Historie a tradice ozbrojených sil ČR Armáda ve struktuře Varšavské smlouvy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historie a tradice ozbrojených sil ČR Armáda ve struktuře Varšavské smlouvy"

Transkript

1 Historie a tradice ozbrojených sil ČR Armáda ve struktuře Varšavské smlouvy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 Armáda ve struktuře Varšavské smlouvy ) Historické souvislosti vzniku NATO, vznik Varšavské smlouvy. 2) Hlavní mezníky studené války, armáda ve struktuře Varšavské smlouvy.

3 Historický mezník 5. března 1946 projev Winstona Churchilla za účasti prezidenta Trumana na univerzitě v americkém Foultonu od Baltu až po Jadran byla spuštěna železná opona. Tento projev je považován za počátek studené války president H. Truman v Kongresu USA žádá o poskytnutí pomoci Řecku a Turecku (400 mil.dol.) TRUMANOVA DOKTRÍNA - první zřetelný zásah (intervence) USA do politických záležitostí Evropy. Skutečný důvod - oba státy byly podle USA ohroženy SSSR (v Řecku občanská válka potom dokonce prozatímní vláda gen. Markose - vůdce komunistických partyzánů) přímá pomoc Velké Británie.

4 Marshallův plán - ekonomická pomoc, vztahující se na celou Evropu - státní tajemník USA George Marshall schůzka ministrů zahraničních věcí Francie, VB, SSSR v Paříži SSSR se odmítl připojit, když neprosadil vlastní podmínky - na nátlak Stalina odmítly další země včetně Polska a Československa. Marshallův plán znamenal prosazení vlivu USA v Evropě v případě žádosti musela země sdělit všechny informace o stavu ekonomiky. To byl jeden z důvodů odmítnutí SSSR. Vývoj vztahů mezi USA a SSSR směřoval nezadržitelně k rozdělení světa na dva proti sobě stojící bloky fakticky k tomu došlo v období let

5 Pojem Studená válka - zhoršení mezinárodních vztahů mezi USA a SSSR a jejich spojenci až na pokraj válečného konfliktu na základě dnes zveřejňovaných archivních pramenů stálo lidstvo několikrát velmi blízko světové jaderné katastrofě. Podle názorů politologů a historiků je tímto pojmem označován vývoj vztahů mezi dvěma vojensko-politickými uskupeními v čele s USA a SSSR od roku 1946 až do roku Vedle krizových situací, hrozících přerůst v jadernou válku i v tomto časovém úseku najdeme období uvolňování mezinárodního napětí a náznaky spolupráce. Korejská válka , suezská krize 1956, Maďarské události říjen 1956, berlínská a karibská krize

6 Horečné zbrojení charakterizované vývojem a zaváděním nových druhů zbraní a výzbroje z důrazem na zbraně hromadného ničení (jaderné zbraně, chemické a bakteriologické zbraně atd. ). Zvyšování počtů jednotlivých armád a vytváření vojenských bloků (1949 NATO, 1955 Varšavská smlouva, dále i CENTO, ANZUS, ANZUK a další). Podpora spřízněných sil ve státech tzv. třetího světa nebo i přímé vojenské zasahování do vnitřních záležitostí států, které patřily k jednotlivým blokům (dodávky zbraní, příprava vojenských odborníků, poskytnutí expertů nebo i přímá účast v konfliktech) Střední východ, Afrika, Latinská Amerika.

7 Zásadně se studená válka promítala do oblasti mezinárodních vztahů a to jak mezi supervelmocemi tak i v ostatních oblastech světa. Každá strana se snažila využít jednání k dosažení svých politických, vojenských a ekonomických cílů. Obě strany prezentovaly vše co realizovaly především v oblasti vojenské jako nezbytné kroky k zajištění vlastní bezpečnosti a udržení míru v světě. Po celou dobu studené války se obě strany navzájem obviňovaly ze snah dosáhnout vojenskou převahu a rozpoutávání dalších kol horečného zbrojení (atomová puma, vodíková puma, raketové prostředky, atomové ponorky, binární zbraně, neutronové pumy, rakety s plochou drahou letu atd.).

8 Nejvíce se projevil vliv studené války v SSSR a v USA. SSSR stalinismus potlačení jakéhokoliv odporu proti stávajícímu systému, fyzická likvidace odpůrců, gulagy, fyzická likvidace i vedoucích představitelů státu vyhrocená protiamerická a protiimperialistická hysterie. USA do krajnosti vyhrocená protikomunistická hysterie, zejména v 50. letech. Výbor pro neamerickou činnost, Mc Cartnismus až dnes jsou zveřejňovány dokumenty o reálné situaci.

9 Silný vliv USA nástup proti silnému levicovému hnutí Francie, Itálie, Řecko. Atomový monopol USA až do roku 1949 kdy vyzkoušel atomovou pumu SSSR. V roce 1953 vyzkoušel SSSR vodíkovou pumu o velké ničivé síle. Korejská válka v letech Svět poprvé na prahu jaderné katastrofy gen. Mc Artur požadoval použití jaderné zbraně. USA padlých vietnamská válka porážka Francouzů u Dien Bien Phu padlých.

