Počátky Velké Moravy jsou spojeny s osobou knížete... Kníže... požádal byzantského císaře o vyslání křesťanské misie.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Počátky Velké Moravy jsou spojeny s osobou knížete... Kníže... požádal byzantského císaře o vyslání křesťanské misie."

Transkript

1 Počátky Velké Moravy jsou spojeny s osobou knížete.... Vyhrál nad nitranským knížetem.... Kníže... požádal byzantského císaře o vyslání křesťanské misie. A tak roku... přišli na VM... a.... Po jejich příchodu probíhaly bohoslužby v jazyce, který se nazývá.... V roce 869 bylo na Moravě zřízeno.... Rastislavův synovec... svého strýce zajal a vydal jej... králi Karlomanovi. V 80. letech 9. století byly k Moravě připojeny.... Posledním panovníkem Velké Moravy byl...., který musel čelit dvěma nebezpečím. Zaprve se jednalo o... říši a zadruhé se musel bránit nájezdům.... Nejpravděpodobnějším rokem zániku VM je rok.... Název: Opakování VM (1 z 19)

2 Název: X 5 22:51 (2 z 19)

3 Počátky českého státu 6. století Slované přicházejí do Čech z východu 2 teorie postupné obsazení Čech (kmenová teorie) Vedle sebe žilo několik (15) kmenů, které byly postupně sjednoceny do jednoho státu. jih Doudlebové západ Chbané jednorázové obsazení Čech Naše území obýval kmen Čechů. Z něho se vytvořilo 14 menších knížectví. Jejich knížata podřízena českému knížeti z rodu Přemyslovců. Jednotlivá knížectví postupně zanikala, až se vytvořil jednotný český stát. Žatecko Lučané Teplicko Lemuzi sever Děčané, Zličané, Litoměřici Rod Přemyslovců kmeny sjednotil. (Levý Hradec) Název: Kmenová teorie (3 z 19)

4 Název: X 5 22:46 (4 z 19)

5 Zmínky o českých Slovanech r zmínka (Karel Veliký se pokusil neúspěšně dobýt české území) r. 822 zástupci Čechů se účastní sněmu ve Frankfurtu se zástupci Moravy křest 14 českých knížat v Řezně Východofranská říše Čechy Velká Morava Název: X 5 13:05 (5 z 19)

6 Bořivoj (? 852? 889) první historicky doložený kníže (Přemyslovec) Čechy součástí Velké Moravy (Bořivoj zástupce Svatopluka a správce území Čech pokřtěn s manželkou Ludmilou Metodějem = křesťanství z východu knížecí sídlo přemístěno z Levého Hradce na pražské hradiště Název: X 5 13:05 (6 z 19)

7 Spytihněv ( ) po smrti Svatopluka se chtěl zbavit závislosti na VM r. 895 vazal východofranského panovníka Arnulfa České území se kulturně a politicky dostává pod vliv civilizace "latinského" Západu. budování souvislé sítě hradů = opora státní správy a církevní organizace církevní správa v Čechách podřízena biskupství v Řezně Název: X 5 22:48 (7 z 19)

8 po vymření Karlovců probíhal ve Východofranské říši dynastický boj = oslabení Bavorsko (Arnulf) X Sasko (Jindřich I. Ptáčník) Vratislav I. ( ) v Čechách spory, zda podporovat Jindřicha nebo Arnulfa založen chrám sv. Jiří na Pražském hradě Václav ( /935) do jeho plnoletosti vládne matka Drahomíra souboj křesťanské kultury a pohanství spor o výchovu Václava mezi Drahomírou a jeho babičkou Ludmilou (Tetín) Ludmila zavražděna Václav si podrobil kouřimského knížete Radslava = záminka pro Jindřicha I. Ptáčníka k tažení do Čech r. 929 Václav se podrobuje Jindřichovi I. = poplatek míru (tribut pacis) 500 hřiven stříbra a 120 volů ročně. Tím si Václav udržel svrchovanost nad svým územím = symbol české státnosti založení kostela sv. Víta v Praze (ostatky ze St. Denis) prosaská církevní politika spory s bratrem Boleslavem (v čele opozice proti Václavově politice) spiknutí r. 929/935 Václav zavražděn ve Staré Boleslavi likvidace Václavových přátel a stoupenců po 3 letech převezeny Václavovy ostatky do Prahy uctíván jako mučedník svatořečen symbol české státnosti patron české země Název: X 5 13:05 (8 z 19)

