o ochraně osobních Úvodní výklad Geneze Michal Černý, Ph.D. michalcerny.eueu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "o ochraně osobních Úvodní výklad Geneze 2005 2008 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny michalcerny.eueu"

Transkript

1 Ochrana osobních Michal Černý, Ph.D. michalcerny.eueu Úvodní výklad Shromažď žďování je jedna z nejčast astějších činností na Internetu Tato činnost se týká úpravy ochrana osobnosti a odvozených práv Autorského práva vytvářen ení databází Geneze První úprava již zákon 256/1992 Sb., o ochraně osobních v informačních systémech V roce 2000 Zrušen a nahrazen zákonem z 101/2000 Sb., o ochraně osobních Z vychází z práva ES: Směrnice EPaR 95/46/ES.. O ochraně jednotlivců v souvislosti se zpracováním osobních a o volném m pohybu těchto t Respektuje mezinárodn rodní závazky CZ: Úmluva o ochraně osob se zřetelem z na automatizované zpracování osobních dat č.108, vyhláš ášená pod č.. 115/2001 Sb.m.s. 1

2 zákon se vztahuje - chrání pouze osobní údaje o fyzických osobách vztahuje na vešker keré zpracování osobních, ať již se děje d automatizovaně nebo manuáln lně, ledaže e zvláš áštní zákon stanoví režim jiný. stanoví práva a povinnosti při p i zpracování takových osobních. upravuje téžt podmínky, za kterých je možné předávat osobní údaje o fyzických osobách do jiných států. Na ochranu právnických osob se ZOOÚ nevztahuje a nemůž ůžeme jej použít t ani analogicky. Osobní údaj "jakýkoliv údaj týkající se určen eného nebo určiteln itelného subjektu.. Subjekt se považuje za určený nebo určitelný, jestliže e lze na základz kladě jednoho či i více v osobních přímo či i nepřímo zjistit jeho identitu. O osobní údaj se nejedná, pokud je třeba t ke zjištění identity subjektu nepřim iměřené množstv ství času, úsilí či materiáln lních prostředk edků" " ( ( 4 písm. p a) ZOOÚ). Citlivý osobní údaj "osobní údaj vypovídaj dající o národnostn rodnostním, rasovém nebo etnickém původu, politických postojích, členství v odborových organizacích, ch, náboženství a filozofickém přesv esvědčení, odsouzení za trestný čin, zdravotním stavu a sexuáln lním životě subjektu a genetický údaj subjektu ; citlivým údajem je také biometrický údaj, který umožň žňuje přímou identifikaci nebo autentizaci subjektu ( 4 písm. b) ZOOÚ). 2

3 Zveřejn ejněný ný údaj údaj "zpřístupn stupněný ný zejména hromadnými sdělovac lovacími prostředky, jiným veřejným ejným sdělen lením m nebo jako součást st veřejn ejného seznamu" ( ( 4 písm l) ZOOÚ). O osobní údaj jde tehdy, pokud: jakákoliv koliv informace nebo kombinace informací o určit ité fyzické osobě (subjektu ), pokud je alternativně: známa identita fyzické osoby, nebo pokud lze identitu fyzické osoby určit z takové informace či i kombinace informací. po zjištění identity i takové údaje, které by bez zjištění totožnosti samostatně osobními údaji nebyly. Zpracování os.údaj dajů jednotlivá operace nebo souvislá soustava operací (tzn. úkonů) ) s osobními údaji, která je systematická. subjekt se považuje fyzická osoba, jejíž totožnost která je nadána vlastnostmi popisovanými osobními údaji. Právn vně je nevýznamné,, zda-li identitu můžm ůžeme určit přímo p či i nepřímo. O osobní údaj se nejedná,, pokud by k určen ení totožnosti osoby bylo zapotřeb ebí vynaložit nepřim iměřené množstv ství času, úsilí či materiáln lních prostředk edků. 3

4 Základní principy nakládání s osobními údaji České právo (ZOOÚ) ) stanoví jako základ princip opt-in, doplňkov kově a výjimečně se pak uplatňuje uje princip opt-out out.. Stejně výjimečně jsou některn která zpracování výslovně přikázaná. obecně pouze tehdy, pokud s tím m subjekt vysloví svůj j souhlas. Účel zpracování a jeho význam Osoba, která je oprávn vněna na nakládat s osobními údaji, se nazývá správce. Správci je uloženo několik n povinností. Především musí stanovit účel, ke kterému osobní údaje zpracovává. Zpracování může e být prováděno přímo p správcem, můžm ůže e být ale prováděno třett etí osobou, kterou správce touto činností pověř ěří nebo která ji pro něj n j vykonává. Před zahájen jením m nakládání s os. Údaji je nutná registrace u ÚOOÚ Oznámen mení. Úřad o oznámen mení rozhodne ve lhůtě 30 dnů. Pokud oznamovatel splňuje všechny v požadavky, které zákon klade na zpracování osobních, pak žadateli v písemné formě sdělí, že e oznámen mení registruje. 4

5 Sml.. Mezi správcem a zpracovatelem o zpracování osobních.. Jejími obligatorními nálen ležitostmi ( ( 6 ZOOÚ) ) jsou: písemná forma (pod sankcí absolutní neplatnosti) výslovně uvedení rozsahu a účelu, pro který se uzavírá, uvedení doby, na kterou se uzavírá poskytnutí dostatečných záruk z technického ho a organizačního zabezpečen ení ochrany osobních (opět t nešťastn astně pod sankcí neplatnosti takové smlouvy), účel a souhlas účel zpracování - souhlas se vždy v váže v k určit itému účelu, který musí být znám m předem p subjektu. Ze souhlasu musí být patrné,, v jakém m rozsahu je poskytován, komu a k jakému účelu, na jaké období a kdo jej poskytuje. Subjekt může e jednou daný souhlas kdykoliv odvolat, ledaže e správci poskytne souhlas neodvolatelný. Výjimka bez souhlasu Statistické a vědeckv decké účely, Na základz kladě zvl. zákona z např. školství, zaměstnavatel, ObZ (seznam společníků s s.r.o. apod.), politické strany, odborové organizace apod. též v případě, že e je to nezbytně třeba k ochraně důležitých zájmz jmů subjektu - souhlas však v musí být získz skán, jakmile je to možné. 5

