Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2013"

Transkript

1

2 Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2013 V roce 2013 bylo v rámci podprogramu B podáno v řádném termínu výzvy do 15.března 2013 na Agenturu ochrany přírody a krajiny, Správa CHKO Český les a krajské středisko Plzeň celkem 73 žádostí o poskytnutí finančních prostředků v celkovém požadavku na finanční příspěvek ve výši Kč. Celkem bylo schváleno 55 žádostí o finanční příspěvek v celkovém objemu uznaných nákladů (schválené dotace) ve výši Kč. S ohledem na přidělený limit finančních prostředků pro naše pracoviště ve výši Kč, bylo nutno při schvalování žádostí zohlednit i hledisko potřebnosti. V průběhu schvalování žadatel od 1 žádosti odstoupil a 17 žádostí, které byly posouzeny s nižší prioritou nebo neodpovídaly cílům a kritériím Programu péče o krajinu, byly zamítnuty a vráceny žadatelům. Celková částka uvolněná MŽP za skutečně realizovaná opatření v rámci podprogramu B pro sběrné místo AOPK ČR, SCHKO Český les a KS Plzeň činila v roce Kč. V závěru roku byla ze strany MŽP vyhlášena v rámci PPK speciální výzva v souvislosti s novým podprogramem pro podporu výsadby izolační zeleně (PPK D) s ukončením příjmu žádostí do Byly podány 2 žádosti, které byly schváleny a následně realizovány v celkové výši schválených finančních prostředků Kč. Uvedené částky byly rozděleny podle příslušnosti místa realizace v okresech Plzeňského kraje v rámci působnosti pracoviště následovně (viz tab. č. 1 a č. 2); další přehledy a grafy se budou týkat pouze PPK B. Tab. č. 1: Přehled finančních prostředků v rámci Programu péče o krajinu, podprogram B podle okresů Plzeňského kraje (hodnoty uvedené v Kč) Požadavek dle žádostí Přiznaná dotace Vyplacené dotace Domažlice Plzeň-jih Plzeňměsto Plzeňsever Rokycany Tachov Tab. č. 2: Přehled finančních prostředků v rámci Programu péče o krajinu, podprogram D podle okresů Plzeňského kraje (hodnoty uvedené v Kč) Domažlice Plzeň-jih Plzeňměstsever Plzeň- Rokycany Tachov Požadavek dle žádostí Přiznaná dotace Vyplacené dotace

3 Graf č. 1: Přehled vyplacených dotací v rámci Programu péče o krajinu (PPK B) podle okresů Plzeňského kraje (hodnoty v grafu jsou uvedeny v Kč a %) Podprogram B, který je v rámci celého Programu péče o krajinu určen pro čerpání finančních prostředků pro opatření realizovaná ve volné krajině, zahrnuje celou škálu rozdílných činností, které zahrnují vytváření podmínek pro zachování nebo obnovu významných biotopů s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů, péči o registrované významné, péče o památné a významné stromy a aleje, výsadba nelesní zeleně plnící krajinotvornou funkci a vytváření drobných přírodních prvků v krajině. Rozdělení schválených a realizovaných žádostí z podprogramu B, podle typu opatření bylo v roce 2013 následující (viz tab. č. 3). Tab. č. 3: Přehled počtu schválených žádostí a vyplacených dotací podle typu opatření z PPK B Druh opatření Managementová opatření (pastva, kosení, nálety) Výsadby Ošetření stromů Drobné vodní plochy celkem Počet realizovaných žádostí Vyplacená dotace (Kč) Podíl čerpání 54 % 38 % 2 % 6 % 100 % Z uvedených přehledů zřetelně vyplývá převaha opatření managementového typu a to jak v počtu žádostí, tak i v podílu čerpání finančních prostředků z PPK B v roce 2013.

4 Realizovaná opatření v roce 2013 PPK B podprogram pro zlepšení dochovaného přírodního a krajinného prostředí CL001/13 Žadatel Petr Matějka Název akce Ošetření a údržba registrovaného VKP prvku U Milčic Místo realizace Milčice u Sušice Dotace v Kč ,- Popis opatření Údržba a ošetření části registrovaného VKP U Milčic (0,68 ha), kde byl zjištěn výskyt zvláště chráněných druhů rostlin, především z čeledě Orchideaceae. Na lokalitě bylo provedeno kosení travního porostu křovinořezem s následným odstraněním biomasy. Opakovaný management. CL002/13 Žadatel Petr Matějka Název akce Ošetření a údržba registrovaného VKP Minovka - II. etapa Místo realizace Dobršín Dotace v Kč ,- Popis opatření Údržba a ošetření části registrovaného VKP Minovka s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin především z čeledě Orchideacea a Liliaceae. Na redukované ploše 1,035 ha byl proveden pokos travního porostu včetně mladého nárostu keřů. První zásah v roce 2012.

5 CL003/13 Žadatel obec Budětice Název akce Ošetření a údržba registrovaného VKP Pod Bohovským Místo realizace Vlkonice Dotace v Kč ,- Popis opatření Údržba a ošetření registrovaného VKP Pod Bohovským s výskytem zvláště chráněných rostlin (hořeček drsný, smrkovník plazivý, kruštík širokolistý aj.). Na lokalitě bylo provedeno kosení travního porostu křovinořezem (1,25 ha) včetně odklizu biomasy. První zásah v roce CL004/13 Žadatel Jaroslav Majer Název akce Péče o PCHP Vysoká Místo realizace Dobřany Plzeň jih Dotace v Kč ,- Popis opatření Lokalita s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin (kosatec sibiřský, vemeník dvoulistý) vyhlášená jako přechodně chráněná plocha. Předmětem žádosti bylo provedení ručního kosení (křovinořezem) travní hmoty s redukcí rozptýleného náletu dřevin na ploše 0,94 ha. Opakovaný management.

6 CL005/13 Žadatel Jaroslav Majer Název akce Péče o VKP Lesná Místo realizace Lesná Tachov Dotace v Kč ,- Popis opatření Údržba lokality (součást regionálního BC ÚSES) s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin (prstnatec májový, rosnatka okrouholistá, tučnice obecná) pro zachování přechodového rašeliniště a zachování biotopu. Předmětem opatření bylo kosení (křovinořezem) včetně odstranění biomasy mimo lokalitu z plochy 1,5 ha. Opakovaný management. CL006/13 Žadatel Jaroslav Majer Název akce Péče o VKP Zemětice Místo realizace Zemětice Plzeň jih Dotace v Kč ,- Popis opatření Údržba mokřadní neobhospodařované louky (registrovaný VKP) s výskytem chráněných druhů rostlin (kruštík bahenní, rosnatka okrouhlolistá, vrba rozmarýnolistá, tolije bahenní, vachta trojlistá, tuřice blešní, prstnatec májový) pro zachování druhově bohatého mokřadního společenstva. Zásah spočíval v ručním pokosení s následným odklizem biomasy na části pozemku v rozsahu 1,5 ha. Zároveň bylo provedeno ruční odstranění drnu na ploše 2 m 2. Opakovaný management.