9 Boleslav I. ( ) vyznával razantnější politiku (usiloval o suverénní postavení Čech) konflikt se Saskem. Po 15 letech bojů uznal svrchovanost císaře Oty I. r. 955 se český oddíl účastní po boku císařských vojsk bitvy na řece Lechu proti Maďarům = porážka Maďarů budování hradské soustavy hrady = důležitý prostředek pro správu země hlavní opora moci Boleslava = vojenská družina expanze + šíření křesťanství (Morava, Slezsko, Pováží, Malopolsko) Praha centrem obchodu s Byzncí, Rusy, Araby, Židy 1. česká mince = stříbrný denár zaveden výběr daní dal převézt ostatky Václava z Boleslavi do Prahy a pohřbít v rotundě sv. Víta postupně se Václav stává českým světcem a v následujícím století i českým patronem Název: X 5 13:05 (9 z 19)

10 Název: X 5 13:05 (10 z 19)

11 Boleslav II. ( ) dokončeno sjednocení země (hranice podobné dnešním r. 973 zřízeno v Praze biskupství (podřízeno mohučskému arcibiskupství) (Dětmar, Vojtěch) r. 995 vyvraždění Slacvníkovců (Libice nad Cidlinou) = dovršení sjednocení českého státu Vojtěch r. 982 zvolen 2. pražským biskupem Krize českého státu 1. pol. 11. stol. ze tří středoevropských států (Čech, Uher, Polska) bylo české knížectví nejslabší ztráta dobytých území (Krakovsko, Slezsko) připadly Polsku od r. 999 se na trůnu střídali Boleslav III. Ryšavý, Jaromír a Oldřich Zasahování Polska do české politiky nároky práva dosazování českých knížat vládl na Moravě a Slovensku cíl = vytvoření polsko české říše (proti německému nebezpečí) r Vladivoj = 1. český kníže, který přijal Čechy jako léno římského panovníka (v podstatě jen formální záležitostčeský stát pokládán za součást římské říše. knížata volena zemským sněmem, ale potvrzována říšskými panovníky) krátký návrat Boleslava III. vyvraždění Vršovců vláda Boleslava Chrabrého (zmocnil se Moravy, části Slovenska, Slezska, Krakovska a Čech) Pozn. napětí mezi Polskem a římskou říší Poláci vyhnáni z Čech zásluhou Jaromíra ( , ) postavil se na stranu říše (Jindřich II.) v boji s Polskem. Oldřich ) r dobývá na Polácích Moravu (správce Břetislav I.) = upevňování českého státu (díky úpadku Polska a Uher) Název: X 5 13:05 (11 z 19)

12 Břetislav I. ( ) stabilizace českého státu ("český Achilles") r vpád do Polska = 2. pokus vytvořit česko pols říši (proti Německu). Dobytí Slezska, Krakovska, Hnězdna. Odvoz ostatků sv. Vojtěcha do Prahy. ( snaha o zřízení arcibiskupství ) Břetislavova (Hnězdenská) dekreta = nejstarší soub zákonů dodržování křesťanských zásad vymezují vnitřní stavbu českého státu střet s římským králem Jindřichem III. dvě tažení do Čech 1040 sice Jindřich poražen u Domažlic (Brůdku), ale v 1041 Břetislav donucen ke kapitulaci = ztráta dobytých území, slib vazalské věrnosti, lenní poplatek Břetislav a Jitka (5 synů) r. 1054/55 seniorát (stařešinské právo) = knížetem vždy nejstarší příslušník přemyslovského rodu. Ostatní vládli v tzv. údělných knížectvích (olomoucké, brňenské). Název: X 10 12:37 (12 z 19)

13 Po smrti Břetislava I. na trůně Spytihněv II. ( ) zbavil své bratry moravských údělů. Smrt za nejasných okolností. (žádost papeži o propůjčení královské koruny a titulu neúspěšné) Vratislav II. ( ) obnovil moravské úděly r zřídil moravské biskupství v Olomouci (protiváha pražskému bratr Jaromír) přenesení knížecího sídla z Pražského hradu na Vyšehrad zde zřízena kapitula (podřízena přímo papeži) spojenectví s císařem Jindřichem IV. v boji o investituru r Jindřichem IV. udělen královský titul (+ zrušen tribut, pouze účast na korunovačních jízdách do Říma a na vojenskýchn výpravách) zisk Budyšínska a Zhořelecka titul krále = formální záležitost; není dědičný přesto zvýšení prestiže českého panovníka Spytihněv II. X Vratis papež císař Název: X 12 19:44 (13 z 19)

