BULLETIN 3/

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BULLETIN 3/2012 19. 09.12"

Transkript

1 Spolek neslyšících Plzeň BULLETIN 3/ Už jsme tady 95 let Tak konečně máme za sebou léto, které bylo hodně nestálé. Jak by řekl klasik: Tento způsob léta zdá se poněkud nešťastný. Už máme několik dní podzimní roční období a náš spolek vstupuje do slavnostního měsíce října. Po celý měsíc si budeme připomínat 95. výročí založení Spolku hluchoněmých OUL, založeného v roce 1917, kterého je naše organizace nástupcem. Cílem oslav je, abychom si připoměli, proč se spolek zakládal a jaké bylo jeho hlavní poslání. 95 let v životě člověka je hezká řádka dnů, která se podařila prožít buď s většími nebo menšími radostmi a starostmi. Stejné je to i u organizace, která také slaví toto kulaté výročí. I ona si prožila svoje trápení, starosti, ale i radosti, když se členům a spolku dařilo jednou více a někdy méně. Ale stejně jako člověk, tak i ona měla chuť se porvat se svým životem a přežít co nejdéle. To se jí podařilo a proto letos oslavuje 95. výročí a vůbec nepomýšlí na to, že by to zabalila a skončila. Letošní náplň akcí tomu tak nasvědčuje. První akce byla již v měsíci červenci, kdy jsme uspořádali pro děti soutěž v malování. Další akce byla v září a zaměřila se na vojenskou techniku a byla určena všem sluchově postiženým a zdravotně handicapovaným. Samotné oslavy proběhnou v měsíci říjnu a začínáme výstavou o životě našeho spolku během 95 let trvání v městě Plzni. Výstava se uskuteční v kavárně Kačaba, která se nachází u Mrakodrapu, naproti Komornímu divadlu. Během měsíce října si také musíme vzpomenout na pana Jana Zacha, protože nebýt jeho, tak by naše organizace v letošním roce nemohla slavit toto kulaté výročí. Současně s ním si vzpomeneme na naši velmi aktivní členku, panu Miladu Smutnou, která zastávala funkci prezidentky Svazu neslyšících a nedoslýchavých v ČR, a bohužel již není neni námi. Také nám zbyde čas na tříbení si mysli a exkurzi do pivovaru, protože se nacházíme v městě piva. Závěr oslav si připomeneme slavnostním posezením a s nadějí, že ještě vydržíme do dalších let, i když finanční politika našeho státu neziskovkám moc nepřeje. Bližší program oslav najdete na předposlední stránce tohoto bulletinu. Jednotlivé akce se nám podařilo zajistit díky pochopení sponzorů, kteří jsou v časopise uvedeni. Děkujeme.

2 Moc je neznáme Martin Kopecký ( ) Martin Kopecký přichází do Plzně z královského města Loket, kde v letech zastával funkci purkmistra. V Plzni je v letech významným pur-kmistem. Za jeho éry proběhlo několik významných akcí, přičemž největší a nejvýznamnější je odstranění hradeb kolem historického centra města. Na místě bývalých hradech byly založeny okružní sady. Jedna část sadů se dodnes jmenuje Kopeckého sady. Další jeho významné dílo bylo postavení 3 kašen na rozích dnešního náměstí Re-publiky ve 30. letech 19. století. Kašny byly napojeny na vodárenskou věž, která se nachází v Pražské ulici. Postavení kašen mělo za úkol zásobovat střed města pitnou vodou. Voda do kašen se přiváděla z Roudné přes dominikánský klášter v Dominikánské ulici, který v dnešní době již neexistuje. Martin Kopecký chtěl navázat na doktora Bernarda Říhu, který objevil léčivé prameny v Plzni a založil akciovou společnost pro zřízení lázní. Dnes najdeme na okraji Lochotína přírodní památku Kopeckého pramen, který byl podchycen v roce Toto všechno bylo v době, kdy v Plzni ještě nebyl pivovar ani Škodovka. Manželkou Martina Kopeckého byla Josefa rozená šlechtična z Weyhrother. Martin Kopecký umírá 1. června 1854 v Plzni a je pochován na hřbitově U sv. Mikuláše. Bernard Říha ( ) Bernard Říha žil v Plzni a byl lékařem. Svým pacientům ordinoval také pití minerálních vod. Dlouho léčil jednoho pacienta a pořád ho nemohl uzdravit. Jednoho dne přišel pacient na kontrolu a doktor Říha byl překvapen, že je úplně zdráv. Ptal se ho, co pil a on mu řekl, že pil jeden pramen, který se nacházel na Lochotíně. Doktor ho poprosil, aby přinesl vzorek vody, udělal jeho rozbor a zjistil, že voda je léčivá. A začal přemýšlet o založení lázní. Doktor Říha těsně před smrtí nechal kolem pramene vysadit čtyři stromy se vzkazem "Lochotín chová veliký poklad v sobě. Nechať potomci na blízku těchto stromů hledají a onen poklad naleznou". Na doktora Říhu pak navázal Martin Kopecký, purkmistr města Plzně. (foto i text internet)

3 Nezkažte si zbytečně oči Žijeme již ve druhém desetiletí 21. století. Století, které je na svém počátku a je velmi nestabilní a zasáhlo nás svoji světovou ekonomickou krizí. Ale pokrok v technice nelze zastavit. Klasické lampové televize již nikde v obchodě neuvidíte. Nahradily je nové televize, které se nazývají plazmové, LCD nebo LED. U starých TV jsme věděli, jak daleko máme sedět od obrazovky, aby se nám neničily oči, ale víme, jak daleko máme sedět nyní? A tak vám předkládáme tabulku se vzdálenostmi, která by vám měla pomoci šetřit vaše oči. Pamatujte na to, že oči jsou Vaše uši. Musíte si je šetřit. Doporučená vzdálenost od televizoru Uhlopříčka v cm Sledovací vzdálenost 81 cm od 1,6 m 94 cm od 1,9 m 102 cm od 2,0 m 106 cm od 2,1 m 117 cm od 2,3 m 127 cm od 2,5 m 140 cm od 2,8 m 152 cm od 3,0 m 162 cm od 3,3 m 178 cm od 3,6 m 203 cm od 4,0 m Nedostatek financí pro tlumočníky z ASNEPU Koncem měsíce července se objevila zpráva, že ASNEP má v současné době nedostatek finančních prostředků pro tlumočníky a musí omezit jejich tlumočení. Od 1. srpna se musely změnit podmínky pro objednávání tlumočníků. Neslyšící si může vyžádat tlumočníka pouze pro návštěvu lékaře, hledání zaměstnání, z osobní vůle jednání na soudě nebo na policii. Na ostatní tlumočení již nejsou finanční prostředky. Omezí se i činnost operátorů. Tato situace se netýká tlumočníků ze Spolku neslyšících, protože nejsou odměňováni penězmi z ASNEPU. Tlumočníci spolku nadále zajišťují všechna tlumočení na úřadech, u doktora, v zaměstnání, v pojišťovně a i u jiných státních orgánů. To, že v Plzni není tento problém, musíme poděkovat pochopení sociálnímu odboru MMP, který chápe problematiku neslyšících.

