu. Provedl ob ad ñ a to bylo vöe. Kdyû jsem nynì poznal Boha skrze JeûÌöe, nesl to s nelibostì. Zeptal se: ÑCo v s vede k tomu, ûe vï Ìte v Krista?ì ÿekl jsem mu, ûe mï obzvl ötï upoutalo proroctvì Izai öe, napsanè asi osm set let p ed JeûÌöem. Kdyû jsem Ëetl pades tou t etì kapitolu tohoto proroctvì, mïl jsem dojem, ûe staletì p ed narozenìm JeûÌöe Krista p edvìdal prorok cel jeho ûivot. Popsal Spasitel v ûivot v hlavnìch rysech, aby jej mohli éidè poznat, aû p ijde. RabÌn si pohladil vous a ekl n m (moje ûena tam byla takè): ÑTo jste nemïl ËÌst. Ta kapitola je v m zapovïzena.ì Potom jsem si tento z kaz ovï il v kalend Ìch ñ vy- (22)

20 d van ch ortodoxnìmi ûidovsk mi obcemi ñ uv dïjìcìch texty prorok, kterè jsou uloûeny ËÌst p i bohosluûb ch (takzvanè haftary). Po seku MojûÌöova z kona, zvanèm öoftim, se majì ËÌst kapitoly 51 a 52 z Izai öe. DalöÌ öabat n sleduje kapitola 54. Kapitola 53 se vynech v. ProroctvÌ o JeûÌöi, kterè obsahuje tato kapitola, odhaluje nebezpeënï mnoho. RabÌn n s vybìzel: ÑMoje dïti, zanechejte tïch vïcì!ì OdpovÏdÏl jsem: ÑR d bych, ale ta proroctvì mï nenechajì v klidu. Jakou jinou interpretaci tèto Ë sti Bible mi m ûete d t?ì RabÌn smutnï pot sl hlavou a propustil n s, aniû by n m poskytl jakèkoli vysvïtlenì. NevÌm proë. Uplynulo nïkolik let. V roce 1940 mu p ed oëima faöisti zabili dva syny. St Ìleli takè na nïj, ale nepoda ilo se jim ho zas hnout. RabÌn H. osobnï vedl poh ebnì ob ad sv ch syn. Vöechny p ÌtomnÈ hluboce dojalo, kdyû vidïli, jak klade ruce na obï rakve a zaëìn k z nì slovy ûalmisty: ÑHospodin je spravedliv ve vöech sv ch cest ch, milosrdn ve vöech sv ch skutcìchì (éalm 145,17). Na h bitovï byly p Ìtomny tisìce bukureöùsk ch éid. Byl jsem tam takè, i kdyû jsem byl vylouëen z obce kv li svè k esùanskè vì e. St l jsem s m u vchodu do kaple. Kdyû bylo po ob adu a rabìn odch zel, podpìran dvïma éidy, vöiml si mï a z d lky na mï zavolal: ÑRicharde!ì Objal mï p ed zraky vöech p Ìtomn ch. Mezi tisìci éidy si vybral mï, komu by mohl vylìt sv j ûal. Od tè doby jsem ho potkal nïkolikr t a on mi vûdy l skyplnï naslouchal, kdyû jsem mu vykl dal o svè vì e. Nikdy jsem se nesnaûil na nïj vyvìjet nïjak n tlak.»lovïk, kter organizoval vraûdu vìce neû stovek éid v lese Jilava a povïsil kolem Ëty iceti jin ch v mïstsk ch jatk ch (23)

21 pod n pisem Ñmaso koöerì, byl knïz eckè pravoslavnè cìrkve. Je obtìûnè p ivèst éida ke k esùanstvì. DalöÌ rabìn, se kter m jsem mluvil o JeûÌöi z hy potè, co jsem uvï il, kdy jsem st le jeötï pochyboval a trpïl intelektu lnìmi z branami, byl rabìn R. ze Satu-Mare. Potkal jsem ho jednoho veëera v synagoze. Kdyû jsem se mu zmìnil o Spasiteli, ekl: ÑPokud jste ochoten p l hodiny mi v tichosti naslouchat, osvobodìm v s od tèto faleönè p edstavy.ì OdpovÏdÏl jsem: ÑJsem ochoten v m naslouchat nejen p l hodiny, ale t eba celè dny.ì P iöel za mnou dom, a jak jsem mu navrhl, Ëetli jsme spolu Nov z kon, takûe mne mohl kdykoli podle pot eby p eruöit a uk zat mi, co se mu jevilo nespr vn m.»etli jsme spolu od osmi veëer do jednè hodiny v noci. Poslouchal pozornï, obëas mï p eruöil, vûdy se stejn m zvol nìm: ÑOi, vi shein, oi vi shein! Dus hob ich nicht gewist.ì (Ach, jak n dhernè! Jak n dhernè! To jsem nevïdïl.) NemÏl ani jedinou n mitku. Tu noc spal v mèm domï. P ÌötÌ den, kdyû jsme spoleënï opouötïli d m, mï poû dal: ÑProsÌm, nikomu v synagoze ne Ìkejte, co se stalo.ì Souhlasil jsem, ale dodal jsem: ÑMyslÌm si, ûe by bylo pro v s ctì, Ìci éid m, ûe povaûujete Nov z kon za ûasnou a n dhernou knihu.ì RabÌn R. to neudïlal. PozdÏji se odstïhoval do Cernauti. O rok pozdïji jsem ho navötìvil a naöel ho, jak sedì uprost ed sv ch û k. Kdyû jsem se mu zmìnil o JeûÌöi, ur ûel ho oökliv mi anekdotami. BÏhem v lky ho zabili nacistè. Kdyû se rabìn G., kter byl n slednìkem slavnè dynastie rabìn, kte Ì Ëinili z zraky, o mnï dozvïdïl, ûe jsem ztracenou ovcì, zavolal mï k sobï. (24)

