M-COMMERCE. trendová studie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "M-COMMERCE. trendová studie"

Transkript

1 M-COMMERCE trendová studie T o d a y s i d e a s w i l l b e c o m e t o m o r r o w s w o r l d.

2 Obsah M-COMMERCE 1. Definice 2. Nástup m-commerce 3. Širší kontext spotřebitelské trendy 4. Trendy v m-commerce 5. Fakta a čísla 6. Charakteristika českého trhu v oblasti mobilních plateb

3 1. Definice M-commerce je oblast elektronických transakcí (e-commerce), kde platby a interakce spotřebitele s druhou stranou probíhá za pomoci příručních mobilních zařízení. Primárně se v rámci m-commerce uvažuje o smartphonech a tabletech, definice však zahrnuje i notebooky. Mobilní transakce úzce souvisí s celkovou obchodní a marketingovou strategií obchodníků a značek. 2. Nástup m-commerce Počet zařízení, která jsou připravena pro využití při mobilních transakcích a souvisejících interakcích, v posledních letech výrazně roste. Elektronické transakce a nákupy (e-commerce) se mezi spotřebiteli těší stále větší oblibě, což se projevuje i v oblasti mobilních nákupů. V příštích letech lze očekávat rozvoj m-commerce jako jedné z oblastí e-commerce. Rychlý rozvoj oblasti m-commerce podporuje několik faktorů poptávka po aplikacích ze strany zákazníků, rostoucí důvěra spotřebitelů vůči platbám přes internet, s tím související zlepšování bezpečnosti platebních ekosystémů. Důležitou roli hraje také technologický rozvoj bezdrátových zařízení, která nyní disponují dostatečným výkonem a výdrží pro pohodlné užití 3. Širší kontext spotřebitelské trendy Globální společnost prochází neustálým vývojem a změnami, které lze pozorovat v oblasti sociální, ekonomické, politické a technologické. Při citlivém pozorování různých projevů těchto změn lze vypozorovat trendy, které tvarují spotřebitelské chování. Masa spotřebitelů je velmi různorodá a stále více roztříštěná. Klasické kategorizace spotřebitelů jsou doplňovány s ohledem na různé subkulturní proudy a stále vznikající spotřebitelské kmeny se specifickými nároky a hodnotami. I tak je možné představit trendy, které jsou pro všemožné skupiny spotřebitelů nějakým způsobem relevantní. Samozřejmě vždy existuje část masy, která je od aktuálních trendů odpojena a nelze je k ní vztahovat. Níže jsou popsány trendy relevantní pro přemýšlení a strategické plánování v oblasti m-commerce. Součástí jednotlivých sekcí jsou i příklady ilustrující projevy daných trendů.

4 3.1. Měřitelný život S novými technologiemi jako smartphony mají spotřebitelé možnost měřit a sbírat data o různorodých aspektech svých životů. To jim přináší radost a uspokojení. Data a informace o svých životech navíc rádi sdílí se svým okolím, a to především za pomoci online sociálních sítí. Trend je podporován řadou aplikací a zařízení, které se v poslední době objevují. Shine elegantní monitorovací zařízení pro denní dávku pohybu Nutrino virtuální nutriční poradce Kinsa chytrý teploměr Developeři ze San Franciska Misfit Wearable uvedli na trh nositelné zařízení Shine. Elegantní zařízení umožňuje monitoring denních pohybových aktivit. Uživateli poskytuje pomoci LED diod informaci o postupu v denním pohybovém plánu. Zařízení je určeno k synchronizaci s ios přístroji. Volně stažitelná aplikace Nutrino, designovaná v USA, nabízí uživateli služby virtuálního nutričního poradce. Aplikace pomáhá optimalizovat váhu a nutriční příjem na základě preferencí uživatele. Aplikace na základě aktualizací v reálném čase radí uživateli ohledně volby vhodného jídla nebo receptů. Nabízí asistenci při tvorbě nákupního seznamu vhodných ingrediencí a je schopna navést uživatele do partnerských obchodů s požadovaným sortimentem. Start-upový projekt z New Yorku nabízí teploměr, který lze spojit s iphonem. Související aplikace je posléze schopna zaznamenávat naměřené teploty a údaje o symptomech. Údaje jsou synchronizované s online účtem, kde má uživatel přístup k dlouhodobým statistikám a grafům. Aplikace také nabízí návody jak postupovat při léčbě nemocí určených na základě symptomů. Link: Link: Link:

5 3.2. Osobní značky Spotřebitelé motivovaní touhou po vlastní identitě, statusu a věhlasu budují vlastní osobní značky offline i online. Spojení své osoby se značkou, profily na sociálních sítích, playlisty, herní skóre a osobní statistiky jsou příklady oblastí, skrze které spotřebitelé budují osobní (veřejnou) identitu, potažmo značku. Online aspekt tohoto trendu nabývá na stále větším významu a je výrazně podporován mobilními technologiemi. Čínská sociální sít nabízí osobní QR kódy American Eagle Outfitters zákazníci jako modelové a modelky Konkero web, který uživatele podporuje v dosahování životních cílů V roce 2012 Sina Weibo čínská obdoba Facebooku nabídla uživatelům možnost tvorby osobního QR kódu. Po jeho oskenování je osoba nasměrována na uživatelovu osobní stránku. Kódy může uživatel upravovat podle svých představ. Link: V roce 2012 americký obchodní řetězec s oblečením a doplňky American Eagle Outfitters nabídl svým zákazníkům účast na reklamní kampani. Zákazníci měli za úkol vytvořit si osobní profily v oblečení od značky. Současně měli odpovědět na otázky o jejich osobnosti a životním stylu, poté byl profil zveřejněn na speciálním webu. Účastníci soutěže měli za úkol získat co nejvíce hlasů pro svoji osobou, k čemuž intenzivně používali sociální sítě. Soutěžící s nejvyšším počtem hlasů se pak stali tvářemi kampaně. Stránka spuštěná v roce 2012 v Brazílii nabízí svým členům pomoc při dosahování životních cílů. Uživatelé si mohou vybrat z několika cílů, kterých chtějí dosáhnout. Jejich cílem může být nákup auta, naučit se jazyk nebo optimalizovat své výdaje. Po zvolení cíle jim stránka nabídne cenné rady a návody jak ho dosáhnout, stejně tak přichází doporučení a rady od ostatních členů komunity. Uživatelé, kteří cíle dosáhnou mají pak možnost sdílet svůj úspěch na sociálních sítích. Link:

6 3.3. On/off-line svět Spotřebitelé rádi prezentují to, co mají rádi, online i offline. Vítají každou možnost, jak prezentovat svoje chutě, záliby a aktivity online. Stejně tak dochází k tomu, že symboly z online prostředí si spotřebitelé rádi vtahují i do svého offline světa. Vzniká tak univerzum, kde se život na síti a mimo ni, pokud to vůbec ještě jde, stává nerozlišovaným celkem. Krabička od Pukka/Dank zpropitné jako Like Nike - live report přes sociální sítě přímo z trati (RDIF čipy) C&A digitální ramínka Turecká designerská firma Pukka/Dank v roce 2011 vytvořila produkt Like Tip Box. Jedná se o krabičku z plexiskla s motivem facebookového Like, která je určená pro vkládání zpropitného. Aplikace motivu z online světa do fyzického prostoru podněcuje zákazníky k tomu, aby personálu v restauraci vyjádřili svojí spokojenost a dali jim svůj Like v jiné formě. Link: V roce 2011 posunula společnost Nike závod SP-Rio pořádaný v Brasilii do světa sociálních sítí. Použila k tomu bezkontaktní čipy (RFID). Závodníkům byly přiděleny čipy s osobním tagem, který je propojil s jejich profily na Facebooku a Twitteru. Po délce celé trati byly na zemi umístěny speciální nápisy, které reagovaly na kontakt s čipem. Závodník, který na ně šlápl, automaticky odeslal informaci o své aktuální poloze na sociální sítě. Jeho přátelé tak mohli celou dobu sledovat, jak si v závodě vede. Link: V roce 2012 společnost C&A umístila do svých obchodů v Brazílii ramínka, která v sobě měla integrované propojení s Facebookem. Ramínka u jednotlivých položek sortimentu zobrazovala počet Like, který produktu přidělili uživatelé na sociálních sítích. Link:

7 3.4. Hyperlokalizace Potřeba spotřebitelů vědět o tom, co se děje v jejich okolí. S pomocí nových technologií se tento fenomén posouvá do roviny teď a tady. Spotřebitelé chtějí informace ze svého okolí proto, aby byli v obraze a měli pocit kontroly. Chtějí vědět, kde se co děje, jaké mají aktuální možnosti a chtějí to vědět hned. Elixr aplikace pro komunitní infoservis o barech Rio de Janeiro QR kódy na chodníku Aplikace od amerických vývojářů z počátku roku 2013 nabízí uživatelům možnost informovat své okolí o dobrých barech a jejich nabídkách. Uživatelé, kteří se zadarmo přihlásí, mohou sdílet fotky drinků a informace o tom, kde jsou k dostání. Aplikace umožňuje vyhledávat v síti zmíněných lokalit, komentovat jednotlivé příspěvky a domlouvat se s přáteli. Město Rio de Janeiro nechalo vytvořit QR kódy z dlažebních kostek přímo na chodnících vedoucích po Ipanema Beach. Naskenováním kódu dostane uživatel informace o nejbližších turistických atrakcích, nebo popis historie místa. Součástí informace je i video se západem slunce z daného místa. Město plánuje tento projekt rozšířit i do dalších míst ve městě. Link: Link:

8 3.5. Život hrou/ Gamifikace Spotřebitelé hledají nové, zábavné a vzrušující způsoby konzumace informací, zboží a služeb. Trend se projevuje zapojováním her a herních prvků do interakce spotřebitele a jeho okolí. To dodává informacím, produktům a službám novou úroveň, která je pro spotřebitele přitažlivá. Množství příkladů lze pozorovat v oblastech jako je zdravotnictví, vzdělání a zdravý životní styl. Gamifikace nachází své uplatnění i v souvislosti s trendem měřitelného života. IND Group gamifikace e-bankingu Mattel Scrabble wi-fi Uniqlo interaktivní hra o ceny V roce 2012 představila maďarská developerská společnost IND Group svůj gamifikační koncept pro elektronické bankovnictví. Byl vytvořen s cílem podnítit zákazníky k většímu využívání bankovních produktů. E-bankingová platforma zahrnující herní prvky byla vytvořena tak, aby bavila a byla zajímavá. Rozhraní umožňuje bankám odměňovat klienty za různé aktivity, jako jsou transakce nebo platby. Rozhraní nabízí možnost propojení se sociálními sítěmi, uživatelé tak mohou sdílet své výsledky s okolím. Rozhraní nabízí zajímavé vizualizace výsledků jako žebříčky nebo různé typy grafů. Link: V květnu 2013 vytvořil Mattel kampaň k propagaci deskové hry Scrabble. Uživatelům speciální aplikace nabídl možnost získat na různých místech Paříže volný přístup k wi-fi signálu. Přístup byl podmíněn složením slova ze sedmi písmen. Body, které za slovo získal, se rovnaly minutám volného přístupu na wi-fi. Při zveřejnění výsledku na Facebooku se počet minut zdvojnásobil. Link: V roce 2012 společnost Uniqlo využila k propagaci otevření svého nového obchodu v San Francisku interaktivní online hru. V rámci podpory virálního potenciálu byla v kampani využita kočka Maru známá z mnoha internetových vtípků a obrázků. Na speciálních stránkách uživatelé vybírali, které krabice s překvapením má Maru otevřít. V některých se skrývaly hodnotné ceny z obchodu, v jiných možnost stáhnout hudbu od lokálních umělců nebo recepty od známých šéfkuchařů. Link:

9 3.6. Hlavně interaktivně Značky poutají spotřebitele za pomoci zábavných a interaktivních kampaní. Díky spektru komunikačních technologií se může spotřebitel dostat do interakce s kampaní na mnoha úrovních ulice, mobilní telefon, tablet, osobní počítač, obchod a vždy se specifickým zážitkem. Díky propojení jednotlivých úrovní nabývá interakce na síle a komplexnosti, což spotřebitele baví a přitahuje. Weetabix interaktivní videa s ranními příběhy Fundawear interaktivní spodní prádlo od Durexu Sephora parfémový bar Britský výrobce cereálních sušenek Weetabix vytvořil v roce 2013 interaktivní kampaň, při které využil on-line službu Vine (extenze Twitteru určená pro sdílení krátkých videí). Mezi své fanoušky na Twitteru vypustil sérii videí o ranních situacích. Fanoušci měli posílat návrhy na další kroky, které mají postavy ve videích vykonat. Podle odpovědí se následně příběhy dále rozvíjely. Link: V dubnu 2013 představil Durex Australia Fundawear vibrující spodní prádlo. Lze jej ovládat na dálku přes speciální aplikaci. Prádlo je vybaveno sadou stimulátorů, které simulují lidský dotyk. Ke každému stimulátoru je v aplikaci přiřazeno samostatné tlačítko pro ovládání. Oficiální vydání Fundawearu mělo proběhnout koncem roku Link: Zařízení vytvořené pro pobočku Sephory v čínské Shanghai nabízí zákazníkům pomoc při výběru parfémů. Zákazníci, kteří navštíví parfémový bar, mohou s pomocí tabletu specifikovat své preference a charakteristiky, které pomohou počítači vybrat několik potenciálně vhodných parfémů. Vybrané vzorky má zákazník možnost rovnou vyzkoušet. Zařízení je vybaveno atomizéry, které vzorek na požádání vypustí. Výsledný výběr mohou zákazníci také sdílet na sociální síti Sina Wiebo (čínská obdoba Facebooku). Link:

10 3.7. Dynamické nabídky Jedná se o tendenci vytvářet ceny a nabídky, které jsou vysoce targetované, lokálně zaměřené a časově omezené. Tento trend otvírá cestu k okamžité reakci spotřebitelů. Pro spotřebitele se lov cen a nabídek stává čím dál snadnější díky novým technologiím. Významně souvisí s mobilními technologiemi a spotřebitelským přístupem tady a teď. Target Cartwheel slevová aplikace propojená s Facebookem AT&T Alerts lokalizované SMS nabídky Společnost Target uvedla v květu 2013 aplikaci Cartwheel. Ta je propojena s Facebookem a nabízí uživatelům slevy za tvorbu virtuálních kolekcí oblečení, které si chtějí koupit. Systém Cartwheel reflektuje, jak jsou uživatelé na svých účtech aktivní, jestli své kolekce sdílí s přáteli a podobně. Díky tomu mají možnost získat ještě větší slevy. Nasbírané body, respektive slevy, lze koncentrovat do QR kódu, který je uplatněn při samotném nákupu v obchodě. SMS služba AT&T Alerts nabízí registrovaným uživatelům informace o lokálních slevách od partnerských obchodníků. Uživatelé si mohou zvolit oblast svého zájmu i preferované obchodníky. Služba byla zavedena v roce 2012 na americkém území. Link: Link:

11 4.1. Near Field Communication & Bluetooth Low Energy NFC Near Field Communication BLE Bluetooth Low Energy Starbucks Mobile Payments Mobilní platby se stávají čím dál běžnější součástí nákupních procesů. V posledních dvou letech se však intenzivně mluví o bezkontaktních NFC platbách. NFC technologie umožnuje bezkontaktní komunikaci s chytrými zařízeními, která jsou velmi blízko u sebe. NFC lze, kromě jiného, využít k bezkontaktním platbám v obchodě. Pro využívání NFC je potřeba mít speciální SIM kartu a telefon, který je pro technologii uzpůsoben. V telefonu finanční operace řídí speciální aplikace, často označovaná jako mobilní peněženka. S NFC platbami byla spojena velká očekávání. Poslední čísla zveřejněná poradenskou společností Gartner ale ukazují, že nástup NFC plateb není zdaleka tak suverénní, jak se předpokládalo. Uživatelé i obchodníci ve Spojených státech nemají o NFC platby předpokládaný zájem. NFC platby tvoří v roce 2013 pouze dvě procenta celkového objemu mobilních plateb za zboží. V evropském prostoru je trend NFC plateb o něco opožděn. V zemích od Velké Británie po Českou republiku se se zaváděním NFC plateb aktuálně počítá. Link: Technologií, která je alternativou k NFC, je BLE - Bluetooth Low Energy. BLE není na trhu novinkou, ale zájem o ní roste především v roce Oproti NFC nabízí několik výhod. Je to větší dosah signálu a možnost distribuce různého obsahu podle vzdálenosti od zdroje. Také má oproti NFC lepší vlastnosti v uzavřených prostorách jako jsou obchodní domy. S využitím BLE počítá i nově uvedená služba od Apple ibeacon. Ta kromě rozšířených možností mobilní platby přinese i novinky v oblasti cílené reklamy založené na lokalizaci spotřebitele. Společnost Estimote vyvinula ve spolupráci s Applem zařízení, které podporuje právě BLE technologii. Na příkladu Estimote je dobře vidět, kam personalizovaná reklama na mobilech směřuje. Paypal nedávno představil Paypal Beacon, zařízení zaměřené na propojení technologie BLE, mobilní spotřebitelské zkušenosti mobilních plateb. Pilotní program je přichystán na konec roku 2013 a s oficiálním uvedením zařízení se počítá během roku Příkladem použití ze začátku roku 214 může být stránka pro prodej módního zboží. Link: Americký Starbucks je nejvýraznějším příkladem úspěšného zavádění mobilních bezkontaktních plateb do nákupního procesu. Link: Estimote Společnost vyrábí stylové zařízení, kde využívá BLE. Řešení je určeno pro maloobchod a vzhledem k snadné programovatelnosti se otvírá celá řada dalších možností. Estimote zařízení je kompatibilní ios. Link: Samsung Tectiles Programovatelné nálepky využívající NFC technologii. Link: Paypal Beacon Link:

12 4.2. Mobilní peněženka Pod označením mobilní peněženka jsou zahrnuty aplikace, které uživateli umožňují schraňovat zákaznické kupóny, věrnostní karty, slevy, lístky na kulturní akce či letenky. Lze s nimi snadno provádět on-line nákupy a jsou připraveny i na bezkontaktní platby v obchodě. Smartphony s NFC čipem umožňují zákazníkovi přenést informace potřebné k platbě. Ve speciální aplikaci zadá PIN, zvolí účet, ze kterého má být platba provedena. Poté může k platbě přidat nasbírané slevy či kupóny a samotnou platbu provede přiblížením telefonu k platebnímu terminálu. V roce 2013 je na světě 13 zemí, kde se elektronické peněženky s NFC k bezkontaktním platbám používají. Zatím se však jedná o službu pro malý segment spotřebitelů, kde dochází k mírnému rozvoji. Nejvýznamnějšími službami v euroamerické oblasti jsou Google Wallet, ISIS a Turkcell Wallet, které mají všechny více jak 100 tisíc uživatelů. Prozatím se rozvíjí tento trh především ve Spojených státech a některých asijských zemích. Jak již bylo zmíněno, NFC platby se nerozšiřují podle očekávání. I největší provozovatelé Google Wallet a ISIS mají problémy dosáhnout kritické masy zákazníků. V Evropě se mobilní peněženky s možností platby dostávají do kurzu až v roce Ukazuje se, že mobilní peněženky jsou efektivním nástrojem pro rozvoj a udržování vztahu mezi značkou a spotřebitelem. Umožňují cílit speciální nabídky a slevy přímo v obchodech, a přinášejí hlubší vhled do zákaznického chování. Rozvoj plateb přes mobilní peněženku je zatím relativně pomalý a technologii zatím používá malé procento obchodníků i zákazníků. V blízké budoucnosti je možné čekat rozvoj především v oblasti restaurací s rychlým občerstvením a podobných služeb, viz úspěšné zavedení NFC plateb ve Starbucks. V roce 2013 je na světě 13 zemí, kde se elektronické peněženky s NFC k bezkontaktním platbám používají. Zatím se však jedná o službu pro malý segment spotřebitelů, kde dochází k mírnému rozvoji. Nejvýznamnějšími službami v euroamerické oblasti jsou Google Wallet, ISIS a Turkcell Wallet, které mají všechny více jak 100 tisíc uživatelů. Prozatím se rozvíjí tento trh především ve Spojených státech a některých asijských zemích. Jak již bylo zmíněno, NFC platby se nerozšiřují podle očekávání. I největší provozovatelé Google Wallet a ISIS mají problémy dosáhnout kritické masy zákazníků. V Evropě se mobilní peněženky s možností platby dostávají do kurzu až v roce Výzkumy z roku 2014 ukazují, že nejpopulárnější službou je PayPal. Mobilní aplikace umožňuje využívat běžného PayPal účtu i v obchodech. Link: Apple Pay Novinkou je Apple Pay spuštěný v říjnu Jedná se o další službu v oblasti mobilních plateb a mobilních peněženek. Stejně jako Google Wallet funguje na technologii NFC. Aktuálně je služba přístupná ve Spojených státech zhruba na 200 tisících místech (5 %). Okolo spuštění Apple Pay panuje velký rozruch jak na straně odborníků, tak na straně uživatelů. Během prvních 72 hodin bylo do systému zaregistrováno přes milion platebních karet. Apple Pay lze používat s nejnovějšími produkty od Applu. V oblasti bezpečnosti využívá technologii Touch ID (identifikace dotykem prstu) a propracovaný systém tokenizace (místo čísel platebních karet systém využívá unikátních kódů pro jednotlivé transakce). Apple Pay se výrazně neliší od konkurenčních řešení (především PayPal), ale výzkumy ukazují, že spotřebitelé mají ke službě větší důvěru nebojí se ji používat pro větší transakce. Tento fakt může v příštím roce hrát významnou roli v tom, jak jaký podíl na trhu Apple Pay získá v roce Link:

13 CurrentC Nejnovějším hráčem na trhu mobilních plateb bude od roku 2015 služba CurrentC za níž stojí velká skupina významných amerických maloobchodníků (Walmart, Best Buy, Kmart, Sears a další). Ti jsou sdruženi pod značkou Merchant Customer Exchange (MCX). MCX se jasně vymezila oproti konkurenci, především Apple Pay, když oznámila, že v obchodech spadajících do konsorcia se bude používat pouze jejich služba. CurrentC se od Apple Pay liší v několika ohledech. Především se jedná o přístup služeb k zákaznickým datům. Provozovatelé CurrentC mají přístup k podrobným informacím o zákaznickém chování a osobním datům uživatelů. To je pro velké prodejce velmi důležité a následně to otvírá široké možnosti pro věrnostní programy a slevové kupony, které budou velmi přesně cílené. Apple Pay se sběr těchto dat nezaměřuje. Takto rozsáhlé monitorování zákazníků se veřejnosti příliš nelíbí. Navíc se objevily obavy o bezpečnost získaných dat, navíc podpořené velkým únikem ze zkušebního provozu. Dalším rozdílem je požívání QR kódu ke komunikace s platebními terminály. Některé zdroje ale naznačují, že se CMX nakonec přikloní k NFC řešení. Použití QR kódů navíc snižuje uživatelský komfort, protože s CurrentC je potřeba aktivovat telefon, zapnout aplikaci a až posléze platit. U Apple Pay oproti tomu stačí identifikace prstem a přiblížení zařízení k terminálu. Link: Konkurenční boj na poli mobilních plateb sílí a do hry v roce 2014 vstupují další velcí hráči. To naznačuje, že z mobilního placení se stává čím dál lukrativnější oblast. Google Wallet Mobilní peněženka od Google. Link: ISIS Mobilní peněženka vzniklá díky spolupráci velkých mobilních operátorů (AT&T Mobility, T-Mobile USA, Verizon Wireless) ve Spojených státech. Link: Loajální mobilní zákazníci S chytrými mobilními technologiemi a mobilními peněženkami se objevila možnost efektivně rozvíjet věrnostní programy pro spotřebitele. Pro obchodníky mohou nová data získaná během mobilních transakcí přinést zcela novou vrstvu informací, které o zákaznících mají. Pro marketéry je to šance k výrazné personalizaci akčních nabídek a rozvoji věrnostních programů přes mobil. Rozšiřují se možnosti kdy a jak nabízet zákazníkům speciální body a odměny nebo jak je informovat o exkluzivních akcích. Zavádění mobilních věrnostních programů pomáhá zvyšovat průměrný počet návštěv v obchodech. Zároveň se jedná o další prostor, kde mohou značky nebo obchodníci upevňovat svoji pozici ve vztahu k zákazníkovi. Ti dnes očekávají, že věrnostní programy budou uzpůsobeny i pro mobilní užití a že jim umožní různé druhy interakce v reálném čase. Příklady aplikací pro věrnostní programy: Front Flip: LoyalBlocks:

14 4.4. Personalizace a připojený spotřebitel 4.5. Více mobility tablety a malá mobilní zařízení Současnost a blízká budoucnost je ve znamení personalizace produktů a služeb, což se odráží i v přístupu značek k zákazníkovi. Mobilní technologie jsou v tomto směru významným hráčem. Nabízejí značkám a obchodníkům možnost přiblížit se zákazníkovi a přizpůsobit svoji nabídku právě jeho potřebám. Za zmínku stojí, že spotřebitelé, kteří v obchodech využívají mobilní technologie, jsou považováni za jedny z nejvěrnějších zákaznických skupin. Je možné si představit několik příkladů, jak může personalizace ve vztahu ke spotřebiteli vypadat. Představte si situaci, kdy přijdete do restaurace a mobilní aplikace vám nabídne výběr z menu na základě toho, jaké chutě preferujete, případně podle toho, na jaké suroviny jste alergičtí. Nebo přijdete do obchodu, kde vám aplikace nabídne mapku obchodu s označenými nabídkami podle vašeho vkusu, předešlých nákupů nebo třeba i podle denní doby. Vzhledem k efektivitě personalizované komunikace se spotřebitelem, lze očekávat velký a pestrobarevný rozvoj této oblasti. Když mluvíme o chytrých mobilních zařízeních, je potřeba myslet i na tablety a malá zařízení určená k nošení. Smartphony jsou stále nejrozšířenějším typem zařízení v segmentu mobilních komunikačních technologií, ale prodejní čísla tabletů rostou a rozvíjí se i trh s dalšími (menšími) zařízeními. Ukazuje se, že na tabletech jsou spotřebitelé ochotni trávit více času spojeného s nákupním procesem a věnovat se komplexnějším činnostem. Tablety spotřebitelé používají spíše doma v klidu a pohodlí. To jim přináší jiný typ uživatelské zkušenosti, a to jak díky situacím, ve kterých je používají, tak díky odlišným parametrům zařízení. Toho lze využít při tvorbě mobilní strategie, respektive při designování uživatelské zkušenosti napříč různými typy rozhraní. Malým zařízením, která často fungují ve spolupráci se smartphony, se dostává čím dál větší pozornosti. Objevuje se jich celá řada - chytré hodinky a biometrické náramky, lokalizátory pro malé děti, zařízení určená pro využití v autě nebo při správě domácnosti, a další. Takový vývoj naznačuje, že chytré a mobilní technologie se stávají stále pevnější součástí našich životů. Příklady chytrých hodinek Sony: Samsung: Příklady biometrických náramků Nike: Fitbit: Zdroj:

15 4.6. Gamifikace 4.7. V kontaktu se zbožím či službou Gamifikace znamená inkorporaci herního přemýšlení a herních mechanizmů do různých oblastí lidské činnosti, ať už je to řešení problémů nebo marketingová komunikace. Ve všech oblastech má tento přístup za cíl jediné - zvýšit zájem aktéra o interakci. Mobilní technologie jsou pro takové účely ideální a efektivní platformou. Díky variabilitě užití smartphonů se předestírá opravdu široké pole možností, jak uživatele vtáhnout do interakce. Ve vztahu k marketingu gamifikace neznamená jen vývoj obrandovaných herních aplikací nebo spojení značky s některou již existující hrou. Pod pojem se řadí i různé jiné aktivity, které spotřebitele zábavným způsobem propojují se značkou. Může to být vzdělávání nebo zdokonalování vlastních dovedností, sledování osobních dat, propojení online obsahu s akcí v offline prostředí, různé varianty věrnostních programů nebo získávání obrandovaných předmětů (online i offline). Ve všech aktivitách je však potřeba zohledňovat herní či hravý přístup. Díky stále přesnější lokalizaci v reálném čase je možné mít přes mobilní aplikaci nepřetržitý přehled o dodávce objednaného zboží. Vzrůstající počet služeb, které zajišťují dodání zboží v den objednávky či kratší čas, vytváří prostor pro smysluplné využití lokalizace přes GPS a mobilní telefon. Lokalizační aplikace mohou ukázat, kde přesně se zboží nachází a za jak dlouho bude doručeno. Zároveň mohou nabízet i přímé spojení s doručovatelem. V souvislosti s tím je pak možné operativně měnit místo dodání podle aktuálních potřeb. Lokalizační aplikace pravděpodobně najdou uplatnění ve velkých městech, kde je vysoká koncentrace zásilkových a taxi služeb. Principu lokalizace mohou využívat marketéři při přípravě a komunikaci promočních akcích, které jsou pořádány na neobvyklých místech a pouze po omezený čas. Příklady aplikací: Seznam aplikací pro tracking zásilek: CitySprint, další příklad trackovací aplikace: GrubHub Tracking, trackovací aplikace zaměřená na donášky jídla