10 1955 vstoupily platnost pařížské dohody NSR získala suverenitu přijata NSR do NATO vznik Varšavské smlouvy. Dovršeno rozdělení Evropy a světa na dvě protikladné soustavy. Vývoj v Evropě určující pro řešení problematiky mezinárodní bezpečnosti. 50. léta jsou charakteristická prudkým rozvoj horečného zbrojení.

11 Po únoru 1948 probíhá tvrdá sovětizace armády. Z funkce ministra národní obrany byl odstraněn gen. L. Svoboda. Údajné důvody odvolání gen. Svobody: Bránil zavádění politického aparátu do armády. Brzdil tzv. očistu armády od reakčních živlů. Nebyl schopen zabezpečit realizaci požadavků gen. štábu sovětské armády na reorganizaci a zvýšení počtů armády. Sovětské velení odmítlo vyslat poradce do armády pokud bude gen. Svoboda ministrem nár. obrany.

12 Po nástupu Čepičky: Nekompromisní prosazování požadavků gen. štábu sovětské armády ve všech oblastech činnosti armády. Sovětští poradci rozhodovali o všem počty vojáků, organizace armády, dislokace, výcvik, voj. školství. Okamžité zavedení sovětských řádů, předpisů a dokonce i uniforem. Urychlené dokončení zavedení politického aparátu a organizací KSČ v armádě. Výsledek totální sovětizace československé armády.

13 Od roku 1950 armáda mocenským nástrojem komunistického režimu o jejím možném použití nerozhoduje vedení státu ale vedení KSČ. Příklad použití armády v době nepokojů souvisejících z měnovou reformou v r V roce 1954 bylo v armádě 74, 5% důstojníků, kteří se jimi stali po únoru pouze 25% důstojníků mělo střední školu s maturitou. 36,9% důstojníků mělo pouze školu pro důstojníky v záloze.

14 Snaha řešit stav různými cestami povolání na dlouhodobé cvičení atd vznik Varšavské smlouvy rozhodující vliv SSSR se dále prohlubuje. Členy Varšavské smlouvy se staly následující státy: SSSR, Albánie, Československo, Bulharsko, Rumunsko, Polsko, NDR. Vedení KSČ pouze plní příkazy z Moskvy výměna Čepičky na přímý pokyn Chruščova, maďarské události 1956, berlínská, karibská krize atd.

15 V říjnu 1957 vypuštěn první sovětský sputnik SSSR v krátké době vybudoval raketová vojska strategického určení. Radikální změna poměru sil mezi SSSR a USA nedozírné důsledky pro USA a jeho spojence. Území USA poprvé zasažitelné jadernými hlavicemi nutnost rozsáhlých opatření ve vojenské oblasti, v ekonomice i v ostatních oblastech života společnosti příprava obyvatelstva atd. USA -nutnost analýzy a realizace změn v oblasti zahraniční politiky atd. USA neustále udržovaly jednu třetina strategického letectva vyzbrojeného jadernými pumami ve vzduchu.

16 V Evropě obrovská koncentrace vojsk, výzbroje i jaderných hlavic. V Německu vojáků USA, Británie, Francie + menší kontingenty Belgie, Holandsko a Kanada. Na straně Varšavské smlouvy vojska SSSR v NDR původně 20 divizí, po rozmístění raket se počet snížil, v Polsku a v Maďarsku. Střední Evropa označována za sud střelného prachu. Leden 1959 vítězství revoluce na Kubě Fidel Castro, Ernesto Che Guevara. vývoj v ostatních oblastech světa rozvoj NOH podporovaného SSSR především střední východ a Afrika rok 1960 získání nezávislosti mnohých států v Africe.

17 Berlínská a Karibská krize 1961 a léta - vznikla vojenskostrategická rovnováha mezi velmocemi, nebývalé riziko možného vzniku jaderné války a celosvětové katastrofy (obě strany testovaly účinky jaderných zbraní na lidech) problémy s Čínou - roztržka z SSSR, válka na řece Ussuri 70. léta uvolnění mezinárodního napětí - SALT 1 a SALT 2, zahájení vídeňských jednání o snížení stavu ozbrojených sil a výzbroje v Evropě.

18 Události roku V armádě podobné tendence jako ve společnosti náznaky snah o získání určité míry samostatnosti v rozhodování o armádě pokusy o vypracován vojenské doktríny, úvahy o neutralitě atd. Na jaře 1968 nový ministr gen. Martin Dzúr. 21. srpna 1968 konec jakýchkoliv nadějí. Armáda okamžité tvrdé čistky. V srpnu 1969 armáda zneužita proti obyvatelstvu protestujícímu v souvislosti s 1. výročím okupace.