22 Byla to strhujìcì osobnost, star muû s bìl mi vousy, bìl mi vlasy a vysok m Ëelem. Jeho tv z ila dobrotou. Omluvil se mi, ûe mï poû dal, abych p iöel do jeho domu. Kdyby nebyl tak pokroëilèho vïku, b val by p iöel ke mnï. Zeptal se mï, co mï na k esùanstvì upoutalo. ÿekl jsem mu struënï o svèm ûivotï v h Ìchu a o pokoji, jak jsem zìskal ve svèm svïdomì dìky jistotï, ûe mè h Ìchy jsou odpuötïny skrze JeûÌöe. ÑJeûÌö d v pokoj a radost mè duöi. VÌm, ûe daroval pokoj milion m lidì. NevÌm o niëem zlèm, co by udïlal. ÿeknïte mi, rabìne, proë bych ho mïl opustit?ì RabÌn odpovïdïl: ÑJeûÌö neudïlal nic zlèho. Naopak, skrze nïho bylo mnoho lidì zachr nïno od uctìv nì model a p iölo k pozn nì pravèho Boha. Ale vy jste éid. VaöÌm kolem je z stat v ûidovskèm n boûenstvì.ì ÑNe,ì ekl jsem vehementnï. ÑéidovskÈ n boûenstvì je faleönè, protoûe je ûidovskè. N boûenstvì musì umoûnit lidem pravè pozn nì Boha. Uk zat jim, jak s nìm mohou dos hnout jednoty. Tak, jako nem ûe nikdy existovat nïjak rumunsk teorie fyziky nebo nïmeck teorie matematiky, tak nem ûe b t û dnè ûidovskè n boûenstvì. Existuje buô n boûenstvì, nebo ne-n boûenstvì. N boûenstvì je buô pro kaûdèho pravè, nebo pro kaûdèho öpatnè. V n boûenstvì musìme aplikovat stejnou z sadu jako u spravedlnosti. é dn forma spravedlnosti, kterè p id me p Ìvlastek, jako rasov, kastovnì, t ÌdnÌ, vojensk nebo krizov, nem ûe b t pravou spravedlnostì. Spravedlnost stojì sama o sobï, bez nïjakèho p Ìvlastku. P Ìvlastky ke svè vì e proto nep ijìm m. Hled m spojenì s Bohem. KaûdÈ n boûenstvì, kterè m nïjak p Ìvlastek, m ûe tomuto hled nì postavit do cesty p ek ûku. éidovskè n boûenstvì mï pout k judaismu, pravoslavnè a ÌmskokatolickÈ n boûenstvì k urëit m tradicìm, protestantsk n boûenstvì mne (25)

23 v ûì k myölenk m sv ch reform tor. Toto vöechno jsou spojenì horizont lnì, nikoli vertik lnì spojenì s Bohem. J hled m toto vertik lnì spojenì.ì RabÌn se mï v divu zeptal: ÑÿÌk m to s velkou lìtostì a hlubok m soucitem ñ ne s pohrd nìm a nep telstvìm ñ ûe ve v s vidìm ËlovÏka vyko enïnèho ze svèho lidu. Copak se ve v s neoz vajì hlasy vaöich p edk, kterè v s volajì zp tky?ì OdpovÏdÏl jsem: ÑAno, kaûd éid s pejzy, hudba v synagoze i pouh pohled na pìsmena v hebrejskè Bibli ñ to vöechno mi p ipomìn mè p edky. Je to skoro jako bych vidïl Abrahama se svou rodinou, jak p ich zì do Kenaanu na velbloudu. VidÌm p ed sebou v jevy z Bible. Jako bych zakouöel odchod éid z Egypta, vöechnu jejich nouzi na pouöti, z zraënou ud lost, kdy éidè dostali desky MojûÌöova z kona. ProûÌv m celè strhujìcì dïjiny svèho lidu. Ale ûivotopisy lidì a historie je jedna vïc, a objektivnì pravda je vïc druh. Nejv znamnïjöì filozofovè, politici a n boûenötì myslitelè vûdy vyd vali za objektivnì ten systèm, kter pouze vyplynul z jejich po kaûdè vlastnì osobnì tragèdie, ale oni sami si to nikdy nep ipustili. Marx napsal v jednom z dopis Engelsovi: ÇKdyby Titus nezniëil mou vlast, nestal bych se nep Ìtelem vöech vlastìë. Kdyû se ËlovÏk rozhoduje, zda m b t vlastencem nebo anti-vlastencem, nem ûe se p ece Ìdit takov m mï Ìtkem. A stejnï tak i v n boûenskè oblasti se nelze podd vat pocit m, ale je t eba hledat pravè n boûenstvì. To je to, co chci.ì RabÌn skepticky pot sl hlavou. ÑKterÈ je to pravè n - boûenstvì?ì OdpovÏdÏl jsem: ÑZatÌm nevìm. MyslÌm si ale, ûe ho velmi brzy objevìm, protoûe jsem naöel n boûenstvì, o kterèm s jistotou vìm, ûe je ne plnè. To je n boûenstvì, do (26)

24 nïhoû jsem se narodil. Podle mèho n zoru je absurdnì, aby n boûenskè p esvïdëenì z viselo na v sledcìch sexu lnìho styku. Muû, kter dodrûuje MojûÌö v z kon, si bere za manûelku ûenu stejnè vìry. Pokud dìtï, kterè se narodilo v tomto manûelstvì, nevï Ì podle MojûÌöova z kona, povaûuje se za odpadlìka. Jeho sousedem je ËlovÏk, kter je dìtïtem z manûelstvì katolìka a katoliëky a vï Ì, ûe je povinen dodrûovat celè katolickè uëenì. A totèû platì o protestantovi, mohamed novi nebo buddhistovi, a v sledkem je neuvï iteln zmatek. Tento druh n boûenstvì urëitï nenì ten prav a j se jìm nehodl m Ìdit.ì RabÌn ekl: ÑJeûÌö nedïlal to, co dïl te vy. äel po cest ch sv ch p edk, dodrûoval öabat, p Ìkazy t kajìcì se jìdla a ostatnì z kony. UctÌval Boha v synagoze. ProË to nedïl te takè?ì OdpovÏdÏl jsem: ÑJeûÌö byl jedineën a mïl jedineënè posl nì. Zjevil nïco novèho. Uvedl novou a vïënï platnou pravdu. Aby byl p ijateln pro ty, kdo mu naslouchali, zachoval se jako kaûd rozumn ËlovÏk. Dal svèmu uëenì takovou formu, kter by byla p ijateln a p itaûliv pro jeho posluchaëe. Takhle jedinï m ûeme rozumït jeho p izp sobivosti. Avöak pr vï skrze nïho se naplnilo proroctvì Jeremi öe v kapitole 31:,Hle, p ich zejì dny, je v rok Hospodin v, kdy uzav u s domem izraelsk m i s domem judsk m novou smlouvu. Ne takovou smlouvu, jakou jsem uzav el s jejich otci v den, kdy jsem je uchopil za ruku, abych je vyvedl z egyptskè zemï. Oni mou smlouvu poruöili, ale j jsem z stal jejich manûelem, je v rok Hospodin v. Toto je smlouva, kterou uzav u s domem izraelsk m po onïch dnech, je v rok Hospodin v: Sv j z kon jim d m do nitra, vepìöi jim jej do srdce. Budu jim Bohem a oni budou m m lidem.ë Jiû nejsme pod starou smlouvou, ale m me novè zjeve- (27)