16 5. Fakta a čísla / ze světa Níže jsou zařazeny údaje, které poukazují na vzrůstající význam mobilních technologií v každodenním životě spotřebitelů. To samozřejmě reflektují i značky, které se snaží zesilující trend používání mobilních technologií zařadit do svých obchodních a marketingových strategií. Čísla spojená s mobilními platbami Juniper Research uvádí, že v roce 2011 bylo přes mobil utraceno 60 miliard dolarů za zboží. Podle odhadů instituce to má být až 670 miliard v roce Gartner odhaduje, že v roce 2013 bude utraceno při platbách přes mobil 235 miliard dolarů, což je o 44% více než v roce 2011 (163 miliard USD). Předpověď na rok 2017 míří k 720 miliardám. Gartner zmiňuje i NFC platby. Ty v roce 2012 nedosáhly očekávaných výsledků a jejich přijetí na trhu probíhá mnohem pomaleji, než bylo očekáváno. Mobilní peněženka od Googlu i konkurenční ISIS mají problémy zapojit se do stávajícího businessu mobilních plateb. Pro rok 2013 činil podíl NFC plateb pouze 2 %. V roce 2017 očekává Gartner pouze 5% podíl na celkovém objemu plateb. Smartphony na globální úrovni Podíl mobilního internetu na globálním provozu Mobilní zařízení mají stále větší podíl na celkovém internetovém provozu. V roce 2010 se jednalo o necelé 3 %, v roce 2012 o 10 % a v půli roku 2013 to bylo 15 %. Odhady naznačují, že podíl na celkovém internetovém provozu bude v příštích letech růst ještě o něco rychleji. Američtí spotřebitelé a on-line nákupy na mobilních zařízeních Podle studie od comscore tráví online spotřebitelé 55 % času věnovaného nákupům na mobilních zařízeních. 44 % z toho připadá na smartphony a 11 % na tablety. Studie dále uvádí, že v druhém čtvrtletí 2013 nakoupilo aspoň jednou přes internet 69 % spotřebitelů používajících k nákupu počítač, 34 % spotřebitelů, kteří používají k nákupu tablet, a 21 % spotřebitelů, kteří nakupují přes smartphony. Na světě je v roce 2013 okolo 1, 5 mld. aktivních uživatelů smartphonů. To znamená 21% penetraci technologie na globální úrovni. Zdroj: Kleiner Perkins Caufield & Byers Zdroj:

17 Američané a data z fitness aplikací a zařízení case study Obliba aplikací a monitorovacích zařízení při cvičení se odráží i v masivním nárůstu objemu datové komunikace. Níže uvedený graf ukazuje růst počtu datových interakcí u fitness aplikace MyFitnessPal od konce roku 2012 do poloviny roku Každý měsíc došlo k jejich zdvojnásobení. Růst významu smartphonů při výnosech z reklamy na Facebooku (USA) Níže uvedená čísla ukazují podíl výnosů z reklamy na Facebooku v souvislosti s využíváním mobilního internetu. Zvyšuje se počet aktivních uživatelů a roste průměrný výnos z reklamy připadající na jednoho uživatele smartphonů, viz sloupcový graf. (Pozn. ARPU = průměrný výnos na uživatele) Prodeje ipadů globálně Graf ukazuje, jak se vyvíjel počet prodaných ipadů za poslední tři roky (vztaženo k prvnímu čtvrtletí roku 2013). Graf ukazuje, že nárůst počtu prodaných ipadů je až třikrát rychlejší než nárůst počtu prodaných iphonů. Zdroj: Kleiner Perkins Caufield & Byers Zdroj: Kleiner Perkins Caufield & Byers Zdroj: Kleiner Perkins Caufield & Byers

18 Rychlý nástup tabletů v porovnání s notebooky a stolními počítači Graf ukazuje, jak se počty prodaných tabletů velmi rychle blíží počtům prodaných stolních počítačů a notebooků. Zdroj: Kleiner Perkins Caufield & Byers Zdroj:

19 5. Fakta a čísla / z České republiky Mobilní technologie v České republice Nákupy online a mobilní technologie K čemu používají smartphony čeští spotřebitelé při běžném nákupu? Výzkumy mluví o tom, že v České republice bylo v roce 2012 okolo 1,5 milionu smartphonů, což představuje penetraci technologie na úrovni zhruba 16 % populace. Mezi rokem 2011 a 2012 došlo k růstu o 6 %. Dalších 7 % populace mluvilo o tom, že si smartphone v blízké budoucnosti pořídí. V roce 2013 se odhaduje, že smartphone vlastní 25 až 30 % české populace. U tabletů také dochází ke kontinuálnímu růstu počtu zařízení. V roce 2011 je vlastnilo 2,5 % populace, v roce 2012 to bylo 5,5 % obyvatel a v roce 2013 se odhaduje počet vlastníků tabletů na 8 % populace. Mobilní internet používá v České republice 25 % populace. K nákupu online používá smartphone 16 % jejich majitelů. Tablety ke stejnému účelu používá 36 % jejich majitelů. Významní čeští online prodejci Mall.cz, Aukro.cz a Alza.cz uvádí: Mall.cz přes mobil přichází na jejich stránky 5 % návštěvníků, kteří vytvoří 1,5 % objednávek. Aukro.cz přes mobil k nim přichází 3,6 % návštěvníků, přes tablet to jsou 2,4 %. Objednávky z mobilu tvoří 3 % a z tabletu 2 % objednávek. Alza.cz přes mobil k nim přichází 5 % návštěvníků, kteří provedou 2,3 % objednávek, z tabletu to jsou 2 % uživatelů, kteří vytvoří 1,7 % objednávek. 34 % spotřebitelů si fotí zboží při nákupech. 31 % spotřebitelů používá smartphone k lokalizaci obchodu. 31 % spotřebitelů si na smartphonech čte recenze na zboží. 24 % spotřebitelů používá smartphone k porovnávání cen. Spotřebitelské názory spojené s pronikáním ICT do nákupního procesu 55 % spotřebitelů tvrdí, že by byli více loajální vůči značkám nebo obchodníkům, kteří by jim pomáhali s výběrem pro ně vhodného zboží. 79 % spotřebitelů si myslí, že by obchodníci měli vymýšlet lepší způsoby jak odměňovat věrné zákazníky. 71 % spotřebitelů tvrdí, že používá nové zdroje informací a způsoby vyhledávání zboží, které potřebuje. Zdroj:

20 6. Charakteristika českého trhu v oblasti mobilních plateb Z výzkumu společnosti MasterCard vyplynulo, že 62 % české populace by rádo využívalo mobilní telefon podobně jako platební kartu. Na českém trhu je již několik projektů, které nabízí řešení pro mobilní platby. Telefónica O2 koncem roku 2012 začala nabízet SIM karty s podporou NFC v testovacím módu. V roce 2013 operátor ve spolupráci s GE Money Bank a MasterCard spustil službu O2 Peněženka naostro. T-Mobile spolu s ČSOB odstartoval pilotní projekt bezkontaktních NFC plateb na podzim Účastní se ho 400 klientů banky a 100 zaměstnanců z obou společností. Test potrvá do května roku V České republice také fungují služby pro mobilní platby bez NFC Mobito a MasterCard Mobile. Služby umožňují přenesení bankovních účtů do telefonů a provádět s nimi platby online i v kamenných obchodech. Další alternativou pro mobilní platby jsou bezkontaktní nálepky MasterCard PayPass. Nálepka funguje v podstatě stejně jako bezkontaktní platební karta, jen s tím rozdílem, že si ji lze nalepit na mobilní telefon. Velice slibně se rozvíjí placení přes QR kódy. Používá je šest českých bankovních domů (Komerční banka, Raiffeisenbank, ČSOB (+ Era), Česká spořitelna, Fio banka a Air Bank) především pro usnadnění platby různých účtů. Používá je také stále více online prodejců. S QR kódy pro platby se začalo pracovat na začátku roku 2013 po schválení Národní bankou. Placení přes mobil se v České republice dostává stále větší pozornosti a jak je vidět, zájem mají uživatelé i provozovatelé různých druhů mobilních platebních systémů. Podle zástupců MasterCard je v současnosti největší prioritou zavádění a šíření systémů, které používají NFC. Rychlejší nástup technologie zatím blokuje složitost dohod mezi bankami, provozovateli služeb a mobilními operátory. Další komplikací rychlejšího rozvoje NFC řešení je omezené množství typů telefonů, které s NFC spolupracují. Na českém trhu jich je 12. Lze předpokládat, že všechny způsoby mobilních plateb se budou dále rozvíjet a budou se rozšiřovat řady jejich uživatelů jak na straně zákazníků, tak na straně obchodníků a poskytovatelů služeb. Zatím je ale celá oblast ve svých začátcích a na boom teprve čeká. Například regionální zástupce asociace Visa odhaduje, že v roce 2020 bude polovina transakcí v jejich sítích uskutečněna přes mobil.