4 Odkud se vzala kostka cukru? Před několika dny nám skončilo léto a nastoupil podzim. Podzim, to krásné roční období, které hraje všemi barvami listí na stromech, ale přináší nám i sychravé a nevlídné počasí. To si pak všichni rádi zasedneme doma k teplým kamnům, kde praská dřevo nebo se schoulíme do křesla a vychutnáváme si pití teplého nápoje. Čaje nebo voňavé kávy, který si automaticky sladíme většinou kostkou cukru. A vůbec nepřemýšlíme o tom, kde a jak vznikla kostka cukru. My vám napovíme, vznikla u nás, v Dačicích a jak se to stalo? Končilo období napoleonských válek a v roce 1829 byl v Kostelním Vydří u Dačic na panství Karla Maxmiliána Dalberga založen první cukrovar. V okolí cukrovaru se pak pěstovala cukrová řepa, ale pro špatnou půdu se nedala pěstovat a tak se od roku 1833 zpracovával jen třtinový cukr dovážený z Terstu přes Vídeň do Dačic, kde byla první rafinérie třtinového cukru na Moravě. V roce 1840 nastupuje do cukrovaru nový ředitel Jakub Kryštof Rada, který v roce 1842 zavádí první parní stroj ve městě. Za jeho období dochází k velkému rozmachu dačické rafinérie. Cukr se prodával ve vlastních skladech, které byly ve Vídni, Pešti, Lvově a Brně. Cukr se vyráběl v homolích, kloboucích nebo bochnících. Tyto tvary byly málo praktické, protože se špatně balily a při jejich odsekávání vznikal velký odpad drobného cukru. Už bylo blízko k naší známé kostce, ale vše uspíšila ještě jedna příhoda. Je srpen roku 1841 a manželka pana Rady Juliana si potřebuje něco osladit a jde si useknout trochu cukru z homole. Při sekání homole se ale zraní na prstě a tak řekne manželovi a úředníkům rafinérie, aby vymysleli něco místo sekání homolí. Sama navrhla, aby to byly kostky, které se pak lépe skladují. Na podzim roku 1841 jí manžel předal malou bedničku, kde bylo 350 bílých a červených kostek cukru. V roce 1842 požádal dvorskou komoru ve Vídni o udělení souhlasu k výrobě kostkového cukru. Souhlas dostal 23. ledna První balíček cukru se objevil ve Vídni s názvem čajový cukr a obsahoval 250 kusů kostek, vážil 0,5 kg a stál 50 krejcarů. Zlepšený Radův vynález používají rafinérie cukru na celém světě dodnes. Od roku 1983 je v Dačicích postaven pomníček připomínající kostku cukru. (zkráceno z Dačice, město první kostky cukru)

5 Neslyšící bubenice a LOH v Londýně 2012 V pátek v pozdních podvečerních hodinách se vysílal v TV přímý přenos ze slavnostního zahájení LOH v Londýně. Kdo se díval pozorně, tak si všiml, že tam byla i bubenice, která měla před sebou různé bubny a hrála na ně. Jednalo se o paní Evelyn Glenniovou, která je neslyšící a má skotský původ. Od svých 12 let je neslyšící, ale ke zvuku tónů si našla svoji cestu. Věděla, že se zvuk šíří vibracemi a tak si vypěstovala schopnost, která je na základě funkcí hmatových vousů u koček. Má svoje vystoupení, koncerty a také učí studenty s poruchou sluchu a to pomocí bicích nástrojů. Na zahájení byla bosa, aby dobře vnímala vibrace jednotlivých tónů. Návštěva hrobu exprezidenta Václava Havla Tento kratičký článeček se nám nepodařilo dát Bulletinu číslo 2, protože se akce uskutečnila až po uzávěrce tohoto čísla. Ve středu 27. června se uskutečnil výlet do Prahy a cílem byla návštěva hrobu exprezidenta Václava Havla. Celkem se nás vydalo na tuto cestu 8 členů, kteří jsme byli zvědavi, jak vypadá jeho hrob. Byli jsme překvapeni, že se jednalo o poměrně velikou rodinnou hrobku, která se nacházela pod arkádami kaple svatého Václava na Vinohradech. Je tam pohřbena i první manželka, paní Olga Havlová a jeho rodiče. Pan Jiříček si připravil zajímavé povídání k tomuto tématu a tím oživil celou prohlídku hřbitova. Děti kreslily o vstupenky do DinoParku Spolek uspořádal v měsíci červenci 2012 v rámci oslav 95. výročí od svého založení soutěž pro děti v malování obrázků. Soutěže se mohly zúčastnit děti sluchově postižené, ale i zdravé, které mají sluchově postižené rodiče. Obrázků se sešlo poměrně dost a byly s různými náměty. Všechny obrázky byly velmi pěkné a tak všechny děti byly odměněny vstupenkami pro sebe i pro své rodiče do DinoParku, který byl sponzorem této dětské kreslířské soutěže. Za to patří DinoParku velké poděkování ze strany pořádající organizace. Vstupenky předal předseda spolku pan Veszprémi.