6 Povinnosti správc vců a zpracovatelů Informační povinnost je stanovena v 11 ZOOÚ rozsah a účel zpracovávání, způsob zpracování osobu provádějící zpracování určen ení osobních a jejich event.. zpřístupn stupnění třetím osobám m včetnv etně vymezení (např.. společnosti, ve kterých má správce XY, s.r.o. majetkovou účast alespoň 10% obchodního podílu apod.). Tato informace není totožná s poučen ením m o právech při p zpracování citlivých osobních.. U citlivých musí být subjekt poučen o právu odvolat svůj j souhlas apod. Informační povinnost se nevztahuje na správce, pokud: zpracovává výlučně zveřejn ejněné osobní údaje, zpracovává osobní údaje se souhlasem subjektu podle 5 odst. 5 ZOOÚ a 9 písm. p a) (citlivé osobní údaje) zpracovává údaje pouze pro vědeckv decké,, statistické nebo archivní účely zpracování osobních ukládá zákon nebo je takových třeba k uplatnění práv v a povinností vyplývajících ch ze zvláš áštních zákonz konů, zvláš áštní zákon stanoví, že e není povinen osobní údaje poskytovat, Další povinnosti povinnost chránit osobní údaje před p ztrátou, tou, zničen ením, neoprávn vněným ným přístupem apod. povinnost zajistit zachování mlčenlivosti, kterou mají ze zákona z fyzické osoby vykonávaj vající činnost v pracovním m nebo obdobném m poměru ke správci či zpracovateli oznamovací povinnost vůčv ůči Úřadu. 6

7 Nároky subjektů osobních zdržovac ovací nárok vůčv ůči i rušiteli, právo na odstranění závadného stavu, právo na omluvu a na poskytnutí zadostiučin inění (zadostiučin inění je satisfakce, není primárn rně potřeba dokazovat výši škody), právo na zaplacení újmy vzniklé porušen ením m práva subjektu na ochranu osobnosti (ochrana jména, ochrana lidské důstojnosti, ochrana osobní cti subjektu oproti zadostiučin inění je potřeba prokázat výši újmy), právo na likvidaci osobních (tzn. většinou v vymazání z databáze) aby zlikvidovala osobní údaje, které neoprávn vněně zpracovává, Úřad na ochranu osobních provádění dozoru nad dodržov ováním m povinností stanovených ZOOÚ vedení evidence oznámen mení dle 16 ZOOÚ a registru povolených zpracování osobních (dále jen "registr"),[1] přijímání podnětů a stížnost ností občan anů na porušen ení ZOOÚ, vydávání výroční správy o činnosti[2] a její zpřístup stupňování veřejnosti ejnosti [1] Registrace a jejich zrušen ení se zveřej ejňují ve VěstnV stníku Úřadu, a to nejdéle do 2 měsícům - 35 ZOOÚ [2] Výroční zpráva obsahuje předevp edevším m informace o provedené kontrolní činnosti, hodnocení,, informace a zhodnocení stavu v oblasti zpracovávání a ochrany osobních v ČR, hodnocení další činnosti Úřadu. Zveřej ejňuje se ve VěstnV stníku ku Úřadu a pro informaci se předkládá jak Poslanecké sněmovn movně Parlamentu ČR, tak Senátu Parlamentu ČR - 36 ZOOÚ projednávání přestupků a správn vních deliktů a udělov lování pokut podle ZOOÚ zajišťov ování plnění požadavk adavků vyplývajících ch z mezinárodn rodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, v poskytování konzultací v oblasti ochrany osobních, spolupráce s obdobnými úřady jiných států. 7

8 Z oblasti el.komunikace pak: Kompetence ÚOOÚ provádění dozoru nad dodržov ováním m povinností stanovených ZNSIS. vydávání prováděcích ch právn vních předpisp edpisů podle zvláš áštního zákona, z Dřívější kompetence (od přeneseny p Zákonem 517/2002 Sb. na Ministerstvo informatiky) udělov lování a odnímání akreditace k působen sobení jako akreditovaný poskytovatel certifikačních ch služeb, provádění dozoru nad dodržov ováním povinností stanovených ZEP, Stanoviska ÚOOÚ k problémům m z praxe Stanovisko č. 1/ Vedení dokumentace pacientů ve zdravotnictví Stanovisko č. 1/ Zveřej ejňování jmen dlužníků Stanovisko č. 2/ Zpracování citlivého osobního údaje členství v odborových organizacích ch v souvislosti s odváděním členských příspěvků členů odborových organizací Stanovisko č. 1/ Zpracování osobních v souvislosti se zajišťov ováním m zdravotní péče Stanovisko č. 2/ Zpracovávání osobních v souvislosti s činností knihovny Stanovisko č. 1/ Evidence při p i vstupech do budov Stanovisko č. 2/ Zpřístup stupňování a zveřej ejňování osobních z jednání zastupitelstev a rad obcí a krajů Stanovisko č. 3/ Zpracování osobních v souvislosti s prováděním m klinického hodnocení léčiv a léčivých přípravkp pravků Stanovisko č. 4/ Aplikační výklad k části zákona z č.. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonz konů Stanovisko č. 5/ Uplatnění částky zaplacených odborových příspp spěvků jako odečitateln itatelné položky od daně z příjmu p Stanovisko č. 6/ Kopírov rování dokladů z pohledu zákona o ochraně osobních Stanovisko č. 1/ Činnost pojišťovac ovacích ch zprostředkovatel edkovatelů a oznamovací povinnost 8

9 Vyjádřen ení k problémům m z praxe č.. 1/ K pojmu osobní údaj č.. 2/ Ke zpracování osobních v souvislosti s poplatkem za komunáln lní odpad č.. 3/ Předávání osobních Policii České republiky č.. 4/ Nahlížen ení do spisů podle správn vního řádu č.. 5/ Mohou se studenti při p i své praxi seznamovat s osobními údaji pacientů nebo klientů? č.. 6/ Nepřípustn pustné propojování databází pro marketingové účely č.. 7/ Prokázání státn tního občanstv anství České republiky pro zápis z do matriky studentů č.. 1/ Výpisy ze zdravotní dokumentace č.. 2/ Evidence ubytovaných č.. 3/ Místní poplatky za lázel zeňský nebo rekreační pobyt č.. 4/ Používání rodného čísla č.. 5/ Služby soukromých detektivů č.. 6/ Poskytování osobních o zaměstnanc stnancích ch č.. 7/ Zpracování osobních zemřelých elých osob č.. 1/ Monitorování elektronické pošty a ochrana soukromí a osobních zaměstnanc stnanců č.. 1/ Poskytnutí informací a získz skání souhlasu subjektu v elektronické komunikaci č.. 1/ Sdělen lení Úřadu k informacím m o šířen ení TBC č.. 2/ Zpracování osobních zaměstnanc stnanců ve vztahu k oznamovací povinnosti správce podle 16 zákona z o ochraně osobních č.. 3/ Banky a telefonické poskytování informací o RPSN č.. 4/ Evidence ubytovaných osob Exkurs do slovenské právn vní úpravy 9