19 Po roce 1969 Do jisté míry obdoba situace jako po čistkách v únoru Enormní úsilí vedení KSČ zajistit doplnění sboru postiženého čistkami RDŠ, DDŠ, rozmach vysokého vojenského školství Totální podřízení se požadavkům SSSR 1983 přijetí tzv. odvetných opatření SSSR rozmístění raket středního doletu na našem území, Tento stav trval fakticky až do roku 1989.

20 Jakoukoliv snahu USA a jejich spojenců dosáhnout na základě jednání alespoň přibližnou rovnováhu ve vojenské oblasti v Evropě prezentovala sovětská propaganda jako jejich úsilí o získání převahy. Přesné údaje ze strany Varšavské smlouvy zveřejněny až v lednu Poměr počtu vojáků: Varšavská smlouva NATO Varšavská smlouva v Evropě celkem tanků a státy NATO , podobný poměr sil byl i v bojových vozidlech pěchoty a OT ( VS a NATO), v dělostřelectvu ( VS a NATO). V odpalovacích zařízeních operačně taktických a taktických raket byl poměr dokonce 1608 na straně Varšavské smlouvy ku 136 na straně NATO.

21 Po nástupu Reagana do funkce prezidenta USA byl přijat strategický program na 80. léta, který zahrnoval urychlené budování ozbrojených sil, výrobu a zavádění moderních zbraňových systémů. Byla zahájena výroba a rozmisťování balistických raket MX, raket Midgemam, nové atomové ponorky třídy Ohio, nové strategické bombardéry B1 a letouny Stealth. Součástí tohoto programu byla i výroba raket s plochou drahou letu, raketoplánu Schuttle. Cílem bylo ekonomicky vyčerpat SSSR a země Varšavské smlouvy. Tento cíl byl veřejně deklarován. Růst vojenského rozpočtu USA v 80. letech dosahoval 12-14% ročně.

22 USA začaly vyrábět neutronové zbraně, binární zbraně, nové tanky typu Abrams a zahájily práce na vytvoření rozsáhlého systému protiraketové obrany. Zároveň byla veškerá výše uvedená opatření zveřejňována a prezentována v tisku i v oficiálních vystoupeních především amerických představitelů. Postupně došlo k výraznému zhoršení vztahů mezi SSSR a USA. Sovětský svaz v rozsáhlé propagandistické kampani obviňoval Spojené státy z rozpoutání dalšího kola horečného zbrojení a ze snahy získat vojenskou převahu nad SSSR. Navrhoval řešení, které by v podstatě zachovalo stávající situaci.

23 USA naproti tomu navrhly nulovou variantu. Její podstata spočívala v tom, že Sovětský svaz stáhne rakety SS 20 z evropské části SSSR a USA nerozmístí 572 raket v Evropě (108 Pershing 2 a 464 raket s plochou drahou letu). Sovětský svaz po dlouhých a komplikovaných jednáních všechny návrhy USA a jejich spojenců odmítl. V roce 1983 zahájily USA rozmisťování plánovaného počtu raket v Evropě. Sovětský svaz odpověděl realizací tzv. odvetného opatření. V jeho rámci došlo k rozmístění sovětských raket středního doletu na území Československa, NDR a Polska. Příprava na rozmístění raket na území těchto států si vyžádala obrovské finanční prostředky.

24 Nebývale se zvýšilo reálné nebezpečí vzniku světového jaderného konfliktu. Minimální vzdálenost odpalovacích zařízení od území protivníka znamenala, že i jakákoliv náhodná havárie mohla vést ke zničujícímu jadernému konfliktu. Jakéhokoliv odpálení rakety z kterékoliv strany by nutně znamenala odvetný útok druhé strany. Na rozdíl od 70. let se Sovětský svaz dostal do defenzívy a opatření, která činil v oblasti vnitřní, zahraniční politiky i vojenské politiky byla reakcí na kroky, které realizovaly USA a jeho spojenci. V březnu roku 1983 předkládá prezident Reagan ucelený výzkumný program zaměřený na odstranění hrozby, kterou pro USA představovaly strategické jaderné střely.

25 Program nese název Strategická obranná iniciativa ( SDI ). Známý také jako projekt kosmických válek. Projekt předpokládal, že rozsáhlý systém protiraketové obrany bude zahrnovat jak využití kosmického prostoru tak i protiraketové prostředky umístěné na zemi. K vojenským účelům měl být využit i program víceúčelových raketoplánu Schuttle. Také v tomto případě byl sovětský svaz nucen vynakládat obrovské prostředky věnované kosmickému výzkumu s převážně vojenským využitím. Také v tomto případě byl sovětský svaz nucen vynakládat obrovské prostředky věnované kosmickému výzkumu s převážně vojenským využitím.