25 nì, kterè mohu charakterizovat nïkolika slovy: svoboda v naöem kaûdodennìm ûivotï a l ska. Jeden z v znamn ch k esùansk ch uëitel, sv. Augustin, prohl sil, ûe norma, kterou se ÌdÌ v ûivotï jako k esùan, je tato: ÇMiluj, a dïlej, co chceö!ë éidovskè zvyky jiû pro mne nejsou z vaznè nebo nutnè.ì K mèmu p ekvapenì rabìn odpovïdïl: ÑNevÌm, ûe by byla takov pas û v Jeremi öi.ì Poû dal jsem jej, aby ze svè police vyt hl knihu a ten odkaz jsem mu nalezl. NÏkte Ì rabìni vskutku zanedb vajì proroctvì, protoûe se st le zab vajì talmudem, kabalou a mnoûstvìm koment. B v pravidlem, ûe jedin mi Ë stmi Bible, kterè znajì dob e, jsou knihy MojûÌöovy. Mezi k esùansk mi duchovnìmi, z nichû nïkte Ì majì doktor t teologie, to b v jeötï horöì.»asto jsem se setkal s naprostou neznalostì i nejjednoduööìch biblick ch text. Pokud jsou tito duchovnì katolìci, jsou dob e obezn meni s Tom öem Akvinsk m, a pokud jsou protestanti, s dìly Bartha nebo Bultmanna. B v pravidlem, ûe neznajì teologickè spisy velk ch k esùansk ch mystik, ale neznajì ani PÌsmo svatè. RabÌn se pokusil naöi diskusi ukonëit: ÑUvÏdomuji si, ûe nem cenu se p Ìt. Nikdy nebudu schopen v s p esvïd- Ëit, abyste se vr til k judaismu.ì ÑChybÌ v m jistota, protoûe nezn te pravdu,ì odpovïdïl jsem, d Ìve neû jsem odeöel. ÑVzdal jste se veökerè nadïje p ivèst mï zpït k mojûìöovskè vì e, ke kterè jsem nikdy nepat il. Ale j se nikdy nevzd m nadïje, ûe se jednoho dne stanete JeûÌöov m uëednìkem.ì RabÌn si se mnou rychle pot sl rukou a propustil mï. Kv li tomu, co mi k esùanè ekli o JeûÌöi, jsem st le (28)

26 jeötï pochyboval, zda je skuteënï Spasitelem. RabÌni odstranili poslednì stìny tïchto pochyb svou naprostou neschopnostì br nit se k esùansk m argument m. CESTA VÕRY OD ROZUMU K SRDCI éidè majì starod vn p ÌbÏh, moûn tak star, ûe jej snad mohl slyöet i JeûÌö jako mal chlapec od svè matky. Jednou nïjak vycpavaë zvì at chytl kr snèho pt Ëka, kterèho chtïl zabìt a vycpat. Kdyû pozvedl n û, aby jej probodl, stal se z zrak. Pt Ëek k nïmu promluvil lidsk m hlasem: ÑUöet i mi ûivot, protoûe m m v hnìzdï ml Ôata. Jestli mï pustìö, d m ti t i jednoduchè rady, kterè ti ale prok ûì velkou sluûbu.ì VycpavaË si pomyslel: ÑV lese je mnoho jin ch pt k, kterè mohu vycpat. Ale to, co se teô dïje, je z zrak od Boha. Kdo vì, jakè rady mohu zìskat? A tak slìbil, ûe pt Ëka pustì, pokud ty rady budou dobrè. Pt Ëek pronesl tato moudr slova: ÑKdyû ti nïkdo ekne nïco nesmyslnèho, nevï mu, aù je to kdokoli. Pokud nïkomu vykon ö nïco dobrèho, nesmìö toho potom litovat, ale radovat se, ûe jsi vykonal dobro. Nesnaû se dos hnout toho, co je na tebe moc vysoko.ì VycpavaË usoudil, ûe tyto rady jsou cennè.»asto udïlal tu chybu, ûe poslechl rady lidì jen proto, ûe byli slavnì.»asto litoval, ûe dal penìze na dobroëinnè Ëely, a utratil hodnï Ëasu a energie, kdyû se snaûil dos hnout toho, Ëeho dos hnout nemohl. Propustil pt Ëka a ekl mu: ÑBuÔ s Bohem pt Ëku, protoûe tv slova jsou moudr.ì Pt Ëek odletïl a usedl na nejbliûöì vïtev. Potom na toho ËlovÏka zavolal: ÑHlup ku! ProË jsi mï propustil? M m v b iöe velk diamant. Kdybys mï zabil, naöel bys jej a byl bys bohat aû do konce svèho ûivota!ì (29)

27 Kdyû to vycpavaë uslyöel, litoval toho, ûe pt Ëka propustil a zaëal öplhat na strom, aby jej znovu chytil. Ale chytnout pt Ëka hol ma rukama nenì nic snadnèho! Kdyû vylezl na nejniûöì vïtev, pt Ëek odlètl na dalöì. Kdyû vycpavaë vylezl na dalöì, pt Ëek uû byl v ö, a tìmto zp sobem öplhal muû po stromï, dokud u samèho vrcholu nespadl a nezl mal si obï nohy. Kdyû leûel a stènal pod tìm stromem, pt Ëek slètl na nejniûöì vïtev a zavolal na nïj: ÑHlup ku, copak jsem ti nedal t i dobrè rady, o kter ch jsi vïdïl, ûe jsou spr vnè, a s m jsi o nich ekl, ûe jsou dobrè? PrvnÌ byla, ûe nebudeö vï it nïëemu nesmyslnèmu, aù ti kdokoli Ìk, abys tomu vï il. Jak jen jsi mohl b t tak hloup a vï it, ûe pt k m diamant ve svèm b iöe? Druh rada byla, abys nelitoval, ûe jsi vykonal nïco dobrèho. TÌm, ûe jsi mi zachr nil ûivot, jsi vykonal dobr skutek. ProË jsi toho potom litoval? T etì rada byla, aby ses nepokouöel dos hnout toho, co je na tebe moc vysoko. VÌö s m, ûe je nemoûnè chytnout pt Ëka hol ma rukama. Ale mezi lidskou hlavou a lidsk m srdcem a mezi lidsk mi sty a lidsk m uchem je vûdy velk propast. Uznal jsi, ûe moje rady jsou dobrè, ale neposlechl jsi sv vlastnì slova a nevï il jsi v hodnotu sv ch vlastnìch myölenek. NÏkolik okamûik potè, co jsi souhlasil s m mi radami, jsi udïlal pln opak toho, co jsem tï nauëil.ì Dnes p ijìm me rady od mnoha lidì, ale potom zapomìn me, co jsme p ijali za svè, a ûijeme, jako bychom se s tìm nikdy p edtìm neztotoûnili. Naöe porozumïnì je jedna vïc a naöe pocity nïco plnï jinèho. S m jsem mïl zakusit pravdu, obsaûenou v tomto malèm p ÌbÏhu. Svou myslì jsem poznal, ûe JeûÌö je Spasitel, ale mìsto abych se ve svèm ûivotï p izp soboval vìce a vìce jeho uëenì, byl m j ûivot snad jeötï horöì. K svèmu zdïöenì (30)