6 Ukázka vojenské techniky V rámci oslav 95. výročí založení Spolku neslyšících Plzeň jsme uspořádali v sobotu 8. září 2012 ve spolupráci se 4. Obrněnou divizí Plzeň a s.k.v.h. Bergowci Plzeň ukázku vojenské techniky, která proběhla na náměstí Republiky v Plzni. Na akci jsme mohli shlédnout staré vojenské motorky, jeepy a palné zbraně a také vojenské uniformy z 2. světové války. Celá akce byla tlumočena do českého znakového jazyka, což umožnilo účast sluchově postižených. Na akci se prezentovaly i další neziskové organizace jako Občanské sdružení Ty a Já, Oblastní charita Rokycany, Domov pro osoby se zdravotním postižením Stod, které svým vystoupení zpestřily průběh dopolední ukázky vojenské techniky. Jednalo se o zpěv, tanec a módní přehlídku oblečení, které si sami postižení vyrobili. Současně bylo možné si něco nakoupit ve stáncích, které opět patřily neziskovkám. Hlavně pak občerstvení u Mlsného anděla, které všem chutnalo. Akce byla směřována hlavně na sluchově postižené, neboť jejich specifika postižení neumožňuje běžnou prohlídku vojenské techniky v rámci oslav osvobození Plzně. Největší úspěch měla projížďka návštěvníků ve vojenské technice kolem náměstí. Celou akci bylo možné uspořádat jen za spolupráce Plzeňského kraje, MMP odboru kultury, Nadačního fondu pro kulturní aktivity občanů Plzně, Fuji Koyo, Kooperativy a projektu ROPOV.

7 Program oslav k 95. výročí založení spolku, které se konají od 2. října 30. listopadu 2012 Program: 2. října 30. listopadu Výstava k 95. výročí založení SNP v prostorách kavárny Kačaba 9. října hodin Pietní návštěva hrobu paní Smutné v Dýšiné a pana Zacha v Račicích. 10. října hodin Kvizová soutěž 3členných družstev (prostory spolku) 11. října hodin Turnaj v dámě (prostory spolku) 12. října hodin Exkurze do pivovaru Prazdroj (sraz účastníků v 9.45 hodin, exkurze je tlumočena do ČZJ) 13. října hodin Slavnostní schůze k 95. výročí založení v salonku hotelu Central Na akce zve výbor jak členy, tak i přátele Spolku neslyšících. Sponzoři oslav 95. výročí založení Spolku

8 Program akcí ve Spolku říjen - prosinec lednulednu dobře října bavili. sobota h. 10. Ročník Putovního poháru joker jednotlivců a družstev 9. listopadu pátek h. Členská schůze 17. listopadu sobota h. Putovní pohár v šipkách jednotlivců 5. prosince středa h. Vánoční kvizová soutěž 12. prosince středa h. Klub žen předvánoční posezení 15. prosince sobota h. Šipky Vánoční dvojice (cricket) 26. prosince středa h. Posezení a Vánoční dvojboj joker a prší 31. prosince pondělí h. Silvestr Každou středu od h. se schází Klub žen Každý čtvrtek od h. se schází Klub seniorů SLEDUJTE NÁSTĚNKU, ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA Oslavujeme životní výročí našich členů Redakce Bulletinu se omlouvá paní Janě Dostálové, panu Jaroslavu Helusovi, Karlu Spurnému a Ferdinandu Veszprémi, že nebyli omylem uvedeni v minulém čísle v rubrice Oslavujeme životní výročí. 65 Bufka Václav 70 Vavrač Jiří 85 Komorous Stanislav Bulletin vydává Spolek neslyšících Plzeň jen pro vnitřní potřebu.

Výroční zpráva 2014. SNN v ČR, Spolek neslyšících Plzeň. Mobil 1 602 616 785 Mobil 2 776 038 463. Tylova 405/14 Plzeň 301 00

Výroční zpráva 2014. SNN v ČR, Spolek neslyšících Plzeň. Mobil 1 602 616 785 Mobil 2 776 038 463. Tylova 405/14 Plzeň 301 00 Výroční zpráva 2014 SNN v ČR, Spolek neslyšících Plzeň Mobil 1 602 616 785 Mobil 2 776 038 463 Tylova 405/14 Plzeň 301 00 www.snplzen.cz spolek@snplzen.cz Obsah Obsah Spolek neslyšících Plzeň se představuje

Více

Centrum denních služeb pro sluchově postižené Brno

Centrum denních služeb pro sluchově postižené Brno Centrum denních služeb pro sluchově postižené Brno Ředitelka v roce 2008: Simona Šumberová Bankovní spojení : 1341721329/0800 Česká spořitelna Brno Adresa: Vodova 35, 612 00 Brno Telefon: 541 212 401 Fax:

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN SPOLKU NESLYŠÍCÍCH BŘECLAV LEDEN 2017

INFORMAČNÍ BULLETIN SPOLKU NESLYŠÍCÍCH BŘECLAV LEDEN 2017 Spolek neslyšících Břeclav, z.s., Kapusty 282/12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332

Více

CENTRUM neslyšících a nedoslýchavých Pracoviště: Modřany Pražský spolek neslyšících

CENTRUM neslyšících a nedoslýchavých Pracoviště: Modřany Pražský spolek neslyšících Darwinova 24, PRAHA 12 -Modřany, 143 00 Program na LEDEN 2015 1. čtvrtek Státní svátek, Nový Rok 2015 2. pátek CNN-sociální služby 5. pondělí CNN-sociální služby 6. úterý CNN-sociální služby 7. středa

Více

Program na leden 2014

Program na leden 2014 Program na leden 2014 Čt 2.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Čt 16.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Čt 30.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Pá 17.1. Pedikúra ( od 13.00 hod.) Čt 23.1. Kadeřnice ( od 10.00 hod.) Program

Více

Spolek neslyšících Plzeň

Spolek neslyšících Plzeň Spolek neslyšících Plzeň Zamyšlení Spím. Pravidelně oddychuji. Něco mě probudí. Ještě je tma. Obracím se na bok. Snaţím se opět usnout. V hlavě se mně promítá uplynulý rok, kde se mi objevuje vše, co jsme

Více

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY 26. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr Mgr. M.