26 Došlo také k událostem, které ještě více komplikovaly vztahy mezi SSSR a USA, respektive mezi Varšavskou smlouvou a NATO. V dubnu a v květnu roku 1982 vedla Velká Británie s podporou USA válku o Falklandy. V září roku 1983 sestřelila sovětská stíhačka u pobřeží Sachalinu civilní jihokorejské letadlo s 269 cestujícími na palubě. V listopadu 1983 se rozhodl Sovětský svaz nepokračovat v jednáních o jaderných silách středního doletu v Ženevě. Napjaté vztahy mezi USA a SSSR přetrvávají až do nástupu Michaila Gorbačova k moci v Sovětském svazu v březnu Nástup Gorbačova k moci v Sovětském svazu přinesl výrazné změny jak ve vnitropolitické oblasti tak i v zahraniční politice.

27 V rámci Varšavské smlouvy se Sovětskému svazu čím dál obtížněji dařilo prosazovat své zájmy. Výrazné komplikace přinesl vývoj v Polsku, kde byl koncem roku 1981vyhlášen dokonce výjimečný stav. Složitá situace byla také v Maďarsku a v Rumunsku. Problémy se začaly objevovat také v NDR. Vedle dalších faktorů se projevovaly důsledky ekonomického vyčerpání a neschopnost států Varšavské smlouvy dlouhodobě soupeřit s ekonomicky nesporně silnějšími státy NATO v čele s USA. Postupně se tak začal naplňovat plán prezidenta Reagana vyhlášený při jeho návštěvě ve Velké Británii v roce Již koncem roku 1985 se sešel M. Gorbačov s americkým prezidentem R. Reaganem na ženevském summitu.

28 Dohodli se na snížení strategických zbraní a na prozatímní dohodě o likvidaci raket středního doletu. V říjnu roku 1986 se znova scházejí nejvyšší představitelé SSSR a USA v Reykjavíku. Zásadní obrat v jednáních mezi USA a Sovětským svazem přinesl rok V červenci tohoto roku oznamuje Sovětský svaz ústy M. Gorbačova připravenost likvidovat všechny zbraně středního doletu, včetně těch, které jsou rozmístěny v asijské části SSSR. Završením tohoto procesu bylo setkání M. Gorbačova a R. Reagana ve Washingtonu ve dnech prosince 1987.

29 Určitým faktorem, jenž zřejmě ovlivnil postoje velmocí v otázce likvidace raket středního doletu byly důsledky havárie jaderné elektrárny v Černobylu. Důsledky jednoznačně ukázaly, že jakékoliv použití jaderných zbraní by mělo dalekosáhlé a nepředvídatelné následky pro všechny účastníky případného konfliktu. Sovětský svaz učinil další a mnohdy i jednostranné kroky vedoucí k upevnění důvěry mezi SSSR a USA. V polovině května roku 1988 začal Sovětský svaz stahovat své jednotky s Afganistánu. Na počátku roku 1989 poskytuje prezident M. Gorbačov informace o zamýšleném snížení stavu sovětských ozbrojených sil.

30 Další redukci konvenčních ozbrojených sil oznamují také NDR, Polsko, Maďarsko, Československo a Bulharsko. Státy Varšavské smlouvy zveřejňují údaje o skutečném počtu vojáků a výzbroje svých armád. Prezidentem Spojených států amerických se stává G. Bush. Ještě v létě roku 1989 nic nenasvědčuje tomu, že se v zemích Varšavské smlouvy blíží změny, které rozhodujícím způsobem ovlivní celosvětový vývoj v následujícím období. Začátek nové éry ve vztazích mezi SSSR a USA představuje schůzka M. Gorbačova a G. Bushe na Maltě ve dnech prosince Od Jalty k Maltě. Na přelomu roku končí éra, která trvala fakticky od roku 1948.

31 Určitým faktorem, jenž zřejmě ovlivnil postoje velmocí v otázce likvidace raket středního doletu byly důsledky havárie jaderné elektrárny v Černobylu. Důsledky jednoznačně ukázaly, že jakékoliv použití jaderných zbraní by mělo dalekosáhlé a nepředvídatelné následky pro všechny účastníky případného konfliktu. Sovětský svaz učinil další a mnohdy i jednostranné kroky vedoucí k upevnění důvěry mezi SSSR a USA. V polovině května roku 1988 začal Sovětský svaz stahovat své jednotky s Afganistánu. Na počátku roku 1989 poskytuje prezident M. Gorbačov informace o zamýšleném snížení stavu sovětských ozbrojených sil.

32 V celé toto období, které je nazýváno studenou válkou byly vztahy mezi SSSR a USA určujícím faktorem světového a evropského vývoje ve všech oblastech života společnosti. Soupeření mezi dvěma vojensko-politickými bloky skončilo vítězstvím Západu. Naštěstí ne vítězstvím v ozbrojeném střetnutí. Další vývoj v Evropě a ve světě ukázal nutnost řešení problémů, které bylo jen velmi obtížné předvídat. Vzájemné vztahy mezi USA a SSSR a později Ruskem se staly, stejně jako v minulosti, důležitým faktorem světového a evropského vývoje.

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =?