10 (SK) Nakládání s osobními údaji na Slovensku upravuje zákon z 428/2002 Z.z., o ochrane osobných údajov (dále jen "SK-ZOO ZOOÚ"). Ochrana osobních se obdobně jako v ČR R poskytuje m m o fyzických osobách. osobní údaj se považuje údaj týkající se určen ené nebo určiteln itelné fyzické osoby. Takovou osobou je osoba, jejíž identitu je možno přímo p nebo nepřímo určit na základz kladě všeobecně použiteln itelného identifikátoru toru nebo na základz kladě jedné nebo více v charakteristik nebo znaků,, které tvoří její fyzickou, fyziologickou, psychickou, mentáln lní, ekonomickou, kulturní nebo sociáln lní identitu. Subjekt se ve slovenské terminologii nazývá "dotknutá osoba", Obdobně jako v ZOOÚ je zpracovávání osobních vázáno na souhlas osoby, pokud SK-ZOO ZOOÚ nestanoví jinak. Souhlasem můžm ůže e být jakýkoliv svobodně daný výslovný a srozumitelný projev vůle, v kterým osoba vyjadřuje svůj j souhlas se zpracováním m ( ( 4 odst.1 písm. p i.) SK-ZOO ZOOÚ). Oproti české úpravě se striktně vyžaduje souhlas výslovný, odpadají tedy možné právn vní problémy ohledně interpretace konkludentního jednání subjektu. Elektronické souhlasy Provozovatel systému je zákonem z zavázán uchovávat vat souhlasy a prokázat je podáním důkazu. Písemný souhlas musí být podepsán vlastnoručním m podpisem, jinak je neplatný. Pro souhlasy dané v elektronické podobě je povoleno použít t elektronického podpisu podle zvláš áštního zákona z (SK-ZEP). Elektronické souhlasy podepsané jinak jsou neplatné. 10

11 bez souhlasu údaje: Za účelem výlučně vědeckým, uměleckých nebo literárn rních děl, d pro potřeby informování veřejnosti ejnosti prostředky masové komunikace (média), avšak ak jen za podmínky, že e zpracoval je k těmto t činnostem oprávn vněn n v rámci r mci předmp edmětu činnosti (předm edmětu podnikání) ) podle zvláš áštního zákona, z Za účelem statistickým, avšak ak jen anonymizovaně, Je-- --li to nezbytné na ochranu životně důležitých zájmz jmů subjektu. Bez souhlasu subjektu je dále d možno zpracovávat vat údaje v rozsahu jméno a příjmenp jmení,, titul, bydliště,, je-li předmp edmětem činnosti zpracovatele přímý p marketing. K takto zpracovávaným vaným osobním m m není možno bez souhlasu subjektu přiřazovat azovat další údaje. Shromážděné údaje je možné poskytnou jiné osobě, která provozuje přímý p marketing, avšak ak bez možnosti jejich zpřístupn stupnění nebo zveřejn ejnění. Takové zpracovávání je navíc c dovoleno jen do uplatnění námitky subjektem,, která odpovídá výslovnému nesouhlasu podle českého zákona. z Z hlediska rozsahu je navíc c oproti českému zákonu z dovoleno zařadit adit akademický titul. Shromážděné údaje tak mohou mít m t vyšší vypovídac dací schopnost s ohledem na výkon určit ité činnosti (např.. u titulu MVDr. je jisté, že jeho držitel je promovaným veterinárn rním m lékal kařem). Kromě takových mohou být zpracovávány podle SK-ZOO ZOOÚ již jen osobní údaje, které již byly zveřejn ejněné, avšak ak v těchto t případech p padech musí zpracovatel prokázat skutečnost zveřejn ejnění. Použity mohou být pouze údaje, které byly zveřejn ejněné v souladu se zákonem. z Každý, kdo hodlá osobní údaje zveřejnit, ejnit, musí dodržovat ovat právo na ochranu osobnosti a soukromí dotčen ené osoby. 11

12 Před získz skáním m souhlasu subjektu ke zpracování je nutno vymezit účel zpracování a zabezpečit, aby nebyly zpracovávan vané údaje, u kterých to nedovoluje zákon z (včetn etně nesouvisejících). ch). Účel zpracování musí být jasný a zákonem z dovolený. Přiřazovat ke získaným z m m další údaje je možné jen po předchozp edchozím m upozornění a s následným n písemným p souhlasem subjektu. Pokud vzniknou pochybnosti ohledně rozsahu, obsahu, časové a věcnv cné souvislosti a další ších otázk zkách vymezených v zákonz koně ohledně zpracovávání,, mám Úřad pravomoc vydat stanovisko ohledně rozsahu zpracování,, které je závaznz vazné. Významnou odlišnost ností slovenské úpravy jsou také legáln lně definované pojmy "všeobecn eobecně použitelný identifikátor" tor" a "biometrické údaje". Za všeobecně použitelný identifikátor tor se považuje "trvalý identifikační údaj subjektu,, který zabezpečuje její jednoznačnost nost v informačních systémech". Pod tuto definici bez problémů zařad adíme rodné číslo, jehož samostatné považov ování za osobní údaj je podle české právn vní úpravy sporné. Za biometrický údaj se pak považuje "osobní údaj fyzické osoby, na základz kladě kterého můžm ůže e být osoba jednoznačně a nezaměniteln nitelně určiteln itelná,, a to zejména otisk prstu, otisk dlaně,, analýza DNA, profil DNA." (SK) KATEGORIZACE SK-ZOO ZOOÚ rozděluje osobní údaje do několika n kategorií. Absolutně chráněné jsou údaje vypovídaj dající o etnickém či i rasovém m původu, p politických názorech nebo nábon boženském m přesvp esvědčení, členství v politických stranách nebo hnutích, a dále údaje o zdraví nebo pohlavním životě subjektu.. Tyto údaje, které až na výjimky odpovídaj dají citlivým m m podle českého ZOOÚ, není možné podle SK-ZOO ZOOÚ zpracovávat vat vůbec v LEDAŽE E STANOVÍ ZVL. ZÁKONZ 12