28 jsem zjistil, ûe chci konat, co je dobrè, ale nem m k tomu sìlu. ÑVûdyù neëinìm dobro, kterè chci, n brû zlo, kterè nechciö Objevuji tedy takov z kon: Kdyû chci Ëinit dobro, m m v dosahu jen zlo. Ve svè nejvnit nïjöì bytosti s radostì souhlasìm se z konem BoûÌm; kdyû vöak m m jednat, pozoruji, ûe jin z kon vede boj proti z konu, kterèmu se pod izuje m mysl, a ËinÌ mne zajatcem z kona h Ìchu, kterèmu se pod izujì mè dyì (ÿìman m 7, 19ñ23). M j vnit nì konflikt mïl dva aspekty. Na jednè stranï jsem vïdïl, nebo spìöe instinktivnï cìtil, ûe obr cenì by znamenalo, ûe m m ûìt ûivotem pln m utrpenì a konflikt. Budu muset zaujmout postoj proti nïkter m lidem vlastnìho n roda, proti jeho zvyk m a myölenk m, kterè p eûìvaly po tisìce let. VÏdÏl jsem, ûe aëkoli je mou povinnostì z stat trpïliv a mìrn ñ budu muset vyst t ponìûenì a odsouzenì, a p esto z stat nepohnuteln v kaûdè bou i. Budu muset b t p ipraven postavit se proti svèmu lidu, lidu, se kter m jsem byl spojen celou svou duöì. Vnit nì hlas mi Ìkal: ÑJsi ty, ty s m, moud ejöì neû cel tv j lid? éidovsk n rod vychoval tolik gèni, tolik mystik, tolik muû Ëinu a bezpoëet muëednìk za vìru sv ch otc! M lì se vöichni tito lidè a jen vy ñ mal skupina JeûÌöov ch uëednìk mezi ûidovsk m lidem ñ m te pravdu?ì Aû pozdïji jsem si uvïdomil, ûe velkè mnoûstvì slavn ch lidì, kte Ì jdou jin m smïrem, nep edstavuje û dn argument proti BoûÌmu nemïnnèmu slovu. JakÈ vyhlìdky mï ale ËekajÌ, aû se tento konflikt vy eöì? Pokud p edpokl d m, ûe se éidè obr tì, kam p jdou? Poz- (31)

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz 2. kolo Nehemjáš kviz 1) Po 3 dnech pobytu v Jeruzalémě se Nehemjáš vydal na obhlídku města. Vyjel a) v noci b) na svém věrném velbloudovi c) po obědě a vyjel s celým průvodem Neh 2, 12 2) Kolik lidí bylo

Více

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši:

starší žáci PoznejBibli / 2 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra O: O čem začal Ježíš kázat? Najdi odpověď v 17. verši: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: Petrův život - Ježíš povolává Petra Na mořském břehu často uvidíte rybáře

Více

Studie o andělech Osnova pro studenty

Studie o andělech Osnova pro studenty Studie o andělech Osnova pro studenty O andělech 1. Co jsou andělé a. Bytosti stvořené Bohem a mající podíl na Božím plánu pro věřící, nebo ti, kteří mu odporují spolu se Satanem, jejich vůdcem b. Anděl

Více

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE

6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE 6. DIDAKTICKÁ JEDNOTKA PREVENCE KONFLIKTŮ, KOMUNIKACE Úvod Pro bezproblémové vztahy ve školním prostředí je třeba znát dynamiku interakcí a pravidla komunikace. Je nutné, aby všichni měli možnost se svobodně

Více

Bůh je věčně Tentýž: Láska, síla, harmonie a léčení...

Bůh je věčně Tentýž: Láska, síla, harmonie a léčení... Obsah Předmluva...13 Bůh je věčně Tentýž: Láska, síla, harmonie a léčení... 17 Prostřednictvím svobodné vůle jsme sami zodpovědní za své způsoby chování. My sami rozhodujeme: pro život nebo proti životu...17

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

Antoine de Saint-ExupÈry Kameny chr mu

Antoine de Saint-ExupÈry Kameny chr mu Antoine de Saint-ExupÈry Kameny chr mu u Antoine de Saint-ExupÈry KAMENY CHR MU V bïr z Citadely Vyöehrad 2008 Translation PhDr. VÏra Dvo kov, 2008 Illustrations Jaroslav RÛna, 2008 ISBN 978-80 -7021-922-5

Více

Rozhovor Alla Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná:

Rozhovor Alla Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Tazatel: Dotazovaná: Rozhovor Alla Na začátek tohoto rozhovoru Alla ti řeknu, že máme čtyři fáze kulturního šoku. Aby sis to mohla také připomenout a mohla se opět vžít do té situace. Takže první fázi je fáze medových týdnů

Více

U hrobky krále Tutanchamona

U hrobky krále Tutanchamona 1. kapitola U hrobky krále Tutanchamona Někde v Egyptě Sledovali jste někdy, třeba na nějaké pouti, jak se dělá popcorn? Horký vzduch roztáčí malá kukuřičná zrnka, ta se zahřívají, až puknou a stane se

Více

Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!!

Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!! Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!! Jak na učitele -Nebuď drzý. -Vždy se chovej slušně. -V přítomnosti učitele (jakéhokoli dospělého)

Více

Nebe, Boží nádherný domov

Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Více

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni:

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Květná neděle Téma Ježíš Kristus je náš Král a Bůh Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Potřeby Popsat jak vypadají a co dělají králové Vysvětlit v čem se Kristus liší od světských vládců Podle

Více

Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků

Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Bible pro děti představuje Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Velké poslání má Juda, stejně velké poslání máme ale i my. Vždyť neseme podobné jméno jako on, jméno křesťan, tj. Kristův člověk, Patřící Kristu.