7 CL007/13 Žadatel Jiří Karl Název akce Ošetření a údržba registrovaného VKP Minovka - III.etapa Místo realizace Dobršín Dotace v Kč ,- Popis opatření Managementová opatření v části registrovaného VKP Minovka s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin především z čeledě Orchideacea a Liliaceae (prstnatec májový, lilie zlatohlavá). Předmětem opatření bylo pokosení travního porostu (1,3 ha) a odstranění náletových trnkových keřů (0,1 ha). Opakovaný management. CL008/13 Žadatel Myslivecké sdružení Březinka Rabí Název akce Ošetření a údržba registrovaného VKP Šibeník Místo realizace Rabí Dotace v Kč ,- Popis opatření Údržba a ošetření registrovaného VKP Šibeník s výskytem zvláště chráněných rostlin z čeledi Orchideaceae a Gentianaceae (hořeček brvitý, prostřelenec křížatý aj.) kosení travního porostu (křovinořezem ) na části VKP o rozloze 0,237 ha a kosení travního porostu mechanizací na ploše 0,793 ha a to včetně odklizu biomasy. Opakovaný management.

8 CL009/13 Žadatel Petr Kučera Název akce Údržba travního porostu šetrnou pastvou skotu Místo realizace Plichtice Dotace v Kč ,- Popis opatření Extenzivní pastva skotu v registrovaném VKP Hnačov za účelem zvýšení biodiverzity území a podpory zvláště chráněných druhů rostlin (např. tolije bahenní, všivec lesní, mochna bahenní, prstnatec májová, hořec hořepník a hořeček český). Pastva byla prováděna na ploše 5 ha. Opakovaný management. CL010/13 Žadatel obec Nezdice na Šumavě Název akce Vytváření podmínek pro zachování nebo obnovu významných biotopů Místo realizace Pohorsko Dotace v Kč ,- Popis opatření Předmětná lokalita se nachází v registrovaném VKP pod názvem Bývalá obecní draha s výskytem chráněných druhů rostlin (rosnatka okrouhlolistá, tolije bahenní, tučnice obecná, prha arnika atd). Opatření spočívalo v ručním kosení s odstraněním biomasy (1,5 ha) a extenzivní pastvě koz a koní v západním výběžek lokality (1,45 ha). Opakovaný management.

9 CL011/13 Žadatel statutární město Plzeň Název akce Kosení travního porostu lehkou mechanizací s vyloučením mulčování Místo realizace Chrást u Plzně Plzeň město Dotace v Kč ,- Popis opatření Kosení travních porostů (4 ha) pro zachování významného biotopu s přirozeným výskytem stanoviště odpovídajícího druhu uvedeného v černém a červeném seznamu cévnatých rostlin - mochny bílé (Potentilla alba) lehkou mechanizací s vyloučením mulčování včetně odvozu posečené hmoty. Opakovaný management. CL012/13 Žadatel VAVÁKY, o.s Název akce Pastva na lokalitě Těchonická draha Místo realizace Těchonice Dotace v Kč ,- Popis opatření Extenzivní pastva ovcí byla prováděna na části bývalých obecních pastvin tzv. drahách na ploše 8 ha. Vegetaci lokality tvoří mozaika suchých trávníků a mokřadních luk s výskytem chráněných druhů rostlin (kociánek dvoudomý, bařička bahenní, zdravínek jarní pravý, tolije bahenní, rosnatka okrouhlolistá, hořec hořepník, prstnatec májový a další) a živočichů (hnědásek rozrazilový, modrásek bahenní). Opakovaný management.

10 CL013/13 Žadatel město Plánice Název akce Ruční kosení biomasy ve VKP Jamy u Křížovic Místo realizace Křížovice Dotace v Kč ,- Popis opatření Kosení travní biomasy ve VKP Jamy u Křížovic za účelem údržby a ochrany cenných mokřadních a slatinných porostů s vachtou trojlistou, kruštíkem bahenním, tolijí bahenní, vrbou rozmarýnolistou, rosnatkou okrouholistou a vzácnějšími druhy ostřic. Plocha pro managementový zásah činila pro rok ,5 ha. Opakovaný management. CL014/13 Žadatel město Plánice Název akce Vyřezávka náletových dřevin ve VKP Zdebořická draha Místo realizace Zdebořice Dotace v Kč ,- Popis opatření Likvidace náletu dřevin ve VKP Zdebořická draha byla realizována za účelem zachování botanicky cenných porostů s převahou jalovce obecného na ploše 0,3 ha.

11 CL015/13 Žadatel Český svaz ochránců přírody, ZO č. 38/02 Launensia Název akce Zachování významného krajinného prvku Tiské mokřady Místo realizace Tis u Blatna Plzeň-sever Dotace v Kč ,- Popis opatření Opatření je zaměřeno na zachování registrovaného VKP Tiské mokřady, který má charakter podmáčené louky a pramenišť s výskytem chráněných druhů rostlin a živočichů (prstnatec májový, úpolín nejvyšší, kosatec sibiřský, prha chlumní arnika, čolek horský atd.). V roce 2013 bylo provedeno pokosení vybraných ploch na celkové ploše 2,263 ha. Opakovaný management. CL016/13 Žadatel ZO ČSOP JILM Název akce Péče o louku U Vápenice 2013 Místo realizace Těškov Rokycany Dotace v Kč ,- Popis opatření Sečení podmáčené louky s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin (kosatec sibiřský, úpolín evropský, prstnatec májový a další), která je registrovaným VKP. Ruční kosení bylo provedeno na ploše 1,1 ha. Opakovaný management

12 CL017/13 Žadatel ZO ČSOP JILM Název akce Pcháčová louka 2013 Místo realizace Kařízek Rokycany Dotace v Kč ,- Popis opatření Lokalita Pcháčová louka s výskytem chráněných druhů rostlin (prstnatec májový, úpolín evropský, kozlík dvoudomý, svízel severní, ostřice dvouřadá, ostřice Otrubova) se nachází v sousedství PP Kařezské rybníky. Opatření spočívalo v ručním kosení a následném odstranění travní hmoty z plochy 0,427 ha. Opakovaný management. CL018/13 Žadatel 22/07 ZO ČSOP Libosváry Název akce Extenzivní pastva ovcí a koz ve VKP Pařezovský kopec Místo realizace Pařezov Domažlice Dotace v Kč ,- Popis opatření Extenzivní pastva ovcí a koz na lokalitě s výskytem vzácných a chráněných druhů rostlin (jehlice plazivá, vemeník dvoulistý, vstavač kukačka, náprstek velkokvětý, vítod obecný) a hmyzu (otakárek ovocný, svižník polní, potemník písečný, nesytka česká aj.) byla prováděna na ploše 1,53 ha. Opakovaný management.

13 CL019/13 Žadatel 22/07 ZO ČSOP Libosváry Název akce Extenzivní pastva ovcí, koz a jaků na Mělnickém tvrzišti Místo realizace Mělnice Domažlice Dotace v Kč 9 948,- Popis opatření Extenzivní pastva ovcí, koz a jaků na lokalitě, kterou tvoří xerotermní trávníky s roztroušenou zelení. Stanoviště s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jehlice plazivá, vemeník dvoulistý) Pastva byla prováděna na ploše 0,829 ha. Opakovaný management. CL020/13 Žadatel 22/07 ZO ČSOP Libosváry Název akce Extenzivní pastva ovcí, koz a jaků v Mělnickém lesíku Místo realizace Mělnice Domažlice Dotace v Kč ,- Popis opatření Extenzivní pastva ovcí, koz a jaků na lokalitě s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jehlice plazivá a vemeník dvoulistý) na ploše 1,1 ha. Opakovaný management.