13 několik další ších skupin, které reguluje zvláš áštním způsobem. biometrické údaje, které mohou být zpracovávány jen pokud to buď provozovateli výslovně povoluje zákon, z nebo k tomu dal subjekt výslovný souhlas. Bez souhlasu mohou být některn které takové údaje podle SK-ZOO ZOOÚ zpracovávány jen v uzavřených systémech pro vnitřní potřebu provozovatele a se použije výlučně jen na evidenci vstupu ( ( 9 odst.3 SK- ZOOÚ). údaje o psychické identitě fyzické osoby nebo údaje o psychické pracovní způsobilosti. Tyto údaje smí zpracovávat vat pouze psycholog nebo osoba oprávn vněná zvláš áštním m zákonem. z V praxi se toto kogentní ustanovení dotýká asi nejvíce zprostředkovatel edkovatelů práce a slovenská úprava opět t obsahuje vyšší míru ochrany práv subjektu,, než právn vní úprava česká. (SK) - získávání os. zásady otevřenosti enosti získz skávání a přiměřenosti použit ití ve vztahu k danému účelu. právo na získz skávání za účelem evidence vstupu osob do objektů.. Toto právo vyplývá přímo ze zákona, z avšak ak je také zákonem kogentně omezeno na: Jméno a příjmenp jmení,, titul, číslo průkazu totožnosti (občanský průkaz, služebn ební průkaz, cestovní pas). Toto právo také zahrnuje povinnost subjektu prokázat pravdivost poskytnutých předložením průkazu totožnosti. 13

14 získávání osobních kopírov rováním, skenováním m nebo jiným zaznamenáváním m obsahu úředních dokladů na nosič informací. Takové zpracovávání je povoleno jen tehdy, pokud s tím t m subjekt výslovně písemně souhlasí nebo pokud takové počínání dovoluje zvláš áštní zákon. Výslovně je také upraven monitoring veřejných ejných prostranství a pořizov izování audiovizuáln lních záznamz znamů. Monitoring je možné provádět t jen za účelem ochrany veřejn ejného pořádku nebo bezpečnosti (atd.) a prostor navíc c musí být zřetelnz etelně označen jako monitorovaný. (SK) Registrace a event. inf. syst. Povinnost registrace je uložena těm t m provozovatelům systémů,, kteří: Zpracovávaj vají osobní údaje zvláš áštní povahy podle 8 SK- ZOOÚ (viz výše), Zpracovávaj vají osobní údaje, které jsou předmp edmětem přeshraniční výměny, Zpracovávaj vají osobní údaje prostřednictv ednictvím zprostředkovatel edkovatelů (dle české terminologie by se jednalo o zpracovatele ). skupins výluk z registrační povinnosti, které v konečném důsledku znamenají zvláš áštní režim pro zaměstnavatele, církve, politické strany apod. (viz 25 odst.3 SK-ZOO ZOOÚ). Rozdělen lení systémů na registrované a s evidenční povinností podle slovenského předpisu, které v konečném m důsledku d znamená, že e skupina systémů s evidenční povinností je úřadu neznámá,, a to aža do případného šetření vedeného úřadem. 14

15 Veřejn ejná správa na úseku osobních Úřad na ochranu osobních. Jeho sídlem s je Bratislava. Činnost vykonává vrchní inspektor a inspektoři. i. Kompetence odpovídaj dají českému ÚOOÚ 15

Ochrana osobních. 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net

Ochrana osobních. 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Ochrana osobních údajů 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Upozornění Tento text je určen pouze pro studijní účely studentů magisterského studijního programu oboru právo na Právnick vnické

Více

Legislativní hranice identifikovatelnosti pacienta. Mgr. Konstantin Lavrushin

Legislativní hranice identifikovatelnosti pacienta. Mgr. Konstantin Lavrushin Legislativní hranice identifikovatelnosti pacienta Mgr. Konstantin Lavrushin OSOBNÍ A CITLIVÝ ÚDAJ Osobní údaj Jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů zákon č. 101/2000 Sb. Působnost zákona Zákon se vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, orgány územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů a právo na informace Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Březen 2011 Ústavní zakotvení ochrany osobních údajů, právo na ochranu soukromí Listina základních práv

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů 1 Ochrana osobních údajů vnitřní předpis závazný pro zaměstnance, vázané zástupce a ostatní spolupracující osoby společnosti 2 Úvodní ustanovení 1. Tento vnitřní předpis je vydán v souladu se zákonem č.

Více

Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s.

Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s. Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s. I. Pojmy zákona 101/2002 Sb. Zákon se vztahuje na veškeré zpracovávání osobních údajů, ať k němu dochází automatizovaně, či jinými

Více

Vysoké učení technické v Brně SMĚRNICE REKTORA Č. 14

Vysoké učení technické v Brně SMĚRNICE REKTORA Č. 14 Vysoké učení technické v Brně V Brně 23. března 2001 Čj.: 366/9140/2001 Rozdělovník: tajemníci a vedoucí útvarů fakult, vedoucí rektorátních pracovišť, ředitelství KM Zpracoval: Ing. Josef Navrátil, JUDr.

Více

Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících. JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director

Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících. JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director Právní ohledy využití dat o návštěvnících a zákaznících JUDr. Pavel Pešek Legal Department Director 11/06/2010 Obsah Základní pojmy zákon na ochranu osobních údajů Základní pojmy zákon o některých službách

Více

Převodní tabulka Zákon o ochraně osobní údajů Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

Převodní tabulka Zákon o ochraně osobní údajů Obecné nařízení o ochraně osobních údajů Převodní tabulka Zákon o ochraně osobní údajů Obecné nařízení o ochraně osobních údajů Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů předmět úpravy 1 Článek 1 zřízení Úřadu

Více

Směrnice pro nakládání s osobními údaji. Městský úřad Vamberk

Směrnice pro nakládání s osobními údaji. Městský úřad Vamberk Směrnice pro nakládání s osobními údaji Městský úřad Vamberk Copyright Pro IT, a. s., 2010 Obsah 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Citlivé údaje... 4 3. Pověřené osoby... 5 4. Bezpečnost informací... 6 4.1.