14 po smrti Vratislava II. období porušování zásad seniorátu vlivy úpadku českého státu boje o knížecí stolec boj o emancipaci církevní moci sílící vliv velmožů (vytváření rodové šlechty z původní knížecí družiny) zásahy říšských panovníků do vnitřních poměrů Čech epizodní vlády (řešeny většinou násilnou cestou) Konrád I. Brněnský (1092) Břetislav II. ( ) ve snaze omezit vliv starých velmožskch rodů vypudil rod Vršovců (do Polska). Dále zbavil moci brněnské Přemyslovce. R zavražděn. Bořivoj II. ( , ) do čech se vrace Vršovci (Žatec, Litoměřice, Libice) Svatopluk ( ) "panoval v sedle" na vojensk výpravách proti Uhrám a Polsku. R nechal vyvraždit zbytek Vršovců. Sám také zavražděn. Vladislav I. ( , ) císař mu udělil Čechy v léno Název: X 12 19:44 (14 z 19)

15 Soběslav I. ( ) r bitva u Chlumce císařské vojsko Lothara poraženo rotunda na Řípu, kostely, kláštery, opevnění Pražského hradu Vladislav II. ( ) 2. český král účast na 2. křížové výpravě nedorazila do Jeruzaléma pomoc Fridrichu I. Barbarossovi v sev. Itálii r královský titul Juditin most, kláštery, kostely konec vlády ochlazení vztahů s Fridrichem Barbarossou Vladislav rezignoval ve prospěch syna Bedřicha ( , ) Barbarossa ho však neuznává a ustanovuje Oldřicha českým panovníkem. Ten se ale vzdává trůnu ve prospěch bratra Soběslava. Název: X 17 8:37 (15 z 19)

16 Soběslav II. ( ) "selský kníže" neuznáván šlechtou = ztráta autority českého panovníka Barbarossa udělil Čechy v léno Bedřichovi ( ) ten sice vypudil Soběslava II., ale spor s Konrádem Otou (Morava), kterého šlechta chtěla za knížete spor vyřešil Barbarossa Bedřich potvrzen českým knížetem Konrád Ota dostal jako léno Moravu (markrabství) nezávislé na Praze Konrád Ota ( ) sjednotil moravská údělná knížectví do jednoho celku r udělena hodnost markraběte jako říšského knížete = vznik markrabství moravského hodnosti říšského knížete dosáhl r také pražský biskup Jindřich Břetislav = nezávislost na českém panovníkovi ROZTŘÍŠTĚNOST ZEMĚ Název: X 17 8:37 (16 z 19)

17 r Bedřich umírá Konrád II. Ota ( ) opětovné spojení Čech a Moravy (moravské markrabství však právně nadále existuje = svébytné postavení) r statuta knížete Konráda = zákoník (šlechta jako vrstva svobodných a dědiční vlastníci půdy) šlechta jako společenský stav se silným politickým vlivem a hospodářským zázemím r Konrád II. Ota umíra na vojenském tažení s novým německým králem Jindřichem IV. v Itálii Václav vládne 3 měsíce Přemysl Otakar I. ( , ) syn Vladislava II. boj s Václavem Jindřich IV. uděluje Přemyslovi Čechy v léno Přemysl Otakar I. se účastní spiknutí proti Jidřichovi IV. (římský panovník) Přemysl sesazen z trůnu Jindřich Břetislav ( ) původně pražský biskup spojil církevní a světskou správu Vladislav Jindřich (1197) vyžádal si od pražského biskupa přísahu věrnosti = odstranění podřízenosti říši Přemysl Otakar I. ( ) Název: X 19 18:55 (17 z 19)

18 Název: X 6 7:07 (18 z 19)

19 Slované: Marie Beranová, Slované, Praha 1998 Sámova říše: M. Lutovský N. Profantová, Sámova říše, Praha 1995 počátky českého státu : R. Turek, Čechy v raném středověku, Praha 1982 D. Třeštík, Počátky Přemyslovců, Praha 1997 Z. Fiala, Přemyslovské Čechy, Praha 1975 J. Žemlička, Čechy v době knížecí( ), Praha 1997 J. Žemlička, Století posledních Přemyslovců, Praha 1986 Název: X 17 7:42 (19 z 19)

20 Přílohy zavraždění Ludmily.jpg sludmila.jpg prilba%20vened%20kopie.jpg

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 DIGITÁLNÍ

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Český stát (počátky, Čechy v době knížecí, první čeští králové)

Český stát (počátky, Čechy v době knížecí, první čeští králové) Český stát (počátky, Čechy v době knížecí, první čeští králové) 1. Proč jsou počátky našeho státu opředeny pověstmi? Které pověsti znáš? Kdo a kam je zapsal? Jsou pravdivé? 2. Kdy přicházejí Slované na

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

České země do vymření Přemyslovců. Benjamin Březina, 4.B

České země do vymření Přemyslovců. Benjamin Březina, 4.B České země do vymření Přemyslovců Benjamin Březina, 4.B Slované v temných staletích 6.-7. stol. Stěhování národů V 6. stol (odhad 535) nahrazení germánského obyvatelstva slovanským Střet s Avary První

Více

CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Autor: Název DUM: Název sady: Číslo projektu: Anotace:

CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Autor: Název DUM: Název sady: Číslo projektu: Anotace: Název školy: Autor: Název DUM: Název sady: Číslo projektu: Anotace: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.12 Počátky českého státu, české knížectví za prvních Přemyslovců Raný

Více

Přemyslovci Boleslav III.