Více

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země

JARO JE TADY! Komise životního prostředí obce Jiříkovice vyhlašuje 3. JARNÍ ÚKLID OBCE JIŘÍKOVICE. Akce bude probíhat v rámci mezinárodního Dne Země Zpravodaj obce Jiříkovice 2/2013 JARO JE TADY! Milí spoluobčané, jaro už je v plném proudu. Proto mi dovolte pozvat vás na 3. jarní úklid obce a další akce s tím související. A zároveň vás také zvu na

Více

pořádá AKCE NA DEN DĚTÍ DĚTSKÉ DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ

pořádá AKCE NA DEN DĚTÍ DĚTSKÉ DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ JIHLAVSKÁ UNIE NESLYŠÍCÍCH ( založena roku 1948 ) zakládající člen Českomoravské jednoty neslyšících Polenská 4382/2c, 586 01, Jihlava IČ 66598940 mobil/sms: 721 275 691 http://www.jihlava-un.eu/ E-mail:

Více

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Procházku historií Kasejovic nám připravil Mgr. Vladimír Červenka z Muzea Josefa

Více

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: -PO-PÁ - každé ráno od 8 hod rozcvička, po rozcvičce zpěv na oddělení -PO-ČT - pracovnice soc. péče - práce s

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

BULLETIN 1/2012 04. 04.12

BULLETIN 1/2012 04. 04.12 Spolek neslyšících Plzeň BULLETIN 1/2012 04. 04.12 Vážení členové, dostáváte do rukou první číslo letošního Bulletinu s velkým zpožděním. Situace byla způsobena změnou ve spolku, která proběhla koncem

Více

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. října 2017

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. října 2017 23. ročník říjen 2017 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 5. října 2017 Usnesením č. 42/2017 zastupitelé rozhodli prodat části pozemků p. č. 769/19 o výměře cca 33 m 2 a p. č. 771/1 o výměře cca

Více

Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel, z.s.

Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel, z.s. Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel, z.s. Trocha historie.. byla založena v roce 1992 jako servisní organizace zastřešující subjekty pracující ve prospěch sluchově postižených

Více

Přehled akcí za rok 2011, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2011, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2011, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: Pondělí: -kroužek ručních prací -instruktorky sociální péče - aktivity s uživateli na 1. a 4. odd. Úterý -čtení

Více

V Ř E S K O V Á K prosinec 2013

V Ř E S K O V Á K prosinec 2013 V Ř E S K O V Á K prosinec 2013 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, nastal čas se ohlédnout a zhodnotit rok 2013. Myslím, že se nám podařilo splnit úkol, kterým byla největší investiční akce v historii obce.

Více

Více možností. Přihlásit

Více možností. Přihlásit 1 z 7 10.7.2013 12:47 Více možností Přihlásit Kam pojedete? Praha Střední Čechy Jižní Čechy Šumava Plzeňsko a Český les Západočeské lázně Severozápadní Čechy Českolipsko a Jizerské hory Český ráj Krkonoše

Více

Občasník DM číslo 1. Školní rok 2018/19

Občasník DM číslo 1. Školní rok 2018/19 Občasník DM číslo 1 Školní rok 2018/19 INFORMACE PRO NOVÁČKY DŮLEŽITÁ TEL. ČÍSLA: DM, Obrněné brigády 6, Cheb 354 408 027 Lékař pro DM MUDr. Jamelská, Hradební 18, Cheb 354 422 057 Policie 158 Hasiči 150

Více

PROJEKT MULTIFUNKČNÍHO VZDĚLÁVACÍHO CENTRA NEJEN PRO OSOBY NESLYŠÍCÍ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, SROP,

PROJEKT MULTIFUNKČNÍHO VZDĚLÁVACÍHO CENTRA NEJEN PRO OSOBY NESLYŠÍCÍ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, SROP, Oblastní unie neslyšících Olomouc Jungmannova 25,77200 Olomouc E-mail: ounol@ounol.cz, www.ounol.cz SMS: 777 854 328 mobil: 774 585 225, 777 959 722; Zakládající člen Českomoravské jednoty neslyšících

Více

Oblastní unie neslyšících Olomouc z.s. INFO. Listopad INFO OUN Olomouc je podporováno statutárním městem Olomouc

Oblastní unie neslyšících Olomouc z.s. INFO. Listopad INFO OUN Olomouc je podporováno statutárním městem Olomouc Oblastní unie neslyšících Olomouc z.s. INFO Listopad 2016 INFO OUN Olomouc je podporováno statutárním městem Olomouc CO SE KONALO V ŘÍJNU? Handicap Rally 2016 Dobré místo pro život uspořádalo v pořadí

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Kulturní a společenské akce. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin. Kavárnička spojená s posezením u kantýny, 13:30 15:00

Kulturní a společenské akce. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin. Kavárnička spojená s posezením u kantýny, 13:30 15:00 Kulturní a společenské akce PROSINEC 2014 zpracovala: M. Klečková Pondělí 1. 12. Zdobení vánočních stromečků ve 3. patře, 13:30 15:30 Úterý 2. 12. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin Kavárnička

Více

číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma

číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma Zpravodaj obce Zahnašovice číslo 2 duben 2015 www.zahnasovice.cz zdarma Krásné ȷarní dny Co nového se plánuȷe v letošním roce v obc? V těchto dnech obec obdržela vyjádření Povodí Moravy k manipulačnímu

Více

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ŘÍJEN 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ŘÍJEN 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM ŘÍJEN 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH Neděle 1.10.2017 8:30 17:00 *VÝLET DO OLOMOUCE. NÁVŠTĚVA KATEDRÁLY SV. VÁCLAVA, ARCIDIÉCÉZNÍHO

Více

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři,

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři, Číslo 3 2015 1 Úvodem Vážení občané, vážení čtenáři, Letos se naposled setkáváme na stránkách našeho občasníku. Není to dlouho, co jsme pročítali stránky podzimního čísla a už je tady zimní vydání. Podzim

Více

Výroční zpráva za rok 2006 středisko Holešov

Výroční zpráva za rok 2006 středisko Holešov Výroční zpráva za rok 2006 středisko Holešov V roce 2006 bylo u nás registrováno ve třech oddílech celkem 68 členů, z toho oddíl děvčat Slunečnice měly 5 světlušek, 8 skautek, 2 rangers a 4 vedoucí. Oddíl