Více

JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE

JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE JUDr. Alena Kučerová Úřad pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ V PROCESU DIGITALIZACE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE OSNOVA Úvodní část Tři pohledy tři srovnání Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně

Více

o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101 ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Část první Ochrana osobních údajů ( 1 48) Hlava I Úvodní ustanovení

Více

Právní základy ochrany soukromí

Právní základy ochrany soukromí Právní základy ochrany soukromí Listina základních práv a svobod (čl. 10) Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života. Každý má právo na ochranu před neoprávněným

Více

Právníaspekty inovací ochrana osobních dat

Právníaspekty inovací ochrana osobních dat Drahomír Tomašuk Právníaspekty inovací ochrana osobních dat Praha, 21. října 2015 OBSAH 1. Osobní údaj pojem Zvláštní kategorie osobních údajů OSOBNÍ ÚDAJ - POJEM 4 písm. a) ZOOÚ: jakákoli informace týkající

Více

Úkoly ve školním m roce 2008/2009

Úkoly ve školním m roce 2008/2009 Úkoly České školní inspekce ve školním m roce 2008/2009 Mgr. Karel BártaB ředitel Libereckého inspektorátu tu ČŠI Masarykova 28, 460 00 Liberec karel.barta@csicr.cz,, tel.: 485 234 400 Úloha ČŠI I vyplývá

Více

Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, Moravský Beroun

Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, Moravský Beroun Město Moravský Beroun náměstí 9. května 4, 793 05 Moravský Beroun SMĚRNICE MĚSTSKÉ POLICIE MORAVSKÝ BEROUN č. 19/2014, kterou se stanoví pravidla pro zajištění ochrany osobních údajů při provozování městského

Více

JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01. 15.července 2012. Neomezena

JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01. 15.července 2012. Neomezena MĚSTO KROMĚŘÍŽ SMĚRNICE Č. 4/2012 O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJU Zpracovatel: Schváleno: Účinnost od: Účinnost do: Přílohy: JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01

Více

Soukromí nade vše. Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější. Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň

Soukromí nade vše. Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější. Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Soukromí nade vše Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Obsah Ochrana osobních údajů Ochrana osobnosti Antispamový zákon Zákon o regulaci

Více

2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů

2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 2000/101 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů 101/2000 ve znění 250/2014 Zákon o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

vní a majetková charakteristika

vní a majetková charakteristika Evropské hospodářsk ské zájmové European Economic Interest Grouping 2005 2007 Michal Černý Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Právn vní a majetková charakteristika Evropské hospodářsk ské zájmové

Více

PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU

PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU JUDr. Martin Maisner, PhD., ROWAN LEGAL POJEM OUTSOURCINGU Sémantický výklad Funkční výklad Právní výklad ÚČEL OUTSOURCINGU Ekonomické důvody Odborné důvody Výhody Rizika FÁZE

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů Smyslem právní úpravy ochrany osobních údajů je Listinou základních práv a svobod zaručené právo na ochranu občana před neoprávněným zasahováním do jeho soukromého a osobního života

Více

VI / Dokumentace o poskytování sociální služby

VI / Dokumentace o poskytování sociální služby STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2014 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70869812 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE VI / Dokumentace o poskytování

Více

asné intervence v praxi sociáln ochrany dětíd

asné intervence v praxi sociáln ochrany dětíd Systém m včasnv asné intervence v praxi sociáln lně-právní ochrany dětíd Jak souvisí SVI a sociáln lně-právní ochrana dětí? d Praktická aplikace zákona z a metodiky sociáln lně-právní ochrany Odstraňov

Více

PROTOKOL O KONTROLE. Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, Praha Holešovice, IČ: (dále jen Úřad )

PROTOKOL O KONTROLE. Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, Praha Holešovice, IČ: (dále jen Úřad ) *UOOUX007THR9* V Praze 4. března 2015 Čj. UOOU-10507/14-10 PROTOKOL O KONTROLE podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákona č.

Více

Úvod do problematiky evního vlastnictví

Úvod do problematiky evního vlastnictví Úvod do problematiky duševn evního vlastnictví Jihočesk eská univerzita v Českých Budějovic jovicíchch Ústav fyzikáln lní biologie Nové Hrady 8.2. 9.2.2010 Duševn evní vlastnictví Úmluva o zřízenz zení

Více

Ochrana osobních údajů Vnitřní předpis, verze v01

Ochrana osobních údajů Vnitřní předpis, verze v01 I. Vymezení pojmů II. Zpracování osobních údajů a) osobním údajem (dále též jako OÚ ) se rozumí jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený

Více

Obchodní tajemství a další. druhy tajemství Michal Černý. Ph.D.

Obchodní tajemství a další. druhy tajemství Michal Černý. Ph.D. Obchodní tajemství a další druhy tajemství 2005 Michal Černý Ph.D. Právn vní úprava obchodního tajemství 17 20 ObZ Obchodní tajemství 51 ObZ Porušen ení obchodního tajemství (skutková podstata nekalé soutěž

Více

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nahořany

Poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím návrh územního plánu Nahořany Městský úřad Nové Město nad Metují Odbor výstavby a regionálního rozvoje náměstí Republiky 6 549 01 Nové Město nad Metují NAHOŘANSKÁ a.s. 549 07 Nahořany 112 Váš dopis značky/ze dne Naše značka Vyřizuje/linka

Více

stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele

stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele Dodržov ování povinností stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele Poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb správn vné hmotnosti, míry m nebo množstv ství a umožnit spotřebiteli překontrolovat

Více

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Základní umělecká škola, Šumperk, Žerotínova 11 Sídlo: 787 01 Šumperk, Žerotínova 11 Identifikační číslo 00852333 Zřizovatel Olomoucký kraj IČO 60609460 Vnitřní předpis č.: VP12/2010 POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ

Více

Odbor správních a vnitřních věcí

Odbor správních a vnitřních věcí Odbor správních a vnitřních věcí Matrika vedení knih narození, manželství a úmrtí a souvisejících sbírek listin a vydávání výpisů z těchto knih podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení

Více

poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky

poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Elektronická identifikace pojištěnce a poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Mezirezortní koordinační výbor pro podporu zavedení ehealth

Více

Regulace zpracování osobních údajů online v Evropské unii ochrana osobnosti, ochrana os. údajů

Regulace zpracování osobních údajů online v Evropské unii ochrana osobnosti, ochrana os. údajů Regulace zpracování osobních údajů online v Evropské unii ochrana osobnosti, ochrana os. údajů MVV2768K Regulace finančních služeb online v Evropské unii, jaro 2013 Libor Kyncl Vytvořeno v rámci projektu

Více

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM SMĚRNICE č.2 O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM GYMNÁZIUM VODŇANY www.gymnaziumvodnany.cz Tel./fax 383 383 743, kancelar@gymnaziumvodnany.cz 1 GYMNÁZIUM VODŇANY Směrnice o svobodnému přístupu k informacím

Více

Data protection. Mgr. Mária Čuhelová, advokátka, Seznam.cz, a.s.

