ODPOSLECHNUTO U MATURITNÍCH ZKOUŠEK

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ODPOSLECHNUTO U MATURITNÍCH ZKOUŠEK"

Transkript

1 ODPOSLECHNUTO U MATURITNÍCH ZKOUŠEK (výroky jsou zaznamenávány nepřetržitě od roku 1992 do současnosti) Maturity na GVP 1992 Zkoušející: Potřebuješ sestrojit trojúhelník. Co máš k dispozici? Maturant: Křídu! Tak já bych začala přistěhováním se na řecký poloostrov. Tak například tam přišli různí kmenové, například Iónové. Perská říše se začala roztahovat a lezla na Malou Asii. Člověk vznikl tak, že asi před 45 milióny let lezl po stromech a sbíral lesní plody. Sbíral ptačí vejce, pojídal mláďata a podobně. Doba železná přinesla velké zdokonalení zbraní. Lidé to tehdy hodně potřebovali, protože chodili na mamuty. Dynastie vždycky vládla, dokud nevyhynula nebo nebyla vybita. Jirásek byl mohutný spisovatel konce 19. století. Inspiroval se životem jednoho Františka, který psal i knihy. Humanismus se rozšířil z Itálie přes potulné filosofy. Karel Hynek Mácha byl velice mladým básníkem, ale bohužel po sobě zanechal rozsáhlé dílo. Cikány Mácha nedokončil. Teda von je dokončil, ale voni mu je zakázali. Za typického představitele jich bývá jmenováno hodně, ale já si vzpomínám akorát na Seiferta. Maryša se mu nakonec odplatí tím, že mu koupí kafe. Maturant: On patřil mezi sovětské romantiky. Zkoušející: No to snad ne! Maturant: Pardon, já nechtěl. Sámo byl muž velmi schopný, a taky vojensky bojoval. Po příchodu věrozvěstů u nás vzniklo zakládání klášterů. Zkoušející: Já nevím, co chcete říci. Maturant: Já taky ne.

2 Maturant: Čapek napsal to RUR. Zkoušející: Snad R.U.R., ne? Mezi těmi písmeny jsou tečky! Jaká je hlavní myšlenka této hry? Maturant: No vlastně aby ty roboti nezískali tu nadvládu nad těma lidma, žejo? Nejvyšší skupina emocí je afekt, když už to člověk neudrží. Kolumbus jako jeden z prvních nevěřil, že Země je placatá. Hledalo se, že by se dostalo do Indie, kdyby se plilo na Západ. Kleistocénés zavinil v Athénách ostrakismos. Zkoušející: Tak dobře, vyvraždili jsme Slavníkovce. A co bylo dál? Zkoušející: No a jak ta válka dopadla? Maturant: Francouzskej král dostal na frak. Otázka pro referendum může znít jenom: ano nebo ne. Kartágové ne, Kartáguňci vlastně Kartágoňové Tato spisovatelka napsala napsala no, vona psala pořád. Napsala třeba taky kritický realismus. Zkoušející: Jaký máme kalendář? Po kom je pojmenován? Maturant: To byl Gaius Marius Caesar, takže kalendář je mariánský. Ve středověku, když někdo vypřemýšlel něco jiného, měl smůlu. Upálili ho. Cervantes napsal Dona Chichota. Také v té době psal František Petrarca. Zkoušející: Co obdivují cizinci na Pražském hradě? Maturant: Pana prezidenta! Maturity na GVP 1993 V České republice je 31 nemocných AIDS, z toho je 430 pozitivních. Ludvík XVI. měl svého dveřníka a nočníka. Hemingway popisuje své zážitky z 1. světové války v díle Sbohem a šáteček. Zařadila bych tam Aloiska Jiráska. Ježíš Kristus měl dvojí přirození: božské a lidské. Pokud jde o královnu, velice významné bylo pro ni období přechodu.

3 Cicero byl vynikající římský myslitel, který se vyznačoval tím, že nikdy neřekl žádnou svoji myšlenku. Marketing je něco, co se v tom podniku děje. Máme například Baťu a ještě i jiné další boty. Victor Hugo napsal Krám matky Boží v Paříži. Musím říct něco o bratrech Čapkech ne, Čapkách. Tu aporii Letící šíp jsem vůbec nepochopila. To moh vymyslet akorát mužskej! K nejvyspělejším státům světa patří například Asie. AIDS je získání ztráty imunity. V Jugoslávii z živočišné výroby pěstují například velbloudy. Ta zvířata u Čapka dostaly postupně takovou moc, že se začaly mohutně rozmnožovat. Romeo a Julie nešťastnou náhodou spáchali sebevraždu. Asi před třemi a půl tisíci lety vznikají první Sumerové. V 19. století vznikl F.X.Šalda. Prof. Hroněk: Kdože byl tehdy císařem? Ale, prosím vás, František Josef II. vůbec neexistoval! No jak se jmenoval ten slabomyslný debil na trůně? Ferdinand V., ne? No. A kdo nastupuje po něm? Vy nevíte ani tohle? Starej Procházka, stařičký mocnář takhle různě se mu říkalo, vládl kupu let Tak nic. A kdopak nám to tehdy rejdil po monarchii? No přece Radecký, Windischgrätz a Jelačič, ne? Na Velkou Moravu přicházeli zvěrozvěsti. Na Velké Moravě propukaly rozpory. Propukaly zvnějšku, zejména ze západu, ale i z východu. Bohužel si nemůžu vzpomenout na jméno toho vládce, co se mu narodil svatý Václav. Prof. Hroněk: Co dělaly parní stroje v dolech? No co ohrožovalo horníky nejvíc? Plyn a voda, ne? Čili ty parní stroje cucaly a cucaly! Prof. Hroněk: Ty opice žily v savanách, čili se musely zvedat na zadní nohy, aby mohly z té trávy vyjuknout, ne? Řím byl založen Rómem a Rémem.