Více

Výroční zpráva 2012. UCHO, o.s. Univerzální chodská organizace

Výroční zpráva 2012. UCHO, o.s. Univerzální chodská organizace Výroční zpráva 2012 UCHO, o.s. Univerzální chodská organizace Obsah Základní informace o UCHO, o.s...3 Sídlo...3 Organizační struktura...3 Základní cíle sdružení...4 Formy činnosti sdružení...4 Zpráva

Více

Polední přestávka

Polední přestávka INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ září - prosinec 2017 Veselí nad Moravou, Za Poštou 110 2. patro dveře č. 334 a 360 tel. 518322449, 606663004, 601666689 e-mail: sluzby@cpsphodoninsko.cz www: cpsphodoninsko.cz Centrum

Více

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK

PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK DOLNÍ PODLUŽÍ HORNÍ PODLUŽÍ JIŘETÍN POD JEDLOVOU PODTOLŠTEJNSKÝ OBŠŤASTNÍK PROSINEC 2017 POZVÁNKY NA SPORTOVNÍ, KULTURNÍ A SPOLEČENSKÉ AKCE Foto Josef Gerhát RÁDI VÁS ZVEME ZA ZAJÍMAVOU NABÍDKOU V OBCÍCH

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany 2019 I. pololetí Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z. s. Pražský spolek neslyšících, p. s. http://www.cnn-ops.cz

Více

II. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany

II. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany 2018 II. pololetí Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z. s. Pražský spolek neslyšících, p. s. http://www.cnn-ops.cz

Více

Občasník OÚ Černava Ročník 2010 Číslo 3

Občasník OÚ Černava Ročník 2010 Číslo 3 ČERNAVAN Občasník OÚ Černava Ročník 2010 Číslo 3 ČERNAVAN ročník 2010 číslo 3 Vážení spoluobčané, chýlí se rok 2010, který byl v mnoha ohledech rokem velkých změn. Teprve budoucnost ukáže, nakolik to budou

Více

obce Krajková Zpravodaj listopad - prosinec 2015 Advent v Krajkové

obce Krajková Zpravodaj listopad - prosinec 2015 Advent v Krajkové Zpravodaj listopad - prosinec 2015 obce Krajková Advent v Krajkové Období před Štědrým dnem je v naší obci tradičně doprovázeno akcemi pořádanými kulturní komisí. Zdobení perníčků perníčkování proběhlo

Více

100. výročí vzniku Československé republiky

100. výročí vzniku Československé republiky Turské noviny 100. výročí vzniku Československé republiky strana 1 28. říjen 1918 28. říjen 2018 100. výročí vzniku Československé republiky Tursko dne 13. 10. 2018 Turské noviny 100. výročí vzniku Československé

Více

Iva a Honza Šnajderovi

Iva a Honza Šnajderovi B U L L E T I N 12/2015 Vážení rodiče, milí přátelé, dostalo se k Vám první číslo našeho malého bulletinu. Rádi bychom Vás informovali co je ve Filia klubu a Filiánku nového. Filia klub působí v Brně již

Více

Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015

Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015 Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015 Každé pondělí až čtvrtek je otevřen klub v DPS Dlouhá 636, Krupka vždy od 13,00 do 17,00 hodin. Možnost využití dvou počítačů včetně připojení na internet,

Více

Spolek neslyšících Plzeň

Spolek neslyšících Plzeň Spolek neslyšících Plzeň Vycházejí z židovské slavnosti zvané pesach - uchránění na počest vysvobození Židů z egyptského otroctví. Křesťané se však svou oslavu Velikonoc od židovského svátku pesach snažili

Více

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Zámecké noviny Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Vánoce klepou na zámecké dveře a blíží se konec roku 2014. Vánoční svátky přinášejí radost a otevírají srdce Ať

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Obsah : 1. Cíle sdružení 2. Zpráva o činnosti 3. Finanční zpráva 4. Koncepce sdružení a jeho cíle na rok 2011 5. Poděkování 6. Sídlo a kontakty Cíle sdružení Od 27.4.2009 jsme občanské

Více

Zpravodaj. XI. Gerontologický den. Číslo 10/2013. Vstupenky. na divadelní představení

Zpravodaj. XI. Gerontologický den. Číslo 10/2013. Vstupenky. na divadelní představení Zpravodaj Číslo 10/2013 m ě s t s k ý ú s t a v s o c i á l n í c h s l u ž e b m ě s t a p l z n ě XI. Gerontologický den Pátek 25.10.2013 byl pro některé z uživatelek DS Sedmikráska ve znamení XI. Gerontologického

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

Oblastní unie neslyšících Olomouc

Oblastní unie neslyšících Olomouc Info OUN Olomouc 10/2007 1 Oblastní unie neslyšících Olomouc Jungmannova 25,77200 Olomouc E-mail: ouneslysicich.ol@iol.cz, oun.olomouc@centrum.cz, oun.ol@centrum.cz SMS: 777 854 328 mobil: 774 585 225,

Více

Interaktivní pořad plný písniček k nám zavítal 23. listopadu a jmenoval se Pohádková minishow.

Interaktivní pořad plný písniček k nám zavítal 23. listopadu a jmenoval se Pohádková minishow. Základní škola Ořech a její KFOŠ A je tu zase prosinec. Prý měsíc klidu, pohody a radostného očekávání vánoc. No, mnozí z nás dobře víme, že umí být občas pořádně hektický a náročný. I když vždy krásný.

Více

Zápis z členské schůze Spolku přátel České Břízy 1/2015

Zápis z členské schůze Spolku přátel České Břízy 1/2015 Zápis z členské schůze Spolku přátel České Břízy 1/2015 ze dne: 23. října 2015 počet přítomných členů: 22 (viz prezenční listina) Program: 1. Zahájení 2. Zpráva o činnosti Sdružení za rok 2015 3. Zpráva

Více

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 3. srpna 2015

Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 3. srpna 2015 21. ročník září 2015 Z JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA OBCE konaného dne 3. srpna 2015 Usnesením č. 38/2015 zastupitelé vzali na vědomí informaci o stavu smlouvy o smlouvě budoucí o realizaci projektu pro zpracování

Více

Blahopřejeme všem, kteří se narodili v prosinci. Přejeme vše nejlepší a splněná přání v dalším roce.

