o ochraně osobních Úvodní výklad Geneze Michal Černý, Ph.D. michalcerny.eueu

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "o ochraně osobních Úvodní výklad Geneze 2005 2008 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny michalcerny.eueu"

Transkript

1 Ochrana osobních Michal Černý, Ph.D. michalcerny.eueu Úvodní výklad Shromažď žďování je jedna z nejčast astějších činností na Internetu Tato činnost se týká úpravy ochrana osobnosti a odvozených práv Autorského práva vytvářen ení databází Geneze První úprava již zákon 256/1992 Sb., o ochraně osobních v informačních systémech V roce 2000 Zrušen a nahrazen zákonem z 101/2000 Sb., o ochraně osobních Z vychází z práva ES: Směrnice EPaR 95/46/ES.. O ochraně jednotlivců v souvislosti se zpracováním osobních a o volném m pohybu těchto t Respektuje mezinárodn rodní závazky CZ: Úmluva o ochraně osob se zřetelem z na automatizované zpracování osobních dat č.108, vyhláš ášená pod č.. 115/2001 Sb.m.s. 1

2 zákon se vztahuje - chrání pouze osobní údaje o fyzických osobách vztahuje na vešker keré zpracování osobních, ať již se děje d automatizovaně nebo manuáln lně, ledaže e zvláš áštní zákon stanoví režim jiný. stanoví práva a povinnosti při p i zpracování takových osobních. upravuje téžt podmínky, za kterých je možné předávat osobní údaje o fyzických osobách do jiných států. Na ochranu právnických osob se ZOOÚ nevztahuje a nemůž ůžeme jej použít t ani analogicky. Osobní údaj "jakýkoliv údaj týkající se určen eného nebo určiteln itelného subjektu.. Subjekt se považuje za určený nebo určitelný, jestliže e lze na základz kladě jednoho či i více v osobních přímo či i nepřímo zjistit jeho identitu. O osobní údaj se nejedná, pokud je třeba t ke zjištění identity subjektu nepřim iměřené množstv ství času, úsilí či materiáln lních prostředk edků" " ( ( 4 písm. p a) ZOOÚ). Citlivý osobní údaj "osobní údaj vypovídaj dající o národnostn rodnostním, rasovém nebo etnickém původu, politických postojích, členství v odborových organizacích, ch, náboženství a filozofickém přesv esvědčení, odsouzení za trestný čin, zdravotním stavu a sexuáln lním životě subjektu a genetický údaj subjektu ; citlivým údajem je také biometrický údaj, který umožň žňuje přímou identifikaci nebo autentizaci subjektu ( 4 písm. b) ZOOÚ). 2

3 Zveřejn ejněný ný údaj údaj "zpřístupn stupněný ný zejména hromadnými sdělovac lovacími prostředky, jiným veřejným ejným sdělen lením m nebo jako součást st veřejn ejného seznamu" ( ( 4 písm l) ZOOÚ). O osobní údaj jde tehdy, pokud: jakákoliv koliv informace nebo kombinace informací o určit ité fyzické osobě (subjektu ), pokud je alternativně: známa identita fyzické osoby, nebo pokud lze identitu fyzické osoby určit z takové informace či i kombinace informací. po zjištění identity i takové údaje, které by bez zjištění totožnosti samostatně osobními údaji nebyly. Zpracování os.údaj dajů jednotlivá operace nebo souvislá soustava operací (tzn. úkonů) ) s osobními údaji, která je systematická. subjekt se považuje fyzická osoba, jejíž totožnost která je nadána vlastnostmi popisovanými osobními údaji. Právn vně je nevýznamné,, zda-li identitu můžm ůžeme určit přímo p či i nepřímo. O osobní údaj se nejedná,, pokud by k určen ení totožnosti osoby bylo zapotřeb ebí vynaložit nepřim iměřené množstv ství času, úsilí či materiáln lních prostředk edků. 3

4 Základní principy nakládání s osobními údaji České právo (ZOOÚ) ) stanoví jako základ princip opt-in, doplňkov kově a výjimečně se pak uplatňuje uje princip opt-out out.. Stejně výjimečně jsou některn která zpracování výslovně přikázaná. obecně pouze tehdy, pokud s tím m subjekt vysloví svůj j souhlas. Účel zpracování a jeho význam Osoba, která je oprávn vněna na nakládat s osobními údaji, se nazývá správce. Správci je uloženo několik n povinností. Především musí stanovit účel, ke kterému osobní údaje zpracovává. Zpracování může e být prováděno přímo p správcem, můžm ůže e být ale prováděno třett etí osobou, kterou správce touto činností pověř ěří nebo která ji pro něj n j vykonává. Před zahájen jením m nakládání s os. Údaji je nutná registrace u ÚOOÚ Oznámen mení. Úřad o oznámen mení rozhodne ve lhůtě 30 dnů. Pokud oznamovatel splňuje všechny v požadavky, které zákon klade na zpracování osobních, pak žadateli v písemné formě sdělí, že e oznámen mení registruje. 4

5 Sml.. Mezi správcem a zpracovatelem o zpracování osobních.. Jejími obligatorními nálen ležitostmi ( ( 6 ZOOÚ) ) jsou: písemná forma (pod sankcí absolutní neplatnosti) výslovně uvedení rozsahu a účelu, pro který se uzavírá, uvedení doby, na kterou se uzavírá poskytnutí dostatečných záruk z technického ho a organizačního zabezpečen ení ochrany osobních (opět t nešťastn astně pod sankcí neplatnosti takové smlouvy), účel a souhlas účel zpracování - souhlas se vždy v váže v k určit itému účelu, který musí být znám m předem p subjektu. Ze souhlasu musí být patrné,, v jakém m rozsahu je poskytován, komu a k jakému účelu, na jaké období a kdo jej poskytuje. Subjekt může e jednou daný souhlas kdykoliv odvolat, ledaže e správci poskytne souhlas neodvolatelný. Výjimka bez souhlasu Statistické a vědeckv decké účely, Na základz kladě zvl. zákona z např. školství, zaměstnavatel, ObZ (seznam společníků s s.r.o. apod.), politické strany, odborové organizace apod. též v případě, že e je to nezbytně třeba k ochraně důležitých zájmz jmů subjektu - souhlas však v musí být získz skán, jakmile je to možné. 5