4 Zkoušející: Jak to s tím Kolumbem nakonec dopadlo? Maturant: No, nakonec umřel. Sangvinik je člověk skoro normální. Já mám radši italský fašismus než německý, protože nebyl tak krutý. Prof. Hroněk: Který významný Francouz pomáhal americkým osadníkům ve válce za nezávislost? Myrkýz La La Maturant: La Fontaine! Lidé vyznávali celou řadu bohů, z nichž každý ovládal nějakou činnost, například plodnost. Lidé s těmi bohy konverzovali a přinášeli jim oběti. Podle Descarta má člověk o všem pochybovat, ale ne o Bohu, protože ten je stoprocentní. Raskolnikov se necejtí, takže pořád přemejšlí, jestli se má nechat udat. Zkoušející: What do you do there, in fitness center? Maturant: I sit on the bar and drink something. Jiří Poděbradský vysílá Lva z Rožmitálu po evropských dvorech orodovat za svoje myšlenky. Matyáš se s Vladislavem domluvil, že kdo dřív umře, dostane celé území. A Ludvík potom udělal šup do bažin! Maturant: Nešťastnou náhodou byla smrtelně postřelena Windischgrätzova manželka, což ho pochopitelně popudilo. Prof. Hroněk: Co vy víte? Třeba ho to potěšilo! Prof. Hroněk: Luther se chtěl ohřát, takže tu papežskou bulu co? No spálil! Papež byl celý říčný a začal ho pronásledovat. Kam utíká Luther? Jaké máte doma auto? Škodovku? No na hrad Wartburg přece! Stavové vtrhli na Hrad, kde byli jenom tři páni: Slavata, písař a Fabricius. Kauzalita je, když čekáme a nevíme, co z toho vznikne. V Češskoj respublike mnogo zamkov, napriměr Český Krumlov i Krkonoše. Kain a Ábel byli bratři a jeden druhého zabil. Ne, ten jeden toho druhého. Na východ od ráje? Ta hlavní hrdinka byla taková skrytá mrcha. Prof. Hroněk: Proč vynalezl Nobel dynamit? Maturant: Protože byl blázen! Panteismus je, když Bůh je někde dole a nesedí nikde na nebi.

5 Prof. Hroněk: Jaká byla situace v Evropě před rokem 1848? No bublalo nám to tu pod povrchem, ne? A kdo držel tu pokličku, aby to nevybublalo? Svatá aliance přece! Tuto trigonometrickou funkci vyřešíme pomocí Herodesova vzorce. Prof. Nesvadba: Kdy si muž hledá milenku? No obvykle tehdy, když mu manželka vyčichne, ne? Jestli my ně buděm prirodu ochraňáť, ně budět ně budět ničevó ně budět! Prof. Hroněk: Dočkal se Magalhaes uznání za svoji plavbu? Ale nedočkal! Oni ho totiž co? No zabili a spapali! Na té Bílé nemoci inteligentní člověk pozná fašismus. Nejdřív bych řekl takovou tu omáčku a pak budu pokračovat. Aristotelés byl jedním z nejvýznamnějších filosofů všech dob. Prof. Nesvadba: Těch důkazů Boží existence u Tomáše je několik a z nich nám přece leze ten Aristotelés! U Arabů vládl polyteismus, načež přichází Mohamed s monoteismem. Zkoušející: Na čem je závislý spotřební průmysl? Maturant: Na spotřebě. Zkoušející: Z čeho se vylučují ty trávicí fermenty? Maturant: No třeba pavouk, když chytne kořist do zubů Prof. Hroněk: Kdopak nám umlátil ty Araby? No Karel Martel, ne? Tak. A když tatínek umlátil Araby, co zajímavého udělal synáček? Prof. Hroněk: Komunističtí předáci seděli v Kábulu na čem? No na sovětských bodácích, ne? Prof. Hroněk: Tehdy se přece říkal ten vtip, jaký je rozdíl mezi Jaruzelským a Pinochetem. Nevíte? Přece tři dioptrie! Klasické dílo je takové, které později něco způsobilo. Myslím si, že jsem řekl všechno a že se tady už nemusím rozšiřovat. Tak, a teď bych se vrhnul na Husa! Teď bych se vrhnul zase zpátky do národního obrození, kde jsem vynechal Palackého. Nevím, jak se mi to mohlo stát! Husa si dali na Kostnickém koncilu jako zákusek, později byl opečen také Jeroným Pražský.

6 Karel Marx byl Žid nevalné pověsti. Meine kleine Schwester is vierzig Jahre alt. Prof. Hroněk: Fašisti si vypucovali holínky, nažehlili puky a v italském operním stylu pochodovali na Řím. Mezi nejvýznamnější Čapkova díla patří vliv fašismu. Dášeňka čili život zvířete. Václav IV. byl vzdělaný, hodný panovník, který se často opíjel a byl krutý. Humus, to jsou třeba žížaly a jiný hmyz. Jirásek dával morálku dopředu, kdežto jiní ji dávali dozadu. Rómové jsou přitahováni především obchodem, dále pak kriminalitou a rodinnými přídavky. Když má taková Rómkyně třeba pět dětí, klidně vyžije z těch přídavků! U Haška se projevovala nevázanost, alkoholismus a snaha navázat na světovou literaturu. Hašek bojoval proti režimu a císaři, který u nás tehdy probíhal. Zkoušející: Fučík, to se mu musí přiznat, byl velice obratný novinář. Jeho reportáže by leckoho přesvědčily. Maturant: Mě teda ne! Nový zákon se stal předmětem sporů mezi normálními lidmi a církví. Ovidius působil napřed v Římě, pak byl vyhoštěn do Rumunska. Maturant: Tak a to je všechno. Prof. Bártová: No, všechno to není, ale je to asi všechno, co tě napadá! Ve válce Severu proti Jihu šlo o to, že vyvstala situace, že Američani byli prostě nuceni bojovat proti vlastně taky Američanům. Petrarca žil na trůnu Karla IV. Kosmova kronika je legenda, která popisuje život tehdejší Prahy. O Praze píše později třeba také Máchův Máj. Arbes psal romaneta, což jsou romány s prvky sci-fi, ale spíš jsou to povídky. Poláček byl velký satirista a humorista. Hašek píše toho Švejka satiricky, ale i humorně, takže když to člověk čte, tak se i zasměje. Beatníci byli zklamáni společností a tak odešli k alkoholu, drogám, sexu a podobným věcem.

7 Maturant: Z marxistických kritiků nám moc nezbylo, protože Urx byl zničen za války. Prof. Hoznauer: To ho jako rozbombardovali nebo co?? V Řecku byl polyteismus, to znamená, že tam bylo dostatek bohů, o kterých se dalo napsat dostatek eposů. Basnířka Sapfó neboli Lesbos. V Římě se to divadlo postupně začíná zvrhávat v gladiátorské hry. Prof. Hroněk: Píšou jinak, ano. Už to není ten rozsypaný čaj, ale píšou latinkou. Lion Feuchtwanger? To je Židovka z Toleda! Další věcí, která propuká v 70. letech, je založení sociálně demokratické strany. Vývoj byl, ale nebyl postupný. Vyvinulo se všechno najednou. Humor je, když je něco napsaný formou, že se tomu normální člověk i zasměje. Vyučující: To se divím, že Mrzena propadl. Vždyť on se začal i učit! Byly u nás různé nábožné texty, související s křesťanstvím. Maturity na GVP 1994 Poproduktivní věk je tak od 60 nebo 65 let a ti lidé už pak k ničemu nejsou. Ten král měl neustálé problémy s Uhrama. Nastupuje Rudolf, který si bere Elišku Rejčku, ale nemá to vůbec žádný smysl. Prof. Mervínský: Václav se dal zabít ve vhodnou chvíli od vhodného člověka a vznikla vhodná situace, aby se to mohlo slavit. Maturantka: Drahomíra byla pohanka. Prof. Mervínský: No, to my nevíme. O tom se píše v legendách. Maturantka: A střetla se s Ludmilou v boji o moc. Prof. Mervínský: To taky nevíme, jenom si to myslíme. Legendy praví, že to bylo kvůli náboženství. Maturant: V čele byl Beran. Prof. Mervínský: V čele čeho? Maturant: V čele protektorátu. Prof. Mervínský: To je ale široký pojem! V čele státu, vlády, čeho? Maturant: Aha, v čele vlády. Člověk je čistá deska a tak, jak stárne, se toho v něm hodně nahromadí.