14 CL021/13 Žadatel 22/07 ZO ČSOP Libosváry Název akce Extenzivní pastva ovcí a koz ve VKP Štítarský kopec Místo realizace Tasnovice Domažlice Dotace v Kč ,- Popis opatření Extenzivní pastva ovcí a koz na lokalitě ve VKP a RBC Štítarský kopec s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jetel žíhaný, jehlice plazivá, vemeník dvoulistý, rožec pětimužný, myší ocásek nejmenší a další) bylo prováděna na ploše 2 ha. Opakovaný management. CL022/13 Žadatel Václav Pikhart Název akce Extenzivní pastva jaků, ovcí a koz ve VKP Štítarský kopec Místo realizace Tasnovice Domažlice Dotace v Kč ,- Popis opatření Extenzivní pastva ovcí, koz a jaků na lokalitě ve VKP a RBC Štítarský kopec s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jetel žíhaný, jehlice plazivá, vemeník dvoulistý, rožec pětimužný, myší ocásek nejmenší a další). Pro dotaci uznána plocha 6 ha. Opakovaný management.

15 CL023/13 Žadatel Petr Mudra Název akce Obnova druhové diverzity vlhkých luk na jihozápadním okraji Ctiboře Místo realizace Ctiboř u Tachova Tachov Dotace v Kč ,- Popis opatření Kosení dlouhodobě ladem ležících mokřadních lad s přirozeným výskytem chráněných druhů uvedených v černém a červenénm seznamu cévnatých rostlin (ostřice přioblá, ostřice stinná, prstnatec májový, suchopýr širokolistý, tolije bahenní, vrba plazivá) na ploše 1 ha. V roce 2013 první kosení na neobhospodařované lokalitě. CL024/13 Žadatel Petr Mudra Název akce Záchrana slatinného biotopu v k.ú. Kumpolec Místo realizace Kumpolec Tachov Dotace v Kč ,- Popis opatření Ruční kosení 0,5 ha dlouhodobě ladem ležících mokřadních lad s výskytem přirozených populací chráněných druhů cévnatých rostlin (prstnatec májový, tolije bahenní). V roce 2013 první kosení na neobhospodařované lokalitě.

16 CL025/13 Žadatel Petr Mudra Název akce Obnova druhové diverzity vlhké louky v k.ú. Prostiboř Místo realizace Prostiboř Tachov Dotace v Kč ,- Popis opatření Ruční kosení 0,9 ha dlouhodobě neobhospodařovaných mokřadních lad s výskytem přirozených populací chráněných druhů cévnatých rostlin (např. prstnatec májový, vrba plazivá). V roce 2013 první kosení na neobhospodařované lokalitě. CL026/13 Žadatel Petr Mudra Název akce Revitalizace smilkových trávníků na luční enklávě u rybníka Podlesák Místo realizace Chodský Újezd Tachov Dotace v Kč ,- Popis opatření Ruční kosení mezofilních travnatých lad (0,2 ha) a odstranění souvislejších náletů dřevin (0,4 ha) na lokalitě s výskytem přirozených populací zvláště chráněných druhů rostlin (např. vemeník dvoulistý, prha chlumní arnika). V roce 2013 první kosení na neobhospodařované lokalitě.

17 CL027/13 Žadatel Město Nalžovské Hory Název akce Žďárská draha 2013 kosení Místo realizace Žďár u Nalžovských Hor Dotace v Kč ,- Popis opatření Kosení podmáčené louky (1 ha) s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů (např. hořec hořepník, prstnatec májový, modrásek hořcový). Opatření navázalo na odstranění náletu dřevin na lokalitě v roce 2012 (POPFK). CL028/13 Žadatel obec Olbramov Název akce Údržba biocenter a výskytišť ohrožených druhů rostlin v k.ú. Olbramov kosením a spásáním ovcemi Místo realizace Olbramov Tachov Dotace v Kč ,- Popis opatření Extenzivní pastva ovcí na mokřadních lukách v nivě Kosího potoka na ploše 1,8 ha. Celá údolní niva je součástí přírodního parku Kosí potok a lokálního ÚSES. Účelem opatření je zabránit degradaci původních fytocenóz a současně zlepšit podmínky pro výskyt zvláště chráněných druhů rostlin, zejména vstavače májového. Před zahájením pastvy bylo provedeno pokosení lokality, které nebylo hrazeno z prostředků PPK. Opakovaný management.

18 CL029/13 Žadatel Obec Hradec Název akce VKP Na Zlatém Místo realizace Hradec u Stoda Plzeň jih Dotace v Kč 7 710,- Popis opatření Likvidace náletových dřevin (0,0466 ha) a ruční pokosení travního porostu (0,2306 ha) v registrovaném VKP. Jedná se o xerotermní trávníky s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů (smil písečný, vstavač kukačka, vemeník dvoulistý, lišaj pryšcový, otakárek fenyklový, modrásek, ještěrka obecná a užovka hladká. Území je ohrožováno sukcesí - nálety dřeviny a porosty třtiny křovištní. Obdobná opatření byla již v minulosti nepravidelně prováděna. CL030/13 Žadatel Občanské sdružení Ametyst - pobočka Prusiny Název akce Péče o LBC Svatý Jakub, Prusiny Místo realizace Nebílovy, Netunice Plzeň jih Dotace v Kč ,- Popis opatření Managementové opatření v lokálním biocentru Svatý Jakub a regionálním biokoridoru 883 s výskytem ohrožených druhů rostlin (jestřábník Zizův, jehlice plazivá, rozrazil rozprostřený, rozrazil polní) a celkově vysokou druhovou diverzitou entomofauny. Opatření spočívalo v kosení ploch (0,7728 ha) ručně vedenou mechanizací a křovinořezem. Opakovaný management.

19 CL031/13 Žadatel TOP LAND BRD o.s. Název akce Extenzivní pastva smíšeným stádem ovcí a koz Místo realizace Radošice Plzeň jih Dotace v Kč ,- Popis opatření Extenzivní pastva ovcí a koz na lokalitě s výskytem chráněných druhů rostlin (upolín evropský, kosatec sibiřský, prstnatec májový). Pastva byla prováděna oplůtkovým způsobem na ploše 5,5 ha. Jedná se o první management na dlouhodobě neobhospodařované pastvině (Radošínská draha). CL032/13 Žadatel Richard Bartoš Název akce Kosení mokřadu na Černickém potoce Místo realizace Koterov, Bručná Plzeň město Dotace v Kč 5 060,- Popis opatření Ruční pokosení mokřadu s přirozeným výskytem prstnatce májového. Pokosená travní hmota byla usušena na místě a odklizena. Následně bylo provedeno vyhrabání a odstranění stařiny. Opatření bylo realizováno na ploše 0,23 ha. V roce 2013 první kosení na neobhospodařované lokalitě.

20 CL033/13 Žadatel Šumařina o.s. Název akce Management lučních společenstev Místo realizace Svaté Pole u Horažďovic Dotace v Kč ,- Popis opatření Kosení travního porostu s cílem zlepšení podmínek pro výskyt druhů uvedených v Červeném seznamu cévnatých rostlin (hořec brvitý, hořeček mnohotvarý český a hořec hořepník) bylo provedeno na celkové ploše 1,35 ha v lokalitě Za humny a Na Vinicích. Opakovaný management. CL034/13 Žadatel Dům dětí a mládeže Název akce Management lučních společenstev Místo realizace Horažďovice Dotace v Kč ,- Popis opatření Cílem opatření bylo kosení lokality Na Hrádku s výskytem chráněných druhů rostln (hořec brvitý, hořec hořepník, hořeček mnohotvarý český, zběhovec trojklaný, voskovka menší, rozrazil ožankovitý) na celkové ploše 1,55 ha. Opakovaný management.