Blahopřejeme všem, kteří se narodili v prosinci. Přejeme vše nejlepší a splněná přání v dalším roce. 1 Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapustova 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332

Více

Oblastní unie neslyšících Olomouc z.s. INFO OUN Olomouc je podporováno statutárním městem Olomouc

Oblastní unie neslyšících Olomouc z.s. INFO OUN Olomouc je podporováno statutárním městem Olomouc Oblastní unie neslyšících Olomouc z.s. INFO Prosinec 2016 INFO OUN Olomouc je podporováno statutárním městem Olomouc Příjemné prožití vánočních svátků, hodně zdraví, štěstí a úspěchů v novém roce přeje

Více

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu:

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu: BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ Číslo vánoční speciál rok 2014 Z obsahu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Úvodní slovo Informace k budově obce v Sedlecku Akce v roce 2015 Oslavy 900. výročí obce Bušovice Advent v Bušovicích Vítání

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV Leden únor 2008 Pravidelné schůzky se konají na adrese: Skálova 35 (nad Salonem Kleopatra) v tyto dny: Pondělí: 15:30 17:30 herna pro děti Středa: 9:30 11:30

Více

Pan Miroslav Kostovič - 3. 1. 54 let Paní Zuzana Janušková - 8. 1. 81 let Pan Petr Režňák - 23.1. 53 let Paní Zdeňka Pippingerová - 31.1.

Pan Miroslav Kostovič - 3. 1. 54 let Paní Zuzana Janušková - 8. 1. 81 let Pan Petr Režňák - 23.1. 53 let Paní Zdeňka Pippingerová - 31.1. 1 Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapustova 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332

Více

INFORMAČNÍ POLOLETNÍK ČUN PRAHA

INFORMAČNÍ POLOLETNÍK ČUN PRAHA INFORMAČNÍ POLOLETNÍK ČUN PRAHA Česká unie neslyšících, oblastní organizace Praha Czech Union of the Deaf, Prague Adresa: Dlouhá třída 37, 110 00, Praha 1 Fax: (0042) 224 827 111 Tel./Fax: (0042) 224 827

Více

Přehled kulturních a sportovních akcí na rok 2018

Přehled kulturních a sportovních akcí na rok 2018 Přehled kulturních a sportovních akcí na rok 2018 Datum a čas Popis akce Pořadatel Místo konání 20.1.2018 ve 20.00 Sportovní bál, hraje Orchidea TJ Svatobor Hrádek 25.1.2018 v 16:30 Kadeřnické odpoledne

Více

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM

SPORTOVNÍ A KULTURNÍ PROGRAM pondělí 1. 10. 2018 15:30 17:00 DEKORACE Z PAPÍROVÝCH ROLIČEK / lázeňská dílnička Slezský dům (vstup 30 Kč) 16:00 17:00 PÉTANQUE / sraz na recepci Libuše úterý 2. 10. 2018 19:00 TURNAJ V PING PONGU / sraz

Více

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM LISTOPAD 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH BEZRUČ/LIBUŠE/LETNÍ LÁZNĚ

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM LISTOPAD 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH BEZRUČ/LIBUŠE/LETNÍ LÁZNĚ KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM LISTOPAD 2017 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH BEZRUČ//LETNÍ LÁZNĚ Pondělí 30.10.2017 15:00 17:00 *VÝROBA HALLOWEENSKÝCH OZDOB A MASEK

Více

Spolek neslyšících Plzeň

Spolek neslyšících Plzeň Spolek neslyšících Plzeň Vánoční BULLETIN 2012 28.11.12 Vánoční zamyšlení Venku je sychravo, za okny padají kapky deště na parapet, kočky usínají nudou na koberci a já si sedím v teple domova na gauči

Více

D A Č I C E R U H O S K OST K O U

D A Č I C E R U H O S K OST K O U D A Č I C E R U H O S K OST K O U 7. 6. 5. 4. 3. 2. 1. AHOJ KAMARÁDI, jmenuji se Kostička Cukrová a ráda bych vám ukázala své Dačice. Tady jsem se totiž v roce 1843 narodila, a představ si, že jsem byla

Více

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků.

1. září Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. 1. září 2011 Dne 1. září 2011 nastoupilo do prvních tříd naší školy 47 žáků. Den bezpečnosti Zumba Ekocentrum Čapí hnízdo Dne 21. září 2011 byly čtvrté třídy na exkurzi v Ekocentru Čapí hnízdo. Hlavní

Více

Oslavy 120. výročí založení firmy Josefem Sodomkou Život města Vysoké Mýto Úterý, 26 Květen :48

Oslavy 120. výročí založení firmy Josefem Sodomkou Život města Vysoké Mýto Úterý, 26 Květen :48 Město Vysoké Mýto, společnost Iveco Czech Republic, a. s., Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě, Společnost přátel Carrosserie Sodomka, Vysokomýtská kulturní, o. p. s. a Muzeum českého karosářství pořádají

Více

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany 2018 I. pololetí Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z. s. Pražský spolek neslyšících, p. s. http://www.cnn-ops.cz

Více

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 15. do 17. prosince - Broumovsko

Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 15. do 17. prosince - Broumovsko Adventní trh v broumovském klášteře, Galavečer boxu, koncert skupiny Lucie revival, přednáška, charitativní běh, taneční programy, prohlídky kláštera, turnaj v šipkách a v mariáši. To jsou tipy na některé

Více

Bulletin číslo 11-12/2013, listopad prosinec

Bulletin číslo 11-12/2013, listopad prosinec Bulletin číslo 11-12/2013, listopad prosinec Nejen prací živ je člověk Chvalský zámek, zadní pohled sídlo - Náchodská čp. 2421/234, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice Vážení podnikatelé a přátelé, je neuvěřitelné,

Více

OBSAH: 1. VZNIK, ZAKLADATELÉ, POSLÁNÍ 2. PERSONÁLNÍ OBSAZENÍ, KONTAKT 3. CÍLE 4. AKTIVITY V ROCE 2014 5. FINANČNÍ ZPRÁVA 6.