8 Prof. Kratěnová: Jak se říkalo ve starověku Černému moři? Maturantka: Pon Pon Ponton! Freud říkal, že když člověk potlačuje sexuální energii, tak se to projeví v umění. Středověká filosofie vlastně vzniká se středověkem jako takovým. Prof. Nesvadba: Tak jak je to s těmi vjemy? Proč je zelená tabule pro všechny zelená? Kdo nebo co je toho příčinou? No koho tam vždycky šoupli, když nevěděli kudy kam? Ano, Boha, to víte, že jo! Renesance se vracela ke starým antickým autorům, například k Petrarkovi. Idoly jeskyně znamenají, že člověk zkrátka nevyskočí z kůže. Maturantka: Myslíte? Prof. Mervínský: Myslím. Maturantka: No, já taky, ale nevím, jestli je to dobře! Nominalismus postupně nahlodával scholastiku, až to všechno spadlo. Karel Marx se spoléhal na pracující, že svrhnou vykořisťovatele, a pak se jim to, bohužel, skutečně povedlo. Podle Platóna mají filosofové společnost vést no k těm světlým zítřkům! Byly tam různé větší bitvy, které byly ale většinou menšího rozsahu. Pravěk je datován od roku 3 miliony, kdy se začal člověk vyvíjet z opice. Lidé v tom paleolitu prakticky jenom chodili a sbírali různé materiály, například pazourky. Prof. Urbachová: Čím se Tereza Nováková zabývá v tom románu? Maturantka: Ona tam ona tam hledá sama sebe! Egypťané také uměli spočítat objemy ploch. Jan Lucemburský je znechucen českou šlechtou ostatně není divu, že? a proto odchází. Prof. Šoulová: A matka je no? Maturant: Matka není. Prof. Šoulová: Ale je, ale jaká je? Maturant: A jo, nemocná! V dřevinách se nám objevují letopisy. Člověk se vyvinul v podstatě z hmyzožravých savců a pak to šlo dál, ale to je vám jistě známé.

9 Prof. Jáklová: Ano, a tady k tomu máme dokonce obrázek. Maturant: Dokonce? Ano, děkuji. Takže dobře Tak já jsem měl tak nějak rozebrat ty příčiny tý revoluce. Tak v tom bych zašel asi hodně daleko! Maturant: Já bych se zmínil o revoluci Prof. Mervínský: To přejdi, pusť se do roku 1848! Maturant: Ale já bych to nerad přešel, ono to bylo důležité! Prof. Mervínský: Všechno bylo důležité, ale přejdi to! A křič, komise neslyší!! Er war im Prag. Ich muss mit ihn in meinem Gruppe sprechen. Maturant: V Německu na půdě parlamentu chtěli mít to sjednocení. Prof. Mervínský: Na půdě parlamentu tak mohli mít možná nábytek, ale ne sjednocení! Válčil tam ten ten Pyrrha. Šlo taky o Sicílii, kde fungoval, myslím, Archimédes. Nejgeniálnější vojevůdce všech dob Hannibal táhne s tisíci slonů a miliony vojáků přes Pyreneje. Řím byl z toho, dá se říci, strachy v rozkladu. Další nádhernou postavičkou Říma byl Sulla, který zavedl proskripce, čímž geniálně podnítil udavačství. František Hrubín napsal Romanci pro kolotoč. Giordano Bruno byl napřed u dominikánů a pak působil jako samouk. Ředitel Vocelka: Tak snad abychom si to těleso namalovali, ne? Ale na tu stranu tabule, která není mokrá, aby bylo vidět, co je vidět! Ředitel Vocelka: Teď mi není jasné, co to tam děláte. Obsah kolmého hranolu mi totiž neříká vůbec nic. Ředitel Vocelka: Nechte tu houbu, služba nám to smaže. Celé dopoledne se na to těší! Maturant: V pravěku prakticky nejvíc pracoval muž. Prof. Mervínský: Ale to by ses divil, jak se tam muži váleli a jenom občas vyběhli s oštěpem ven! Prof. Mervínský: Tak už necháme umřít Sáma a půjdeme dál! Prof. Nesvadba: To je ale krásná otázka! V té se budeme rochnit!! Weber byl oponistou Marxe, pokud se týčelo těch tříd. Probíhala spousta válek: první, druhá, korejská, v Perském zálivu, na Balkáně a Bůh ví, co nás ještě čeká! Němectví je podle Nietzscheho vlastně takové zprasené germánství.

10 Prof. Urbachová: Jmenuje se to jako Shakespearovo drama, ale je tam navíc tma. Maturantka: Kulhavý Orfeus. Věstonická Venuše je na dnešní poměry značně nehezká, ale v tehdejší době jaksi se nebylo čemu divit. Ženy byly tehdy věcí, která byla objektem velkého uctívání. Pohřbívali zemřelé, že jim dávali různé praktické předměty, které tam mohli potřebovat. Při malování používali napřed určité saze s tukem, později kousky kůže to byl takový praštětec! Asi 3 miliony let před naším letopočtem žil člověk, který se jmenoval Homo habilis. Homo sapiens se začal zabývat keramikou. Napřed to byly nádoby na vodu, například měchy. Prof. Staněk na chodbě: Tak, pánové, jak se cítíte? Jedničky nedávám, dvojky jsou už dneska vyčerpány, takže si nějak rozdělte ty zbývající známky! Václav II. se vyklubal jako poměrně dobrý panovník. Maturant: Ve 20. letech kulminuje divadelní tvorba bratří Čapků. Prof. Urbachová: Ano, správně, to už je konec 30. let Za války dochází k úpadku divadla u nás, nicméně hraje se v některých koncentračních táborech. Liberalismus souvisí žejo? s takovým tím osvobozováním se od té nadvlády. To jsou ty hry, jak se v nich nakonec všichni vzájemně pozabíjejí. Prof. Kratěnová: Jak vycházel Livius s Augustem? Maturantka: On vycházel tak, že ho obcházel. Tak já bych začal takovým vlastně takovým asi úvodem. Británie, to je taková klasická strojírenská země spíš teda z dřívějška než teď no ale teď už zase taky Mezi ty rozvojový státy Afriky patřej v podstatě všechny africký státy. V Etiopii například sbíraj kokosový vořechy. Alexandr táhl, táhl, táhl až umřel! Prof. Nekvapilová: Jací živočichové zde budou žít? Maturant: Nějací hadé. Josef Čapek nejen kreslí, ale i maluje. Mně se nejvíc líbil Zahradníkův rok, to je taková sran tedy legrace.