Přemyslovci Boleslav III. Přemyslovci Boleslav III. Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření 18.11.2012 Ročník První Stručný obsah Začala politická a hospodářská krize českého státu Způsob využití Výklad nové látky, opakování

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Přemyslovci - Boleslav II.

Přemyslovci - Boleslav II. Tematická oblast Přemyslovci - Boleslav II. Přemyslovci Datum vytvoření 17.11.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód První Vlivem evropské politiky ztratil Boleslav II. na konci své vlády rozsáhlá

Více

Český raně feudální stát

Český raně feudální stát Český raně feudální stát Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0117 Od poloviny 9. století se na území Čech začal prosazovat slovanský kmen, který nazýváme podle bájného Přemysla Oráče Přemyslovci. Je pravděpodobné,

Více

VY_32_INOVACE_09.12 1/5 3.2.09.12 IQ cesta čekým středověkem

VY_32_INOVACE_09.12 1/5 3.2.09.12 IQ cesta čekým středověkem 1/5 3.2.09.12 Pravidla hry: 1. Hra je určena minimálně pro 2 hráče. 2. Jeden hráč (může se účastnit i hry) bude kontrolovat správnost odpovědí na Listině odpovědí. 3. Každý si vybere figurku jiné barvy

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_472 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_32_INOVACE_104 Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 293 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 2. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) SEDMÝ Člověk

Více

Dějiny českých zemí kupce Sáma Sámova říše ne stát, jen kmenový svaz 631 n. l. bitva u Wogatisburgu rozpad

Dějiny českých zemí kupce Sáma Sámova říše ne stát, jen kmenový svaz 631 n. l. bitva u Wogatisburgu rozpad Dějiny českých zemí Slované na našem území od 6. století ohrožováni ze strany Avarů (kmen žijící na území dnešního Maďarska) 623 n. l. rozhodující bitva vítězí Slované pod vedením kupce Sáma zvolen za

Více

Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání

Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání Oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Vlastivěda Tematický okruh: LIDÉ A ČAS Ročník: 4. Klíčová slova: Panovnické rody v českých zemích, panovníci jednotlivých

Více

Konec 9. a poč. 10. st. začíná v Čechách vládnout nejsilnější rod - PŘEMYSLOVCI. - první Přemyslovec, o kterém se dochovaly písemné zprávy

Konec 9. a poč. 10. st. začíná v Čechách vládnout nejsilnější rod - PŘEMYSLOVCI. - první Přemyslovec, o kterém se dochovaly písemné zprávy Konec 9. a poč. 10. st. začíná v Čechách vládnout nejsilnější rod - PŘEMYSLOVCI Na tuto dobu se váží pověsti nejsou dochovány žádné písemné zprávy, které by potvrzovaly nebo vyvracely existenci osobností,

Více

České země v raném středověku II. (935-1197)

České země v raném středověku II. (935-1197) České země v raném středověku II. (935-1197) 21) Boleslav I. a Boleslav II. Svatý Václav ovládal pouze Prahu a její bezprostřední okolí. Přemyslovský stát byl tehdy ještě relativně nevýznamný. Teprve Václavovi

Více

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: říjen 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: Příchod Slovanů, Sámova říše, Velkomoravská říše Třída:

Více

KRONIKA tak řečeného DALIMILA

KRONIKA tak řečeného DALIMILA KRONIKA tak řečeného DALIMILA PASEKA PRAHA - LITOMYŠL 2005 Obsah (5) UVOĎ (9) PŘEDMLUVA Tuto se počíná kronika (12) KAPITOLA 1 O babylonské věži a sedmdesáti jazycích (13) KAPITOLA 2 O vzniku českého národa

Více

Počátky polského státu

Počátky polského státu Počátky polského státu Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0113 V oblasti dnešního Polska se usadily během stěhování národů tři velké kmeny západní větve Slovanů: Polané, Vislané a Slezané. Tyto kmeny vedly

Více

PŘEMYSLOVSKÝ STÁT. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_inovace/6_337 22. 3. 2012

PŘEMYSLOVSKÝ STÁT. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_inovace/6_337 22. 3. 2012 PŘEMYSLOVSKÝ STÁT Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_inovace/6_337 22. 3. 2012 Anotace: Jazyk: Prezentace s počátky vzniku českého státu, vláda přemyslovských knížat Prezentace slouží k názornému výkladu

Více

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa VY_12_INOVACE_88 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa Leden 2012 Mgr. Regina Kokešová Slouží k prezentaci nového učiva Doplnění informací v učebnici z jiných

Více

Svatopluk Moravský ( ) - Moravský Přemyslovec - řídil a kontroloval přemyslovské knížectví, dokud nenastoupil Spytihněv I.