6 Povinnosti správc vců a zpracovatelů Informační povinnost je stanovena v 11 ZOOÚ rozsah a účel zpracovávání, způsob zpracování osobu provádějící zpracování určen ení osobních a jejich event.. zpřístupn stupnění třetím osobám m včetnv etně vymezení (např.. společnosti, ve kterých má správce XY, s.r.o. majetkovou účast alespoň 10% obchodního podílu apod.). Tato informace není totožná s poučen ením m o právech při p zpracování citlivých osobních.. U citlivých musí být subjekt poučen o právu odvolat svůj j souhlas apod. Informační povinnost se nevztahuje na správce, pokud: zpracovává výlučně zveřejn ejněné osobní údaje, zpracovává osobní údaje se souhlasem subjektu podle 5 odst. 5 ZOOÚ a 9 písm. p a) (citlivé osobní údaje) zpracovává údaje pouze pro vědeckv decké,, statistické nebo archivní účely zpracování osobních ukládá zákon nebo je takových třeba k uplatnění práv v a povinností vyplývajících ch ze zvláš áštních zákonz konů, zvláš áštní zákon stanoví, že e není povinen osobní údaje poskytovat, Další povinnosti povinnost chránit osobní údaje před p ztrátou, tou, zničen ením, neoprávn vněným ným přístupem apod. povinnost zajistit zachování mlčenlivosti, kterou mají ze zákona z fyzické osoby vykonávaj vající činnost v pracovním m nebo obdobném m poměru ke správci či zpracovateli oznamovací povinnost vůčv ůči Úřadu. 6

7 Nároky subjektů osobních zdržovac ovací nárok vůčv ůči i rušiteli, právo na odstranění závadného stavu, právo na omluvu a na poskytnutí zadostiučin inění (zadostiučin inění je satisfakce, není primárn rně potřeba dokazovat výši škody), právo na zaplacení újmy vzniklé porušen ením m práva subjektu na ochranu osobnosti (ochrana jména, ochrana lidské důstojnosti, ochrana osobní cti subjektu oproti zadostiučin inění je potřeba prokázat výši újmy), právo na likvidaci osobních (tzn. většinou v vymazání z databáze) aby zlikvidovala osobní údaje, které neoprávn vněně zpracovává, Úřad na ochranu osobních provádění dozoru nad dodržov ováním m povinností stanovených ZOOÚ vedení evidence oznámen mení dle 16 ZOOÚ a registru povolených zpracování osobních (dále jen "registr"),[1] přijímání podnětů a stížnost ností občan anů na porušen ení ZOOÚ, vydávání výroční správy o činnosti[2] a její zpřístup stupňování veřejnosti ejnosti [1] Registrace a jejich zrušen ení se zveřej ejňují ve VěstnV stníku Úřadu, a to nejdéle do 2 měsícům - 35 ZOOÚ [2] Výroční zpráva obsahuje předevp edevším m informace o provedené kontrolní činnosti, hodnocení,, informace a zhodnocení stavu v oblasti zpracovávání a ochrany osobních v ČR, hodnocení další činnosti Úřadu. Zveřej ejňuje se ve VěstnV stníku ku Úřadu a pro informaci se předkládá jak Poslanecké sněmovn movně Parlamentu ČR, tak Senátu Parlamentu ČR - 36 ZOOÚ projednávání přestupků a správn vních deliktů a udělov lování pokut podle ZOOÚ zajišťov ování plnění požadavk adavků vyplývajících ch z mezinárodn rodních smluv, jimiž je Česká republika vázána, v poskytování konzultací v oblasti ochrany osobních, spolupráce s obdobnými úřady jiných států. 7

8 Z oblasti el.komunikace pak: Kompetence ÚOOÚ provádění dozoru nad dodržov ováním m povinností stanovených ZNSIS. vydávání prováděcích ch právn vních předpisp edpisů podle zvláš áštního zákona, z Dřívější kompetence (od přeneseny p Zákonem 517/2002 Sb. na Ministerstvo informatiky) udělov lování a odnímání akreditace k působen sobení jako akreditovaný poskytovatel certifikačních ch služeb, provádění dozoru nad dodržov ováním povinností stanovených ZEP, Stanoviska ÚOOÚ k problémům m z praxe Stanovisko č. 1/ Vedení dokumentace pacientů ve zdravotnictví Stanovisko č. 1/ Zveřej ejňování jmen dlužníků Stanovisko č. 2/ Zpracování citlivého osobního údaje členství v odborových organizacích ch v souvislosti s odváděním členských příspěvků členů odborových organizací Stanovisko č. 1/ Zpracování osobních v souvislosti se zajišťov ováním m zdravotní péče Stanovisko č. 2/ Zpracovávání osobních v souvislosti s činností knihovny Stanovisko č. 1/ Evidence při p i vstupech do budov Stanovisko č. 2/ Zpřístup stupňování a zveřej ejňování osobních z jednání zastupitelstev a rad obcí a krajů Stanovisko č. 3/ Zpracování osobních v souvislosti s prováděním m klinického hodnocení léčiv a léčivých přípravkp pravků Stanovisko č. 4/ Aplikační výklad k části zákona z č.. 133/2000 Sb. o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonz konů Stanovisko č. 5/ Uplatnění částky zaplacených odborových příspp spěvků jako odečitateln itatelné položky od daně z příjmu p Stanovisko č. 6/ Kopírov rování dokladů z pohledu zákona o ochraně osobních Stanovisko č. 1/ Činnost pojišťovac ovacích ch zprostředkovatel edkovatelů a oznamovací povinnost 8

9 Vyjádřen ení k problémům m z praxe č.. 1/ K pojmu osobní údaj č.. 2/ Ke zpracování osobních v souvislosti s poplatkem za komunáln lní odpad č.. 3/ Předávání osobních Policii České republiky č.. 4/ Nahlížen ení do spisů podle správn vního řádu č.. 5/ Mohou se studenti při p i své praxi seznamovat s osobními údaji pacientů nebo klientů? č.. 6/ Nepřípustn pustné propojování databází pro marketingové účely č.. 7/ Prokázání státn tního občanstv anství České republiky pro zápis z do matriky studentů č.. 1/ Výpisy ze zdravotní dokumentace č.. 2/ Evidence ubytovaných č.. 3/ Místní poplatky za lázel zeňský nebo rekreační pobyt č.. 4/ Používání rodného čísla č.. 5/ Služby soukromých detektivů č.. 6/ Poskytování osobních o zaměstnanc stnancích ch č.. 7/ Zpracování osobních zemřelých elých osob č.. 1/ Monitorování elektronické pošty a ochrana soukromí a osobních zaměstnanc stnanců č.. 1/ Poskytnutí informací a získz skání souhlasu subjektu v elektronické komunikaci č.. 1/ Sdělen lení Úřadu k informacím m o šířen ení TBC č.. 2/ Zpracování osobních zaměstnanc stnanců ve vztahu k oznamovací povinnosti správce podle 16 zákona z o ochraně osobních č.. 3/ Banky a telefonické poskytování informací o RPSN č.. 4/ Evidence ubytovaných osob Exkurs do slovenské právn vní úpravy 9