11 Maturity na GVP 1995 Za války vznikaly v zahraničí různé spolky, například rota Nazdar! Když žili lidé v pravěku, tak ještě nehrabali, to až teď. Vláda absolutismu v 18. století je období, kdy se jaksi absolutismus dostává do své absolutní podoby. Na dvoře Ludvíka XIV. se přiživovaly stovky šlechticů, kteří tam žili jako takoví parazité. Na venkově žili sedláci a vůbec lidi produkující potraviny. Dlouhý parlament v Anglii byl dlouhý proto, protože byl delší než ten krátký. Za vlády Jindřicha IV. hugenoti padli na úrodnou půdu, takže se velice rozmnožili. Jindřich VIII. dal některé své ženy popravit, jiné zemřely samy. Prof. Mervínský: Co nám spadne? Maturantka: Železná opona nám spadne! Rusové vyzkoušeli atomovou bombu, což Američany dosti udivilo. Prof. Mervínský: Jak vypadá situace? Máme krále, král umře, co dál?? Prof. Mervínský: Já bych chtěl slyšet ta jména. No nediv se, vždyť jsem je u tebe viděl napsaná! Ukaž ty papíry! Aha, tak to jsem je viděl asi někde jinde. No nic, časem se na to dostaneme.možná. Prof. Mervínský: Představ si Jiřího vnitropolitickou situaci. Proč posílal to mírové poselstvo po evropských dvorech? To neměl nic jiného na práci? Je tedy víceméně jisté, že Pohrobek se stal králem, nicméně krátce nato zemřel. Prof. Mervínský: Svatý Václav je svatý, protože protože proč? Maturant: Protože inklinoval ke katolické víře. Prof. Mervínský: Hodně lidí inklinovalo a nebyli prohlášeni za svaté! Maturant: Tak proto, protože byl zabit bratrem. Prof. Mervínský: To bylo v té době taky hodně lidí, ale ani to není důvod. Podívej se, musíš se dát zabít ve vhodnou chvíli vhodnou osobou na vhodném místě, aby ses mohl stát svatým! Prof. Mervínský: Dobře, svatý Václav je mrtev. My víme, že nevíme, kdy přesně. Prof. Mervínský: Kdo měl tu výkonnou moc v Římě? Byli to vždy dva mužové no, dva později třeba i kůň! Maturant: Aha, konzulové!

12 Prof. Nesvadba: Co se stalo s Magalhaesem na Filipínách? Maturant: No, v podstatě tam umřel. Cortés vyvrátil říši Aztéků velice jaksi násilně, až bych řekla hodně ošklivě! Války za nezávislost probíhaly mezi britskými osadami a Američany. Geografický determinismus je působení geografie na lidi. Posledním Přemyslem Otakarem byl ten druhý. Komenský napsal Kšeft umírající matky. Tak já mám psychiku. Napřed bych chtěl říct, o čem vlastně budu mluvit. Napřed bych teda začal od začátku. Autor ukazuje na popis tuh touh tužeb! Současná situace v Jugoslávii je taková, že se rozpadla. Oni tam na Balkáně ignorujou ty rezoluce Rady Společnosti národů a furt se to tam, bohužel, mlátí! Amazonka má největší vodnatelnost na světě. Prof. Fojtová: Nemohlo by to jít zpaměti? 360:12=30, ne? To musí mít nějakou kulturu! Někteří lidé si tady budou muset spočítat na kalkulačce i kolik je 3x4! Prof. V. Suchánková: No vidíte, o lásce šeptal tichý mech! Ten mech se nám tu jaksi zživotňuje, že? Jak tomu říkáme? Per per personifikace! Polibek je také forma komunikace, například polibek státnický! Slepičí syndrom je, když děvčata nezvládají své ženství. Já, když mám puzení, přece taky hned neskočím na samičku! Prof. Nesvadba: Co myslíte, je to nějaký reálný soud, nebo jde o úplný blábol? Prof. Mervínský: Proč vznikají kartely, syndikáty a podobně? Maturant: No, asi zjistili, že ve dvou se to líp táhne! Vojtěch se nám jako jeden z mála zachránil z té čistky proti Slavníkovcům. České státnictví bychom tak mohli klást do 9. století. Maturity na Gymnáziu Přípotoční 1995 Když je dítě malé, ničemu nerozumí. Když je dospělé, tak taky ne.

13 V roce 1917 došlo v Rusku ke Kornelovu puči. Zkoušející: Jaká část toku Labe je u nás? Maturant: Labe teče do Černého moře. Zkoušející: No to snad ne! Ale já se ptám, jak se nazývá ta část jeho toku, která je u nás! Maturant: No, asi je to ta první. Zkoušející: Horní tok se tomu říká, ne? Athény a Sparta byly vysláblé z té peloponéské války, proto Alexandr sestavil Makedonii z celé řady říší, které si podmanil. Ludvík XVI. se ve své vládě opíral o rozpadající se státní aparát. Perské loďstvo napadla bouře a zničila je, což bylo veliké vítězství Řeků. Napřed byli obsazeni Sudeti a pak bylo obsazeno úplně všechno. Maturant: Oni jsou schovaní v kostele, který bombardují. Zkoušející: Kdo? Oni? Maturant: Ne, někdo jiný! Pak vzniká poetismus. Do poetismusu patří hravost a Vítězslav Nezval. Číslovky máme základní, řadové, násobné a několikanásobné. Jan Hus kázal ve vyhnanství v Kostnici. Fjordy vznikly ledovcovým původem. Vznikly v době ledové z ledovců. Vznikly tedy působením ledovců. No, ten nejjižnější bod Asie vám říct můžu, ale to si konec konců můžete přečíst na mapě! Hustota železniční sítě je množství železnic v kilometrech na kilometr. Králové byli ve Spartě kontrolováni radou stařešin. Bořivoj I. byl náš první Bořivoj. Dělníci byli značně chtiví po moci a proto vypukli v revoluci. Stavové pak defenestrovali ty místodržící z oken, přičemž Slavata se potlouk vo římsu. Jaroslav Seifert nedostudoval gymnázium, proto se stal spisovatelem. Při maturitě z anglického jazyka: Máme doma dědečka, který je maminkou mojí maminky. Ne, je babičkou mojí maminky! Ale ne, moje babička je maminkou mojí maminky!