Svatopluk Moravský ( ) - Moravský Přemyslovec - řídil a kontroloval přemyslovské knížectví, dokud nenastoupil Spytihněv I. III. České země za vlády Přemyslovců Bořivoj I. (868 889) - původní sídlo jeho rodu bylo v Levém Hradci, to však přemístil do Prahy a položil tak základy efektivního systému hradů a hradišť, která se postupem

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_470 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

Evropa ve středověku Významné státy:

Evropa ve středověku Významné státy: Evropa ve středověku Významné státy: rozpad Západořímské říše - říše Francká - Svatá říše římská - Anglie Východořímská říše Byzanc mimo hranice římské říše Slované dějiny Pyrenejského poloostrova Evropa

Více

Český stát za vlády přemyslovských knížat

Český stát za vlády přemyslovských knížat Úvod : Vytvořila jsem pracovní materiál pro vlastivědu a dějepis /4.,5. i druhý st./, pro realizaci projektů/ př. ČJ popis historické postavy, MA číselná osa, orientace v čase, VV- tém. práce, dobový portrét

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

=> VYTVÁŘEL SE ČESKÝ STÁT

=> VYTVÁŘEL SE ČESKÝ STÁT během 10. století nejmocnější rod u moci více než 430 let cca 30 panovníků z toho 7 králů území získávali bojem, dohodami, sňatky => VYTVÁŘEL SE ČESKÝ STÁT - 1. kníže, o kterém se dochovaly písemné zprávy

Více

Skákavý rébus duo Počátky Přemyslovců

Skákavý rébus duo Počátky Přemyslovců Skákavý rébus duo Počátky Přemyslovců VY_32_INOVACE_09.17 3.2.09.17 Metodika hry: Hra skákavý rébus duo je určená pro dvojici hráčů. Na herní plán se vloží kartičky s čísly odpovídajícími hernímu plánu.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_105 Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Jak se jmenovala dcera Přemysla Otakara I., která svůj život obětovala nejchudším? Božena. 2. Kdo se stal knížetem po smrti knížete Václava? Biskup Syn Bratr 3. Jak kníže Oldřich rozšířil české knížectví?

Více

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU 1. Francká a Byzantská říše: Justinián I. kopule 1453 miniatury latina Chlodvík 2. Islám: bůh vyznavač islámu 3. Slované: Přiřaď k jednotlivým státům, zda se jedná o Slovany východní,

Více

Dej 1 Velkomoravská říše. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej 1 Velkomoravská říše. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 1 Velkomoravská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Velká Morava první státní útvar na našem území existuje okolo

Více

Přemyslovci - Svatý Václav

Přemyslovci - Svatý Václav Přemyslovci - Svatý Václav Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření 19.10.2012 Ročník První Stručný obsah Svatý Václav patří k nejznámějším českým knížatům Způsob využití Výklad nové látky, opakování

Více

ČLOVĚK SOUČASNÝ ASI 10 000 L. PŘ. N. L.

ČLOVĚK SOUČASNÝ ASI 10 000 L. PŘ. N. L. ASI OD 1500-1200 L. PŘ. N. L. ASI OD 3000 L.PŘ.N.L DOBA ŽELEZNÁ DOBA BRONZOVÁ ČLOVĚK SOUČASNÝ ASI 10 000 L. PŘ. N. L. ČLOVĚK ROZUMNÝ ASI 300 000 L. PŘ. N. L. DOBA KAMENNÁ ASI OD 2 500000 L. PŘ. N. L. DOBA

Více

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte správně nebo zakroužkujte správnou odpověď. V polovině 11. století se rozhořel boj mezi papežem a císařem o to, kdo je na světě mocnější. Toho využil kníže,

Více

Počátky Svaté říše římské

Počátky Svaté říše římské Počátky Svaté říše římské Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0112 V roce 843 se rozpadá Francká říše na tři části. Východní část, která dala základ Svaté říši římské, získal Ludvík Němec. Dynastie Karlovců

Více

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad Ladislav Pohrobek Zikmund Lucemburský umírá (r. 1436) bez dědice v Čechách vládne jeho zeť Albrecht Habsburský umírá r. 1439 Albrechtův syn se narodil až po jeho smrti Ladislav, řečený Pohrobek získal

Více

Čeští králové Vratislav II.