KDY DO NATO VSTOUPILA ČR =? TOTALITA =? NEUTRALITA =? PROPAGANDA =? ŽELEZNÁ OPONA =? STUDENÁ VÁLKA V EVROPĚ STUDENÁ VÁLKA Studená válka = období napětí mezi SSSR a USA, kdy hrozilo vypuknutí třetí světové války (od blokády Berlína do r. 1989). 1949 SSSR vyrobil první atomovou bombu, později

Více

Vojenství v období studené války ( ) BSS 102 Dějiny vojenství

Vojenství v období studené války ( ) BSS 102 Dějiny vojenství Vojenství v období studené války (1946-1989) BSS 102 Dějiny vojenství Základní charakteristika studené války Studená válka vojensko-politické soupeření supervelmocí (USA a SSSR) a na ně navázaných ideologických

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-17_Studena_valka_a_zelezna_opona Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská

Více

Politologie 1 Otázka číslo: 1 Otázka číslo: 2 Otázka číslo: 3 Otázka číslo: 4

Politologie 1 Otázka číslo: 1 Otázka číslo: 2 Otázka číslo: 3 Otázka číslo: 4 Politologie 1 MEZINÁRODNÍ VZTAHY A MODERNÍ UDÁLOSTI Otázka číslo: 1 Korejská válka: se odehrála v letech 1950 1953 začala útokem jihokorejské armády skončila příměřím v Pchanmundžonu Otázka číslo: 2 Které

Více

Studená válka. Mír nemožný, válka nemyslitelná.

Studená válka. Mír nemožný, válka nemyslitelná. Studená válka Mír nemožný, válka nemyslitelná. Kdo? USA NATO dvě supervelmoci dva vojenské pakty SSSR Varšavská smlouva USA a SSSR vyšly z 2. sv. války jako dvě supervelmoci se zcela protichůdnými politickými

Více

USA v 50. a 60.letech

USA v 50. a 60.letech USA v 50. a 60.letech Anotace:výkladová prezentace věnující se Spojeným státům americkým po druhé světové válce. (politický systém, období studené války, karibská krize, 2.berlínská krize) Dětský diagnostický

Více

Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích

Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích Historie a tradice ozbrojených sil ČR Konstituování Armády České republiky a účast vojáků v zahraničních misích Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014

Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 Témata maturitních prací z dějepisu pro školní rok 2013 2014 1) Působení československých letců za 2. světové války v britské RAF. 2) Praktiky české policie a četnictva v době Metternichova a Bachova absolutismu.

Více

SSOS_ON_3.09 NATO. Číslo a název projektu Číslo a název šablony

SSOS_ON_3.09 NATO. Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ON_3.09

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA NATO HISTORIE ORGANIZACE Organizace Severoatlantické smlouvy, kromě zkratky NATO se užívá i zkratka OTAN (francouzská zkratka) vojensko-politická organizace zemí Evropy a

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Svět mezi světovými válkami Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor (předmět): Dějepis - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Svět po 1. světové válce

Více

Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Globální charakter válečného konfliktu. Diplomatické akce během války. Angloamerické spojenectví

Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA. Globální charakter válečného konfliktu. Diplomatické akce během války. Angloamerické spojenectví Kapitoly z dějin OBSAH DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Globální charakter válečného konfliktu Diplomatické akce během války Angloamerické spojenectví Formování antihitlerovské koalice Teheránská konference Postavení

Více

Bipolarita Počátky studené války

Bipolarita Počátky studené války Bipolarita Počátky studené války Anotace:prezentace se věnuje fenoménu studené války. Rozdělení světabipolarity na dvě poloviny a vztahu SSSR a USA. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče,

Více

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské

uvede příčiny a důsledky světové hospodářské Podklad pro celoroční rozvržení učiva dějepisu v 9. ročníku Celoroční rozvržení očekávaných výstupů z RVP ZV, dílčích výstupů a učiva DĚJEPISU 9 škola: třída: vyučující: hodinová dotace: 66 vyučovacích

Více

PROSLOV K NÁRODU. Umísti celkem až 3 kostky vlivu na jedno nebo více bojišť světového veřejného mínění. Max. 2 na bojiště.

PROSLOV K NÁRODU. Umísti celkem až 3 kostky vlivu na jedno nebo více bojišť světového veřejného mínění. Max. 2 na bojiště. PROSLOV K NÁRODU Umísti celkem až 3 kostky vlivu na jedno nebo více bojišť světového veřejného mínění. Max. 2 na bojiště. Přímé oslovení lidu bylo cestou, jak ovlivnit národní i světové mínění. SRPNOVÉ

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 MNICHOV 1938 Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_18 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Východní blok. Státy a organizace východního bloku

Východní blok. Státy a organizace východního bloku Východní blok Státy a organizace východního bloku Státy východního bloku Hlavní slovo SSSR 15 svazových republik SSSR největší stát na světě Vliv ve většině států střední a východní Evropy Komunisté s

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Opakování učiva 8. ročníku Brainstorming, práce s mapou, opakovací soutěže Určí základní historické události 19. stol. příčiny, důsledky a chronologie. Vysvětlí základní politické, sociální, ekonomické