10 (SK) Nakládání s osobními údaji na Slovensku upravuje zákon z 428/2002 Z.z., o ochrane osobných údajov (dále jen "SK-ZOO ZOOÚ"). Ochrana osobních se obdobně jako v ČR R poskytuje m m o fyzických osobách. osobní údaj se považuje údaj týkající se určen ené nebo určiteln itelné fyzické osoby. Takovou osobou je osoba, jejíž identitu je možno přímo p nebo nepřímo určit na základz kladě všeobecně použiteln itelného identifikátoru toru nebo na základz kladě jedné nebo více v charakteristik nebo znaků,, které tvoří její fyzickou, fyziologickou, psychickou, mentáln lní, ekonomickou, kulturní nebo sociáln lní identitu. Subjekt se ve slovenské terminologii nazývá "dotknutá osoba", Obdobně jako v ZOOÚ je zpracovávání osobních vázáno na souhlas osoby, pokud SK-ZOO ZOOÚ nestanoví jinak. Souhlasem můžm ůže e být jakýkoliv svobodně daný výslovný a srozumitelný projev vůle, v kterým osoba vyjadřuje svůj j souhlas se zpracováním m ( ( 4 odst.1 písm. p i.) SK-ZOO ZOOÚ). Oproti české úpravě se striktně vyžaduje souhlas výslovný, odpadají tedy možné právn vní problémy ohledně interpretace konkludentního jednání subjektu. Elektronické souhlasy Provozovatel systému je zákonem z zavázán uchovávat vat souhlasy a prokázat je podáním důkazu. Písemný souhlas musí být podepsán vlastnoručním m podpisem, jinak je neplatný. Pro souhlasy dané v elektronické podobě je povoleno použít t elektronického podpisu podle zvláš áštního zákona z (SK-ZEP). Elektronické souhlasy podepsané jinak jsou neplatné. 10

11 bez souhlasu údaje: Za účelem výlučně vědeckým, uměleckých nebo literárn rních děl, d pro potřeby informování veřejnosti ejnosti prostředky masové komunikace (média), avšak ak jen za podmínky, že e zpracoval je k těmto t činnostem oprávn vněn n v rámci r mci předmp edmětu činnosti (předm edmětu podnikání) ) podle zvláš áštního zákona, z Za účelem statistickým, avšak ak jen anonymizovaně, Je-- --li to nezbytné na ochranu životně důležitých zájmz jmů subjektu. Bez souhlasu subjektu je dále d možno zpracovávat vat údaje v rozsahu jméno a příjmenp jmení,, titul, bydliště,, je-li předmp edmětem činnosti zpracovatele přímý p marketing. K takto zpracovávaným vaným osobním m m není možno bez souhlasu subjektu přiřazovat azovat další údaje. Shromážděné údaje je možné poskytnou jiné osobě, která provozuje přímý p marketing, avšak ak bez možnosti jejich zpřístupn stupnění nebo zveřejn ejnění. Takové zpracovávání je navíc c dovoleno jen do uplatnění námitky subjektem,, která odpovídá výslovnému nesouhlasu podle českého zákona. z Z hlediska rozsahu je navíc c oproti českému zákonu z dovoleno zařadit adit akademický titul. Shromážděné údaje tak mohou mít m t vyšší vypovídac dací schopnost s ohledem na výkon určit ité činnosti (např.. u titulu MVDr. je jisté, že jeho držitel je promovaným veterinárn rním m lékal kařem). Kromě takových mohou být zpracovávány podle SK-ZOO ZOOÚ již jen osobní údaje, které již byly zveřejn ejněné, avšak ak v těchto t případech p padech musí zpracovatel prokázat skutečnost zveřejn ejnění. Použity mohou být pouze údaje, které byly zveřejn ejněné v souladu se zákonem. z Každý, kdo hodlá osobní údaje zveřejnit, ejnit, musí dodržovat ovat právo na ochranu osobnosti a soukromí dotčen ené osoby. 11

12 Před získz skáním m souhlasu subjektu ke zpracování je nutno vymezit účel zpracování a zabezpečit, aby nebyly zpracovávan vané údaje, u kterých to nedovoluje zákon z (včetn etně nesouvisejících). ch). Účel zpracování musí být jasný a zákonem z dovolený. Přiřazovat ke získaným z m m další údaje je možné jen po předchozp edchozím m upozornění a s následným n písemným p souhlasem subjektu. Pokud vzniknou pochybnosti ohledně rozsahu, obsahu, časové a věcnv cné souvislosti a další ších otázk zkách vymezených v zákonz koně ohledně zpracovávání,, mám Úřad pravomoc vydat stanovisko ohledně rozsahu zpracování,, které je závaznz vazné. Významnou odlišnost ností slovenské úpravy jsou také legáln lně definované pojmy "všeobecn eobecně použitelný identifikátor" tor" a "biometrické údaje". Za všeobecně použitelný identifikátor tor se považuje "trvalý identifikační údaj subjektu,, který zabezpečuje její jednoznačnost nost v informačních systémech". Pod tuto definici bez problémů zařad adíme rodné číslo, jehož samostatné považov ování za osobní údaj je podle české právn vní úpravy sporné. Za biometrický údaj se pak považuje "osobní údaj fyzické osoby, na základz kladě kterého můžm ůže e být osoba jednoznačně a nezaměniteln nitelně určiteln itelná,, a to zejména otisk prstu, otisk dlaně,, analýza DNA, profil DNA." (SK) KATEGORIZACE SK-ZOO ZOOÚ rozděluje osobní údaje do několika n kategorií. Absolutně chráněné jsou údaje vypovídaj dající o etnickém či i rasovém m původu, p politických názorech nebo nábon boženském m přesvp esvědčení, členství v politických stranách nebo hnutích, a dále údaje o zdraví nebo pohlavním životě subjektu.. Tyto údaje, které až na výjimky odpovídaj dají citlivým m m podle českého ZOOÚ, není možné podle SK-ZOO ZOOÚ zpracovávat vat vůbec v LEDAŽE E STANOVÍ ZVL. ZÁKONZ 12

13 několik další ších skupin, které reguluje zvláš áštním způsobem. biometrické údaje, které mohou být zpracovávány jen pokud to buď provozovateli výslovně povoluje zákon, z nebo k tomu dal subjekt výslovný souhlas. Bez souhlasu mohou být některn které takové údaje podle SK-ZOO ZOOÚ zpracovávány jen v uzavřených systémech pro vnitřní potřebu provozovatele a se použije výlučně jen na evidenci vstupu ( ( 9 odst.3 SK- ZOOÚ). údaje o psychické identitě fyzické osoby nebo údaje o psychické pracovní způsobilosti. Tyto údaje smí zpracovávat vat pouze psycholog nebo osoba oprávn vněná zvláš áštním m zákonem. z V praxi se toto kogentní ustanovení dotýká asi nejvíce zprostředkovatel edkovatelů práce a slovenská úprava opět t obsahuje vyšší míru ochrany práv subjektu,, než právn vní úprava česká. (SK) - získávání os. zásady otevřenosti enosti získz skávání a přiměřenosti použit ití ve vztahu k danému účelu. právo na získz skávání za účelem evidence vstupu osob do objektů.. Toto právo vyplývá přímo ze zákona, z avšak ak je také zákonem kogentně omezeno na: Jméno a příjmenp jmení,, titul, číslo průkazu totožnosti (občanský průkaz, služebn ební průkaz, cestovní pas). Toto právo také zahrnuje povinnost subjektu prokázat pravdivost poskytnutých předložením průkazu totožnosti. 13