Čeští králové Vratislav II. Čeští králové Vratislav II. druhorozený syn knížete Břetislava a Jitky ze Svinibrodu panovník olomouckého údělu druhá manželka - dcera uherského krále Adléta (Uhry silný spojenec) po smrti staršího bratra

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z www.soes.cz.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z www.soes.cz. Číslo projektu Název školy Předmět Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0852 Střední škola cestovního ruchu, s. r. o., Benešov Dějepis Středověk Téma Svatá říše římská a boj o investituru Ročník 1 Autor Mgr.

Více

SPOLEČENSKÉ VĚDY S DIDAKTIKOU 1. Prezentace č. 1

SPOLEČENSKÉ VĚDY S DIDAKTIKOU 1. Prezentace č. 1 SPOLEČENSKÉ VĚDY S DIDAKTIKOU 1 Prezentace č. 1 DÁVNÍ SLOVANÉ 5. až 6. století příchod Slovanů SLOVANSKÉ OBYDLÍ (zemnice), zemědělci Jámy na obilí, venkovní pece Hák; oděvy z vlny a lnu Slovanská osada;

Více

CZ.1.07/1.4.00/

CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Ivana Stupková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.5.Stu.14_premyslovsti_kralove Datum: 12. 3. 2013 Ročník: pátý Vzdělávací oblast:

Více

České země v raném středověku I. (do roku 935)

České země v raném středověku I. (do roku 935) České země v raném středověku I. (do roku 935) České země v raném středověku I. (do roku 935) 18)Příchod Slovanů. Sámova říše Příchod Slovanů Slované původně žili na sever od Karpat, mezi Vislou a Dněprem.

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje.

Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. únor 2011 Mgr.Jitka Cihelníková STŘEDOVĚK - vymezen pádem říše západořímské a objevem Ameriky

Více

Vývoj Polska, vývoj hranic

Vývoj Polska, vývoj hranic Vývoj Polska, vývoj hranic 3 velké etapy ději: Polsko do dělení (do konce 18. stol.) období národní nesvodový (do začátku 20. stol.) obnovení Polska (od r. 1918) Ad 1 etapa: formování etnického státu (piastovská

Více

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Přečti si následující text a poté odpověz na připojené otázky. Roku 1197 pan Přemysl a jeho příznivci táhli ku Praze, připraveni buď zemřít, nebo sobě zjednati chleba a pánu svému Přemyslovi knížectví.

Více

(veřejná správa) státní samospráva církevní správa panovnická

(veřejná správa) státní samospráva církevní správa panovnická (veřejná správa) státní samospráva církevní správa panovnická centrální územní předmětná (země,kraje,župy) (horní,mincovní) územní profesní (cechy, bratrstva, profesní komory) obec zájmová vyšší územní

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

1 Do roku 906 Počátky slovanského osídlení a tzv. Velká Morava

1 Do roku 906 Počátky slovanského osídlení a tzv. Velká Morava Dějiny Moravy Tento stručný přehled se nezabývá všemi hledisky moravských dějin, soustřeďuje se především na události státního charakteru a takové, které ukazují vývoj vlastní identity moravského obyvatelstva.

Více

http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net Prusko Řád německých rytířů Pohanské Prusy Již v době před naším letopočtem sídlily ve východním Pobaltí baltské kmeny Prusů. Prusové nepřijali křesťanskou

Více

Počátky uherského státu

Počátky uherského státu Počátky uherského státu Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0114 Maďaři patřili ke kočovným kmenům, které se pohybovaly na severu Evropy okolo řek Kamy a Visly na území dnešního Ruska. Během stěhování národů

Více

Vlastivěda 1 (starší dějiny)

Vlastivěda 1 (starší dějiny) Úvodní menu Výuková část Testy Hry Encyklopedie Pracovní listy a projektové vyučování Vlastivěda 1 (starší dějiny) Výuka Spustit celou výuku celkem 329 stran (výuka všech kapitol) Nejstarší osídlení naší

Více

Přijímací zkoušky na VŠ Testy Všeobecný přehled

Přijímací zkoušky na VŠ Testy Všeobecný přehled Přijímací zkoušky na VŠ Testy Všeobecný přehled také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Doporučujeme další e-knihy: Přijímací zkoušky na VŠ Témata Všeobecný přehled e-kniha Přijímací zkoušky

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_27_Svatá Ludmila Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové VY_32_INOVACE_DUM.D.20 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: listopad 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: Třída: Obrázky: Anotace: Přemyslovci,