14 Zkoušející: Která autorka vytváří podobný typ hrdinky? Maturant: To nevím, ale myslím, že to nevadí, protože to nepatří do otázky. Romeo a Julie jsou z Itálie. Odehrává se to jaksi tedy v Itálii. Jsou to dvě rodiny. Tedy, přesněji řečeno, oni jsou ze dvou rodin. A na konci se oba otráví. Mohu hovořit? Ano, děkuji. Tak my zde máme problematiku poezie po roce Dovolil bych si začít ukázkou, kterou můžete vidět zde na stole. Autoři, kteří nereprezentují příliš dobře spisovatelskou profesi, jsou Egon Bondy a Ivan Martin Jirous. Bondy se léčil v psychiatrickém zařízení a Jirous napsal Magorovy zápisky, což svědčí, myslím, dostatečně o jejich autorovi. Moj atěc rabotajet kak vrag. Remarque píše, jak se skupina žáků nechala zblbnout svým učitelem a přihlásila se na frontu. K literatuře o válce můžeme zařadit také legionářskou literaturu, kdy legionáři se těžko dostávali domů a je to například Kaplický. Fučík napsal knihu reportáží o zemi, kde dnes již znamená včera. Ano, zde mám tady já mám tady ukázku. Je to Oty Pavla je to tedy Ota Pavel. Zde tedy já tedy bych začal. V romantismu hrdinové za něco bojují a potom většinou umírají. Tak já mám hovořit o parabole. Víte, co je to parabola? Japonsko je stát ostrovní, tedy mořský. Zkoušející: Proč vznikala města? Maturant: Do měst proudily zásoby potravin a stahovaly se tam cechy. Jean Jacques Rousseau napsal celkem tři dramata, především Lakomce. Svatopluk Čech se celý život staral o matku a sourozence a na konci života se stal hrdinou, když celý národ slavil jeho padesátiny. Vo vremja svobodnoje vremja ja zanimajus plavanijem. Tóže ja spuskájus na lyžach s kopca. Zkoušející v polovině zkoušení z ruského jazyka: Promiň, z čeho vlastně skládáš zkoušku? Z ruštiny nebo ze slovenštiny? Během nástupu Marie Terezie na trůn došlo k válce. Byly obavy, že by tedy vzrostla moc toho nacionalismu, kdyby tedy vzrostla, ale ona nevzrostla.

15 U ženy je rozmnožovací soustava tvořena dvěma vajíčky pod dutinou břišní. Druhotné sekundární orgány, tedy vlastně druhotné sexuální orgány, to je třeba to ochlupacení. Zkoušející odevzdaně: No. Takže kolegyně to už všechno řekla, což je škoda, protože jsem tě chtěl k tomu dotlačit. Romantici jsou chudí nebo chudáci, většinou jsou také slabší, zejména po psychické stránce. Dalším představitelem francouzského realismu byl Walter Scott. Otakar Březina tvořil jen v pěti letech. V Semaforu byl Suchý se Šlitrem, pak nim přistoupila Molavcová a vytvářeli spolu roztomilé hry. Volební systém máme většinový a menšinový. S Marxem spolupracoval Fridrich Engels, což byla taková jeho pokladna. Zkoušející: Tak si začni. My jsme tady jedno kolektivní ucho! Osobnost je jednota duševního a fyzického. Vždycky působí najednou a nikdy zvlášť, akorát u schizofreniků to nefunguje. Na Staroměstskoj ratuše nachoďjatsja izvěstnyje kurorty. Zkoušející: Kdo překládal prokleté básníky? Maturant: Sládek. Zkoušející: Ano, správně, Vrchlický! Zkoušející: Řekněte nám nějaká přídavná jména přivlastňovací. Maturant: Ano, například matčin, otčin Mein Bruder hat viele Tiere. Er hat auch zwei Kinder. Kinder sind auch kleine Tiere. Fašismus už potom nebyl tak populární, tak zapálili Říšský sněm. Když se dostal Hitler k moci, pustil se hned do Židů a ostatních Slovanů. Zkoušející: Proč je tam plus, Zuzano? Maturantka pohotově: Protože je tam mínus! Sókratés chodil po tržišti pořád dokola a tam ho taky potkal Platón. Salinger napsal knížku Kdo chytá v řiti. Ester byla Židovka a nedostavila se k odvodu.

16 Roku 313 bylo křesťanství uznáno za světové náboženství. Naša semja jezdit na gory i tam my běgajem na kaňkach. Ich habe Kriminal nein, ich will Kriminal nein, ich möchte Kriminalistik studieren! Ich Sport treiben Ferien. Zkoušející: Wo lebt deine Cousine? Maturantka: Ja, das ist gut. Zkoušející: Also wohin fährt deine Cousine? Hin oder her? Maturantka: Ja, sie fahren nicht. Zkoušející: Kannst du mit dem Auto fahren? Maturantka: Ja, du kannst. V Římě byly arény a tam nahnali všechny křesťany a chtěli po nich, aby odvolali tu svoji víru, a když nechtěli, tak na ně vypouštěli různá zvířátka. To se mi ale zdálo dost surové. Zkoušející: Essen Sie nur Fische oder auch etwas anderes? Maturant: Yes. Maturant: Ich habe das Thema: Wein. Zkoušející: Wie, bitte? Maturant: Pardon, mein Thema ist Wien. Zkoušející: Schade, das war ein interessantes Thema! Josef Čapek se také zabýval zabýval se také tedy psal. Většina Páralových knih je spjata s chemickým prostředím. Svatej Xaverius je vo vobraze, na kterej se jeden pán dívá, kterej se tam přijde podívat. No, je to vo pokladu, ale nakonec se tam najdou takový bezcenný drahokamy. Zkoušející: Jak skončil Dürych? Maturant: No, špatně. Česká politika se moc nevyvíjela, akorát tady byl Masaryk. Kramář a Rašín byli omilostněni, protože Rakousko-Uhersko už tušilo, že se rozpadne. Hlavní reformátoři, to byl Martin Luther. Ten pokračoval po Husovi a hlásal a hlásal. Vývoj člověka vzniká před 14 miliony let. Sámo byl kupec rakouského původu. Maturant: Alexandr dělal expanzi zejména na východě. Zkoušející: Jak to zdůvodňoval? Maturant: No, peršanským útlakem.