14 získávání osobních kopírov rováním, skenováním m nebo jiným zaznamenáváním m obsahu úředních dokladů na nosič informací. Takové zpracovávání je povoleno jen tehdy, pokud s tím t m subjekt výslovně písemně souhlasí nebo pokud takové počínání dovoluje zvláš áštní zákon. Výslovně je také upraven monitoring veřejných ejných prostranství a pořizov izování audiovizuáln lních záznamz znamů. Monitoring je možné provádět t jen za účelem ochrany veřejn ejného pořádku nebo bezpečnosti (atd.) a prostor navíc c musí být zřetelnz etelně označen jako monitorovaný. (SK) Registrace a event. inf. syst. Povinnost registrace je uložena těm t m provozovatelům systémů,, kteří: Zpracovávaj vají osobní údaje zvláš áštní povahy podle 8 SK- ZOOÚ (viz výše), Zpracovávaj vají osobní údaje, které jsou předmp edmětem přeshraniční výměny, Zpracovávaj vají osobní údaje prostřednictv ednictvím zprostředkovatel edkovatelů (dle české terminologie by se jednalo o zpracovatele ). skupins výluk z registrační povinnosti, které v konečném důsledku znamenají zvláš áštní režim pro zaměstnavatele, církve, politické strany apod. (viz 25 odst.3 SK-ZOO ZOOÚ). Rozdělen lení systémů na registrované a s evidenční povinností podle slovenského předpisu, které v konečném m důsledku d znamená, že e skupina systémů s evidenční povinností je úřadu neznámá,, a to aža do případného šetření vedeného úřadem. 14

15 Veřejn ejná správa na úseku osobních Úřad na ochranu osobních. Jeho sídlem s je Bratislava. Činnost vykonává vrchní inspektor a inspektoři. i. Kompetence odpovídaj dají českému ÚOOÚ 15

Ochrana osobních. 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net

Ochrana osobních. 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Ochrana osobních údajů 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Upozornění Tento text je určen pouze pro studijní účely studentů magisterského studijního programu oboru právo na Právnick vnické

Více

Vysoké učení technické v Brně SMĚRNICE REKTORA Č. 14

Vysoké učení technické v Brně SMĚRNICE REKTORA Č. 14 Vysoké učení technické v Brně V Brně 23. března 2001 Čj.: 366/9140/2001 Rozdělovník: tajemníci a vedoucí útvarů fakult, vedoucí rektorátních pracovišť, ředitelství KM Zpracoval: Ing. Josef Navrátil, JUDr.

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů 1 Ochrana osobních údajů vnitřní předpis závazný pro zaměstnance, vázané zástupce a ostatní spolupracující osoby společnosti 2 Úvodní ustanovení 1. Tento vnitřní předpis je vydán v souladu se zákonem č.

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů a právo na informace Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Březen 2011 Ústavní zakotvení ochrany osobních údajů, právo na ochranu soukromí Listina základních práv

Více

Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s.

Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s. Směrnice o nakládání s osobními údaji uživatelů Odborné knihovny ONN a.s. I. Pojmy zákona 101/2002 Sb. Zákon se vztahuje na veškeré zpracovávání osobních údajů, ať k němu dochází automatizovaně, či jinými

Více

JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01. 15.července 2012. Neomezena

JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01. 15.července 2012. Neomezena MĚSTO KROMĚŘÍŽ SMĚRNICE Č. 4/2012 O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJU Zpracovatel: Schváleno: Účinnost od: Účinnost do: Přílohy: JUDr. Ivana Bukovská, vedoucí odboru obč.-spr.agend RMK dne 12.7.2012, usnesení č.1123-01

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů Ochrana osobních údajů Smyslem právní úpravy ochrany osobních údajů je Listinou základních práv a svobod zaručené právo na ochranu občana před neoprávněným zasahováním do jeho soukromého a osobního života

Více

Právní základy ochrany soukromí

Právní základy ochrany soukromí Právní základy ochrany soukromí Listina základních práv a svobod (čl. 10) Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života. Každý má právo na ochranu před neoprávněným

Více

Směrnice pro nakládání s osobními údaji. Městský úřad Vamberk

Směrnice pro nakládání s osobními údaji. Městský úřad Vamberk Směrnice pro nakládání s osobními údaji Městský úřad Vamberk Copyright Pro IT, a. s., 2010 Obsah 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Citlivé údaje... 4 3. Pověřené osoby... 5 4. Bezpečnost informací... 6 4.1.

Více

Soukromí nade vše. Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější. Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň

Soukromí nade vše. Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější. Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Soukromí nade vše Čím víc toho o sobě prozradíme, tím jsme zranitelnější Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Obsah Ochrana osobních údajů Ochrana osobnosti Antispamový zákon Zákon o regulaci

Více

PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU

PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU PRÁVNÍ ASPEKTY OUTSOURCINGU JUDr. Martin Maisner, PhD., ROWAN LEGAL POJEM OUTSOURCINGU Sémantický výklad Funkční výklad Právní výklad ÚČEL OUTSOURCINGU Ekonomické důvody Odborné důvody Výhody Rizika FÁZE

Více

asné intervence v praxi sociáln ochrany dětíd

asné intervence v praxi sociáln ochrany dětíd Systém m včasnv asné intervence v praxi sociáln lně-právní ochrany dětíd Jak souvisí SVI a sociáln lně-právní ochrana dětí? d Praktická aplikace zákona z a metodiky sociáln lně-právní ochrany Odstraňov

Více

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice. Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice. Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 mail.: zspjb@zs-vlachovobrezi.net SMĚRNICE K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Obecná

Více

VI / Dokumentace o poskytování sociální služby

VI / Dokumentace o poskytování sociální služby STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2014 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70869812 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE VI / Dokumentace o poskytování

Více

stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele

stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele Dodržov ování povinností stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele Poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb správn vné hmotnosti, míry m nebo množstv ství a umožnit spotřebiteli překontrolovat

Více

ebitelské smlouvy na Internetu

ebitelské smlouvy na Internetu Spotřebitelsk ebitelské smlouvy na Internetu 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Upozornění Tento text je určen pouze pro studijní účely studentů magisterského studijního programu oboru právo

Více

Spo p lu l práce c soci c áln l ích c prac a o c vníků se z dr d av a otníky k Šárka Špeciánová

Spo p lu l práce c soci c áln l ích c prac a o c vníků se z dr d av a otníky k Šárka Špeciánová Spolupráce sociáln lních pracovníků se zdravotníky Šárka Špeciánová obsah detekce týrání,, zneužívání a zanedbávání lékaři druhy poranění záznam znam o vzniku úrazu spolupráce s lékal kaři i jednotlivých