21 CL035/13 Žadatel Sušické lesy a služby s.r.o. Název akce Částečná obnova a stabilizace drobných vodních ploch v Lesoparku Luh v roce 2013 Místo realizace Sušice nad Otavou Dotace v Kč ,- Popis opatření IV. etapa obnovení a stabilizace vybrané soustavy drobných vodních ploch (zvodnělých půdních depresí) za účelem vytvoření vhodnějších podmínek pro existenci chráněných druhů rostlin a živočichů v přírodním biotopu - ochrana larvárních stadií vodního hmyzu, obojživelníků (čolek horský) a mokřadních společenství rostlin. V této etapě bylo provedeno prosvětlení (likvidace náletových dřevin uvnitř tůní a po jejich obvodu), pročištění a prohloubení celkem 12 drobných vodních útvarů. CL036/13 Žadatel Bobr Castor o.s. Název akce Tůně Zlív Místo realizace Zliv nad Mží Tachov Dotace v Kč ,- Popis opatření Vytvoření 14 tůní pro obecně a zvláště chráněné druhy (obojživelníci, bezobratlí) na neobhospodařovaném podmáčeném pozemku v blízkosti Řešanovského rybníka. Celková plocha vybudovaných tůní byla 300 m 2.

22 CL037/13 Žadatel Ivo Kopecký Název akce Kosení biomasy ruční, k.ú. Nechanice Místo realizace Nechanice Plzeň jih Dotace v Kč ,- Popis opatření Ruční kosení dlouhodobě neobhospodařovaného pozemku s mimořádně cenným přirozeným lučním mokřadním společenstvem s výskytem zvláště chráněných druhů jako je kosatec sibiřský a upolín evropský. V roce 2013 provedeno první kosení na ploše 0,8 ha. CL038/13 Žadatel Obec Hvozd Název akce Výsadba podél polní cesty Místo realizace Hvozd u Manětína Plzeň sever Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba jednostranné aleje podél stávající polní cesty v délce 435 m. K výsadbě bylo použito celkem 72 ks starých odrůd jabloní.

23 CL039/13 Žadatel Dům dětí a mládeže Název akce Výsadba rozptýlení zeleně na mezi pod Komušínem Místo realizace Komušín Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba nelesní zeleně na mezi podél zaniklé polní cesty. Celkem bylo vysázeno 31 ks listnatých stromů (dub lesní, javor mleč, habr obecný, jeřáb obecný, slivoň domácí a třešeň). CL040/13 Žadatel Dům dětí a mládeže Název akce Doprovodná zeleň polních cest v okolí Horažďovic II. etapa Místo realizace Horažďovice Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba ovocných stromů podél polní cesty v lokalitě Pod Šibenikem. Celkem bylo vysázeno 17 ks stromů (třešeň, slivoň).

24 CL041/13 Žadatel Obec Všekary Název akce Doplnění výsadby stromů podél polní cesty K Boušovu a K Trubcům v k.ú. Všekary Místo realizace Všekary Domažlice Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba stromů podél dvou polních cest. Celkem bylo vysázeno 43 ks stromů. V lokalitě K Boušovu byly vysázeny staré odrůdy ovocných stromů (8 ks jabloní a 10 ks hrušní) a v lokalitě K Trubcům byly použity pro výsadbu dub letní, jasan ztepilý, javor mleč a lípa srdčitá.

25 CL042/13 Žadatel ČSOP, 29/02 ZO Radnice Název akce Ošetření naturové lokality Kamenec u Radnic Místo realizace Kamenec Rokycany Dotace v Kč ,- Popis opatření Příkré stráně, skalní stepi a louky nad nivou Radnického potoka na okraji obce Kamenec jsou Evropsky významnou lokalitou náležící do soustavy NATURA 2000 a jsou biotopem některých druhů uvedených v červeném seznamu bezobratlých (např.cymindis axillaris, Trachys fragariae, Licinus depressus) a cévnatých rostlin (Jovibarda globifera). Opatření zahrnovalo kosení na ploše 1,6 ha, extenzivní pastvu ovcí na ploše 0,4 ha a likvidaci náletových dřevin na ploše 0,1 ha. Opakovaný management CL043/13 Žadatel Věra Němečková Název akce Silniční Domky - hořec hořepník kosení Místo realizace Horní Kozolupy Tachov Dotace v Kč 6 600,- Popis opatření Posečení s následným odklizem biomasy s cílem zlepšení podmínek pro výskyt druhu uvedeného v Červeném seznamu cévnatých rostlin hořce hořepníku na ploše 0,3 ha. Opakovaný management v minulosti nepravidelně prováděn.

26 CL044/13 Žadatel Obec Zbůch Název akce Interakční prvek polní cesta Úherce Zbůch Místo realizace Zbůch Plzeň sever Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba zeleně podél polní cesty navazující na výsadby v k.ú. Uherce realizované z PPK v roce V rámci opatření bylo vysázeno celkem 25 ks stromů v druhovém složení jasan ztepilý, dub letní, javor klen a třešeň ptačí. CL045/13 Žadatel Obec Zbůch Název akce Ekologicko stabilizační prvek výsadby Za drahou Zbůch Místo realizace Zbůch Plzeň sever Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba stromů v prostoru historické cesty, která vedla od Zbůchu do Týnce. V rámci opatření bylo vysázeno celkem 80 ks stromů v druhovém složení dub letní, lípa srdčitá, javor babyka, jabloň planá a třešeň ptačí.

27 CL046/13 Žadatel Úněšovský statek a.s. Název akce Ekologicko stabilizační prvek dosadby odv. kanálů Místo realizace Pakoslav Plzeň - sever Dotace v Kč ,- Popis opatření Liniová výsadba dřevin v prostoru travnatého pásu, který dělí intenzivně zemědělsky obhospodařované plochy. Celkem bylo vysázeno 45 ks stromů (javor klen, třešeň ptačí, jasan ztepilý, olše lepkavá a habr obecný) a 20 ks keřů (brslen evropský a střemcha hroznovitá). CL047/13 Žadatel Ladislav Ruda Název akce Výsadba stromů krajových ovocných odrůd do volné krajiny v lokalitě Dlouhá Ves Místo realizace Dlouhá Ves u Sušice Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba ovocných krajových odrůd (slivoně) podél cesty. Celkem bylo vysázeno 65 ks stromů s cílem navrátit krajině její původní ráz.

28 CL048/13 Žadatel Ladislav Ruda Název akce Výsadba stromů krajových ovocných odrůd do volné krajiny v lokalitách Kolinec a Mlázovy Místo realizace Kolinec Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba ovocných krajových odrůd (slivoně, třešně) na mezi v blízkosti polní cesty v lokalitě Kopky. Celkem bylo vysázeno 70 ks stromů. Ostatní lokality, které byly zahrnuty v žádosti, nebyly pro realizaci v rámci PPK v roce 2013 schváleny. CL049/13 Žadatel Národní památkový ústav Název akce Javor u Vdovského domu ošetření památného stromu Místo realizace Horšovský Týn Domažlice Dotace v Kč ,- Popis opatření Ošetření památného stromu Javor u Vdovského domu, který byl v roce 2012 poškozen požárem založeným v dutině kmene. Byla provedena obvodová redukce koruny, zdravotní řez, instalace vazby a instalace stříšek na vstupy do dutin (prevence požáru).