17 Maturant: U Issosu padl perský král. Zkoušející: Nepadl. Maturant: Tak tedy uprchl a Alexandr ho zajal. Zkoušející: Nezajal, a když ano, tak mrtvýho! Ich möchte eště etwas sagen. V tomto dramatu se na středověkém tržišti zesměšňuje církev. Zkoušející: Jaký vztah měli Slované k Avarům? Maturant: No, chtěli je vyhubit. V průmyslové revoluci se odchází od zemědělství. Světová náboženství jsou světová proto, protože se rozkládají všude na světě a vyznává je světová část lidí. No, tak například je to křesťanství a potom potom to pohanství. Vedle křesťanství máme ještě i jiné další víry, třebas ty katolíky. Posle raboty mně nužno bylo smotreť mnogo iz učíva. No ja mnogo zapómnila! Maturantka: Kdybychom byli národ filosofů, umřeli bychom hlady. Zkoušející: Ano, ale bylo by to krásné, viďte? Karel Havlíček Borovský v Brixenu vystřízlivěl. Karel Havlíček Borovský byl exilován do Brixenu do Holandska. Příběh Viktorky je realistický, protože umře. Paní Bovaryová spáchá sebevraždu, protože ji nedokázal uspokojit manžel. Bratři Mannové byli bratři. Byl to Thomas a a jeho bratr. Hašek napsal Dobré osudy vojáka Švejska. Tam si dělá sran legraci z války a z vysokých úředníků a oficírů. Je to takový až moc velký dobrák a všechno bere doslova, z čehož vyplývá ta hloupost těch oficírů. Hlavní hrdinkou Babičky je babička. Gellner byl pesimista, nenacházel východisko z problémů, toulal se po hospodách, narukoval a ztratil se. Do svých děl vkládal vulgaristické výrazy. Šrámek byl anarchističtí byl anarchista. Psal antimiliti antimitili protiválečná díla. V životě jsou důležité takové ty přechodníky, teď třeba maturita. Dostojevský zachycuje psychologii postav. To je typické pro toho Idiota.

18 Zkoušející: Kde bývá zemní plyn? Maturant: V ropě. Zkoušející: Kdy měla železnice vrchol? Maturant: Železnice má už vrchol za sebou. Montesquieu založil geocentrický determinismus. Zkoušející: Jaký byl ústřední a úhlavní problém Patočkův? Zkoušející: No, z vás by teď Platón radost neměl, a Patočka taky ne. Otokar Březina začal tvořit až po své smrti. Významným kazatelem Husovy doby byl Zikmund Winter. Jan Hus se narodil v Kostnici u Prachatic. Maturity na GVP 1996 Prof. Pátá: Cože? Ty používáš doma na smažení ropné oleje? To snad ne! Erbenův život nebyl veselý, neboť se mu nejdříve podařilo založit ochotnický spolek, ale pak se rozpadl. Bradburyho jsem četla, ale to už je dýl. Chtěl tam vyjádřit myšlenku, ale už přesně nevím, jakou. Jinak mi ten Bradbury docela sednul, ale jinak mi tyhle díla připadají dost přihlouplý. To R.U.R. dopadne víceméně v podstatě dobře, i když to má v podstatě otevřený konec. Prof. Šponarová: A co takový Dostojevský? Maturantka: No jistě, Idiot! Největší Shakespearovo drama je Romeo a Lucie. Maturant: Mojžíš dostal na hoře Sinaj archu úmluvy. Prof. Nesvadba: No, to by se tedy pěkně nadřel! Snad mu stačily ty desky, ne? Leda, že by v arše sjel dolů z toho kopce! Když vypijeme alkohol, poškodí se statokinetické ústrojí a tak moc nedržíme rovnováhu. No, zkrátka se člověk motá. Seneca byl vychovatelem Nerona, ale potom se zvrhnul. Maturantka: Sídlí tam centrum životně důležitých funkcí, jako je dýchání nebo třeba erekce. Prof. Erlebach: To není žádná životně důležitá funkce, to už umíme jinak! Ty cykly se v té indické tradici cyklisticky vracejí.

19 Ve Francouzské revoluci popravili mnoho lidí v jejich vlastním zájmu. Maturantka: Podle Platóna v útrobách sídlí žádostivost. Tím se myslí touha po jídle. Prof. Nesvadba: Copak o to, v útrobách sídlí ještě i jiné touhy, ale to poznáte později! Prof. Nesvadba: Takže máte otázku číslo 18. Spokojena? Maturantka se skelným pohledem: Vosumnáctka? No to je teda nářez, ty vole! Bohové měli v Řecku každý svůj obor, například bohyně lásky. Božena Němcová byla neobyčejně půvabná žena. Tedy, já ji neviděl, ale aspoň se to píše! Na zem byl vykopnut bůh zla. Vznikla úžasně kultivovaná kultura. Nejvýznamnější byl Erben, protože jsem četl jeho stěžejní dílo, jímž je Kytice. Oni napřed straší dítě, ale pak se kupodivu ukáže, že polednice skutečně existuje, protože vejde. Ten trest je ale pro dítě poněkud neadekvátní! Kdo nerespektuje normy chování, je asocialista. Prof. Mervínský: Bylo Řecko úrodné? Maturant: Já to nevím, já tam nebyl. Mohamed se oženil s bohatou vdovou a mohl se věnovat svým koníčkům. Ti Řekové cítili potřebu se přestěhovat dyť to tam byl samej šutr! Řekové pobírali určitá práva, která na sebe aplikovali. Maturantka: Tak já bych se rozšířila o Tomáše Akvinského. Prof. Nesvadba: Klidně! Můžete se rozšiřovat i zužovat, dělejte cokoliv! Ve Spartě ty děti, co kulhaly nebo jinak byly nevhodné, tak ty zahazovali. Conquistadoři si mysleli, že se s tím americkým zlatem odstěhují do Evropy a založí si živnost. Maturant: Já bych ten problém nerad zjednodušoval. Prof. Mervínský: Tak ho nezjednodušuj a mluv! Řekové napřed hledali ty živly a pak přišel Sókratés s inovací. Některá díla napsal Čapek spolu s Josefem. Ve světě se objevuje nebezpečí války a také se objevuje bílá nemoc. Pak se objevuje doktor Galén, který si myslí, že objevil lék na tu nemoc, což se potom potvrzuje.

20 Nakonec tu nemoc chytne sám maršál a i když vlastně nechce mír, tak nakonec si uvědomí, že nic necítí, a tak si bouchne do stolu. Pak máme i drobnější Čapkovy práce, kdy on hodně cestoval. Prof. Mervínský: Co udělali křižáci, když dobyli Jeruzalém? Maturant: Myslím, že splynuli s domácím obyvatelstvem. Prof. Mervínský: To by ses divil! Všechny je zmasakrovali!! Ten poetismus se snaží poukazovat na ten život, na ten smysl toho života. Tahleta poezie z doby okupace musela bejt samozřejmě hodně ovlivněná tou okupací. Sókratés byl synem sochaře a porodní báby, což na něm později zanechalo stopy. Ve francouzském Konventu ti zběsilí seděli vlevo. Maturantka: Frustrace je krátkodobá záležitost. Prof. Nesvadba: Opatrně s těmi soudy! Víte, taková sexuální frustrace může trvat i celé manželství! Stres znamená, že člověk nemůže vykonávat svoji potřebu. Zkoušející Angličan: Who is Jára Cimrman? Maturantka: Jo, to nikdo neví! Parazité jsou škroupi a jiní vlastně ne, škrkavky a roupi! Matka Kuráž byla zdravotnice a pak přišla vo živnost. Prof. Šmídová: Ano, čili srážky přináší ten monzun, který vane z oceánu na moře. Maturantka: Levná elektrická energie se využívá v hutnictví neželezných kovů. Prof. Šmídová: Kterých? Maturantka: Především železné rudy. Endogenní procesy jsou vnitřní pochody půd. Fosfáty jsou obsaženy například v Maroku. Rusko je nejrozlehlejší a tedy by se dalo říci, že skoro největší stát na světě. Z Komenského bohaté tvorby bysme mohli vyřadit třeba Labyrint. Ano, v 19. století nám žije mezi Májovce patřící Jan Neruda. V Mužích v ofsajdu je charakterizováno pražské obyvatelstvo, a to především z hlediska fotbalu.