M-COMMERCE. trendová studie

M-COMMERCE. trendová studie M-COMMERCE trendová studie T o d a y s i d e a s w i l l b e c o m e t o m o r r o w s w o r l d. Obsah M-COMMERCE 1. Definice 2. Nástup m-commerce 3. Širší kontext spotřebitelské trendy 4. Trendy v m-commerce

Více

RETAIL SUMMIT 2013 MODEL SPOLUPRÁCE RETAILU A BANKY PRO 21. STOLETÍ. Marek Ditz, člen představenstva ČSOB

RETAIL SUMMIT 2013 MODEL SPOLUPRÁCE RETAILU A BANKY PRO 21. STOLETÍ. Marek Ditz, člen představenstva ČSOB RETAIL SUMMIT 2013 MODEL SPOLUPRÁCE RETAILU A BANKY PRO 21. STOLETÍ Marek Ditz, člen představenstva ČSOB Bankovní svět se mění Nízkonákladové banky Hráči s nabídkou základních služeb a omezenou distribuční

Více

Trendy v mobilním placení

Trendy v mobilním placení Trendy v mobilním placení David Brendl, brendld@visa.com Visa Europe 18 March 2015 Spolehlivost Rozsah Visa: silný byznys, o který se lze opřít 516 milionů karet 1 z každého 6.00 36,7 miliardy transakcí

Více

NFC nákup. Realita současnosti & Vize budoucnosti. Retail Summit 5.-6.2.2013. Jiří VÍTEK

NFC nákup. Realita současnosti & Vize budoucnosti. Retail Summit 5.-6.2.2013. Jiří VÍTEK NFC nákup Realita současnosti & Vize budoucnosti Retail Summit 5.-6.2.2013 Jiří VÍTEK Head of NFC & Financial Services Telefonica Czech Republic vitek.j@telefonica.com NFC s Komerční Bankou Telefónica

Více

Sdílená infrastruktura bezkontaktních plateb jako klíč k úspěchu Mobile Payments. Pavel Juřík

Sdílená infrastruktura bezkontaktních plateb jako klíč k úspěchu Mobile Payments. Pavel Juřík Sdílená infrastruktura bezkontaktních plateb jako klíč k úspěchu Mobile Payments Pavel Juřík Global Accounts Manager 11. 10. 2012 20 let platebních služeb GPE v ČR 1990 I. S. C. MUZO bankovní společnost

Více

Aktuální trendy a inovace v on-line platbách. Václav Keřka Product Manager GP webpay Global Payments Europe

Aktuální trendy a inovace v on-line platbách. Václav Keřka Product Manager GP webpay Global Payments Europe Aktuální trendy a inovace v on-line platbách Václav Keřka Product Manager GP webpay Global Payments Europe 1 Stav e-commerce v České republice se zaměřením na platební metody a porovnání s Evropou 2 Nakupování

Více

DPN - Digital Proximity Network. Část I Proximity komunikace Zákazníci, kamenné prodejny a nákupy Propojení digitálního a fyzického světa

DPN - Digital Proximity Network. Část I Proximity komunikace Zákazníci, kamenné prodejny a nákupy Propojení digitálního a fyzického světa DPN - Digital Proximity Network Část I Proximity komunikace Zákazníci, kamenné prodejny a nákupy Propojení digitálního a fyzického světa RETAILTrek a.s. Věrnostní programy Strana 1 Nové paradigma komunikace

Více

O MOBILNÍCH APLIKACÍCH V KOSTCE (TRENDY, KRIZE, PŘÍLEŽITOSTI, APLIKACE) YOUMOBTOO

O MOBILNÍCH APLIKACÍCH V KOSTCE (TRENDY, KRIZE, PŘÍLEŽITOSTI, APLIKACE) YOUMOBTOO O MOBILNÍCH APLIKACÍCH V KOSTCE (TRENDY, KRIZE, PŘÍLEŽITOSTI, APLIKACE) YOUMOBTOO (a trocha omáčky okolo ) Mobile Marketing Solutions Krize -Hrozba? X Příležitost? Krize se netýká mobilních aplikací a

Více

BLESK peněženka předplacená platební karta. Nominace o Cenu v soutěži Zlatá koruna v kategorii finanční produkty Novinka roku. MOPET CZ a.s.

BLESK peněženka předplacená platební karta. Nominace o Cenu v soutěži Zlatá koruna v kategorii finanční produkty Novinka roku. MOPET CZ a.s. BLESK peněženka předplacená platební karta. Nominace o Cenu v soutěži Zlatá koruna v kategorii finanční produkty Novinka roku MOPET CZ a.s. Proč předplacená platební karta Na českém trhu do roku 2014 neexistovala

Více

Sociální síť. = propojená skupina lidí na internetu

Sociální síť. = propojená skupina lidí na internetu Sociální sítě Sociální síť = propojená skupina lidí na internetu registrovaným členům umožňuje vytvářet osobní (či firemní) veřejný či částečně veřejný profil, komunikovat spolu, sdílet informace, fotografie,

Více

Roland Katona 11. října 2012

Roland Katona 11. října 2012 Roland Katona 11. října 2012 o ČSOB a Era Stavíme na dobrých vztazích se svými klienty. Zaměřujeme se na poskytování služeb vysoké kvality, které zjednoduší život naším klientům. Nabízíme jednoduchost,

Více

Revoluce na tuzemském bankovním trhu! Bezkontaktní technologie na platebních kartách

Revoluce na tuzemském bankovním trhu! Bezkontaktní technologie na platebních kartách Revoluce na tuzemském bankovním trhu! Bezkontaktní technologie na platebních kartách Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny Marie Hešnaurová, ředitelka odboru rozvoj platebních karet

Více

Stav e-commerce v ČR se zaměřením na platební metody 9/18/2013 2

Stav e-commerce v ČR se zaměřením na platební metody 9/18/2013 2 Platby kartou na internetu trendy, výzvy a vize Připravil Václav Keřka Září 2013 Stav e-commerce v ČR se zaměřením na platební metody 9/18/2013 2 Kde se nakupuje na internetu? Odhad počtu českých e-shopů

Více

cardsession 2014 Bankovní karty ve veřejné dopravě update podzim 2014 Martin Procházka

cardsession 2014 Bankovní karty ve veřejné dopravě update podzim 2014 Martin Procházka cardsession 2014 Bankovní karty ve veřejné dopravě update podzim 2014 Martin Procházka Pracovní skupina pro použití bankovních bezkontaktních karet ve veřejné dopravě Update 11/2014 obsah: proč ještě ne......

Více

NÁVRH EFEKTIVNÍ STRATEGIE MOBILNÍHO BANKOVNICTVÍ: NALEZENÍ SPRÁVNÉHO OBCHODNÍHO MODELU Mobile tech 2014

NÁVRH EFEKTIVNÍ STRATEGIE MOBILNÍHO BANKOVNICTVÍ: NALEZENÍ SPRÁVNÉHO OBCHODNÍHO MODELU Mobile tech 2014 NÁVRH EFEKTIVNÍ STRATEGIE MOBILNÍHO BANKOVNICTVÍ: NALEZENÍ SPRÁVNÉHO OBCHODNÍHO MODELU Mobile tech 2014 Mojmír Prokop, Head of Direct Channels, Komerční banka, a.s. Praha 27.března 2012 Kdo jsme : Silná

Více

Aktuální trendy a inovace v on-line platbách. Václav Keřka 29. května 2014

Aktuální trendy a inovace v on-line platbách. Václav Keřka 29. května 2014 Aktuální trendy a inovace v on-line platbách Václav Keřka 29. května 2014 1 Aktuální trendy v on-line platbách Kde se nakupuje na internetu v Česku? Odhad počtu českých e-shopů Platba kartou 30 000 Tržby

Více

NFC a mobilní platby. konference Mobilní platby 2014 5. listopadu 2014 Jan Nezbeda Produktové inovace, ČSOB

NFC a mobilní platby. konference Mobilní platby 2014 5. listopadu 2014 Jan Nezbeda Produktové inovace, ČSOB NFC a mobilní platby konference Mobilní platby 2014 5. listopadu 2014 Jan Nezbeda Produktové inovace, ČSOB Obsah Mobilní platby nejsou jen NFC NFC co přináší a znamená NFC nejsou jen mobilní platby Co

Více

Mobilní platby 2013 Global Payments Europe Praha 10.10.2013

Mobilní platby 2013 Global Payments Europe Praha 10.10.2013 Mobilní platby 2013 Global Payments Europe Praha 10.10.2013 GPE - Všechny služby na jednom místě Card management a personalizace ATM & POS network management Autorizační služby Naši partneři Vývoj aplikací

Více

Využití NFC technologie v obchodních řetězcích

Využití NFC technologie v obchodních řetězcích Využití NFC technologie v obchodních řetězcích RETAIL SUMMIT 2010 Richard WALITZA TELEFÓNICA O2 CZ Strategy & BD Manager NFC and Mobile payments 02.02.2010, Praha Co je NFC (Near Field Communication) NFC

Více

Budoucnost platebních transakcí. Marcel Gajdoš Senior Relationship Manager Visa Europe 20/9/2011

Budoucnost platebních transakcí. Marcel Gajdoš Senior Relationship Manager Visa Europe 20/9/2011 Budoucnost platebních transakcí Marcel Gajdoš Senior Relationship Manager Visa Europe 20/9/2011 Agenda Aktuální statistiky a vývoj trhu v ČR Situace v ČR Zajímavosti ze světa a budoucnost Visa Europe -

Více

Informatizace společnosti Petra Štogrová Jedličková

Informatizace společnosti Petra Štogrová Jedličková Informatizace společnosti Petra Štogrová Jedličková Program 1. Seznámení 2. Podstata změny 3. Aktuální trendy 1. Big Data 2. Sociální média 3. Elektronický obchod a PR 4. Mobilní inteligence 5. Geolokace

Více

DOTYK JAKO JÍZDENKA, VSTUPENKA A MOBILNÍ PLATBA. Jan Hřídel Krajský rok informatiky 2008

DOTYK JAKO JÍZDENKA, VSTUPENKA A MOBILNÍ PLATBA. Jan Hřídel Krajský rok informatiky 2008 DOTYK JAKO JÍZDENKA, VSTUPENKA A MOBILNÍ PLATBA Jan Hřídel Krajský rok informatiky 2008 Co to je NFC? NFC ve zkratce: NFC = Near Field Communication - Bezkontaktní komunikace na krátkou vzdálenost Technologie

Více

Symphony. www.symphony.cz. Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch

Symphony. www.symphony.cz. Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch Symphony www.symphony.cz Nová generace e-commerce řešení pro cestovní ruch Zcela nová generace rezervačních systémů Symphony není pouze rezervační systém, představuje zcela novou generaci v poskytování

Více

Česká m-commerce v globálním kontextu. Milan Kučera & Jiří Budinský

Česká m-commerce v globálním kontextu. Milan Kučera & Jiří Budinský Česká m-commerce v globálním kontextu Milan Kučera & Jiří Budinský 18x větší mobilní traffic než celkový v roce 2000 Sekvenční aktivita Mobil > Desktop- z toho nákupy tvoří 67% 24% veškerého mobilního

Více

NFC Marketing. Nejmodernější způsob On-Demand poskytování obsahu do mobilních telefonů.