29 CL050/13 Žadatel Lázně Letiny s.r.o. Název akce Ošetření památného stromu Letinská lípa Místo realizace Letiny Plzeň jih Dotace v Kč ,- Popis opatření Ošetření památného stromu Letinská lípa z důvodu zajištění provozní bezpečnosti. U stromu byl proveden zdravotní a bezpečnostní řez, instalace vazby v koruně a zastřešení centrální dutiny. CL051/13 Žadatel Marie Schwarzová Název akce Kosení a bránování Místo realizace Albrechtice u Sušice Dotace v Kč ,- Popis opatření Lokalita je součástí EVL Pastviště u Fínů. Ruční kosení travního porostu (0,558 ha) se zaměřením především na podporu chráněných druhů rostlin (hořečku mnohotvarého českého a vemeníku dvoulistého). Vzhledem k množství zapojeného drnu a mechového patra, které brání klíčení chráněných druhů rostlin, byla lokalita převláčena bránami (0,2 ha). Opakovaný management.

30 CL052/13 Žadatel Martin Horňák Název akce Liniová výsadba ovocných stromů na obnovéní polní cestě Dolní Vlkýš Místo realizace Dolní Vlkýš Plzeň město Dotace v Kč ,- Popis opatření Liniová výsadba ovocných stromů (višně, jabloně, hrušně) u polní cesty. Celkem bylo vysázeno 20 ks stromů. Výsledná dotace snížena o DPH opatření provedl žadatel sám. CL053/13 Žadatel Jaroslav Hruška Název akce Výsadba zeleně Stvolny Místo realizace Stvolny Plzeň sever Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba rozptýlené solitérní zeleně na travnatém pozemku. Celkem bylo vysázeno 9 ks stromů 4 ks lípy srdčité a 5 ks dubu letního. Součástí opatření bylo i umístění 3 ks odsedávek pro dravce. Výsledná dotace snížena - použití menších sazenic, než bylo původně plánováno.

31 CL054/13 Žadatel Obec Srbice Název akce Výsadba zeleně podél polní cesty k Novým Dvorům v rámci ÚSES v k.ú. Srbice u Kolovče Místo realizace Srbice u Kolovče Domažlice Dotace v Kč ,- Popis opatření Dosadba stromů ve staré aleji podél historické polní cesty a výsadba nelesné zeleně v přilehlých liniích na okolních pozemcích (meze). Celkem bylo vysázeno 100 ks stromů v druhovém složení jabloň domácí, hrušeň obecná, jeřáb ptačí, dub letní, javor mleč a habr obecný. CL055/13 Žadatel Obec Chrást u Plzně Název akce Krajinotvorný prvek výsadba stromů podél polní cesty v k.ú. Chrást u Plzně Místo realizace Chrást u Plzně Plzeň město Dotace v Kč 9 682,- Popis opatření Liniová výsadba 11 ks stromů podél polní cesty - 1 ks javor mleč, 7 ks třešeň ptačí a 3 ks jeřáb ptačí.

32 PPK D podprogram pro podporu výsadby izolační zeleně 01/13/CL Žadatel Úněšovský statek, a.s. Název akce Statek Úněšov farma Dolní Jamné izolační zeleň Místo realizace Dolní Jamné Plzeň - sever Dotace v Kč ,- Popis opatření Výsadba 25 ks stromů a 25 ks keřů podél areálu zemědělské farmy s cílem vytvořit bariéru zeleně, která bude eliminovat negativní vliv provozu farmy na okolí. 02/13/CL Žadatel LUKRENA a.s. Název akce Ozelenění areálu živočišné výroby farma Řenče Místo realizace Řenče Plzeň - jih Dotace v Kč ,- Popis opatření Účelem opatření bylo vytvoření bariéry z trvalé nelesní zeleně podél areálu zemědělské farmy, která bude eliminovat negativní vliv provozu na okolí. V rámci opatření bylo vysázeno celkem 98 ks stromů a 194 ks keřů. Zpracovala: Ing. Kumperová Únor 2014

Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2012

Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2012 Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2012 V roce 2012 bylo podáno v řádném termínu na Agenturu ochrany přírody a krajiny, Správa CHKO Český les a krajské středisko Plzeň celkem

Více

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ Ing. Simona ZEZULOVÁ Odbor péče o krajinu, Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, Praha 100 00 Simona.Zezulova@mzp.cz

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Chráněná krajinná oblast Český les. Bělá nad Radbuzou, červen 2014

Chráněná krajinná oblast Český les. Bělá nad Radbuzou, červen 2014 Chráněná krajinná oblast Český les Bělá nad Radbuzou, červen 2014 CHKO Český les ochrana přírody Vyhlášení: 1. 8. 2005 Rozloha: 473 km2 Kraj: Plzeňský Okresy: Domažlice a Tachov CHKO Český les ochrana

Více

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP. zelená linka:

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP.   zelená linka: Výsadby Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Upozornění Uvedené typové projekty byly realizovány mimo území CHKO, avšak typ výsadeb realizovaných

Více

Finanční zdroje pro ochranu přírody a krajiny a role AOPK ČR při jejich administraci

Finanční zdroje pro ochranu přírody a krajiny a role AOPK ČR při jejich administraci Finanční zdroje pro ochranu přírody a krajiny a role AOPK ČR při jejich administraci Eva Burešová eva.buresova@nature.cz Středisko České Budějovice Krajina velké části Čech byla za posledních 50 let výrazně

Více

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci:

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci: OPŽP přes MAS Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až 10.000.000,- Kč především na výsadbu v rámci: Sídelní zeleně 5.000.000,- Kč Realizace ÚSES 3.000.000,-Kč Protierozních

Více

3. Přírodní památka Kamenec

3. Přírodní památka Kamenec 3. Přírodní památka Kamenec Na rozhraní katastrů Panské Nové Dvory a Dobrá u Frýdku-Místku severně od silnice z Frýdku-Místku do Dobré se nalézá přírodní památka Kamenec. Velmi cenný mokřadní biotop s

Více

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ Prameniště - vývěry podzemní vody; velmi maloplošné ekosystémy - prameništní mechorosty, často porosty řas - nízké ostřice, suchopýry, přesličky aj. - složení vegetace je výrazně

Více

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace váš dopis značky / ze dne naše značka datum vyřizuje / linka NPS 08444/2009 3.9.2009 Ing. Havlátková/388/450245 Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace Niva Kořenského potoka Správa Národního parku

Více

přírodní památka Kounické louky

přírodní památka Kounické louky Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. přírodní památka Kounické louky

Více

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Obnova a péče o mokřadní biotopy - tůně - rybníky - podmáčené louky Revitalizace vodních toků Vytváření nových tůní vhodné místo

Více

Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK. Mgr. Stanislav Mudra

Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK. Mgr. Stanislav Mudra Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK Mgr. Stanislav Mudra Operační program Životní prostředí Operační program Životní prostředí (OP ŽP) nabízí v období let 2007-2013 možnost realizace široké škály

Více

Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu. Sucho v kraji praktický seminář pro obce

Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu. Sucho v kraji praktický seminář pro obce Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu Sucho v kraji praktický seminář pro obce Petra Kolářová odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP Opatření v krajině proti suchu Obnova a tvorba krajinných

Více

Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES. AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les

Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES. AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES CHKO BLANSKÝ LES - založena 1990, rozloha 212 km2 - nadmořská výška 420 1083 m - komplexy bukových a smíšených podhorských lesů, teplomilné trávníky na vápenci, hadcové

Více

LOUKY a PASTVINY. Jan HORNÍK. projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea

LOUKY a PASTVINY. Jan HORNÍK. projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea LOUKY a PASTVINY Jan HORNÍK projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea Podpořeno grantem z islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci finančního mechanismu EHP a Norského finančního