OBSAH: 1. VZNIK, ZAKLADATELÉ, POSLÁNÍ 2. PERSONÁLNÍ OBSAZENÍ, KONTAKT 3. CÍLE 4. AKTIVITY V ROCE 2014 5. FINANČNÍ ZPRÁVA 6. VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2014 OBSAH: 1. VZNIK, ZAKLADATELÉ, POSLÁNÍ 2. PERSONÁLNÍ OBSAZENÍ, KONTAKT 3. CÍLE 4. AKTIVITY V ROCE 2014 5. FINANČNÍ ZPRÁVA 6. PODĚKOVÁNÍ Výroční zpráva za rok 2014 Strana 2 (celkem

Více

PŘEHLED SPOLEČENSKÝCH AKCÍ V MĚSTĚ ALBRECHTICÍCH PRO ROK 2015

PŘEHLED SPOLEČENSKÝCH AKCÍ V MĚSTĚ ALBRECHTICÍCH PRO ROK 2015 PŘEHLED SPOLEČENSKÝCH AKCÍ V MĚSTĚ ALBRECHTICÍCH PRO ROK 2015 LEDEN Novoroční výšlap chata Anna rozhledna Čtvrtek 1. ledna 2015 Pátek 9. ledna 2015, Indoor golf GCMA Zimní turnaj v patování 1.kolo Sobota

Více

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013

Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Obecní úřad Řenče Řenče 54, 334 01 377 985 594 M. Loudová 603 810 622 E-mail: ou_rence@volny.cz www.rence.cz SRPEN 2013 Vážení spoluobčané, zdravím Vás v krásných letních dnech a přináším informace o aktuálním

Více

Krajská knihovna Karlovy Vary

Krajská knihovna Karlovy Vary Krajská knihovna Karlovy Vary pro handicapované aneb jak na to? 1 Krajská knihovna Karlovy Vary www.knihovna.kvary.cz Bc. Michaela Kožíšková projektová manažerka 2 3 4 5 6 Počet obyvatel K. Varů/50 000,

Více

Program týdne pro rodinu 2011

Program týdne pro rodinu 2011 Program týdne pro rodinu 2011 K týdnu pro rodinu připravují členská centra Asociace center pro rodinu aktivity na různých místech. Nabízíme Vám stručný přehled, více se dozvíte na domovských stránkách

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 MANDLOVÉ OČI sdružení rodin a přátel osob s Downovým syndromem

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 MANDLOVÉ OČI sdružení rodin a přátel osob s Downovým syndromem VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 Aprílový rekondiční pobyt, ORBITA Rožnov pod Radhoštěm, duben 2005 Podzimní rekondiční pobyt, ORBITA Rožnov pod Radhoštěm, říjen 2005 MANDLOVÉ OČI sdružení rodin a přátel osob s Downovým

Více

ZI Infozpravodaj ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY - APK. Slezské Pavlovice. č. V./05/2016

ZI Infozpravodaj ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY - APK. Slezské Pavlovice. č. V./05/2016 ZI Infozpravodaj Slezské Pavlovice ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY - APK č. V./05/2016 Vydává obec slezské pavlovice, č.p. 16, 793 99, ič: 00576093 MK ČR E 22256 ASISTENT PREVENCE KRIMINALITY - APK Vážení

Více

Výroční zpráva za rok 2007

Výroční zpráva za rok 2007 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o. s. Okresní organizace Trutnov Výroční zpráva za rok 2007 Vážení členové, milí přátelé, naši sponzoři, dobrovolníci a příznivci,

Více

{jathumbnail off} Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 11. do 13. srpna - Broumovsko. Napsal uživatel René Herzán Čtvrtek, 10 Srpen :11

{jathumbnail off} Nabídka akcí na Broumovsku pro víkend od 11. do 13. srpna - Broumovsko. Napsal uživatel René Herzán Čtvrtek, 10 Srpen :11 Polická a Svatovavřinecká pouť, pokladový koncert, charitativní akce v Martínkovicích, program pro děti v Broumově i v Polici nad Metují, běžecké závody, volejbalový turnaj, koncerty. To jsou tipy na akce,

Více

Městský svaz orientačních sportů Ostrava spolu s Ostravskou tělovýchovnou unii vám předkládají. BULLETIN č. 1/2019

Městský svaz orientačních sportů Ostrava spolu s Ostravskou tělovýchovnou unii vám předkládají. BULLETIN č. 1/2019 Městský svaz orientačních sportů Ostrava spolu s Ostravskou tělovýchovnou unii vám předkládají BULLETIN č. 1/2019 Kde se dozvíte vše o akcích v Projektu orientační běh pro všechny a pro každého 2019. Také

Více

V Ř E S K O V Á K květen 2009

V Ř E S K O V Á K květen 2009 V Ř E S K O V Á K květen 2009 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, v úvodním slovu vás chci pochválit za dovoz dřevního odpadu ke spálení. Tentokrát se tam nacházel skutečně jen spalitelný odpad. Věřím, že

Více

Golden Tour Pardubice 2014

Golden Tour Pardubice 2014 2014 spojte příjemné s užitečným udělejte něco pro své zaměstnance zviditelněte svou společnost dejte vzniknout novým obchodním kontaktům zapojte se do nejvýznamnějšího projektu svého druhu ve střední

Více

INFORMÁTOR PROSINEC 2018

INFORMÁTOR PROSINEC 2018 INFORMÁTOR PROSINEC 2018 Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. Oblastní odbočka OPAVA Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů Oblastní odbočky SONS ČR, zapsaný spolek OPAVA a jejich

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

DVĚ TVÁŘE PRAHY 8. ROČNÍK FOTO SOUTĚŽE

DVĚ TVÁŘE PRAHY 8. ROČNÍK FOTO SOUTĚŽE DVĚ TVÁŘE PRAHY 8. ROČNÍK FOTO SOUTĚŽE CÍLE FOTOSOUTĚŽE propagace Václavského náměstí v Praze jako největšího nákupního, společenského a zábavního centra České republiky konstruktivním způsobem poukázat