Data protection. Mgr. Mária Čuhelová, advokátka, Seznam.cz, a.s. Data protection Aktuální stav připravované evropské legislativy ve věci osobních údajů na internetu a nejdůležitější otázky ovlivňující obsahové společnosti Mgr. Mária Čuhelová, advokátka, Seznam.cz, a.s.

Více

adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ský,, 2012

adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ský,, 2012 Právn vní opatřen ení požadovan adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ením Přednášející: : Roman Lupoměský ský,, 2012 Úvod úmluvy Proč neslyší šící občan ané potřebuj ebují Úmluvu? lidská

Více

ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy

ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy Zákonné požadavky na chov hospodářských ských zvířat z hlediska veterinárn rní legislativy Křížová shoda Cross compliance CC MVDr.J.Salava Legislativa Nařízen zení Rady (ES) č.. 1782/2003, které je základnz

Více

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb.,

Více

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008 Směrnice o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Část

Více

IDG Storage world, Ing. Miloš Šnytr

IDG Storage world, Ing. Miloš Šnytr IDG Storage world, 26.2.2013 Ing. Miloš Šnytr Informace o firmě Sloupec obchodních dat je typ pole, které umožní přidat jakoukoliv entitu definovanou v Katalogu obchodních dat. Informace o osobě Osobním

Více

Podnik a jeho funkce, segmentech. TASE ednáška. Prvky okolí podniku:

Podnik a jeho funkce, segmentech. TASE ednáška. Prvky okolí podniku: TASE 8. přednp ednáška Podnik a jeho funkce, sdružov ování podniků v tržním segmentech Základní pojmy - opakování Podnikání je vymezeno obchodním m zákonz koníkemkem Živnostenské podnikání je vymezeno

Více

Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných dodatků, které tvoří součást tohoto předpisu

Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných dodatků, které tvoří součást tohoto předpisu Směrnice č. 5/14 Základní škola Pelhřimov, Komenského 1326 Poskytování informací Vypracoval: Mgr. Nella Slavíková Pedagogická rada projednala dne 22. ledna 2014 Směrnice nabývá platnosti ode dne 1. února

Více

25. ZAJIŠTĚNÍ OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ

25. ZAJIŠTĚNÍ OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ 25. ZAJIŠTĚNÍ OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích I. Pojmy zákona 101/2000Sb. Zákon se vztahuje na veškeré zpracovávání osobních údajů, ať k němu dochází automatizovaně,

Více

Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů

Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů (Parlament České republiky schválil zákon dne 10. července 2001, vyhlášen byl ve Sbírce zákonů dne 2. srpna

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola T.G.Masaryka, Uherské Hradiště Mařatice, 1.máje 55, příspěvková organizace Vypracoval: Schválil: ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 13. SMĚRNICE K POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Pedagogická rada projednala

Více

PORTÁL ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN

PORTÁL ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN PORTÁL ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN OVEN Ing. Jiří Těhan,, Ing. Vladimír Šolc 26. května 28, LékaL kařský dům d ČLS JEP Praha Kdo je účasten v Portálu ZP Portál l jako prostředek elektronické komunikace používaj

Více

Základní škola a mateřská škola Měčín p.o. Školní 93, Měčín, 340 12 Švihov

Základní škola a mateřská škola Měčín p.o. Školní 93, Měčín, 340 12 Švihov Označení směrnice: Vnitřní směrnice školy O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Číslo jednací: ZŠMŠ/229/2010 Zpracovala: Mgr. Václava Čejková Platnost od: 22.3.2010 Datum vydání: 22.3.2010 Vydává: Mgr. Václava

Více

Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím

Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím Vypracoval: Projednáno na pedagogické radě dne: 26.8.2004 Účinnost: od 1.9.2004 Mgr. Jaromír Hloušek, ředitel školy 1. Úvod Tato směrnice upravuje

Více

Směrnice pro poskytování informací

Směrnice pro poskytování informací Obchodní akademie, vyšší odborná škola cestovního ruchu a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Karlovy Vary Směrnice pro poskytování informací Zpracováno dne: 26.8.2013 Vypracoval: Helena Vaňková

Více

Školy a ochrana osobních dat žáků

Školy a ochrana osobních dat žáků Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Praha F2D, ZS 2013/2014 Školy a ochrana osobních dat žáků Seminární práce k předmětu Základy informační politiky Praha 11. 12. 2013 Zpracovala: Světlana Formanová

Více

Právo v informačních technologiích

Právo v informačních technologiích Právo v informačních technologiích JUDr. Bohumír Štědroň, LL.M. Ing. Miroslav Ludvík, Ph.D. Nakladatelství a vydavatelství R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz 1 Obsah 1. České právo upravující

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j. 4/2015 Vypracoval: Eva Nováková, ředitelka školy Schválil: Eva Nováková, ředitelka školy Pedagogická rada projednala dne: 21. 9. 2015 Platnost ode

Více

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace TEL: 486 162 310, 702 064 806, E mail: msmatousova @email.cz

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace TEL: 486 162 310, 702 064 806, E mail: msmatousova @email.cz Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace Směrnice na ochranu osobních údajů Č.j.: 9/14 Účinnost od: 1. 1. 2014 Spisový znak: 2.3 Skartační znak: S 5 Změny: Obsah: 1. Úvod 2. Základní

Více

POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín, příspěvková organizace směrnice č. 4/2008 POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném

Více

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice. Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice. Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 mail.: zspjb@zs-vlachovobrezi.net SMĚRNICE K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Obecná

Více

nejvyhledávan projekty prevence kriminality na JUDr. Tomáš

nejvyhledávan projekty prevence kriminality na JUDr. Tomáš Městské kamerové dohlížec ecí systémy nejvyhledávan vanější projekty prevence kriminality na místní úrovni JUDr. Tomáš Koníček seminář CEVRO, Praha 10. 12. 2007 1. ZákladnZ kladní principy provozu městskm

Více

Zajištění svobodného přístupu k informacím

Zajištění svobodného přístupu k informacím Zajištění svobodného přístupu k informacím Vnitřní předpis 11/2014 Domov mládeže a školní jídelna Pardubice Rožkova 331 530 02 Pardubice IČ 48161071 Č. j. DM-020/1743/2014 Originál: Sekretariát Platnost