Více

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 2013 1 Novinky pro 2007-2013 2013 (terminologie) Priorita Opatřen ení 2004 2006 Grantové schéma Projekt (národn rodní, systémový) Konečný ný

Více

Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů

Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů Zákon č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně některých zákonů (Parlament České republiky schválil zákon dne 10. července 2001, vyhlášen byl ve Sbírce zákonů dne 2. srpna

Více

EKONOMIKA VETERINÁRN. https://cit.vfu.cz/ekonomika

EKONOMIKA VETERINÁRN. https://cit.vfu.cz/ekonomika EKONOMIKA VETERINÁRN RNÍ ČINNOSTI https://cit.vfu.cz/ekonomika OBČANSKÝ ZÁKONZ KONÍK zákon č.. 89/2012 Sb. Nově vymezuje základnz kladní pojmy jako: právnick vnická osoba, podnikatel, obchodní firma, sídlo

Více

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Základní umělecká škola, Šumperk, Žerotínova 11 Sídlo: 787 01 Šumperk, Žerotínova 11 Identifikační číslo 00852333 Zřizovatel Olomoucký kraj IČO 60609460 Vnitřní předpis č.: VP12/2010 POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ

Více

Soukromí a bezpečnost v IT, ochrana dat na internetu

Soukromí a bezpečnost v IT, ochrana dat na internetu Soukromí a bezpečnost v IT, ochrana dat na internetu Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií ČVUT Alžběta Krausová, 2011 Právo a Informatika, BI-PAI, 09/2011, Přednáška 9 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-pai

Více

Problémy lidských práv v současné politice

Problémy lidských práv v současné politice Problémy lidských práv v v současn asné politice Lidská práva souhrn práv v a svobod, které jsou přisuzovány každé lidské bytosti důraz na studium lidských práv v je kladen předevp edevším m v demokratické

Více

PORTÁL ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN

PORTÁL ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN PORTÁL ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN OVEN Ing. Jiří Těhan,, Ing. Vladimír Šolc 26. května 28, LékaL kařský dům d ČLS JEP Praha Kdo je účasten v Portálu ZP Portál l jako prostředek elektronické komunikace používaj

Více

ZÁKON 101/2000 Sb., O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

ZÁKON 101/2000 Sb., O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ZÁKON 101/2000 Sb., O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ (Výtah ze zákona 101/2000 Sb.v účinném znění a jeho autorizovaný výklad na Klubovém dnu) Příručku vydává pro své členy ACK ČR, její další rozmnožování a postupování

Více

eského kraje 22. 1. 2008 Rostislav Babarík

eského kraje 22. 1. 2008 Rostislav Babarík Informační město Setkání starostů a místostarostm stostarostů Jihočesk eského kraje 22. 1. 2008 Rostislav Babarík Program presentace egovernment obecně egovernment v České republice Projekty pro veřejnou

Více

Struktura odborového hnutí v Rakousku

Struktura odborového hnutí v Rakousku Struktura odborového hnutí v Rakousku Zastoupení zaměstnanc stnanců v Rakousku Tři i pilíře: 1. Podniková rada Na podnikové úrovni jsou zájmy z zaměstnanc stnanců zastupovány prostřednictv ednictvím m

Více

PRÁVNÍ MANUÁL. programu AKTIVITY. (monitoring a sledování aktivit na PC)

PRÁVNÍ MANUÁL. programu AKTIVITY. (monitoring a sledování aktivit na PC) PRÁVNÍ MANUÁL programu AKTIVITY (monitoring a sledování aktivit na PC) Pro užití programu AKTIVITY je nutné dbát, aby byly respektovány uvedené právní předpisy a dodrženy uvedené postupy: A) Právní přepisy

Více

POŘÁDEK PRO ZPRACOVÁNÍ ÚDAJŮ ZÁKAZNÍKŮ

POŘÁDEK PRO ZPRACOVÁNÍ ÚDAJŮ ZÁKAZNÍKŮ POŘÁDEK PRO ZPRACOVÁNÍ ÚDAJŮ ZÁKAZNÍKŮ 2015 1 I. ÚVOD Účelem tohoto pořádku pro zpracování údajů (dále jen: Pořádek ) je stanovit pravidla vztahující se v plném rozsahu na zpracování osobních údajů poskytnutých

Více

Odbor správních a vnitřních věcí

Odbor správních a vnitřních věcí Odbor správních a vnitřních věcí Matrika vedení knih narození, manželství a úmrtí a souvisejících sbírek listin a vydávání výpisů z těchto knih podle zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení

Více

Plány vlády v oblasti egovernmentu. Postup Postup projektu Czech Point

Plány vlády v oblasti egovernmentu. Postup Postup projektu Czech Point II. NárodnN rodní setkání starostů, primátor torů a hejtmanů ČR Komplexní pohled na veřejnou ejnou správu Plány vlády v oblasti egovernmentu Postup Postup projektu Czech Point Zdeněk k Zajíček HEXAGON

Více

Směrnice na ochranu osobních údajů v MŠ

Směrnice na ochranu osobních údajů v MŠ Směrnice na ochranu osobních údajů v MŠ Škola MŠ Paculova 1115., Praha 9 Černý Most Směrnice na ochranu osobních údajů v MŠ Č.j.: 2/2013- SP Účinnost od: 1.7.2013 Spisový znak: 2.3 Skartační znak: S 5

Více

PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY

PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY CZ.1.07/1.1.06/01.0043 Tento projekt je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR. SOŠ informatiky a spojů a SOU, Jaselská 826, Kolín NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU

Více

PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY

PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY PODPORA ELEKTRONICKÝCH FOREM VÝUKY CZ.1.07/1.1.06/01.0043 Tento projekt je financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR. SOŠ informatiky a spojů a SOU, Jaselská 826, Kolín NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU

Více

Základní škola a mateřská škola Měčín p.o. Školní 93, Měčín, 340 12 Švihov

Základní škola a mateřská škola Měčín p.o. Školní 93, Měčín, 340 12 Švihov Označení směrnice: Vnitřní směrnice školy O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Číslo jednací: ZŠMŠ/229/2010 Zpracovala: Mgr. Václava Čejková Platnost od: 22.3.2010 Datum vydání: 22.3.2010 Vydává: Mgr. Václava

Více

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE Na právní úpravu cookies v České republice je potřeba nahlížet ze dvou pohledů - jednak z pohledu poskytování služeb elektronických komunikací a jednak z pohledu ochrany osobních

Více

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008 Směrnice o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Část

Více

Právo v informačních technologiích

Právo v informačních technologiích Právo v informačních technologiích JUDr. Bohumír Štědroň, LL.M. Ing. Miroslav Ludvík, Ph.D. Nakladatelství a vydavatelství R Vzdìlávání, které baví www.computermedia.cz 1 Obsah 1. České právo upravující