Velké poslání má Juda, stejně velké poslání máme ale i my. Vždyť neseme podobné jméno jako on, jméno křesťan, tj. Kristův člověk, Patřící Kristu. 1 Juda (Gn 49, 8-12) Tobě, Judo, tobě vzdají čest tví bratři. Na šíji nepřátel dopadne tvá ruka; synové tvého otce se ti budou klanět. Mládě lví je Juda. S úlovkem, můj synu, vystoupil jsi vzhůru. Stočil

Více

StavebnÌ spo enì v»r. StavebnÌ spo enì v»r

StavebnÌ spo enì v»r. StavebnÌ spo enì v»r Rok 23 byl v oblasti stavebnìho spo enì rokem v znamn ch legislativnìch zmïn. Po dlouh ch debat ch byla na podzim parlamentem schv lena novela stavebnìho spo enì, jejìmû cìlem bylo p iblìûit Ëesk systèm

Více

Kompendium o topných kabelech Část 1: Úsporné vytápění

Kompendium o topných kabelech Část 1: Úsporné vytápění Kompendium o topných kabelech Část 1: Úsporné vytápění DE-VI s. r. o., Břeclav 1999 é dn Ë st z obsahu tohoto kompendia nesmì b t kopìrov na a rozmnoûov na bez pìsemnèho souhlasu vydavatele. 3 Všeobecné

Více

Slavnost a požehnání sňatku

Slavnost a požehnání sňatku Slavnost a požehnání sňatku tento obřad se používá, pokud se neslaví Eucharistie SHROMÁŽDĚNÍ SPOLEČENSTVÍ Všichni stojí. Ženich a nevěsta stojí před předsedajícím Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska

Více

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení?

*** Co Vás přivedlo k tomu založit v České republice občanské sdružení? březen 2009 Kvůli permanentní nejistotě s vízy nemůže být mongolská komunita v ČR stabilní a rozvíjet se. Rozhovor s Ariunjurgal Dashnyam, ředitelkou Česko-mongolské společnosti Abstrakt: Tereza Rejšková

Více

POLEČNOU ESTOU 2 MOTTO SLOVO ÚVODEM

POLEČNOU ESTOU 2 MOTTO SLOVO ÚVODEM MOTTO Prosinec 1999 Ty, který jsi začátek a konec, vezmi tento rok do svých rukou a veď nás podle své vůle! Požehnej naše touhy i naše skutky, pomoz, ať se podaří vše, co nás k tobě přibližuje. Kate Walther

Více

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

Josef a jeho bratři. Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil

Josef a jeho bratři. Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil Josef a jeho bratři Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil Jákob měl dvanáct synů. Jmenovali se Ruben, Šimeón, Levi, Juda, Isachar a Zabulon (synové Ley), Gád a Ašer (synové Zilpy,

Více

Hypotek rnì trh. Hypotek rnì trh

Hypotek rnì trh. Hypotek rnì trh Hypotek rnì trh ObecnÏ lze Ìci, ûe rok 2 a prvnì polovina roku 24 se nesly ve svïtle rostoucìho z jmu o vïrovè produkty hypoteënìch bank, a to i p es nulovou st tnì rokovou dotaci k hypoteënìm vïr m na

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ

JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ KAY POLLAK 65 JAK BÝT MÉNĚ ZRANITELNÝ Zdalipak je tedy pravda, že: Když se cítím rozhněvaný nebo se na někoho rozčílím, svědčí to o tom, že jsem si nesprávně nebo nedostatečně vysvětlil skutečnost. Hněvám-li

Více

Václav Říha Šípková Růženka

Václav Říha Šípková Růženka Václav Říha Šípková Růženka Text byl volně upraven v Městské knihovně v Praze podle pohádky Václava Říhy z díla Zvířátka a Petrovští. Další pohádky naleznete online na www stránkách Městské knihovny v

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Galský. kohout. gie. zpívá ANTOLOGIE FRANCOUZSKÉ POEZIE

Galský. kohout. gie. zpívá ANTOLOGIE FRANCOUZSKÉ POEZIE an tolo gie kohout Galský zpívá ANTOLOGIE FRANCOUZSKÉ POEZIE an tolo gie kohout Galsk zpìv Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Tištěnou knihu si můžete zakoupit na www.ivysehrad.cz

Více

ŽÍT JAKO BOŽÍ DĚTI. Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10. Základní verš.

ŽÍT JAKO BOŽÍ DĚTI. Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10. Základní verš. Týden od 9. do 15. srpna 2009 Biblické texty na tento týden: Gn 3,5; Ž 51,4; Iz 1,2; J 1,12; Žd 9,26.28; 1 J 3,1 10 Základní verš Hleďte, jak velikou lásku nám Otec daroval: byli jsme nazváni dětmi Božími,

Více

JEŽÍŠOVY ZÁZRAKY Ježíš nebyl jen učitel, který vykládal nádherná podobenství, ale dělal také mnoho zázraků. Ježíšovo učení bylo tak vznešené a božské, že takové věci mohl učit jenom Bůh. Aby však všichni

Více

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání)

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) V minulých nedělích jsme slyšeli odpověď na otázku, kdo je Ježíš. Při jeho jordánském křtu bylo bezpečně zjeveno, že je milovaným a vyvoleným

Více

NEKTAR NESMRTELNOSTI. Z vïreënè uëenì ärì Nisargadatty Maharadûe

NEKTAR NESMRTELNOSTI. Z vïreënè uëenì ärì Nisargadatty Maharadûe ÑJ JSEMì NEKTAR NESMRTELNOSTI Z vïreënè uëenì ärì Nisargadatty Maharadûe Rozhovory leden ñ listopad 1980 Tato kniha poskytuje poslednì rozhovory s neobyëejn m Sebeñrealizovan m Mistrem Nisargadattou Maharadûem.

Více

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj.

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj. Jak Mojmír ke štěstí přišel Anotace: Divadelní scénář pohádky vhodný k dramatizaci s dětmi. SCÉNA I. ZÁMEK Stařenka 1: Za devatero horami, za devatero řekami bylo nebylo jedno malé královstvíčko. Tomu

Více

Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený

Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený PLZEŇ PRO VČELY Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený VČELY Včela medonosná nedokáže žít sama jako jedinec, ale vytváří superorganismus, tvořený královnou, včelami a trubci. V úlu je jich

Více

Přicházející Král MICHAL KLESNIL. Nakladatelství KMS

Přicházející Král MICHAL KLESNIL. Nakladatelství KMS Přicházející Král MICHAL KLESNIL Nakladatelství KMS Praha 2012 Ing. Michal Klesnil Vydalo Nakladatelství KMS, s. r. o. Primátorská 41, 180 00 Praha 8 První vydání 2012 Třetí svazek edice Nad Biblí Biblické

Více

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná

Markéta 6/2005. 1. Něco končí a něco začíná Markéta 6/2005 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři mobil: 776 887 907; tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz 1. Něco končí a něco

Více

Beneš Metod Kulda Čertův mlýn

Beneš Metod Kulda Čertův mlýn Beneš Metod Kulda Čertův mlýn Znění tohoto textu vychází z díla Moravské národní pohádky (Díl 1.) tak, jak bylo vydáno nákladem R. Prombergra v roce 1912 (KULDA, Beneš Metod. Moravské národní pohádky.díl

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE

JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE V kraji pod horami prý děti přicházejí na svět s lyžemi na nohou. Já jsem se ale narodila bez nich. Mně je přinesl Ježíšek, když mi bylo pět let. Překvapil mě. Každý rok jsem

Více

The University of Plymouth

The University of Plymouth The University of Plymouth Jmenuji se Lukáš Widomski, je mi 19 let a tento rok jsem udělal maturitu na SPŠ EI Kratochvílova 7. Označil bych se jako průměrný, cílevědomý student, který vzal osud do svých

Více

Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s.

Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. ÚVOD Organizační řád Křesťanské společnosti Cesta života České Budějovice o.s. (dále jen Organizační řád) je vnitřní směrnicí sloužící

Více

Září 2014. Měsíčník novoměstského sboru ČCE. Ročník XIII.

Září 2014. Měsíčník novoměstského sboru ČCE. Ročník XIII. ZPRÁVY A OHLASY Září 2014 Měsíčník novoměstského sboru ČCE Ročník XIII. Kalendárium akcí v září 2014 a co nás čeká v říjnu: 3.9. NM 18.00 schůze staršovstva 5.9. NM 19.30 schůzka učitelů NŠ 6.9. Seniorátní

Více

Fyzick dostupnost byt a bytov v stavba v okresech»eskè republiky

Fyzick dostupnost byt a bytov v stavba v okresech»eskè republiky Fyzick dostupnost byt a bytov v stavba v okresech»eskè republiky N sledujìcì sèrie mapek pod v z kladnì p ehled o fyzickè dostupnosti byt a bytovè v stavbï v okresech»eskè republiky. Data o fyzickè dostupnosti

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 A 60/2002-34 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína a

Více

Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center

Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center Text: George Van Wagner Foto: Ryan Hunter 7.9.2014 Josh Groban - Rozhovor pro Guitar Center Hudba je jedním z největších úspěchů lidstva a zároveň také jednou z největších záhad. Jak ve své knize Musicophilia

Více

Upozornění!!! Od nového roku mění se pořad mší sv. Zpravodaj Křesťanské Modřany. Drazí farníci, Vánoce 2003 6/2003. Úvodní slovo

Upozornění!!! Od nového roku mění se pořad mší sv. Zpravodaj Křesťanské Modřany. Drazí farníci, Vánoce 2003 6/2003. Úvodní slovo Upozornění!!! Od nového roku mění se pořad mší sv. Farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Praha 4 - Modřany Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Úterý Čtvrtek Sobota Neděle 9,30 hod. mše

Více

20. 10. 2012 32/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

20. 10. 2012 32/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 20. 10. 2012 32/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 20. října 2012 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Martásková Libuše Společná

Více

Křestní vyznání: Prosím rodiče a kmotry, aby předstoupili s Miriam před stůl Páně. Shromáždění povstane.

Křestní vyznání: Prosím rodiče a kmotry, aby předstoupili s Miriam před stůl Páně. Shromáždění povstane. 1 Vršovice 29.11.2009 Pozdrav: V tuto první neděli adventní, při které budeme moci prožít radost křtu malé Miriam, vám přeji milost a mír od Hospodina, který nás svolal dohromady do tohoto shromáždění

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče

Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Učebnice pro děti od 0 do 2 let a pro jejich rodiče Z r nk Z učebního cyklu Pouta milosti (GraceLink) Ročník I., první čtvrtletí Přeloženo z anglického originálu: Beginner Bible Study Guide, GraceLink

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ)

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ) ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ) BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY BZ Jsou zkouškami, jejichž absolvováním získá pes loveckou upotřebitelnost pro honitby s odstřelem spárkaté zvěře.

Více

Kralická Bible Ř 8,28 Vímeť pak, že milujícím Boha všecky věci napomáhají k dobrému, [totiž] těm, kteříž podlé uložení [jeho] povoláni jsou.

Kralická Bible Ř 8,28 Vímeť pak, že milujícím Boha všecky věci napomáhají k dobrému, [totiž] těm, kteříž podlé uložení [jeho] povoláni jsou. Kladno 4.3.2012 strana 1 Slovo na cestu 28-29 Víme, že vše nakonec slouží k prospěchu těch, kteří Boha milují. Ti jsou podle jeho vůle povoláni, aby získali podobu Božího Syna. Mají se stát jeho rodinou

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Láska. Láska a odpovědné předávání lidského života. Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života. Obsah:

Láska. Láska a odpovědné předávání lidského života. Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života. Obsah: Láska Téma: Láska a odpovědné předávání lidského života Cíl: Poznání zákonitosti odpovědného předávání lidského života Obsah: Časová dotace: Doporučený věk: Přednáška o odpovědném rodičovství Čtvrtek 18.00

Více

Modřanský farní zpravodaj

Modřanský farní zpravodaj Modřanský farní zpravodaj Listopad 2012 Slovo ke čtenářům: Obchod, nebo zvláštní milost? V týdnu modliteb za zemřelé je možné získat pro duše v očistci plnomocné odpustky. Zdá se, že stačí splnit tři podmínky

Více

Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012

Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012 Mistrovství České republiky juniorů 2012, 23. ledna 2012 Od 3. do 5. února 2012 se v Brně uskutečnilo Mistrovství ČR juniorů, na kterém nechyběla výprava Juniorské školy squashe. Níže si můžete přečíst,

Více

Čtyři atesty a přece není pravá

Čtyři atesty a přece není pravá ZNALECKÁ HLÍDKA Čtyři atesty a přece není pravá Jde o jednu z nejvzácnějších známek naší první republiky, 10 K Znak Pošta československá 1919 na žilkovaném papíru - a nadto v úzkém formátu! Zezadu je opatřena

Více

V edici Světový bestseller vydává Knižní klub. Tom Rob Smith: Farma

V edici Světový bestseller vydává Knižní klub. Tom Rob Smith: Farma Anglický spisovatel, autor románů Dítě číslo 44, Utajený projev a Agent 6, zasazených do Sovětského svazu ve studené válce, se tentokrát ponořil do temných vod rodinného psychothrilleru. Daniel je přesvědčen,

Více

využívá svých schopností

využívá svých schopností Táto relácia využívá svých schopností je pro nás svaté. pojednáva o možnostiach breathariánstva, teda života bez jedenia jedla, no nie je to kompletný návod. V záujme vašej bezpečnosti, nepokúšajte sa