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín PaedDr.

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín PaedDr. Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748 Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín PaedDr.

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění znalostí

Více

I. Základní úroveň obtížnosti. Vyšší úroveň obtížnosti

I. Základní úroveň obtížnosti. Vyšší úroveň obtížnosti Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Ostrava, příspěvková organizace Kratochvílova 7, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava Školní seznam literárních děl vydaný školou v souladu s ustanovením

Více

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury školní rok: 2019/20 třídy: 8. A, 4. C, 4. D Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury Forma zkoušky: jednotně zadaná písemná práce Způsob vypracování: na počítači Čas

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia dějepisu Program Učitelství pro základní školy obor Učitelství dějepisu pro ZŠ Výsledkem magisterského studia historie na KHI a obsahem

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Seznam literárních děl ke státní maturitě Gymnázium, Praha 6, Arabská 14

Seznam literárních děl ke státní maturitě Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 Seznam literárních děl ke státní maturitě Gymnázium, Praha 6, Arabská 14 1. Světová a česká literatura do konce 18. století 1 Epos o Gilgamešovi 2 Bible SZ (První kniha Mojžíšova), NZ (Evangelium podle

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury

Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třídní seznam literatury k maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury Třída: 4K,4El Školní rok: 2011/2012 Světová a česká literatura do konce 19. století 1. Olbracht Ivan: Biblické příběhy 2. Homér:

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/17. Název materiálu: Starověký Řím - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/17. Název materiálu: Starověký Řím - test. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Starověký Řím - test Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Jméno a příjmení: 1. Zakroužkuj správnou odpověď TEST STAROVĚKÝ ŘÍM 1. Řím

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Seznam titulů z české a světové literatury k ústní zkoušce z CJL - základní úroveň obtížnosti (maturitní zkouška 2011)

Seznam titulů z české a světové literatury k ústní zkoušce z CJL - základní úroveň obtížnosti (maturitní zkouška 2011) Seznam titulů z české a světové literatury k ústní zkoušce z CJL - základní úroveň obtížnosti (maturitní zkouška 2011) 1 Boccaccio: Dekameron 2 Shakespeare: Romeo a Julie 3 Moliere: Lakomec 4 Moliere:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Literatura 20. století

Literatura 20. století Literatura 20. století celková charakteristika z hlediska historie a literárního vývoje Tvorbu spisovatelů ovlivnily: 1) 1. světová válka (1914 1918) 2) 2. světová válka (1939 1945) 3) studená válka 2.

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ2

SADA VY_32_INOVACE_CJ2 SADA VY_32_INOVACE_CJ2 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. září říjen. říjen. listopad. listopad prosinec. prosinec. leden

TEMATICKÝ PLÁN. září. září říjen. říjen. listopad. listopad prosinec. prosinec. leden TEMATICKÝ PLÁN Předmět: VLASTIVĚDA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Matějcová, Mgr. Kateřina Rothová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 4. (4. A, 4. B) Školní rok 2016/2017

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň

Ročník: 6. Minimální doporučená úroveň Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Dějepis pro 2. stupeň základní školy Ukázka zpracována s využitím

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY V průběhu závěrečné zkoušky může být položena otázka doplňujícího charakteru, která

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

Číslo hodiny. Označení materiálu

Číslo hodiny. Označení materiálu 1. Egypt 2. Řecko 3. T. G. Masaryk 4. Pracovní list -Rozvoj průmyslu v českých zemích v 19. století 5. Dějepisné domino I 6. Dějepisný test I 7. Křížovka opakování českých dějin - renesance 8. Dějepisné

Více

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů

Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů Vlastík Úvodní obrazovka Obrázky z českých dějin V proudu staletí Hrajeme si Otázky z českých dějin Licenční ujednání Registrovat Tisk testů min. 5 max. 100 otázek, uzavřený (výběr z několika odpovědí)

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

PATRON ČESKÉ ZEMĚ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

PATRON ČESKÉ ZEMĚ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE _35_CJ7 PATRON ČESKÉ ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková PATRON ČESKÉ ZEMĚ 1. Jak se jmenuje patron české země?...

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Malířství Jméno a příjmení: Dana Kopecká Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03. 2014

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ

VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ VELKÁ BRITÁNIE VE 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_02 Tématický celek: Evropa a Evropané

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: září 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: První středověké státy, Franská říše, Byzantská říše,

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. CO JE EVROPA 2011 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je Evropa V této kapitole se dozvíte: Jaká je kultura v Evropě. Má Evropa stejný význam jako Evropská unie. Zda je Evropa samostatným geografickým celkem.

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ3

SADA VY_32_INOVACE_CJ3 SADA VY_32_INOVACE_CJ3 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

Žánry - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_02-16_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Žánry - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_02-16_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Žánry

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY

ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY ŠKOLNÍ SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY Školní rok: 2018/2019 Ţák vybírá 20 titulů podle následujících kritérií: - 2 literární díla ze světové nebo české literatury

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Ivana Vodičková I/2_Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost.

Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 30.10.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Seznam titulů k maturitě 2013/2014 SČ19 Próza 4. A S20-21 Poezie Č20-21 Drama

Seznam titulů k maturitě 2013/2014 SČ19 Próza 4. A S20-21 Poezie Č20-21 Drama Seznam titulů k maturitě 2013/2014 SČ19 Próza 4. A S20-21 Poezie Č20-21 Drama Světová a česká literatura do konce 19. století Austenová, J. Pýcha a předsudek SČ19 Próza Arbes, J. Svatý Xaverius SČ19 Próza

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Školní seznam literatury - ústní zkouška (společná část maturitní zkoušky) Mgr. Jana Dejmková, třída oktáva 2012/2013

Školní seznam literatury - ústní zkouška (společná část maturitní zkoušky) Mgr. Jana Dejmková, třída oktáva 2012/2013 Školní seznam literatury - ústní zkouška (společná část maturitní zkoušky) Mgr. Jana Dejmková, třída oktáva 2012/2013 Základní úroveň obtížnosti (celkový počet děl - 40) Světová a česká literatura do konce

Více

Bílá nemoc Pracovní list Hra s textem, obdoba pracovního maturitního listu.