Více

Trojan Václav 9.A 2014/15 Studie Historický rozsah Čech. Úvod

Trojan Václav 9.A 2014/15 Studie Historický rozsah Čech. Úvod Trojan Václav 9.A 2014/15 Studie Historický rozsah Čech Úvod - České území se dlouhodobě rozvíjelo, kdysi poněkud nepřesné hranice se postupem času ustálily a náš stát získal na mapách svůj charakteristický

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Vlastivěda 1 (starší české dějiny) Terasoft Úvodní menu možnosti Výuková část, testy, hry a encyklopedie a Pracovní listy a projektové vyučování Výuková část, testy, hry a encyklopedie Výuka Zde spustíte

Více

Nástup Lucemburků v Čechách

Nástup Lucemburků v Čechách Nástup Lucemburků v Čechách Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0119 Po smrti Václava III. v roce 1306 došlo v českém státě k bojům o královský trůn. Největší nároky si kladli Jindřich Korutanský a Rudolf

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Přemyslovci- opakování

Přemyslovci- opakování VY 32_INOVACE_01_13_VL Téma Přemyslovci- opakování Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Materiál k opakování probrané části učiva. Mgr. Hana Flajšingerová čeština Žák si prostřednictvím kvízu ověří, do

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Kvíz ze Svatého Václava

Kvíz ze Svatého Václava Kvíz ze Svatého Václava Ahoj, kníže Václav hledá novou jednotku do armády. Nechceš se přidat? Máš právě možnost. Teď si tě vyzkoušej jestli bys do jeho armády určitě patřil. Takže hodně štěstí. 1 vyplň

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ / Šablona: EU I/2 Sada: ČP D8, 01

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ / Šablona: EU I/2 Sada: ČP D8, 01 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105 Šablona: EU I/2 Sada: ČP D8, 01 Ověření ve výuce: dějepis Třída: VIII. Datum: 05. 09. 2011 Předmět: dějepis Ročník: VIII. Klíčová slova: středověk, Germáni,

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 KAREL IV. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_13 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

OBSAH. Prolog (Karolina Adamová) Teorie o vzniku státu 11

OBSAH. Prolog (Karolina Adamová) Teorie o vzniku státu 11 OBSAH Prolog (Karolina Adamová) Teorie o vzniku státu 11 Hlava první (Karolina Adamová, Antonín Lojek) STÁT DO ROKU 1848 I. Doba mezi legendami a historií 15 1/1 První zprávy o Slovanech 15 1/2 Sámova

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 2)Období zápasu dvou kulturstaroslověnské a latinské (= 10. a 11.stol.) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Svatá říše římská Albrecht Itálie

Svatá říše římská Albrecht Itálie Svatá říše římská 12-13. st. vládne dynastie Štaufů (Fridrich I. Barbarossa, Fridrich II.) 1254 vymírá tato dynastie poté 20 let bezvládí = interregnum o roste moc šlechty, chybí centrální vláda politická

Více

Přehled dějin českého umění Románské malířství a sochařství

Přehled dějin českého umění Románské malířství a sochařství Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin českého umění Románské malířství a sochařství přednášející: Prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D. Románské malířství a sochařství

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: první ročník studijních oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností

Více

Zlatá bula sicilská, 1212. 800 let mezi realitou a mýty Tisková zpráva

Zlatá bula sicilská, 1212. 800 let mezi realitou a mýty Tisková zpráva Zlatá bula sicilská, 1212. 800 let mezi realitou a mýty Tisková zpráva Dne 26. září 2012 tomu bude přesně 800 let, kdy designovaný císař Fridrich II. potvrdil v Basileji českému králi Přemyslu Otakarovi

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_314 Jméno autora: Iveta Szromková Třída/ročník:

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

léta před Kristem narození Ježíše Krista léta po Kristu

léta před Kristem narození Ježíše Krista léta po Kristu MĚŘENÍ ČASU Pohyby vesmírných těles: 1 rok - Země kolem Slunce 1 měsíc Měsíc kolem Země 1 den Země kolem své osy kalendáře souhrn dní, týdnů, měsíců v daném roce + svátky roky našeho letopočtu počítáme

Více

VY_32_INOVACE_2Kuch. Velkomoravská říše

VY_32_INOVACE_2Kuch. Velkomoravská říše Základní škola Zdounky, okres Kroměříž, příspěvková organizace 768 02 Zdounky 59 tel.: 573 365 130, fax.: 573 365 939, email: skola@zszdounky.cz Označení VY_32_INOVACE_2Kuch Název vzdělávacího materiálu

Více

VOŠ a SPŠ VARNSDORF Mariánská 1100, 40747 Varnsdorf 198P2006 Pilotní projekt SIPVZ. Přemyslovci