Více

Ví tkovice Golden Tour Ostrava 2014

Ví tkovice Golden Tour Ostrava 2014 Ví tkovice Golden Tour Ostrava 2014 spojte příjemné s užitečným udělejte něco pro své zaměstnance zviditelněte svou společnost dejte vzniknout novým obchodním kontaktům zapojte se do nejvýznamnějšího projektu

Více

Z P R A V O D A J prosinec 2014

Z P R A V O D A J prosinec 2014 Z P R A V O D A J prosinec 2014 Slovo předsedy Zdravím Vás všechny, členy i nečleny. Zase rok uběhl a já přemýšlím, co napsat. V posledním čísle jsem myslel, že již píšu naposledy, ale není tomu tak. Napíšu

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

Program na leden 2012

Program na leden 2012 Program na leden 2012 Po Čt 9.1. Setkání s klienty - diskuse s p. ředitelem - od 14.00 hod. na jídelně 12. 1. Vystoupení Církevní mateřské školy z Pacova - od 13.30 hod. na společ. místnosti Pá 6.1. Mše

Více

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok:

Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Heřmanov 2011 Milí čtenáři, obyvatelé naší malé, milé vesnice. Již popáté Vám přinášíme krátkou rekapitulaci všeho, co nám přinesl uplynulý rok: Leden V lednu proběhla každoroční Tříkrálová sbírka, při

Více

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE

IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE IV.CELOSTÁTNÍ CHARITNÍ KONFERENCE PLZEŇ 10. 11.11.2011 DLOUHODOBÁ PÉČE V POJETÍ CHARITY ANEB PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE FARNÍ CHARITA -20 LET NAŠÍ ORGANIZACE VE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍCH SLUŢBÁCH Ředitelka Miloslava

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK

INFORMAČNÍ BULLETIN Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK INFORMAČNÍ BULLETIN 2010 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK OBSAH : I. INFORMACE O OBČANSKÉM SDRUŽENÍ I.1 Kontaktní adresy I.2 Základní cíle a předmět činnosti II. INFORMACE O ČINNOSTI

Více

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění

Newsletter Základní školy německo-českého porozumění Newsletter Základní školy německo-českého porozumění 12/2015 Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během listopadu, a plán práce na prosinec 2015. Reminiscence

Více

Plán kulturních a sportovních akcí Městské správy sociálních služeb v Mostě - příspěvkové organizace na 2. pololetí roku 2015

Plán kulturních a sportovních akcí Městské správy sociálních služeb v Mostě - příspěvkové organizace na 2. pololetí roku 2015 Plán kulturních a sportovních akcí Městské správy sociálních služeb v Mostě - příspěvkové organizace na 2. pololetí roku 2015 Domov pro seniory, ul. Barvířská 495 Pravidelné aktivity: Pravidelné aktivity

Více

Srpen 2010 Číslo I. Smolivecký. ČTRNÁCTIdeník. Deník pro Mladý Smolivec, Starý Smolivec, Radošice, Dožice a Budislavice.

Srpen 2010 Číslo I. Smolivecký. ČTRNÁCTIdeník. Deník pro Mladý Smolivec, Starý Smolivec, Radošice, Dožice a Budislavice. Srpen 2010 Číslo I. Smolivecký ČTRNÁCTIdeník Deník pro Mladý Smolivec, Starý Smolivec, Radošice, Dožice a Budislavice. 1 Ptáte se proč a za jakým cílem vznikl tento deník a náš tzv. TRHÁK? Navrácení kulturního

Více

Tradiční oslavy hodů Obce Piňovice 2010

Tradiční oslavy hodů Obce Piňovice 2010 Tradiční oslavy hodů Obce Piňovice 2010 Projekt pořádání hodů v Piňovicích Jana Brázdová Rok 2009/10 0 Obsah 1. Název projektu... 2 2. Současný stav... 2 3. Základní informace o projektu... 2 4. Cíl projektu...

Více

Výroční zpráva 2014. Štěpánkovická fotbalová liga. - spolek amatérských hráčů

Výroční zpráva 2014. Štěpánkovická fotbalová liga. - spolek amatérských hráčů Výroční zpráva 2014 Štěpánkovická fotbalová liga - spolek amatérských hráčů Úvodní slovo Vážení přátelé, předkládáme Vám výroční zprávu o činnosti amatérských hráčů za uplynulý rok 2014. Štěpánkovické

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně ČERVEN 2017 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz Diaklub Slavičín

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

LUDĚK MÍČEK Starosta obce. Vážení spoluobčané,

LUDĚK MÍČEK Starosta obce. Vážení spoluobčané, Vážení spoluobčané, tak nám to pěkně uběhlo. Dětem skončily prázdniny, nám ostatním zase dny volna a odpočinku. Především srpen se povedl, opět byla plně využita naše upravená požární nádrž, nezahálelo

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. o činnosti a hospodaření zapsaného spolku za rok 2017 Organizace nevidomých z.s., Fritzova 4258/2, Jihlava, IČO:

VÝROČNÍ ZPRÁVA. o činnosti a hospodaření zapsaného spolku za rok 2017 Organizace nevidomých z.s., Fritzova 4258/2, Jihlava, IČO: VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti a hospodaření zapsaného spolku za rok 2017 Organizace nevidomých z.s., Fritzova 4258/2, 586 01 Jihlava, IČO:266159932 Myšlenka pomoci nevidomým a zrakově postiženým vychází z

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Spolkový zpravodaj č. 24

Spolkový zpravodaj č. 24 Spolkový zpravodaj č. 24 Zdravím všechny spolkaře, blíží se konec prvního čtvrtletí a tak je nejvyšší čas na další číslo zpravodaje. Proběhlo již více velkých akcí a tak hezky popořádku. Již 11. ledna

Více

OD DO JE CDS MOTÝL UZAVŘENO. OTEVŘENO BUDE JIŽ

OD DO JE CDS MOTÝL UZAVŘENO. OTEVŘENO BUDE JIŽ DOBRÝ DEN! Tento program na PROSINEC byl sestaven na základě individuálních plánů a současných možností centra. Program je orientační, JE ZDE ZAZNAMENANÁ NABÍDKA SKUPINOVÉ ČINNOSTI/AKCÍ. Jinak PROGRAM

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více