Více

Co n s oslovuje p i k z nì? PopravdÏ eëeno bych to taky r d p esnï vïdïl. Ned vno mi jedna

Co n s oslovuje p i k z nì? PopravdÏ eëeno bych to taky r d p esnï vïdïl. Ned vno mi jedna ZPRAVODAJ SBORU CÕRKVE BRATRSK V PRAZE 5 9/03 CO N S OSLOVUJE PÿI K Z NÕ? Proto i my dïkujeme Bohu neust le, ûe jste od n s p ijali slovo BoûÌ zvïsti ne jako slovo lidskè, ale jako slovo BoûÌ, jìmû skuteënï

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

NABÍDKA KNIHKUPECTVÍ (výběr)

NABÍDKA KNIHKUPECTVÍ (výběr) NABÍDKA KNIHKUPECTVÍ (výběr) PAVLÍKŮV STUDIJNÍ PŘEKLAD Čtenářům a především studentům Písma se tímto dostává do rukou vydání Bible, které jim umožní nahlédnout do příběhů a poselství této knihy jinak a

Více

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat.

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat. KOMBINATORIKA ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Příklad 1 Pan Alois dostal od vedení NP Šumava za úkol vytvořit propagační poster se čtyřmi fotografiemi Šumavského národního parku, každou z jiného ročního období (viz obrázek).

Více

8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS. 2.část

8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS. 2.část 8.NÁRODNÍ OBROZENÍ U NÁS 2.část Lidová slovesnost většina obrozenců sbírala a vydávala lidovou slovesnost k nejvýznamnějším patřil: František Ladislav Čelakovský (1799-1852) František Ladislav Čelakovský

Více

Jaroslav Konvička. Kdysi dávno v budoucnu

Jaroslav Konvička. Kdysi dávno v budoucnu Jaroslav Konvička Kdysi dávno v budoucnu Malířův obraz Kdysi dávno v budoucnu žil ve velmi zanedbávaném domě starý a poněkud rozmrzelý malíř. Každý týden mu jeho sousedka nosila vajíčka. Jednou s sebou

Více

Deset nebezpe í teistické evoluce

Deset nebezpe í teistické evoluce Deset nebezpe í teistické evoluce (Die zehn Gefahren der Theistischen Evolution ) Werner Gitt, Braunschweig Übersetzung ins Tschechische: Zdenek Karásek Ateistická formule na evoluci je: Evoluce = hmota

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Pohádka Kráska a zvíře

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Pohádka Kráska a zvíře Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Můj ptáček s kroužkem jak krev červeným zpívá, ach běda, běda, holoubkovi, že nebude už s ním, zpívá, ach běda, bě cip-cíp, cip-cíp.

Můj ptáček s kroužkem jak krev červeným zpívá, ach běda, běda, holoubkovi, že nebude už s ním, zpívá, ach běda, bě cip-cíp, cip-cíp. Jorinda a Joringel Uprostřed jednoho hlubokého a hustého lesa stál starý zámek. Žila v něm stařena, úplně sama byla to mocná čarodějnice. Ve dne na sebe brala podobu kočky nebo sovy, večer však získala

Více

Týden od 23. března do 29. března 2008

Týden od 23. března do 29. března 2008 Týden od 23. března do 29. března 2008 Texty na tento týden: Mt 14,14; 15,32; 20,34; Mk 1,41; L 6,12.13; 16,19 31; 17,4.5; 18,9 14; Ko 1,14; 1 Tm 5,16 Základní verš Nemocné uzdravujte, mrtvé probouzejte

Více

PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU. v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice

PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU. v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice PRŮZKUM PRODEJE INJEKČNÍHO MATERIÁLU v lékárnách ORP Zlín, ORP Vizovice a ORP Otrokovice Zlín, 2008 Cíle průzkumu Hlavní cílem projektu bylo shromáždění dat o prodeji injekčního materiálu lékárnami ve

Více

ZLATÉ HORY KŘESŤANSKÉHO SPOLEČENSTVÍ REACH OUT FOR CHRIST KDO JSME. 2005 duben

ZLATÉ HORY KŘESŤANSKÉHO SPOLEČENSTVÍ REACH OUT FOR CHRIST KDO JSME. 2005 duben 2005 duben ZPRAVODAJ KŘESŤANSKÉHO SPOLEČENSTVÍ REACH OUT FOR CHRIST ZLATÉ HORY KDO JSME Reach Out For Christ (ROFC) je mezinárodní misijní organizace, která byla založena australským evangelistou Stevem

Více

Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete

Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete TAJEMSTVÍ SÍLY SRDCE Tajemství ve vašem srdci Denně utváříte svůj život a vztahy k lidem a nasazujete k tomu spoustu dovedností a energie. Tato energie působí ven do světa, dotýká se lidí a spouští děje.

Více

Církev československá (husitská) Snaha o dokončení české reformace

Církev československá (husitská) Snaha o dokončení české reformace Církev československá (husitská) Snaha o dokončení české reformace Kdo jsme? Církev československou husitskou tvoří křesťané, kteří usilují naplnit současné snažení mravní a poznání vědecké Duchem Kristovým,

Více

Ještě ta Bobova Rosolovka mozkovitá: Strana 2/5

Ještě ta Bobova Rosolovka mozkovitá: Strana 2/5 Děčínská hlíva 2006 Michal Šulc, 13. 1. 2006 Je to už skoro týden, ale protože šlo o vycházku velmi zajímavou a dobrodružnou, nedá mi to a musím se k ní vrátit. Mám na mysli akcičku "Děčínská hlíva 2006",

Více

KONE»N MEDICÕNA. p edepsan ärì Nisargadatta Maharadûem. Editor Robert Powell, Ph.D.