Více

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005

EVROPSKÁ INTEGRACE. G. Petříková, 2005 EVROPSKÁ INTEGRACE G. Petříková, 2005 Evropa značně rozdrobený světadíl 44 států na ploše 10,5 mil. km 2 počet států se ve 20. století etapovitě zvyšoval dezintegrační tendence konec 20. století další

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 2 týdně, povinný MD: 1. světová válka Žák: vyjádří své mínění o zneužití techniky ve světových válkách a jeho důsledcích 1. světová válka - válka (začátek, průběh, příměří) - Češi a Slováci za 1. světové

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T8a) Ústavní základy zajišťování obrany ČR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Historie Kód studijního oboru 7105T021 Typ studia navazující magisterský Forma studia prezenční Specializace Platnost od 1. 11. 2016 Zkouška se

Více

Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k

Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k Vý stupní test z de jepisu 9. roč ní k 1. Imperialismus a. co b. kde 2. Druhá průmyslová revoluce a. co? c. kdy? 3. Pásová výroba a. kdo? 4. Významné objevy a objevitelé konce 19. století. 5. Kultura konce

Více

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008. Evropská unie, společný trh, euro, vstup ČR, Varšavská smlouva, NATO

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008. Evropská unie, společný trh, euro, vstup ČR, Varšavská smlouva, NATO Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

Dějiny Sovětského svazu

Dějiny Sovětského svazu Dějiny Sovětského svazu Sovětský svaz (zkr. SSSR) bylo dřívější Rusko. Sovětským svazem se stalo v roce po ruské bolševické revoluci v roce 1917 za První světové války vedením Vladimíra Iljičem Lenina.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Mizerov, Majakovského 2219 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Historie 13. Otázka číslo: 1. Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA. jedním ze států USA

Historie 13. Otázka číslo: 1. Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA. jedním ze států USA Historie 13 Otázka číslo: 1 Havajské ostrovy se v roce 1959 staly: jedinou kolonií USA jedním ze států USA samostatným státem, který je s USA spojen ekonomickou unií Otázka číslo: 2 V roce 1979 začal SSSR

Více

Období komunistické vlády

Období komunistické vlády Materiál pro domácí VY_06_Vla5E-20 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Zákon o obranném rozpočtu pro fiskální rok 2017

Zákon o obranném rozpočtu pro fiskální rok 2017 Pro autorizaci výdajů ve fiskálním roce 2017 na vojenské aktivity Ministerstva obrany, akvizice vojenských systémů, stanovení počtu vojenského personálu a další účely se Senát a Sněmovna reprezentantů

Více

Člověk a společnost 8. NATO NATO. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 8 NATO. Strana: 1

Člověk a společnost 8. NATO NATO. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 8 NATO. Strana: 1 Člověk a společnost 8. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM 8

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s největšími a rozhodujícími bitvami

Více

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Řízení bezpečnosti Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_351 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Studená válka. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Studená válka. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Studená

Více

A B C D E F. Třicátá léta ve 20.

A B C D E F. Třicátá léta ve 20. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Dějepis 3 Vzdělávací předmět: Dějepis 4 Ročník: 9. 5 Klíčové kompetence Výstupy Učivo (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení rozlišením

Více

Návrh. Senátu Parlamentu České republiky

Návrh. Senátu Parlamentu České republiky 303 10. funkční období 303 Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol o přístupu Černé Hory k Severoatlantické smlouvě 2016 Návrh U S N E S

Více

1. fáze studené války II.

1. fáze studené války II. 1. fáze studené války II. 1. berlínská krize 24. červen 1948-12. květen 1949 Německo i Berlín rozděleny na čtyři okupační zóny Po válce však došlo k rozkolům v otázce dalšího směřování Německa mezi SSSR

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY ROČENKA 2004 VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA NA SVÝCH SCHŮZÍCH (VYBRANÁ JEDNÁNÍ K PROBLEMATICE OBRANY) PROJEDNALA A PŘIJALA USNESENÍ (vyslechla informaci): 21. ledna 2004 k návrhu nařízení vlády o plánování

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-10-1.svetova_valka Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T-2 BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY A JEHO PRÁVNÍ ASPEKTY

AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T-2 BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY A JEHO PRÁVNÍ ASPEKTY AKTUÁLNÍ PROBLÉMY MEZINÁRODNÍHO PRÁVA HUMANITÁRNÍHO T-2 BEZPEČNOSTNÍ SYSTÉM ČESKÉ REPUBLIKY A JEHO PRÁVNÍ ASPEKTY LEOPOLD SKORUŠA Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu +420 973 442 571; leopold.skorusa@unob.cz

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

Postoje občanů ČR k NATO a USA

Postoje občanů ČR k NATO a USA Tisková konference pořádaná v rámci 15. výročí vstupu České republiky do NATO Postoje občanů ČR k NATO a USA CEVRO Institut, úterý 11. března 2014 Pozadí a cíle výzkumu V souvislosti s 15. výročím vstupu