Více

Zásady pro poskytování informací pro Obecní úřad Jindřichov

Zásady pro poskytování informací pro Obecní úřad Jindřichov Směrnice čo 1/2004 Zásady pro poskytování informací pro Obecní úřad Jindřichov Tyto Zásady pro poskytování informací blíže rozvádí a upravuje podle podmínek Obecního úřadu Jindřichov ( dále jen úřad) ustanovení

Více

Obsah. Směrnice č. 6 Poskytování informací účinnost Od Ing. Katarína Hurychová Mgr. Karolína Ranglová

Obsah. Směrnice č. 6 Poskytování informací účinnost Od Ing. Katarína Hurychová Mgr. Karolína Ranglová Směrnice č. 6 Poskytování informací účinnost Od 1. 9. 2015 zpracoval Ing. Katarína Hurychová schválil Mgr. Karolína Ranglová Obsah Obecná ustanovení... 2 1. Žadatel... 2 2. Informace... 2 3. Zveřejnění

Více

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 2013 1 Novinky pro 2007-2013 2013 (terminologie) Priorita Opatřen ení 2004 2006 Grantové schéma Projekt (národn rodní, systémový) Konečný ný

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ PODLE ZÁKONA 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, v platném znění

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ PODLE ZÁKONA 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, v platném znění Gymnázium, České Budějovice, Česká 64 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ PODLE ZÁKONA 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, v platném znění za rok 2014 1. Základní

Více

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) FBMI Kladno Dagmar Brechlerová

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) FBMI Kladno Dagmar Brechlerová Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) FBMI Kladno Dagmar Brechlerová Důvody Směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/46/ES o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů

Více

Mateřská škola Srdíčko Říčany, příspěvková organizace, E. Beneše 204, , Říčany tel mobil.

Mateřská škola Srdíčko Říčany, příspěvková organizace, E. Beneše 204, , Říčany  tel mobil. Mateřská škola Srdíčko Říčany, příspěvková organizace Směrnice pro poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb. Č.j.: MŠS DKŠ 9/12 Účinnost od: 6. 6. 2012 Spisový znak: 1.5 Skartační znak: A 10 Směrnice

Více

SMĚRNICE ŘEDITELE ŠKOLY O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

SMĚRNICE ŘEDITELE ŠKOLY O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Základní umělecká škola JITRO Hradec Králové Československé armády 335, 500 03 Hradec Králové SMĚRNICE ŘEDITELE ŠKOLY O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ č.j.:d2/1/2010 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala

Více

Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů

Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Konference IP CCTV kamerové systémy 2010/2012 v souvislostech dne 14. listopadu 2012 Kulatý

Více

Reklamní právo v praxi. KONFERENCE DATA MARKETING Praktické tipy pro správce databází. Petr Kůta. Mgr. Libor Štajer, advokát

Reklamní právo v praxi. KONFERENCE DATA MARKETING Praktické tipy pro správce databází. Petr Kůta. Mgr. Libor Štajer, advokát Reklamní právo v praxi KONFERENCE DATA MARKETING Praktické tipy pro správce databází Petr Kůta Mgr. Libor Štajer, advokát 16.4.2010 OBSAH Základní definice Praktické tipy Sankce a činnost ÚOOÚ Diskuse

Více

V Uherském Hradišti dne Číslo vnitřního předpisu: 5/2013

V Uherském Hradišti dne Číslo vnitřního předpisu: 5/2013 ZÁKLADNÍ ŠKOLA UNESCO, UHERSKÉ HRADIŠTĚ, KOMENSKÉHO NÁMĚSTÍ 350, příspěvková organizace Vnitřní předpis Směrnice pro poskytování informací V Uherském Hradišti dne 19.03.2013 Číslo vnitřního předpisu: 5/2013

Více

Směrnice pro poskytování informací

Směrnice pro poskytování informací Směrnice pro poskytování informací Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu informacím vydávám jako statutární orgán školy tuto směrnici. Směrnice je umístěna

Více

Směrnice o poskytování informací

Směrnice o poskytování informací - 1 - Dětský domov Palackého 191/101 353 01 Mariánské Lázně Č.j. : 1027/08 Směrnice o poskytování informací Tento pokyn stanoví postup dětského domova k zajištění úkolů vyplývajících ze zákona č. 106/1999

Více

ebitelské smlouvy na Internetu

ebitelské smlouvy na Internetu Spotřebitelsk ebitelské smlouvy na Internetu 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Upozornění Tento text je určen pouze pro studijní účely studentů magisterského studijního programu oboru právo

Více

Principy ochrany osobních údajů. Jiří Maštalka, Úřad pro ochranu osobních údajů

Principy ochrany osobních údajů. Jiří Maštalka, Úřad pro ochranu osobních údajů Principy ochrany osobních údajů Jiří Maštalka, Úřad pro ochranu osobních údajů 1 Důvody úpravy Osobní údaj stále více nahrazuje fyzický kontakt Osobní údaje se jednoduše šíří; toto je nevratný proces Každý

Více

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace, Liberec 3, 460 01 Pokyn ředitelky školy k svobodnému přístupu k informacím a k ochraně informací Č.j.: 5/14 Účinnost od: 1. 1. 2014 Spisový

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Výchovný ústav,dětský domov se školou, základní škola,střední škola a školní jídelna,místo66 ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j.: 1108/07 Vypracoval: Schválil: Mgr.Miloš Dvořák,

Více

Problémy lidských práv v současné politice

Problémy lidských práv v současné politice Problémy lidských práv v v současn asné politice Lidská práva souhrn práv v a svobod, které jsou přisuzovány každé lidské bytosti důraz na studium lidských práv v je kladen předevp edevším m v demokratické

Více

úvod do právn vní úpravy evních statků Podstata duševn kladní vlastnosti evní statek jako právnick

úvod do právn vní úpravy evních statků Podstata duševn kladní vlastnosti evní statek jako právnick Ochranné známky úvod do právn vní úpravy 2005 2007 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net www.michalcerny.eu Duševn evní statky Podstata duševn evních statků 2 základnz kladní vlastnosti Efemérn rní materializace

Více

Spo p lu l práce c soci c áln l ích c prac a o c vníků se z dr d av a otníky k Šárka Špeciánová

Spo p lu l práce c soci c áln l ích c prac a o c vníků se z dr d av a otníky k Šárka Špeciánová Spolupráce sociáln lních pracovníků se zdravotníky Šárka Špeciánová obsah detekce týrání,, zneužívání a zanedbávání lékaři druhy poranění záznam znam o vzniku úrazu spolupráce s lékal kaři i jednotlivých