KONE»N MEDICÕNA. p edepsan ärì Nisargadatta Maharadûem. Editor Robert Powell, Ph.D. KONE»N MEDICÕNA p edepsan ärì Nisargadatta Maharadûem Editor Robert Powell, Ph.D. PRAHA 1995 Robert Powell, Ph.D. Translation Aleö Ad mek ISBN 80ñ901653ñ6ñ2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Vytrvej v podstatï bytì

Více

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC

Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 1 Jiří Glet PAVLÍK A RYTÍŘ JAN Z MICHALOVIC 2 Copyright Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2014 ISBN: 978-80-7512-073-1 (epub) 978-80-7512-074-8 (mobipocket) 978-80-7512-075-5 (pdf)

Více

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ Přísloví 3, 1-10 Připravené kázání na první kapitoly Genesis stvoření (velmi zajímavé kázání, úplně jiný pohled na stvoření, atd.). Ale když před pár týdny kázal v našem sboru Pete

Více

Žádné jiné evangelium 6

Žádné jiné evangelium 6 PAVLŮV LIST GALATSKÝM avel, apoštol (poslaný ne od lidí ani skrze člověka, P ale skrze Ježíše Krista a Boha Otce, který ho vzkřísil z mrtvých), 2 a všichni bratři, kteří jsou se mnou, církvím v Galacii:

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta

Masarykova univerzita Právnická fakulta Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Dávám na první místo to nejdůležitější? Zpracovala: Dominika Vašendová (348603) Datum zadání

Více

Výpis usnesení ze 7. zasedání Zastupitelstva obce Tvrdonice ze dne 17.12.2015

Výpis usnesení ze 7. zasedání Zastupitelstva obce Tvrdonice ze dne 17.12.2015 ZO Tvrdonice schvaluje: Program: Výpis usnesení ze 7. zasedání Zastupitelstva obce Tvrdonice ze dne 17.12.2015 Usnesení č. 83 Zastupitelstvo obce schválilo následující program zasedání: 1. Zahájení 2.

Více

Zajímavosti o KOLE. Pořád bylo co zlepšovat a tak na konci 19. století už měla kola duše a pedály opravdu roztáčely zadní kola.

Zajímavosti o KOLE. Pořád bylo co zlepšovat a tak na konci 19. století už měla kola duše a pedály opravdu roztáčely zadní kola. Milé děti, za oknem bude ještě chviličku kralovat zima, ale já už jsem pro Vás připravil jarní číslo mých novin. Mám toto období moc rád. Chvilku prší a chvilku svítí sluníčko. Rád šlapu do kaluží, poslouchám

Více

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i 1.Stá-la Mat-a od-ho-dla-ně v sl-zách ve- dle ří-že Pá-ně, na te-rém Syn e-í pněl. Je- í du-š v hoř-ém lá-ní slí-če - nou, bez sm-lo - vá-ní do hlu-bn meč o-te - vřel. a f d b f Copyrght by

Více

Autodesk Inventor 8 vysunutí

Autodesk Inventor 8 vysunutí Nyní je náčrt posazen rohem do počátku souřadného systému. Autodesk Inventor 8 vysunutí Následující text popisuje vznik 3D modelu pomocí příkazu Vysunout. Vyjdeme z náčrtu na obrázku 1. Obrázek 1: Náčrt

Více

Komunikace s veřejností

Komunikace s veřejností Vzdělávání zaměstnanců MěÚ Slaný Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a obecního rozpočtu." Komunikace s

Více

SLOVÍČKO (NEJEN) PRO DĚTI

SLOVÍČKO (NEJEN) PRO DĚTI SLOVÍČKO (NEJEN) PRO DĚTI Téma měsíce: Zvířata v Bibli a jak si je Bůh použil PŘEHLED 1) Velryba - Boží tichá komůrka 2) Havran - Boží záchranný letecký most 3) Holubice - Boží posel 4) Oslátko - Boží

Více

Bulletin Dobrovolnického centra České Budějovice 0 4 / 2 0 0 9

Bulletin Dobrovolnického centra České Budějovice 0 4 / 2 0 0 9 Bulletin Dobrovolnického centra České Budějovice 0 4 / 2 0 0 9 2 Bulletin Dobrovolnického centra ADRA České Budějovice OBSAH Stáří... 3 Hledáme dobrovolníky... 5 Kalendář uskutečněných akcí za 04/2009...

Více

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství

Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení. Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Festival 2012 Autoři Ukázky Duo Duo - z autorského čtení Duo Duo - z autorského čtení Verše přeložila Magdalena Rytinová. Na hoře bláznovství Jdu vstříc dešti, kapky deště a nebe, podobné ohromné skále,

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 S Á ČK Y NA PS Í E XK RE ME N TY SÁ ČK Y e xk re m en t. p o ti sk P ES C Sá čk y P ES C č er né,/ p ot is k/ 12 m y, 20 x2 7 +3 c m 8.8 10 bl ok

Více

Rukodělná činnost. příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu. Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011

Rukodělná činnost. příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu. Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Rukodělná činnost příručka pro účastníky kurzu pracovní text ke studiu Pojďme spolu CZ.1.07/1.2.17/01.0011 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí

Více

Realizace Boha jediný cíl lidského života Doporučení pro duchovní cestu

Realizace Boha jediný cíl lidského života Doporučení pro duchovní cestu Realizace Boha jediný cíl lidského života Doporučení pro duchovní cestu Óm Šrí Paramátmane Namaha Realizace Boha jediný cíl lidského života Bůh existuje všude a Jeho přítomnost ve všem je věčná. Je přítomen

Více

Křížová cesta s prosbami

Křížová cesta s prosbami Křížová cesta s prosbami Úvod. Veliký a mocný Pane ve slově i v činu, chceme si v této chvíli při naší pobožnosti připomenout velikost Tvé oběti života a učit se přijímat kříž, neboť Ty pokračuješ ve své

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Definice matematických pojmů Matematika a její aplikace

Více

Vydání občanského průkazu

Vydání občanského průkazu Vydání občanského průkazu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání občanského průkazu 04. Základní informace k životní situaci Občanský průkaz je povinen mít občan,

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210. Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_6_Řecké_báje_a_pověsti Vyučovací předmět: Dějepis

Více

ZÁKON. ze dne 30. června 1966. o osobním vlastnictví k bytům. Národní shromáždění Československé socialistické republiky se usneslo na tomto zákoně:

ZÁKON. ze dne 30. června 1966. o osobním vlastnictví k bytům. Národní shromáždění Československé socialistické republiky se usneslo na tomto zákoně: 52 ZÁKON ze dne 30. června 1966 o osobním vlastnictví k bytům Národní shromáždění Československé socialistické republiky se usneslo na tomto zákoně: Základní ustanovení 1 Ve snaze rozšířit možnosti uspokojování

Více

Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice. Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY

Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice. Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY Základní škola a Mateřská škola Nová Bystřice Hradecká 390, 378 33 Nová Bystřice Absolventská práce JEZDECKÉ STYLY Marek Martínek 9.B Vedoucí práce: Mgr. Václav Zajíc Školní rok 2013/14 Prohlášení Prohlašuji,

Více

Zapamatujte si: Žijeme ve vibračním Vesmíru, kde vládne Zákon Přitažlivosti.

Zapamatujte si: Žijeme ve vibračním Vesmíru, kde vládne Zákon Přitažlivosti. ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI je magnetická síla působící v celém Vesmíru.Všechno kolem nás je ZP ovlivněno. Je to podstata všech projevů, které vidíme. Vrána k vráně sedá, rovného si hledá a smolné dny jsou důkazem

Více