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

NATO Organizace severoatlantické smlouvy North Atlantic Treaty Organization

NATO Organizace severoatlantické smlouvy North Atlantic Treaty Organization NATO Organizace severoatlantické smlouvy North Atlantic Treaty Organization Historie vzniku a vývoje NATO Poválečná situace Priority Západu demobilizace snížení početních stavů armád ekonomická přestavba

Více

Gymnázium Globe, s.r.o. Dějepisně geografický seminář CZ.1.07/1.1.00/14.0143

Gymnázium Globe, s.r.o. Dějepisně geografický seminář CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Gymnázium Globe, s.r.o. Dějepisně geografický seminář CZ.1.07/1.1.00/14.0143 KOLONIÁLN LNÍ MOCNOSTI A KOLONIE PO 2. SVĚTOV TOVÉ VÁLCE Dekolonizace v 40. letech Rok stát kolonizátor 1946 FILIPÍNY USA 1946

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T5a) Postavení a úloha Mezinárodního výboru Červeného kříže, Červeného půlměsíce a jiných mezinárodních organizací Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

NATO. Lucie Hrušková. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

NATO. Lucie Hrušková. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám NATO Lucie Hrušková Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Hrušková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0111. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0111. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

supervelmocí, objasnit jednotlivé etapy a konflikty studené války a ujasnit problematiku détente

supervelmocí, objasnit jednotlivé etapy a konflikty studené války a ujasnit problematiku détente Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Mezinárodní vztahy 1 Název tematického celku: Bipolární systém a studená válka Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je seznámit

Více

II. SV boje operace Barbarossa

II. SV boje operace Barbarossa Zimní válka napadení Finska SSSR 11/1939 3/1940 tuhé boje, Finové donuceni požádat o příměří Rudá armáda obrovské ztráty (200 tis. vojáků, 2200 tanků a letadel) Německo získává přesvědčení, že SSSR není

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T7a) Právní regulace a závazky z členství ČR v NATO a EU institucionální vymezení organizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika

Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika Politická situace Ovlivňuje hospodářský a sociální rozvoj každého státu K extrémnímu ovlivnění hospodářství a sociálních poměrů dochází

Více

Mezi světovými válkami

Mezi světovými válkami Mezi světovými válkami První světová válka byla velkým mezníkem v lidských dějinách především v Evropě dalekosáhlé změny důsledkem poválečného uspořádání je druhá světová válka Pařížská mírová konference

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) Datum zpracování

Více

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D.

Obrana pojetí a aktuální vývoj. Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. Obrana pojetí a aktuální vývoj Ing. Eduard Bakoš, Ph.D. 1 Literatura Relevantní legislativa a dokumenty viz dále (Ústava, Bezpečnostní strategie, resortní zákony) webové stránky příslušných institucí (např.

Více

60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu invaze sovětských vojsk Konec nadějí

60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu invaze sovětských vojsk Konec nadějí Sociální práce v historickém kontextu 60. léta Uvolnění a pokus o vlastní cestu 1968 - invaze sovětských vojsk Konec nadějí Jan Dočkal Částečné uvolňovaní ve 2.polovině 50.let 5.března 1953 umírá J.V.Stalin

Více

MVZ 165: Šíření jaderných zbraní

MVZ 165: Šíření jaderných zbraní MVZ 165: Šíření jaderných zbraní Ondřej Rojčík rojcik@fss fss.muni.cz Konzultační hodiny: úterý 13.00 15.00 Co nás dnes čeká? Izrael (Jiří Martinů) Další země Blízkého východu EgyptEgypt SýrieSýrie IrákIrák

Více

VY_12_INOVACE_108. Válka v Tichomoří. Pro žáky 9. ročníku ZŠ. Moderní doba. Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová

VY_12_INOVACE_108. Válka v Tichomoří. Pro žáky 9. ročníku ZŠ. Moderní doba. Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová VY_12_INOVACE_108 Válka v Tichomoří Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Moderní doba Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová Určeno k prezentaci nového učiva. Rozvíjí čtenářskou a informační

Více

Úpadek USA jako vojenské velmoci kybernetická válka

Úpadek USA jako vojenské velmoci kybernetická válka Úpadek USA jako vojenské velmoci kybernetická válka (Tomáš Rezek) Úvod Spojené státy americké se během studené války staly vojenskou supervelmocí. Po rozpadu Sovětského svazu sice došlo k omezení výdajů

Více

Anatolij Fjodorovič Dobrynin životopis I

Anatolij Fjodorovič Dobrynin životopis I Karibská krize 1962 Anatolij Fjodorovič Dobrynin životopis I Vzdělání: Moskevský letecký ústav Vysoká diplomatická škola (1944-1946) * 16/11/1919 06/04/2010 Diplomatická kariéra: 1946 začíná pracovat v

Více

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť

Všeobecná ženijní podpora. T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Všeobecná ženijní podpora T1/12 - Opravy poškozených přistávacích zařízení, polních letišť Cvičení Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Historie 16. Otázka číslo: 1. V době československé sametové revoluce stáli v čele světových velmocí:

Historie 16. Otázka číslo: 1. V době československé sametové revoluce stáli v čele světových velmocí: Historie 16 Otázka číslo: 1 V době československé sametové revoluce stáli v čele světových velmocí: Ronald Reagan, M. Gorbačov, H. Kohl, F. Mitterand W. Clinton, B. Jelcin, W. Brandt, F. Mitterand G. Bush,

Více

Dějiny 20. století, totalitní režimy

Dějiny 20. století, totalitní režimy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (DEJ) Dějiny 20. století, totalitní režimy Kvarta 2 hodiny týdně Dataprojektor Mezinárodní vztahy před 1. světovou válkou Ukáže na mapě kolonie evropských

Více

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D.