NFC Marketing. Nejmodernější způsob On-Demand poskytování obsahu do mobilních telefonů. NFC Marketing Nejmodernější způsob On-Demand poskytování obsahu do mobilních telefonů. Co je to NFC marketing? Jedná se nejmodernější způsob jak poskytnout Vaše marketingové sdělení, nebo Vaší reklamu

Více

PLATBY KARTOU NA INTERNETU

PLATBY KARTOU NA INTERNETU PLATBY KARTOU NA INTERNETU Chcete rychle, pohodlně a bezpečně nakupovat z pohodlí domova či kanceláře? Není nic jednoduššího, než nakupovat přes internet kartou. Karta šetří Váš čas i peníze S kartou můžete

Více

Jak optimálně zjišťovat názory zákazníků v digitální době? Hlavně rychle a kvalitně! Říjen 2014

Jak optimálně zjišťovat názory zákazníků v digitální době? Hlavně rychle a kvalitně! Říjen 2014 Jak optimálně zjišťovat názory zákazníků v digitální době? Hlavně rychle a kvalitně! Říjen 2014 AGENDA 03 09 12 15 17 20 SOUČASNÁ MOBILNÍ SITUACE FAST CONTEXT FAST CONTEXT VÝZKUM KOMUNIKACE FAST CONTEXT

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ DIGITÁLNÍ PENĚŽENKY MASTERCARD MOBILE

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ DIGITÁLNÍ PENĚŽENKY MASTERCARD MOBILE 1 Podporované platformy Aplikace MC Mobile je podporovaná na zařízeních: iphone (iphone 3GS, iphone 4, iphone 4S, iphone 5) ipad (ipad, ipad 2, ipad 3rd generation) Android. Pozn.: minimální podporované

Více

Jednotlivci využívající vybrané informační a komunikační technologie

Jednotlivci využívající vybrané informační a komunikační technologie Mobilní telefon Jednotlivci využívající vybrané informační a komunikační technologie Mobilní telefon v roce 2012 nepoužívaly pouze 4 % osob starších šestnácti V roce 2007, to bylo 14 procent české populace.

Více

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE APLIKACí T UC-ONE - PC úvod Sjednocená komunikace představuje ideální řešení pro společnosti, které chtějí zvýšit svou efektivitu a využít komplexní řešení pro pokrytí

Více

O společnosti CryptoForce LTD

O společnosti CryptoForce LTD O společnosti CryptoForce LTD Jsme technologická společnost, která vyvinula kryptoměnu Crypton založenou na technologii Blockchain a používající pokrokovou metodu provádění transakcí - Proof of Stake,

Více

Online platby a jejich důležité místo v cestovním ruchu

Online platby a jejich důležité místo v cestovním ruchu Online platby a jejich důležité místo v cestovním ruchu Kontakt: Simona Hornychová Tel.: + 420 731 433 865 Email: simona.hornychova@agmo.eu www.agmo.eu 1 Platební metody Tradiční platebni metody hotovost,

Více

Chytré telefony pohledem operátora. Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012

Chytré telefony pohledem operátora. Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012 Chytré telefony pohledem operátora Petr Dvořáček, Jan Fišer, T-Mobile Czech Republic a.s. 2.2. 2012 Mobilní platformy Aktuální situace Mobilní platformy (ekosystémy) vznikají a zanikají, což je přirozené...

Více

Segment s nejvyšším potenciálem

Segment s nejvyšším potenciálem PODTITUL Graf B8 Domácnosti s osobním počítačem 2010 2005 Segment s nejvyšším potenciálem Nizozemsko Lucembursko Švédsko Dánsko Německo 78% 92% 75% 90% 80% 90% 84% 88% 70% 86% Spojené království 70% 83%

Více

ICT v hotelnictví a cestovním ruchu

ICT v hotelnictví a cestovním ruchu ICT v hotelnictví a cestovním ruchu Současný CR je stále více závislý na informacích Díky rozvoji ICT se informace stávají dostupnějšími -> roste zájem o individuální CR Informace je základní jednotkou

Více

Reklama efektivně. Možnosti na českém internetu Aukro.cz, Heureka.cz a jiné Reklama efektivně AdMarket.cz 1

Reklama efektivně. Možnosti na českém internetu Aukro.cz, Heureka.cz a jiné Reklama efektivně AdMarket.cz 1 Reklama efektivně Možnosti na českém internetu Aukro.cz, Heureka.cz a jiné 11.11.2011 Reklama efektivně AdMarket.cz 1 AdMarket.cz Přes 20 portálů a serverů Více než 3 mil. RU / měsíc Řešení na míru zákazníka

Více

Internetová populace zblízka Internetový prodej a jeho struktura

Internetová populace zblízka Internetový prodej a jeho struktura GfK Praha Media Internetová populace zblízka. Internetový prodej a jeho struktura Šárka Bártová, Robert Stránský GfK Growth from Knowledge The knowledge you need to make successful business decisions Internetová

Více

E-lékárna současná situace, její výhody, specifika a efektivita v rámci OTC/DS prodeje a další vývoj

E-lékárna současná situace, její výhody, specifika a efektivita v rámci OTC/DS prodeje a další vývoj E-lékárna současná situace, její výhody, specifika a efektivita v rámci OTC/DS prodeje a další vývoj PharmDr. Vladimir Finsterle Konference OTC, 26.9.2012 Počet obyvatel na 1 lékárnu je srovnatelný s ostatními

Více

gamifikace pro verejnost hravý event marketing

gamifikace pro verejnost hravý event marketing ˇ pro verejnost hravý event marketing Chtěli byste dát vědět více lidem o své instituci, značce či produktu a oslovit nové cílové skupiny? více motivovat již stávající klienty k určité činnosti a vzbuzovat

Více

Zaplatí to zákazníci?

Zaplatí to zákazníci? Zaplatí to zákazníci? Dopady PSD2 na uživatele platebních karet Pavel Juřík Senior Business Consultant Cards & Mobile Services Interchange Fee Interchange Fee - počátek 70. let 20. století - odměna pro

Více

Hlavní trendy přinášející velkou příležitost v roce 2019

Hlavní trendy přinášející velkou příležitost v roce 2019 Hlavní trendy přinášející velkou příležitost v roce 20 GLOBÁLNÍ TRENDY FORMUJÍCÍ OBLAST VELKOFORMÁTOVÉHO TISKU V ROCE 20 Proč následovat, když můžete vést? Úspěšní podnikatelé jsou ti, kteří určí tempo

Více

Bezkontaktníplatebnínástroje a mobilníaplikace. Wincor Nixdorf Michal Prázný Head of Professional Services Wincor Nixdorf, s.r.o.

Bezkontaktníplatebnínástroje a mobilníaplikace. Wincor Nixdorf Michal Prázný Head of Professional Services Wincor Nixdorf, s.r.o. Bezkontaktníplatebnínástroje a mobilníaplikace Wincor Nixdorf Michal Prázný Head of Professional Services Wincor Nixdorf, s.r.o. Bezhotovostní platby Bezhotovostní platby Využití Obchodníků: Platba Věrnost

Více

CO JE VODAFONE EPOKLADNA?

CO JE VODAFONE EPOKLADNA? CO JE VODAFONE EPOKLADNA? Elektronický prodejní systém využívající různé platební metody. Řešení pro živnostníky, drobné obchodníky a prodejny. Vodafone epokladna : Hlavní strana VÝHODY V KOSTCE: Elektronicky

Více

JAK PROČ MOBIL Zmobilizujte svůj byznys

JAK PROČ MOBIL Zmobilizujte svůj byznys JAK PROČ MOBIL Zmobilizujte svůj byznys Daniel Nohel 7/11/2013 01 Jak mobil mění zavedená pravidla 02 Jak mobil ovlivňuje vaši digitální prezentaci 03 Jak je vaše firma připravena na mobil 04 Jak zapojit

Více

Propojení světa online a kamenných prodejen Retail News, Praha,

Propojení světa online a kamenných prodejen Retail News, Praha, Propojení světa online a kamenných prodejen Retail News, Praha, 9.11.2016 Jak spojit výhody obou světů aby se eliminovaly nevýhody? OMNICHANNEL PŘÍSTUP Single channel Multichannel Crosschannel Omnichannel

Více

NÁKUPNÍ CHOVÁNÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2018

NÁKUPNÍ CHOVÁNÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2018 NÁKUPNÍ CHOVÁNÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2018 JAN PENKALA NÁKUPNÍ CHOVÁNÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2018 2 METODOLOGIE Výzkumná metoda Online výzkum prostřednictvím IPSOS panelu Populace.cz Cílová

Více

Jak využít sociální sítě a jejich možnosti Ondřej Rázl

Jak využít sociální sítě a jejich možnosti Ondřej Rázl 21. 10. 2014 - Školení pro realizátory MA21, Luka nad Jihlavou Jak využít sociální sítě a jejich možnosti Ondřej Rázl Ondřej Rázl 2006 Vysočina-news.cz 2007 Kulturní magazín Zoom 2010 Commservis.com 2011

Více

INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU: INOVATIVNÍ BUSINESS INTELLIGENCE

INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU: INOVATIVNÍ BUSINESS INTELLIGENCE INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU: INOVATIVNÍ BUSINESS INTELLIGENCE E-LEARNING Jan Novák 15. července 2014 Obsah Proč mít data? Zdroje dat (externí a interní) Typy dat tvrdá a měkká Nejčastější chyby při přípravě

Více

Úvod do on-line marketingu

Úvod do on-line marketingu Úvod do on-line marketingu Lektor: Jiří Eder Obsah videosemináře co je on-line marketing možnosti,výhody a rizika on-line marketingu pozice on-line marketingu v marketingovém mixu stanovení cílů a měření

Více

Mobilní marketing druhá šance. Den idirektu 4.12.2009

Mobilní marketing druhá šance. Den idirektu 4.12.2009 Mobilní marketing druhá šance Den idirektu 4.12.2009 1 Představení společnosti ATS na trhu od roku 1997 1999 první nasazení MT jako nástroje komunikace 2001 platforma PRSMS sjednocení čísel 2009-150 realizací

Více

Mobilní telefon v roli komunikačního a reklamního prostředku

Mobilní telefon v roli komunikačního a reklamního prostředku Pracovní skupina pro mobilní reklamu Mobilní telefon v roli komunikačního a reklamního prostředku 6.4. 2009 Konference ISSS, Hradec Králové Michal Němec, T-Mobile Mobilní telefon je unikátní komunikační

Více

HLEDEJCENY.mobi. Obsah. Mobilní verze e-shopu. Důvody instalace

HLEDEJCENY.mobi. Obsah. Mobilní verze e-shopu. Důvody instalace Obsah HLEDEJCENY.mobi Mezi Vodami 1952/9 e-mail: info@hledejceny.cz HLEDEJCENY.mobi... 1 Mobilní verze e-shopu... 1 Důvody instalace... 1 Výhody... 2 Co je k mobilní verzi potřeba... 2 Objednávka služby...

Více

I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S. Mediální svět v číslech

I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S. Mediální svět v číslech I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S Mediální svět v číslech p. Zopakování již známého, ale často zapomínaného Ekonomika se vyvíjí příznivě, roste, ovšem ne v Evropě Fiskální úsporná politika se přenáší

Více

Jak plánují čeští turisté své cesty a výlety. Jirka Pilnáček, Turistika.cz, s.r.o.

Jak plánují čeští turisté své cesty a výlety. Jirka Pilnáček, Turistika.cz, s.r.o. Jak plánují čeští turisté své cesty a výlety Jirka Pilnáček, Turistika.cz, s.r.o. Obsah prezentace Technologie pro hledání aktivního trávení volného času (výletů, zajímavostí a akcí) Cílová skupina lidí

Více

Produktový list - Sklik. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik

Produktový list - Sklik. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik Produktový list - Sklik PPC reklama Internetová reklama placená za proklik O službě Sklik je český PPC systém provozovaný společností Seznam.cz, který umožňuje zobrazování textové reklamy ve vyhledávání

Více

Jak mi může pomoci věrnostní program?

Jak mi může pomoci věrnostní program? Jak mi může pomoci věrnostní program? POSÍLENÍM VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKY Zavedení věrnostního programu je stávajícími zákazníky vnímáno jako krok vstřícnosti a ocenění ze strany Vás, obchodníka. PŘI ZÍSKÁVÁNÍ

Více

Národní bločková loterie

Národní bločková loterie Případová studie Národní bločková loterie Národní bločková loterie vzdělává občany Slovenska a eliminuje podvody při výběru DPH Národní bločková loterie Loterie je absolutní úspěch. Peter Kažimír ministr

Více

Produktový list - Sklik. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik

Produktový list - Sklik. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik Produktový list - Sklik PPC reklama Internetová reklama placená za proklik O službě Sklik je český PPC systém provozovaný společností Seznam.cz, který umožňuje zobrazování textové reklamy ve vyhledávání

Více

Zbantuj partyju. Koncept virální kampaně

Zbantuj partyju. Koncept virální kampaně Zbantuj partyju Koncept virální kampaně Odhadovaný přínos: 2 Cíl: Vytvořit pozitivní obraz Ostravy a na venek prezentovat zážitky při návštěvě města. 3 Problém: Návštěvníci neví, proč jet právě do Ostravy.

Více

Marketingový plán pro B2B

Marketingový plán pro B2B Marketingový plán pro B2B ZDARMA od desinners.cz Úvod do vyplnění plánu Nyní máte k dispozici vzor marketingového plánu B2B. Tady je pár rad, jak plán vyplnit. Přejeme hodně úspěchů! 1. Nesnažte se vyplnit

Více

Produktový list - Sklik. PPC reklama - internetová reklama placená za proklik

Produktový list - Sklik. PPC reklama - internetová reklama placená za proklik Produktový list - Sklik PPC reklama - internetová reklama placená za proklik O službě Sklik je český PPC systém provozovaný společností Seznam.cz, který umožňuje zobrazování textové reklamy ve vyhledávání

Více

Využijte mobil naplno

Využijte mobil naplno Využijte mobil naplno Tereza Hofmanová Account Strategist Google ČR/SR Google Confidential and Proprietary Víme... Mobilní zařízení zásadním způsobem mění naše uživatelské chování... Volba papeže 5 mýtů

Více

Jak úspěšně vstoupit na online trh

Jak úspěšně vstoupit na online trh Jak úspěšně vstoupit na online trh Ondřej Klega ACOMWARE s.r.o. www.acomware.cz ACOMWARE s.r.o. Hvězdova 1689/2a, 140 00 Praha 4 Tel.: 737 289 119 info@acomware.cz www.acomware.cz facebook.com/acomware

Více

Jste s tímto zvoleným (Vámi preferovaným) způsobem platby spokojen? Co na zvoleném způsobu platby oceňujete?

Jste s tímto zvoleným (Vámi preferovaným) způsobem platby spokojen? Co na zvoleném způsobu platby oceňujete? Máte platební kartu? Používáte internet? Používáte elektronické bankovnictví? Jaké banky používáte elektronické bankovnictví? Jak je toto bankovnictví zabezpečeno? Jste s úrovní zabezpečení spokojeni?

Více

INNOVATION DAY. Budoucnost televize. Michal Čupa CEO České Radiokomunikace a.s. 5.11. 2013 PLAY TO WIN

INNOVATION DAY. Budoucnost televize. Michal Čupa CEO České Radiokomunikace a.s. 5.11. 2013 PLAY TO WIN INNOVATION DAY Budoucnost televize Michal Čupa CEO České Radiokomunikace a.s. 5.11. 2013 Pozemní vysílání je populární a dále roste PODÍL JEDNOTLIVÝCH TV PLATFOREM 2007-2013 Zdroj: ATO 2013 (všechny TV

Více

Musím se zaregistrovat, abych mohl(a) platit pomocí Platební brány?

Musím se zaregistrovat, abych mohl(a) platit pomocí Platební brány? PLATEBNÍ BRÁNA ČASTO KLADENÉ DOTAZY - FAQ Co je to Platební brána? Platební brána je jednoduchá a bezpečná platební metoda. Platební brána umožňuje realizovat on-line platby za zboží a služby pomocí internetového

Více

Delivering Public Service for the Future. Jak nejlépe naplnit očekávání občanů ve 21.století?

Delivering Public Service for the Future. Jak nejlépe naplnit očekávání občanů ve 21.století? Delivering Public Service for the Future Jak nejlépe naplnit očekávání občanů ve 21.století? Obsah Úvodem Jaká má občan 21. století očekávání? Vnímání služeb českým občanem Nejlepší praxe ze zahraničí

Více

MANUÁL PRO PLATEBNÍ KARTU V MOBILU

MANUÁL PRO PLATEBNÍ KARTU V MOBILU MANUÁL PRO PLATEBNÍ KARTU V MOBILU www.gemoney.cz infolinka: 844 844 844 Jak funguje platební karta v mobilu? Platební karta v mobilu od GE Money Bank je novinkou na trhu platebních karet a zcela průlomovým

Více

MARKETING BUDOUCNOSTI? ONLINE! Prezentace pro M&M club VŠE 16.5.2015

MARKETING BUDOUCNOSTI? ONLINE! Prezentace pro M&M club VŠE 16.5.2015 MARKETING BUDOUCNOSTI? ONLINE! Prezentace pro M&M club VŠE 16.5.2015 MIROSLAV KRÁL Managing Partner, MarketUP 1996-2010 Řízení prodeje, distribuce a marketingu v nadnárodních technologických společnostech

Více

Role technologií v čisté mobilitě. 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical

Role technologií v čisté mobilitě. 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical Role technologií v čisté mobilitě 20.9.2012 Ing. Vlastimil Vyskočáni Manažer M2M Vertical Obsah 1. Trendy v oblasti automotive a monitoringu vozidel 2. Řešení O2 Car Control a reference 3. Obchodní příležitosti.

Více

Podnikatelské plánování pro inovace

Podnikatelské plánování pro inovace Podnikatelské plánování pro inovace Šablona podnikatelského plánu Název projektu Datum zpracování Verze č. Údaje o autorech Obsah Exekutivní souhrn...3 1. Základní údaje o předkladateli a podniku...4 1.1

Více

Slovenská spořitelna:

Slovenská spořitelna: Případová studie Slovenská spořitelna: Microsoft Dynamics CRM pro správu klientů ze segmentu malých a středních podniků Jak jsme Slovenské spořitelně usnadnily a zefektivnily práci s klienty ze segmentu

Více

BRAND (značka) vytváření, rozvoj a ochrana

BRAND (značka) vytváření, rozvoj a ochrana BRAND (značka) vytváření, rozvoj a ochrana LEGALWAY s.r.o. U Prašné brány 1079/3, 110 00 Praha 1 Tel.: (+420) 606 853 095 E-mail: info@legalway.cz BRAND (značka) a BRANDING Je lepší mít jednu silnou značku

Více

SMS Marketing. Komunikace s potencionálními i stávajícími zákazníky pomocí zpráv SMS

SMS Marketing. Komunikace s potencionálními i stávajícími zákazníky pomocí zpráv SMS SMS Marketing Komunikace s potencionálními i stávajícími zákazníky pomocí zpráv SMS 31.5.2012 Úvod do SMS Marketingu SMS zprávy přinášejí ze všech nástrojů palety mobilního marketingu nejvyšší efektivitu.