Bílá nemoc Pracovní list Hra s textem, obdoba pracovního maturitního listu. Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení materiálu VY_12_INOVACE_Pap30

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K MATURITĚ Z ČJL (základní úroveň obtížnosti) Světová a česká literatura do konce 19. století

SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K MATURITĚ Z ČJL (základní úroveň obtížnosti) Světová a česká literatura do konce 19. století SEZNAM LITERÁRNÍCH DĚL K MATURITĚ Z ČJL (základní úroveň obtížnosti) Platí pro ročníky, které maturují roku 2015. Každý maturant si ze seznamu vybere 20 děl a vytvoří tak vlastní seznam, který odevzdá

Více

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Název materiálu: Opakování Řecko, Řím. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Opakování Řecko, Řím Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Petra Březinová Opakování - Starověké Řecko a Řím 1. Kde a proč zakládali Řekové osady? (použij

Více

Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013

Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013 AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 10. 2. 2013 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT OBOR KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura Literární výchova Střední vzdělání s MZ,

Více

Datum Třída Téma hodiny Ověřený materiál - název Téma, charakteristika Autor Ověřil

Datum Třída Téma hodiny Ověřený materiál - název Téma, charakteristika Autor Ověřil Označení šablony: EU-OPVK-ČIG-2ST Číslo materiálu Datum Třída Téma hodiny Ověřený materiál - název Téma, charakteristika Autor Ověřil 01 14. 03. VI. A Pověst Orfeus Pověst ze Starých řeckých bájí a pověsti,

Více

Témata k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012 pro jarní a podzimní zkušební období

Témata k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012 pro jarní a podzimní zkušební období Obchodní akademie, Choceň, T. G. Masaryka 1000 Choceň, T. G. Masaryka 1000, PSČ 565 36, oachocen@oa-chocen.cz Příloha č. 5 k č. j.: 57/2011/OA Počet listů dokumentu: 1 Počet listů příloh: 0 Témata k maturitní

Více

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA:

Miroslav Adamec, ARAS: JUDr. Jiří Srstka, DILIA: Miroslav Adamec, ARAS: A poprosím pana doktora Srstku, aby nám vysvětlil, jak je nebezpečný nechráněný styk námětu s Českou televizí. (Smích.) Jsme malinko v časovém skluzu. Pane doktore, dobrý den. Než

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti

Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti Seznam literatury k ústní zkoušce z českého jazyka a literatury - vyšší úroveň obtížnosti autor název díla rok I. vydání žánr region Česká a světová literatura do konce 18. století Epos o Gilgamešovi 2.

Více

Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce (min. 2 poezie, 2 próza, 2 drama)

Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce (min. 2 poezie, 2 próza, 2 drama) Školní seznam literárních děl k maturitní zkoušce 2016-2017 (min. 2 poezie, 2 próza, 2 drama) Světová a česká literatura do konce 18. století (min. 2 díla) 1. William Shakespeare Romeo a Julie, 2015, přeložil

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Seznam jednotlivých vzdělávacích materiálů odevzdaných za 1. monitorovací období ( )

Seznam jednotlivých vzdělávacích materiálů odevzdaných za 1. monitorovací období ( ) Seznam jednotlivých vzdělávacích materiálů odevzdaných za 1. monitorovací období (1.6.2012 31.10.2012) Číslo klíčové aktivity: III/2 Tematická oblast: Český jazyk Sada: 1 označení materiálu téma anotace

Více

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE

TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Přílohy Příloha č. 1 TABULKA KOMPETENCÍ ŽÁKA CIZINCE Příjmení a jméno žáka: ročník 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. školní rok 2014/2015 Rozumí pokynům učitele Rozumí běžné komunikaci Čte s porozuměním Vyhledává

Více

Datum: 2. 9. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_225

Datum: 2. 9. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_225 Datum: 2. 9. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_225 Škola: Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2 Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Antika: Řecko Období Hlavní autoři Období 1. Ve kterém období existovalo antické Řecko? 2. Co bylo polis? Uveď dva nejznámější zástupce + jejich charakter. 3.

Více

Světová literatura 20. a 21. století min. 4 literární díla

Světová literatura 20. a 21. století min. 4 literární díla Třída 4.A Seznam četby pro maturitní rok 2010/ 2011 - min. 20 děl má žák ve svém seznamu- - musí být zastoupena próza, poezie i drama min. jedním lit. dílem Česká a světová literatura do konce 19. století

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA MAJA, s.r.o., Viničná 463, Mladá Boleslav VÝUKOVÝ MATERIÁL: JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 8.9.2012 PRO ROČNÍK: 3. OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: VY_32_INOVACE_DUM

Více

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_13 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

EVROPA PO REVOLUCI 1848

EVROPA PO REVOLUCI 1848 EVROPA PO REVOLUCI 1848 1 Velká Británie koloniální velmoc / Malta, Cejlon, Nový Zéland, Austrálie,Kanada, Egypt, Súdán, jižní Afrika, Indie = "perla britského impéria ", císařství, anglický král je indickým

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu

DĚJEPIS. A/ Charakteristika vyučovacího předmětu DĚJEPIS A/ Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Dějepis rozpracovává vzdělávací obsah oboru Dějepis patřícího do vzdělávací oblasti Člověk a společnost. Navazuje na

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti z novodobé historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti z novodobé historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti z novodobé historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. Pravidla

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - popíše osídlení Evropy po rozpadu západořímské říše - charakterizuje první státní útvary na

Více

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU 1. Francká a Byzantská říše: Justinián I. kopule 1453 miniatury latina Chlodvík 2. Islám: bůh vyznavač islámu 3. Slované: Přiřaď k jednotlivým státům, zda se jedná o Slovany východní,

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 21. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_CJL_1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 21. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_CJL_1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 21. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_CJL_1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad Ladislav Pohrobek Zikmund Lucemburský umírá (r. 1436) bez dědice v Čechách vládne jeho zeť Albrecht Habsburský umírá r. 1439 Albrechtův syn se narodil až po jeho smrti Ladislav, řečený Pohrobek získal

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA. GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ

ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA. GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ ZŠ A MŠ HORKA NAD MORAVOU PROJEKT ABSOLVENT SEMINÁRNÍ PRÁCE AUTOR: DAVID VÝKRUTA GARANT: PhDr. JANA SKÁCELÍKOVÁ OBLAST: HISTORIE TÉMA: MAYOVÉ V HORCE NAD MORAVOU ČERVEN Osnova: Úvod - anotace - problémové

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ

VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ VÝVOJ ČESKÝCH ZEMÍ - OPAKOVÁNÍ Obsahový cíl: - Žák si používá slovní zásobu k tématu Vývoj českých zemí. - Žák prokazuje znalost tématu doplňováním vhodných slovních spojení do vět. Jazykový cíl: - Žák

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více