VOŠ a SPŠ VARNSDORF Mariánská 1100, 40747 Varnsdorf 198P2006 Pilotní projekt SIPVZ. Přemyslovci Přemyslovci V Čechách zřejmě nežil jen jeden kmen (Čechů), a proto zůstává otázkou, jaké kmeny zde byly zastoupeny. Čechové jsou v pramenech uváděni jako Bohemi (podle starého keltského kmene Bójů). Francké

Více

Na slepé mapě Evropy barvou a čísly vyznač státy záp., vých. a již. Slovanů SLOVANÉ

Na slepé mapě Evropy barvou a čísly vyznač státy záp., vých. a již. Slovanů SLOVANÉ 7 SLOVANÉ Na slepé mapě Evropy barvou a čísly vyznač státy záp., vých. a již. Slovanů SLOVANÉ slovanské kmeny původně sídlily v oblasti východní Evropy (mezi řekami Vislou a Dněprem) kolem roku 500 se

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_118 Jméno autora: Třída/ročník: Pavlína Sluková

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Dějepis I: STŘEDOVĚK - NOVOVĚK Dějepis Mgr. Pavel Vaníček 01 - Raný středověk - Pracovní

Více

Vznik států v západní a střední Evropě

Vznik států v západní a střední Evropě Výukový materiál Vznik států v západní a střední Evropě zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) Předmět: Ročník: 7. Dějepis Anotace: prezentace

Více

ČECHY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ ( )

ČECHY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ ( ) 44 ČECHY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ (1212-1306) - období nesvárů mezi přemyslovskými knížaty na konci 12. století nakonec vyřešeno dohodou synů Vladislava II.: starší Přemysl ve vyhnanství, ale vrací se a žádá

Více

Fakulta filozofická. Bakalářská práce

Fakulta filozofická. Bakalářská práce Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce 2014 Lenka Polívková Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Morava v době knížecí Lenka Polívková Plzeň

Více

Český stát ve 12. a 13. století

Český stát ve 12. a 13. století Český stát ve 12. a 13. století Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0118 V 11. století došlo k ustálení postavení českých zemí v rámci Svaté říše římské. Česká knížata získala určitý vliv na dění v říši,

Více

Středověk. Středověk. - v oblasti západní a střední Evropy se.. - dochází k.. Evropy - v hospodářství se uplatňuje. systém.

Středověk. Středověk. - v oblasti západní a střední Evropy se.. - dochází k.. Evropy - v hospodářství se uplatňuje. systém. Středověk Středověk je období lidských dějin od rozpadu Západořímské říše r. 476 po přelom 15./16. století. (1492 objevení Ameriky, 1517 počátek náboženské reformace v Evropě) - v oblasti západní a střední

Více

Staré Město u Uherského Hradiště, kód:

Staré Město u Uherského Hradiště, kód: Staré Město u Uherského Hradiště Identifikační údaje Lokalita Staré Město u Uherského Hradiště Obec Staré Město Okres Uherské Hradiště Kraj Zlínský kraj Katastrální území Staré Město u Uherského Hradiště,

Více

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ Po několika letech sporů si česká šlechta v roce 1310 zvolila za českého krále vévodu Jana Lucemburského a oženila ho s princeznou Eliškou Přemyslovnou, sestrou zavražděného

Více

Š K O L A P L N Á P Ř Í L E Ž I T O S T Í. Badatelský projekt 1150 let od příchodu Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. projekt Gymnázia Boskovice

Š K O L A P L N Á P Ř Í L E Ž I T O S T Í. Badatelský projekt 1150 let od příchodu Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu. projekt Gymnázia Boskovice Správné řešení úloh Křížovka 1. Velehrad 5. Gombik 2. Klimenta 6. Mojmír I. 3. Hlaholice 7. Nitra 4. Michal III. 8. Rotunda Tajenka: Za hlavní město Velkomoravské říše bylo považováno město Veligrad. Přelož

Více

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII.

Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII. Název projektu: Škola pro život Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2701 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_08 Ověření ve výuce: Třída: VII. Datum: 8.9.2011 Předmět: Dějepis Ročník: 7. Klíčová slova: Francká

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116 Velkomoravská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0116 Pojem Velkomoravská říše, popř. Velká Morava není oficiálním názvem, ale pouze ustáleným označením historiků pro státní útvar, který vznikl v první

Více

Kat. č. 2 Císař Fridrich I. povoluje vévodovi Vladislavovi nosit o svátcích čelenku, 1158.

Kat. č. 2 Císař Fridrich I. povoluje vévodovi Vladislavovi nosit o svátcích čelenku, 1158. Kat. č. 2 Císař Fridrich I. povoluje vévodovi Vladislavovi nosit o svátcích čelenku, 1158. 16 I. Český stát za panování Přemyslovců 2) Císař Fridrich I. povoluje vévodovi Vladislavovi nosit o svátcích

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více