Studijní texty. Název předmětu: Řízení bezpečnosti. Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Studijní texty Název předmětu: Řízení bezpečnosti Téma: Místo a úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název

Více

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu

Krizové řízení. Krizové řízení v oblasti obrany státu Krizové řízení Krizové řízení v oblasti obrany státu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva

Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějepis (v bloku) (DEJb) Světové a československé dějiny od konce 19. století 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Dataprojektor Velká Británie v 19. stol., Viktorie

Více

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_13 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_02 Tématický celek: Evropa a Evropané

Více

Důsledky 2. světové války pro Evropu

Důsledky 2. světové války pro Evropu Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

B8-0008/2015 } Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat za skupinu GUE/NGL

B8-0008/2015 } Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat za skupinu GUE/NGL B8-0029/2015 } RC1/Am. 3 3 Helmut Scholz, Miloslav Ransdorf, Barbara Spinelli, Patrick Le Hyaric, Marie- Christine Vergiat Bod 8 a (nový) 8a. vyzývá vládu a parlament (Verchovna rada) Ukrajiny, aby splnily

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Řízení rizik. Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí

Řízení rizik. Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí Řízení rizik Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu dějepis se doplňují: 2. stupeň Ročník: devátý. Tematické okruhy průřezového tématu - umí charakterizovat hlavní změny koncem 19. - a počátkem 20. století v oblasti hospodářské, - společenské, kulturní a v mezinárodních vztazích - vysvětlí příčiny vzniku ohnisek napětí v Evropě - a v

Více

DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU

DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU DEKLARACE O STRATEGICKÉ SPOLUPRÁCI V OBLASTI OBRANY MEZI ČESKOU REPUBLIKOU A SPOJENÝMI STÁTY AMERICKÝMI Česká republika a Spojené státy Americké (Spojené státy) sdílí historii úzkých vztahů mezi našimi

Více

Fronty první světové války

Fronty první světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Liberálně-konzervativní akademie

Liberálně-konzervativní akademie Liberálně-konzervativní akademie Blok Mezinárodní vztahy doc. PhDr. Vít Hloušek, Ph.D. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně kontakt: hlousek@fss.muni.cz Přednáška

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 59 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně seznamuje s příčinami, průběhem

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Velení vojskům a štábní práce

Velení vojskům a štábní práce Velení vojskům a štábní práce T 6 Místo, úloha a odpovědnost velitele bojové jednotky (zástupce velitele bojové jednotky) v boji Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace

Více

Mezinárodní humanitární právo

Mezinárodní humanitární právo Mezinárodní humanitární právo T4b) Vztah mezinárodního humanitárního práva a mezinárodního práva lidských práv Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší

2. světová válka čs. odboj. Rozdělení čs. odboje, významné osobnosti odboje. Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Martin Dolejší Číslo projektu, šablona: Kdo vytvořil, ověřil: Předmět, ročník: Téma: Stručný popis: CZ.1.07/1.4.00/21.3132, III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Martin Dolejší Dějepis, 9.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Nové Město, tř. Družby 1383 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF ze společensko - historického přehledu (2004)

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF ze společensko - historického přehledu (2004) Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF ze společensko - historického přehledu (2004) A Příjmení a jméno:... Celkový počet bodů: Datum narození:...

Více

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek

Bakalářské státní závěrečné zkoušky Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek Bakalářské státní závěrečné zkoušky 2014-2016 Jednotlivé části bakalářské státní zkoušky a okruhy otázek I. Obhajoba bakalářské práce Student v krátkém exposé (1-3 minuty) vyloží základní parametry své

Více

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením.

Studijní texty. Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Studijní texty Název předmětu: Krizové řízení Téma: Velení, řízení a součinnost v operacích pod národním velením. Zpracoval: Ing. Miroslav Jurenka, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA

ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA Vznik Československa První republika 28. 10. 1918-30. 9. 1938 po rozpadu Rakouska-Uherska v závěru první světové války nový státního útvaru bez historické tradice Československo

Více

Studená válka. Jiří Unger

Studená válka. Jiří Unger Studená válka Jiří Unger Evropa a svět po 2. světové válce dvě supervelmoci: USA x SSSR rok 1945: Organizace spojených národů (OSN) Potrestání válečných zločinců Podepsání mírových smluv zpočátku pokus

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s poválečným uspořádáním Evropy

Více