Více

UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ĆR

UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ĆR UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ĆR závěrečná zpráva z marketingového výzkumu trhu FOCUS, Marketing & Social Research říjen Uživatelé sociálních sítí 1 DESIGN VÝZKUMU Agentura FOCUS, Marketing & Social Research

Více

Spotřebitelské chování při nákupu rychloobrátkového zboží na internetu. Internetové dotazování / CAWI (Computer Aided Web Interviewing)

Spotřebitelské chování při nákupu rychloobrátkového zboží na internetu. Internetové dotazování / CAWI (Computer Aided Web Interviewing) 1 Parametry výzkumu Téma Spotřebitelské chování při nákupu rychloobrátkového zboží na internetu Sběr dat Září / říjen 2014 Cílová osoba Sledované kategorie Nakupoval/a v posledních 6 měsících na internetu

Více

NA MULTIKANÁLOVÝ PRODEJ. Jan Penkala ACOMWARE s.r.o. www.acomware.cz

NA MULTIKANÁLOVÝ PRODEJ. Jan Penkala ACOMWARE s.r.o. www.acomware.cz 13.9.2012 JAK NA MULTIKANÁLOVÝ PRODEJ Jan Penkala ACOMWARE s.r.o. www.acomware.cz ACOMWARE s.r.o. Hvězdova 1689/2a, 140 00 Praha 4 Tel.: 737 289 119 info@acomware.cz www.acomware.cz facebook.com/acomware

Více

INSIGHTS, AUDIENCES, ZAUJETÍ UDĚLEJTE SI S NÁMI POŘÁDEK V POJMECH, KTERÉ NA FACEBOOKU VÍDÁTE

INSIGHTS, AUDIENCES, ZAUJETÍ UDĚLEJTE SI S NÁMI POŘÁDEK V POJMECH, KTERÉ NA FACEBOOKU VÍDÁTE INSIGHTS, AUDIENCES, ZAUJETÍ UDĚLEJTE SI S NÁMI POŘÁDEK V POJMECH, KTERÉ NA FACEBOOKU VÍDÁTE Každý se na Facebooku stále učí něco nového a ledacos ho znovu a znovu překvapuje. Kdo se však chce věnovat

Více

Produktový list - Sklik. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik

Produktový list - Sklik. PPC reklama Internetová reklama placená za proklik Produktový list - Sklik PPC reklama Internetová reklama placená za proklik O službě Sklik je český PPC systém provozovaný společností Seznam.cz, který umožňuje zobrazování textové reklamy ve vyhledávání

Více

www.productoo.com E-SHOP

www.productoo.com E-SHOP Jedinečný způsob on-line prezentace, prodeje a řízení výroby Vašich produktů. Productoo je původní český software určený pro on-line prezentaci a prodej produktů. Kombinuje klasický způsob prodeje na internetu

Více

Trendy ve využívání mobilních zařízení

Trendy ve využívání mobilních zařízení Trendy ve využívání mobilních zařízení Hana Friedlaenderová Senior Research Manager 18. 3. 2015 Něco z historie pokrok nezastavíš! Graham Bell (1876) Simon IBM (1985-1992) Doba mobilní 90. léta 20.století

Více

Michal Kubáň, Ján Kačina NFC: POUŽITÍ, EKONOMICKÁ EFEKTIVITA, BEZPEČNOST

Michal Kubáň, Ján Kačina NFC: POUŽITÍ, EKONOMICKÁ EFEKTIVITA, BEZPEČNOST Michal Kubáň, Ján Kačina NFC: POUŽITÍ, EKONOMICKÁ EFEKTIVITA, BEZPEČNOST Inmedity s.r.o., Česká Republika, 2013 Agenda Představení Úvod k NFC Využití NFC Bezpečnost Ekonomický přínos Budoucnost NFC Řešení

Více

Nové trendy ehealth INSPO 2011. Filip Linhart

Nové trendy ehealth INSPO 2011. Filip Linhart Nové trendy ehealth INSPO 2011 Filip Linhart Obsah 1. Globální obraz Aktivity Telefónica O2 2. Dostupné služby Telemedicína TeleCare 3. Budoucí rozvoj Globální obraz Skupina Telefónica založena v roce

Více

Informace ke hře Pexeso v aplikaci iboard+

Informace ke hře Pexeso v aplikaci iboard+ Informace ke hře Pexeso v aplikaci iboard+ Společnost VIDEOBOARD Bohemia, s.r.o. se stala exkluzivním vlastníkem vysílacího času nadnárodního, reklamně informačního systému VIDEOBOARD pro region centrální

Více

Základní informace o šetření

Základní informace o šetření Úvod Stoupající význam nových informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a jejich rostoucí vliv na ekonomiku a společnost zvýrazňuje potřebu tyto jevy statisticky zachycovat a analyzovat,

Více

Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a

Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a Vývoj Internetu značně pokročil a surfování je dnes možné nejen prostřednictvím počítače, ale také prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů a netbooků. Chytré telefony, nazývané také Smartphony, poskytují

Více

Manuál pro označení místa prodeje a komunikaci u obchodníka

Manuál pro označení místa prodeje a komunikaci u obchodníka Manuál pro označení místa prodeje a komunikaci u obchodníka MOPET CZ 2013 Úvodní slovo Právě čtete dokument, který vám pomůže s komunikací nové platební služby Mobito. Mobito je nová inovativní služba

Více

TOP Katalog online řešení a služby pro podnikatele

TOP Katalog online řešení a služby pro podnikatele TOP Katalog online řešení a služby pro podnikatele Předmětem tohoto dokumentu je stručná charakteristika mezinárodních internetových multimediálních projektů poskytující moderní obchodní, propagační a

Více

EGOVERNMENT PRO OBČANY A FIRMY

EGOVERNMENT PRO OBČANY A FIRMY EGOVERNMENT PRO OBČANY A FIRMY ZÁKLADNÍ VÝCHODISKA KDE JSME Česká republika má v oblasti poskytování služeb e-governmentu stále velký kus cesty před sebou. Dosavadní nízká úroveň hodnocení rozvoje elektronických

Více

Paython www.paython.cz

Paython www.paython.cz Paython www.paython.cz Nejvyspělejší platební centrum pro bezpečné internetové platby Komplexní řešení pro vaše internetové platby Platební centrum Paython je unikátní systém pro komplexní správu internetových

Více

Marketingové využití internetu

Marketingové využití internetu Marketingové využití internetu Obsah dnešní přednášky Internet, web 2.0 Dlouhý chvost, reputační systémy Využití internetu pro marketingové účely Webové prohlížeče a optimalizace stránek Typy reklamy Facebook

Více

Česká spořitelna průkopník otevřeného bankovnictví

Česká spořitelna průkopník otevřeného bankovnictví Martin Medek Open Banking Leader Česká spořitelna 01/04/2019 ISSS 2019 Česká spořitelna průkopník otevřeného bankovnictví Otevřené bankovnictví Bankovní systémy, data, procesy a další zdroje mají přidanou

Více

Budoucnost ve sportu začíná teď. Přijmout změny ze své organizace. Chris D Orso, více president Orlando Magic NBA

Budoucnost ve sportu začíná teď. Přijmout změny ze své organizace. Chris D Orso, více president Orlando Magic NBA Budoucnost ve sportu začíná teď. Přijmout změny ze své organizace. Chris D Orso, více president Orlando Magic NBA NBA = globální značka MAGIC jsou součástí této značky a jsou na to hrdí, včetně města,

Více

SMS platby. pro úhradu poplatků ve zdravotnictví

SMS platby. pro úhradu poplatků ve zdravotnictví SMS platby pro úhradu poplatků ve zdravotnictví Představení společnosti ATS Společnost Advanced Telecom Services působí na trhu hlasových služeb a mobilního marketingu od roku 1997. ATS patří mezi největší

Více

Sdílená ekonomika Kolik? Jak dále? David Marek, Deloitte

Sdílená ekonomika Kolik? Jak dále? David Marek, Deloitte Sdílená ekonomika Kolik? Jak dále? David Marek, Deloitte Odhad velikosti sdílené ekonomiky Dvakrát měř Bottom up metoda: Odhad velikosti sdílené ekonomiky = podíl výdajů na zboží, které lze sdílet * podíl

Více

MOBITO PENÍZE V MOBILU ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

MOBITO PENÍZE V MOBILU ČASTO KLADENÉ OTÁZKY MOBITO PENÍZE V MOBILU ČASTO KLADENÉ OTÁZKY 1. Co je Mobito? Mobito jsou vaše peníze v mobilu. Díky Mobitu bezpečně, rychle a jednoduše zaplatíte svým mobilním telefonem v jakoukoli denní či noční hodinu,

Více

O portálu. Návštěvnost. Možnosti spolupráce

O portálu. Návštěvnost. Možnosti spolupráce O portálu Lekari-online.cz je informační a diskuzní portál s širokým spektrem lékařských oborů a specializací, jež umožňuje aktivní prezentaci lékařům, klinikám, zdravotním pracovištím a dodavatelům. Detailní

Více

WEBMARKETING K VÝSLEDKŮM

WEBMARKETING K VÝSLEDKŮM WEBMARKETING K VÝSLEDKŮM STATISTIKY 5,7 millionu uživatelů (10+) 7 miliard Pageviews 500+ Joined Websites (Site Centric) 100 minutes Daily Average Time Spent (ATS) 60 % Internet Penetration CZK 9 miliard

Více