Více

Příloha Odůvodnění ÚP Supíkovice 1

Příloha Odůvodnění ÚP Supíkovice 1 Příloha Odůvodnění ÚP : Tabulková část okresního generelu (OG) ÚSES okresu Jeseník biocentra, výběr pro k. ú. obce, doplněná v rámci ÚP 1) LBC v obci : Pořadové číslo: 168 Označení ve výchozím generelu:

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku

Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku občanské sdružení Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku Zpráva z akce pro veřejnost Jaromír Maštera červenec

Více

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD PROJEKTOVÁNÍ A REALIZACE ZAHRADNÍCH A KRAJINÁŘSKÝCH ÚPRAV NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD APROXIMATIVNÍ ROZPOČET ZPRACOVALA: Ing. Ladislava Nagyová, Ing. Kateřina Gajdošová Gard&N

Více

Biocentra. reprezentativní biocentrum lokálního významu v trase NRK STG 5 A 3

Biocentra. reprezentativní biocentrum lokálního významu v trase NRK STG 5 A 3 Územní systém ekologické stability (ÚSES) Nadregionální a regionální ÚSES Trasa nadregionálního a regionálního ÚSES byla převzata ze Zásad územního rozvoje kraje Vysočina (2008). Jižním okrajem katastru

Více

Rozvoj Pozemkového spolku Gallinago 2011

Rozvoj Pozemkového spolku Gallinago 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Rozvoj Pozemkového spolku Gallinago 2011 Vojtěch Kodet, Jaromír Maštera, Dana Kořínková

Více

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Jaromír Maštera Foto: J. Maštera, A. Zedníková, V. Kodet Akreditovaný Pozemkový spolek Gallinago pozemkový spolek pro ochranu volné krajiny - funguje při Pobočce

Více

Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř. Lokalita Ještěrčí ráj

Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř. Lokalita Ještěrčí ráj Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř Lokalita Ještěrčí ráj prostřednictvím pozemkových spolků na lokalitě Ještěrčí ráj spočívalo v: - kosení travních porostů svépomocí včetně likvidace posečené hmoty

Více

Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka

Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka Zelená síť Krušné hory- Udržitelné využívání a péče o kulturní krajinu v Krušných horách Boží dar 2.- 3.5.2011 Realizace v rámci programu Operační

Více

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu Jaromír Maštera říjen 2013 Obojživelníci na Vysočině Česká republika - 21 druhů Vysočina - 15 druhů: mlok čolek velký čolek horský

Více

Tabulková část OG ÚSES okresu Jeseník - biocentra. OK 2 Rychlebské hory Račí údolí (NC) NK 85 NK 86. RC 488 Hraničky RK 824

Tabulková část OG ÚSES okresu Jeseník - biocentra. OK 2 Rychlebské hory Račí údolí (NC) NK 85 NK 86. RC 488 Hraničky RK 824 Odůvodnění ÚP: Tabulková část OG ÚSES okresu Jeseník - biocentra Výběr BC pro katastrální území obce (včetně BC navazujících na obec, propojených biokoridory s BC v obci apod.) a s úpravami BC navrženými

Více

Přírodní památka Tesařov

Přírodní památka Tesařov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. (1) zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Tesařov Název

Více

Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce. VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24.

Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce. VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24. Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24. květen 2011 Vybrané programy MŽP vhodné pro obce Operační program Životní prostředí

Více

Program péče o krajinu

Program péče o krajinu Pracovní metodika Program péče o krajinu Národní program Ministerstva životního prostředí České republiky Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem Březen 2015 Obsah 1 Úvod... 2 2 Program péče

Více

Informační panel na Pístovských mokřadech

Informační panel na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Informační panel na Pístovských mokřadech Foto: J. Maštera Jaromír Maštera září 2010

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Naděžda Urbaňcová Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem pobočka Frýdek-Místek Podpory při hospodaření v lesích z resortu životního

Více

VĚSTNÍK KRAJE VYSOČINA

VĚSTNÍK KRAJE VYSOČINA VĚSTNÍK KRAJE VYSOČINA Ročník 2014 Rozesláno dne 13. března 2014 Částka 2 OBSAH: 1. Nařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Javorův kopec 2. Nařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní památky

Více

Územní plán obce Rohozec, 2000

Územní plán obce Rohozec, 2000 Územní plán obce Rohozec, 2000 Širší vztahy: -VRT vysokorychlostní trať Praha Brno - vojenské letiště Chotusice-Čáslav (ochranná hluková pásma) - regionální ÚSES -vedení vysokého napětí - vysokotlaký plynovod

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha A4 pozemky obhospodařovány jako sady a zahrady (duben2011) Obr. 2: Dílčí plocha A6 sad vyčištěný v roce 2010 využívaný k pastvě Obr. 3: Dílčí plocha A7 tůň u studánky v západní části

Více

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)!

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Krajina, příroda a její ochrana Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Co umožňuje chránit a jaký zákon? Ochrana přírody a krajiny ve smyslu zákona

Více

Ochrana přírody, ÚSES

Ochrana přírody, ÚSES Ochrana přírody, ÚSES HISTORIE OCHRANY PŘÍRODY V ČR _ 1 Od 14.- stol. ochrana lesů Od 16. stol. šlechtici ochrana lesů, velké zvěře 17. stol. lesní řády pro panství 1754 zemské úpravy hospodaření v lesích

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Zeleň rostoucí mimo les* * zahrnuje i sídelní zeleň

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Zeleň rostoucí mimo les* * zahrnuje i sídelní zeleň NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Výsadba biocenter a liniové zeleně

Výsadba biocenter a liniové zeleně 07.04.2017 Výsadba biocenter a liniové zeleně Pobočkou Nymburk v okresech Nymburk a Praha-východ Místo konání: Praha budova ČSVTS, Novotného lávka 200/5 Ing. Zdeněk Jahn, CSc. vedoucí Pobočky Nymburk biocentrum

Více

Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz

Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz Zpět Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz Bohumil Fišer Finanční nástroje na podporu pastvy ovcí a koz Program péče o přírodu a krajinu Operační program životní prostředí 07 13 Horizontální

Více

Přírodní rezervace PAVLOVSKÉ MOKŘADY. Tabule barevných fotografií Příloha k plánu péče pro období tabulí 252 fotografií)

Přírodní rezervace PAVLOVSKÉ MOKŘADY. Tabule barevných fotografií Příloha k plánu péče pro období tabulí 252 fotografií) Přírodní rezervace PAVLOVSKÉ MOKŘADY Tabule barevných fotografií Příloha k plánu péče pro období 2011-2019 39 tabulí 252 fotografií) Josef Martiško ZO ČSOP 54/14 Brněnsko 01 Jihozápadní komplex 5 02 Severozápadní

Více

Obojživelníci bývalého VVP Pístov

Obojživelníci bývalého VVP Pístov Obojživelníci bývalého VVP Pístov a péče o jejich biotopy Jaromír Maštera AOPK ČR, středisko Havlíčkův Brod listopad 2010 Foto: J.Maštera, J.Dvořák, A.Zedníková Pístovské mokřady Rančířovský tankodrom

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Zpracování plánů ÚSES Základní částka za zpracování plánu ÚSES je Kč/Ks - k základní částce se připočítává částka na plochu.