Více

Implementační struktura

Implementační struktura 1 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální cíl Rozvoj vzdělanostní společnosti za účelem posílení konkurenceschopnosti ČR prostřednictvím modernizace systémů počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání

Více

Směrnice na ochranu osobních údajů

Směrnice na ochranu osobních údajů Škola: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Oblast: Dokumentace školy Základní právní norma:. Název: Pokyn ředitele školy o užívání počítačových programů a ostatních prostředků ICT Č.j.:

Více

EDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ Ž

EDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ Ž REALIZACE PROJEKTU ADAPTABILNÍ ŠKOLY POČÁTE TEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Nejvýznamnější aktivitou projektu je výuka společného základu odborných vědomostv domostí v 1. ročníku. Naše škola začala ala tento záměr z

Více

Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím

Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím Č.j.: zštyrš 621/06 Vypracoval: Mgr. Antonín Lačný, ředitel

Více

internetový portál autorské právo, softwarové patenty

internetový portál autorské právo, softwarové patenty 04. Webová stránka, internetový portál autorské právo, softwarové patenty 2005 2006 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.net Upozornění Tento text je určen pouze pro studijní účely studentů magisterského

Více

CZ.1.07/1.3.00/08.0181

CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Další vzdělávání pedagogických pracovníků středn edních škol v oblasti kariérov rového poradenství Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Posnídejte s námi na semináři

Posnídejte s námi na semináři Posnídejte s námi na semináři Mgr. Ondřej Nejedlý, advokát Mgr. Marie Adamová, LL.M., advokát 24. února 2015 I. Obsah Archivace a zabezpečení dokumentů 1. Archivace obecné povinnosti 2. Archivace pracovněprávní

Více

Příloha č. 6 Pravidla pro zajištění přístupu k informacím

Příloha č. 6 Pravidla pro zajištění přístupu k informacím Příloha č. 6 Pravidla pro zajištění přístupu k informacím (dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím ve znění pozdějších předpisů) Obsah: strana 1. Úvod 3 2. Základní pojmy 3 3. Poskytování

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS)

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) ORGANIZAČNÍ ŘÁD Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) Rada města Uherský Brod dne 7. září 2011 schválila

Více

Směrnice o poskytování informací

Směrnice o poskytování informací - 1 - Dětský domov Palackého 191/101 353 01 Mariánské Lázně Č.j. : 1027/08 Směrnice o poskytování informací Tento pokyn stanoví postup dětského domova k zajištění úkolů vyplývajících ze zákona č. 106/1999

Více

asné trendy v digitalizaci novodobých dokumentů

asné trendy v digitalizaci novodobých dokumentů Současn asné trendy v digitalizaci novodobých dokumentů Jiří Polišenský Obsah příspp spěvku Národní program Kramerius VISK 7 Norské fondy Tvorba fulltextu a OCR Národní digitáln lní knihovna a národnn

Více

Rozsah zpracovávaných osobních údajů uživatele

Rozsah zpracovávaných osobních údajů uživatele Příloha č. 3 Poučení o ochraně osobních údajů uživatelů Ústřední knihovny VŠB TU Ostrava Ústřední knihovna VŠB-TUO (dále jen ÚK), shromažďuje a zpracovává osobní údaje uživatelů za účelem poskytování knihovnických

Více

Elektronická podání vní praxi

Elektronická podání vní praxi Centrála Brno: Kancelář Praha: Kancelář Bratislava: Lidická 57, CZ - 602 00 Brno Senovážné nám. 23, CZ - 110 00 Praha 1 Kladnianská 45, SK - 821 05 tel.: +420-541 425 555, fax: 541 213 156 e-mail:, www.

Více

projektů z EU Hana Janatová 14. února 2007

projektů z EU Hana Janatová 14. února 2007 Možnosti financování projektů z EU Hana Janatová Státn tní zdravotní ústav 14. února 2007 Národní seminář Strategické iniciativy k otázk zkám m nerovností ve zdraví Zdroje Finance EU pro využit ití v členských

Více

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520

Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Mateřská škola Kladno, Švýcarská 2520 272 01 Kladno, Švýcarská 2520 Č.j. : 232/09 Skartační znak: A 10 Spisový znak: A. 1. 4. Účinnost od : 15. 8. 2009 INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE 1. Název a sídlo: MATEŘSKÁ

Více

Základní škola a mateřská škola Juventa, příspěvková organizace, Komenského 578, Milovice Mladá 289 23 SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

Základní škola a mateřská škola Juventa, příspěvková organizace, Komenského 578, Milovice Mladá 289 23 SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Základní škola a mateřská škola Juventa, příspěvková organizace, Komenského 578, Milovice Mladá 289 23 č.j.: Vypracoval: Schválil: SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ 7Ř/2014/JUV Mgr. Jaroslav Minařík,

Více

Zákon. č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho. z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb.

Zákon. č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho. z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb. Zákon č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) ve znění změn z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb. z.č.. 296/2007 Sb. novela z.č.. 265/1992 Sb. www.insolvencni insolvencni-zakon.cz

Více

Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů

Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů Ochrana osobních údajů při provozování kamerových systémů Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Alena Kučerová Konference IP CCTV kamerové systémy 2010/2012 v souvislostech dne 14. listopadu 2012 Kulatý

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ 3/2014

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ 3/2014 Základní škola a mateřská škola Hvozd, Hvozd 84, 798 55 Hvozd ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j.: 3/2014 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 25.2.2014 Směrnice

Více

Propojení nemocenského a zdravotní pojištění Bc.. Vladimír r Kothera garant projektu říjen 2004 Projekt Českého zdravotnického fóra f 1/2 Snaha reagovat na systémov mové chyby Dlouhodobá analýza problémů

Více

Směrnice o ochraně osobních údajů

Směrnice o ochraně osobních údajů Směrnice o ochraně osobních údajů Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.1.2015 1.1.2015 3 Dne: 29.12.2014 Dne: 19.1.2015 1 / 9 K zajištění realizace zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů

Více

Zpracování a sdílení dat v dopravních systémech. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o.

Zpracování a sdílení dat v dopravních systémech. Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Zpracování a sdílení dat v dopravních systémech Tomáš Nielsen NIELSEN MEINL, advokátní kancelář, s.r.o. Zpracování dat z pohledu nových předpisů Z hlediska relevantního práva minimum změn Nová úprava právních

Více

Zákon č. 106/1999 Sb.

Zákon č. 106/1999 Sb. Zákon č. 106/1999 Sb. Zákon č. 106/1999 Sb. ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím Změna: 101/2000 Sb. Změna: 159/2000 Sb. Změna: 39/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

Zákon upravuje podmínky práva svobodného přístupu k informacím a stanoví základní podmínky, za nichž jsou informace poskytovány.