Více

VZTAH eidas K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ aneb co bude znamenat nové nařízení GDPR pro elektronické transakce nejen ve veřejné správě

VZTAH eidas K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ aneb co bude znamenat nové nařízení GDPR pro elektronické transakce nejen ve veřejné správě VZTAH eidas K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ aneb co bude znamenat nové nařízení GDPR pro elektronické transakce nejen ve veřejné správě JUDr. Josef Donát, LL.M. ROWAN LEGAL advokátní kancelář s.r.o. eidas a osobní

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 20. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 20. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 20. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Vypracovala: Pedagogická rada projednala dne 28.8.2012 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1.9.2012 Mgr. Dagmar Pečenková, ředitelka školy

Více

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 mail.: zspjb@zs-vlachovobrezi.net Obecná ustanovení SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ

Více

SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Mateřská škola Jinočany, příspěvková organizace Ke Školce 214, 252 25 Jinočany SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j.: 46/2015 Na základě ustanovení zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Více

PRÁVNÍ MANUÁL. programu AKTIVITY. (monitoring a sledování aktivit na PC)

PRÁVNÍ MANUÁL. programu AKTIVITY. (monitoring a sledování aktivit na PC) PRÁVNÍ MANUÁL programu AKTIVITY (monitoring a sledování aktivit na PC) Pro užití programu AKTIVITY je nutné dbát, aby byly respektovány uvedené právní předpisy a dodrženy uvedené postupy: A) Právní přepisy

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ 3/2014

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ 3/2014 Základní škola a mateřská škola Hvozd, Hvozd 84, 798 55 Hvozd ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j.: 3/2014 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 25.2.2014 Směrnice

Více

4 Poskytování informací. (1) Povinné subjekty poskytují informace žadateli na základě žádosti nebo zveřejněním.

4 Poskytování informací. (1) Povinné subjekty poskytují informace žadateli na základě žádosti nebo zveřejněním. V Praze dne 28. května 2008 Vážení členové Konzultační skupiny, dovoluji si vám předložit k následné diskuzi návrhy zpracovatelů informací veřejného sektoru, tak jak byly prodiskutovány na platformě Iniciativy

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS)

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) ORGANIZAČNÍ ŘÁD Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) Rada města Uherský Brod dne 7. září 2011 schválila

Více

Správní právo dálkové studium. XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání

Správní právo dálkové studium. XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání Správní právo dálkové studium XIV. Živnostenský zákon živnostenské podnikání - pramen právní úpravy je zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) ŽZ upravuje (předmět právní

Více

I. Úvodní ustanovení. II. Základní pojmy

I. Úvodní ustanovení. II. Základní pojmy Základní škola a Mateřská škola Hanušovice, okres Šumperk Směrnice k poskytování informací podle zákona 106/1999 Sb. Č.j.: SM-6/2008/Fl. Účinnost od: 01.09.2008 Spisový znak: A.4 Skartační znak: A 5 Změny:

Více

Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva

Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva Pořizování a následné zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva obce se v roce 2011 stalo ostře sledovaným jak občanskou, tak i novinářskou

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Cotkytle, okres Ústí nad Orlicí ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Část 31. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č. j. 28/2014 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne: 19.

Více

Rozsah zpracovávaných osobních údajů uživatele

Rozsah zpracovávaných osobních údajů uživatele Příloha č. 3 Poučení o ochraně osobních údajů uživatelů Ústřední knihovny VŠB TU Ostrava Ústřední knihovna VŠB-TUO (dále jen ÚK), shromažďuje a zpracovává osobní údaje uživatelů za účelem poskytování knihovnických

Více

Odbor dopravy. 1) Registr vozidel

Odbor dopravy. 1) Registr vozidel Odbor dopravy 1) Registr vozidel a) evidence vedená výpočetní technikou, b) část pro vedení evidence písemná (spis vozidla), c) evidence technických průkazů silničních motorových vozidel a přípojných vozidel,

Více

Směrnice ředitele školy k poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Směrnice ředitele školy k poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím ZŠ Chotoviny, okres Tábor Směrnice ředitele školy k poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Č.j.: 5/07 Účinnost od: 2. 1. 2007 Spisový znak: 1-2 Počet příloh:

Více

ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím ČÁST PRVNÍ. 1 Účel zákona. 2 Povinnost poskytovat informace.

ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím ČÁST PRVNÍ. 1 Účel zákona. 2 Povinnost poskytovat informace. 106 ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ 1 Účel zákona Zákon upravuje podmínky práva svobodného přístupu k informacím

Více

Posnídejte s námi na semináři

Posnídejte s námi na semináři Posnídejte s námi na semináři Mgr. Ondřej Nejedlý, advokát Mgr. Marie Adamová, LL.M., advokát 24. února 2015 I. Obsah Archivace a zabezpečení dokumentů 1. Archivace obecné povinnosti 2. Archivace pracovněprávní

Více

POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie U Světlé 36 594 23 Velké Meziříčí Velké Meziříčí 7. března 2013-1 - POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Směrnice: Č.j.: HŠaOAVM/115/2013 Vypracovala: Mgr.

Více

Odbor správních a vnitřních věcí

Odbor správních a vnitřních věcí Odbor správních a vnitřních věcí M a t r i k a 1) vedení knih narození, manželství a úmrtí a souvisejících sbírek listin a vydávání výpisů z těchto knih podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY se sídlem Hornická 43A/2679, 70200 Ostrava ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 28. POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j.: 169 /2012 Vypracoval: Schválil: Spisový znak, skartační znak: 2.1 A 5 Směrnice nabývá platnosti ode

Více

Základní škola Morkovice, příspěvková organizace

Základní škola Morkovice, příspěvková organizace Základní škola Morkovice, příspěvková organizace 17. listopadu 416, 768 33 Morkovice-Slížany telefon: 573 370 023, e-mail: skola@zsmorkovice.cz, IČO: 708 749 30 Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu

Více

EKONOMIKA VETERINÁRN. https://cit.vfu.cz/ekonomika

EKONOMIKA VETERINÁRN. https://cit.vfu.cz/ekonomika EKONOMIKA VETERINÁRN RNÍ ČINNOSTI https://cit.vfu.cz/ekonomika OBČANSKÝ ZÁKONZ KONÍK zákon č.. 89/2012 Sb. Nově vymezuje základnz kladní pojmy jako: právnick vnická osoba, podnikatel, obchodní firma, sídlo

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice se sídlem Široká 42, 664 91 Ivančice ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j.: S 717 /Ma- 2011 Vypracovala: Schválila: PaedDr.

Více