Zpracování plánů ÚSES Základní částka za zpracování plánu ÚSES je Kč/Ks - k základní částce se připočítává částka na plochu. NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Projekt na zdravotní ošetření stromů a výsadbu stromové aleje v lukách v obci Žerotín

Projekt na zdravotní ošetření stromů a výsadbu stromové aleje v lukách v obci Žerotín Projekt na zdravotní ošetření stromů a výsadbu stromové aleje v lukách v obci Žerotín Investor Zadavatel Obec Žerotín Obec Žerotín Projekt a technická průvodní zpráva na zdravotní ošetření stromů a obnovení

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

Příspěvek EU (ERDF) Národní spolufinancování. CZ /0.0/0.0/15_010/ Středočeský kraj , ,

Příspěvek EU (ERDF) Národní spolufinancování. CZ /0.0/0.0/15_010/ Středočeský kraj , , Seznam projektů v 6., 10., 11., 12. a 15. výzvě (prioritní osy 3 a 4) schválených Řídicím orgánem OPŽP k podpoře na základě doporučení Výběrové komise Řídicího orgánu OPŽP, konané dne 10. 3. 2016. Název

Více

Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP. zelená linka:

Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.  zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Hodnocení projektů v PO 6 2007-2013 Hodnotící kritéria rozdělena na dvě skupiny

Více

Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490)

Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490) Příloha č. 3 Aktualizace 6. 2. 2017 Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490) 1. Zásahy přesně neurčené mapou (příloha č. 2, Dohody), budou upřesněny po dohodě s

Více

Realizace programu péče o krajinu v roce 2013 v CHKO Český les

Realizace programu péče o krajinu v roce 2013 v CHKO Český les CHKO Český les PPK 2013 Realizace programu péče o krajinu v roce 2013 v CHKO Český les V roce 2013 byla Správě CHKO Český les a KS Plzeň na podporu opatření s přínosem pro ochranu přírody a krajiny ČR

Více

GP RVK Opatření Rozvoje venkova a krajiny

GP RVK Opatření Rozvoje venkova a krajiny GP RVK Opatření Rozvoje venkova a krajiny Podopatření 1. - Tvorba krajiny a podpora biodiverzity Poř. Název /účel 1 Město Tábor IV. Výsadba aleje Čelkovice - Dolejšův Dvůr 2 Jihočeská společnost II. Kofinancování

Více

Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice"

Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice" Boršice u Blatnice Zpracoval: Ing. Petr Kvapil Obsah: Textová část Položkový rozpočet, včetně krycího listu Výkaz výměr Mapové přílohy Fotodokumentace Výpis

Více

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu)

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) (Zemědělská příloha) OBSAH: 1. Údaje o pozemcích dotčené

Více

FINANCOVÁNÍ VÝSADEB DŘEVIN VEDOUCÍCH K VYTVÁŘENÍ KRAJINNÝCH STRUKTUR Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. DŘEVINY MIMO LES,

FINANCOVÁNÍ VÝSADEB DŘEVIN VEDOUCÍCH K VYTVÁŘENÍ KRAJINNÝCH STRUKTUR Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. DŘEVINY MIMO LES, FINANCOVÁNÍ VÝSADEB DŘEVIN VEDOUCÍCH K VYTVÁŘENÍ KRAJINNÝCH STRUKTUR Agentura ochrany přírody a krajiny ČR DŘEVINY MIMO LES, 14. 11. 2017, Hustopeče www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Říční nivy Nivy jako přírodní útvary Niva je přírodní tvar vzniklý fluviálními pochody. Poříční a údolní nivy mají svoji

Více

Obec Tučín R E A L I Z A C E

Obec Tučín R E A L I Z A C E Obec Tučín K O M P L E X N Í P O Z E M K O V É Ú P R A V Y V K.Ú. T U Č Í N - R E A L I Z A C E Obec Tučín S T Á T N Í P O Z E M K O V Ý Ú Ř A D, P O B O Č K A P Ř E R O V N Á V R H P O Z E M K O V É Ú

Více

Katalog významných krajinných prvků SO ORP Prostějov

Katalog významných krajinných prvků SO ORP Prostějov Katalog významných krajinných prvků SO ORP Prostějov Příloha č. 1 k bakalářské práci z geografie na téma chráněná území Prostějovska Autor: Jiří Havela Obsah Arboretum v Kostelci... 2 Brus - okolí... 3

Více

Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech

Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Jaromír Maštera říjen

Více

Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera

Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera Havlíčkův Brod, listopad 2013 Ochrana obojživelníků = Ochrana a péče o rozmnožovací biotopy = vodní biotopy + Ochrana a péče o biotopy, které obývají

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2016

Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2016 Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2016 Výroční zpráva 2016 1 Obsah 1. Kontaktní údaje... 2 2. Úvodní slovo... 3 3. O společnosti... 4 4. Orgány společnosti... 5 5. Realizované projekty

Více

Článek 1 Vymezení přírodní památky. Článek 2 Soustava NATURA Článek 3 Poslání přírodní památky

Článek 1 Vymezení přírodní památky. Článek 2 Soustava NATURA Článek 3 Poslání přírodní památky NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 21/2011, kterým se zřizuje přírodní památka Svatý Kříž Rada Jihočeského kraje vydává dne 19. 7. 2011 podle 77a odst. 2 v souladu s ustanovením 36 zákona č. 114/1992 Sb., o

Více

Rostlinné populace, rostlinná společenstva

Rostlinné populace, rostlinná společenstva Rostlinné populace, rostlinná společenstva Populace - soubor jedinců jednoho druhu, vyskytující se na určitém stanovišti a jsou stejného genetického původu ZNAKY POPULACE roste produkuje biomasu hustota

Více

Jeseníky. Natura 2000 OBSAH

Jeseníky. Natura 2000 OBSAH Natura 2000 OBSAH CO JE TO NATURA 2000? LESY HORSKÉ HOLE RAŠELINIŠTĚ LOUKY EVROPSKY VÝZNAMNÉ DRUHY V JESENÍKÁCH PTAČÍ OBLAST JESENÍKY JAK SE LIŠÍ LOKALITY SOUSTAVY NATURA 2000 OD DNEŠNÍCH CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ?

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha C1 z plochy byl odstraněn prakticky veškerý keřový porost Obr. 2: Dílčí plocha C1 plocha po totálním odstranění keřových porostů Obr. 3: Dílčí plocha C1 Obr. 4: Dílčí plocha C2 na

Více

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice k.ú. Boršice u Blatnice Vypracoval: Obsah: Ing. Petr Kvapil Textová část Položkový rozpočet s krycím listem Výkaz výměr Zákres do map Fotodokumentace

Více

Vytváření a obnova krajinných prvků možnosti dotačních programů Ing. Radka Štýbrová

Vytváření a obnova krajinných prvků možnosti dotačních programů Ing. Radka Štýbrová Vytváření a obnova krajinných prvků možnosti dotačních programů Ing. Radka Štýbrová AOPK ČR Regionální pracoviště Střední Čechy Podle způsobu ochrany území jsou rozděleny i jednotlivé dotační programy

Více

4. OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY 4.1 HRADECKO

4. OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY 4.1 HRADECKO 4.1 HRADECKO - přírodní památky vč. OP/např. Plachta, Roudnička-Datlík - významné krajinné prvky registrované - přechodně chráněná plocha/rameno u Stříbrného rybníka - lokality výskytu zvl. chráněných

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

Kosení tří mokřadů pro obojživelníky 2018

Kosení tří mokřadů pro obojživelníky 2018 Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Kosení tří mokřadů pro obojživelníky 2018 Závěrečná zpráva projektu č. 141803 Foto: Jaromír Maštera Jaromír

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu str.1 OTEVŘENÉ VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 2011 NA PODPORU VZNIKU A ROZVOJE POZEMKOVÝCH SPOLKŮ Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Rozvoj pozemkového spolku Meluzína v roce 2014 číslo projektu: 321304 1. Údaje