Zákon upravuje podmínky práva svobodného přístupu k informacím a stanoví základní podmínky, za nichž jsou informace poskytovány. 106 ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím Změna: 101/2000 Sb. Změna: 159/2000 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ 1 Účel zákona Zákon upravuje podmínky

Více

uzavírají smlouvu o poskytování odborného sociálního poradenství v textu dále jen smlouva

uzavírají smlouvu o poskytování odborného sociálního poradenství v textu dále jen smlouva Smlouva o poskytování odborného sociálního poradenství č. X/XXXX Uzavřená podle 91 a 37 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění, zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném

Více

INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ

INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ Kartu opencard lze vydat pouze po předchozím udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů žadatelem o vydání karty opencard. Souhlas

Více

Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva

Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva Zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva Pořizování a následné zpřístupňování videozáznamu z jednání zastupitelstva obce se v roce 2011 stalo ostře sledovaným jak občanskou, tak i novinářskou

Více

Účel zákona. Zákon upravuje podmínky práva svobodného přístupu k informacím a stanoví základní podmínky, za nichž jsou informace poskytovány.

Účel zákona. Zákon upravuje podmínky práva svobodného přístupu k informacím a stanoví základní podmínky, za nichž jsou informace poskytovány. 106/1999 Sb. ZÁKON ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím Změna: 101/2000 Sb. Změna: 159/2000 Sb. Změna: 39/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ 1

Více

ZÁKON č. 106/1999 Sb. ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím. Změna: 101/2000 Sb. Změna: 159/2000 Sb. Změna: 39/2001 Sb.

ZÁKON č. 106/1999 Sb. ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím. Změna: 101/2000 Sb. Změna: 159/2000 Sb. Změna: 39/2001 Sb. ZÁKON č. 106/1999 Sb. ze dne 11. května 1999 o svobodném přístupu k informacím Změna: 101/2000 Sb. Změna: 159/2000 Sb. Změna: 39/2001 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ PODLE ZÁKONA 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, v platném znění

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ PODLE ZÁKONA 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, v platném znění Gymnázium, České Budějovice, Česká 64 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ PODLE ZÁKONA 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, v platném znění za rok 2014 1. Základní

Více

Povinnosti územních samospráv a jejich úřadů při zpracování osobních údajů poznatky z praxe, nejčastější problémy a dotazy

Povinnosti územních samospráv a jejich úřadů při zpracování osobních údajů poznatky z praxe, nejčastější problémy a dotazy Povinnosti územních samospráv a jejich úřadů při zpracování osobních údajů poznatky z praxe, nejčastější problémy a dotazy JUDr. Jiří Žůrek Úřad pro ochranu osobních údajů Ředitel odboru pro styk s veřejností

Více

MĚSTO RAKOVNÍK ZPRACUJÍCÍ ORGÁN: MĚSTSKÝ ÚŘAD RAKOVNÍK KANCELÁŘ TAJEMNÍKA ÚŘADU

MĚSTO RAKOVNÍK ZPRACUJÍCÍ ORGÁN: MĚSTSKÝ ÚŘAD RAKOVNÍK KANCELÁŘ TAJEMNÍKA ÚŘADU MĚSTO RAKOVNÍK ZPRACUJÍCÍ ORGÁN: MĚSTSKÝ ÚŘAD RAKOVNÍK KANCELÁŘ TAJEMNÍKA ÚŘADU SMĚRNICE UPRAVUJÍCÍ PRAVIDLA PRO VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC DRUH NORMY SMĚRNICE EVIDENČNÍ S 20/2009 ČÍSLO PLATNOST Dnem

Více

Výběrové řízení ŽÁDOST O NÁJEM BYTU

Výběrové řízení ŽÁDOST O NÁJEM BYTU Výběrové řízení ŽÁDOST O NÁJEM BYTU Příloha č. 2 k výběrovému řízení bytu č.... o velikosti...ulice... č.p.... cena nabízená za 1 m 2 podlahové plochy bytu... Razítko a podpis vyhlašovatele Podací razítko

Více

Domov pro osoby se zdravotním postižením Milíře, příspěvková organizace Milíře 193, 34701 Tachov

Domov pro osoby se zdravotním postižením Milíře, příspěvková organizace Milíře 193, 34701 Tachov Domov pro osoby se zdravotním postižením Milíře, příspěvková organizace Milíře 193, 34701 Tachov Vnitroorganizační směrnice č. 8 oddíl B o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném

Více

ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy. Působnost zákona

ZÁKON. ze dne 4. dubna 2000 ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy. Působnost zákona 101 ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů Změna: 227/2000 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ HLAVA I ÚVODNÍ

Více

Práva a povinnosti při výkonu SPOD

Práva a povinnosti při výkonu SPOD UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Práva a povinnosti při výkonu SPOD Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 11, 12, 13 Odborný expert: Bc. Michal

Více

1. Žadatel. 2. Informace. STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA Plzeň, Klatovská 109.

1. Žadatel. 2. Informace. STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA Plzeň, Klatovská 109. STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA Plzeň, Klatovská 109 SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č. j.: STR 48/2015 Vypracoval: Ing. Rostislav Študent, ředitel školy

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Základní škola ****, příspěvková organizace Základní škola Valašské Meziříčí, Křižná 167, okres Vsetín, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Vypracoval: PhDr.

Více

Finanční arbitr a jeho úloha v systému ochrany spotřebitele. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,

Finanční arbitr a jeho úloha v systému ochrany spotřebitele. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, systému ochrany spotřebitele JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Finanční arbitr České republiky, Vedoucí katedry finančních obchodů BIVS, a. s. Dne 20. června 2006 systému Program: ochrany spotřebitele 1)

Více

Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP

Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP Velká novela vodního zákona Úkol vyplývá z usnesení vlády č. 1325 ze dne 22. listopadu 2006 a České republiky č. 562 ze dne 23. května 2007 Termín předložení do vlády: 30.

Více

Směrnice č. 1/2014. o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů ČÁST PRVNÍ

Směrnice č. 1/2014. o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů ČÁST PRVNÍ Směrnice č. 1/2014 o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ I. Předmět a rozsah úpravy V Mnichovicích

Více

NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ

NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Oldřich Šubrt CSc., MBA Academy of Health Care Management NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ Nová doba Vysoká míra proměnlivosti prostřed edí Vysoká míra propojenosti v rámci r celého světa Vysoká míra konkurence

Více

ver. 1.19 Asynchronní E-learningový

ver. 1.19 Asynchronní E-learningový Obsah: Teorie úvodem Základní terminologie Asynchronní e-learning Stavební bloky e-learningu Jednotlivé součásti sti systému Uživatelé Přehledné interaktivní prostředí Testy Jak testy fungují Hodnocení

Více

SMĚRNICE KE KAMEROVÉMU SYSTÉMU ŠKOLY

SMĚRNICE KE KAMEROVÉMU SYSTÉMU ŠKOLY Střední škola MESIT, o.p.s. Družstevní 818 686 01 Uherské Hradiště Č.j.: SŠMESIT 1520/2013 SMĚRNICE KE KAMEROVÉMU SYSTÉMU ŠKOLY Střední škola MESIT, o.p.s. Uherské Hradiště Účinnost od 1. 12. 2013 I. Účel

Více

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015 Třídící znak 2 0 1 1 5 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. ledna 2015 k některým ustanovením zákona o bankách a zákona o spořitelních a úvěrních družstvech týkajícím se jednotné licence

Více

POUČENÍ o registrech Sdružení SOLUS

POUČENÍ o registrech Sdružení SOLUS POUČENÍ o registrech Sdružení SOLUS I. ÚVOD [Společnost] je členem sdružení SOLUS, zájmového sdružení právnických osob, IČ 69346925 (též jen SOLUS nebo jen Sdružení SOLUS ). Jednotliví členové sdružení

Více

Pravidla pro poskytování informaci

Pravidla pro poskytování informaci Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec, Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace Pravidla pro poskytování informaci Č.j.: 04/2012/VPP Účinnost od: 18. 12. 2014 Spisový znak: A. 1. Skartační

Více

INFORMACE K OTÁZKÁM NAKLÁDÁNÍ SE SOUDNĚ ZNALECKÝMI POSUDKY A SOUVISEJÍCÍ PSYCHOLOGICKOU DOKUMENTACÍ V KONTEXTU ZÁKONA 101/2000 Sb.

INFORMACE K OTÁZKÁM NAKLÁDÁNÍ SE SOUDNĚ ZNALECKÝMI POSUDKY A SOUVISEJÍCÍ PSYCHOLOGICKOU DOKUMENTACÍ V KONTEXTU ZÁKONA 101/2000 Sb. INFORMACE K OTÁZKÁM NAKLÁDÁNÍ SE SOUDNĚ ZNALECKÝMI POSUDKY A SOUVISEJÍCÍ PSYCHOLOGICKOU DOKUMENTACÍ V KONTEXTU ZÁKONA 101/2000 Sb. Na Asociaci forenzních psychologů se v poslední době opakovaně obrací

Více

Smlouva o spolupráci

Smlouva o spolupráci Smlouva o spolupráci Generali Pojišťovna a.s., Bělehradská 132, 120 84 Praha 2, Česká republika, IČ: 61859869, zastoupená vedoucím vnitřní správy a odbytu OŘ západní a jižní Čechy Ing. Vítem Ratislavem

Více

Směrnice č. OS - 5/2013 Podávání a evidence stížností

Směrnice č. OS - 5/2013 Podávání a evidence stížností Směrnice č. OS - 5/2013 Podávání a evidence stížností Provozovatel: PRIVAMED Healthia s.r.o. Kotíkovská 19, P L Z E Ň Masarykova nemocnice v Rakovníku Dukelských hrdinů 200/II, Rakovník Účel: Účelem této

Více

itelů na 1. stupni ZŠZ

itelů na 1. stupni ZŠZ Využit ití společného evropského referenčního rámce v další ším m vzdělávání neaprobovaných učitelu itelů na 1. stupni ZŠZ Reflexe zkušenost eností s kurzy MEJA a BJ 2005/06-2007 2007 MEJA Rozvojové programy

Více

Na co byste neměli zapomenout. Dokumenty s sebou:

Na co byste neměli zapomenout. Dokumenty s sebou: Práce v zahraničí. Na co byste neměli zapomenout Stručný přehled p : Volný pohyb, registrace pobytu, zdravotní a sociáln lní pojištěni, kvalifikace a vzdělání, daně, řidičsky průkaz, bydlení, vaše e rodina.

Více

Motivace jako hybná síla reformy. MUDr. Boris Šťastný VIZE 2020 Pardubice 3. února 2020

Motivace jako hybná síla reformy. MUDr. Boris Šťastný VIZE 2020 Pardubice 3. února 2020 Motivace jako hybná síla reformy zdravotního pojištění MUDr. Boris Šťastný VIZE 2020 Pardubice 3. února 2020 Jack Welch: Chování každého z nás n řídí snaha minimalizovat vlastní riziko a maximalizovat

Více

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POSKYTNUTÍ INFORMACÍ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POSKYTNUTÍ INFORMACÍ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ A POSKYTNUTÍ INFORMACÍ A POUČENÍ O PRÁVECH SUBJEKTU ÚDAJŮ 1. ÚVODNÍ INFORMACE Hlavní město Praha (dále jen Město ) provozuje Pražské centrum kartových služeb (dále

Více

marketingu - pokračov

marketingu - pokračov Základní nástroje marketingu - pokračov ování Promotion Zahrnuje nástroje n pro propagaci a stimulování prodeje Používá tyto nástroje: n reklamu podporu prodeje Public relations prodejní personál přímý

Více

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění)

Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění) Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů (účinné znění) 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění zákona č. 227/2000 Sb., zákona č. 177/2001

Více

Smlouva o obchodním zastoupení

Smlouva o obchodním zastoupení Smluvní strany: Smlouva o obchodním zastoupení Cestovní kancelář Obchodní jméno: Travel America s.r.o. Sídlo: Neumannova 1453/20, Praha 5 Zbraslav 156 00 IČO: 28564596 DIČ: CZ28564596 Bankovní spojení:

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. NKÚ, ČNB, Veřejný ochránce práv a Úřad pro ochranu osobních údajů. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.

ÚSTAVNÍ PRÁVO. NKÚ, ČNB, Veřejný ochránce práv a Úřad pro ochranu osobních údajů. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs. ÚSTAVNÍ PRÁVO NKÚ, ČNB, Veřejný ochránce práv a Úřad pro ochranu osobních údajů JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Nejvyšší kontrolní úřad (čl. 97 Ústavy) samostatná hlava Ústavy (hlava

Více

Akreditovaná certifikační autorita eidentity

Akreditovaná certifikační autorita eidentity Akreditovaná certifikační autorita eidentity ACAeID 35 Zpráva pro uživatele Verze: 1.2 Odpovídá: Ing. Jiří Hejl Datum: 21. 12. 2012 Utajení: Veřejný dokument eidentity a.s. Vinohradská 184,130 00 Praha

Více

(1) Zřizuje se Úřad pro ochranu osobních údajů se sídlem v Praze (dále jen "Úřad").

(1) Zřizuje se Úřad pro ochranu osobních údajů se sídlem v Praze (dále jen Úřad). 101/2000 Sb. ZÁKON ze dne 4. dubna 2000 o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění zákonů č. 227/2000 Sb., č. 177/2001 Sb., č. 450/2001 Sb., č. 107/2002 Sb., č. 310/2002 Sb., č. 517/2002

Více

www.airbank.cz I banku můžete mít rádi Informace o zpracování osobních údajů Účel dokumentu

www.airbank.cz I banku můžete mít rádi Informace o zpracování osobních údajů Účel dokumentu Informace o zpracování osobních údajů Účel dokumentu Účelem tohoto dokumentu je poskytnout Vám, klientům Air Bank a.s. (dále jen Air Bank ), přehledné a srozumitelné informace především o tom: jaké osobní

Více