Více

ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/ LIBEREC KULK 14305/2017. Mgr. Waldhauserová/ OŽPZ 194/2017 OZOP

ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/ LIBEREC KULK 14305/2017. Mgr. Waldhauserová/ OŽPZ 194/2017 OZOP Krajský úřad Libereckého kraje odbor životního prostředí a zemědělství ARR - Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. Dr. Milady Horákové 185/66 460 07 LIBEREC Obec Horní Libchava Horní Libchava 60

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_OMOO_1202_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Záchrana biotopu lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141217

Více

BIOD_OMOO_1404_ZZ_ www.doc str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína

BIOD_OMOO_1404_ZZ_ www.doc str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína BIOD_OMOO_1404_ZZ_141435-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141435 1. Údaje o organizaci,

Více

územní plán Ročov r Ing. arch. Karel Chlouba Tabulky prvků ÚSES na území městyse Ročov RNDr. Jana Tesařová CSc

územní plán Ročov r Ing. arch. Karel Chlouba Tabulky prvků ÚSES na území městyse Ročov RNDr. Jana Tesařová CSc územní plán Ročov r. 2011 Ing. arch. Karel Chlouba Tabulky prvků ÚSES na území městyse Ročov RNDr. Jana Tesařová CSc 1 lokální biocentra - LC 2 3 4 Pořadové číslo: LC 121 Katastrální území: Úlovice Název:

Více

Výsadby a zajištění vodních prvků v biocentrech

Výsadby a zajištění vodních prvků v biocentrech 14.06.2018 biocentrum Sovenice Výsadby a zajištění vodních prvků v biocentrech Místo konání: Fakulta stavební ČVUT Praha Ing. Zdeněk Jahn, CSc. vedoucí pobočky SPÚ v Nymburce Biocentrum s vodní plochou

Více

Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2017

Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2017 Výroční zpráva společnosti REVITA CZ o.p.s. za rok 2017 Výroční zpráva 2017 1 Obsah 1. Kontaktní údaje... 2 2. Úvodní slovo... 3 3. O společnosti... 4 4. Orgány společnosti... 5 5. Realizované projekty

Více

Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny

Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny Dotační tituly v oblasti péče o dřeviny http://www.dotace.nature.cz/ Péče o dřeviny Opatření je zaměřeno především na péči o památné a jinak významné stromy. Udržení jejich životaschopnosti je významné

Více

přírodní památka Čertkus

přírodní památka Čertkus Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. přírodní památka Čertkus Datum

Více

Ceník jednotkových cen. (včetně normativních úprav) Správy KRNAP pro poskytování příspěvku a výpočtů plateb za zemědělské práce

Ceník jednotkových cen. (včetně normativních úprav) Správy KRNAP pro poskytování příspěvku a výpočtů plateb za zemědělské práce Ceník jednotkových cen (včetně normativních úprav) Správy KRNAP pro poskytování příspěvku a výpočtů plateb za zemědělské práce Verze 5/2018 Pro opatření jsou stanoveny základní sazby (ceny jsou uvedeny

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (osnova díla)

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (osnova díla) KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE (osnova díla) 1. ANALYTICKÁ ČÁST 1.1 Charakteristika současného stavu přírodního prostředí, jeho příčiny a vývojové trendy 1.1.1 Stav zemědělských ekosystémů

Více

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze

PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze PÉČE O VODU V KRAJINĚ tůně, mokřady, malé vodní nádrže, vodní toky, eroze Václav Šrédl Agentura ochrany přírody a krajinyčr www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz krajina bez vody likvidace

Více

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace číslo kód ses plocha [a] název popis stg 1 11 1 79,50 orná půda základní velmi mírný Z svah; plodiny: pícniny, úzkořádkové obilniny, kukuřice, brambory;

Více

Příloha č. 8a - Přehled lokalit - Část A Oblast č.

Příloha č. 8a - Přehled lokalit - Část A Oblast č. Příloha č. 8a - Přehled lokalit - Část A Oblast č. Číslo lokality Název oblasti Invazní druh Sublokalita - místní název Pokryvnost invazního druhu (%) Způsob likvidace rostlin Rozloha lokality m 2 Technické

Více

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody Číslo Název 118 NPR Hrabanovská černava Zbytek polabské černavy s typickými společenstvy 1933 Horní a střední Labe 132 PR Chropotínský háj Zbytek

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

Přírodní rezervace Maršálka

Přírodní rezervace Maršálka AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 a 37 odst. 1 zákona č. 114/1992

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 1. dubna 2014 Ing. Kateřina Novotná KUZL 19698/2014

Více

na území státu a zásadách jejich používání, ve znění nařízení vlády č. 81/2011 Sb.

na území státu a zásadách jejich používání, ve znění nařízení vlády č. 81/2011 Sb. Částka 8 Sbírka zákonů č. 20 / 2016 Strana 169 20 VYHLÁŠKA ze dne 14. ledna 2016 o vyhlášení Národní přírodní památky Zhejral a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí

Více

Ceník jednotkových cen. (včetně normativních úprav) projektu LIFE Corcontica pro poskytování příspěvku a výpočtů plateb za zemědělské práce

Ceník jednotkových cen. (včetně normativních úprav) projektu LIFE Corcontica pro poskytování příspěvku a výpočtů plateb za zemědělské práce Ceník jednotkových cen (včetně normativních úprav) projektu LIFE Corcontica pro poskytování příspěvku a výpočtů plateb za zemědělské práce Verze 8.8.2016 Ceník jednotkových cen včetně normativních úprav

Více

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí

Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení životního prostředí Úvod 1. Dotační programy Plzeňského kraje v roce 2015 pro oblast ŽP 2. Národní dotační

Více

Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině. 10. září 2013 Osíčko

Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině. 10. září 2013 Osíčko Soustava rybníčků a revitalizovaných ploch, využití retence vody v krajině 10. září 2013 Osíčko Vymezení zájmového území LOKALITA JIŘIČKY Seznam znaků krajinného rázu Přírodní charakteristika Kulturní

Více

BIOD_Tune_1404_ZZ_ str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína.

BIOD_Tune_1404_ZZ_ str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. BIOD_Tune_1404_ZZ_141434-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Péče o Dalovické tůně v Pozemkovém spolku Meluzína. číslo projektu: 141434 1. Údaje o organizaci,

Více

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Národní dotační program Ministerstva životního prostředí České republiky pro období 2009-2018 Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad

Více

Mokřady nad Rančířovským Okrouhlíkem

Mokřady nad Rančířovským Okrouhlíkem občanské sdružení Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Mokřady nad Rančířovským Okrouhlíkem Zpráva z projektu Nestlé pro vodu v krajině Jaromír

Více

Praktické zkušenosti z kontrol

Praktické zkušenosti z kontrol Praktické zkušenosti z kontrol podmíněnosti nosti v roce 2009 (SMR 1, SMR 5) 5 Mgr. Zdeněk k Papoušek Česká inspekce životního prostřed edí Odbor ochrany přírodyp Legislativní podklady SMR 1, SMR 5 Směrnice

Více

EKOSYSTÉMY LOUKY A PASTVINY

EKOSYSTÉMY LOUKY A PASTVINY Luční stanoviště - přirozeně zřejmě jen maloplošně (ale četně ve světlých lesích!) - větší souvislé plochy vytvořeny lidskou činností - obhospodařování: jednosečné či dvousečné louky - vliv podkladu a

Více